Putovanja| Sport| Zabava

Sa lica mesta: Subota, 30. Avgust

Nikola Olić RSS / 30.08.2014. u 15:51

Prijatno subotnje jutro, blaga temperatura i svez vazduh uz svezu kafu fino bude, oblaci lice na spicu iz Simpsonovih. Nazalost vetra na Queensu ima dosta, nekoliko stanica pred teniski centar voz #7 putuje visoko iznad zemlje pa je lako videti zastave i drvece koji se vetru klanjaju.

Oba singls meca koja danas pomno pratimo -- Aleksandra Krunic protiv Petre Kvitove, zatim Novak Djokovic protiv Sem Kverija -- na semaforima ce pokazati zastave koje dosta lice jedne na druge. Ma koliko Srbija, Ceska i Amerika bile razlicite, njihove zastave se sastoje od istih boja plave bele i crvene, sastavljene na malo drugaciji nacin. Ako se po jutru dan poznaje, onda se sigurno i po veceri jutro poznaje, jer je juce kasno uvece Empire State Building bio veselo obojen upravo u te tri boje.

 

empire_trobojka.jpg

 

 

Aleksandra Krunic borbu na ovom US Openu zapocela je nedelju dana pre mnogih drugih, morala je da se izbori kroz tri kola kvalifikacija pre ulaska u glavni zreb. Sa jedne strane to naravno dodatno zamara, ali sa druge strane to pomaze sa tremom i daje dodatno samopouzdanje kad pravi turnir dodje.

Delimo zbog toga, delom zbog uspesnog saradjivanja ovde u Njujorku sa trenerom Branislavom Jevremovicem, Aleksandra je u trecem kolu US Opena, sto je najveci uspeh u njenoj karijeri -- za sada. Mladi teniseri odnosno mladi ljudi svasta mogu da poveruju, nadamo se da Aleksandra veruje sebi, svom treneru, drugaricama iz Moskve koje su dosle ovde da je podrzavaju, i ostalima oko nje koji su sigurni da ona moze Kvitovu da dobije i da za samo dva sata od sada mozemo nasmejano da pricamo kako je zapravo ulazak u osminu finala US Opena najveci uspeh njene karijere. 

Put Aleksandre Krunic ka Armstrong stadionu ovog jutra bio je slican putu svih nas ostalih, nema podzemnih hodnika niti tajnih prolaza od svlacionice do ovog terena, seta se kroz istu rulju i prolazi pored istih radnji kao i svi ostali. Jedina je razlika ogromna torba sa reketima koju obicni posetioci ovde nesmeju da nose, i naravno to sto se mlada Aleksandra bori za ulazak u osminu finala jednog od najvecih teniskih turnira na svetu.

Posle samo 4 minuta igre, vazan prvi korak ka tom uspehu vec je na semaforu. Aleksandra je uzela servis Kvitovoj na samom pocetku, mada je Kvitova servirala u isto jarko sunce koje je malo kasnije i Aleksandri smetalo, pa se mec brzo izjednacio i svako nastavio sa svojom servom ka 3:3. Obe igracice igraju bez kapa, mozda za razliku od nas na tribinama njima ovo sunce toliko ni ne smeta.

Vidimo u prvih 6 gemova o cemu je Aleksandra pricala na poslednjoj konferenciji za stampu. Jeste uvek nezgodno igrati protiv levoruke igracice kao sto je Kvitova, ali sve neuobicajene uglove koje Cehinja pravi sa 'obrnutim' igranjem Aleksandra odlicno brani brzinom i fleksibilnoscu, kao sto je i najavila pred ovaj mec.

I ne samo sto brani, nego i napada. Najcesce kajanje igraca i igracica na kraju turnira je da nisu bili dovoljno agresivni, i Aleksandra tih problema nema. Skracene lopte na 40:40, trcece forhend paralele na 30:30, iznenadjujuce visoke serve, Aleksandra napada, zbunjuje protivnicu i veruje u sebe svom snagom i celim reketom, sto cini lep i uzbudljiv tenis bez obzira na krajnji rezultat. Stadion Armstrong je sve puniji i puniji, posle te forhend paralele na 30:30, ova publika se sigurno cula daleko van zidova ovog stadiona, a jos glasnije kad je Aleksandra uskoro posle toga uzela odlicno tempiran brejk na 5:4 u prvom setu.

Sto bi rekao Dzon Mekinro, Aleksandra je tad imala set na svom reketu. Imala je i svasta drugo: jos jednu skracenu loptu koja je izbacila Kvitovu iz ritma, nekoliko paralela koje su pucale daleko van Armstronga, i jedan glasan povik i uzdignutu pesnicu uz okret ka svom boksu, u kom su njen trener i svih ostali uradili manje vise isto to.

Stadion je oko 80% pun, jasno se vidi po zauzetim mestima gde tacno bije sunce a gde ne. Kvitova je zbog sunca jedan smec potpuno promasila, znoj na njenoj tamnoj plavoj majici i zavoj na desnoj butini koji tokom meca pada sve nize i nize stvara utisak da Kvitova slabije izdrzava ove uslove. Izgleda da Aleksandra to vidi i zna, mada je u drugom setu velikim delom zaostajala, kreativnom i agresivnom igrom opet je izjednacila.

Kvitova nema izjednacenje odnosno odgovor za Aleksandrine forhende, pogotovo u trku. Ne moze da procita gde idu, kojom brzinom i koliko duboko. Mada reketom krene, ostatak tela Kvitovu cesto ne slusa, pogotovo noge. U gemu kojim je Aleksandra konacno u drugom setu povela skoro svi poeni bili su osvojeni na Aleksandrin forhend, o kom sad u toku pauze na 3:2 obe igracice -- svaka na svoj nacin -- ispod suncobrana verovatno razmisljaju.

"Sve se dogadja sa razlogom". Tako veli tetovaza na ledjima devojke sa tribina koja se cini slicnih godina kao i Aleksandra. Navija za nasu teniserku jer je tesko u ovom mecu to ne raditi. Publika verovatno pre pocetka ovo meca izmedju ove dve teniserke nije bas imala favorita, ali na semaforu pored Kvitove pise #3, treceg nosioca kojeg u tokom vecine meca kreativno muci i nadmudruje jedna mlada agresivna teniserka puna brzine, entuzijazma i mocnih forhenda, koja ocigledno takodje veruje da je na pomolu osmine finala US Opena sa razlogom.

Ideje o sledecem kolu mogu lako u jeku borbe da se pretvore u nervozu i pasivno igranje, pogotovo kad je cilj tako blizu. Jedan brz gem u kom Aleksandra nije napadala kao do sada i u kom lopte nisu bacale Kvitovu dovoljno duboko iza glavne linije bio je dovoljan da Kvitova izjednaci drugi set na 4:4.

Ovaj mec se odvija kao da je TV igrica na kojoj vidite koliko energije brzine i snage obe igracice imaju pa mozete da napravite brze pametne promene. Posle tog jednog pasivnog gema, Aleksandra je iskoristila ustedjenu energiju i igrala poene u duhu Rafael Nadala ili Lejton Hjuita koji kao sto znamo se nikada ne predaju. Ponovo je uzela brejk i Aleksandra sad na 5:4 ima, sto bi rekao Mekinro, i set i mec na reketu. Poslednji poen pokazuje svu snagu i zelju Aleksandre za pobedom, verovatno najduzi poen koji se posle 20-tak udaraca zavrsava sa forhendom Kvivote u mrezi, a nasom teniserkom u prvom opusetnom momentu u poslednih 1h 38m, lezeci opruzenih ruku i nogu na svojoj polovini terena.

 Kako tradicija nalaze, pobednica posle meca u publiku reketom lansira tri loptice sa kojima je do tada igrala. Aleksandra je medjutim i dalje bila kreativna sa lopticama kao tokom celog meca, prvu lopticu je rukom bacila precizno svom treneru u ruke, jednostavan gest zahvalnosti za trud koji su osim nje i mnogi drugi ulozili da se dovde dodje.

Posle pola sata dodatnog i zasluzenog odmora u svlacionici, Aleksandra je bila spremna za razgovore sa novinarima. Ovog puta to nije bilo u sporednoj sobi #2, vec u glavnoj sobi sa kamerama i osvetljenjem, u sobi u kojoj su pre Aleksandre tokom godina sedeli svi US Open sampioni i sampionke.

Rekla si ranije da je vazno da verujes u sebe da mozes da pobedis, izgledalo je od pocetka da si verovala?

Imala sam tri brejk lopte na njen servis u prvom gemu, to mi je olaksalo da znam da i ona ima temu. Bio je veliki pritisak na njoj, ocekivala sam od sebe da dam svoj maksimum, da ce to biti dovoljno, ispostavilo se da jeste.

Sta je bila taktika danas?

Taktika je bila da joj ne dam ritam, da joj ne dam jake lopte, da je otvaram sto vise i da budem precizna, da joj dajem spin na dvorucni udarac dok ne dobijem ja kratku, i servis u telo. Na kraju meca je bilo ko ce pre da pogresi. Imala sam drop shot, to radim kad mi je najteze i onda je posle bila mec lopta, imam toliko toga u glavi da neznam sta cu pre.

Sest meceva si vec ovde, kako se osecas za drugu nedelju?

Imam snage zato sto ne igramo svaki dan, tu sam sa fizioterapeutom, nije mi fizicki veliki problem. Samo mentalno da ne padnem, ostalo sam ok. Vise verujem u sebe, i sto vise sebe guram to cu vise verovati u sebe, zato trebam da do kraja godine se trudim da sve meceve odigram do maksimuma.

Na kraju meca si bacila loptu onako bejzbolski tvom treneru Banetu Jevremovicu direktno u ruke, tu tradiciju vas dvoje imate jos iz kvalifikacija, opisi mi vas odnos i njegove zasluge ovde u Njujorku?

Bane je jako dobar sa mojim bivsim trenerom Biljanom, on mi je pomogao dosta ovde jer mi je dao da budem ja, nije mi ubacivao neko svoje vidjanje niti je puno menjao, dao mi je da igram. Tehnicki mi je promenio servis i neke druge stvari malo, ali to mi je jako pomoglo. Super imam odnos sa Banetom i jako me postuje kao igraca i to meni puno znaci.

Uskoro posle razgovora sa Aleksandrom u isto sobi smo popricali i sa Novakom Djokovicem koji je efikasno dobio Sem Kverija sa 6:3, 6:2, 6:2. 

Nole, cestitke na pobedi. Sjajna prva nedelja, mozda jedna on najboljih ovde na US Openu?

Jeste sigurno da mi uliva samopouzdanje cinjenica da sam igrao ovako dominantno u prvi tri kola i osecam da podizem svoj nivo. Sve vise imam samouverenosti u svoj return sto ce mozda biti vazno u sledecem kolu. Nije bilo lako, i ako rezultat ukazuje drugacije, trebao sam da odradim svoj posao, on je igrac koji se dosta oslanja na servis, ako ga neutralisem i udjem u udarce sa osnovne linije, tu je moja sansa.

Koliko pratis pre turnira razne prognoze strucnjaka?

Ranije jesam u prvom delu svoje karijere, medjutim sada ne toliko. Trudim se da ne citam puno stampu u toku turnira jer ne zelim da dozvolim da bilo sta utice na moju koncentraciju, mediji spekulisu o tome kako je moja igra i koje su moje sanse, ima dosta da se procita. Moje interesovanje kad imam slobodno vreme ovde ide na potpuno neku drugu stranu.

U sledecem kolu dosta dobro poznajes oba moguca protivnika, Kolsrajebera i Iznera...

Bice neizvestan mec izmedju njih dvojice, Izner je dobro odigrao, imao je problema sa kolenom ali je dobro igrao. Ne postoji indikacija da mu sad smeta. Izner ima verovatno najbolji servis danasnjice, i prvi i drugi servis su mi odlicni, toliko snage, toliko rotacije, toliko odskace, izuzetno je nezgodan servis za vracanje.

Rekao si da ne pratis puno tenis dok si ovde, ali verovatno kao i uvek pratis druge sportove i nase kosarkase u Spaniji recimo?

Da! Pratim druge sportove naravno, sad je odbojkasko i kosarkasko svetsko prvenstvo, cestitam kosarkasima, vidim da su pobedili, zelim im puno srece. Vidim da je vrlo mlada reprezentacija, imamo potencijala.

Jel si i ove godine u Nju Dzersiju?

Jesam, upravo zbog onog sto smo ranije pricali. Spokoj, mir, sredina koja mi dozvoljava da se opustim i da skrenem misli sa tenisa kad imam slobodno vreme. Mnogo je pritiska, mnogo je ocekivanja kada igrate kao jedan od favorita, tako da gledam sto manje vremena ovde da provodim a vise da sam tamo da napunim baterije.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Komentari (3)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Kazezoze Kazezoze 17:49 30.08.2014

bravo!

krunić dobila kvitovu 6:4 6:4

JJ Beba JJ Beba 18:36 30.08.2014

svaka čast

igrala je ko vila
NNN NNN 22:38 30.08.2014

Re: svaka čast


Oboje su bili odlični!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana