Putovanja| Sport| Zabava

Cetvrtak: Kao dobra Broadway predstava, Novak pocinje u 8pm

Nikola Olić RSS / 05.09.2013. u 23:44
cetvrtak_podzemna.jpg
 
 
Ulazak i izlazak iz Njujorkske podzemene zeleznice moze da bude dosta zbunjujuci, pogotov ako niste navikli brzo da hodate i zivite, kao vecina stanovnika ovog brzog grada. Mozda zbog te brzine na ulicama Njujorka nema toliko ugojenih prolaznika koliko mozete da vidite sirom Amerike, mada ima puno vozova, kola i autobusa, ritam zivota zahteva i brzo hodanje i brze odluke. Ulazak na US Open danas je bio slicno komplikovan. Popodnevna smena navijaca koji su dosli da gledaju Djokovica na velikoj nocnoj pozornici Arhur Ashe stadiona islo je u susret hiljadama zacudjenih ljubitelja tenisa koji su izlazili sa teniske predstave na kojoj je neumorni Stanislas Vavrinka u tri seta izbacio branioca US Open titule, Andy Murray-a.
 
Na neki nacin i sami ljubitelji tenisa su izbaceni sa US Opena, to je bio poslednji mec dnevnog dela rasporeda, tereni i tribine se prazne i pripremaju za nastavak zabave koja pocinje u 7pm sa egzibicionim dubl mecom na kom ce igrati i nekadasnja nasa igracica Monika Seles. Preko razglasa, snimljeni ljubazni muski glas glasno objasnjava da svi moraju da napuste stadione, i sto kaze poznata Americka pesma iz kasnih 90-tih, ne morate da idete kuci, ali ne mozete da ostane ovde.
 
Cak sta vise, nada organizatora je naravno da ce ljubitelji tenisa ostati ovde. Mada je na dnu Arthur Ashe stadiona vidno vetrovito, ostali delovi teniskog centra su prijatni za setnju i razgledanje i gledanje tenisa. Velikih ekrana ima na pretek, a pored najveceg ekrana je i najveca fontana ovog centra, pa mozete da se rashladite sa vodom koja vas nece kostati 5 dolara za pola litre.
 
Poslednja predstava na US Openu veceras bice Novak Djokovic. Pocinje oko 8 sati, kao predstave na obliznjoj poznatoj Broadway aveniji na kojoj mozete da vidite interesantne predstave iz celog sveta. Karte za US Open ponekad je tesko nabaviti kao ove za Broadway. Iskusni Njujorcani znaju fore za dobre Broadway karte, male tajne velikih majstora koji znaju kog dana i gde da stanu u red i cekaju za karte. I ovde na US Openu se tacno zna gde se karte kupuju -- ili na glavnoj blagajni sa zapadne strane centra, ili na mosticu koji vodi do voza #7. Tacno je nacrtana bela debela linija iza koje tapkarosi smeju da stoje i preprodaju karte, sto zakonski mora da bude nekih 500 metara od centra.
 
cetvrtak_nole.jpg
 
 
Po US Openu se jesen poznaje. Mnogi posetioci na ovaj turnir dolaze iz toplijih krajeva i ovde osete prve znake jeseni. I to se veceras na pocetku meca vidi i oseca po vetru. Americka zastava iznas semafora puca u vetru, snazno kao Juznijevi jednorucni bekhendi. Za tenisere je tesko reci odakle zapravo dolaze, od ranih teniserskih dana putuju svetom i realno nemaju kucu osim par nedelja odmora tu i tamo. I Djokovic i Juzni poreklom dolaze ih krajeva sa hladnim jesenima, temperatura za njih nece biti problem, ali vetar mozda hoce.
 
Juznom je odmah na pocetku Djokovic veci protivnik od vetra. Posle 10 minuta igre vec je 3:0 za Djokovica. Na reklamama sirom ovog teniskog centra vise reklame poznatog dubl para, brace Bryan. Na posterima nas podsecaju kako je tenis izgledao tokom proslih decenija, tenis je nekada svakako bio sareniji i raznovrsniji bar sto se odece tice. Na terenu veceras imamo Djokovica u crno-belom, i Juznog u belo-crnom, u majicama i sorcevima mnogo tesnijim nego tih davnih decenija. Da su im majice malo vece, verovatno bi se mnogo vise video vetar.
 
Juzni uvek izgleda ozbiljno, i na terenu i van njega. Na konferencijama za stampu retko pokaze osmeh, skroman je i cutljiv. U menzi za igrace ga retko vidjamo, obicno tiho prica sa nekim za stolom u cosku do kog bi neprijatno bilo dopreti ukoliko ga zaista ne znate. Na terenu veceras Juzni se ozbiljno ponasa i igra. Jasno je da on nije favoritu u ovom mecu i shodno tome na momente igra kao da nema sta da izgubi, sto sa njegovim mocnim i prelepim jednorucnim bekhendom moze za Djokovica i bilo kog drugog igraca da bude problem.
 
Veceras, medjutim, za Djokovica jedini problem nastavlja da bude vetar. Na semoforu ispod ispeglane Americke zastave pise da Djokovic vodi sa 6:3, 2:1 u gemovima i da vec ima brejk u drugom setu. Rezultatski mec mozda nije toliko napet, ali crno-beli i belo-crni igraci se teniserski odlicno dopunjuju, kad Juznijev mocni bekhend i Djokovicev mocni forhend sklope vezu preko mreze, poeni dugo traju, lepo zvuce, i sve vise lice na TV igricu. Mozda ce i ovaj mec kao onaj prethodni prerano da se zavrsi za posetioce koji su fine pare dali ovde da budu, ali prvi reket sveta se postaje i ostaje bez milosti, i prema nama navijacima i prema protivniku sa druge strane mreze.
 
Sa dva seta prednosti za Djokovica ulazimo u treci set uz veliku zavhalnost komentatora koji publici kaze da nas je danas ovde u centru bilo skoro 50,000. Glas je ljubazniji nego onaj koji nas je terao pre par sati da sa istog stadiona izadjemo, i uz taj glas na ekranu vidimo razne statistike ovog meca. Djokovic ima vise vinera, aseva ali i neiznudjenih gresaka. Sto se tice tenisa koji stoji iza tih statistika, treci set pocinje izuvanjem -- posle fantasticne razmene na mrezi koja je iz voleja u voleja podizala buku publike, Juzni osvaja poen skracenom loptom do koje Djokovice nije mogao da stigne jer mu je patika skoro spala sa noge. Sve je medjutim u redu, Adidas je svoje odradio i Djokovic bez problema nastavlja mec.
 
Nije slucajno da je Djokovic u zadnje vreme uspesniji u izlazenju na mrezu, to je vazan deo nove strategije i tima koji ima oko sebe. Preko puta Djokovicevog boksa veceras su ovde i siri clanovi Djokovicevog tima. Vuk Jeremic i Patrijarh Irinej bodre naseg tenisera iz eksluzivne Predsednicke loze u kojoj, kako ime nalaze, obicno zaista sede predsednici i zvanicnici slicnog reda velicina.
 
cetvrtak_pop.jpg
 
 
Da je ovo Broadwayska predstava, trebalo bi da je vec gotova. Oko 10:20pm je i vrlo hladno i vetrovito, cudno je u publici imati jedne do drugih neke kojima je sa kaputima i kapama hladno, i neke u papucama i sorcevima. Jedini bi Djokovicu i Juznom moglo da ne bude hladno u sorcevima, oni vec dva sata vredno trce, skacu i stizu po terenu. Treci set najduze je trajao, puno trcanja i skakanja, i nepredvidivih servi i returna. Tri gema za redom uzimali su serve jedan drugome, iz koje razmene je na kraju Juzni ipak profitirao i uzeo treci set sa 6:3. Sada su konacno svi igraci na ovom US Openu izgubili bar po jedan set.
 
Juzni je samo u proslom mecu izgubio dva puta vise od toga. Namucio se protiv legendarnog Lleytona Hewitta u pet setova i jedva na kraju izvukao zivu glavu jer je Australijanac imao priliku da servira za mec. Juzni je sa glavom i nervima tokom svoje karijer imao problema, kao i mnogi drugi ruski igraci pun je intenziteta na terenu koji moze da predje iz pozitivne u negativnu energiju dosta brzo. A na youtube imate video snimak kako samom sebi Juzni reketom udara o glavu sve dok nije prokrvario.
 
U cetvrtom setu Juzni krvari, ali samo simbolicno. Osvojio je samo nekoliko poena u toku prva cetri gema i Djokovic vodi sa 4:0, i cudi se sto je publika bas u tom momentu odlucila da -- van pauze -- izadje sa terena u velikom broju. Cudan je kolektivan osecaj toka meca, kad stotine ljudi u isto vreme shvate istu stvar. I ironicno je da ce svi oni da se nadju dole na parkingu misleci da su jedni druge prevarili i zaobisli guzvu na drumovima. Kad je sa 5:0 prava pauza konacno i dosla na red, i redari su otisli kuci. Sad svako sedi gde god hoce sto blize terenu, a klinci sa velikim zelenim teniskim lopticama redjaju se kod terena da dobiju autograme. Iz noci u noc karte su na ovom terenu sve skuplje, mnogi koji ovde dodju -- pogotovo lokalci -- dolaze samo jednom da ipak dozive ovaj cuveni US Open u njihovom gradu. Djokovic je na ovom terenu bio puno puta, i relativno lakom pobedom -- i fantasticnim letecim smecom u poslednjem gemu kojim je citirao svog idola Samprasa -- nad Juznim zaradio je priliku da se za dva dana ovde opet pojavi.
 
cetvrtak_vrisak.jpg
 
 
Kakvi su ti utisci o mecu veceras?
 
Jos jedan odlican nastup, pogotovo na pocetku i na kraju bilo je izvrsno. Zavrsio sam sa 6:0 sto je vazna cinjenica pred sledeci mec, danas sam imao manji pad i dozvolio sam protivniku da se vrati u mec. U cetvrtom setu sam vratio ritam i da sve funkcionise kako treba. Nisam puno vremena proveo na terenu sto je vazno. Izuzetno sam inspirisan da igram svoj najbolji tenis i da imam sansu da osvojim ovaj turnir.
 
Sledeci protivnik ti je Vavrinka, sta je recept protiv njega?
 
Slicnu igru imao kao Juzni danas, tako da mi je danasnji mec dobro dosao kao priprema. Juzni dosta menja ritam, ima jednorucni bekhend i dosta igra slajs i ima dosta neutralnih lopti na sredinu terena i pokusava da razbije ritam protivnika sto je i Vavrinka dosto dobro radio protiv Murraya danas. Vavrinka je medjutim dosta agresivniji i kvalitetniji igrac tako da mislim je evidentno da dozivaljava svoju najbolju sezonu u karijeri, pobediti Murraya u tri seta uopste nije lako. Znam da ima veliki kvalitet.
 
Da li mislis da tebi pomaze sto je ovo njemu prvo polufinale GrandSlama?
 
Iskustvo koje imam igrajuci na visokom nivou i toliko zavrsnica velikih turnira moze da mi pomogne. To nisu sad bitnije i vece razlike, odlucivace detalji i sitnice, moram da budem spreman, da svaki poen igram kao do sada i skoncentirano.
 
Na tribinama su bili i patrijarh srpski Irinej i Vuk Jeremic, da li si znao da ce biti tu?
 
Vuk Jeremic mi je rekao da je patrijarh tu u Njujorku ali ne znam tacno zasto. Meni je veliko zadovoljstvo da je Njegova svetost bio tu na mom mecu, nadam se da je uzivao. Mislim da su uzivali i drago mi je da su mi doneli srecu.



Komentari (2)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

NNN NNN 03:26 06.09.2013

Novak

je svojim greškama publici poklonio (nadam se samo) još jedan set.
NNN NNN 03:57 06.09.2013

Re: Novak

ko su oni likovi što su na 4:0 u 4. krenuli da izlaze (glupi Ameri ili glupi Rusi)?
Gledati onakve riterne (iako Južni nije poznat po servisu) je privilegija.
Protiv Vavrinke očekujem interesantniji tenis.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana