Muzika

oko blefa ukratko

antioksidant RSS / 29.06.2015. u 16:06

емоција је увек погрешан покретач у преговорима јер спречава да се у потпуности разуме позиција супротне стране. а ако се нешто жели променити, као што се преговорима жели променити оно што друга страна прихвата, онда је неопходно знати садашње стање. то је уопштени коментар на тренутну ситуацију у преговорима око грчког дуга (отплате, отписа,пролонгирања) а који у себи на неки начин укључује и судбину пројекта европске уније, европске монетарне уније, европске идеје... већина навијача је заслепљена димом бакљи и уопште не види супротну трибину нити је свесна да и друга трибина има неки (бар себи) легитиман приступ.

ципрас и екипа са екстремно мало карата које имају у рукама а са јако пуно обећања и очекивања играју прилично дуго и компликују ствар на неочекиване начине (што је одлично јер за сада бар одлажу крај партије у којој тренутно не добијају довољно). око чега се и ко ту све преговара јако је широко питање. грчка влада покушава да испуни део својих предизборних обећања о несмањењу плата и пензија (бар покушава и бар део), друга страна покушава да спречи да се формира преседан који поручује да у одређеном тренутку у одређеним условима дужник има равноправну позицију за столом као и поверилац. јер опште правило гласи: чија је лопта он је судија. а власник лопте је онај коме се дугује. оно што се сад покушава рећи власнику лопте је да ако растера све играче остаће сам на терену са својом лоптом и игре више неће бити.


једно од виђења свега свело би се на следеће: ситуација је у суштини напета јер је поверилац аматер. наиме, да грчка дугује виту корлеонеу проблема би било знатно мање јер вито зна и разуме да кад дужника нестане нестане и дуга. ммф заступа "политику штедње" и она на први корак звучи логично: ако неком дугујеш немој да трошиш ни на шта док дуг не вратиш. проблем је у чињеници да штедња превише лако изазива негативну спиралу тј штедња врло лако изазива рецесију. а рецесија је непотребна кад је потребан раст. наравно, нико не каже да потрошња сама по себи изазива одржив раст, да је тако ствари би биле превише лаке и једноставне.


али да се вратимо на почетак: грчка је у кризи. криза не значи да сада немаш ништа већ да сада имаш мање него што си имао раније. зато је грчкој тешко да преговара око несмањења пензија са словачком на пример.


ципрас је изабран у грчкој јер су гласачи желели промену. династије папандреу, караманлис и мицотакис су деценијама биле непромењиве и тражен је излаз. нудиле су се златна зора и сириза. срећом (лични сентимент) изабрана је сириза. обећања која су дата своде се на то да се неће наставити са бесмисленом политиком штедње јер штедња не решава проблем већ продубљује кризу. оно што је потребно за решавање проблема јесте и потпунија и смисленија борба против квази елите која не сноси терет кризе. дигресија - на сличном таласу је дошао и вучић - понудио је "обрачун" са "тајкунима и жутима" и у томе за сад популистички успева. мишковић и бивши режим су и даље криви за све а вучић, док баца прашину у очи гледалишту, може да настави да слепо следи у суштини једнострану па тиме и погрешну политику која до развоја неће довести.


и да сумирам на крају, ово нису преговори између дужника и поверилаца о отпису дуга (јер колико сам упућен ни поверилац нема намеру да одбије враћање дугова сем оних који у нелегално склопљени), ово су преговори између дужника и повериоца о томе да ли је и повериоцу у интересу да дужник остане жив.


а није ми чудно што овај поверилац то не разуме. људи су школовани да то не разумеју. јер сваки минут школовања већине њих који доносе одлуке на страни поверилаца био је у знаку максиме да неефикасни морају да напусте тржиште. проблем је изгледа што није посвећено довољно часова сагледавању људских судбина током те саморегулације.


јер те људске судбине криве математику. доле је дат линк на график који илуструје раскорак између планова и оног што се десило. у формулама се већ неколико пута лепо уклапало да ће се пад зауставити и да ће грчка привреда кренути у опоравак. у реалности је увек било другачије. неко би рекао да је у питању опет она стара дилема: кејнс или хајек?

http://www.zerohedge.com/sites/default/files/images/user5/imageroot/2015/06/Greek%20GDP%20vs%20forecasts_0.png

али сем ње ту се врти још неколико. ципрас је увео питање референдума. да ли грађани имају право бити укључени у процес доношења одлука? да ли су довољно информисани? мој став је: информисани или не боље грађани него бирократе који неће сносити последице своје послушности (шта год да се деси у србији вучић и његови неће пасти испод линије сиромаштва као што нису ни ови претходни). опет дигресија: приче о нападима на банкомате су делимично пренадуване али ипак постоје као илустрација страха од неизвесности. у том смислу ја чак више шанси дајем прихватању предлога тројке од стране грчких гласача.


наравно ту је и велико питање европске уније, тј европе. да ли је она заснована на чистом пословном интересу великих играча или негде тамо постоји и нека идеја заједништва?
за крај само кратка напомена: привредом се управља контрациклично само што постоје два проблема - 1) нико се не сети штедње кад привреда расте и 2) увек има злоупотреба инвестиционе потрошње у доба кризе.

 

 

 Komentari (526)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

antioksidant antioksidant 16:06 29.06.2015

негативни тастер

emsiemsi emsiemsi 21:43 29.06.2015

Re: негативни тастер

antioksidant

Ја верујем да ће све бити у реду !
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 11:14 30.06.2015

Re: негативни тастер

emsiemsi
antioksidant

Ја верујем да ће све бити у реду !


Evo pojavila se zanimljiva inicijativa - neko je pokrenuo crowdfunding kampanju za spas Grčke.

Greek Bailout Fund

Skupljeni iznos stalno raste. Biće interesantno pratiti kako ovo ide i kuda.
qqriq qqriq 23:06 01.07.2015

Re: негативни тастер

Ја верујем да ће све бити у реду !


Suze mi pošle.......
mariopan mariopan 08:26 02.07.2015

Re: негативни тастер

qqriq
Ја верујем да ће све бити у реду !


Suze mi pošle.......

Од јуче пратим...биће све у реду и ја верујем.
qqriq qqriq 08:39 02.07.2015

Re: негативни тастер

Од јуче пратим...биће све у реду и ја верујем.


ama to se ja kao šalim, dearM, tako mi lakšenego, meni sad samo da Ciprasu/Varufakisu referendum uspe, a već se naveliko piše da će ga popušiti.
na radost Merkelove i ostalih šojbleTa.........
ne vidiš, al kuckam tri puta u drvo, da ne kažem radni sto.
qqriq qqriq 12:33 02.07.2015

Re: негативни тастер

Од јуче пратим.


Lepo ja kažem da plačem. Obrati pažnju:Atina -- Grčki ministar finansija Janis Varufakis rekao je da će podneti ostavku na svojoj poziciji ukoliko Grci izglasaju "da" na referendumu u nedelju.

Ko To Tamo Piše, na sajtu B92?
mariopan mariopan 18:45 03.07.2015

Re: негативни тастер

qqriq
Од јуче пратим...биће све у реду и ја верујем.


ama to se ja kao šalim, dearM, tako mi lakšenego, meni sad samo da Ciprasu/Varufakisu referendum uspe, a već se naveliko piše da će ga popušiti.
na radost Merkelove i ostalih šojbleTa.........
ne vidiš, al kuckam tri puta u drvo, da ne kažem radni sto.

Ja se ne šalim, verujem da će se nekako dogovoriti i to ja zovem "biće u redu".
Moraju, niko nema prostora da uzmakne.
docsumann docsumann 16:14 29.06.2015

zajebato je sve to


princi princi 16:37 29.06.2015

Da, lepo si ovo napisao

i prakticno se u svemu slazemo, samo sto mi se cini da su Siriza, u principu, kauboji. Bez obzira na to, glavni negativci u prici su nerazumni Tevtonci.
docsumann docsumann 16:50 29.06.2015

Re: Da, lepo si ovo napisao

samo sto mi se cini da su Siriza, u principu, kauboji


ako

princi princi 17:42 29.06.2015

Re: Da, lepo si ovo napisao

docsumann
...


Друже, нешто за тебе.
docsumann docsumann 17:47 29.06.2015

Re: Da, lepo si ovo napisao

princi
docsumann
...


Друже, нешто за тебе.


oh, i know

link
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 17:51 29.06.2015

Ал' ћемо се радимо...

Будућност је светла!
docsumann docsumann 19:14 29.06.2015

Re: Ал' ћемо се радимо...

Predrag Brajovic
Будућност је светла!


il' je neće biti
princi princi 17:37 29.06.2015

Re: evo i ja se uglavnom slažem

Да, да, права швапска ароганција. Није им, бре, ово фудбал.
maksa83 maksa83 23:05 29.06.2015

Re: evo i ja se uglavnom slažem

So the ultimatum was, in effect, a move to replace the Greek government. And even if you don’t like Syriza, that has to be disturbing for anyone who believes in European ideals.

Da, juče su vođe PASOKa, To Potami i Nove Demokratije pozvani u Brisel i tamo ih barili da naprave anti-Siriza "vladu nacionalnog jednistva" ali ovima bila frka da će da ih uhapse za izdaju po povratku pa odbili. Ostaju im one kako beše Plamene Zore i ostali DB desničari da probaju sa njima, a tek to neće na dobro da izađe.
qqriq qqriq 07:10 30.06.2015

Re: evo i ja se uglavnom slažem

The troika clearly did a reverse Corleone — they made Tsipras an offer he can’t accept, and presumably did this knowingly. So the ultimatum was, in effect, a move to replace the Greek government. And even if you don’t like Syriza, that has to be disturbing for anyone who believes in European ideals.


Ma da. Slušala onog mračnog/podbulog Martina Šulca na Dojče Vele koji očima ne može da (mi) gleda verenika, ni ime neće da mu izgovori,
rekao : Hoćemo mi Grčku u EU, ali ne ove koji sad njom vladaju.
A jebi ga bože, crveni usred EU, e TO ne može.
Samo Krugmana čitam, btw.............
ivana23 ivana23 17:37 29.06.2015

***Glasacki listic.
niccolo niccolo 17:44 29.06.2015

Možda još i šire

или негде тамо постоји и нека идеја заједништва?

da li je moguća ideja zajedništva tamo gde neki žive kao u Švedskoj, a drugi kao u Bugarskoj? A da ne postoji dovoljno dugo neka centralna vlast koja sve to drži pod kontrolom i neki zajednički sentiment o jednoj naciji ili čemu već.
princi princi 17:48 29.06.2015

Re: Možda još i šire

da li je moguća ideja zajedništva tamo gde neki žive kao u Švedskoj, a drugi kao u Bugarskoj? A da ne postoji dovoljno dugo neka centralna vlast koja sve to drži pod kontrolom i neki zajednički sentiment o jednoj naciji ili čemu već.

Замени Шведску са Вермонтом, Конектикатом, и Бугарску са, јбмлга, Арканзасом, Лујзијаном или Мисисипијем па онда опет питај.
niccolo niccolo 17:55 29.06.2015

Re: Možda još i šire

Pa da, upravo sam njih i imao na umu.
antioksidant antioksidant 18:26 29.06.2015

Re: Možda još i šire

neki žive kao u Švedskoj, a drugi kao u Bugarskoj?

београд и трговиште?
blogovatelj blogovatelj 16:34 30.06.2015

Re: Možda još i šire

Pa da, upravo sam njih i imao na umu.


Šangaj i Urumqi?
Out of Beirut Out of Beirut 17:44 29.06.2015

...

Прва моја реакција је Зашто ова тема? Да ли је то тема с којом би се бавили када би одлучивали шта ћемо да мислимо без белосветских медијских утицаја? Ако је смер пажње погрешан, онда ће и све што радимо бити погрешно.

То је почетак моје реакције.

Крај моје реакције је привремени закључак да западни центри моћи од Грчке ситуације праве светски дидактички шоу: Погледајте шта Грчка влада ради. Погледајте шта се, онда, Грчкој дешава. Са таквим понашањем - се пролази тако.

Притом ми се згади и поглед ми скреће у страну.
antioksidant antioksidant 18:29 29.06.2015

Re: ...

Прва моја реакција је Зашто ова тема?

па време је летовања
qqriq qqriq 07:13 30.06.2015

Re: ...

antioksidant
18:29 29.06.2015
Re: ...
Прва моја реакција је Зашто ова тема?

па време је летовања
Domazet Domazet 18:18 29.06.2015

Blef??

Tesko da se radi o samo blefu. Ili samop o nemackoj aroganciji. Bojim se da ga je Grcka nahebala. Jer dok god grcka i deset(?) miliona grka nahebavaju onda je to Hebi ga ti Grci! Ako se popusti Grckoj sta onda sprecava Portugalce, Spance i Italijane? Malo je teze reci Hebi ga ti Juznoevropljani!

A sto se blefova tice interesantno je da retko ko spominje blefove od kojih je sve pocelo. Recimo od Goldman Saksaovog laziranja grckog bookkeepinga pa onda spekulisanja na berzi da zareade grdnu lovu na cinjenici da jedino oni znaju da su knjige lazirane i da ce Grcka upasti u krizu. Otkud to?
antioksidant antioksidant 18:29 29.06.2015

Re: Blef??

Otkud to?

конкретно у овом тексту се не помиње јер је текст и онако предугачак за "укратко" :)

иначе, око првог дела
Ako se popusti Grckoj sta onda sprecava Portugalce, Spance i Italijane?

потпуно си у праву, то и јесте велики подстрекач немаца у целој причи. шојбле је нешто слично и рекао ("треба спречити грчку заразу" или тако некако)
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 18:36 29.06.2015

Re: Blef??

Па наравно, то би увело у хаос и урушавање тржишта капитала. А тржиште капитала нису само зли капиталисти, него и они највећи пензиони фондови, осигуравајућа друштва, здрави инвеститори и сличне лепе ствари.

Изговор: па ти си ме "навукао" да ти позајмим ретко је дебилан.
Немој па се не бој.

Мада, сад се нешто мислим: ако све ово ипак на добро изађе, мислим по Грке, да не морају да враћају кинту, да одем и ја до моје банке и кажем -- Ма, напу*ите ми се за оне кредите!
Domazet Domazet 21:56 29.06.2015

Re: Blef??

Predrag Brajovic
Мада, сад се нешто мислим: ако све ово ипак на добро изађе, мислим по Грке, да не морају да враћају кинту, да одем и ја до моје банке и кажем -- Ма, напу*ите ми се за оне кредите!


Daleko od toga da ovde ima potpuno nevinih. Ali ja bih da priupitam malog businessmana Brajovica sta bi on mislio u hipoteticnom slucaju u kome se obratio za pomoc uglednom savetniku da mu napravi biznis model za mali biznis sa kojim ce da ode kod banke po kredit. A ovaj mu (finansijski savetnik) kaze Brajevicu Burazeru, sadasnjost ti bas i nije nesto svetlucava nego cu ja da ti falsifikujem knjige da ti lepo dobijes kredit koji ce da te odvede u sjajnu buducnost! Pa odvede Brajovica u Banku da mu banka da kredit. I odmah posle toga, znajuci da Brajovicev biznis model nema sanse, krene da prodaje Brajoviceve akcije po skupoj ceni ne placajuci mu za njih ni centa nego cekajuci da Brajovic propadne pa onda da exercize options i plati propalom Brajovicu za odavno skupo prodate akcije neku besmisleno nisku cenu koju on, potpuno propao, ne moze da odbije. Tako da Brajovic ostane i bez akcija (tj. firme) i bez crkavice. Sta li bi onda Brajovic radio to ne znamo. Ali znamo ono sto ne bi radio. On nikako ne bi rekao Ma napu*ite mi se...

Brajevicu, postajes tragikomican u svom ideoloskom slepilu. A najsmesnije i najtragicnije je to sto ne vidis da ti je razmisljanje gotovo identicno razmisljanju ISISovaca, jedino ga razlikuje predznak.
alselone alselone 22:00 29.06.2015

Re: Blef??

Daleko od toga da ovde ima potpuno nevinih. Ali ja bih da priupitam malog businessmana Brajovica sta bi on mislio u hipoteticnom slucaju u kome se obratio za pomoc uglednom savetniku da mu napravi biznis model za mali biznis sa kojim ce da ode kod banke po kredit. A ovaj mu (finansijski savetnik) kaze Brajevicu Burazeru, sadasnjost ti bas i nije nesto svetlucava nego cu ja da ti falsifikujem knjige da ti lepo dobijes kredit koji ce da te odvede u sjajnu buducnost! Pa odvede Brajovica u Banku da mu banka da kredit. I odmah posle toga, znajuci da Brajovicev biznis model nema sanse, krene da prodaje Brajoviceve akcije po skupoj ceni ne placajuci mu za njih ni centa nego cekajuci da Brajovic propadne pa onda da exercize options i plati propalom Brajovicu za odavno skupo prodate akcije neku besmisleno nisku cenu koju on, potpuno propao, ne moze da odbije. Tako da Brajovic ostane i bez akcija (tj. firme) i bez crkavice. Sta li bi onda Brajovic radio to ne znamo. Ali znamo ono sto ne bi radio. On nikako ne bi rekao Ma napu*ite mi se...


Mene u ovom scenariju muci jedna dilema, da li je to uradjeno samo sa namerom da se uzme lova na mesetarenju, a Grcka je dobar pacijent za to, em korumpirana vlada, em imaju taj turizam pa ce curke koje kupuju akcije da veruju u pricu, ili je od pocetka bila namera da se Grcka satre i kupe ostrva i luke budzasto. U "zasto Rusi imaju toliki Sibir" fazonu je napravljen i "zasto Grci imaju najlepsu obalu i toliko ostrva".alselone alselone 22:00 29.06.2015

Re: Blef??

Daleko od toga da ovde ima potpuno nevinih. Ali ja bih da priupitam malog businessmana Brajovica sta bi on mislio u hipoteticnom slucaju u kome se obratio za pomoc uglednom savetniku da mu napravi biznis model za mali biznis sa kojim ce da ode kod banke po kredit. A ovaj mu (finansijski savetnik) kaze Brajevicu Burazeru, sadasnjost ti bas i nije nesto svetlucava nego cu ja da ti falsifikujem knjige da ti lepo dobijes kredit koji ce da te odvede u sjajnu buducnost! Pa odvede Brajovica u Banku da mu banka da kredit. I odmah posle toga, znajuci da Brajovicev biznis model nema sanse, krene da prodaje Brajoviceve akcije po skupoj ceni ne placajuci mu za njih ni centa nego cekajuci da Brajovic propadne pa onda da exercize options i plati propalom Brajovicu za odavno skupo prodate akcije neku besmisleno nisku cenu koju on, potpuno propao, ne moze da odbije. Tako da Brajovic ostane i bez akcija (tj. firme) i bez crkavice. Sta li bi onda Brajovic radio to ne znamo. Ali znamo ono sto ne bi radio. On nikako ne bi rekao Ma napu*ite mi se...


Mene u ovom scenariju muci jedna dilema, da li je to uradjeno samo sa namerom da se uzme lova na mesetarenju, a Grcka je dobar pacijent za to, em korumpirana vlada, em imaju taj turizam pa ce curke koje kupuju akcije da veruju u pricu, ili je od pocetka bila namera da se Grcka satre i kupe ostrva i luke budzasto. U "zasto Rusi imaju toliki Sibir" fazonu je napravljen i "zasto Grci imaju najlepsu obalu i toliko ostrva". E, pa nece jos dugo.


Predrag Brajovic Predrag Brajovic 22:10 29.06.2015

666

А и кад се ошишам на ћелаво, укаже ми се знак Сотоне: три шестице на темену -- 666!
alselone alselone 22:12 29.06.2015

Re: 666

А и кад се ошишам на ћелаво, укаже ми се знак Сотоне: три шестице на темену -- 666!


A je l' ti taj znak onako u nivou kože ili je ispupčen? Pitam, jer i ja imam neki mladež koji me nervira kad brijem glavu, pa moram sve oko njega da pazim. Pa reko da podelimo iskustva.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 22:29 29.06.2015

Re: 666

alselone
А и кад се ошишам на ћелаво, укаже ми се знак Сотоне: три шестице на темену -- 666!

A je l' ti taj znak onako u nivou kože ili je ispupčen? Pitam, jer i ja imam neki mladež koji me nervira kad brijem glavu, pa moram sve oko njega da pazim. Pa reko da podelimo iskustva.

У нивоу, на врх темена, па се скоро и не види кад се ошишам на ћелаво, ситан је, мора човек баш да се попне на мердевине и фиксира поглед у центар лобање, да би га уопште разазнао. Тако да с тим немам проблема. Изгледам као сасвим нормалан, кад неко гледа са стране.
Domazet Domazet 22:33 29.06.2015

Konkretno...

antioksidant
конкретно у овом тексту се не помиње јер је текст и онако предугачак за "укратко" :)

... nisam ni mislio na tvoj tekst kada sam se zapitao ono oko blefova.

I jos ovo. Ukupni grcki dug je oko 360 milijardi eura and growing. Broj stanovnika Grcke je oko 11 miliona. To znaci da je svaki Grk (i bebe u kolevci) prosecno duzan nesto preko 30 000 eura. Taj dug su nakarikali u nekoliko decenija. I Evropa sada trazi od svakog Grka (i od bebi u kolevkama) da stezu kais sve vise i vise, sve dok se ne vrati dug. Kaze, Burazeri napu*ite nam se, ko vam je kriv (i vama bebe u kolevkama, i vama) kad ste se zaduzivali! Nema veze sto se bebe u kolevkama a ni mnogi drugi Grci nisu zaduzivali vec su to radile veoma business and Europe oriented grcke vlade. Kolektivna odgovornost, lepo je i odavno to shvatio Brajovic.

Ali nisam, u stvari, hteo o tome. Hteo sam o London Whale. Dasa je singlehandedly uspeo, sve radeci u okviru renomirane finansijske kuce, da za nekoliko meseci spi*ka oko 5 milijardi eura. On jedan. U firmi ciji CEO konstantno pizdi kako su mu firma i njene posestrime pridavljene finansijskim regulacijama. Koje im kvare biznis pa ni on a ni njegovi sapatnici u posestrinama nikako da dobiju devetocifrene bonuse. I sta se desilo? Cela firma sada ispasta zbog njega jednoga? C'mon! Necemo valjda o kolektivnoj odgovornosti??

Pa sta, sta je cudno u ovome. Quid licet Iovi, non licet bovi! Tako da u stvari nisam hteo ni o London Whale. Hteo sam o necem sasvim trecem. O Brajovicevpm klimakterijumu u kome zamislja da je on Jupiter ili bar deo globalnog udruzenja Iovis. Ne shvatajuci ili ne smejuci da shvati da je on, mali businessman Brajovic, za ove iz Globalnog udruzenja Iovis manji od najmanje, blatom umrljane, dlake na kraju repa Bovis-a. I pri tome upinjuci se da i on doprinese lomljenju Bovisovih ledja sve misleci Sine vidi nas kako jezdimo!
Domazet Domazet 22:41 29.06.2015

Sumnjam...

alselone
Mene u ovom scenariju muci jedna dilema, da li je to uradjeno samo sa namerom da se uzme lova na mesetarenju, a Grcka je dobar pacijent za to, em korumpirana vlada, em imaju taj turizam pa ce curke koje kupuju akcije da veruju u pricu, ili je od pocetka bila namera da se Grcka satre i kupe ostrva i luke budzasto. U "zasto Rusi imaju toliki Sibir" fazonu je napravljen i "zasto Grci imaju najlepsu obalu i toliko ostrva".

...da su pravljeni toliko dugorocni planovi. Mislim da Goldman Sax i uopste Wall Street (ne misliom na geografski pojam nego na stanje duha) imaju averziju prema strateskim planovima. Jer da razmisljaju strateski morali bi da znaju da kolan koji se stalno zateze mora jednom da pukne. A sadasnje je zatezanje toliko da kada dodje do pucanja tesko da ce pomoci one sesto-prestupno-mesecne jahte. Ja mislim da im je nacin razmisljanja mnogo slicniji Al Kaponeovom, Daj da maznem danas sto najvise mogu a sutra cu da nadjem nacina da maznem jos vise...
alselone alselone 22:45 29.06.2015

Re: 666

У нивоу, на врх темена, па се скоро и не види кад се ошишам на ћелаво, ситан је, мора човек баш да се попне на мердевине и фиксира поглед у центар лобање, да би га уопште разазнао. Тако да с тим немам проблема. Изгледам као сасвим нормалан, кад неко гледа са стране.


Gledaj da to skines, imaju sad laseri, cuda. Da mozes inkognito da blogujes dalje.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 23:01 29.06.2015

Re: 666

alselone
Gledaj da to skines, imaju sad laseri, cuda. Da mozes inkognito da blogujes dalje.

Нећу, даје ми на шарму!

Него, шта кажеш, ови хоће да купују острва, луке, ово-оно, чуда, муње?
gorran2 gorran2 23:10 29.06.2015

Re: Sumnjam...

Domazet
...da su pravljeni toliko dugorocni planovi. Mislim da Goldman Sax i uopste Wall Street (ne misliom na geografski pojam nego na stanje duha) imaju averziju prema strateskim planovima. Jer da razmisljaju strateski morali bi da znaju da kolan koji se stalno zateze mora jednom da pukne. A sadasnje je zatezanje toliko da kada dodje do pucanja tesko da ce pomoci one sesto-prestupno-mesecne jahte. Ja mislim da im je nacin razmisljanja mnogo slicniji Al Kaponeovom, Daj da maznem danas sto najvise mogu a sutra cu da nadjem nacina da maznem jos vise...

Taj "biznis-model" sadržan u frazi take the money and run se širi kao zaraza u visokim finansijama, i svojim dobijanjem na značaju obesmišljava i obezvređuje one strpljivije modele. (Koji u suštini nisu manje gusarski, samo se više mešaju sa materijalnim svetom, pa sporije rade.)
U suštini, zato što ti niko ne može ništa, i zato što su zarade ogromne.
Nekad je bilo teže: trebalo je kreirati fiktivni "finansijski proizvod" uvući naivne, i iskrcati se korak pre pre sloma.
Sad to više nije neophodno - samo treba biti zaista drzak, naduvati balon ogromnih razmera, too big to fail, isisavati lovu nemilice sve vreme, i mirno sačekati da pukne, i da "koordinirana društvena akcija" zatrpa rupu svežim kešom.
Tako se napravljena dubioza "delegira": bilo na širu društvenu zajednicu, bilo na sledeću generaciju, bilo na sledeću političku garnituru.
A u suštini, na račun svih ljudi koji, kao poslednje naivčine, još uvek rade neki koristan i pošten posao.

Inače, zanimljivo je kako "novostvorena vrednost" kreirana štampanjem, iako tobož kreirana da pomogne narodne mase i oživi potrošnju, privrednu aktivnost i tako to, posle samo par transakcija do poslednjeg centa završi gde treba, tj u vlasništvu malobrojne elite.

Ali, kako je primećeno, quod licet Iovi, non licet Grčkoj. Za Grčku (i Grčke) se razvija scenario u kojem tamošnja vlast više ne treba da predstavlja i zastupa svoj narod, nego treba da bude prinudna uprava za pljačkanje vlastitog naroda, a u korist svetske moći, to jest onih koji imaju čarobnu moć da stvore pare out of thin air.

Jer, ako to ne želi da radi, biće proglašena "neodgovornom" i "ekstremističkom".
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 23:38 29.06.2015

Re: Konkretno...

Kolektivna odgovornost, lepo je i odavno to shvatio Brajovic.

:)
70% грчког дуга је у поседу влада земаља ЕУ и ЕЦБа. (ММФ 10%, тек 17% дуга је у приватним рукама.)
Како кажу пројекције, грчки банкрот највише ће коштати Немце -- 65 млрд, Французе -- 45, Италијане -- 43 млрд. И све остале земље, наравно, солидарно учествују у могућној грчкој пропасти. Највећи губитници, гле, ипак ће бити -- Словенија, Малта и Шпанија, јер се по 3% њиховог БДПа налази код Грка на позајмици, док је код осталих земаља овај проценат мањи.

Колективна одговорност?
Па нећемо, ваљда, да то допустимо?!
Да сви Европљани одговарају за грчку расипност и нерационалност...

In total, Greece’s euro-area neighbors have granted it 195 billion euros in bilateral loans and through their participation in the EFSF. Governments are also on the line as capital owners of the ECB and the IMF — up to their share. Taking nto account the four financing channels, Bloomberg Economics has calculated the total exposure of each euro-area government to Greek public debt. In the chart below, the most-exposed taxpayers appear to be those of Germany, at 65 billion euros, France at 49 billion, and Italy at 43 billion.

Нема ништа угодније него на основу властитих предубеђења причати бајку за властиту успаванку.
Domazet Domazet 23:59 29.06.2015

Ajde sto si ti protiv...

Predrag Brajovic
Kolektivna odgovornost, lepo je i odavno to shvatio Brajovic.

:)
70% грчког дуга је у поседу влада земаља ЕУ и ЕЦБа. (ММФ 10%, тек 17% дуга је у приватним рукама.)
Како кажу пројекције, грчки банкрот највише ће коштати Немце -- 65 млрд, Французе -- 45, Италијане -- 43 млрд. И све остале земље, наравно, солидарно учествују у могућној грчкој пропасти. Највећи губитници, гле, ипак ће бити -- Словенија, Малта и Шпанија, јер се по 3% њиховог БДПа налази код Грка на позајмици, док је код осталих земаља овај проценат мањи.

Колективна одговорност?
Па нећемо, ваљда, да то допустимо?!
Да сви Европљани одговарају за грчку расипност и нерационалност...

In total, Greece’s euro-area neighbors have granted it 195 billion euros in bilateral loans and through their participation in the EFSF. Governments are also on the line as capital owners of the ECB and the IMF — up to their share. Taking nto account the four financing channels, Bloomberg Economics has calculated the total exposure of each euro-area government to Greek public debt. In the chart below, the most-exposed taxpayers appear to be those of Germany, at 65 billion euros, France at 49 billion, and Italy at 43 billion.

Нема ништа угодније него на основу властитих предубеђења причати бајку за властиту успаванку.

...kolektivne odgovornosti nego si ocas i mene ubedio. Zato lepo neka pomenute milijarde ispovrnu clanovi vlada koje su odobrile davanje zajmova lenjoj i korumpiranoj Grckoj. Sa izuzetkom Nemacke. Kod Nemaca bi clanovima vlade dodao i clanove obavestajne sluzbe koji su Grcima doturili (falsifikovani) izvestaj o tome kako se neki turski generali dogovaraju da napadnu Grcku. Bas u vreme kada su Grci trebali da kupe neke podmornice (sta li) od Nemaca. Od upravo pozajmljenih para, naravno...
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 00:20 30.06.2015

Чињенице? Ма, јебеш чињенице...

Domazet
...kolektivne odgovornosti nego si ocas i mene ubedio. Zato lepo neka pomenute milijarde ispovrnu clanovi vlada koje su odobrile davanje zajmova lenjoj i korumpiranoj Grckoj.

:))))))))))))))
Фабулираш из незнања... Силног.

Владе нису давале зајмове Грчкој, негу, у два реструктурирања дуга, преузеле те дугове од махом приватних и других инвеститора. Рачуница је била следећа: приватни инвеститори били би далеко мање флексибилни, по природи ствари а и њих су решили мука наплате, а овако је показана и солидарност према Грчкој од стране читаве Европе. Такође, да те спречим даље да грешиш, тебе и ове троцкисте, да нагласим да је просечно доспеће реструктурираних грчких рата кредита 16,5 година, а просечна камата 2,60%. Да, добро сте прочитали -- "зли капиталисти" дали су рочност од 16,5 година са 2,60% годишње камате, и то при оволикој дугој рочности, где највећа рата доспева 2039. године! :))))) (Узгред, Италија је на просечних 5% камате у свом дугу, Португал на 4,7%.)

Веруј ми да сам фасциниран твојом смелошћу у коментарима
Изгледа да је она тим већа што се мање познаје оно о чему се пише.

P.S.
Још се смејем. И осећам се као да сам водио расправу с неким коме у једном трену морам да кажем -- Али, знаш, крокодили не живе на дрвету...
Или можда живе?
Шта ти, стварно, мислиш?
Domazet Domazet 01:08 30.06.2015

Da ali leteci krokdili...

Predrag Brajovic
Domazet
...kolektivne odgovornosti nego si ocas i mene ubedio. Zato lepo neka pomenute milijarde ispovrnu clanovi vlada koje su odobrile davanje zajmova lenjoj i korumpiranoj Grckoj.

:))))))))
Фабулираш из незнања... Силног.

Владе нису давале зајмове Грчкој, негу, у два реструктурирања дуга, преузеле те дугове од махом приватних инвеститора. Рачуница је била следећа: приватни инвеститори били би далеко мање флексибилни, а овако је показана и солидарност према Грчкој од стране читаве Европе. Такође, да те спречим даље да грешиш, тебе и ове троцкисте, да нагласим да је просечно доспеће реструктурираних грчких рата кредита 16,5 година, а просечна камата 2,60%. Да, добро сте прочитали -- "зли капиталисти" дали су рочност од 16,5 година са 2,60% годишње камате, и то при оволикој дугој рочности, где највећа рата доспева 2039. године! :))))) (Узгред, Италија је на просечних 5% камате у свом дугу, Португал на 4,7%.)

Веруј ми да сам фасциниран твојом смелошћу у коментарима
Изгледа да је она тим већа што се мање познаје оно о чему се пише.

P.S.
Још се смејем. И осећам се као да сам водио расправу с неким коме у једном трену морам да кажем -- Али, знаш, крокодили не живе на дрвету...
Или можда живе?

...bi mogli da te priupitaju da li je moguce da ti stvarno verujes da su se vlade evropskih zemalja umesale zbog toga da bi spasle grke od zlih kapitalista a ne da bi socijalizovale gubitke privatnih investitora dovoljno neopreznih da daju kredite lenjim i korumpiranim grcima. Medjutim ja nisam leteci krokodil pa necu da te blamiram

Nego cu da te pitam nesto drugo. Pa sto su onda Nemci ljuti na lenje i korumpirane grke koji nece da placaju sta su duzni kad su ih u stvari zahebale (i to u kontinuiteteu) nemacke vlade kojima je bio blizi sinjel (lenji i korumpirani grci) od kosulje (sopstvenih poreznika)?

A da sam leteci i pri tome cvrkucuci krokodil priupitao bih te i sta mislis o tome da su najbolje prosli privatni investitori cije su neoprezne pozajmice pokrile evropske vlade znajuci da ako grci ne budu mogli da plate da ce to morati da plate njihovi poreznici. I da li znas nesto o tome da li je postojao neki plan za socijalizaciju profita privatnih investitora u (neverovatnom) slucaju da je grcka privreda procvetala na osnovu privatnih kredita pa da su privatni kreditori krenuli da uzimaju masne profite? Ili su ti profiti trebali da ostanu strogo privatni?
gorran2 gorran2 01:08 30.06.2015

Re: Ajde sto si ti protiv...

Domazet
clanovi vlada koje su odobrile davanje zajmova lenjoj i korumpiranoj Grckoj

Zanimljivo da se retko spominje "misterija" koje su to "naivčine" koje su Grcima dale svoje "krvavo zarađene pare", pa sad grizu nokte hoće li ih ovi vratiti
To je jedna od onih stvari koje su opštepoznate, ali o njima postoji zavera ćutanja.
A samo se treba setiti onog "Marka Jankovića" iz reklame nn banke, koji se ustremljuje na ništa ne sluteće prolaznike, i baca se na njih uz iskeženo-sumanuti urlik "vaš kredit! odobren je!"

Savremena industrija protiv stanovništva nastupa "u partnerstvu" sa finansijskim sektorom.
Svima treba prodaja. Štaviše, rast. Zato proizvode prate kreditne linije, kreditni paketi. Ko nije praćen finansijski, nije konkurentan. A to omogućuje i veću profitnu marginu. I, tako se nesretni građani hipnotišu reklamama, koje im zapovedaju da neizostavno moraju imati novi auto, gomilu novotehnoloških igračaka, brendirane krpice, letovanja, "kvalitet života". Tj da svoj život pretvore u potrošačku histeriju.
Ali, naravno, nivo privatnih dugova ograničen je snagom kontrole sistema nad građaninom-potrošačem tokom vremena. Tj, predvidljivošću njegovog ponašanja. Tj, snagom hipnoze. Rok se pažljivo prati. Bezbedno je da se građanin za godinu dana zaduži u nivou desetogodišnje zarade? Ako je sistem dovoljno čvrst i razrađen, lestvica se može podići i na petnaest, ili dvadeset tamo nekih budućih godina.

Perpetuum mobile koji fiktivne pare povezanog finansijera, kredit, pretvara u keš-lovu u rukama povezanog privrednika.

Sve zemlje bivšeg socijalističkog sistema dobro su upamtile ovu finansijsku invaziju. Npr u Srbiji nakon 2000 ništa se stvarno nije promenilo, stvarna privredna aktivnost je porasla vrlo skromno. Ali svi su odjednom imali 4x veću platu nego ranije.
I, in no time, privatni dugovi su odleteli u nebo, a isto tako i javni dug.

Međutim sve je to ograničeno, a glad za profitom nesmiljeno traži još.

I, onda se, na primer, razvije šema sa neodgovornm političarima i neodgovornim vladama (kao da ima i nekih drugih )
U toj akciji vlast nastupa kao distributer, zastupnik i garant u procesu pretvaranja fiktivnih para kreiranih u nemačkoj banci u realni keš-pihod npr nemačkog proizvođača automobila.

Populističke vlade su uvek gladne novca. Ništa bolje ne dobija izbore nego povećanje plata u javnom sektoru, i penzija. I onda ta neodgovorna vlada dobije kredite od "neodgovornih" finansijera, i time upumpa još jedan krug fiktivnih nemačkih para kroz kapilarni sistem grčkih potrošača u realne prihode nemačke privrede.

Ali šta ako se pretera? Nikakav problem, svi znaju da će država preuzeti stvar u svoje ruke. Nemačka država. I da ona neće dozvoliti da ostane kratkih rukava. Uostalom, nemačka vlada i onako raspolaže svojom dozom finansijske čarolije kojom se stvaraju stotine milijardi ni iz čega.

A pare i onako nikad nisu ni završavale nigde drugo do u Nemačkoj.
gorran2 gorran2 01:17 30.06.2015

Re: Ajde sto si ti protiv...

Domazet
Sa izuzetkom Nemacke. Kod Nemaca bi clanovima vlade dodao i clanove obavestajne sluzbe koji su Grcima doturili (falsifikovani) izvestaj o tome kako se neki turski generali dogovaraju da napadnu Grcku.

Ako se dobro sećam priče, u toj fazi u kojoj "grčki dug" još nije postao javna igra, ali su svi bitni već sve znali, neodgovorna grčka vlast se obratila svojim "odgovornim" nemačkim i francuskim partnerima za uslugu da ovi isfinansiraju još jedan mandat, kako bi se katastrofa delegirala sledećem sazivu.
I ovi su odgovorno rekli, nema problema - uz uslov da supstancijalan deo kredita odmah vratite tako što ćete kupiti našu ciglu - u obliku, čini mi se, preko potrebnih ratnih brodova
Sad ne mogu da nađem tu priču na internetu - nekako je nestala?
alselone alselone 06:53 30.06.2015

Re: 666

Него, шта кажеш, ови хоће да купују острва, луке, ово-оно, чуда, муње?


Ako nas je istorija necemu naucila, to je onda cinjenica da su zavere sastavni deo zivota. Zavere na medjudrzavnom nivou postoje od samih nastanaka drzava. Ipak, iz nekog razloga pametni ljudi danas se ponose time da ne veruju u zavere. Ponose se time da je sve oko nas njima potpuno jasno i bas onakvim kakvim se prikazuje u medijima. Naivno.

Ne kazem da je ovo sa Grckom zavera da se kupe luke, ostrva i Zevsove munje, verovatno nije. Verovatnije mi je da je to spoj alavih kreditora koji znaju da ce ih pokriti drzava i korumpirane vlade. Ali kazem da ne bih bio nesto posebno zacudjen da jeste.
qqriq qqriq 07:14 30.06.2015

Re: Blef??

шојбле

kako to horor zvuči.
qqriq qqriq 08:12 30.06.2015

Re: Blef??

ili je od pocetka bila namera da se Grcka satre i kupe ostrva i luke budzasto. U "zasto Rusi imaju toliki Sibir" fazonu je napravljen i "zasto Grci imaju najlepsu obalu i toliko ostrva".


bingo.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 08:38 30.06.2015

Re: Da ali leteci krokdili...

Domazet
...bi mogli da te priupitaju da li je moguce da ti stvarno verujes da su se vlade evropskih zemalja umesale zbog toga da bi spasle grke od zlih kapitalista a ne da bi socijalizovale gubitke privatnih investitora dovoljno neopreznih da daju kredite lenjim i korumpiranim grcima. Medjutim ja nisam leteci krokodil pa necu da te blamiram.

Не разумеш: озбиљном човеку је смешно. Демонстрирао си да везе немаш о оном о чему причаш. Појма немаш. Али шта те брига.

И истог трена сложио другу причу. Као дете кад га ухвате да лаже. Сасвим је узалудно да опет покажем шта си лупио, друговима Троцком, Лењину и Стаљину то неће променити визуру. Ни теби, наравно. И шта год да напишем и покажем, исфабулираћеш нову причу са истим моралитетом.

Него, да утврдимо: владе европских земаља дале Грцима кредите, по 2,6% камате и са 16,5 година рочности, како би зарадиле на грчкој муци, то?
Ћао, онда.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 08:53 30.06.2015

Re: 666

alselone
Ne kazem da je ovo sa Grckom zavera da se kupe luke, ostrva i Zevsove munje, verovatno nije.

Ово је сад друга прича.

Моја личност не треба да буде предмет расправе, узгред.
Осим код Домазета и сличних.
princi princi 09:10 30.06.2015

Re: Konkretno...

Kaze, Burazeri napu*ite nam se, ko vam je kriv (i vama bebe u kolevkama, i vama) kad ste se zaduzivali!

Ју!
princi princi 09:44 30.06.2015

Re: Konkretno...

Па из овога што се пише испада да су Немци испали још гора говна. Пренели су дуг Грчке (претежно према својим банкама) на Словенију, Шпанију и Малту, спасли су своје банке које сада имају довољно капитала у својим књигама да задовоље различите Базеле, преневши сав ризик на слабије у Унији. Стварно џукачки.

Иначе, маса тих кредита које су дате Грчкој је послужила за масивне инфраструктурне радове које су запошљавале гомиле великих француских и немачких извођача и произвођача опреме. Исту ствар су pulled out и у Шпанији и у Португалији: воз између Мадрида и Кадиза је један од најбољих и бржих којима сам се возио, фантастичан заиста. Ако погледате возове који оперишу једном од највећих Тиживи мрежа у свету (Шпанци имају преко 3000км ових пруга) видећете да су то углавном француски и немачки стројеви (Алстом, Сименс). Мислим, не треба ни помињати ко је правио tunnel boring machines and such.
alselone alselone 10:29 30.06.2015

Re: 666

Predrag Brajovic

Моја личност не треба да буде предмет расправе, узгред.


To nisam ni radio.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 11:28 30.06.2015

Дупликат

Ово је већ hilarious, докле иде фабулизација и непознавање чињеница.

На почетку реструктурирања све иностране банке укупно држале су тек 23% грчког дуга. Највeћи грчки поверилац биле су -- surprise, surprise! -- грчке банке и пензиони фондови са 43%. Дакле, Грци би се највише урушили да су их пустили да се угуше у властитом дугу, грчке банке и пензиони фондови пропали би у дану.

Да је Грчка пуштена низ воду, страдали би, најпре, Грци и грчки капитал -- не би било више банкарских улога и пензија, потом би страдале иностране банке, а тек онда ECB и саме владе европских земаља -- порески обвезници EU.

Него, није важно ово, следи важније...
Ево га!
blogovatelj blogovatelj 16:47 30.06.2015

Re: 666

Ne kazem da je ovo sa Grckom zavera da se kupe luke, ostrva i Zevsove munje, verovatno nije.


Nije to zavera, to je elementarna ekonomska logika kojom se daju krediti.
Dam ti kredu, a ako ne budeš imao da vratiš, uzeću ti ostrva. Hipoteka najobičnija. Uvek će veći kredit da dobije onaj ko ima kuću u vlasništvu na Dedinju od onoga ko ima stan u Batočini.
princi princi 16:56 30.06.2015

Re: 666

blogovatelj
Ne kazem da je ovo sa Grckom zavera da se kupe luke, ostrva i Zevsove munje, verovatno nije.


Nije to zavera, to je elementarna ekonomska logika kojom se daju krediti.
Dam ti kredu, a ako ne budeš imao da vratiš, uzeću ti ostrva. Hipoteka najobičnija. Uvek će veći kredit da dobije onaj ko ima kuću u vlasništvu na Dedinju od onoga ko ima stan u Batočini.

Мислим, улагања у инфраструктуру иначе имају ноторно мали RoI што би се рекло на српском. Транспацифичка железница, путеви, Ченел танел, аеродроми, па и читава авијација... све то функционише са јако малим профитима. Много је разлога за то: инфраструктури треба неко време да "заживи" и да људи почну да је користе, а поготову да плаћају за њу (наплата путева нигде није популарна мера); градња је бизнис на коме се ноторно краде. Свако током градње апи за неки кућерак, км асфалта, тешко је то контролисати. Зато те послове финансирају државе, јер једино оне могу да апсорбују губитке (а уз то имају и војску и полицију).

Многи инфраструктурни пројекти у Грчкој су почели као пројекти ЕУ, а завршили као грчки пројекти. Кад су немачке и француске банке обезбеђивале паре за немачке и француске фирме за инвестиције, све је било у реду, сви су били ведри и оптимисти. Кад је дошло време за наплаћивање, кад је стварност покуцала на врата, онда су се другови Немци одједном присетили да су Грци балканске лоповчине и почели су да се праве шашави. По мени, овај сукоб одређује саму суштину ЕУ, тј дефинише је, одређује, да ли је ЕУ немачки сервис, или стварна, аутентична европска супердржава.
qqriq qqriq 19:18 30.06.2015

Re: 666

Кад је дошло време за наплаћивање, кад је стварност покуцала на врата, онда су се другови Немци одједном присетили да су Грци балканске лоповчине и почели су да се праве шашави. По мени, овај сукоб одређује саму суштину ЕУ, тј дефинише је, одређује, да ли је ЕУ немачки сервис, или стварна, аутентична европска супердржава.
servis
validni validni 19:34 30.06.2015

Re: Da ali leteci krokdili...

Predrag Brajovic


Него, да утврдимо: владе европских земаља дале Грцима кредите, по 2,6% камате и са 16,5 година рочности, како би зарадиле на грчкој муци, то?
Ћао, онда.


Dali su im kredite da bi spasili svoje Banke od bankrota, to je bila primarna namena kredita a ne zarada na kamati.
Domazet Domazet 19:45 30.06.2015

Znao sam da ce do ovoga da...

Predrag Brajovic
Domazet
...bi mogli da te priupitaju da li je moguce da ti stvarno verujes da su se vlade evropskih zemalja umesale zbog toga da bi spasle grke od zlih kapitalista a ne da bi socijalizovale gubitke privatnih investitora dovoljno neopreznih da daju kredite lenjim i korumpiranim grcima. Medjutim ja nisam leteci krokodil pa necu da te blamiram.

Не разумеш: озбиљном човеку је смешно. Демонстрирао си да везе немаш о оном о чему причаш. Појма немаш. Али шта те брига.

И истог трена сложио другу причу. Као дете кад га ухвате да лаже. Сасвим је узалудно да опет покажем шта си лупио, друговима Троцком, Лењину и Стаљину то неће променити визуру. Ни теби, наравно. И шта год да напишем и покажем, исфабулираћеш нову причу са истим моралитетом.

Него, да утврдимо: владе европских земаља дале Грцима кредите, по 2,6% камате и са 16,5 година рочности, како би зарадиле на грчкој муци, то?
Ћао, онда.

...dodje ali sam se ipak nadao, zbog tebe. No sta je tu je, moracu da ti odgovorim ozbiljno. I jos jedna stvar, ona moja prica o tvom klimaterijumu je moj pokusaj da ti nadjem nekakav alibi posto jedina druga dva moguca objasnjenja su ili da si neverovatno glup i naivan ili da si neverovatno nemoralan i da namerno valjas ovakvu jednostranu pricu zarad nekakve koristi. Ovo prvo mislim da nisi a za drugo se nadam da nisi. Tako da mi je najednostavnije objasnjenje za tvoja nerazumna pisanja po blogu vec duze vreme tvoja klimaktericna ispizmljenost. Hemija burazeru, ne karakter...

A sada ozbiljno. O hronologiji onako kako je ja znam, u vrlo grubim crtama, ja ipak zivim u Americi:

1. U jednom trenutku je Grcka vlada uz pomoc Goldman Saksa, ako ne najuticajnije a ono u svakom slucaju najpoznatije globalne finansijske firme,falsifikovala finansijske izvestaje i krenula da trazi finansijsku pomoc od Evrope

2. Goldman Saks je istog trenutka kada su videli da su njihovi FALSIFIKAT i PREVARA uspeli krenuo da profitira na tome. Poceli su da ostvaruju znacajne profite ne samo na klasicnom shortingu. O kome sam vec pisao u postu o Brajovicu malom privredniku a koji se sastoji u tome da ti kupis, vrlo bitno na ODLOZENO placanje, stocks neke firme, ne placajuci nista vec se obavezujuci da ces ih platiti na odredjeni datum. Potom kupljene ali neplacene akcije prodas po trenutnoj ceni (nema, nadam se, potrebe da objasnjavam da u tom trenutku, odmah posle pozitivnog izvestaja Goldman Saxa i odobrenih evropskih kredita, grcke akcije nisu stajale narocito lose) a onda AKTIVNO radis na tome da vrednost tih akcija sto vise padne do dana kada ti moras da ih platis prvobitnom vlasniku. Ne po ceni po kojoj si ih ti prodao vec po ceni na dan tvog placanja. Budzasta! Treba li da spomenemo da tesko da ima neka firma u svetu koja ima vise kontrole nad finansijskim trendovima od Goldman Saxa. A jos su znali da pocetna visoka cena nije realna, sami su je naduvali...

3. Grcke vlade, sve redom proevropske i vrlo probiznis, su po odobrenju krenule da se zaduzuju i kapom i sakom kod ni malo uzdrzanih kreditodavaca od kojih, pretpostavljam, vecina nije bila svesna falsifikovanih temelja grcke kule od karata. A manjina koja je bila svesna reagovala je po istom principu kao i Goldman Sax, pokusavajuci da zaradi na shortingu i ostalim finansijskim marifetlucima.

3a. Tadasnje Grcke vlade, opijene lakom dostupnoscu spoljnog kapitala, izgubile su (ni prve ni poslednje) meru i krenule da dalje kupuju socijalni mir pozajmljivanjem od sopstvenih banaka i penzionih pojmova (ni malo grcki recept, pogledati situaciju sa state bonds i penzionim fondovima u State of Illinois)

4. Kada je grcka downward spirala, delom inicirana a delom i ubrzavana od strane Goldman Saxa, postala oceigledna krenula je panika. Kada je postalo sasvim moguce da privatni kapital koji je davao kredite bez stvarne provere kolaterala izgubi znacajne novce, uskocile su drzava i otkupile dugove privatnih firmi. I ti me tu hvatas za rec i kazes Aha, nisu evropske vlade davale kredite nego privatni kapital! Da li da te pitam ko je davao garancije za te kredite po koje su Grci dosli u EU. Necu, nema potrebe dovoljno si se vec izblamirao. I onda kazes, Pa su tek onda drzave otkupile dugove od privatnika a to su uradile da bi spasle jadne (i korumpirane, i korumpirane, i lenje i lenje) Grke. Spasavali su oni svakako i Grke, ne toliko zbog Grka samih nego ponajvise u strahu da ce Grci da se razmile po Evropi ako dodje do kolapsa. Ali su PRVENSTVENO spasavali sopstvene investitore prebacujuci njihove tada vec vrlo verovatne buduce gubitke na ledja sopstvenih poreskih privrednika. Ima li boljeg primera delovanja drzave u sluzbi krupnog kapitala? Da li znas sta je jedna od definicija Fasizma?

5. Kada je pocelo da se javlja nezadovoljstvo kod poreskih obveznika pocela je damage control i usmeravanje nezadovoljstva na Grke. Kao da su Grci tek tada poceli da izbegavaju da placaju porez i kao da se grcka drzavna administracija tek tada naduvala do gargantuanskih razmera. I pocela je da se trenira strogoca sa Boga mi, ima da vratite dug inace...

6. Inace sta? Mizerija obicnih Grka ima da se upetostruci? Mizerija obicnih Grka ima da se upetostruci sta god da se desi. I zar ti nije interesatno da bi ta ista business (honest business of course) Evropa htela da se otarasi sadasnjih Grckih vlasti koje su pocele da postavljaju odredjene uslove za sopstveno ucestvovanje u saradi? I da dovede koga umesto njih? One stare koji su se falsifikovanjem izboksovali mogucnost da se neumereno zaduzuju i onda to praktikovali do krajnjih granica? Drugih nema.

6a. Ovo tvoje insistiranje na Imaju bogami da plate (i bebe, i bebe)! je podjednako racionalo kao sto su bili racionalni oni sto su za Real Estate Bust 2008 optuzivali Meksikance koji su uzimali nerealno velike kredite za nenormalno velike kuce (pazi samo Meksikance, ne i white trash). Meksikanci su bili krivi, ne Real Estate agents koji su lobirali kredite. I ne Banke koje su odobravale kreedite bez ikakve provere kolaterala. A i sto bi bi bili Realtors krivi, oni su radili ljudi na procenat, boli njih uvo da li im musterija kapira u sta se uvaljuje, oni su tu da obecavaju i zaradjuju. I sto bi bile krive banke koje su davale kredite bez pokrica, one su mislile da su smislile nacin da uberu sav profit a da pri tome razmazu (socijalizuju) eventualne gubitke na sve oko njih. Derivatives, anyone? Derivativi nisu bas cisto grcka rec, zar ne?

I na kraju ponovo o tebi, da te ne bih optuzio za neverovatnu glupost ili nemoralnost ja sam se odlucio za jednostavnije objassnjenje. Za objasnjenje da te trese klimaktericni schadenfreude...

Svesno prikrivajuci drugu, jos jednostavniju, mogucnost. Da sam ja ISISovac i da ja sve ovo u sklopu Dzihada.

Seronjo!
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 20:42 30.06.2015

Re: Znao sam da ce do ovoga da...

Domazet
Seronjo!

Суштина твог наратива је емотивна, лична, и сажета у овој речи.

Као и они претходни коментари, и овај је препун произвољности и тешких огрешења о стварност. Једном си већ променио причу, па још једном, сада си дао ново објашњење. Следеће ће већ почети да наликује на сајентолошку кажу. Тачно као што сам рекао -- као деца... Као деца кад су ухваћена у лажи: она увек смисле нову, док не одрасту, и онда разумеју да је лаж несврсисходна.

Мени је сада сасвим досадно да указујем на твоја -- хм? -- искривљења стварности, али, хајде: никакав GS није тај који је научио Грке да варају поштени банкарски свет. И увек кад наиђем на овакве поставке, помислим какав се митска слика крије иза таквих прича -- наратив о поштеном и неукаљаном дивљаку кога Западна цивилизација поквари. Наиме, Грци су на фору и ушли у еурозону 2001. Они нису испуњавали основне финансијске критеријуме буџетске дисциплине, али су фалсификовали књиговодствене књиге о буџету. Године 2004. превара је била откривена: буџетски дефицит био им је 8,3%, а пријавили су 1,5%. У грчким државним билансима све је била лаж, далеко пре Goldman Sachsa. Оно што је омогућавало Грчкој да се и даље задужује било је то што је у еурозони, у коју је, дакле ушла на превару. И ту превару и бенефиције еурозоне искоришћавала је за свој деценијски dolce vita живот. И дан данас Грчка живи далеко боље него комперативне европске економије. Ако ништа друго, због 25% црне економије, прихода који се нигде не види у књигама. Ево малог примера за некадашњу грчку магију:

So how did this 'magic' work? "Take the Greek state railway. It was losing a billion euros a year," Ms Xafa remembers. "The Greek railway had more employees than passengers. A former minister, Stefanos Manos, had said publicly at the time that it would be cheaper to send everyone by taxi."

Дакле, ово твоје јесте још једна лаж, митска прича како су дошли зли банкари и "навукли" Грке да се задужују. Грци су, чикашки наш куме, "навлачили" своје кредиторе и EU партнере далеко пре тога, од првог дана. Од првог дана. И низали један за другим лош економски потез и обмане. Сада долази стечајна управа, и -- то је то. Крај.

Узгред, човек не треба да се љути и буде огорчен на стварност.
То махом раде само деца.
freehand freehand 20:54 30.06.2015

Re: Znao sam da ce do ovoga da...

Domazet
Predrag Brajovic
Domazet
...bi mogli da te priupitaju da li je moguce da ti stvarno verujes da su se vlade evropskih zemalja umesale zbog toga da bi spasle grke od zlih kapitalista a ne da bi socijalizovale gubitke privatnih investitora dovoljno neopreznih da daju kredite lenjim i korumpiranim grcima. Medjutim ja nisam leteci krokodil pa necu da te blamiram.

Не разумеш: озбиљном човеку је смешно. Демонстрирао си да везе немаш о оном о чему причаш. Појма немаш. Али шта те брига.

И истог трена сложио другу причу. Као дете кад га ухвате да лаже. Сасвим је узалудно да опет покажем шта си лупио, друговима Троцком, Лењину и Стаљину то неће променити визуру. Ни теби, наравно. И шта год да напишем и покажем, исфабулираћеш нову причу са истим моралитетом.

Него, да утврдимо: владе европских земаља дале Грцима кредите, по 2,6% камате и са 16,5 година рочности, како би зарадиле на грчкој муци, то?
Ћао, онда.

...dodje ali sam se ipak nadao, zbog tebe. No sta je tu je, moracu da ti odgovorim ozbiljno. I jos jedna stvar, ona moja prica o tvom klimaterijumu je moj pokusaj da ti nadjem nekakav alibi posto jedina druga dva moguca objasnjenja su ili da si neverovatno glup i naivan ili da si neverovatno nemoralan i da namerno valjas ovakvu jednostranu pricu zarad nekakve koristi. Ovo prvo mislim da nisi a za drugo se nadam da nisi. Tako da mi je najednostavnije objasnjenje za tvoja nerazumna pisanja po blogu vec duze vreme tvoja klimaktericna ispizmljenost. Hemija burazeru, ne karakter...

A sada ozbiljno. O hronologiji onako kako je ja znam, u vrlo grubim crtama, ja ipak zivim u Americi:

1. U jednom trenutku je Grcka vlada uz pomoc Goldman Saksa, ako ne najuticajnije a ono u svakom slucaju najpoznatije globalne finansijske firme,falsifikovala finansijske izvestaje i krenula da trazi finansijsku pomoc od Evrope

2. Goldman Saks je istog trenutka kada su videli da su njihovi FALSIFIKAT i PREVARA uspeli krenuo da profitira na tome. Poceli su da ostvaruju znacajne profite ne samo na klasicnom shortingu. O kome sam vec pisao u postu o Brajovicu malom privredniku a koji se sastoji u tome da ti kupis, vrlo bitno na ODLOZENO placanje, stocks neke firme, ne placajuci nista vec se obavezujuci da ces ih platiti na odredjeni datum. Potom kupljene ali neplacene akcije prodas po trenutnoj ceni (nema, nadam se, potrebe da objasnjavam da u tom trenutku, odmah posle pozitivnog izvestaja Goldman Saxa i odobrenih evropskih kredita, grcke akcije nisu stajale narocito lose) a onda AKTIVNO radis na tome da vrednost tih akcija sto vise padne do dana kada ti moras da ih platis prvobitnom vlasniku. Ne po ceni po kojoj si ih ti prodao vec po ceni na dan tvog placanja. Budzasta! Treba li da spomenemo da tesko da ima neka firma u svetu koja ima vise kontrole nad finansijskim trendovima od Goldman Saxa. A jos su znali da pocetna visoka cena nije realna, sami su je naduvali...

3. Grcke vlade, sve redom proevropske i vrlo probiznis, su po odobrenju krenule da se zaduzuju i kapom i sakom kod ni malo uzdrzanih kreditodavaca od kojih, pretpostavljam, vecina nije bila svesna falsifikovanih temelja grcke kule od karata. A manjina koja je bila svesna reagovala je po istom principu kao i Goldman Sax, pokusavajuci da zaradi na shortingu i ostalim finansijskim marifetlucima.

3a. Tadasnje Grcke vlade, opijene lakom dostupnoscu spoljnog kapitala, izgubile su (ni prve ni poslednje) meru i krenule da dalje kupuju socijalni mir pozajmljivanjem od sopstvenih banaka i penzionih pojmova (ni malo grcki recept, pogledati situaciju sa state bonds i penzionim fondovima u State of Illinois)

4. Kada je grcka downward spirala, delom inicirana a delom i ubrzavana od strane Goldman Saxa, postala oceigledna krenula je panika. Kada je postalo sasvim moguce da privatni kapital koji je davao kredite bez stvarne provere kolaterala izgubi znacajne novce, uskocile su drzava i otkupile dugove privatnih firmi. I ti me tu hvatas za rec i kazes Aha, nisu evropske vlade davale kredite nego privatni kapital! Da li da te pitam ko je davao garancije za te kredite po koje su Grci dosli u EU. Necu, nema potrebe dovoljno si se vec izblamirao. I onda kazes, Pa su tek onda drzave otkupile dugove od privatnika a to su uradile da bi spasle jadne (i korumpirane, i korumpirane, i lenje i lenje) Grke. Spasavali su oni svakako i Grke, ne toliko zbog Grka samih nego ponajvise u strahu da ce Grci da se razmile po Evropi ako dodje do kolapsa. Ali su PRVENSTVENO spasavali sopstvene investitore prebacujuci njihove tada vec vrlo verovatne buduce gubitke na ledja sopstvenih poreskih privrednika. Ima li boljeg primera delovanja drzave u sluzbi krupnog kapitala? Da li znas sta je jedna od definicija Fasizma?

5. Kada je pocelo da se javlja nezadovoljstvo kod poreskih obveznika pocela je damage control i usmeravanje nezadovoljstva na Grke. Kao da su Grci tek tada poceli da izbegavaju da placaju porez i kao da se grcka drzavna administracija tek tada naduvala do gargantuanskih razmera. I pocela je da se trenira strogoca sa Boga mi, ima da vratite dug inace...

6. Inace sta? Mizerija obicnih Grka ima da se upetostruci? Mizerija obicnih Grka ima da se upetostruci sta god da se desi. I zar ti nije interesatno da bi ta ista business (honest business of course) Evropa htela da se otarasi sadasnjih Grckih vlasti koje su pocele da postavljaju odredjene uslove za sopstveno ucestvovanje u saradi? I da dovede koga umesto njih? One stare koji su se falsifikovanjem izboksovali mogucnost da se neumereno zaduzuju i onda to praktikovali do krajnjih granica? Drugih nema.

6a. Ovo tvoje insistiranje na Imaju bogami da plate (i bebe, i bebe)! je podjednako racionalo kao sto su bili racionalni oni sto su za Real Estate Bust 2008 optuzivali Meksikance koji su uzimali nerealno velike kredite za nenormalno velike kuce (pazi samo Meksikance, ne i white trash). Meksikanci su bili krivi, ne Real Estate agents koji su lobirali kredite. I ne Banke koje su odobravale kreedite bez ikakve provere kolaterala. A i sto bi bi bili Realtors krivi, oni su radili ljudi na procenat, boli njih uvo da li im musterija kapira u sta se uvaljuje, oni su tu da obecavaju i zaradjuju. I sto bi bile krive banke koje su davale kredite bez pokrica, one su mislile da su smislile nacin da uberu sav profit a da pri tome razmazu (socijalizuju) eventualne gubitke na sve oko njih. Derivatives, anyone? Derivativi nisu bas cisto grcka rec, zar ne?

I na kraju ponovo o tebi, da te ne bih optuzio za neverovatnu glupost ili nemoralnost ja sam se odlucio za jednostavnije objassnjenje. Za objasnjenje da te trese klimaktericni schadenfreude...

Svesno prikrivajuci drugu, jos jednostavniju, mogucnost. Da sam ja ISISovac i da ja sve ovo u sklopu Dzihada.

Seronjo!

Domazete, gargantuanska preporuka.
gorran2 gorran2 21:05 30.06.2015

Re: Znao sam da ce do ovoga da...

Osnovna ideologija u ovome glasi:
Kapital je uvek u pravu!
Svi ekonomski parametri teoretski imaju svoja tržišna merila.
Međutim, proces tržišnog merenja sada funkcioniše kao vaga u kojoj ti vidiš samo jedan tas, a drugi je iza zavese, i potpuno pod kontrolom kapitala.
I sad se tu promoviše nekakav "nominalizam" iza kojeg je sakrivena ideologija:

- Vrednost je ono, i samo ono, što pokažu tržišni parametri.
- Produktivnost je ono, i samo ono, što pokažu tržišni parametri. Ako ja zarađujem 10.000 puta više od tebe, to po definiciji znači da ja 10.000 vrednije i kvalitetnije radim. Sva alternativna objašnjenja su "nenaučna".

I to sve potpuno nezavisno od toga što, u raznim konstelacijama, stojimo pred silom koja, s jedne strane ima u svojoj prirodi nagon da na nama zaradi što više - a, s druge strane, ima punu kontrolu nad "objektivnim mernim instrumentima".

Većini je priča poznata, ali svejedno da podsetim na čuveni primer iz 2008 (Standard & Poor's):
"In the run-up to 2008, a staggering proportion of mortgage-based debts were rated AAA, when in fact they were junk. The same goes for groups such as Enron, Lehman Brothers and AIG. Days before they went bust, Moody's, S&P, and Fitch all still rated these failing companies as safe investments. Shockingly, more than half of all corporate debt ever rated AAA by S&P has been downgraded within seven years, according to research by economist Sukhdev Johal."

Agencije za rejting do poslednjeg dana drže onaj rejting koji je velikim finansijskim lešinarima optimalan za njihovu tekuću operaciju. Što verovatno nije ni u kakvoj vezi sa činjenicom da su najveći finansijski predatori istovremeno i njihovi glavni finansijeri

Sa nešto manje očiglednosti, u stvari svi ekonomski "pokazatelji" funkcionišu na taj način.

A to što postoje fantomi koji će za siću - ili čak samo za slavu - iz petnih žila širiti korporativnu ideologiju i korporativnu "nauku" - a na štetu između ostalog i vlastitog vitalnog interesa - to meni nije apsolutno nikakvo iznenađenje.
Istorija je krcata takvim primerima.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 21:49 30.06.2015

Re: Znao sam da ce do ovoga da...

Хм, да...
Да само напоменем да су прилику за истоветне махинације као и Грци имале и остале чланице ЕУ, али некако се потрефило да су зли банкари и зли вук успели да обрлате само Грке. Како, зашто, то никоме није јасно?!

Можда се одговор крије у реченици оног грчког бившег министра надележног и за железнице да је у једном тренутку држави било јефтинији да по сваког путника пошаље такси него да га превози возом?

Како год -- све док живи дечак у нама, ствар није пропала.
alselone alselone 21:50 30.06.2015

Re: Znao sam da ce do ovoga da...

Како, зашто, то никоме није јасно?!


Pravoslavci, podmetnuo im Papa.
Domazet Domazet 22:39 30.06.2015

Sta dfa ti kazem sem da ponovim...

Predrag Brajovic
Domazet
Seronjo!

Суштина твог наратива је емотивна, лична, и сажета у овој речи.

Као и они претходни коментари, и овај је препун произвољности и тешких огрешења о стварност. Једном си већ променио причу, па још једном, сада си дао ново објашњење. Следеће ће већ почети да наликује на сајентолошку кажу. Тачно као што сам рекао -- као деца... Као деца кад су ухваћена у лажи: она увек смисле нову, док не одрасту, и онда разумеју да је лаж несврсисходна.

Мени је сада сасвим досадно да указујем на твоја -- хм? -- искривљења стварности, али, хајде: никакав GS није тај који је научио Грке да варају поштени банкарски свет. И увек кад наиђем на овакве поставке, помислим какав се митска слика крије иза таквих прича -- наратив о поштеном и неукаљаном дивљаку кога Западна цивилизација поквари. Наиме, Грци су на фору и ушли у еурозону 2001. Они нису испуњавали основне финансијске критеријуме буџетске дисциплине, али су фалсификовали књиговодствене књиге о буџету. Године 2004. превара је била откривена: буџетски дефицит био им је 8,3%, а пријавили су 1,5%. У грчким државним билансима све је била лаж, далеко пре Goldman Sachsa. Оно што је омогућавало Грчкој да се и даље задужује било је то што је у еурозони, у коју је, дакле ушла на превару. И ту превару и бенефиције еурозоне искоришћавала је за свој деценијски dolce vita живот. И дан данас Грчка живи далеко боље него комперативне европске економије. Ако ништа друго, због 25% црне економије, прихода који се нигде не види у књигама. Ево малог примера за некадашњу грчку магију:

So how did this 'magic' work? "Take the Greek state railway. It was losing a billion euros a year," Ms Xafa remembers. "The Greek railway had more employees than passengers. A former minister, Stefanos Manos, had said publicly at the time that it would be cheaper to send everyone by taxi."

Дакле, ово твоје јесте још једна лаж, митска прича како су дошли зли банкари и "навукли" Грке да се задужују. Грци су, чикашки наш куме, "навлачили" своје кредиторе и EU партнере далеко пре тога, од првог дана. Од првог дана. И низали један за другим лош економски потез и обмане. Сада долази стечајна управа, и -- то је то. Крај.

Узгред, човек не треба да се љути и буде огорчен на стварност.
То махом раде само деца.

...Seronjo!

Sta sam ja to promenio u prici? Ajde kazi, u dve tri proste recenice, bez upotrebe Marksa, Lenjina Trockog i ostalih onomatopeja. Kad me vec tako cesto i obilato hvatas u lazima kazi tacno sta sam to slagao?

Dugo mi je mentalitet poput tvoga bio sasvim nedokuciv. Nikako nisam mogao da razumem zasto neko odbija da prihvati ocigledne stvari i ne samo da ih odbija nego za posledice krivi sve samo ne one koji su glavni uzrocnici tih posledica. Kapo mentalitet, kao ekstremna varijanta mentaliteta poput tvoga sam razumeo, ljudi(?) su, da bi izbegli ulogu zrtve, postajali gore zveri od onih sto su zverstva inicirali. Instinkt samoodrzanja u svom najsirovijem obliku. Medjutim nije mi nikako bilo jasno zasto ljudi koji su na neki nacin zrtve drustvenog sistema u kome zive, ne onako kako bi oni hteli ali ipak zive, za sve krive one koji su jos vece zrtve od njih. I pri tome imaju svo razumevanje za one koje ih cine zrtvama. Nikakva solidarnost ni razumevanje za one ispod sebe i sva moguca opravdanja za one iznad sebe. Sve dok nisam procitao jednu recenicu koju je napisao John Steinbek govoreci o siromasnima u Americi koji iskreno i duboko mrze one kojima je jos gore nego njima. Vise sam je puta navodio ali nije zgorega da je ponovim:

American poor do not see themselves as an exploited class, they see themselves as the temporarily embarrassed millionaires.

Nije ovo nelogicno kao sto na prvi pogled zvuci, ako se siromastvo smatra za failure onda se sopstveno nezadovoljavajuce ekonomsko stanje moze objasniti ili kao sopstveni failure ili kao trenutni embarassment koji bi ocas prosao samo da nije ovih jos siromasnijih od nas koji nas stalno vuku na dole. Nije lako priznati a jos je teze prihvatiti sopstveni failure.

Pa tako neki pripadnici nizih slojeva (bele) americke srednje klase na sav glas vicu kako su za sve njihove nevolje krivi nemoral i siromasne single mothers koje nista ne rade i samo se bogate na njihov racun. Nikada se ne pitajuci kako je to moguce da te single mothers koje se citav zivot bogate na njihov racun ostaju i dalje siromasne? A neki drugi, o kojima imaju nabolje misljenje, postaju sve bogatiji.

Tako i ti Brajovicu. Ne pada ti na pamet da se zapitas kako je moguce da ti Grci, koji se eto decenijama svi (i bebe u kolevkama, i bebe u kolevkama) bogate, evo vec deceniju bivaju sve siromasniji? A jadni i decenijama varani privatni kapital nastavlja da bude sve bogatiji i bogatiji?

Medjutim, sve je ovo potpuno bezveze, moja je tasta za ovo imala sjajnu izreku, Na ludog kisa, na ludog susa! (njemu sve jedno)

Tako i ti, da bi priznao i prihvatio neke ocigledne stvari ti samom sebi ocigledno treba da priznas nesto sto ne mozes. Pa si zato resio da se ne ljutis na stvarnost. Nego na Grke...
Domazet Domazet 22:45 30.06.2015

Portugalci? Spanci? Italijani?

Predrag Brajovic
Хм, да...
Да само напоменем да су прилику за истоветне махинације као и Грци имале и остале чланице ЕУ, али некако се потрефило да су зли банкари и зли вук успели да обрлате само Грке. Како, зашто, то никоме није јасно?!

Можда се одговор крије у реченици оног грчког бившег министра надележног и за железнице да је у једном тренутку држави било јефтинији да по сваког путника пошаље такси него да га превози возом?

Како год -- све док живи дечак у нама, ствар није пропала.

Mnogo glupavi ovi Evropljani, covek im javno otvara oci a oni nista.

Jos jednom, ovo nije neurosis, ovo je psychosis!
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 23:05 30.06.2015

Велики дечаци сад иду на спавање

Ne pada ti na pamet da se zapitas kako je moguce da ti Grci, koji se eto decenijama svi (i bebe u kolevkama, i bebe u kolevkama) bogate, evo vec deceniju bivaju sve siromasniji?

Не сиромаше они, него се враћају у реалне могућности властите економије. Као и Титова Југославија -- кад пресуше страни кредити, привреда почиње да се "урушава".

Изгледа да си пропустио мој графички коментар грчке кризе:

ВЕЛИЧИНА ПЕНЗИЈЕ ОДНОСУ НА ПРОСЕЧНУ ПЛАТУGDP PER CAPITAКАКО СУ СЕ ЗАДУЖИВАЛЕ ГРЧКЕ ВЛАДЕРАСТ ЦЕНЕ РАДА (плата) У EU: 2000=100РАСТ ПЛАТА УПОРЕЂЕН СА РАСТОМ ПРОДУКТИВНОСТИ 2000-2008.СИВА ЕКОНОМИЈА ИСКАЗАНА КАО УДEО од GDPa


ОДНОС ГРЧКИХ ДРЖАВНИХ ПРИХОДА И ДРЖАВНЕ ПОТРОШЊЕ И ПОЗАЈМИЦАПРИМАЊА У ПРИВАТНОМ СЕКТОРУ-ЈАВНОМ СЕКТОРУ-11 НАЈБОЉИХ ДРЖАВНИХ ПРЕДУЗЕЋАБОНУС: КО КАКО КОГА САГЛЕДАВА У ЕУКЛИЈЕНТИЛИЗАМ

Шта мислиш, да ли би Србија требало да уради исту ствар као Грчка?

Лаку ноћ.
И не брини се... Проверићу пре спавања, наравно, да нема неко чудовиште да ми се сакрило испод кревета.
omega68 omega68 00:01 01.07.2015

Re: Велики дечаци сад иду на спавање

Ma važno je da Brajović podržava OVE:

Медији на Острву су се буквално обрушили на Новака Ђоковића. Ових дана покушавају да направе аферу тамо где је нема. Индиректно нашег аса називају варалицом. Србин је оптужен да током мечева на недозвољен начин комуницира са својим тренером Борисом Бекером.

И пре почетка Вимблдона медији су притискали Новак, а одмах после првог кола и победе над Колшрајбером енглески новинари су наставили са истим неугодним питањима. Познати тениски стучњак, Радмило Арменулић за “Ало.рс” открива позадину целе приче.
– Јасно је – притискају Новака да би Мареј био шампион! Очигледно да желе да пошаљу поруку да би њихов играч требало да се попне на кров Вимблдона. Искрено, уопште не видим разлог за нападање Ђоковића. Али без бриге, паметан је Новак прозрео их је. Истина је само једна – смета им што је један Србин најбољи на свету. Да је Ноле Италијан не би било проблема.

– Обрушили су се на њега свим силама, али неће успети. Лепо им је одговорио јуче после стартне победе. Искрено ја не разумем те Енглезе и њихов квази хумор. Позивају се не неки фер-плеј али га они први никада не поштују. Можда ћу бити мало груб, али добро је говорио Никола Пашић: “Српско дете кад се роди, треба научити да мрзи Енглезе”.
Da dodam - Petar II Karađorđević je govorio - ni srpskom kučetu ne treba dozvoliti da stupi na englesko tlo
gorran2 gorran2 00:02 01.07.2015

Re: Znao sam da ce do ovoga da...

али некако се потрефило да су зли банкари и зли вук успели да обрлате само Грке

jedan zanimljiv podatak
Household debtTotal, % of net disposable income
angie01 angie01 00:14 01.07.2015

Re: Велики дечаци сад иду на спавање

Можда ћу бити мало груб, али добро је говорио Никола Пашић: “Српско дете кад се роди, треба научити да мрзи Енглезе”.
Da dodam - Petar II Karađorđević je govorio - ni srpskom kučetu ne treba dozvoliti da stupi na englesko tlodaj bre Omega, ...ja sve mislsim, zezas se, a ti najozbiljniji.
Domazet Domazet 00:19 01.07.2015

I kako mislis da ovo na...

...bilo koji nacin pobija ono sto mnogi ovde pokusavaju da ti kazu? A to je da jesu Grci ziveli preko svojih mogucnosti ali da su oni koji su im to omogucili na tome zaradili i/ili im gledali kroz prste. I da je racun za to ispostavljen skoro svim Grcima, jedino nije onima koji su im to omogucili, I da je ista situacija sa neGrcima. Ako Grci ne plate preti se neGrcima koji nisu ucestvovali u zaradi i/ili gledanju kroz prste da ce morati da plate grcke racune. A onim neGrcima koji su na grckom zivljenju preko mogucnosti ili zaradjivali ili na njega gledali kroz prste - njima nikom nista, oni su biznismeni?
omega68 omega68 00:24 01.07.2015

Re: Велики дечаци сад иду на спавање

Šta se zezam?
v.britanija je poske 20 godina izbacila rezoluciju o srebrenici gde se priča o silovanju dečaka!!!
to nije bilo ni za vreme one profuknjače što je živela u Bgd-u a što se kresnula sa zmijom...
V. Britanija od dizrailija je najveći neprijatelj srbije
p.s.
ne radi mi ovaj shit za velika slova.
edit:
da, ja svojoj deci pričam da su bankari iz city of London najveći neprijatelji svih naroda, pa i srpskog
omega68 omega68 00:56 01.07.2015

Re: Znao sam da ce do ovoga da...

Cinjenica je da Grcka, kao i mnoge druge zemlje koje nisu u unutrasnjem krugu Evropskih vladara, bila podvrgnuta od samog pocetka "Evropskim integracijama", sto u prevodu znaci, unistavanje privrede, "reforme" u ime unistavanja brodogradnje, zeljeznica, industrije svake vrste, i potenciranje "usluga", kao turizam. Briselski birokrate u svim zemljama EU periferije naredjuju s kim moze zemlja da trguje, s kim sklapati energetske ugovore, i kako organizirati svoje unutrasnje trziste. EU nije nikada zadovoljna sve dok se ne ubije proizvodnja, i poveca UVOZ iz zemalja EU. Tako da vremenom, zemlja koja ispunjava uvete, i ceka da se nekom magijom "reforme" materijaliziraju i donesu obecane plodove -- u medjuvremenu ulaze u dug. I dug se povecava, dok ekonomija stagnira. I tako dalje i dalje. A sve ovo vreme bankari samo guraju novac, nove kredite -- i pitamo se za sto? Sto je to vredno Grcka dobila za sve ove kredite? Sigurno od samog ulaska u EU, Grcka je jos bila produktivna, i nije uzimala kredite da placa penzije. Od samog pocetka, krediti su se davali u ime "reformi", a pare su -- otisle nekuda.
Sve dok Grcka prihvaca diktate MMF-a, nece i nemoze nikada da se oporavi. Svrha MMF-a je da dovede zemlju do kolonijalnog stanja zavisnosti o uvozu i ogranicenom ekonomskom prostoru, da nebi ugrozavali ekonomski rast glavnih clanica EU. Danas se te mere sprovode diljem Balkana, a i Centralne i Istocne Evrope. Tu i tamo -- popustaju uzde nekim zemljama, ako su bitne za odrzavanje Evropskog centra. Poljska sluzi toj ulozi danas. Ipak, na izborima su pobedili nacionalisti, koji se bune protiv "prosperiteta na papiru", kako se zove Poljski ekonomski rast.
Grcka bi morala krenuti putem Ekvadora. Nakon sto je MMF skoro razorio zemlju, sada se tek oporavlja, nakon sto je prvo obustavila isplatu MMF dugova, dok nije analizirala sve kredite, da se ustanovi koji ce se isplatiti a koji nece. Jer postoji kategorija "odious debt" koja je povezana za situaciju kada se duzniku gura jos vise kredita iako je jasno da dug nikada nemoze isplatiti. A zatim, punom parom u velike projekte -- luke, energenti, zeljeznice. Strani investitori veruju u Grcku i njezin potencijal. Sto bi Grcka dobila sa "vise demokracije" u Evropi, ako bi Briselski cinovnici nastavili da diktiraju svim malim zemljama kako smiji i nesmiju voditi svoju ekonomiju, i s kim smiju i nesmiju trgovati.
Da bi se oslobodili te diktature, vredno bi bilo napustiti Evropu, ili barem poruciti Briselu da su a/ sve moguce lose naredbe sprovedene i reforme ispunjene
b/ da su svi krediti prihvaceni, c/ sve mere "stednje" ispunjene, i da je rezultat katastrofalan. Vreme je da Grcka preuzme odgovornost za svoju ekonomiju.
Ako se nastavi sa ovakvom praksom "uredjivanja" ekonomije, nema sanse. Nece biti kraja zameravanju Grcima kako su nesposobni i korumpirani, dok istovremeno Brisel njima veze ruke na ledja.
Na kraju krajeva Angela Merkel je dobila sve ono sto je zasluzila. Dok se je "borila" protiv lihvarskog mentaliteta Brisela, istovremeno je kroz razne trikove uspela da prebaci dosta kontrole na Brisel. Da nije Merkel kapitulirala, jedan cinovnik Goldman Saksa nebi bio u poziciji da kaze da ce uraditi "sve sto treba", da se pokriju dugovi drzava. Sto u prevodu znaci, da umesto PRIVATNIH bankara, koji su svojom pohlepom gurali zemlje u dugove pod svim mogucim prividima, on preuzme odgovornost za dugove. Tako da sada, ako Grcka bankrotira, GRADJANI EVROPE ce placati, ne privatni bankari koji su svoje pare pokupili od "hrabrog" sluzbenika Goldman Saksa. I ostavili gradjane da plate ceh.
To prebacivanje privatnog rizika na drzave je postalo epidemija na Zapadu. Privatni sektor mora da plati za svoje lose odluke, I kada bi tako neke banke propale, druge bi morale nauciti lekcije. Kako se to nije desilo, vec naprotiv, sto vise kredita su ti privatnici uspeli da naguraju na duznicke zemlje, to vise profita su ostvarivali. Dakle, postalo je NERELEVANTNO da li je dug isplativ ili ne. Samo da se sve dalje kotrlja i kotrlja dok ne pukne.
A u medjuvremnu, Mario Dragi samo zeli da se sprovode tri jednostavna koraka:
EXTEND, PRETEND, REPEAT.
Krajnje je vreme da Njemacka dobije novo vodstvo. Angela se je na kraju pokazala kao slaba osoba. Ekonomski i politicki zavisna od bankarskih druzina, dok se ekonomska snaga Njemacke rasipa. Od pogubnih odluka Mario Dragi, do pogubnih odluka o Ukrajini i rusenje ekonomskih odnosa sa Rusijom. Ne vjerujem da je ona pokretac zahteva da se otvori nova dionica Sjevernog Toka. Verovatno je to privatna incijativa, da bi se kancelarki dalo do znanja da je ekonomija ipak vaznija od politike Atlanticizma.
Branka al Hamdi
blogovatelj blogovatelj 01:42 01.07.2015

Re: Велики дечаци сад иду на спавање

Ma važno je da Brajović podržava OVE


Koje ove, leptejebo? Niko pomenuo Novaka nije.A vidim poceo si i da pises komentare drevnim srpskim alfabetom zvanim latinica. Jesu te to zavrbovale strane obavestajne sluzbe da radis za njih?
qqriq qqriq 07:36 01.07.2015

Re: Znao sam da ce do ovoga da...

EXTEND, PRETEND, REPEAT.


mariopan mariopan 07:38 01.07.2015

Re: Znao sam da ce do ovoga da...

Домазет

Хвала што си се потрудио и препорука до неба и назад.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 07:44 01.07.2015

Re: I kako mislis da ovo na...

Domazet
...bilo koji nacin pobija ono sto mnogi ovde pokusavaju da ti kazu? A to je da jesu Grci ziveli preko svojih mogucnosti ali da su oni koji su im to omogucili na tome zaradili i/ili im gledali kroz prste. I da je racun za to ispostavljen skoro svim Grcima, jedino nije onima koji su im to omogucili, I da je ista situacija sa neGrcima. Ako Grci ne plate preti se neGrcima koji nisu ucestvovali u zaradi i/ili gledanju kroz prste da ce morati da plate grcke racune. A onim neGrcima koji su na grckom zivljenju preko mogucnosti ili zaradjivali ili na njega gledali kroz prste - njima nikom nista, oni su biznismeni?

Заиста не разумем логику.

1) Па сваки банкар труди се да ти прода своју услугу, баш као сваки пекар или посластичар. И труди се да при том прође што повољније. Као и споменута двојица -- пекар и посластичар. И сви зарађују на теби, и пекар и посластичар, па не разумем како су то банкари нешто нарочито? Па нико не замера пекару и посластичару што су пекар и посластичар, не видим зашто би банкару?
2) Сви Грци су живели незаслужено боље. Свим Грцима је за тај незаслужено бољи живот рачун и испостављен.
3) Не видим, заиста, да се та задужена Европа пати -- људи у њој живе комфорно, социјално обезбеђено, богато... Пати нека Сирија, каква афричка земља, кинеске или индијске забити, Србија, а Европа, Европа живи сито и самозадовољно. Наравно, неки пут мало боље, неки пут мало лошије, али -- ипак сито и самозадовољно.

А да је тебе питам нешто -- што ти мислиш да немачки, француски, шпански, словенчки пензионери треба да Грцима плаћају рачуне за струју, воду, кафиће, кола, станове? Јер, да подсетим, једни од главних инвеститора у државне обвезнице јесу пензиони фондови, а грчки и они европски пензиони фондови улагали су паре својих пензионера у грчке обвезнице. Зашто тај dolce vita живот треба неко други да плаћа? Као -- преварио их? Како?

А да је тебе питам још нешто -- зашто мислиш да неко други треба да да паре за 8 милијарди еура, колико грчки пензиони фонд сада покушава да наплати на име преварно исплаћених пензија? Да ли знаш да је грчки пензиони фонд најскупљи у EU, sa 17,5% издвајања у односу на БДП? Да ли знаш да и фризери у Грчкој имају бенефицирани радни стаж? Да ли знаш да је годинама скоро 100.000 грчких мртвих примало пензије иако су, гле, били мртви?! И шта сад, то сад треба све да плати неки немачки, шпански, словеначки, француски пензионери? Зашто то мислиш? По којој логици?

Твој наратив је незрели наратив жртве, злог капитала, преварних банкара, невиних Грка. (Да ти будем искрен, није ми јасно шта ћу ти ја у њему, али, хајде, шта да се ради.) И покушаваш да у њега некако угураш постојеће чињенице (које слабо познајеш). Не иде... А знаш зашто? Јер је немогуће. То је као у оно кад у холивудским филмовима покушавају да стрпају леш у кофер, па из кофера вири рука, нога, глава. Тако и теби -- провири рука, нога, глава -- и цариник на граници или полицајац које те зауставио види да нешто шверцујеш или скриваш. И -- пропаде ствар...
gorran2 gorran2 10:51 01.07.2015

Re: I kako mislis da ovo na...

Zanimljivo da, i posle svih očiglednosti, i svih iskustava - naročito onih od 2008 - neki ne razumeju kako ova igra - tj ovaj biznis - funkcioniše.

Krediti se daju, ne zato što su dobri za narod, nego zato što su dobri za biznis. Na malim kreditima se zarađuje na kamati. Međutim, na kreditiranju kao strateškoj operaciji zarađuje se na mnogo širem frontu; tako se formira kupovna moć, i te fiktivne pare koje u ovom trenutku ne postoje, konvertuju se u keš-prihod povezanog biznisa. Tako se kreiraju profiti, tako se kreira konkurentnost, tako se kreira rast, tako se kreira moć i dominacija.

Međutim, šta kad se dođe do plafona, do maksimalnog nivoa kredita koje dužnik uopšte ikad može vratiti?
A endžin navučen na brz plasman, povrat novca, rast i sve to?

Tu je uvedena inovacija koja je kodifikovana 2008: ništa, jednostavno agresivno upumpavaš dalje fiktivne novce, i to što više.
Namerno kreiraš prevelik dug i pozajmljuješ novce koje znaš da nikad neće biti vraćeni na "klasičan" način.


Ludo?
Naprotiv - podlo, inteligentno i promišljeno.
Sa predumišljajem.

U prvoj fazi, tj u fazi naduvavanja balona, to je spektakularno dobro za sve: biznis zarađuje, CEO-i dele ekstra-bonuse, finansijeri prepakuju i plasiraju nove gigantske "finansijske proizvode", a narod troši i kupuje, uglavnom precenjene gluposti koje mu ne trebaju.
Ili gradove i države koje prave mostove sa pilonima na mestima koja se ne mogu povezati sa saobraćajem.

Na svim ovim biznisima, već u ovoj fazi naduvavanja kreiraju se velika privatna bogatstva i izvrši se supstancijalan povrat uloženog novca.
Koji je i onako fiktivan - zasnovan na očekivanjima u narednih 5 god na osnovu pomerenih i kontrolisanih merila.

A "dug" ostaje netaknut.
Štaviše, raste.

To je jedan aleatoran biznis-model. Ali ne u velikoj meri.
Osim što su CEO-i uvek u fazonu "posle mene potop" - biznis uvek ima tu izvesnost da je država njegov vlastiti instrument.
Da je država aparat u službi biznisa, a ne građana.

Znači, treba samo napraviti dovoljno krupnu dubiozu, i time je učiniti državnim problemom.
Država će onda "obeštetiti" "unesrećene" biznise keš-lovom, i upotrebiti svoje - državne - instrumente da zaradi na lažnom dugu kreiranom sa promišljenom zlom namerom.

E sad, ko je kriv?

Naravno, kao i uvek, drvlje i kamenje na one koji su potplaćeni sićom, i koji su poslužili da se kroz njih okrene novac: građane i nepromišljene državne administracije koje nisu imale dovoljno integriteta da odbiju slatke ponuđene dealove, zaslađene često nekim povlasticama sa strane.

A oni koji su celu priču i zakuvali, kreirajući svesno i sa namerom nenaplativ dug pozajmljujući lažni novac u cilju izvlačenja ekstraprofita uništavanjem sistema?

Pa, oni su u celoj priči žrtve koje su opelješili bezočni i opaki penzioneri
princi princi 13:53 01.07.2015

Re: I kako mislis da ovo na...

Evo malo o tehnikama koje je Goldman Sachs koristio da prikrije pravu velicinu grckog deficita. Currency swaps, u principu, iskazes dug u jenima ili dolarima u evrima na neki drugi dan u buducnosti i pokrijes se osiguranjem s druge strane dila (tako da GS dobija svoje pare i ako Grci uspeju i ako ne uspeju da vrate dug). Kladis se, u osnovi. Da je opklada uspela, ispali bi genijalci. Ovako...

Ono sto obespokojava, medjutim, je da je to mesetarenje finansijskog kapitala u drzavne budzete danas prakticno nemoguce spreciti, i da Grci verovatno nisu radili nista sto nisu radile i druge zemlje (stvarno bih se izneadio da Italijani, Francuzi, Ameri ili Spanci nisu radili ove fore).

gorran2 gorran2 14:15 01.07.2015

Re: I kako mislis da ovo na...

princi
Ono sto obespokojava, medjutim, je da je to mesetarenje finansijskog kapitala u drzavne budzete danas prakticno nemoguce spreciti

Bojim se da tu neće biti nikakvog iznenađenja, i da taj potpuno divljački metod finansijskog pustošenja neminovno postaje dominantan. Da je bilo nekakvog - bilo kakvog - odgovora od strane politike i društva na divljačku prevaru i pljačku koja je odrađena sa 2008, možda bi sve to išlo sporije. Ovako - pokazalo se da niko nema petlje, ili jednostavno niko na svetu nije dovoljno velik da ovome stane na put.
princi
Grci verovatno nisu radili nista sto nisu radile i druge zemlje (stvarno bih se izneadio da Italijani, Francuzi, Ameri ili Spanci nisu radili ove fore).

Mislim da treba biti oprezan oko subjekta u ovoj rečenici.
Stvarno mi ne izgleda verodostojno koncepcija u kojoj iza cele stvari, kao kontrolori i pokretači cele igre stoje obesni penzioneri
I teško mi je da zamislim kojekakve Karamanlise, Papandreue i Micotakise kako nogom otvaraju vrata kancelara Nemačke, i zapovedaju, skupi mi glavne bankare, i do večeras da vidim sto milijardi, ili ću da napravim rusvaj ovde
Znači, igra je sve vreme vođena i kontrolisana od krupnog finansijskog sektora. I naivno je pretpostaviti da su oni negde pogrešili, preračunali se. Da ih je neko prevario. Ne - sve su to predviđeni i razrađeni scenariji, sa jednom osobinom. A ta je - da oni u svakoj varijanti dobijaju. I to oozbiljno dobijaju.
Pereat mundus.
princi princi 14:48 01.07.2015

Re: I kako mislis da ovo na...

Stvarno mi ne izgleda verodostojno koncepcija u kojoj iza cele stvari, kao kontrolori i pokretači cele igre stoje obesni penzioneri

:)))))))))), da, to je jedna od smehotresnijih teza koja se ovde provlaci. Ti koji je pisu nemaju blagog pojma kako funkcionisu finansijska trzista.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 14:51 01.07.2015

Re: I kako mislis da ovo na...

Нико никад, другови, није рекао да иза свега стоје пензионери, него да су пензиони фондови највећи инвеститори на светском финансијском тржишту, што је лако проверљив податак, и да су пензиони фондови велики инвеститори у државне обвезнице. Није лепо подметати некоме да је рекао оно што није рекао. Није другарски.
gorran2 gorran2 15:01 01.07.2015

Re: I kako mislis da ovo na...

Predrag Brajovic

Ne znam ja ništa, ja to čisto hipotetički
Učinilo mi se da sam negde video priču, potkrepljenu kvalitetnim statističkim podacima, kako grčki penzioneri primaju ogromne penzije.
Koliko mogu da dokučim to je jedino moguće na taj način što su nekako, sedeći u parku i igrajući šah jedan sa drugim, smislili pakleni plan i saterali u ćošak svetske finansijske moćnike, prinudivši ih da im redovno uplaćuju reket.
Pri tom su možda u pregovorima upotrebili ubojito i zastrašujuće oružje u vidu grčke vlade, od koje se moćnicima od Berlina preko Londona do Washingtona i New Yorka oduvek tresu gaće od straha.

Nemam pojma ko tačno zastupa takve scenarije, ali postoji ona poznata narodna anegdota "kome je 'čela na kapu, taj je ukrao med"
princi princi 15:02 01.07.2015

Re: I kako mislis da ovo na...

Kao sto rekoh, ti koji pisu takve gluposti ne shvataju da su nareceni penzioneri iste takve zrtva iste takve ale kao i Grci. Pare penzionih, investicionih, hedge i suverenih fondova se koriste samo kao medijum u kojima se ljudi i drzave uvezuju u duznicke ugovore, kao medijum kojim se manipulise vrednoscu asseta, njihovim RoI, vrednostima akcija, obveznica. U stvari, na delu je jedna Ponzi scheme globalnih razmera, neka vrsta globalne Dafiment banke, u kojoj naivni ljudi na kraju ostanu zaduzeni. To je toliko uzelo razmera da klinci na zapadnim univerzitetima prakticno iz skole izlaze vec zaduzeni. Onda tako zaduzeni biraju da rade ne ono sto vole i ono za sta su mozda rodjeni, nego ono sto donosi najvece pare. Onda se zaduzuju jos vise, skupe kuca, skupa kola, skole za decu. Cini mi se da je u savremenom kapitalizmu prakticno nemoguce izaci iz tog duznickog ropstva.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 15:06 01.07.2015

Re: I kako mislis da ovo na...

Дечје клиберење.
Није вредно одговора.
gorran2 gorran2 15:45 01.07.2015

Re: I kako mislis da ovo na...

Najpotresnije od svega toga je to što su bankari tako lakoverni, naivni, i puni vere u ljude. Pa uvek nastradaju.

Na primer, ja uđem u banku, i kažem, dobardan, jel može kredit na 10 miliona?
A oni kažu, a čime garantujete da ćete ga vratiti?
A ja, časna titova pijonirska!
I onda oni, ako je tako, evo vam 20 miliona.

I na kraju, kad se ispostavi da ja ne raspolažem flotom tankera u Atlantiku i svemirskom stanicom u orbiti, čime sam garantovao kredit, a oni mi verovali na časnu reč, time im jednostavno slomim srce i srušim veru u ljude. I onda oni sednu pa plaču, dok se ja bahatim sa njihovim parama i pijuckam koktele na Karibima.

Tako to funkcioniše na globalnom nivou, zar ne?
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 15:48 01.07.2015

Re: I kako mislis da ovo na...

gorran2

Na primer, ja uđem u banku, i kažem, dobardan, jel može kredit na 10 miliona?
A oni kažu, a čime garantujete da ćete ga vratiti?
A ja, časna titova pijonirska!
I onda oni, ako je tako, evo vam 20 miliona.

I na kraju, kad se ispostavi da ja ne raspolažem flotom tankera u Atlantiku i svemirskom stanicom u orbiti, čime sam garantovao kredit, a oni mi verovali na časnu reč, time im jednostavno slomim srce i srušim veru u ljude. I onda oni sednu pa plaču, dok se ja bahatim sa njihovim parama i pijuckam koktele na Karibima.


Ti si kao ložiš da si neki penzioner, a?
princi princi 16:01 01.07.2015

Re: I kako mislis da ovo na...

Najpotresnije od svega toga je to što su bankari tako lakoverni, naivni, i puni vere u ljude. Pa uvek nastradaju.

Na primer, ja uđem u banku, i kažem, dobardan, jel može kredit na 10 miliona?
A oni kažu, a čime garantujete da ćete ga vratiti?
A ja, časna titova pijonirska!
I onda oni, ako je tako, evo vam 20 miliona.

I na kraju, kad se ispostavi da ja ne raspolažem flotom tankera u Atlantiku i svemirskom stanicom u orbiti, čime sam garantovao kredit, a oni mi verovali na časnu reč, time im jednostavno slomim srce i srušim veru u ljude. I onda oni sednu pa plaču, dok se ja bahatim sa njihovim parama i pijuckam koktele na Karibima.

Tako to funkcioniše na globalnom nivou, zar ne?


Otprilike. S tim sto je bankar dok si ti izlazio iz banke vec tvoj dug prodao nekom suckeru koji gleda gde da ulozi pare nekog kalifornijskog penzionog fonda. Sucker misli da je kupio cash flow, a u stvari ti je platio dozivotno letovanje na Karibima. U stvari, on nista ne misli, njega samo boli uvo za njegov fee, koji je 4% ili 5% od transakcije, a penzionom fondu ce vec objasniti kako je to, jbg, trziste i da na njemu mozes da dobijes i da izgubis.

Bankar je, sa svoje strane, suckerove pare vec pozajmio nekom drugom gorranu, i ponovo prodao taj dug drugom suckeru... i tako redom.
gorran2 gorran2 16:16 01.07.2015

Re: I kako mislis da ovo na...

Dve su mogućnosti:

1. Svetski finansijski karteli su svesno, dakle namerno, generisali dužničku krizu emitujući veliku masu kredita za koje su znali da su nenaplativi, i to
- zato što imaju šeme da debelo zarade na njima odmah, i bez isplate duga
- zato što imaju pouzdanje u svoju moć da u svim varijantama i nakon eventualnog pucanja zbivanja kanališu u smeru koji im donose pare

ili to, ili

2. Ljudi na čelu svetskih finansija su najnaivniji ljudi na svetu koji još nisu ovladali četirima osnovnim računskim radnjama, a pare su zaradili noseći gajbice u mladosti
princi princi 16:19 01.07.2015

Re: I kako mislis da ovo na...

Ima i opcija 3, a to je da je moderni svet toliko kompleksan i zapetljan da je u njemu prakticno nemoguce snaci se i donositi prave odluke. Nista nije crno belo sve je muljavo. Samo poslednje budale imaju odgovor na sve ove kompleksne probleme i sve im je jasno. Ocigledno, takvih je na blogu podosta.
emsiemsi emsiemsi 16:24 01.07.2015

Re: I kako mislis da ovo na...

princi
Ima i opcija 3, a to je da je moderni svet toliko kompleksan i zapetljan da je u njemu prakticno nemoguce snaci se i donositi prave odluke. Nista nije crno belo sve je muljavo. Samo poslednje budale imaju odgovor na sve ove kompleksne probleme i sve im je jasno. Ocigledno, takvih je na blogu podosta.

Који су још, осим Брајовића ?
princi princi 16:28 01.07.2015

Re: I kako mislis da ovo na...

Vec sam rekao da sebe smatram mozda ne za prvu ali svakako najvecu budalu.
gorran2 gorran2 16:28 01.07.2015

Re: I kako mislis da ovo na...

Savremeni svet je izuzetno kompeksan, ali ima jednu vrlo distinktnu karakteristiku, a to je "finansijska gravitacija".
Kako god se stvari odvijaju, bilo da je kriza, bilo da je konjunktura, vrednost se kreće pravilno i jednosmerno ka finansijskim centrima.
Znači, igra na jedan gol.
Ne sporim da neko može u međuvremenu, u zoni "horizonta događaja", veštim driblinzima ostvariti za sebe relativno pristojnu i relativno dugotrajnu egzistenciju, ali to ne menja tendenciju.
tess tess 17:05 01.07.2015

Re: I kako mislis da ovo na...

emsiemsi
Који су још, осим Брајовића ?

Ko kaže da je Brajović budala, ti?

'Ajde Emsi, lagano, nije vam ovo literarno veče uoč Svjetskog prvenstva u umjetničkom klizanju za žene u Moskvi. Ne loži se na kembridžanca što diskusije završava sa: Svijet je komplexan samo budale misle da znaju. -kad sve mudrosti polaze iz jednostavnosti. Tjah, kao da je sramota imati i tri čiste u glavi, ako to nije overio London il neki američki nedojeban ekonom, aman.

Rekoh li već, pet puta, da bi Srbima trebalo malo političke kulture Germana, mislim, kao babe bacaju kletve preko plota. -rijetko ćeš u 21. vijeku pročitati kod njih ovo što mi i dan danas tradicionalno njegujemo, ovaj partijski retro: budala si, đubre si, nevernik, nedrug, seronja, u klimaxu, kreten si i glup- sve te konzumentske tričarije.

I da, d'izvineš, evo ja mislim da je Brajovića nešto pametniji i od tebe, zanimljiviji, smireniji, pismeniji, duhovitiji- pročitam redovno šta piše, ako naletim na njega- on može biti sve, manje ili više, ali i sigurno: džentlmen je.
Gospodin čovek.
-dešava se da vas 5-6-7 na njega jednoga, vrijeđate ga, on opet rijetko kad ide tako nisko,
ili?

Mislim, ako je Brajović budala jer si rekao ti ili ovaj nadrndani imperijalista Princi s Novog Beograda, pa: aferim mu, Brajoviću, nije to ni tako strašno.

Evo, i ja sam budala.
I šta ćemo sad?

princi princi 17:16 01.07.2015

Re: I kako mislis da ovo na...

Savremeni svet je izuzetno kompeksan, ali ima jednu vrlo distinktnu karakteristiku, a to je "finansijska gravitacija".
Kako god se stvari odvijaju, bilo da je kriza, bilo da je konjunktura, vrednost se kreće pravilno i jednosmerno ka finansijskim centrima.
Znači, igra na jedan gol.
Ne sporim da neko može u međuvremenu, u zoni "horizonta događaja", veštim driblinzima ostvariti za sebe relativno pristojnu i relativno dugotrajnu egzistenciju, ali to ne menja tendenciju

Pa moras da obezbedis gorivo za sve ove radnje, a to gorivo je novac. Problem je sto se on prebrzo vrti, problem je inercija realnog sveta, realne ekonomije ako hoces. Finansijskim mesetarenjima ti mozes praviti RoI od 4%, 5% svakog sata, svakih 10 minuta (lupam, mozda i vise). U tekucim uslovima, ti si srecan ako napravis realan biznis koji takve profite ostvaruje na godisnjem nivou. Jednostavno je potrebno to nekako uskladiti, a to uopste nije lako.

Mislim, lako je prebiti sve preko kolena i reci, e ajmo svi nazad u sumu. Samo se bojim da ih ne bi previse prezivelo u toj sumi.
Domazet Domazet 17:35 01.07.2015

Vidim da ne(ces da) razumes

Zato 'ajmo polako
Predrag Brajovic

1) Па сваки банкар труди се да ти прода своју услугу, баш као сваки пекар или посластичар. И труди се да при том прође што повољније. Као и споменута двојица -- пекар и посластичар. И сви зарађују на теби, и пекар и посластичар, па не разумем како су то банкари нешто нарочито? Па нико не замера пекару и посластичару што су пекар и посластичар, не видим зашто би банкару?


Zamisli lokalnog poslasticara koji ti kaze ovako. Sluzaj burazeru, daj mi ti tvoju tonu brasna na cuvanje. I tonu secera. I tonu ulja. I tonu cega vec mi treba. Pri cemu ti ja garantujem ta cu da ti sacuvam samo 100 kg od svake tone. A mozda ni to. I onda cu ja Poslasticar da pravim kolace od tvog brasna, i tvog secera, i tvog ulja, i tvog vec kojecega i da ih prodajem svima (ukljucujuci i tebe) i da pri tome naplacujem cenu tvog brasna, i tvog secera, i tvog ulja, i tvog vec kojecega svima (pa i tebi) plus cenu mog rada plus cenu mog ubedjivanja da ti bez mog kolaca nemas sigurnu starost. I sav cu profit da zadrzim za sebe a tebi cu posle godinu dana da za svaku tvoju tonu brasna. secera ulja i vec kojecega koje sam koristio da napravim moj (i samo moj, poslasticarski, profit) lepo isplatim 90 kila brasna, secera, ulja i vec kojecega...Pod uslovom da mi krene. A za, nedaj boze, slucaj da mi krene bezveze i da mi se kolaci pokvare, posto sam ih prenastancovao, ja cu lepo da odem u opstinu da mi pokriju sve gubitke uvodeci nove poreze na brasno i da tebe ubede kako to 'moje' izgubljeno brasnmo mora MENI da se nadoknadi iz novih brasnastih poreza a da ti moras lepo da zaboravis na tvoje brasno osim mozda onih 100 kila. Ko TEBE hebe kad sam se ja zahebao u stancanju kolaca, necu valjda JA da ispastam, i ti si ih stancovao.

Odlican biznis model. I verujem ja da bi i ti tako. Ali nece da moze. Jerbo poslasticari kazu Mi moramo tako da radimo inace nam se isprazni Pool of talent, a ti i tvoj talenat mozete da se s' oprostenjem....

Predrag Brajovic
2) Сви Грци су живели незаслужено боље. Свим Грцима је за тај незаслужено бољи живот рачун и испостављен.

Ajde da ponovim jos jednom ono iz mog prethodnog posta, valjda ti promaklo

I kako mislis da ovo na bilo koji nacin pobija ono sto mnogi ovde pokusavaju da ti kazu? A to je da jesu Grci ziveli preko svojih mogucnosti ali da su oni koji su im to omogucili na tome zaradili i/ili im gledali kroz prste. I da je racun za to ispostavljen skoro svim Grcima, jedino nije onima koji su im to omogucili, I da je ista situacija sa neGrcima. Ako Grci ne plate preti se neGrcima koji nisu ucestvovali u zaradi i/ili gledanju kroz prste da ce morati da plate grcke racune. A onim neGrcima koji su na grckom zivljenju preko mogucnosti ili zaradjivali ili na njega gledali kroz prste - njima nikom nista, oni su biznismeni?

Predrag Brajovic
3) Не видим, заиста, да се та задужена Европа пати -- људи у њој живе комфорно, социјално обезбеђено, богато... Пати нека Сирија, каква афричка земља, кинеске или индијске забити, Србија, а Европа, Европа живи сито и самозадовољно. Наравно, неки пут мало боље, неки пут мало лошије, али -- ипак сито и самозадовољно.

Ovo si se nesto zahebao, ne vidim da to iko osporava. Osporava se samo moralnost te sitosti i samozadovoljnosti. Narocito zato sto su (ta sitost i zadovoljnost) pracene moralnim pridikama o tome kako je okolina lenja i korumpirana pa neki medju tim lenjim i korumpiranim i nezadovoljnim primaju mito od te Evrope a sve da bi toj istoj Evropi omogucili da zivi jos sitije i zadovoljnije. Ali izgleda da ti to ne vidis kao moralni problem. OK, tvoje pravo samo nemoj da budes jos veci Evropljanin od Evrope i da one koji tu sitost i samozadovoljnost vide kao moralni problem zoves glupim i naivnim i neznalicama samo da sebe ne bi nazvao...Kako Brajovicu?

Predrag Brajovic
А да је тебе питам нешто -- што ти мислиш да немачки, француски, шпански, словенчки пензионери треба да Грцима плаћају рачуне за струју, воду, кафиће, кола, станове? Јер, да подсетим, једни од главних инвеститора у државне обвезнице јесу пензиони фондови, а грчки и они европски пензиони фондови улагали су паре својих пензионера у грчке обвезнице. Зашто тај dolce vita живот треба неко други да плаћа? Као -- преварио их? Како?


Vidi podvuceno. Nisu Grcki penzioneri ulagali u grcke obveznice nego su grcki AND evropski (kako sam kazes) penzioni fondovi ulagali u te obveznice. I ti u svom ideoloskom ludilu trazis da penzioneri koji nikakve kontrole nisu imali nad time gde ce i kako da se ulazu ti penzioni fondovi snose sve konsekvence a oni, gle cuda sve sami Poslasticari, koji su ta ulaganja cinili, oni nista. Da te podsetim od grckih penzionera se trazi da podignu kais nesto malo iznad ramena i nastave da ga stezu ne zato da bi se vratili dugovi vec da bi Poslasticari mogli da nastave svoje marifetluke. Nece te pare da odu na placanje penzionerskih racuna, njihova osnovna namena je da omoguce da se Glavnim Poslasticarima isplacuju bonusi

Predrag Brajovic
А да је тебе питам још нешто -- зашто мислиш да неко други треба да да паре за 8 милијарди еура, колико грчки пензиони фонд сада покушава да наплати на име преварно исплаћених пензија? Да ли знаш да је грчки пензиони фонд најскупљи у EU, sa 17,5% издвајања у односу на БДП? Да ли знаш да и фризери у Грчкој имају бенефицирани радни стаж? Да ли знаш да је годинама скоро 100.000 грчких мртвих примало пензије иако су, гле, били мртви?! И шта сад, то сад треба све да плати неки немачки, шпански, словеначки, француски пензионери? Зашто то мислиш? По којој логици?

Je li bogati, kako se frizerima u Grckoj isplacuje taj benificirani rad? Je l' kroz osmo i devetocifrene bonuse. Fascinira tvoje insistiranje na tome da ocigledne zrtve moraju da budu moralno besprekorne da bi im se priznao status zrtve. A da ocigledni predatori moraju da rade to sto rade jer to im je u krvi. A ti ne bi da budes zrtva nego izgore da i ti budes predator

Predrag Brajovic
Твој наратив је незрели наратив жртве, злог капитала, преварних банкара, невиних Грка. (Да ти будем искрен, није ми јасно шта ћу ти ја у њему, али, хајде, шта да се ради.) И покушаваш да у њега некако угураш постојеће чињенице (које слабо познајеш). Не иде... А знаш зашто? Јер је немогуће. То је као у оно кад у холивудским филмовима покушавају да стрпају леш у кофер, па из кофера вири рука, нога, глава. Тако и теби -- провири рука, нога, глава -- и цариник на граници или полицајац које те зауставио види да нешто шверцујеш или скриваш. И -- пропаде ствар...

Ovde nemam sta da odgovorim. Osim mozda ovo:
Твој наратив је незрели наратив ne nemoralnog vec vrednog predatora, ne pohlepnog vec promucurnog i efikasnog капитала, ne amoralnih vec preduzimljivih банкара, невинe Evrope. (Да ти будем искрен, mislim da ми je јасно шта ces ти у њему, али, хајде, vec sam o tome, sve uz pomoc Steinbecka.) И покушаваш да у њега некако угураш постојеће чињенице (које maksimalno selektujes u ubedjenju da znas sta je tacno a sta nije). Не иде... А знаш зашто? Јер је немогуће. То је као у оно кад у холивудским филмовима покушавају да стрпају ZRTVU у кофер, па из кофера вири рука, нога, глава. Тако и теби, iako je kofer od krokodilske koze -- провири рука, нога, глава -- и цариник на граници или полицајац које те зауставио види да нешто шверцујеш или скриваш. Ali tebe boli uvo, znas da si potplatio lenjog i korumpiranog carinika i/ili policajca! И -- ti mirno i cista srca prolazis u svetlu buducnost. Kad ono, medjutim i odjednom i sasvim neocekivano --ISIS.

Muka mi je od tebe Brajovicu...
maksa83 maksa83 17:46 01.07.2015

Re: Vidim da ne(ces da) razumes

Jerbo poslasticari kazu Mi moramo tako da radimo inace nam se isprazni Pool of talent

Da, ovo je jedna od jačih Wall Street fora.

- Ali razajebali ste pola sveta, ulupali cele ekonomije, država naštampala pare da vas izvadi iz kockarske bule, i vi - od toga sebi delite kosmičke bonuse?
- Da, moramo tako, inače će da nam se isuši talent pool.

Ludilo.

Kad reče talent pool, jedan moj poznanik (inače vrlo bistar tip) je radio u par takvih firmi kao programer i kaže da je taj trejderski talent pool tamo gde je on radio većma sačinjen od, citiram - "beslovesnih majmuna sa pištoljima" - nafurane budale navučene na velike pare i sklone igranju dupetom po žlietu. Tuđim naravno.

Sa druge strane jedan moj drugi poznanik je radio kao options trader u manjoj firmi tu kod tebe u dauntaunu gde je gazda otpustio najbriljantnijeg trejdera (zarađivao mu 4 puta više od drugih, imao neki svoj Matlab (đes' bona Matlab?)) sistem za računanje grikova u realnom vremenu, tk-tk-tk-tk vredno prstićima po Matlabu ceo dan, opa - profit), a zato što je ovaj na kraju radnog dana ostavljao otvorene pozicije pa gazda nije baš mirno spavao noću. "Ali ne možeš tako." "Ja drugačije ne umem." "Ok, moraćeš tako negde drugde, ćaozdrao".

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana