Jubileji| Literatura| Porodica| Religija| Sex

Hvala zavidljivcima

krkar RSS / 07.08.2016. u 14:51


pozar-1920x1281.jpg

Nisam siguran koji je od uobičajenih blogovskih zavidljivaca, gunđala, pljuvača, kvariša, mrzitelja... pre 15-20 dana na nekom blogu komentarisao moju sasvim usputnu opasku da sam bio dugogodišnji dobrovoljni vatrogasac. Ne znam koji ali sumnja, naravno, pada na jednog od dva najveća zajedljivca i zavidljivca, predstavnike sitnodušne mizernoegzistencije. Dakako da bi se lako moglo naći, mislim da je na blogu kod Zili ili Wua ali nije mi to cilj.

Ovoga puta stvarno sam zahvalan sitnom pljuckalu. Hteo je da se sprda, ponižava, ismeva, a nesvesno me potakao da uradim nešto korisno i vredno: da obnovim svoje članstvo u dobrovoljnim vatrogascima.

U petak 29.7. video sam se sa svojim drugom Ž, sada dugogodišnjim profesionalnim vatrogascem najvišeg ranga koji je po funkciji i komandir mog dobrovoljnog vatrogasnog društva (DVD). I kažem mu da bih se ponovo malo angažovao, on me sutradan pozove, ispred njega moj karton, ništa u njemu nije upisano tačno 16 godina i kaže da po novom zakonu imam pravo na osnovu svoje dosadašnje kategorije i iskustva, da polažem za kategoriju vatrogasnog oficira. 58 sati teoretske i 42 sata praktične obuke, od toga mi priznaju automatski 36 sati teorije i 26 sati praktičnog na osnovu kategorije po starom zakonu i iskustva iz vatrogasnog kartona. Dakle - samo još 22+16 sati. Kad možemo da počnemo? Odmah.

Od utorka do četvrtka imao sam 20 individualnih teorijskih sati i 4 praktična, uglavnom vezana na novu opremu sa kojom nisam imao iskustva. Ostalo mi još 4 sata praktičnog na opremi koju moj DVD nema (rad u komandnom centru) i 8 sati na stvarnom požaru, komandovanje vatrogasnim vodom.

Kad, juče, u subotu izbiju na našem području istovremeno 2 šumska požara, zove Ž i kaže ima taman za tebe jedan lep požar, gori trava i retka šuma, jedan hektar, krećemo odmah, ja sam ti nadzor.

Ekipa mala ali iskusna, 16 vatrogasaca, većinom vrlo mladi ali znaju posao, požar se dok smo se razvili malo proširio ali smo ga bez preteranog napora ugasili i ukupno je bilo zahvaćeno manje od 2 hektara. Ž zadovoljan mojim radom, ja malo crknut od trčanja uzbrdo-nizbrdo a nisam baš u najboljoj kondiciji - ali zadovoljan. Zovemo rezervu da nas odmeni, da ostanu kao nadzor na požarištu da se vatra ne pojavi ponovo. Krećem da raspoređujem  patroldžije - kaže Ž ne tako, čekaj da dođe dron!

Kad, stvarno sa smenom dolazi N i nosi dron. Upali mašinu, sednemo u komandno vozilo i na laptopu gledamo naše požarište, Ž komanduje drondžiji da ide tamo i ovamo, da pokaže i neki sumnjivi deo... Sve kao na dlanu, očas rasporedimo čuvare. Kaže Ž dobro je, ajmo mi.

Odemo na ručak, u društvu se već krčka lovački gulaš. Posle ručka kaže Ž sad ćeš da odradiš pola onog komandnog centra. Prvo mi da da pregledam izveštaj sa onog drugog požara, bio malo veći i žešći ali ugašen i on, fotografije sa drona u računaru, izveštaj komandira takođe, raspored rezervi unesen, sve je tu.

E sad imaš izveštaj i situaciju, imaš ovde meteo izveštaje, sad napravi plan akcije od 1900 do sutra u 0700. Sve rutina, radio sam nešto od toga i u onim davnim primitivnim danima, ali sad za sve postoji program, sve je u računaru i trenutno dostupno svim višim komandama i komandirima na terenu. Malo zezanja sa novim prigramom ali logičan je i jednostavan, završih i to, Ž odobrio.

Jutros odmah u 0700 odem na teren da vidim iz prve ruke situaciju. U međuvremenu padala i kiša, sve sigurno, opasnosti od ponovnog požara praktično nema, nema ni potrebe da se diže dron (koji je privatni i plaća se vlasniku/operateru). Završim sve, dođem u DVD, čeka me Ž:

Dobar si bio, stiglo odobrenje da ti se jučerašnji i današnji dan priznaju za sve što ti je preostalo, rad u PP programu i rad sa dronom priznaju ti se kao rad u komandnom centru. Ispunio si sve uslove za zvanje vatrogasnog oficira. Treba još malo dok i birokratija završi svoje a ja dobijem... ukaz li je, naređenje li je, šta već, i prišijem činove ali sve što je do mene bilo - gotovo.

Red je da se za čin časti ali pošto su svi bili umorni a i nedelja je, čast ostaje za drugu priliku. Mene je žena vodila na ručak jer se taman ovih nekoliko dana lepo odmorila radeći samo ono što ona hoće i viđajući se sa drugaricama.

A ja se još jednom zahvaljujem idiotima čija me pizma i zloba navela da učinim nešto dobro.Komentari (193)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

highshalfbooze highshalfbooze 15:12 07.08.2016

Svaka čast majstore

Planiraš li u narednih 15 godina da napraviš neku akciju tipa da se ode u neko selo da se održi seljacima predavanje zašto je loše paliti njive ili neku sličnu akciju? Ili će i narednih 15 godina proteći kao i prethodnih 15?
krkar krkar 15:37 07.08.2016

Re: Svaka čast majstore

highshalfbooze
Ili će i narednih 15 godina proteći kao i prethodnih 15?


Verovatno će proteći kao i prethodnih 150 i 1500. Jer sa seljacima niko ne radi i niko im ni u čemu ne pomaže. Govorim o malim, običnm seoskim domaćinstvima, onima od kojih zavisi opstanak sela, ne o "farmama" i onima sa 500 i 1000 hektara.

Pre 2 nedelje bio sam u seoskom turizmu kod Kosjerića. Divni ljudi, zaista pošteni i vredni. Domaćin izdaje 3 sobe koje imaju 1 kupatilo. Zna da treba da se modernizuje ali nema kapital. Sazidao je još jednu zgradu da u njoj napravi 2 apartmana. Nema pare da to sam finansira.

2 godine ga jebu razni majmuni i mešetari, svi u državnoj službi za nekih 2000 ili 2500 € koje njemu znače da to završi i opremi. Ili mu nude lihvarske kredite, ili mu nude da uzme 100000€ kredit pa njima da pola, ili ga koče da nikako ništa ne uzme i ne dobije.

A on pošten i neće nikome da ljubi dupe... i stoji mu zgrada. Pokrivena, sa najlonom umesto prozora.

I sad treba ja građanin da dođem takvom seljaku da ga ubeđujem da je loše što pali travu?

Da ga naučim da je skupi, napravi kompostilište, prenese tamo, kompostira i da sa time posle đubri njive.

Nije seljak glup, razumeće odmah. Znaće i da izračuna koliko ga košta kompostilište od, recimo 5 kubika. Recimo 500 € iskopa i materijala. I da skupi travu mora da plati nadničare (ako ih uopšte nađe) jer iovako nema dovoljno ruku za radove na svojoj zemlji. Recimo 100 €. I za naftu za traktor da to skuplja, nosi... recimo još 100 €. Ukupno 700 €.

I onda će on mene da pita MENE da ne palim travu košta 700€. Ako te poslušam - ko će meni te pare da nadoknadi?
highshalfbooze highshalfbooze 16:16 07.08.2016

Re: Svaka čast majstore

Jer sa seljacima niko ne radi i niko im ni u čemu ne pomaže.

Pa to i ja kažem, zato te i pitam. Ima tih priča koje si ispričao kolko hoćeš. Evo npr. u jednom selu u blizini gradska vlast otela seljacima vodovod koji su napravili. Kaže da MZ ne zadovoljava uslove za pružanje komunalnih usluga po Zakonu o komunalnim delatnostima, pa je bolje da predaju svoj vodovod gradskom javnom preduzeću nego da se oni bez veze bakću sa tim. I onda seljoberi korumpirani partijski funkcioneri potpišu ugovor o preuzimanju.
Ali ne radi se o tome, a ne radi se ni o kompostu, već o tome da ne pale njive sa kojih su požnjeli žito jer svake godine izazivaju požare. Ili ako baš hoće da pale da ih vi vatrogasci dobrovoljci naučite kako to bezbedno da urade jer ugrožavaju javnu bezbednost i čine materijalnu štetu komšijama.
krkar krkar 16:48 07.08.2016

Re: Svaka čast majstore

Ili ako baš hoće da pale da ih vi vatrogasci dobrovoljci naučite kako to bezbedno da urade jer ugrožavaju javnu bezbednost i čine materijalnu štetu komšijama.


Mislim da je to veći posao nego... očistiti kanale po Vojvodini da uopšte sme iz njih da se pumpa voda za vatrogasne potrebe.

Seljak je vrlo tvrdoglavo biće. I ne menja ništa ako ne vidi konkretno šta će NJEMU biti bolje.

Isti ovaj seljak gde sam bio pre 15 dana. Ove godine neće imati ni jednu šljivu, ni litru rakije. Sve pomlatio grad.

Pitam ga što ne osigura, kažem mu kazaću drugu koji radi u osiguranju da dođu i da mu daju ponudu, nije skupo, isplati se.

A on kaže ma nudili al nisam teo, šta ja znam vredi li to išta. Niko ne osigurava.

5 minuta kasnije priznao mi da plaća osiguranje gostiju u seoskom turizmu. 15 dinara po glavi dnevno. I da je time zadovoljan.

Ajd sad ti shvati?
milisav68 milisav68 16:57 07.08.2016

Re: Svaka čast majstore

krkar
Ajd sad ti shvati?

Pa nije mnogo komplikovano ako znaš kako se ponašaju procenitelji štete - useva.
krkar krkar 17:19 07.08.2016

Re: Svaka čast majstore

ako znaš kako se ponašaju procenitelji štete - useva.


Ne znam. Mogu samo da pretpostavim. Nažalost.
milisav68 milisav68 19:01 07.08.2016

Re: Svaka čast majstore

krkar
ako znaš kako se ponašaju procenitelji štete - useva.


Ne znam. Mogu samo da pretpostavim. Nažalost.

Da, baš to, mali čovek protiv velike firme i mali čovek u velikoj firmi, pa sve to pomnoženo sa ovim što se zove država Srbija.
Jukie Jukie 19:16 07.08.2016

Re: Svaka čast majstore

Bilo bi dobro da nađe nekoga kome TREBA ta trava pa da mu "dopusti" da dođe i odnese je (da li nekome treba trava?)
Ili da neko dovede stado koza da popasu šta tu ima i odu dalje
marco_de.manccini marco_de.manccini 19:24 07.08.2016

Re: Svaka čast majstore

Bilo bi dobro da nađe nekoga kome TREBA ta trava pa da mu "dopusti" da dođe i odnese je (da li nekome treba trava?)
Ili da neko dovede stado koza da popasu šta tu ima i odu dalje

Та "трава" (стрњиште) треба истом том земљораднику и он паљењем задржава хранљиве састојке у својој њиви. Ја се не разумем у то, али чини ми се да сам читао да је, на дуге стазе, ефекат исти и ако само изоре њиву кад за то дође ред. Хранљиви састојци неће побећи, разградиће се у њиви. Можда је мало теже да се оре тако, не знам (или је можда било теже док се орало с воловима).
Jukie Jukie 19:32 07.08.2016

Njive

m... da... to je jedna od onih "lose-lose" situacija... nema rešenja
highshalfbooze highshalfbooze 20:36 07.08.2016

Re: Svaka čast majstore

паљењем задржава хранљиве састојке у својој њиви

Pepelom se kalcifikuje zemljište, odnosno popravlja se alkalnost kiselog zemljišta. Umesto kreča, koristi se jeftiniji pepeo. Ali ako duva vetar, ne zaore odmah zemlju pa pepeo ode negde drugde... A treba i ispitati alkalnost zemljišta da bi znao dal treba da se dodaje alkalnost.
A trava ne treba nikome, stoke je sve manje. Žalio mi se jedan stariji momak koji ima stado ovaca i od njih živi. Kaže da ne može da se oženi zbog ovaca. Našla bi se neka devojka za njega, ali kad čuje da ima stoku - nijedna neće da se udaje.
emsiemsi emsiemsi 20:40 07.08.2016

Re: Svaka čast majstore

highshalfbooze
паљењем задржава хранљиве састојке у својој њиви

Pepelom se kalcifikuje zemljište, odnosno popravlja se alkalnost kiselog zemljišta. Umesto kreča, koristi se jeftiniji pepeo. Ali ako duva vetar, ne zaore odmah zemlju pa pepeo ode negde drugde... A treba i ispitati alkalnost zemljišta da bi znao dal treba da se dodaje alkalnost.
A trava ne treba nikome, stoke je sve manje. Žalio mi se jedan stariji momak koji ima stado ovaca i od njih živi. Kaže da ne može da se oženi zbog ovaca. Našla bi se neka devojka za njega, ali kad čuje da ima stoku - nijedna neće da se udaje.

Нема он ту шта да се мисли --- дакле, ако задржи овце, може само да дрка.
Нека прода овце и бежи са села. Јебеш село ! Зашто би се било ко тако мучио као наши сељаци.
Коме, уопште, треба та шака јада коју он може да произведе.
krkar krkar 23:12 07.08.2016

Re: Svaka čast majstore

Нема он ту шта да се мисли --- дакле, ако задржи овце, може само да дрка.
Нека прода овце и бежи са села. Јебеш село ! Зашто би се било ко тако мучио као наши сељаци.
Коме, уопште, треба та шака јада коју он може да произведе.


Idi gluparaj kod nekog drugog, kretenu.
krkar krkar 23:19 07.08.2016

Re: Svaka čast majstore

Bilo bi dobro da nađe nekoga kome TREBA ta trava pa da mu "dopusti" da dođe i odnese je (da li nekome treba trava?)


Priča mi isti seljak kako nioko više ne otkupljuje kože. BACAJU IH.

Do pre 4-5 godina otkupljivao nekakav pa ih oni malo usole i ostave da se prosuše i on dođe 2x godišnje i otkupi. Pa se od 20-30 koža skupi neka para.

Ne znam pošto je taj otkupljivao ali više ne otkupljuje niko. Valjda dok se ne sete Kinezi i dođu oni da otkupljuju kože po Srbiji. Kaže domaćin da je pre II svetskog rata koža vredela više nego meso, da meso praktično nije imalo vrednost. I naravno da se uvek otkupljivalo.

A možda su CIA, templari ili masoni zabranili da se otkupljuju kože?
vcucko vcucko 00:01 08.08.2016

Re: Svaka čast majstore

krkar


vcucko vcucko 00:03 08.08.2016

Re: Svaka čast majstore

krkar


A možda su CIA, templari ili masoni zabranili da se otkupljuju kože?

A ko da ih otkupljuje i za koga; jesi li čuo unazad deceniju i nešto da u zemlji Srbiji neko masovno proizvodi cipele, tašne, jakne, bilo šta? Možda neka porodična radnja, ono kad iznad trošnih vrata piše "obućar" ili "tašner". Ovi što proizvode (Turci, neka Ist. Evropa, Kinezi) biće imaju dovoljno svojih koža.
Upravo otkako smo uz pevanje i pucanje objavili svetu da ćemo ubuduće biti dobri, da nećemo više da pucamo i ne daj Bože proizvodimo i da ćemo svi da budemo korporacijski PR-ovi.
Još samo da se korporacije slože.
krkar krkar 00:12 08.08.2016

Re: Svaka čast majstore

jesi li čuo unazad deceniju i nešto da u zemlji Srbiji neko masovno proizvodi


A je li to neko Srbima zabranio da nešto proizvode ili su se sami alavi srbski vlasnici popišmanili da im je najlakše da samo srže uvozna zastupništva i šoping molove?

Ja sedeo sa čičom i pijuckajući njegovu sjajnu rakiju od stare šljive pravio računice samo za njegovo selo, samo za najnormalnije neegzotične aktivnosti. Recimo pečurke, čiča je čuveni gljivar ali nema kome da proda. Ima sušaru, suši za sebe pečurke, šljive... mogao bi da radi 10x više nikoga ništa ne interesuje.

Možda nekoga u Senti, Pirotu, Lionu ili Šangaju i interesuje ali ne mogu čiča i baba o svom ruvu i kruvu da obilaze i traže!

Srbija je samu sebe sjebala, nikakve veze nema beli svet sa time. To su sve samo loši izgovori za kilavu rabotu!
krkar krkar 00:19 08.08.2016

Re: Svaka čast majstore

Žalio mi se jedan stariji momak koji ima stado ovaca i od njih živi. Kaže da ne može da se oženi zbog ovaca. Našla bi se neka devojka za njega, ali kad čuje da ima stoku - nijedna neće da se udaje.


Moj drug pomorac, mlad penzioner, u snazi, udovac. Kupio stado koza, mislim da sad ima 110 komada. Živi na Silbi, uz more, mirno ostrvo, lepo. Pravi kozji sir da padneš na dupe, 4 vrste, tvrdi. Od ove godine pravi i sa lekovitim i aromatičnim biljem.

Šanse nema da ga ijedna žena pogleda!
milisav68 milisav68 06:01 08.08.2016

Re: Svaka čast majstore

krkar
Priča mi isti seljak kako nioko više ne otkupljuje kože.

Ima kod nas, nisam siguran, ali mislim da je firma iz Aranđelovca, često viđam njihov kamion.

Preko celog kamiona je "nalepnica" - otkup kože i broj telefona.
gedza.73 gedza.73 10:37 08.08.2016

Re: Svaka čast majstore

krkar
Nije seljak glup, razumeće odmah. Znaće i da izračuna koliko ga košta kompostilište

Skoro skočim do šume, popaljene mladice do pola parcele (krčio da očistim šumu, krenule nove mladice i pogorele). Neki sivonja malo dalje izgura granje od voća u susednu šumu i upali. Plamen krene stihijski i napravi čudo.
Zakačiš drljaču, sipaš pet litara nafte i okolo mesta koje pališ okreneš nekoliko krugova u dva reda. Napraviš pojas sveže zemlje, nikoga ne ugrožavaš, ne košta puno.
uvek sam ostao i sačekao da se plamen ugasi. Pređeš još jednom po skoro ugašenom žaru i nabiješ ga u zemlju. miran ti, mirni svi.

milisav68

krkar
Ajd sad ti shvati?


Pa nije mnogo komplikovano ako znaš kako se ponašaju procenitelji štete - useva.

'Jeste osigurani protiv grada ali samo svakog petog u mesecu. Vama je, na žalost, grad pao četvrtog. Žao nam je, niste osigurani protiv iznenadnog snega u maju, vidite ovde naglašeno, već samo od snega u januaru...Znate parcela vam je nagnuta malo više na istočnu stranu, tako da bi ste i ovako imali malo prinosa...'

marco_de.manccini
Та "трава" (стрњиште) треба истом том земљораднику и он паљењем задржава хранљиве састојке у својој њиви. Ја се не разумем у то, али чини ми се да сам читао да је, на дуге стазе, ефекат исти и ако само изоре њиву кад за то дође ред. Хранљиви састојци неће побећи, разградиће се у њиви.


Paljenjem se uništavaju i sitni insekti koji površinski 'sitne' zemlju. Slama (strnjište) se razgrađivanjem pretvarqa u kompost. Zemlje su vrlo kisele, stajskog đubriva ima vrlo malo kako bi se to nivelisalo, stoku retko ko drži (neispaltivo) nema potraženje, Jukie, za travom, seljak ima manje para, prebacuje se u voće (nekoliko zadnjih godina bilo relativno isplativo, ove godine ih zakovali jal' berza, jal' hladanjčari jal' galvonje koje utiču na otkupne cene)...
Vrzino kolo koje ubrzava ka dnu.

Jedno vreme su neke opštine delile besplatno kreč (ta kalicifikacija se odvija u dve ili tri godine ako se dobro sećam) ali je to bilo povezano sa velikim tajkunima koji su imali 'višak' kreča pa im država (politički 'partneri') isplaćivala novac iz budžeta...

Cirkus koji se svodi na

2 godine ga jebu razni majmuni i mešetari, svi u državnoj službi za nekih 2000 ili 2500 € koje njemu znače da to završi i opremi. Ili mu nude lihvarske kredite, ili mu nude da uzme 100000€ kredit pa njima da pola, ili ga koče da nikako ništa ne uzme i ne dobije.

odustajanje, sitnu socijalu, preživljavanje.
princi princi 14:54 08.08.2016

Re: Svaka čast majstore

Paljenjem se uništavaju i sitni insekti koji površinski 'sitne' zemlju.

Znaš nešto o tim "insektima"?

Inače, u Holandiji, Kanadi, Australiji, pa i u UK dosta rade na razvoju bakterija koje talože CaCO3, pa se na bazi toga razvijaju i tzv bio-injekcione mase, tj injektiranje i poboljšavanje (kolokvijalno, "okamenjivanje" tla za građevinske potrebe (biogrout, koga interesuje da gugluje).

gedza.73 gedza.73 15:48 08.08.2016

Re: Svaka čast majstore

Znaš nešto o tim "insektima"?

Ništa. Ali ako oni zvrnudaju pri samoj površini dan i noć a ti udariš sa plamenom i vatrom po njima pa ostaviš sprženu zemlju deluje mi da si dugoročno više ti na gubitku.
(ja sam slamu mleo malčerom i đubrio veštačkim đubrivom kako bi se brže oslobađala toplota i slama 'previrala' u kompost)
Inače, u Holandiji, Kanadi, Australiji, pa i u UK dosta rade na razvoju bakterija koje talože CaCO3, pa se na bazi toga razvijaju i tzv bio-injekcione mase, tj injektiranje i poboljšavanje

Ne patim od 'tamoprekosvebolje' ali prosto čovek da ne poveruje da Srbija funkcioniše na ovakav način. Čak i da nećeš ponekad slučajno moraš da uradiš nešto dobro.
Ovi naši tutumraci omaše i u toj teoriji nasumičnog pogađanja.
Il' su ludi ili su stvarno operisani od bilo kakvih dobrih ideja.

Ne moraju da izmišljaju ne znam šta ali i dobra praktična iskustva ljudi iz raznih oblasti oni izvrnu u nešto sasvim suprotno. K'o Sarumani.
princi princi 15:58 08.08.2016

Re: Svaka čast majstore

Ništa. Ali ako oni zvrnudaju pri samoj površini dan i noć a ti udariš sa plamenom i vatrom po njima pa ostaviš sprženu zemlju deluje mi da si dugoročno više ti na gubitku.
(ja sam slamu mleo malčerom i đubrio veštačkim đubrivom kako bi se brže oslobađala toplota i slama 'previrala' u kompost)

Jedan moj drugar, inače ex-kolega koji se prešaltovao u te nekakve auditore, računovođe i šta ti ja znam te šatro-konsultante, je kupio neku zemlju oko Kg da gaji borovnice i znam da je posebno merio kiselost zemlje. Navodno borovnice traže neki posebno nizak pH zemlje.

Ne smem ništa o Srbiji, ljudi će me proglasiti za fašistu i nacistu, :). A da me nervira, nervira me, i to mnogo.
gedza.73 gedza.73 16:09 08.08.2016

Re: Svaka čast majstore

Ne smem ništa o Srbiji, ljudi će me proglasiti za fašistu i nacistu, :). A da me nervira, nervira me, i to mnogo.

jebajga, ako su na jednoj strani linije okupani u zlatnim kadama a na drugoj kaljavi nije mi jasno zašto mi ne možemo bar da se umijemo na potoku nego se još i valjamo po blatu. Nego pričamo kako ćemo jednog dana da se okupamo a razbijamo drvene kace sa vodom jer su retro.

da ti pravo kažem i zabole me više. Super je ovako i biće još bolje kad bude gore.
mariopan mariopan 16:17 08.08.2016

Re: Svaka čast majstore

gedza.73

Ali ako oni zvrnudaju pri samoj površini dan i noć a ti udariš sa plamenom i vatrom po njima pa ostaviš sprženu zemlju deluje mi da si dugoročno više ti na gubitku.

Ne samo to nego spale i skuvaju i gliste i rovce, sve podzemne živuljke koje fizički sitne zemlju i usput ostavljaju svoj izmet kao đubrivo. Sve sto živi u zemlji bude skuvano ili pečeno. Onda se zemljka okameni, nema nikoga da je sitni, prevrće i čini lakšom i bogatijom na prirodan način, da je provetrava, puni kiseonikom.

Ja sam sad ispratila komšiju koji mi je kosom pokosio travnjak i odneo svu travu da nahrani krave. Trava nije ničim zagađena, nije prskano hemijom ništa po dvorištu, nemam kuče ni mače da kake po tome, samo mi je bila previsoka za kosilicu. Jedra, visoka i zdrava trava, šteta da se baci.

On će u nekoliko navrata svu travu da pokosi ručno i odnese...ali sam se usput raspitala kod njega za prirodno zgoreli stajnjak.
Dobiću ga na jesen, a večeras dobijem dve litre mleka, pravog. čim pomuze.
Da se setim kakav ukus ima pravo mleko.

To se zove kooperacija.

Vidiš kako smo mi seljaci pametni?

Travu pretvorimo u mleko (abrakadabra).
princi princi 16:17 08.08.2016

Re: Svaka čast majstore

gedza.73
Ne smem ništa o Srbiji, ljudi će me proglasiti za fašistu i nacistu, :). A da me nervira, nervira me, i to mnogo.

jebajga, ako su na jednoj strani linije okupani u zlatnim kadama a na drugoj kaljavi nije mi jasno zašto mi ne možemo bar da se umijemo na potoku nego se još i valjamo po blatu. Nego pričamo kako ćemo jednog dana da se okupamo a razbijamo drvene kace sa vodom jer su retro.

Eh, daleko bi nas sad odvele metafore. A ni te metafore nisu baš bezopasna stvar jer se svakojaka budala odmah prepozna u njima.
srdjan.pajic srdjan.pajic 16:20 08.08.2016

Re: Svaka čast majstore

princi
Paljenjem se uništavaju i sitni insekti koji površinski 'sitne' zemlju.

Znaš nešto o tim "insektima"?

Inače, u Holandiji, Kanadi, Australiji, pa i u UK dosta rade na razvoju bakterija koje talože CaCO3, pa se na bazi toga razvijaju i tzv bio-injekcione mase, tj injektiranje i poboljšavanje (kolokvijalno, "okamenjivanje" tla za građevinske potrebe (biogrout, koga interesuje da gugluje).E, baš pričao sa nekom našom budućom snajkom, ona treba da doktorira u oktobru valjda u Madridu, geo-chemistry, i upravo se bavi tom nekom zaštitom kalcijum karbonata od uticaja elemenata, pošto je korišćen u jako puno starih zgrada, spomenika, itd, koji se svi uveliko raspadaju, u njenom slučaju posebno pod uticajem soli u vodi. I sad rade na nekim bakterijama koje treba da poprskaju po tim spomenicima kulture, one uđu u sve te pore i hemijskom reakcijom, pomoću svojih sopstvenih enzima, iskonvertuju površnu calcijum karbonata u nekakav enamel, koji onda dozvoljava da voda i dalje slobodono prodire kroz pore, ali ne rastvara i ne razejbava dalje sam kamen. Vrlo lukavo, objasnila mi je i zašto ne mogu prosto da namažu sve to nekim sealant-om, ne sećam se detalja, valjda je bitno da se omogući slobodan ulaz-izlaz vode u kamen, ali ne mogu da se setim zašto. A i ti silanti po pravilu ne rade na duže staze, nego moraju da se re-apliciraju, a pre toga stari sloj mora da se oljušti, gadnim hemikalijama, nešto u tom pravcu je išlo njeno objašnjenje.

gedza.73 gedza.73 16:25 08.08.2016

Re: Svaka čast majstore

maripoan
Vidiš kako smo mi seljaci pametni?Trampa nas je održala, njojzi hvala

princi
Eh, daleko bi nas sad odvele metafore.

Odveli smo mi nas u tri lepe.
princi princi 16:30 08.08.2016

Re: Svaka čast majstore

srdjan.pajic
princi
Paljenjem se uništavaju i sitni insekti koji površinski 'sitne' zemlju.

Znaš nešto o tim "insektima"?

Inače, u Holandiji, Kanadi, Australiji, pa i u UK dosta rade na razvoju bakterija koje talože CaCO3, pa se na bazi toga razvijaju i tzv bio-injekcione mase, tj injektiranje i poboljšavanje (kolokvijalno, "okamenjivanje" tla za građevinske potrebe (biogrout, koga interesuje da gugluje).E, baš pričao sa nekom našom budućom snajkom, ona treba da doktorira u oktobru valjda u Madridu, geo-chemistry, i upravo se bavi tom nekom zaštitom kalcijum karbonata od uticaja elemenata, pošto je korišćen u jako puno starih zgrada, spomenika, itd, koji se svi uveliko raspadaju, u njenom slučaju posebno pod uticajem soli u vodi. I sad rade na nekim bakterijama koje treba da poprskaju po tim spomenicima kulture, one uđu u sve te pore i hemijskom reakcijom, pomoću svojih sopstvenih enzima, iskonvertuju površnu calcijum karbonata u nekakav enamel, koji onda dozvoljava da voda i dalje slobodono prodire kroz pore, ali ne rastvara i ne razejbava dalje sam kamen. Vrlo lukavo, objasnila mi je i zašto ne mogu prosto da namažu sve to nekim sealant-om, ne sećam se detalja, valjda je bitno da se omogući slobodan ulaz-izlaz vode u kamen, ali ne mogu da se setim zašto. A i ti silanti po pravilu ne rade na duže staze, nego moraju da se re-apliciraju, a pre toga stari sloj mora da se oljušti, gadnim hemikalijama, nešto u tom pravcu je išlo njeno objašnjenje.Da, ne znam za to. Znam da su ove bakterije hteli da koriste za offshore wind turbine (offshore su bolji i kvalitetniji vetrovi) ali je fora sa environmental impactom, šta da radiš s bakterijama kad se istaloži dovoljno CaCO3. To je najveća fora kod tih bakterija. Ima ovde lokalno jedna firma, u Guelphu, koja se samo time bavi, ali ne vidim da rade neki biznis.
princi princi 16:37 08.08.2016

Re: Svaka čast majstore

Aha, kapiram, napravi kao neku hidrofobnu skramicu. To možda šljaka u Madridu gde se temperature ne spuštaju ispod 0 ali to ne bi šljakalo kod tebe, a pogotovu ne kod mene. Na svu sreću, nemamo previše spomenika, pa ne moramo da se sekiramo na temu.

Mnogo se, bre, sekiram u poslednje vreme...
srdjan.pajic srdjan.pajic 18:37 08.08.2016

Re: Svaka čast majstore

princi
Aha, kapiram, napravi kao neku hidrofobnu skramicu. To možda šljaka u Madridu gde se temperature ne spuštaju ispod 0 ali to ne bi šljakalo kod tebe, a pogotovu ne kod mene. Na svu sreću, nemamo previše spomenika, pa ne moramo da se sekiramo na temu.

Mnogo se, bre, sekiram u poslednje vreme...


I ona jadna, ta kandidatkinja za PhD i snajku, inače rođena sanfarnciskanka, je odabrala zanimanje i tezu jebalomajku (bilo besplatno, to jest dobila stipendiju, pajz sad, od EU, hemiju je završila ovde), šta će da radi kad se vrati u USA? Jedino ako nešto od toga ne može da se primeni za beton, da malo domodifikuju te bakterije da budu otporne na zimu (i Hilari i Trampa).

Ja se manje sekiram, takav sam, zatupast i otporan. A i bio sam u Ajovi sad ovaj vikend, da bezecujem neku dobru njivu da kupim, sunce im njihovo, to je tamo ko Vojvodina, samo za nijansu grbavije i ređe naseljeno, ali dosta urednije i sve u svemu mnogo ozbiljnije deluje kao mesto gde se živi od ozbiljne agrokulture. I ako nije soja, onda je kukuruz. Ona neka crna zemlja, bukvalno, ko ugalj, plodna, i kažu ne treba nikakvo navodnjavanje, imaju dovoljno kiše i podzemnih voda, nigde nemaju one mašine za vodu, tek poneki kanal za navodnjavanje možeš da vidiš tu i tamo, ali to smatraju za nuisance, jer oduzima korisne hektare koji bi inače mogli da budu zasađeni ko i sve ostalo. I sve je GMO, u dve iteracije se radi, poseješ, požanješ, ok malo prsneš između i to je to, jebote, postao sam ad hok poljoprivredni stručnjak za jedan vikend na terenu. Sve na rentu, ništa krop šer, tu ništa ne može da omane, i može da se uzme lepa kinta, godišnje, za izneverovati, bog da nam poživi Monsanto i daleke pretke koji su baš tu zaboli zastavice i oterali proklete Sijukse tamo u Vajoming i Montanu, gde im je i mesto.


gedza.73 gedza.73 18:53 08.08.2016

Re: Svaka čast majstore

u dve iteracije se radi, poseješ, požanješ, ok malo prsneš između i to je to

Sve na rentu, ništa krop šer, tu ništa ne može da omane, i može da se uzme lepa kinta, godišnje, za izneverovati,

Srki, ovo k'o piramidalna štednja?

srdjan.pajic srdjan.pajic 19:02 08.08.2016

Re: Svaka čast majstore

gedza.73
u dve iteracije se radi, poseješ, požanješ, ok malo prsneš između i to je to

Sve na rentu, ništa krop šer, tu ništa ne može da omane, i može da se uzme lepa kinta, godišnje, za izneverovati,

Srki, ovo k'o piramidalna štednja?Herbalajf, brate, gedžo (to ja kuvam ovog princija da uzmemo kredit i uletimo u investiciju, da kupimo jednu sekciju (to je 1 kvadratna milja, tako se meri), pa da je rentiramo seljanima tamo, ko krvopije kapitalističke, i ubiremo plodove njihovog rada, i naše smele investicije.
gedza.73 gedza.73 19:09 08.08.2016

Re: Svaka čast majstore

srdjan.pajic
pa da je rentiramo seljanima tamo, ko krvopije kapitalističke, i ubiremo plodove njihovog rada, i naše smele investicije.

Što kaže seoski pop 'Bože daj, bože daj'
Herbalajf, brate, gedžo (to ja kuvam ovog princija da uzmemo kredit i uletimo u investiciju, da kupimo jednu sekciju

Nemoj tako na pola, zaokruži ponudu. Njivu i lešnike sa tartufima (predračun kilo trtufa-hiljadu dolara) a niskopodnu svinju tragača im daj gratis. Da vidiš kešovinu kako vrca oko tebe
elenold elenold 21:24 08.08.2016

Re: Svaka čast majstore

krkar
. . .
Priča mi isti seljak kako nioko više ne otkupljuje kože. BACAJU IH.

Do pre 4-5 godina otkupljivao nekakav pa ih oni malo usole i ostave da se prosuše i on dođe 2x godišnje i otkupi. Pa se od 20-30 koža skupi neka para.

A možda su CIA, templari ili masoni zabranili da se otkupljuju kože?

Sumnjam da se oni bave tim. Pre bih rekao da su jeftini vestacki materijali smanjili potraznju za kozom.
Inace, ranije se znalo da mesar koji ti kolje goveče ili brava da je uslugu klanja sto podrazumeva da odere i izcetvrta meso, naplacivao tako sto koza prpada njemu. I to je bila neka para ako je bila koza prve klase. A mislim da je vecina nasih kozara propala uvodjenjem sankcija jeer su uglavnom kozu izvozili Italijanima.
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 08:10 09.08.2016

Re: Svaka čast majstore

Нема он ту шта да се мисли --- дакле, ако задржи овце, може само да дрка.
Нека прода овце и бежи са села. Јебеш село ! Зашто би се било ко тако мучио као наши сељаци.
Коме, уопште, треба та шака јада коју он може да произведе.


Za to vreme u malo normalnijim drustvima gde nema 'Јебеш село' seljaci zive od turizma i onoga sto proizvedu. Odmor na salasu - ali ne onaj tipa Salaš 84 LINK >>>

http://www.urlaub-anbieter.com/urlaub-am-bauernhof-mit-tieren.htm
https://www.holidaycottages.co.uk/working-farms

Tako nesto bi moglo i u Srbiji da nije problema koje je Krkar pomenuo gore.

Krkaru svaka cast na angazovanju!
blogovatelj blogovatelj 12:06 09.08.2016

Re: Svaka čast majstore

To možda šljaka u Madridu gde se temperature ne spuštaju ispod 0


U Madridu se temperature i te kako spustaju ispod nule. Valjda je na velikoj nadmorskoj visini. Moja drugarica bila u martu, kaze da se sledila. Isto je tako mislila da je tamo toplo, a sacekao je mraz.
Ovo je sa Vikipedije - rekordno niske temperature po mesecima u Madridu.


Record low °C
−10.1
−9.1
−5.1
−1.6
0.6
4.4
8.5
9.2
4.0
−0.4
−3.4
−9.2
−10.1

Source: Agencia Estatal de Meteorología


Evo sad pogledah. Nalazi se na 667m nadmorske visine, to nije bas malo. Prosecna januarska temperatura u nekom parku u centru grada im je 2,7 stepeni, tako da mozes da racunas da nocu skoro redovno u januaru ide ispod nule.
princi princi 13:35 09.08.2016

Re: Svaka čast majstore

E, jeba ga, propade mi teorija... Ne znam koji kurac onda mažu tim čudima, jer će led da se širi te širi. Jedino ako ova hidrofobna skrama nije još i od gume da apsorbuje zapreminsko širenje leda, u kom slučaju bih napisao jedan mali scenario na tu temu.

Aaaa, a paji sad, blogi, izazov za Vikipediju i tvoju drugaricu: ako su niske temperature, kako stoji sa padavinama? Jer ispod 0 bez padavina, puj pike ne važi.
srdjan.pajic srdjan.pajic 14:16 09.08.2016

Re: Svaka čast majstore

Šta ste se bre uvatili za taj Madrid, tamo je samo univerzitet koji je ova naša pohađala. Tog krečnjaka ima svuda. Nema veze led, to je posebna priča, ovde se, kako sam razumeo, radi o uticaju soli u vodi, dakle, pretpostavljam da je u pitanju neka mediteranska klima, 'nači, nema leda.
nikvet pn nikvet pn 18:41 09.08.2016

Re: Svaka čast majstore

srdjan.pajic
radi o uticaju soli u vodi


Ради се о садржају киселине у води. То је иста прича као у пећинама када вода покупи киселину из тла па спира калцијум и таложи га у сталактите и сталагмите. Е откад је димњака и сумпордиоксида отад је почело закишељављање већ у атмосфери; терор трпе споменици и каменита градња. Заштита? Лакирање
blogovatelj blogovatelj 23:25 09.08.2016

Re: Svaka čast majstore

izazov za Vikipediju i tvoju drugaricu: ako su niske temperature, kako stoji sa padavinama? Jer ispod 0 bez padavina, puj pike ne važi.


421mm godišnje. Beograd je na oko 600, Skoplje mislim da je oko 500.
U Beogradu po mesecima varira od 40-60mm sem maja i juna, kad ide oko stotke valjda.
Madriđani imaju od 10mm leti do 60mm na jesen. Zimi oko 35.
Ovo ispod je broj dana u mesecu kada im padne više od 1mm padavina dnevno.

6 5 4 7 7 3 2 2 3 7 7 7


Dakle - pada im neko sranje. Ne puno, ali pada.
sasaminijature sasaminijature 15:19 07.08.2016

Sve pohvale

Dobar primer kako se moze upravljati, akcija-reakcija, da se iz necije lose namere usmeri energija na korisno.
U nekim tvojim stavovimaa se ne slazem sa tobom ali ovo podrzavam.

Nema veze sa temom, posto sam u tvom starom blogu procitao da si bio pilot i da tu temu pratis.Da li mozda poznajes pilota Maljkovica iz Jata,i matori mu je bio zesca zverka u staroj Jugi.Nadam se da nije suvise licno pitanje.Hvala.
krkar krkar 15:39 07.08.2016

Re: Sve pohvale

posto sam u tvom starom blogu procitao da si bio pilot i da tu temu pratis.Da li mozda poznajes pilota Maljkovica iz Jata,i matori mu je bio zesca zverka u staroj Jugi


Bio sam sportski letač dok nisam prestao zbog zdravstvenih i tehničkih razloga. (Doduše, planiram da krenem ponovo sa letenjem od iduće godine.) Tako da Jatovaca znam manje-više koliko i neki lekar, pekar i taksista.

Pitao sam drugara za Maljkovića pa ti javim kad javi.
sasaminijature sasaminijature 15:48 07.08.2016

Re: Sve pohvale

krkar
posto sam u tvom starom blogu procitao da si bio pilot i da tu temu pratis.Da li mozda poznajes pilota Maljkovica iz Jata,i matori mu je bio zesca zverka u staroj Jugi


Bio sam sportski letač dok nisam prestao zbog zdravstvenih i tehničkih razloga. (Doduše, planiram da krenem ponovo sa letenjem od iduće godine.) Tako da Jatovaca znam manje-više koliko i neki lekar, pekar i taksista.

Pitao sam drugara za Maljkovića pa ti javim kad javi.

Tnx!Hajde da nastavim sa pitanjima.Interesuje me tematika zmaja na motorni pogon.Uputi.Da bih mogo da letim, da li se mora polagati u Vrscu ili... Clan kluba ili ne,odakle da pocnem?
krkar krkar 15:58 07.08.2016

Re: Sve pohvale

Tnx!Hajde da nastavim sa pitanjima.Interesuje me tematika zmaja na motorni pogon.Uputi.Da bih mogo da letim, da li se mora polagati u Vrscu ili... Clan kluba ili ne,odakle da pocnem?


Što baš zmaja? meni je to daleko najlošijija varijanta za letenje.

Nemam pojma kako je konkretno za zmaja. Vršac nema ništa sa time.

Najbolje potraži na sajtu DCV najnoviji pravilnik za zmajarstvo. U svakom slučaju mislim da za motornog zmaja moraš prvo da polažeš za običnog zmaja pa tek onda nakon kvalifikacijskog naleta (recimo 50 sati) na motorni kurs. Ali nisam siguran. Za paraglajding (inače daleko bolji način letenja nego zmaj) je tako.

Najbolje da vikendom dođeš na 13. maj i tamo ćeš dobiti informaciju iz 1. ruke. Može i na Jarak ali tamo su sve nadobudni Pokriškini.

Inače, na jesen počinje prvi zvanični ovlašćeni kurs za UL dozvolu. Kurs je na Sili i čini mi se da će biti vrlo dobar. Cena povoljna.
sasaminijature sasaminijature 16:15 07.08.2016

Re: Sve pohvale

krkar
Tnx!Hajde da nastavim sa pitanjima.Interesuje me tematika zmaja na motorni pogon.Uputi.Da bih mogo da letim, da li se mora polagati u Vrscu ili... Clan kluba ili ne,odakle da pocnem?


Što baš zmaja? meni je to daleko najlošijija varijanta za letenje.

Nemam pojma kako je konkretno za zmaja. Vršac nema ništa sa time.

Najbolje potraži na sajtu DCV najnoviji pravilnik za zmajarstvo. U svakom slučaju mislim da za motornog zmaja moraš prvo da polažeš za običnog zmaja pa tek onda nakon kvalifikacijskog naleta (recimo 50 sati) na motorni kurs. Ali nisam siguran. Za paraglajding (inače daleko bolji način letenja nego zmaj) je tako.

Najbolje da vikendom dođeš na 13. maj i tamo ćeš dobiti informaciju iz 1. ruke. Može i na Jarak ali tamo su sve nadobudni Pokriškini.

Inače, na jesen počinje prvi zvanični ovlašćeni kurs za UL dozvolu. Kurs je na Sili i čini mi se da će biti vrlo dobar. Cena povoljna.


Uh ebem li ga nekako imam averziju prema paraglajdingu.Drugar ga vozi i bas me je napunio sa dosta informacija, mislim da me je najvise odbilo cimanje da mora da te neko prati, uslovljenost vremenom i mestom i ta smaranja.Ovako sedi i vozi.
Hvala na info.Inace sta je UL dozvola i kada je taj kurs tacno ima li neki sajt?
krkar krkar 16:28 07.08.2016

Re: Sve pohvale

Hvala na info.Inace sta je UL dozvola i kada je taj kurs tacno ima li neki sajt?


Sad sam guglao i nisam našao. Ali javio mi drugar, Aeroklub Novi Sad, kurs počinje 15.9, valjda, teoretski deo. Praktični je iovako po dogovoriu. Ne brini, sve se to razvuče, ovaj nema vremena, ovaj nema para... na kraju ideš svojim riutmom. Ali ako kreneš u septembru trebalo bi do proleća da laširaš, ako nisi kreten. I ako imaš lovu.

3000€ u 12 rata po 250 € promotivna cena ko se prijavi valjda do 1.9. Leti se na avionu Sila 450.

Pusti priče i tog drugara koji očigledno možda ume da leti ali ne ume da objasni i svih ostalih. Najopasnije je kad te uči neko ko nije stručan, makar i te početne informacije.


krkar krkar 16:34 07.08.2016

Re: Sve pohvale

cimanje da mora da te neko prati, uslovljenost vremenom i mestom i ta smaranja.Ovako sedi i vozi.


Kad malo bolje razmislim, ne deluješ ti meni zrelo ni za jednu letačku disciplinu. Bez ljutnje!

Prvo, očigledno si pomešao motorne i nepogonjene letilice. Paraglajder bez motora isto je što i zmaj bez motora u smislu organizacije leta: uzletište je na nekoj visini i zahteva neku visinsku razliku, zalet je sopstvena snaga i sila vetra, sletanje je gotovo uvek vanaerodromsko i kod jednog i kod drugog kad si sletepo u livadu mora neko da dođe i pokupi te da bi te ili vratio kući ili na uzletište.

Kod motornjaka možeš, pod određenim uslovima i ograničenjima, da uzletiš sa dobrog broja livada na ravnom i tu "ne treba niko da te prati".

U avijaciji nema ništa "sedi i vozi". Ne postoji ta ideja. Š6ta god da letiš uvek ima predpoletni pregled, kontrolni pregled, periodični pregled, procedure...

Zato ili razmisli ili u ozbiljnu školu
krkar krkar 16:41 07.08.2016

Re: Sve pohvale

AK Novi Sad. Sloba Ristić 069 280 27 92
sasaminijature sasaminijature 16:49 07.08.2016

Re: Sve pohvale

Naravno nema ljutnje.Shvatam ja razliku sa i bez motora, ali mi je krajnji cilj sa motorom.Na tvoj predlog za paraglajding sam samo izneo misljenje da mi je blizi zmaj od padobrana.Moja je greska ako sam to nemusto pretstavio, dojam mi je da mi vise prija zmaj.Deluje mi dosta stabilnije i pouzdanije od padobrana kao sprava za letenje.Svestan sam da to nije igranje i kao na biciklu samo sedi i vozi.
krkar krkar 17:16 07.08.2016

Re: Sve pohvale

blizi zmaj od padobrana


Nije to padobran, to je krilo. Liči, laiku, na padobran tipa krilo ali nije. Potpuno različite funkcije i namene.

A uvek mi je bila misterija kako nekom zmaj može da bude provlačniji od paraglajdera. Da ti iznad glave i ispred i oko tebe stoje nekake motke a ti voziš upirući i vukući štap od metle. Baš nije za mene.

sasaminijature sasaminijature 17:21 07.08.2016

Re: Sve pohvale

krkar
blizi zmaj od padobrana


Nije to padobran, to je krilo. Liči, laiku, na padobran tipa krilo ali nije. Potpuno različite funkcije i namene.

A uvek mi je bila misterija kako nekom zmaj može da bude provlačniji od paraglajdera. Da ti iznad glave i ispred i oko tebe stoje nekake motke a ti voziš upirući i vukući štap od metle. Baš nije za mene.

Sva lepota nasih razlicitosti.
NNN NNN 13:04 08.08.2016

Re: Sve pohvale

Što baš zmaja? meni je to daleko najlošijija varijanta za letenje.

Što? Je l' zbog požara?
(da se držim teme)


Inače, sam se samo zbog ovoga javio:
da se iz necije lose namere usmeri energija na korisno.

Nakolon kad se pozitivno reaguje na negativnu stimulaciju!
krkar krkar 08:18 11.08.2016

Re: Sve pohvale

sasaminijature
Dobar primer kako se moze upravljati, akcija-reakcija, da se iz necije lose namere usmeri energija na korisno.
U nekim tvojim stavovimaa se ne slazem sa tobom ali ovo podrzavam.

Nema veze sa temom, posto sam u tvom starom blogu procitao da si bio pilot i da tu temu pratis.Da li mozda poznajes pilota Maljkovica iz Jata,i matori mu je bio zesca zverka u staroj Jugi.Nadam se da nije suvise licno pitanje.Hvala.


Vidi PP
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 15:31 07.08.2016

our hero <3

krkar krkar 15:47 07.08.2016

Re: our hero <3

Srđan FuchsOvo su gadne situacije i za najiskusnije vatrogasce iz velikih gradova. Moje iskustvo sa zgradama svodi se na jedan veliki požar kada je izgorela jedna pekara - uspeh je bio što su vatrogasci sprečili da se proširi na susedne zgrade, pekari nije bilo spasa. Ja sam tada bio još klinac i nosio creva i sendviče.

Sa ljudskim žrtvama imam iskustva u 4 slučaja:

1. kad je u jednom požaru izgorelo 4. Poljaka u kolima, nisu poslušali vatrogasce i pokušali da prođu, provezli se pored saobraćajaca, živi izgoreli. Izvlačili smo ih, mučna scena

2. kad se jedan kolega umoran nakon celodnevnog gašenja šumskog požara u snu okrenuo i pao sa neke terase na nekakvoj kućici gde smo spavali. Pao sa visine 2m i na mestu poginuo

3. jednom smo u kući koju je zahvatio šumski požar našli nepokretnu babu, nije joj bilo spasa iako su komšije pokušale

4. jedan kolega i drug ugušio se kad je požar okrenuo na njegovu stranu, pokušao je da se spasi u poljskom bunaru ali se ugušio
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 16:05 07.08.2016

Re: vodogasci

Skopje - katastrofa, ko tu radi, isto vi?
docsumann docsumann 16:08 07.08.2016

Re: our hero <3

Sa ljudskim žrtvama imam iskustva u 4 slučaja:


Keneman Danijel vatrogascima, kao malo kome, priznaje sposobnost ekspertske intuicije, odnosno sposobnost da valjano procjene situaciju na prvu i shodno toj procjeni aVtomaCki dejstvuju.
a on to priznanje zaista vrlo rijetko i škrto dodjeljuje. čini mi se još svega nekolicini profesija - medicinskim sestrama, hirurzma, šahovskim velemajstorima (generalno - osvjedočenim sportskim superstarovima)...

P.S. veliko poštovanje za vatrogasce
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 16:24 07.08.2016

Re: our hero <3

docsumann


P.S. veliko poštovanje za vatrogasce


osvijetlao je obraz i CG, a i nas, pošto živi kod nas i naš je državljanin, tako da jednako polažemo pravo da se gizdavimo njegovim uspehom.

nego, momci, roknuše nekog NS Baranina u Baru, što kaže moja žena - ćuti, bolje je da se rokaju dole nego kod nas po gradu. ko je lik, zna li se zašto, šta i kako?
krkar krkar 16:35 07.08.2016

Re: our hero <3

veliko poštovanje za vatrogasce


Meni su rudari u jamskim kopovima, ribari, drvoseče i vatrogasci van svih kategorija. Samo da se pokloniš i ćutiš.
krkar krkar 16:37 07.08.2016

Re: vodogasci

Skopje - katastrofa, ko tu radi, isto vi?


Pojma nemam. Kad je takva situacija rade svi: vatrogasci, policija, vojska, ronioci, speleolozi, hitna pomoć i šta već postoji od specijalizovanih službi
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 16:54 07.08.2016

Re: our hero <3

nego, momci, roknuše nekog NS Baranina u Baru, što kaže moja žena - ćuti, bolje je da se rokaju dole nego kod nas po gradu. ko je lik, zna li se zašto, šta i kako?

Баш ми је пун куфер овог очитавања колики смо примитивци -- последњих дана само неке ликвидације по улици. Пристојне земље то немају.

Узгред, снаге реда способне су да све ове револвер-фићфириће стрпају у затвор док си рекао "Кило кокаина!", но -- за то треба и нешто више од 100-200 момака из ПТЈа или сличних јединица. Треба, наиме, чврста решеност државе да се то поље уреди. А на том пољу се, као на променади, сусрећу полицајци и криминалци, и дилују између себе ко шта има: паре, информације, дрогу, дојаве.

Само се сетим оног срања испред Партизановог стадиона, каква је оно багра -- и починиоци и фудбалски (и полицијски) функционери.
docsumann docsumann 16:58 07.08.2016

Re: our hero <3

krkar
veliko poštovanje za vatrogasce


Meni su rudari u jamskim kopovima, ribari, drvoseče i vatrogasci van svih kategorija. Samo da se pokloniš i ćutiš.


emsiemsi emsiemsi 17:30 07.08.2016

Re: our hero <3

krkar
veliko poštovanje za vatrogasce


Meni su rudari u jamskim kopovima, ribari, drvoseče i vatrogasci van svih kategorija. Samo da se pokloniš i ćutiš.

Ја бих, уз дужно поштовање свима наведенима, издвојио медицинско особље, од медицинских сестара - техничара, па све до највиших хируршких нивоа (и сличнога).
Бити медицинар је за мене најузвишенија работа.
Никада нисам имао проблем да прихватим (и заиста то пропагирам), да лекар има, макар, дуплу плату у односу на инжењера.
Одржавати и поправљати људе је посао највишега друштвеног ранга.
docsumann docsumann 19:23 07.08.2016

Re: our hero <3

Одржавати и поправљати људе је посао највишега друштвеног ранга.


i prosvetari bi po tom kriterijumu trebali da su u samom vrhu.
oni to i jesu u državama koje prosperiraju i drže do svoje budućnosti.
no, ovdje je riječ o drugoj vrsti društvenog doprinosa, a to je rizikovanje sopstvenih života zarad spašavanja tuđih (života i imovine).

godinama sam radio u firmi gdje je skoro svake godine ginuo bar po jedan radnik ili član posade čiji je brod bio na remontu.
uglavnom je krivac bio ljudski faktor, ali je i specifičnost samog posla dovodila do toga da ljudske greške dobijaju na težini, a istovremeno ih je i teže izbjeći.

dobro se sjećam jednog od posljednjih remonta, radilo se o jednom balk kerijeru, dužine oko 200m, na kojem se u doku, istovremeno radiilo u 4 nivoa - na otvorenim poklopcima opasanim skelom, po palubi, i dva nivoa u brodskim štivama. i tako cijelom dužinom broda u 5 štiva (brodskih skladišta)) desetine montera i zavarivača rade jedni drugima iznad glave (zbog hitnosti rokova nemoguće je bilo razdjeliti ih po smjenama).
tu i pored najvećeg opreza konstantno imaš glavu u torbi, naročito radnici koji rade na dnu štive.
"srećom" prošli smo "samo" sa jednom slomljenom podlakticom - komad otkinutog lima sa poklopca je odbijajući se od skele na skelu preko pražnica štive upao u grotlo i direktno pogodio čovjeka kojin je dolje radio posred ruke.
desetak centimetara je iznosila razlika između preloma podlaktične kosti i sigurne smrti od koje ga ni nikakav šlem ne bi spasio.
gedza.73 gedza.73 20:44 08.08.2016

Re: our hero <3

Ovo su gadne situacije i za najiskusnije vatrogasce iz velikih gradova.

Prošle, ili pretprošle godine, u vreme onih velikih kiša i poplava se udavio vatrogasac iz Topole.
Spasavali nekog čoveka koji se uhvatio na sredini Jasenice za drvo, vezali se sajlama za ladu nivu, sajla pukne, teška oprema (čizme i vatrogasno odelo) i mučenik se udavi.
gedza.73 gedza.73 20:44 08.08.2016

Re: our hero <3

.
Ribozom Ribozom 18:52 07.08.2016

nohardfiling

Ma Krki mi svi znamo da si ti cool.

tyson tyson 19:09 07.08.2016

dron

Kakav dron koriste? Vertikalna strujanja iznad požara ili požarišta mora da su potpuno ludilo.


Jukie Jukie 19:25 07.08.2016

Re: dron

Kad smo kod dronova, ako je dron veći od nekog broja kilograma mora da se ima posebna dozvola, i bilo je problema kada su snimali koloniju ptica (da prebroje koliko ima gnezda). Ne znam koliki im je dron bio.

Ja dronove zamišljam kao ove male veličine vrane (bio sam na Dorćolskom keju kad su neki ljudi puštali jednog da leti iznad reke), to ne može da bude mnogo teško (jer ni ptica te veličine nije teža od pola kile)
expolicajac expolicajac 19:36 07.08.2016

Re: dron

tyson
Kakav dron koriste? Vertikalna strujanja iznad požara ili požarišta mora da su potpuno ludilo.

Letenje drnova je ograniceno na 300 metara od zemlje. Bar je tako u Srbiji. Koriste se sirokougaone kamere koje omogucavaju zahvat prostora iz perspektive koja nije obuhvaćena vertikalnim strujanjem zagrejanog vazduha. Po opisu prostora koji je krkiša dao, predpostavljm da je dron leteo na visini od 150 do 200 metara, zahvatajući samo obode požara da bi se napravila kompjuterska animacija. U svakpm slučaju dobar "pilot" nema problema sa stvaranjem vazdušnih struja nad područijem zahvaćemim požarom.
zilikaka zilikaka 20:02 07.08.2016

Re: dron

U svakpm slučaju dobar "pilot" nema problema sa stvaranjem vazdušnih struja nad područijem zahvaćemim požarom.


Ma šta problema. Dron je bre idealan za takve situacije.
Iznad požere imaš manjak kiseonika, i to po pravilu pravi problem svim motorima svih vazduPLOHova, al cvrc, dron ide na lektriku, i to ga se ič ne smatra.

Inače, letenje iznad požara, posebno zbogradi gašenja je jedna od zajebatijih stvari. Prvo zbog tog kiseonika koji guši motore, drugo zbog dima i temperature, a opet, ako gasiš sa velike visine kad šljuneš vodu ona se više rasprši, pa i lakše ispari, pa...imaš slab efekat.
Ako se pak jako spustiš, moš ispadneš i kolateralna šteta.

Šteta što ne prave te dronove da ponesu vedro bar sa jedno po tone - tonu vode.

emsiemsi emsiemsi 20:32 07.08.2016

Re: dron

zilikaka
U svakpm slučaju dobar "pilot" nema problema sa stvaranjem vazdušnih struja nad područijem zahvaćemim požarom.


Ma šta problema. Dron je bre idealan za takve situacije.
Iznad požere imaš manjak kiseonika, i to po pravilu pravi problem svim motorima svih vazduPLOHova, al cvrc, dron ide na lektriku, i to ga se ič ne smatra.

Inače, letenje iznad požara, posebno zbogradi gašenja je jedna od zajebatijih stvari. Prvo zbog tog kiseonika koji guši motore, drugo zbog dima i temperature, a opet, ako gasiš sa velike visine kad šljuneš vodu ona se više rasprši, pa i lakše ispari, pa...imaš slab efekat.
Ako se pak jako spustiš, moš ispadneš i kolateralna šteta.

Šteta što ne prave te dronove da ponesu vedro bar sa jedno po tone - tonu vode.


Нормално !
Ништа без жицара.
mariopan mariopan 21:37 07.08.2016

Re: dron

Jukie
Kad smo kod dronova, ako je dron veći od nekog broja kilograma mora da se ima posebna dozvola, i bilo je problema kada su snimali koloniju ptica (da prebroje koliko ima gnezda). Ne znam koliki im je dron bio.

Ja dronove zamišljam kao ove male veličine vrane (bio sam na Dorćolskom keju kad su neki ljudi puštali jednog da leti iznad reke), to ne može da bude mnogo teško (jer ni ptica te veličine nije teža od pola kile)


Neki su mnogo veći.
Dron kog je napravio moj sin ima metar raspona i šest propelera da ga podižu, ako sam se dobro izrazila pošto nemam pojma o toj tehnici.

Ja sam sa njega samo brisala prašinu.
Pažljivo.

Isto je služio da se snimi situacija na požarištu ali za tv, vesti sa terena. Ili za izbore, masa naroda pa snimak iz vazduha.

Sinak kaže da mu je bilo najteže kada su zmije i stršljeni počeli da beže iz zapaljene šume a on, i niko iz ekipe, nije smeo ni da mrdne da ih ne uznemiri. Bukvalno su se nakačili na snimatelja i na kameru.
Miruješ i ne dišeš dok sami ne odu.

Ne bih ja to radila ni za kakve pare.
krkar krkar 23:33 07.08.2016

Re: dron

Kakav dron koriste?


Sad mi je odgovorio drondžija: na ovom požaru (kao i na većini drugih) korišćen je Phantom 3 Professional, 4-elisni. Kada nema vetra najčešće leti na visini od 500 m iznad tla koja je za manje požare dovoljno sigurna i za mali i lak dron kao što je ovaj. U principu ima usponih strujanja i smicanja pa drom ume da poskače ali ima iskustva.

Kaže da je za požare, posebno veće, bolji veći i teži dron, 6-elisni, koji je m anje podložan skakanju i bacakanju ali ne koristi ga osim kad baš mora jer još uvek nije sve rešeno sa osiguranjem koje ne želi da pokrije punu cenu za takve "opasne" aktivnosti pa radije rizikuje mali gde je potencijalni gubiotak manji.


krkar krkar 23:54 07.08.2016

Re: dron
krkar krkar 00:07 08.08.2016

Re: dron

Dopisujem se upravo sa dronovođom (dronovoscem?). Kaže da je, kad je počeo, pre 6-7 godina, koristio male dirižable, počeo je sa snimanjem iz vazduha pa je to tada još bila najstabilnija platforma.

I kad je prvi put poslao dirižablić na požar bilo je ludilo od bacakanja, jedva ga je sačuvao. Veli da je dron 10x bolji.
NNN NNN 14:43 08.08.2016

Re: dron

Kakav dron koriste?
zna se kakav dron krkar koristi!

8c_competizione 8c_competizione 21:38 08.08.2016

Re: dron

zilikaka
Šteta što ne prave te dronove da ponesu vedro bar sa jedno po tone - tonu vode.

doduse, za ovo pilotu trebaju muda ko kalemljene breskve!
nsarski nsarski 07:53 09.08.2016

Istina ili urbana legenda?

Šteta što ne prave te dronove da ponesu vedro bar sa jedno po tone - tonu vode.


Malo zabave:

Prilikom gasenja nekog sumskog pozara (suma je pored morske obale) korisceni su oni veliki avioni sto zahvataju morsku vodu, mislim da se zovu kanaderi, i njom gase pozar.
Enivej, kad je pozar ugasen, na zgaristu su nasli i izgorelo telo coveka u punoj ronilackoj opremi! Navodno, prilikom zahvatanja vode iz mora, ono vedro zahvatilo i nesrecnog gnjurca i izbacilo ga na vatru. Tako se gnjurac zatekao u sumi koja gori.

Istina ili ne?
zilikaka zilikaka 07:56 09.08.2016

Re: Istina ili urbana legenda?

I ja sam čula priču odavno, al ne mogu da rekonstruišem ni navodno mesto ni vreme.
tyson tyson 09:37 09.08.2016

Re: Istina ili urbana legenda?

Tako se gnjurac zatekao u sumi koja gori.

Istina ili ne?

Evo ti odgovora.


nsarski nsarski 10:26 09.08.2016

Re: Istina ili urbana legenda?

tyson
Tako se gnjurac zatekao u sumi koja gori.

Istina ili ne?

Evo ti odgovora.
Hvala. I ja sam tipovao da je u pitanju urbana legenda, ali nije zgoreg da pitam.
mayo1 mayo1 10:37 09.08.2016

Re: Istina ili urbana legenda?

docsumann docsumann 13:13 09.08.2016

Re: Istina ili urbana legenda?

Ne, kanader ne može pokupiti ronioca


al zato mogu kanali za usisavanje vode za toplotne pumpe.
ustvari to se i dogodilo u HN-u, preciznije u Igalu prije jedno dvadesetak godina.
pokojnik je znao sa se u tunelu od cijevi znaju skupljati poveći komadina brancina, a zaštitna rešetka je bila oštećena možda upravo od strane ronilaca da bi se uvlačili dublje u cijevi.
neleb neleb 21:31 07.08.2016

Pitanje za sve koji se razumeju

Imam ideju da mog klinca upisem u neku od organizacija gde ce da nauci o odgovornosti, radu i redu, zajednistvu, stekne samostalnost i neku vestinu i ima dodir sa prirodom. I da bude drustveno koristan. Da li su to vatrogasci, izvidjaci, planinari, ronioci ili nesto drugo? Kakva iskustva imate? Lokacija - Beograd.
mariopan mariopan 21:43 07.08.2016

Re: Pitanje za sve koji se razumeju

neleb
Imam ideju da mog klinca upisem u neku od organizacija gde ce da nauci o odgovornosti, radu i redu, zajednistvu, stekne samostalnost i neku vestinu i ima dodir sa prirodom. I da bude drustveno koristan. Da li su to vatrogasci, izvidjaci, planinari, ronioci ili nesto drugo? Kakva iskustva imate? Lokacija - Beograd.Izviđači.

Kao prvo, deci treba opšte znanje o prirodi a to će najbolje saznati u izviđaćima. Orjentacija, busola, crtanje mape puta, šta su kote, izohipse, azimut, snalaženje i preživljavanje u prirodi.

To su osnove.

Tek posle toga može da uči sve drugo, neće da se baci. Pogotovo drugarstvo, rad u prirodi, fizička aktivnost....
tyson tyson 22:48 07.08.2016

Re: Pitanje za sve koji se razumeju

neleb
Imam ideju da mog klinca upisem u neku od organizacija gde ce da nauci o odgovornosti, radu i redu, zajednistvu, stekne samostalnost i neku vestinu i ima dodir sa prirodom. I da bude drustveno koristan. Da li su to vatrogasci, izvidjaci, planinari, ronioci ili nesto drugo? Kakva iskustva imate? Lokacija - Beograd.

Vojska.


marco_de.manccini marco_de.manccini 22:58 07.08.2016

Re: Pitanje za sve koji se razumeju

Vojska.

Не може војска, један од критеријума је да буде друштвено користан.
neleb neleb 23:21 07.08.2016

Re: Pitanje za sve koji se razumeju

mariopan
neleb
Imam ideju da mog klinca upisem u neku od organizacija gde ce da nauci o odgovornosti, radu i redu, zajednistvu, stekne samostalnost i neku vestinu i ima dodir sa prirodom. I da bude drustveno koristan. Da li su to vatrogasci, izvidjaci, planinari, ronioci ili nesto drugo? Kakva iskustva imate? Lokacija - Beograd.Izviđači.

Kao prvo, deci treba opšte znanje o prirodi a to će najbolje saznati u izviđaćima. Orjentacija, busola, crtanje mape puta, šta su kote, izohipse, azimut, snalaženje i preživljavanje u prirodi.

To su osnove.

Tek posle toga može da uči sve drugo, neće da se baci. Pogotovo drugarstvo, rad u prirodi, fizička aktivnost....


To mi je za sada prvi izbor, i ja sam bio izvidjac.
neleb neleb 23:23 07.08.2016

Re: Pitanje za sve koji se razumeju

tyson
neleb
Imam ideju da mog klinca upisem u neku od organizacija gde ce da nauci o odgovornosti, radu i redu, zajednistvu, stekne samostalnost i neku vestinu i ima dodir sa prirodom. I da bude drustveno koristan. Da li su to vatrogasci, izvidjaci, planinari, ronioci ili nesto drugo? Kakva iskustva imate? Lokacija - Beograd.

Vojska.
Nisam bas za toliki hard core. Osim ako ne mislis da u vojsci stekne odredjene vestine pa da posle bude kontrovezni biznismen.
srdjan.pajic srdjan.pajic 23:34 07.08.2016

Re: Pitanje za sve koji se razumeju

neleb
tyson
neleb
Imam ideju da mog klinca upisem u neku od organizacija gde ce da nauci o odgovornosti, radu i redu, zajednistvu, stekne samostalnost i neku vestinu i ima dodir sa prirodom. I da bude drustveno koristan. Da li su to vatrogasci, izvidjaci, planinari, ronioci ili nesto drugo? Kakva iskustva imate? Lokacija - Beograd.

Vojska.
Nisam bas za toliki hard core. Osim ako ne mislis da u vojsci stekne odredjene vestine pa da posle bude kontrovezni biznismen.


Pa bilo koja organizovana outdoor aktivnost je dobra - planinari, alpinisti, speleolozi, ronioci...Mada, po svim tim klubovima i organizacijama uvek ima previse politicarenja, lecenja kompleksa, klanova, tako da se obicnom coveku koji bi samo da se bavi tom aktivnoscu cesto smuci clanstvo u tim klubovima.

A od svih pobrojanih aktivnosti, jedino speleologija ima nekakvu istrazivacku crtu, i shodno tome drustvenu korist, makar simbolicnu.
krkar krkar 00:01 08.08.2016

Re: Pitanje za sve koji se razumeju

Da li su to vatrogasci, izvidjaci, planinari, ronioci ili nesto drugo? Kakva iskustva imate?


Treba klinac (ne znamo koliko mu je godina) da ima i neke afinitete, da ga to gde će da ode zanima. A ti treba, bez obzira gde ga odveo, da dobro pogledaš ljude kojima ga poveravaš. Lagana doza neobičnih sklonosti nije kontraindikovana ali i najmanja naznaka da se radi o idiotima bilo kog tipa - jeste. Detetu treba ozbiljan profesionalac a ne psihopata i kompleksaš ali samo ti to možeš da prepoznaš (na početku).

Od organizacija o kojima ja znam:

Ronilački klubovi nikako. Tu nema više niošta od toga, radi se komercijalno, uglavnom po PADI iako ima i SSI, CMAS, NAUI i svega još špto nije presudno. Presudno je da ronilački klubovi više nisu to što si ti zamislio. Svako ko drukčije tvrdi ili ne zna ili laže.

Za izviđače ne znam, koliko je meni poznato oni praktično ne postoje.

Ozbiljnim organizacijama smatram alpiniste (ne planinare) i penjače, speleologe i vatrogasce. Naravno, ni među njima ne sve. Ali to su organizacije gde se lako gubi glava i postoji direktna zakonska odgovornost pa je tu nivo javašluka i improvizacije još uvek najmanji.

Ima još organizacija kao što su splavari (rafteri) itd ali možda su ovi gore najbolji za početak.

I gledaj da tamo gde daješ dete nema nikakve ideologije. Jebeš speleo klub Kosovski heroji ili dobrovoljno vatrogasno društvo Košare!
krkar krkar 00:03 08.08.2016

Re: Pitanje za sve koji se razumeju

Vojska.


Samo da ti naprave bahatog nesposobnog neodgovornog kretena. I to ako se živ vrati.

Seti se samo kadeta završne godine kako se dobacuju NUS na Pasuljanskim livadama. I na kraju za dvoje mrtvih niko nije odgovoran.

Jebo takvu vojsku, to je samo za najtežu sirotinju koja mora pod hitno da se kurtališe jednih usta. I za napaljene budale.
krkar krkar 00:04 08.08.2016

Re: Pitanje za sve koji se razumeju

To mi je za sada prvi izbor, i ja sam bio izvidjac.


Nisu to više onoi izviđači. Raspitivao se ja - ne liči ni na šta.

Ali da ne grešim dušu pitaj Milutina, njemu je to posao.
srdjan.pajic srdjan.pajic 06:12 08.08.2016

Re: Pitanje za sve koji se razumeju

I gledaj da tamo gde daješ dete nema nikakve ideologije. Jebeš speleo klub Kosovski heroji ili dobrovoljno vatrogasno društvo Košare!


Ali zato ronilački klub "Srpska Žandarmerija" mogu toplo da preporučim, jer tu radi kao instruktor moj klubski pećinarski drugar Mića (zvani Pandur) . Koji je mene, inače naučio da skijam, ne i da ronim, to sam naučio tek kasnije, u emigraciji, ali znam čoveka dobro, ja bih i svoje dete poslao njemu da ga nauči.

Što se afiniteta tiče, to svakako stoji, samo je dosta izvesno da bilo kojoj od ovih aktivnosti da se pridruži, klinac će pre ili kasnije da isproba i sve ostalo, i da se nađe u onome što mu najviše paše. Ljudi iz tih nekih krugova se uglavnom svi poznaju i povezani su, što je generalno dobra stvar, mada može malo i da povuče na opasno.

Ja lično bih svoje dete pokušao da odvratim od onih nekih ekstremnih aktivnosti koje u sebi imaju besmisleno veliku dozu rizika, tipa onog base jumpinga, čak i običnog padobranstva, ili soliranja u steni, znači samo adrenalin i ništa drugo. Jebeš ti to, život je suviše vredan da bi se tako lako stavljao na kocku, za par minuta straha i kurčenja.
krkar krkar 06:55 08.08.2016

Re: Pitanje za sve koji se razumeju

Ali zato ronilački klub "Srpska Žandarmerija" mogu toplo da preporučim, jer tu radi kao instruktor moj klubski pećinarski drugar Mića (zvani Pandur)


Ama to je OK da nauči da roni ali nisu to više klubovi kao što su bili u naše vreme gde te neke čike uzmu pod svoje i uče te sve od kako dobrišeš dupe, preko dizanja šatora, kuvanja u prirodi, snalaženja...

Ja sam ukapirao da čovek traži neki SISTEM u koji bi ubacio klinca. I tvrdim da to ronilački klubovi više nisu.

I ne saznadosmo koliko malac ima godina?
alselone alselone 08:13 08.08.2016

Re: Pitanje za sve koji se razumeju

Ja sam ukapirao da čovek traži neki SISTEM u koji bi ubacio klinca. I tvrdim da to ronilački klubovi više nisu.


Ovo i ja isto planiram sa mojim klincem, samo za koju godinu (sada ima 5 godina). Sada cu prvo da ga upisem na neki bazicni sport, plivanje, atletiku ili dzudo. Kad to prodje za koju godinu, nek trenira sta mu se najvise svidja.

Trenutno ide na tenis, ali samo zato sto nam je klub na 300 metara, pa nam je najprakticnije a i njemu se svidja da mlatara reketom. Ali sam siguran da je neki bazicni sport par godina, dok su jos ovako mali, najbolja praksa.

Meni su izvidjaci super, i to onaj americki fazon, ali nisam siguran da to ima kod nas.

alselone alselone 08:22 08.08.2016

Re: Pitanje za sve koji se razumeju

inače naučio da skijam


Ja se vise ne secam, koliko je tesko nauciti da skijas. Je l' moze za par dana da se dodje do nivoa da mozes da se spustis niz plavu stazu?

Mi kontamo na zimovanje prvi put sa klincima ove godine a zena ne zna da skija, a naravno ne zna ni malisa, pa kontamo da uzmemo nekog instruktora na par dana.

Za to vreme cu ja na crvenu Duboku. Za crne vise nemam tojaše.
natasavb natasavb 08:53 08.08.2016

Re: Pitanje za sve koji se razumeju

neleb
Imam ideju da mog klinca upisem u neku od organizacija gde ce da nauci o odgovornosti, radu i redu, zajednistvu, stekne samostalnost i neku vestinu i ima dodir sa prirodom. I da bude drustveno koristan. Da li su to vatrogasci, izvidjaci, planinari, ronioci ili nesto drugo? Kakva iskustva imate? Lokacija - Beograd.


A zašto mora da bude neka organizacija?
Mislim da je odlično kad sam sa detetom provodiš vreme na taj način, jer ga i onako sve manje imamo za decu.
Posle, kad bude stariji, može sam nešto da izabere.
Za toliko aktivnosti i novih, lepih iskustava za decu i sa decom ne trebaju nikakve pare.
Samo malo dobre volje.

P.S. Ne govorim na pamet, već iz iskustva, kao neko ko dosta vremena provodi sa decom što u prirodi, što baveći se sprortom.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana