Mediji| Politika

Korekcija ugla?

Bojan Budimac RSS / 30.10.2009. u 13:52

ili rupa u zidu?

banksy-graffiti-street-art-palestine-wall-gap.9323.jpg"Vidi ovo! Izgleda da su počeli malo da šaraju," napisa mi dragi blogokolega šaljući mi link na tekst na Peščanikovom sajtu.

Zaista, tekst ruskog pisca Mihaila Berga, u kome on vrlo iskreno piše o otkrivanju sopstvenih zabluda o istoriji i politici, kako kaže, svoje istorijske domovine – države Izrael, je po mom mišljenju značajan korak (napred) uređivačke politike Peščanikovog sajta.

Iz teksta mi je jasno da se može povući paralela između percepcija izraelsko-arapskog sukoba liberalnih i prozapadnih segmenata društva Rusije i Srbije. Rekao bih da obe vuku koren iz jednoumlja. Jednostavno, posledica bezuslovnog i nekritičkog podržavanja Palestinaca naše zvanične politike onomad u doba "socijalizma", posle urušavanja istog, je bila da se napravi 180º zaokret i upadne u slično jednoumlje, samo što je sada predmet bezuslovne i nekritičke podrške politika Izraela. Neka vrsta mentalne inercije koju Berg ilustruje rečima: ako je sovjetska vlast za, znači da sam ja protiv; zato što sovjetska vlast... ma jasno, zato što ona nije u stanju da podržava ništa normalno na ovom svetu.

Bergu je trebao (fizički) put u SAD da otkrije kako se sistemi propagande po ovom pitanju preklapaju, ali malo i više od toga (naglašavanje moje):

Na kraju sam se uverio da priča o Izraelu kao nevinom jagnjetu Božijem koje se bori protiv divljih varvara nije ništa drugo do još jedan mit koji naši liberalni mediji svesno razvijaju i podržavaju. Ali zato drugi to spore i iznose svoje argumente. Pokazalo se da su na strani onih koji za vreme celokupne istorije Izraela imaju ozbiljne primedbe na njegovo ponašanje – institucije koje zaslužuju veće poštovanje od ruske liberalne štampe. To su praktično sve najpoznatije organizacije za zaštitu ljudskih prava, veći deo evropske i američke akademske scene i liberalna štampa sa obe strane okeana. To jest oni koji su uvek prisutni u ruskim opozicionim medijima kada sasvim opravdano kritikuju Putina zbog autoritarnosti, kao što su ranije sovjetsku vlast kritikovali zbog totalitarizma, koji grde američku politiku na Bliskom istoku, posebno nemoralni rat u Iraku, a onda i u Avganistanu. Ukratko, svi oni su, osim ako se radi o Izraelu, dobrodošli gosti, politički i moralni autoriteti. Ali čim sebi dozvole da kritikuju Izrael, naši liberali ih otpisuju kao levičare, marksiste i proarapske antisemite. Upravo ih tako napadaju mnogi, u svemu ostalom uračunljivi moskovski komentatori-liberali.

Ovde moram da primetim da jeste tačno da se, gledano iz ruske (ili srpske) perspektive, na Zapadu mnogo otvorenije govori/piše o izraelsko-arapskom sukobu i nije problem naći materijale kojima se dobro ukorenjeni mitovi koje Berg pominje mogu razbiti (najbolji izvori su zapravo izraelski tzv. novi istoričari). Međutim, javna debata je skoro nepostojeća i tamo – jedina koja postoji u nekom rudimentarnom obliku je ograničena na akademiju, a oni koji je započinju se često ne provedu dobro. (Dobar primer je dr Finkelstin koji je izgubio svoje mesto na De Pol univerzitetu, jer se usudio da dirne u Alena Deršovica ili kako su se proveli Stiven Volt i Džon Meršhajmer, o čemu više u beleškama na margini). Takođe je tačno da vodeće organizacije za zaštitu ljudskih prava sve češće i sve otvorenije kritikuju politiku/e Izraela (evo koliko pre tri dana Amnesty International je objavio izveštaj o (zlo)upotrebi vode na okupiranim teritorijama), ali kako dr Finkelstin negde primećuje to su počele tek posle 90-tih kada su izraelske organizacije za ljudska prava, poput najpoznatije B'Tselem, počele sa radom (B'Tselem 1989, što znači 22 godine posle okupacije Zapadne obale, Gaze i istočnog Jerusalima).

Posle otkrovenja funkcionisanja propagande Berg se vraća onome što sam gore nazvao mentalnom inercijom, podsećajući da je tzv. orijentalizam odavno provaljen, a "logika" koja na kojoj je isti građen je ista ona koja je ne tako davno bila baza za rasizam i anti-semitizam uperen protiv Jevreja:

isr-pal.9324.jpgNažalost, uprošćavanje, redukcija, često su sinonim za izvrtanje činjenica. Tako je to i po pitanju varvara. To jest, da, ako gledamo površno, kao kroz zid akvarijuma, onda je s tačke gledišta evropocentrične civilizacije izraelski Jevrejin sličniji Evropljaninu nego što je to palestinski Arapin. Ali je i taj evropocentrični pogled već davnih dana bio dekonstruisan kao arhaičan. I nije uvek bilo tako. Setimo se kako su ruska aristokratija i inteligencija u 19. veku ili još ranije gledali na Jevreje iz provincije (a drugih tada nije ni bilo): taj isti Puškin, Vjazemski, to jest svi, da čak ne govorimo o Dostojevskom – kao na divljake, kao na ljude ne samo druge kulture, nego kao na nešto što je van svake kulture. Zato što su Jevreji živeli u svojim smrdljivim provincijskim rupama, ispovedali nikome zanimljive ideje, bili, prema mišljenju najboljih ruskih umova – divljaci, nesrećno, vanistorijsko, neuračunljivo, plesnivo i besmisleno stado ovaca. Da, Puškin, koji je o tome nešto znao, mogao je da iza idiotske nošnje ugleda i erotski impuls toplog ženskog tela, jedino ljudsko što je on u tom mraku mogao da ugleda. Jevreji su za njih bili neki tamo gmizavci u zamašćenim ogrtačima, sa manirima mrskog povlađivanja i potpunim odsustvom samopoštovanja. Nisu to ljudi i Evropljani. I šta? Reći ćete da nisu bili u pravu, jer nisu mogli da predvide kako će – za samo sto godina – da navale nobelove nagrade i genijalni stihovi i slike? Zato, nikakvog smisla nema prebacivati za neko tamo varvarstvo onima koje ne razumete, jer ne liče na vas. Ako neko ne liči, to još ne znači da je zaostao.

Kad već spomenuh orijentalizam, a Berg evropocentrični (budimo otvoreni) rasizam, ne mogu da odolim da ne citiram Edvarda Saida – Maliciozne generalizacije o islamu su postale poslednje prihvatljive forme klevetanja strane kulture na Zapadu; ono što se izriče o muslimanskom umu ili karakteru ili religiji ili kulturi u celosti ne može se danas reći u mejnstrim diskusijama o Afrikancima, Jevrejima, drugim Orijentalcima ili Azijatima. (Covering Islam, uvod za Vintage edition 1997, str. xii)

Zainteresovanima ne može da promakne činjenica da se u izraelskoj štampi neuporedivo otvorenije piše o svemu vezanom za cionizam, okupaciju i sukob, nego bilo gde na Zapadu. Upravo zbog te činjenice smatram poslednji pasus Bergovog teksta, u kome se obraća jevrejskoj inteligenciji, netačnim (evo linka ponovo, ali neću da ga kopiram). Čak da uzmemo da je tačan ostalih 10% upravo zaslužuje našu svaku podršku, a ona se, po mom mišljenju, najbolje može pružiti otvoreno pričajući/pišući o problemu. Naravno, uz osetljivost prema istoriji, koja ne sme biti razlog da se diskusija blokira. Uostalom, ako prijatelju nećeš reći istinu kome ćeš?

Uz opasku da nisam oduševljen ni omaškom koja je napravljena naslovljavanjem Bergovog teksta na sajtu (naime, posle teksta se jasno vidi da je reč o jednini a ne množini, što potpuno menja smisao naslova) još jednom ponavljam da pozdravljam njegovo objavljivanje na Peščanikovom sajtu. Između islamofobnih zvezdi poput Hičensa i Ejmisa ovakav tekst dolazi kao pravo osveženje [prvi bi da sprovodi genocid nad muslimanima, drugi bi "samo" da ih diskriminiše dok to ne zaboli) (skrolovati jedno 2/3 do citata].

************************

Beleške na margini

Berg nije hteo o izraelskom lobiju. Neću ni ja, samo ću ispričati jednu priču. Pre nešto više od tri godine, u martu 2006, dva cenjena člana američkog akademskog života, Džon Meršhajmer i Stiven Volt su zgotovili rad koji im je Atlantic monthly poručio – Izraelski lobi: ima li on prevelik uticaj na američku spoljnu politiku. Naručilac je odustao od štampanja ovog rada, u kome su autori dosta precizno ilustrovali kako izraelski lobi ima neproporcionalno veliki uticaj na donošenje spoljnopolitičkih odluka SAD, od kojih neke, po njihovom mišljenju, nisu u interesu ni SAD ni Izraela. Ovo je pojadnostavljenje kojem moram da pribegnem iz jednostavnog razloga što je ovo beleška na margini i ono (pojednostavljenje) sigurno ne čini uslugu njihovom radu. Rad je na kraju video svetlost dana u London Review of Books, vrlo uobičajenom utočištu američkih intelektualaca (disidenata) kada se late tema koje u Americi nisu... hmmm, preporučljive.

Rad je, očekivano, izazvao buru koja je itekako prevazišla akademske krugove, a Meršhajmer i Volt su prolazili kroz toplog zeca sličnog onom koji je prolazio Džimi Karter posle objavljivanja knjige Palestine: Peace not Apartheid, Dezmond Tutu ili Nelzon Mandela zbog njihovih izjava o izraelskoj politici. Međutim, prava (javna) debata je izostala, odnosno, svela se na to da li je rad anti-semitski ili nije, bez da se ocenjuje njegov sadržaj i/ili tačnost. London Review of Books je opet uskočio i u oktobru 2006. organizovao prvi i (po mom mišljenju) jedini smisleni panel. Učesnici su bili: Šlomo Ben-Ami, Martin Indik, Denis Ros, rekao bih sa jedne strane i Toni Džad, Rašid Kalidi i Džon Meršhajmer sa druge. Političari v.s. akademija. Priceless! Debata se u celini može videti ovde, a transkript (uočio sam male greške) ovde. To je kako mislim da bi trebalo da bude u civilizovanom svetu češće i oko mnogih drugih pitanja.

*

U jednom momentu debate Šlomo Ben-Ami kaže nešto na liniji da rad nije anti-semitski, ali da "pomaže anti-semitizam", da "hrani takva osećanja". Na to Toni Džad (moj favorit u toj debati) kaže: Pre šestdeset godina veoma blizu ovog prostora Artur Kestler je držao predavanje o, tada relativno novom fenomenu, eskalaciji hladnog rata i pojavi sovjetskog bloka. Govorio je veoma oštro i ostrašćeno o svemu što je pogrešno u tome, šta je pogrešno u komunizmu i zašto treba podržati hladni rat, ovo dolazi od eks komuniste.

Bio je optužen, tada na tom predavanju, da pomaže i "ugošćava" ono što se još nije zvalo makartizam odnosno ono što će se uskoro zvati makartizmom. 'Vi govorite stvari koje su na ivici makartizma', niksonizam se to tada zvalo, 'ne bi trebalo da govorite takve stvari, to pomaže njima'. Njegov odgovor je bio veoma jednostavan: "Nema zaštite od toga da idioti i zatucani dele vaše mišljenje iz njihovih sopstvenih razloga. To ne znači da vi možete biti uprljani njihovim pogledima. Vi imate svoje poglede i njih treba ocenjivati po njihovoj suštini.

****

Nešto kasnije Meršhajmer i Volt su proširili rad i objavili ga u formi knjige. Velik deo knjige, baš kao i veliki delovi njihovih nastupa na retkim debatama i predavanjima u vezi iste, su posvećeni tome šta NISU rekli/tvrdili u osnovnom radu. Naime, učitavanje nije specijalnost bloga.

Atačmenti



Komentari (136)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

dunjica dunjica 14:07 30.10.2009

TOUCHÉ

Zato, nikakvog smisla nema prebacivati za neko tamo varvarstvo onima koje ne razumete, jer ne liče na vas. Ako neko ne liči, to još ne znači da je zaostao.


opet se češem, jer me svrbi. ne zamjeri. sad treba post koncentrirano isčitati...
Biljana 77 Biljana 77 14:56 30.10.2009

Ismail i Isak, deca Avramova

Nema zaštite od toga da idioti i zatucani dele vaše mišljenje iz njihovih sopstvenih razloga.
Jednostavno.. odlično.

Svaki put kad pogledam neku emisiju o problemima iz svakodnevice koje imaju Palestinci, a koje institucionalizovano i vrlo dosledno sprovodi izraelska država (tipa zatvaranje puta koji hiljade ljudi koriste svakodnevno u trajanju od 6 ili 8 sati i sl.), da ne pominjem one krvave dane koji jednako potresaju i unesrećavaju obe strane, pomislim kako je taj sukob star maltene koliko i istorija sveta, a opet i da je u veoma dugim periodima bio rešiv i rešavan.

lobi ima neproporcionalno veliki uticaj na donošenje spoljnopolitičkih odluka
I kao i svaki lobi uvek radi samo u sopstvenu korist. Interesi Izraelaca, Palestinaca, Amerike, arapskog sveta samo su kolateralna šteta "rata" za profit i moć pojedinaca.

I da ne bude da se opredeljujem na stranu Palestine .. Primeri su takvi zato što me uvek mnogo više pogađa sudbina običnog čoveka nego opšta mesta i lamentiranje nad sudbinama obećanih, nebeskih, napaćenih naroda. Smatram da u tom sukobu nema prave strane, i da je inteligentnom biću nemoguće nekritički se opredeljivati. Prijatelj tvoga prijatelja nije nužno dobar čovek i ne mora biti tvoj prijatelj. Stoga eto pomaka. Makar bila i samo rupa u zidu.

Al' sam odužila..
Bojan Budimac Bojan Budimac 15:19 30.10.2009

Re: Ismail i Isak, deca Avramova

I da ne bude da se opredeljujem na stranu Palestine .. Primeri su takvi zato što me uvek mnogo više pogađa sudbina običnog čoveka nego opšta mesta i lamentiranje nad sudbinama obećanih, nebeskih, napaćenih naroda. Smatram da u tom sukobu nema prave strane, i da je inteligentnom biću nemoguće nekritički se opredeljivati. Prijatelj tvoga prijatelja nije nužno dobar čovek i ne mora biti tvoj prijatelj. Stoga eto pomaka. Makar bila i samo rupa u zidu.

Treba se opredeliti za međunarodne zakone i norme, a onda bi i ovaj naizgled komplikovan i nerešiv sukob bio veoma rešiv. Uskoro ću pisati i izveštaju međunarodnog sudije Goldstona i nedavno usvojenom (tačno pretprošlog petka) predlogu rezolucije Saveta za ljudska prava UN.
I kao i svaki lobi uvek radi samo u sopstvenu korist. Interesi Izraelaca, Palestinaca, Amerike, arapskog sveta samo su kolateralna šteta "rata" za profit i moć pojedinaca.

Da, a ima tu još jedna stvar (video iz prve ruke) koju Toni Džad u tom panel razgovoru veoma precizno primećuje: Vidite, tradicionalno u ovoj zemlji (on naravno govori o SAD, a ja dodajem da je to karakteristično za dijaspore gde god da su) dijaspore -- bile one Poljske ili Irske ili Hrvatske ili Grčke ili druge koje možete nabrojati -- su politički mnogo ekstremnije, nesigurnije, ozlojeđenije, nacionalističkije, iredentističkije ili bilo šta nego odnosne zemlje, upravo zato što ne žive u njima, oni žive ovde, a identifikuju se sa njima na veoma poseban i ekstremni način.
lakipingvin lakipingvin 15:47 30.10.2009

Re: Ismail i Isak, deca Avramova

dijaspore -- bile one Poljske ili Irske ili Hrvatske ili Grčke ili druge koje možete nabrojati -- su politički mnogo ekstremnije, nesigurnije, ozlojeđenije, nacionalističkije, iredentističkije ili bilo šta nego odnosne zemlje, upravo zato što ne žive u njima, oni žive ovde, a identifikuju se sa njima na veoma poseban i ekstremni način.
*novo

ovo je nevidjeno bolno tacno..juce ili prekjuce se ceshah i tamo gde me nesvrbi zbog toga...Hvala ti na odlicnom blogu ..
Bojan Budimac Bojan Budimac 15:51 30.10.2009

Re: Ismail i Isak, deca Avramova

Hvala ti na odlicnom blogu ..

Služim blogu.

P.S. Obnovio radove na AfPak [3].
lakipingvin lakipingvin 16:01 30.10.2009

Re: Ismail i Isak, deca Avramova

P.S. Obnovio radove na AfPak [3].
*novo

lakipingvin zaista happy ...tarapana je totalna ljudi se vishe ne broje
Blade Runner Blade Runner 18:42 30.10.2009

Re: Ismail i Isak, deca Avramova

Biljana

marco_de.manccini marco_de.manccini 19:17 30.10.2009

Re: Ismail i Isak, deca Avramova

dijaspore -- bile one Poljske ili Irske ili Hrvatske ili Grčke ili druge koje možete nabrojati -- su politički mnogo ekstremnije, nesigurnije, ozlojeđenije, nacionalističkije, iredentističkije ili bilo šta nego odnosne zemlje, upravo zato što ne žive u njima, oni žive ovde, a identifikuju se sa njima na veoma poseban i ekstremni način.

управо зато што дијаспора, поготову у крајевима где је бројна, уме да се занесе, затвори и заглиби у неки свој свет и никада не мора да живи последице свог екстремизма, не треба јој бити дозвољено да гласа (ја не гласам, али не може се систем ослонити на нечији разум и добру вољу, јер екстремни ставови су одлика одсуства разума и добре воље.)

вероватно је, и политички и правно, немогуће променити законе у то да право гласа имају само житељи, односно да свако гласа тамо где плаћа порез, где му деца иду у школу и где иде на пијацу. јер то би значило да србија дозволи кинезима да гласају, немачка турцима, сад мексиканцима, швајцарска србима, ... страх од оваквих сценарија је вероватно већи од страха од екстремизма дијаспоре. уосталом, свака влада мисли да је довољно мудра и способна да манипулише дијаспором у своје сврхе.
Bojan Budimac Bojan Budimac 19:21 30.10.2009

Re: Ismail i Isak, deca Avramova

marco_de.manccini




Kažem, video iz prve ruke i znam da čovek zna o čemu govori.
drug.clan drug.clan 20:45 30.10.2009

Re: Ismail i Isak, deca Avramova

управо зато што дијаспора, поготову у крајевима где је бројна, уме да се занесе, затвори и заглиби у неки свој свет и никада не мора да живи последице свог екстремизма, не треба јој бити дозвољено да гласа (ја не гласам, али не може се систем ослонити на нечији разум и добру вољу, јер екстремни ставови су одлика одсуства разума и добре воље.)


bravo marko

mozda moze da se dozvoli glasanje na referendumu koji je vezan za krupna drzavna i nacionalna pitanja poput ustava isl. ali nikako glasanje na redovnim izborima bilo za predsednika ili skupstinu.

osim toga jako mnogo kosta
ninasimone ninasimone 22:01 30.10.2009

Re: Ismail i Isak, deca Avramova

drug.clan
...moze da se dozvoli glasanje na referendumu koji je vezan za krupna drzavna i nacionalna pitanja poput ustava isl. ali nikako glasanje na redovnim izborima bilo za predsednika ili skupstinu.osim toga jako mnogo kosta

Jedino oduzimanjem drzavljanstva mozes da uskratis nekom pravo na glasanje. Sve drugo, tipa sad mozes a sad ne mozes, je stvaranje drzavljana drugog reda (ovo sad ne brkati sa nemogucnoscu glasanja ljudi sa stalnim boravkom koji nisu drzavljani). Ako Srbija ne zeli uticaj emigracije na politiku, ili na bilo sta drugo u zemlji, onda prvo nek ukine Ministarstvo za dijasporu.
drug.clan drug.clan 22:07 30.10.2009

Re: Ismail i Isak, deca Avramova

ninasimone
drug.clan
...moze da se dozvoli glasanje na referendumu koji je vezan za krupna drzavna i nacionalna pitanja poput ustava isl. ali nikako glasanje na redovnim izborima bilo za predsednika ili skupstinu.osim toga jako mnogo kosta

Jedino oduzimanjem drzavljanstva mozes da uskratis nekom pravo na glasanje. Sve drugo, tipa sad mozes a sad ne mozes, je stvaranje drzavljana drugog reda (ovo sad ne brkati sa nemogucnoscu glasanja ljudi sa stalnim boravkom koji nisu drzavljani). Ako Srbija ne zeli uticaj emigracije na politiku, onda prvo nek ukine Ministarstvo za dijasporu.


Mozda sam se pogresno izrazio, ali sam mislio da se ne sme organizovati glasanje u inostranstvu osim u nekim posebnim slucajevima. Ako neko bas ima zelju, prebivaliste i nalazi se u birackom spisku u nekoj izbornoj jedinici u Srbiji niko mu to pravo ne moze oduzeti.

Pravo glasa nije uvek vezano iskljucivo za drzavljanstvo vec i za prebivaliste, placanje poreza itd. Mozda su najbolji primeri za to nacionalne manjine po nematicnim evropskim zemljama.
marco_de.manccini marco_de.manccini 22:17 30.10.2009

Re: Ismail i Isak, deca Avramova

Jedino oduzimanjem drzavljanstva mozes da uskratis nekom pravo na glasanje.

па рекох ја да је то правно и политички неизводљиво.
Bojan Budimac Bojan Budimac 22:37 30.10.2009

Re: Ismail i Isak, deca Avramova


па рекох ја да је то правно и политички неизводљиво.

Naravno, a veliki cirkus izbora u Libanu je bio da su partije plaćale avionske karte emigraciji da iz Amerike, Kanade i Francuske dođu na glasanje. Praktično kupovina glasova.
vladimir petrovic vladimir petrovic 20:32 31.10.2009

Re: Ismail i Isak, deca Avramova

Marco de.manccini
... управо зато што дијаспора, поготову у крајевима где је бројна, уме да се занесе, затвори и заглиби у неки свој свет и никада не мора да живи последице свог екстремизма, не треба јој бити дозвољено да гласа

Hm. Ovo je diskutabilno. Ja sam slobodan da o ovom pitanju imam malo drukčije mišljenje. Mislim da treba da ostane mogućnost koju diaspora ima - da glasa. Srećom, glasanje nije obavezno. Naime, postoje neke zemlje (Grčka je jedna od njih) u kojima je glasanje obavezno, kako unutar zemlje tako i za dijasporu, koliko ja znam. DAkle, naša dijaspora, ako neće ne mora da glasa.
Ako jedna zemlja dostigne visok nivo vladavine prava, onda se postepeno i njena dijaspora tome prilagodjava: ekstrmne dijaspore ima samo tamo gde je zemlja matica u nekakvim previranjima.

Ne vidim ni da je postojanje Ministarstva za dijasporu u našoj današnjoj Vladi veliki problem.
U sadašnjim uslovima u Srbiji, jedino to ministarstvo je pripalo Draškovićevom SPO. Znači, u pitanju je medjupartijska trgovina. Zato i imamo tako veliki broj ministarstava - da je samo jedna partija na vlasti, sigurno je da ne bi imala više od petnaestak ministarstava. A u ovakvoj situaciji kakva je sada kod nas, samo Ministarstvo za dijasporu i nije problematično, jer se uvek može braniti ideja da je potrebno održavati tešnje veze se našima u inozemstvu... Da li ima praktičnih koristi od toga, ne znam, baš kao što ne znam ni kod nekih drugih ministarstava.

Ovo sam sve pričao samo da bih rekao da smatram da ne treba ukidati pravo državljanima Srbije vani da - glasaju. Uostalom, izbori su dosta retki, zar ne?
NNN NNN 02:53 01.11.2009

Re: Ismail i Isak, deca Avramova

dijaspore -- su politički mnogo ekstremnije
Samo neka buču i nek' šalju šušku
antioksidant antioksidant 14:16 01.11.2009

Re: Ismail i Isak, deca Avramova

вероватно је, и политички и правно, немогуће променити законе у то да право гласа имају само житељи, односно да свако гласа тамо где плаћа порез, где му деца иду у школу и где иде на пијацу.

moguce je ako se veze glasacko pravo s prijavom boravka

(ali bi pre toga morala prijava boravka da se odvoji od posedovanja nepokretnosti)
marco_de.manccini marco_de.manccini 14:30 01.11.2009

Re: Ismail i Isak, deca Avramova

Ма ја не бих компликовао. За почетак, стави се кутија на аеродром, па ко је уредно пријављен да живи ван Србије и толико воли да гласа нек потегне до земљице.

А то о пријави боравка ми је нејасно. Овде имаш боравак ако рецимо плаћаш струју, или телефон, или тако нешто. То доказује да ту живиш. Под киријом или не није важно, ко ту плаћа струју тај ту живи, а онда ту и гласа (наравно, треба му и држављанство).

Зар је по Србији још увек немогуће преселити се из једног места у друго и добити личну карту само зато што вам је тако воља? Још увек феудализам неки, људи везани за земљу?

Re: Ismail i Isak, deca Avramova

u eumozes da glasas na lokalnim izborima gde zivis, a na drzavnim u zemlji ciji si drzavljanin. zvuci fer
Doctor Wu Doctor Wu 15:05 01.11.2009

Re: Ismail i Isak, deca Avramova

u eumozes da glasas na lokalnim izborima gde zivis, a na drzavnim u zemlji ciji si drzavljanin. zvuci fer

Po meni treba i može se glasati samo tamo gde se plaća porez. S tim što bih ja bio još oštriji pa bih onima koji ne plaćaju porez (super rich i super poor) oduzeo pravo glasa.
Kazezoze Kazezoze 15:17 01.11.2009

Re: Ismail i Isak, deca Avramova

Doctor Wu
u eumozes da glasas na lokalnim izborima gde zivis, a na drzavnim u zemlji ciji si drzavljanin. zvuci fer

Po meni treba i može se glasati samo tamo gde se plaća porez. S tim što bih ja bio još oštriji pa bih onima koji ne plaćaju porez (super rich i super poor) oduzeo pravo glasa.

ja bi ishao josh dalje, pa bi one koji nece da glasaju oslobodio poreza
Doctor Wu Doctor Wu 15:19 01.11.2009

Re: Ismail i Isak, deca Avramova

ja bi ishao josh dalje, pa bi one koji nece da glasaju oslobodio poreza

Da znaš da ideja uopšte nije loša, još se napravi i neka kinta.
antioksidant antioksidant 15:41 01.11.2009

Re: Ismail i Isak, deca Avramova

Зар је по Србији још увек немогуће преселити се из једног места у друго и добити личну карту само зато што вам је тако воља? Још увек феудализам неки, људи везани за земљу?

moras da imas nekretninu na svoje ime ili neko ko ima nekretninu na svoje ime mora da potegne s tobom do policije i svecano potpise da te "prijavljuje" da zivis kod njega

kartonske kuce, satori i prikolice se ne racunaju. zato krkobabic mladji (zamisli pacenika - imas 55 godina a cale ti nasao posao) i tupi kako nije obaveza beogradjana da vode racuna o ljudima koji zive u beogradu bez prijave boravka (neka im se u vranju stvore uslovi da ne dolaze ovde i trose "nas asfalt"

istina nebulozu s asfaltom sam cuo od alimpica ali ista je to matrica odsustva logike i ljudskosti kao kod sefa im
antioksidant antioksidant 15:42 01.11.2009

Re: Ismail i Isak, deca Avramova

S tim što bih ja bio još oštriji pa bih onima koji ne plaćaju porez (super rich i super poor) oduzeo pravo glasa.

super rich nemaju ni potrebu da glasaju. dovoljno je da finansiraju politicke kampanje (neko manje uvidjavan bi sad rekao da je to vid kupovine politicara...)
Goran Vučković Goran Vučković 15:48 01.11.2009

Re: Ismail i Isak, deca Avramova

moras da imas nekretninu na svoje ime ili neko ko ima nekretninu na svoje ime mora da potegne s tobom do policije i svecano potpise da te "prijavljuje" da zivis kod njega

Ovde u UK imaš listu organizacija (banke, struja-voda-grejanje i te fore) čije pismo sa tvojim imenom i adresom doneseš kad treba da dokažeš mesto boravka (ne sme da bude starije od nekoliko meseci).
drug.clan drug.clan 19:12 01.11.2009

Re: Ismail i Isak, deca Avramova

Goran Vučković
moras da imas nekretninu na svoje ime ili neko ko ima nekretninu na svoje ime mora da potegne s tobom do policije i svecano potpise da te "prijavljuje" da zivis kod njega

Ovde u UK imaš listu organizacija (banke, struja-voda-grejanje i te fore) čije pismo sa tvojim imenom i adresom doneseš kad treba da dokažeš mesto boravka (ne sme da bude starije od nekoliko meseci).



u americi sa racunom za vodu mozes da glasas na izborima (posto su se prosle godine izborili da po ustavu gradjanin ne mora da poseduje photo ID)

a da bi dobio DL sa nekom adresom treba ti "dokaz" o prebivalistu koji se dobije ovako: popunis formular ali ne "tacno" vec "najbolje sto umes" i potom se zakunes da je sve to istina onako kako ti najbolje znas.
ed_novipazar ed_novipazar 09:00 03.11.2009

Re: Ismail i Isak, deca Avramova

Bojan Budimac

Treba se opredeliti za međunarodne zakone i norme, a onda bi i ovaj naizgled komplikovan i nerešiv sukob bio veoma rešiv. Uskoro ću pisati i izveštaju međunarodnog sudije Goldstona i nedavno usvojenom (tačno pretprošlog petka) predlogu rezolucije Saveta za ljudska prava UN.

U principu ispravan zakljucak ali je problem sto se medjunarodnim zakonima i normama prilazi uvijek kroz prizmu interesa. Ako jakima odgovara da se postuju medjunarodni zakoni oni na tome insistiraju. Ako ne onda ne insistiraju. Naprotiv, onda ih i sami krse. Najmanje na cetrdeset rezolucija SB UN kojima se osudjuje Izrael i traze odredjene mjere protiv njega su Amerikanci stavili svoj veto. Kako stati na put toj samovolji? To je problem koji traje vec 60 godina!

Problem sa medjunarodnim pravom imamo i kod samog stvaranja drzave Izrael. Da li su clanice UN imale pravo da glasaju o stvaranju drzave Izrael? Ako nisu onda treba problem vratiti na pocetak. Je li to realno moguce? Slican problem imamo danas sa Kosovom. Bice interesantno misljenje Suda u Hagu po ovom pitanju, da li je priznanjem Kosova prekrseno medjunarodno pravo i kako ce se zemlje koje su ga priznale ponasati.
Bojan Budimac Bojan Budimac 14:00 03.11.2009

Re: Ismail i Isak, deca Avramova

U principu ispravan zakljucak ali je problem sto se medjunarodnim zakonima i normama prilazi uvijek kroz prizmu interesa.

Tačno.

No, potpuno je kontraproduktivno i zapravo nelegitimno pozivanje na preispitivanje rezolucije 181 (1947. o podeli Palestinskog mandata -- koja je Israel's birth certificatel, kako ju je nazvao Abe Eban). Zašto? Zato što ako smo uspostavili pravila da UN (teoretski) ima zadnju reč, onda ne možemo menjati ta pravila u hodu (ona mogu biti kršena, ali to je sasvim drugi par rukava). Isti Abe Eban (inače izraelski diplomata i ministar inostranih poslova) je izjavljivao da Izrael cepa taj birth certificate (glupo mi je da upotrebaljavm reč krštenica u ovom kontekstu) kada ignoriše rezolucije UN-a.

Mnogi misle da je rešenje izraelsko-arapskog sukoba veoma komplikovano, a ono to uopšte nije. Gledano sa pozicija međunarodnog prava, a ono uživa koncenzus ogromne većine ove planete. "Samo" treba primeniti rezoluciju 242 Saveta bezbednosti UN iz 1967. Svake godine Generalna skupština UN izglasa ogrooomnom većinom rezoluciju koja poziva na primenu 242. Izrael, SAD i poneka pacifička država glasa protiv (obično se iscedi 5-6 glasova protiv, a 160 i kusur za, Evropa je već odavno počela bivati uzdržana). Dakle, postoji svetski koncenzus koji prihvata rešenje sa dve države u granicama pre rata i okupacije 1967.

Pošto će sutra biti sednica Generalne skupštine o predlogu rezolucije koji je usvojen 16. oktobra na vanrednoj sednici Saveta za ljudska prava UN-a u Ženevi, a odnosi se na Goldstonov izveštaj o Gazi, pisaću o svemu tome malo detaljnije vrlo uskoro.
marco_de.manccini marco_de.manccini 16:45 03.11.2009

Re: Ismail i Isak, deca Avramova

glupo mi je da upotrebaljavm reč krštenica u ovom kontekstu

извод из матичне књиге рођених.
Bojan Budimac Bojan Budimac 18:08 03.11.2009

Re: Ismail i Isak, deca Avramova

извод из матичне књиге рођених.

idi bre Marco
ed_novipazar ed_novipazar 09:24 04.11.2009

Re: Ismail i Isak, deca Avramova

Bojan Budimac

Mnogi misle da je rešenje izraelsko-arapskog sukoba veoma komplikovano, a ono to uopšte nije. Gledano sa pozicija međunarodnog prava, a ono uživa koncenzus ogromne većine ove planete. "Samo" treba primeniti rezoluciju 242 Saveta bezbednosti UN iz 1967. Svake godine Generalna skupština UN izglasa ogrooomnom većinom rezoluciju koja poziva na primenu 242. Izrael, SAD i poneka pacifička država glasa protiv (obično se iscedi 5-6 glasova protiv, a 160 i kusur za, Evropa je već odavno počela bivati uzdržana). Dakle, postoji svetski koncenzus koji prihvata rešenje sa dve države u granicama pre rata i okupacije 1967.

Pošto će sutra biti sednica Generalne skupštine o predlogu rezolucije koji je usvojen 16. oktobra na vanrednoj sednici Saveta za ljudska prava UN-a u Ženevi, a odnosi se na Goldstonov izveštaj o Gazi, pisaću o svemu tome malo detaljnije vrlo uskoro.

Izvini Budimac ali nesto ne kontam. Kada govoris o rjesenju koje uopste nije komplikovano, da li pod tim podrazumijevas realno moguce rjesenje. Koliku tezinu ima svjetski koncenzus koji prihvata rjesenje iz 1967 ako ga Hamas, ili sto je mnoogo vaznije, Izrael ne prihvata. Namjerno sam istakao da problem traje preko 60 godina. Slobodan sam reci da za Izrael povratak na stanje prije 1967 godine znaci pravu kapitulaciju, pravi poraz iako ni Hamas sa tim rjesenjem nije zadovoljan. Izrael svojom voljom na to nikada nece pristati. Znaci, mora se izvrsiti pritisak. Ne retoricki kako se cini 60 godina vec pravi, koji ukljucuje i moguce sankcije ili cak upotrebu sile. Koliko je Amerika kao glavni faktor u svemu ovome bliska toj opciji?

Ne bih da ti oduzimam vrijeme ali ako ne mozes ovdje onda bih ti bio zahvalan da se makar u novom tekstu kojeg spremas osvrnes na ove primjedbe.
adam weisphaut adam weisphaut 15:02 30.10.2009

Pa ne znam stvarno šta je tu toliko čudno,

"Vidi ovo! Izgleda da su počeli malo da šaraju," napisa mi dragi blogokolega šaljući mi link na tekst na Peščanikovom sajtu.

na Peščaniku sse geberalno sreću textovi različite ideološke orijentacije-malope sma letimično bacio pogled i video na naslovnici Smarđića i Svetlanu Slapšak-oni su ideološki potpuno oprečni, zar ne?Po meni, ovo nije nikakvo iznanđenje...
z teksta mi je jasno da se može povući paralela između percepcija izraelsko-arapskog sukoba liberalnih i prozapadnih segmenata društva Rusije i Srbije.

Pa i ovo je generalizacija, zaista ne poznajem dovoljno rusku liberalnu scenu ali pod onim što bi ovde to prtsavljalo imamo gomilu različitih pogleda na bliskoistočnu krizu, pogledajmo smao na blogu ovde od onih kojima bi s elako nalepila ta etiketa, imamo potpuno različite stavove gede Bliskog istoka, setimo se samo bloga Jasmine Tešanović tokokm proteklog bombardovanja palestinskih oblasti i rasprave koja je tada usledila?
Bojan Budimac Bojan Budimac 15:25 30.10.2009

Re: Pa ne znam stvarno šta je tu toliko čudno,

Pa i ovo je generalizacija, zaista ne poznajem dovoljno rusku liberalnu scenu ali pod onim što bi ovde to prtsavljalo imamo gomilu različitih pogleda na bliskoistočnu krizu, pogledajmo smao na blogu ovde od onih kojima bi s elako nalepila ta etiketa, imamo potpuno različite stavove gede Bliskog istoka, setimo se samo bloga Jasmine Tešanović tokokm proteklog bombardovanja palestinskih oblasti i rasprave koja je tada usledila?

Adame čini mi se da nisi razumeo Bergov tekst, pa samim tim ni moj. Radi se o izveštavanju, ne o mišljenju. Nađi mi vest o pomenutom izveštaju Amnesty International-a, na primer na sajtu B92. Taj izveštaj je bio jedna od udarnih vesti od BBC-ja do Al Džazire.

EDIT: A nađi mi na Peščaniku tekst koji kritikuje politiku Izraela, pa ću povući pohvale na njihov račun
adam weisphaut adam weisphaut 16:01 30.10.2009

Re: Pa ne znam stvarno šta je tu toliko čudno,

Adame čini mi se da nisi razumeo Bergov tekst, pa samim tim ni moj. Radi se o izveštavanju, ne o mišljenju

Ne, takst sam sasvim razumeo, štaviše se u ogromnoj meri sa njim slaže, ali ti govoriš o percepciji" liberalnih segmenata društva"-to svako ne može biti samo izveštavanje medija , zar ne?
Taj izveštaj je bio jedna od udarnih vesti od BBC-ja do Al Džazire.

Nije da želim da se igram advokata b92, ali pre mislim da je to nemarnost nego selektivnost, srpska javnost je u priličnoj meri samofokusirana, pa ne verujem da je i b92 izuzetak.
EDIT: A nađi mi na Peščaniku tekst koji kritikuje politiku Izraela, pa ću povući pohvale na njihov račun

Pa sad, mnogo hoćeš, ne mogu ni ja sve textove Pešćanika da iščitam a i ne mislim d aje Bliskoistični konflikt njihov core issue
Bojan Budimac Bojan Budimac 16:15 30.10.2009

Re: Pa ne znam stvarno šta je tu toliko čudno,


Ne, takst sam sasvim razumeo, štaviše se u ogromnoj meri sa njim slaže, ali ti govoriš o percepciji" liberalnih segmenata društva"-to svako ne može biti samo izveštavanje medija , zar ne?

Percepcija se formira na osnovu informacija kojim raspolažemo, zar ne?
Nije da želim da se igram advokata b92, ali pre mislim da je to nemarnost nego selektivnost, srpska javnost je u priličnoj meri samofokusirana, pa ne verujem da je i b92 izuzetak.

Slažem se za samofokusiranost i dodao bih očajno stanje spoljnopolitičkih rubrika u svim medijima, ali istog dana je iz tog dela sveta b92 preneo vest (izvor Tanjug) Raketa iz Libana na Izrael. Selekcija ili ne... ne znam, znam da se generalno o tom konfliktu malo i površno zna (to i Berg tvrdi u svom tekstu).

Pa sad, mnogo hoćeš, ne mogu ni ja sve textove Pešćanika da iščitam a i ne mislim d aje Bliskoistični konflikt njihov core issue

Pa imao bi teškoće da ga nađeš, otud moja pohvala i drago mi je da smo u velikoj meri saglasni.
srdjan.pajic srdjan.pajic 16:25 30.10.2009

Re: Pa ne znam stvarno šta je tu toliko čudno,

A nađi mi na Peščaniku tekst koji kritikuje politiku Izraela, pa ću povući pohvale na njihov račun


Hm, ja nesto nisam video ni tekstove koji brane politiku Izraela, sem ako ne smatras da kad tu i tamo neko nesto pozitivno kaze o Amerima (ili Obami preciznije), da je to proizraelski clanak?
adam weisphaut adam weisphaut 16:40 30.10.2009

Re: Pa ne znam stvarno šta je tu toliko čudno,

Percepcija se formira na osnovu informacija kojim raspolažemo, zar ne?

To jet ačno, a na osnovu naše percepcije formiramo i mišljenje?
Dakle različita izkazana mišljenja u okviru jedne (prilično heterogene) grupe pokazuje da ne postoji kolektivna percepcija? Takođe, mislim da ljudi iz tog segmenta nisu odveć skloni da prate samo jedan medij...


Slažem se za samofokusiranost i dodao bih očajno stanje spoljnopolitičkih rubrika u svim medijima, ali istog dana je iz tog dela sveta b92 preneo vest (izvor Tanjug) Raketa iz Libana na Izrael.

Opet mislim d ato domaćeg gledaoca/slušaoca/čitoca i ne zanima previše nažalost, tako d aje ta vest bila smao propratna kao bombastična, toliko "da drži pažnju"...
Bojan Budimac Bojan Budimac 16:45 30.10.2009

Re: Pa ne znam stvarno šta je tu toliko čudno,

Obrisao mali višak Čisto da ne mora da se skroluje kroz 4 ponovljena komentara.
Zen Master Zen Master 18:31 30.10.2009

Re: Pa ne znam stvarno šta je tu toliko čudno,

Hm, ja nesto nisam video ni tekstove koji brane politiku Izraela, sem ako ne smatras da kad tu i tamo neko nesto pozitivno kaze o Amerima (ili Obami preciznije), da je to proizraelski clanak?.


Ljudi iz Peščanika imaju najveći problem upravo sa ovakvim razmišljanjem

ako je sovjetska vlast za, znači da sam ja protiv; zato što sovjetska vlast... ma jasno, zato što ona nije u stanju da podržava ništa normalno na ovom svetu.

zameni sovjetska vlast sa Slobodan Milošević i dobićeš stav Pešačanika o bilo čemu u političkom univerzumu a on je jako jednostavan: Nemilosrdno propagiramo sve ono što je rahmetli Sloba mrzeo i borimo se svim silama protiv onoga što je Sloba voleo, jer Sloba nije bio sposoban da podrži ništa normalno na ovom svetu.
Po mom skromnom sudu to je užasno nezreo stav i jedno jednoumlje zamenjuje drugim, tj jedan jezik mržnje nekim drugim.
Inače pravi liberalni stav je svetlosnim godinama daleko od Zilot United ekipe Peščanika i ako se oni lažno predstavljaju za nekakve kvazi liberale
nsarski nsarski 19:26 30.10.2009

Zanimljivo je da

ova vrsta logike
ako je sovjetska vlast za, znači da sam ja protiv; zato što sovjetska vlast... ma jasno, zato što ona nije u stanju da podržava ništa normalno na ovom svetu.

moze da dovede do grotesknih situacija. Konkretno, u Americi, razne milicije i Arijevci (neonacisti, u sustini), koji su protiv Crnaca, protiv Latinosa, protiv Jevreja, itd., sada podrzavaju Palestince.
Ne zato, naravno, sto su im Palestici prirasli srcu - daleko bilo, oni bi ih sve samleli u hamburgere - nego zato sto je njihova mrznja prema Jevrejima tolika da ce podrzavati svakog ko se, prema njihovoh percepciji, protiv Jevreja bori. Njihov osnovni cilj je da se spreci "pocrnjavanje" Amerike (browning of America), i Palestinci, prema njihovoj proceni, tom pocrnjavanju doprinose. Dakle, zgodni su za hamburgere.
Dakle, ta "ljubav" prema Palestincima je kod ovih samo iz koristi.
I tako smo dosli do neverovatnog apsurda: Neonacisti Amerike podrzavaju Palestince, i time samo potvrdjuju propagandu druge strane da su Palestinci teroristi (nacisti, ili stagod vec im propagands prilepi) i nista vise. Koja medvedja "usluga"!
Bojan Budimac Bojan Budimac 19:31 30.10.2009

Re: Zanimljivo je da

I takos smo dosli do neverovatnog apsurda:

Pa to je kao kad kod nas radikali brane muslimane u recimo slučaju karikatura ili prolivaju (krokodilske) suze nad sudbinom Iraka.
Bojan Budimac Bojan Budimac 19:34 30.10.2009

Re: Pa ne znam stvarno šta je tu toliko čudno,

Hm, ja nesto nisam video ni tekstove koji brane politiku Izraela, sem ako ne smatras da kad tu i tamo neko nesto pozitivno kaze o Amerima (ili Obami preciznije), da je to proizraelski clanak?

Srki, ovde si potpuno nesvesno (kako drugačije ) nagazio na jednu važnu tačku – preklapanje da ga tako nazovem, ili stapanje nekih "anti" pojmova u jedan. Opet ću se poslužiti citiranjem Tonija Džada u toj panel diskusiji (rekoh, tip mi je favorit u toj ekipi). Pa kaže: Amos (inaudible), stari bivši novinar koji je bio urednik spoljnopolitičke u Harecu tamo 60-tih, je bio na prijemu u Vašingtonu priređenom za oproštaj sa dugogodišnjim izraelskom ambasadoru. On je pitao ambasadora šta smatra svojim najvećim uspehom za vreme svog mandata, a ambasador mu je odgovorio, – Amos moj najveći uspeh je bio da uverim Amerikance da je anti-cionizam isto što i anti-semitizam...

E sad, fast forward septembar 2001. U knjizi (koju često citiram, War for Civilisation, The Conquest of the Middle East) Robert Fisk, na strani 1034, opisuje kako je u jednj emisiji bio (telefonski) gost Eamon-a Dunphy-a zajedno sa Alenom Deršovicom. Naravno, reč je bila o upravo počinjenom zločinu protiv humanosti u NY i Vašingtonu. Kako je Fisk probao da objasni da svaki zločin ima motiv i da moramo otkriti zašto je to nedelo urađeno tako je Deršovic zapenio (reči koje Fisk upotrebljava su: uncontrollable, hysterical anger – frenzied) da je Mr Fisk opasan čovek, anti-amerikanac, a anti-amerikanizam je isto što i anti-semitizam...

Možda možemo odbaciti (zaista) histeričnog Deršovica, ali meni je više nego očigledno preklapanje, stapanje ili bar zamagljivanje razlike između ta tri "anti" u jedan, što sigurno ne pomaže nikakvoj debati. Osim što guše i najdobronamerniju kritiku frljanje takvim etiketama nosi izvesnu opasnost da će se iste izraubovati i izgubiti svako smisleno značenje.

Osim toga, zar se etiketa "domaćih izdajnika" i/ili anti-srpstvo nije pripisivalo (i pripisuje) svakoj (hebenoj) kritici srpske politike, bila ona dobronamerna, manje dobronamerna ili drito nedobronamerna?
Goran Vučković Goran Vučković 15:04 30.10.2009

Mila Štula na Peščaniku

Ok nije Mila Štula nego Kristofer Hičens.

Evo kakve birane reči Hičens koristi u tekstu "Zašto čekamo da se Iran naoruža" koji je danas na naslovnoj strani:
Ali za ime boga, ta je teokratija toliko unazadila svoju napaćenu zemlju, da ona pati čak i kada joj se uvedu sankcije na rafinirani benzin! Za razliku od susedne sekularne Turske, koja gotovo da i nema nafte, ali se skoro potpuno kvalifikovala – barem u privrednom pogledu – za pristup Evropskoj uniji, Iran i dalje izvozi pistaće i tepihe, što je radio i kada su sadistički srednjovekovni tipovi prvi put ugrabili vlast u toj zemlji.

Zato uopšte ne treba da iznenadi kada režim, koji nema poštovanje prema nauci i nikakav mehanizam unutrašnje kontrole, upropasti svoju nelegalnu proizvodnju savremenog oružja. Sistem u kojem ne funkcioniše ništa osim vojske i policije na kraju će, kao i Severna Koreja, napraviti neku deformisanu raketu i nuklearnu bombu malog dometa.

Malko sa Vikipedije o Iranu i nauci, ko hoće da poredi npr. sa Srbijom:

Nauka i tehnologija u Iranu

Lista univerziteta u Iranu

Malo o iranskim naučnicima i istraživačima
Domazet Domazet 15:27 30.10.2009

Moram da ti kazhem Vuchko

Goran Vučković
Ok nije Mila Štula nego Kristofer Hičens.

Evo kakve birane reči Hičens koristi u tekstu "Zašto čekamo da se Iran naoruža" koji je danas na naslovnoj strani:
Ali za ime boga, ta je teokratija toliko unazadila svoju napaćenu zemlju, da ona pati čak i kada joj se uvedu sankcije na rafinirani benzin! Za razliku od susedne sekularne Turske, koja gotovo da i nema nafte, ali se skoro potpuno kvalifikovala – barem u privrednom pogledu – za pristup Evropskoj uniji, Iran i dalje izvozi pistaće i tepihe, što je radio i kada su sadistički srednjovekovni tipovi prvi put ugrabili vlast u toj zemlji.

Zato uopšte ne treba da iznenadi kada režim, koji nema poštovanje prema nauci i nikakav mehanizam unutrašnje kontrole, upropasti svoju nelegalnu proizvodnju savremenog oružja. Sistem u kojem ne funkcioniše ništa osim vojske i policije na kraju će, kao i Severna Koreja, napraviti neku deformisanu raketu i nuklearnu bombu malog dometa.

Malko sa Vikipedije o Iranu i nauci, ko hoće da poredi npr. sa Srbijom:

Nauka i tehnologija u Iranu

Lista univerziteta u Iranu

Malo o iranskim naučnicima i istraživačima
da mi nije jasno shta si hteo sa ovim poredjenjem. Koliko sam te ovde upoznao pretpostavljam da se radi o nespretnosti a nikako o nekom subliminalnom rasizmu... A moguce je da sam i ja pogreshno razumeo.
Goran Vučković Goran Vučković 15:35 30.10.2009

Re: Moram da ti kazhem Vuchko

da mi nije jasno shta si hteo sa ovim poredjenjem. Koliko sam te ovde upoznao pretpostavljam da se radi o nespretnosti a nikako o nekom subliminalnom rasizmu... A moguce je da sam i ja pogreshno razumeo.

Rasizmu prema Mili Štuli, misliš?
srdjan.pajic srdjan.pajic 16:22 30.10.2009

Re: Moram da ti kazhem Vuchko

Goran Vučković
da mi nije jasno shta si hteo sa ovim poredjenjem. Koliko sam te ovde upoznao pretpostavljam da se radi o nespretnosti a nikako o nekom subliminalnom rasizmu... A moguce je da sam i ja pogreshno razumeo.

Rasizmu prema Mili Štuli, misliš?

. Ovaj Domazet ustao na levu nogu.
Domazet Domazet 17:49 30.10.2009

Ne, mislim na nesvesni rasizam prema Iranu

Goran Vučković
da mi nije jasno shta si hteo sa ovim poredjenjem. Koliko sam te ovde upoznao pretpostavljam da se radi o nespretnosti a nikako o nekom subliminalnom rasizmu... A moguce je da sam i ja pogreshno razumeo.

Rasizmu prema Mili Štuli, misliš?
...uporedjivati Srbiju sa Iranom po doprinosu Nauci je potpuno neumesno. I sada i pre. Srbija je tek u jednom kratkom periodu uspela da bude neshto vishe do jedna slamka medju vihorove. Iran je u vecem delu svoje istorije bio medju vihorovima shto su slamke poput Srbije kotrljali prema nahodjenju. Tako da je besmisleno uporedjivati civilizacijski doprinos Irana i Srbije. Chak i na nachin na koji si ti (ako sam ja to dobro shvatio) to uradio.

Kroz istoriju doprinos Irana ljudskoj civilizaciji je bio ogroman. To medjutim ne treba da posluzhi kao smoke screen kojim bi da se prikrije to da je tamo na vlasti jedan poprilichno anticivilizacijski rezhim. Ali to je tema za drugu prichu, jednostavno nisam od tebe ochekivao da ces pokushati da dokazujesh kako slon bolje pichi (batrga se?) od mrava...
Bojan Budimac Bojan Budimac 18:01 30.10.2009

Re: Ne, mislim na nesvesni rasizam prema Iranu

...uporedjivati Srbiju sa Iranom

Kao i obično Domazete mašiš ili spinuješ, poređenje sa Srbijom je vrlo vrlo sporedna stvar Vučkovog komentara (mogao je i bez toga). On je reagovao na citat Hičensa koji valjda svoje mamurluke leči šuketanjem o Iranu. Evo tog citata ponavo:
Zato uopšte ne treba da iznenadi kada režim, koji nema poštovanje prema nauci bla bla bla.
Goran Vučković Goran Vučković 18:10 30.10.2009

Re: Ne, mislim na nesvesni rasizam prema Iranu

Kroz istoriju doprinos Irana ljudskoj civilizaciji je bio ogroman. To medjutim ne treba da posluzhi kao smoke screen kojim bi da se prikrije to da je tamo na vlasti jedan poprilichno anticivilizacijski rezhim. Ali to je tema za drugu prichu, jednostavno nisam od tebe ochekivao da ces pokushati da dokazujesh kako slon bolje pichi (batrga se?) od mrava...

Aha to - sad kapiram šta si hteo da kažeš. To je malo pod pravim uglom na moj tekst, a referenca na Srbiju je prosto pošto računam da ljudi imaju ideju o tome kakva je situacija sa naukom u Srbiji (koja je takođe bila izolovana u jednom periodu, ako pravimo paralele).

Inače si apsolutno u pravu - Iran je i po broju stanovnika daleko veća zemlja - oko 70 miliona, a o istoriji (Persija) je uporediv sa jedva par civilizacija u svetu. A oni koji se bave bilo kakvom naukom su svakako sretali dovoljno Iranaca i iz Irana i dijaspore, da tako kažem - da znaju da je ova priča iz Hičensovog članka uvreda za razum.

A što se tiče tog anticivilizacijskog režima - njemu su dobrim delom kumovali oni isti koji sada pokušavaju da spasu "jadni narod" od "nenarodne vlasti". Spasiše ga od Mosadekove "nenarodne" socijaldemokratije koja je htela da nacionalizuje naftnu industriju i staviše šaha, pomagaše šahu da vlast bude potpuno "civilizacijska" i "narodna" - a kad je narodu dosadilo - našao se već neki mesija. A Hičensu sad smeta što će da obustave nuklearni program, pa da nastave da izvoze pistaće, očigledno...
drug.clan drug.clan 18:22 30.10.2009

Re: Ne, mislim na nesvesni rasizam prema I

anticivilizacijski rezim


kako ovo? pa taj rezim je bas "civilizacijski" kada je Iranska (islamska) civilizacija u pitanju

Mozda se njegova dela kose sa nacelima nekih drugih civilizacija ali valjda je najbitnije da bude civilizacijski za civilizaciju kojoj pripada?

nemoguce je meriti "kvalitet" jedne civilizacije u odnosu na druge jer ne postoje bolje ili gore civilizacije vec samo drugacije civilizacije

kako nikome ne smeta Saudijski "anticivilizacijski" rezim koji je u tom smislu jos gori
ninasimone ninasimone 19:03 30.10.2009

Re: Mila Štula na Peščaniku

Goran Vučković

Malo o iranskim naučnicima i istraživačima

Na ovoj listi vidim da 90% njih radi po univerzitetima sirom sveta. Da li onda spadaju, po Toniju Dzadu, u:
Vidite, tradicionalno u ovoj zemlji (on naravno govori o SAD, a ja dodajem da je to karakteristično za dijaspore gde god da su) dijaspore -- bile one Poljske ili Irske ili Hrvatske ili Grčke ili druge koje možete nabrojati -- su politički mnogo ekstremnije, nesigurnije, ozlojeđenije, nacionalističkije, iredentističkije ili bilo šta nego odnosne zemlje, upravo zato što ne žive u njima, oni žive ovde, a identifikuju se sa njima na veoma poseban i ekstremni način.

Zen Master Zen Master 19:03 30.10.2009

Re: Ne, mislim na nesvesni rasizam prema Iranu

Goran Vučković


A što se tiče tog anticivilizacijskog režima - njemu su dobrim delom kumovali oni isti koji sada pokušavaju da spasu "jadni narod" od "nenarodne vlasti". Spasiše ga od Mosadekove "nenarodne" socijaldemokratije koja je htela da nacionalizuje naftnu industriju i staviše šaha, pomagaše šahu da vlast bude potpuno "civilizacijska" i "narodna" - a kad je narodu dosadilo - našao se već neki mesija


Eh da je samo Mosadek u pitanju, prepuna je zemaljska kugla primera da su veliki borci za demokratiju i ljudska prava na najrazličitije načine politički ili fizički likvidirali sve one koji su stajali na putu njihovim imperijalnim interesima da bi na njihova mesta dovodili svoje marionetske diktatore.
Sadama Huseina su oni sami doveli na vlast jer je Ahmed Hassan al-Bakr bio neposlušan i nije davao naftu, Omar Efraín Torrijos-a lidera Paname su ubili jer je kao i Mosadek prvo hteo da misli na svoj narod a ne na sebe i USA a čileanski predsednik Salvador Aljende i njegova sudbina su valjda svima opšte poznat primer uvodjenja demokratije i ljudskih prava
Goran Vučković Goran Vučković 19:28 30.10.2009

Re: Ne, mislim na nesvesni rasizam prema I

kako nikome ne smeta Saudijski "anticivilizacijski" rezim koji je u tom smislu jos gori

Falili su navodnici. Iako je termin "anticivilizacijski" već sam po sebi dosta šugav - zvuči kao "nije kao mi" po definiciji.
Goran Vučković Goran Vučković 19:31 30.10.2009

Re: Mila Štula na Peščaniku


Na ovoj listi vidim da 90% njih radi po univerzitetima sirom sveta. Da li onda spadaju, po Toniju Dzadu, u:

Nisam siguran baš da razumem. Ako je o tome da je Iranska naučna zajednica nacionalistička - oni koje sam ja upoznao su to onda jako dobro krili

Ali čovek ne mora da bude Iranac i nacionalista da mu se ovaj Hičensov članak temeljno zgadi.
ninasimone ninasimone 19:41 30.10.2009

Re: Mila Štula na Peščaniku

Goran Vučković

Na ovoj listi vidim da 90% njih radi po univerzitetima sirom sveta. Da li onda spadaju, po Toniju Dzadu, u:

Nisam siguran baš da razumem. Ako je o tome da je Iranska naučna zajednica nacionalistička - oni koje sam ja upoznao su to onda jako dobro krili

Ali čovek ne mora da bude Iranac i nacionalista da mu se ovaj Hičensov članak temeljno zgadi.

Moje pitanje nema veze sa Hicensom koji ima svoj sopstveni set predrasuda i uopstavanja. Odnosilo se na gore citiranu kvalifikaciju(generalizaciju) Tonija Dzada o dijaspori. Da li se ti, i svi drugi pripadnici dijaspore ovde osecaju tako? Ili smo izuzeci koji potvrdjuju pravilo?
Domazet Domazet 20:11 30.10.2009

Vreme ti je da prestanesh...

Bojan Budimac
...uporedjivati Srbiju sa Iranom

Kao i obično Domazete mašiš ili spinuješ, poređenje sa Srbijom je vrlo vrlo sporedna stvar Vučkovog komentara (mogao je i bez toga). On je reagovao na citat Hičensa koji valjda svoje mamurluke leči šuketanjem o Iranu. Evo tog citata ponavo:
Zato uopšte ne treba da iznenadi kada režim, koji nema poštovanje prema nauci bla bla bla.
...da trljash ulupani ego (kao i obichno?) i da pochnesh da chitash. Recimo Vuchkov odgovor.

A shto se tiche Hitchensa uspeo si da izvadish mozhda jedinu rechenicu (zapravo segment rechenice) iz chitavog Hitchensovog teksta koja ima veze sa mozgom. Sadashnji iranski rezhim nema nikakvog poshtovanja prema nauci. Mada to nikako ne znachi da ne shvata njenu upotrebnu vrednost. S tim da neposhtovanje nauke od strane iranskog rezhima nije najgora stvar koja se tom rezhimu mozhe prebaciti...

I na kraju o samom Hitchensu o kome nisam hteo da raspravljam. Vec sam negde rekao da mi je vulgarni ateizam odvratniji od vulgarnog teizma. Hitchens nije, koliko mogu da vidim, vulgaran pa oscilujem izmedju toga da li da mi bude josh odvratniji (jer bi morao da zna bolje) ili da ga samo svrstam u posebnu grupu religioznih fanatika...
Domazet Domazet 20:17 30.10.2009

Nisam sasvim siguran da je sve tako...

Vuchko
A što se tiče tog anticivilizacijskog režima - njemu su dobrim delom kumovali oni isti koji sada pokušavaju da spasu "jadni narod" od "nenarodne vlasti". Spasiše ga od Mosadekove "nenarodne" socijaldemokratije koja je htela da nacionalizuje naftnu industriju i staviše šaha, pomagaše šahu da vlast bude potpuno "civilizacijska" i "narodna" - a kad je narodu dosadilo - našao se već neki mesija. A Hičensu sad smeta što će da obustave nuklearni program, pa da nastave da izvoze pistaće, očigledno...
crno belo i da bi Mosadek sprechio povratak Mesije na zemlju. Pogledaj Ataturka. Ponekad mislim da kada su drushtveni gradijenti (i lokalni a posebno globalni) ovako veliki nije moguce izbeci eksplozije ali necu o tome, ni mnogo pamnetniji od mene nisu se neshto proslavili reshavanjem tog Gordijevog chvora...
Domazet Domazet 20:20 30.10.2009

Druzhe...

drug.clan
anticivilizacijski rezim


kako ovo? pa taj rezim je bas "civilizacijski" kada je Iranska (islamska) civilizacija u pitanju

Mozda se njegova dela kose sa nacelima nekih drugih civilizacija ali valjda je najbitnije da bude civilizacijski za civilizaciju kojoj pripada?

nemoguce je meriti "kvalitet" jedne civilizacije u odnosu na druge jer ne postoje bolje ili gore civilizacije vec samo drugacije civilizacije

kako nikome ne smeta Saudijski "anticivilizacijski" rezim koji je u tom smislu jos gori
...imam utisak da si u zhelji da budesh kulturno shirok ispao pomalo kulturno ksenofoban. Ne bih se slozhio sa time da sadashnji iranski rezhim predstavlja kvintesenciju (Cao LE) islamske civilizacije...
Bojan Budimac Bojan Budimac 20:23 30.10.2009

Re: Mila Štula na Peščaniku

Ili smo izuzeci koji potvrdjuju pravilo?

Prvo sam mislio da je tvoje pitanje spin, pa sam rešio da ga kuliram. Sad vidim da si se nekako našla lično pogođena inače tačnim zapaženjem Tonija Džada, mada ne vidim zašto. Da li si ti politički aktivna? No, bez šale, eno gore je Marco rekao par reči na temu. Ja kažem da sam video slično ponašanje iz prve ruke, u recimo srpskoj dijaspori u Mađarskoj. Ne treba valjda da te podsećam kakve političke stavove su imale posleratna srpska ili hrvatska dijaspora po Amerikama ili Australijama, pa nešto kasnije i po Evropama.

E sad, pojam dijaspore bi trebalo malo raščistiti, po meni u ovom (političkom) kontekstu se ne može na svakog emigranta gledati kao "dijasporca", kao što Marco gore reče, potrebna je izvesna koncentracija (likova), pa i organizacija.
Bojan Budimac Bojan Budimac 20:28 30.10.2009

Re: Vreme ti je da prestanesh...

...da trljash ulupani ego (kao i obichno?)

Srđane, u pravu si
ninasimone ninasimone 20:42 30.10.2009

Re: Mila Štula na Peščaniku

Bojan Budimac
Ili smo izuzeci koji potvrdjuju pravilo?

Prvo sam mislio da je tvoje pitanje spin, pa sam rešio da ga kuliram. Sad vidim da si se nekako našla lično pogođena inače tačnim zapaženjem Tonija Džada, mada ne vidim zašto. Da li si ti politički aktivna? No, bez šale, eno gore je Marco rekao par reči na temu. Ja kažem da sam video slično ponašanje iz prve ruke, u recimo srpskoj dijaspori u Mađarskoj. Ne treba valjda da te podsećam kakve političke stavove su imale posleratna srpska ili hrvatska dijaspora po Amerikama ili Australijama, pa nešto kasnije i po Evropama.

E sad, pojam dijaspore bi trebalo malo raščistiti, po meni u ovom (političkom) kontekstu se ne može na svakog emigranta gledati kao "dijasporca", kao što Marco gore reče, potrebna je izvesna koncentracija (likova), pa i organizacija.

Hajde onda da probamo da rascistimo taj pojam "dijasporca". Da li ima razlike izmedju ekonomskog i politickog emigranta ako je ekonomija direktna posledica politike, na primer. Ne bi bilo lose ni rascistiti sta znaci biti "politicki aktivan". Da li je iznosenje politickih misljenja van neke organizacije aktivizam? Da li je svako ko glasa politicki aktivan, ko sto bi neko mogao zakjluciti iz Marcovog posta gore? (marco ne prozivam te, ovo cisto radi primera da nam pojmovi uopste nisu jasni)
drug.clan drug.clan 20:48 30.10.2009

Re: Druzhe...

Domazet
drug.clan
anticivilizacijski rezim


kako ovo? pa taj rezim je bas "civilizacijski" kada je Iranska (islamska) civilizacija u pitanju

Mozda se njegova dela kose sa nacelima nekih drugih civilizacija ali valjda je najbitnije da bude civilizacijski za civilizaciju kojoj pripada?

nemoguce je meriti "kvalitet" jedne civilizacije u odnosu na druge jer ne postoje bolje ili gore civilizacije vec samo drugacije civilizacije

kako nikome ne smeta Saudijski "anticivilizacijski" rezim koji je u tom smislu jos gori
...imam utisak da si u zhelji da budesh kulturno shirok ispao pomalo kulturno ksenofoban. Ne bih se slozhio sa time da sadashnji iranski rezhim predstavlja kvintesenciju (Cao LE) islamske civilizacije...


mozda ne u svim segmentima ali u onom koji se ovde pominje a tice se manjka "demokratije" sigurno jeste
osim toga iranska civilizacija iako pripada islamskoj nije bas tipican primer zbog velikog pre islamskog nasledja koje nosi
Domazet Domazet 21:00 30.10.2009

U pravu si...

Bojan Budimac
...da trljash ulupani ego (kao i obichno?)

Srđane, u pravu si
...chovek je socijalno bice, u drushtvu je sve lakshe. Pa i trljanje ulupanih ega (egoa?)...
Domazet Domazet 21:12 30.10.2009

I pored ovih tvojih ideoloshkih znakova...

drug.clan
Domazet
drug.clan
anticivilizacijski rezim


kako ovo? pa taj rezim je bas "civilizacijski" kada je Iranska (islamska) civilizacija u pitanju

Mozda se njegova dela kose sa nacelima nekih drugih civilizacija ali valjda je najbitnije da bude civilizacijski za civilizaciju kojoj pripada?

nemoguce je meriti "kvalitet" jedne civilizacije u odnosu na druge jer ne postoje bolje ili gore civilizacije vec samo drugacije civilizacije

kako nikome ne smeta Saudijski "anticivilizacijski" rezim koji je u tom smislu jos gori
...imam utisak da si u zhelji da budesh kulturno shirok ispao pomalo kulturno ksenofoban. Ne bih se slozhio sa time da sadashnji iranski rezhim predstavlja kvintesenciju (Cao LE) islamske civilizacije...


mozda ne u svim segmentima ali u onom koji se ovde pominje a tice se manjka "demokratije" sigurno jeste
osim toga iranska civilizacija iako pripada islamskoj nije bas tipican primer zbog velikog pre islamskog nasledja koje nosi
...nemam (vecih) primedbi na ovo shto kazhesh. Ali to nema bash mnogo veze sa tvojim prethodnim tekstom. Ne slazhem se sa tobom oko toga da ne postoje bolje i gore civilizacije. Mislim da postoje ali isto tako mislim da su kriterijumi za utvrdjivanje koja je civilizacija 'bolja' a koja 'gora' jako komplikovani i da se chesto (skoro uvek) uproshcavaju zarad zloubotrebe. Kada bi bilo po tvome da su sve civilizacije jednake ali drugachije to bi znachilo da nema gradijenta. A bez gradijenta nema napredka...

Plus ovo, iz tvojih tekstova ispada da iranska civilizacija nije "demokratichna" zbog preislamskog nasledja. Ne znam koliko si upoznat sa istim (nemoj da mislish da ja jesam neshto posebno) ali pod uslovom da "demokratija" kod tebe nije nije totalni antipod Demokratiji mogao bi da se iznenadish...
adam weisphaut adam weisphaut 21:16 30.10.2009

Re: Vreme ti je da prestanesh...

Srđane, u pravu si

Ma ne shvataš, to se on bavi "porađanjim istine"
Domazet Domazet 21:48 30.10.2009

Spell Checker...

adam weisphaut
Srđane, u pravu si

Ma ne shvataš, to se on bavi "porađanjim istine"

drug.clan drug.clan 22:14 30.10.2009

Re: I pored ovih tvojih ideoloshkih znakov

Ne slazhem se sa tobom oko toga da ne postoje bolje i gore civilizacije. Mislim da postoje ali isto tako mislim da su kriterijumi za utvrdjivanje koja je civilizacija 'bolja' a koja 'gora' jako komplikovani i da se chesto (skoro uvek) uproshcavaju zarad zloubotrebe. Kada bi bilo po tvome da su sve civilizacije jednake ali drugachije to bi znachilo da nema gradijenta. A bez gradijenta nema napredka...


Gradacija postoji unutar civilizacije, moze se usavrsavati, menjati na bolje ili gore. Ne mogu dve civilizacije postojati u isto vreme na istom mestu (u istom stanovnistvom) da bi se poredile. U momentu kada se pojavi nova civilizacija (bilo da je nametnuta ili stvorena iznova) to oznava kraj one prethodne civilizacije. Ocenu da je jedna civilizacija bolja od druge je nemoguce doneti jer je nemoguce napraviti univerzalni sistem vrednosti koji bi bio adekvatan za kvalitativnu procenu. Pored toga kvantitativna procena zahteva gledanje iz aposteriori ugla - posle kraja, jer iako neka civilizacija poput zapadne danas, naizgled moze izgledati "boljom" moze u stvari voditi ka unistenju same sebe i ljudi kao vrste - sto znaci da nije "bolja".
No to je veoma kompleksno pitanje i ja stojim pri stavu da je civilizacije nemoguce porediti u "bolja - gora" smislu.

Plus ovo, iz tvojih tekstova ispada da iranska civilizacija nije "demokratichna" zbog preislamskog nasledja. Ne znam koliko si upoznat sa istim (nemoj da mislish da ja jesam neshto posebno) ali pod uslovom da "demokratija" kod tebe nije nije totalni antipod Demokratiji mogao bi da se iznenadish...


Ja sam reako da iranska civilizacija nije "demokraticna" u zapadnom smislu te reci ne samo zbog preislamskog vec i zbog islanskog nasledja. A drugacija je od ostalih islamskih zbog nasledja.
Domazet Domazet 22:29 30.10.2009

Sada vec pokushavash da racionalizujesh...

drug.clan
Gradacija postoji unutar civilizacije, moze se usavrsavati, menjati na bolje ili gore. Ne mogu dve civilizacije postojati u isto vreme na istom mestu (u istom stanovnistvom) da bi se poredile. U momentu kada se pojavi nova civilizacija (bilo da je nametnuta ili stvorena iznova) to oznava kraj one prethodne civilizacije.
...nelogichnost u koju si se upetljao u preteranoj zheli da budesh kulturno 'shirok'. Kazhesh da ne mogu postojati dve civilizacije na istom mestu u isto vreme a da bi se mogle porediti. Planeta Zemlja i Sada nije isto mesto i isto vreme? Upadash u zamku da definishesh pravila diskusije prema potrebi svoje teze.

Ali ovo je vazhnije. Insistirash na znakovima navoda kod zapadne demokratije. Pretpostavljam da je to zbog toga shto mislish da je licemerna. Ako je zbog toga da ti odmah kazhem da se slazhem sa tobom po tom pitanju, i ja mislim da je licemerna. Medjutim, insistiranje na tome da je ona (samo) licemerna je takodje licemerno.
Goran Vučković Goran Vučković 00:16 31.10.2009

Mi smo dobro, što i vama želimo

Ehm... hajde malo da se organizujemo
Na ovoj listi vidim da 90% njih radi po univerzitetima sirom sveta. Da li onda spadaju, po Toniju Dzadu, u:
Vidite, tradicionalno u ovoj zemlji (on naravno govori o SAD, a ja dodajem da je to karakteristično za dijaspore gde god da su) dijaspore -- bile one Poljske ili Irske ili Hrvatske ili Grčke ili druge koje možete nabrojati -- su politički mnogo ekstremnije, nesigurnije, ozlojeđenije, nacionalističkije, iredentističkije ili bilo šta nego odnosne zemlje, upravo zato što ne žive u njima, oni žive ovde, a identifikuju se sa njima na veoma poseban i ekstremni način.

Znajući uglavnom sva slova abecede, čini mi se da me pitaš u ovome gore citatu da li Iranci iz dijaspore spadaju (po Toniju Džadu) u politički ekstremnije itd. Moj odgovor je bio: oni koje sam upoznao (vrlo mali uzorak za bilo kakvo ozbiljno izvlačenje zaključaka) - ne.
Moje pitanje nema veze sa Hicensom koji ima svoj sopstveni set predrasuda i uopstavanja. Odnosilo se na gore citiranu kvalifikaciju(generalizaciju) Tonija Dzada o dijaspori. Da li se ti, i svi drugi pripadnici dijaspore ovde osecaju tako? Ili smo izuzeci koji potvrdjuju pravilo?

U ovome gore me, međutim, pitaš da li se ja i svi drugi pripadnici dijaspore ovde (računam da misliš na ovo mesto, tj b92 blog) osećamo tako.

Može malo prostijih pitanja?

Za sebe lično mogu da odgovorim, naravno.

Ne osećam se preterano ekstremno, ni posebno nesigurno, ni specijalno ozlojeđeno, a svakako ni tipično nacionalistično a, iskreno, baš ni najmanje iredentistično (za ovo "bilo šta" već nisam siguran). Hvala na pitanju. A kako se ti i svi drugi učesnici ovog bloga danas osećate?

Goran Vučković Goran Vučković 00:24 31.10.2009

Re: Nisam sasvim siguran da je sve tako...

Domazet
Vuchko
A što se tiče tog anticivilizacijskog režima - njemu su dobrim delom kumovali oni isti koji sada pokušavaju da spasu "jadni narod" od "nenarodne vlasti". Spasiše ga od Mosadekove "nenarodne" socijaldemokratije koja je htela da nacionalizuje naftnu industriju i staviše šaha, pomagaše šahu da vlast bude potpuno "civilizacijska" i "narodna" - a kad je narodu dosadilo - našao se već neki mesija. A Hičensu sad smeta što će da obustave nuklearni program, pa da nastave da izvoze pistaće, očigledno...
crno belo i da bi Mosadek sprechio povratak Mesije na zemlju. Pogledaj Ataturka. Ponekad mislim da kada su drushtveni gradijenti (i lokalni a posebno globalni) ovako veliki nije moguce izbeci eksplozije ali necu o tome, ni mnogo pamnetniji od mene nisu se neshto proslavili reshavanjem tog Gordijevog chvora...

Društveni gradijenti? Je l' treba sad da ti vratim ono o rasizmu ili šta?
ninasimone ninasimone 01:25 31.10.2009

Re: Mi smo dobro, što i vama želimo

Goran Vučković

U ovome gore me, međutim, pitaš da li se ja i svi drugi pripadnici dijaspore ovde (računam da misliš na ovo mesto, tj b92 blog) osećamo tako.

Izvini, Vucko, nije bilo nista licno. Retoricko pitanje iznerviranog clana dijaspore od koje se trazi mnogo oprecnih stvari, da budem i domaca i strana, ni tamo ni ovde, cas me svojataju, cas izbacuju na ulicu. Ali, to je sad vec jedna druga, pregoooleeema tema.
Goran Vučković Goran Vučković 01:34 31.10.2009

Re: Mi smo dobro, što i vama želimo


Izvini, Vucko, nije bilo nista licno. Retoricko pitanje iznerviranog clana dijaspore od koje se trazi mnogo oprecnih stvari, da budem i domaca i strana, ni tamo ni ovde, cas me svojataju, cas izbacuju na ulicu. Ali, to je sad vec jedna druga, pregoooleeema tema.

Ma ok - ništa ljutiš samo zbuniš

Ja se ne bih previše primao na ta svojatanja-odbijanja, ili što reče Ricky Nelson:

marco_de.manccini marco_de.manccini 02:10 31.10.2009

Re: Mi smo dobro, što i vama želimo

Retoricko pitanje iznerviranog clana dijaspore od koje se trazi mnogo oprecnih stvari, da budem i domaca i strana, ni tamo ni ovde, cas me svojataju, cas izbacuju na ulicu.

Нина, навикни се. Што пре. У се и у своје кљусе. А министарство дијаспоре треба укинути, наравно. Нити држава нити дијаспора има од тога користи. Само министар. И пар мутних ликова около.

Иначе, и ја живим далеко. Ипак, не мислим да неко треба да ме јури с гласачком кутијом по свету. Живот далеко од своје земље има предности, али има и мане. Када се прихвати једно треба се прихватити и друго.

Него, ја не бих да тролујем више, Будимчева оригинална тема заслужује пажњу. Само напред, нека гласа ко где хоће и може. Док хоће и може.
Domazet Domazet 02:50 31.10.2009

Ne znam shta si ti mislio da sam...

Goran Vučković
Domazet
Vuchko
A što se tiče tog anticivilizacijskog režima - njemu su dobrim delom kumovali oni isti koji sada pokušavaju da spasu "jadni narod" od "nenarodne vlasti". Spasiše ga od Mosadekove "nenarodne" socijaldemokratije koja je htela da nacionalizuje naftnu industriju i staviše šaha, pomagaše šahu da vlast bude potpuno "civilizacijska" i "narodna" - a kad je narodu dosadilo - našao se već neki mesija. A Hičensu sad smeta što će da obustave nuklearni program, pa da nastave da izvoze pistaće, očigledno...
crno belo i da bi Mosadek sprechio povratak Mesije na zemlju. Pogledaj Ataturka. Ponekad mislim da kada su drushtveni gradijenti (i lokalni a posebno globalni) ovako veliki nije moguce izbeci eksplozije ali necu o tome, ni mnogo pamnetniji od mene nisu se neshto proslavili reshavanjem tog Gordijevog chvora...

Društveni gradijenti? Je l' treba sad da ti vratim ono o rasizmu ili šta?
...ja mislio sa drushtvenim gradijentima pa da pojasnim. Ja sam mislio na nejednakosti u okviru pojedinih drushtava i na nejednakosti medju drushtvima. Tako da mi nije bash naj-jasnije kako to dovodish u vezu sa rasizmom?
Goran Vučković Goran Vučković 02:57 31.10.2009

Re: Ne znam shta si ti mislio da sam...

...ja mislio sa drushtvenim gradijentima pa da pojasnim. Ja sam mislio na nejednakosti u okviru pojedinih drushtava i na nejednakosti medju drushtvima. Tako da mi nije bash naj-jasnije kako to dovodish u vezu sa rasizmom?

Pa gradijent je prostorni izvod - u principu neimenovani operator - pa onda zavisi na gradijentu čega tačno misliš (to nije pisalo u prvom emailu). Ali svakako zamena demokratski izabrane vlade marionetom-despotom ne pegla krivu
ninasimone ninasimone 03:20 31.10.2009

Re: Mi smo dobro, što i vama želimo

marco_de.manccini

Него, ја не бих да тролујем више, Будимчева оригинална тема заслужује пажњу. Само напред, нека гласа ко где хоће и може. Док хоће и може.

ma ni ja ne glasam, samo desno oko krene da mi zmiga na neke teme
...udahni duboko, disi, disi... ok, I'm back ...
Domazet Domazet 03:40 31.10.2009

Hmmm...

Goran Vučković
...ja mislio sa drushtvenim gradijentima pa da pojasnim. Ja sam mislio na nejednakosti u okviru pojedinih drushtava i na nejednakosti medju drushtvima. Tako da mi nije bash naj-jasnije kako to dovodish u vezu sa rasizmom?

Pa gradijent je prostorni izvod - u principu neimenovani operator - pa onda zavisi na gradijentu čega tačno misliš (to nije pisalo u prvom emailu). Ali svakako zamena demokratski izabrane vlade marionetom-despotom ne pegla krivu
...interesantno da je, kad vec nishta eksplicitno nije pisalo, tebi odmah pao na pamet rasizam.

A shto se tiche Mosadeka, uopshte ne mislim da je zamena Mosadeka Rezom Pahlavijem bila dobra stvar, naprotiv. Samo sam hteo da ti kazhem da nisam siguran da bi Mosadek bio mnogo uspeshniji u zadrzhavanju Mesija na Nebu (ili gde god da im je mesto) jer mislim da neke stvari ne mogu na prechac. Mislim da je vera u linearni napredak jedan vrlo pozitivistichki (i uopshte ) pogled na svet ali pomalo uproshcen. Suma sumarum, Svet napreduje (nisam siguran da se Drug Chlan sa ovim slazhe) ali nikako pravolinijski.
filvas filvas 04:29 31.10.2009

Re: Mila Štula na Peščaniku

Bravo za ovaj citat! Ovo je toliko duhovit tekst!

Re: Mi smo dobro, što i vama želimo

Ne osećam se preterano ekstremno, ni posebno nesigurno, ni specijalno ozlojeđeno, a svakako ni tipično nacionalistično a, iskreno, baš ni najmanje iredentistično (za ovo "bilo šta" već nisam siguran). Hvala na pitanju. A kako se ti i svi drugi učesnici ovog bloga danas osećate?

saosecam.
eto nama politicke organizacije
Goran Vučković Goran Vučković 11:40 31.10.2009

Re: Hmmm...

...interesantno da je, kad vec nishta eksplicitno nije pisalo, tebi odmah pao na pamet rasizam.

Pa ti si prvi počeo, sinjor Pančo
Svet napreduje (nisam siguran da se Drug Chlan sa ovim slazhe) ali nikako pravolinijski.

Kako se ne bi slagao - pa komunisti su oduvek bili pozitivisti

A što se tiče nelinearnosti - pa ovo sa nenarodnim Mosadekom je jedno od njenih ispoljavanja, rekao bih - spolja unesena energija koja remeti linearnost.
Domazet Domazet 14:37 31.10.2009

He, he...

Vučko
Pa ti si prvi počeo, sinjor Pančo
...da sam ja sada neki zloban ja bih ti odgovorio da sam ja pocheo na osnovu onoga shto si ti rekao a da si ti nastavio na osnovu onoga shto ja nisam rekao. Ali necu, u oba sluchaja smo se na kraju razumeli. Plus, ti znash koliko ja cenim tvoju volju da se korigujesh tako da nisam nestrpljiv...

Ali nisam hteo o tome, ovo mi je mnogo interesantnije:
Vučko
A što se tiče nelinearnosti - pa ovo sa nenarodnim Mosadekom je jedno od njenih ispoljavanja, rekao bih - spolja unesena energija koja remeti linearnost.

Ti stvarno mislish da bi mule tolerisale Mosadeka na duge staze. Secash li se (ono jes' da si tada verovatno bio jako mlad ali tu je Google), kako je proshao Mehdi Bazargan? Masud Radjavi? Bani Sadr?
drug.clan drug.clan 15:34 31.10.2009

Re: Sada vec pokushavash da racionalizujes

Domazet
...nelogichnost u koju si se upetljao u preteranoj zheli da budesh kulturno 'shirok'. Kazhesh da ne mogu postojati dve civilizacije na istom mestu u isto vreme a da bi se mogle porediti. Planeta Zemlja i Sada nije isto mesto i isto vreme? Upadash u zamku da definishesh pravila diskusije prema potrebi svoje teze.


nazalost ne postoji tako nesto kao sto je "gradjanin sveta" i mnogo ce jos vremena proci do momenta kada planeta zemlja postane "isto mesto"

ma kako ja pokusao "usko" ili "siroko" da kazem ti ne shvatas sutinu moje price - na ovoj planeti zivi vise svetova u razlicitim vremenima i ne moguce ih je porediti po principu "bolje - gore"

Suma sumarum, Svet napreduje (nisam siguran da se Drug Chlan sa ovim slazhe) ali nikako pravolinijski.


zavisi kako definises svet. Oni ljudi u tom svetu cije se civilizacije ruse pod naletom "napretka" se ne bi slozili sa tobom.

Davnih dana moj prof. antropologije je ovaj princip napretka objasnjavao koristeci primer:
dolazak konkvistadora u juznu ameriku u ocima evropljana vidjen kao nezapamcen napredak dok je isti dogadjaj u ocima domorodaca vidjen kao kraj sveta

PS. Uz sav "komunisticki optimizam" nisam siguran da ni zapadna civilizacija gledana sama za sebe napreduje jer kao sto vidimo oko nas se odvija vracanje na stare pozicije.
Bojan Budimac Bojan Budimac 15:57 31.10.2009

Re: He, he...

Ti stvarno mislish da bi mule tolerisale Mosadeka na duge staze. Secash li se (ono jes' da si tada verovatno bio jako mlad ali tu je Google), kako je proshao Mehdi Bazargan? Masud Radjavi? Bani Sadr?

Ja mislim. Naime, malo prenebregavaš da je u šahovom Iranu jedini malo otpušteni ventil bio u džamijama i to je dovelo do toga da mule postanu toliko uticajne i da one povedu revoluciju. Istina je da su se toj revoluciji pridružili i ove koje pominješ i da ih je ona pojela, ali iako je besmisleno baviti se istorijom šta bi bilo kad bi bilo, po mom mišljenju (i ne samo mom) je represija šahovog režima izbacila mule kao najjaču društvenu snagu. To slično se može očekivati (i već se dešava) u drugim diktaturama Bliskog istoka. Jednostavno, ako ne daješ umerenima prostor preuzimaju ga ekstremisti.

A zašto uopšte pričamo o Iranu?
Domazet Domazet 16:27 31.10.2009

Dzaba se inatish...

drug.clan
Domazet
...nelogichnost u koju si se upetljao u preteranoj zheli da budesh kulturno 'shirok'. Kazhesh da ne mogu postojati dve civilizacije na istom mestu u isto vreme a da bi se mogle porediti. Planeta Zemlja i Sada nije isto mesto i isto vreme? Upadash u zamku da definishesh pravila diskusije prema potrebi svoje teze.


nazalost ne postoji tako nesto kao sto je "gradjanin sveta" i mnogo ce jos vremena proci do momenta kada planeta zemlja postane "isto mesto"

ma kako ja pokusao "usko" ili "siroko" da kazem ti ne shvatas sutinu moje price - na ovoj planeti zivi vise svetova u razlicitim vremenima i ne moguce ih je porediti po principu "bolje - gore"

Suma sumarum, Svet napreduje (nisam siguran da se Drug Chlan sa ovim slazhe) ali nikako pravolinijski.


zavisi kako definises svet. Oni ljudi u tom svetu cije se civilizacije ruse pod naletom "napretka" se ne bi slozili sa tobom.

Davnih dana moj prof. antropologije je ovaj princip napretka objasnjavao koristeci primer:
dolazak konkvistadora u juznu ameriku u ocima evropljana vidjen kao nezapamcen napredak dok je isti dogadjaj u ocima domorodaca vidjen kao kraj sveta

PS. Uz sav "komunisticki optimizam" nisam siguran da ni zapadna civilizacija gledana sama za sebe napreduje jer kao sto vidimo oko nas se odvija vracanje na stare pozicije.
...i pravdash tvoje negiranje postojanja gradijenta postojanjem civilizacijskih Karmanovih vrtloga...

PS. Tvoj profesor je govorio o razlichitim vidjenjima toga shta je napredak, ne o tome da napredak ne postoji. Da napredak ne postoji ne bi vi ucheno raspravljali o nepostojanju istog vec bi blazheno lovili mamute. Sasvim je moguce da ce neko ovde ustvrditi da je to lovljenje mamuta. oslobodjeno svih civilizacijskih stega bolje od ovoga shto imamo danas shto ce samo potvrditi moju tezu da postoje bolje i gore civilizacije ali da mi (ljudski rod) imamo poteshkoce da se dogovorimo o rangiranju...
Domazet Domazet 16:47 31.10.2009

Prvo da razjasnimo jednu stvar...

Bojan Budimac
Ti stvarno mislish da bi mule tolerisale Mosadeka na duge staze. Secash li se (ono jes' da si tada verovatno bio jako mlad ali tu je Google), kako je proshao Mehdi Bazargan? Masud Radjavi? Bani Sadr?

Ja mislim. Naime, malo prenebregavaš da je u šahovom Iranu jedini malo otpušteni ventil bio u džamijama i to je dovelo do toga da mule postanu toliko uticajne i da one povedu revoluciju. Istina je da su se toj revoluciji pridružili i ove koje pominješ i da ih je ona pojela, ali iako je besmisleno baviti se istorijom šta bi bilo kad bi bilo, po mom mišljenju (i ne samo mom) je represija šahovog režima izbacila mule kao najjaču društvenu snagu. To slično se može očekivati (i već se dešava) u drugim diktaturama Bliskog istoka. Jednostavno, ako ne daješ umerenima prostor preuzimaju ga ekstremisti.

A zašto uopšte pričamo o Iranu?
...kada tachno pochinje da biva besmisleno bavljenje 'shta bi bilo kad bi bilo' istorijom? Pre ili nakon shto ti ustvrdish da shta mislish da bi bilo da je Mosadek ostao na vlasti?

Pa onda ovo: chitajuci ovu tvoju rechenicu:
malo prenebregavaš da je u šahovom Iranu jedini malo otpušteni ventil bio u džamijama i to je dovelo do toga da mule postanu toliko uticajne i da one povedu revoluciju
pa onda ovu:
Jednostavno, ako ne daješ umerenima prostor preuzimaju ga ekstremisti.
ispada da ti mislih da su mule i, konsekventno, sadashnji iranski rezhim ekstremistichki. Da li sam ovo dobro shvatio ili sam (po obichaju) omashio i/ili spinovao?

Inache, ja uopshte ne prenebregavam da je ekstremizam mula delom reakcija na shahov Savakizam, ja samo kazhem da to nije bio jedini a mislim ni najvazhniji uzrok njihovog ekstremizma. Ali je bio najzgodniji za shiroku upotrebu. Ukazivanje na Velikog Zlocka je jedan od najstarijih zanata na svetu. I shto je interesantno, potvrdjuje osnovnu pretpostavku Bokonenistichkog pogleda na svet da se iz ljudske istorije ne mozhe nauchiti nishta. Ma koliko se ljudi kroz istoriju bezuspeshno razrachunavali sa raznoraznim alotropskim modifikacijama Velikog Zlocka nishta im ne smeta da se (you included) ponovo mashe mahanja sa istim. Lakshe je tako...

A zashto prichamo o Iranu? Pa ja znam zashto ja pricham o Iranu, meni je malchice upao u oko subliminalni kulturni rasizam koji se mogao naslutiti u vuchkovom Shtula tekstu. Pa sam mu skrenuo pazhnju na to. Shto je on, uz malo batrganja, ipak smo svi mi Balkanci, prihvatio i uvazhio. A zashto si se ti ukljuchio u nashe caskanje stvarno ne znam. U stvari znam, ali necu da se ponavljam...

Bojan Budimac Bojan Budimac 16:56 31.10.2009

Re: Prvo da razjasnimo jednu stvar...

Domazet

balavljenje "šta bi bilo" si počeo ti, zar ne možeš da pratiš kontinuitet? (ne možeš to si pokazao još juče)

a promaja među ušima te opet čini potpuno nerazumljivim. Predajem se... Have a nice day.



Domazet Domazet 17:20 31.10.2009

He...

Bojan Budimac
balavljenje "šta bi bilo" si počeo ti, zar ne možeš da pratiš kontinuitet? (ne možeš to si pokazao još juče)
Jesam. Medjutim ja to ne smatram potpuno besmislenim. Ni kada ja to radim a ni kada drugi to rade. Ti izgleda smatrash da je to 'besmisleno balavljenje'. Interesantno da te to nije sprechilo da upravo time pochnesh svoj tekst. Shto je sasvim validno ukoliko se prihvati da ti smatrash da je besmisleno samo kada to drugi rade...

Bojan Budimac
a promaja među ušima te opet čini potpuno nerazumljivim. Predajem se... Have a nice day.

I ovde se slazhemo. Ostaje samo da se vidi o chijim se ushima radi...

Inache, thanks, hocu. Onoliko koliko to od mene zavisi...
Goran Vučković Goran Vučković 22:28 31.10.2009

Re: Prvo da razjasnimo jednu stvar...


A zashto prichamo o Iranu? Pa ja znam zashto ja pricham o Iranu, meni je malchice upao u oko subliminalni kulturni rasizam koji se mogao naslutiti u vuchkovom Shtula tekstu. Pa sam mu skrenuo pazhnju na to. Shto je on, uz malo batrganja, ipak smo svi mi Balkanci, prihvatio i uvazhio. A zashto si se ti ukljuchio u nashe caskanje stvarno ne znam. U stvari znam, ali necu da se ponavljam...

Eh ne može a da ne bocka - bio sam sprečen da se javim, izvini, putovao itd.

Promašio si temu načisto - nema nikakvog rasizma, upravo obrnuto - živeo u jednom veselom univerzitetskom društvu u Danskoj pa upoznao ponekog Iranca (i Iranku) pa mi zasmetao rasizam ovog Hičensa.

Ostalo je tvoja mašta, izvini - a onda moja loptica nazad za gradijent.
lula953 lula953 15:09 30.10.2009

Korekcija


Nekome treba taj rat zbog licne koristi. Svetom vladaju mocne, nevidljive organizacije koje mogu zavaditi i dva oka na glavi, ako primete da ce im to doneti ogroman profit.
drug.clan drug.clan 15:30 30.10.2009

tesko

mnogo ti je tezak ovaj tekst za petak

ljudi su umorni, jedva cekaju da se napiju za vikend i ti im sada uvali ozbiljnu temu i tesko delo na citanje
Bojan Budimac Bojan Budimac 15:40 30.10.2009

Re: tesko

drug.clan
mnogo ti je tezak ovaj tekst za petak

ljudi su umorni, jedva cekaju da se napiju za vikend i ti im sada uvali ozbiljnu temu i tesko delo na citanje

Kriv sam
myredneckself myredneckself 16:19 30.10.2009

Re: tesko

drug.clan
mnogo ti je tezak ovaj tekst za petak

ljudi su umorni, jedva cekaju da se napiju za vikend i ti im sada uvali ozbiljnu temu i tesko delo na citanje

i ja kažem tako, teško štivo za petak
ja sad tek prelazim na peščanikov sajt,
(a zamisli kad se napiju,
pa zabatrgaju po ovim stepenicama,
jer ugao nije korigovan u pravi čas)

mirelarado mirelarado 22:45 30.10.2009

Re: tesko

drug.clan
mnogo ti je tezak ovaj tekst za petak

ljudi su umorni, jedva cekaju da se napiju za vikend i ti im sada uvali ozbiljnu temu i tesko delo na citanje


А тек колико је ту линковааа! Али вреди се помучити. Ипак је овде реч о најдужем сукобу модерног доба, израелско-палестинском, чији се крај још увек не назире.

ninasimone ninasimone 03:05 31.10.2009

Re: tesko

mirelarado
drug.clan
mnogo ti je tezak ovaj tekst za petak

ljudi su umorni, jedva cekaju da se napiju za vikend i ti im sada uvali ozbiljnu temu i tesko delo na citanje


А тек колико је ту линковааа! Али вреди се помучити. Ипак је овде реч о најдужем сукобу модерног доба, израелско-палестинском, чији се крај још увек не назире.


Evo i mog linkovnog doprinosa:
juce na The Daily Show, intervju sa Anom Baltzer (amercka Jevrejka) i Mustafom Bargutijem (Palestinac) koji rade zajedno. Zanimljivo, ukljucujuci i povik iz publike Liar! Bargutiju. Sigurna sam da su ovo dvoje dosad u zivotu dobili sve moguce epitete od izdajica, spijuna, lakeja do kurvi i bandita, etnicko pravolinijski i unakrsno civilizacijski. Potom ce i Jon Stewart dobiti svoju porciju of not balanced enough, odnosno nedovoljno u korist jedne ili druge strane. Plus suruje sa teroristima a ni Hitler mu nije ravan.
mirelarado mirelarado 03:34 31.10.2009

Re: tesko

ninasimone
Evo i mog linkovnog doprinosa:
juce na The Daily Show, intervju sa Anom Baltzer (amercka Jevrejka) i Mustafom Bargutijem (Palestinac) koji rade zajedno. Zanimljivo, ukljucujuci i povik iz publike Liar! Bargutiju. Sigurna sam da su ovo dvoje dosad u zivotu dobili sve moguce epitete od izdajica, spijuna, lakeja do kurvi i bandita, etnicko pravolinijski i unakrsno civilizacijski. Potom ce i Jon Stewart dobiti svoju porciju of not balanced enough, odnosno nedovoljno u korist jedne ili druge strane.


Узвраћам занимљивим линком.
Domazet Domazet 04:04 31.10.2009

Ako je namera...

...Ms Weir bila da navedenim primerima ukazhe na neobjektivnost americhkih medija onda je to uredu. Ukoliko je medjutim htela da americhkim gradjanima otvori ochi i kazhe im shta se u Palestini zapravo deshava onda radi upravo ono za shta optuzhuje americhke medije. Prikazuje stradanje samo jedne strane.

Ne mogu da tvrdim sa sigurnoshcu ali mi se chini da pokushava i jedno i drugo. Tako da ne prihvatam da je to sto Ms Weir radi unbiased coverage (ovo je primedba na Youtube naslov ne na ovdashnje tekstove).
Bojan Budimac Bojan Budimac 17:38 31.10.2009

Re: tesko

Evo i mog linkovnog doprinosa:
juce na The Daily Show, intervju sa Anom Baltzer (amercka Jevrejka) i Mustafom Bargutijem (Palestinac) koji rade zajedno. Zanimljivo, ukljucujuci i povik iz publike Liar! Bargutiju.

Evo zanimljiv dodatak -- tekst očevica, koji je bio u publici. (Pošto je i on embedovao video, skrolovati do teksta).
NNN NNN 02:59 01.11.2009

Re: tesko

mnogo ti je tezak ovaj tekst za petak
ljudi su umorni, jedva cekaju da se napiju za vikend i ti im sada uvali ozbiljnu temu i tesko delo na citanje

А тек колико је ту линковааа!
I imena, ja očajno pamtim imena
(jak sam ti ja bloger )
background noise background noise 20:45 30.10.2009

Vapaj za istinom

A ona je svuda oko nas, jednostavna, obična, istina-mašina . . .

Tako deluje ovaj post, kao vapaj da ljudi samo učine napor i vide stvari onakvim kakve one zaista jesu.

Jednostavno, ipak za sada neostvarivo.

Kao i inace, sjajno. Procitao pazljivo.

BTW, kakvo je vreme u Turskoj oko nove godine. Jel' toplo? Mislim na Istanbul?
Bojan Budimac Bojan Budimac 21:48 30.10.2009

Re: Vapaj za istinom

BTW, kakvo je vreme u Turskoj oko nove godine. Jel' toplo? Mislim na Istanbul?

Nije, na žalost. Malo manje snega (obično dođe do 2-3 dana totalne paralize grada u da l' u decembru da l' u januaru) dosta kiše. Neka srednja temperatura od 5 stepeni, dakle hladno i vlažno.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana