Sex

MISLI

mikele9 RSS / 02.04.2011. u 18:46

MISLILAC1.jpg 

Sjedi Mujo kad eto ti Hase: Sjediš Mujaga i razmišljaš? Jok, odgovara Mujo, samo sjedim. Za razliku od Muje, meni se i kad sedim, stojim, ležim ili hodam, po glavudži motaju milijarde misli. Dobri i pošteni Dekart bi rekao: Postojiš, postojim, ergo sum. Jašta burazere, egzistiram iz sve snage. O ne, nikako ne bih da sebe ističem kao jednog jedinog, unikatnog, koji misli, ni na pameti mi nije. Mislećih ima na kamare.

Misli kao takve, su svakojake, ne moreš ih kontrolirat. Odlaze, dolaze, jedna po jedna, pa onda čitavo klupko, zamršeno i neraspetljivo kao Gordijev čvor. U ovom poslednjem slučaju ne preporučujem mač, Aleksandar nije sebe mačem opičio po glavi. Za odlazeće misli ponovo ću citirati Blez Paskala: Hteo sam da zabeležim misao ali mi je ona pobegla. Sada zapisujem da mi je pobegla.

Glava puna misli kao šipak pun koštica. Jedna vuče ili izvlači ili asocira na drugu, treću, desetu. Deseta pokreće lavinu ili Cunami od kojeg se u glavi trenutno stvara Aleksin Bururet! Misli lude, misli blude, odbijaju se jedna od druge, spajaju k'o bičari u Volvoks, počeci i krajevi se ne mogu pronaći i da ih tražiš Farosom. Ili krenu kao šumski potočić, pratim ih kroz travu i cveće a onda prerastu u bujicu koja nosi sve pred sobom, zatrpava, ruši! Pokušam da u tom povodnju pronađem, izdvojim, spasim...neku, meni se tako čini, vrednu misao ali jok, terane nezamislivom snagom, združene, kovitlajući i premećući se udaljavaju se od mene.

Ja mislim u slikama. Čitava jedna Kinoteka mi protiče kroz glavu, mešaju se slike i filmovi iz najranijeg detinjstva, jučerašnjeg dana, pročitanih knjiga, tuđih sećanja, pejsaža mahinalno zapaženih iz voza ili autobusa, lica žena i muškaraca koji izgovaraju davno zaboravljene rečenice, milisekundarnog smenjivanja nebeskog plavetnila sa zelenilom trave i sivilom stena pri prevrtanju Moskviča 1964 godine, lepe devojke sa broda za Molat, mene dvipogodišnjaka sa pelikanom na Prespanskom jezeru, Vaarlamovih Priča sa Kolime i kondenzovanog mleka, crteža tušem koji sam ispred Londona poklonio Danilu Kišu, moje majke koja me doji, jede grožđe s hlebom i plače, zaljubljivanja u J. čim sam je ugledao, vađenja jastoga s Vickom na Mljetu, tuširanja i pored stroge zabrane ustajanja iz kreveta, pet dana posle preživljenog infarkta, ulaska Bergera u tmušu aviona, tugovanja zbog Kneza Miškina, pojedinačno svih Altmanovih filmova, Straduna, Onofrijeve česme, Istre, Feručija, Baste i Draška, Monte Castagne, Blata, Zvečke, Kavkaza iz Zagreba...jednom reči: Borhesov ALEF!

Zato ja, dok misli jurcaju mojim mentalijama, kao lovac vrebam i uspevam da ulovim po neku, ščepam je čvrsto i ne puštam. Kad se malo primiri a ostale nastavljajući da teku, postaju manje vidljive, oko nje počnem da gradim priču, pokušavam da joj stvorim odgovarajući oblik, da je vama i sebi prenesem na najbolji način. Ponekad i uspem, dešava se, iako pišem u dahu, ponekad ne a nekad i omašim!

Citirala mi J. reči italijanske književnice, poslednje životne saputnice Alberta Moravije na čijoj je književnoj večeri bila sinoć: Sve je manje čitalaca a sve više onih koji pišu. Možda citat nije doslovan ali je poenta sačuvana. Što bi rekao Tirke: Mož' da bidne al' ne mora da znači. S jedne strane, žena je u pravu. Internet, blogovi, FB i šta već ne, otvorili su neograničen prostor za saopštavanje svojih misli vaskolikom svetu, nepatvorenim piscima i stvaraocima ali istovremeno i meni, vama, usamljenim umirovljenicama i umirovljenicima, deci, mangupima, raznim dušebrižnicima, fašistima, komunistima, dokazivačima da je laž i izmišljotina da je zemlja okrugla, pedijatrima, pedofilima, pedagozima, zastupnicima ovoga, protivnicima svega i svačega....S druge strane, ne znam za vas ali ja i dalje čitam kao što sam čitao ceo svoj život. Volim da otkrivam nova imena iza kojih se ne retko kriju izvanredna dela. Već sam negde pominjao, danas već odavno slavnog i poznatog Kazuo Išigura i njegovu knjigu Ostaci dana. Svojevremeno, pročitavši skoro celu biblioteku u Bloku 45, jedna od bibliotekarki mi ponudi tek prevedenu i izdatu baš tu knjigu. Bio sam oduševljen! Čovek druge kulture, predznanja, gena...uspeo je da fascinantno predstavi vrlo komplikovan odnos engleskog Lorda i njegovog batlera. Tu sam se apsolutno zaljubio u Škvoreckog i njegov Bas saksofon, Oklopni bataljon, Hrabala sam i ranije voleo ali sam u biblioteci pronašao i knjige koje nisam čitao.

I tako, nastavljam da čitam ali i da pišem i u tome ne nalazim nikakvu koliziju.

Napomena:

Mislećih je na kamare, kako rekoh ali nisu svi mislioci niti su sve misli, da tako kažem, istog kvaliteta. I misli se mogu rangirati, poređati kao u samousluzi po rafovima, po ceni i proizvođaču određjuješ vrednost. I tu se može pogrešiti, slavno ime može grdno da razočara a neko nepoznato, da oduševi. Nema logike ili da citiram (po hiljaditi put!) Pjer Mabija: Logika odana sluškinja, često nudi lažna rešenja. Čitam sve što mi dopadne šaka i to do kraja, čak i kad shvatim već posle prvih strana da bi bilo bolje bataliti dotičnu misaonu tvorevinu. I u najgorem pisanom delu, desi se da naiđem na jednu, dve blistave rečenice. Nisam mazohista, ali nisam ni elitista, duh mi radoznao, uvek spreman da u kukolju pronađe koje zrno žita.

Ponekad je misli moguće sabrati i fokusirati ako ste u dijalogu sa osobom sličnih misaonih kvaliteta i ako je tema obostrano zanimljiva. To po pravilu kao rezultantu daje dobre, nove i sveže misli i zaključke.

Toliko. Odoh da se batrgam i rvem svojim mislima.



Komentari (99)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

mikele9 mikele9 08:19 03.04.2011

Re: Izmišljene misli ...

... stražari dolaze i odlaze Na stolu izlizane karte i miris dosade Mi smo uvijek isti Luđake dovoze i odvoze Pod klupom sličice iz ...

Haustor

U haustoru stojim
oko mene trulež i buđ
da se vratim ili izađem
sam sam sebi tuđ
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 19:01 02.04.2011

Marko Aurelije:

Život je covekov onakav kakvim ga oblikuju njegove misli.

p.s. danas sam i ja u borbi sa njima
mikele9 mikele9 08:24 03.04.2011

Re: Marko Aurelije:

Život je covekov onakav kakvim ga oblikuju njegove misli.
p.s. danas sam i ja u borbi sa njima

Markiša Aurelije je bio teoretičar a možda je u njegovo vreme i bilo tako ali ajd' ja ili ti u ovoj zemlji svojim mislima da oblikujemo naš život
A za P.S., neka bude borba neprestana...
narama narama 19:33 02.04.2011

.........

Што се боре мисли моје
Искуство ми ћутат` вели,
Беж`те сада ви обоје
Нек ми срце говори.

...........................кнез Михаило Обреновић
mikele9 mikele9 08:27 03.04.2011

Re: .........

Што се боре мисли моје
Искуство ми ћутат` вели,
Беж`те сада ви обоје
Нек ми срце говори.
...........................кнез Михаило Обреновић

Lepi i pametni Mika bio svestan koliko je neophodno da srce progovori
sesili sesili 20:00 02.04.2011

Divan tekst

Kako to jednostavno zvuči, kada svoje misli pretočiš u reči. Veoma volim da čitam, radim to svakodnevno, godinama. Kompjuter je za mene čudo. Imala sam neku odbojnost kada su mi deca kupila, a onda su me očarale njegove mogućnosti. Ali, nema lepšeg osećanja kada uzmem sledeću knjigu u ruke i počnem... Životne ne-prilike su me odvojile od pisanja. To sam jako volela i hvalili su me profesori. Moja životna drugarica čuva moja pisma, koja smo razmenjivale u toku letnje razdvojenosti. Sada, pišem ovde, zardjala sam dosta, ali se ne dam.
mikele9 mikele9 08:32 03.04.2011

Re: Divan tekst

Kako to jednostavno zvuči, kada svoje misli pretočiš u reči. Veoma volim da čitam, radim to svakodnevno, godinama. Kompjuter je za mene čudo. Imala sam neku odbojnost kada su mi deca kupila, a onda su me očarale njegove mogućnosti. Ali, nema lepšeg osećanja kada uzmem sledeću knjigu u ruke i počnem... Životne ne-prilike su me odvojile od pisanja. To sam jako volela i hvalili su me profesori. Moja životna drugarica čuva moja pisma, koja smo razmenjivale u toku letnje razdvojenosti. Sada, pišem ovde, zardjala sam dosta, ali se ne dam

Zvuči jednostavno ali se sećam Ive Andrića koji je noćima i danima okapavao ne bi li pronašao pravu reč!
A ti Sesili nisi zaHrđala, ne daj se samo nastavi da pišeš
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:01 02.04.2011

Je l u

boji misliš?
mikele9 mikele9 08:34 03.04.2011

Re: Je l u

boji misliš?

Jakako! Čak i u mojim mešavinama boja koje u prirodi ne postoje
myredneckself myredneckself 14:19 03.04.2011

Re: Je l u

mikele9
boji misliš?

Jakako! Čak i u mojim mešavinama boja koje u prirodi ne postoje


Jeeeej!





A biva i bivalo je onih koji znaju jako dobro da misle na svim frontovima
Jedan od njih pravio je čak likove sa seriously twisted thinking

PS
Mik, jel mis'o brža i od svetlosti?
mikele9 mikele9 14:29 03.04.2011

Re: Je l u

PS
Mik, jel mis'o brža i od svetlosti?

Draga Dušo, tvrdim da je misao nekoliko puta brža od svetlosti!
Da vidim da li mogu ovu moju tvrdnju da opovrgnu stručnjaci, Nsarski, Gordanac...
fantomatsicna fantomatsicna 20:38 02.04.2011

Si smislio?

Samo čovek koji misli zaista živi svoj život, svima ostalima je besmislen.
Marie von E.' Eshenbach

U školi ćeš steći znanje ali nećes naučiti da razmišljas
Moj Tata
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:42 02.04.2011

Re: Si smislio?

Jedino što ti koji ne misle ni ne znaju da im je život besmislen. Jer ni o tome ne misle. Tako da sa njihove strane gledišta je - smisaon.
mikele9 mikele9 08:43 03.04.2011

Re: Si smislio?

Samo čovek koji misli zaista živi svoj život, svima ostalima je besmislen.
Marie von E.' Eshenbach

U školi ćeš steći znanje ali nećes naučiti da razmišljas
Moj Tata

Ovo Eshenbachovo me podseti na Lao Ce-ovo: Čovek koji ne diše pravilno, ne treba da živi.
I jedno i drugo zvuči preterano i surovo, poenta je suptilnija.
Tvoj tata je delimično u pravu. Bilo je, ima i biće, nastavnika, profesora koji su znali i umeli da potaknu na sopstveno razmišljanje. Ja sam bar imao takve...nekoliko ali dovoljno
mikele9 mikele9 08:53 03.04.2011

Re: Si smislio?

Jedino što ti koji ne misle ni ne znaju da im je život besmislen. Jer ni o tome ne misle. Tako da sa njihove strane gledišta je - smisaon.

Već sam negde prepričao ali da ponovim strip iz Paris Match-a od pre 40-tak godina: Ide čovek a u oblačiću iznad njegove glave piše ono Dekartovo: Mislim, dakle postojim. Čovek se na drugoj sličici snuždi: Ali ja ne mislim! Nekoliko sličica ide sve pogruženiji. Na poslednjoj sine osmehom: Ali kad sam pomislio da ne mislim, ja sam mislio, dakle postojim!
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:36 04.04.2011

Re: Si smislio?

Ali kad sam pomislio da ne mislim, ja sam mislio, dakle postojim!

mirelarado mirelarado 20:45 02.04.2011

Поглед истини у очи

Sve je manje čitalaca a sve više onih koji pišu.


Дача Мараини неспорно је у праву. Да ли због тога треба баталити писање? Мислим да не. А мислим да они који пишу не могу без писања, без обзира на читаност.
Ја сам она друга крајност, не могу без читања. Зато волим што ти своје мисли делиш и са нама.
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:26 02.04.2011

Re: Поглед истини у очи

Sve je manje čitalaca

Uvek je bilo premalo čitalaca. Broj čitalaca pravim piscima nikada nije bio razlog za pisanje.
Pogledajte odličan komentar Borisa Dežulovića o tome
http://globus.jutarnji.hr/komentari/boris-dezulovic/da-sam-ja-suvremeni-hrvatski-pisac-odmah-bih-se-ubio
mikele9 mikele9 09:07 03.04.2011

Re: Поглед истини у очи

Дача Мараини неспорно је у праву. Да ли због тога треба баталити писање? Мислим да не. А мислим да они који пишу не могу без писања, без обзира на читаност.
Ја сам она друга крајност, не могу без читања. Зато волим што ти своје мисли делиш и са нама

Hvala ti draga Mirela, ljubazna si, tvoja podrška mi mnogo znači
I sam rekoh da je Dača Maraini s jedne strane u pravu a s druge, ti si odlično zapazila da oni koji pišu, ne mogu bez pisanja. I pisanje može da bude ovisnost
I ja ne bih mogao život da zamislim bez čitanja. Evo citata iz Eko-ove knjige TAJANSTVENI PLAMEN KRALJICE LOANE: Ali prevagu je ipak odnela đavolska moć pisane reči.
mirelarado mirelarado 09:15 03.04.2011

Re: Поглед истини у очи

Evo citata iz Eko-ove knjige TAJANSTVENI PLAMEN KRALJICE LOANE




Може да се чита?

mikele9 mikele9 09:19 03.04.2011

Re: Поглед истини у очи

Kad se knjiga danas prodaje u stotinjak-dvjestotinjak primjeraka, onda pad od četrdeset posto govori jedino i samo to da se prije prodavala u tristotinjak, a to opet znači jedino i samo to da je u međuvremenu umrlo još stotinjak onih čudaka što su vladali drevnom vještinom čitanja knjiga.

Boris k'o Boris, maestralno! Ali i ti:
Broj čitalaca pravim piscima nikada nije bio razlog za pisanje.


mikele9 mikele9 09:22 03.04.2011

Re: Поглед истини у очи



Може да се чита?

Čitati, čitati i samo čitati
shansona shansona 20:52 02.04.2011

eh da...

Čudne misli,ko da same sebe misle nikad mi je nije dosadno,i vreme mi prolazi užasno brzo.A u glavi..skladan haos boja,oblika,reči,ljudi.......ma svega što u oko može stati i što uho obuhvati.Nekad misli pišem u telefon,pa prepisujem u svesku,posle kad čitam kao da to nisam ja,kao da je neko drugi mislio u mojoj glavi
sesili sesili 07:35 03.04.2011

Re: eh da...

Mudar čovek ne kaže sve što misli, ali misli sve što kaže.
mikele9 mikele9 09:27 03.04.2011

Re: eh da...

Čudne misli,ko da same sebe misle nikad mi je nije dosadno,i vreme mi prolazi užasno brzo.A u glavi..skladan haos boja,oblika,reči,ljudi.......ma svega što u oko može stati i što uho obuhvati.Nekad misli pišem u telefon,pa prepisujem u svesku,posle kad čitam kao da to nisam ja,kao da je neko drugi mislio u mojoj glavi

Svega tu ima, ogroman kotao sa milijardu misli/začina, naših i tuđih i sasvim novih, iznenađujućih
mikele9 mikele9 09:30 03.04.2011

Re: eh da...

Mudar čovek ne kaže sve što misli, ali misli sve što kaže.

Lepo, lepo...ali ja mislim da mudar čovek najradije ne govori, ćuti
abrasax abrasax 14:27 03.04.2011

Re: eh da...

ali ja mislim da mudar čovek najradije ne govori, ćuti


Mikele, ovo je sušta istina, ali ova me je tema, koju duboko poštujem, zagolicala, pa ne mogu da izdržim. Evo, na primer, šta je i slavni Puškin rekao o mislima dok je bio prognan na vrletni Kavkaz: "...raspolažem svojim danom; um se sprijateljio s redom; učim se da održavam pažnju dugih misli. Hoću da u naručju slobode naknadim godine izgubljene u buntovnoj mladosti i da se u prosvećenosti izjednačim s vekom." Pa, sad, ko se ne bi identifikovao s njim?
Ali, ne ljutite se, doba racionalizma je prošlo (što bi mladi rekli, nije više "in". A ovde se i vidi kako je ta operacija uspešno izvedena:

mikele9 mikele9 14:36 03.04.2011

Re: eh da...

Mikele, ovo je sušta istina, ali ova me je tema, koju duboko poštujem, zagolicala, pa ne mogu da izdržim. Evo, na primer, šta je i slavni Puškin rekao o mislima dok je bio prognan na vrletni Kavkaz: "...raspolažem svojim danom; um se sprijateljio s redom; učim se da održavam pažnju dugih misli. Hoću da u naručju slobode naknadim godine izgubljene u buntovnoj mladosti i da se u prosvećenosti izjednačim s vekom." Pa, sad, ko se ne bi identifikovao s njim?
Ali, ne ljutite se, doba racionalizma je prošlo (što bi mladi rekli, nije više "in". A ovde se i vidi kako je ta operacija uspešno izvedena:

Odlično je to iskazao umni Puškin! A posebno hvala na Army of Lovers!
Pominjali ih prekjuče sin i ja, bili su i ostali posebni, samosvojni
abrasax abrasax 15:02 03.04.2011

ISPOVEST BR. 3


Inače, moja je intelektualna biografija obeležena jednom traumom. Kad sam bila mala (pamtim još), najviše me je nerviralo kada bi mi mama, na moje lepo 1001 pitanje odgovorila: "Kada bude - kaš'će ti se samo!"
Prvo - ko zna kada će to bude biti, a drugo - a šta ako ne bude? Ko će onda da mi kaže? Ali, znala je žena šta govori. Umela je pre da se sažali pa da mi kaže neku životno važnu mudrost, tipa: "Ne pecaj se na priču tog i tog ili te i te, nisi im ti mama, ja sam mama, znam." Ali, jok, ne dopire to. Sirota mama još ispadne kriva što je uopšte nešto rekla. Onda se doseti pa kaže: "Ja ti nisam rekla ništa što sama nisi znala" - te prekognitivne mudrosti (mislim, ona je rekla pre nego što sam ja, ergo, to moje znanje je prekognitivno ). I otada se koristila onom izrekom...

P.S. Mikele, nemoj mi zameriti na kilometraži, molim te slatko sa šlagom!
mikele9 mikele9 18:42 03.04.2011

Re: ISPOVEST BR. 3

Inače, moja je intelektualna biografija obeležena jednom traumom. Kad sam bila mala (pamtim još), najviše me je nerviralo kada bi mi mama, na moje lepo 1001 pitanje odgovorila: "Kada bude - kaš'će ti se samo!"
Prvo - ko zna kada će to bude biti, a drugo - a šta ako ne bude? Ko će onda da mi kaže? Ali, znala je žena šta govori. Umela je pre da se sažali pa da mi kaže neku životno važnu mudrost, tipa: "Ne pecaj se na priču tog i tog ili te i te, nisi im ti mama, ja sam mama, znam." Ali, jok, ne dopire to. Sirota mama još ispadne kriva što je uopšte nešto rekla. Onda se doseti pa kaže: "Ja ti nisam rekla ništa što sama nisi znala" - te prekognitivne mudrosti (mislim, ona je rekla pre nego što sam ja, ergo, to moje znanje je prekognitivno ). I otada se koristila onom izrekom...

P.S. Mikele, nemoj mi zameriti na kilometraži, molim te slatko sa šlagom!

Mama je naravno bila u pravu, kada je govorila: kaš'će ti se samo, jer deliti savete je lakše nego srediti sopstvenu stolicu (mislim guznu), da citiram svoju mudrost.

P.S. Može i samo slatko od oljuštenih šljiva
Filip2412 Filip2412 21:40 02.04.2011

...

istočnjacke tradicije indije kažu da su misli, kao i njihova bleda senka - reči, prepreka na putu spoznaje
misli ne mogu dopreti do istine a reči jos manje

meditacija nije nista drugo no pokusaj da se u svesnom stanju zaustavi taj brbljivac u nama koji non stop nesto misli

"Words, words, words! They shut one off from the universe. Three quarters of the time one's never in contact with things, only with the beastly words that stand for them!"

"What drivel it all is!... A string of words called religion. Another string of words called philosophy. Half a dozen other strings called political ideals. And all the words either ambiguous or meaningless. And people getting so excited about them they'll murder their neighbours for using a word they don't happen to like. A word that probably doesn't mean as much as a good belch. Just a noise without even the excuse of gas on the stomach. "
Aldous Huxley

Jelica Greganović Jelica Greganović 21:43 02.04.2011

Re: ...

A Teri Pračet kaže: Jezik služi da se sakriju misli
JJ Beba JJ Beba 22:06 02.04.2011

Re: ...

istočnjacke tradicije indije kažu da su misli, kao i njihova bleda senka - reči, prepreka na putu spoznaje

mišljenje je zastoj misli -JJ B

mikele9 mikele9 09:41 03.04.2011

Re: ...

istočnjacke tradicije indije kažu da su misli, kao i njihova bleda senka - reči, prepreka na putu spoznaje
misli ne mogu dopreti do istine a reči jos manje

meditacija nije nista drugo no pokusaj da se u svesnom stanju zaustavi taj brbljivac u nama koji non stop nesto misli

I sam sam poklonik indijske i kineske tradicije ali je teško, skoro nemoguće preneti, nakalemiti jednu tradiciju na drugu. Pokušavali mnogi, Jung, Hese... ali je po meni sve to ostalo na jalovom pokušaju
Filip2412 Filip2412 10:39 03.04.2011

Re: ...

I sam sam poklonik indijske i kineske tradicije ali je teško, skoro nemoguće preneti, nakalemiti jednu tradiciju na drugu.
meni cale i keva bili partizanski vaspitani tako da nemam tradiciju => nemam tih problema
mikele9 mikele9 11:20 03.04.2011

Re: ...

mišljenje je zastoj misli -JJ B


Zastoj misli je kuršlus - MMM P
JJ Beba JJ Beba 22:02 02.04.2011

metla

Čistim, čistim, čistim
bacim metlu pa mislim.

Mislilm, mislim, mislim
uzmem metlu pa čistim


anonimna baba sera by Jakov Grobarov

ps
ko govori šta misli, taj ne misli šta govori
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:14 02.04.2011

Re: metla

ko govori šta misli, taj ne misli šta govori

Ovo liči na Vojnoviča, u vojniku Čonkinu piše (parafraziram) da je miting mesto gde se govori ono što se ne misli i misli ono što se ne govori.
JJ Beba JJ Beba 22:26 02.04.2011

Re: metla

Jelica Greganović
ko govori šta misli, taj ne misli šta govori

Ovo liči na Vojnoviča, u vojniku Čonkinu piše (parafraziram) da je miting mesto gde se govori ono što se ne misli i misli ono što se ne govori.

ne znam za Vojnovića, to je parafraza nekih misli mojih prijatelja pesnika i filozofa margine.
jedan od njih je govorio- ko misli munjama govori gromovima
mikele9 mikele9 11:26 03.04.2011

Re: metla

Čistim, čistim, čistim
bacim metlu pa mislim.

Mislilm, mislim, mislim
uzmem metlu pa čistim

anonimna baba sera by Jakov Grobarov

Jezgrovito, sažeto, duhovito, istinito....kako to samo Jaša zna i ume
ps
ko govori šta misli, taj ne misli šta govori

Jel' ti to o političarima!
ecce-florian ecce-florian 22:30 02.04.2011

večernji problemi

Duja, Boletova odgojavateljica (valjda se tako piše) '80 -ih:

"Lako je vama pismenima. Uveče legnete i uzmete knjigu da čitate.
A ja legnem, ugasima svetlo i mislim."

koji bre
Lao Ce
JJ Beba JJ Beba 22:43 02.04.2011

Re: večernji problemi

ecce-florian
Duja, Boletova odgojavateljica (valjda se tako piše) '80 -ih:

"Lako je vama pismenima. Uveče legnete i uzmete knjigu da čitate.
A ja legnem, ugasima svetlo i mislim."

koji bre
Lao Ce


to sam i ja htela da kažem pesmom anonimne baba sere
draft.dodger draft.dodger 22:57 02.04.2011

Re: večernji problemi

Ko misli, zlo ne misli.
JJ Beba JJ Beba 23:03 02.04.2011

Re: večernji problemi

ja sam imala nameru da mislim , al' sam se predomislila

mirelarado mirelarado 23:14 02.04.2011

Re: večernji problemi

JJ Beba
ja sam imala nameru da mislim , al' sam se predomislila



Како су нам оно у социјализму говорили? "Шта има ти да мислиш?! Има ко мисли."
JJ Beba JJ Beba 23:24 02.04.2011

Re: večernji problemi

mirelarado
JJ Beba
ja sam imala nameru da mislim , al' sam se predomislila



Како су нам оно у социјализму говорили? "Шта има ти да мислиш?! Има ко мисли."

što reče moj već pomuniti pesnik margine: ono što mislim - nije za pisanje, ono što pišem - nije za priču
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:28 02.04.2011

Re: večernji problemi

"Lako je vama pismenima. Uveče legnete i uzmete knjigu da čitate.
A ja legnem, ugasima svetlo i mislim."

docsumann docsumann 05:47 03.04.2011

Re: večernji problemi

"Lako je vama pismenima. Uveče legnete i uzmete knjigu da čitate.
A ja legnem, ugasima svetlo i mislim."



SKELETI U POKRETU


pred spavanje
sjekirom gasim svjetla po sobi

u mraku
misli postaju vidljive
kao kosti pod rentgenskim zracima
ili nakon lavlje večere

a moje kosti su moje najače oružje
moje jedino oružje si ti




mikele9 mikele9 11:28 03.04.2011

Re: večernji problemi

Duja, Boletova odgojavateljica (valjda se tako piše) '80 -ih:

"Lako je vama pismenima. Uveče legnete i uzmete knjigu da čitate.
A ja legnem, ugasima svetlo i mislim."

koji bre
Lao Ce

Divno i precizno ti odgovorila JJ Beba
mikele9 mikele9 11:30 03.04.2011

Re: večernji problemi

Ko misli, zlo ne misli.

Ko zlo ne misli, zlo ne misli
mikele9 mikele9 11:33 03.04.2011

Re: večernji problemi

ja sam imala nameru da mislim , al' sam se predomislila


Zabluda! I predomisliti znači misliti
mikele9 mikele9 11:37 03.04.2011

Re: večernji problemi

Како су нам оно у социјализму говорили? "Шта има ти да мислиш?! Има ко мисли."

Nastavilo se to, ima ga i danas: Samo ti rmbači ima ko će da misli
docsumann docsumann 11:42 03.04.2011

Re: večernji problemi

Ko misli, zlo ne misli.

Ko zlo ne misli, zlo ne misli


hehe, znaš kako kažu metalci

ko pjeva, zlo misli




mikele9 mikele9 11:43 03.04.2011

Re: večernji problemi

što reče moj već pomuniti pesnik margine: ono što mislim - nije za pisanje, ono što pišem - nije za priču

Razumeo! Ja ipak, pišem ono što mislim a da li je za priču, nije na meni da sudim, ne posedujem autocenzuru
mikele9 mikele9 11:46 03.04.2011

Re: večernji problemi

SKELETI U POKRETU


pred spavanje
sjekirom gasim svjetla po sobi

u mraku
misli postaju vidljive
kao kosti pod rentgenskim zracima
ili nakon lavlje večere

a moje kosti su moje najače oružje
moje jedino oružje si ti


Rekoh ja više puta da su sećanja/misli, skelet mog/naših života.
mikele9 mikele9 11:49 03.04.2011

Re: večernji problemi

[b][/b]hehe, znaš kako kažu metalci

ko pjeva, zlo misli

Zato je ovaj narod pjesma održala
zoja444 zoja444 22:32 02.04.2011

vrisak misli

Jelica Greganović Jelica Greganović 23:33 02.04.2011

Re: mačije misli

blogov_kolac blogov_kolac 23:56 02.04.2011

Re: moj YouTube off-topic

Negde na sredini teksta pomenut je i zagrebacki "Kavkaz" i ja sam se munjevito prisetio jedne manje poznate, ali odlicne pesme Johnny Stulica cija radnja se odvija u pomenutom "Kavkazu" a tema i atmosfera nekako bas pristaju uz ovaj tekst.

docsumann docsumann 11:17 03.04.2011

Re: moj YouTube off-topic

Pametni i knjiški ljudi


meni ta pjesme poznata ( i omiljena ) još od klinačkih dana.

mikele9 mikele9 11:51 03.04.2011

Re: vrisak misli

Hvala Zoja
mikele9 mikele9 11:53 03.04.2011

Re: mačije misli

Zato su je Egipćani proglasili božanstvom, mudricu
mikele9 mikele9 11:59 03.04.2011

Re: moj YouTube off-topic

Negde na sredini teksta pomenut je i zagrebacki "Kavkaz" i ja sam se munjevito prisetio jedne manje poznate, ali odlicne pesme Johnny Stulica cija radnja se odvija u pomenutom "Kavkazu" a tema i atmosfera nekako bas pristaju uz ovaj tekst.

Legla k'o kec na deset! Podsetila me na vreme(na) provedena u Kavkazu
Filip2412 Filip2412 23:18 07.04.2011

Re: mačije misli

Jelica Greganović



> The Dog's Diary
>
> 8:00 am - Dog food! My favourite thing!
> 9:30 am - A car ride! My favourite thing!
> 9:40 am - A walk in the park! My favourite thing!
> 10:30 am - Got rubbed and petted! My favourite thing!
> 12:00 pm - Milk bones! My favourite thing!
> 1:00 pm - Played in the yard! My favourite thing!
> 3:00 pm - Wagged my tail! My favourite thing!
> 5:00 pm - Dinner! My favourite thing!
> 7:00 pm - Got to play ball! My favourite thing!
> 8:00 pm - Wow! Watched TV with the people! My favourite thing!
> 11:00pm - Sleeping on the bed! My favourite thing!
>
>
> The Cat's Diary
>
> Day 983 of my captivity.
>
> My captors continue to taunt me with bizarre little dangling objects. They
> dine lavishly on fresh meat, while the other inmates and I are fed hash or
> some sort of dry nuggets. Although I make my contempt for the rations
> perfectly clear, I nevertheless must eat something in order to keep up my
> strength. The only thing that keeps me going is my dream of escape.
>
> In an attempt to disgust them, I once again vomit on the carpet. Today I
> decapitated a mouse and dropped its headless body at their feet. I had
> hoped this would strike fear into their hearts, since it clearly
> demonstrates my capabilities. However, they merely made condescending
> comments about what a "good little hunter" I am. Haters!
>
> There was some sort of assembly of their accomplices tonight. I was
> placed in solitary confinement for the duration of the event. However, I
> could hear the noises and smell the food. I overheard that my confinement
> was due to the power of "allergies." I must learn what this means, and
> how to use it to my advantage.
>
> Today I was almost successful in an attempt to assassinate one of my
> tormentors by weaving around his feet as he was walking. I must try this
> again tomorrow, but at the top of the stairs.
>
> I am convinced that the other prisoners here are flunkies and snitches.
> The dog receives special privileges. He is regularly released, and seems
> to be more than willing to return. He is obviously retarded. The bird
> must be an informant. I observe him communicate with the guards
> regularly. I am certain that he reports my every move. My captors have
> arranged protective custody for him in an elevated cell, so he is safe.
> For now...
docsumann docsumann 05:53 03.04.2011

IDOLI - Senke su drugačije


... Neko misli moje misli
Neko peva kroz moj glas
Moram da se odlucim
Mene zove zove
beli svet.



mikele9 mikele9 12:05 03.04.2011

Re: IDOLI - Senke su drugačije

... Neko misli moje misli
Neko peva kroz moj glas
Moram da se odlucim
Mene zove zove
beli svet.


Odbraniću te Doc, iako su došli poslednji dani
mirelarado mirelarado 18:36 04.04.2011

Va' pensiero sull'ali dorate

mikele9 mikele9 19:36 04.04.2011

Re: Va' pensiero sull'ali dorate

mirelarado
Va' pensiero sull'ali dorate

bocvena bocvena 08:14 03.04.2011

Ja sam se tek ovde na blogu

srela sa idejom da o svemu treba imati Mišljenje:)

Meni je bilo dovoljno i čitanje. A pisanje je čist bonus.
mikele9 mikele9 12:03 03.04.2011

Re: Ja sam se tek ovde na blogu

srela sa idejom da o svemu treba imati Mišljenje:)

Meni je bilo dovoljno i čitanje. A pisanje je čist bonus.

Izvini Bo ali ne verujem ti! Imala si ti i ranije, pre bloga svoje Mišljenje bez obzira što si preferirala čitanje
bocvena bocvena 07:52 04.04.2011

Re: Ja sam se tek ovde na blogu

Ma mislila sam ja nešto, nije da nisam..ali i dalje nemam Mišljenje baš o svemu: od Kosova, preko IT-a i svemirskog istraživanja do kuvanja. Nisam baš toliko renesansna ličnost:)
mikele9 mikele9 12:26 04.04.2011

Re: Ja sam se tek ovde na blogu

Ma mislila sam ja nešto, nije da nisam..ali i dalje nemam Mišljenje baš o svemu: oo Kosova, preko IT-a i svemirskog istraživanja do kuvanja. Nisam baš toliko renesansna ličnost:)

Bo, stvar je u tome da misli furaju same a ovo što si navela spada u stavove.
Renesansa za Renesansu a ti misliš i to odlično i duhovito
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 08:41 03.04.2011

Mislećih ima na kamare

O ne, nikako ne bih da sebe ističem kao jednog jedinog, unikatnog, koji misli, ni na pameti mi nije.

E, jebiga, mikele, ubi me u pojam.
Ja mislio da sam po tom pitanju unikatan, kad ono i ti i Dekart i kamare drugih.
Od danas više ne mislim.
mikele9 mikele9 12:09 03.04.2011

Re: Mislećih ima na kamare

O ne, nikako ne bih da sebe ističem kao jednog jedinog, unikatnog, koji misli, ni na pameti mi nije.

E, jebiga, mikele, ubi me u pojam.
Ja mislio da sam po tom pitanju unikatan, kad ono i ti i Dekart i kamare drugih.
Od danas više ne mislim

Ne brini Vojo, nisam na tebe mislio, ti si van svih kategorija tz mišljenja
fedor18 fedor18 09:53 03.04.2011

Ma

naravno da skoro svako misli.Ne misliti je vrhunac koji teško može da se dostigne.Možda posle vrhunskog promišljanja i dodje pročišćenje kada um miruje.Tada verovatno i vreme stoji.Ne preživljava se kroz civilizaciju i istoriju samo uz pomoć refleksa i nagona nego i razmišljanjem.Jednako cenim praistorijskog lovca,kao i onog što iz debelih knjiga,nametnutih potreba i stvarnih ili virtuelnih dešavanja pokušava dati smisao postojanja.Ili se zamlaćuje tuđim problemima usvajajući ih kao svoje.Ili ima višak slobodnog vremena...
mikele9 mikele9 12:14 03.04.2011

Re: Ma

naravno da skoro svako misli.Ne misliti je vrhunac koji teško može da se dostigne.Možda posle vrhunskog promišljanja i dodje pročišćenje kada um miruje.Tada verovatno i vreme stoji.Ne preživljava se kroz civilizaciju i istoriju samo uz pomoć refleksa i nagona nego i razmišljanjem.Jednako cenim praistorijskog lovca,kao i onog što iz debelih knjiga,nametnutih potreba i stvarnih ili virtuelnih dešavanja pokušava dati smisao postojanja.Ili se zamlaćuje tuđim problemima usvajajući ih kao svoje.Ili ima višak slobodnog vremena...

Sličan stav imam i ja s ogradom da ako naiđem na osobu s kojom se razmena misli svodi na igru gluvih telefona, u tom slučaju napuštam bojno polje.
stefan.hauzer stefan.hauzer 10:07 03.04.2011

.

eh, ako volis istoriju,dragi mikele,imam za tebe jednu fantasticnu knjigu - radovan samardzic : sulejman i rokselana .
neces verovati,da jedna strucna knjiga moze biti tako napisana( ako je vec nisi procitao) .

internet,naravno da pruza nama mogucnost kazivanja misli i naravno da neka i nisu bas na mestu...ali zahvaljujuci njemu , dolazimo do otkrivanja nekih novih stvari koje, u eri pre ovako siroke upotrebe istog ,nismo bili u mogucnosti(muzika,na primer i tom waits) :

dirt in the ground =)
mariopan mariopan 11:39 03.04.2011

Re: .

Eh, ne daj Bože nikome, ali kada čovek ostari svašta se dešava sa mislima........ima jedan Nemac što može da pokrade misli...sad si nešto mislio a posle dva minuta ta misao je pokradena - nema je.
mikele9 mikele9 12:24 03.04.2011

Re: .

eh, ako volis istoriju,dragi mikele,imam za tebe jednu fantasticnu knjigu - radovan samardzic : sulejman i rokselana .
neces verovati,da jedna strucna knjiga moze biti tako napisana( ako je vec nisi procitao) .

internet,naravno da pruza nama mogucnost kazivanja misli i naravno da neka i nisu bas na mestu...ali zahvaljujuci njemu , dolazimo do otkrivanja nekih novih stvari koje, u eri pre ovako siroke upotrebe istog ,nismo bili u mogucnosti(muzika,na primer i tom waits) :

dirt in the ground =)

Čitao dragi prijatelju a pre toga Mehmed Pašu Sokolovića. Stručno naučnički ali pitko za čitanje, vrhunski! U Dubrovniku smo 1980 stanovali zajedno u stanu tetka Mare iza Svetog Vlaha. Posle istraživanja u Dubrovačkom arhivu, cupkao na kolenu mog četvorogodišnjeg sina i pričao mu zanimljive priče. To su bili jedini tenuci kad ovaj nije otvarao usta
Tom Waits for ever, hvala ti.
mikele9 mikele9 12:27 03.04.2011

Re: .

Eh, ne daj Bože nikome, ali kada čovek ostari svašta se dešava sa mislima........ima jedan Nemac što može da pokrade misli...sad si nešto mislio a posle dva minuta ta misao je pokradena - nema je

Draga Mariopan, nabavi mi kako znaš adresu ili telefonski broj dotičnog Nemca, hteo bih da se oslobodim nekih misli
stari92 stari92 12:33 03.04.2011

Re: .. odlazim .. {CH4OH)(2x)}

mariopan
Eh, ne daj Bože nikome, ali kada čovek ostari svašta se dešava sa mislima........ima jedan Italijan što može da pokrade misli...sad si nešto mislio a posle dva minuta ta misao je pokradena - nema je.


.. ali ne k'o pr'e ..
ovaj put zauvijek ..
sad ..
nikad vishe Ti netju dotj ..

&

%

)
mariopan mariopan 13:01 03.04.2011

Re: .. odlazim .. {CH4OH)(2x)}

stari92
mariopan
Eh, ne daj Bože nikome, ali kada čovek ostari svašta se dešava sa mislima........ima jedan Nemac što može da pokrade misli...sad si nešto mislio a posle dva minuta ta misao je pokradena - nema je.


.. ali ne k'o pr'e ..
ovaj put zauvijek ..
sad ..
nikad vishe Ti netju dotj ..

&

%

)


Muzika me izuva iz cipela...sinoć zaglavila u bircuzu, živa muzika, svirala violina na uvce ( ono na koje bolje čujem)...Cigan čuda pravi....ništa nisam mislila, nije mi trebalo
E, ali imam opravdanje od lekara.
Jednom mi snimili glavu i rekli da nemam ništa unutra
stari92 stari92 13:33 03.04.2011

' се нађемо на 1/2 x

mariopan
stari92



Muzika me izuva iz cipela.., živa muzika, svirala violina na uvce ( ono na koje bolje čujem)...Cigan čuda pravi....ništa nisam mislila ..


))

mikele9 mikele9 14:47 03.04.2011

Re: .. odlazim .. {CH4OH)(2x)}


Muzika me izuva iz cipela...sinoć zaglavila u bircuzu, živa muzika, svirala violina na uvce ( ono na koje bolje čujem)...Cigan čuda pravi....ništa nisam mislila, nije mi trebalo

Jel' to od skoro ili si ceo život bila lola i bekrija
mariopan mariopan 16:07 03.04.2011

Re: .. odlazim .. {CH4OH)(2x)}

mikele9

Muzika me izuva iz cipela...sinoć zaglavila u bircuzu, živa muzika, svirala violina na uvce ( ono na koje bolje čujem)...Cigan čuda pravi....ništa nisam mislila, nije mi trebalo

Jel' to od skoro ili si ceo život bila lola i bekrija

Bila
U poslednje vreme više volim da se opustim i ne mislim ništa - a to je najbolji način.
mikele9 mikele9 12:28 04.04.2011

Re: .. odlazim .. {CH4OH)(2x)}

Blagodarim stari92
stari92 stari92 16:00 04.04.2011

slikoakt ishtem (cca 420 x 210 mm )),da

vuche na,.. na ..
mikele9
Blagodarim stari92



mikele9 mikele9 19:32 04.04.2011

Re: slikoakt ishtem (cca 420 x 210 mm )),da

vuche na,.. na The Starry Night and Vincent Van Gogh

Stari moj imam to na kompu već sedam godina ali ti hvala, zaista je odlično
razmisljam razmisljam 13:39 03.04.2011

И тако...

думам ја и думам, а све у складу са темом и сопственим надимком, и општим стањем ствари унутар главе ми, шта бих ( паметно ) могла да приложим дискусији, а онда ми, ничим изазван, негде из неког мрачног буџака полузаборава изненада на ум дође ајдомон*.


* Једна од речи из бебећег речника мог подмлатка.
mikele9 mikele9 14:45 03.04.2011

Re: И тако...

думам ја и думам, а све у складу са темом и сопственим надимком, и општим стањем ствари унутар главе ми, шта бих ( паметно ) могла да приложим дискусији, а онда ми, ничим изазван, негде из неког мрачног буџака полузаборава изненада на ум дође ајдомон*.

* Једна од речи из бебећег речника мог подмлатка

Odlično Razmišljalice! Potseti me na reči mog sina: kopit = helikopter, švidiret = frižider
abrasax abrasax 15:47 03.04.2011

Re: И тако...

Једна од речи из бебећег речника мог подмлатка


Joj, kad se samo setim... Ja sam dugo vukla neke šprahfelere, već bila devojčurak a vrskala, umiljavala se šta li. Tek kad su mi zapretili da će me odvesti kod logopeda, upristojila sam se. Međutim, danas, posle eto kakvog sazrevanja, ta mi reč ne zvuči više tako strašno:

abrasax abrasax 16:31 03.04.2011

Re: .. odlazim .. {CH4OH)(2x)}

Kad se setim detinjstva, prosto procvetam...Da se vratim mislima, one su vodič u stvarnost i poziv na opuštanje. Pa, polako. Hvala na temi!
Filip2412 Filip2412 16:43 03.04.2011

troll: cut while shaving, charles bukowski

it's never quite right, he said, the way people look, the way the music sounds, the way the words are written.

it's never quite right, he said, all the things we are
taught, all the loves we chase, all the deaths we
die, all the lives we live,
they are never quite right,
they are hardly close to right,
these lives we live
one after the other,
piled there as history,
the waste of the species,
the crushing of the light and the way,
it's not quite right,
it's hardly right at all
he said.

don't i know it? i
answered.

i walked away from the mirror.
it was morning, it was afternoon, it was
night

nothing changed
it was locked in place.
something flashed, something broke, something
remained.

i walked down the stairway and
into it.


mikele9 mikele9 12:32 04.04.2011

Re: troll: cut while shaving, charles bukowski

charles bukowski uvek!!!!
AlexDunja AlexDunja 11:41 04.04.2011

think!

mikele9 mikele9 12:34 04.04.2011

Re: think!

Hvala Alex, I think
nezezajsesmene nezezajsesmene 13:14 04.04.2011

Pisanje kao lek i kao hrana

Meni je pisanje samoterapija, vizija šta to želim u životu,slanje poruka,davanje zadatka podsvesti. Kao preporuka negde stoji :"MINIMUM 20 MINUTA DNEVNO ODVOJITI NA DETINJARIJE".
Zato treba pisati imali za to dara ili ne ili pisati sebi u svoj dnevnik, beležnicu.
A to kako pojedini blogeri pišu je umeće u igranju rečima. Zaslužuju svako poštovanje. Pa zato sam i ja tu.
GajaR GajaR 20:50 05.04.2011

haiku o tebi

Mikele brate: ako ti misliš ono što ja mislim da ti misliš, oda si ti jedan jako pokvareni čovek...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana