Društvo| Ekonomija

Naša katastrofalna privatizacija

Saša Radulović RSS / 18.06.2012. u 22:48

Naš glavni finansijski problem je slaba privreda. Glavni krivac je država i poslovni ambijent koji je stvorila. Od poreskog sistema koji ubija zapošljavanje, preko socijalističkih propisa i ogromne birokratije koja ih sprovodi, do korupcije i potpune pravne nesigurnosti. Za promenu poslovnog ambijenta nisu potrebne milijarde evra. Činjenica da je privatizacija katastrofalno sprovedena je samo drugo lice iste medalje.

U privatizaciju smo ušli potpuno nespremni, pre nego što smo rešili neka pitanja koja su preduslovi za uspešnu privatizaciju. Izdvojiću pet po meni najvažnijih pitanja:

1. Prvi je pitanje restitucije., odnosno vlasništva nad imovinom, posebno zemljištem. Da ne prodajemo tuđe budzašto, pa da posle moramo da plaćamo restituciju.
2. Drugi je pitanje pravnog statusa zemljišta. Da ne baratamo sa nedefinisanim pravom korišćenja građevinskog zemljišta i kroz njega poklonimo zemljište za DŽ.
3. Treći je pitanje korporativnog upravljanja dok traje postupak privatizacije: upravnih odbora, nadzornih odbora i direktora. Da ne nastupi haos dok prodajemo.
4. Četvrti je pitanje popisa imovine, njene ispravne procene i izrada ispravnih finansijskih izveštaja koji zaista verno prikazuju stvarno stanje. Da znamo šta prodajemo i koliko to vredi.
5. Peti je pitanje dugova, blokade usled potpune nelikvidnosti i nedostatka obrtnih sredstava. Da ne propadaom i nešto radimo dok prodajemo, jer prodaja može da potraje.

Ukratko, prvo je trebalo doneti zakon o restituciji i zakon o zemljištu, postaviti novi menadžment i dati im zadatak da popišu i procene imovinu, popišu obaveze i sudske sporove, i dovedu knjigovodstvene izveštaje u red. Rok od 3 meseca. Ljude postaviti konkursom. I upravne odbore i direktore. I sve podatke objaviti. Transparentno.

Lako je sada biti pametan kažete? Ljudi su bili i tada pametni. Samo pametne niko nije slušao. Došli su neki mladi, još pametniji, dodu[e bez iskustva, ali sa svojim super idejama o ekstra brzoj privatizaciji. A tržište će onda sve rešiti. Da li baš? Rezultate vidimo. Preko preče, naokolo bliže.

Inače brza rešenja, dvorečenična analiza, samonadziranje i nepotrebnost merenja rezultata, su specijalitet našeg društva. Naša vera u kratice i trikove, čarobne štapiće, besplatan ručak i slične koncepte je zapanjujuća.

Umesto da se pozabavimo prvo sa suštinom i preduslovima za uspeh, mi smo prvo doneli katastrofalan Zakon o privatizaciji koji je stvorio pravni okvir za ovo što danas imamo. Stvorio je zakonsko pokriće za divlji kapitalizam. Taj zakon ima 4 načela:
1. stvaranje uslova za razvoj privrede i socijalnu stabilnost
2. obezbeđenje javnosti
3. fleksibilnost
4. formiranje prodajne cene prema tržišnim uslovima

O prva dva načela neću govoriti. Rezultati govore sami za sebe. Od ova četiri načela, jedino je treće načelo u potpunosti sprovedeno. Jer po tom zakonu, sve može i ništa ne može. Vrlo je fleksibilan.

Zoran Đinđić je bio jako svestan problema finansijskih izveštaja. Tražio je pomoć u rešavanju ovog pitanja. Pomoć je dala neke predloge. Međutim predloge je sprečio njegov kabinet. Oni su očigledno smatrali da tu i nema nekog problema. Upravo suprotno.

Činjenica je da u Srbiji u to vreme niko nije imao kapital. Jedino su strani investitori imali kapital. Kako pravi strani investitori stavljaju veliku važnost na uređen pravni sistem, te su iz tog razloga zaobilazili Srbiju u velikom luku, ispostavilo se kasnije, da je veliki broj "stranih" investitora u stvari pranje novca. I to našeg novca 90-tih. Naravno zakon nije definisao obavezu provere porekla novca. Tek kasnije, kada je već bilo kasno. Važno je bilo samo da neko dođe sa vrećom novca, i sve je A ok.

Zakon o privatizaciji govori o proceni vrednosti imovine u jednom jednom članu, članu 24. A ovaj član kaže da će vlada doneti uredbu. A ta uredba kaže da se kapital procenjuje metodom korigovane knjigovodstvene vrednosti. Zakon ne propisuje reviziju finansijskih izveštaja, popis imovine, procenu imovine, ništa od toga. On samo kaže da uzmete vrednost imovine privrednog društva, onako kako piše u knjigama za koje svi znaju da nemaju veze sa životom, od te vrednosti oduzmete knjigovodstenu vrednost dugovanja iz tih istih netačnih knjiga, dobijete knjigovodstvenu vrednost, koju dalje dodatno diskontujete do 50%, i tako dobijete početnu vrednost za aukcije.

 

Primedbe da najvažnija imovine, zemljište, ima knjigovodstvenu vrednost nula, te da su i objekti amortizovani te da i oni imaju knjigovodstvenu vrednost približno nula, te da je i oprema amortizovana ... nisu dali smesti premlade kreatore ove strategije. Jer i ako je cena značajno potcenjena, biće aukcija na kojoj će se postići prava vrednost, kaže zelena logika.

Think again. Ima jedna stvar oko tržišta koja se izgleda stalno zaboravlja kod nas. Likvidnost, otvorenost i dubina. Ukratko efikasnost tržišta. Npr. A horse, a horse, kingdom for a horse, odnosno "tržišna situacija" u kojoj je konj vredniji od kraljevstva ili.koliko je vredna 1 kg zlata u Sahari, ili u nekom Afričkom selu? Ako nemate dovoljno platežno sposobnih kupaca, nemate ni tržište. A platežno sposobne smo oterali nepostojanjem poslovnog ambijenta. Ostali su ovi naši "strani".

Tako se naša privatizacija svela na rasprodaju gradskog građevinskog zemljišta i nekretnina po bagatelnim cenama. Često je šteta i dvostruka, jer nam ostaje i da platimo restituciju. Ni jedno malo privredno društvo nije privatizovano zbog operativnog biznisa. Privatizovano je zbog imovine. Zemljišta i nekretnina na atraktivnim lokacijama. Operativni biznis i zaposleni su samo predstavljali smetnju.

Da tim privatizatorima zemljišta ne bi život zagorčali posle privatizacije, ugradili smo i rupu u Zakon o porezu na imovinu, u koji smo, opet slučajno, stavili da pravna lica plaćaju porez na imovinu od 0,4% na knjigovodstvenu vrednost imovine. Koja je 0. Time smo im i ostavili mogućnost da drže vredno zemljište praktično za DŽ, stvore monopol nad zemljištem, podignu njegovu cenu i praktično zaustave razvoj gradova. Pogledajte samo primer Ikea. On je tipičan za bilo koga ko želi nešto da radi koda nas.

Kako i pored bagatelnih cena i dalje nije bilo dovoljno kupaca za sve, privatizacija se otegla. Celu deceniju. Da smo brzo i poklonili za DŽ, i to bi bilo bolje od ovoga.

Zakon takođe uopšte ne reguliše obaveze kupaca što se tiče investicija, niti reguliše kako bi te investicije trebale da budu izvedene. To je ostavljeno privatizacionim ugovorima. Pa imamo kao pravilo tehniku kojom je bezvredna oprema i/ili druga imovina procenjivana na ogromne vrednosti i onda unošena kao kapital, i time zadovoljavani uslovi iz ugovora o privatizaciji. Nikome nije palo na pamet da kaže: novčana investicija.

Zakon takođe uopšte ne reguliše postupak nadzora. Pa je i to ostavljeno da bude rešeno ugovorom.

A ni niska cena nam nije bila dovoljna, pa smo omogućili kupovinu na 6 rata. Bez kamate. Za fizička lica. I time smo omogućili legalno ugrađivanje i pranje novca. Fizička lica  su za pravna lica kupovali, a onda prebacivali pred poslednju ratu,kupoprodajni ugovor na pravno lice. I to je zakon predvideo. Mogućnost prenosa pred poslednju ratu.

I tako dalje. Zakon je istinski katastrofalan. Rezultate vidimo.

I bilo bi dobro da je tu kraj. Na žalost nije.Ovaj koncept keeps on giving  Privatizatori su odmah nakon kupovine i nakon proteka rokova predviđenih privatizacionim ugovorima (ovde govorim o onim pametnim, ne onima kojima se žurilo pa nisu ni taj period mogli da sačekaju) izvršili procenu imovine i našli da je ona vredna od 50 do 100x više od cene koju su platili. A nije. Vredna je oko 10x iznosa koji su platili. Te su te nekretnine ponudili kao obezbeđenje za astronomske kredite koje su uzimali od banaka. Pa su tim parama dalje ulazili u nove privatizacije i investicije, uglavnom u vredne nekretnine. I tu su se zaigrali, i oni i banke. Stigla je kriza. Ušli smo u situaciju problematičnih kredita i nedovoljnog obezbeđenja. Za privredu nije bilo kredita. Sav novac povlače ili država svojom nekontrolisanom javnom potrošnjom.ili naši privatizatori. A banke trošak loše investicije prenose na klijente preko country risk-a.


I danas, dvanaest godina posle, još uvek imamo ogroman problem sa finansijskim izveštajima. Ogromna većina nije u skladu sa međunarodnim knjigovodstvenim standardima. I to kao da nikome ne smeta. I danas imamo problem sa restitucijom. I danas imamo problem sa vlasništvom nad zemljištem. I danas imamo problem sa porezom na imovinu za pravna lica. I danas imamo problem sa neprivatizovanim društvenim preduzećima, posebno sa preduzećima u restrukturiranju. I danas nam ne pada na pamet da promenimo pristup.

Umesto da za sva privredna društva, posebno javna preduzeća, tražimo popis imovine i dugova, usklađivanje finansijskih izveštaja i računovodstva sa standardima, transparentnost, izbor nadzornih odbora i direktora na konkursu, mi bi neke kratice. Mi bi reindustrijalizaciju. Mi bi da država i njeni provereni partijski kadrovi i dalje privređuju sa našim parama, bez ikakave odgovornosti. Mi bi da grad Beograd razvija robnu marku i maloprodaju PKB-a. Mi bi izgleda socijalizam u formi državnog kapitalizma.

Veliku grešku smo napravili time što smo bankama omogućili da ne budu dostupni građanima Srbije preko berze.
Veliku grešku smo napravili time što smo cementarama omogućili da ne budu dostupni građanima Srbije preko berze.
I tako dalje za sva privredna društva koja su kupljena radi pristupa našem tržištu. Npr. kada smo hemijsku industriju prodali, strateški investitori nisu nastavili razvoj biznisa i širenje na lokalnom tržištu. Praktično su ukinuli naše istraživanje i razvoj, doneli svoje proizvode i prodaju ih jeftinije pod našom robnom markom. Iste proizvode. Bez ikakve ideje da se biznis širi, da izvoze. Jer što da izvoze u Bugarsku, kad tamo već imaju jedno drugo preduzeće sa istim tim proizvodom, samo pod drugim imenom.

Veliku grešku ćemo napraviti ako od javnih preduzeća ne napravimo akcionarska društva i ne pustimo ih na berzu.

Moja generacija je propustila istorijsku šansu za novi početak i za privredni preporod. Takvu šansu dobija malo generacija. Umesto preporoda i društvenog interesa, preovladao je moralni i svaki drugi kolaps društva i urušavanje svih vrednosti. Kao da je politička elita, moja generacija, nakon bede 90-tih, sve ovo shvatila kao jedinstvenu situaciju da se namiri i obezbedi, potpuno podivljala i izgubila svaki kompas. I mene je sramota zbog toga.

https://www.facebook.com/SasaRadulovich

https://twitter.com/#!/SasaRadulovich 

 

.



Komentari (27)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

vladaxy vladaxy 07:03 19.06.2012

CIA snajka, CIA

Lako je sada biti pametan kažete? Ljudi su bili i tada pametni. Samo pametne niko nije slušao. Došli su neki mladi, još pametniji, dodu[e bez iskustva, ali sa svojim super idejama o ekstra brzoj privatizaciji. A tržište će onda sve rešiti. Da li baš? Rezultate vidimo. Preko preče, naokolo bliže.


Ovo je bila udbaška privatizacija. Svi zaslužni članovi službe su namireni. Zašto bi deca otimača iz '45 vraćala oteto?

Problem je što oni mogu da funkcionišu samo u zatvorenom ssistemu državnih privilegija i monopola. Kad ih isteraš na svetlost dana i ubaciš u tržišnu utakmicu, oni tu nemaju šta da traže.

A možda i ovakvi debilizmi imaju uticaja..
vojislav948 vojislav948 08:40 19.06.2012

ja bi reko ....


Lako je sada biti pametan kažete? Ljudi su bili i tada pametni. Samo pametne niko nije slušao. Došli su neki mladi, još pametniji, dodu[e bez iskustva, ali sa svojim super idejama o ekstra brzoj privatizaciji. A tržište će onda sve rešiti. Da li baš? Rezultate vidimo. Preko preče, naokolo bliže ...



Saša sve pohvale za još jedan u nizu tvojih izuzetno temeljnih analiza, naših promašenih " mona liza", mislim da sve ovo što se dogodilo nije slučajnost, sve ovo je osmišljena namera da se u pravnom haosu, dogodi pljačka stoleća i u Srbiji. Ono što su generacije mukotrpno stvarale, ono što nam je priroda nesebično podarila, naši " nazovi eksperti" čitaj mešetari svih boja, razgrabili su, oteli i rasprodali u bescenje. Odgovornih za ova nedela, nema, po onoj narodnoj pa igrala se deca..., ili šta dete zna šta je lopovluk i sada ta deca već odrasla, ojačala, prebogatila se i postala obesna, a sirotinja sve veća i našoj propasti i beznađu, nema kraja ...
sahmatbg sahmatbg 09:35 19.06.2012

Re: ja bi reko ....

Ono što su generacije mukotrpno stvarale, ono što nam je priroda nesebično podarila, naši " nazovi eksperti" čitaj mešetari svih boja, razgrabili su, oteli i rasprodali u bescenje. Odgovornih za ova nedela, nema, po onoj narodnoj pa igrala se deca..., ili šta dete zna šta je lopovluk i sada ta deca već odrasla, ojačala, prebogatila se i postala obesna, a sirotinja sve veća i našoj propasti i beznađu, nema kraja ...

Upravo tako.A Saši preporuka za tekst.
Saša Radulović Saša Radulović 19:38 19.06.2012

Re: ja bi reko ....

da sve ovo što se dogodilo nije slučajnost


Ne može nikako biti slučajnost.
aleksandarkarisik aleksandarkarisik 09:05 19.06.2012

Preporuka

Uvek volim da pročitam tekst o onome što me zanima od nekoga ko se razume. Meni, kao malom Đokici baš tako izgleda privatizacija opisana u tekstu. Nekako mi se kao jedan od glavnih uzroka za ovako katastrofalne posledice nameće jedna loša osobina mentalnog sklopa ljudi ovdašnjih - nedostatak vizije, elementarnog kontempliranja o tome šta će biti sutra ili za mesec ili nekoliko godina unapred. Kao jel'te, malom Đokici mi se čini da je dobar deo privatizovanih preduzeća moglo da radi i dalje, samo novi vlasnici su hteli 1.000.000,00 odmah, a ne 30.000.000,00 kroz deset godina.
sevarlica sevarlica 10:03 19.06.2012

...

Srbija NIJE prošla PRIVATIZACIJU.
Nema privatizacije bez DENACIONALIZACIJE.

Ono što je Srbija prošla se zove PRVOBITNA AKUMULACIJA KAPITALA, prevedeno na jezik nas laika, "leva ruka desni džep".
highshalfbooze highshalfbooze 10:30 19.06.2012

Re: ...

Srbija NIJE prošla PRIVATIZACIJU.

Tačno tako. I ovakvi tekstovi gde se stvari pogrešno predstavljaju i opet kolektivizuju "greške", a u stvari krivica, samo ide u prilog kriminalcima.
Decenije nečijeg rada je otišlo u vetar. Ups, izvinte svi smo pogrešili. Trebalo je drugačije.... joj jajce...
Ono što je Srbija prošla se zove PRVOBITNA AKUMULACIJA KAPITALA

A zna se i koji su ti.
angie01 angie01 11:10 19.06.2012

Re: ...

sevarlica
Srbija NIJE prošla PRIVATIZACIJU.Nema privatizacije bez DENACIONALIZACIJE.Ono što je Srbija prošla se zove PRVOBITNA AKUMULACIJA KAPITALA, prevedeno na jezik nas laika, "leva ruka desni džep".


utomsmislu,...kako su oni mislili da izvrse restituciju, kada su vec najbolje zemljiste bespravno udomili miskovicu, kosticu i ekipi, sa sve kombinatima i infrastrukturom koja je tu funkcionisala, a oni samo otpustili staf i zaustavili proizvodnju, cekajuci da svoj novosteceni kapital skupo prodaju strancima?

koliko sam shvatila-ta, vec bespravno kupljena zemlja-ponavljam, najkvalitetnija, se nece vracati parvim vlasnicima???, nego ce iz neke odredjene kolicine para biti svima refundirana po mnooogo nizoj ne adekvatnoj ceni!

po mojoj logici, ovo je samo ponovljen kriminal, sada mnogo konkretniji i veci, prvo je bespravno dozvoljena kupovina zemlje, koju je drzava konfiskovala, sa svim objektima i masinerijom- a da ni radnici ni pravi vlasnici nisu adekvatno obesteceni, a sada pokusava da se ta kradja definitivno aminuje time sto ce se podeliti neka sica!
Saša Radulović Saša Radulović 19:36 19.06.2012

Re: ...

kolektivizuju "greške"


Ne razumem gde ste našli kolektivizaciju ili ups pogrešili smo?

Tekst je analiza onoga šta se desilo.
sevarlica sevarlica 10:21 20.06.2012

Re: ...

utomsmislu,...kako su oni mislili da izvrse restituciju, kada su vec najbolje zemljiste bespravno udomili miskovicu, kosticu i ekipi, sa sve kombinatima i infrastrukturom koja je tu funkcionisala


Naravno, još su sad pronašli najbolji sistem za stopiranje restitucije. Eksperiment je izveo D.Đilas u gradu Beogradu sa ponovnim podržavljivanjem PKB. Zašto kažem da je ovo najbolji sistem.
Ne daš svoje pare.
Sve je legalno.
Ne daš svoje pare.
Kupuješ glasove i kadrove radnim mestima.
Ne daš svoje pare.
itd...
Ne daš svoje pare.

p.s. da ne govorim da će vojvođanski deo PKB-a(uz put) da se pretvara u građevinsko zemljište jer je po GUP-u u GZ.
zemljanin zemljanin 10:19 19.06.2012

namera

Hipotetički, ako otvaramo posao na kome se može "lepo" zaraditi koristeći zakonsku regulativu, postoji samo jedna sigurna stvar - direktori te firme neće biti naši prijatelji. Uzećemo mlade, željne dokazivanja i podložne autoritetu i sa par saveta im dočarati perspektive.

Tako da ovaj deo oko "... premlade kreatore ove strategije." zvuči vrlo naivno a posebno što zvuči kao da su oni krivi jer su bili mladi ali su imali dobre namere pa onda nisu ni krivi ...
zivko.curcic zivko.curcic 10:57 19.06.2012

...

A imamo i takve situacije (PIK Bečej) gde država ponovo uzima pod svoje "privatizovane" firme, koje su bankrotirale i na taj način štiti banke koje su tim firmama davale basnoslovne kredite. Uz put niko ni ne odgovara za te pronevere, čak i dalje ima udeo u vlasništvu.
Sepulturero Sepulturero 12:16 19.06.2012

Јерес

Приватизација није почела са Ђинђићем већ још у доба Милошевића и није била неуспешна. Да ли бисте могли да нам објасните у чему је разлика?

Такође, ако се добро сећам, оне године после делимичног укидања санкција па све до бомбардовања су економски биле доста добре.
Saša Radulović Saša Radulović 19:30 19.06.2012

Re: Јерес

Biila je neuspešna i prethodna privatizacija. Iz istih razloga.

http://www.bradulovic.com/2012/03/31/inevitable-grafikon-nedelje/
tom tom 14:39 19.06.2012

privatizacija

Po meni, glavna greška je bila što se socijala zadržavala u preduzećima. Svi privatizacioni ugovori su imali klauzule o zabrani otpuštanja od 3-5 godina. Time se nije ništa postiglo, jer čim je taj rok istekao, preduzeća su otpuštala viškove koji su evidentno postojali. S druge strane, to je služilo kupcima da ubiju cenu. Takodje, ugovori su imali neke nenormalne klauzule, poput zabrane prodaje imovine, zabrane promene imena itd. Sve to nije imalo nikakvog smisla, a ubijalo je cenu. Pa onda uvodjenje malih akcionara (još jedna besmislena stvar koja nikome ništa dobro nije donela, ni investitorima ni malim akcionarima). Pa nepravda gde je neko dobio akcije pivare (uzimali po 200-300 hiljada evra, gde je radilo više članova porodice) a neko, NIS-a...i još svašta nešto...

PRivatizacioni ugovori su imali po 50 strana, pa su davali mogućnost za svakavka tumačenja, raskidani su, agencija parazitira na tzv. kontroli ispunjenosti uslova itd.

Po meni, privatizacioni ugovor je morao da ima dva člana:

1. ime firme koja se prodaje (100 % kapitala)
2. cena (keš, realna cena)


a posle, kad neko to lepo i pošteno plati, nek radi šta hoće. Nek otpušta, neka ruši, njemu na volju...višak radnika na Zavod, pa u prekvalifikaciju. Pare od privatizacije su trebale da idu u tržište rada, za finansiranje nezaposlenih i prekvalifikacije. To bi bilo ozdravljenje privrede. A ne ovako, posle 10 ili bolje reći 22 godine opet smo na početku...
Saša Radulović Saša Radulović 19:33 19.06.2012

Re: privatizacija

Vođenje socijalne politike kroz privatizaciju je pogrešno. Nema besplatnog ručka.
Ali svakako ne i glavna greška. Glavnih 5 problema po mom mišljnju sam naveo u tekstu.
tom tom 11:41 20.06.2012

Re: privatizacija

Ma ima više od 5 problema, ali rešenje je u uprošćavanju. Dakle, 100 % vlasništva se prodaje, odrešene ruke kupcu i samim tim dolazi se do realne cene.
Saša Radulović Saša Radulović 12:23 20.06.2012

Re: privatizacija

Naravno da se radi ne samo o uprošćavanju, nego i o izsvesnosti i mogućnosti da racionalno vodite biznis. I naravno da ima više od pet problema ali mislim da je navedenih pet bilo ključno da bi uopšte mogli da razgovaramo o uprošćavanju.
Filip Mladenović Filip Mladenović 15:41 19.06.2012

Sučaj AGROBANKE!

Poslednji pasus ovog sjajnog bloga može se najbolje shvatiti u svetlu najsvežijeg primera, bolje reći skandala - bankrot AGROBANKE.

Umesto da pljušte otkazi u NBS, umesto da članovi UO "Agrobanke" budu pod istragom,
javnosti se samo ispostavlja cena, u milionima evra, propasti ove banke zbog alavosti i neodgovornosti. Cena koju ćemo svi mi morati da platimo iz budžeta!

Saša Radulović Saša Radulović 19:42 19.06.2012

Re: Sučaj AGROBANKE!

I da ne zaboravimo Metals banku, pardon Razvojnu banku Vojvodine.
ne_shvatam ne_shvatam 10:58 20.06.2012

embedded failure

Želeo bih da predložim misaoni eksperiment.
Šta bi se desilo sa najjačom ekonomijom sveta da je neko uzeo i naložio da sve firme moraju da promene vlasnika, ne tako da trampe jedne za druge nego da se nađu potpuno novi vlasnici svega. Pretpostavimo dalje da postoji dovoljno jak bankarski sektor koji može takav proces da podrži kreditima.
Obzirom da je zarada osnovna motivacija i pokretač razumljivo je da novi vlasnici bilo da su za privatizaciju dali pozajmljen novac očekuju da se taj novac vrati.
Dolazimo u situaciju da privreda mora da generiše kapital u iznosu celokupne svoje vrednosti, samo da bi se vratila na nivo pre promene vlasništva. Ako je u pitanju uspešna privreda poput kineske i gde je privredni rast umanjen za proviziju banaka 6% vreme otplate celokupne vrednosti je 11,9 god. U sličaju manje uspešne sa 2% godišnje period se produžava na 69,66 godina. Znamo da je naša još manje ako uopšte uspešna.

Meni neuspeh deluje kao ugradjen i sigaran ishod celog poduhvata.
Nije li bolja promena strukture vlasništva besplatnom podelom deonica? Mogla bi da se formira institucija “startup” umesto stečajnog upravnika koji bi vodili preduzeća dok se ne formira većina od 50%+1 da vodi preduzeće...
gorran2 gorran2 11:06 20.06.2012

Re: embedded failure

Saša Radulović Saša Radulović 11:16 20.06.2012

Re: embedded failure

Pravi misaoni eksperiment.

Meni neuspeh deluje kao ugradjen i sigaran ishod celog poduhvata.


Tako nekako.

Nije li bolja promena strukture vlasništva besplatnom podelom deonica?


Nije. Nikako ne mozete izbeci 5 tacaka iz teksta. Od sustine se ne moze pobeci.
ne_shvatam ne_shvatam 17:15 20.06.2012

Re: embedded failure

Saša Radulović
Pravi misaoni eksperiment.

Nije li bolja promena strukture vlasništva besplatnom podelom deonica?


Nije. Nikako ne mozete izbeci 5 tacaka iz teksta. Od sustine se ne moze pobeci.



Mislim da jedno drugo ne isključuje. Samo je razlika u tome što se ne zahteva od privrede da odmah generiše kapital koji nema.
Saša Radulović Saša Radulović 21:36 21.06.2012

Re: embedded failure

Ne isključuje. Nakon što se ispuni 5 uslova, i tek nakon što se ispuni, možemo razgovarati o načinu privatizacije. Podela besplatnih akcija je jedan model. Postoje i drugi modeli. Međutim, ono što tekst hoće da kaže, da bez ispunjenja 5 uslova, ni jedan model ne može da uspe.
domazetovic.andrej domazetovic.andrej 15:30 21.06.2012

Da jos malo zamumuljimo....

Ono Sasa sto ste naveli - 5 uslova - nemoguce ih je bilo odraditi u 3 meseca jer samo nase pravosudje vodi sporove po 15 godina i ni jedan stecaj ne mozete da privedete kraju. Vi to najbolje znate. Pa 4 velike banke koje je Dinkic 'zatvorio' jos nisu zatvorene - i dalje traje stecaj. Ko tu moze da dobije presude i odradi izvrsenje kada sami sporovi traju po generaciju? Kako onda zatvoriti knjige, proknjiziti dugove i znati na cemu ste?

Sto se samog vlasnistva tice, tu je tek haos. I sta se danas radi po tom pitanju? U Vojvodini se ukida sistem zemljisnih knjiga koji je funkcionisao preko jednog veka, pa se ovaj posao prebacuje u katastar, odnosno u geodetski zavod. I sada imate geometre koji peti put premeravaju Srbiju u nedostatku boljih ideja kako se na brzinu prekvalifikuju u pravnike da bi znali da razmrse sistem vlasnickih odnosa na toj istoj zemlji. A parcele ne moze niko da upari jer se od premera do premera sve menja. Dajemo geometrima da rade pravne poslove...
Saša Radulović Saša Radulović 21:34 21.06.2012

Re: Da jos malo zamumuljimo....

Eh Andrej. Naravno da je moguće uraditi 5 stvari koje sam naveo u 3 meseca, onako kako sam ih naveo.

Malo ste nadodali na ono što sam napisao :) Naravno da se sporovi ne mogu rešiti u 3 meseca (to nije ni navedeno), ali se mogu sigurno popisati i proceniti u skladu sa međunarodnim računovostvenim standardima.
U svakom stečaju ovaj posao procene i svih popisa i procena se završi za 3 meseca. Zavšetak stečaja je potpuno druga tema. Stečajevi traju zato što nema kupaca i zato što traju imovinski sporovi.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana