Društvo| Ekonomija| Energetika| Moj grad| Životni stil

Grejanje u Japanu

little_radojica RSS / 24.01.2015. u 15:04

Једна кратка твитер размена ме је пресудно инспирисала да коначно почнем да пишем о Јапану што сам дуго одлагао. Разлог: увек мислим да не знам довољно иако овде живим већ три године, а јапански језик учим већ скоро 10 година ( а и сад не мислим да нешто претерано знам). Елем, како је већ трећа зима реших да напишем нешто о томе како се људи греју у Јапану. 

Пошто намеравам да и убудуће пишем о Јапану ред је да одмах на почетку кажем пар ствари о томе како мислим то да урадим и шта је поента свег тог писанија. Дакле, не прође дан да не пронађем неки сензационалистички наслов што у нашим, што у страним новинама о нечем специфично јапанском, које у два потеза приказује Јапанце као овакве или онакве (или као лудаке или као генијалце) и мислим да том приступу генерално фали јако много нијанси између црне и беле, највише зато што читаоци сами имали јако мало прилике да науче о Азији, Далеком Истоку, па и Јапану. Мислим да се зато свака репортажа о Јапану мора ставити у ширу персепктиву него кад се пише о нама блиском Западном свету. Прво, Јапанци су људи, као и сви други, хомо сапиенси, ни бољи ни лошији по рођењу од било којих других. С временом, живећи (само)изоловани на острву и под утицајем нешто суровијег природног окружења (али не само због тога), као друштво су усвојили нека решења која на први поглед изгледају веома специфична и екслузивна, међутим, ја хоћу да покажем да се и она могу посматрати као универзална и логична, тј. да никако нису ограничена само на Јапанце. У том смислу, урођено поштење, част, дисциплинованост, интелигенција, мудрост, рационалност, марљивост, фанатичност и остале позитивне предрасуде (а има и негативних) које о Јапанцима имам прилике да чујем и прочитам често су услед површности и недостатка знања само пренаглашена и неправедно додељена свим Јапанцима. Кад се ствари гледају појединачно, што се често ради, и на малом узорку људи (као што су на пример самураји) не могу се извући добри закључци, како о модерном јапанском друштву, тако и о јапанском друштву уопште које је, то признајем, тако привлачно за разне генерализације и стереотипизације. Па хајде онда да видимо, зашто и како Јапанци неке ствари раде другачије од других, посебно нас са Балкана, која је логика иза тога и какви се закључци могу извући. Учећи о другима, неизоставно учимо и о себи. То никако не значи да је Јапански систем богом дан, да Србија ништа не ваља и да је треба пљувати.

Како се греју Јапанци?

Јапанци углавном не греју простор (ваздух), него тело (поготово ноге).  Како је до тога дошло с обзиром да је 85% земље прекривено густим шумама, те дрва има, а да је ватра, као и свуда била једини начин да се створи топлота, није ми сасвим јасно. Један од одговора би могао бити густина насељености, али није увек била оволика насељеност. Тренутно, Јапан има 127 милиона становника (око 18 пута више него Србија), на око 4 пута већој површини него што је Србија што даје 4.5 пута већу насељеност. С обзиром да имају више шуме од нас (скоро три пута више), дођемо на то да би грејање на дрва у Јапану било исто тако логично као и у Србији. Међутим, тај концепт дебелих зидова унутар којих је пријатна температура се никако није примио у Јапану.

Један од разлога би могао бити однос спољашњег и унутрашњег простора у јапанској вернакуларној, а и високој архитектури. Да би то било могуће постоји шођи - клизна врата од танког дрвеног оквира на који је налепљен јапански папир који је практично једино што дели унтрашњи простор од спољашњег. Постоје и зидови од земље, дебели, од неких 5-10 центиметара што варира од краја до краја Јапана. Постоје зидови од дрвене грађе, али ни они нису много дебљи. Богатије куће су имале и неке зидове од камена, па и дебље зидове од набијене земље, али све то не мења драстично одуство њихових топлотно-изолаторних својстава. У модерним временима зидови од бетона су се нешто подгојили да би одговорили на изазове земљотреса, али су опет остали без изолације или је изолација сведена на симболичних пар центиметара. Прозори су често једнослојни, клизни, без дихтунг гума, но то се у задње време сасвим сигурно побољшава. Све је то тако другачије од наших стандарда које смо усвојили од Немаца који опет као један од главних концепата градње форсирају пасивну кућу или, идеално, кућу која уопште не троши енергију.

Други разлог за лагану конструкцију и танке зидове су чести земљотреси који љуљају све оно што има масу, па је логична употреба дрвета које је релативно лагано и отпорно на савијање. Челик такође, док бетон рачуна на крутост и еластичност арматуре у њему (али се појављују пукотине). Окрени-обрни зидови од 10-15 центиметара су реалност у Јапану, још увек. 

Треће, зиме у већем делу Јапана нису страшне. Кјушу има тропску климу, Шикоку није хладан, централни део Хоншуа је умерен, а само север земље (где је и густина насељености најмања) је баш хладан. Свуда постоји 4 годишња доба, али за већину становника Јапана зими температура не пада испод нуле. 

Последица свега тога је да - нема централног грејања. Све врсте инсталација постоје и то, наравно, није технолошки проблем, већ једноставно нема много смисла грејати простор који уопште није изолован и где температура у већем делу зиме буде око 10 степени природно.  

(Иначе, грејати неизолован простор је веома скуп спорт. Енергија је нешто што Јапан скоро да уопште нема, а и да има битнија је индустрији. Може да се купи, али кошта баснословновно. Ствар је тим гора што су нуклеарке погашене, а оне су правиле 30% струје у Јапану, малтене бесплатно. То што оне сад због (не)оправданог страха од нуклеарне енергије не производе, мора да се увезе у виду нафте, што је отерало Јапан у трговински дефицит(!) након неколико деценија константног суфицита. Дакле, јако кошта, али док се тај дијалог око нуклеарки води Јапан ће да плаћа.)

Е како се то греје тело, а да се не греје цела соба/кућа?  Решење је - котацу (КЛИК за слике). Ниски сточић прекривен ћебетом/јорганом испод кога је електрична грејалица од неких 500W која је прописно заштићена да се неко не опече. Чланови породице се окупе око сточића, завуку ноге под јорган и тако се греју. Ту и једу, друже се, играју карте, гледају телевизију. Ту често и заспу, поготово деца. Сви знамо онај осећај кад се добро наклопаш, па седнеш поред каљеве пећи и за пет минута те мама и тата буде да се "вучеш у кревет". Раније се за котацу користио специјални угаљ, жар, али у модерним временима за тако нешто нема потребе. Посебна варијанта је "хориготацу" ("хори" значи "рупа") који се постави изнад рупе у поду у коју згодно иду ноге, па је удобније седети. Постоје и модерне варијанте високих столова са специјално укројеним ћебетом тако да се може седети и на столици. Постоје кружне варијанте, квадратне, правоугаоне, веће, мање, а ћебе се једноставно уклони кад прође грејна сезона кад служи као обичан сточић за исту сврху дружења и клопања. 

Уз котацу сјајно иде и електрични тепих. Да, тепих који има утичницу, лепо се утакне у струју и - греје. Никакво чудо. Може и да се полије водом, не смета, штавише, може да се пере. Па сад ти види, топао тепих, а на њему котацу. Изнад може да се види и пара како излази из уста, али субјективног осећаја хладноће нема, догод су ноге у топлом. 

Електрични тепих постоји и у варијанти електричног ћебета, али и у варијанти електричног подметача за постељину или подметача за, да простите, гузицу. Те варијанте су мање, лакше, мобилнији од тепиха, па се користе којекуде. Кауч, кревет, столица, фотеља, или било где. 

У неким регијама, где баш уме да захлади, рецимо у планинским крајевима и на северу Јапана, постоје и додатни реквизити. Рецимо, налепница за тело која греје. Нешто слично код нас постоји за лечење реуме. Постоји варијанта за стопала (за у ципеле кад си напољу) и за тело. Постоје и нелепљиви, које једноставно можеш да држиш уз себе или у рукама, греје неких 4-12 сати. Каиро се зове. Ја још нисам видео неког да користи те налепнице за тело, али није да сам их баш скидао да проверим. 

Даље, да би се тело ефикасно грејало потребно је слојевито се обући. Раније је кимоно имао ту улогу данас модерна гардероба. Но има и ту новина. Uniqlo, који рекламира и Ђоковић, има специјалну серију доњег веша (али и других одевних предмета) који ефикасније задржава топлоту тела. Наше тело је способно да створи завидну количину топлоте, а на нама је само да је задржимо. Од дугачких гаћа па до јакни, све је изузетно лагано, а заиста сјајно држи топлоту, тако да нема потребе за неким бундама и дебелим перјаним јакнама. И нема ко то није купио, а сад већ и други произвођачи имају своје варијанте мада је Uniqlo то најбоље брендирао. Heattech >>>>KLIK.

Има још једна ствар, која заслужује посебан текст, али ћемо је овде само споменути. Јапанци се не туширају, они се купају - сваки дан. Што каже један мој пријатељ који је дуго овде, могу да не вечерају, не могу да не одлеже у кади 15 минута. У врелој води, разуме се. То функционише тако што се прво добро изрибају, ван каде, и онда тако чисти улазе у воду на 40 степени. Пошто улазе чисти, а у воду се не сипају детерџенти, једна када воде је довољна за све чланове породице. И тако сваки дан. Тако загрејани иду у кревет, под дебео јорган (футон). Нема ништа слађе него заспати након топле купке. Бојлер најчешће ради на гас који није скуп у Јапану.

За случај да је некоме и у кревету хладно ту су већ поменута електрична простирка и јутанбо (букв. = грејач на топлу воду)  који у разним облицима постоји вероватно свуда на свету (мада се у Јапану ипак ретко користи). Најчешће је канистер од силикона или опет од неке отпорније пластике. У давна времена је то вероватно био загрејан камен, цигла или шта је већ при руци, што има велику масу, те добро акумулира топлоту. 

Наравно, времена се мењају, ту су клима уређаји, ту су разне грејалице за догревање, које раде по потреби. Моја жена је екстремно зимогрожљива, па рабимо малу пећ на керозин. Керозин се купи на било којој пумпи. Јапанци то раде елегантно, колима, ја убацим цео канистер од 18 литара у корпу на бициклу. С тим чудом се затворимо у спаваћу собу од неких 10 квадрата и онда га она одврне на 25 степени, па ја спавам откривен, јебига. Добра ствар је да не треба димњак (треба чешће проветравати), лоша ствар је што треба стално досипати, а то за алфа мужјака значи једну ствар - балкон и црево. Мени то исто пада као кад треба отићи у шупу по нарамак дрва, али 2-3 пута недељно, није страшно. Грејалица је мала и лагана, па је као и кварцна пећ крајње мобилна.

У јавним установама, и на послу, где је више људи по квадратном метру, грејемо се на климу. Централни климатизациони систем, топлотне пумпе, ефикасност је далеко већа, а и због строжијих сеизмичких прописа и зидови испадну дебљи, па је и ефикасност боља него у једнопородичним кућама.

На Хоккаиду, северном острву који је на педесетак километара од Владивостока, сам видео и централно грејање. Тамо су зиме жестоке и дуге и нема јуначења. Али чињеница да је јапански електро-енергетски систем најоптерећенији лети довољно говори о грејању у Јапану! 

Да сумирам:  ако чујете/видите негде да су зидови у Јапану као флис папир, не брините, просечан Јапанац се ипак не смрзава, нити се нешто страшно жртвује због тога. Тај угао гледања је иначе, веома раширен међу рецимо страним студентима који су у Јапану привремено или чак међу јапанским студентима и младим самцима, који имају ту опцију да уместо да плаћају за грејање из свог џепа на претходно описане начине, да се лепо смрзавају или да висе у лабораторији/канцеларији где је топло о трошку државе или фирме. Страни студенти често и не знају шта им је све доступно, или им је скупо да се отворе за грејалицу, јер знају да остају кратко време. Мада, најчешћи разлог је што, ако укључиш клима уређај он нешто кошта, а ако га не укључиш он не кошта ништа. Слична је ситуација и са пензионерима и генерално са људима који живе сами. Но, ми знамо да то уопште није специфично за Јапан. Пензионери и студенти у Србији су на сличан начин штедљиви као њихове колеге у Јапану, док су они у пуној платежној моћи у Србији на сличан начин као јапанска средња класа лежерни. 

Изузетак је добар део становника Србије који имају централно грејање и то по одличним ценама (плаћао и ја па знам, а и ложио дрва па још боље знам). Ту не постоји могућност да не плаћаш, а систем није оптимизован па је углавном топлије него што стандард захтева. Има и где је хладније, а ноћу свакако не ради. Но, чим се уведу калориметри (ако буду уведени), та ствар ће се драстично променити. Једном кад индивидуални рачун буде у функцији потрошене енергије сигуран сам да би неко електрично ћебе ушло у разматрање, а што да не и - котацу.

Благу зиму вам желим. 



Komentari (103)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

freehand freehand 15:38 24.01.2015

Odličan!

A nema sedam dana kako sam gledao neke samuraje, ti papirni zidovi, napolju lije neka kiša, krpice snega naokolo a oni sede i kao nije im ništa!
I nisam znao koga bih pitao o grejanju u japanu.
Hvala Rado-jice!
little_radojica little_radojica 17:28 24.01.2015

Re: Odličan!

freehand
A nema sedam dana kako sam gledao neke samuraje, ti papirni zidovi, napolju lije neka kiša, krpice snega naokolo a oni sede i kao nije im ništa!
I nisam znao koga bih pitao o grejanju u japanu.
Hvala Rado-jice!


Хвала Фри.

Jelica Greganović Jelica Greganović 17:35 24.01.2015

Re: Odličan!

A nema sedam dana kako sam gledao neke samuraje, ti papirni zidovi, napolju lije neka kiša, krpice snega naokolo a oni sede i kao nije im ništa!
I nisam znao koga bih pitao o grejanju u japanu.

Jeste, al ja sam onomad kroz virozu gledala Kil Bil, i napolju je bio mraz. Ona se tresla ko šiba, nije mogla ni pirinač da navata da jede, a učitelj je sedeo kao na grejalici i lepo papao.
Doduše to je bilo u Kini...
hajkula1 hajkula1 01:56 25.01.2015

Re: Odličan!

little_radojica
freehand
A nema sedam dana kako sam gledao neke samuraje, ti papirni zidovi, napolju lije neka kiša, krpice snega naokolo a oni sede i kao nije im ništa!
I nisam znao koga bih pitao o grejanju u japanu.
Hvala Rado-jice!


Хвала Фри.




Tebi hvala na zanimljivom blogu :)
I meni misterija, grejanje u Japanu. Došlo mi je hladno samo od čitanja. Mada, ne pominješ minus a što se mene tiče, do +5 nema frke, kuću ugrejem brzo, a do -4 je podnošljivo. Već -5, čak i bez vetra, počinjem da cvokoćem. Jedino da bi me ugrejao kotacu Kao dogrevanje, mogao bi da posluži.

Dobro, danas imaju moderne materijale ali kako im je bilo ranije, ne smem da mislim. Kako u hladnijim, snežnim regionima? Rodilo se... što se mene tiče, ne hvala u tim uslovima.

Nego, da li ih zidovi štite od vetra (da ne kažem, ima li promaje)?


little_radojica little_radojica 12:08 26.01.2015

Re: Odličan!

Dobro, danas imaju moderne materijale ali kako im je bilo ranije, ne smem da mislim. Kako u hladnijim, snežnim regionima? Rodilo se... što se mene tiče, ne hvala u tim uslovima.

Nego, da li ih zidovi štite od vetra (da ne kažem, ima li promaje)?


Е Хајкула промакао ми овај коментар, извини.

Модерни материјали не мењају битније ствар, некад су и део проблема. Ствар је у томе да отпорност на пролаз топлоте уопште није био ставка приликом дизајна. Сеизмички стандарди су више пута драстично подизани од другог светског рата, па је велика пажња посвећена томе. Да би се зидало брзо и чврсто, силни кубици бетона су изливени и притом су прављене исте грешке које су прављене и на Западу. На Западу где се греје ваздух зграда од бетона се цела презноји, па се далеко активније радило на решавању тог проблема. Све се то наравно мења, али требаће времена да то постане и уочљиво.

Што се тиче архитектуре у планинама и у пределима где снег добро напада, баци поглед на ово ЛИНК>>>>Shirakawa-go



На шта те подсећа? :)

Био један добар блог о промаји, код Јелице чини ми се. Ни овде не маре пуно за промају. Врата и прозори, па не дихтују баш ко зна како. Али, постоји нешто што се зове "амадо". То је нешто као клизне шалокатре. Стоје склопљене у једном проширењу на фасади (на доњој слици лево), а користи се у случају олује, тајфуна ("таифу" је јапанска реч, значи "велики ветар" и сличних непогода. Одатле име ("ама/аме"=киша; "то/до"=врата). Скоро свака кућа или стан то има, било традиционална, било модерна.





Черевићан Черевићан 16:14 24.01.2015

маам дихотомног стања

последице зиме - лета
yoga нуди указ прави
упознајмо личне моћи
топло - хладно је у глави
little_radojica little_radojica 17:29 24.01.2015

Re: маам дихотомног стања

Черевићан
последице зиме - лета
yoga нуди указ прави
упознајмо личне моћи
топло - хладно је у глави


Управо тако.
Аригато, гос'н Черевићан
cassiopeia cassiopeia 16:48 24.01.2015

Japan

Biće ovo dobar serijal o Japanu :)

Kod mene je centralno grejanje, ugrađeni su merači i termostat. Još uvek je grejanje na račun firme koja ga je ugradila :) I pored toga, ne bahatimo se, negde su i zavrnuti radijatori na opciju održavanja instalacija da se ne smrzne. U spavaćim je prohladno da se bolje spava. Jedino u dečijoj i dnevnom boravku smo podesili da nam bude prijatno toplo. Videćemo kad stigne prvi račun da li će tako ostati ili ćemo uključiti svoju električnu ćebad.

E, baš se radujem novim pričama.

p.s. Jedna moja rođaka živi u gradu koji se zove Tsu.
tess tess 17:20 24.01.2015

Re: Japan

Biće ovo dobar serijal o Japanu



little_radojica little_radojica 17:23 24.01.2015

Re: Japan

cassiopeia
Biće ovo dobar serijal o Japanu :)

Kod mene je centralno grejanje, ugrađeni su merači i termostat. Još uvek je grejanje na račun firme koja ga je ugradila :) I pored toga, ne bahatimo se, negde su i zavrnuti radijatori na opciju održavanja instalacija da se ne smrzne. U spavaćim je prohladno da se bolje spava. Jedino u dečijoj i dnevnom boravku smo podesili da nam bude prijatno toplo. Videćemo kad stigne prvi račun da li će tako ostati ili ćemo uključiti svoju električnu ćebad.

E, baš se radujem novim pričama.

p.s. Jedna moja rođaka živi u gradu koji se zove Tsu.


Ел ме зезаш? Ми живимо у Цу! :) А ја за друге Србе овде не знам! Послаћу ти пп
marco_de.manccini marco_de.manccini 19:31 24.01.2015

Re: Japan

Ел ме зезаш? Ми живимо у Цу! :) А ја за друге Србе овде не знам!

Постоји решење које задовољава оба услова (тамо нема других Срба, али Кас има рођаку).

Њена рођака је твоја супруга.

* * *

П.С. Да се придружим заслуженим честиткама -- текст је одличан.
cassiopeia cassiopeia 19:50 24.01.2015

Re: Japan

Ел ме зезаш? Ми живимо у Цу! :) А ја за друге Србе овде не знам! Послаћу ти пп



Odgovorila sam ti :)
hajkula1 hajkula1 01:57 25.01.2015

Re: Japan

cassiopeia
Biće ovo dobar serijal o Japanu :)




Da, baš me obradovao :)
nsarski nsarski 17:12 24.01.2015

Odlican tekst

i veoma koristan. Ja sam pre desetak godina proveo oko mesec dana u Japanu (Tokio), i imam najlepse uspomene i zapazanja. Bas cu se radovati da ih uporedim sa tvojima.

Na primer, o njihovim kupatilima moze knjiga da se napise. Drugi tom bi bio o organizaciju stanovanja. Treci o odlaganju "djubreta". Istina, stan koji sam iznajmljivao je bio od tvrdog materijala, blizu Ginze - tamo su takve kuce, jbg.
Hvala i mnogo srece
little_radojica little_radojica 17:38 24.01.2015

Re: Odlican tekst

nsarski
i veoma koristan. Ja sam pre desetak godina proveo oko mesec dana u Japanu (Tokio), i imam najlepse uspomene i zapazanja. Bas cu se radovati da ih uporedim sa tvojima.

Na primer, o njihovim kupatilima moze knjiga da se napise. Drugi tom bi bio o organizaciju stanovanja. Treci o odlaganju "djubreta". Istina, stan koji sam iznajmljivao je bio od tvrdog materijala, blizu Ginze - tamo su takve kuce, jbg.
Hvala i mnogo srece


Хвала на коментару, професоре.
Може и било би добро да се објави књига/е једног дана, али ја сам још зелен за то. Ја сам једном само протрчао кроз Гинзу, али за Токио баш треба времена. Све ово што сте рекли, имам у плану да пишем, али како шта кренем са силним дигресијама оде прешироко. Данас напрасно решим да напишем нешто па куд пукло, без система и реда. :)
nsarski nsarski 18:14 24.01.2015

Re: Odlican tekst

Ја сам једном само протрчао кроз Гинзу, али за Токио баш треба времена.

Ej, spao sam s nogu! Mesec dana sam po ceo dan jurio kroz grad, sa ljudima koji ga odlicno znaju. Cak sam nasao i kafanu "Na Dnu". Ali, ja sam zelenbac bio i ostao. Tvoje priloge ocekujem s radoscu.

nsarski pred kafanom "Na Dnu" u sred Tokija. (Izbrisao sam lik jer se ovde anonimnost ceni).

princi princi 17:38 24.01.2015

Sjajan tekst!

Bravo, Radojice! Uživam u tekstovima ljudi koji sa zanimanjem i, u osnovi, ljubavlju gledaju svet oko sebe, nikad ne zaboravljajući na samopoštovanje.
little_radojica little_radojica 19:22 24.01.2015

Re: Sjajan tekst!

princi
Bravo, Radojice! Uživam u tekstovima ljudi koji sa zanimanjem i, u osnovi, ljubavlju gledaju svet oko sebe, nikad ne zaboravljajući na samopoštovanje.


Хвала на тако лепим речима Принци!
highshalfbooze highshalfbooze 18:51 24.01.2015

+1

Odličan blog.
а сад већ и други произвођачи имају своје варијанте мада је Uniqlo то најбоље брендирао.
A kolko vidim i najskuplji je
Nego meni ovaj njihov XL mali...
Kako se to ponaša kad se oznoji čovek napolju?
freehand freehand 19:04 24.01.2015

Re: +1

Nego meni ovaj njihov XL mali...

Bludniče nezasiti...
little_radojica little_radojica 19:41 24.01.2015

Re: +1

highshalfbooze
Odličan blog.
а сад већ и други произвођачи имају своје варијанте мада је Uniqlo то најбоље брендирао.
A kolko vidim i najskuplji je
Nego meni ovaj njihov XL mali...
Kako se to ponaša kad se oznoji čovek napolju?


Како мали мајку му? Ја сам прилично крупан и пливам у XL-у. Поготово кад су у питању Heattech дугачке гаће и поткошуља (уствари мајица дугих рукава), јер се и растеже. Панталоне ми јесу проблем, не могу од сваког модела да нађем број.

У принципу, колико сам ја разумео, ствар је у влакнима, она праве микро џепове где ваздух може да се завуче, а најбољи топлотни изолатор је заробљен (или макар успорен) ваздух (кад већ нема вакуума). Е сад они су нашли начин да то направе тако да ваздух, тј. топлота остане, а да влага пролази. Ако се не задишеш у томе ради као обична мајица, ако се затрчиш ипак ћеш бити мокар ко моча. За нормалну употребу, ради као и обична памучна мајица.

А што се цене тиче, не знам где си набасао на Uniqlo, али је то овде најобичнија и најјефтинија варијанта (да не рачунамо second hand shop-ове). То је пандан H&M-у или Zara-и. Мислим да чак и у односу на српске цене није претерано скупо.

Едит:
П.С. Хвала лепо!
highshalfbooze highshalfbooze 21:03 24.01.2015

Re: +1

Како мали мајку му? Ја сам прилично крупан и пливам у XL-у. Поготово кад су у питању Heattech дугачке гаће и поткошуља (уствари мајица дугих рукава), јер се и растеже.

Ma meni se chest i waist izjednačio , a po onim dimenzijama koje sam našao tamo, otprilike sam na gornjoj granici. Kupio ja ipak, pa kad stigne tamo na proleće iz Japana videću. A videh tamo da je japanskih XL = EU/US - L

А што се цене тиче, не знам где си набасао на Uniqlo, али је то овде најобичнија и најјефтинија варијанта
Phe... 30$ sa poštarinom za majicu... ne znam za vas Japance, ali za nas Šalim se, video sam nešto iz Kine jeftinije, ali nije to to.
Bludniče nezasiti...

Samo su ti bludne misli u glavi
little_radojica little_radojica 14:46 25.01.2015

Re: +1

Ma meni se chest i waist izjednačio , a po onim dimenzijama koje sam našao tamo, otprilike sam na gornjoj granici. Kupio ja ipak, pa kad stigne tamo na proleće iz Japana videću. A videh tamo da je japanskih XL = EU/US - L



На пролеће? Дотле имаш времена да се стешеш мало, да не морају они да мењају калуп
Шалим се, јесу димензије мање, али ми није деловало да је за цео број.

Ја иначе не марим за моду, па свратим тамо с времена на време и купим нешто, стално мењају моделе. Последње сам куповао дебели дукс по 3000 јена/динара (22 евра), панталоне заисту цифру и неких десет обичних мајица у разним бојама по 300 јена/динара комад (2 евра). Ове варијанте које чувају топлоту су скупе, једна мајица (дугих рукава) око 1300 јена (10 евра). Ја послао мојима кући сваком по једну, авионски, али пакет није још стигао и неће ни стићи. Сад сам провалио да они улошци за ноге што греју не смеју да се шаљу авионском поштом из безбедносних разлога. Кад то нађу (а ја сам и то послао), само шкартују пакет, не шаљу ти га назад. Да ти га пошаљу, морали би да ти пошаљу и казну од 5 хиљада евра. Тако су сад моје мајице негде спаљене. :( Од четири пакета која смо послали за НГ три нису стигла. Само онај који није имао те улошке је стигао на одредиште...
uros_vozdovac uros_vozdovac 17:00 25.01.2015

Re: +1

jesi probao onu foru sa dve sveće i dve saksije?
zilikaka zilikaka 17:33 25.01.2015

Re: +1

jesi probao onu foru sa dve sveće i dve saksije?


KOju? Nešto sa grejanjem?
uros_vozdovac uros_vozdovac 17:57 25.01.2015

Re: +1

jeste bio je i zgodan video, ali je nestao sa tube, tragovi postoje ovde



u pitanju su one sveće iz Ikea


njih staviš u limenu posudu kao na slici, dve - tri, a kad upališ poklopiš sa dve saksije manjom u većoj

Za priručno grejanje jedne prostorije sasvim dobro, plus sveća gori nekoliko sati, i nije skupo uopšte
milisav68 milisav68 19:00 25.01.2015

Re: +1

uros_vozdovac
Za priručno grejanje jedne prostorije sasvim dobro, plus sveća gori nekoliko sati, i nije skupo uopšte

Ima i ova fora.

little_radojica little_radojica 12:13 26.01.2015

Re: +1

milisav68
uros_vozdovac
Za priručno grejanje jedne prostorije sasvim dobro, plus sveća gori nekoliko sati, i nije skupo uopšte

Ima i ova fora.



Ово би ме, након што ватрогасци интервенишу, довело на насловнице у свим новинама

milisav68 milisav68 12:24 26.01.2015

Re: +1

little_radojica
Ово би ме, након што ватрогасци интервенишу, довело на насловнице у свим новинама

Ma to je rešenje za vanredne situacije.
uros_vozdovac uros_vozdovac 14:31 26.01.2015

Re: +1

milisav68
little_radojica
Ово би ме, након што ватрогасци интервенишу, довело на насловнице у свим новинама

Ma to je rešenje za vanredne situacije.

ove sveće su bezopasne, a ja impresioniran učinkom
kalaf kalaf 17:20 26.01.2015

Re: +1

uros_vozdovac
jeste bio je i zgodan video, ali je nestao sa tube, tragovi postoje ovde



u pitanju su one sveće iz Ikea


njih staviš u limenu posudu kao na slici, dve - tri, a kad upališ poklopiš sa dve saksije manjom u većoj

Za priručno grejanje jedne prostorije sasvim dobro, plus sveća gori nekoliko sati, i nije skupo uopšte

Koliko ja poznajem termodinamiku ovo je cista prevara. Al opet, mozda nemam pojma termodinamiku...
zilikaka zilikaka 19:06 24.01.2015

bravo

Odličan tekst. O-dli-čan!

Šta si do sada čekao?!
gedza.73 gedza.73 20:01 24.01.2015

Re: bravo

Odličan tekst. O-dli-čan!

Šta si do sada čekao?!

Što je čekao, čekao je. Sad neka malo ubrza.

Iz neke knjige o srednjevekovnom Japanu mi ostalo u sećanju da su neki običaji prostog puka vrlo slični običajima u Srba.
Sad dal' mi vodimo poreklo od njih ili oni od nas
Elem, oduševilo me, ako je tačno, da su imali mobe (što je i normalno, jelte).
Majstora, ili više njih, su plaćali sakeom ili pirinčom a ostali su radili na zaduživanje.
Na rogove kuće su kačili poklone. Kod nas peškiri i košulje, kod njih kolači.

Sad se spremam da odgledam


Mali Radojice, ova tvoja priča (i naredne, nadam se) su pravo osveženje.
freehand freehand 20:08 24.01.2015

Re: bravo

Sad se spremam da odgledam

Saburo Sakai - "Samuraj". Nađi i pročitaj ako te takve teme interesuju. Ota, Nišizava, Sakai tri najveća japanska vazdušna asa. Ne sećam se sad tačno koliklo ali Sakai je kraj rata dočekao leteći i boreći se sa jednim okom protiv neprijatelja čija se nadmoć u broju merila desetinama puta.
U svakom slučaju meni su Japanci voljom, karakterom, hrabrošću - bili paf!
gedza.73 gedza.73 20:17 24.01.2015

Re: bravo

Saburo Sakai - "Samuraj".

Naš'o recenziju na netu.
Upisala žena u tefter da pokuša u biblioteci.
Hvala na preporuci.

Počeo sam da čitam knjigu 'poslednji voz iz Hirošime'.
I odustao posle nekih dvadesetak strana.
Mučno. I strašno.
blogovatelj blogovatelj 22:17 24.01.2015

Re: bravo

Sad dal' mi vodimo poreklo od njih ili oni od nas


Valjda se Omega javi i objasni. On zna sasvim sigurno.
hajkula1 hajkula1 02:18 25.01.2015

Re: bravo

gedza.73
Saburo Sakai - "Samuraj".

Naš'o recenziju na netu.
I odustao posle nekih dvadesetak strana.
Mučno. I strašno.



Meni se slično dešavalo sa par knjiga o Japanu, jedva sebe nateram da pročitam do kraja (često preskačem pasuse pa i stranice)
Bilo je davno ali traumatično.

Moj sin poštuje Japance, sada ću da mu linkujem blog a ti samo piši, piši, piši
little_radojica little_radojica 15:08 25.01.2015

Re: bravo

gedza.73

Iz neke knjige o srednjevekovnom Japanu mi ostalo u sećanju da su neki običaji prostog puka vrlo slični običajima u Srba.
Sad dal' mi vodimo poreklo od njih ili oni od nas
Elem, oduševilo me, ako je tačno, da su imali mobe (što je i normalno, jelte).
Majstora, ili više njih, su plaćali sakeom ili pirinčom a ostali su radili na zaduživanje.
Na rogove kuće su kačili poklone. Kod nas peškiri i košulje, kod njih kolači.


Све је тачно, а као што си и сам приметио, то је и нормално. Сељак је сељак, где год да је, мора да се испомаже са комшијама. Мобе су кад се поставља кров, цело село (не само пријатељи и родбина) мења кров од осушене траве (личи на трску) на једној кући. Следећи пут сви иду на другу кућу. Те куће су огромне, сламнати покривач дебео, један да ради, месец дана да се убије од посла.
Погледај под Shirakawa-go на Google, то је планинско село под заштитом Унеско-а.
Што се осталих радова на кући тиче, то је све посао за прекаљене професионалце тесаре/столаре, ту мобе нема. Писаћу и о њима, а и о Ширакави, стављам на листу.

Наравно, мобе су организоване и кад се радило на пољу. Сви се скупе, заједно посеју једно пиринчано поље, онда иду на друго итд. Успут певали песме, радили у ритму, да им лакше прође време, од тога се касније развиле народне игре (фолклор).
little_radojica little_radojica 15:23 25.01.2015

Re: bravo

freehand
Sad se spremam da odgledam

Saburo Sakai - "Samuraj". Nađi i pročitaj ako te takve teme interesuju. Ota, Nišizava, Sakai tri najveća japanska vazdušna asa. Ne sećam se sad tačno koliklo ali Sakai je kraj rata dočekao leteći i boreći se sa jednim okom protiv neprijatelja čija se nadmoć u broju merila desetinama puta.
U svakom slučaju meni su Japanci voljom, karakterom, hrabrošću - bili paf!


Мени је опет тај авион (Zero) фасцинантна машина. Можда ће деловати будаласто, али препоручујем, кога занима, да се погледа најновији анимирани филм Хајао Мијазакија (чувени Studio Ghibli)
IMDB оцена 7.9>>>>LINK
То је прича о животу инжињера који је пројектовао авионе за Јапан, а између осталог и чувени Zero. Хајао Мијазаки је иначе опчињен авионима и ово је одрадио маестрално.

freehand freehand 16:00 25.01.2015

Re: bravo

Мени је опет тај авион (Zero) фасцинантна машина. Можда ће деловати будаласто, али препоручујем, кога занима, да се погледа најновији анимирани филм Хајао Мијазакија (чувени Studio Ghibli)

Ne samo Zero. Japanci su imali desetinu sjajnih aviona i odlična tehnička rešenja. No da ne trolujemo sad.
gedza.73 gedza.73 16:01 25.01.2015

Re: bravo

little_radojica
...анимирани филм...



Imao sam jednu, čini mi se kodakovu, rolnu sa epizodom svemirskih pirata koja je kratko (meni prekratko) trajala.
Pre nekog vremena sam pustao klincu i čini mi se da sam je na jednom upropastio jer je projektor 'zabagovao'.

Успут певали песме, радили у ритму, да им лакше прође време, од тога се касније развиле народне игре (фолклор)

Kao i pre par desetina godina kod nas. Samo se ta pesma negde uz put do danas izgubila.


Dakle, čekamo nastavke.
gedza.73 gedza.73 16:01 25.01.2015

Re: bravo

Opa. Ubodo i ja dvaput zaredom.
lak na obaraču.
trala.la trala.la 23:45 29.01.2015

Re: bravo

little_radojica
gedza.73

Iz neke knjige o srednjevekovnom Japanu mi ostalo u sećanju da su neki običaji prostog puka vrlo slični običajima u Srba.
Sad dal' mi vodimo poreklo od njih ili oni od nas
Elem, oduševilo me, ako je tačno, da su imali mobe (što je i normalno, jelte).
Majstora, ili više njih, su plaćali sakeom ili pirinčom a ostali su radili na zaduživanje.
Na rogove kuće su kačili poklone. Kod nas peškiri i košulje, kod njih kolači.


Све је тачно, а као што си и сам приметио, то је и нормално. Сељак је сељак, где год да је, мора да се испомаже са комшијама. Мобе су кад се поставља кров, цело село (не само пријатељи и родбина) мења кров од осушене траве (личи на трску) на једној кући. Следећи пут сви иду на другу кућу. Те куће су огромне, сламнати покривач дебео, један да ради, месец дана да се убије од посла.
Погледај под Shirakawa-go на Google, то је планинско село под заштитом Унеско-а.
Што се осталих радова на кући тиче, то је све посао за прекаљене професионалце тесаре/столаре, ту мобе нема. Писаћу и о њима, а и о Ширакави, стављам на листу.

Наравно, мобе су организоване и кад се радило на пољу. Сви се скупе, заједно посеју једно пиринчано поље, онда иду на друго итд. Успут певали песме, радили у ритму, да им лакше прође време, од тога се касније развиле народне игре (фолклор).


Deo sa mobom počinje negde na 24:07.
little_radojica little_radojica 12:05 30.01.2015

Re: bravo

trala.la
little_radojica
gedza.73

Iz neke knjige o srednjevekovnom Japanu mi ostalo u sećanju da su neki običaji prostog puka vrlo slični običajima u Srba.
Sad dal' mi vodimo poreklo od njih ili oni od nas
Elem, oduševilo me, ako je tačno, da su imali mobe (što je i normalno, jelte).
Majstora, ili više njih, su plaćali sakeom ili pirinčom a ostali su radili na zaduživanje.
Na rogove kuće su kačili poklone. Kod nas peškiri i košulje, kod njih kolači.


Све је тачно, а као што си и сам приметио, то је и нормално. Сељак је сељак, где год да је, мора да се испомаже са комшијама. Мобе су кад се поставља кров, цело село (не само пријатељи и родбина) мења кров од осушене траве (личи на трску) на једној кући. Следећи пут сви иду на другу кућу. Те куће су огромне, сламнати покривач дебео, један да ради, месец дана да се убије од посла.
Погледај под Shirakawa-go на Google, то је планинско село под заштитом Унеско-а.
Што се осталих радова на кући тиче, то је све посао за прекаљене професионалце тесаре/столаре, ту мобе нема. Писаћу и о њима, а и о Ширакави, стављам на листу.

Наравно, мобе су организоване и кад се радило на пољу. Сви се скупе, заједно посеју једно пиринчано поље, онда иду на друго итд. Успут певали песме, радили у ритму, да им лакше прође време, од тога се касније развиле народне игре (фолклор).


Deo sa mobom počinje negde na 24:07.


Е хвала за ово! Сјајан документарац! Тако то буде кад га државна телевизија направи :) Од овог крова има један још тежи за направити, али то ћемо неком другом приликом :)
srdjan.pajic srdjan.pajic 20:32 24.01.2015

grejanje

Odlican tekst, Radojice, bas sam uzivao u citanju!

Posto je vlaga velika, a kuce slabo izolovane, pretpostavljam da nemaju mnogo problema sa stvaranjem budji?
Neki moj drugar koji zivi u Kagosimi, mi je opisao da su im kuce podignute od tla i da ispod poda struji vazduh, sto dodatno sprecava budjavljenje. Budj je glavna boljka high efficiency housinga.

E, a kako stvar stoji sa solarnom energijom? Jel to popularno po Japanu, mislim na solarne panele po domacinstvima, net brojila, i taj rad, bar tamo gde ima dovoljno suncanih dana godisnje?

hajkula1 hajkula1 02:43 25.01.2015

Re: grejanje

srdjan.pajic


E, a kako stvar stoji sa solarnom energijom? Jel to popularno po Japanu, mislim na solarne panele po domacinstvima, net brojila, i taj rad, bar tamo gde ima dovoljno suncanih dana godisnje?




Šta misli o ovome stručna blogojavnost?


https://zelenenovine.wordpress.com/zelena-energija/sumadinac-nudi-srbiji-besplatnu-struju/



hajkula1 hajkula1 03:09 25.01.2015

Re: grejanje




http://www.youtube.com/watch?x-yt-cl=84503534&v=g68N-WyZz1U&x-yt-ts=1421914688



Nešto ne uspevam da pravilno linkujem. Dokle treba da obrišem?
srdjan.pajic srdjan.pajic 06:11 25.01.2015

Re: grejanje

hajkula1



http://www.youtube.com/watch?x-yt-cl=84503534&v=g68N-WyZz1U&x-yt-ts=1421914688



Nešto ne uspevam da pravilno linkujem. Dokle treba da obrišem?


Hm, pa ne vidim da piše ono glavno, kako to misle da akumuliraju energiju, a po tome može da se kaže da li su stvarno smislili nešto revolucionarno ili ne. Inače, taj concentrated solar power pristup nije nepoznat, mada jeste glavni problem čuvanje energije na duže vremena, kao što je slučaj uopšte kod svih tih renewable izvora. Nukelarke su nenadjebive .
Hansel Hansel 09:59 25.01.2015

Re: grejanje

Hm, pa ne vidim da piše ono glavno, kako to misle da akumuliraju energiju

Ако сам добро укачио пре неку годину када сам први пут чуо за ово, говорио је о термалним батеријама у којима се со (не знам баш да ли NaCl) загрева до 800 степени. Како је то изоловано и колико је ефикасно, немам појма, тврдио је да има прототип који ради.
highshalfbooze highshalfbooze 11:18 25.01.2015

Re: grejanje

Hm, pa ne vidim da piše ono glavno, kako to misle da akumuliraju energiju,

U tome se i sastoji cela stvar, jer čovek kaže da je uspeo da reši taj problem, tvrdi da je njegovo rešenje u stanju da sačuva akumuliranu energiju do 6 meseci što drugi nisu uspeli ni blizu. Probno postrojenje radi već nekoliko godina, tako da je vrlo lako utvrditi da li on govori istinu ili ne. Čovek je ozbiljan, nije šarlatan, pa nije ni čudo što država nije zainteresovana za njegov projekat.

Hansel Hansel 15:17 25.01.2015

Re: grejanje

Čovek je ozbiljan, nije šarlatan, pa nije ni čudo što država nije zainteresovana za njegov projekat.

Знаш шта каже држава, тј. одређени помоћници у Министарству енергетике (знам проверено)? Они мисле да то не може да ради и то им је довољно!
little_radojica little_radojica 15:51 25.01.2015

Re: grejanje

srdjan.pajic
Odlican tekst, Radojice, bas sam uzivao u citanju!

Posto je vlaga velika, a kuce slabo izolovane, pretpostavljam da nemaju mnogo problema sa stvaranjem budji?
Neki moj drugar koji zivi u Kagosimi, mi je opisao da su im kuce podignute od tla i da ispod poda struji vazduh, sto dodatno sprecava budjavljenje. Budj je glavna boljka high efficiency housinga.

E, a kako stvar stoji sa solarnom energijom? Jel to popularno po Japanu, mislim na solarne panele po domacinstvima, net brojila, i taj rad, bar tamo gde ima dovoljno suncanih dana godisnje?



Па сва је прилика да је и твоја кућа изграђена по истом принципу. :) Мислим, одигнута од земље. Ја се лично завлачио испод америчке куће да заврнем неку цев (типична субурбија, типична америчка дрвена кућа). То је било у Atlantic City, NJ, а тамо је влажност ваздуха слично неподношљива као и у Кагошими (и већем делу Јапана). За дрвене куће, то је из више разлога ко два и два. Буђ је проблем за бетонске и челичне зграде, обложене новијим синтетичким материјалима. Они то зову "Sick House", кад је генерално микроклима простора неповољна. Ја живим у једној таквој, 30 година старој (што је за Јапан већ полако за рушење), али не расту баш печурке. :)

Што се соларних панела тиче, ударили су такву офанзиву задњих пар година, одредили велике субвенције и то сад ниче као печурке после кише. Само код мене у комшилуку су прошле године уградили пар десетина хектара, сваки објекат са иоле већим кровом их има, а и породичне куће су на мрежи. Писао Економист о томе, испао проблем јер је влада изгледа свалила терет тих субвенција на електро-енергетске компаније (што приватне, што државне) које су сад добиле и конкуренцију у производњи струје. Све је то ипак кикирики с обзиром на потрошњу пре свега индустрије, чак и овим темпом потребне су деценије и силан простор којег хронично фали. А сунца има, то није проблем. :)

Нема ништа док се не попале нуклеарке, 50 њих затворено, раде само неке три да не колабрира цео систем. У току су подробне провере безбедности, али Абе је про-нуклеарни, има апсолутну већину, може и устав да мења ако му се ћефи, а камоли да попали нуклеарке. Међутим, струка се пита, а дијалог се води, нема ништа преко колена.


srdjan.pajic srdjan.pajic 19:41 25.01.2015

Re: grejanje

Па сва је прилика да је и твоја кућа изграђена по истом принципу. :) Мислим, одигнута од земље. Ја се лично завлачио испод америчке куће да заврнем неку цев (типична субурбија, типична америчка дрвена кућа).


A, ja sam drugačije razumeo tog mog drugara, mislio sam da su podovi kuća bukvalno iznad zemlje, kao recimo na onim trejler home-ovima ovde. Pretpostavljam da misliš na crawlspace, ali to je samo rupa u zemlji ispod temelja, koju ovde majstori obično zadihtuju onim vapor barijerama pa ne pruža praktično nikakvu ventilaciju. Znači, japanci imaju mahom crawlspace-ove ispod? A drvo je baš gadno kad se zapati budj, jer je to nepresušni izvor hrane za istu, može ti inficira celu kuću.

Što se solarne elergije tiče, slična priča i ovde, mada je i dalje relativno skupa investicija za pojedinačna domaćinstva, ali ih redovno meću na škole, bonice, i pajz sad, crkve (bar ovde kod mene sam video nekoliko njih sa stotinak panela na krovovima).
hajkula1 hajkula1 21:17 25.01.2015

Re: grejanje

srdjan.pajic


Hm, pa ne vidim da piše ono glavno, kako to misle da akumuliraju energiju, a po tome može da se kaže da li su stvarno smislili nešto revolucionarno ili ne. Inače, taj concentrated solar power pristup nije nepoznat, mada jeste glavni problem čuvanje energije na duže vremena, kao što je slučaj uopšte kod svih tih renewable izvora. Nukelarke su nenadjebive .



Pa to, kako da akumuliraju je tajna, njihovo intelektualno vlasništvo :) . Taman posla da odaju pa onda može ko hoće, besplatno da iskoristi pronalazak. Čovek nije neki zevzek, ozbiljan je inženjer i pravi patriota. Želi u Srbiji da razvija projekat a ne da ga proda nekim strancima.
srdjan.pajic srdjan.pajic 01:48 26.01.2015

Re: grejanje

Hansel
Hm, pa ne vidim da piše ono glavno, kako to misle da akumuliraju energiju

Ако сам добро укачио пре неку годину када сам први пут чуо за ово, говорио је о термалним батеријама у којима се со (не знам баш да ли NaCl) загрева до 800 степени. Како је то изоловано и колико је ефикасно, немам појма, тврдио је да има прототип који ради.


Dobro, i to je poznato, taj molten salt metod za relativno kratkotrajno skladištenje prikupljene toplotne energije se isprobava odavno, da se ne pravim dalje pametan, ima sve na wikipediji.

Ali pazi taj kurirski naslov, Šumadinac nudi besplatnu struju Srbiji, da hajkula nije lepo pitala ja ne bih nikad ni pogledao članak da vidim o čemu se radi.
little_radojica little_radojica 12:46 26.01.2015

Re: grejanje

srdjan.pajic
Па сва је прилика да је и твоја кућа изграђена по истом принципу. :) Мислим, одигнута од земље. Ја се лично завлачио испод америчке куће да заврнем неку цев (типична субурбија, типична америчка дрвена кућа).


A, ja sam drugačije razumeo tog mog drugara, mislio sam da su podovi kuća bukvalno iznad zemlje, kao recimo na onim trejler home-ovima ovde. Pretpostavljam da misliš na crawlspace, ali to je samo rupa u zemlji ispod temelja, koju ovde majstori obično zadihtuju onim vapor barijerama pa ne pruža praktično nikakvu ventilaciju. Znači, japanci imaju mahom crawlspace-ove ispod? A drvo je baš gadno kad se zapati budj, jer je to nepresušni izvor hrane za istu, može ti inficira celu kuću.

Što se solarne elergije tiče, slična priča i ovde, mada je i dalje relativno skupa investicija za pojedinačna domaćinstva, ali ih redovno meću na škole, bonice, i pajz sad, crkve (bar ovde kod mene sam video nekoliko njih sa stotinak panela na krovovima).


Да, на тај crawlspace сам мислио. Мислио сам да га и у Америци користе за проветравање. Претпостављао сам да постоје неке решетке за увођење и одвођење ваздуха, јеси сигуран да је баш задихтовано? У Јапану је то као што је твој другар описао, одигнуто 40-50 центиметара, али често није замандаљено даскама или зидом као на овој доле слици, него је отворено или делимично отворено, рецимо само испод дневне собе или веранде (као на десној страни доње слике).

srdjan.pajic srdjan.pajic 23:09 26.01.2015

Re: grejanje

Да, на тај crawlspace сам мислио. Мислио сам да га и у Америци користе за проветравање.


Crawlspace zaista zluži za izolaciju od vlažne i hladne zemlje. I dobro si video, uvek imaju one male rešetkaste prozorčiće, koji služe da obezbede strujanje svežeg vazduha da ti ne krene da raste neka čuma ispod poda. Medjutim, sad kod ovih novih Energy star rejtovanih kuća, to sve vole lepo da oblože onom nekom vapor barijerom i zadihtuju te prozorčiće, da bi smanjili gubitak toplog vazduha na nulu.

Inače, pošto reče da si se zavlačio u krolspejs, jesi primetio da mahom po tim starijim kućama glavni ventil za zavratnje vode je upravo u crawlspace-u. Totalno idiotski, zamisli da moraš da u nekoj akcidentnoj situaciji trčiš dole da zavrneš vodu u kući, jer ti je, nedajbože pukla cev koja u kuću sa ulice ulazi upravo tuda. A tamo em je mrak, em je u slučaju havarije taj prostor verovatno već pun vode, tako da moraš da roniš do ventila. Stvarno ne znam koji je idiot to smislio. Video sam po nekim kućama da se vlasnici dosete pa ugrade dodatnu "U" cevku kroz patos u nekom ormanu, sa ventilom na prevoju, samo da bi mogli da zavrnu vodu bez zavlačenja ispod.

Da, tačno sam ovako zamišljao japanske kuće kako pokazuje ona jedna gornja fotka koju si okačio: kuća na nogama.
little_radojica little_radojica 07:42 28.01.2015

Re: grejanje

mahom po tim starijim kućama glavni ventil za zavratnje vode je upravo u crawlspace-u. Totalno idiotski, zamisli da moraš da u nekoj akcidentnoj situaciji trčiš dole da zavrneš vodu u kući, jer ti je, nedajbože pukla cev koja u kuću sa ulice ulazi upravo tuda. A tamo em je mrak, em je u slučaju havarije taj prostor verovatno već pun vode, tako da moraš da roniš do ventila. Stvarno ne znam koji je idiot to smislio. Video sam po nekim kućama da se vlasnici dosete pa ugrade dodatnu "U" cevku kroz patos u nekom ormanu, sa ventilom na prevoju, samo da bi mogli da zavrnu vodu bez zavlačenja ispod.


Хехе, баш због њега сам се и завлачио. Само није била никаква поплава, него вентил за баштенску чесму/црево. Највише сам се прибојавао блиског сусрета са крупнијим глодарима, чија говањца су била свуда унаоколо. Што ти кажеш стварно идиотски, не пада ми на памет ниједан разлог зашто би то било тако...

kod ovih novih Energy star rejtovanih kuća, to sve vole lepo da oblože onom nekom vapor barijerom i zadihtuju te prozorčiće, da bi smanjili gubitak toplog vazduha na nulu.


То је скроз други приступ, где се приоритет даје енергији, наспрам утрошеног материјала за градњу (изолација, дебљина зидова, итд.)
У класичној градњи, примитивнији материјали (поготово земља, набој, черпић) имају инхерентно својство да могу да пропуштају водену пару, али да имају велику отпорност на пролаз топлоте (vapor баријера нема скоро никакав утицај на пролаз топлоте). То је оно што се колоквијално каже "зид дише". Е сад, нека топлота ипак излази, константно, па и ваздух мора да се константно догрева да се тај губитак надокнади. Тако да на микроклиму просторије битно утиче који је материјал употребљен за изолацију (стиропор или трска, нпр.).
Други приступ је да се све замандали да ваздух не пролази уопште, па ни водена пара, а то укључује и затварање свих па и најмањих рупица кроз које ваздух може да струји и да се спрече сви топлотни мостови дебелом изолацијом. Онда се проветравање и управљање микроклимом (температура, влажност ваздуха, проветравање) врши прецизно и оптимално машинским системима, тако да се губи само она топлота која мора да се изгуби да би се обезбедио свеж ваздух (а и то се може минимизовати). Таква кућа, уз још неке радикалне мере (светлост искључиво на јужној страни, пола метра топлотне изолације, итд.) може да троши само 10% енергије коју потроши конвенционална кућа како за грејање, тако и за хлађење, што значи да грејање/хлађење можеш да решиш и локално са соларном енергијом. Дакле, шта год да замандале, морају некако и да проветравају. :)
hajkula1 hajkula1 10:24 30.01.2015

Re: grejanje

srdjan.pajic
Hansel
Hm, pa ne vidim da piše ono glavno, kako to misle da akumuliraju energiju

Ако сам добро укачио пре неку годину када сам први пут чуо за ово, говорио је о термалним батеријама у којима се со (не знам баш да ли NaCl) загрева до 800 степени. Како је то изоловано и колико је ефикасно, немам појма, тврдио је да има прототип који ради.


Dobro, i to je poznato, taj molten salt metod za relativno kratkotrajno skladištenje prikupljene toplotne energije se isprobava odavno, da se ne pravim dalje pametan, ima sve na wikipediji.

Ali pazi taj kurirski naslov, Šumadinac nudi besplatnu struju Srbiji, da hajkula nije lepo pitala ja ne bih nikad ni pogledao članak da vidim o čemu se radi.



Vidi, piše da nije so (rasprava da li i koliko ima istine...)



http://arhiva.elitesecurity.org/t458797-Solarna-Toplana-samo-Srbiji-jos-jedna-novinarska-patka

morihei ueshiba @ 04.12.2012. 18:59

Ovde je u pitanju dvostruka inovacija:

1. Koncentrator. Ovaj oblik jos nisam video nigde i deluje prilicno interesantno. Inace, postoji nekoliko tipova koncentratora i tu je geometrija poznata, istrazivanja se vrse uglavnom na trazenju materijala za reflektore (dobra refleksija, niska cena, fizicke osobine - otpornost na spoljne uticaje i slicno) i prijemnike koji treba da apsorbuju energiju, zadrze i prenesu dalje sa sto manje gubitaka.

Ima jos jedna interesantna geometrija, za stacionarni sistem bez tracking-a kao sastavni deo objekta, a sluzi za dobijanje toplotne i el. energije iz istog sistema. Ne znam da li je negde primenjen, ali deluje prilicno interesantno (o efikasnosti moze da se raspravlja).

Pre par godina sam zavrnuo par srafova na ovom sistemu. Znam da je prof. Hans Grasmann imao na raspolaganju veoma ozbiljnu sumu za razvoj tog projekta. Poslednje sto sam cuo je da je krenula serijska proizvodnja i da je cena jednog sistema negde oko 4000 evra. Postavljen je na par mesta u Italiji i Nemackoj, ali ne znam nista o efikasnosti. Inace, imao je problema sa tracking-om, a to zna da kvari srecu devojci ako se ne postavi kako treba, ne znam kako je resio problem.

Ako se ne varam, G.Petrovic je izjavio da temperatura u zizi njegovog sistema moze da dostigne 1800 °C...deluje mi neverovatno, ali ako je istina, to je veoma znacajan skok u tehnologiji. A povlaci za sobom pitanje koji materijal koristi u sakupljacu i kako je to sve reseno. Ako je tacno ono sto on tvrdi, onda je iskoriscenost njegovih sfernih reflektora fantasticna sto povlaci za sobom manju povrsinu potrebnu za dostizanje istog efekta, manje materijala itd.

2. Akumulator. Trenutno se koriste akumulatori koji skladiste toplotu po ovom pricipu koristeci glauberovu so kao najjeftinije resenje, pogotovu za velike sisteme. Medjutim, on govori da ne koriste so, nego vazduh, pominje priblizavanje idealnom Karnoovom ciklusu...sve to vrlo zanimljivo zvuci. Ako je sve navedeno tacno, onda veci deo vrednosti projekta lezi upravo u tom akumulatoru.

Oko cene - kolika je instalisana snaga ovog pilot postrojenja? Negde sam video da je cena investicije bila oko 100k evra, zna li neko prave cifre?
Sigurno je da ce uvodjenje u neku vrstu serijske proizvodnje bitno smanjiti cenu/kw, ali tek predstoji ispitivanje u narednih najmanje godinu dana da se saberu cifre i da se vidi isplativost.
Ovo stvarno izgleda zanimljivo, bilo bi lepo da se onaj decko, njegov saradnik, ukljuci u diskusiju pa da nam odgovori na neka pitanja. Tu je negde sigurno





Bežim, dok me ne ubije Radojica zbog trolovanja.
little_radojica little_radojica 12:54 30.01.2015

Re: grejanje



Bežim, dok me ne ubije Radojica zbog trolovanja.



Ribozom Ribozom 23:18 24.01.2015

struja

Kada mi je Ivana23 ovde napisala da japanci gase nuklearke, pomislio sam - kamikaze.
Sada ovo tvoje objasnjenje baca novo svetlo, mada mi i dalje nije jasno kako samo 30% struje su dobijali od nuklearne energije (nisam nasao na googlu).

Slicnu sam cuo pricu o grejanju u Kini (Shangaju), gde ne greju stanove, ves se setkaju sa jaknama po kuci.

U svakom slucaju, istorija se ubrazava. Energetska prica se komplikuje i mora se razmisljati dugorocno.
Prica koja se forsira na b92, oko pada cene nafte i uopste energije je tezak spin koji ce puno da nas kosta.
Hansel Hansel 00:31 25.01.2015

Једна примедба :)

Досадне ове унисоне похвале -- придружујем им се, али морам да додам једно (друго) али :
У врелој води, разуме се. То функционише тако што се прво добро изрибају, ван каде, и онда тако чисти улазе у воду на 40 степени.

Вода на 40 степени није врела. (Ви'ш како ми је јака примедба! )
srdjan.pajic srdjan.pajic 02:16 25.01.2015

Re: Једна примедба :)

Досадне ове унисоне похвале -- придружујем им се,


Na stranu besomučno uvlačenje domaćinu od koga nas deli jedno 12 vremenskih zona, očigledno da smo željni nekih normalnih tema izmedju Je suis Charli debatovanja, ko je kriv za izrokani RTS dilema, pa do ovog Krletovog 1st Serbia Strikes Back metanisanja (ili se kaže onanisanja?) da li je Ceca kučka, ili samo umetnica, i ko su veći seljaci od Pink Flojda. Dobro, i drugarica Naočarka (Bocvena) se istakla, mislim, svako ko na svoj blog dovuče Dobrosavljevićku i Gdju Klaru da ostave komentar, za mene je Kralj(ica).
Unfuckable Unfuckable 03:19 25.01.2015

Re: pajiću, idi spavaj

Pajiću, zaneo si se, po običaju.

Kako god, svi komplimenti autoru: zanimljiv i pitak tekst.
little_radojica little_radojica 15:57 25.01.2015

Re: Једна примедба :)

Hansel
Досадне ове унисоне похвале -- придружујем им се, али морам да додам једно (друго) али :
У врелој води, разуме се. То функционише тако што се прво добро изрибају, ван каде, и онда тако чисти улазе у воду на 40 степени.

Вода на 40 степени није врела. (Ви'ш како ми је јака примедба! )


Тишина тамо!

Шалим се, Ханселе, хвала на коментару, примедба скроз на месту, овог пута и без "али". То сам ја чудна животиња, мени већ 40 претопло, ја смањујем на 36. Изузетак кад идем у топле бање, тамо буде (у одређеним базенима) неколико степени преко четрдесет, ту се већ шурим, но трпим.
Hansel Hansel 23:00 25.01.2015

Re: Једна примедба :)



Ма ни то није била примедба, него исто шала! Сада и ја могу да ти захвалим на врло занимљивом блогу!
blogovatelj blogovatelj 04:55 25.01.2015

A hlađenje?

Kako stvari funkcionišu leti, sa hlađenjem? Kako klima uređaji funkcionišu ako su zidovi debeli ko flis papir?
little_radojica little_radojica 17:12 25.01.2015

Re: A hlađenje?

blogovatelj
Kako stvari funkcionišu leti, sa hlađenjem? Kako klima uređaji funkcionišu ako su zidovi debeli ko flis papir?


Па клима ради по принципу струјања ваздуха, тако да док она дува хладно је, чим је угасиш као мачка на усијаном лименом крову. Клима је новији изум, грејање је присутно од почетка архитектуре (још од пећине), тако да она ради како ради, крајње неефикасно. Ипак, пошто је генерално мање енергије потребно за хлађење (да не лупам сада, али мислим да клима користи измењивач топлоте, те фреоне и штатијазнам), клима се некако прошверцовала. Али, лепеза је свеприсутна, а вентилатори се продају лети као кокице. Uniqlo има и за то решење, одећа која хлади! Постељина која хлади! И разне друге заврзламе. Код традиционалне јапанске архитектуре струјање ваздуха је било битна ставка, па је помагало у хлађењу.
little_radojica little_radojica 08:40 25.01.2015

само у прелету да се јавим

Хвала вам људи на толиким похвалама и коментарима, заиста сам остао без речи. Пуно позитивне енергије баш прија.

Има много коментара и свакако ћу одговорити чим се ноћас дочепам рачунара и слободног времена.

свима
freehand freehand 08:42 25.01.2015

Re: само у прелету да се јавим

little_radojica
Хвала вам људи на толиким похвалама и коментарима, заиста сам остао без речи. Пуно позитивне енергије баш прија.

Има много коментара и свакако ћу одговорити чим се ноћас дочепам рачунара и слободног времена.

свима

Da, to me podsti da pitam: gde Japanci drže slobodno vreme?
milisav68 milisav68 11:09 25.01.2015

Re: само у прелету да се јавим

freehand
Da, to me podsti da pitam: gde Japanci drže slobodno vreme?

I mene na omiljeni vic.

Zaglavili se u liftu Crnogorac i Japanac:
Japanac - Šta ćemo sada da radimo?
Crnogorac - Vi bi ste samo nešto da radite.





ps.Domaćine, samo nastavi.
mirelarado mirelarado 17:41 25.01.2015

Re: само у прелету да се јавим

freehand
little_radojica
Хвала вам људи на толиким похвалама и коментарима, заиста сам остао без речи. Пуно позитивне енергије баш прија.

Има много коментара и свакако ћу одговорити чим се ноћас дочепам рачунара и слободног времена.

свима

Da, to me podsti da pitam: gde Japanci drže slobodno vreme?


Поред ових, лепо описаних, јапанских породичних ритуала - окупљање око огњишта, купање по строго утврђеном хијерархијском редоследу, занима ме како ствари стоје са грејањем мање интимних простора: радних просторија, спортских и других хала, итд...
little_radojica little_radojica 04:25 26.01.2015

Re: само у прелету да се јавим

mirelarado
freehand
little_radojica
Хвала вам људи на толиким похвалама и коментарима, заиста сам остао без речи. Пуно позитивне енергије баш прија.

Има много коментара и свакако ћу одговорити чим се ноћас дочепам рачунара и слободног времена.

свима

Da, to me podsti da pitam: gde Japanci drže slobodno vreme?


Поред ових, лепо описаних, јапанских породичних ритуала - окупљање око огњишта, купање по строго утврђеном хијерархијском редоследу, занима ме како ствари стоје са грејањем мање интимних простора: радних просторија, спортских и других хала, итд...


То се греје нормално. Има свега. Чак сам видео неке да греју отворену халу кварцном грејалицом (!!!) Спортске хале се углавном не греју, у њима је ионако идеално 14-16 степени. Тржни центри, канцеларије, учионице, возови, ресторани, свуда топло. Ја сам био у једној школи, држао презентацију о Србији и тамо јесте било хладно на ходницима, али у учионицама је било пријатно. Има разних школа, ко зна какав је систем у рецимо приватним школама.
little_radojica little_radojica 04:40 26.01.2015

Re: само у прелету да се јавим

milisav68
freehand
Da, to me podsti da pitam: gde Japanci drže slobodno vreme?

I mene na omiljeni vic.

Zaglavili se u liftu Crnogorac i Japanac:
Japanac - Šta ćemo sada da radimo?
Crnogorac - Vi bi ste samo nešto da radite.

ps.Domaćine, samo nastavi.


Довели Јапанца у ЦГ да унапреди продуктивност. Два Црногорца косе, а он гледа. Косе они тако, кад каже Јапанац: "стој, не ваља. Имате празан ход код откоса." И нареди да им намонтирају још једно сечиво, тако да могу да косе у оба смера.
Раде они тако, гледа Јапанац и опет каже: "стој, не ваља. Остаје трава за вама коју нико не купи." И нареди да им се прикачи грабуља отпозади, тако да док косе истовремено и скупљају траву за собом.
Раде они даље кад каже шапатом један мрча другом: "дајебеоца, од силног врцкања ево ми се диго!". А други ће: "мучи јадо, ако те чује Јапанац има да ни окачи лампу, па ћемо морати да радимо и ноћу"
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:44 25.01.2015

Po pitanju Japana...

mene je fascinirao ovaj gospodin...

docsumann docsumann 16:21 25.01.2015

Re: Po pitanju Japana...

mene je fascinirao ovaj gospodin...



to smo već, jednom prilikom, komentarisali na blogu. ovi efekti nikad nisu uspjeli da se dokažu pod strogim standardima naučnih eksperimenata.
docsumann docsumann 16:28 25.01.2015

isčekujem


kada ćeš sa tehničkih problema preći na duhovne. ono kultura, umjetnost, ljudi kao takvi ...
za sad imaš preporuku, i još jednu blanko, za te naredne tekstove



Kadzujuki Futagava
little_radojica little_radojica 04:00 26.01.2015

Re: isčekujem

docsumann

kada ćeš sa tehničkih problema preći na duhovne. ono kultura, umjetnost, ljudi kao takvi ...
za sad imaš preporuku, i još jednu blanko, za te naredne tekstove

Kadzujuki Futagava


Мени је тај приступ, морам признати, мало стран, а сигуран сам да је то делом тако зато што сам недорастао да их тумачим. Мислим да ретко ко јесте. Ја држим да се те ствари најбоље откривају кроз серију разматрања неких конкретних појава, у оквиру којих се увек може као један аспект узимати у обзир и трансцедентално. Неке наизглед једноставне ствари умеју да буду толико комплексне да ти се заврти у глави, што би мудри Черевићан рекао - недорек. Тумачећи их са површним знањем, зачас могу од себе да направим луду. Да илуструјем: питам ја мог профу одакле јапанска застава и тај сведени облик. Каже: "а, то је много компликовано". Мислим, има та прича о Аматерасу, богињи Сунца, али није само то. Од другог професора са којим сам цео семестар дискутовао историју јапанске архитектуре нисам успео да добијем одговор на то зашто је дијагонала крајње непожељан елемент форме (а јесте). Мислим, добио сам, али, искрено, нисам успео да разумем.
Но, верујем да се тај директан приступ може успешно симулирати околним путем, па ће после 20-так текстова о профаним стварима, духовни обриси јапанског друштва у целини постати много јаснији Тако мислим.
docsumann docsumann 19:12 26.01.2015

Re: isčekujem

Но, верујем да се тај директан приступ може успешно симулирати околним путем, па ће после 20-так текстова о профаним стварима, духовни обриси јапанског друштва у целини постати много јаснији Тако мислим.


ti ko Borhes ocrtavaš portret stvarima u koje je on uronjen

samo piči





Shohei Otomo
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 17:33 25.01.2015

:)

:)
little_radojica little_radojica 03:27 26.01.2015

Re: :)

Predrag Brajovic
:)


:)

Браја је иначе, "кривац" за овај блог. С њим и са извесним Рашом Карапанџом сам твитовао на тему грејања, па се јавила идеја за овај блог. Хвала Брајо.

Оно што је он тамо рекао, да и у Ирану постоји пандан котацу-у под именом "корси" је баш оставило јак утисак на мене. Не знам да ли је неко од неког преписивао, али да две толико удаљене и различите културе дођу до неких истих решења је мени фасцинантно.
zilikaka zilikaka 17:42 25.01.2015

Da ne zaboravim

Моја жена је екстремно зимогрожљива, па рабимо малу пећ на керозин. Керозин се купи на било којој пумпи. Јапанци то раде елегантно, колима, ја убацим цео канистер од 18 литара у корпу на бициклу. С тим чудом се затворимо у спаваћу собу од неких 10 квадрата и онда га она одврне на 25 степени, па ја спавам откривен, јебига. Добра ствар је да не треба димњак (треба чешће проветравати), лоша ствар је што треба стално досипати, а то за алфа мужјака значи једну ствар - балкон и црево. Мени то исто пада као кад треба отићи у шупу по нарамак дрва, али 2-3 пута недељно, није страшно. Грејалица је мала и лагана, па је као и кварцна пећ крајње мобилна.


Verujem da nemaš mnogo izbora, ali meni se ovo gore izrazito ne sviđa.

Ono, nisam u trenaži, ali u principu se može izračunati koliko takva furuna potroši kiseonika i emituje CO2. Da ima odžak - ni po jada, a u sobi od 10 kvadrata, pa još spavaćoj...

Ne znam, verovatno jesi razmotrio opcije kalorifera i kvarcnih i pretpostavljam da je ekonomski momenat presudio, al mislim da ne treba da ovo prihvatiš kao konačno rešenje.
gedza.73 gedza.73 18:49 25.01.2015

Re: Da ne zaboravim

Ono, nisam u trenaži, ali u principu se može izračunati koliko takva furuna potroši kiseonika i emituje CO2. Da ima odžak - ni po jada, a u sobi od 10 kvadrata, pa još spavaćoj...

Mislim da su to peći na tkz. iso parafin (zibro), neka vrsta bio goriva koje na početku zamiriše kao da pališ petrolejku (lampu) dok ne 'zagori fitilj a da se posle toga jedva oseća bilo kakav miris.



Verujem da nemaš mnogo izbora, ali meni se ovo gore izrazito ne sviđa.

Ja počnem da se smrzavam već u maju.
Ne da ne volem zimu, al' mi, brate, mnogo hladno.

Imam osećaj iz Radojičine priče da samo što ne uguraju neko fleksibilno crevo prikačeno na kuler kompjutera u vunene čarape.
zilikaka zilikaka 19:39 25.01.2015

Re: Da ne zaboravim

Mislim da su to peći na tkz. iso parafin (zibro), neka vrsta bio goriva koje na početku zamiriše kao da pališ petrolejku (lampu) dok ne 'zagori fitilj a da se posle toga jedva oseća bilo kakav miris.


Ma nije reč o mirisu. Taman da ga uopšte nema.
Reč je o sagorevanju u zatvorenoj prostoriji, i to ozbiljne količine goriva. Dok greje celu, loše izolovanu prostoriju na 25 stepeni.
Što će reći, furnja ko blesav.

Znači, troši se kiseonik, a još mnogo gore proizvodi se CO2 koji ostaje u prostoriji. A to je mesto gde se spava.
Ne znam to crevo, el ono odvodi kojim slučajem kondenz, ili kako, jer se tu obavezno javlja i vodena para, al ako je neko protivnik peći bez odžaka, onda sam to ja.
srdjan.pajic srdjan.pajic 19:51 25.01.2015

Re: Da ne zaboravim

Ne znam to crevo, el ono odvodi kojim slučajem kondenz, ili kako, jer se tu obavezno javlja i vodena para, al ako je neko protivnik peći bez odžaka, onda sam to ja.


Ovde mogu samo da se složim sa koleginicom, pogotovu ako ljudi spavaju na patosu, jer je CO2 teži od vazduha (mada ih verovatno loše dihtovanje kuća čuva od toga). Proizvodi se i mnogo opasniji CO, ako sagoravanje nije potpuno, ali pretpostavljam da kod ovih peći o kojima piše Radojica to nije problem. Dimnjak je ključna stvar, i to još ako imaš opciju da se vazduh za sagoravanje ne vuče iz kuće, nego spolja (u nekim zemljama je ovo regulisano zakonom, na primer u Kanadi), to je mnogo bolje. Ali dimnjak treba i sprovesti do krova bezbedno, da ti ne zapali kuću, što, ako je sve od drveta i artije, nisam siguran koliko je praktično izvodljivo.
gedza.73 gedza.73 19:53 25.01.2015

Re: Da ne zaboravim

zilikaka
Ne znam to crevo, el ono odvodi kojim slučajem kondenz


Zezam se za crevo.
Zamislio sam scenu gde mi se na bradu i brkove uhvatilo inje, dok mi se noge u vunenim čarapkama greju tako što sam preko razvodnika ugurao crevo koje sam prikačio na izlaz kompjuterskog kulera.
Laptop se greje, ventilator gura vruć vazduh pravo u čarape, vuna prirodan materijal, nema kondenzacije zbog provetravanja...
Svi srećni i raskravljeni. Sem ušiju. Koje samo što ne otpadnu zbog minusa.

srdjan.pajic
Ovde mogu samo da se složim sa koleginicom, pogotovu ako ljudi spavaju na patosu, jer je CO2 teži od vazduha (mada ih verovatno loše dihtovanje kuća čuva od toga). Proizvodi se i mnogo opasniji CO, ako sagoravanje nije potpuno, ali pretpostavljam da kod ovih peći o kojima piše Radojica to nije problem.

Vi, inđinjeri, sve bi u sitna crevca.
Malo otškrineš prozor i svi topli i zadovoljni.
(ovi što reklamiraju kažu da peć ima ugrađen senzor za CO2 i da sa nekim postkatalizatorom je dim sveden praktično na nulu)
Problem kisenika rešiš sa

i

ili neki drugi slični za niske temperature.

u nekim zemljama je ovo regulisano zakonom, na primer u Kanadi)

'de ovaj zvrčak da ugreje kanadsku sobu. Našli bi prosečnog konzumenta ove zibro grejalice za jedno par hiljada godina zaleđenog i u odličnom stanju.
Al' zato na netu sam naleteo na nemačku firmu koja proizvodi ove peći (a nemačka medicina je najbolja), neke Engleze...
zilikaka zilikaka 22:14 25.01.2015

Re: Da ne zaboravim

Problem kisenika rešiš sa


A kad već imaš to, uzmeš i onu drugu bocu, i gorionik, pa po danu švajsuješ komšiluku kapije, a noću rabiš furunu.
little_radojica little_radojica 03:06 26.01.2015

Re: Da ne zaboravim

Zilikaka је поставила одлично питање. Ми се грејемо на 灯油, а речник каже:kerosene, heating oil, lamp oil; ((英)) paraffin oil не знам колико то ствара гасова приликом сагоревања, али нема никаквог мириса ни дима.

На пећки пише упозорење да се се 1-2 пута на сат проветрава просторија. Она није предвиђена да греје стално, а има и термостат и тајмер и не може да ради дуже од три сата. Тако да, ноћу ради док се не угаси. Иначе, и она има вентилатор и практично ради као калорифер. А 25 степени сам мало изхиперболисао, нагодимо се на 20, мада првих пар минута уме да је напањи "да се брже угреје".

Е сад, димњака у Јапану готово да и нема. У традиционалним кућама постојало је то централно огњиште на сред куће без димњака. Јапанска трад. кућа нема ни други спрат ни таваницу/плафон (углавном), па дим иде високо и излази кроз слеме (има и друге функције, биће текст). Ако се они нису исплакали и подавили због димчине нико неће. :) Но, тога данас нема.
Код нас, у Србији, постоји стандард који каже: по један димњак на сваку собу (не кућу), тако да у сваку собу може да дође по једна пећ, без обзира што постоји даљинско грејање. Моји у Србији имају централно грејање и пећ (Alfa Plam) у кући и шта год да радиш, како год да ложиш позамашне количине дима са све CO и CO2 заврше у просторији, у ваздуху који људи удишу. Где су смедеревци и креке, тек то што дими... Једино ово што Пајић каже, димњак који вуче ваздух за сагоревање споља, а ја бих додао и да се ложи споља. Само, сад то звучи и непрактично и енергетски неефикасно. Мора неки компромис :)
little_radojica little_radojica 03:19 26.01.2015

Re: Da ne zaboravim

Ne znam to crevo, el ono odvodi kojim slučajem kondenz, ili kako, jer se tu obavezno javlja i vodena para, al ako je neko protivnik peći bez odžaka, onda sam to ja.

Нема црева, нема конденза у пећки. Конденз се јавља на зидовима на супротној страни просторије где је најхладније. Зид од бетона, обложен неком пластифицираном тапетом, другим речима не пролази водена пара ич. То је још један разлог за чешће проветравање. Но, има то и један позитиван ефекат јер је зими влажност ваздуха јако ниска, свега десетак процената, па му ово дође уместо humidifier-a.
milisav68 milisav68 09:18 26.01.2015

Re: Da ne zaboravim

little_radojica
Код нас, у Србији, постоји стандард који каже: по један димњак на сваку собу (не кућу), тако да у сваку собу може да дође по једна пећ, без обзира што постоји даљинско грејање. Моји у Србији имају централно грејање и пећ (Alfa Plam) у кући и шта год да радиш, како год да ложиш позамашне количине дима са све CO и CO2 заврше у просторији, у ваздуху који људи удишу. Где су смедеревци и креке, тек то што дими... Једино ово што Пајић каже, димњак који вуче ваздух за сагоревање споља, а ја бих додао и да се ложи споља. Само, сад то звучи и непрактично и енергетски неефикасно. Мора неки компромис :)

Ma nije tu problem u sistemu, već u održavanju (čišćenju).
little_radojica little_radojica 12:53 26.01.2015

Re: Da ne zaboravim

milisav68
little_radojica
Код нас, у Србији, постоји стандард који каже: по један димњак на сваку собу (не кућу), тако да у сваку собу може да дође по једна пећ, без обзира што постоји даљинско грејање. Моји у Србији имају централно грејање и пећ (Alfa Plam) у кући и шта год да радиш, како год да ложиш позамашне количине дима са све CO и CO2 заврше у просторији, у ваздуху који људи удишу. Где су смедеревци и креке, тек то што дими... Једино ово што Пајић каже, димњак који вуче ваздух за сагоревање споља, а ја бих додао и да се ложи споља. Само, сад то звучи и непрактично и енергетски неефикасно. Мора неки компромис :)

Ma nije tu problem u sistemu, već u održavanju (čišćenju).


Па има и тога

Али, у моју одбрану, некад је довољно само да ваздушни притисак скочи да димњак неће да "вуче", па само док убациш пар цепаница напуниш кућу димом.
zilikaka zilikaka 17:57 26.01.2015

Re: Da ne zaboravim

Ми се грејемо на 灯油, а речник каже:kerosene, heating oil, lamp oil; ((英)) paraffin oil не знам колико то ствара гасова приликом сагоревања, али нема никаквог мириса ни дима.


E, BAŠ tu i jeste kvaka. Nema smrada, mirisa, zovi ga kako oćeš. Kamo sreće da ga ima.
Zato i ne možeš da primetiš kad se koncentracija CO2 poveća do opasnih granica. Još pride sve to omamljuje i uspavljuje.

Vidim da su ograničenjem dužine rada te pećkice donekle rešili problem. Baš za te takve koji upale furunu i legnu da spavaju.

Ne bih mnogo da gnjavim spram opaske dimnjak - ne dimnjak, al tamo gde ima sagorevanja, ima i produkata. Mora. Čista hemija, nema tu nešto pameti.
Kad sagorevaju ugljovodonici (od prirodnog gasa pa redom, do svih tečnih goriva), kao produkt obavezno imaš CO2, vodu (u vidu vodene pare), i onda još može svašta, u zavisnosti od čistoće goriva i kvaliteta sagorevanja.

Znači, u tvom slučaju, prilikom sagorevanja se proizvodi i vodena para, ma koliko to nemoguće zvučalo.

E, sad, jedan od načina boljeg iskorišćenja je da tu vodenu paru pretvoriš u vodu, i tako joj oduzmeš i iskoristiš ono toplote što bi inače odnelo u odžak, a vodu jednostavno odvedeš crevcem. Čest postupak kod recimo kotlova na gas. Na takvo crevce sam pomislila.



Znači, kod "čistih" goriva, tj. onih koje nemaju neželjene primese, produkti sagorevanja nemaju nikakav miris, ali da ne treba da ostaju u prostoriji - tu nema diskusije.

...i za kraj, kad već rabiš tu furunu, nemoj da ti padne na pamet da je "prevariš" tako što ćeš prekardašiti maksimalno vreme gorenja.
Može da bude jaaako opasno. Bez šale.
little_radojica little_radojica 18:47 26.01.2015

Re: Da ne zaboravim


Nema smrada, mirisa, zovi ga kako oćeš. Kamo sreće da ga ima.
Zato i ne možeš da primetiš kad se koncentracija CO2 poveća do opasnih granica. Još pride sve to omamljuje i uspavljuje.


Ти мислиш на CO (угљен-моноксид), тзв. "тихи убица". Знам ја за њега. Мислим прошле године нека деца на југу Србије настрадала на викендици. Упалили пећку, заспали, и нису се никад више пробудили. Велика трагедија била.

Ова моја пећ је малецка, немој да бринеш. Можда спали 2-3 литре на дан. А и често проветравамо. Није ограничена да ради три сата, него након три сата мораш сам да је опет укључиш. Мислим да има опција и за 6 сати, али то никад и не користимо.

Хвала што бринеш
zilikaka zilikaka 20:14 26.01.2015

Re: Da ne zaboravim

Ти мислиш на CO


Ne mislim, daleka mu lepa kuća, rekla sam tačno šta mislim, al da ne smaram više, samo poslušaj.
Ima razloga
srdjan.pajic srdjan.pajic 23:14 26.01.2015

Re: Da ne zaboravim

little_radojica


Али, у моју одбрану, некад је довољно само да ваздушни притисак скочи да димњак неће да "вуче", па само док убациш пар цепаница напуниш кућу димом.


Ili ti uleti vrabac kroz dimnjak pravo u peć ako ostaviš otvorenu onu klapnu za regulaciju! Pa onako sludjen i prekriven garom krene da ti jurca po kući, kad otvoriš vrata od pećke. Ovo se desilo par puta mojim drugirima od kojih smo kupili kuću, pa su stavili neku rešetku na dimnjak. Da bi im se to sve zapušilo samo nakon par loženja pa su umesto vrapca dobili dim u kući. Ja sam zato na tu usisnu granu odžaka stavio nalepicu "Be aware of Cats!", u nadi da vrapci znaju da čitaju
srdjan.pajic srdjan.pajic 23:23 26.01.2015

Re: Da ne zaboravim

zilikaka
Ти мислиш на CO


Ne mislim, daleka mu lepa kuća, rekla sam tačno šta mislim, al da ne smaram više, samo poslušaj.
Ima razloga


Ja sam naleteo na CO2 par puta u pećinama, zovu ga i pseći gas, iz donekle očiglednog razloga. Ali nije ninakoga delovao uspavljujuće (to je više karakteristika CO, mislim), nego počneš da se znojiš kao sumanut i krene da te boli glava, užasno.

A pre nekoliko godina je i četvoro mojih kolega speleologa poginulo u pećini Ravanica od trovanja ugljenmonoksidom. Ispumpavali neki sifon, pumpom sa SUS motorom… Još su i nosili boce ronilačke, ove što gedža gore okačio, za svaki slučaj, ali im ništa nije pomoglo, nisu ni stigli da stave regulatore u usta. Daleko mu lepa kuća. Mi u svim spavaćim sobama imamo CO detektore jer se grejemo na gas, plus ložimo peć na drva.
Hansel Hansel 23:13 27.01.2015

Re: Da ne zaboravim

На ове фазоне с димњацима могу да додам нека сазнања из твог (па и мог) насеља, али пре тога да подсетим на ону чувену мајсторску подвалу са исеченим шеширом убаченим негде у канал, па кад се проверава проходност, кугла прође, али дим не пролази.

А за "наше М." (пре неку годину се тако звало неко удружење, мада мислим да је то био прерушени "Г17 плус" ево приче... у време санкција неки комшија с првог спрата купио пећ на дрва, па заложио човек (ваљда баш на Бадње вече), а људи са спратова изнад да се погуше од дима! Десетак година касније нешто се поправљало у стану у коме живим, па се гипсана плоча(?!) око канала пробијала, а онда се имало шта видети: оџак је зидан бетонским блоковима! (Ко не зна, порозни су.) Гипсане плоче (око оџака, не уз канал) су тек онако прилепљене (мрдале су када је раније било неко прокишњавање), па је можда било боље да то нису ни правили, као у неким новобеоградским зградама (додуше, тамо ни кухиње у прво време нису пројектоване ни грађене, јер се пројектовало да ће се јести са заједничког казана).
srdjan.pajic srdjan.pajic 05:06 28.01.2015

Re: Da ne zaboravim

На ове фазоне с димњацима могу да додам нека сазнања из твог (па и мог) насеља, али пре тога да подсетим на ону чувену мајсторску подвалу са исеченим шеширом убаченим негде у канал, па кад се проверава проходност, кугла прође, али дим не пролази.


E, ovo mi je ćale ispričao baš pre neki dan, mislio sam da se zeza. Šešir u dimnjak, jebote. I kokoška u mešalicu za malter, to sam čuo od Milisava na blogu, stvarno umemo da budemo pogan narod kad nam se neko zameri .


little_radojica little_radojica 07:58 28.01.2015

Re: Da ne zaboravim

Hansel
На ове фазоне с димњацима могу да додам нека сазнања из твог (па и мог) насеља, али пре тога да подсетим на ону чувену мајсторску подвалу са исеченим шеширом убаченим негде у канал, па кад се проверава проходност, кугла прође, али дим не пролази.


Шта им све неће пасти на памет.

Најекстремније што сам чуо (и на неки бизаран начин најгенијалније) је да ти умалтеришу кувано јаје у зид. Почне ужасно да смрди након неких 6 месеци до годину дана и нема шансе да провалиш одакле, па мораш да обијеш цео зид док не нађеш. Савршен злочин.

Десетак година касније нешто се поправљало у стану у коме живим, па се гипсана плоча(?!) око канала пробијала, а онда се имало шта видети: оџак је зидан бетонским блоковима! (Ко не зна, порозни су.)


Па није то проблем, димњаци се свакако зидају бетонским блоковима него су "заборавили" да уграде најскупљи део тог оџака, керамичку цев унутар канала кроз коју уствари иде дим. Вишак делова.

nikvet pn nikvet pn 10:31 28.01.2015

Re: Da ne zaboravim

srdjan.pajic
stvarno umemo da budemo pogan narod kad nam se neko zameri


Ма да. Један од цементашких барона закинуо мајсторе за неку кинту, они то прерачунају у цемент. Тих пар десетина целих џакова убаце му у темељ хале.
То што те подигло то ће те и сруши.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana