NEĆEMO NAZAD

Jasmina Tesanovic RSS / 23.04.2008. u 21:54

Koalicija za sekularnu državu traži ocenu ustavnosti Zakona o crkvi i verski zajednicama

 

Koalicija za sekularnu državu će 24. 04. 2008. godine sa početkom u 13 h, ispred Ustavnog suda (Nemanjina 26) održati performans „Nećemo nazad“, i predati predlog Ustavnom sudu za ispitivanje ustavnosti Zakona o crkvi i verskim zajednicama.

 

Upozoravamo da odredbe ovog Zakona na više mesta krše odredbe Ustava Republike Srbije o odvojenosti crkve i države, jer država po Zakonu priznaje „pravosnažne odluke i presude koje izdaju nadležni organi crkava i verskih zajednica“. Ukoliko bi država izvršavala „pravosnažne crkvene odluke“ mogla bi se naći u situaciji da krši osnovna ljudska prava kao što je pravo na pošteno suđenje.

 

Zakon o crkvi i verskim zajednicama takođe krši i odredbu Ustava koja govori o jednakosti pred zakonom, bez diskriminacije. Naime, aktuelni zakon, protivno Ustavu, štiti sveštena lica za bilo koju radnju – verbalnu ili fizičku, koju sveštenik preduzme za vreme bogosluženja. Imunitet koji Zakon nudi sveštenicima, širi je čak i od imuniteta koji poseduju narodni poslanici. 

 

Smatramo da je naša građanska obaveza da upozorimo i javnost i Ustavni sud na kršenje Ustava, i da očuvamo sekularni karakter držve, kao nužni uslov za razvoj demokratije.

 

„Kolicija za sekularnu državu“:                                                

 

Centar za mir i demokratiju

 

 

Centar za unapređenje pravnih studija

Helsinški odbor za ljudska prava

Inicijativa mladih za ljudska prava

Beogradski centar za ljudska prava

Komitet pravnika za ljudska prava

Queeria centar

List Republika

Socijaldemokratska unija

Urban In

Zene u crnom

 



Komentari (82)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

tamper tamper 22:11 23.04.2008

Imunitet

Osim sto je tuzno da se ovakvim temama bavimo u 21.veku.Mislim da svestenim licima i ne treba bolji imunitet od onog koji im pruzaju pojedini srpski sudovi.
Licno mislim da ako se vec ne plase Boga nek se uplase makar suda.
Mozemo mi da verujemo u razne zavere Vatikana protiv SPC ali eno Papa se izvinuo zrtvama pedofila svestenika u Americi.Mozemo sad da polemisemo kako je to uradio jer im se smanjio broj vernika u USA i slicno.
Moguce i da jeste.Ali izvinjenje postoji.
Amerika velika zemlja pa ima puno slucajeva.Srbija mala zemlja pa malo slucajeva.Da li zbog toga treba da zazmurimo pred onim sto se desilo i da kaznu za pocinjeno delo prepustimo crkvi?
Po toj logici i lekarske greske bi trebalo da kazni samo lekarska komora.
Ajde da osnujemo esnaf blogera pa da za svaku nasu gresku odgovramo pred nekim blogerskim sudom.
kokic kokic 01:08 24.04.2008

Re: Imunitet

«Religija je izmaštano ostvarenje ljudskog bića, jer ljudsko biće ne
poseduje nikakvu istinsku stvarnost. Religiozna beda je s jedne strane izraz
istinske bede, a s druge protest protiv prave bede. Religija je uzdah
progonjenog stvora, duša sveta bez srca, kao što je i duh bezdušnih
okolnosti. Ona je opijum za narod.»

Rece jedan filozof :)
Nikola Knežević Nikola Knežević 16:42 24.04.2008

Re: Imunitet

«Religija je izmaštano ostvarenje ljudskog bića, jer ljudsko biće ne
poseduje nikakvu istinsku stvarnost. Religiozna beda je s jedne strane izraz
istinske bede, a s druge protest protiv prave bede. Religija je uzdah
progonjenog stvora, duša sveta bez srca, kao što je i duh bezdušnih
okolnosti. Ona je opijum za narod.»

Rece jedan filozof :)


Citiraću profesora Šušnjića

"Marks nikada i nigde nije izvršio kritiju religije, već samo kritiku judeo-hrišćanske religijem koja je samo jedan oblik religije, koji je on dobro poznavao [...] On je pre svega izvršio kritiku crkvene ili institucionalne vere, a ne religije, jer je poznato da se religijski život odvija i izvan religijskih ustanova [...] on je izvršio u prvom redu kritiku funkcija crkve u građanskom društvu [...] Kritikujući crkvu koja je srasla sa državom, on preko kritike zvanične religije kritikuje zvaničnu politiku, što je njemu bio mnogo bitniji ali i opasniji zadatak [...] Sada je posve tačno da Marks nije kritičar hrišćanstva, već kritičar hrišćanske ideologije."
Dawngreeter Dawngreeter 22:22 23.04.2008

Da sam juce umro

ne bih znao da imamo koaliciju za sekularnu drzavu. Jako mi je drago sto postoji i podrzavam akciju u potpunosti. Steta sto necu moci da prisustvujem zbog radnog vremena.
vladimir petrovic vladimir petrovic 22:48 23.04.2008

Dokle nerazumevanje moze i sme ici?

Sve je naopako postavljeno u ovom pamfletskom biltenu tzv. Koalicije za sekularnu drzavu. Da podjem od poslednjih floskula "da ocuvamo sekularni karakter drzave, kao nuzan uslov za razvoj demokratije". Jadni oni, zar ne znaju da postoji ne mali broj izrazito demokratskih zemalja koje se nisu proglasile sekularnim? (Za neuke, Vel. Britanija je jedna od njih, a neka ova samozvana Koalicija za sekularnu drzavu kaze da je to nedemokratska drzava!!!). Zalosno je to sto se mnogi usudjuju, zbog neukosti, da potezu pitanja koja ne razumeju: naime, naprosto oni ne znaju sta zapravo sekularnost jedne drzave znace, vec misle da je to ono sto oni misle da jeste. Tome je umnogome doprineo zaostatak komunistickog aveta iz proslih vremena, koji nikako da se upokoji. Nece biti!!! Zato vam preporucujem da se ozbiljno pozabavite definicijom i sustinom odvojenosti drzave od Crkve, odnosno zajednicku dimenziju drzave i Crkve, bez obzira na zvanicno deklarisan status. Ne zaboravite, za postojanje drzave i Crkve potreban je jedan zajednicki imenitelj: NAROD. Bez naroda nema drzave, a ni Crkve. A sa narodom drzava radi na svoj nacin, a Crkva na svoj; ti nacini se mogu razlikovati ali umnogome se preplicu i nijedna samozvana Koalicija za sekularnu drzavu to ne moze da spreci ili da iole uzburka javnost - njenim stavovima nece se pridati nikakav znacaj. Oprosti im Boze, ne znaju sta rade.
Postojeci Zakon o Crkvi i verskim zajednicama treba popravljati u pozitivnom smislu, a ne retrogradno kako neuki i krotki duhom misle.
A kako su ovde u pitanju uglavnom tzv. nevladine organizacije, bolje bi bilo da se bave necim korisnim po drustvo, a ne huskackom politikom.
Dawngreeter Dawngreeter 23:22 23.04.2008

Re: Dokle nerazumevanje moze i sme ici?

Ma da, teokratija konza.
Exitus Letalis Exitus Letalis 00:01 24.04.2008

Re: Dokle nerazumevanje moze i sme ici?

(Za neuke, Vel. Britanija je jedna od njih, a neka ova samozvana Koalicija za sekularnu drzavu kaze da je to nedemokratska drzava!!!).

ma super je poređenje britanije i srbije po svim pitanjima.
zašto je koalicija samozvana?
da li su sve koalicije (na primer ove za izbore ili posle istih) samozvane?
šta bi trebalo da se uradi da ne budu samozvane?
a da se crkva meša u sve, i gde treba i gde apsolutno ne treba, pa to je i slepcu jasno.
o predlogu zakona da ne pričamo.
bili bi zaštićeni ko beli medvedi.
onda slobodno može pahomije da se veseli.
imaće imunitet.
vladimir petrovic vladimir petrovic 09:18 24.04.2008

Re: Dokle nerazumevanje moze i sme ici?

Ako Vel. Britanija nije teokratija, otkud ta bojazan da ce Srbija postati teokratija? Ne zaboravite, nije samo Vel. Britanija u pitanju, ima daleko veci broj drzava u svetu (ponavljam, daleko veci broj) koje nisu sekularne nego koje jesu. To govori samo za sebe, onome ko hoce da misli.
Exitus Letalis pita zasto je koalicija samozvana? Ne znam, valjda zato sto nigde nije zvanicno registrovana. To nije mnogo uvredljivo, ono sto stvarno mislim je - gore, ali to je moj privatan stav.
Nije moje da branim Crkvu, ali je isprazna vasa konstatacija
a da se crkva meša u sve, i gde treba i gde apsolutno ne treba, pa to je i slepcu jasno
Crkva treba da bude s narodom i uz narod i da reaguje na sve sto se naroda tice. Ako nevladine organizacije, kojih sada ima kao pecuraka posle kise, koje se direktno finansiraju iz ne bas dobronamernih stranih fondacija, imaju pravo da napadju vladu, pa cak i da rade na obaranju vlade, zasto to ne moze Crkva? Da li je Crkva, po vasem redosledu, ispod nivoa i najnize nevladine organizacije? Otreznite se, Crkva postoji dve hiljade godina i postojace dok je sveta i veka. I nije strani placenik. I nece pisati Evropskoj uniji "da ne popravlja odnose sa Srbijom jer nedovoljno saradjuje sa Hagom" kao sto su cinile neke nevladine organizacije.
I na kraju - stvarno je nefer poistovecivati Crkvu, u ovom slucaju SPC, sa "slucajem Pahomija". To je krajnje zlonamerno. Stalno se trube dva slucaja seksualnog zlostavljanja (ako ga je uopste bilo) u jednoj velikoj organizaciji kao sto je SPC a zaboravlja se da u drustvu, ovom nasem gradjanskom drustvu, ima nazalost mnogo vise takvih slucajeva pa niko ne sme reci da je srpsko drustvo - pedofilsko.
Mrznja prema Crkvi ne sluzi na cast nekome ko pokusava da iole demokratski razvija sebe.
Dawngreeter Dawngreeter 09:19 24.04.2008

Re: Dokle nerazumevanje moze i sme ici?

vladimir petrovic
Ako Vel. Britanija nije teokratija, otkud ta bojazan da ce Srbija postati teokratija?


Srbija je vec teokratija.
Dilan Dog Dilan Dog 10:15 24.04.2008

Re: Dokle nerazumevanje moze i sme ici?

Dawngreeter
vladimir petrovic
Ako Vel. Britanija nije teokratija, otkud ta bojazan da ce Srbija postati teokratija?


Srbija je vec teokratija.

Dawngreeter,
Srbija nije teokratija.
paceyu paceyu 10:25 24.04.2008

Re: Dokle nerazumevanje moze i sme ici?

vladimir petrovic
Sve je naopako postavljeno u ovom pamfletskom biltenu tzv. Koalicije za sekularnu drzavu. Da podjem od poslednjih floskula "da ocuvamo sekularni karakter drzave, kao nuzan uslov za razvoj demokratije". Jadni oni, zar ne znaju da postoji ne mali broj izrazito demokratskih zemalja koje se nisu proglasile sekularnim? (Za neuke, Vel. Britanija je jedna od njih, a neka ova samozvana Koalicija za sekularnu drzavu kaze da je to nedemokratska drzava!!!). Zalosno je to sto se mnogi usudjuju, zbog neukosti, da potezu pitanja koja ne razumeju: naime, naprosto oni ne znaju sta zapravo sekularnost jedne drzave znace, vec misle da je to ono sto oni misle da jeste. Tome je umnogome doprineo zaostatak komunistickog aveta iz proslih vremena, koji nikako da se upokoji. Nece biti!!! Zato vam preporucujem da se ozbiljno pozabavite definicijom i sustinom odvojenosti drzave od Crkve, odnosno zajednicku dimenziju drzave i Crkve, bez obzira na zvanicno deklarisan status. Ne zaboravite, za postojanje drzave i Crkve potreban je jedan zajednicki imenitelj: NAROD. Bez naroda nema drzave, a ni Crkve. A sa narodom drzava radi na svoj nacin, a Crkva na svoj; ti nacini se mogu razlikovati ali umnogome se preplicu i nijedna samozvana Koalicija za sekularnu drzavu to ne moze da spreci ili da iole uzburka javnost - njenim stavovima nece se pridati nikakav znacaj. Oprosti im Boze, ne znaju sta rade.
Postojeci Zakon o Crkvi i verskim zajednicama treba popravljati u pozitivnom smislu, a ne retrogradno kako neuki i krotki duhom misle.
A kako su ovde u pitanju uglavnom tzv. nevladine organizacije, bolje bi bilo da se bave necim korisnim po drustvo, a ne huskackom politikom.



Država na svoj, a Crkva na svoj način radi sa narodom... Ja lično ne želim da bilo kakve crkvene odluke utiču na mene. Religija je stvar izbora i ne bi se trebala nametati nikome.
dragan7557 dragan7557 12:24 24.04.2008

Re: Dokle nerazumevanje moze i sme ici?

ma super je poređenje britanije i srbije po svim pitanjima.


A bogami i u Parliamentu se svađaju kao i ovi u Srbiji. Dernjanje i nekultura Britanskih parlamentaraca je ista kao i u Srbiji.
Colin_bgd Colin_bgd 12:33 24.04.2008

Re: Dokle nerazumevanje moze i sme ici?

(Za neuke, Vel. Britanija je jedna od njih, a neka ova samozvana Koalicija za sekularnu drzavu kaze da je to nedemokratska drzava!!!)

Ovo je potpuno netacno. Velika Britanija JESTE SEKULARNA DRZAVA.
To je iz vise razloga, navecu dva da ne bih duzio.

Prvo, crkva (sve crkve) se apsolutno pridrzavaju zakona koje propisuje parlament. Bez pogovora.

Drugo, sve religije i crkve, zajedno sa ateizmom (i agonsticizmom) imaju apsolutno ista prava (i obaveze) u Britaniji. Svako je slobodan da veruje ili ne veruje i to mu drzava garantuje. Ku'ces veceg dokaza sekularne drzave od ovog...
vladimir petrovic vladimir petrovic 14:06 24.04.2008

Re: Dokle nerazumevanje moze i sme ici?

Colin bgd
Vel. Britanije NIJE sekularna drzava (dok, recimo, Francuska jeste). Jedan od dokaza je i taj sto je vladar Ujedinjenog kraljevstva ujedno i vrhovni poglavar Anglikanske crkve. To (Britanci se gade ako im neko u neznanju kaze da je VB sekularna drzava) moze da se vidi u svakom iole ozbiljnijem prirucniku o toj zemlji.
A vasa dva argumenta stoje, ali ko kaze da to nasa SPC ne postuje? Ko kaze da SPC ne postuje zakone koji se donesu u Parlamentu - pa za ime Boga ova samozvana Koalicija za sekularnu drzavu upravo protestvuje protiv postojanja takvog zakona, Zakona o Crkvi i verskim zajednicama, jer smatra da je on (sic) suvise liberalan. Drugo, SPC itekako uvaza pravo drugih Crkava (ali ne i nekim uvrnutim sektama - sto je prica za sebe).
Plasim se da iza ovog trazenja da se sekularizam poveca u Srbiji stoji mrznje prema Crkvi. Kao sto su kod debelih roditelja u najvecem broju slucajeva i deca debela, tako kod komunistickih roditelja i deca su ateisticka (komunisticki avet jos zivi u njima, sada kroz decu oceva i dedova koje je vaspitavao marksizam - da je religija opijum za narod, da je treba gusiti i ugusiti, he, he).
vishnja vishnja 14:35 24.04.2008

Re: Dokle nerazumevanje moze i sme ici?

Drugo, SPC itekako uvaza pravo drugih Crkava (ali ne i nekim uvrnutim sektama - sto je prica za sebe).

mene zapravo jako zanima zasto se SPC oseca pozvanom i kompetentnom da uvazava ili ne uvazava prava drugih crkava (o 'nekim uvrnutim sektama' da ne govorim)

poslednji pasus je, pretpostavljam, posledica pada atmosferskog pritiska ili nesto slicno.
Dawngreeter Dawngreeter 14:37 24.04.2008

Re: Dokle nerazumevanje moze i sme ici?

SPC itekako uvaza pravo drugih Crkava

To je bezocna laz. SPC je izjavio da su samo pravoslavci Srbi.
Colin_bgd Colin_bgd 14:40 24.04.2008

Re: Dokle nerazumevanje moze i sme ici?

Prvo, ne bih ja olako vukao paralelu komunizam-ateizam. Nije svaki ateizam potekao iz komunizma, Darwin koliko ja znam nije bio komunista, ali ajde dobro da ne ulazimo u to uopste. .

Drugo, jeste kralj poglavar anglikanske crkve, ali isto tako kralj ima pravo da uzme, na primer, 10 devica iz svakog grada, ili da ako mu se ne plati porez da uzme cerku ili slicne gluposti, to ne znaci da se to i praktikuje.

Trece, Britanija nema pisani Ustav, upravo iz razloga sto je vaznija SUSTINA drzave nego se cenjkati politicki oko jednog papira. Zato se ovde i ne gubi vreme o ustavotvornom (re)definisanju rupe na saksiji, vec se javna debata i rasprava usmeravaju ka donosenju zakona koji ce drustvo kreirati. Takodje, crkveni glas se u toj raspravi vrlo jasno (s punim pravom) cuje, ali se drzava ne povija pred crkvom, vec se crkva primorava da se kao i svi mi ostali ravnopravno uklopi u sistem, jednakih za sve, novo ili staro uspostavljenih vrednosti. Isto tako, niko nece apriori da odbaci bilo sta iz crkve, ali nema tih provala tipa "ako Patrijarh kaze, onda...".

Stvar se svodi ne na odnos gradjana i crkve. Sto se mene tice, mogu i ovde i tamo svi do jednog da idu da se mole u crkvu, ili svi mogu da idu da se mole hare-krisni, pitanje je koliko se crkva mesa u rad same drzave. U tom svetlu Britanija je u potpunosti sekularna.

Prema tome, voleo bih, ali ne mogu da se slozim i da je stvar u slucaju SPC ista. Nasa crkva se itekako mesa u dnevno-politicko-drzavne poslove u najgrubljem obliku. Drzava (tj. u nasem slucaju "drzava" joj se u tome uopste ne suprotstavlja, cak joj daje i povlasceno i privilegovano mesto u drustvu, i zamerke u tom svetlu apsolutno stoje. Sad da li ih ova koalicija dobro artikulise ili ne, to je drugo pitanje, ali moje i gradjanske, ali paradoksalno i verske slobode u Srbiji su bez pogovora ugrozene zbog toga sto nase drustvo i drzava nije sustinski sekularno.

Protiv-argumente tipa sta rade drugi sa nama, ne uzimam ozbiljno, ali zaista...
Exitus Letalis Exitus Letalis 15:41 24.04.2008

Re: Dokle nerazumevanje moze i sme ici?

Dawngreeter
vladimir petrovic
Ako Vel. Britanija nije teokratija, otkud ta bojazan da ce Srbija postati teokratija?


Srbija je vec teokratija.


Iz dnašnjeg Blica
Pretukli i zapalili mladića što ne posti

Beograd - Mladić Z.Đ. brutalno je pretučen i zatim poliven benzinom i zapaljen juče oko 19. časova u ulici Mali Leskovac u Ćalijama. Grupa huligana je zaustavila mladića na ulici i upitala ga da li posti. Na njegov odričan odgovor huligani su ga brutalno pretukli polomivši mu rebra. Nakon toga su ga polili benzinom i zapalili. Kolima Hitne pomoći mladić je prevežen u Urgentni centar na odeljenje za reanimaciju a zatim u bolnicu za opekotine u Zvečanskoj ulici, gde su mu konstatovali teške telesne povrede. Doktori su konstatovali da mu je spaljeno 10 posto kože i da su mu polomljena dva rebra sa leve strane. M.N.

toliko o vernicima.
Nikola Knežević Nikola Knežević 16:31 24.04.2008

Re: Dokle nerazumevanje moze i sme ici?

Pre bih rekao o kvazivernicima - nevernicima....
Dolybell Dolybell 21:05 24.04.2008

Re: Dokle nerazumevanje moze i sme ici?

Drugo, SPC itekako uvaza pravo drugih Crkava (ali ne i nekim uvrnutim sektama - sto je prica za sebe)

Aha, naročito prema protestantima.
die hard die hard 21:31 24.04.2008

Re: Dokle nerazumevanje moze i sme ici?

Mrznja prema Crkvi ne sluzi na cast nekome ko pokusava da iole demokratski razvija sebe.

Znaci kritiku izjednacavas sa mrznjom?Spc niti bilo koja druga religijska organizacija nema pravo da prisvaja gradjane i govori u ime svih gradjana.Pa koliko god bila vecinska.A ta strasna kvalifikacija- ako ga je uopste bilo- zvuci zastrasujuce na liniji svih onih koji nipodastavaju zlocine bilo koje vrste od drugog svetskog rata na ovamo.
Dilan Dog Dilan Dog 00:13 24.04.2008

R. e b u s . . .


Jasmina Tesanovic
Zakona o crkvi i verskim zajednicama

Dilan Dog Dilan Dog 00:26 24.04.2008

Re: R. e b u s . . .

Zna li neko resenje R. e b u s a...?
gordanac gordanac 01:05 24.04.2008

Re: R. e b u s . . .

Dilan Dog Dilan Dog 01:10 24.04.2008

Re: R. e b u s . . .

gordanac
Zakon o crkvama i verskim zajednicama

Šta da kažem, građani, evo Vam kompletan tekst zakona sa preciznim nazivom ))
Taman sam pomislio da neću imati sutra na šta da se pozivam, pošto ga nemam pred sobom
vishnja vishnja 11:12 24.04.2008

Re: R. e b u s . . .

hej DD, evo mene sa klikerima opet :)

ovako:
jednog suncanog dana Vini Pu je pozeleo da poleti. zarad toga sklepao je nekakav krilati uredjaj (koji je, uzgred, bezocno licio na Leonardove letece naprave) i krenuo da se strmoglavljuje niz okolne brezuljke.
sad, nije bitno da li je uspeo ili nije, uglavnom: njegovi prijatelji bili su jako zabrinuti za njegovu buducnost, posto je odlucio da prekrsi zakon gravitacije - a oni koji krse zakone su kriminalci i moraju da idu u zatvor :)))
(kraja se ne secam, gledaj Diznija vikendom)

sad, moje pitanje za tebe:

sta ako je Vini Pu clan (ili jos bolje, vodja,svestenik ili kako to vec ide) male verske zajednice koja nije SPC? da li ce on zbog svojih letackih sposobnosti (koje propagiraju neke istocnjacke sekte, to znas) odgovarati pred zakonom ili nece? mozda ga stiti nareceni zakon? ili sta ako neki svestenik, vodja ili neko takav iz SPC proceni da je to protivno ne samo zakonu gravitacije, vec i verskim zakonima? jel on moze da ga juri i po tom osnovu, pa da siroti Pu odgovara i crkvi, i drzavi, i bogu i ljudima sto je zgresio?

hocu da kazem - ovo tvoje boldovano - jel to to? ko je povlascen, a ko nije?
Dawngreeter Dawngreeter 11:19 24.04.2008

Re: R. e b u s . . .

Sto iljada potpisa da bi bio legitimna verska zajednica, ja mislim? JEdnom ranije smo ja i ortaci odlucili da napravimo Liberalnu OpsteNarodnu Ateisticku Crkvu - LONAC (Prvo smo hteli Srpska Ateisticka Crkva, ali zakon kaze da samo pravoslavna moze da bude srpska, ostale ne smeju da imaju tu rec u nazivu) i propagiramo veru u Velikog Ateusa koji nepostoji. Moja sestra je papinica. Falilo nam je samo 99985 potpisa :)

U stvari, mrzelo nas da zaista pokusamo da sakupljamo potpise. Mada bi bilo cool, svakom clanu nudimo titul usvestenika pa niko ne mora da placa porez i svako ima imunitet.
vishnja vishnja 11:49 24.04.2008

Re: R. e b u s . . .

ali zakon kaze da samo pravoslavna moze da bude srpska, ostale ne smeju da imaju tu rec u nazivu

ovo nisam znala. sad moram da razmislim o tome i da zauzmem stav :)
sad bih jos jednu recenicu o tome, al nemam na umu nista dostojno i adekvatno.

a osim toga, zar ne postoje male verske zajednice? mislim - male?
racunam, vise razlicitih pristupa ima u odnosu prema - je li - veri, sebi, bogovima i svemu nego u politickom opredeljenju, a ispade obrnuto :)

meni je LONAC vrlo upecatljiv naziv i sasvim primeren svemu sto ste imali da saopstite sebi i svetu.
Dawngreeter Dawngreeter 11:53 24.04.2008

Re: R. e b u s . . .

vishnja
ali zakon kaze da samo pravoslavna moze da bude srpska, ostale ne smeju da imaju tu rec u nazivu

ovo nisam znala. sad moram da razmislim o tome i da zauzmem stav :)


Kako mi je objasnila prijateljica, koja je zamalo pa diplomirani student pravnog faksa pa joj verujem na rec oko legalija, zakon kaze da ime religijske institucije ne sme da sadrzi delove neke druge registrovane crkve. A posto se SPC registrovao sa onim S, vise niko ne sme. Tako je to nekako islo, kao nije direktno samo SPC srpska, ali u stvari ipak jeste.

Moracu opet da je pitam da mi detaljno pojasni te i srodne stvari.
Dilan Dog Dilan Dog 11:57 24.04.2008

Re: R. e b u s . . .

Visnja, ukljucicu se u dijalog, malo poslem, sad nemam vremena.
vishnja vishnja 14:40 24.04.2008

Re: R. e b u s . . .

Moracu opet da je pitam da mi detaljno pojasni te i srodne stvari

aj vidi pa nam javi, to je vazno
Dilan Dog Dilan Dog 14:58 24.04.2008

Re: R. e b u s . . .

vishnja
hej DD, evo mene sa klikerima opet :)
sad, moje pitanje za tebe:

sta ako je Vini Pu clan (ili jos bolje, vodja,svestenik ili kako to vec ide) male verske zajednice koja nije SPC? da li ce on zbog svojih letackih sposobnosti (koje propagiraju neke istocnjacke sekte, to znas) odgovarati pred zakonom ili nece? mozda ga stiti nareceni zakon? ili sta ako neki svestenik, vodja ili neko takav iz SPC proceni da je to protivno ne samo zakonu gravitacije, vec i verskim zakonima? jel on moze da ga juri i po tom osnovu, pa da siroti Pu odgovara i crkvi, i drzavi, i bogu i ljudima sto je zgresio?

hocu da kazem - ovo tvoje boldovano - jel to to? ko je povlascen, a ko nije?

Ovo što sam boldovao odnosilo se na to da zakon nije dobro naveden. Nije Zakon o crkvi i verskim zajednicama, nego Zakon o crkvama i verskim zajednicama. Ipak, Srpska pravoslavna crkva jeste povlašćena ovim zakonom, (ne samo ona), pa je to možda neko namerno napisao.

Vini Pu neće odgovarati pred zakonom zato što može da leti protivno zakonu gravitaije :)
Niko iz SPC nema prava da juri bilo koga zbog verskih ubeđenja ili učenja koja se ne slažu sa pravoslavljem.
Međutim, državni organi (tužilaštvo, sudstvo, policija) dužni su da reaguju ukoliko neka verska zajednica deluje na način da ugrožava nečije pravo na život, zdravlje i sl.
Dilan Dog Dilan Dog 15:05 24.04.2008

Re: R. e b u s . . .

Назив верске организације

Члан 19.
У Регистар се не може уписати верска организација чији назив садржи назив или део назива који изражава идентитет цркве, верске заједнице или верске организације која је већ уписана у Регистар или која је раније поднела захтев за упис.
Dilan Dog Dilan Dog 15:08 24.04.2008

Re: R. e b u s . . .

Ограничења испољавања верске слободе

Члан 3.
Слобода вероисповести или верског уверења може бити подвргнута само оним ограничењима која су прописана Уставом, законом и ратификованим међународним документима, а неопходна су у демократском друштву ради заштите јавне безбедности, јавног реда, морала и заштите слободе и права других.

Верска слобода се не сме користити тако да угрожава право на живот, право на здравље, права деце, право на лични и породични интегритет и право на имовину, нити тако да се изазива и подстиче верска, национална или расна нетрпељивост.
vishnja vishnja 15:30 24.04.2008

Re: R. e b u s . . .

e hvala ti.

vidi sad ovo: prema clanu 19 Dawngreeter je u pravu - nijedna verska zajednica ne moze imati atribut "srpska" jer ga je SPC vec prisvojila, cime se direktno ugrozavaju prava i slobode iz clana 3. sustinski, zakon osporava da osim SPC moze postojati druga srpska verska zajednica. to je direktno navodjenje na versku netrpeljivost, o licnom integritetu da ne govorim.
Dilan Dog Dilan Dog 15:44 24.04.2008

Re: R. e b u s . . .

vishnja
e hvala ti.

vidi sad ovo: prema clanu 19 Dawngreeter je u pravu - nijedna verska zajednica ne moze imati atribut "srpska" jer ga je SPC vec prisvojila, cime se direktno ugrozavaju prava i slobode iz clana 3. sustinski, zakon osporava da osim SPC moze postojati druga srpska verska zajednica. to je direktno navodjenje na versku netrpeljivost, o licnom integritetu da ne govorim.

Pa da, može i tako da se kaže. Jednostavno, Srpska pravoslavna crkva je tradicionalna pravoslavna crkva srpskog naroda i to su hteli da zaštite. Naravno da je sporno to što ne može postojati nijedna druga "srpska" verska zajednica. S druge strane nijedan takav zahtev se još nije pojavio. A da budem iskren, to mi nikad nije palo na pamet.

Kada se donosio zakon, nije se tu mislilo na atribut "srpski", nego, na atribut "pravoslavno". Odnosno, ne može se registrovati nijedna druga pravoslavna crkva.
vishnja vishnja 16:18 24.04.2008

Re: R. e b u s . . .

Kada se donosio zakon, nije se tu mislilo na atribut "srpski", nego, na atribut "pravoslavno".

ahehm.
sto bi znacilo da je ceo clan nastao da bi se zastitila jedna, i to ta jedna crkva i identitet njene dogme.
ipak je Zakon o crkvi :)))
Nikola Knežević Nikola Knežević 16:33 24.04.2008

Re: R. e b u s . . .

Ovo što sam boldovao odnosilo se na to da zakon nije dobro naveden. Nije Zakon o crkvi i verskim zajednicama, nego Zakon o crkvama i verskim zajednicama. Ipak, Srpska pravoslavna crkva jeste povlašćena ovim zakonom, (ne samo ona), pa je to možda neko namerno napisao.

Vini Pu neće odgovarati pred zakonom zato što može da leti protivno zakonu gravitaije :)
Niko iz SPC nema prava da juri bilo koga zbog verskih ubeđenja ili učenja koja se ne slažu sa pravoslavljem.
Međutim, državni organi (tužilaštvo, sudstvo, policija) dužni su da reaguju ukoliko neka verska zajednica deluje na način da ugrožava nečije pravo na život, zdravlje i sl.


Potpisujem...
Dilan Dog Dilan Dog 16:42 24.04.2008

Re: R. e b u s . . .

vishnja
Kada se donosio zakon, nije se tu mislilo na atribut "srpski", nego, na atribut "pravoslavno".

ahehm.
sto bi znacilo da je ceo clan nastao da bi se zastitila jedna, i to ta jedna crkva i identitet njene dogme.
ipak je Zakon o crkvi :)))

Ne, nego da bi se zaštitilo više crkvi.
To se odnosi na svaku registrovanu crkvu
Dilan Dog Dilan Dog 16:47 24.04.2008

Re: R. e b u s . . .

vishnja
Kada se donosio zakon, nije se tu mislilo na atribut "srpski", nego, na atribut "pravoslavno".

ahehm.
sto bi znacilo da je ceo clan nastao da bi se zastitila jedna, i to ta jedna crkva i identitet njene dogme.
ipak je Zakon o crkvi :)))

Zakon ima manjkavosti, da ne bude da ga branim. Ima diskriminatorne odredbe, na taj način što pravi razlike izmedju vise vrsta crkvi. Ali takvi slicni zakoni postoje i u Evropi.
Dawngreeter Dawngreeter 18:01 24.04.2008

Re: R. e b u s . . .

Znaci ako kod nas naprave zakon o ubistvu, u kojem pise da ako uspes jednim metkom da ubijes dvoje ljudi ne treba da ti se sudi, to je ok jer u Evropi takodje postoje zakoni za ubistva?
Dilan Dog Dilan Dog 18:42 24.04.2008

Re: R. e b u s . . .

Dawngreeter
Znaci ako kod nas naprave zakon o ubistvu, u kojem pise da ako uspes jednim metkom da ubijes dvoje ljudi ne treba da ti se sudi, to je ok jer u Evropi takodje postoje zakoni za ubistva?

))
Ne, to ne znači to. A paralela je daleko od primerene. Nisam ja rekao da je zakon dobar, već mislim da zakon nije katastrofolan, pa sam kao primer rekao da modeli zakona slicni ovome postoje i u drugim zemljama. Uz to, bilo kakav zakon bolji je od nepostojanja zakona, jer se time popunjava pravna praznina za jednu važnu oblast društva. A zakon o crkvama nije postojao još od 1993.!

S druge strane, smatram da bi trebalo doneti Predlog Zakona o izmenama i dopunama zakona o crkvama i verskim zajednicama, tako što će se izmeniti najmanje ona dva člana koja su navedena u tekstu, za koja se zalažu ove NVO.

Mislim, nije mi jasno zašto se neke pojave u društvu, koje bi očigledno trebalo u nekom smeru menjati iskrivljuju do maximuma kako bi ispalo da su najgore? Takođe mi nije jasno, kako to da je država teokratska? Nije mi jasno zašto Čanak kaže da je Koštunica ultranacionalista i zašto LDP-u društveni horizont poimanja Drugog doseže do DSS-a?

Još nešto, religija i crkva pojave su potpuno specifične i nikako se ne mogu porediti sa naukom, kulturom, sportom, tehnologijom, energetikom, životnom sredinom... u smislu smera i brzine njihovog menjanja ili modernizacije! Vreme u crkvi sporije teče, važne odluke od značaja za crkvu, često se pripremaju i menjaju vekovima! (npr., kalendar). Još nešto, crkva je po prirodi konzervativna institucija! Ljudi moraju da shvate i prihvate činjenicu da na ideološkoj osi postoji i konzervativno i liberalno, postoji i levica i postoji desnica. Jedni druge moraju uvažavati, jer je međusobno poštovanje i uvažavanje jedna od pretpostavki demokratskog društva! Ne može da se kaže da su prepreka razvoju društva popovi , misleći npr. na Pahomija!! Kako će se osećati sveštenik koji nije kao Pahomije? Reći, loši popovi isto je što i reći loši Srbi, Albanci- klasična predrasuda... Religijska i crkvena pitanja veoma su osetljiva i njima bi trebalo pažljivo rukovati. A ne, vidi ovo nije dobro- ćao i doviđenja.
vishnja vishnja 18:57 24.04.2008

Re: R. e b u s . . .

DD, ti pricas o unutarreligijskim problemima. crkva moze samo sama sebe da menja, modernizuje ili unazadi, to ne moze da uradi niko drugi.
vreme u crkvi sporije tece - to je tacno, ali van crkve, nazalost, tece brzo.

niko ne zeli da menja odluke koje su od znacaja za crkvu. sporne su odluke od znacaja za drustvo - one su omogucile, naprimer, ovo o cemu pisu queerije sad.

i da, i ja smatram da ne treba biti iskljuciv.
(e sto ne volim sebe kad lupetam po opstim mestima, al moram da se slozim sa tobom)
Dawngreeter Dawngreeter 19:04 24.04.2008

Re: R. e b u s . . .

Dilan Dog
Uz to, bilo kakav zakon bolji je od nepostojanja zakona, jer se time popunjava pravna praznina za jednu važnu oblast društva.

Ne slazem se. Zakon o crkvama ni po kojem civilizacijskom osnovu ne treba da postoji. To sto postoji u vecini zemalja sveta je samo jos jedan pokazatelj koliko crkve (bilo kakve) guse modernu civilizaciju. Sve sta zakonom treba da bude uredjeno je sloboda veroispovesti i obavljanja religijskih obreda. Ako neko zeli da bude pop, blago njemu, al' to ne moze da bude profesija po prirodi stvari drugacija od radnika u kiosku, programera u softverskoj firmi ili vozaca autobusa. Da i ne pricam sto svestenici koji zele da pokazu kako zaista veruju u to sto propovedaju ne bi ni trazili poseban status, jer oni valjda treba da budu ponizni pred bogom, nemaju materijalna bogatstva, ispastaju i te ostale 'riscanske gluposti.

Dilan Dog
Takođe mi nije jasno, kako to da je država teokratska?

State-sponsored miting je bio ispred skupstine pa onda ispred crkve. Svestenici imaju vise i vece privilegije od narodnih poslanika. Na crkvu se ne odnosi ni jedan normalan zakon za ophodjenje u javnosti (na primer zagadjenje bukom na svakih sat vremena kad krenu da divljaju po onim zvonima).

Dilan Dog
Još nešto, religija i crkva pojave su potpuno specifične i nikako se ne mogu porediti sa naukom, kulturom, sportom, tehnologijom, energetikom, životnom sredinom... u smislu smera i brzine njihovog menjanja ili modernizacije! Vreme u crkvi sporije teče, važne odluke od značaja za crkvu, često se pripremaju i menjaju vekovima! (npr., kalendar). [...]

Pa da. To je za svakoga kojem je stalo do civilzacijskih tekovina jedini potreban argument protiv crkve. Svaki put kad se desi bitan drustveni pomak, crkva jos 500 godina salje ljude na lomacu zbog toga. Sugerisem da normalna drustva tako nesto ne trpe.
Dilan Dog Dilan Dog 19:42 24.04.2008

Re: R. e b u s . . .

Dawngreeter
Ne slazem se. Zakon o crkvama ni po kojem civilizacijskom osnovu ne treba da postoji. To sto postoji u vecini zemalja sveta je samo jos jedan pokazatelj koliko crkve (bilo kakve) guse modernu civilizaciju. Sve sta zakonom treba da bude uredjeno je sloboda veroispovesti i obavljanja religijskih obreda.

Boldovano:
Kontradikcija, zar ne?
Italic: mislim da ovaj tvoj stav guši modernu civilizaciju.

Dawngreeter
Svestenici imaju vise i vece privilegije od narodnih poslanika

Kakve to veze ima sa teokratijom?
Pa da. To je za svakoga kojem je stalo do civilzacijskih tekovina jedini potreban argument protiv crkve. Svaki put kad se desi bitan drustveni pomak, crkva jos 500 godina salje ljude na lomacu zbog toga. Sugerisem da normalna drustva tako nesto ne trpe.

Kakve ovo veze ima sa onim što sam ja rekao?
Dilan Dog Dilan Dog 19:45 24.04.2008

Re: R. e b u s . . .

vishnja
, ovo o cemu pisu queerije sad.


Ne znam šta pišu na tom blogu. Ne interesuje me.
vishnja vishnja 20:05 24.04.2008

Re: R. e b u s . . .

dobro, onda komentar gore od Ex.Le. - vest iz blica
ne znam da li je istina, al ako jeste - mnogo ne valja

licno ne mislim da ima mnogo veze sa crkvom, ali sa ovim drustvom i njegovim odnosom prema njoj ima, i to debele.
u centru grada vec mesecima stoje grafiti "smrt sektama" i niko na to ne reaguje. sta mislis, zasto vise nije moguce videti one Hare Krisna po gradu kako skakucu? a bili su mnogo veseli i narandzasti :)))

upravo zato sto se slazem sa tobom, i zato sto mislim da je vera (ili religija ili stagod) vrlo jaka individualna i drustvena pokretacka sila, i zato sto mislim da svako od nas pokusava da nadje svoj nacin da izadje na kraj sa ovim svetom i sa sobom i sa svojim ogranicenim vekom trajanja, jer smo na to primorani - upravo zbog svega toga ovo su jako osetljive teme na koje nase drustvo reaguje veoma trapavo.

ubedjena sam da ima strucnih i kompetentnih ljudi koji se bave ovom regulativom.
takodje sam ubedjena da je mnogo vise onih koji na celu pricu uticu na pogresan nacin, sa pogresnog mesta.
Dilan Dog Dilan Dog 20:37 24.04.2008

Re: R. e b u s . . .

vishnja
ubedjena sam da ima strucnih i kompetentnih ljudi koji se bave ovom regulativom.
takodje sam ubedjena da je mnogo vise onih koji na celu pricu uticu na pogresan nacin, sa pogresnog mesta.

A šta bi ti htela?
Dawngreeter Dawngreeter 21:01 24.04.2008

Re: R. e b u s . . .

Dilan Dog
Dawngreeter
Ne slazem se. Zakon o crkvama ni po kojem civilizacijskom osnovu ne treba da postoji. To sto postoji u vecini zemalja sveta je samo jos jedan pokazatelj koliko crkve (bilo kakve) guse modernu civilizaciju. Sve sta zakonom treba da bude uredjeno je sloboda veroispovesti i obavljanja religijskih obreda.

Boldovano:
Kontradikcija, zar ne?
Italic: mislim da ovaj tvoj stav guši modernu civilizaciju.


Nije kontradikcija. Pravo slobodne veroispovesti i pravo da obavljas religijske rituale spada u bazicna ljudska prava. Nije niti treba da bude deo nekog specijalnog zakona o verskim zajdnicama i crkvama jer crkve i verske zajednice treba da funkcionisu u skladu sa zakonima o udruzenjima gradjana i firmama.

A to italic, da, siguran sam da taj stav gusi modernu civilizaciju u kojoj su prava ateista negde ispod prava nacionalnih manjina.

Dilan Dog
Dawngreeter
Svestenici imaju vise i vece privilegije od narodnih poslanika

Kakve to veze ima sa teokratijom?

Pokazuje ko je najvisi stalez ove zemlje.

Dilan Dog
Pa da. To je za svakoga kojem je stalo do civilzacijskih tekovina jedini potreban argument protiv crkve. Svaki put kad se desi bitan drustveni pomak, crkva jos 500 godina salje ljude na lomacu zbog toga. Sugerisem da normalna drustva tako nesto ne trpe.

Kakve ovo veze ima sa onim što sam ja rekao?

Ti nudis argument zasto je u redu da crkva bude anahronisticka sila stagnacije i ksenofobije, ja isticem da je to argument protiv crkve a ne za nju.
vishnja vishnja 21:15 24.04.2008

Re: R. e b u s . . .

A šta bi ti htela?

da zakoni budu formulisani i sprovedeni tako da to ostavlja najmanje prostora za zloupotrebu i siroko tumacenje, sta drugo? :)))
da mogu da iskazem svoju veru ili neveru, ma koje podvrste i nijanse ona bila, bez povredjivanja drugog i bez bojazni da cu ja biti povredjena.

vidis, idealizam podmladjuje i uklanja bore :)

ama, zasto si ti tako nadrndan danas? cak te ni Vini Pu nije oraspolozio, a bas je sladak. ja volim neumesna stremljenja skoro isto koliko i apsurde.
Dawngreeter Dawngreeter 21:17 24.04.2008

Re: R. e b u s . . .

vishnja
vidis, idealizam podmladjuje i uklanja bore :)


Ocu majicu sa ovim natpisom!
Dilan Dog Dilan Dog 21:26 24.04.2008

Re: R. e b u s . . .

visnja
ama, zasto si ti tako nadrndan danas?

ma nisam uopste nadrndan, ovo su ozbiljne i osetljive teme i ne ostavljau prostora za zajenbanciju.
Dilan Dog Dilan Dog 21:41 24.04.2008

Re: R. e b u s . . .

Dawngreeter
Nije kontradikcija. Pravo slobodne veroispovesti i pravo da obavljas religijske rituale spada u bazicna ljudska prava. Nije niti treba da bude deo nekog specijalnog zakona o verskim zajdnicama i crkvama jer crkve i verske zajednice treba da funkcionisu u skladu sa zakonima o udruzenjima gradjana i firmama.

Sa prvom rečenicom se slažem, ali je zakon nužan. Drugo, crkve ne mogu funcionisati na osnovu zakona o udruženjima građana, jer crkva nije klasično udruženje građana, a niti je blizu firme.

Dawngreeter
A to italic, da, siguran sam da taj stav gusi modernu civilizaciju u kojoj su prava ateista negde ispod prava nacionalnih manjina.

Ateisti moraju imati ista prava kao i vernici. Odnosno, svakome se mora garantovati pravo da veruje ili ne veruje i da na osnovu tog izbora ne bude diskriminisan ni po jednom osnovu.
Dawngreeter
Pokazuje ko je najvisi stalez ove zemlje.

To čak i da pokazuje, a ne pokazuje- nie teokratija.
Dawngreeter
Ti nudis argument zasto je u redu da crkva bude anahronisticka sila stagnacije i ksenofobije, ja isticem da je to argument protiv crkve a ne za nju.

))
Gde si to pročitao da sam ja rekao? Ja rekao da crkva treba da bude anahronistička i sila stagnacije?
Nemoj da mi lepiš ono što nisam rekao. Sasvim je moguće da sam ja za Ratka Mladića i glasam za SRS, zar ne?
Eto LDP. Zalepi ti njihovu projekciju Drugog ako se ne slažeš sa njima.
vishnja vishnja 21:46 24.04.2008

Re: R. e b u s . . .

Ocu majicu sa ovim natpisom!

kazi broj, boju i 10 jura na sunce :)
ma nisam uopste nadrndan

aj dobro, pogresna procena :)
laku noc narode
die hard die hard 21:49 24.04.2008

Re: R. e b u s . . .

Reći, loši popovi isto je što i reći loši Srbi, Albanci- klasična predrasuda


E, sa ovim se zaista potpuno slazem.Previse je iskljucivosti gde god da se okrenemo.Problem je u tome sto se SPC nikako ne ogradjuje od svojih zlih pastira.Ne samo to, nego se svojski trudi da uticuci na drzavu iz svog lagodnog ugla zasticene verske organizacije nipodastava pokusaje nekih delova drzavnog aparata da ih privede pravdi i svoje sluzbenike sklanja od moguceg pozivanja na odgovornost.Ne prilici nekakvoj moralno ispravnoj organizaciji da se zbog zastarelosti njen clan proglasi nevinim.To je strasna sramota SPC.
Dawngreeter Dawngreeter 21:58 24.04.2008

Re: R. e b u s . . .

Dilan Dog
crkva nije klasično udruženje građana, a niti je blizu firme.

Trenutno to svakako nije (udruzenje gradjana) ali je potpuno sumanutoda bude bilo sta drugo. Trenutno je firma sa snaznijim monopolom od Miskovica.

Dilan Dog
Dawngreeter
Ti nudis argument zasto je u redu da crkva bude anahronisticka sila stagnacije i ksenofobije, ja isticem da je to argument protiv crkve a ne za nju.

))
Gde si to pročitao da sam ja rekao? Ja rekao da crkva treba da bude anahronistička i sila stagnacije?

Ih bre, pa nisam to rekao. Evo i u citiranom stoji - ti si opravdavao cinjenicu da je crkva takva, nisi govorio da treba da bude takva. Tvoj argument je bio da to tako ide u crkvi i ne moze drugacije i ka tome bi trebalo da se ima razumevanja. Ja sam hteo da kazem da niko ne treba ka tome da ima razumevanja i da takva institucija ne treba da postoji.
Dilan Dog Dilan Dog 22:10 24.04.2008

Re: R. e b u s . . .

Dawngreeter
Trenutno to svakako nije (udruzenje gradjana) ali je potpuno sumanutoda bude bilo sta drugo. Trenutno je firma sa snaznijim monopolom od Miskovica.

Crkva se može posmatrati kao udruženje građana, ali ona nije klasično udruženje građana. Šta je tu sumanuto?
Boldovani LDP ne komentarišem.
Dawngreeter
Ih bre, pa nisam to rekao. Evo i u citiranom stoji - ti si opravdavao cinjenicu da je crkva takva, nisi govorio da treba da bude takva. Tvoj argument je bio da to tako ide u crkvi i ne moze drugacije i ka tome bi trebalo da se ima razumevanja. Ja sam hteo da kazem da niko ne treba ka tome da ima razumevanja i da takva institucija ne treba da postoji.

Nisam ja pravdao činjenicu da bi trebalo da bude anahronistička i sila stagnacije. To si ti rekao da sam ja rekao. Ja jesam rekao da bi trebalo imati razumevanja, ali ne za to za šta si ti rekao.
nsarski nsarski 00:32 24.04.2008

Malo dodatnih informacija bi koristilo



I tekst pod naslovom:

Rusija uzima u zagrljaj svoju crkvu, ostavljajuci Zapadne vere na cedilu

Ovo je danas izaslo u NY Times-u. Ja ne znam sta su "Zapadne vere", ali citaoci valjda znaju.
Dilan Dog Dilan Dog 00:34 24.04.2008

Re: Malo dodatnih informacija bi koristilo

"Zapadne vere",

Katolička i protestantske
čisto da dodam :)
nsarski nsarski 00:40 24.04.2008

Re: Malo dodatnih informacija bi koristilo

Katolička i protestantske
čisto da dodam :)

O, dobro je da znam. Mislim, ima i paganskih vera na zapadu, i Indijanskih, i Maje i Inke, i kojesta. Ali, valjda misle na one proistekle iz Zapadnog Rimskog Carstva.
Dilan Dog Dilan Dog 00:48 24.04.2008

Re: Malo dodatnih informacija bi koristilo

nsarski
Katolička i protestantske
čisto da dodam :)

O, dobro je da znam. Mislim, ima i paganskih vera na zapadu, i Indijanskih, i Maje i Inke, i kojesta. Ali, valjda misle na one proistekle iz Zapadnog Rimskog Carstva.

Pa da, Evropa je uvek bila podeljena izmedju Istoka (Vizantije i Konstantinopolja) i Zapada (Zapadnog Rimskog Carstva i Rima). Na zapadu je "Zapadna"crkva ((Rimo)Katolička) i iz nje proistekle brojne protestantske crkve (sekte). Tako da, kada neko sa "Istoka" kaze Zapadne crkve misli na ove. Naravno, tu nije reč jedino o političkim podelama, kao što se pojednostavljeno obično misli, več je tu reč u opštijoj podeli na mentalitete iz kojih je proizašla i politička.
Dolybell Dolybell 01:13 24.04.2008

Re: Malo dodatnih informacija bi koristilo

Ja ne znam sta su "Zapadne vere", ali citaoci valjda znaju.


Pa one koje nisu južne, severne i istočne -
jedino bi trebalo zaustaviti planetu i onda bi znali gde su
granice istoka i zapada.
Zapadne su one koje su zapale a istočne
one koje su istočile...(ne, ne istakle, varate se)

Sve verske razlike mogu da shvatim sem,
podeljenu Hrišćansku religiju?
Kad bih i htela da postanem hrišćanski vernik,
ne bih znala zašto treba da se opredeljujem između istočne i zapadne crkve,
- ako si hrišćanski vernik, onda ne može da budeš "zapadnut" ili "istečen"...
ili si hrišćanin ili nisi - nema druge logike.
( Na stranu šta mislim o religiji, uopšte, a tek o posrednicima
između onog GORE i ovih DOLE)

Crkva je u nas država u državi, za sebe - i ta sloboda koja joj je data,
ne može se vratiti. Ne treba tražiti da se zakon promeni prema Ustavu,
već Ustav prema Crkvi.
Pre to može da se očekuje, nego nešto drugo.

Nego lepo, da se svi zamonašimo,i da više ovde ne bude
svetovnih već samo crkvenih lica.
Ne znam samo, mali je problem, od koga onda tražiti milostinju ?
Dilan Dog Dilan Dog 01:17 24.04.2008

Re: Malo dodatnih informacija bi koristilo

Na stranu šta mislim o religiji

sta ti mislis o religiji?
Dawngreeter Dawngreeter 01:25 24.04.2008

Re: Malo dodatnih informacija bi koristilo

Dolybell
Sve verske razlike mogu da shvatim sem,
podeljenu Hrišćansku religiju?
Kad bih i htela da postanem hrišćanski vernik,
ne bih znala zašto treba da se opredeljujem između istočne i zapadne crkve,
- ako si hrišćanski vernik, onda ne može da budeš "zapadnut" ili "istečen"...
ili si hrišćanin ili nisi - nema druge logike.


U principu se slazem, ja sam principijalno protiv svake vrste religijskih institucija. Fora je samo sto koncept hriscanstva bez crkve ne postoji. Vekovima je crkva sakupljala i izglasavala sta bi moglo u Bibliju da udje. Do konacnog izglasavanja je proslo toliko vremena da ono sto se u Bibliji naslo nema blage veze ni sa Isusom ni sa desavanjima oko njega. A menjanja u interpretaciji, pozeljim i nepozeljnim delovima teksta i tako dalje su, naravno, nastavljena i posle tih izglasavanja (kolko vernika, gledajuci u prikaz Isusa, zaista u vidu ima cinjenicu da Biblija kaze da je muskarac sa dugom kosom sramota ispred boga?). Tako da, gledajuci iz te perspektive, samo kroz izbor crkve se moze odabrati 'riscanstvo kao koncept, u kojoj varjanti moras da verujes na rec nekome ili nekako drugacije se odlucis koja je prava a ostale jeretnicke. Mislim da je ideja o nekom ispravnom 'riscanstvu izvan svake crkve potpuno nevalidna i zanemaruje na bazicnom nivou nacin na koji je "znanje" o 'riscanstvu stiglo do nas.

Naravno, ako to sve zaista imas u vidu, onda je jasno da je crkva prevara pa neces u opste biti deo te price pa je ova argumentacija potpuno nesvrsishodna.
Dolybell Dolybell 02:25 24.04.2008

Re: Malo dodatnih informacija bi korist

O, dobro je da znam. Mislim, ima i paganskih vera na zapadu, i Indijanskih, i Maje i Inke, i kojesta. Ali, valjda misle na one proistekle iz Zapadnog Rimskog Carstva.




Ne ulazeći u predistoriju same podele na Istočno i Zapadno Hrišćanstvo,
a bilo bi bitno , zbog samog načela - Creda - simvola vjeruju..
je jer to početna razlika nastala još u VII veku. ( Pitanje da li Sveti duh proizlazi iz
Oca ili i Oca i sina - na zapadu).
Uglavnom, kad se vizantijski car Lav VI oženio po četvrti put, carigradski patrijarh Nikola,
je taj čin osudio, a rimaski papa se stavio na carevu stranu.
Sveto Rimsko Carstvo nemačke nacije je pregregorijanskim reformama crkve vodila ka
centalnoj ličnosti pape, što bogata Vizantija ne želi, već stremi autokefalnosti.
1043, carigradski patrijarh postaje Mihailo Kerularije, te iz straha da mu se ne
nametne Papa, otvoreno pismo šalje ohridskom arhiepiskopu Lavu, u kome osuđuje
zloupotrebe koje Rim čini.
Papa šalje u Carigrad, kardinala Humberta, žestokog katolika, kao emisara da
odgovori patrijarha.
Kardinal pohita da stigne što pre, i onako prek, pravo ode na svečanu liturgiju, u crkvu Svete Sofije,
16. jula 1054. te odmah papir o izopštenju Kerularija iz crkve, stavi na sred oltara.
Razgnevljeni vizantinci spale taj papir na sred trga i proglase da je Ortodoksna Crkva
samo ona , okupljena oko vizantijskog Cara.
To je bilo praktično razdavajanje Istočne Crkve od Zapadne - Rima.
Carigrad je opstao još sve do pada 1453.
Rim je imao svoje turbulencije mnogo gore nego Istok.
To je vrlo duga i komplikovana istorija podela....
Dolybell Dolybell 02:52 24.04.2008

Re: Malo dodatnih informacija bi koristilo

sta ti mislis o religiji?

Jel to je pitanje iz leksikona, koja smo mi kao klinci pravili,
pa pitaš šta misliš o..i tako cela sveska pitanja.
Šalim se. Ja o crkvi i popovima mislim sve najgore što se
može misliti o licima bez karaktera i morala.
Naravno, da nisu svi takvi, ali su takvi oni najbučniji i koji
uvek o svemu imaju stav i mišljenje, trebalo ne trebalo.
Sami sebe ne vide, i čim si postao svešteno lice,
(kao saobraćajna policija) postao si nepogrešiv.
Šta god koji pop izgovori - to je sveta reč. a može da lupeta
kolko hoćeš. Samo oni imaju pravo na tumačenje hrišćanstva i religije,
niko drugi ga ne poznaje ( kao da je to sakriveno učenje samo njima
dostupno! Kad god neko nešto tumači, a naročito Bibliju i
Svete knjige Otaca...i ...ja odmah dobije r.... .... sa brzim trčanjem.
Ne postoje logična objašnjenja, jer to je dogma, u koju se veruje ili ne veruje.
Ona se ne može proveriti, u nju se može sumnjati, ali tu su
ONI da ti sumnje odagnaju i uvedu te na pravi put prema bogu...
Primetićete kad čitate Bibliju, da su uvek postajali Sveci i Svetice
najveći grešnici, koji su se pokajali i u tome je njihova veličina,
što su iz greha došli na pravi put spoznanja vere.
Dok, oni koji nisu grešili, niti su imali zašto da se kaju, retko postaju sveci..
već samo ako su mučenici.
Običan vernik, bezgrešnik (?) ne može postati svetac.
Nije se istakao ni u čemu.!

Jedino, (sad ću izgovoriti najveći neoprostivi greh) zapravo
ostaće pisani trag, - mislim da onaj koji iskreno veruje u Vasksenje Hrista,
onako, izistinski, mora da nije normalan.
A ONI tvrde, da kad ne bi bilo Vaskrsenja Hristovog, njihova vera ne bi
imala smisla!?
U Islamu niko nije vskrsnuo, i ni ujednoj religiji, pa imaju i te kako smisla.




Dolybell Dolybell 03:15 24.04.2008

Re: Malo dodatnih informacija bi koristilo

U principu se slazem, ja sam principijalno protiv svake vrste religijskih institucija. Fora je samo sto koncept hriscanstva bez crkve ne postoji. Vekovima je crkva sakupljala i izglasavala sta bi moglo u Bibliju da udje


Biblija je bila prva štampana knjiga. Uradio je to Guteberg 1456

Katolici su konačno odredili svoj kanon na četvrtom zasjedanju Trentskoga koncila 8. aprila 1546.
U zaključku će to značiti da katolički kanon Starog zavjeta obuhvata 46 spisa.

Katoličkom kanonu od 46 knjiga, pravoslavni nadodaje još tri knjige: 2. i 3. Jezdrinu, i 3. Makabejcima. Šesto poglavlje Baruhove knjige, tzv. Poslanicu Jeremijinu, izdvajaju kao posebnu knjigu, što onda sveukupno čini 50 knjiga Starog zavjeta. Uzgred, grupu knjiga 1. i 2. Samuilova, te 1. i 2. Carevima, pravoslavni su preimenovali u četiri knjige O carevima.

Kada se radi o novozavjetnom kanonu, ovdje nemamo razliku između katoličkog, pravoslavnog i protestantskog kanona (naravno, Jevreji ne prihvataju Novi zavjet). No, treba nešto reći o istrijskom razvoju kanon

Odluka o kanonu Novog zavjeta nije došla odmah čim je završeno s pisanjem novozavjetnih spisa. Nije bilo niti nekog posebnog crkvenog sabora koji je proglasio konačni kanon. Određivanjem kanona rana Crkva počinje da se bavi tek kada je bila izazvana određenim pojavama unutar Crkve:

Bez obzira na sva, dotada iznijeta razmišljanja, jasno je, prema svjedočanstvima istoričara Euzebija i crkvenog oca Atanasija, da tokom IV vijeka Crkva posjeduje upravo onaj kanon Novog zavjeta kakvog ga i danas posjedujemo
Dolybell Dolybell 04:49 24.04.2008

Re: Malo dodatnih informacija bi koristilo

Ja ne znam sta su "Zapadne vere", ali citaoci valjda znaju.

Srđan Fuchs Srđan Fuchs 08:31 24.04.2008

Re: Malo dodatnih informacija bi koristilo

Jedino, (sad ću izgovoriti najveći neoprostivi greh) zapravo
ostaće pisani trag, - mislim da onaj koji iskreno veruje u Vaskrsenje Hrista,
onako, izistinski, mora da nije normalan.


jesi ti neka Masonka?

da filozofiram malo, potreba da se veruje u vaskrslog hrista je razumljiva i humana. to je potreba da se prevaziđu lične slabosti, prolaznost, svest da ćemo jednog dana napustiti sve što smo voleli i da će se sa gašenjem lične svesti ugasiti i sve što je za nas imalo vrednost i ispunjavalo nas osećanjem armonije, spokoja, ljepote. otud uopšte potreba za hristom da bude predstavljen kao natčovek. judaizam tog doba je već bio okoštao, uslovi prijema za Goje u jedini monoteistički sistem strogi. rabini iz jerusalima su malo kome dopuštali da ponese zvanje verujućeg... postojala je potreba za savršenijim bogom, nekom ko će biti popustljiviji od strogih judejaca. zato hrist. hrist je potom, pošto je napustio sopstveno telo i postao ideja, postao ujedno i grk, rimljanin, sirijac, libanac, bugarin, srbin, hrvat, rus, mađar, poljak, amerikanac, i tako dalje.

edit. da, svi ljudi veruju u nešto, neki u savršenu sekularnu državu, neki u ne znam kako fantastičnu budućnost u kojoj će upotrebom tehnologije biti učinjeno da svaki pojedinac bude zadovoljan. neko veruje u ne znam kakav ideal demokratije, neki u vlast (super im je ako su na poziciji vlasti), neki u revolucion-izam klase, neki u ovo, neki u ono. naučnici objašnjavaju da moraju da veruju u ostvarljivost svog eksperimenta da bi preduzeli uopšte neka hrabra, možda besciljna istraživanja... eto, postoje pojedinci koji veruju u hrista, mojsijeve tablice od boga iz kupine koja gori i govori uniseksualnim glasom (see Spielberg). drugi veruju u Muhameda koji je uznesen na nebo sa sve svojim vernim doratom, treći u reinkarnaciju, četvrti u sunce, peti u seks se devicom zarad podmlađivanja i u para-liturgije sa hlepčićima umešenim od ljudske krvi... šesti veruju da je Biblija bog. i tako dalje, i tako dalje. svako od njih je nenormalan na svoj, originalan i human način.
Dawngreeter Dawngreeter 08:42 24.04.2008

Re: Malo dodatnih informacija bi koristilo

Srđan Fuchs
to je potreba da se prevaziđu lične slabosti, prolaznost [...]


Ne slazem se sa ovim. Prihvatanje sebe kao fizickog bica u apsurdnom univerzumu je prevazilazenje licnih slabosti. Sve ostalo je izmisljanje bajki jer bi voleo da si poseban.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 08:51 24.04.2008

Re: Malo dodatnih informacija bi koristilo

da pitam ja tebe, dragi mladi gospodine, ovako, na prvu loptu: a ti ne bi voleo da si poseban?
Dawngreeter Dawngreeter 08:54 24.04.2008

Re: Malo dodatnih informacija bi koristilo

Naravno da bih. Svako bi voleo da je poseban. Ali samozavaravanje je prihvatanje svojih slabosti a ne njihovo prevazilazenje.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 08:58 24.04.2008

Re: Malo dodatnih informacija bi koristilo

naravno. to nije sporno. dobro, mi sa strane vidimo veru u hrista kao samozavaravanje. hrišćani to vide drugačije, a ostvareni su u nekom konvencionalnom smislu: mogu biti i visoko-učeni, bogati, sa lepim kućama, parama da putuju u inostranstvo, i t. d. i to je neka vrsta apsurda, zar ne? nego, oklen mi znamo da je univerzum apsurdan (možda je samo univerzum nad srbijom apsurdan, dok je recimo u saudi arabiji oke)? eno, nsarski bi se zakleo na svom blogu da i u kosmosu ima tu i tamo po neka zakonitost?
Dawngreeter Dawngreeter 09:09 24.04.2008

Re: Malo dodatnih informacija bi koristilo

Ali zakonitost ne iskljucuje apsurd. Zakonitost samo znaci da mehanicki univerzum ima neki konzistentan nacin na koji funkcionise. To mu i dalje ne daje neki smisao ili svrhu.

Ja sam misljenja da svako od nas instinktivno prepoznaje svoju egzistenciju kao apsurdnu. Ne bih umeo drugacije objasniti otkud toliko utrosene energije na smisljanje samozavaravajucih bajki. Racionalno gledano, ni jedna prica o nasoj (ili bilo cijoj) svrsi postojanja nije nista vise od bajke, kada se posmatra od strane coveka koji je izvan delusion bubble-a izgradjenog oko mitologije ('riscanima su sve ostale religije blesave, na primer - zato sto i jesu!). Ja sam jako zainteresovan za potencijalni smisao, do duse. Nisam dogmatican po pitanju sopstvenog apsurdizma. Ako neko moze da mi pokaze pricu o svrsi ili razlozima koja ima smisla, ja cu biti srecan da je prihvatim.
dragan7557 dragan7557 12:28 24.04.2008

Re: Malo dodatnih informacija bi koristilo

nsarski


I tekst pod naslovom:

Rusija uzima u zagrljaj svoju crkvu, ostavljajuci Zapadne vere na cedilu

Ovo je danas izaslo u NY Times-u. Ja ne znam sta su "Zapadne vere", ali citaoci valjda znaju.


A ovaj sa Krunom je sigurno novi Baćuška Car Rusije.
dragan7557 dragan7557 12:35 24.04.2008

Re:još gore

Ja o crkvi i popovima mislim sve najgore što se
može misliti o licima bez karaktera i morala.


Daklem doly,

sa ovim se ne slažem sa vama jer "duhovnim" mislim još gore nego vi.
Sepulturero Sepulturero 13:24 24.04.2008

Re: Malo dodatnih informacija bi koristilo

Нека чудна коинциденција.
Dolybell Dolybell 21:20 24.04.2008

Re: Malo dodatnih informacija bi koristilo

da filozofiram malo, potreba da se veruje u vaskrslog hrista je razumljiva i humana. to je potreba da se prevaziđu lične slabosti, prolaznost, svest da ćemo jednog dana napustiti sve što smo voleli i da će se sa gašenjem lične svesti ugasiti i sve što je za nas imalo vrednost i ispunjavalo nas osećanjem armonije, spokoja, ljepote. otud uopšte potreba za hristom da bude predstavljen kao natčovek. judaizam tog doba je već bio okoštao, uslovi prijema za Goje u jedini monoteistički sistem strogi. rabini iz jerusalima su malo kome dopuštali da ponese zvanje verujućeg... postojala je potreba za savršenijim bogom, nekom ko će biti popustljiviji od strogih judejaca. zato hrist. hrist je potom, pošto je napustio sopstveno telo i postao ideja, postao ujedno i grk, rimljanin, sirijac, libanac, bugarin, srbin, hrvat, rus, mađar, poljak, amerikanac, i tako d


Okoštalost Judaizma se dokazala, hoćeš reći da ga više nema?
Svako može da postane pripadnik Jevrejske religije, ali ne i jevrejin,
te stavka su uslovi za primanja u Goje, po tvom tumačenju, netačna.
Jevreji su narod a ne nacija. Ja mogu postati šintoista ali neću postati
i japanka.
Da li ti znaš kako se nakon Milanskog edikta, kada je Hrišćanstvo priznato,
uopšte formirala Hrišćanska crkva a potom kroz vekove širilo hrišćanstvo ?

Ne može se filozofirati o konkretnom, kad nedostaje znanje.
Malo ste se zaneli i zaboravili misionare, inkviziciju ...
Jasmina Tesanovic Jasmina Tesanovic 01:09 24.04.2008

dragi blogeri

hvala vam na kosntruktivnim komentarima
jos jedanput ponavljam da vrlo rado i odgovorno preuzimam tekstove koji mi salju grupe, pojedinci itd u koje imam poverenjea i s kojima se slazem u nacelu
ali da zaista nisam u stanju da otpratim blogove sto je njima OK, vazno je da se cuju i da se o tome raspravlja
rayzippo rayzippo 09:04 24.04.2008

Re: dragi blogeri

pojedini autori su u zadnje vreme veoma blogoproduktivni...prebacuje se norma...
vladimir petrovic vladimir petrovic 09:22 24.04.2008

Re: dragi blogeri

Jasmina, mozda ne ocekujete, ali cenim ovaj vas postupak. Keep going!
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 19:10 24.04.2008

vera naših otaca

April 23, 2008, 6:25 pm
Faith of Our Fathers

Watching the polygamists in West Texas come into the sunlight of the 21st century has been jarring, making you feel like a voyeur of some weird historical episode.

You see these 1870 Stepford wives with the braided buns and long dresses, these men with their low monotones and pious, seeming disregard for the law on child sex — and wonder: who opened the time capsule?

But when Texas authorities removed 437 children earlier this month from the compound of the Fundamentalist Church of Jesus Christ of Latter-day Saints they did more than give Larry King something to talk about between anorexia stories of the stars. They gave us all a glimpse into what a religion was like before it took on the patina of time — with the statues, murals and polished narratives.

Religion has always been about faith and a certain degree of mythology. It’s pointless to argue whether the Red Sea actually parted, or if Jesus turned water into wine to keep a wedding party going, or if the freezing of the Mississippi River was one of the miracles that allowed early Mormons to flee persecution and build a theocracy in the desert.
Faith is a moving thing; witness the throng in Yankee Stadium who came away in a fever of fellowship after listening to the Pope last weekend, or the 55,000 moved to practice random acts of compassion by the Dalai Lama at Qwest Field in Seattle two weeks ago.

But religion can also be used as an excuse for awful behavior – from the torture of the Roman Catholic Inquisition, to beheadings by Jihadist killers, to the sexual manipulation of children by early Mormons and their latter-day sects.
Mormonism is the most homegrown of American religions, and the fastest-growing in the Western Hemisphere. There are more Mormons in the United States than Presbyterians. The church has been vocal about denouncing the renegade Mormons in Texas, and quick to point out that it abandoned polygamy in 1890, as a condition of Utah’s statehood.

For a long time, though, the church was at odds with basic American ideals, and not just because old guys sanctioned marital sex with dozens of teenage girls. What you see in Texas — in small part — is a look back at some of the behavior of Mormonism’s founding fathers.
When Mitt Romney, in his December speech about his religion, said, “My faith is the faith of my fathers — I will be true to them and to my beliefs,” he was taking on a load of historical baggage.
His faith was founded in 1830 by Joseph Smith Jr., an itinerant treasure-seeker from upstate New York who used a set of magic glasses to translate a lost scripture from God. His personality was infectious, the religion very approachable.

It would have been just another Christian faith had not Smith let his libido lead him into trouble. Before he died at the hands of a mob, he married at least 33 women and girls; the youngest was 14, and was told she had to become Smith’s bedmate or risk eternal damnation.

Smith was fortunate to find a religious cover for his desire. His polygamy “revelation” was put into The Doctrine and Covenants, one of three sacred texts of Mormonism. It’s still there – the word of God. And that’s why, to the people in the compound at Eldorado, the real heretics are in Salt Lake City.

As his biographer, Fawn Brodie, wrote, Joseph Smith “could not rest until he had redefined the nature of sin and erected a stupendous theological edifice to support his new theories on marriage.”

Smith was also a commander-in-chief of his own militia, and a candidate for President, running on a platform of “bringing the dominion of the Kingdom of God” over the United States. His successor, Brigham Young, married 57 women – a harem that attracted curious libertines like Sir Richard Burton to study the American social experiment.
And when the church set up a huge polygamous theocracy in the West, President James Buchanan was forced in the 1850s to send an army of 2,500 – nearly one-sixth of American forces – to uphold the law.

The church did not give up its sexual practices without a long fight. As late as 1880, as Jon Krakauer notes in his book “Under the Banner of Heaven,” Mormon leaders preached that polygamy was above the laws of the land. The church’s then-supreme leader, John Taylor, said that polygamy “has been handed down directly from God. The United States cannot abolish it.”

Fast forward to this century, when the polygamist group makes the same argument at their West Texas compound and at their earlier one in Colorado City, on the Utah-Arizona border. I was at that Colorado City compound, twice in the last four years. It spooked me: the gnarly old men and their child brides, the creepy guards in their pickup trucks, the sing-songy women tending to a dozen children in houses the size of a Motel 6. They were ripping off the state, living on welfare and food stamps, even as they defied civil authorities.

In Colorado City, I spent time with DeLoy Bateman, a high school science teacher, who told of losing his daughter after church authorities ordered her to leave her husband and marry her father-in-law – a man twice her age.
And despite the best efforts of the wealthy, modern Mormon church to leave a big part of its past behind, some Mormons still support the defiance of modern-day polygamist leaders, judging by the comments of Saints who are appalled by the breakup of the compound in Texas.

“Back then, we were the ones in the compound,” wrote Guy Murray, a Mormon lawyer who writes a blog on his faith. He should be applauded for his honesty. But I’m not sure I’d want to be holding that baton of belief, passed through years. Sometimes, the faith of our fathers is better left to the revisionists.

Timothy Egan, The NYTimes

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana