Mediji| Politika

Ućutkivanje glasnika

Budimac RSS / 17.10.2008. u 20:17

u pokušaju

Nedavno se jedan stručnjak za vojni hardver, inače se smatra novinarom, propisno nalupetao na stranicama "najstarijeg dnevnika na Balkanu", glede zemlje u kojoj prebivam i novinarstva u istoj. Isprva sam imao impuls da ga propustim kroz fisking tretman (pasus po pasus analiza nečijeg baljezganja), ali sam odustao, jer sam smatrao da ne vredi truda zato što je ipak ta brljotina pisana(?) isključivo kao reakcija na smenu na uredničkom kormilu pomenute novine (tursko novinarstvo mu tu dođe kao kolateralna šteta), te sam se zadržao na komentaru na, u tom momentu, aktuelnom mi postu. Ovih dana sam se setio te paškvile Miroslava Lazanskog, jer je nedavno "упозорење турских генерала штампи у стилу: немојте да летите сопственим крилима" doprinelo svemu osim autocenzuri koju je ovaj lumen proglasio sine qua non turskog novinarstva.

Tekuće odmeravanje snaga između turskih medija i turskih oružanih snaga mnogi ovde vide kao prelomnu tačku tog odnosa. Međutim, fakat je da je ta tačka rezultat sporog ali, nadam se, sigurnog osvajanja sloboda, kome prisustvujem živeći ovde preko osam godina. Istovremeno je to (odmeravanje) perfektna ilustracija Lazanskovog lupetanja (posle koga, vidim, ostade em živ, em zaposlen).

No krenimo redom o poslednjem slučaju koji potresa tursku javnost.

Početkom meseca, preciznije 3. oktobra, borci PKK-a (Partiya Karker Kurdistan - Kurdistan Worker's Party, koja se nalazi na listi terorističkih organizacija kako u EU tako i u SAD) su napali karaulu kod sela Aktütün blizu tursko-iračke granice, na krajnjem jugoistoku zemlje. U napadu je poginulo 17 turskih vojnika i 23 pripadnika PKK-a.

Muckraking dnevne novine Taraf (na žalost, sajt postoji samo na turskom) su ubrzo posle događaja objavile fotografije zapovednika turske vojne avijacije, generala Ajdoana Babaolua (Aydoğan Babaoğlu), snimljene dok je napad trajao, kako igra golf u Antaliji. Kada je sledećeg dana narečeni general upitan od strane "sedme sile" za to odbrusio je: "A je l' možda trebalo da idem u Aktutun? Rukovodio sam operacijom sa lica mesta." Da stvar bude još zamršenija generalštab je izdao saopštenje, odbrane gen. Babaolua radi, u kome se tvrdi da je narečeni saznao za napad 6. oktobra uveče.

If Turkey's air force commander learns of a major attack that killed 17 soldiers half a day after my cleaning lady, there is a bigger command and control problem than a senior general having time and resources to play the game of the high and mighty.

Ako komandant turske vojne avijacije saznaje za veliki napad u kome je stradalo 17 vojnika pola dana posle moje spremačice, onda postoji veći problem komandovanja i kontrole nego što je problem da viši generali imaju vremena i sredstava da se visokih i moćnih.

Citirani komentar dolazi iz pera novinara koji radi za kuću koja nije naklonjena vladi, a jako je naklonjena vojsci (Doan ili Doğan medijska kuća kojoj se Lazanski toliko divi u svojoj škrabotini).

Taraf je zatim otišao korak dalje i napravio paralelu sa prošlogodišnjim vrlo sličnim napadom na karaulu kod mesta Dalidža (Dağlıca), kada je 12 turskih vojnika poginulo, 16 ranjeno, a osam zarobljeno. Taraf je prvi objavio (na osnovu internih armijskih dokumenata) da je bitka trajala više od 48 sati. Dovoljno? Btw taj napad se desio uoči referenduma na kome su turski građani izglasali (62%) da se predsednik republike bira neposrednim glasanjem (nešto čemu su se opozicija i armija protivile). Ove godine u avgustu je Taraf objavio da se iz optužnice po istrazi Ergenekona para-državnog kartela vidi postojanje predznanja o napadu.

U utorak (14.oktobra) Taraf objavljuje delove obaveštajnih izveštaja koji su poslati generalštabu 29. septembra i 2. oktobra.

Even the names, birth places and ages of the terrorists crossing the border, as well as the number of people in various groups formed by the militants, are included in the status reports. A report wired on Oct. 2, just one day before the Aktütün attack, warns that “the PKK is engaged in extensive preparations to attack security forces outposts along the border ahead of a possible cross-border operation.” Even the name of the PKK commander - Habat, one of the group’s female leaders - who staged the attack was reported in the Oct. 2 document.

U izveštaju se navode čak imena i starost terorista koji su prelazili granicu, kao i broj ljudi u različitim grupama koje su borci formirali. Izveštaj od 2. oktobra, samo dan pre napada na Aktutun, upozorava da "PKK je angažovan na obimnim pripremama za napad na položaje bezbednosnih snaga duž granice." Čak je ime PKK komandira - Habat, jedne od liderkinja - grupe koja je izvela napad navedeno u izveštaju.

UAV.4248.jpgMeđutim, najporazniji deo Tarafovog članka je deo o snimcima sa UAV-a (unmanned aerial vehicle) i tvrdnja da je napad bio direktno prenošen na monitore u generalštabu.

The terrorist raid, which killed 17 young soldiers, was literally broadcast live on General Staff monitors.

Teroristički napad, koji je ubio 17 mladih vojnika je bio bukvalno prenošen uživo na monitore generalštaba.

Deo snimka se može videti ovde.

Mislim da ne treba da pišem da su ostali mediji prenosili Tarafovu eksluzivu.

Napad - najbolja odbrana

basbug.4246.jpgOdgovor oružanih snaga je došao sledećeg dana u sredu (15. oktobra) u vidu zbrzane konferencije za štampu u gradu Balikesir na kojoj je šef generalštaba Bašbu, na bini sa sva četiri zapovednika oružanih snaga održao bukvicu medijima koja se može svesti pod naslov u dnevniku Zaman "Povinujte se ili!" (Comply or else!). Televizijske stanice su prenele tu "konferenciju za štampu" uživo. Zašto navodnici? Pa, novinarska pitanja nisu bila predviđena (niti odgovorena) u toj predstavi. Basically Bašbu je ponovio on čuveno Bušovo "ili ste sa nama ili protiv nas". Istovremeno je vojni sud zabranio objavljivanje novinskih izveštaja baziranih na pisanju Tarafa, za vreme trajanja istrage o incidentu.

Vanredno oštri ton Bašbuovog nastupa, sudeći po reakcijama onih kojima je najviše namenjen - Tarafu, nije ostavio željeni utisak. Jasemin Čongar (Yasemin Çongar), zamenik (nije valjda zamenica) glavnog urednika Tarafa je izjavila da je u demokratskoj zemlji neprihvatljivo da načelnik generalštaba koristi jezik pretnje i izdaje komande medijima. Takođe je najavila dalje publikovanje sličnih dokumenata dokle god urednici smatraju da su pouzdani i ispunjavaju pravo javnosti na informaciju.

"In a democratic country, it is unacceptable for the chief of general staff to use such threatening rhetoric and give orders to the media," she said. She pledged that the newspaper would continue to publish similar documents as long as its editors see them as reliable and they fulfill the public's right for access to information.

Većina analitičara i komentatora (ne svi) su stali na stranu Tarafa.

Hmmm, da li to liči na autocenzuru o kojoj 829 reči teksta Miroslava Lazanskog govore? Meni nimalo.
 

Taraf

Taraf na turskom znači strana. Čiju stranu ovaj liberalni dnevnik koji je počeo izlaziti s jeseni prošle godine zastupa je teško odrediti. Naime, postoje brojne špekulacije ko stoji s lovom iza ovog lista (a nismo deca da verujemo u "slobodu štampe"), ali one su samo to - špekulacije. Činjenica je da se oko tog projekta okupila veoma solidna ekipa novinara i intelektualaca na čelu sa glavnim urednikom Ahmetom Altanom, piscem i pre toga urednikom dnevnika Star.

YChongar.4247.jpg

Već sam pomenuo Jasemin Čongar, novinarku u čijem CV-ju je da je bila šef dopisništva dnevnika Milijet iz Vašingtona, radila je za CNN turk, BBC World Service itd. Dakle, novinarka sa uskoro će biti 20 godina iskustva. Hrabrost, ne samo od vrste potrebne da bi se pisalo o opasnim temama, nego onu "terensku" je pokazala nedavno kad su ona i Ahmet napravili put po planinskom masivu Kandil u severnom Iraku, gde utočište nalazi većina kurdske gerile. Meni je njeno ime (definitivno) postalo poznato (i prepoznatljivo) prošlog proleća kada je obnarodovala da su neki aktivni generali uzeli učešća u brejnstormingu koji je organizovao jedan vašingtonski think-tank na temu vojni udar u Turskoj kako ga izvesti i zašto.


Tu je i Etjen Mahčupjan (Etyen Mahçupyan), glavni urednik dvojezičnog nedeljnika (turski i jermenski) Agos koji je osnovao, prošle godine ubijeni novinar, Hrant Dink.

Međutim, meni najzanimljiviji lik iz Tarafa je (vrlo) mladi kolumnista Rasim Ozan Kutahjali (Rasim Ozan Kütahyalı) koji je pre pojave ovog dnevnika bio bloger (i dalje bloguje). Neke od (tabu) tema koje on na veoma pronicljiv način obrađuje u svojim tekstovima vrlo brzo uđu u mejnstrim diskurs. Sudeći po njegovoj mladosti, inteligenciji i hrabrosti budućnost turskog novinarstva, a usuđujem se reći i zemlje, izgleda sasvim svetlo.

 

Atačmenti

Tagovi



Komentari (107)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

dragoljub92 dragoljub92 20:27 17.10.2008

1

dobar ti text,mislim ja obraći turcima znam isto ko i ostala braća srbi= ništa,tako da mi ovakvi textovi znače.
Budimac Budimac 20:34 17.10.2008

Re: 1

dragoljub92
dobar ti text,mislim ja obraći turcima znam isto ko i ostala braća srbi= ništa,tako da mi ovakvi textovi znače.

Hvala dragoljube, ja ću pokrivati najzanimljivije stvari odavde (a ovde je kao u onom kineskom prokletstvu "neka ti bude dato da živiš u interesantnim vremenima". Inače neke osnovne stvari (i pogrešno informisanje) sam pokrio u nekim mojim ranijim tekstovima iz vremena potpalublja i prve palube.
dragoljub92 dragoljub92 20:40 17.10.2008

Re: 1

ma pratio sam te u zadnje vreme,naročito posle onog sa tepanje uniš,zna li se na kraju povod.
inače mislim da bi turska trebalo više da bude zastupljena kod nas.imamo mnogo razloga za to.
Budimac Budimac 20:44 17.10.2008

Re: 1

dragoljub92
ma pratio sam te u zadnje vreme,naročito posle onog sa tepanje uniš,zna li se na kraju povod.
inače mislim da bi turska trebalo više da bude zastupljena kod nas.imamo mnogo razloga za to.

Nisam otpratio to. Naši ili nisu dalje ništa objavljivali ili mi je promaklo, a ovde to nije bila nikakva vest. Ma, ko zna, višak testosterona kod obe grupe je, po meni najverovatniji, uzrok.
dragoljub92 dragoljub92 20:53 17.10.2008

Re: 1

ja sam u životu upoznao dva turčina i oba su mi delovala pozitivno,naravno svi mi imamo svoje mane i vrline tako i oni ali bar više nemam predrasude.
constrictoria92 constrictoria92 21:10 17.10.2008

Re: 1

Budimac,

ti nam stvarno priblizavas Tursku i njen narod, kao i prilike u zemlji, sto je vrlo zanimljivo.

Obrni, okreni - svuda mu dodje vise-manje isto...

A sto kaze Dragoljupche,

inače mislim da bi turska trebalo više da bude zastupljena kod nas.imamo mnogo razloga za to.
Budimac Budimac 21:18 17.10.2008

Re: 1

dragoljub92
ja sam u životu upoznao dva turčina i oba su mi delovala pozitivno,naravno svi mi imamo svoje mane i vrline tako i oni ali bar više nemam predrasude.

Ma, OK su... Ljudi se dele na dobre (većina) i loše (manjina) sve druge podele su (meni) budalaste.
dragoljub92 dragoljub92 21:43 17.10.2008

Re: 1

pa kad čovek ima pasoš i može da putuje onda vidi da svud rastu iste biljke zvane ljudi,sad neke su ovake neke onake al u biti iste,mislim biljke)
Milan Novković Milan Novković 21:47 17.10.2008

Re: 1

Ljudi se dele na dobre (većina) i loše (manjina)

Intuitivno i svakodnevno tako se i ja postavljam prema ljudima.

Iako svi imamo prilike da vidimo ponekad i puotine u definicijama dobrog i lošeg, koje drugi ne vide, i obrnuto :)

Pa su neki ljudi i dobri i loši, čak i istovremeno.

Tu onda pomaže respekt, "do pucanja", dok se kontradikcije ne sudare head-on.

A onda je skoro svaki slučaj poseban i iako su i kamen dobrog i kamen lošeg suplji pomalo dok su obe strane toga svesne morao bi da postoji bar jedan način da se te rupe zajedničkim naporom zapuše. Samo šta ako ne postoji?
gnostik gnostik 22:44 17.10.2008

Re: 1

Budimac
[...]ja ću pokrivati najzanimljivije stvari odavde[...]


Možemo li da se nadamo da ćeš se uskoro baviti ovom temom?
Budimac Budimac 09:53 19.10.2008

Re: 1

Možemo li da se nadamo da ćeš se uskoro baviti ovom temom?

Teško. Jer neću da ulazim u polemiku sa Peščanikovom izrazitom islamofobijom.
Njihov izbor materijala to reflektuje. Šopanje sa etiketom islamistički u datom članku je lupetanje slično Lazanskovom.
Što se tiče frankfurtskog sajma knjiga, onima koji zastupaju građansku opciju bi trebalo da je dovoljan signal da je Orhan Pamuk delio binu sa "islamističkim" predsednikom republike.
jeremija92 jeremija92 20:45 17.10.2008

Čija si da si

Vojni komentatori, politički analitičari, književni kritičari....u čemu je razlika?
Ne znam tačno, ali znam da svi lupaju ko maxim po diviziji.

A što se turske vojske tiče: vojsko čija si da si, jebena si.


Budimac Budimac 20:48 17.10.2008

Re: Čija si da si

A što se turske vojske tiče: vojsko čija si da si, jebena si.


Eeee, pa... Prošlog proleća je jedan britanski dopisnik iz Istanbula izjavio jednu antologijsku rečenicu: "Svaka država ima vojsku, jedino u Turskoj vojska ima državu."
Ako si mislio na regrute, onda se slažem.
jeremija92 jeremija92 20:52 17.10.2008

Re: Čija si da si

Budimac


Eeee, pa. Proščog proleća je jedan britanski dopisnik iz Istanbula izjavio jednu antologijsku rečenicu: "Svaka država ima vojsku, jedino u Turskoj vojska ima državu."


Pa, taj britanski dopisnik valjda zna da je turska vojska, na čelu sa Kemal-pašom Ataturkom napravila savremenu tursku državu. I sad je pazi ko bebu u kolevci, ali i ne dozvoljava da odraste.

Budimac Budimac 21:20 17.10.2008

Re: Čija si da si

ali i ne dozvoljava da odraste

U sridu! Jeremija u sridu!
die hard die hard 21:30 17.10.2008

Re: Čija si da si

U sridu! Jeremija u sridu!


Plase se valjda puberteta, u sta ce da izraste, sta li?
jeremija92 jeremija92 21:42 17.10.2008

Re: Čija si da si

Moguće, pubert zna biti nezgodan, ali brzo prođe, kao elementarna nepogoda.
Međutim, njihova beba je prilično porasla, ima već 90 godina.:))
Budimac Budimac 21:46 17.10.2008

Re: Čija si da si

Međutim, njihova beba je prilično porasla, ima već 90 godina.:))

I veoma prerasla kolevku koju su joj čuvari namenili.
vladimir petrovic vladimir petrovic 21:53 17.10.2008

Re: Čija si da si

Budimac
...britanski dopisnik iz Istanbula izjavio jednu antologijsku rečenicu: "Svaka država ima vojsku, jedino u Turskoj vojska ima državu."


Hm. Bas su ti Britanci duhoviti.
tyson tyson 09:11 19.10.2008

Re: Čija si da si

Budimac
Prošlog proleća je jedan britanski dopisnik iz Istanbula izjavio jednu antologijsku rečenicu: "Svaka država ima vojsku, jedino u Turskoj vojska ima državu.

Duhovito, ali na žalost tako daleko od istine. Vojska "ima državu" gde god su vojne hunte na vlasti; evo pade mi na pamet npr. Burma kao daleko gori primer od Turske u tom smislu.
Budimac Budimac 09:26 19.10.2008

Re: Čija si da si

tyson
Budimac
Prošlog proleća je jedan britanski dopisnik iz Istanbula izjavio jednu antologijsku rečenicu: "Svaka država ima vojsku, jedino u Turskoj vojska ima državu.

Duhovito, ali na žalost tako daleko od istine. Vojska "ima državu" gde god su vojne hunte na vlasti; evo pade mi na pamet npr. Burma kao daleko gori primer od Turske u tom smislu.

Na žalost nije tako daleko od istine. Naravno, da je Burma gori primer. Ovde je sve to mnogo suptilnije, jer se želi imati demokratska fasada i kontrolisana vlast (prevashodno od strane vojske).
drug.clan drug.clan 20:49 17.10.2008

koji novinar?

Nedavno se jedan stručnjak za vojni hardver, inače se smatra novinarom, propisno nalupetao na stranicama "najstarijeg dnevnika na Balkanu", glede zemlje u kojoj prebivam i novinarstva u istoj. Isprva sam imao impuls da ga propustim kroz fisking tretman (pasus po pasus analiza nečijeg baljezganja), ali sam odustao, jer sam smatrao da ne vredi truda zato što je ipak ta brljotina pisana(?)


Jel to onaj strucnjak sto se podjednako dobro razume i u miss-ice?


Budimac Budimac 20:51 17.10.2008

Re: koji novinar?

drug.clan
Jel to onaj strucnjak sto se podjednako dobro razume i u missice?

Pominjem ga imenom i prezimenom. Taj glavom i bradom :)
aguero aguero 21:48 17.10.2008

Re: koji novinar?

Taj tip je odavno samo nabedjeni(propali) sminker.Svi oni koji su ovdasnji(dobro upuceni) ne dozvoljavaju sebi da citaju njegove tekstove.To su sve jevtine parade,koje ni jedan ozbiljan vojni analiticar ne uzima za ozbiljno.Tipican primer najpogubnije kombinacije svuda u svetu - glup,a vredan!A ovaj je bas uporan!
vladimir petrovic vladimir petrovic 21:49 17.10.2008

Re: koji novinar?

Budimac
Pominjem ga imenom i prezimenom. Taj glavom i bradom :)

Ja ovo :) shvatam kao: Lep covek!
crossover crossover 22:15 17.10.2008

Re: koji novinar?

aguero
Taj tip je odavno samo nabedjeni(propali) sminker.Svi oni koji su ovdasnji(dobro upuceni) ne dozvoljavaju sebi da citaju njegove tekstove.To su sve jevtine parade,koje ni jedan ozbiljan vojni analiticar ne uzima za ozbiljno.Tipican primer najpogubnije kombinacije svuda u svetu - glup,a vredan!A ovaj je bas uporan!

Не бих га ја баш тако оштро описао, као пропалог шминкера (иако је Будимац потпуно у праву). Лазански је био на местима и у ситуацијама на које већина новинара не би смела да оде ни у Абрамсу, има јако велико искуство као ратни репортер. Ко је читао загребачки Старт (не средње стране) вероватно се тога сећа. Човек заиста добро познаје војна питања. А који су разлози за овакве његове интерпретације и бављење политиком, не знам, али је свакако лоше и непрофесионално.
mara92 mara92 22:31 17.10.2008

Re: koji novinar?

Крос,
То и јесте проблем. ОК - ишао је на разна "занимљива" места, да не кажем ратна жаришта...обигравао је и по фронтовима екс СФРЈ, али уместо да буде извештач, репортер, Лазански се претворио у интерпретатора стварности...
Не спорим ја њему знање око оружја, технике и тако тога...то су ствари о којима заиста скоро па благе везе немам (јер нисам војно лице, оружја се плашим енивеј), међутим, он је давно прешао границу војног експерта, па уместо да пише о примера ради: руским борбеним летелицама најновије генерације, поновном активирању "тренажних летова" по Пацифику и уз границу Финске (са све "случајним" повредама ваздушног простора), америчком ракетном штиту (шта је то, чему служи, како ради, докле има "поглед" тај радарски систем) и сл. он се "дао" на политичарење, а ту је "тржиште" већ препуњено "понудом" (тј. политичких аналитичара имамо за извоз)...то је оно што смета (а у овом конкретном случају, налупетао се и ником ништа)...
crossover crossover 22:49 17.10.2008

Re: koji novinar?

али уместо да буде извештач, репортер, Лазански се претворио у интерпретатора стварности...

Јесте, то је стварно било одвратно. То озбиљан новинар себи не сме да дозволи.
Маро, потпуно си у праву, изгледа да је он негде гадно прс’о од толиког адреналина.
kastor92 kastor92 20:09 19.10.2008

Re: koji novinar?

crossover
aguero
Taj tip je odavno samo nabedjeni(propali) sminker.Svi oni koji su ovdasnji(dobro upuceni) ne dozvoljavaju sebi da citaju njegove tekstove.To su sve jevtine parade,koje ni jedan ozbiljan vojni analiticar ne uzima za ozbiljno.Tipican primer najpogubnije kombinacije svuda u svetu - glup,a vredan!A ovaj je bas uporan!

Не бих га ја баш тако оштро описао, као пропалог шминкера (иако је Будимац потпуно у праву). Лазански је био на местима и у ситуацијама на које већина новинара не би смела да оде ни у Абрамсу, има јако велико искуство као ратни репортер. Ко је читао загребачки Старт (не средње стране) вероватно се тога сећа. Човек заиста добро познаје војна питања. А који су разлози за овакве његове интерпретације и бављење политиком, не знам, али је свакако лоше и непрофесионално.


Muška Mila Štula, tj. ratni huškač. Je li to promeniuo ime ili ga vi pogrešno pišete: on je Lažanjski (Лажањски)?
adam weisphaut adam weisphaut 20:52 17.10.2008

Business as usual

Nedavno se jedan stručnjak za vojni hardver, inače se smatra novinarom, propisno nalupetao na stranicama "najstarijeg dnevnika na Balkanu", glede zemlje u kojoj prebivam i novinarstva u istoj

Kako za eksperta, tako i za najstariji list na Balkanu.
Budimac Budimac 20:54 17.10.2008

Re: Business as usual

Kako za eksperta, tako i za najstariji list na Balkanu.

Naravno, ali mi je pružio dobar šlagvort.
adam weisphaut adam weisphaut 21:00 17.10.2008

Re: Business as usual

Evo npr. jedne Politikine senzacije.
Budimac Budimac 21:04 17.10.2008

Re: Business as usual

adam weisphaut
Evo npr. jedne Politikine senzacije.

Dosta govori i o Tanjugu :)))))
crossover crossover 21:12 17.10.2008

Re: Business as usual

Budimac
adam weisphaut
Evo npr. jedne Politikine senzacije.

Dosta govori i o Tanjugu :)))))

Шта ли би тек јавили да су видели онај Максин сајт са оним анестезиологом.
Budimac Budimac 21:19 17.10.2008

Re: Business as usual

Шта ли би тек јавили да су видели онај Максин сајт са оним анестезиологом.

:))))))))))))))
Черевићан Черевићан 21:21 17.10.2008

пусто турско

након детаљног читања поста остаје ми само да констатујем како мало, такорећи ништа ,о садашњој турској незнам те ми овај састав уистину едукативно седе. за похвалу је без дилеме , додуше као и време кое посветисте писањуга ,г Budimac .хвалаВам за оба.
Budimac Budimac 21:37 17.10.2008

Re: пусто турско

Черевићан
након детаљног читања поста остаје ми само да констатујем како мало, такорећи ништа ,о садашњој турској незнам те ми овај састав уистину едукативно седе. за похвалу је без дилеме , додуше као и време кое посветисте писањуга ,г Budimac .хвалаВам за оба.


Hvala na poseti g. Čer. Uvek mi je draga kao i Vaši komentari.
Inner Party Inner Party 21:22 17.10.2008

Ispravka

Nedavno se jedan stručnjak za vojni hardver, inače se smatra novinarom, propisno nalupetao na stranicama "najstarijeg dnevnika na Balkanu", glede zemlje u kojoj prebivam i novinarstva u istoj.


Nije se Lazanski mogao nalupetati ako je 99% objavljenog teksta citat.

Budimac Budimac 21:36 17.10.2008

Re: Ispravka


Nije se Lazanski mogao nalupetati ako je 99% objavljenog teksta citat.

Otprati link na moj komentar (on je više posvećen tom tekstu ovde mi je samo poslužio kao uvod za temu). Pa on čak nije tačno naveo ni godine čoveka sa kojim je razgovarao (čak ni pod uslovom da su to godine od pre deset godina). Ono o levičarskom Džumhurijetu možda nije lupetanje za tebe, tamo, za mene ovde jeste itekako. Kako može da piše da država ima monopol nad proizvodnjom papira, a poslednja fabrika papira je nacioalizovana pre dobrih 6 godina. Ako je i 1% (nisam precizno merio) njegov opet je lupetanje zaglušujuće. Da ne govorimo o svrsi teksta.
tyson tyson 09:16 19.10.2008

Re: Ispravka

Budimac
Kako može da piše da država ima monopol nad proizvodnjom papira, a poslednja fabrika papira je nacioalizovana pre dobrih 6 godina.

Hm, valjda privatizovana...? Ako su sve nacionalizovane, onda je Lažanski u pravu.
Budimac Budimac 09:28 19.10.2008

Re: Ispravka

Hm, valjda privatizovana...? Ako su sve nacionalizovane, onda je Lažanski u pravu.

Da, lapsus, privatizovana, naravno. Hvala na upozorenju.
sentinel26 sentinel26 21:23 17.10.2008

Ne kvari

Budo ukus i nemoj ni da čitaš Lizanskog.
Od ovih što piskaraju o vojskama on predstavlja pravu štetočinu.
Koliko je samo zaglupljivao ovaj narod u Srbiji.
Poz.
Budimac Budimac 21:43 17.10.2008

Re: Ne kvari

sentinel26
Budo ukus i nemoj ni da čitaš Lizanskog.
Od ovih što piskaraju o vojskama on predstavlja pravu štetočinu.
Koliko je samo zaglupljivao ovaj narod u Srbiji.
Poz.

:))) Na tekst mi je obratio pažnju, ma šta obratio pažnju, posl'o mejlom kum. Mene stručnjak za vojni hardver ne može iznenaditi (pa ni iznervirati), ono što me izluđuje (a primeri toga se mogu videti među komentarima tog članka u politici) je totalno iskrivljena slika o tome šta se (i kako) ovde dešava. A stručnjak je samo poslužio kao uvod.
Unfuckable Unfuckable 21:47 17.10.2008

Re: Ne kvari

hehehehe
aj' čik okači šta si ti odgovorio kumu ; )))))
ako je u tvom stilu, kao onomad....
onda čisto 10
mada, izgleda da si, umesto kumu - to uradio na blogu, po uvodu vidim : odlično usmerena energija
volim ovakve uvode
a i blogove
Pre pola sata nisam baš poznavao taj "vojska - mediji" aspekt turske stvarnosti
...a vidi me sad. : )
Budimac Budimac 21:54 17.10.2008

Re: Ne kvari

aj' čik okači šta si ti odgovorio kumu ; )))))

Dadoh link, a evo i (j)opet ću. MOJA PRVA REAKCIJA NA LUPETANJA STRUČNJAKA ZA VOJNI HARDVER
Unfuckable Unfuckable 21:56 17.10.2008

Re: to majstore

:)))
vladimir petrovic vladimir petrovic 06:54 18.10.2008

Re: Ne kvari

Budimac
... :))) Na tekst mi je obratio pažnju, ma šta obratio pažnju, posl'o mejlom kum. Mene stručnjak za vojni hardver ne može iznenaditi (pa ni iznervirati), ono što me izluđuje (a primeri toga se mogu videti među komentarima tog članka u politici) je totalno iskrivljena slika o tome šta se (i kako) ovde dešava. A stručnjak je samo poslužio kao uvod.


Covek moze da bude dobar polemicar ('Moj obracun s njima') a da ne vredja koriscenjem uvredljivih reci kojima si ti, Budimac, pribegao (npr. 'propisno se nalupetao', 'baljezganje', 'brljotina od pisanja' i slicno).
Jos su stari Rimljani govorili "Ludere, non laedere" (Saliti se, ali ne vredjati). Drugim recima, protivnik se moze 'ubiti u pojam' i bez ruznih reci.
Tvoj clanak je dobar, nema spora, ti argumentovano iznosis svoje stavove, samo mi je zasmetao pocetak u kome si se okomio na Lazanskog neadekvatnim recima umesto da smireno pobijes njegove tanke iskaze. Dakle, ne branim Lazanskog, vec preporucujem tebi da ne dozvolis da te iznervira jedan Lazanski.
Ne ljuti se sto ovo govorim, ja cesto kazem da ovako reagujem zato sto me je guvernanta u ranom detinjstvu ucila da se u komuniciranju s drugima mogu izbeci ruzne reci... Ah, to detinjstvo!
Budimac Budimac 08:20 18.10.2008

Re: Ne kvari

Ne ljuti se sto ovo govorim, ja cesto kazem da ovako reagujem zato sto me je guvernanta u ranom detinjstvu ucila da se u komuniciranju s drugima mogu izbeci ruzne reci... Ah, to detinjstvo!

Apsolutno nema ljutnje i smatram da si u pravu, ali ako ćemo o poganom jeziku ti očigledno nisi video moju prvu so called gut reaction :)))) na taj tekst, koja je doduše bila privatna prepiska pa sam je ipak kao komentar okačio. Hoću reći da sam za neke moje norme poganosti ili što bi Unf rekao "usta puna baruta", u ovom tekstu, još bio i suzdržan. Nekad "bobu bob, a popu pop" ne vredi previše uvijati diplomatskim jezikom. Ja sam napao samo tekst tog džentlmena (lik i delo me ne zanimaju). No, kako rekoh u pravu si i razmisliću o tome.
spinnacker spinnacker 15:37 22.10.2008

Re: Ne kvari

blogeri su definitivno buducnost kvalitetnog informisanja ,jos kad moze da bude u zemlji u kojoj je da poprica sa ljudima koji odlucuju ili ucestvuju u desavanjima ...super...samo mi je zaista degutantno da o Lazanskom pricas ovako uvredljivo na osnovu njegovog misljenja o nekoj situaciji..svejedno...zivot ide dalje..zaista mi se svidja tvoja analitika..
Unfuckable Unfuckable 18:26 22.10.2008

Re: Ne kvari

pa, moj stav je da se Lazanski sam "upljuvao" i izvređao ovim svojim glupostima - koje bi, inače, prosečno obaveštenom posmatraču promakle - a Budimac je samo to lepo poređao i prokomentarisao
Budimac Budimac 21:14 22.10.2008

Re: Ne kvari

spinnacker
samo mi je zaista degutantno da o Lazanskom pricas ovako uvredljivo na osnovu njegovog misljenja o nekoj situaciji...

Pa to čak nije ni njegovo mišljenje. Osim toga on je bio u ovoj zemlji (vidi se iz njegovog članka) pre deset godina, a piše kao da je to današnja turska realnost. M'sl'm malo je mnogo. Naime, njegov članak nema nikakve veze i prethodi ovim događajima o kojima ja pišem.

Hvala na poseti i komplimentima.
spinnacker spinnacker 15:37 23.10.2008

Re: Ne kvari

izgleda da je nacionalni sport to da se ljudi "sami upljuvavaju",studenti se sami udaraju niz stepenice,vojnici se sami ubijaju...sve vise mislim da je u pravu prijatelj koji rece "njega nema sve ostalo je isto"..ustvari kad bolje razmislim mozda je moja greska sto sam prvo procitao budimcev "Odlazak" pa jednostavno nisam mogo da skontam te dve krajnosti...Budimac je najbolje opisao text Lazanskog sa "mislim malo je mnogo"...ali valjda svako ima pravo na los dan u ofisu...Budimac je definitivno pod "procitati obavezno" u vezi Turske..uzivanje je citati njegove blogove..pozdrav
vladimir petrovic vladimir petrovic 21:55 17.10.2008

Ucutkivanje glasnika

Ucutkivanje glasnika (iz naslova) je bolje nego uobicajeno UBIJANJE GLASNIKA.
Budimac Budimac 22:03 17.10.2008

Re: Ucutkivanje glasnika

vladimir petrovic
Ucutkivanje glasnika (iz naslova) je bolje nego uobicajeno UBIJANJE GLASNIKA.

Da, nije slučajno izabrana ta reč za naslov, no radi se i to što ti pominješ. Hrant Dink je ubijen 19. januara prošle godine ispred zgrade u kome je uredništvo lista čiji je glavni urednik bio. Od 1980. u ovoj zemlji ima 8000 (osam hiljada) nerešenih slučajeva političkih ubistava. U ranijim tekstovima pominjem istragu para-državnog kartela Ergenekon. Uskoro će početi suđenje.

Stay tuned :)
mirelarado mirelarado 22:04 17.10.2008

korist

Ovo je prvi put da i od LaŽanskog vidimo neku korist - poslužio je kao povod da nas informišeš o turskoj vojsci, što uopšte nije loše...
Budimac Budimac 22:06 17.10.2008

Re: korist

mirelarado
Ovo je prvi put da i od LaŽanskog vidimo neku korist - poslužio je kao povod da nas informišeš o turskoj vojsci, što uopšte nije loše...

:))) hvala
mara92 mara92 22:11 17.10.2008

...

Коначно да прочитамо нешто "из прве руке"... а при томе је и смислено. Мислим, ко је још Лазанског озбиљно схватао? Проблем је у томе што нисмо имали некога ко је физички у Турској, плус, да се "разбира" у овакве ствари...
Текст је посластица...Ем допуњује слику о "лику и делу" војног експерта и аналитичара Лазанског (што је од периферног значаја за квалитет Будимчевог текста, али треба рећи отворено кад се неко налупа к'о Максим по дивизији). Међутим, још је битније што смо у прилици да добијемо праву информацију: ко, шта, како и где сарађује у Турској (узрочно-последичне везе)...унапред се радујем, јер претпостављам да ћеш нам и убудуће јављати о битним догађајима и појавама (а и очекујем анализе о политичком животу, то јест овој спрези војска-медији-политика-народ)...

пс. само да те подсетим: Михаило Рамач (рекао си тамо, на оном блогу, а мислим да треба обавезно то да урадиш како би био "видљивији" ширем кругу људи)
ппс. нећу да те хвалим превише, да се не "покондириш"
Budimac Budimac 22:46 17.10.2008

Re: ...

Havala Maro, ne boj se neću se pokondiriti :) al' prija...
Ovo jeste zaista velika stvar ovih dana, zapravo najveća priča ovde (počevši sa tragedijom tih 17 regruta 3. oktobra). Na šta će izaći ovo direktno sučeljavanje medija i armije još se ne zna. Ono što je bio cilj armije odmah posle napada u Aktutunu je osujećeno - naime, tražili su proglašavanje vanrednog stanja u pokrajini i preuzimanja svih ingerencija vlasti tamo. Nije prošlo, najverovatnije zahvaljujući Tarafu.

E sad da li će se stvar sa predznanjem zataškati ili izaći skroz na videlo (u zvaničnoj istrazi incidenta) ostaje da vidimo. Taraf danas podseća vladu na slučaj od pre tri godine tzv. slučaj Šemdinli. Tada su neki njini Legija i Zveki ubili čoveka kašikarom, a sve u cilju stvaranja uslova za obnovu građanskog rata na jugoistoku. Uhapšeni su (zapravo spaseni su od linča) od strane policije i civilni javni tužilac je krenuo istragu. Vlada je obećala da će stvari isterati na videlo, pa i kad se ispostavilo da su momci zapravo specijalci armije. Nekoliko dana posle toga tadašnji šef generalštaba izjavljuje nešto na liniji "znam momke, dobri dečki". Stvar posle toga preuzima vojni tužilac (civilni dobija otkaz) i koliko prošle godine su oslobođeni svih optužbi i vraćeni na dužnost. To je bio velik poraz vlade u odmeravanju snaga sa armijom.
Unfuckable Unfuckable 22:28 17.10.2008

kao što neko skoro

lepo reče :
"..veoma je bitan tajming i sadržaj - dakle : kada se nešto dešava, i - šta se to dešava.."

Btw taj napad se desio uoči referenduma na kome su turski građani izglasali (62%) da se predsednik republike bira neposrednim glasanjem (nešto čemu su se opozicija i armija protivile)
crossover crossover 22:42 17.10.2008

Similarity to Dağlıca attack

Веома занимљиво. Овде су много интересантнији "невешти" безбедносни извештаји него сама војна операција. Чак бих рекао да је војска релативно добро урадила посао, НАТО-у "иза леђа" :)))
Ево моје прогнозе: турска војска добија од НАТО дозволу да (опет!) у што краћем року среди ситуацију, подиже ескадрилу ф-16 из Инџирлика, бомбардује курдска села на северу Ирака и положаје ПКК (кад су већ ту, да не расипају ресурсе), а затим ренџери уз подршку Кобри прелазе у северни Ирак и разбијају курдске јединице које су се у међувремену консолидовале.
И сви срећни и задовољни, а нарочито домаћа, турска јавност (и наравно војска).
Или можда видим заверу тамо где је нема?
nsarski nsarski 22:50 17.10.2008

Re: Similarity to Dağlıca attack

Или можда видим заверу тамо где је нема?

Ne bi ovo NATO dozvolio nikad. Da njena clanica, bez saglasnosti UN, izvrsi agresiju na suverenu i demokratsku zemlju Irak - this will not stand! (sto rekose Dz. W. H. Bush i Big Lebowski).
Budimac Budimac 23:01 17.10.2008

Re: Similarity to Dağlıca attack

Njima ne treba dozvola NATO-a za bombardovanje severnog Iraka, samo dozvola parlamenta. Ta bombardovanja su potpuno impotentna s obzirom na konfiguraciju terena i disperziju PKK po Kandil masivu i to svi dobro znaju. Svi znaju (uključujući i armiju) da vojnog rešenja nema.
S druge strane ako ćemo o internacionalnoj strani. SAD i šakom i kapom pomaže PJAK što je iranska varijanta PKK-a, a međusobno su to sestrinske organizacije. Tako da je pomoć PJAK-u isto što i pomoć PKK-u.
Jedna od posledica ovog napada je usporavanje diplomatske aktivnosti sa iračkim Kurdima (Barzani & comp.) sa kojima su počeli pregovore o neutralisanju PKK-a. To je možda bio sekundarni cilj (prvi cilj sam naveo u odgovoru Mari - uvođenje vanrednog stanja u pokrajini) operacije.
Ključna reč za razumevanje situacije SIMBIOZA.
Budimac Budimac 23:02 17.10.2008

Re: Similarity to Dağlıca attack

Ne bi ovo NATO dozvolio nikad.

NATO ne :)))) po dozvolu se ide u Vašington.
nsarski nsarski 23:04 17.10.2008

Re: Similarity to Dağlıca attack

NATO ne :)))) po dozvolu se ide u Vašington.

U donno from joke?
(I US je clanica NATO, pa se moje pitanje i na nju odnosi:))))
crossover crossover 23:08 17.10.2008

Re: Similarity to Dağlıca attack

Big Lebowski

:))))
Одличан!
Budimac Budimac 23:08 17.10.2008

Re: Similarity to Dağlıca attack

U donno for joke?

Naravno da znam ali sam se zaneo :)))) Međunarodni aspekt cele te zavrzlame je izuzetno zanimljiv i uključuje neke svete krave...
crossover crossover 23:16 17.10.2008

Re: Similarity to Dağlıca attack

ОК, Будимац, сад ми већ треба помоћ пријатеља.
Ја сам горе описао ситуацију која се већ једном догодила. У чему је онда фора, зашто су турци онда послали експедицију у северни Ирак, није ми логично да су само хтели да се отарасе ратних резерви. Јасно је да са курдима нема војног решења, зашто су турци онда гинули на северу Ирака у борбама са ПКК?
Unfuckable Unfuckable 23:24 17.10.2008

Re: Similarity to Dağlıca attack

da se bolduje značaj armije ?
Budimac Budimac 23:28 17.10.2008

Re: Similarity to Dağlıca attack

crossover
ОК, Будимац, сад ми већ треба помоћ пријатеља.
Ја сам горе описао ситуацију која се већ једном догодила. У чему је онда фора, зашто су турци онда послали експедицију у северни Ирак, није ми логично да су само хтели да се отарасе ратних резерви. Јасно је да са курдима нема војног решења, зашто су турци онда гинули на северу Ирака у борбама са ПКК?

Ajde ovako... Kako opravdati armiju od milion ljudi? Od koga to ovoj zemlji preti opasnost? Članica NATO-a od pedesetih. SSSR se davno raspao. Iran je vojno neuporedivo slabiji i btw nije nikog napao nekih 200 i kusur godina. Irak je posle 1991. prestao da bude pretnja bilo kome u regionu (a Turcima nije bio ni pre toga). Kažem misli SIMBIOZA...

Evo još hintova. Problem sa Kurdima je nastao početkom 80-tih posle poslednjeg krvavog vojnog puča u ovoj zemlji. Abdula Odželan lider njin je za ženu imao ćerku tadašnjeg šefa tajne službe... Dovoljno?
Opet kažem SIMBIOZA.
A što ginu regruti, pa to je upravo pitanje koje Taraf (stalno) postavlja.
Budimac Budimac 23:29 17.10.2008

Re: Similarity to Dağlıca attack

Unfuckable
da se bolduje značaj armije ?

U sridu Unf!!! U sridu!!!
Unfuckable Unfuckable 23:40 17.10.2008

Re: Similarity to Dağlıca attack

U sridu Unf!!! U sridu!!!


"...najzad....deluje..."
(N.Kojo, "Mi nismo anđeli 1"
Unfuckable Unfuckable 23:42 17.10.2008

Re: Similarity to Dağlıca attack

Opet kažem SIMBIOZA.


misliš : 11. septembar na drugi način
Pošto mi sve ono gore liči baš na to, ali sa malo manje spektakla (mrtvih)
tj : dozirani spektakl
Budimac Budimac 23:55 17.10.2008

Re: Similarity to Dağlıca attack

tj : dozirani spektakl

Traje skoro 30 godina, ovo sa Kurdima (a ukupan broj žrtava je negde oko 38000), a za pre toga čitao si moj tekst o Gladiju - politika napetosti.
O kontinuitetu odnosa oružane snage - vlast još iz imperijalnog perioda možda drugom prilikom.
Sultani su se jedino plašili janičara, oni su mogli (i to su povremeno činili) da ih razbiju ko dete zvečku...
crossover crossover 23:58 17.10.2008

Re: Similarity to Dağlıca attack

Sultani su se jedino plašili janičara, oni su mogli (i to su povremeno činili) da ih razbiju ko dete zvečku...

Зато и нису имали право наслеђивања
NNN NNN 00:06 18.10.2008

Preporuka na neviđeno :)

Šta ću kad je dugačak tekst :) (velika je Turska), ali vidim "hvališ" hardveraša (meni je to dovoljno:)), jedino mi nekako nedostaju Beleške na margini . :)
Budimac Budimac 00:14 18.10.2008

Re: Preporuka na neviđeno :)

NNN
Šta ću kad je dugačak tekst :) (velika je Turska), ali vidim "hvališ" hardveraša (meni je to dovoljno:)), jedino mi nekako nedostaju Beleške na margini . :)

Hvala. Da, Beleške na margini ovaj put izostale da ne razbijem koncentraciju na tekst (moj subjektivan utisak). Zapravo celo parče "Taraf" se može uzeti kao beleška na margini. :)
NNN NNN 00:45 18.10.2008

Re: Preporuka na neviđeno :)

Zapravo celo parče "Taraf" se može uzeti kao beleška na margini. :)
Tako sam i ja shvatio (volim hepiend:)).
Unfuckable Unfuckable 01:20 18.10.2008

Re: Preporuka na neviđeno :)

jeste
Taraf su "beleške na margini"
kakvo zapažanje by NNN, sjajno.
implosius implosius 09:05 18.10.2008

POHVALNICA...

Izuzetan tekst... Egzemplaran...
mariopan mariopan 12:03 18.10.2008

Re: POHVALNICA...

Redovno citam sve tvoje tekstove da naucim nesto o Turskoj i dopada mi se, vec rekoh u ranijim pohvalama, sto realno opisujes ljude i obicaje. Citala sam i na onom blogu o borbama kamila i dopala mi se kamila koja je odbila da se bori ;-))))))

Ne doznajem se u vojne teme ali mi je bilo strasno odgledati one snimke, kako li je porodicama poginulih ako mogu to da vide i kako tesko njima padaju one izjave generala koje sebe peru od javasluka, ne znam, to mora da je jako tesko.
Citamo se )))
Budimac Budimac 12:30 18.10.2008

Re: POHVALNICA...

kako li je porodicama poginulih ako mogu to da vide i kako tesko njima padaju one izjave generala koje sebe peru od javasluka,

Jedna od tema koju je taj mladi kolumnista Rasim Ozan Kutahjali pokrenuo je manipulacija izrazom "šehid" i postavio je pitanje kako armija koja sebe predstavlja kao branik sekularizma operiše i manupuliše čisto religioznom kategorijom kao što je "šehid". Odgovor je očigledan kao i manipulacija - da bi roditelji lakše progutali gubitak.
Naravno, čitamo se ))
Budimac Budimac 12:35 18.10.2008

Re: POHVALNICA...

implosius
Izuzetan tekst... Egzemplaran...

Hvala implosius kako na poseti tako na pohvali.
Gyre Gyre 19:41 18.10.2008

Turska=Srbija?

Ziveo sam u Bursi preko dve godine. Turska je zaista prelepa zemlja sa divnim ljudima (i onim ne tako divnim kao i svugde), i to ne kazem samo zato sto mi je tasta Turkinja:) Prva stvar koja je ocigledna kada jedan obican Srbin poput mene po prvi put ode tamo je razlika izmedju naseg generalnog pojma o Turskoj (pepunog predrasuda) i stvarnog stanja stvari. Za ovo krivim nas obrazovni sistem koji onako, na najpodmukliji moguci nacin, podgreva te predrasude kroz krajnje neobjektivne lekcije iz istorije, nikada otvoreno ne izgovarajuci da Tursku treba mrzeti, ali utiskivajuci tu ideju u ucenicke umove.
Moje iskustvo je da nasa kultura i mentalitet (pri tom ne mislim na turbo folk) imaju mnogo vise zajednickog sa turskom nego recimo sa engleskom ili francuskom i to mi se i te kako svidja (ko je upoznao odredjeni broj Engleza u zivotu zna o cemu pricam).
Sto se tice trenutne situacije u Turskoj, rekao bih da su oni vise na metafizickom nego politickom nivou potpuno izgubljeni. Jos od Ataturkovih reformi pojma nemaju da li hoce na istok ili zapad (jos jedna slicnost sa majkom nam Srbijom?). Roman Orhana Pamuka 'Sneg' govori bas o ovome i preporucio bih ga svakome ko zeli da sazna nesto vise o Turskoj.
Budimac Budimac 20:24 18.10.2008

Re: Turska=Srbija?

Hvala na odličnom komentaru.

Trol: Bursa je lepa, naša tetka živi u Bursi. Hamam u Bursi loodilo!
Milan Novković Milan Novković 21:05 18.10.2008

Re: Turska=Srbija?

Moje iskustvo je da nasa kultura i mentalitet (pri tom ne mislim na turbo folk) imaju mnogo vise zajednickog sa turskom nego recimo sa engleskom ili francuskom

Pošto ja malo znam baš me interesuje po čemu se dobri i loši ljudi u Turskoj, a koji ne mogu lako da se udenu u kalupe iz naših krajeva, razlikuju od dobrih i loših ljudi u Srbiji. Tj šta je, pored svih sličnosti, specifično za razlike?
Gyre Gyre 21:51 18.10.2008

Re: Turska=Srbija?

Ma nema tu mnogo razlike. Dupeglavci u Srbiji su isti kao i u Turskoj, i.e. ovde se mrze Siptari, tamo Kurdi, ovde se biju zbog Zvezde i Partizana, tamo zbog Galate i Fenera (mada je samo jedna Bursaspor:). Sto se 'dobrih ljudi' tice, generalno su topli i gostoprimljivi poput Srba i vrlo otvoreni prema strancima. A ako ste mislili da su sarme, burek, cufte i tolumbe srpski izumi (poput mene ignoramusa), cak se isto i zovu u Turskoj (mada mi se nase verzije vise svidjaju, masnije su i ukusnije, no njihove zdravije:)
Gyre Gyre 21:54 18.10.2008

Re: Turska=Srbija?

Ja bio samo u Camlica hamamu kod Kulturparka, ali znam da ima i jos mnogo boljih. Na Uludag-i bio samo leti, jos ne mogu da verujem da se zimi nisam popeo ni jednom, Znaci kad me sledeci put nanese put tamo- hamami i skijanje:)
Gyre Gyre 21:56 18.10.2008

Re: Turska=Srbija?

A Iskender kebab?:)
dragoljub92 dragoljub92 23:13 18.10.2008

Re: Turska=Srbija?

pojma nemaju da li hoce na istok ili zapad (jos jedna slicnost sa majkom nam Srbijom?

ko da smo rasli zajedno?!)))
Budimac Budimac 02:49 19.10.2008

Re: Turska=Srbija?

A Iskender kebab?:)

U Bursi najbolji.
Inače ovde na moru se može videti "prevod" Iskender döner (ražanj) na enlgeski kao Iskender turner ))))
Budimac Budimac 02:49 19.10.2008

Re: Turska=Srbija?

dragoljub92
pojma nemaju da li hoce na istok ili zapad (jos jedna slicnost sa majkom nam Srbijom?

ko da smo rasli zajedno?!)))

))))))

Re: Turska=Srbija?

Budimac
Hvala na odličnom komentaru. Trol: Bursa je lepa, naša tetka živi u Bursi. Hamam u Bursi loodilo!

Ja bila u Galatasaraju. Fenomenalno iskustvo. Svi iz ekipe se malo kao gadili, tako da sam isla sama. Sve je bilo pomalo oronulo i dekadentno. Primile me neke hanume i dodelile mi "kabinu" sa frotirom presvucenim kanabetom i cibukom. Onda su me uvele u Hamam. i skinule se u ciste vbele a li iscepane gace. Sve su imale savrsene koze. objasnile su mi rukama i nogama da ja ne treba da se bespotrebno naprezem i mrdam. Istrljale su me necim sto je mirisalo na stipsu, ne smem ni da razmisljam sta je bilo. Onda su mi oprale kosu i ostavile me da spavam na toplom, vlaznom mermeru. Kad asam izasla, dobila sam caj i cibuk i savet da opet malo odspavam na kanabetu. Fenomenalno iskustvo.
Super ti je tekst.
Budimac Budimac 11:31 19.10.2008

Re: Turska=Srbija?

Fenomenalno iskustvo.

Hamam... Vidiš dobra tema...
Neposredno posle hamama čovek se oseća kao da je valjak prešao preko njega, da bi ubrzo potom dobio energiju za, ako ne pentranje na Everest, a ono za vožnju bombardera ili formule 1.
Budimac Budimac 09:46 19.10.2008

Koincidencija?

Jutros sam u mejeboksu zatekao mejl jedne od retkih organizacija tog tipa u koje imam dovoljno poverenja i interesovanja da bih se "pretplatio" na njihov newsletter. Radi se o ESI European Stability Initiative. Obaveštavaju me da je deseti dokumentarac njihove produkcije Balkan Express -- Return to Europe, o najvećem evropskom gradu Istanbulu, završen.

Evo link za klipove iz filma, toplo preporučujem.

U prvom se pojavljuju Murat Belge, intelektualac i kolumnista Tarafa, takođe se na kratko pojavljuje i Jasemin Čongar.

U drugom Murat Belge kaže par reči o kemalizmu, koje neodoljivo podsećaju na Jeremijin komentar ovde: "da je turska vojska, na čelu sa Kemal-pašom Ataturkom napravila savremenu tursku državu. I sad je pazi ko bebu u kolevci, ali i ne dozvoljava da odraste."


U trećem Nigar Goksen (koja radi u ESI institutu) govori o velikom istraživanju koje je institut napravio o položaju žena u Turskoj i napretku koji je napravljen u zemlji od 2001.

Takođe kao koncidenciju shvatam da je na sajtu istovremeno kad sam ja objavio ovaj tekst objavljen tekst oTarafu i odnosu mediji - armija.

Takođe u mejlboksu me je zatekao mali mejl od Rasima Ozana Kutahjalija. Kad sledeći put odem u Istanbul srešćemo se da popričamo na temu građanski žurnalizam -- pravi žurnalizam. Pohvalio mi se da je bio u Beogradu pre 6 godina :)

Eto to bi bio neki UPDATE ili još Beležaka na marginama.
jeremija92 jeremija92 11:48 19.10.2008

Re: Koincidencija?

Zna znanje taj Murat Belge. Aferim.:))
mara92 mara92 16:39 19.10.2008

Re: Koincidencija?

Молбе из Потпалубља (Одељење: Котларница):
- обзиром да Тараф има сајт само на турском, буди љубазан па нам преведи занимљиве текстове повремено, пардон, да не би дошло до повреде ауторских права да преформулишем: парафразирај, препричај најзанимљивије ствари
- обавезно да пренесеш "виђење ситоВације" Кутахјалија
- Јасемин Чогар - такође...

:)
Budimac Budimac 18:05 19.10.2008

Re: Koincidencija?

mara92
Молбе из Потпалубља (Одељење: Котларница):
- обзиром да Тараф има сајт само на турском, буди љубазан па нам преведи занимљиве текстове повремено, пардон, да не би дошло до повреде ауторских права да преформулишем: парафразирај, препричај најзанимљивије ствари
- обавезно да пренесеш "виђење ситоВације" Кутахјалија
- Јасемин Чогар - такође...

:)

Naravno, sutra kreće suđenje Ergenekon para-državnom kartelu i to će biti nadasve zanimljivo (možda ne odmah od početka).
Inače u međuvremenu sam pročitao taj članak na ESI sajtu u stvari je to intervju sa Jasemin sa dugačkim uvodom koji je (manje-više) ono što sam ja napisao u ovom tekstu sa malo dužim citatima iz Zamana.
Intervju (pravljen negde u avgustu ove godine) JE ODLIČAN i predstavlja sve šta treba u današnjem momentu znati o Turskoj. Žena je stvarno zmaj.

I hvala kotlarnici na interesovanju :)
background noise background noise 19:44 19.10.2008

Putovanje u Istambul kolima?

Sto se narečenoga Lazanskog tiče, stvar je odavno za lekara, naročito je ekipa koja mu daje prostora u medijima za dugoročno posmatranje. Ali, šta nam je tek očekivati posle pomirenja?

Lepo je što nam približavaš Tursku. Ja se trudim da uglavim poslovno put u Istambul u martu i želeo bih da sa suprugom odem kolima. Jel'to realno? Putevi i ostalo? Ili da letimo? Ja bih voleo kolima ali ne poznajem taj pravac? Hvala unapred.
Budimac Budimac 21:18 19.10.2008

Re: Putovanje u Istambul kolima?

Ja se trudim da uglavim poslovno put u Istambul u martu i želeo bih da sa suprugom odem kolima. Jel'to realno? Putevi i ostalo?

Najgori deo puta je Sićevačka klisura ali to nije tako dugačko (grubo gledano od Pirota do Dimitrovgrada). Bugarska ima nešto solidnog autoputa od Sofije do Plovdiva, ali je dalje do Turske običan put sa dve trake (malo lošije nego od srpske granice do Sofije) sa relativno lošom signalizacijom tako da sam se ja jednom izgubio (izgubio sam jedno sat i po vremena po nekim lokalnim bugarskim putevima, dakle treba paziti). Od turske granice do Istanbula PESMA -- autoput po najboljim evropskim standardima. Bugarsko-turska granica je jedna od najkonfuznijih koje sam u životu video ima ukupno nekih 7 checkpoint-a.
Put se može obaviti za 12 sati sa solidnom pauzom za ručak (i relativno, samo relativno, poštovanje ograničenja brzine, bugarski panduri umeju da postave zasede, ali su potkupljivi tako da se može dogovoriti s njima).

E sad, moram da naglasim da sam ja poslednji put išao kolima pre nekih pet godina i da verujem da se situacija u Bugarskoj barem malo popravila. Znam ljude, koji dolaze kolima poslovno u Istanbul jednom u dva meseca.

Gradski saobraćaj osim tramvaja i brodova (ako se ide na azijsku stranu) NIJE tourist friendly. Naime, moraju se znati imena destinacija i rute autobusa (kojih nema na mapama). Najuobičajeniji gradski prevoz je takozvani "dolmuš" što je linijski taksi u vidu kombija, no i za njega čovek mora da zna imena destinacija (i kako da kaže šoferu gde da stane ))

Dakle, to su argumenti za.

Argumenti protiv su istanbulski saobraćaj (istanbulski saobraćaj izgleda zastrašujuće, ali u suštini nije tako strašan - svako čuva svoje vozilo tako da nije toliko često da se dešavaju sudara unutar grada). No, mnogo bitnije, akutni problem parkiranja (nije toliko nedostatak parkinga koliko skupoća istih). Pre neki dan mi je prijatelj rekao da je za noć platio 18 Lira, što je po sadašnjem kursu 9 evra. To i nije toliko strašno ako se poredi sa parkinzima na sat-dva koji uzimaju 5 lira na sat (2.5 evra).

Istanbul je dosta težak grad za snalaženje. Ja, bez lažne skromnosti, imam veoma razvijen osećaj orjentacije, ali to je JEDINI grad koji me je redovno zbunjivao kad god (imalo) skrenem sa "utabanih" staza.

Mi smo u Istanbulu živeli na azijskoj strani i mogu reći da sam posle izvesnog vremena (u početku sam se entuzijastički vozio svagde) svaki put dobro razmislio da li ću na evropsku da idem kolima ili sredstvima javnog prevoza (gradskim brodovima), pri kraju je taj odnos bio otprilike 1:4, em brže, em jeftinije, em je brod uživanje.

Ne znam koliko sam pomogao ovim davanjem argumenata za i protiv, ali to je najbolje što umem. U svakom slučaju ti želim dobar provod u Istanbulu, taj grad je zaista impresivan.

marco_de.manccini marco_de.manccini 21:35 19.10.2008

Re: Putovanje u Istambul kolima?

idi avionom i uzhivaj. ne treba ti kola dok si u istanbulu. josh gore, samo ce ti smetati.

p.s. budimac, dva put zaredom nemam shta da kazhem na tvoj tekst. ovo pochinje da me zabrinjava.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana