Ljubljana - najpošteniji grad na svetu

Jelica Greganović RSS / 15.12.2008. u 18:57

2598373144_6a4f6c5dfe.jpg

15. decembar 2008. | 14:59 | Izvor: B92

Ljubljana -- Ljubljana je najpošteniji grad na svetu, pokazao je praktični test novinara revije "Riders Dajdžest".

Novinari revije "Riders Dajdžest" su, nezadovoljni rezultatima ankete na pitanje "Da li biste vratili novčanik ili mobilni telefon, ako bi ih našli?", odlučili da sprovedu praktičan test na ovu temu i to širom sveta. Novinari su u brojnim svetskim metropolama "izgubili" 30 mobilnih telefona i na policijskim stanicama čekali da vide koliko će se poštenih nalazača javiti da donese nađene telefone.

Od 30 "izgubljenih" mobilnih telefona u Ljubljani je vraćeno čak 29, čime je Ljubljana dobila titulu najpoštenijeg grada na svetu.

Na drugom mestu, sa 28 vraćenih telefona je Toronto, a za njima su Seul, Stokholm, Mumbaj, Manila, Nju Jork, Helsinki, Budimpešta i Varšava.

 

Koristim ovu priliku da iznesem nedavno iskustvo iz Beograda, koji doduše nije bio obuhvaćen gornjim praktičnim testom novinara revije Readers Digest. Elem, onomadne u vreme Sajma knjiga, Moja najbolja drugarica i ja ostavimo Žmua i gomilu dece, sednemo u njenog autića i na sabajle otperjamo na pijac. Kalenićev naravski. Ikebana na nogicama. Tu se nas dve napazarimo samo tako, nerealno digavši očekivanja poljoprivrednih proizvođača za naredni period i sve grickajući pekarske proizvode iz šuškavih kesa, krenemo nizbrdački ka spavaćoj idili.

Naravno, usput upadnemo u nekoliko prirodnih asfaltnih promena u formi blatnjavih rupčaga veličine olimpijskih bazena i stupimo u verbalne seksualne odnose sa porodicama likova koji štede struju na žmigavcima. Probijemo se nekako do sokaka Moje najbolje drugarice, koji svojim uličnim padom konkuriše strminama Triglava, uspemo da nađemo mesto za parkiranje i počnemo da vadimo kese za uši.

Taman kad se Najbolja drugarica okitila kesama kao potrošačko neekološka jelka, a meni se jedna ruka već otegla do kolena u povratku rođačkim majmunskim korenima, ja se opsetim Žmua, koji je ne samo obećao, nego i potpisao da će mi pomagati i u dobru i u zlu i u povratku sa pijace. Spustimo nas dve one kese mestimično naokolo, Najbolja drugarica se samoinicijativno delegira za raspravu sa mimovozećima, koje »Manemoj, smeta ti, što si mi fini...« ometaju naše kese sa peršunima, cveklama i ostalim povrćno-voćnim rodom matične Srbije.

Uspemo nekako da izbunarimo moj mobilni sa blagim tragovima surutke i vode nakapale sa cvećnih buketa, bez kojih Moja najbolja drugarica ne napušta pijac ni slučajno i tu ja tresućim prstima ukljucam Žmua. Umesto njega javi mi se muški bariton u formi znaka pitanja. Ja promumlam izvinjenje i uz podsticaje »Šta tu radiš dva sata, kao da zoveš Australiju« od strane Najbolje drugarice, ja opet pozovem Žmua. Bariton ovaj put odmah zavapi pitanje da li ja poznajem vlasnika? Vlasnika čega? Vlasnika telefona mobilnog na koji zovem...Tu ja ukapiram u čemu je fabula radnje...Žmu je opet posejao telefon...a pošteni nalazač čeka da nabavi njegov broj...Čuj poznajem?! Nije da ja njega poznajem, nego sa'će i on mene da upozna, što bi rekao moj Tata i to sa one gore strane.

Kese smo odvukle same. Bez lifta. I bez Žmua. Prve reči Moje najbolje drugarice, formirane od duboko udahnutog hodničkog vazduha u stanu, upućene mom sveže probuđenom i još nežno nesnalažljivom u realnom svetu Žmuu, su bile: »'De ti je mobilni!?« Za njom sam priduvavala ja, za mnom šargarepe u kotrljanju i planinski potočić vode iz gore pomenutih buketnih ljubavi Moje najbolje drugarice. Žmuu se lepo sledio onaj još spavaćivi osmeh, a pidžama mu se u trenutku ispeglala od strave. Ako iko gubi stvari to je Žmu. Nije što je moj, ali kad on počne da traži izgubljeno, oni iz Igara bez granica mogu da se pokriju ušima i ispumpaju sve gumene pčelice i raspuste vesele ekipe prijavljene za najnoviju epizodu javnog blamiranja.

Zaključak: Pošteni nalazač ne samo da je našao telefon, nego ga je Žmuu i doneo do naše zgrade, pred kojom se izvršila primopredaja. Dok smo nas dve, klečeći na gomilama kesa, virile kroz prozor i usput temenim očima verzirano registrovale mladu ekipu bose dečurlije, pišteći refren »Obuj se, sto puta sam ti rekla, gde su ti papuče, hladan je pod. Šalaj.«

 

Što se Ljubljane tiče, tu je poštenjački rekord odnela Nepoznata ženska osoba, koja je mog Žmua ganjala kao bog đavola više od mesec dana, pokušavajući da sa njim dogovori sastanak povodom povratka 100 evara. Slovima i brojevima – sto. Žmu, od kog boljeg testera za poštenje sugrađana nema, je na automatu pred kućom dizao pare. Doduše, digao je sopstvenu karticu, a pare zaboravio. Našla ih je pomenuta Nepoznata ženska osoba, koja je zatim zvala banku, predvidela sat korišćenja automata, banka potom pregledala spisak, pa onda zvala Žmua da da dozvolu, pa je onda Nepoznatoj ženskoj osobi dala broj Žmuov, da bi sirota žena potrošila više od 100 evra ganjajući Žmua do te mere da sam ja već posumnjala u njene poštene namere. Ako se ne varam, na kraju nije ni uspela da ga ujuri, što za njeno zdravlje nije ni loše, ako mene pitate, jer ona je našla samo pare, a ja sam našla njega mnogo ranije...pare je nakon duže telefonske sednice ostavila na dogovorenom mestu...

 

To o parama...i telefonima...mada ne bih savetovala budućim testerima poštenja da sličnu proveru rade biciklima. Da su rasuli 30 bicikala po Ljubljani, od tog broja bi zauvek bio izgubljen - 31.

 

 

 



Komentari (173)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

lena62 lena62 19:06 15.12.2008

prva

sad idem na čitanje
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:28 15.12.2008

Re: prva

Sa'će vishnja sa višnjama...
oldtajmer92 oldtajmer92 21:45 15.12.2008

Poshtenje

Ja ne znam da li se nas usvojeni boston nasao na ovom spisku, a ne znam ni kako bih ga rangirao iz licnog (ok, uglavnom gospodjinog) iskustva.

Slucaj 1. Tasna zaboravljena u svlacionici neke teretane ili sl ustanove fizicke kulture. Ni traga ni glasa. Da stvari budu gore, gospodja je u tasni imala kljuceve od kola, koja su ostala lepo zaklucana na ulici pa sam ja morao da dolazim da ih otkljucavam. Mislim da su na kraju poslali dokumenta, a i to je nesto.

Slucaj 2. Novcanik izvadjen (da ne kazem izdzeparen!) iz tasne koja je bila poluotvorena pored nje dok je sedela u nekom objektu tipa nocni klub. Ok, na takvom mestu se i ne ocekuje preposten svet :) Nekoliko pokusaja podizanja para na automatu u prvih par sati. Posle toga novcanik bacen, a posteni sugradjanin salje postom dokumenta...

Slucaj 3. Novcanik ispao ispred prodavnice decijih igracaka. $200 u kesu unutra. Postena sugradjanka zove telefonom i vraca novcanik sa sve parama.

Slucaj 4. Nocvanik (ovaj put meni) ispada prilikom ulaska u kola ispred kuce. Srecom nalazi ga komsija i vraca -sadrzaj naravno netaknut

Dakle, sta reci o postenju naseg grada?
margos margos 13:10 16.12.2008

Re: prva

Jelica Greganović
Sa'će vishnja sa višnjama...

Jelica Greganović Jelica Greganović 13:19 16.12.2008

Kažem

ja...

strog_ali_pravedan strog_ali_pravedan 19:31 16.12.2008

Re: Poshtenje

Sto se tice Bostona (i okoline) moje iskustvo je sjajno.

Gubio sam novcanik vise puta, celu torbicu sa dokumentima, cekovima, keshom, poklone kupljene pa zaboravljene.
Izgubljena stvar me je uvek ili cekala gde sam je ostavio ili na "servise desk"-u a par pute su me zvali da mi kazu gde sam izgubio stvari.
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:33 16.12.2008

Re: Poshtenje

Da se povežeš i ti sa Žmuom, šteta je da pored niza sličnih uspeha ne ostvarite kontakt i povodom tvog nick-a koji je njegov omiljeni citat...
Goran Vučković Goran Vučković 21:54 16.12.2008

Danska

Sto se tice Bostona (i okoline) moje iskustvo je sjajno.

Gubio sam novcanik vise puta, celu torbicu sa dokumentima, cekovima, keshom, poklone kupljene pa zaboravljene.
Izgubljena stvar me je uvek ili cekala gde sam je ostavio ili na "servise desk"-u a par pute su me zvali da mi kazu gde sam izgubio stvari.

U Danskoj, dok smo tamo živeli (Aalborg), krenemo jednom prilikom za Srbiju sa gomilom kofera i mojim laptopom u crnoj laptop torbi. Ubacimo sve u gepek lokalnog taksija, dođemo do aerodroma, povadimo sve - ali ne primetim da nisam uzeo laptop iz gepeka. Taksi ode, primetim da mi fali laptop - i onda prijavljujemo na aerodromu da je laptop ostao u gepeku:
Q: "Znaš li registraciju kola?"
A: Muuuuu
Q: "Znaš li koja je od dve taksi službe?"
A: Muuuuu
Q: "Znaš li bar koji je tip auta?"
A: Muuuuu

Sve u svemu - mi smo morali na avion, a ovi sa aerodroma su pozvali obe taksi službe - i te večeri je laptop isporučen našim komšijama iz zgrade.

Od tada laptop nosim uvek sa sobom - ništa gepek...
dunjica dunjica 19:12 15.12.2008

Biciklisti

Da su rasuli 30 bicikala po Ljubljani, od tog broja bi zauvek bio izgubljen 31.

Priznajem, to mi Ljubljanu čini još simpatičnijom ;-)



Jelica Greganović Jelica Greganović 19:34 15.12.2008

Re: Biciklisti

Zbog mažnjavanja bicikala?
dunjica dunjica 19:46 15.12.2008

Re: Biciklisti

Jelica Greganović
Zbog mažnjavanja bicikala?

Ne, nego zbog ljubavi prema biciklima. Očito u životima njenih stanovnika imaju prioritet pred mobitelima, što mi nije nesimpatično.
Nune Popović Nune Popović 20:02 15.12.2008

Re: Biciklisti

Da su rasuli 30 bicikala po Ljubljani, od tog broja bi zauvek bio izgubljen 31.


U pravu si Jelice. Ne samo da sam i ja svojevremeno ostao bez čuvenog Rogovog modela Turist, nego sam se uverio da su ljubljanske biciklokradice usavršile tehnike kako da čoveku ukradu bicikl zaključan čeličnim sajlama debelim par santimetara, u roku od nekoliko sekundi. Veština krađe bicikala u Ljubljani je zadivljujuća, Ljubljančani su, što se toga tiče, tehnološki daleko otišli...

Po drugoj strani, lepo je pročitati da su Ljubljančani pošteni, pardon najpošteniji na svetu, i da policiji prijavljuju da su na ulici pronašli mobilni telefon. Ko zna, možda u tom grmu i čuči zec kad je u pitanju simptom tvog Voljenog da olako zaboravlja mobilni i u drugim gradovima? Ne znam kako ćeš ti ali ja ako izgubim mobilni, ili ne mogu da ga pronađem, neću uopše više da se samopozivam i zavirujem u budžake ne bih li ga pronašao, ima odmah da odem u policiju i da tražim da mi vrate aparat. Nakon senzacionalnih rezultata ove ankete o kojoj pišeš, mala je verovatnoća da i moj zagubljeni GSM neće biti kod njih.
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:36 15.12.2008

Re: Biciklisti

A ako ga tad ne dobiješ, ima ona godišnja aukcija, koju pravi policija i na kojoj se prodaju nađeni predmeti...sigurno ćeš moći svoj telefon da kupiš po vrlo ugodnoj ceni...
Što se veštine krađe bicikala tiče, u Ljubljani, ne samo da su bicikli na ceni za "džeparoše", nego mi se komšinica, sudija, svaki put u liftu žali da joj mažnjavaju i veštački buket koji ona vazda ima na guvernalu...
gordanac gordanac 21:41 15.12.2008

Re: Biciklisti

svaki put u liftu žali da joj mažnjavaju i veštački buket koji ona vazda ima na guvernalu...

:)))))
`oću sliku, `oću
moram to da vidim
želim
dunjica dunjica 22:02 15.12.2008

Re: Biciklisti

gordanac
svaki put u liftu žali da joj mažnjavaju i veštački buket koji ona vazda ima na guvernalu...

:)))))
`oću sliku, `oću
moram to da vidim
želim

da nije ovako nešto?

49 41 49 41 22:04 15.12.2008

Re: Biciklisti

Jelica Greganović
Zbog mažnjavanja bicikala?

Moju ljubljansku ljubu davno je posetio dalji rodjak. Posle, razgovora, kafice, kolaca, izasla je i da ga isprati.
Kad je zajahao skupi bicikl, koji je ona vukla cak iz Rima; a, koji joj je bio ukraden tri meseca ranije - o'ma po kupovini - oci su joj bile k'o na federu.
Izvinjavao joj se sto mu je i rodjaka bila na "udaru", obecao joj je povratak bicikla; s napomenom da je prva kojoj
je vraceno.
Preporucio joj je da ostavi drugi put ceduljicu sa imenom - da ce ga preskociti, kad budu "cistili ulicu" sa biciklima.
dunjica dunjica 22:10 15.12.2008

Re: Biciklisti

Jelica Greganović Jelica Greganović 22:13 15.12.2008

Re: Biciklisti

dunjica dunjica 22:23 15.12.2008

Re: Biciklisti

Jelica Greganović

hahaha, "just like sex". indeed.
Jelica Greganović Jelica Greganović 10:22 16.12.2008

Re: Biciklisti

Slično...komšinica u korpici pred guvernalom uvek ima buket cveća (njene ćerke na svojim biciklima isto takođe), plastičnog...koliko sam onomad videla, trenutno su aktuelne tamnije naranžaste ruže, dok jedna od ćerki vozi orhideje...znaš kako je bila ponosna i u liftu mi pokazala fotku u Delu, u nedeljnoj izvedbi, na kojoj je upravo njen buket...
marco_de.manccini marco_de.manccini 19:14 15.12.2008

nadam se

nashao jednom novchanik (u jednom americhkom gradu) a unutra brdo para i kreditnih kartica. posho je unutra bila i vozachka sa adresom, a bilo mi usput, svratim da ostavim sve ljudima.

otvori mi neki par levaka, graduate studenti sociologije, i odrzhe mi dubokoumno predavanje o nemogucnsti dobrote u choveka.

hteo sam da ih umorim odmah na licu mesta, ali nisam hteo da im dam za pravo.

nadam se da sad zhive u ljubljani i zhivi se jedu od muke svaki dan.
mariopan mariopan 19:20 15.12.2008

Re: nadam se

Ma kultura bre.
Bravo za Ljubljancane , to je njihova zasluga

NNN NNN 21:43 15.12.2008

Re: nadam se

Da si znao da su sociolozi...
Malanika Malanika 00:24 19.12.2008

Re: nadam se

Imah slicno iskustvo u jednom nemackom gradu - a radi se o zadatoj temi - mobilni:

Elem zurih jako da uzmem dete iz vrtica, pa na sta li vec - balet, muziku, hokej na travi i tsl. I tako zahuktana, skeniram trotoar neobavezno (jedna zahuktala majka ne sme da padne - nikada!) i ugledam - - posao, zadatak moralni u najgorem trenutku - mobilni lezi sam, tuzan, crn, isprevrnut - nemocno ko insekt na svojim ledjima i gleda bolecivo u mene...

Sta cu sada, zahuktalo radi mozak zahuktale odgovorne majke bez sekunde vremena na pretek: al moral je jaci od morala samog (ko da sam rodjena Ljubljancanka) i ja ga zgrabim u letu i uskocim u radnju pokraj koje se sve desava, malte ne kroz izlog : "Ovo je sigurno vas mobilni, izgubili ste ga, a ja sam andjeo koji vam ga vraca "

Prodavac gleda belo i odmahuje glavom. Dakle za svoje dnevno dobrociniteljstvo moram jos da se pomucim, a jos znaci jos vremena, kojeg neeeemam!

Izlecem iz prodavnice ne u luku, pravolinijski da ustedim vreme - znate ono e=mc² i koristim sva detektivska znanja iz Tatortova i Twin Peaks-a zajedno: pozovi poslednje-nazvani-telefonski-broj (inspektorski super-ego) - da bi saznala pogubnu cinjenicu - "nemam pojma, he, he, bas ste süßßß ="cute".

Ocajnicki Zajtnot, ali tek sam se zainatila Dakle - idemo dalje!

I dok tako ocarano prebiram po prirucniku Posteni Nalazach spazim krajickom oka telesinu muskog spola, sa shapom koja se ustremila ka mojoj postenoj rucici - neko hoce da mi je odseche :

Sta to radis s tim mobilnim u ruci, ti lopovcino bedna!!!!!!! dernja mi se nesto u facu
Glp. Policajac! Pravi, zeleni, nemacki, debeli hoce da me smrvi... Moooolim?????

Pa ja upravo pokrenula sve svoje malomozgovne celije da te pronadjem, da ti pokazem ljudsku dobrotu, plemenitost, nesebicnost i velicinu zene, majke, stranca - glupi policajche. Evo ti tvoj policajski telefon nikakvi!

I onda ga, poslednjim krikom pravednice, prostrelim pogledom i posaljem u sledecoj inkarnaciji u nasu najposteniju, jednu na svetu LJUBLJANU da se krcka u vecnom paklu!!!! JOS JE TAMO I SLEDECI ZADATAK SU MU BICIKLE!

Malanika Malanika 00:27 19.12.2008

Re: nadam se

CIGLA naravno
Jelica Greganović Jelica Greganović 00:38 19.12.2008

Crna ženo,

ma l' te nije uapsio zato što mu nisi mrknula telefon...kakav lik...
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 19:18 15.12.2008

zavisi

Novinari su u brojnim svetskim metropolama "izgubili" 30 mobilnih telefona

kakvi su telefoni bili?
jack_bauer jack_bauer 19:22 15.12.2008

Re: zavisi

neke cigle 100%
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 19:23 15.12.2008

Re: zavisi

neke cigle 100%

nisam ni mislio da su sejali iphone.
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:34 15.12.2008

Re: zavisi

Srđan Mitrović Srđan Mitrović 19:36 15.12.2008

Re: zavisi

da li su to ti vraćeni telefoni?
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:37 15.12.2008

Re: zavisi

slučajno izgubljeni
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 19:40 15.12.2008

Re: zavisi

slučajno izgubljeni

i namerno vraćeni.
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 19:18 15.12.2008

pa dobro sad

i moj zhmu zna da raseje stvari gde god ide, al mu retko vrate te stvari . jednom sam se sledila kad me sa njegovog mobilnog zvala neka cura sa teshkim akcentom - kineskinja je bila. nikako nisam je mogla razumeti shta oce od mene. al onda mi rekla aj se nadjemo na 4 -tom spratu biblioteke kod liftova i tako sam dobila njegov mobilni. a ona zvala mene jer je to bio zadnji broj koji je moj zhmu okrenuo.
kastor92 kastor92 19:25 15.12.2008

Neće moći tako s gazda Miškom

Onaj trideseti telefon u Ljubljani je našao Mišković. Upravo tog dana je u Ljubljani dovršavao pregovore oko kupovine Merkatora.
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:33 15.12.2008

Ovde je spisak gradova

u kojima su "gubljeni" i vraćani telefoni...

http://www.rd.com/images/content/2007/0707/cellphonereport.pdf
mariopan mariopan 19:49 15.12.2008

Re: Neće moći tako s gazda Miškom

kastor92
Onaj trideseti telefon u Ljubljani je našao Mišković. Upravo tog dana je u Ljubljani dovršavao pregovore oko kupovine Merkatora.


Mora da je tako , ostala mu navika da kupi i kupi sve sto vidi
jednatanja jednatanja 21:07 15.12.2008

Re: Ovde je spisak gradova

Ne cudi me da je u Amsterdamu vraceno samo 14 telefona od 30, meni su tamo ukrali, i to iz tasne, osetila nisam nista!

Treba pisati o ovakvim stvarima, da sluze na primer, hvala Jelice!

I cestitke Ljubljani...
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:37 15.12.2008

mariopan,

pretpostavljam da je prvo u dugo, a drugo u kratko
natasavb natasavb 19:41 15.12.2008

poverenje

kcerka moje prijateljice je nedavno zaboravila novcanik na pultu u pekari . ova je jedva uspela da je nagovori da ode da pita da li su ga pronasli ,jer su komentari bili :" zeno ,kako si ti naivna ,bas ce neko da mi vrati novcanik ! ". sutradan se vraca , sva srecna, sa novcanikom,kao i sa svim parama i dokumentima u njemu. radnja se inace desava u beogradu.
cula sam jos dosta slicnih prica.
mislim da samo na zalost, ipak vise izgubili poverenje u ljude , nego postenje.
za jelicu sve pohvale. prica je divna kao i obicno. od skoro sam ponosni vlasnik njene i goricine knjige , da utvrdim
gradivo
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:45 15.12.2008

Re: poverenje

Hvala natasavb :)
Sličnu 'pizodu sa pultom pekarskim sam imala i ja, onomadne u Ljubljani, u prvom delu Operacije visokog rizika, kada sam sve ugovore za novi Baba-Deda stan ostavila u pekarici...stignem do auta i ukapiram da mi fali fascikla koja mi uporno inače smeta i ispada mi...oborila sam rekord afričkih poštara u trku nazad...i našla pekarku (pripadnicu etničke manjine) kako telefonira mojoj agentici za nekretnine, čiji je broj našla na fascikli, da prijavi pronalazak
iris.davidovich iris.davidovich 19:45 15.12.2008

Nije

ni nama nalazacima lako. Jedared nadjem ispred zgrade covekova dokumenta, a njega mrzelo da se nadjemo ispred (zivi 3 zgrade iza!) da ih pokupi. Tz, tz, tz
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:46 15.12.2008

Re: Nije

ivana23 ivana23 19:48 15.12.2008

Da li bi i ovaj bio vracen?

Srđan Mitrović Srđan Mitrović 19:51 15.12.2008

Re: Da li bi i ovaj bio vracen?

Da li bi i ovaj bio vracen?

ili ovaj sa dijamantima?
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:51 15.12.2008

DijOmanti!?!

iris.davidovich iris.davidovich 20:01 15.12.2008

Re: DijOmanti!?!

a sta ce mi dijomanti na telefonu? samo da se grebu u tasni o kljuceve, sminku, cetku, ogledalce itakoto
ili ona surutka i voda s cveca da ga fajtaju, samo sikiracija
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:38 15.12.2008

Re: DijOmanti!?!

Tako je...a da ne pričam kako pozitivne tragove ostavljaju na ušima i delu lica...reći ću Žmuu da mi to ne kupuje...
mariposa23 mariposa23 20:03 15.12.2008

pronalazači

oduševio me ovaj podatak, stvarno sva pohvala Ljubljani i njenim žiteljima. A i dobra akcija novinara. Sve pohvale.

P.S. knjiga je na sajmu u Nišu prodata već drugi dan. Nisam uspela da dodjem do nje, ali boga mi moraću nekako. Inače je nema ni u cele 2 knjižare u Nišu. Pozdrav
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:40 15.12.2008

mariposo,

hvala na infou...a trebalo bi da je ima, pre desetak dana je izašlo treće izdanje knjige i to brojnije (2.000), pa smo mislile da će sad da bude lakše nalaženje knjige (ovo sa knjižarama je verovatno zato što naruče manji br. knjiga)...nadam se da ćeš što pre naći knjigu.
jesen92 jesen92 23:09 15.12.2008

Re: mariposo,

Hej Jelice, zelim da te obradujem...posle promocije u kg, kada sam dosla kuci, knjigu je odmah drpio moj tata koji po logici ima podosta godina....i bas mu se dopala...sve se smeska dok cita.. hocu da kazem da ste napravile zanimljivu i duhovitu knjigu za sve generacije....inace, i tata je fan gorice i draganceta...Za ljubljancane a tebi Pozzz
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:13 15.12.2008

Re: mariposo,

HVALA draga i pozdravi tatu
j.ps j.ps 13:57 16.12.2008

Re: pronalazači

Prvo da kazem mariposi23 da sam ja kupila pre nekoliko dana knjigu u IPS-u u Merkatoru, ima je jos uvek pa nek' potrazi. Inace je stvarno nigde nije bilo i ja sam se bas nervirala sto ne mogu da je nadjem.

A drugo, nisam ja sad neki zaludjeni lokal patriota koji posto poto brani "rodni grad" ali me takodje nerviraju ovakvi komentari "ni u cele dve knjizare u Nisu"...mislim stvarno ako necemo sami sebe da blatimo niko nece...Nis jeste unazadjen i nedostaje mu MNOGO raznih sadrzaja, zaslugom mnogih, i politicara i zvanicnika ali i samih gradjana (naravno ne generalizujem, oni koji se ne prepoznaju kao takvi ce i sami shvatiti da ne mislim na njih vec "ostale" koji svojom nekulturom doprinose toj unazadjenosti grada...ali me strasno nerviraju i preterivanja, cak iako i sama cesto "vristim" od muke koliko me sve u ovom gradu nervira.

Izvinjavam se na off-topic-u ali morala sam...
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:12 16.12.2008

Re: pronalazači

Nema frke, samo izvoljevaj...nije to ništa...da vidiš samo kad mene napadnu bube...
scabies scabies 20:03 15.12.2008

Nadjeno ili ukradeno?

Pre 6 meseci sam izgubila mobilni telefon. Rekonstrukcijom dogadjaja i metodom eliminacije shvatila gde se to desilo i kad sam se vratila na to mesto-njega nema! Zvala vise puta (pre nego je postao nedostupan i pre nego sam ugasila karticu) i niko se nije javio. Otisla u policiju i prijavila nestanak jer sam cula za slucajeve da ljudima nadju telefon-i nista.
Telefon jedva prezalila... Ne zato sto je bio sqp vec zato sto sam od ljudi kojima telefon nije materijalna stvar vec riznica uspomena. Ostala sam bez kolekcije divnih fotografija, jako vaznih SMSova po kojima sam pamtila vazne dogadjaje i gomile brojeva do kojih je pitanje da li cu ikad ponovo doci...
Uvek kad pricam o tome kazem da mi je telefon (pasivno?) ukraden. Za mene je tako jer onaj ko ga je nasao nije morao nista da uradi sem da se javi na pozive, a verovali ili ne ja bih mu isplatila i dvostruq vrednost telefona. I sad se pitam da li je Nalazaca bilo bar malo stid dok je (ako je) citao moje poruke i gledao slike...
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:44 15.12.2008

Re: Nadjeno ili ukradeno?

Pa, vidi...nama se slično desilo upravo u Ljubljani pre par godina...Žmu i ja smo ušli u načisto praznu radnju...Žmu probavao cipele i telefon spustio pored sebe na onu kožnatu klupicu...dok smo bili u radnji i kada smo iz nje izašli nikoga sem nas dvoje i prodavca u njoj nije bilo...kroz pet minuta Žmu provali da je zaboravio telefon i mi trk nazad (a nismo daleko odmakli)...radnja i dalje prazna, tj. samo prodavac unutra, ali "nikakav telefon nisam video, ne znam o čemu pričamo...mobilni?! nemam pojma...na klupici? nisam video..." Sa tim telefonom se Žmu pozdravio.
sejl sejl 20:29 15.12.2008

Telefon

Ja sam izgubio m600i (nije da je neka cigla) pa su mi vratili. Doduše, nije Ljubljana, ali je 100km dalje i nije baš pijaca nego bliža okolina firme :)
Ali svejedno... Ljubljana jeste totalno ok mesto. Osim za bicikle
dali76 dali76 20:32 15.12.2008

ukradose mi telefon

Meni sun a faksu,pre tri godine zdipili ciglu od telefona.
O, kako sam bio ljut ……
Sestre nisu, :bio je vec red da promenis telefon “
Krugolina Borup Krugolina Borup 20:57 15.12.2008

:-))

Da su rasuli 30 bicikala po Ljubljani, od tog broja bi zauvek bio izgubljen 31


Zvuči kao Kopenhagen.
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:46 15.12.2008

Re: :-))

Pretpostavljam da i tamo svi bicikliraju...ovde u Ljubljani samo najgori optimisti kupuju nove, skupe bicikle, sem ako nemaju trezor-garažu okruženu minskim poljem...bicikli nestaju ko dim...
sejl sejl 23:28 15.12.2008

Re: :-))

Jelica Greganović
Pretpostavljam da i tamo svi bicikliraju...ovde u Ljubljani samo najgori optimisti kupuju nove, skupe bicikle, sem ako nemaju trezor-garažu okruženu minskim poljem...bicikli nestaju ko dim...


Aaaa sad si me baš podsetila na scenu koju sam video u subotu na žel. stanici. Na ogradi lancem vezan prednji točak bicikla :)
Trebalo mi je malo da skapiram o čemu se radi
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:20 16.12.2008

Re: :-))

I verovatno umesto katanca samoaktivirajuća na dodir granata...
MilutinM MilutinM 02:47 18.12.2008

Re: :-))

Evo gde su bicikli


complex complex 21:12 15.12.2008

bicikle

Kada smo kod Lubljane i bicikala....

Dvojica mojih kolega su po dolasku u Ljubljanu na doktorske studije, u zelji da se sto bolje uklope u sredinu, kupili po jedan bicikl... Bez istih su ostali u roku od 48 sati ....

Meni, koja tek treba da prodjem kroz period "prilagodjavanja", su preporucili da idem peske...
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:44 15.12.2008

Re: bicikle

Ja sam se prilagodila, sem na dve stvari: pivo i bicikli. Tako da me ovo sa biciklima ne pogađa.
jinxi jinxi 23:14 15.12.2008

Re: bicikle

jelice, a jel ti dugo zivis u Ljubljani?
Trazim nekoga sa poduzim ljubljanskim stazom
49 41 49 41 21:35 15.12.2008

Bicikli

Kolega sa posla u Ljubljani, s kojim sam se inace i privatno druzio; zamolio me je da mu pomognem u izboru kupovine dobrog bicikla.
Cunjajuci po Ljubljani naleteli smo na par njegovih znalaca sa zagrebacke vise skole. Kad su saznali gde smo se uputili i sa kojom namerom, sva trojica su prsnula u smeh s komentarom:
-"Vidi ludih ljudi, idu da kupuju bicikl? Reci samo koju ces marku i boju - mi ce mo ti ga "nabaviti"-zadzaba i to jos veceras!
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:49 15.12.2008

49 41

Sve znaš, šta da ti kažem...kanda da je sa telefonima drugačije...


The highest-ranking city happened to be the smallest: Ljubljana, Slovenia. Twenty-nine of 30 phones were returned in this picture-postcard city in the foothills of the Alps, home to just 267,000 people . The Slovene helpful streak extended beyond the parameters of the magazine's mission: In one case, a young waiter at a coffee shop returned a phone and a leather jacket accidentally left behind by our reporter.
nimrod88 nimrod88 21:38 15.12.2008

metodologija

je tima iz Readers Digesta losa - cekali u policijskim stanicama. Ja kad bih nasao telefon, u zivotu mi ne bi palo na pamet da odem u policijsku stanicu, nego bih poceo da trazim vlasnika sam.Ne bi mi palo na pamet ni da ga trazim u policijskoj stanici, ne zato sto im nesto ne verujem ( a ne verujem im), nego zato sto racunam da imaju druga posla i da ce da zagube telefon/novcanik. Jednom su mi zagubili pasos - (i to u Ljermontovoj, vracen posle 13 meseci, preporucenim pismom), telefoni bi se gore izgubili nego da su na ulici.
ssvetlana92 ssvetlana92 21:50 15.12.2008

Eto mene! :)

Posle ove priče, rešena sam da se preselim u Ljubljanu. Mora neko da brine o mojoj rasejanosti. Ja ženo, zaboravim šta izgubim, pa kad mi vrate izgubljeno..počnem da sumnjam da hoće nešto da mi uvale!
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:06 15.12.2008

Re: Eto mene! :)

Sve zavisi šta bi da ti vrate...
ssvetlana92 ssvetlana92 22:13 15.12.2008

Re: Eto mene! :)

Jelica Greganović
Sve zavisi šta bi da ti vrate...

Ko bi znao, sve sami prevaranti!
NNN NNN 21:53 15.12.2008

Telefoni

Meni "nalazač" našao telefon tamo gde sam ga i ostavio i nije ga vratio
Razočarenje za: Amsterdam, Lisabon, Madrid, London, Sidnej, Cirih...
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:05 15.12.2008

Re: Telefoni

Kako znaš?
NNN NNN 22:50 15.12.2008

Re: Telefoni

Pa tako što ga (telefon) nisam našao tamo gde sam ga ostavio
Mića Marković Mića Marković 22:06 15.12.2008

poštenje

Pazarila moja sqwo na Kalenića guvnu.
Stignemo kući, a novčanika sa sve dokumentima /lična karta,vozačka.zdravstvena itd./ i nesto novca nema.
Pretresli sve džepove, zembilje, kola...Nema.
Posle dva dana javlja se telefonom muškarac i pita moju sqwo kako se zove. Recite vi meni kako se zovete i šta hoćete? On ne popušta i traži da mu ona prvo kaže. Popusti ona i reče samo ime bez prezimena. A jel adresa ta i ta. Kad je ona potvrdila kaže čovek, e pa dodjite u Pinosavu kod Radeta,na tu i tu adresu da preuzmete svoj novčanik i dokumente, koje ste zaboravili na mojoj tezgi kada ste kupovali salatu.
Odemo tamo sa poklonima i zahvalimo se. Čovek pravi srpski domaćin.Odmah slatko, kafa rakijica.. Od tada kupujemo salatu i što šta drugo samo kod njega.
Prošle godine na Bajlonijevoj pijaci razmenim 100 evra, stavim u desni džep od vindjakne i krenem u pazar.
Na prvoj tezgi sa jabukama počnem da ih biram. Desnom rukom. Ovo je vrlo važan detalj.
Pored mene se nacrta momak nižeg rasta,i on će kao da pazari, sve hvaleći jabuke. U jednom trnutku osetim lak,jedva primetan udar po desnom džepu. Kako, a i dan danas ne znam zašto,levom rukom bez okretanja zgrabim lika koji mi je bio iza leđa. Okrenem se i kažem mu: Vraćaj to!
On me pogleda i reče: Izvini burazeru. I vrati mi novac!
Dosta sam razmišljao o njegovoj reakciji. Samo dve stvari su mogle biti u pitanju.
1.Ili je po načinu na koji sam reagovao pomislio da sam kolega džeparoš, pa znam štosove,ili
2. Pomislio da sam policajac u civilu,pa ko veli daj bolje da odmah vratim da me ne hapsi.
Onaj lik nižeg rasta naravno radi sa njim u tandemu, i čim sam ja zgrabio ovoga, trenutno je izgubio interes za jabuke i zbrisao.
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:08 15.12.2008

Re: poštenje

Bravo Mićo! A tek bravo za Radeta
Gogorica Gogorica 22:49 15.12.2008

Re: poštenje

Sad, sam se setila, to sa dzeparosima, i meni se tako nesto desilo...Elem, opet Italija, idem ja precicom kroz neki prolaz mracn i zapusten, a blizu zelecnicke stanice, kad odjednom dva tipa iza mene..Odmah mi je to bilo nekako neprijatno, tacno sam se osetila k'o lovna divljac...Okrenem se ja kad jedan od njih ide i kao cita novine (!), hodajuci a tamo bas mracno, kavo crno citanje...Mene krenula panika da steze, vidim ja bice gusto, a prolazu nikad kraja...Odjednom osetim ja neki blagi cim za tasnu, i nemam pojma ni kako ni zasto, u tom strahu, valjda, okrenem se brzo i zgrabim tog iza mene za okovratnik i krenem da vicem da mi vrati novcanik...On se zbunio u momentu, pa promuca da mi nije nista uzeo... ja krenula da opipavam tasnu, cini mi se, tu je novcanik, ali ga ne pustam drugom rukom, i dalje vicem na njega da ne mrda, dok ne vidim da li je stvarno sve u tasni..Onaj drugi se ukopao na metar, tek se taj zbunio, ja proverim sve je tu i pustim ovog prvog, u to se on pribrao pa krenuo na mene da vice, kao ja sam ruskinja, pa k..rva, onda i ja njemu da je lopov i da ga saljem u...lepe, a sve idem unazad ka izlazu, a oni krenu za mnom..Tu ja dreknem stoj! pa mars od mene, da vam ja ne bih sad pokazala (!?) i krenem da se derim iz sveg glasa "Policija! Lopovi!" i sva i dalje nakostresena kao kucici kad reze jedni na druge...I krene onaj sto je sa strane stajao da ovog drugog vuce na drugu stranu i sve vicuci na mene pobegose oni a bogami onda i ja koliko me noge nose, na drugu stranu...Posle sam usla u prvi lokal da popijem jednu grapu da prestanu da mi se tresu kolena...E, sad, da li sam ih ja stvarno zbunila ili oni i nisu bas neke veste secikese, pojm nemam, ali otada izbegavam mracne prolaze i precice, preko je prece al' okolo blize...
darkonduty darkonduty 22:24 15.12.2008

Eh ti novčanici

Prije tri godine izgubila sam na moru novčanik u kojem su mi bili svi dokumenti i dnevnica od tog dana (oko nekih 180 eura). Nakon podužeg traganja ispostavilo se da mi je ispao na pod kad sam ga nakon plaćanja u jednoj trgovini vraćala u torbu. U dućanu su tada bile samo prodavačica i jedna Romkinja sa kćeri ( koja me je prije toga žicala pare). Nedugo nakon što sam izašla, njih dvije su vidjele novčanik na podu i shvatile što se dogodilo. Prodavačica ga je spremila iza pulta i čekala da se vratim.
Ne moram niti spomenuti da su me svi dokumenti i novac čekali unutra.
A ne mogu niti zamisliti da bih ja u istoj situaciji postupila drugačije negoli one.

49 41 49 41 22:25 15.12.2008

Minhen - najposteniji grad

Kad je pre 15-stak godina napravljen isti test sa 10 nemackih gradova, Minhen je bio najposteniji.
Svi su vratili postavljene novcanike; koje je pratila kamera visoko postavljena na krovu zgrade.

Najsimpaticniji je bio klinac od 11 godina; koga su intervjuisali odmah po vracanju novcanika -"postavljenog testa".

"Ljudi, nisam ja vise dete; ja sam sada odrastao covek! Kako bih mogao da ne vratim izgubljeni novcanik?- komentarisalo je klince.
Gogorica Gogorica 22:26 15.12.2008

Ima nas jos sa probusenim dzepovima...

Ja, kad god sam umorna isla sa posla nesto sam usput i posejala i par puta me opljackali, a u par navrata mal i zivot nisam ostavila prelazeci rasejano drum..Moj dragi se svaki put izbezumi kad napustam kucu neispavana..Ali su mi i par puta vratili stvari, cak i rokovnik u kom je bio pasos, u Italiji, koji mi je pre toga neko maznuo iz torbe u busu, pa onda, valjda nezadovoljan kvalitetom, iste ostavio na ogradi nadvoznjaka (hu!), a neki dobri ljudi detektivskim metodama mi usli u trag i vratli mi stvari, spasavsi me bede sa mlacenja do konzulata u Rimu i ostalih muka...
Ali, hit je bio kad sam ja ostavila pare na bankomatu u Becu, koji mi je neke cudne poruke izbacivao, pa ja sva u panici usla u banku da se pozalim i lepo kroz prozor gledala tipa koji uzima (moje) pare, i pre nego sam ja odreagovala, usao covek za mnom i predao ih sluzbenici banke. I pre nego se ja snasla, nestao! Nazalost, nisam stigla da se zahvalim coveku...
A, inace sam i ja najzad dosla do mog primerka tvoje i Goricine knjige! E, ne samo da ja nisam mogla da prekinem sa citanjem i odem na spavanje, nego sam mucila glasnim uzivanjem (gusenje od smeha, uglavnom) u stivu nesrecnog muza i ometala u zaspivanju, dok nije pripretio iseljavanjem iz bracnog kreveta...Par prica me je i duboko dirnulo, pogotovu Goricinih..
Pozz
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:42 15.12.2008

Re: Ima nas jos sa probusenim dzepovima...

Hvala Gogorice...a noćno spavanje u cugu, po Nušiću, nije higijensko...tako da šta ima da zaspiva odmah...i da u kontinuitetu spava...mada, o tome sam već jedared, čini mi se, pisala...ja sam se na moru tako cerekala nad knjigom Robija K. da sam probudila "gazde" u susednom apartmanu...
Gogorica Gogorica 22:56 15.12.2008

Re: Ima nas jos sa probusenim dzepovima...

Nista, moracu da mu objasnim to sta kaze Nusic, valjda ce mu biti lakse kad veceras nastavim sa citanjem...
dobrosav92 dobrosav92 22:30 15.12.2008

Kartica

Ako vam je broj telefona važan morate ga registrovati kod operatera inače ne možete da dobijete ponovo isti broj. Meni u Novom Sadu dva izgubljena telefona nisu vratili. O dokumentima iz ukradenog novčanika u autobusu i da ne pričam. Nema druge, samo se čuvati. Veruj u boga ali veži svoju kamilu - arapska poslovica.
-
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:43 15.12.2008

Re: Kartica

Da te povežem sa Žmuom, pa da na mornarske čvorove vezujete kamile
neobavestena neobavestena 23:02 15.12.2008

Re: Kartica

Tamo gde postoji znak "kamila na putu", tj. u Emiratima mi se desilo prosle godina da je moj brat, koji je cuvao dvoje maloletne dece, jedno svoje i jedno moje, i zabavljao ih u luna-parku, dok smo njegova zena i ja sopingovale, izgubio foto-aparat. Nov, tek kupljen, Sony. Jedno dva sata po izgubljenju vratimo se svi u luna park i pocnemo da trazimo, zavirujemo, pitamo one prodavce sto prodaju zetone i karamelisane jabuke... nema... dok, u jednom trenutku, ne pridjose dva klinca (bratu, zenama se ne obracaju) i pitaju ga sta trazi. Ovaj im kaze, a oni cap iz dzepa kandore, izvolte! Mi se pogledali, ne verujemo sta se dogadja. Jos nisu hteli ni da ih necim casti.
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:14 15.12.2008

Re: Kartica

Majstori...da je tražio kamilu i nju bi dobio...
neobavestena neobavestena 23:18 15.12.2008

Re: Kartica

Al' morao bi nesto i da da... il' zenu il' sestru... ovako bih izgledala ja...
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:19 15.12.2008

Re: Kartica

Mogao je da đora Sonya za kamilu, isplatilo bi se...
neobavestena neobavestena 23:26 15.12.2008

Re: Kartica

Pa da dignem i ja sator ispred Skupstine? Sa sve kamilama? A posle da djoram kamilu za zirafu sa palmom? Al' de cu zirafu, nizak mi plafon?

PS. Kakvi su utisci sa promocije iz KG?
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:30 15.12.2008

Re: Kartica

Mani palmu, vidi kako je sa naftom...

Meni je bilo mnogo lepo, zato što je to bio baš Kragujevac...i zato što se moj stric nacrtao na sredinu sredu publike, iako pre toga ni treptajem nije pokazao da će doći...ja kad sam otišla još se bavio popodnevnom dremkom...kad sam ga videla u sred publike, tačno preko puta mene, mal' me nije kap...doduše, iskreno mi se čini da je moglo duže da traje i da više pričamo, ali kako sam ja poznata pričalica, pa me još za to i plaćaju, možda i nije bilo tako kratko kako se meni činilo...u svakom slučaju, srce mi je na mestu
neobavestena neobavestena 23:37 15.12.2008

Re: Kartica

(sve stavljam u zagradu, nije tema: meni je moderacija bila losa, ona devojka kao da nije ni procitala knjigu... mozda gresim... a publika mi je bila dirljiva: oni su tako ponosni na tebe (stric i mislim, tetka?)... i brisali su suze, kad si citala pricu... meni je to bas bilo jako, i puno emocija...)
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:59 15.12.2008

Re: Kartica

Mala se smrzla, lepo mi se zaledila leva strana od njene strave...a bilo mi bezveze da je preslišavam "Šta je pisac hteo da kaže" i te popularne fore...a moji su se zarozali samo tako...šećeri jedni.
jesen92 jesen92 01:30 16.12.2008

Re: Kartica

..i ja mislim da je moglo malo duze da traje....nekako mi se cinilo kao da je naglo prekinuto tj da su ljudi hteli da razgovaraju ali ona mala rece da idemo kuci...
Jelica Greganović Jelica Greganović 02:05 16.12.2008

Re: Kartica

Možda je imala izlaz do 8...
Domazet Domazet 23:25 15.12.2008

Da li su testom bili obuhvaceni...

...Tokijo i Kjoto? Tamo bi sve ispod 30 vracenih telefona bilo smak sveta. Za nesto manje od dve godine meni su bili vraceni:

- par dana posto sam pristigao, novcanik sa novcem i bankovnim karticama i pasosh sa vizom, posto je taksista tri dana pokusavao da me dozove telefonom (zvao me je jedno pedeset puta pokusavajuci da komunicira na nekom cudnom jeziku za koji su mi posle rekli da je japanski, mo's misliti) tako sto je direktor taksi kompanije dosao u moj dorm ne bi li me dovezao u kompaniju da mi tamo uruce izgubljene stvari i izvinjenje sto sam cekao tri dana. A ja sam pasosh i novcanik izgubio u petak uvece i to primetio tek u nedelju popodne. Kada sam u ponedeljak ujutru uleteo sav uzrujan u student office da se pozalim direktor je vec bio tamo.

- finalna (noirmalno, jos neposlata) verzija magistarskog. Urucio mi ju je zajedno sa torbom otpravnik vozova na mojoj stanici metroa kada sam se istog dana vratio sa fakulteta a da ja nisam ni primetio da sam ostavio torbu sa magistarskim na peronu dok sam cekao voz. Ja sam bio jedini gaidjin (u nesto slobodnijem prevodu 'budala', koristi se inace i kao 'stranac') koji je na toj stanici ulazio u voz pa nije morao da razbija glavu razmisljajuci koji li je to zevzek ostavio citavu torbu na peronu...

- sve uzorke za rad na doktoratu kjoje sam doneo iz Beograda, sve zajedno sa tromesecnim sinom i nesto starijom suprugom, koje (uzorke, ne sina i zenu) sam ostavio na peronu autobuske stanicve u Kjotu, po dolasku iz Osake u koju smo sleteli. I za koje sam ustanovio da mi nedostaju kada smo, jedno tri sata po dolasku u dorm hteli Vuku da presvucemo pelene (koje su taskodje bile u torbi). To mi niko nije doneo, morao sam da idem sam po torbu taksijem. Torbu sam zatekao na istom mestu na kome sam je ostavio, tacno onako kako sam je ostavio, iz nje je virila poluizvucena pelena posto smo morali da presvlacimo Vuka i na peronu. Taksista nije mogao da potpuni pridje peronu pa je iskljucio taksimetar dok sam ja bio van kola i ukljucio ga ponovo tek kada sam se ja (sa torbom) vratio u kola (da me ne chardzuje dok nisam u kolima).

-kljuceve od apartmana u Dormu. Koje sam sam sebi vrationasavsi ih iza stocica sa telefonom, po povratku sa sedmodnevnog puta u Tokijo. Pred sam put smo ukapirali da nemamo pojma gde su nam kljucevi od apartmana (tesko da smo i jedan jedini put zakljucali ulazna vrata za sve vreme koje smo proveli u apartmanu) pa smo mrtvi ladni otputovali ostavivisi vrata otkljucana.

- (nebrojene) rukavice, kape i salove koje smo (nebrojeno puta) nalazili zakacene na znakovima (pokraj puta), da ih lakse uocimo.

- kupljena pa zaboravljena hranu po radnjama. Jednom je za nama trcala neka Japanka vichuci 'Bigoo Cheesoo!! Bigoo Chesoo!!' bar jedno pet minuta, sve masuci sa parcetom ementalera koji je nama ispao iz torbe u rukama. Jadnica je dusu ispustila dok nas je stigla jer smo zena i ja diskretno ubrzali kada smo ugledali nesretnicu kako trci i nesto vice, masuci sa necim sto je iz daljine lichilo na oveci kamen. A sir je u Japanu tada em bio nenormalno skup em je tesko (more gotovo nikako) mogao da se nadje a ja sam, jadan, oduvek bio slab na isti. Tako da smo nesretnicu izljubili sto je dovelo do njenog konacnog kolapsa i potpunog onesvescenja. Vratili smo uslugu ostavivsi je zakacenu za najblizi saobracajni znak, da je njeni lakse nadju...
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:31 15.12.2008

Re: Da li su testom bili obuhvaceni...

Uau!
jinxi jinxi 23:26 15.12.2008

ljubljana

jelice, a jel ti dugo zivis u Ljubljani?
Trazim nekoga sa poduzim ljubljanskim stazom
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:32 15.12.2008

Re: ljubljana

Paaa...ako mi kažeš zašto reći ću ti koliko
jinxi jinxi 23:52 15.12.2008

Re: ljubljana

kako da ti ukratko objasnim,naisla sam na jedan tvoj stari tekst
o dijaspori u slo sto je i bogu teska i posto delim tvoje misljenje
da se ovde niko ne bavi decom na "nasem" jeziku
pomislih da bi mi mogla udeliti savet na tu temu ako si vec starosedelica ovde

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana