Gradjanske inicijative| Zdravlje

Međunarodni dan babica - 5. maj

Krugolina Borup RSS / 04.05.2010. u 11:26

celebrate-international-midwives-day-200X200.jpgGI Majka Hrabrost, Udruženje babica Srbije i NVO "Dokument"  5. maja, od 17h do 19h u Tašmajdanskom parku zajednički obeležavaju Međunarodni dan babica.

Ovaj dan se kod nas obeležava po drugi put, a njegovo obeležavanje su počeli i značaj prepoznali upravo GI Majka Hrabrost i Udruženje babica Srbije prošle godine.

Takođe, tokom 10 dana koji se protežu između Međunarodnog dana babica (5. maj) i Međunarodnog dana porodice (15. maja) pomenuta tri udruženja organizovaće različita tri događaja kojima želimo da skrenemo pažnju na položaj i tretman žene tokom trudnoće, tokom i nakon porođaja, a samim tim i na odnos društva i medicinske struke ne samo prema ženi u najosetljivijem i najranjivijem periodu, već i prema formiranju porodice.

O preostala dva događaja obavestićemo javnost nakon obeležavanja Međunarodnog dana babica.

Dodatak:

Babica zna ali, isto tako, babica i razume

Od pamtiveka, ženama su tokom porođaja pomagale žene.  Suština te  pomoći nisu bili samo iskustvo i znanje, nego i duboko razumevanje.

Vešte u svojoj profesiji, babice su znale šta treba da rade kako bi pomogle i ženi i bebi, a kao žene,  veoma su dobro razumele šta porodilja oseća, šta joj je potrebno, do čega joj je stalo...

U vreme dominacije takozvanih kontrolisanih bolničkih porođaja, prevladala je praksa u okviru koje se porođaj tretira kao bolest, bolest koja se „leči" sintetičkim hormonima i operacijama poput craskog reza, dok su babice, uz sve njihovo znanje i razumevanje, potisnute.

Ovaj se model porađanja, međutim, danas prevazilazi, uz razumevanje da porođaj nije bolest nego prirodan proces. U okviru toga, u skandinavskim zemljama veliki se broj porođaja odvija kod kuće, samo uz pomoć babice. U drugim evropskim državama  trude se da u porodilišta uvedu kućnu atmosferu, gde babica  ponovo ima najvažniju ulogu u vođenju neometanog  (fiziološkog) porođaja.

Pri tom, babica nije uz ženu samo dok se ona porađa. U okviru organizovane zdravstvene zaštite, babica ženi pruža podršku i tokom trudnoće, kao i  prvih nedelja posle porođaja.

Građanska inicijativa Majka hrabrost i Udruženje babica Srbije žele da i kod nas profesionalna podrška ženi, u  jednom od njenih najlepših životnih iskustava, bude zasnovana na ljudskoj vezi, a to znači, istovremeno,  na profesionalnoj veštini i znanju,  i na dubokom razumevanju.

Pridružite nam se!

Hoćemo da zajedničkim snagama reformišemo porodilišta tako da se majke i bebe u njima osećaju - kao u svojoj kući.

Potpišite peticiju!

Ispričaje svoju priču!

Podržite naše aktivnosti.

ZAJEDNO MENJAMO SRBIJU - dajte svoj doprinos! Menjamo Srbiju tamo odakle sve počinje - od porodilišta!



Komentari (17)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

miloradkakmar miloradkakmar 11:41 04.05.2010

Srećno!

Zdrave nam i žive bile !
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:58 04.05.2010

Re: Srećno!

tajatehno tajatehno 13:18 04.05.2010

Dan ginekooga

Cekamo dan ginekologa.
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:49 04.05.2010

Re: Dan ginekooga

Njihov je svaki dan
uros_vozdovac uros_vozdovac 14:05 04.05.2010

Pitanje?

Prenosim pitanje Bojane: "ima li balona da se duvaju i prave igračke"
spartanka_afrodita spartanka_afrodita 14:21 04.05.2010

Re: Pitanje?

Ima

Pozdrav za tebe i Bojanu i vidimo se?
uros_vozdovac uros_vozdovac 15:27 04.05.2010

Re: Pitanje?

Ovako, radimo sada domaći, uradićemo i stranu više iz matematike da bi bili slobodni sutra. Pokušavam da nagovorim mladu mamu da izvede bebca ali to nije sigurno.Sigurno je za mene i za Bojanu. Računajte na nas!
spartanka_afrodita spartanka_afrodita 19:13 04.05.2010

Re: Pitanje?

Računajte na nas!

strenum strenum 17:22 04.05.2010

Peticija

Dajte neki link za peticiju.
A kako stoje stvari sa porodjajem kod kuće? Ima li neke šanse da i to uskoro bude uređeno yakonom u ovoj zemlji?
anastasija.p anastasija.p 19:05 04.05.2010

Re: Peticija

http://www.majkahrabrost.com/

Dajte neki link za peticiju.


spartanka_afrodita spartanka_afrodita 19:12 04.05.2010

Re: Peticija-link

Evo linka za peticiju.

Formalno (zakonski), porođaj kod kuće nije zabranjen ali nije ni prepoznat kao mogućnost. njemu se prilazi kao nečemu što se slučajno i po iu+zuzetku desi i od žene koja se porodi van porodilišta se očekuje da ode u najbliže bolničko ili vanbolničko porodilište, gde se formalno i medicinski "obrade" i ona i novorođenče, kada se izda i potvrda o rođenju deteta. Kada se dete rodi van zdravstvene ustanove, bez njihove potvrde o rođenju prijavljivanje deteta u matične knjige rođenih je nešto komplikovaniji proces, ali nije nemoguće.

Praktično, porođaj kod kuće se dešava i to sve manje slučajno, sve više namerno. I dok je u skandinavskim zemljama i na zapadu to sve više evolutivni proces u odnosu na način porađanja, gde postoji odgovarajuća infrastruktura koja omogućava da se pri najmanjoj komplikaciji kod porođaja u kućnim uslovima za samo par minuta porodilja prebaci u najbližu bolnicu, kod nas se žene na to odlučuju kao na spas od onoga što ih očekuje u porodilištima.

U našim uslovima, mislim da nije rešenje u masovnom porađanju kod kuće, već u stvaranju takvih uslova u porodilištima (tu pre svega mislim na odnos osoblja prema porodiljama, usluge i tretman koje im se pružaju) da se žene u njima osećaju prijatno i ispoštovano, da trenutak rođenja njihovog deteta bude po svemu najlepši i najprijatniji momenat umesto noćne more koju se ceo život bore da potisnu i zaborave.
strenum strenum 13:35 05.05.2010

Re: Peticija-link

spartanka_afrodita


U našim uslovima, mislim da nije rešenje u masovnom porađanju kod kuće, već u stvaranju takvih uslova u porodilištima (tu pre svega mislim na odnos osoblja prema porodiljama, usluge i tretman koje im se pružaju) da se žene u njima osećaju prijatno i ispoštovano, da trenutak rođenja njihovog deteta bude po svemu najlepši i najprijatniji momenat umesto noćne more koju se ceo život bore da potisnu i zaborave.



Apsolutno se slažem sa ovim, ali mislim da bi bilo dobro i mogućnost porođaja kod kuće regulisati zakonom, zbog onih žena koje bi se na to odlučile bez obzira na uslove u porodilištu.
paradoksologija paradoksologija 00:20 06.05.2010

Re: Peticija-link

strenum



Apsolutno se slažem sa ovim, ali mislim da bi bilo dobro i mogućnost porođaja kod kuće regulisati zakonom, zbog onih žena koje bi se na to odlučile bez obzira na uslove u porodilištu.

Slažem se. Čini mi se da je Krugolina NEGDE postavila NEKAKAV plan Vlade o unapređenju položaja žena ili štagod koji je predviđao da se porođaj kod kuće uvede u sistem zdravstva do... 2010?

To štivo je bila čista naučna fantastika, očito, ali izgleda da je nekome negde to već palo na pamet.

Prednosti su očigledne - manji troškovi za državu, jednostavniji pristup stručnoj osobi za porodilju... i mnogo manje cimanja
maca22 maca22 12:03 06.05.2010

'Morate prihvatiti cinjenice i realnost'

Ako ovome nije ovde mesto, brisite.

http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/188054/U-Nemackoj-rade-rutinski-kod-nas-jos-ne
morate da prihvatite da sam ja doktor, profesor univerziteta, da radim 30 godina zdravstveni posao i da znam mnogo ljudi i kolega širom Evrope. To je činjenica. Mene nije odvezao državni avion i nisam o državnom trošku tajno uradio operaciju.
maca22 maca22 13:04 06.05.2010

Re: 'Morate prihvatiti cinjenice i realnost'

http://www.vreme.com/cms/view.php?id=929621

Ja potičem iz tog sistema, ja sam deo tog sistema, ali ja sam na neki način i nemački đak. Pre dvadeset dve godine proveo sam dva meseca u Minhenu učeći neke stvari koje sam doneo ovde.

Bolnica u kojoj sam operisan je jedna od devet najvećih bolnica u svetu i jedna od najefikasnijih evropskih bolnica, koja, inače, vrlo liči na Klinički centar u Beogradu.

katica_zlatica katica_zlatica 22:09 06.05.2010

Re: 'Morate prihvatiti cinjenice i realnost'

..strasno je sto on laze i maze i moze ... tesim se samo doci ce on bogu na istinu..
maca22 maca22 12:08 08.05.2010

Re: 'Morate prihvatiti cinjenice i realnost'

po Kuriru
ostao-invalid-zbog-greske-lekara-na-neurohirurgiji

Institut: Doktorka Dana je genije!

Dr Dragana Dugalić, portparol Instituta za neurohirurgiju, izjavila je za Kurir da je „bolje da se manemo te priče“, jer se tako nešto sigurno nije dogodilo!
- Ma hajte, molim vas! Ja 28 godina radim u Institutu i prvi put čujem za takav slučaj. Tako nešto je nemoguće, jer je doktorka Dana Grujičić pravi genije! - kaže Dugalićeva.
Prema njenim rečima, danas svako može da tuži „za sve i svašta“, ali to nikako ne znači da će dobiti slučaj.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana