Planeta| Politika

Na mladima svet ostaje...

Glas Amerike RSS / 09.03.2011. u 02:29

Tektonske socijalne i političke promene koji su zahvatile pojedine zemlje severne Afrike i Bliskog istoka imaju puno zajedničkog. Politički, ekonomski i socijalni pritisak koji su Tunižani i Egipćani trpeli pre nego što su lideri te dve zemlje svrgnuti sa vlasti, gotovo su identični.

Ne razlikuju se mnogo ni problemi sa kojima se suočavaju uzburkana društva u Libiji, Bahreinu, Jemenu, Alžiru Jordanu i Omanu, i – za sada stidljivo, u Maroku i Saudijskoj Arabiji, dok neki kažu, da revolucija uskoro stiže i u Siriju.

Mada se konkretni uzroci i povodi poziva na proteste razlikuje od zemlje do zemlje, bunt su svugde pokrenuli mladi, koji su ustali protiv autoritarnih režima, represije i korupcije. Nezadovoljstvo mladih Arapa širom regiona slilo se u jednoglasan zahtev za većom slobodom. Odgovor politički bankrotiranih vlasti bio je predvidljiv: Upotreba sile, zatvaranje interneta, oduzimanje mobilnih telefona i veoma providna medijska propaganda.

Prema nekim izveštajima, poučen tuniskim iskustvom, sirijski predsednik Bašar al-Asad je još sredinom januara naredio skidanje satelitskih antena sa stambenih zgrada i sa svojom službom bezbednosti razradio plan za ukidanje telefonskih veza u delovima zemlje u slučaju da izbiju demonstracije u Damasku.

Libijski lider Moamer Gadafi ne preza od oružja. On tvrdi da ga svi Libijci vole, a oni koji se bune to rade pod uticajem droge i al-Kaide. Zemlja je takoreći već ušla u građanski rat, iako veliki broj Libijaca veruje da su Gadafiju odbrojani dani.

Ustanci, kojima se za sada ne može sagledati kraj, mogli bi da označe i početak novog poretka u arapskom svetu. Kao što su “oficirske revolucije” tokom 1950-ih oborile monarhije koje su se oslanjale na zapadne kolonijalne sile, “arapska revolucija 2011.” je počela da svrgava sa vlasti tirane, koji su decenijama uživali podršku Zapada. Neki u tome naslućuju i kraj dominantnog uticaja Sjedinjenih Država na Bliskom Istoku, ali i šire u svetu, čemu možda doprinosi i rastuća ekonomska moć zemalja kao što su Kina, Indija i Brazil.

Bude li “arapska revolucija” dobila srećan kraj, biće u pravu oni koji tvrde da živimo u novom multipolarnom svetskom poretku u kojem će globalna stabilnost zavisiti od postizanja konsenzusa od strane mnogih umesto dogovora nekoliko najmoćnijih sila.Komentari (6)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

nekad-bio-kuki nekad-bio-kuki 17:12 09.03.2011

podsecanje

Krajem 70-tih, revolucija u Iranu je takodje "toplo prihvacena" u svetu kao podrska ukidanju "totalitarnih rezima".
Treba videti i razumeti sta se valja iza brega pre nego se donosi sud.
master.dragi master.dragi 17:15 09.03.2011

unatraske

Bude li “arapska revolucija” dobila srećan kraj, biće u pravu oni koji tvrde da živimo u novom multipolarnom svetskom poretku u kojem će globalna stabilnost zavisiti od postizanja konsenzusa od strane mnogih umesto dogovora nekoliko najmoćnijih sila.

meni se cini da je dogovorom nekoliko najmocnijih sila pokrenuta arapska revolucija, upravo iz potrebe da se svetski poredak nazove multipolarnim, iako on to po svojoj sustini nije.

dakle, sve je obrnuto od onoga sto ste napisali. mozda ste izostavili uputsvo uz ovaj tekst - citati unazad
Filip2412 Filip2412 04:15 11.03.2011

Re: unatraske

master.dragi
meni se cini da je dogovorom nekoliko najmocnijih sila pokrenuta arapska revolucija
Naprotiv. Desavanje naroda u arapskom svetu je kontra zelje zapadnih sila. Situacija koja je prethodila desavanjima savrseno je odgovarala istim. Naravno, da li ce sve to izaci na dobro po ljude koji tamo zive tek treba da se vidi.

Narodne pobune u arapskom svetu oznacavaju kraj apsolutne dominacije Zapada (svi arapski lideri koji padaju odlicno su saradjivali sa Zapadom) i pocetak nestabilnosti na sveckom nivou.

Onako uzgred, treba primetiti da svi kao planeta globalno idemo u qrac s obzirom da ocajnicki zavisimo od nafte.
master.dragi master.dragi 11:54 11.03.2011

Re: unatraske

Narodne pobune u arapskom svetu oznacavaju kraj apsolutne dominacije Zapada (svi arapski lideri koji padaju odlicno su saradjivali sa Zapadom) i pocetak nestabilnosti na sveckom nivou.

dakle, ti tvrdis da ce novoizbrane vlasti u zemljama u kojima su izbile pobune biti manje zavisne od amerike od svojih prethodnika?
-
Filip2412 Filip2412 13:15 11.03.2011

Re: unatraske

dakle, ti tvrdis da ce novoizbrane vlasti u zemljama u kojima su izbile pobune biti manje zavisne od amerike od svojih prethodnika?
Apsolutno, pa ne mogu vise sve i da oce. Novi rezimi formiraju se u drugacijam svetu - najveci potrosac nafte nije vise na zapadu a i ljudi u tim zemljama su obrazovaniji i socijalno svesniji nego pre 30-40 godina. Internet, informacije.... druga su vremena danas. -|- -|-


Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana