Društvo| Politika| Region

Zašto BiH ne treba da sklopi granični sporazum sa CG?

Goran Nikolić RSS / 12.06.2014. u 13:29

Početkom juna ove godine premijeri Crne Gore i BiH u Sarajevu parafirali su ugovor o državnoj granici, a državne komisije BiH i CG potpisale su ugovor o granici. Trebalo bi da usledi proces ratifikacije ovog ugovora.

Međutim, bilo bi pogrešno da BIH ne pokuša da granice sa CG reši arbitražom ili pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu. Naročito bi vlasti Republike Srpske trebalo da insistiraju na ovom pitanju, za početak blokiranjem ratifikacije u parlamentarnoj skupštini BIH, jer bi logikom stvari reon Sutorine od 75 km2 pripao opštini Trebinje. To bi se moglo učiniti i u okviru spora koju vode CG i Hrvatska oko granice na Prevlaci. Npr. morske granice između Slovenije i Hrvatske uspostavljene su nakon pripajanja tzv. Zone B SFRJ 1954. i kao takve zatečene prilikom raspada SFRJ. Područje od oko 26 km2 u tzv. Savudrijskoj vali, bilo je u sastavu Hrvatske, ali ga Slovenija ipak traži nazad. Za mirno rešenje ovoga spora, dve države su se saglasile o arbitraži. Pored toga, čini se sasvim realnim da će Hrvatska pitanje granice sa Srbijom na Dunavu pokrenuti pred ulazak Srbije u EU, najverovatnije putem arbitraže. Naime, te su granice formirane na osnovu katastarskih opština iz perioda Austro-Ugarske, a potom je Dunav menjao tok, tako da Hrvatska potražuje delove teritorije na levoj obali današnjeg toka Dunava (koje Srbija danas kontroliše).


OUN su 1992. utemeljile četvoročlanu Arbitražnu komisiju za pitanja granica među bivšim jugoslovenskim republikama, na čelu sa Badinterom. Komisija je zaključila da su kopnene granice među republikama one koje su zatečene na dan priznanja državnosti, dok morske granice bivše republike moraju rešavati međusobnim sporazumima ili arbitražom.


U razgraničenju BIH i CG ostaje sporno pitanje Sutorine, koje je više puta potezano od strane BH političara. Naime, nakon izbora 2006. članovi Predsedništva BiH, Željko Komšić i Haris Silajdžić, izjavili su da će narediti novoformiranoj vladi FBiH da pred Međunarodnim sudom pokrene proces arbitraže i povratka Sutorine BiH, ali to se to nije dogodilo (inače, procedura nalaže da to pitanje treba da pokrene Predsedništvo BIH, a dalje postupke razmatrao bi Savet ministara BIH). Vraćanje Sutorine tražio je i bivši gradonačelnik Trebinja Božidar Vučurević, kao i vladika Grigorije (‘Mi živimo ovdje nekoliko kilometara vazdušno daleko od mora, a nemamo pristup moru; ne postoji nigdje na svijetu tako daleko, tako drastično odvojeno zaleđe od primorja').
Indikativna je studija Tuno-Mulahusić-Kozličić-Orešković (2011) . Naime, na mapama rađenim od sredine 17. do sredine 20. veka administrativne i državne granice u reonu Sutorine su nedvosmislene i pokazuju jasne dokaze o pripadnosti ove teritorije BIH (zajedno sa izlaskom na Jadran od 7 km).

Šta su argumenti BIH?

Teritorija BiH je bila međunarodno određena na Berlinskom kongresu 1878, a to znači i s područjem Sutorine s dve političke opštine: Kruševica i Sutorina. Po popisu 1931. u opštini Primorje sa katastarskim opštinama Kruševica i Sutorina bilo je 2053 stanovnika, a pripadao je srezu Trebinje te mostarskoj oblasti. Međutim, ministar unutrašnjih poslova Kraljevine Jugoslavije doneo je Uredbu krajem 1936. kojom se opština Primorje izdvaja iz trebinjskog sreza i pripaja sreskoj ispostavi Herceg Novi kotorskog sreza, što je kasnije poslužilo kao osnov CG da to područje zadrži. Međutim, predsedništvo AVNOJ-a je na sednici od 24. februara 1945. teritoriju BiH definisalo u granicama određenim Berlinskim ugovorom iz 1878. Pored toga, u članu 13 Ustava NR BiH od 31. decembra 1946. piše: Granice NR BiH ne mogu se mijenjati bez pristanka NR BiH. Da su službene granice BIH, prema odluci Prezidijuma AVNOJ-a iz 1945. sve do početka 1948, bile one koje su utvrđene na Berlinskom kongresu biće potvrđeno i u odlukama Komisije za granice iz 1947. i 1948. Bitno je da je nova država insistirala da se pravni propisi koji su bili na snazi u času neprijateljske okupacije ukidaju ukoliko su u suprotnosti sa tekovinama narodnooslobodilačke borbe, s deklaracijama i odlukama AVNOJ-a i zemaljskih antifašističkih veća pojedinih federalnih jedinica i njihovih predstavništava.


Jedna pretpostavka je da se Đuro Pucar saglasio sa zamenom teritorija te da je Crnoj Gori ustupljeno područje Sutorine, a da su u zamenu dobijeni planinsko selo Vučevo i prašuma Peručica, koje su ušle u sastav opštine Foča. O tome je Dedijer (Novi prilozi za biografiju Josipa Broza Tita) napisao: Vješti Blažo Jovanović, advokat po profesiji, u toku jednog razgovora ubijedio je Đuru Pucara-Starog, pa je Sutorina pripala Crnoj Gori, a nova granica, sada sa Hrvatskom, koja je dobila dubrovačku rivijeru, postavljena je na Debelom Brijegu. Međutim, priča prema kojoj je Blažo Jovanović od Đure Pucara-Starog zatražio da ne poteže pitanje povrata područja Sutorine BIH i da se on s tim saglasio je verovatnija (Mulić, 2013).


Može se zaključiti da je postojao nepisani dogovor o prećutnom prepuštanju područja bivše političke opštine Primorje Crnoj Gori. Međutim, ne postoji nikakav međudržavni ugovor između BiH i CG o ustupanju Sutorine CG (niti skupštinske ratifikacije), a eventualni usmeni dogovori političkih rukovodilaca u međudržavnim odnosma nemaju nikakvu pravnu snagu.

  Capture.jpg

 

- Mulić, J, 2013, Priključivanje bosanskog dijela Boke Kotorske Kraljevini Crnoj Gori 1918. godine
http://behar.hr/sutorina-u-boki-kotorskoj-neotudivi-je-dio-teritorije-bosne-i-hercegovine/# 

- Tuno-Mulahusić-Kozličić-Orešković (2011). Border reconstruction of the Sutorina exit of Bosnia and Herzegovina to the Adriatic Sea by using old maps. (http://www.ddomusic.com/13/lingua_zo/granice_sutorina_engl.pdf).



Komentari (35)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

escherichije_colic escherichije_colic 17:08 12.06.2014

ccc

NE dirati u sveti AVNOJ i nalaze Badinterove komisije! NO! NEVALJALI AUTOR BLOGA!
Goran Nikolić Goran Nikolić 17:09 12.06.2014

Re: ccc

pa ovo je upravo prilog za AVNOJ
Milan Karagaća Milan Karagaća 18:31 12.06.2014

Re: ccc

Goran Nikolić
pa ovo je upravo prilog za AVNOJ

Tačno Gorane, ali treba biti dosledan i pošten pa reći i to da su avnojeve granice bile pravedne i njima je ispravljena ona baš antisrpaka podela na banovine ali šta ćeš, kneza Pavla, koji je Hrvatskoj napravio banovinu veću nego ona kasnija NDH, ovde i dalje slave kao velikog Srbina za razliku od onih zločinaca komunista koji su vratili normalne granice između republika.
escherichije_colic escherichije_colic 19:05 12.06.2014

Re: ccc

Milan Karagaća
Goran Nikolić
pa ovo je upravo prilog za AVNOJ

Tačno Gorane, ali treba biti dosledan i pošten pa reći i to da su avnojeve granice bile pravedne i njima je ispravljena ona baš antisrpaka podela na banovine ali šta ćeš, kneza Pavla, koji je Hrvatskoj napravio banovinu veću nego ona kasnija NDH, ovde i dalje slave kao velikog Srbina za razliku od onih zločinaca komunista koji su vratili normalne granice između republika.


Ali morate priznati gosn Karagaća da su ti radovi "drug Blažo u jednom razgovoru ubijedio druga Đura" baš onako u duhu neposredne demokratije. Istorijski gledano, Toplanski zaliv i HN nemaju baš velike veze sa Cetinjem, to je uglavnom hercegovački živalj, kao uostalom i u staroj Hercegovini (čije je delove drug Blažo ponudio drugu Đuru u trampi) Dakle CG je dobila nešto za ništa, ti delovi stare Hercegovine pod crnogorskom upravom nisu sastavili ni četrdeset godina i svakako su joj dodeljeni kao rezultat Nevesinjske puške. Jebiga jesu oni svi bili drugovi ali očigledno je svako u okviru tog "društva" ipak ostao i zavičajni patriota, pa tako krajišnik Pucar nije imao nikakav problem da Crnoj Gori poklanja delove Hercegovine.
Milan Karagaća Milan Karagaća 00:10 13.06.2014

Re: ccc

"drug Blažo u jednom razgovoru ubijedio druga Đura" baš onako u duhu neposredne demokratije

Nije Đura nego Đuro.
Ja i govorim o tome da su avnojevske granice bile u redu i nije moglo da se tako kako nekom padne na pamet ili jaranskim dogovorom menja. Možda su Đuru pritisnuli oni Fočaci, u svakom slučaju , nema mesta tom podsmevanju oko neposredne demokratije jer to niko nije ni pominjao. A Đuro Krajišnik nije bio ni približno kao neki kasniji veeeliki Srbin i demokrata jelte baš po prezimenu Krajišnik koji je uzimao i davao kako je hteo, pravio sebi i jaranima kuće o državnom trošku pa malo bio u ćorci a onda rekao da su ga zbog neslaganja sa komunizmom zatvorili. Za razliku od tog Krajišnika Đuro Krajišnik nije u svojoj krajini izgradio ništa što bi bilo van zakona, a pogotovo ne za sebe lično.
vanja.t vanja.t 11:09 13.06.2014

Re: ccc

Milan Karagaća
Goran Nikolić
pa ovo je upravo prilog za AVNOJ

...i njima je ispravljena ona baš antisrpaka podela na banovine ali šta ćeš, kneza Pavla, koji je Hrvatskoj napravio banovinu veću nego ona kasnija NDH, ovde i dalje slave kao velikog Srbina za razliku od onih zločinaca komunista koji su vratili normalne granice između republika.


tačno, ali banovina hrvatska je formirana tek 1939. po sporazumu cvetković-maček, u uslovima rastućeg fašizma u okruženju i predratnom stanju... ni tada ni kasnije to nije podržavan i omiljen potez, već naprotiv - iznuda, truli kompromis, početak poraza... ali ajde da vidimo i jedan detalj sa zasedanja avnoja u jesen 1943. kada je po karagaći ''ispravljena nepravda''. po pisanju đilasa, jedini čovek koji se interesovao za autonomiju srba u tek oformljenoj r. hrvatskoj je bio moša pijade što je tita, kaže đilas ''potištilo, pa mu je raspoloženje splaslo''.

kako srbija u to vreme nije imala antifašističko veće niti sopstvenu kp (ali su imali sandžak, crna gora, vojvodina...) srpske interese ni formalno nije imao ko da zastupa, ali je ipak bilo srba pokupljenih iz raznih jedinica i jedan od njih, ranković, je popravio raspoloženje titu rečima, opet citiram đilasa: ''da srbi i hrvati nisu toliko različiti da bi se svaka opština izdvajala''. nakon toga, upravo na predlog rankovića dobili smo i maršala...
Milan Karagaća Milan Karagaća 12:07 13.06.2014

Re: ccc

po pisanju đilasa, jedini čovek koji se interesovao za autonomiju srba u tek oformljenoj r. hrvatskoj je bio moša pijade što je tita, kaže đilas ''potištilo, pa mu je raspoloženje splaslo''.

Kada bi se Vi potrudili pa se bolje informisali a ne samo na osnovu toga što Vam je neko rekao da je kao pisao Đilas onda bi ste znali da su protiv stvaranja autonomije Srba u Hrvatskoj bili upravo Srbi u rukovodstvu Hrvatske.Argumentacija im je bila sledeća.Ako bi se formirala autonomija koja bi obuhvatala Kordun, Baniju, Liku u deo Dalmacije, dakle delove koji su slabo naseljeni, u toj autonomiji bi živelo manje Srbe nego što ih ostaje izvan nje- u velikim gradovima, Slavoniji, Baranji. Zato su Srbi u Hrvatskoj insistirali i to na zasedanju ZAVNOH-a poptvrđeno da su Srbi konstitutivan narod u Hrvatskoj i tako kao celina zastupljeni u svim strukturama vlasti poćev od Sabora, Vlade, CK i posebno državnoj administraciji.I za vreme tog Tite Srbi su bili konstitutivni narod, Hrvatska definisana kao Republika Hrvata , Srba i ostalih, Srbin bio i predsednik CK i Vlade i Sabora, ravnopravno i čak ravnopravnije zastupljeni u policiji i vojsci, bili direktori velikih firmi itd. E onda dođe vreme kada su upravo na prostorima gde živi manjina srpskog korpusa u Hrvatskoj, jer je u međivremeno dosta njih iz tih pasivnih krajeva kolonizirano ili kasnije odselilo u Zagreb, Slavoniju, Vojvodinu, Beograd, neki raspaljivali velikosrpski nacionalizam i šovinizam u čemu je prednjačila SPC i kvaziintelektualci sa strane.Sve se to dešava u predvečerje već početog raspada Jugoslavije i upravo to koristi Tužman sa svojim ustašoidnim pokretom kao alibi za izopštavanje Srba iz Ustava.Kada se već znalo, a znalo se da niko neće Jugoslaviju, počev od Slovenije, Srbije i Hrvatske i da će se raspasti na republike bilo bi pametnije da je neko pametan iz Beograda savetovao Srbe u Kninu da traže autonomiju i dobili bi je iz cuga umseto da počinju svoju propast sa onim balvanima.Pošto su slušali balvane iz Beograda i lokalne šićardžije balvani su im se obili o glavu.Jer, kada je trebalo da se ozbiljno brani stvorena RSK, šta god to bilo, Srbija je poput onoga NJKV vikala "Mi smo za vama".Konačno da im je neko pametan rekao barem na vreme da prihvate onaj Z-4 prošli bi bolje.
Možete Vi gospodjo misliti šta hoćete ali će u istoriji ostati zapisano da su samo u Jugoslaviji, obe, svi Srbi, kao i svi ostali narodi živeli u jednoj državi, i nikada pre i verovatno nikada više barem u dogledno vreme.
vanja.t vanja.t 13:32 13.06.2014

Re: ccc

Možete Vi gospodjo misliti šta hoćete...

nisam izneo svoje mišljenje, nego đilasov zapis o zasedanju avnoja, i kako su drugovi ''stari'' i ''marko'' prešli preko jednog predloga... dakle, konkretno na tom događaju, jedino je pijade postavio to pitanje i niko više, niti je ikog to interesovalo - smatralo se da autonomija srba u hrvatskoj suštinski negira ideju bratstva i jedinstva.
Milan Karagaća Milan Karagaća 14:41 13.06.2014

Re: ccc

vanja.t
Možete Vi gospodjo misliti šta hoćete...

nisam izneo svoje mišljenje, nego đilasov zapis o zasedanju avnoja, i kako su drugovi ''stari'' i ''marko'' prešli preko jednog predloga... dakle, konkretno na tom događaju, jedino je pijade postavio to pitanje i niko više, niti je ikog to interesovalo - smatralo se da autonomija srba u hrvatskoj suštinski negira ideju bratstva i jedinstva.

Ma znam da je Moša Pijade to pitanje pokrenuo ali ti kažem kako su na to gledali Srbi koji su bili na visokim položajima u Hrvatskoj.
Isto tako, nadam se da Vam je poznato da su Srbi u Sandžaku iliti Raškoj zastupali i zagovarali da i Sandžak bude autonomija, dakle Srbi a ne Muslimani.
escherichije_colic escherichije_colic 15:10 13.06.2014

Re: ccc

Milan Karagaća
"drug Blažo u jednom razgovoru ubijedio druga Đura" baš onako u duhu neposredne demokratije

Nije Đura nego Đuro.


Mislite da bi ispravnije bilo napisati: "Drug Blažo u jednom razgovoru ubijedio druga ĐurO?"

Milan Karagaća

Ja i govorim o tome da su avnojevske granice bile u redu i nije moglo da se tako kako nekom padne na pamet ili jaranskim dogovorom menja.


OK, samo me ovo interesovalo: dakle tražićemo Milu da nam vrati Sutorinu i deo Toplanskog zaliva od Igala do Prevlake. Ako baš insistira da mu se povrati planinsko selo Vučevo i deo Perućice, ja tu nijesam protivan.

Milan Karagaća

Možda su Đuru pritisnuli oni Fočaci, u svakom slučaju , nema mesta tom podsmevanju oko neposredne demokratije jer to niko nije ni pominjao. A Đuro Krajišnik nije bio ni približno kao neki kasniji veeeliki Srbin i demokrata jelte baš po prezimenu Krajišnik ...


Jasno je meni da je Momčilo Krajišnik predratni kriminalac i ratni profiter, to ipak ne menja činjenicu da je Đuro Pucar Stari kršio odredbe AVNOJ-a, a to je jedini merodavan aršin za utvrđivanje granica među Republikama (reko čika Badinter) prema tome- Milo vraćaj Sutorinu.
escherichije_colic escherichije_colic 15:13 13.06.2014

Re: ccc

Milan Karagaća
Zato su Srbi u Hrvatskoj insistirali i to na zasedanju ZAVNOH-a poptvrđeno da su Srbi konstitutivan narod u Hrvatskoj i tako kao celina zastupljeni u svim strukturama vlasti poćev od Sabora, Vlade, CK i posebno državnoj administraciji..


Gde beše Badinter kad se Tuđman olakšao po tekovini ZAVNOHa? Ispada da ZAVNOH i AVNOJ nemaju veze jedan s drugim, ono nisu se nikada sreli ni u prolazu?

Selektivno i pristrasno preseravanje od početka jugoslovenske krize.
hoochie coochie man hoochie coochie man 23:29 13.06.2014

Re: ccc

ali ti kažem kako su na to gledali Srbi koji su bili na visokim položajima u Hrvatskoj.


A kako su gledali oni Srbi koji nisu bili na visokim položajima?

Ovi što su bili su i bili tu gde su bili, na visokim položajima, zato što su gledali tako kako su gledali, podobno?

ali će u istoriji ostati zapisano da su samo u Jugoslaviji, obe, svi Srbi, kao i svi ostali narodi živeli u jednoj državi,


Pa ako je to cilj ne znam zašto su se Srbi bunili protiv Turske, Austrougarske, Nemačke, u svim tim državama su mogli svi da žive u istoj državi.

Ta Slobina mantra, Svi Srbi u jednoj državi, se baš primila izgleda.
Ne postoji nacija čiji svi pripadnici žive u istoj državi, a težnja svake nacije je da ima svoju nacionalnu državu.
Slobina mantra na koju ste se primili, po malo fašistička, zapravo služi da tu težnju nacija o sopstvenoj nacionalnoj državi zamagli, da onemogući ili oteža njeno sprovođenje, kako bi, zamenom teza, ta nacionalna težnja bila preusmerena na neke ne baš časne ciljeve.

Nikada svi Srbi nisu, niti će, niti mogu, niti treba, da žive u jednoj državi, ali Srbi treba da imaju svoju nacionalnu državu.
Dok je Jugoslavija postojala nisu je imali.
Milan Karagaća Milan Karagaća 23:38 13.06.2014

Re: ccc

"Drug Blažo u jednom razgovoru ubijedio druga ĐurO?"


Đuro je nominativ.
Ispravno je i "ubedio druga Đuru", što je varijanta srpskog u Bosni, Lici, Kordunu, Baniji i inače zapadnim krajevima , a ispravno je i "ubedio druga Đura", što je varijanta u CG i Hercegovini. Koliko znam i u Vojvodini i Šumadiji se kaže da je uvedio Đuru.
Milan Karagaća Milan Karagaća 23:42 13.06.2014

Re: ccc

ali Srbi treba da imaju svoju nacionalnu državu.

Slažem se ali priznaćeš ipak nije realno ono "Srbija do Tokija".
Milan Karagaća Milan Karagaća 23:45 13.06.2014

Re: ccc

OK, samo me ovo interesovalo: dakle tražićemo Milu da nam vrati Sutorinu i deo Toplanskog zaliva od Igala do Prevlake. Ako baš insistira da mu se povrati planinsko selo Vučevo i deo Perućice, ja tu nijesam protivan.

Pitanje, ali da odgovorite pošteno, da li bi ste na tome insistirali ukoliko bi taj vraćeni deo kojim slučajem trebalo da pripadne federaciji BiH.
hoochie coochie man hoochie coochie man 23:49 13.06.2014

Re: ccc

ali priznaćeš ipak nije realno ono "Srbija do Tokija".


Pa onoliko koliko je realno svi Srbi u jednoj državi, relano je i Srbija do Tokija.
I jedno i drugo budalasto.
Milan Karagaća Milan Karagaća 23:51 13.06.2014

Re: ccc



Gde beše Badinter kad se Tuđman olakšao po tekovini ZAVNOHa?

Gde beše EZ i cela međunarodna zajednica, pa OEBS, pa velike sile-čuvari svetskog poretka jer je to bilo diskriminisanje jedenog naroda koji je činio valjda 17% stanovništva republike Srbije. Međutim, istine radi, ni Srbija nije mnogo potencirala to da se vrati već je korišćeno kao razlog i povod za dizanje pobune i realizaciju jednog drugog projekta , tako da su izgleda i Tuđman i Milošević to koristili.
Ispada da ZAVNOH i AVNOJ nemaju veze jedan s drugim, ono nisu se nikada sreli ni u prolazu?

Potpuno su saglasne odluke ali ono što je Tuđman uradio je kršenje obeju i važećreg Ustava RH, tj, zato ga i promenio.
Milan Karagaća Milan Karagaća 23:53 13.06.2014

Re: ccc

A kako su gledali oni Srbi koji nisu bili na visokim položajima?

niko ih ništa nije ni pitao , uostalo kao što ni sada narod nigde pa ni ovde niko ništa ne pita. Uvek su krupne odluke donosili visoko sedečća i pod rep gledeća gospoda.
hoochie coochie man hoochie coochie man 23:58 13.06.2014

Re: ccc

niko ih ništa nije ni pitao , uostalo kao što ni sada narod nigde pa ni ovde niko ništa ne pita.

Pusti te fraze da ni tad ni sad niko narod ne pita, da je sve isto.,
Nije isto, sad je mnogo bolje.

Kad je Ranković dolazio i odlazio pitao se Tita, kad je Vučić dolazio pitao se narod.
Nadam se da će se narod pitati i kad bude odlazio.

Ogromna je to razlika, ogromna.
escherichije_colic escherichije_colic 10:01 14.06.2014

Re: ccc

Milan Karagaća
OK, samo me ovo interesovalo: dakle tražićemo Milu da nam vrati Sutorinu i deo Toplanskog zaliva od Igala do Prevlake. Ako baš insistira da mu se povrati planinsko selo Vučevo i deo Perućice, ja tu nijesam protivan.

Pitanje, ali da odgovorite pošteno, da li bi ste na tome insistirali ukoliko bi taj vraćeni deo kojim slučajem trebalo da pripadne federaciji BiH.


BIh, što da ne bih. Ipak sam ja državljanin FBiH i svakako mi je draže Sarajevo od Milolenda.
milisav68 milisav68 10:14 14.06.2014

Re: ccc

Milan Karagaća

Gde beše EZ i cela međunarodna zajednica, pa OEBS, pa velike sile-čuvari svetskog poretka jer je to bilo diskriminisanje jedenog naroda koji je činio valjda 17% stanovništva republike Srbije.

Jel` se to odnosi na `81. kad su tražili republiku?
Međutim, istine radi, ni Srbija nije mnogo potencirala to da se vrati već je korišćeno kao razlog i povod za dizanje pobune i realizaciju jednog drugog projekta , tako da su izgleda i Tuđman i Milošević to koristili.

Kad je Milošević došao na vlast to je već bila država u državi, sa stogodišnjim planom i problemima na tom prostoru.

Albance na Kosovu nikad nije interesovala zajednička država.
milisav68 milisav68 10:14 14.06.2014

Re: ccc

...
Milan Karagaća Milan Karagaća 23:42 14.06.2014

Re: ccc

Albance na Kosovu nikad nije interesovala zajednička država.

Tačno, onda ih nije trebalo ni terati ako se već nisu mogli proterati.
Milan Karagaća Milan Karagaća 23:51 14.06.2014

Re: ccc

Kad je Ranković dolazio i odlazio pitao se Tita, kad je Vučić dolazio pitao se narod.
Nadam se da će se narod pitati i kad bude odlazio.

A ko se sada pita ko dolazi i odlazi, ko će da bude ministar ko šef kriznog štaba. Nemoj imati uopšte sumnje u to da bi svaka stranka htela da ona ima apsolutnu većinu a svaki šef stranke potpunu vlastu čemu uveliko prevazilaze odavno Tita.
Ogromna je to razlika, ogromna.

Što jes jes, samo se nećemo složiti oko toga kada je bilo gore.Ti čak nećeš verovati da je onda i civilna zaštita organizovanije funkcionisala.Čak onda ministri nisu morali lično da spasavaju ljude i da im lično predaju ćebad, da ih iznose iz zavejanih kola, zna se ministri su rukovodili službama i državnim strukturama koje su radile svoj posao a narodna milicija vodila računa da se ne švercije i ne krade humanitarna pomoć.Onda je načelnik generalštaba preko komandanata operativno -strategijskih grupacija regulisao angažovanje vojske u slučaju poplava, zemljotresa i sl. pa je npr. u slučaju poplave zajedno sa stanovništvom organizovanim u okviru CZ recimo u Šapcu bio zadužen komandant inžinjerijskog bataljona i komandant garnizona za ostalu vojsku, u rangu potpukovnika i majora, a ne generala sa četiri zvezdice i još NGŠ.
milisav68 milisav68 23:56 14.06.2014

Re: ccc

Milan Karagaća
Albance na Kosovu nikad nije interesovala zajednička država.

Tačno, onda ih nije trebalo ni terati ako se već nisu mogli proterati.

Ne, nego im nije trebalo dati pokrajinu.
martin_krpan martin_krpan 17:31 12.06.2014

Zašto BiH ne treba da sklopi granični spor

Ah! ;

And we all went to heaven in a little row boat
There was nothing to fear and nothing to doubt

Jelica Greganović Jelica Greganović 17:41 12.06.2014

Slovenačko

hrvatski spor, odnosno pokušaj njegovog rešavanja arbitražom, je jako važan za ostatak regiona.
Ta arbitraža će očito biti mustra koju će EU zahtevati i u slučaju ostalih graničnih sporova.
Zato treba budno pratiti šta se dešava u pomenutom slo-hrv slučaju.
Goran Nikolić Goran Nikolić 17:42 12.06.2014

Re: Slovenačko

Potpuno se slažem.
Jelica Greganović Jelica Greganović 17:43 12.06.2014

Ono što

je zanimljivo u ovom slučaju

Naime, te su granice formirane na osnovu katastarskih opština iz perioda Austro-Ugarske, a potom je Dunav menjao tok, tako da Hrvatska potražuje delove teritorije na levoj obali današnjeg toka Dunava (koje Srbija danas kontroliše).]


je to da Hrvatska traži od Slovenije da se nerešena granična pitanja uz Muru rešavaju na jedan način, a od Srbije očekuje da se dunavska granica reši na suprotni, upravo onako kako to sa Slovenijom neće.
Milan Karagaća Milan Karagaća 18:26 12.06.2014

Re: Ono što

Dobri argumenti i to treba predočiti EU.
Nego kada se već javih mi opet po starom,kada nam odgovara onda je Berlinski kongres i granice sa BiH OK, onda su i avnojevske granice OK, a ako ne odgovara onda to napadaju kao najveću antisrpsku zaveru.
I kada smo već tu kod tako olakog menjanja i ustupanja teritorija onda, da je sreće pa da sa kosovom konačno počnemo normalno razgovarati, moglo bi se govoriti i o vraćanju opštine Leposavić i još jedne u sastav Srbije jer je i to bilo menjanje avnojevskih granica onako na ličnoj bazi.
E ali da bi to moglo, vreme je da konačno prestane da se laje na AVNOJ i Jugoslaviju kao eto bilo protiv Srba, protiv Hrvata, protiv ovih, onih.
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:42 12.06.2014

Re: Ono što

Dobri argumenti i to treba predočiti EU.

Na žalost mislim da se EU neće baš zbog toga potresti.
Kao što sam rekla, pod pritiskom EU će na slučaju Slovenije i Hrvatske biti testirana buduća mustra za rešavanje otvorenih graničnih pitanja.
riply riply 09:57 13.06.2014

manite se

istorije... raspala se Vizanitija, palo rimsko carstvo, Kosovo nije Srbija itd i tome slicno.
Treba pitati stanovnike Sutorine da se izjasne u kojoj drzavi zele da zive, a ne da neokolonijalisticka EU arbitrira
nim_opet nim_opet 16:35 13.06.2014

Re: manite se

Prvo ne arbitrira "neokolonijalisticka" EU zato sto administracija u Briselu nema druga posla, nego zato sto drzave pristupaju arbitrazi, tj. zahtevaju da neko treci odluci. Time drzave ucesnice u sporu priznaju da nisu u stanju da same postignu dogovor i traze trecu stranu cijoj ce se odluci povinovati. Sada, zasto nisu u stanju je njihovo unutrasnje pitanje - kada prihvatimo da uredimo sopstvene drzave, mozda postanemo nesto ozbiljniji i sposobniji.
riply riply 19:27 13.06.2014

Re: manite se

poznajuci stanovnistvo tog dijela CG, cjenim da bi na potencijalnom referendumu Srbija imala najvece sanse da dobije izlaz na more
escherichije_colic escherichije_colic 10:38 18.06.2014

istina



Edit- kako je AVNOJem utvrđena granica za ostatak zaliva, budući da po ovoj karti Dalmacija obuhvata celu Boku Kotorsku i Grbalj? Treba li to po istom principu da se vrati Hrvatskoj?

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana