Budućnost| Obrazovanje| Život

Gola gospoda

Jelica Greganović RSS / 18.03.2015. u 22:46

get_img?ImageId=2823 

Nekada su učitelji bili gospoda, a ne ovo danas kad su plaćeni malo više od rudara. Jeste, kako da ne. Uzmimo na primer mog pokojnog oca. On je bio gospodsko, učiteljsko dete. Do kraja svog veka je ostao željan – belog hleba. Malo ko se tada od sitosti odlučivao da postane učitelj. Sve su to mahom bila seljačka deca sa gomilom braće i sestara, i porodičnom nadom da će se bar to jedno dete kojem učenje bolje ide, bar ono spasiti rmbanja na zemlji. S malo sreće bi moglo možda i familiju da podrži, kad se iškoluje i postane učitelj, gospodin čovek.

Tako je bilo sa mojom bakom, Ljudmilom Kuserbanj iz Velike Gorice kod Zagreba. Velika Gorica je tada bila selo. A njihova kuća prepuna žitelja, mahom maloletnih, suviše njih prema meri kratkog hleba. Baka je zato, uz krpljenje i grebanje poslednjih mrva, poslana u učiteljsku školu. Završila je i postala gospođica učiteljica. Naravno bez posla, ali sa očekivanjem porodice da sad sama sebe hrani, i njih onoliko koliko joj uspe. Zato je morala prvo da radi kao guvernanta u bogatoj jevrejskoj porodici.

Negde u to vreme je porodica Milenković iz Badnjevca kod Kragujevca koja je iz Prvog rata izašla bez oca porodice, Živote, u sastavu: prestareli svekar i svekrva, majka i tri sina, odlučila da jednog od njih, Jovana pošalje u učiteljsku školu. Da se prikrpi šta se ima, usput malo možda i država koju mrvu da ratnom siročetu, i da se od Jovana napravi gospodin učitelj koji bi sebe hranio, a i braći ostaloj na zemlji pomagao. I postao je Jovan učitelj, jedino što posla nije bilo, pa je morao da se vrati u selo i pomaže braći.

A onda se kraljevina prisetila gospode, Ljudmile i Jovana, učiteljice i učitelja. Ne znajući da im vezuje sudbine u čvor, nadležna služba je obavestila oboje da im je nađen učiteljski posao, da se spakuju i krenu u – Makedoniju. U Radovište. Ja danas jedva na karti mogu da nađem dotično mestašce, a kako se početkom tridesetih godina prošlog veka u njega putovalo, to ni dragi bog ne zna.

Porodična priča kaže da je gospođica učiteljica, Ljudmila, cvilela kao crkveni miš i ronila suzu za suzom, u vozu kojim se ko zna koliko dugo već vukla ka Makedoniji. Sve dok u voz nije ušao gospodin učitelj, Jovan, koji je jedini imao razumevanja prema njenim gorkim suzama i još gorčom sudbinom.

-      Nemojte da plačete, gospođice, uzmite moju maramicu...- tešio ju je Jovan kog je snašlo isto to Radovište zbog kog je Ljudmila neutešno plakala.

 

Voz je tako dugo kloparao do Makedonije da su se vrlo brzo po dolasku Ljudmila i Jovan venčali. Valjda je tako najbolje Jovan umeo i Ljudmilu i sebe da uteši.

Sve do rata su bili učitelji u Radovištu, četvoro dece im se rodilo, živeli i krpili kako god su znali. Jeste, u tom selu su bili gospoda, ali su njihova deca manje od seoske imala da jedu. Plate su bile takve da bi deca i gladnija bila da im seljaci nisu tu i tamo u naturi davali. I da nije iz Badnjevca stizala pomoć ostalih na zemlji, u obliku poslataka i nećaka i nećakinja koji su dolazili da pomažu.

Početak rata je učiteljska porodica Milenković dočekala u Rači Kragujevačkoj, da bi onda tokom rata uspeli nekako da sa učiteljskom službom dogmižu do sela iz kog je Jovan krenuo da bude gospodin. Svih tih godina se moj otac sećao kao gladnih, zakrpljenih, do poslednje pare prekratke prebrojanih. Živeli su na onom istom imanju sa kog je Jovan krenuo, s tim što i dalje nije bilo muških glava, oba brata su mu bila u nemačkom zarobljeništvu. Jedino je bilo više žena, mnogo više dece i mnogo manje hrane.

Posle rata je bilo ništa manje gladno. Da nije bilo dvojice braće u gurbetluku, gospodin učitelj Jovan bi teško uspeo da kupi kuću u selu. Kuću sa dve sobe, jednim hodnikom i jednom kuhinjom, špajzom i podrumom takođe u jednini. I maleckim dvorištem u kome je bilo mesta za poljske sanitarije, krivu krušku, pumpu za vodu, konopac za veš, omanji sto za ručavanje i dečiju ljuljašku. Uz ogradu se stiskalo retko, hladovinom ugroženo cveće gospođe učiteljice. Sa učiteljskim platama bi teško uspeli i da prežive i da iškoluju troje dece. Jedno je, u međuvremenu, umrlo. Sreća da je okolo bila zemlja, kojoj se gospođa učiteljica uvek zahvaljivala što je tu. Za razliku od grada gde ne možeš rasad u beton da zabodeš, ova zemlja je nastavljala da hrani gospodu koja bi bila prilično gola bez nje.

Mada, u svetu učitelja je socijalna golišavost bila već tradicija. Jeste, postojao je ugled koji se zarađivao generacijama đaka. Taj ugled se čuvao čistom, ispeglanom, krišom zakrpljenom, vremenom okretanom na celiju stranu, odećom. A, u suštini, ni to tadašnje koje se danas zove »nekada«, nije bilo bolje, ni učiteljskog truda, rada i znanja vredno. Kao ni ono pre tog nekada. Učiteljska sorta u Srbiji se retko mogla pohvaliti da zarađuje onoliko koliko je budućnosti značila, što je zapamtila i srpska književnost.

»Pred tu su, dakle, kafanu stala kola i kočijaš skinuo dva sanduka; jedan veći a drugi manji, oba vrlo smešna izgleda, a videlo se po njima da su oba mnogo putovala i štrapacirala, mnoge gazde dosad promenila, i da im mesto nije u sobi. Kočijaš skide još jedan u hartiju umotan kišobran, nešto manji od vašarskog ringišpila, i jedan upakovan krevet koji se vidi da je nekada bio politiran i da je stajao u gostinskoj skobi; zatim i jedan zimski kaput sa olinjalom jakom od krzna i rasparanom postavom, i naposletku jednu veliku zimsku maramu kafene boje, sa dugačkim fronclama.«

Tako je u selo stigao učitelj Pera, odnosno »Petar Petrović, svršeni klirik i izabrani i potvrdjeni učitelj«, koji će se učiteljske sirotinje spasiti tek kada se bude oženio pop-Ćirinom Melanijom.

Uostalom, što bi njemu bilo bolje no što je bilo njegovom »ocu«, Stevanu Sremcu koji je, kada je bio profesor u pirotskoj gimnaziji, pisao svojoj tetki pismo:

»Draga tetka,

Čudno mi je što pišete da ne dobijate odgovore na vaša pisma jer ja sam od vas dobio od ovih ferija samo jedno pismo i na njega sam odgovorio. Zdrav sam i to i vama svima u kući želim, a kako mi nije nužno da vam kažem, dosta je to što znate da sam u Pirotu od koga se svaki kloni i krsti.

Šta mi pišete za haljine da vam ne javljam to je stoga što mi je uja na skoro pisao i veli da će mi novac poslati. Eto zato nisam javljao za meru što sam se novcima nadao, jer ovde ima prilično krojača a ako baš hoćete da tako pravite a ono je moja mera kod Đurice Pevčevog ako je nije izgubio a vi poručite neka bude isti kroj samo štof zatvoreniji ali nemojte nešto staračko.

Haljine bi mi dobro došle jer sam se odtrcao tako da nisam mogao ići o Uskrs u Niš a tako sam želeo.

Vaš Steva«

Tako su Stevana Sremca, očito, tetka i ujak oblačili, a on od prosvetne profesije zaradjivao dovoljno za otrcanost. U to »nekada« kada je, sudeći po pričama, učiteljskoj sorti bilo bolje no danas, u »dobra stara vremena«. Zato što nikada učitelji nisu bili plaćeni onoliko koliko je njihova uloga u društvu i državi bila važna. Nikada kao ni sada, iako je od njih, u velikoj meri, zavisila budućnost pomenutih države i društva. Jer, ako su deca budućnost, onda učitelji te budućnosti ne bi smeli da budu obezvređeni platama od kojih ne mogu da žive, niti da budu u vrhu liste državnih zaposlenika kojima treba rezati plate. Bar ako ne želimo da se čudimo što nam ta budućnost ne izgleda onako kao što smo je planirali i zamišljali. Zato što budućnost čine ljudi koji su sada deca. Učenici.

 

 

 

 

 



Komentari (85)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Jelica Greganović Jelica Greganović 22:47 18.03.2015

alselone,

izvinjavaj, nisam ja obrisala tvoj komentar, nešto se čudno dešavalo sa blogom.
predatortz predatortz 22:48 18.03.2015

Re: alselone,

Jelica Greganović
izvinjavaj, nisam ja obrisala tvoj komentar, nešto se čudno dešavalo sa blogom.


A tek će, kažu...
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:49 18.03.2015

Re: alselone,

alselone alselone 23:07 18.03.2015

Re: alselone,

No problemo.

Reko,

Do kraja svog veka je ostao željan – belog hleba.


da su mi onaj tvoj blog o ocu i belom hlebu pecenom na mesecini uz Slanina blog by Mariopan dva najdraza i najmotivnija bloga sa ovog mesta.
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:08 18.03.2015

Re: alselone,

Hvala ti, alselone na strpljenju
i pohvali.
mariopan mariopan 13:41 19.03.2015

Re: alselone,

alselone
No problemo.

Reko,

Do kraja svog veka je ostao željan – belog hleba.


da su mi onaj tvoj blog o ocu i belom hlebu pecenom na mesecini uz Slanina blog by Mariopan dva najdraza i najmotivnija bloga sa ovog mesta.

Хвала ти на похвали
8c_competizione 8c_competizione 22:59 18.03.2015

ti si luda 100%

Voz je tako dugo kloparao do Makedonije da su se vrlo brzo po dolasku Ljudmila i Jovan venčali. Valjda je tako najbolje Jovan umeo i Ljudmilu i sebe da uteši.


Jelica Greganović Jelica Greganović 23:01 18.03.2015

Re: ti si luda 100%

Pa, ja ih potpuno razumem, šta im je tamo preostalo sem da se venčaju. Znaš li ti gde je to bespuće?..
rade.radumilo rade.radumilo 11:20 19.03.2015

Re: ti si luda 100%

Pa, ja ih potpuno razumem, šta im je tamo preostalo sem da se venčaju. Znaš li ti gde je to bespuće?..


A i vozovi danas, na ovim prostorima, sporije putuju do tamo...
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:02 19.03.2015

Re: ti si luda 100%

A i vozovi danas, na ovim prostorima, sporije putuju do tamo...

Mislim da putuju istom brzinom kao i tada, jedino što se sve drugo ubrzalo. Što doduše nije opravdanje za sporost vozova.
mlekac mlekac 23:06 18.03.2015

Jooj...

Bolje da ne počinjem na ovu temu - obe bake učiteljice, jedan deda učitelj.

Sve mi je poznato.

Moj je tata srednju završio u Mostaru jer se tetka bez dece ponudila da uzme jedno kod sebe na stan i hranu, da malo olakša nani i dedi.

A nana je, pravo sa Marin Dvora, odmah po završetku učiteljske, otposlata kaznenopopravno u okolinu Kladova. Setiću se kako se selo zvalo - znam da je to na karti vrh onog "nosa" koji Dunav pravi.

Poslali su je u vlaško selo, gde je malo ko srpski govorio zato što je odbila da ide u Banat i da predaje na nemačkom...

I moj tata je slično detinjstvo pamtio - zato nikada nije voleo da se prave proje i projare niti da se kupuje bilo koji hleb sem belog. Celog života ga je željan ostao.

BigBadWolf BigBadWolf 23:08 18.03.2015

Ahem

Verujem nenamerna greska.

Nekada su učitelji bili gospoda, a ne ovo danas kad su plaćeni malo više od rudara.


Trenutno rudari imaju oko 50% vecu platu od ucitelja, 60,000 naspram 40,000 dinara.
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:20 18.03.2015

Re: Ahem

Zaista je nenamerna, jer kako mi je rečeno, rudari u Rembasu imaju 25.000.

naspram 40,000 dinara.


Mislim da su spali na 35.000.
BigBadWolf BigBadWolf 06:49 19.03.2015

Re: Ahem

Kum mi je rudar, pa znam. Inace, da ne bude zabune, smatram da rudara ne mozete preplatiti, koliko god da mu date.

Prosek u celoj prosveti je 35 000, a samo nastavnog osoblja 39,000.
Jelica Greganović Jelica Greganović 09:48 19.03.2015

Re: Ahem

Kum mi je rudar, pa znam.

Ja sam među rudarima odrasla, zato ih još pratim, i onomad je sindikat u Rembasu bio na rubu generalnog štrajka jer su hteli da im za 25% smanje plate, a one su 250€.

smatram da rudara ne mozete preplatiti, koliko god da mu date.

Apsolutno se slažem, to sam ovde u više navrata i napisala.
rade.radumilo rade.radumilo 11:33 19.03.2015

Re: Ahem

Evo rudarskih prosečnih plata, po nekim zemljama podaci od pre 10 godina:

LINK

Na prvom mestu je Australija. Neto prosečna mesečna plata rudara: 3.841,00USD. Prosečna radna nedelja: 46,7h

Od okruženja, tu je Rumunija. Neto prosečna mesečna plata rudara: 453,00USD. Prosečna radna nedelja: 32,1h

Doduše na ovom LINK-u se vidi da je u rudarstvu u Australiji prosečan LD veći nego u obrazovanju: $132,688 prema $84,968 bruto godišnje. (Podaci iz Q2 2014-e).
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:07 19.03.2015

Re: Ahem

Mada, ima u Srbiji i rudara koji zarađuju bitno više od prosvetara, i više od 60.000 din.

http://www.blic.rs/Vesti/Reportaza/94990/Nije-tesko-biti-rudar-
rade.radumilo rade.radumilo 12:14 19.03.2015

Re: Ahem

Mada, ima u Srbiji i rudara koji zarađuju bitno više od prosvetara, i više od 60.000 din.


U Turskoj, po zakonu koji je još Ataturk doneo, najveće plate u državnoj službi imaju prosvetni radnici.
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:31 19.03.2015

Re: Ahem

U Turskoj, po zakonu koji je još Ataturk doneo, najveće plate u državnoj službi imaju prosvetni radnici.


Dočim je u Indiji prva na spisku strogo zabranjenih stvari - uvreda učitelja.

Ako mene neko pita, svaka država koja drži do sebe, bi morala dobro da plati:
-učitelje
-sudije
-lekare
rade.radumilo rade.radumilo 13:20 19.03.2015

Re: Ahem

Ako mene neko pita, svaka država koja drži do sebe, bi morala dobro da plati:


Pa ova država neće da dozvoli da ljudi zarađuju novac preko Interneta, za početak. Gomili profesora, nastavnika i učitelja kaplju ozbiljne pare od toga što se njihova snimljena predavanja gledaju online.

Jelica Greganović Jelica Greganović 13:36 19.03.2015

Re: Ahem

Dočim kod nas čas fizike košta manje od pravljenja veštačkih noktiju.
rade.radumilo rade.radumilo 14:01 19.03.2015

Re: Ahem

Dočim kod nas čas fizike košta manje od pravljenja veštačkih noktiju.


A kome u ovom društvu treba ono prvo, kada je ono drugo daleko traženije već decenijama?

blogovatelj blogovatelj 02:53 23.03.2015

Re: Ahem

A kome u ovom društvu treba ono prvo, kada je ono drugo daleko traženije već decenijama?


U svakom društvu je oduvek ono drugo daleko traženije od prvog.
Nego ti ne shvataš stvari.



jedi-knight jedi-knight 23:23 18.03.2015

trolčić

Valentina Terješkova i Andrian Nikolajev, su trebali, da za potrebe eksperimenta, začnu bebu u svemiru. I on i ona su u to vreme bili u dugim vezama, cak je Valentina bila verena za nekog naučnika. Zadatak su, međutim, prihvatili profesionalno. Pripreme su trajale mesecima i nisam siguran da li je uopšte došlo do te misije, ali igrom sudbine, desilo se sta se desilo.
Valentina i Andrijan su se venčali.
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:26 18.03.2015

Re: trolčić

Pripreme

Khm, pripreme?
jedi-knight jedi-knight 23:27 18.03.2015

Re: trolčić

Re: trolčić
Pripreme

Khm, pripreme?


Pa ono, hiljade sklekova, hiljade trbušnjaka...
predatortz predatortz 23:28 18.03.2015

Re: trolčić

Valentina Terješkova i Andrian Nikolajev, su trebali, da za potrebe eksperimenta, začnu bebu u svemiru.


Super stvar za dete!
Znaš, sine, začet si eksperimenta radi, ali mi te ipak volimo...

Jelica Greganović Jelica Greganović 23:32 18.03.2015

Re: trolčić

Mislim da im je u svemiru više bilo potrebno vežbanje dubljenja na glavi
krkar krkar 01:47 19.03.2015

Re: trolčić

Valentina Terješkova i Andrian Nikolajev, su trebali, da za potrebe eksperimenta, začnu bebu u svemiru. I on i ona su u to vreme bili u dugim vezama, cak je Valentina bila verena za nekog naučnika. Zadatak su, međutim, prihvatili profesionalno. Pripreme su trajale mesecima i nisam siguran da li je uopšte došlo do te misije, ali igrom sudbine, desilo se sta se desilo.
Valentina i Andrijan su se venčali.


Priča lepa ali nije istinita. Pre svega jerbo je fizički nemoguća: Terješkova je letela sama, u jednosedu, iako je u isto vreme u svemiru bio i Valerij Bikov lansiran dan ranije. Ali najviše su se jedno drugom približili na 5 km.

Ako je bilo seksa u svemiru onda ga je moglo biti 1982. Govorilo se da je jedan od zadataka Svetlane Savickaje, druge Ruskinje u svemiru, bio upravo seks, pretpostavlja se sa Leonidom Popovim. Rusi nikad nisu potvrdili je li se desilo ili nije.


jedi-knight jedi-knight 02:51 19.03.2015

Re: trolčić

Re: trolčić
Valentina Terješkova i Andrian Nikolajev, su trebali, da za potrebe eksperimenta, začnu bebu u svemiru. I on i ona su u to vreme bili u dugim vezama, cak je Valentina bila verena za nekog naučnika. Zadatak su, međutim, prihvatili profesionalno. Pripreme su trajale mesecima i nisam siguran da li je uopšte došlo do te misije, ali igrom sudbine, desilo se sta se desilo.
Valentina i Andrijan su se venčali.


Priča lepa ali nije istinita. Pre svega jerbo je fizički nemoguća: Terješkova je letela sama, u jednosedu, iako je u isto vreme u svemiru bio i Valerij Bikov lansiran dan ranije. Ali najviše su se jedno drugom približili na 5 km.

Pripreme su trajale mesecima i nisam siguran da li je uopšte došlo do te misije


Eto, sada sam saznao da nije.
Cinjenica je, medjutim, da su ucestvovali u, kako da kazem, razvoju toj projekta i da je do braka doslo.

Ako je bilo seksa u svemiru onda ga je moglo biti 1982. Govorilo se da je jedan od zadataka Svetlane Savickaje, druge Ruskinje u svemiru, bio upravo seks, pretpostavlja se sa Leonidom Popovim. Rusi nikad nisu potvrdili je li se desilo ili nije.



To je mnogo kasnije. Ovo se desavalo sezdesetih.

Uz tu pricu sam cuo i da je prvi covek u kosmosu trebao da bude German Titov, a ne Gagarin. Navodno je Hruscovu zasmetalo njegovo ime, koje ga je asociralo na Nemce, pa je naredio da nadju drugog.


krkar krkar 09:04 19.03.2015

Re: trolčić

To je mnogo kasnije. Ovo se desavalo sezdesetih.


Šezdesetih NISU leteli muško i žensko zajedno.

Jedino ako Rusi nisu nešto smislili da se kresnu u dva različita svemirska broda, svako u svom, na 5 kn daljine.


Uz tu pricu sam cuo i da je prvi covek u kosmosu trebao da bude German Titov, a ne Gagarin. Navodno je Hruscovu zasmetalo njegovo ime, koje ga je asociralo na Nemce, pa je naredio da nadju drugog.


Pa su oni očas našli drugog, za 3 dana ga obučili...

Priča je dibiduz glupa!

Prva grupa kandidata za kosmonaute brojala je 20 ljudi. Svi su bili probni piloti sovjetskog RV. Iz te grupe napravljen je uži izbor od 6 kandidata za prva 2 leta (Gagarin, Titov, Nikolajev, Popovič, Kartašov, Varlamov). Njih Rusi zovu "prva šestorka". Onda je Kartašov zamenjen Neljubovim a Varlamov Bikovskim.

Za prvi let (koji je bio 12 aprila 1961.) sva šestorica su testirani 17. i 18. januara 1961. i prva četvorica su dobila petice a Neljubov i Bikovski četvorke.

Za prvi let su uži izbor ušli Gagarin i Titov a kao rezerve Neljubov i Nikolajev.

Konačnu odluku da prvi poleti Gagarin doneo je 8.aprila Nikolaj Kamanjin, načelnik centra za obuku kosmonauta, i sam pilot. Po detaljnom opisu iz njegovog dnevnika, Kamanjin se odlučio da Gagarin ide na prvi let jer je taj trebalo da bude kratak, samo jedna orbita u trajanju od nepunih sat i po a za drugi let koji je trebalo da traje duže od 25 sati trebao mu je čvršći karakter. Tako da je u stvari prvo odabrao Titova za duži let čime je automatski Ggarinu pripao prvi. Dodatno, Gagarin je bio ekstrovertniji i Kamanjin je s,matrao da će se bolje nositi sa publicitetom i intervjuima.

Tako da priča da se Hruščov u to mešao ne pije vodu, pogotovu što je Rusima ime German najnormalnije i uobičajeno i nema nikakve asocijacije na Nemce.
Jelica Greganović Jelica Greganović 09:39 19.03.2015

Re: trolčić

German Titov

Ovome je i ime i prezime sporna asocijacija.
jedi-knight jedi-knight 10:14 19.03.2015

Re: trolčić

Šezdesetih NISU leteli muško i žensko zajedno.


Treći put, NISAM napisao da je do mislije došlo. Da su bile pripreme za to, jesam.


Konačnu odluku da prvi poleti Gagarin doneo je 8.aprila Nikolaj Kamanjin, načelnik centra za obuku kosmonauta, i sam pilot.


Inače šezdesetih u SSSRu je vladala demokratija i odluke su se donosile na ekspertskom, a ne na partijskom nivou.


Tako da priča da se Hruščov u to mešao ne pije vodu, pogotovu što je Rusima ime German najnormalnije i uobičajeno i nema nikakve asocijacije na Nemce.


Ok. Neka bude da je tako. Mada, Hruščov i nije Rus, a i poznat je po svojim krajnje primitivnim manirima koje nije krio, ni u ponašanju ni u govoru. Šta je bilo za njega da kaže, makar u šali: Bljad, ne može jedan German da bude prvi sovjetski kosmonaut, a da od toga preplašeni partijski činovnici naprave "slučaj". Recimo 5. aprila.
Priča je "urbana" legenda i ja sam je samo prepričao.
Svaka čast na poznavanju sovjetskog kosmičkog programa
krkar krkar 10:35 19.03.2015

Re: trolčić

Treći put, NISAM napisao da je do mislije došlo. Da su bile pripreme za to, jesam.


Aman, pobogu i zaboga! Terješkova je letela u jednosedu. Dvoseda nije bilo. Letela je jedan let u jednosedu, ni za jedan drugi nije se pripremala.
rade.radumilo rade.radumilo 11:44 19.03.2015

Re: trolčić

Ako je bilo seksa u svemiru onda ga je moglo biti 1982. Govorilo se da je jedan od zadataka Svetlane Savickaje, druge Ruskinje u svemiru, bio upravo seks, pretpostavlja se sa Leonidom Popovim. Rusi nikad nisu potvrdili je li se desilo ili nije.


Uglavnom govorkanja. Surova realnost je da svi oni tamo gore imaju toliko posla, a pri tome su svesni da su pod nadzorom sve vreme, da im nije ni do čega. Mislim da je Jugin svojevremeno pitao nekoga iz Bajkonora o tome, onako uz pićence u kafani, a ovaj mu objasnio da posle svega što imaju u toku dana po rasporedu, a obzirom da imaju samo 4-5h slobodnog vremena uključujući i vreme za spavanje, odmah zabodu san.

Ovde Chris Hadfield objašnjava na šta ličiš i koliko se "čuješ" kada se vratiš iz "šetnje" i skineš skafander sa sebe:

predatortz predatortz 23:32 18.03.2015

Magično zanimanje

Moj strikan je bio seoski učo, kako kažu u Bosni. Potom je završio faks, pa magistrirao.
No, tih par godina učiteljskog života je do smrti spominjao. Govorio je da se jedino tad osećao kao gospodin i da je posao imao nekakav smisao.
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:33 18.03.2015

Re: Magično zanimanje

A je l strikan rekao kako je živeo, da je uživao u poslu to razumem.
predatortz predatortz 23:34 18.03.2015

Re: Magično zanimanje

Jelica Greganović
A je l strikan rekao kako je živeo, da je uživao u poslu to razumem.


Skromno, ali taj je po prirodi bio asketa. Njemu materijalno nikad nije puno značilo.
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:36 18.03.2015

Re: Magično zanimanje

Da, činilo mi se da je bilo skromno. Ali kad imaš decu, onda nematerijalizam počne da žulja.
predatortz predatortz 23:42 18.03.2015

Re: Magično zanimanje

Jelica Greganović
Da, činilo mi se da je bilo skromno. Ali kad imaš decu, onda nematerijalizam počne da žulja.


To ga nije sprečilo da oženi učiteljicu.

A sad, anegdota.
Rešio strikan da se ženi. Za to vreme u zrelim godinama, trideset punih. Napravio i kriterijume.

Oniži sam, treba mi visoka žena da mi deca ne budu niska. Treba mi neko ko će umeti lepo da ih vaspita. Treba mi žena koja me neće obrukati u društvu, a opet ne preterano pametna da me jebe u zdrav mozak. Dakle, treba mi učiteljica!
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:44 18.03.2015

Re: Magično zanimanje

a opet ne preterano pametna da me jebe u zdrav mozak



I je l je našao?
predatortz predatortz 23:45 18.03.2015

Re: Magično zanimanje

Jelica Greganović
a opet ne preterano pametna da me jebe u zdrav mozak



I je l je našao?


Strina je učiteljica, oko 180 visoka i dobra ko lebac!
Jelica Greganović Jelica Greganović 00:07 19.03.2015

Re: Magično zanimanje

U to vreme je naći ženu od 180 zaista bio podvig, da ne pominjem prateće osobine uz visinu
predatortz predatortz 00:09 19.03.2015

Re: Magično zanimanje

Jelica Greganović
U to vreme je naći ženu od 180 zaista bio podvig, da ne pominjem prateće osobine uz visinu


Strina je najsitnija od njih tri sestre. Zbog 'kržljavosti' su je i dali 'na škole'.
Jelica Greganović Jelica Greganović 00:25 19.03.2015

Re: Magično zanimanje

Pa, de su tolike izrasle?
predatortz predatortz 00:33 19.03.2015

Re: Magično zanimanje

Jelica Greganović
Pa, de su tolike izrasle?


Majevica, a poreklo ercegovačko.
Ako ti kažem da sam u mojoj porodici, sa 183 cm, među najnižim, da je velika većina preko 190, a najviši prezimenjak celih 214 - onda će ti mnogo toga biti jasnije.
49 41 49 41 01:36 19.03.2015

Re: Magično zanimanje

Jelica Greganović
Da, činilo mi se da je bilo skromno. Ali kad imaš decu, onda nematerijalizam počne da žulja.


Santa Marija, de la salute.

Ona ovako - neuko.

Kad glad zakuca na vrata, ljubav iskace kroz prozor.
Jelica Greganović Jelica Greganović 09:40 19.03.2015

Re: Magično zanimanje

Mašala, predatore
49 41 49 41 00:52 19.03.2015

Svi bili ucitelji

baba, deda, tetke, zetovi.
Kasnije ogolelo.
Sesirdzija, bio direktor kragujevacke gimnazije '38 - ...; pa i njega kasnije ogoleli.


bocvena bocvena 09:19 19.03.2015

odličan naslov!

baš sažima suštinu prosvetarskog položaja na ovim prostorima. gola gospoda.

sutra govorim na nekom forumu i ovo mi je završni deo izlaganja - Дакле, бар три месеца интензивног, ваннаставног, неплаћеног образовно-васпитног, истраживачког и креативног рада. Без изговора, вађења на тешке објективне и субјективне околности, све базирано на идеји изврсности, без илузија о масовности.
Кад мало боље размислим, тако у нескладу са временом у коме живимо и радимо! Пошто је тај несклад због смањења плата и текућег штрајка никад већи, ове године моја школа и ја нећемо учествовати у овом пројекту.


mislim, neće se srušiti svemir, samo ja više neću da izigravam svetog savu drugoj deci (zamenjujem roditeljsku pažnju i krpim rupe u školskom sistemu), a da ne mogu da izdržavam svoju.

pošteno ću da odradim svoju platu i ni makac više. kad 2017. privreda procveta (svaka čast vučiću!)...i ja ću.
Jelica Greganović Jelica Greganović 09:42 19.03.2015

Re: odličan naslov!

a da ne mogu da izdržavam svoju.

E, u tome problem čuči. Odavno.
ephemeris ephemeris 09:35 19.03.2015

Posle rata (I sv.)

Moji deda, baka i bakina sestra, svi su bili ucitelji(ce); deda je bio i upravnik/direktor skole. Kraljevina SHS je tada razmisljala o predlogu zakona kojim bi obavezivao ucitelje da se zene uciteljicama, i vice versa, kako bi se olaksala upucivanje na odredisna radna mesta. Baba-tetka se zbog toga jako sekirala (vec je imala momka druge fele). Srecom, predlog nije prosao...
naginata_83 naginata_83 09:52 19.03.2015

Istinito...

Isti ucitelj je ucio i moga oca i mene. Moj tata se seca kako je u njegovo vreme govorio "Deco, ako me za 30 godina sretnete, prepoznacete me po kaputu". I bi tako. Prepozna ga tata po dugackom, bez, iznosenom kaputu

Ali bez obzira na sve to, moj licni utisak je da su ti ucitelji i nastavnici 'starog kova' zaista bili gospoda. Nisu dobijali odgovarajucu materijalnu nadoknadu ali su bili istinski cenjeni u drustvu. I to postovanje zajednice prema njima je cinilo da oni vrate zajednici postovanjem prema opstem dobru. Ili je bilo obratno. U svakom slucaju je postojala ta neka povratna sprega. Ja sam se istinski divila svom razrednom Calovu. Iako mu se ocigledno nije moglo pozavideti u materijalnom smislu, svi djaci su mu se divili zbog licnog integriteta i stava toliko razlicitog od sredine u kojoj smo odrastali (provincija). Deca to lako prepoznaju. Vrsio je tako bitnu korektivnu ulogu, konstantno ispravljajuci anomalije i podsecajuci nas koje su prave vrednosti, uceci nas kako da ne budemo konformisti. Npr. uspevao je da nas nauci i primerom pokaze da je bitno ko smo a ne ciji smo i da nas nasa dela definisu a ne dela nasih roditelja. Takodje nas je 90tih ucio kako postoje principi koji se ne smeju pogaziti i zasto je bitno da djaci podrze profesore za vreme strajka. Zbog njega sam i sama u to vreme zelela da budem ucitelj kad odrastem.

Danas, cini mi se, da su velikim delom, prosvetni radnici izgubili obe strane medalje: i materijalnu nagradu (koja nikada nije bila bog zna kakva) ali i integritet svoje profesije koja ima civilizacijsku ulogu kao brana protiv konformizma i drustvene degradacije. Dugo nisu dizali svoj glas, a cini mi se da su morali.
bolid1 bolid1 12:03 19.03.2015

Re: Istinito...

svom razrednom


Cuveni Zuti iz I beogradske, sjajan tip...kad razmislim, nikad nije imao one filmske govore posle kojih ostanes prosvetljen, samo je isijavao, a mi upijali...cuvao nas, a mi smo ga voleli (naravno, prvo je isao onaj deo gde smo ga mrzeli kao Nemca).

Mi smo od odeljenja sa najvise neopravdanih u generaciji obrnuli krug i imali ubedljivo najmanje od kad nas je on uzeo, samo je bila fora da ga ne lazes...de si bio, pobegao...dobro, sto si pobegao, trebalo da se odgovara, reci mi sledeci put (tip ode kod profe i zamili ga da te ne pita taj dan, ajde budi pametan pa ne nauci za sledeci put)...de si bio...boleo me stomak, macki pozlilo, baba se udavila...neopravdani.

Uvek kravata, uvek odelo i uvek apsolutni smeker...na maturskoj ekskurziji resila ekipa da preko balkona izadje iz hotela, a matori pripalio cigaru, naslonio se na drvo i lepo ih sacekao da se spuste, a onda ih u koloni po jedan poterao nazad do njihove razredne...nista dreka, nista vika...nije on bio iz te price.
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:11 19.03.2015

Re: Istinito...

Meni se čini da svaka učenička generacija ima one učitelje koje će pamtiti celog života, zbog njihovog autoriteta, brige, truda, znanja...ali i one koji nikada do toga dobaciti neće. Ipak, to i dalje nije opravdanje da se njihov rad tako nisko platežno ceni.
mariopan mariopan 14:02 19.03.2015

..

Леп ти је блог Јелице, само мало тужан.

И мојих има доста у просвети а многи су баш овако како описујеш и кренули у просвету: школа им је "ишла", деце много а земље мало, па да се скину породици са црног хлеба и ишколују осталу ситну боранију како које доспева за веће школе.
Деда је тако школовао сву своју децу, мало он мало они сами.

Теча је био правник ( мој старатељ) а сва његова браћа и сви ми са теткине стране, како ко дорасте - код њих на стан и храну, и даље школовање.
Ни они се нису белог 'леба најели а могли су, него су то делили са свима нама. Ретки су данас такви људи.

Та генерација се сада полако пензионише и неће се 'леба најести ни од пензије.

Једино што се зувек памти су она дечица, она љубав и поштовање коју су увек имали од својих ученика и што је било узајамно.

Сад скоро сестра каже да треба једној девојчици нешто да објасни из математике, то је ћерка њене бивше ученице ( наравно то не наплаћује) ...али до неба јој је драго што се та ученица сећала своје професорке из гимназије после толико година.
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:27 19.03.2015

Re: ..

Mariopan, tužna je ta učiteljska priča vazda bila.

A što se penzije tiče, ovaj komentar mi je na fb ostavila Marina Vukša:

Pročitah, šta reći moj se suprug redovni profesor BG unuverziteta sprema u oktobru u penziju (poslat sa 10 godina od kuće iz ljutog kamena u beli svet na školovanje), iškolovao 40-setak generacija i proračunaše da će dobiti oko 40 000 din, a možda i nešto manje. Ostaće samo nadam se, u lepom sećanju inženjera, magistara i doktora koje je izveo na put. Ja kao dr nauka izvedoh desetak diplomaca i doktoranata na put takođe, pa se za 4 godine nadam da ću imati bar 45 000 penzije, ako je dočekam, i lepe uspomene na tu decu, a nadam se i ona na mene.
mariopan mariopan 17:13 19.03.2015

Re: ..

Jelica Greganović
Mariopan, tužna je ta učiteljska priča vazda bila.

A što se penzije tiče, ovaj komentar mi je na fb ostavila Marina Vukša:

Pročitah, šta reći moj se suprug redovni profesor BG unuverziteta sprema u oktobru u penziju (poslat sa 10 godina od kuće iz ljutog kamena u beli svet na školovanje), iškolovao 40-setak generacija i proračunaše da će dobiti oko 40 000 din, a možda i nešto manje. Ostaće samo nadam se, u lepom sećanju inženjera, magistara i doktora koje je izveo na put. Ja kao dr nauka izvedoh desetak diplomaca i doktoranata na put takođe, pa se za 4 godine nadam da ću imati bar 45 000 penzije, ako je dočekam, i lepe uspomene na tu decu, a nadam se i ona na mene.


На лепе успомене стварно може да рачунуна, и то је храна за душу, но, то се не маже на леба, да се тако изразим, и срамота је да највише образовање може да рачуна на само толико колико за голи живот?
nim_opet nim_opet 20:03 19.03.2015

Re: ..

Jelica Greganović
Mariopan, tužna je ta učiteljska priča vazda bila.

A što se penzije tiče, ovaj komentar mi je na fb ostavila Marina Vukša:

Pročitah, šta reći moj se suprug redovni profesor BG unuverziteta sprema u oktobru u penziju (poslat sa 10 godina od kuće iz ljutog kamena u beli svet na školovanje), iškolovao 40-setak generacija i proračunaše da će dobiti oko 40 000 din, a možda i nešto manje. Ostaće samo nadam se, u lepom sećanju inženjera, magistara i doktora koje je izveo na put. Ja kao dr nauka izvedoh desetak diplomaca i doktoranata na put takođe, pa se za 4 godine nadam da ću imati bar 45 000 penzije, ako je dočekam, i lepe uspomene na tu decu, a nadam se i ona na mene.


Sramota. I na to ce jos da dodje 10% smanjenja, da se plati seik, Air Serbia, BGD na vodi.
nim_opet nim_opet 20:03 19.03.2015

Re: ..

Jelica Greganović
Mariopan, tužna je ta učiteljska priča vazda bila.

A što se penzije tiče, ovaj komentar mi je na fb ostavila Marina Vukša:

Pročitah, šta reći moj se suprug redovni profesor BG unuverziteta sprema u oktobru u penziju (poslat sa 10 godina od kuće iz ljutog kamena u beli svet na školovanje), iškolovao 40-setak generacija i proračunaše da će dobiti oko 40 000 din, a možda i nešto manje. Ostaće samo nadam se, u lepom sećanju inženjera, magistara i doktora koje je izveo na put. Ja kao dr nauka izvedoh desetak diplomaca i doktoranata na put takođe, pa se za 4 godine nadam da ću imati bar 45 000 penzije, ako je dočekam, i lepe uspomene na tu decu, a nadam se i ona na mene.


Sramota. I na to ce jos da dodje 10% smanjenja, da se plati seik, Air Serbia, BGD na vodi.
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:03 19.03.2015

Re: ..

Ne samo da se ne maže na leba, nego time svoja deca ne mogu da se podignu čestito.
49 41 49 41 16:02 19.03.2015

"Prekomande"

Pricaju stari, da su nekada - pre rata
Ucitelji, Popovi, Oficiri, Lekari dobijali "prekomande" - gde je bila potreba za njima.

Posle rata, po zavrsetku srednje ekonomske skole su isto radili.
Dobili smo jednu ujnu u "miraz" iz Kragujevca. Komsinice, po istom osnovu iz Sapca, Paracina.

Tetka se "umirazila" za Slovenca iz Komende.
Sestra isto, pa nosila prezime; posle toliko poznato.

mlekac mlekac 20:49 19.03.2015

Re: "Prekomande"

49 41
Pricaju stari, da su nekada - pre rata
Ucitelji, Popovi, Oficiri, Lekari dobijali "prekomande" - gde je bila potreba za njima.

Posle rata, po zavrsetku srednje ekonomske skole su isto radili.
Dobili smo jednu ujnu u "miraz" iz Kragujevca. Komsinice, po istom osnovu iz Sapca, Paracina.

Tetka se "umirazila" za Slovenca iz Komende.
Sestra isto, pa nosila prezime; posle toliko poznato.



E, zbog tih "prkomandi" koje su osamdesetih davno bile ukinute, moj pokojni tata nije hteo ni da čuje da idem u Učiteljsku (iako mi je to bila prva želja) niti posle na Pedagošku akademiju.

Poučen naninim primerom (iz centra Sarajeva u selo iznad Kladova) stalno je strahovao da će opet uvesti "prekomande" i da će me, u tom slučaju, baciti "ko zna gde".

A svi u familiji sem njega i maminog tate bili u prosveti...
krkar krkar 08:18 20.03.2015

Re: "Prekomande"

Pricaju stari, da su nekada - pre rata
Ucitelji, Popovi, Oficiri, Lekari dobijali "prekomande" - gde je bila potreba za njima.


Sestra moje babe, učiteljica, prvi posao dobila pre rata u Gomirju. Zaljubi se u nju seoski prota, oženjen, i iako njoj na pamet ništa padalo nije krene skandal. Neki bistar sreski načelnik uredi joj premeštaj pa je iz Gomirja (Gorski kotar, bliže slovenačkoj granici nego moru) prebace u Istok na Kosovu. Posle samo jedne školske godine opet je prebace jer se tamošnji učitelj oženio učiteljicom odnekle drugo sa Kosova pa ženu prebace na tetkino mesto a nju - u neko nemačko selo kod Kikinde. Ne znam zašto su je odatle posle kratkog vremena, pred sam rat, prebacili negde u Prekmurje ili Međimurje, na samu madžarsku granicu. Anektiraju to Madžari i kao dođoškinju nemadžaricu prebace je odmah u NDH, endehazija je strpa u neki privremeni logor ali je posle samo desetak dana pošalju u neko selo u lonjskom polju za koje je govorila da je bilo najveća sirotinja u kojem je ikad službovala. Tu se ona i nekakav ilegalac zaljube jedno u drugo te je dok su ljubovali ona jatakovala, krila ranjenike, bila javka i te stvari. U nekom trenutku taj njen ode u partizane, dobije visok čin i pogine pred sam kraj rata. Nju priapse drugovi, optuže je da je šurovala sa ustašama (a ona je po zadatku bila članica neke ustaške narodne pomoći ili tako nekog "crvenog krsta" i bace u Jasenovac koji je posle rata korišćen kao zatvor. Tu na nju u nekom prepoznavanju (posle rata išli razni što partizani što "pošteni civili" po zatvorima i logorima da prepoznaju zločince, kao neka verzija inverznog križnog puta) naleti neki partizanski pukovnik iz ekipe ilegalaca koju je krila za vreme rata, lično je izvede i džipom prebaci u Zagreb gde joj u roku od samo nekoliko dana daju ćagu da je Zaslužna, spomenicu, ordenje... Manje od 7 dana prošlo od logora do ordena!

I onda joj kao zaslužnoj ponude posao u nekakvom ministarstvu al' ona ni da čuje - ona je Učiteljica i traži učiteljsko mesto. I navrla i ne pušta i oni joj, da joj učine, daju Nišku banju.

Samo da objasnim kolika je to bila privilegija. Pre rata je postojao pravilnik o državnim službenicima gde su se računali učitelji, železničari, financi, žandari i slično... gde je pravilo bilo da državni službenik kad ispuni uslov da je 10 godina do penzije može da konkuriše za banjsko, primorsko ili lečilišno mesto*. A njoj dadoše Nišku banju sa nepunih 35.

Tu se ona uda za majora S, Nikšićanina, ratnog heroja, koji je u nekakvoj kasarni oko Niša bio - po kazni kao ženskar i kurvar (navodno nekom generalu negde kresnuo da l' ženu da l' kćer...). Dakle njoj nagrada a njemu samo neki kilometar dalje kazna.

Ona, naravno, sredi da S. više nikad ne mrdne iz Niš, čim su dobili sina ona mu sredi penziju, mlad potpukovnik, direktorovao po banjskim hotelima (što mu nije teško padalo) i više mrdnuo iz Niš nije, sin posle studija u Beogradu jedva dočekao da se vrati u tu meni nedokučivu varoš koja ni poštene ulice nema a moji burazeri sad zavijaju nekakvim čudnim jezikom iako su inače baš dobri ljudi.

---
*) To prebacivanje u banjska, primorska i lečilišna mesta postoji u Italiji i dan-danas ili je bar postojalo donedavno. Pred sam rat prevodio ja nekakva pametna žena postane generalni sekretar AMSJ i uzme da prouči kako ti klubovi po Evropi funkcionišu te tako prevodim ja pravilnik žabarskog ACI - a u njemu u slovo isti propis o pravu prvenstva u takvim mestima pred peMziju.

I kad sam već u diogresijama, u Francuskoj i dan danas prekomanduje država učitelje.

Moj drug F, dok je bio šef Kompasa u Bovcu zaljubi se u Francuskinju učiteljku skijanja. Venčaju se oni a kad krene rat odu za Francusku i ona se, sa završenim DIF-om prijavi za profanku fizičkog i dobije neku relativnu vukojebinu na belgijskoj granici. Grad ali po svim merilima vukojebina gde on nijkako nije mogao da nađe posao u okviru svoje struke (ceo život u turizmu) ali državu nije briga. Kad je ispunila prvi uslov (nisam siguran je li bilo 10 godina staža ukupno ili kolikoveć godina učiteljske službe ili 2 dece), dobije pravo da traži premeštaj i ona traži Bretanju pošto je rodom odatle.

Ka du se neke 2005. otprilike razveli ona je kao samohrana majka 3 dece sa preko-X-godiona-stažaimala pravo da traži ili premeštaj u "odgovarajuće mesto" ili da traži da je više ne premeštaju, opredelila se da ostane gde je i zna da će tamo dočekati penziju.
bolid1 bolid1 09:59 20.03.2015

Re: "Prekomande"


I kad sam već u diogresijama, u Francuskoj i dan danas prekomanduje država učitelje.


Od drugarice, drugarica je sama trazila da ide u Polineziju (ili srodnu vukojebinu u koju posten Francuz nece ni puskom da ga teraju), kad bila u Lj cura priupitah cemu to, osim sto je avantura.

Plata je veca nego bilo gde drugde jer tamo niko nece (a, i ovako tesko da je potrosis pa se pare lepo gomilaju), a posle x godina mogu da se skrasim gde hocu po Francuskoj jerbo sam sluzbovala, dobrovoljno, u vukojebini.
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:08 21.03.2015

Re: "Prekomande"

Krkar, hvala za priču romana vrednu
krkar krkar 15:29 21.03.2015

Re: "Prekomande"

Krkar, hvala za priču romana vrednu


U bližoj porodici imam najmanje 5 romana, valjda jednako kao i u daljoj za koje ja znam, pa u tazbini bar još toliko... samo nikako da ih napišem
tasadebeli tasadebeli 21:07 19.03.2015

Јес!

Баш тако!

Да наставим списак који је Јелица започела...

1) Кажу да је Ђура Јакшић, када је био у милости власти, био у државној служби у Београду. Када би због свог писања и речи у кафани пао у немилост власти, послали би га да буде учитељ негде у неком малом месту, далеко од престонице.

2) Прича ми мој другар: "Гледај, то ти је између два светска рата изгледало овако... Радикали на власти, мој деда срески начелник. Радикали са власти, мој деда сеоски учитељ."

Бити учитељ, мајку му, стварно изгледа вазда била нека казна...

А ко није у милости власти никада ни био, нити је члан неке партије, тај је кажњен због нечег другог...

naginata_83

Vrsio je tako bitnu korektivnu ulogu, konstantno ispravljajuci anomalije i podsecajuci nas koje su prave vrednosti, uceci nas kako da ne budemo konformisti. Npr. uspevao je da nas nauci i primerom pokaze da je bitno ko smo a ne ciji smo i da nas nasa dela definisu a ne dela nasih roditelja.




П.С. - Боцвена, мајне фрау и ја већ пола сата аплаудирамо уз гласно повлађивање пошто смо прочитали ово твоје:

bocvena

mislim, neće se srušiti svemir, samo ja više neću da izigravam svetog savu drugoj deci (zamenjujem roditeljsku pažnju i krpim rupe u školskom sistemu), a da ne mogu da izdržavam svoju.

pošteno ću da odradim svoju platu i ni makac više. kad 2017. privreda procveta (svaka čast vučiću!)...i ja ću.



Али обоје смо болно свесни чињенице да нећемо моћи ни умети тако. А мислим да ни ти нећеш моћи ни умети тако.

Нисмо ми од те феле која за овај посао може и уме да користи методику радио, не радио, свира ти радио.

Када бисмо били такви, вероватно одавно не бисмо ни радили овај посао, него бисмо се бацили на нешто профитабилније. Ја све као нешто контам, ако сам остао да радим у школи и оних година када ми је плата била 5-50 немачких марака, онда мора да ми је та учионица животни усуд...

Куд поменух радио... Сад не могу да престанем да певам ову стару песму о учитељицама и учитељима...



bocvena bocvena 22:11 19.03.2015

Re: Јес!

Али обоје смо болно свесни чињенице да нећемо моћи ни умети тако. А мислим да ни ти нећеш моћи ни умети тако.

ću da naučim:) ima da idem u korak sa najsavremenijim dualnim obrazovanjem u srednjim stručnim školama. neće im biti potrebni ni profesori srpskog ni bibliotekari, nego pravac kuhinja i krompiri. tu je kinta i obrazovanje.

krumpiri se krumpiraju, curice se ne diraju...
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:04 19.03.2015

Re: Јес!

Када би због свог писања и речи у кафани пао у немилост власти, послали би га да буде учитељ негде у неком малом месту, далеко од престонице.


Ivanjica, srpski Sibir.
tasadebeli tasadebeli 01:19 20.03.2015

Re: Јес!

bocvena

krumpiri se krumpiraju,



Прочитах у међувремену...

"Србија мора да изнедри нову елиту, јер је то истински императив момента." (ЛИНК)


(Овај текст на линку нисам ја писао, мајке ми!)
49 41 49 41 13:21 20.03.2015

Re: Јес!

Jelica Greganović
Када би због свог писања и речи у кафани пао у немилост власти, послали би га да буде учитељ негде у неком малом месту, далеко од престонице.


Ivanjica, srpski Sibir.


Moj kolega s posla, imao neku tetku - strinu iz srpskog Sibira.
Ona imala stalno zakupljene tezge na nekoj pijaci u Ljubljani.

- Namlati se strina para viikendima; na siru i kajmaku. Jebes ti nase diplome.
kick68 kick68 16:18 20.03.2015

Re: Јес!

Прочитах у међувремену...

"Србија мора да изнедри нову елиту, јер је то истински императив момента." (ЛИНК)


(Овај текст на линку нисам ја писао, мајке ми!)

Питање је да ли је просвета већ постала свесна да је прекобројна и да за њу није планирано ништа осим тихог дављења

Ja sam posle izvesnog vremena shvatila da drzavu prosveta jednostavno ne zanima vec decenijama, jer ima pametnija posla. Ulaganja u prosvetu su minimalna a ceo sistem se odrzava zahvaljujuci ljudima koji pristaju da rade za ponizavajuce licne dohotke od kojih ne mogu da prezive.

Nabija im se na nos i letnji izimski raspust i kratko radno vreme, nedostatak entuzijazma, i kako upropascuju generacije svojim strajkovanjem i da su lencuge i da su sadisti ... i da kakvi su nista bolje nisu ni zasluzili. Izlozeni su samovolji direktora, lokalnih mocnika, roditelja, ucenika...

Od strajka nema hasne, nego iz prosvete treba bezati na vreme, glavom bez obzira. To je savet mladjim kolegama naravno, jer ko god je proveo vise od dvadeset godina u prosveti, u klopci je i prakticno nema vise kud.
Gola gospoda? SKOLOVANA BEDA!
A stvarno nisam htela da komentarisem:(
freehand freehand 21:39 19.03.2015

Ja sam

... šest meseci vodio pionirsku redakciju, i jedno godinicu omladinsku. I ništa mi nisu plaćali, a nema dokaza da sam neku decu upropastio. Jel mi se to računa u prosvetarsko-gologuzanski staž?

Napominjem da za bruku nije bilo nikakvih vozova ni učiteljki sem one kućne pokupljene na nekoj žurci al ona se ne računa.

P.S. ovo je bio način da kažem da je blog odličan a da mi bilo bez veze da se javim samo sa dignutim palcem +1.

P.P.S. Moj učitelj rajko nas je tukao lenjirom po skupljenim prstima, i terao u ćošak. I mnogo sam mu puta to zamerio uz vinjak u Klubu prosvetnih radnika. Samo mnogo kasnije.

P.P.P.S. Kad vidim šta je od nas ispalo - malo nas je tukao. Izvinjavam mu se na ovaj način na neopravdanim zamerkama.
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:06 19.03.2015

Re: Ja sam

Ja sam
... šest meseci vodio pionirsku redakciju, i jedno godinicu omladinsku. I ništa mi nisu plaćali, a nema dokaza da sam neku decu upropastio. Jel mi se to računa u prosvetarsko-gologuzanski staž?

Računa ti se isto kao i meni, za sve one godine idealizma na omladinskom radiju. Čim meni daju, ja ću sa tobom bratski da podelim.
jednatanja jednatanja 22:17 19.03.2015

Ugled

Jelice, lepo napisano. Samo nešto o "učiteljskom ugledu". Mojim roditeljima je "to" otvorilo mnoga vrata u njihovoj maloj sredini, svakodnevno, za života. Ja o tome u Nemačkoj samo mogu da sanjam. Ovde sam niko i ništa, da ispustim dušu, trebali bi meseci da me nađu. Borimo se rukama i nogama da u ovom velegradu dokažemo da smo osobe (na stranu sad škole, titule i priznanja), i da omogućimo i svojoj deci da ih ne gledaju sa "migrationshintergrund" filterom na očima, isti ti učitelji. Hoću da kažem, da nije sve u novcu. Iako razumem i apsolutno podržavam apel - i takođe bih uvela sistem bodovanja, pa koji učitelj dobije najviše poena od učenika-roditelja, njemu i najveći procenat. E to bih volela da vidim baš, i ovde u Nemačkoj i u Srbiji.
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:08 19.03.2015

Re: Ugled

Slažem se Tanja, jer nema ništa gore od lošeg učitelja, onog koji taj naziv ne zaslužuje. Ali to i dalje ne može da bude opravdanje za opšte degradiranje učitelja.
hajkula1 hajkula1 11:24 20.03.2015

Re: Ugled

jednatanja
Iako razumem i apsolutno podržavam apel - i takođe bih uvela sistem bodovanja, pa koji učitelj dobije najviše poena od učenika-roditelja, njemu i najveći procenat. E to bih volela da vidim baš, i ovde u Nemačkoj i u Srbiji.



Ne bih. Nešto slično ima na fakultetu (na kom studira moja ćerka, ne znam za druge i utiče na platu profesora.) Desi se, da studenti ocrne neke profesore, potpuno nezasluženo, bez malo objektivnosti, iz čiste pakosti.



Jelice, odličan blog.




Moram na ovu izjavu ministra prosvete da skrenem pažnju, pošto je prljav, podao, pokušaj ucene prosvetnih radnika.


http://www.b92.net/info/komentari.php?nav_id=970716

rade.radumilo rade.radumilo 11:30 20.03.2015

Re: Ugled

Ne bih. Nešto slično ima na fakultetu (na kom studira moja ćerka, ne znam za druge i utiče na platu profesora.) Desi se, da studenti ocrne neke profesore, potpuno nezasluženo, bez malo objektivnosti, iz čiste pakosti.


Bodovanje nastavnika treba uvesti, ali kroz prosečan uspeh učenika na standardizovanim testovima.
Jukie Jukie 17:56 20.03.2015

Re: Ugled

Ma kakvi standardizovani testovi. Reče Olja Bećković da SVA deca uzimaju privatne časove, a to "sva" znači "sva deca iz odeljenja mog deteta", dakle neki nastavnik koji loše predaje će imati najviše bodova jer mu svi đaci imaju dodatne časove kod nekog dobrog nastavnika koji ne radi u školi. Drugi nastavnik će imati đake koji uče samo kod njega i iz udžbenika, i broj poena će mu biti manji, a možda radi više i bolje od onog prvog.

Ili: ove godine đaci u nekoj školi imaju prosečan broj poena 68, sledeće godine 86 (nastavnik dobija bonus i plaketu najboljeg nastavnika), treće godine npr. 87 (šta je ovo, rast samo 1 odsto? To je loš nastavnik, eno onaj drugi ima rast 12 poena!) ili ne daj bože 85 (strašno! tog nastavnika treba otpustiti, đaci mu sve manje znaju!)

To se sve u Americi već isprobalo, što neko reče ponavljanje eksperimenta do besvesti neće dovesti do drugačijeg rezultata.
jednatanja jednatanja 19:22 20.03.2015

Re: Ugled

To se sve u Americi već isprobalo, što neko reče ponavljanje eksperimenta do besvesti neće dovesti do drugačijeg rezultata.


Trenutno u Nemačkoj ne postoji sistem za vrednovanje učitelja, niti sistem kojim bi se njihovo ponašanje sankcionisalo, niti sistem podsticaja za one koji se zaista trude. Verujem da je slično u Srbiji. Šta sve oni rade u razredu, ne mogu ni da pišem jer sam već 7 meseci u bunilu. Sve sam proučila, ne mogu ništa. Sajt za Ministarstvo prosvete ima obilje tema, samo nema ništa o tome kako se žaliti. Čula sam slične priče od roditelja, još gore, ni te majke ne mogu ništa protiv pedagoga svoje dece. Samo ti ostaje da podvikneš, i da se nadaš da će se uplašiti. Nedodirljivi su praktično. U vaspitanje dece ne ulaze. Komentarišu kad su deca dobro obučena. Pomažu uvek istu, odabranu decu na kontrolnom, drugu ignorišu. Puste decu da se tuku u učionici i na odmoru. Petica je ovde od 98% i više. Od te petice zavisi budućnost tvog deteta u ovom sistemu obrazovanja. A predaju realno za trojku (po njihovom standardu). I nemoš´ ništa.

Apsoluno je neophodno da postoji sistem koji bi greške učitelja-nastavnika-profesora mogao da sankcioniše. Pa makar eksperiment padao još sto puta, jednog dana bi našli pravu formulu. Ne mora odmah bodovi, ajde "360 review" to je u industriji odavno standard.
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:12 21.03.2015

Re: Ugled

Naravno da je neophodno da postoji sistem, i to pre svega zbog onih dobrih učitelja.
Nagledala sam se ja, uz troje dece, svačega što se učiteljem zove i u Sloveniji. Sa sve čumom koja je decu na slepo gađala buketom ključeva, pa kome bliže padne taj odgovara, a da ne pominjem kako ju je mrzelo da prati nastavne planove, pa se držala starih, zbog čega su deca polovinu testa imala pitanja iz gradiva koje još uvek nisu prešli.
49 41 49 41 14:06 20.03.2015

Ja pitao oca ?

u III osnovne.

Kako one tvoje slike iz gimnazije ?!? Zbunjuju me.

Poceo gimnaziju u Skoplju, nastavio u Cacku, zavrsio u Pancevu ?!? Ej, razdaljina

-Bile najbolje gimnazije tada!

Sto napusti u Cacku gimnaziju, kad je bila dobra ?!?

- Isterali nas. Mene i Milosa Minica. Pevali na velikom odmoru Pod crvenim barjakom slobode Oni nama mars iz gimnazije.

Ko te jebe zdrebe, sto si trcao pred rudu!
Posle, "oslobodioci" - nosioci, barjaktari - tebi MRS, s posla; pa i zivota.
'Oces da budes neutralan?!?
Nisi naucio pravilo iz zivota, nisi za "nas"- verovatno si protiv nas!

Pa ti si procitao vise knjiga od mene, ukljucujuci i Nusica.
49 41 49 41 01:09 23.03.2015

Sopstvena "prekomanda"

Bolje prvi u selu, no zadnji u gradu.

Studirali obojica medicinu. Znam ga jos iz osnovne.
Rodio se u 29. novemrabra, na uglu Cvijiceve i iste. Tamo i umro u jednosbnom stanu.
Njegovi, nekad imali od Cvijiceve sve do Botanicke Baste.

Elem, ujak se poslom "udomio" u Pancevu do penzije on u nekoj vukojebini u Banatu.
Dolovo, Opovo, ... ?!?

Ubedjujemo ujak i ja njega mnogo puta.

Dobro rodio si se u 29. novembra; sta ces ti u tim p...cima.

Vidite ljudi, ja sam tamo: porodilja, ginekolog, hirurg, u cizmama i blatu; ali kad dodje ijedan praznik

Nova Godina, Bozic, Slava, Uskrs, 29. novembar, 1. maj, dodje 5 njih u ordinaciju:

Doktore ovo vam je najbolje u nasem selu i samo za Vas!

Meni je to nagrada, zaboravim sve ono lose prethodnih meseci.

Jel', vam objasnio P..., sto je tamo?!?
a_nishki1 a_nishki1 01:02 24.03.2015

Moja podrska

Retko, retko "gostujem" na blogovima. Evo me ovog puta, jer mislim da imam bas sta da ispricam.

17 god. sam bio nastavnik u jednoj seoskoj skoli u Bos. krajini. Bio mlad (u poicetku, pa bio, kao i "drustveno-politicki radmik" kako se to onda zvalo. Pored ostalog bio sam i "sindikalni rukovodilac" (he, he).

Tamo negde 80-tih (Tile jos bio ziv) zavladale nestasice (kafa, zejtin itd.), a, bogami, ni plate nisu bile za pohvalu. Nezadovoljstvo je u narodu sve vise raslo. Posto je Tile umro, malo se kao i ucutalo sa nezadovoljstvom ljudi (govorim o prosveti). Mislilo se da su svi jos uvek sokirani Tiletovim odlaskom.

U to vreme SKJ pokrene inicijativu da se promeni (kao modernizuje) Ustav SFRJ. Na celo Ustavne komisije "izaberu" Hamdiju Pozderca, Krajisnika iz Cazina (tu sam radio kao uca). Time je on de fakto (ne i de jure) postao najmocniji politicar SFRJ.

Elem, Opstinski komitet SK Cazina pozove Hamdiju da gostuje prosvetarima (Prosvetari bili zaobidjeni u pripremi sastanka sa njim. to znam pouzdano jer sam bio preds. sindikata). U svom govoru u punoj kino-sali, Hamdija je, odgovarajuci na pitanje jednog dir. skole (pitanja i pitaoci unapred bili dogovoreni) rekao ovo:

"Znamo mi mi da je prosveta nezadovoljna, ali ne mozemo nista da uradimo. Nikad ucitelji nigde nisu srusili ni jednu vladu u svetu, pa vi strajkujte koliko hocete."

Takvom svojom izjavom-pretnjom, sasekao nas je korenu, a direktori i njima podobni se tada bili dobrano osilili.

100% sam, siguran da i sadasnji (svuda i uvek) vlastodrsci tako razmisljaju, pa sam skeptik prema borbi koju prosvetari vode. Ne znaju, jadni, vlastodrsci da urusavanjem obrazovanja seku granu na kojoj oni sede, a i svi Bgd na vodi" se sami potapaju.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana