Kuda srlja Hrvatska?

Jelena Milić RSS / 23.10.2008. u 19:36

 Ubijen vlasnik hrvatskog Nacionala

23. oktobar 2008. | 19:21 -> 19:39 | Izvor: Beta, HRT

Srtasno. Mogu da mislim o Nacionalu HR sta god ali ovo je strasno. A samo pre nedelju dve ubijena je Ivana Hodak. Ukucajte organizovani kriminal na google, koliko samo hitova o Hrvatskoj odmah izleti. I sad se vidi kolko su post festum reakcije drzave jalova stvar. A sta su u stvari sistemska resenja? Hrvatska je, o ironije, dosta odmakla u odnosu na druge zemlje regiina u procesu evropskih integracija. I sta sad? Sloziti se da je treba usporiti? Ne bi li to izazvalo upravo suprotne efekte? I jos nesto. No country is an island. Hrvatska nam je tako blizu. Na tako mnogo nacina. Hoce li se nesto od ovih obracuna poceti prelivati i na nas.

 

Ubijen vlasnik hrvatskog Nacionala

23. oktobar 2008. | 19:21 -> 19:39 | Izvor: Beta, HRT
Zagreb, Beograd -- U eksploziji u dvorištu hrvatskog nedeljnika Nacional, u centru Zagreba, poginuo je vlasnik tog lista Ivo Pukanić, javlja HRT.

2974477134900b42daa9c1867880476_extreme.jpg
Ivo Pukanić (HRT)
U eksploziji je poginuo i Ivo Franjić, direktor marketinga, potvrdio je izvor iz Nacionala za HRT. U 18 sati i 20 minuta u zagrebačkoj Vlaškoj ulici, ispred Nacionala, ispod automobila Ive Pukanića eksplodirala je bomba. U trenutku eksplozije, zgrada je bila puna studenata Visoke novinarske škole, navodi HRT.

Na okolnim zgradama popucala su prozorska stakla. Još nije poznato koliko ima povređenih i kolika je materijalna steta.

Ivo Pukanić rođen je 21. januara 1961. godine u Zagrebu. Novinarstvom se bavio od svoje osamnaeste godine.

Nakon što je diplomirao na Fakultetu političkih nauka, radio je u Vjesnikovim izdanjima, a od 1991. u nedeljniku Globus kao urednik.

Krajem 1995. s grupom novinara napušta EPH i osniva Nacional, u kojem je glavni urednik do 2000, a zatim predsednik Uprave NCL Media Grupe i jedan od njenih vlasnika.

Proglašen je novinarom godine 1999. godine. Nakon toga dobio je još nagradu Hrvatskog novinarskog društva za istraživačko novinarstvo 2000. godine i nagradu za intervju godine s generalom Antom Gotovinom 2003. godine.

Iz Hrvatskog novinarskog društva isključen je u leto 2008.

Ubistvo Ivane Hodak vodi do Mesićevog kabinetaDatum: 10.10.2008 21:30
Autor: Goran Maunaga

ZAGREB - Ubistvo Ivane Hodak, kćerke poznatog hrvatskog advokata Zvonimira Hodaka, nosi potpis kriminalnog klana Osmani koji je direktno povezan s Pantovčakom i Kabinetom predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića.

130

Tvrdi to novinar i član Ekspertskog tima Jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala Domagoj Margetić.

- Presudna uloga u tom ubistvu je veza između šefa hrvatskih bezbjednosnih službi Tomislava Karamarka, klana Osmani i šefa Mesićevog kabineta Amira Muharemija. Tu treba tražiti naručioca ubistva Hodakove. O tom ubistvu svi hrvatski mediji i analitičari ćute, jer Mesić sa Pantovčaka apsolutno kontroliše i sisteme bezbjednosti, policije i pravosuđa u Hrvatskoj - kaže Margetić.

Ističe da je ubistvo Hodakove opomena uhapšenom generalu Vladimiru Zagorcu da bi se i njemu moglo desiti isto ako progovori na suđenju.

Zagorac je osumnjičen za krađu dijamanata vrijednih pet miliona dolara koje mu je povjerila crkva u vrijeme Franje Tuđmana kao garanciju za nabavku naoružanja.  

- Klan Osmani sjedište ima u Švajcarskoj i Njemačkoj, a šef Mesićevog kabineta je Amir Muharemi, pripadnik i jedan od glavnih eksponenata tog kriminalnog klana. To je i razlog radi kojeg je Stejt department prošle godine tražio da se Muharemi udalji sa njegove tadašnje diplomatske dužnosti u hrvatskoj Misiji pri UN. On je tada udaljen iz Njujorka, ali je postavljen na dužnost šefa kabineta predsjednika Hrvatske - kaže Margetić.

Ističe da se Muharemi bavi švercom droge i ljudi.

- Od ubistva Ivane Hodak najviše je u Hrvatskoj profitirao kriminalni klan Osmani jer je Tomislav Karamarko, čovjek koji kontroliše taj klan, došao na čelo kompletnog sistema bezbjednosti u Hrvatskoj. Karamarko je pripadnicima klana Osmani izdavao hrvatske pasoše i dokumente. Preko Mesića i Karamarka ljetos je vođa klana Osmani, Ćazim Osmani, zvani Feliks, dobio hrvatski pasoš - ističe Margetić.            

Dodaje da su na suđenju pripadnicima klana Osmani u Njemačkoj kod njih pronađeni hrvatski dokumenti i dokazi o povezanosti s hrvatskim državnim vrhom.

Kaže da je izjava Ivaninog oca Zvonimira Hodaka da iza ubistva stoji drugi Mesićev prijatelj, tajkun Hrvoje Petrač najvjerovatnije krivi trag. Petrač služi zatvorsku kaznu zbog umiješanosti u otmicu Zagorčevog sina 2006. godine.

-  Petrač jeste finansirao i prvu i drugu Mesićevu kampanju. Neki Petračevi ljudi bježali su iz Hrvatske sa značkama službe bezbjednosti koje su dobili u Kabinetu predsjednika Hrvatske u vrijeme Mesićevog prvog mandata. Ali ta veza u slučaju ubistva Ivane Hodak nije igrala presudnu ulogu - ističe Margetić.         

I drugi član Ekspertskog tima Jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala Yevad Galijašević tvrdi da je ubistvo Ivane Hodak organizovano iz Mesićevog kabineta kao upozorenje uhapšenom generalu Zagorcu da ćuti.

- Generali Petrač i Zagorac su pripadnici dvije sukobljene strane. Petrača je uhapsio Ivo Sanader i HDZ, a Mesić im je vratio hapšenjem Zagorca koji je u konfliktu sa Petračem - kaže Galijašević.

Smjena Bagića

Prije četiri godine na pritisak Haškog tribunala smijenjen je Mesićev savjetnik Željko Bagić, koji se našao i na listi nepoželjnih u EU  zbog sumnji da je pomagao u bijegu Ante Gotovine i bio u kontaktu sa Hrvojem Petračem.

Na tvrdnje da je i on bio u vezi s Petračem, Mesić je tada kazao da se sastao sa njim na rođendanu Ive Pukanića, direktora "Nacionala", i da je to trajalo samo pet minuta.

Mesić - Silajdžić - Petrač

U maju 2002. godine mediji su objavili stenogram razgovora Stjepana Mesića i Harisa Silajdžića o promjenama Dejtonskog sporazuma, a ministar policije Šime Lučkin rekao je da onaj ko je to dao novinarima radi protiv hrvatskih nacionalnih interesa.

Radi se, naime, o policijskim prepisima telefonskih razgovora Hrvoja Petrača u kojima su učestvovali i Mesić i Silajdžić.

Lučkin je tada priznao autentičnost objavljenih razgovora, navodeći da se radi o posebnim mjerama, s težinom sudskog dokaza koje je krajem 1999. i početkom 2000. godine sprovodio tadašnji istražni sudija Radovan Ortinski.

Mediji su tada objavili da je Mesićev savjetnik Bagić lično otišao u Tursku odnijevši novi pasoš Petraču. 

Hrvoje Petrač gradio je moć u saradnji sa HDZ-ovim strukturama devedesetih. Današnji šef HDZ-a Ivo Sanader ne želi da ga povezuju sa Petračem, za kojeg se tvrdi da je najkrupniji mafijaš u Hrvatskoj.



Komentari (108)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

ivana23 ivana23 19:45 23.10.2008

***


Net.hr - 23.10.2008.
Unfuckable Unfuckable 19:53 23.10.2008

preporuka prvo

Najzad da se neko osvrne malo na ono što se dešava u "našoj budućnosti", kako skoro natuknu I.Mandić
Pratio sam pomno dešavanja oko ubistva Hodakove kćeri, i taman kada je istraga - očekivano - skretala u neku vrstu "Badžinog ćorsokaka" dešava se ovo.
Pukanića ne bih previše da komentarišem.
Neko od hrvatskih novinara je spomenuo pre par nedelja kako sve države imaju mafiju, samo hrvatska mafija ima svoju državu.
Nešto mi poznato.
Iz prošlosti
nsarski nsarski 12:35 24.10.2008

Re: preporuka prvo

Neko od hrvatskih novinara je spomenuo pre par nedelja kako sve države imaju mafiju, samo hrvatska mafija ima svoju državu.

U nedavnom izvestavanju u NY Timesu o situaciji u Bugarskoj i o tome kako se mafija uvlacu u vlast ove zemlja, pod naslovom Mob Muscles Its Way Into Politics in Bulgaria poslanik Atanas Atanasov ima ovo da kaze:
Other countries have the mafia,” said Atanas Atanasov, a member of Parliament and a former counterintelligence chief who is a magnet for leaked documents exposing corruption. “In Bulgaria, the mafia has the country.”


Ima li neko copyright na ovakvu recenicu?
blackbox92 blackbox92 19:57 23.10.2008

Balkanska Hrvatska


To samo potvrđuje da se Hrvatska nije mnogo izvukla iz balkanskog gliba i poratnih tranzicionih sindroma.
Nažalost,i to je još jedna potvrda da smo na prostorima bivše SFRJ mnogo sličniji nego što neki hoće da priznaju, i da sopstvena dvorišta nisu počišćena a izgovori da su tuđa neurednija su samo izgovori za nečinjenje.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 19:58 23.10.2008

Evo biografije sa indeksa...

Biografija sa indeksa, portala za koji se ne može reći da je bio prijateljski raspoložen prema Pukaniću..
Pukanić karijeru započeo kao fotograf amater

Ivo Pukanić rođen je 21. siječnja 1961. godine u Zagrebu. Novinarstvom se bavi od svoje osamnaeste godine.

Denis Kuljiš ga je uveo u novinarstvo u Startu, počeo je kao amaterski fotograf žena s duplerice, a prvu značajniju poziciju u novinarstvu dobio je u prvom hrvatskom tabloidu TOP Tjednik odabranih priloga u kojemu su mnoga današnja poznata imena započela karijeru. Ozbiljnim novinarstvom počinje se baviti u tjedniku Globusu 1991. i bio je jedan od urednika a s novinarima koji su se odmetnuli od Globusa a koje je predvodio Kuljiš 1995. pokreće Nacional gdje je po Kuljiševom izlasku iz vlasničke strukture Pukanić postao većinski vlasnik.

Proglašen je novinarom godine 1999. godine. Nakon toga dobio je još nagradu Hrvatskog novinarskog društva i za istraživačko novinarstvo 2000. godine i nagradu za intervju godine s generalom Antom Gotovinom 2003. godine, a pristaše generala Gotovine smatrali su kako je Pukanić tim potezom samo htio povećati komercijalni uspjeh. Oženjen je i otac je jednog djeteta.

30. lipnja Ivo Pukanić je jednoglasnom odlukom Vijeća časti izbačen danas iz Hrvatskog novinarskog društva. Razlog izbacivanja bio je objava medicinske dokumentacije i povijesti bolesti njegove supruge Mirjane, čime je povrijedio više zakonskih odredbi i novinarsku profesiju. Nakon objave sporne medicinske dokumentacije o njegovoj ženi, na njega je pokušan atentat. Smatra ga se jednim od najkontroverznijih hrvatskih novinara.
dolybell92 dolybell92 21:16 23.10.2008

Re: Evo biografije sa indeksa...

Razlog izbacivanja bio je objava medicinske dokumentacije i povijesti bolesti njegove supruge Mirjane, čime je povrijedio više zakonskih odredbi i novinarsku profesiju. Nakon objave sporne medicinske dokumentacije o njegovoj ženi, na njega je pokušan atentat.


Čija žena je u pitanju ?
ivana23 ivana23 21:19 23.10.2008

Re: Evo biografije sa indeksa...

dolybell92
Razlog izbacivanja bio je objava medicinske dokumentacije i povijesti bolesti njegove supruge Mirjane, čime je povrijedio više zakonskih odredbi i novinarsku profesiju. Nakon objave sporne medicinske dokumentacije o njegovoj ženi, na njega je pokušan atentat.Čija žena je u pitanju ?

Pok. Pukanica.
ivana23 ivana23 20:05 23.10.2008

Odgovor na ubojstvo Ivane Hodak

KAKO doznajemo iz pouzdanih izvora, čim je čuo što se dogodilo, predsjednik SDP-a Zoran Milanović nazvao je Ivu Sanadera. Sanader je sazvao press konferenciju za 20.45 sati.

"To je još jedna potvrda činjenice koju svi znamo da je organizirani kriminal snažno ojačao. Za to odgovornost jasno snosi vlada, dio odgovornosti je i na koalicijskoj vladi, ali sve ostale godine ne HDZ na vlasti. Sada nas udaraju kosturi prošlosti koji su još uvijek živi i Zagorec je jedan od tih kostura. Čemu se imamo čuditi kada su u lokalnim sredinama svi, pa i načelnici policija iz HDZ-a." - komentar je Radimira Čačića na ubojstvo Pukanića.
...............................

Na sutrašnjem zasjedanju Sabora zatražit ćemo uvođenje izvanredne točke dnevnog reda u kojoj bi se trebalo objasniti na koji način se može riješiti ova grozna situacija", istaknula je za Index Vesna Pusić koja je zgrožena današnjom viješću o ubojstvu Ive Pukanića.

Izvor - ceo tekst
Jelena Milić Jelena Milić 20:11 23.10.2008

Re: Odgovor na ubojstvo Ivane Hodak

http://www.youtube.com/watch?v=bE63xQcjrTo

ivana, da li ste gledali munira podumljaka na nedeljom u dva?
ivana23 ivana23 20:20 23.10.2008

Re: Odgovor na ubojstvo Ivane Hodak

Gledam redovno i Stankovica i Latina.
aguero aguero 22:56 23.10.2008

Re: Odgovor na ubojstvo Ivane Hodak

"To je još jedna potvrda činjenice koju svi znamo da je organizirani kriminal snažno ojačao. Za to odgovornost jasno snosi vlada, dio odgovornosti je i na koalicijskoj vladi, ali sve ostale godine ne HDZ na vlasti. Sada nas udaraju kosturi prošlosti koji su još uvijek živi i Zagorec je jedan od tih kostura. Čemu se imamo čuditi kada su u lokalnim sredinama svi, pa i načelnici policija iz HDZ-a." - komentar je Radimira Čačića na ubojstvo Pukanića.
...............................


Nacional je bio opasna novina,izvor opasnosti za mnoge glavesine u Regionu,Ivo Pukanic bio je opasna faca,a sve to nadvilo se kao opasnost i nad njim samim.U banana drzavama ,kao sto su sve zemlje u nasem Regionu, puca se u ogledalo ako se nekome ne svidja sopstveni odraz u njemu!Naravno,Ivo Pukanic nije bio nikakvo ogledalo,ali njegov list to najcesce jeste bio.No,mozda mu nije Nacional dosao glave,ali jeste bolest nacije koja se ne moze izleciti aspirinima iz Vatikana.Hrvatsko drustvo vrlo je bolesno,mnogo bolesnije od srpskog,ali i jedno i drugo nema svetlu buducnost.Senka rata pretvorice se u polarne noci u kojima ce biti mnogo slicnih zlocina.
Doctor Wu Doctor Wu 20:05 23.10.2008

Ipak, najviše zebnje

izaziva činjenica da EU upravo sa tim Mesićem (očigledno, neprevaziđenim hohštaplerom) pregovara oko ulaska u EU. Kao i sa Đukanovićem, uostalom. Oni na ovim prostorima hoće da razgovaraju samo sa jakim ljudima, kao i sa Slobom do juče. Demokratski standardi, tržišna privreda su priče za malu decu.

Uzgred, baš me zanimaju mirovnjački komentari glede uloge albanskog elementa u celoj priči...
mariopan mariopan 20:07 23.10.2008

Re: Ipak, najviše zebnje

Doctor Wu
izaziva činjenica da EU upravo sa tim Mesićem (očigledno, neprevaziđenim hohštaplerom) pregovara oko ulaska u EU. Kao i sa Đukanovićem, uostalom. Oni na ovim prostorima hoće da razgovaraju samo sa jakim ljudima, kao i sa Slobom do juče. Demokratski standardi, tržišna privreda su priče za malu decu.

Uzgred, baš me zanimaju mirovnjački komentari glede uloge albanskog elementa u celoj priči...

I mene zanimaju ali nesto mislim da i sa njima imaju odlicne odnose.
adam weisphaut adam weisphaut 20:09 23.10.2008

Re: Ipak, najviše zebnje

Ad hominem, izostavio si Tadića?
I on je prilično jak.
Brooklyn Brooklyn 20:12 23.10.2008

Re: Ipak, najviše zebnje

izaziva činjenica da EU upravo sa tim Mesićem (očigledno, neprevaziđenim hohštaplerom) pregovara oko ulaska u EU. Kao i sa Đukanovićem, uostalom.

mozda ga je bas djukanovic zveknuo. ima motiv...
adam weisphaut adam weisphaut 20:17 23.10.2008

Re: Ipak, najviše zebnje


mozda ga je bas djukanovic zveknuo. ima motiv...

Aha, nije pre 7 godina pa je sad odlučio...
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 20:08 23.10.2008

hronika najavljene smrti

No country is an island. Hrvatska nam je tako blizu. Na tako mnogo nacina. Hoce li se nesto od ovih obracuna poceti prelivati i na nas.

ili se iz nas izlilo kod njih.
zao mi je svakog coveka, novinara, ma ko da je bio. O Pukanicu ce se sasvim sigurno pricati mnogo toga. Samo pre nekoliko meseci bio je jedan incident s njim kada ga je ubica promasio (li slicno) tada su ismejavali da je fingirao svoje ubistvo zbog sukoba s suprugom, s kojom se razvoodio. Eto, jos jedna hronika najavljene smrti
ipsi ipsi 20:10 23.10.2008

Ju

Pa zar i u Hrvatskoj ima takvih stvari, qq!!!

Pa jos spominju Mesica, pa sve klan Osmani.....ne mogu da vjerujem, zaista...
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 20:11 23.10.2008

Još malo reakcija..

Opet "Indeks"..

BC je eksploziju u Zagrebu i pogibiju Ive Pukanića objavio kao prijelomnu vijest u 19:57 po hrvatskom vremenu.

Britanska TV-kuća, citirajući "medijske izvore" navodi kako je eksplozija u hrvatskom glavnom gradu ubila dvojicu novinara, uključujući "vlasnika vodećeg tjednika". Potom se navodi kako je Ivo Pukanić, vlasnik Nacionala, ubijen zajedno s još jednim uposlenikom tjednika ispred njegovog sjedišta.

BBC navodi kako se eksplozija zbila u središtu Zagreba u 18:20 i podsjeća kako je hrvatski glavni grad ove godine "bio zahvaćen valom nasilja".

Mehun za Reuters: "Ovo je šok, katastrofa..."

International Herald Tribune citira Reuters kojem je izjavu dao Zlatko Mehun, glasnogovornik vlade. "Ovo je šok, katastrofa... Policija i svi mi moramo učiniti sve da ovo prestane. Ovo mora prestati", rekao je vladin glasnogovornik.

Pariški list podsjeća kako je premijer Ivo Sanader nedavno smijenio ministra unutarnjih poslova i ministra pravosuđa "nastojeći ponovno pokrenuti borbu protiv organiziranog kriminala", a nakon niza neriješenih ubojstava i premlaćivanja u Zagrebu. Borba protiv kriminala se smatra jednim od glavnih uvjeta za Hrvatsku da sljedeće godine zaključi pristupne pregovore s EU, navodi Tribune.

Kratku vijest o bombaškom atentatu u Zagrebu je objavila i Al-Jazeera.

Unfuckable Unfuckable 20:12 23.10.2008

Re: Još malo reakcija..

ok, Drago
može li malo stručnog mišljenja na temu ?
svi imamo internet
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 20:23 23.10.2008

Re: Još malo reakcija..

Unfuckable
ok, Drago
može li malo stručnog mišljenja na temu ?
svi imamo internet

Može...Ja sam kod Jelene na blogu, pre nekoliko dana napisao da je Hrvatska zrela za "Sablju".
Ovo sa Pukanićem, koji je po mom mišljenju ubijen u mafijaškom obračunu kao visoko rangirani pripadnik podzemlja a ne kao novinar, mislim da je prelilo čašu.
Hrvatska je mala zemlja i tamo se sve zna, i ako bude stvarno političke volje za obračun sa mafijom to neće biti problem rešiti.
Problem je ipak u tome što se radi o "ratnoj", "domoljubnoj" mafiji koja ima moć ne samo u novcu, političkim krugovima, nego je "patriotski" ustrojena. Zato ima mnogo lažnih koski i lažnih tragova.
Priča sa Zagorcem je okidač za najnovije obračune....a u tu njegovu priču je upletena najviša politika u Hrvatskoj.
Lično mislim da Sanader sa tim nema veze, ali isto tako sam rezervisan glede kapaciteta njegove vlade da ovo dotera do kraja...
Doctor Wu Doctor Wu 20:31 23.10.2008

Eh, šta ti je vatreno domoljublje....

Pre neki dan kad je pričao o Srbiji nije poštedeo ni čistačicu u ministrastvu zdravlja, a kada priča o svojima samo fura frazetine tipa "upletena najviša politika u Hrvatskoj" i "Lično mislim da Sanader sa tim nema veze".

Ajde, Dragec, možeš ti to i bolje...
ipsi ipsi 20:39 23.10.2008

Re: Još malo reakcija..

Ih, mala zemlja, sve se zna...ako je tako, onda nista....

Sto se nas tice, sve u Hrvatskoj sto nema veze sa povratkom protjeranih Srba, vracanja im prava na zivot, priznanja o izvrsenom genocidu nad nasim narodom i tako dalje i tako blize, je lazna koska i lazni tragovi...

vlada dvm vlada dvm 18:11 24.10.2008

Re: Još malo reakcija..

Drago Kovacevic

Unfuckableok, Dragomože li malo stručnog mišljenja na temu ?svi imamo internetMože...Ja sam kod Jelene na blogu, pre nekoliko dana napisao da je Hrvatska zrela za "Sablju".Ovo sa Pukanićem, koji je po mom mišljenju ubijen u mafijaškom obračunu kao visoko rangirani pripadnik podzemlja a ne kao novinar, mislim da je prelilo čašu.Hrvatska je mala zemlja i tamo se sve zna, i ako bude stvarno političke volje za obračun sa mafijom to neće biti problem rešiti.Problem je ipak u tome što se radi o "ratnoj", "domoljubnoj" mafiji koja ima moć ne samo u novcu, političkim krugovima, nego je "patriotski" ustrojena. Zato ima mnogo lažnih koski i lažnih tragova.Priča sa Zagorcem je okidač za najnovije obračune....a u tu njegovu priču je upletena najviša politika u Hrvatskoj.Lično mislim da Sanader sa tim nema veze, ali isto tako sam rezervisan glede kapaciteta njegove vlade da ovo dotera do kraja...

A šta je sad sa onom "neka svako sređuje svoje probleme" ??? Jel to neko iz Hrvatske tražio savete iz Srbije. Nešto nisam čuo. Hajde lepo da se mi koncentrišemo na slučejeve Ćuruvije, Anastasijevića...a oni neka se bave svojim.
ivana23 ivana23 20:26 23.10.2008

Sarkazam



Sestra Ive Pukanića bila je šokirana viješću. Utjehu joj je pružio policajac.
(Foto: Saša Midzor Sučić / CROPIX)

sentinel26 sentinel26 20:30 23.10.2008

Od nekud poznato ...

Neki Petračevi ljudi bježali su iz Hrvatske sa značkama službe bezbjednosti
Ovo mi odnekuda poznato i umjesto Hrvatske ovdje se može upisati i neko drugo ime.

90% spomenutih osoba u tekstu ima ozbiljnoga posla sa zakonom i sudovima. Ubijeni Pukanić takodje, poslije mnogobrojnih izgubljenih sudskih sporova, izgubio je i onaj posljednji, pred Vijećem časti,a da je taj sud radio svoj posao, on bi se davno našao izvan te profesije.

Mnogo je "eksplozivnih naprava" on ubacio u tudje živote. Nije postojala afera u Hrvatskoj (a i malo šire) u koju nije bio umiješan Pukanić, a bio je poznat i po saradnji sa nekim obavještajnim službama iz susjedstva (za novac - ne vjerujem da je to radio iz ljubavi).
Njegov izvozni materijal u Srbiju, podsjeća nas na neke kasnije užasne dogadjaje.
Hrvatska je za takvog krokodila bila malena bara.
Hoce li se nesto od ovih obracuna poceti prelivati i na nas.
Ja mislim da neće.
Mi smo već imali nešto slično i znamo kako izgleda, pa ne bi bilo iznenadjenja.

Jedino ako neko ima kakvu informaciju od ovijeh poslanika koji idu u visite "123-karatnom" tamničkom književniku.

Nije mi drago da neko ko je na čelu balkanske regate ka EU zastaje jer će to svima usporiti pute.

adam weisphaut adam weisphaut 20:33 23.10.2008

Nije moguće...

Ovo mi odnekuda poznato i umjesto Hrvatske ovdje se može upisati i neko drugo ime.

RDB Srbije :)
Nemojte Sentinel, sad će psihodelični doktor da uzme da nariče :)
sentinel26 sentinel26 21:25 23.10.2008

Re: Nije moguće...

adam weisphaut
Ovo mi odnekuda poznato i umjesto Hrvatske ovdje se može upisati i neko drugo ime.
RDB Srbije :)
Nemojte Sentinel, sad će psihodelični doktor da uzme da nariče :)

Neće valjda, nije on taki ! :))) Dešava se da po nekad ima prividjenja.
A koliko je krimosa u Srbiji stradalo a u džepu imalo neku sličnu legitimaciju.
U doba aganlijske demokracije vojvode od kašike i neki funkcioneri te "vamilije" su se javno hvalili sa tim legitimacijama.
Doctor Wu Doctor Wu 21:40 23.10.2008

Re: Nije moguće...

sivi tić & fljamurtari

...grgut zaljubljenih flamingosa...

ma samo kad ste mi se vas dvojica unterhaltovali...
adam weisphaut adam weisphaut 22:12 23.10.2008

Upravo se desilo _-_

Dešava se da po nekad ima prividjenja.

Lucy int the sky with diamonds, cenim.
loader loader 20:30 23.10.2008

Koncentrični krugovi mraka !

Kad su negde udarili na nekog novinara, udarili su direktno na vas, pokušavajući da vam spuste očne kapke i zapuše uši !!
veza09 veza09 10:29 24.10.2008

Re: Koncentrični krugovi mraka !

Pukanić je davno prestao biti novinar, tamo negdje 1995.
Nadam se da će Zagorec propjevati...ako poživi. Zanimljiv je, naime bio sastanak Mesićevog savjetnika Perkovića sa Zagorcem. Ako želite pogledati ili pročitati ponešto o tome, evo:

http://www.javno.com/hr/hrvatska/clanak.php?id=153202


ivana23 ivana23 10:35 24.10.2008

Re: Koncentrični krugovi mraka !

veza09
Pukanić je davno prestao biti novinar, tamo negdje 1995. Nadam se da će Zagorec propjevati...ako poživi. Zanimljiv je, naime bio sastanak Mesićevog savjetnika Perkovića sa Zagorcem. Ako želite pogledati ili pročitati ponešto o tome, evo:
http://www.javno.com/hr/hrvatska/clanak.php?id=153202


http://www.javno.com/hr/hrvatska/clanak.php?id=153202
Sofroniye Sofroniye 12:45 24.10.2008

Re: Koncentrični krugovi mraka !

loader
Kad su negde udarili na nekog novinara, udarili su direktno na vas, pokušavajući da vam spuste očne kapke i zapuše uši !!


Sledeci tu logiku da je Arkan pokrenuo neke novine/casopis/magazin ja bih njegovo ubistvo trebalo da smatram udarom na sebe ? :) He who lives by the sword dies by the sword (da ne bude zabune oko copyright-a, @apostol Petar).
loader loader 21:46 25.10.2008

Re: Koncentrični krugovi mraka !

Sledeci tu logiku da je Arkan pokrenuo neke novine/casopis/magazin
Komparacija je totalno neodgovarajuća. Analogija sa tim vašim može da bude da je i Slavko Ćuruvija, prema logici Miloševića i njegove supruge, bio državni neprijatelj - te da ga maltene i ne treba posmatrati kao novinara koji je ubijen, već kao opasnog političkog delikventa koji se igrao vatrom pa je, eto, zato i stradao. Dakle, Pukanić jeste bio prvi čovek jednih novina i tako ga najpre treba posmatrati. Ako se on vama po nekom drugom kriterijumu nije dopadao, to ne znači da je dozvoljivo dizati ga eksplozivom u vazduh, odnosno da se može reći kako ga je stigla kazna zbog mogućih veza sa podzemljem itd. Prvi čovek jednog javnog glasila je dignut u vazduh. To je za nas najvažnija informacija. Sve drugo vodi u nagađanja koja otvaraju prostor za moralnu amnestiju (ne samo ovog) zločina. Čuvajmo pravo na slobodno novinarstvo po svaku cenu.
ivana23 ivana23 20:33 23.10.2008

Vanredna

emisija Otvoreno uskoro na HRT 1 (ide kajron).
Unfuckable Unfuckable 21:06 23.10.2008

Re: Vanredna

emisija Otvoreno uskoro na HRT 1 (ide kajron).

pa mora da se promptno odradi "damage control", logično
sentinel26 sentinel26 21:27 23.10.2008

Re: Vanredna

Unfuckable
emisija Otvoreno uskoro na HRT 1 (ide kajron).
pa mora da se promptno odradi "damage control", logično
Unfe šta ti pade na pamet ? :)))
Nijesi valjda mislio na onu istu "štetu" na koju oni misle ?
loader loader 20:33 23.10.2008

Sasvim lično

" " Prvi čovek hrvatskog "Nacionala" Ivo Pukanić i šef marketinga tog nedeljnika Ivica Franić poginuli su u eksploziji u samom centru Zagreba, večeras oko 18 i 20 časova. " " (Blic)

Vest je..! Uh !! Zaista... osećam se kao da je neko ugrozio moj, lični integritet !
dobrosavljevic_m dobrosavljevic_m 20:39 23.10.2008

Ako je Hrvatska

uzor,onda Srbija 'nezadrzivo srlja u progres'.
Mucninu mi izazivaju ovakve vesti.
To sto nam buducnost izgleda kao proslost samo znaci da stojimo u mestu.
Goran Vučković Goran Vučković 20:42 23.10.2008

Re: Ako je Hrvatska


To sto nam buducnost izgleda kao proslost samo znaci da stojimo u mestu.

Što reče Mujo u onom vicu: "ma oni u Americi su dvadeset godina iza nas... kako kako? pa kod njih je još dobro"
ivana23 ivana23 20:43 23.10.2008

Re: Ako je Hrvatska

Goran Vučković
To sto nam buducnost izgleda kao proslost samo znaci da stojimo u mestu.Što reče Mujo u onom vicu: "ma oni u Americi su dvadeset godina iza nas... kako kako? pa kod njih je još dobro"

Bojim se da vise ne vazi.. :)))
dobrosavljevic_m dobrosavljevic_m 21:19 23.10.2008

Re: Ako je Hrvatska

Ma imaju Ameri jos mnooooogo da napreduju da dostignu nas 'nivo'
zelenovic92 zelenovic92 21:31 23.10.2008

Re: Ako je Hrvatska

Ipak je Grassy Knoll, Dallas, 1963, postavio standarde.
Nemanjina 5 je samo disertacija na istu temu.
dolybell92 dolybell92 21:21 23.10.2008

Ogledalo

Što rekoh pre neki dan: Pojma nemam zašto postoji granica između nas i Hrvatske.
kad skoro nema nikakve razlike ...
49 41 49 41 12:34 24.10.2008

Re: Ogledalo

dolybell92
Što rekoh pre neki dan: Pojma nemam zašto postoji granica između nas i Hrvatske.
kad skoro nema nikakve razlike ...


Zbog, FEUDA, zbog Feuda !

P.S.
Nekad i SAD.
Sofroniye Sofroniye 12:46 24.10.2008

Re: Ogledalo

dolybell92
Što rekoh pre neki dan: Pojma nemam zašto postoji granica između nas i Hrvatske.
kad skoro nema nikakve razlike ...


Ima, ima,drastiTJne (meko CH)
ivana23 ivana23 21:24 23.10.2008

'Neću dati da Hrvatska postane Bejrut'

Vlada najoštrije osuđuje umorstvo Ive Pukanića i Nike Franića, izjavio je na pressici u četvrtak navečer premijer Sanader najavljujući još odlučniju i oštriju borbu s kriminalom.

"Neću dozvoliti da Hrvatska postane Bejrut", kazao je premijer Ivo Sanader okupljenim novinarima na pressici u četvrtak navečer.
"Vlada najoštrije osuđuje ovaj čin", dodao je napominjući kako će se sada još odlučnije i oštrije obračunati s kriminalom.


.................................

Mesić: Ili mi, ili oni

Atentatom u kojem su poginuli novinar i izdavač Ivo Pukanić i stručnjak za marketing tjednika Nacional Niko Franić, terorizam je ušao na ulice glavnog grada Republike Hrvatske.
Kriminalno podzemlje suočilo je pravnu državu i cijeli sustav s izazovom s kakvim se do sada nismo susreli. Svaki građanin Republike Hrvatske s pravom se večeras pita: tko je slijedeći?


Oba citata - net.hr
ivana23 ivana23 21:54 23.10.2008

Reakcije...

Miloš Vasić, novinar tjednog lista Vreme, naglasio je kako ubojstvo Pukanića predstavlja korak dalje u eskalaciji krize u Hrvatskoj, gdje je organizirani kriminal pušten iz kontrole, prenosi B92.

Između ostalog, naglasio je i kako nije iznenađen ubojstvom Pukanića jer su, kako je ocijenio, njegovi kontakti s hrvatskim podzemljem bili 'nehigijenski'.

- Pukanić je bio umiješan i angažiran u različitim stvarima, zaključno s posljednjom pričom kad je ubijena kćerka zagrebačkog odvjetnika Ivana Hodak - rekao je Vasić i naglasio kako je ubojstvo Ivane Hodak bila neka vrsta detonatora te da su Pukanićeve veze s podzemljem odlučile da je njemu 'istekao rok trajanja'.

Novinar smatra da je likvidacija vlasnika Nacionala izvedena profesionalno jer je bomba pod automobilom mogla biti postavljena bilo kada i aktivirana daljinskim upravljačem.

- Sada se može očekivati strašno, javno ogorčenje u Hrvatskoj i psihološki stres - rekao je Vasić te dodao kako u Hrvatskoj nisu postojali planovi kretanja u širu akciju borbe protiv organiziranog kriminala, kao što je u Srbiji bila akcija Sablja nakon ubojstva Zorana Đinđića.



javno.com
aguero aguero 22:37 23.10.2008

MAFIJA & POLICIJA TOGETHER,AGAIN

Ivo Pukanic je bio pun kontroverzi,uostalom,moglo bi se reci kao i celo hrvatsko drustvo.Bio je meta u koju se moglo pucati sa svih strana.Posle ratnih operacija i obracuna sa spoljnim neprijateljima,usledili su unutrasnji obracuni u Hrvatskoj.Drzavnom vrhu vezane su ruke,celnicima policije takodje...U situaciji u kojoj svako svakoga ima u saci,sto je zaostatak minulih vremena,mozda jedino moze da pomogne vojska!Ali ne Hrvatska vojska- tamo su svi u istom domoljubnom kazanu!
Posle ubistva Ivane Hodak ocekivalo se zatisje medju mafijasima.Ovaj atentat na Iva Pukanica kazuje da nema straha medju njima,a da su stvarno zaplaseni najvisi rukovodioci Hrvatske!Njihove izjave su uobicajene,ocekivane,bez pravog nagovestaja odlucne akcije.
Od ubistva Ivane Hodak nije bilo vecih hapsenja.Puno ljudi je privodjeno na informativne razgovore,i nista.
Zatajile su i u ovom slucaju obavestajne sluzbe.I civilna i vojna,a ukidanje policijske zastite Ivi Pukanicu pre samo nekoliko dana,a posle ubistva Ivane Hodak,jasno govori o sprezi mafije i policije!
Sada kada je svoj komentar dao i sveznajuci novinar Vremena Milos Vasic,svima je sinulo da je Zagreb 2.oo8.,ustvari Cikago 3o-tih!
ivana23 ivana23 22:58 23.10.2008

Re: MAFIJA & POLICIJA TOGETHER,AGAIN

aguero
a ukidanje policijske zastite Ivi Pukanicu pre samo nekoliko dana,a posle ubistva Ivane Hodak,jasno govori o sprezi mafije i policije!Sada kada je svoj komentar dao i sveznajuci novinar Vremena Milos Vasic,svima je sinulo da je Zagreb 2.oo8.,ustvari Cikago 3o-tih!



Vlasnik Nacionala više nije imao policijsku zaštitu.Prema Borovčevim riječima, ona je trajala od travnja kada je pokušan atentat na Pukanića sve do 1. kolovoza.

net.hr

To se moglo cuti i na presu koji je isao direktno u emisiji Otvoreno.
ipsi ipsi 00:35 24.10.2008

Re: MAFIJA & POLICIJA TOGETHER,AGAIN

Sve je divno i bajno ali nije do kraja tacno.....naime, Hrvatska se obracunala sa svojim gradjanima, Srbima, a ne sa vanjskim neprijateljima.....sve ostalo je za nas, znaci nas kao narod s kojim se ista "obracunala", a sto se tice njenih mafijasa, sasvim nebitno...Rokakju se medjusobno...neka se rokaju...ali, neka ne prodaju nama pricu bezveznu...iskreno, svejedno mi je sto se medjusobno rokaju, bitno mi je sta cine ili ne cine za moj narod.


Laku noc.
aguero aguero 11:26 24.10.2008

Re: MAFIJA & POLICIJA TOGETHER,AGAIN

, Hrvatska se obracunala sa svojim gradjanima, Srbima, a ne sa vanjskim neprijateljima.....s

To je tacno,ali su ,sprovodeci genocid ,od njih napravili i spoljne neprijatelje.Mislio sam na sve koje su hrvatski domoljubi i ustase tretirali kao neprijatelje.A neprijatelj je uvek neko van tebe.Neprijatelje u sebi samima i dalje pazljivo cuvaju i pothranjuju!
dali76 dali76 22:37 23.10.2008

ma srbi bre

Prvo teza “no country is island”
Pa nam je gospodin Adam slavodobitno prosvjetlio um kako sve ovo zaboga lici na pecat RDB naravno ne propustajuci da obrani Djukanovica jer zaboga ne bi on.
Gdje god na svijetu se pojavi organizirani criminal imamo jasan recept :sve su to ovi nasi”.
Ovog puta smjena ministara nece biti od velike korissti.
Nadam se das u komsije nesto naucili I od svojih susjeda.
adam weisphaut adam weisphaut 11:38 24.10.2008

Re: ma srbi bre

Prvo teza “no country is island”

Kaže se "No country is an island" :))
Engleski vam je na nivou pismenosti onih koji su dobijali značke RDB Srbije 90-ih (vidim to vas posebno boli) :))
P.S. Malo v je namerno :))
Goran Vučković Goran Vučković 11:48 24.10.2008

Re: ma srbi bre

adam weisphaut

Engleski vam je na nivou pismenosti onih koji su dobijali značke RDB Srbije 90-ih (vidim to vas posebno boli) :))

dali76
Zivim u SAD gdje sam zavrsio fakultet politickih nauka I istorije.
Polozio drzavni ispit za ucitelja I kratko vreme radio kao ucitelj istorije u srednjoj skoli.
adam weisphaut adam weisphaut 11:56 24.10.2008

Re: ma srbi bre

Mora da je onaj City College Radmile Milentijević :))
dali76 dali76 15:27 24.10.2008

Re: ma srbi bre

Slusajte vi gospodine Adam vidim ja da ste vi ljubimac moderacije ovdje jer slobodno stavljate licne kvalifikacije svima onim koji se ne slazu s vama .
Sudite o mojoj pismenosti radi neodredjenog clana ispred imenice druge nazivate neuroticnim doktorima il slicno I niko vama nista.
Sto se tice moje pismenosti ja sam u svojoj 17 godini ostao bez vida vecinom I zamislite takav zavrsio fakultet na engleskom koristeci ssluh vise nego vid .
To sto sam propustio napisati “an” ne govori gospodine Adam o mojoj pismenosti ali govori gospodine Adam o vama. Kako ? Nek ljudi razmisle sami .

adam weisphaut adam weisphaut 17:19 24.10.2008

Re: ma srbi bre

Sudite o mojoj pismenosti radi neodredjenog clana ispred imenice

Sudim na osnovu onoga što pišete.
druge nazivate neuroticnim doktorima

Da je bar neurotičan, tu bi se moglo pomoći.
Izgleda da ste propustili šta je druga strana izgovorila naspram mene, što s obzirom na to što ste rekli o vašem vidu (zbog čega mi je iskreno žao) možda i niste mogli no ako niste propratili celu raspravu, zar ne bi bilo loše da ne dajete konačan sud o posupcima aktera u njoj?
dali76 dali76 18:03 24.10.2008

Re: ma srbi bre

Dopustite meni nepismenom da zavrsim ovu nasu rasppravu s obicnom konstatacijom:
Komentari moji il vasi il onih koji vredjaju vas il mene il bilo koga u osnovi ne govore toliko o onima kojima su upuceni vec o onima kojih ih pisu.
Srdacan pozdrav gospodine Adam
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 00:33 24.10.2008

...

brrr, koja jeza od prostora...

zar nije ovaj tip bio vlasnik i nekih novina u SRB (alo, 24 chasa...)...

u svakom sluchaju, atentat izgleda kao delo vrhunskih profesionalaca.
ivana23 ivana23 00:45 24.10.2008

Re: ...

Srđan Fuchs
brrr, koja jeza od prostora...zar nije ovaj tip bio vlasnik i nekih novina u SRB (alo, 24 chasa...)...u svakom sluchaju, atentat izgleda kao delo vrhunskih profesionalaca.


I Alo i 24 sata su deca Blica.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 09:14 24.10.2008

Re: ...

океј. ко је власник акција Блица?
ivana23 ivana23 10:03 24.10.2008

Re: ...

Srđan Fuchs
океј. ко је власник акција Блица?


Kompanija Blic pres d.o.o od sutra će nositi naziv Ringier d.o.o, najavio je Atila Mihok, generalni direktor kompanije Ringier Srbija, povodom obeležavanja 175 godina postojanja te švajcarske izdavačke kompanije. On je dodao da je ova kompanija, koja je u Srbiji vlasnik dnevnih listova Blic, Alo, 24 sata, magazina Blic žena i Puls
Kompanija Ringier, koja posluje u 10 zemalja srednje i istočne Evrope, tokom protekle godine ostvarila je rekordan profit od 100 miliona švajcarskih franaka, rekao je Martin Verfeli, izvršni direktor Ringiera.
8.4.2008.

Izvor

Ima na netu sve, samo treba potraziti... :))
DejanOz DejanOz 00:51 25.10.2008

Re: ...

Srđan Fuchs
brrr, koja jeza od prostora...

Pa, ti si sigurno kvalifikovan da to procenis. ;-)
srdjan392 srdjan392 01:39 24.10.2008

Srdjan

Trebalo bi u Srbiji proglasiti dan zalosti.
Inner Party Inner Party 03:43 24.10.2008

Praksa

U trenutku eksplozije, zgrada je bila puna studenata Visoke novinarske škole, navodi HRT.


In vivo.

vracarac92 vracarac92 07:48 24.10.2008

Kriminal u Hrvatskoj...

...je problem Hrvatske.
Njihova unutrašnja stvar.
Unfuckable Unfuckable 07:54 24.10.2008

Re: Kriminal u Hrvatskoj...

hm, pa po veselim učesnicima sudeći - itekako je i naša stvar
90% ove ekipe je do srednjeg uva umešano u srpska zbivanja u poslednjih .....bar 8 godina.
Narečja jesu različita, veroispovest možda, ali Tržište je isto
SFRJ živi, u malo svedenijem obliku, i sa jednostavnijim "uređenjem", samo nam to niko nije još predočio
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 09:13 24.10.2008

Re: Kriminal u Hrvatskoj...

што наводи на помисао да је иста екипа и растурила сфрЈот - мислим, ако гледаш по резултатима, тојест, која екипа се изнимно обогатила. а и последице рата су идентичне свуда. то ни Јамесбонд више не може решити... факат, границе на зап. балкану су неопходне само национал(истичких)них одређивања ради.
Unfuckable Unfuckable 09:42 24.10.2008

Re: Kriminal u Hrvatskoj...

mislim da nisu oni rasturili sfrj, već da su se, talentovani kakvi jesu, samo brzo prilagodili novonastaloj situaciji i, kao i svaku posle toga, preokrenuli u svoju korist, manirom respektabilnog biznismena koji uspeva prodati i frižider na Severnom polu
Dakle, Balkanska unija o kojoj je Profesorica bulaznila - tj, mislilo se da bulazni - nikada nije bila življa :
od Istanbula, pa Sofije, preko Velikog Trnova, kroz Bg, Bosnu, Hrvacku... pa sve tamo do Rovinja, otprilike - lepo se vidi
mayo1 mayo1 09:06 24.10.2008

"Ekspert"

Tvrdi to novinar i član Ekspertskog tima Jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala Domagoj Margetić.


Domagoj Margetić, bivši novinar ultradesničarskog "Hrvatskog slova", poznat po "domoljubnim" (u prijevodu: patrijotskim) pogledima na prošlost i sadašnjost.
Osuđen od haaškog Suda na tri mjeseca zatvora i kaznu od 10000 € zbog otkrivanja identiteta zaštićenih svjedoka u slučaju "Blaškić".
Odsjedio.
Posebno mu je smetalo što se kao svjedok u postupku pojavio Stjepan Mesić kojeg on i slični "domoljubi" očima ne mogu vidjeti. I koristi svaku priliku da se "očeše" o Mesića.
Ako je on član "Ekspertskog tima...", mogu zamisliti kakav je to tim.


I drugi član Ekspertskog tima Jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala Yevad Galijašević tvrdi da je ubistvo Ivane Hodak organizovano iz Mesićevog kabineta kao upozorenje uhapšenom generalu Zagorcu da ćuti.


Još jedna bedastoća i kontradikcija. Mesić je najzaslužniji što je Zagorac završio iza rešetaka. Da mu je u interesu da šuti, ostavio bi ga tamo gdje je i bio, a ne bi ga dovlačio u hrvatski zatvor i na javno suđenje.
Slažem se da ima onih koji se boje Zagorčeve "priče", ali ne bih rekao da su to Mesić ili Sanader.
To je drugi i treći ešalon prvenstveno HDZ-ovih kadrova zaostalih iz Tuđmanova vremena i tzv "pretvorbe" odnosno novopečeni tajkuni, zapravo "domoljubi" Margetićevskog tipa.

ps Možete li reći tko je osnovao ovaj "Ekspertski tim", gdje mu je sjedište itd.




nesha92 nesha92 09:56 24.10.2008

Dacic

treba da ponudi zvanicnu pomoc Hrvatima...
I nama je u interesu da "Zagreb ne postane Bejrut " kako mudro i nadasve korisno izrece Sanader.
Da sad ne sejrim nad stanjem u Hrvatskoj ali nisu li to ocekivana dogadjanja s obzirom ko je na vlasti.
Mozda bi Jelena mogla da se osvrne na ono "daleko odmakla" u EU integracijama, jer bi ljudi ovde mogli da pomisle da Srbija nikako ne treba da hrli u EU jer mogu da joj se dogode explozije na ulicama na nekom stepenu odmaknuca.
Ne mogu da se ne prisetim onoga: " Pun mi je k... srpskog junastva i hrvatske kulture" - da li je autor mislio da je samo to ono sto ova dva vajna naroda razlikuje?

Unfuckable Unfuckable 10:11 24.10.2008

Re: Dacic

kao što gordanac reče na jednoj drugoj temi (o bankama i sveukupnoj šituaciji koja rezultira ulaskom političara u uo banaka) "nama se sve to već dogodilo", tj tu školu smo - prošli, i to nije išlo sinhronizovano sa Komšijama (jbg, pravili su se malo - slepi, moram da kažem tako)....nisu vadili kada je tebalo....sablju, mislim

a, kako obično ispadne kad se malo praviš lud - lupi te po nosu problem, mnogo veći nego što je bio u startu.

Razlika, međukomšijska je ipak - poprilična : ubistva Hodakove i Pukanića - u reformskom smislu - ne unazađuju Hrvatsku, kao što je Srbiju unazadio atentat na Đinđića. (ok, ne unapređuju je, takođe - već jasno markiraju srž problema : kriminal duboko u službi bezbednosti, javna bezbednost koja se ne meša u svoj posao i "mafija koja ima svoju državu" - sve to zvuči poznato, ali....Sablje - nigde)
veza09 veza09 10:33 24.10.2008

Re: Dacic

Unazađuje život svima s gramom zdravog razuma u ovoj zemlji....

evo, samo da podsjetim gdje bi možda trebalo tražiti odgovornost. Riba se od glave čisti, a samo jedna glava u ovom ušljivom okruženju kod nas u HR od početka svojih nebrojenih mandata govori jedno te isto, i ništa više:
Neka pravna država radi svoj posao... i nekoliko sličnih floskula. Evo zanimljive vijesti i videa:

http://www.javno.com/hr/hrvatska/clanak.php?id=153202

Pametnome dosta.
Unfuckable Unfuckable 10:58 24.10.2008

Re: Dacic

ok, ako pravimo neku analogiju - trebalo bi očekivati putara Rojsa Ćesića kao zaštićenog svedoka, uskoro....je l'?
nesha92 nesha92 13:12 24.10.2008

Re: Dacic

Razlika, međukomšijska je ipak - poprilična:

Osim u izboru mete mislim da razlika ne postoji ili je nikakva.

Unfuckable Unfuckable 13:24 24.10.2008

Re: Dacic

postoji razlika, velika : u Srbiji je atentatom šansu dobila ekipa političkih eksponenata Kriminalne Partije, koja je - a sada se to sasvim lepo vidi kroz mnoge brojke - unazadila Srbiju za 10 godina, što činjenjem - što ne činjenjem....

Osim toga - zbog tih par leševa neće se prekinuti hrvatski put ka EU

U Hrvatskoj će se, kao i posle asasinacije Hodakove, život smiriti "kao mlijeko u čaši" do sledećeg vatrometa, jasno je to već sada, sudeći po izjavama vodećih političara.... i tako redom - dok se neko ipak ne seti da potraži Sablju - Ako je ima....... a za to mora pasti neka glava malo "teža" od Pukanićeve

nesha92 nesha92 17:01 24.10.2008

Re: Dacic

postoji razlika, velika : u Srbiji je atentatom šansu dobila ekipa političkih eksponenata Kriminalne Partije, koja je - a sada se to sasvim lepo vidi kroz mnoge brojke - unazadila Srbiju za 10 godina, što činjenjem - što ne činjenjem....

vi govorite o posledicama a ja o uzrocima.
Zar se ne slazete da je da je uzrok isti tj isti nacin "resavanja problema"
Posledice su slazem se drugacije....
49 41 49 41 12:47 24.10.2008

OOOooo....

Ljube, Dede i Ocevi - svoju decu i unuke; USRED CELA!

P.S.
Od visoko nadzemnih, do nisko podzemnih.
Jelena Milić Jelena Milić 14:28 24.10.2008

reakcije eu vanicinika

Svoboda: Korak nazad u EU integracijama

Hanes Svoboda, izvestilac Evropskog parlamenta za Hrvatsku, izjavio je za Radio Dojče Vele da je zabrinut i da je ubistvo Pukanića šok koji Hrvatsku "jasno baca unazad u nastojanjima da osvari članstvo u EU".

"Ili će Vlada uspeti u svojim namerama da napravi red i time na neki način ukloniti svoju nemarnost poslednjih meseci i godina, ili nema ništa od tako skorog ulaska Hrvatske u EU", rekao je Svoboda. "Nedavno sam izjavio da se moraju pronaći 'velike ribe', što je Sanader kritikovao, ali primećuje se da postoje 'velike ribe' na području kriminala i one do sada nisu uhvaćene".

Svoboda kaže da se ne može govoriti o eventualnom uvođenju vanrednog stanja u Hrvatskoj, jer se u demokratskim sistemima treba boriti kao demokratija.

Takođe, Svoboda je snažno kritizirao premijera Ivu Sanadera:

"Premijer Sanader sada mora lično preuzeti odgovornost za akcije koje slede i to kako za borbu protiv korupcije, tako i protiv organizovanog kriminala. Sada je trenutak istine i cela Vlada na čelu s premijerom mora delovati", rekao je Svoboda dodajući da je prilikom posljednje posete Hrvatskoj primetio da se mediji i mnogi novinari brane od metoda ucenjivanja i pritiska.

Ipak, on je rekao da sloboda medija u Hrvatskoj nije u opasnosti, pošto se mediji "odupiru i brane". "Vlada mora jasno preuzeti zaštitu novinara sve dok se ne uhvate počinitelji kao i one osobe koje su dale nalog za ubistva. To je odlučujuće, hapšenje onih koji planiraju i organizuju ubistva. Uvjeren sam da se mediji u Hrvatskoj znaju zaštiti i obraniti te da se neće dati zastrašiti".

Šef delegacije EK: Pridruživanje nije ugroženo

Šef Delegacije Evropske komisije u Hrvatskoj Vensan Dežer najoštrije je danas u Zagrebu osudio ubistvo Ive Pukanića i Nike Franjića, ocenivši da taj dogadjaj ipak ne bi trebalo da utiče na proces pridruživanja Hrvatske Evropskoj uniji.

"Najoštrije osudjujemo ove napade", izjavio je Dežer neposredno pre sastanka s predsednikom Sabora Lukom Bebićem i pozvao hrvatske vlasti da istraže sve napade koji su se poslednjih nedelja dogodili u Zagrebu i da otkriju počinioce.

Dežer je rekao da je Evropska komisija spremna da u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala pomogne na bilo koji način.

Rekao je da poslednji događaji ne bi trebalo da utiču na Izveštaj o napretku Hrvatske, koji bi trebalo da bude objavljen 5. novembra, niti na plan završetka pregovora, jer se tim izveštajem ocenjuje napredak Hrvatske u periodu od oktobra 2007. do oktobra 2008.

"Očigledno je da će se ti događaji uzeti u obzir, ali ne bi trebalo da utiču na proces pridruživanja niti da spreče hrvatski napredak" rekao je Dežer.

Red i Dejvis osudili ubistva

Evropski komesar za proširenje Oli Ren izjavio je danas da Evropska komisija "snažno osuđuje kriminalni napad" u Zagrebu i ubistvo vlasnika hrvatskog nedeljnika Nacional Ive Pukanića i direktora marketinga tog lista Nika Franjića.

"Verujemo da će hrvatske vlasti temeljno ispitati ovaj napad i izvesti napadače pred lice pravde", izjavio je Ren

Generalni sekretar Saveta Evrope Teri Dejvis ocenio je da ubistvo dvojice novinara, poslednja u nizu ubistava koja se pripisuju organizovanom kriminalu, nisu "samo pretnja po javnu bezbednost, već i pretnja slobodi medija i slobodi izražavanja u Hrvatskoj."

"Hrvatska vlada je saopštila da će učiniti sve što je u njenoj moći da pronadje počinioce zločina, izvede ih pred lice pravde i iskoreni organizovani kriminal u zemlji", naveo je Dejvis u saopštenju dostavljenom Tanjugu i poručio da će Zagreb u tome imati punu podršku SE.

anonym anonym 14:28 24.10.2008

Vala jeste

Hrvatska je, o ironije, dosta odmakla u odnosu na druge zemlje regiina u procesu evropskih integracija.


Vala jeste, Hrvatska je svaki mesec sve zaduženija. Prema podacima Ministarstva finansija, ukupni spoljni dug Hrvatske iznosi 35,3 milijarde evra.

Jelena Milić Jelena Milić 15:05 24.10.2008

Re: Vala jeste

da ali spoljni dug nije bilo direktno merilo procesa integracija , realan problem da a li ne direktni uzrocno povezan sa procesom eu intgracija

no ove razlicite ocene eu zvanicnika da li ovo sada utice i na proces integracija je vrlo indikativno
sentinel26 sentinel26 20:48 24.10.2008

Re: Vala jeste

Jelena Milić
no ove razlicite ocene eu zvanicnika da li ovo sada utice i na proces integracija je vrlo indikativno
Neće gospodjo.
Vensanove ocjene su merodavnije. Usklik Svobodin je više namijenjen gladnim novinama i novinarima.

Drugo, sada će na vidjelo da izadju neke primjedbe Hrvatskoj koje do sada nijesu bile poznate široj javnosti.
Hrvatska će te zadatke uraditi i ćao ragazi.

Sjetite se situacija, kada često Jelko Kacin ( izvjestilac ) da nejasnu izjavu o Srbiji, delegacija hitno skokne do Brisela, a tamo ih Oli Ren pomazi i kaže: - Biće sve u redu i sa osmjehom uzvikne - " Otetaan valokuva ! " a fotografi spremni ko zapeta strijela.
jande92 jande92 14:43 24.10.2008

susjedi kaj

draga, da li Vam je poznat scenario dogadjaja kod susjeda? Pa to ionako nije bitno jer sledi sablja ili kako se to kaze na novohrvatskom jeziku.Susjede je u posljednje vrijeme zahvatio val nemirnih dogadjaja....
dali76 dali76 18:23 24.10.2008

Sr vs Hr

Svako onaj koji ima priliku otici iz Srbije u Hrvatsku moze vidjeti da je Hrvatska “odmakla” od Srbije.
Doduse Hrvatska je I u bivsoj nam zajednickoj drzavi uvijek bila taj korak ispred bas kao za onoliko koliko je Slovenija ispred Hrvatske.
Jeli takav odnos treba traziti u visini spoljnog duga nisam siguran.
Slazem se da je nacin rijesavanja problema isti u tom krimi miljeu , ali isto tako unfuckable je totalno u pravu kad naglasava razliku izmedju onog sto se sad desava u Hr I onog sto se desilo u Srbiji.
Mislim das u komentari pomenutog autora sasvim razlozni stoga smatram da ne moram nista drugo reci.
Unfuckable Unfuckable 18:39 24.10.2008

Re: Sr vs Hr

hvala na komplimentima
ali moram da dodam nešto - lični stav neka bude -
Hrvatska nije bila ispred Srbije u periodu 2001 - 2003.

Pažnja investitora i kreditora okrenula se ka Srbiji dolaskom Premijera.

Strana predstavništva (tj. regionalna), počela su da pomeraju svoje ofise u Srbiju.

Reforme su krenule snažno i u pravom smeru, saradnja sa Hagom je bila bolja nego Komšijska.

Pušteni su u Srbiju : Merkator, Metro i Cora. Kraj još neuspostavljenog Miškovićevog monopola se nazirao. Mišković poseže za "rezervnim potezom" i počinje da kupuje proizvodnju hrane. Počinje. Ali, zaista uspeva da kupi dobar deo toga tek nakon 12, marta - kada mu više nije ni trebalo.

Osim toga, hrvatski gigant, TDR popio je "pedalu" u pokušaju da jeftino i bez ulaganja uzme srpsko tržište (udarac im je već zadat totalnim sprečavanjem šverca cigareta). Tržište na kome se DNEVNO popuši 3 miliona evra cigareta. Tada je, btw, pokojni Pukanić krenuo u kampanju protiv Premijera. Tada je počela cela orkestrirana kampanja protiv Premijera (i Ovde i Tamo) i zavrtela se spirala koja će dovesti do 12.marta
dali76 dali76 20:45 24.10.2008

Re: Sr vs Hr

Mislim da bi svako pojasnjenje vise od ovog u svezi razlike izmedju Hr danas I Sr juce bilo suvisno.
Ne samo da smo izgubili vojno nego I ekonomski I to zahvaljujuci nikom nego nama samima.
Doctor Wu Doctor Wu 20:54 24.10.2008

Re: Sr vs Hr

Osim toga, hrvatski gigant, TDR popio je "pedalu" u pokušaju da jeftino i bez ulaganja uzme srpsko tržište (udarac im je već zadat totalnim sprečavanjem šverca cigareta). Tržište na kome se DNEVNO popuši 3 miliona evra cigareta. Tada je, btw, pokojni Pukanić krenuo u kampanju protiv Premijera. Tada je počela cela orkestrirana kampanja protiv Premijera (i Ovde i Tamo) i zavrtela se spirala koja će dovesti do 12.marta

Znači, trag (opet?) vodi do (ili preko) Đukanovića...
sentinel26 sentinel26 21:32 24.10.2008

Re: Sr vs Hr

Doctor Wu
Osim toga, hrvatski gigant, TDR popio je "pedalu" u pokušaju da jeftino i bez ulaganja uzme srpsko tržište (udarac im je već zadat totalnim sprečavanjem šverca cigareta). Tržište na kome se DNEVNO popuši 3 miliona evra cigareta. Tada je, btw, pokojni Pukanić krenuo u kampanju protiv Premijera. Tada je počela cela orkestrirana kampanja protiv Premijera (i Ovde i Tamo) i zavrtela se spirala koja će dovesti do 12.marta
Znači, trag (opet?) vodi do (ili preko) Đukanovića...

Šteta. Dokturu se opet javljaju halucinacije, opet mu se Milo prividja.
Doctor Wu Doctor Wu 21:52 24.10.2008

Re: Sr vs Hr

Tetrebe, idi srkni malo vode da se smiriš.
Unfuckable Unfuckable 02:49 25.10.2008

Mlako, zar ne ?

U Zagrebu je državni vrh puna dva sata raspravljao o potezima protiv organizovanog kriminala, na hitno sazvanoj sednici Veća za nacionalnu sigurnost, kojoj su prisustvovali i hrvatski predsednik i predstavnici svih parlamentarnih stranaka. Zapadni mediji ocenjuju da je Pukanić ubijen zbog veza s podzemljem.

Hrvatski premijer Ivo Sanader, koji je i sazvao sednicu, rekao je nakon njenog završetka da nema potrebe za uvođenjem vanrednog stanja u Hrvatskoj, ali je najavio uvođenje "vanrednih mobilizacijskih mera" u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

On je izjavio i da se razmišljalo o uvođenju nečeg sličnog akciji Sablja koja se vodila u Srbiji nakon ubistva premijera Zorana Đinđića, ali da je donet zaključak, posle konsultacija sa ustavno-pravnim stručnjacima, da za tako nešto nema zakonskog uporišta niti potrebe.

izvor

Kuda srlja Hrvatska, zaista ?
i, da li je ovo sukob Mesić - Sanader
ili možda Zagorec - Petrač ?
Kazezoze Kazezoze 08:15 25.10.2008

Re: Mlako, zar ne ?

malo sam na netu slushao izjave hrvatskih politichara i ono shto mi je upalo u ochi je da se rech terorizam jako chesto upotrebljava. kao da se priprema teren da se tragovi o zlochinu prebace na nevidljivog neprijatelja.
znachi da su za ubistvo direktno odgovorni visoki funkcioneri u sastavu vlade i da je ovo ustvari bilo politichko ubistvo.
uostalom i sam direktor nacionala se hvalio svojim prisnim vezama sa hdz-om, posebno sanaderom.
ivana23 ivana23 12:36 25.10.2008

Re: Mlako, zar ne ?

Kazezoze
malo sam na netu slushao izjave hrvatskih politichara i ono shto mi je upalo u ochi je da se rech terorizam jako chesto upotrebljava. kao da se priprema teren da se tragovi o zlochinu prebace na nevidljivog neprijatelja.znachi da su za ubistvo direktno odgovorni visoki funkcioneri u sastavu vlade i da je ovo ustvari bilo politichko ubistvo.uostalom i sam direktor nacionala se hvalio svojim prisnim vezama sa hdz-om, posebno sanaderom.


Vidi Kazz... indikativno:

Poslednji tekst
Ivo Pukanić je u svojoj poslednjoj kolumni objavljenoj u „Nacionalu” 21. oktobra pisao o trendu „kriminalizacije ekrana” koji u Hrvatskoj promovišu televizije, kod kojih „u prvih dvadesetak minuta dnevnika ništa drugo osim kriminala ne postoji”. „Televizije se više ne bave važnim stvarima, što znači da je prosečni hrvatski građanin neinformisan, a uz to dobili smo i kolektivnu nacionalnu paranoju od kriminala i nekakve mafije”, pisao je Pukanić.

Izvor
Unfuckable Unfuckable 14:07 25.10.2008

Re: Mlako, zar ne ?

hm da
još jedna pokojnikova dimna zavesa

edit :
ne znam da li neko prati HRT1, ja sam prinuđen zbogradi gripčine
dakle, bukvalno je zatrpan "ekspertskim" spikama o ....terorizmu !
ivana23 ivana23 17:23 25.10.2008

***

25.10.2008 16:33

„ЕЛ ПАИС”: КОРУПЦИЈА И КРИМИНАЛ УДАЉАВАЈУ ХРВАТСКУ ОД ЕУ

МАДРИД – Шпански лист „Паис” оцењује да корупција и организовани злочин, као „два структурална проблема”, удаљавају Хрватску од од циља да у чланство Европске уније уђе 2011. године.

Мадридски лист се тиме осврће на убиство мафијашком методом директора и службеника хрватског недељника Национал Иве Пуканића и Нике Фрањића.

Корупција и организовани криминал су „наслеђе” у балканским ратовима стечене хрватске независности, „којом се остварио стари националистички сан”, а што је „уз економски успон послужило да покрију колективне одговорности.

„У Хрватској се не говори о прошлости. То је табу тема”, додаје „Паис” и наводи да убиства Пуканића и Фрањића подметнутом бомбом, „као и убиство Иване Ходак - ћерке познатог адвоката повезаног с једном афером с дијамантима током рата - дају црну слику у часу кад се Европска комисија спрема да 5. новембра објави извештај о напретку Хрватске” у европским реформама.

„На ове унутрашње недостатке (у Хрватској) надовезује се светска финансијска и економска криза и тешкоће око усвајања Уговора из Лисабона (о преустројству ЕУ и могућности пријема нових чланица), тако да је жељени циљ чланства у 2011. у никад већој опасности”, наводи шпански дневник.


Бета
Jelena Milić Jelena Milić 11:31 26.10.2008

Re: ***

ivana, hvala vam za sve ove postove.

razgovarala sam sa mnogo poznanika i prijatelja iz Cro. neprijatnost, neprijatnost u najboljem slucaju. u novembrtu ce biti rok koncert mislim na trgu povodom razbijanja atmosferes straha.
ivana23 ivana23 15:46 26.10.2008

Spiralna normalnost?

Nasilje se u Hrvatskoj, očito, normalizira - to je najkraći sažetak niza zbivanja posljednjih mjeseci. Normalizacija pritom, dakako, ne znači vrijednosno prihvaćanje svega što nasilna komunikacija pretpostavlja, nego naprosto ukaz na statistiku – uobičajava se živjeti u sjeni učestalih uličnih obračuna, vijesti stalno započinju izvještajima o kriminalitetu, itd. Istovremeno, rečena normalizacija nasilništva djeluje na spiralan način, sve se već viđeno ponavlja, no svaki puta na sve višoj razini.

Žarko Puhovski

B92, ceo tekst
Unfuckable Unfuckable 15:51 26.10.2008

Re: Spiralna normalnost?

sve se već viđeno ponavlja, no svaki puta na sve višoj razini.

pa da : kao kuvanje žabe
Jelena Milić Jelena Milić 11:33 27.10.2008

zarko puhovski o situaciji

Žarko Puhovski
Spiralna normalnost?
25. oktobar 2008.
Nasilje se u Hrvatskoj, očito, normalizira - to je najkraći sažetak niza zbivanja posljednjih mjeseci. Normalizacija pritom, dakako, ne znači vrijednosno prihvaćanje svega što nasilna komunikacija pretpostavlja, nego naprosto ukaz na statistiku – uobičajava se živjeti u sjeni učestalih uličnih obračuna, vijesti stalno započinju izvještajima o kriminalitetu, itd. Istovremeno, rečena normalizacija nasilništva djeluje na spiralan način, sve se već viđeno ponavlja, no svaki puta na sve višoj razini.


Država je, i dalje, u reaktivnoj ulozi – reakcija, dapače, dolazi u pravilu prekasno i odveć mlako. No, važnije je to što gangsterski obračuni demonstriraju formativnu nazočnost podzemlja koje se je, kako je (makar i nehotice istinito) rečeno ovih dana: «otelo kontroli». Time se, zapravo, priznaje da je – svojevremeno – to gangstersko podzemlje bilo pod (političkom) kontrolom. I to je ključan problem trenutka – nije, naime, riječ «samo» o terorističkom metodom izvedenom ubojstvu, nego, ponajprije, o tomu da posebnost hrvatske situacije zahtijeva i posebne metode obračuna s organiziranim kriminalom.
Za mafiju se tradicionalno pretpostavlja da djeluje tamo gdje to državni aparat ne čini – u domaćim prilikama gangsterske su bande naročito djelatne u sprezi s dijelovima državnoga aparata. I zato će obračun vlasti s organiziranim kriminalom, želi li biti iole uspješan, morati započeti «iznutra», iz aparata samoga – pa i suspendiranjem značajnih dijelova toga aparata (već i zato što odatle «cure» informacije). Uostalom, brojni detalji vezani uz atentat na Pukanića upućuju na visoku vjerojatnost da različiti segmenti podzemlja u najmanju ruku pozajmljuju metode obračuna jedni od drugih (ako i ne surađuju neposredno). A to je postalo mogućim zato što oni iz «nadzemlja» (tajne službe, organi javne sigurnosti, itd.) koji su ih trebali «kontrolirati» nisu ni približno tako dobro surađivali.

Ma koliko kontroverzan bio Pukanićev život, ma koliko raznovrsne bile njegove aktivnosti i interesi, teroristička metoda atentata upućuje na to koliko je važno spoznati motive u pozadini. Jer, terorizam - neovisno o političkome kontekstu koji samo nevježe smatraju bitnim za ovu pojavu – komunicira nasiljem. Da bi se poruka koja širi strah mogla razumjeti – pa onda i izići na kraj s organiziranim strahom prije no što prijeđe u čisti užas - valja znati zašto je baš Pukanić postao žrtvom. A bio je, nedvojbeno, idealan cilj terorističkoga akta koji će strahom zahvatiti najšire segmente javnosti.
Istraga koja je započela moći se, unatoč Pukanićevu živopisnome životu, tek naizgled paradoksalno, ipak lakše doći do naručitelja nego do izvršitelja atentata, jer broj je onih prvih ipak ograničen i interesno odrediv. No, hoće li se – i što – od toga moći dokazati, posve je drugo (a zapravo: prvo) pitanje.
Pored istrage, njezin je povod otpočetka korišten za političko poentiranje. Od histeričnih zazivanja izvanrednoga stanja, do nesuvislih stajališta tipa: «terorizam nije dobar za turizam». Kao što ukidanje ustavno zaštićenih temeljnih prava nije opcija ni za što drugo do za pogoršanje stanja, tako je i izbjegavanje da se stvari nazovu pravim imenom promašeno, jer lažno «umiruje» javnost. Strah od pitanja «tko je sljedeći?» ne smije, konačno, biti izgovorom za ukidanje političkoga pluralizma prema kod nas stalno opetovanoj formuli: «u ovoj situaciji valja zaboraviti na stranačke razlike». Nije pritom riječ o svjetonazorskome obrascu – dođe li do jačanja aparata represije (što je gotovo neizbježno), a oporba – u ime nejasnoga konsensusa – odustane (makar i u kratkome, ali bitnom razdoblju) od razlikovanja spram vlasti (pa i od njezine kontrole), mnoga će prava biti pogažena – a to je trijumf nasilja nad pravom (da se o pravičnosti, kontekstualno, i ne govori)
Možda bi se, Churchillovim riječima, doista moglo jednostavno zaključiti: bit će mnogo gore prije no što bude bolje. Jer, na zaoštravanje će gangsterskih obračuna, uza sve ostalo što već djeluje, utjecati i nepovoljne opće okolnosti - primjerice općesvjetski pad cijena nekretnina samo će zaoštriti kriptomafijaške tendencije u domaćem građevinarstvu, i sl.
Upravo stoga, policiji i pravosuđu treba dati punu podršku (u okviru ustavnih ograničenja), no bitni će se problemi rješavati drugdje – u državnome aparatu («tajnim» službama prije svega) koji je, u najmanju ruku, neaktivnošću pogodovao kriminalu, te, konačno, u javnosti koja – ni zbog čega ne smije odustati od sebe same. Jer, od formalnoga izvanrednog stanja opasnije samo to da izvanredno stanje društva bude shvaćeno kao (spiralna) normalnost.
Upravo je zbog ove sve očitije spiralnosti, zločin neprijeporno ključna tema lokalne javnosti posljednjih mjeseci, pa i godina. Nije pritom dostatno zgražati se nad crno-žutom obojenošću medija, nad time što većina udarnih vijesti gotovo svih uredništava u osnovi pripada (nekadašnjoj) crnoj kronici. Jer, neovisno o teško izdrživome primitivizmu medijskih manipulacija krvlju, ubojstva se doista zbivaju (potrebno bi, doduše, bilo postaviti pitanje o mogućemu odnosu recentnoga promicanja kriminala kao odlikovanoga medijskog sadržaja – uz rijetke i, uglavnom, neuvjerljive kritičke tonove – i stvarno nazočnoga nasilja). No, tek su načini reakcije na učestalost (a, vjerojatno, i umreženost) teških kažnjivih djela ono što govori o društvenome konceptu normalnosti – po pretpostavci suprotstavljenome kršiteljima normi (koje pravo, doduše, ne naziva zločincima, ali, Kazneni zakon ipak, spominje zločin iz mržnje, zločin protiv čovječnosti i zločinačku organizaciju).
U trenucima u kojima – konačno – dolazi do (ne nužno pravosnažnih) presuda zbog nekih od javnosti najinteresantnijih zlodjela događa se, međutim, u pravilu zabrinjavajući paradoks. Presude o kojima je riječ (a još češće njihovo kašnjenje ili izostanak) ne komentiraju stručnjaci, nego ponajprije srodnici žrtava (gdjekada i osuđenika). Udovica je Reihl Kira nakon presude Gudelju bila privilegirana komentatorica (na sva tri nacionalna TV kanala), otac Ivane Hodak je već bio dogovorio jednosatni TV nastup, majka Luke Ritza obavještava javnost o tomu da joj je policija obećala kako će „prva biti informirana o ishodu istrage“, porodica ubijene Kristine Šušnjara nije zadovoljna kaznom ubojici, roditelje Australke nestale u Dubrovniku ne silaze s naslovnica, itd., itd. Riječju, društvena se reakcija na zločin svodi baš na one koji to – prvenstveno u ime objektivnosti – ne bi trebali (javno) činiti.
Ovakav je tip reakcije valjda najgori posljedak kanceroznoga razmaha cro-kriminala. Zajednica time na posve nedopustiv način legitimira svoju reakciju – namjesto (jedne verzije) realno moguće racionalne pravde, kao opravdanje (ili kritika) pravosudnoga djelovanja pojavljuju se revanšistički osjećaji neposredno pogođenih. Čak i ako je odmazda potrebna, ona ne smije biti obiteljski motivirana; zadaća pravosuđa svakako nije udovoljavanje (ljudski posve razumljivim) težnjama za «najstrožim kažnjavanjem onih koji su ubili našega najdražeg». Dapače, ono postoji upravo zato da takve emocije ne bi postale opravdanjem osvetničkoga djelovanja (koje bi, unatoč svemu što pogođeni osjećaju, i samo bilo kriminalno).
I opet, mediji posve cinično eksploatiraju bol i povrijeđenost preživjelih žrtava, onih kojima su ubili sina, muža, kćer…No, ova eksploatacija nije problematična samo na razini manipuliranja nesrećom, nego – s mnogo dubljim konsekvencijama – upravo time što propagira «uzimanje pravde u vlastite ruke». Ako se svakoj udovici ili ocu ubijenoga svaka odluka suda da uzme u obzir i neku od olakotnih okolnosti i može činiti nedopustivom, javnost bombardirana gotovo isključivo ovim kutom gledanja na funkcioniranje pravosuđa ne vidi samo (itekako značajne) nedostatke sustava, nego odista počinje vjerovati u to da su policajci i državni odvjetnici (da se o sucima i ne govori) puki mlakonje (koje bi, valjda, trebao nadomjestiti linč), a to nije «tek» kraj šansi da se ikada dopre do vladavine prava, nego i opravdanje spirale nasilja.
Postojeći komentari (0) | Pošaljite komentar

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana