Eksperimenti u blogovanju| Kultura| Literatura| Reč i slika| Umetnost

Žena

trener92 RSS / 08.03.2009. u 00:40

Svim ženama na blogu...  

 red_rose2.jpg

 

"Samo činjenica što mi je žena pružila ruku, značila je čitavu epohu u mom životu"

Фёдор Миха́йлович Достое́вский

 

 


Bio sam u kazalištu; došao sam među prvima,

da dobijem sjedalo, dobio ga i svejedno izgubio. Ja sam došao sat ranije, jedna gospođica pet minuta, i ja sam joj ustupio svoje mjesto i za pauzu i za predstavu, jer ona je molila samo za samo za pauzu - razumijete..." Ja sam joj odmah ustupio mjesto i za pauzu i za predstavu, jer ona je molila samo za pauzu, a ja sam joj kao kavalir morao dati više no je ona tražila. Da sam se sjetio svoje muškaračke dužnosti prije no se je ona sjetila svojega ženskog prava, imao bih sjedalo za same predstave, jer bih joj ga ja bio ponudio za pauzu. Bila je lijepa i to je mislim dosta. (Opisivati ljepotu je najugodnije i najlakše: laž bez protudokaza i tat bez svjedoka - eto poezije! Umjetnik otkriva, tj. vidi ono što drugi ne vide jer gleda onako kako drugi ne gledaju, i piše, tj. radi ono što nitko drugi ne čini.) Ako te žena prva poljubi, onda ne možeš ostati samo kod poljupca ako si kavalir. A ipak, ako se pravo uzme, ona je gospođica počinila jednu nepristojnost - bila je drska. Jedno, jer je zamolila "za pauzu", a drugo, jer je primila moju ponudu i "za predstavu".
Znam da je galanterija krepost muškarca, makar kult žene datira otkako je blažena djevica Marija ušla kao model u slikarske atelijere i makar lijepa pjevačica vrijedi više od dobre pjevačice. Rafael, Murillo i Sarto dali su nam prekrasne madone, Van Dyck ružnoga Hristosa, Spagnoletto upravo odurne martire. Grčki nam kipari dadoše naprotiv božanski lijepe Apolone, što nije čudo ako se uzme u obzir Sokrat, platonizam i Safo i ne pusti s vida zanos svete Terezije i Veronike za Isusom. Svaka rijeka ima svoj izvor, a ako je umjetnost stvaranje, onda pretpostavlja ženu, muškarca i dijete. Ali o tome ne moram pisati; odviše je vulgarno i obično. Već od nekog sam vremena obuzet pravom manijom otkrivanja i artizma. Trista trica ostavlja u meni trista boli i trista puta trista misli, i ovako izgubljen vrludam po svijetu i samo kiša može da me prikuje za stolac.
Dani mutni, dremovni, alkoholični; zelenilo žuti i trune; obrisi se gora, kruta modrina i suhar sijedoga sunca tope i rastvaraju kao čirovi; atmosfera kao groznica; oblaci kao hunjavica; zemlja kao neotrti otpaci na tijelu svemira, a boje i oblici degeneracija. Pogled naš ne pliva više; on se utapa; misao naša ne leti; ona se ruši; zora se ne luči od podna, ni večer od noći: nebesa samo siva i crna mračno i bez volje leže omotana pamukom i gazom oblaka, i kad se tamo pomoli trak sunca, čini se da je ono mlaz pusa zapackao obloge. Samo za večeri i šetnja pokraj razdraganih izloga i svjetla gdje svjetina unaša dah jesenske sjete, lišća i one intimnosti zatvorenih lokala, zurenja kroz staklo prozora u staklo čaša i lelijanja dima i misli povrh tinjajućeg, modrikastog plamena punča - dolaze uspomene i san. I ja otkrivam. I kad se vratim u svoju sobu, volim puštati posmijehe, sažalne i žute kao lišće naših parkova, da zasiplju mrtvu prošlost kao cvijeće i zemlja.
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Ona je žena moga prijatelja. Nije lijepa, ali je bila lijepa. Sad je omršavjela; jabučice joj iskaču kao dvije suhe kruške i kad je zle volje, lice joj postane naglo asimetrično kao da joj je tkogod prilijepio žestoku ćušku. Laka je, kosturna i suha kao škica; podočnjaci su joj kadšto nabuhli; dvije joj tamne crte koso režu obraze, i njihova je sjena nježna, prozirna i sanjarska kao impresija; usne su joj rastavljene, a kad ih stisne, rekao bi, boli je zub. Ujutro zna pokadšto začudo biti vrlo lijepa - ako baneš iznenada, ako je zatečeš, ako nema bluze, ako se zasrami, ako su joj kose bez frizure, zubi neisprani, ako vonja po krevetu; ako zna da je nedolična - ako je zatečeš naime u prilici - nedopuštenoj. Eno, onda je ona lijepa.
Jedanput sam sjedio u kavani pokraj nje i prijatelja. Prijatelj je govorio o zastarjelosti materijalizma; ja sam slučajno primicao moj palac njezinim prstima; onda sam se dotakao njenoga koljena i vidio da je divna, prekrasna, neodoljiva. Evo kako: Ona ljubi svoga muža i štuje mene; ona zna da njezin muž ljubi nju i mene; ona zna da ja ljubim njenoga muža i da štujem nju. A sada osjeća moj palac, onda moje koljeno - onda zna da ja osjećam njezine prstiće, suviše stisnute u cipelicu, i njezino koljence, omotano u crnu čarapu i platnenu suknjicu gdje tek dosiže bijela čipka njezinih svitica. Ona zna da činimo nešto - nedopušteno! Zato joj se oči smiju i plaču; lice blijedi i rumeni; srce udara u prsa i pleća, u njezinu grud i hrptenjaču. Kad bi ona smjela reći mužu: "Ja samo tebe ljubim, a on me samo poljubio - ja sam bila uvijek tvoja, a njemu sam se samo za pet minuta podala - ja sam grešna, ti me kazni - ja ću obaviti skrušenu pokoru, griješiti opet i okajati grijeh!" Žena je potrebna grijeha i kazne.
Ona uživa sada u dodiru moga koljena kao na ispovjedaonici: ona ljubi Krista kao Magdalena, pa bila nevinija od Alojzija.
Ovako je eto počela naša ljubav i može se reći svršila.
Ja sam tad pozvao šartrez. Njegov lascivni, masni i priljepljivi tek, miris i boja pristaje najljepše jednoj večeri koju provodiš u društvu zanosna prijatelja i oduševljene žene. On veže društvo vezom simpatija, slatkorijeka i duhovitosti. Čini se kao koljeno koje svaku nogu dirne, kao usna koja svako lice zbliži, kao smiješak koji se svakoga dotiče. U svih su nas bile usne jednako zaslađene, nosovi jednako pomilovani, oči jednako razdragane. Ona je rekla: "Neću piti"; muž ju je zaklinjao neka se ne nećka. On je nije shvatio. Ona je rekla "Neću piti" da uistinu uzmogne piti; ona nije ni pila radi želuca i mozga: ženski je želudac i mozak niži od našega. Ona je postojano tvrdila: "Ta ja ću se opiti!" I kad je liker strastveno zaigrao u njezinim očima, jeziku, grlu, i utrobi, ona je izgledala kao curica koja na vaš nenadani pozdrav ili poljubac krikne od straha i zabune, a postojano je i pozorno pazila da je ne mimoiđete ni pozdravom ni cjelovom. Jedna je čašica ne može opiti; ona to zna. Ali ako vas ne uvjeri da će se opiti, tj. počiniti nešto nedopušteno, zašto bi onda - pila?
Moja je pokojna majka bila vjerna mome ocu: ni jednog nedopuštenoga pogleda ne bilježi njezina šezdesetljetna prošlost. Ali ona je bila rastrošna: ona je pravila dugove, radi nas djece, dugove i - krivnje, pravila potajno, da otac ne sazna, mada je najposlije otac svejedno morao saznati. Njezin je život bio pun ovakvih tajanstvenih, nedopuštenih, sitnih dugova: ona je kupovala sladora, slatkiša, voća... sve ono što je bilo suvišno, "da joj djeca ne gladuju", kako je to ona uvjeravala; uistinu pak, ona se je morala zaduživati da se može prenavljati, lagati, činiti nešto nedopušteno - imati osjećaje grijeha i draž krivnje. I uvijek kad bih zagledao razgaljenu grud žene moga prijatelja, njezinu jutarnju opremu sa dahom kreveta, njezino nećkanje na ponuđeni liker - ja sam se sjećao svoje majke, nepoznate gospođice u kazalištu i ovih nevinih uprepašćivanja i zgražanja nedužnih djevojčica pred cjelovima za koje ste vi uvjereni da su nešto tako jednostavno i - nedužno...
Rastasmo se. Ja sam joj pisao dugačka pisma o artizmu. "Vaš dodir one večeri, i - kasnije - Vaša tanana pojava koju je vodio Vaš muž i moj prijatelj, i koja je poput sjetne sjene polazila njegovoj kući; Vaš pogled koji je polupijano posrtavao po mokrom asfaltu; Vaš vrat koji je osjećao moje oči što su se topile na ugrijanom metalu Vaše puti; Vaš šeširić što je nahereno-jogunasto trepetao s crvenom vrpcom na disajima velike, mutne, plačljive noći; Vaše cipelice što su tapkale po trotoaru kao obijest i prokšenost gospodske djece, Vaš struk koji je stiskao moj prijatelj i Vaš muž: Vaše ručice, ukočene, mršave i blijede, što su besvjesno tražile milostinju topline i poljubaca, i sva ona večer što je poput ledene sape srtala na staklo Vaših očiju i mutila bistrinu vida - sve je to ostavilo u meni nezaboravan dojam. Odonda uđoste u intimni krug mojih misli i osjećanja: kao slika, kao kip, kao glazba. U sumraku se ovako krade Vaša pojava i čini mi se da uvijek dršće na zidu moje male sobe Vaša sjena. I ja tu sjenu ljubim, tu sjenu gledam, tu sjenu hvatam. Nedohvatnu. I u tome je Vaš čar - u tome je moja umjetnost. Kad bi ona sjena postala živo, kad biste Vi ušli u moju sobu onako sjetna i živahna najedanput, kad bi se moj dah sudario s Vašim, rnoje usne srele s Vašima, moj pogled utonuo u Vaš - onda bi došao život koji u prasku - ne samo baruta! - ubija umjetnost... Ostanite daleko, plava ljubavi - mi cjelivamo trak sunca - i sunce je život, dok mu se ne približimo... Evo, sumrak biva mrak, lampe ne palim; palim cigaretu..."
Ona mi nije odgovorila. Razumjeh da mora biti užasno nesretna, jer bi njezin život mogao biti sretan samo u takvoj nesreći da joj njezin odgoj dopusti i da meni otpiše, da mi se poda, da njezin muž sve dozna i oprosti. Evo, ona je uvjerena da njezin muž ne bi oprostio, da bi je jednostavno otpravio, da bi tražio rastavu (on je slobodni mislilac) i da bi se ona našla bez sredstava. Zato - nije lijepa! Pripovijedahu mi oni koji je češće viđahu da postaje sve bezvoljnija, mršavija i ružnija. Razumijem: ona je u svojoj naturi potpuna, prava kulturna žena i toj svojoj naravi ne može udovoljiti kako bi htjela i kako to naša kultura zahtijeva. Tako gubi čar, ženskost: degenerira se, i bog zna neće li postati stup feminizma ako za vremena ne postane majka, pa će ljubiti djecu tako ludo, izgubljeno i strastveno da će se osjećati krivom bar pred svojim mužem. Moj prijatelj mora to shvatiti i dati svojoj ženi ili dijete ili ljubavnika.
I ja sam mu pisao; pisao o njegovoj ženi i svom artizmu, i rekao da sam ja u nju zaljubljen samo do nekih granica i da to on mora smatrati najčišćim izljevom moje umjetničke duše i ne biti - ljubomoran. Jer mi se je, da iskreno kažem, njegova žena ražalila. Znam da ona strepi od pomisli na ljubavnika: njezin odgoj i egzistencija to brani. Jedini je spas njezine ženskosti u ljubomoru njezina muža. Ja međutim poslah pismo i otiđoh s jednim prijateljem na pivu. Ovaj prijatelj nije oženjen: zaljubljen je u zaručnicu jednog mog znanca. Ona zna da je ovaj moj neoženjeni prijatelj ljubi, zato je zadovoljna i zato može iščekivati sa namjernom i neobičnom strpljivošću. Ona će biti svome zaručniku to vjernija što će više osjećati simpatiju prema ovom mom neoženjenom prijatelju. To je moje najdublje uvjerenje.
One sam večeri bio silno raspoložen. Nešto ljubav mog prijatelja, nešto piva, nešto razgovor o proljetnim bojama Bukovčeva platna, o čovjeku-životinji Rubensovih bojeva, o muskulaturi Michelangelovoj, sve me je stalo ugodno škakljati i rekoh: "Ajdmo k - onima!"
U salonu u kojem se vrzahu šarolike ženske s istim pospanim pogledima što činjahu dojam arapskih priča slušanih u zimi i pripovijedanih od sijede tetke, stadoh osjećati veliku raskoš djetinjstva i igranja. Jedna je djevojka
bila sjela na moje krilo; malena, puna, i puti tako mekane te mi se pričini da su moje ruke upale u snijeg. Dobih apetit: slina mi se nakupi na usnama kao na pogled sladoleda: creme, jagode i limuna, i pomislih u paroksizmu alkoholizma prinijeti jeziku nju cijelu i pustiti da se topi slačina, ljubav i mladost, sva ona hladna, jeftina i prodajna žena na gorućim mojim usnama i nepcu. Gorio sam od alkohola, ne ljubavi. Ona me je rashlađivala. Nekoliko je puti primih za vrat i srsi mi prođoše tijelom. Snijeg! I velika me žeđa stade moriti; žeđa gladi, ne žeđa sitosti. I opet je primih za vrat. Moji tvrdi, neravni, dugi prsti upadoše sasvim u onu mekanu, gojnu put: ona se je smijala. Usta joj se rašire, usne stegoše, utanjiše i samo rubovi gotovo bojadisanim crvenilom upisaše tanku, dugačku, oštru crtu. Pade mi na um kako je jedna žena u šali zavezala ljubavniku oči, kako se je on toj šali prepustio, smijući se grohotom i kako mu je ona ispalila samokres u grkljan. I ta je pomisao umah izbrisala jednim tankim i strelovitim kretom sve boje njezinog lica: oči joj se smijahu. Mene je stao oduševljavati kret kiparski i dramski, ne slikarski i lirski: zadaviti je dok se smije, u šali... Gušio sam je sve jače. Ona se je smijala; do suza, hrapavo. Ali ja glasa ne čuh. Oči joj igrahu upaljene, pijane kao na iglama; obnevidjeh. Gledao sam svoje koščate prste i vore njenoga vrata i veliko me oduševljenje strahote i neobičnosti, krivnje i zlodjela stane ledeniti. Smijao sam se. Ona se je otela. Ja sam se bez prestanka smijao. Sviđala mi se ta poza davljenja; kao kip; i dramski efekat: od šale je u šali udaviti. Činilo mi se da glumimo. Moja me je uloga zanašala. Tri je puta primih; tri se puta otela. Ja sam je bio odlučio baš zbiljski zadaviti u šali: zato sam se smijao i ona nije niti u snu pomislila da je davim ozbiljno. Prijatelj me je vukao ustran; i on je mislio da se šalim; glumili smo prekrasno. Ja sam blijedio od uklesanog smiješka što mi je poput kliješta širio usne. Nikada, činilo mi se, neću skupiti usne. Svečanost me je bila ukamenila. Zadaviti je! To je imao biti efektan finale i ja sam stao hotimice zavlačiti konac. Činilo mi se da ono gleda publika bez daha, nestrpljivo i da će moje zatezanje, njezin otpor i sprečavanje mog prijatelja samo dovesti nerve gledalaca do kulminacije natege. Primih je i četvrti put: aplauz kao da je siktao iz pogleda i daha umišljenog općinstva i ja sam postajao sve ledeniji; onaj led prostitucije bio me ukočio: bila je poza nepomična, uklesana, vječna: davljenja od šale za šalu - ulaz efektne, nenadane, britke smrti... Stisnuti jače i led će probiti sve ove grudi: publike, bludnice i umjetnika. I nisam je zadavio. Prijatelj me je odvukao dobrodušno grohoćući. Ona se je smijala pravim hihotom i ja ne dospjeh nikako stegnuti usne. Pođosmo na likere. Pio sam. Onaj je prizor ostao u mojim zjenama urezan i kad sam pijan stao posrtavati, činilo mi se da su moje oči izvan mene i da sam za njih privezan užetom kao pseto i da ih slijedim pod udarcima, naježuren, opirući se, daveći se o čvrste ruke svog gospodara.
Drugi dan bijah budan, ali ne trijezan. Drhtao sam kao od ganuća, zanosa i strasti. Pođoh i opet na pivu. Kostura ne osjetih; glas hrapav i mekan; oči pune i mutne; sunce nujno i blijedo; ljudi mračni i pokisli; a tamo su se dalje klisure otimale bespomoćno i osamljeno laskama nakostrušenog mora. I nekaki masni oblaci kao zapaprene slanine, stadoše se nositi povrh planina i kružiti oko sunca, poput noćnih mušica oko lampe. I oni se rastapahu. I opet pođoh na pivu. Žeđao sam.
Uspomene me stadoše oblijetati poput nedohvatnih mirisa, uzdaha, vila i melankoličnih leptirića, šarobojnih, prozirnih, sprešanih, umirućih. Konobarica, plavojka, blijeda, modrooka i nijema, gledala je u mene, i jamice joj se stadoše dupsti na obrazima i bradi. Vidio sam joj zube i blijede, uske usne, i žena moga prijatelja i zaručnica mog znanca i moja sinoćnja prijateljica stadoše koketno sipati na mene svoje poglede, crne, plave i smeđe. "Nisi zadavio" - šumljahu oko mene njihove kose, haljine i mrežice njihovih očiju. Šumljahu žalosno i umorno. Bilo mi je da sve one traže na meni krivnju, grijeh i zločin, da traže ideal svojih sanja i ženskosti, ali ne pokajanje. One su očajno i tužno tražile muškarca koji davi i ne kaje se: koji ubija prostitutku, nevjernu ženu i izgubljenu ljubovcu, i prezire pokoru... A ja sam mislio mutno i magleno, ganut od alkohola i pijan od ganuća i osjećaja, da nisam za nevolju žena, da nisam majka, da sama ljubav ne može biti za mene izvor krivnje ako nije povezana zločinom. Žena udata ima ljubavnika - drugo je to ako muž ima ljubovcu; žena se poda svakome koji plati - drugo je to ako muž ima sve; žena se iznevjeri, proda, izlaže i čar je njezin iskupljen - muž mora da siluje i okrvari - on rani prvi put svoju ženu i čar je već izgubljen; drugi put mora ubiti - jer ako ti žena ponudi poljubac, ne možeš ostati samo kod cjelova ako si kavalir. Naš je život nasilje - njihov umiljavanje, mi smo krvnici - one lašci; mi grijeh - one pokora...
A žena se mog prijatelja ono krade kroz retke... Kao da ne znam! Ti si bila djevojčica i pogled je za tebe bio ono što za tvog današnjeg muža stisak. Ti si bila tek dala poljubac kao anđeo, a on ga je već bio dao kao čovjek. A anđeli su bili prije od ljudi... Čuj svete knjige, plava ljubovco i crna sjeno, mrtva ljubavi i zasipana prošlosti. Vi idete naprijed progresijom života, mi onom životinja. I dok ćete vi smjeti doći do cigareta, dugih hlača, sabora, i nasilja, mi ćemo već biti prešli onu točku gdje se je sustavila moja ruka i usna... Nećete biti više žene... Jer evo mi javlja jedna pouzdana ličnost koja je u samu stvar dobro upućena, da je moj prijatelj primivši moje pismo pošteno izlemao svoju ženu... I još doda ista pouzdana ličnost da je žena moga prijatelja kaoti dobila boju i formu; postaje, vele, sve ljepša, punija i - pikantnija...

 

Janko Polić Kamov

 

 

top secret 

moj prijatelj (s )

tajanstveni pozdrav iz ugla sale !

 i najlepši poklon ženama

Elvis Costello  She

Pod sjajem zvezda ove noći 

 

AtačmentiKomentari (82)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

JJ Beba JJ Beba 00:54 08.03.2009

hvala
then I've got the pill
Ova pesma Lorette Lynn direkatn je krivac meklarenovog "mešanja " u punk
to je bila pesma koja ga je trigerovala
nalazila se u svim punk džuboksovima

hvala treneru

trener92 trener92 01:05 08.03.2009

Re: hvala

JJ Bebathen I've got the pill
Ova pesma Lorette Lynn direkatn je krivac meklarenovog "mešanja " u punk
to je bila pesma koja ga je trigerovala
nalazila se u svim punk džuboksovima

hvala treneruSve najlepše Bebo Slave To Love

Whateverheldin heldin 01:26 08.03.2009

...

Prvi put, stidljivo, samo da kažem: HVALA!

trener92 trener92 01:42 08.03.2009

Re: ...

heldin
Prvi put, stidljivo, samo da kažem: HVALA!


Bilo mi je zadovoljstvo, a da razbijemo tremu


i jedna lepa pesma za tebe

She's Always a Woman -
Dobro došla!
heldin heldin 02:19 08.03.2009

Re: ...

Hvala, bolje te našla!

Da ispravim grešku... Nije red da se u kuću, prvi put, ulazi praznih ruku!Hvala još jednom!
trener92 trener92 02:29 08.03.2009

Re: ...

heldin
Hvala, bolje te našla!

Da ispravim grešku... Nije red da se u kuću, prvi put, ulazi praznih ruku!Hvala još jednom!


Hvala tebi što si došla
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 03:10 08.03.2009

Re: ...

heldin
Nije red da se u kuću, prvi put, ulazi praznih ruku!

Лепа ти хаљина;-)
trener92 trener92 03:26 08.03.2009

Re: ...

Лепа ти хаљина;-)

Lepa,jeste vala, a u kombinaciji sa onim vinom tamo, na polici ....milina
heldin heldin 04:02 08.03.2009

Re: ...

trener92
Лепа ти хаљина;-)

Lepa,jeste vala, a u kombinaciji sa onim vinom tamo, na polici ....milinaOvo samo potpomaže stidljivost...


Evo skromnog dara za džentlmene

[youtube]Aretha Franklin - I Say A Little Prayer[/youtube]
trener92 trener92 22:26 08.03.2009

Re: ...

heldin
trener92
Лепа ти хаљина;-)

Lepa,jeste vala, a u kombinaciji sa onim vinom tamo, na polici ....milinaOvo samo potpomaže stidljivost...


Evo skromnog dara za džentlmene

[youtube]Aretha Franklin - I Say A Little Prayer[/youtube]

Hvala ti i još nešto od mene

I'm Outta Time
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 01:58 08.03.2009

pravi si gentleman

bre treneru! hvala ti! zasuo si nas danas predivnim postovima i zato hvala ti još jednom.

evo ti pa nalij po volji...mirelarado mirelarado 02:12 08.03.2009

Тренеру,стварно си

највећи џентлмен на блогу.

Grazie
trener92 trener92 02:12 08.03.2009

Re: pravi si gentleman

njanja_de.manccini
bre treneru! hvala ti! zasuo si nas danas predivnim postovima i zato hvala ti još jednom.

evo ti pa nalij po volji...

njanjo hvala tebi što si došla , sve najlepše ti želimWoman

trener92 trener92 02:21 08.03.2009

Re: Тренеру,стварно си

mirelarado
највећи џентлмен на блогу.

GraziePrego Signora

Milutin Milošević Milutin Milošević 01:59 08.03.2009

Njima

trener92 trener92 02:05 08.03.2009

Re: Njima

Milutin Milošević
Ona


Dona
Milutin Milošević Milutin Milošević 02:22 08.03.2009

Re: Njima

gera92 gera92 04:57 09.03.2009

Re: Njima

trener92
Milutin Milošević
Ona


DonaTreneru, ne bih da kvarim zurku, ali, Dona je pesma o kravi koju vode na klanje...

A... hm... mozda si i namerno subverzivan - zeznut si ti igrac... ovaj, trener.
trener92 trener92 20:45 09.03.2009

Re: NjimaA... hm... mozda si i namerno subverzivan - zeznut si ti igrac... ovaj, trener.


Vidiš da sam je namerno postavio kod Milutina. Ne mislim na njega , ali zar često muškarci ne tretiraju žene na taj način? Ja mislim većina . Nažalost
gera92 gera92 21:35 09.03.2009

Re: Njima

trener92


Vidiš da sam je namerno postavio kod Milutina. Ne mislim na njega , ali zar često muškarci ne tretiraju žene na taj način? Ja mislim većina . Nažalost


Na zalost Treneru - mislim da je interakcija u pitanju.
Vecini, oba pola, je cak i zavodjenje postalo passe, sto za posledicu ima tu vrstu (mal)tretmana.
A mozda je i sve stvar iskustva, mozda iskustvo ucini da promiskuitet (klanje) prestane da pumpa nas ego i natera nas da se jos jednom zaljubimo i navucemo taj kostim vecnog decaka...

Mozes, ako ti nije tesko, jer ja ne umem, da ovde stavis Balasevicevu Provincijalku, iz koje sam parafrazirao dva stiha.
ines08 ines08 22:12 09.03.2009

Re: Njima

gera92

Mozes, ako ti nije tesko, jer ja ne umem, da ovde stavis Balasevicevu Provincijalku, iz koje sam parafrazirao dva stiha.


Mogu ja? Evo...
gera92 gera92 22:35 09.03.2009

Re: Njima

ines08
gera92

Mozes, ako ti nije tesko, jer ja ne umem, da ovde stavis Balasevicevu Provincijalku, iz koje sam parafrazirao dva stiha.


Mogu ja? Evo...


Kako lepo od tebe.
Hvala Ines.

edit
Tek sam sad video da je Balasevic vec komentarisan kod tebe, pa bih te pitao kako se kotira Nedostaje mi nasa ljubav mila...?
ines08 ines08 22:54 09.03.2009

Re: Njima

gera92
Kako lepo od tebe.
Hvala Ines.

Zadovoljstvo je moje

Dopalo mi se ovo što si napisao:
Vecini, oba pola, je cak i zavodjenje postalo passe, sto za posledicu ima tu vrstu (mal)tretmana.
A mozda je i sve stvar iskustva, mozda iskustvo ucini da promiskuitet (klanje) prestane da pumpa nas ego i natera nas da se jos jednom zaljubimo i navucemo taj kostim vecnog decaka...

A ta mi je pesma posebno draga, pa eto...
ines08 ines08 23:06 09.03.2009

Re: Njima

gera92

edit
Tek sam sad video da je Balasevic vec komentarisan kod tebe, pa bih te pitao kako se kotira Nedostaje mi nasa ljubav mila...?

Kotira se, kotira se... na mojoj listi u prvih 10 od Balaševića

Nedostaje mi naša ljubav mila...
gera92 gera92 23:12 09.03.2009

Re: Njima

ines08
gera92

edit
Tek sam sad video da je Balasevic vec komentarisan kod tebe, pa bih te pitao kako se kotira Nedostaje mi nasa ljubav mila...?

Kotira se, kotira se... na mojoj listi u prvih 10 od Balaševića

Nedostaje mi naša ljubav mila...


Meni je to najlepsa njegova pesma. Hvala jos jednom.
gera92 gera92 23:13 09.03.2009

Re: Njima

ines08
gera92
Kako lepo od tebe.
Hvala Ines.

Zadovoljstvo je moje

Dopalo mi se ovo što si napisao:
Vecini, oba pola, je cak i zavodjenje postalo passe, sto za posledicu ima tu vrstu (mal)tretmana.
A mozda je i sve stvar iskustva, mozda iskustvo ucini da promiskuitet (klanje) prestane da pumpa nas ego i natera nas da se jos jednom zaljubimo i navucemo taj kostim vecnog decaka...

A ta mi je pesma posebno draga, pa eto...Dopalo bi se i meni kad bi uspeo da zatvorim krug...
Bezim sad, dok je jos vreme, iako mi prija da caskam s tobom.
Cinis da postajem umiljat, a toliko sam ulagao u blaziranost svih ovih sezona, pa da ne pokvarim masku...
trener92 trener92 01:47 10.03.2009

Re: Njima


Na zalost Treneru - mislim da je interakcija u pitanju.
Vecini, oba pola, je cak i zavodjenje postalo passe, sto za posledicu ima tu vrstu (mal)tretmana.
A mozda je i sve stvar iskustva, mozda iskustvo ucini da promiskuitet (klanje) prestane da pumpa nas ego i natera nas da se jos jednom zaljubimo i navucemo taj kostim vecnog decaka.


Namerno sam simbolično prikazao ( možda je trebalo da napišem "Dana " - jasno ti je, ne sumnjam, iako poređenje nije baš najsjanije, ponekad ...hm... ko zna) , , ali kad razmislim ,slažem se s tobom, ipak je interakcija u pitanju,

a toliko sam ulagao u blaziranost svih ovih sezona, pa da ne pokvarim masku...


A ovde, moram ti reći da ti je maska loša,bar mene nikada nisi ubedio u to. ( da nisi sensitive kind)
( trener zna

Mozes, ako ti nije tesko, jer ja ne umem, da ovde stavis Balasevicevu Provincijalku,

Provincijalku sam već postavio kod gordanac, ali vidim da je i ines,
hvala ines
ines08 ines08 02:54 10.03.2009

Re: Njima

trener92
gera92

a toliko sam ulagao u blaziranost svih ovih sezona, pa da ne pokvarim masku...


A ovde, moram ti reći da ti je maska loša,bar mene nikada nisi ubedio u to. ( da nisi sensitive kind)
( trener zna

Treneru, mi smo malo ćaskali na tvom blogu dok nisi bio tu. Dok se Gera nije uplašio za svoju blogovsku reputaciju, pa pobegao .
Btw, ni ja mu nešto ne verujem da nije od sensitive kind, odao ga Balašević i taj kostim večitog dečaka...

trener92

Provincijalku sam već postavio kod gordanac, ali vidim da je i ines,
hvala ines


(Zlo)upotrebila sam priliku da linkujem svoj blog o Balaševiću
trener92 trener92 16:49 10.03.2009

Re: Njima

Treneru, mi smo malo ćaskali na tvom blogu dok nisi bio tu

Tako i treba da bude , zbog toga je i postavljen ovaj blog
upotrebila sam priliku da linkujem svoj blog o Balaševiću

Slobodno, uvek( kada ja već nisam)
gera92 gera92 17:15 10.03.2009

Re: Njima

ines08
trener92
gera92

a toliko sam ulagao u blaziranost svih ovih sezona, pa da ne pokvarim masku...


A ovde, moram ti reći da ti je maska loša,bar mene nikada nisi ubedio u to. ( da nisi sensitive kind)
( trener zna

Treneru, mi smo malo ćaskali na tvom blogu dok nisi bio tu. Dok se Gera nije uplašio za svoju blogovsku reputaciju, pa pobegao .
Btw, ni ja mu nešto ne verujem da nije od sensitive kind, odao ga Balašević i taj kostim večitog dečaka...

trener92

Provincijalku sam već postavio kod gordanac, ali vidim da je i ines,
hvala ines


(Zlo)upotrebila sam priliku da linkujem svoj blog o Balaševiću


Lik, ovde poznat kao Gera, je i ovo ono, ali pobegulja sigurno nije.
Devastirali ste mi eskapisticku kapsulu Trener i ti, pa sam se sklonio malkice.
Aj, za kaznu sto insinuirate, da postavite Sensitive Kind od mog omiljenog laid-bak tamburasa JJ Cale-Ta.
trener92 trener92 17:34 10.03.2009

Re: Njima


trener92 trener92 17:38 10.03.2009

Re: Njima

I nešto za mene ( od mene...meni)

trener92 trener92 17:46 10.03.2009

Re: Njima

I za ...najlepšu....od mene

gera92 gera92 17:58 10.03.2009

Re: Njima

trener92
I za ...najlepšu....od mene
Trener, stvarno, sve zna. Potpisujem.
nsarski nsarski 02:26 08.03.2009

Кочу,

очекивао сам да ћеш ово да поставиш, али ево, ја постављам:

trener92 trener92 02:36 08.03.2009

Re: Кочу,

nsarski
ево, ја постављам:Od tebe sam se nadao da će biti nešto ovako dobro ,
nsarski nsarski 02:51 08.03.2009

Re: Кочу,

Da kompletiram onda - evo i starog majstora da to bolje otpeva. (Malo je cheesy, ybg!)miloradkakmar miloradkakmar 02:35 08.03.2009

Жени

trener92 trener92 02:37 08.03.2009

Re: Жени

miloradkakmar


milorade , najlepše su kada su zaljubljene ,
ines08 ines08 02:54 08.03.2009

Hvala :)

trener92 trener92 03:23 08.03.2009

Re: Hvala :)

ines08


Zadovoljstvo je moje ...

Oh, Pretty Woman

49 41 49 41 03:35 08.03.2009

Krasno

Duboko i strasno.
S mirisom vocne patine.
trener92 trener92 03:58 08.03.2009

Re: Krasno

49 41
Duboko i strasno.
S mirisom vocne patine.


Hvala ti što si ulepšao ovaj blog!
gordanac gordanac 04:49 08.03.2009

žene i....

...muškarci
mirakul, eto

trener92 trener92 05:12 08.03.2009

Re: žene i....

gordanac
...muškarci
mirakul, etogordanac... sve najlepše


trener92 trener92 05:34 08.03.2009

Re: žene i....


Na današnji dan....

Preporučujem!
miloradkakmar miloradkakmar 14:11 08.03.2009

Re: žene i....


Хвала на реклами !
trener92 trener92 22:28 08.03.2009

Re: žene i....

miloradkakmar

Хвала на реклами !

Nema na čemu,sve što je dobro, treba podeliti sa drugima
margos margos 06:25 08.03.2009

Dragi Coach,

Nisam iznenađena, ovo toliko liči na tebe. ali sam iznova obradovana.
Hvala B(l)ogu što te imamo i Tebi na Tebi:)))
trener92 trener92 21:42 08.03.2009

Re: Dragi Coach,

margos
Nisam iznenađena, ovo toliko liči na tebe. ali sam iznova obradovana.
Hvala B(l)ogu što te imamo i Tebi na Tebi:)))


margos , drago mi je što sam te obradovao...

Sve najlepšePa da zaigramo Cheek to Cheek
margos margos 22:46 08.03.2009

Re: Dragi Coach,

trener92
Pa da zaigramo Cheek to Cheek

Uvek se nasmešim na ovo ćiik tu ćiik... tako mi zvuči slatko i toplo:)))
niccolo niccolo 08:40 08.03.2009

Браво Тренеру,

и од мене свим женама уз ову песму
trener92 trener92 21:44 08.03.2009

Re: Браво Тренеру,

niccolo
и од мене свим женама уз ову песму

Niccolo,hvala na lepom prilogu, ( pesma - pravi izbor)
Spiridon Spiridon 09:33 08.03.2009

..

Hvala ti Treneru, stvarno si

Spi

reanimator reanimator 11:27 08.03.2009

Re: ..

Spiridon
Hvala ti Treneru, stvarno si

Spitrener92 trener92 21:34 08.03.2009

Re: ..

Spiridon
Hvala ti Treneru, stvarno si

Spi


Hvala ti Spi,, to je My Way ( poz. DR.st . spec. za Spi)
edit .Auuu Spi samo , a poljubac...ništa?
angie01 angie01 10:13 08.03.2009

neshto se s tobom chudno deshava,...

trener92 trener92 21:46 08.03.2009

Re: neshto se s tobom chudno deshava,...

Smica Smica 10:28 08.03.2009

Neneh Cherry - Woman

trener92 trener92 22:23 08.03.2009

Re: Neneh Cherry - Woman

Smica


Hvala ti

Oasis - Dont Go Away
leopold_lady leopold_lady 11:23 08.03.2009

Slika govori više od reči ....


Kazezoze Kazezoze 14:53 08.03.2009

Idi bre treneru...

nisam josh prochitao ni 2/3 pretproshlog bloga, a ti vec postavio nova dva
al' poshto je ovo specijalna edicija, evo i mog damama.
naravno iz zemlje lala stizhe lala...&

Gentleman
koji peva o
Zheni
zvanoj Koni

Jelica Greganović Jelica Greganović 17:30 08.03.2009

Hvala


što volim 8. mart - dan sa alibijem za čokoladu
trener92 trener92 22:02 08.03.2009

Re: Slika govori više od reči ....

[quote=leopold_lady


...i pesma...Oasis - Don't look back in anger ,sve najlepše
trener92 trener92 22:07 08.03.2009

Re: Idi bre treneru...

Kazezoze
nisam josh prochitao ni 2/3 pretproshlog bloga, a ti vec postavio nova dva
al' poshto je ovo specijalna edicija, evo i mog damama.
naravno iz zemlje lala stizhe lala...&

Gentleman
koji peva o
Zheni
zvanoj Koni


Kaz, nisam ni sumnjao da ćeš doći doneti nešto lepo za Hvala ti
trener92 trener92 22:20 08.03.2009

Re: Hvala

Jelica Greganović

što volim 8. mart - dan sa alibijem za čokoladu


I've Seen That Face Before... Jelice hvala , sve najlepše

jesen92 jesen92 17:57 08.03.2009

Ovo je bas lep gest

..od tebe..Hvala. Zasluzio si posluzenje...

a i poklon muziku...
trener92 trener92 22:10 08.03.2009

Re: Ovo je bas lep gest

jesen92
..od tebe..Hvala. Zasluzio si posluzenje...

a i poklon muziku...

Hvala jesen, tebi sve najlepšeOasis-Wonderwall
topcat topcat 22:32 08.03.2009

Dobro macak,

jesi u nekom dosluhu s Unfom...mislim taj Oasis...

Do 8. marta i ne drzim nesto.
Svidja mi se sto ovdje imaju Mother's day i Father's day...s tim da se za majcin zna da je 10. Maja, a za ocev se datum zaboravlja.
Eto diskriminacije!

Od mene Lenny Kravitz - Are you gonna go my way
trener92 trener92 23:37 08.03.2009

Re: Dobro macak,


topcat

jesi u nekom dosluhu s Unfom...mislim taj Oasis...

U dosluhu sa unf? .., taman posla ( trener: neotkriven ljuitelj Oasis)

Cat , hvala ti za Lenny , ( fenomenalan )

Can't Get You Out Of My Mind

topcat topcat 23:47 08.03.2009

Re: Dobro macak,

trener92

( trener: neotkriven ljuitelj Oasis)

hm...malocas me vlastita recenica podsjetila na I start a revolution from my bad...
evo

dunja73 dunja73 00:21 09.03.2009

Re: Dobro macak,

Znala sam , Trener ce vec nesto..
nama ..." zenskama"
hvala
trener92 trener92 02:42 09.03.2009

Re: Dobro macak,

topcat
trener92

( trener: neotkriven ljuitelj Oasis)

hm...malocas me vlastita recenica podsjetila na I start a revolution from my bad...
evo


Imaju mnogo dobrih pesama, a posebno što volim Irce
Oprosti, ali morao sam da pogledam jedan film na TV (, nekad bio lud ko Jesse,možda još uvek ko zna ) verovatno si gledala Breathless

trener92 trener92 03:12 09.03.2009

Re: Dobro macak,

dunja73
Znala sam , Trener ce vec nesto..
nama ..." zenskama"
hvala


Sve najlepše dunja73 i jedna lepa pesma za tebe

topcat topcat 03:30 09.03.2009

Re: Dobro macak,

trener92
a posebno što volim Irce

Ubrzo je St.Patrick...u to ime jedan "klasik"
trener92 trener92 03:41 09.03.2009

Re: Dobro macak,

topcat
trener92
a posebno što volim Irce

Ubrzo je St.Patrick...u to ime jedan "klasik"

Smisliću ti nešto, ja sam ponovo kod stand by...
trener92 trener92 04:00 09.03.2009

Re: Dobro macak,

Ubrzo je St.Patrick...u to ime


Too Much Alcohol
angie01 angie01 09:41 09.03.2009

al ovde

miiiriiisheee!
trener92 trener92 14:56 09.03.2009

Re: al ovde

angie01
miiiriiisheee!

Miriše samo zbog ...
ines08 ines08 19:16 09.03.2009

Re: al ovde

trener92
Miriše samo zbog ...


Wow!!!
jasnaz jasnaz 12:33 09.03.2009

poklon

trener92 trener92 15:11 09.03.2009

Re: poklon

jasnaz
od kraljice


Uz kraljicu.....za kraljicu ...dva kralja

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana