Društvo| Ekologija| Politika

Zašto konferencija u Kopenhagenu nije bila uspešna?

Glas Amerike RSS / 24.12.2009. u 22:50

Pre dve nedelje 193 zemlje su u Kopenhagenu pokušale da se dogovore o tome šta bi svaka od njih trebalo konkretno da uradi na smanjenju oslobađanja štetnih gasova u atmosferu. Uprkos tome što su političari tvrdili da je nekakav dogovor postignut, analitičari se uglavnom slažu da je to više nego nedovoljno.

Na pomenutu konferenciju moglo bi da se primeni nekoliko zgodnih izreka - od one Ota fon Bizmarka da je "politika umetnost mogućeg," preko Klintonove "It's the economy, stupid (Sve je u ekonomiji, glupane)," do narodne izreke "gde je mnogo babica - tu je dete kilavo."

Kada tako veliki broj zemalja pokušava da se dogovori oko neke akcije, kada svaka od njih ima pravo da se oglasi, i kada sve one imaju neke svoje interese koji se samo ponekad poklapaju sa interesima drugih, onda… već je jasno šta.

Obama i drugi, kako se to kaže, "svetski lideri," postigli su u Kopenhagenu ono što je trenutno bilo moguće postići. Po svemu sudeći, svet još nije spreman na veće žrtve za zaustavljanje globalnog zagrevanja.

Možda je za sve to još rano. Svet je u previranju, neke nacije su u naglom usponu. Čak i Amerikanci priznaju da globalni oporavak neće predvoditi najrazvijenije industrijske sile sveta.

Za neuspeh konferencije možda je bar delimično kriva zima. Da je konferencija umesto u Kopenhagenu održana u nekom vrelom gradu južne hemisfere, gde smog guši od jutra do mraka, i da su "lideri" mogli na licu mesta da vide posledice globalnog zagrevanja - možda bi njen ishod bio drugačiji.Komentari (36)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

markonio92 markonio92 23:10 24.12.2009

Naiva!

Da je konferencija umesto u Kopenhagenu održana u nekom vrelom gradu južne hemisfere, gde smog guši od jutra do mraka, i da su "lideri" mogli na licu mesta da vide posledice globalnog zagrevanja - možda bi njen ishod bio drugačiji.

Da, da...
Kazezoze Kazezoze 23:18 24.12.2009

Re: Naiva!

markonio92
Da je konferencija umesto u Kopenhagenu održana u nekom vrelom gradu južne hemisfere, gde smog guši od jutra do mraka, i da su "lideri" mogli na licu mesta da vide posledice globalnog zagrevanja - možda bi njen ishod bio drugačiji.

Da, da...

zvuchi ko panchevo

tu bi se zabrinuli, garant!
wukadin wukadin 08:46 25.12.2009

Re: Naiva!

Има логике
Панчево - Хопенхаген
Београд домаћин самита несврстаних
Још само да добијемо Олимпијске игре.
neverovatnimiki neverovatnimiki 00:10 25.12.2009

Zakljucak!

Poslednji pasus bi trebalo da bude duhovit?
Lici mi na ono proletersko prose...javanje semana pameti:"Lako je njemu!On sedi u kancelariji i nista ne radi!!!Video bih ja njega da dodje ovde za strug!Pitao bih ga onda da li bi poboljsao uslove rada!"
Ma,da!
Mislim da Obama u Kopenhagenu nije postigao sve sto se moze postici,vec je postigao sve sto je trebalo postici.
A to je cinjenica da se ni jedan Amerikanac nece odreci bilo kog sog komfora zarad ostatka planete,pa,posredno i zarad samoga sebe.Americki predsednik je postigao maksimalne ciljeve.Njegovi sunarodnici mogu da nastave da zive onako kako su ziveli do sada.
Ovaj samit je Obamina druga velika pobeda.Prva je,naravno,slanje novih 30 000 vojnika u Afganistan.Posle uspeha u Kopenhagenu,Obami zasiguurno sledi neka Nobelova nagrada za ekologiju,ili makar neka plaketa.
Kazezoze Kazezoze 00:16 25.12.2009

Re: Zakljucak!

A pre toga - Oskar za najbolju mushku ulogu u filmu:"Kako za obecanje dobiti Nobelovu nagradu za mir!"
antioksidant antioksidant 09:50 25.12.2009

Re: Zakljucak!

ni jedan Amerikanac nece odreci bilo kog sog komfora

glasaci i demokratija
nepismeni glasaci i populizam
neverovatnimiki neverovatnimiki 10:06 25.12.2009

Re: Zakljucak!

Nisam mislio na nepismene birace i na populizam.
Naprotiv.Mislio sam na one pametne,ili barem pametnije birace,koji znaju da ce ako bila sta bude dogovoreno u Kopenhagenu,morati da se odreknu necega iz svog kucnog budzeta po prinicpu jedna emisija stetnih gasova manje-jedna poseta bisokpu manje.
Mislio sam na birace koji odmeravaju svoj kucni budzet i nisu spremni da se odreknu ni jedne stavke iz njega zarad jednog polarnog medveda vise.
Nisam misloo na birace koji ne znaju,vec na one koji znaju.
drug.clan drug.clan 00:15 25.12.2009

uciti od homera simpsona

na smanjenju oslobađanja štetnih gasova u atmosferu

pa zar konferencija nije bila o emisiji CO2 a ne stetnih gasova. Ili je to mozda odjednom CO2 koji je osnova zivota na zemlji postao stetan?

Po svemu sudeći, svet još nije spreman na veće žrtve za zaustavljanje globalnog zagrevanja.

izgleda su oni koji spremaju plan za veliku pljacku milenijuma prevideli da pemet jos nije iscezla u svim delovima sveta i da nije bas lako oteti pare ljudima zastrasivanjem losim horor filmovima i jos losijom "naukom".

Za neuspeh konferencije možda je bar delimično kriva zima.

Za neuspeh je definitivno kriva zima i to ne samo ova vec svih 11 zima a i leta od 1998. od kada se temperatura na planeti smanjuje.

Mislim da je kratka epizoda Homera Simpsona najbolja slika koja opisuje shizofreniju koja vlada "ekoloskim" svetom pod pritiskom cinjenice da zahladjuje:


NE DAM CO2 POREZ!
vishnja92 vishnja92 17:57 25.12.2009

Re: uciti od homera simpsona

NNN NNN 13:37 26.12.2009

Re: uciti od homera simpsona

Ko o čemu drug.clan o CO2
Doctor Wu Doctor Wu 00:22 25.12.2009

Ne razumem...

Kada tako veliki broj zemalja pokušava da se dogovori oko neke akcije, kada svaka od njih ima pravo da se oglasi, i kada sve one imaju neke svoje interese koji se samo ponekad poklapaju sa interesima drugih, onda… već je jasno šta.

...u čemu je problem? U broju zemalja, u tome što imaju pravo a se oglase, što imaju svoje interese? Jel bi bolje bilo da samo neke zemlje odlučuju?
neverovatnimiki neverovatnimiki 00:26 25.12.2009

Re: Ne razumem...

A najbolje je da oducuje JEDNA drzava,a svi mi ne znamo koja.
Don Salieri Don Salieri 01:24 25.12.2009

Re: Ne razumem...

neverovatnimiki
A najbolje je da oducuje JEDNA drzava,a svi mi ne znamo koja.

Koja?
antioksidant antioksidant 09:52 25.12.2009

Re: Ne razumem...

Jel bi bolje bilo da samo neke zemlje odlučuju?

ne neke
nema potrebe da se vise zemalja oglasava
dovoljno je jedna

wukadin wukadin 14:54 25.12.2009

Re: Ne razumem...

Jel bi bolje bilo da samo neke zemlje odlučuju?


teorija zlatne milijarde
drug.clan drug.clan 17:41 25.12.2009

Re: Ne razumem...

Don Salieri
neverovatnimiki
A najbolje je da oducuje JEDNA drzava,a svi mi ne znamo koja.

Koja?bojim se da ko ne bude slusao posle odluke nece dobro proci jer svetske siledzije znaju za samo jedan metod za prisiljavanje neposlusnih koji ne budu hteli da se povinuju odluci - bice bombardovani jer "ugrozavaju" svet

izgleda da ce oni balasevicevi prorocki stihovi postati opet aktuelni

....
Znaš šta, neka mora sve potope,
nek se gleceri rasture, vecni snegovi otope.
Pa šta, neka kiše ne prestaju,
neka gromovi polude, samo rata da ne bude!

Znaš šta, nek se doba preokrenu,
nek se zvezde uznemire, nek se planine pokrenu.
Pa šta, vetri nek pomahnitaju,
nek se vulkani probude, samo rata da ne bude!
....
neverovatnimiki neverovatnimiki 00:25 25.12.2009

A tek naslov!

Ne znam na osnovu cega autor teksta,gospodin Glas Amerike,izvodi zakljucak da konferencija nije bila uspesna?
Oni koji su tamo bili postigli su uspeh.Oni ce i dalje da rade onos to su radili-da zagadjuju celu planetu,da bi na tritorijama nekolicine drzava njihovi gradjani ziveli u blagostanju.
Mislim da samo jadni predsednik Maldiva,cija ce drzava da potone,do duse ne za njegova mandata,veoma uskoro,ako Obama nastavi da dobija ove plakete i Nobelove licemerne nagrade.
drug.clan drug.clan 00:56 25.12.2009

Re: A tek naslov!

Oni koji su tamo bili postigli su uspeh.Oni ce i dalje da rade onos to su radili-da zagadjuju celu planetu,da bi na tritorijama nekolicine drzava njihovi gradjani ziveli u blagostanju.


ipak mislim da su napravili neuspeh jer ono sto su oni hteli (formiranje prisilne berze CO2 kredita kojom bi oni upravljali i na kojoj bi oni zaradjivali) njima i njihovoj vladajucoj eliti na zapadu koja ne poseduje vise nista osim duga i koja nema vise sta da proda bi omogucilo da zive u jos vecem blagostanju dok bi istovremeno sprecili razvoj siromasnih koji je presudan za njihov bioloski opstanak.

kazu ako ne znas o cemu je rec samo "follow the money"

Evo sta jedan od usesnika konferencije u Kopenhagenu, jedan od direktora Bank of America kaze: BofA's Karmali Says Carbon Market May Reach $3 Trillion. Ovo je visetruko vise nego sto danas vredi sav svetski naftni biznis. Obratite paznju da u nedostatku bilo cega drugog cime bi trgovali i zaradjivali pare zapadni finansijski manipulatori carbon credite vec uveliko nazivaju commodity, iako je rec o pravu na "proizvodnju" gasa a ne dobro za potrosnju. Znaci oni ti ne prodaju nista vec ti naplacuju pravo da proizvodis i to nazivaju commodity (uzgred rec je o prirodnom gasu koji se oslobadja procesom zivota na zemlji i za koji ne postoji ni jedan naucni dokaz da uzrokuje bilo kakve klimatske promene a pogotovo ne "globalno zagrevanje"

ivana23 ivana23 00:47 25.12.2009

Indipendent:

Obama je mogao onakav govor da pošalje i sa plaže

Nedeljno izdanje liberalnog londonskog dnevnika "Independent" s negodovanjem konstatuje da je najprogresivniji američki predsednik novijeg vremena Barak Obama došao na najvažniji međnarodni skup od Drugog svetskog rata da bi održao nesadržajan govor koji je mogao da pošalje i preko telefona sa plaže na Havajima.


Izvor
Dejan Ninkovic Dejan Ninkovic 01:23 25.12.2009

Zasto Zato

Zasto?

Pa zato sto ste odjednom marketing slogan "Global Warming" (Globalno Zagrevanje) zamenili opstijim sloganom "Climate Change" (Klimatske Promene).

Zato sto Direktor z Wildlife u Nunavutu samom severu Kanade kaze da im se broj belih medveda udvostrucio sa 8 na 16 hiljada u poslednjih 10 godina.Isti kaze da je kanibalizam medju belim medvedima (toliko propagiran kao nedostanak hrane) tuzna ali pojava koju su belezili i njegovi preci oji su ziveli tu hiljadama godina.

I ZATO STO TRAZITE NACIN DA OPOREZUJETE "VAZDUH" NA CELOJ PLANETI KAO NAJVECU PREVARU U ISTORIJI COVECANSTVA. (E.G. OPOREZOVANJE SVIH BANKOVNIH TRANSAKCIJA KAO KLIMATSKU TAKSU)

I zato sto ste se prenastapali para.Sad puca balon pa odlazete neminovno pritiskajucu zemlje u razvoju!

Zen Master Zen Master 08:43 25.12.2009

...

Glas Amerike
Za neuspeh konferencije možda je bar delimično kriva zima. Da je konferencija umesto u Kopenhagenu održana u nekom vrelom gradu južne hemisfere, gde smog guši od jutra do mraka, i da su "lideri" mogli na licu mesta da vide posledice globalnog zagrevanja - možda bi njen ishod bio drugačiji.


Inače ono što naš dobri i za planetu zemlju zabrinuti Glas Amerike hoće da nam sugeriše u ovom pasusu je da se 2010 priprema novi Dopenhagen samo ovaj put ni manje ni više nego u Mexico City-u pa se elem nada da će sledeće godine premijer Kine možda lično želeti da priča sa čitačem sa teleprometera aka Obama(mesajom) a ne da mu šalje na pregovore pomoćnikovog pomoćnika koji je bio nešto dokon pa mu se pričalo sa nekim.
I za kraj svim ljubiteljima Global Warminga nek sledeći put pogledaju onu sjajnu žutu loptu na nebu možda im se javi odakle je toplije ili hladnije na ovoj planeti.

Odnosno proteklih 1000 godina i kretanje temperature na planeti zemlji


P.S. Trenutno je u Americi vremenska situacija otpilike ovakva

A blustery storm spread snow and ice across the heartland Thursday as Americans rushed to get home for the holidays, grounding flights, stranding drivers on white-knuckle highways and forcing churches to cancel Christmas Eve services
Ili što kažu ljudi u USA: Verovatno su ove protekle tri krvavo hladne zime i dva veoma blaga leta samo privid i fatamorgana
wukadin wukadin 09:02 25.12.2009

Re: ...

Хвала Мастер, видим да си сетио истих ствари као и ја, само аргументовано сликама.
Питам се шта би Миланковић рекао на ове климатске промене???
gorran2 gorran2 17:51 25.12.2009

Re: ...

Zen Master
I za kraj svim ljubiteljima Global Warminga nek sledeći put pogledaju onu sjajnu žutu loptu na nebu možda im se javi odakle je toplije ili hladnije na ovoj planeti
Ma vidi ti, a ja sam se uvek pitao za šta to služi...
Unfuckable Unfuckable 13:45 26.12.2009

Re: ...

upravo htedoh da odgovorim na pitanje iz naslova pozivanjem na jednog blogera ovde, ali vidim da se već javio.
Dakle, zašto?
Zato što Vam je Majstor već sve rekao šta će i kako biti
eto zato
wukadin wukadin 08:57 25.12.2009

Зато ...

Зато што овај фенсерај кошта, а сиромашни нису хтели пристати да кошта само њих.
Ја нисам идеолошки искључив као рецимо један од присталица економског либерализма/конзервативизма који рече како то све смишљају Ал Гор и булумента док се "планета заправо хлади". Не могу тако нешто тврдити без озбиљних података који би противуречили реалном искуству (данас ће бити +20 у децембру, док недавних -24 понегде и није тако чудно за овај месец, са друге стране нагла промена није здрава и чини ми се да таквих ствари није било раније).
Са друге стране, читао сам текстове о биљкама "ждерачима угљеника", које би биле генетски модификоване. Опрезно са тим, али можда је то реална алтернатива смањењу емисије које никако да се договори. Емисија СО2 ће ионако опасти кад понестане нафте, и још неких фосилних горива. Све виша цена ће учинити економски исплативим истраживања или коришћење већ постојећих алтернатива, које су по правилу еколошкије. Треба се сетити и нуклеарки које нису тако опасне - а познато је да су активисти који су се бунили против истих били плаћени од нафтних компанија.
Треба се сетити како је Гренланд добио име, односо каква је клима била пре 1000 година. Не много хладнија од актуелне. Са друге стране, у периоду 1300-1850 је били мини ледено доба. Дешавало се да у јуну падне снег од пола метра (рецимо у Новој Енглеској) што би доводило до глади, глад и неотпорност до епидемија. Последице на историју су биле вишеструке. Док је страх од хладноће малтене ушао у генетско сећање људи овог климатског појаса. Један од могућих узрока је што је раније било доста топло, па се променила Голфска струја. Али само један од могућих... Ствари нису једноставне.
Zen Master Zen Master 09:22 25.12.2009

Re: Зато ...

wukadin
Зато што овај фенсерај кошта, а сиромашни нису хтели пристати да кошта само њих.
Ја нисам идеолошки искључив као рецимо један од присталица економског либерализма/конзервативизма који рече како то све смишљају Ал Гор и булумента док се "планета заправо хлади". Не могу тако нешто тврдити без озбиљних података који би противуречили реалном искуству (данас ће бити +20 у децембру, док недавних -24 понегде и није тако чудно за овај месец, са друге стране нагла промена није здрава и чини ми се да таквих ствари није било раније).


Klima se stalno menja i to je poenta priče, uzročnik toga je u najmanjoj mogućoj meri čovek. Evo uostalom teksta iz časopisa Time 1974 godine na temu neuobičajenih meteoroloških pojava i kako su te nezdrave promene onda doživljavali...
In Africa, drought continues for the sixth consecutive year, adding terribly to the toll of famine victims. During 1972 record rains in parts of the U.S., Pakistan and Japan caused some of the worst flooding in centuries. In Canada's wheat belt, a particularly chilly and rainy spring has delayed planting and may well bring a disappointingly small harvest. Rainy Britain, on the other hand, has suffered from uncharacteristic dry spells the past few springs. A series of unusually cold winters has gripped the American Far West, while New England and northern Europe have recently experienced the mildest winters within anyone's recollection.
As they review the bizarre and unpredictable weather pattern of the past several years, a growing number of scientists are beginning to suspect that many seemingly contradictory meteorological fluctuations are actually part of a global climatic upheaval. However widely the weather varies from place to place and time to time, when meteorologists take an average of temperatures around the globe they find that the atmosphere has been growing gradually cooler for the past three decades. The trend shows no indication of reversing. Climatological Cassandras are becoming increasingly apprehensive, for the weather aberrations they are studying may be the harbinger of another ICE AGE
http://www.time.com/time/magazine/article/0,9171,944914,00.html

P.S. By the way prema radovima našeg čuvenog naučnika Milutina Milanlkovića o teoriji ledenih doba mi i jesmo na pragu novog ledenog doba jer se pravilne promene koje vidiš na grafikonu ( koji sam već postovao ) temperatura - vreme od postanka zemlje dešavaju zbog
1. Periodične promene položaja Zemljine ose – precesije za ciklus od 22.000 godina
2. Periodične promene eksentriciteta orbite od 105.000 godina
3. Periodične promene nagiba ekliptike od 41.000 godinadrug.clan drug.clan 18:36 25.12.2009

Re: Зато ...

Zen Master
wukadin
Зато што овај фенсерај кошта, а сиромашни нису хтели пристати да кошта само њих.
Ја нисам идеолошки искључив као рецимо један од присталица економског либерализма/конзервативизма који рече како то све смишљају Ал Гор и булумента док се "планета заправо хлади". Не могу тако нешто тврдити без озбиљних података који би противуречили реалном искуству (данас ће бити +20 у децембру, док недавних -24 понегде и није тако чудно за овај месец, са друге стране нагла промена није здрава и чини ми се да таквих ствари није било раније).


Klima se stalno menja i to je poenta priče, uzročnik toga je u najmanjoj mogućoj meri čovek. Evo uostalom teksta iz časopisa Time 1974 godine na temu neuobičajenih meteoroloških pojava i kako su te nezdrave promene onda doživljavali...
In Africa, drought continues for the sixth consecutive year, adding terribly to the toll of famine victims. During 1972 record rains in parts of the U.S., Pakistan and Japan caused some of the worst flooding in centuries. In Canada's wheat belt, a particularly chilly and rainy spring has delayed planting and may well bring a disappointingly small harvest. Rainy Britain, on the other hand, has suffered from uncharacteristic dry spells the past few springs. A series of unusually cold winters has gripped the American Far West, while New England and northern Europe have recently experienced the mildest winters within anyone's recollection.
As they review the bizarre and unpredictable weather pattern of the past several years, a growing number of scientists are beginning to suspect that many seemingly contradictory meteorological fluctuations are actually part of a global climatic upheaval. However widely the weather varies from place to place and time to time, when meteorologists take an average of temperatures around the globe they find that the atmosphere has been growing gradually cooler for the past three decades. The trend shows no indication of reversing. Climatological Cassandras are becoming increasingly apprehensive, for the weather aberrations they are studying may be the harbinger of another ICE AGE
http://www.time.com/time/magazine/article/0,9171,944914,00.html

P.S. By the way prema radovima našeg čuvenog naučnika Milutina Milanlkovića o teoriji ledenih doba mi i jesmo na pragu novog ledenog doba jer se pravilne promene koje vidiš na grafikonu ( koji sam već postovao ) temperatura - vreme od postanka zemlje dešavaju zbog
1. Periodične promene položaja Zemljine ose – precesije za ciklus od 22.000 godina
2. Periodične promene eksentriciteta orbite od 105.000 godina
3. Periodične promene nagiba ekliptike od 41.000 godinaod pocetka 40-tih do 70-tih se svet hladio to cak priznaju i pobornici "antropogenog globalnog zagrevanja", cak je i dan planete zemlje uveden da bi se podigla svest o zahladjivanju. Ono sto je zanimljivo je da je porast koncetracije CO2 u atmosferi tu tom periodu posleratne obnove i masovne industrijalizacije bio najbrzi. To je primer koji obara njihovu teoriju i za koji nemaju nikakvo objasnjenje.
Zen Master Zen Master 09:01 25.12.2009

Kako smo se globalno zagrevali od početka

Što se kaže slike govore kao hiljadu i jedna reč ili Globalno zagrevanje otkako je nastala planeta zemlja...vishnja92 vishnja92 18:02 25.12.2009

komentari su za:

,


drugarima

antiimperijalista antiimperijalista 21:36 25.12.2009

hm

nisam video odavno ovakav naivan stav povodom politike i klime. prosto sam iznenadjen.

amerika nije htela da potpiše Kjoto protokol i njima odgovara da se nikakav zaključak ne donese u Kopenhagenu. Tu su još našli i Kinu, Južnu afriku, Indiju i tako dalje, da ih podrži u Kopenhagenu. Ostali učesnici nisu hteli da usvoje predloženi dokument kao završni, pogotovo članice ALBA (Venecuela, Bolivija, Kuba, itd). Jasno je da su političke stranke finansirane od strane korporacija i da su politički predstavnici u stvari zastupali interese korporacija a ne interes naroda u vezi klime.
evo informacija koje se odnose na korporacije koje se bave prevozom robe brodovima, obratite pažnju da samo jedna korporacija (Maersk korporacija) emituje CO2 više nego cela Danska:

Fact list about the shipping industry
CO2 emissions from Shipping
* Twice that of airtrafic, (5% of the total emissions). could be 15-30% in 2050
* Rise of 75% because of growth of international trade in past 15 years.
* In 2020 emmissions will have grown with 30% to more als 1.5 million tons of CO2
* 90% of goods transported in world via ships
* Outside Kyoto protocol
* Fuel taken on board for international travel often not counted in for national emissions
* Fuel exist of the waste from refineries ( Bunker Oil) and is extremely polluting.
* Industry known as conservative, hardly any technological development.
* Some small tech development with support sails (saves up to 30% fuel on a trip) and biofuels, have had hardly any impact
* Transfer to cleaner fuels would use up all available diesel fuel produced in the world.
* 60.000 people a year killed by air pollution from shipping (sulphurdioxide, smog)

Maersk (Danish corporation)

* Has CO2 emmisions bigger as the rest of denmark
* Just launched an initiative to ship CO2 for CCS projects at sea
* World’s biggest shipper (more as a 1000 ships)
* Also is an (small) oil company
* Container ship uses 200.000 liters of oil
* 40-50 million ton of CO2 emmission a year
* With airtraffic and shipping accounted Denmark would be one of
* Among Europe’s biggest emitters
* Will reduce its emissions with 9% this year.
* Will lower the speed of vessel on the Asia route to reduce fuel use
drug.clan drug.clan 03:27 26.12.2009

Re: hm

evo informacija koje se odnose na korporacije koje se bave prevozom robe brodovima, obratite pažnju da samo jedna korporacija (Maersk korporacija) emituje CO2 više nego cela Danska:sve to sto zaradjuju kompanije za prevoz je kikiriku u odnosu na ono sto banke valjaju iza brega zvanog "carbon cap and trade"
Kraja Kraja 03:24 26.12.2009

...VOA...

...pokazuje laki mazohizam....nije mu bio dovoljan prethodni blog....???

..what's the point VOA...?
vishnja92 vishnja92 14:45 27.12.2009

Re: ...VOA...

nije mu bio dovoljan prethodni blog....???

mozda bi i bio... da ga je procitao
Marko Janković Marko Janković 10:48 26.12.2009

Kopenhagen

Niko nece da bude mali kada mu se da prilika da bude ravnopravan...


P.S. nedelja ujutru -24 stepena celzijusa, ponedeljak ujutru +6, SO2 dozvoljenox4, čađ dozvoljenox5; pretpostavljam da je konferencija mogla biti i u Valjevu.

srdjan.pajic srdjan.pajic 05:02 27.12.2009

Re: Kopenhagen

Marko Janković
Niko nece da bude mali kada mu se da prilika da bude ravnopravan...


P.S. nedelja ujutru -24 stepena celzijusa, ponedeljak ujutru +6, SO2 dozvoljenox4, čađ dozvoljenox5; pretpostavljam da je konferencija mogla biti i u Valjevu.U Sijetlu, za Bozic, vec peti dan za redom nema oblacka na nebu, sto je nezapamcen klimatski fenomen. Verovatno je stopa samoubistava manja nego ikada, sto znaci da globalno otopljavanje bar nekom koristi.


NNN NNN 13:44 26.12.2009

Zašto konferencija nije bila uspešna?

Zbog SAD, Kine, Rusije - najvećih parazita na planeti Zemlji.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana