Ekonomija

Nerazumni zahtevi sindikata

Saša Radulović RSS / 27.01.2011. u 23:10

Kakva vlada takvi i sindikati. Bez kompasa. Bez ideje. Bez osećaja da zakoni gravitacije važe i u ekonomiji. Sa čvrstom verom u besplatan ručak i teoriju da negde postoji džak sa parama, novcem koji im pripada, a koji im neko nepravedno ne da. Tako da je dovoljno da naprave dovoljno veliki rusvaj, i džak će se otvoriti.

Da li je neko od njih računao koliko bi to koštalo i ko to treba da plati? Da pokušamo. 

Država, vlada i političke partije nas godinama uče da upravo postoji besplatan ručak. Još od našeg samoupravnog socijalizma niko nikada nije izvodio računicu koliko šta zaista košta. I uvek se našao neki izvor "besplatnih para". Na našu veliku žalost, svaki taj "izvor" presuši, pa kada svedemo račune, shvatimo da smo za toliko siromašniji i zaduženiji.

 

U Srbiji je trenutno zaposleno manje od 1.800.000 ljudi. Izgubili smo preko 200.000 radnih mesta u poslednje dve godine. 

Od njih, država Srbija direktno zapošljava 450.000 ljudi. Njihova prosečna neto plata je oko 40.000 dinara. Njihove plate (samo plate) koštaju poreske obevznike na godišnjem nivou oko 3 milijarde evra,  i to:

- prosveta 130.000 - oko 900 miliona evra

- zdravstvo 110.000 - oko 750 miliona evra

- lokalna administracija 60.000 - 400 miliona evra 

- policija 50.000 - oko 350 miliona evra

- vojska 35.000 - oko 250 miliona evra

- republička administracija 30.000 - oko 200 miliona evra

 

Posle penzija za oko 1.700.000 penzionera, koje poreski obveznici plaćaju oko 4 milijarde evra godišnje, svake godine, plate zaposlenih u državi su najveći trošak države.

 

Sindikat prosvete traži povećanje plate između 18% i 24.5%. Ako uzmete da je prosečno povećanje 20%, to bi značilo povećan trošak od oko 180 miliona evra na godišnjem nivou. 

Odmah za petama je i sindikat policije. Pa sindikat pravoduđa.

I kada bi svima povećali plate za 20%, to bi značilo oko 600 miliona evra.

Naravno ovaj rast bi morao da prati i rast penzija, što dodatno znači oko 800 miliona evra. 

 

Činjenica je da su plate niske. Činjenica je i da su penzije niske. Činjenica je da se teško živi. Činjenica je da troškovi života rastu i da ih plate i penzije ne prate.

Takođe je činjenica da ne postoji besplatan ručak i da ne postoje besplatne pare. Ne možete trošiti više nego što zaradite. Ni u domaćinstvu, ni u državi.

Onaj ko bi trebalo da plati ovaj trošak je privreda. Da li privreda može da podnese ovaj trošak? Naravno, ne može. Ne može da podnese ni ovaj koji joj je trenutno natovaren. Od njega beži u sivu i crnu ekonomiju. Privredi treba smanjenje tereta, ne povećanje.

Ostaje samo jedan način: štampanje para.

Poslednji put smo ovo ludilo izveli ne devedesetih, već pre dve godine. Ukazom vlade smo ispunili predizborno obećanje jedne male stranke i bez ikakvog obzira prema gravitaciji povećali penzije za 10%. Posledica je devalvacija dinara, tako da je ukupan trošak države u evrima ostao isti. Nema besplatnog pravog novca. Ovaj naš papirni može da se štampa po potrebi.

 

Vlada mora da se odupre ovom i svim sličnim zahtevima. A biće joj teško. Zato što ne sprovodi reforme.

Kako objasniti sindikatu na primer to što je bivši direktor puteva Srbije za korišćenje 180 miliona evra novca poreskih obveznika koje je potrošio na partijsku ekonomiju, dobio "čak" dve godine zatvora. Znate ono: trošite pare svih nas na seoske puteve pa vam dižu spomenike.

Kako objasniti poklone od 10.000 evra po radnom mestu u cilju zapošljavanja u opštinama u kojima gradimo bazu za naredne izbore. Radilo je u Boru, što ne bi radilo u Zaječaru. Za 300 radnih mesta, Gorenju poklanjamo 3 miliona evra. Već smo im poklonili u Staroj Pazovi da tamo prave bojlere. Nikome nije palo na pamet da u Srbiji postoje i drugi proizvođači bojlera i da je nedopustivo na ovakav način privilegovati jednu kompaniju na račun konkurencije.

Izgubili smo preko 200.000 radnih mesta u poslednje dve godine. Koliko stranih investitora i poklona je potrebno da bi se ovo povratilo? Dosadašnji prosek nam je: kupimo 1 za 10.000 evra izgubimo 100 za DŽ.

Kako objasniti sve ostale perpetuum mobile akcije kao što su krediti za likvidnost (sitnica, par milijardi evra) tajkunima da im spasemo od stečaja  sve ono što su kupili.

Kako objasniti sve monopole i nemoć države da ih suzbije.

Kako objasniti sveprisutnu korupciju koja nam je pojela društvo. 

Kako objasniti potpun nedostatak reformi.

 

Ako je vlada jednu stvar dobro uradila, uprkos protivljena perpetuum mobile krila vlade, uvela je neke makroekonomske repere. Rekli su da masa plata i penzija ne može da raste brže o GDP-a, već sporije. A u poslednjih 10 godina bilo je upravo obratno. Da potrošnja mora da raste sporije od GDP-a. Da investicije moraju da rastu brže od GDP-a. Da izvoz mora da raste mnogo brže od uvoza. Inače ćemo propasti. Svi zajedno. Put povećanje potrošnje nas je doveo do situacije u kojoj smo. Osim perpetuum mobile dela, ostatak je shvatio.

Ono što još uvek ne znaju je kako da postignu ovo. Za to nemaju ama baš nikakav plan. Za to su potrebne reforme. I kao prva, reforma poreskog sistema.

Do ekonomski održivog, značajnog rasta plata može doći samo uz rast produktivnosti. Srbija ima manje učenika po učitelju od Nemačke. Srbija ima manje stanovnika po lekaru od Nemačke. Kvalitet školstva i zdravstva u Nemačkoj je i pored toga daleko ispred naših. To dokazuje i naš ministar zdravlja. Masa plata u prosveti i zdravstvu mora da raste sporije od GDP-a. Ali uz reformu i racionalizaciju, moguće je i povećati kvalitet prosvete i povećati plate i za više od 20%. Jedino tako.

 

I umesto da se bave ovim problemima, da sa pravom organizuju proteste i traže rešenje ovih životnih pitanja čije će rešenje posledično dovesti do rasta plata, sidnikati su priču sveli na jednostavnih: 18% do 24.5%. I tako ostaje da se ovom zahtevu, a posebno zaprećenom dvomesečnom štrajku, raduju moja i vaša deca.

 

 

 



Komentari (195)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Jukie Jukie 23:57 27.01.2011

Koji je dvomesečni štrajk?

Jesu li to prosvetari?
grafit.fit grafit.fit 00:27 28.01.2011

Čekamo preobraženje ...

Kakva vlada takvi i sindikati.


pa i nije baš ... ali bude li u sindikatima neke veće love, preći će veliki krimosi iz politike u sindikate. I najuriće ove male, sindikalne.
inco inco 00:37 28.01.2011

Mala ispravka...

Kakva vlada takvi i sindikati.


Mala ispravka, krug ide obrnutim redom - kakav narod, takva vlada; kakvi radnici, takvi sindikati;

Lepo ti rece - svi na budzet. To je san prosecnog stanovnika ove drzave-u-pokusaju.
ecce-florian ecce-florian 00:37 28.01.2011

Puna podrška

štrajku prosvetnih radnika Srbije

Nadam se da će istrajati u svojim zahtevima i nadam se da će uspeti u svom generalnom štrajku usprkos pritiscima i pretnjama

Srbija ima manje učenika po učitelju od Nemačke. Srbija ima manje stanovnika po lekaru od Nemačke. Kvalitet školstva i zdravstva u Nemačkoj je i pored toga daleko ispred naših. To dokazuje i naš ministar zdravlja. Masa plata u prosveti i zdravstvu mora da raste sporije od GDP-a. Ali uz reformu i racionalizaciju, moguće je i povećati kvalitet prosvete i povećati plate i za više od 20%. Jedino tako.

Obmane.

Srbija za razliku od Nemačke ima škole koje rade u dve smene

Srbija ukida škole umesto da uvodi rad u školama u jednoj smeni

U Srbiji je stopa inflacije u 2010 bila 10,3%

Da li u ovoj zemlji može da se konačno dogodi jedan ozbiljan štrajk o kome će vlast morati da povede računa?
Neka to bude štrajk prosvetnih radnika.

Puna podrška.


inco inco 00:42 28.01.2011

Re: Puna podrška

ecce-florian
U Srbiji je stopa inflacije u 2010 bila 10,3%


A je l' inflacija bila samo za prosvetne radnike ili i za one iz cijih se dzepova njima isplacuju plate? Ko ce da stvori taj novac koji traze prosvetari, policajci, sudije...? MMF? Svetska banka? Braca Rusi i Kinezi?

ecce-florian
Puna podrška.


I od mene... Puna podrska i ovima sto strajkuju, a bo'me i onima koji taje poreze. Pa ko duze izdrzi, dok se ne urusimo nema izgleda da se popravimo...
Jukie Jukie 00:54 28.01.2011

Re: Puna podrška

Ja i dalje smatram da nije jedini zahtev prosvetara bio novac za plate (ispravite me ako jeste) nego da je najvažniji zahtev u stvari bilo vraćanje reda u škole, a da su mediji iščupali zahtev o platama i gurnuli ga kao jedini zahtev u vesti.

Ne vredi ništa, dok se đaci ne dovedu u red, sva povećanja plate nastavnicima odlaziće na sredstva za smirenje, pa je to opet status kvo.
grafit.fit grafit.fit 01:09 28.01.2011

Re: Puna podrška

... i moja ...
Da li u ovoj zemlji može da se konačno dogodi jedan ozbiljan štrajk o kome će vlast morati da povede računa?
Neka to bude štrajk prosvetnih radnika.

Puna podrška.


Bravo Cvetko! Znaš da je ovaj blog pun profanki i profana, ljutih, napaćenih i slabo plaćenih. Volim da pročitam kako lepo zastupaš ideju tuđe pomoći i sopstvene promocije...
Jukie Jukie 01:15 28.01.2011

Re: Puna podrška


Srbija ima manje učenika po učitelju od Nemačke. ...
Kvalitet školstva i zdravstva u Nemačkoj je i pored toga daleko ispred naših.

.Srbija za razliku od Nemačke ima škole koje rade u dve smene
Srbija ukida škole umesto da uvodi rad u školama u jednoj smeni

Ja se ne sećam da sam čitao neke naročite pohvale o školstvu u Nemačkoj. Znam da decu od malena (3-4 razred?) podele u tri grupe po sposobnostima pa to drljaš do kraja školovanja i nemaš šanse da pređeš u višu grupu.

Ali za Švedsku me stvarno JAKO zanima kako to njihova škola funkcioniše na svakodnevnom nivou kad imaju onako visoke rezultate.
Ribozom Ribozom 01:33 28.01.2011

Re: Puna podrška

Sasa
Ostaje samo jedan način: štampanje para.

Postoji jos jedan nacin, povecanje cene struje.

Jukie
Od prijateljice iz Svajcarske sam cuo da prosvetni radnici imaju internet forum na kome razmenjuju planove i scenarije (pripreme). To im uveliko olaksava posao i povecava razlicitost odrzanih casova.
Za Svedsku neznam, ali ti mogu reci za Norvesku (koja je po rezultatima PISA doduse samo malo bolja od nas), uspeh ucenika je mozda bolji zato sto institucija rada roditelja kod kuce sa decom jos postoji. Svaki roditelj uci sa detetom 1-2 sata dnevno (od onih koje ja znam).
Jukie Jukie 01:42 28.01.2011

Re: Puna podrška

Ribozom

Od prijateljice iz Svajcarske sam cuo da prosvetni radnici imaju internet forum na kome razmenjuju planove i scenarije (pripreme). To im uveliko olaksava posao i povecava razlicitost odrzanih casova.

Dobro, meni nije toliki problem (bilo?) smišljanje priprema koliko ispisivanje rukom (što je čisto gubljenje vremena). Isto i za elektronski dnevnik.

Sa druge strane, naš aktiv nema ni mejling listu jer niko sem par ljudi ništa ne piše (čak ni sa Reply all), a ima i nekoliko koleginica koje kažu da im ako ima nešto važno pošalješ na ćerkin mejl pa će to ona skinuti i otštampati preko vikenda.
Ribozom Ribozom 01:50 28.01.2011

Re: Puna podrška

Ja samo predlazem da se na slican nacin povezu nastavnici istih predmeta i umesto 4-5 priprema dnevno urade jednu ili manje a da im nastava bude kvalitetnija.
filantrop filantrop 04:35 28.01.2011

Re: Puna podrška

postovanje ecce
moj komentar ti se nece dopasti (pa mozes odmah da ga preskocis:))

Cini mi se da si procitao samo prvi deo bloga a ne i onaj drugi, o porazavajucim ekonomskim faktima srbije.
Srbija za razliku od Nemačke ima škole koje rade u dve smene

Srbija ukida škole umesto da uvodi rad u školama u jednoj smeni


natalitet u srbiji je u stalnom opadanju, skole koje su nekad imale dve smene sad imaju samo jednu jer nema dece.
skola koja radi samo u jednoj smeni proizvodi samo troskove, npr. grejanje radi ceo dan, oprema u skoli je iskoriscena samo za jednu smenu.
objedinjavanjem djaka iz vise skola i rad u dve smene nesumnjivo smanjuje troskove.
apsolutno je nerentabilno da skola radi samo u jednoj smeni, trazis nemoguce.

U Srbiji je stopa inflacije u 2010 bila 10,3%


u mojoj zemlji, koja je nesto malo bogatija od tvoje, inflacija je u decembru 2010. bila 1,5%
pa ni to nije pomoglo da se nerentabilne skole ne zatvore

Da li u ovoj zemlji može da se konačno dogodi jedan ozbiljan štrajk o kome će vlast morati da povede računa?


para jednostavno nema.
prosveta i penzije se isplacuju iz budzeta koji je prazan.
budzet se puni kreditima kod komercijalnih banaka po lihvarskim kamatama i sa deviznom klauzulom cime se srbija jos vise osiromasuje i dugorocno unistava svaka sansa za prosperitet.
moze cela srbija da izadje na ulicu, ko tunis, para jednostavno nema.
bolje da se prosvetari i penzioneri zadovolje i sa ovako malim prihodima/penzijama da ne bi ostali i bez njih,
ako se ovako nastavi.
........
da ti slucajno nije palo na pamet da branim vlast, daleko bilo.
........
ciracirafm ciracirafm 08:00 28.01.2011

Re: Puna podrška

Para jednostavno - ima.
Nalaze se za lopovske projekte poput mosta na Adi,Univerzijade,Belvila,nalaze se u javnim nabavkama,nepoznatim stavkama budzeta,u namestenim bilansima stanja i uspeha na kraju finansijske godine,u 13.,14. i inim platama koje svake godine deli Narodna banka(ustanova koja je na gradjane ove drzave natovarila dug od nekoliko milijardi evra zbog navodne odbrane dinara) i slicne firme koje tokom godine kukumavce o stednji ,nelikvidnosti...
Od ponedeljka krece novi Insajder sa slicnom temom- o "jadnim" javnim preduzecima na cijoj "nemastini" mnogi uzese desetine miliona evra.Gledajte ga.
Kome verovati-prosecnom ucitelju ciji je rad javan ili Dijani Dragutinovic,ministarki/akcionarki,protiv cijeg minstarstva je Rodoljub Sabic podneo najvise prijava zbog skrivanja podataka od gradjanja,koji istu tu rolerku placaju i to vrlo izdasno.
O napretku drustva je govorio i predsednik SAD,pre nekoliko dana u govoru o stanju Unije.Poslusajte ga.
O pretnji o tome da ce penzioneri i ucitelji ostati bez primanja - bojim se da je istorija pokazala da ce oni koji su im oteli primanja na kraju ostati-bez glave.
wukadin wukadin 08:27 28.01.2011

Re: Puna podrška

Slažem se da para ima kod lopova (i pre tajkuna, koji do juče nisu smetali, da pogledamo buđelare "žutih" ), samo molim te izuzmi most preko Ade. Neka se neko i ugradio, to će nadam se jednom biti posao policije i zaista nezavisnog sudstva (bajka, znam). Ali Đilas bar nešto radi za razliku od njegovih stranačkih kolega. To je zato što je "konzerva"
nela_69 nela_69 08:34 28.01.2011

Re: Puna podrška

para jednostavno nema.


Netačno!

"imaju oko 140 milijardi namenjenih za specijalne potrebe. Za poboljšanje statusa zaposlenih u prosveti, što ne podrazumeva samo plate već i jubilarne nagrade, otpremnine, stručno usavršavanje, potrebno je 20 milijardi dinara"

Izvor

Ako se dobro sećam Vlada je izdvojila pristojnu sumu decembra meseca da sebi poveća plate, u Blicu je u to vreme izašla statistika koliko vremena je koji poslanik proveo u Skupštini. Recimo Lidija Vukićević je za godinu dana na „radnom mestu“ provela 2 (dva) sata. Spisak poslanika sličnih njoj je dugačak. Čudi me da je tada bilo para...

Ne mogu da nađem link, ali je vest takođe sa b92 da je rukovodstvo nekog građevinskog preduzeća za godinu dana oštetilo državu za istu sumu koju Sindikat traži NE za par direktora, već za 100 000 prosvetnih radnika.

Mediji ne obajvaljuju sve zahteve Sindikata (što me ne čudi) jer se pominje jako loš zakon o školstvu kao jedan iz zahteva. O nazovi reformi gimnazija neko je već pisao.

Upravo sam odgledala prilog na RTS-u u kome govore da MUP već poziva vođe Sindikata na informativni razgovor. Toliko o demokratiji u Srbiji!



vishnja92 vishnja92 08:48 28.01.2011

Re: Puna podrška

natalitet u srbiji je u stalnom opadanju, skole koje su nekad imale dve smene sad imaju samo jednu jer nema dece.

nije tacno.

pre desetak godina samo u Beogradu je zatvoreno par desetina skola, a preostale su nastavile da rade po smenama.
u odeljenjima uglavnom ima po 20 djaka a 20x3=30x2, sto bi znacilo da u (skoro) svim skolama deca mogu da se spakuju u jednu smenu i da dobiju pristojan radni dan bez vecernjeg pohadjanja nastave i ostalih bedastoca (razaranje porodice, 6-7 prepodnevnih sati nenadziranog samovanja isl).
medjutim, prosvetarima to ne odgovara jer bi se pojavio tehnoloski visak.
(a vise je nego ocigledno da izvestan broj tih istih prosvetara jeste visak, i to ne samo tehnoloski - jednostavno su zalutali medju decu)

plata za nastavnike u visini od 35,000 - 40,000 je sramno mala, i ja kao poreski obveznik i roditelj podrzavam njihove zahteve, ali nek se manu lazne solidarnosti i neka vec jednom srede prioritete u svojim glavama. neka u prosveti ostane ona bolja polovina nastavnika i bice bolje svima nama.
apsolutno je nerentabilno da skola radi samo u jednoj smeni, trazis nemoguce.

to nije pitanje rentabilnosti vec elementarne ljudske pristojnosti, decijih prava i ocuvanja onoga sto se u ovom drustvu istice kao bitno i kao cilj (porodica, buducnost, mladi strucnjaci, blablabla)
Saša Radulović Saša Radulović 09:25 28.01.2011

Re: Puna podrška

Para jednostavno - ima


Krajnje neozbiljno.

Ima mnogo razloga za štrak koji bi podržali svi građani Srbije. Ja navedoh neke. Povećanje plata od 18% do 24.5% to svakako nije.
hazard92 hazard92 10:44 28.01.2011

Re: Puna podrška

Most na Adi se gradi iz kredita, a kredit se isplacuje iz budzeta grada Beograda. Dakle nije iz istog budzeta iz kog se isplacuju prosvetari. Da li je most na Adi preplacen, to je vec drugo pitanje, ali to je pitanje za Beogradjane, da li su mogli da dobiju 2 mosta umesto 1, nema tu dileme da li platiti prosvetarima vise ili trositi pare na most na Adi. Jednostavno to su 2 drugacija budzeta i nivoa vlasti.

A cak i da jeste, most na Adi kosta oko 200 miliona evra, podeljeno na nekoliko godina (ja mislim 20?) dakle godisnja rata je par desetina miliona evra. Uporediti sa godisnjim ciframa potrosnje na prosvetu i zdravstvo, u Sasinom clanku gore.

Belvil je privatna investicija 1 Miskovica.

Narodna banka zaista brani kurs dinara, i to cini da u jednom danu ne bi otisao dinar sa 80 dinara za evro na 130 u jednom danu (jer bi to bio uzasan sok za ekonomiju). Ovako dinar devalvira postepeno. I da, NBS zaista koristi devizne rezerve za to, jer da ne koristi, neki politicari bi ih vec maznuli da sa njima prave predizborni program (jos 2002./3. je Velja hteo da to uradi, i pitao se cemu zaboga sluze te devizne rezerve, daj da se te milijarde uloze u puteve).

Univerzijada jeste mozda bila nepotreban trosak. Doduse kostala je 75 miliona evra, sto je tek 8.3% godisnjeg troska za prosvetu. I Univerzijada se desila jedanput, znaci nije stalni trosak.

Postoji ta iluzija da para kao ima dovoljno, i da je samo korupcija problem, i ako resimo korupciju i nenamensko trosenje para na gluposti, sve ce biti u redu. E pa nece, zao mi je. Naravno, korupcija JESTE ogroman problem i nenamensko trosenje budzetskih para na gluposti i predizbornu demagogiju JESTE ogroman problem, i kada bi se to resilo na neki nacin ustedelo bi se mnogo para. Samo sto to nije sve, to ne bi promenilo cinjenicu da imamo glomaznu, preveliku, preskupu i neefikasnu drzavu i drzavni aparat.

Pogledajte gore troskove za zaista skromne plate drzavnih radnika, koliko to kosta godisnje, pa uporedite sa godisnjim prihodima u budzetu. I onda izbacite iz budzeta sve privatizacione prihode (jer toga nece biti u nedogled) i pogledajte samo poreske, i onda cete videti sta je odrzivo. Pa onda kada se dodaju penzije, ihaj.
wukadin wukadin 11:47 28.01.2011

Re: Puna podrška

Narodna banka zaista brani kurs dinara, i to cini da u jednom danu ne bi otisao dinar sa 80 dinara za evro na 130 u jednom danu


Ne naravno u jednom danu, no realni kurs bi bio već bio oko 130 dinara.
Sve države koje imaju monetarnu suverenost se bore da što više devalviraju svoju valutu, posebno u krizna vremena. Oko toga se preganjaju Kinezi i Ameri, to su odmah učinili Britanci i Islanđani. Samo ekonomski mnogo slabija Srbija mora da glumi Nemačku sa stabilnošću kursa...
Uvoznički lobi, ništa drugo
vesna.gm vesna.gm 12:20 28.01.2011

Re: Puna podrška

filantrop

para jednostavno nema.
prosveta i penzije se isplacuju iz budzeta koji je prazan.
budzet se puni kreditima kod komercijalnih banaka po lihvarskim kamatama i sa deviznom klauzulom cime se srbija jos vise osiromasuje i dugorocno unistava svaka sansa za prosperitet.


Ne mogu a da ne pomislim da bi para bilo makar malo više da se ne krade toliko na državnom nivou. Npr, samo mediji objave da je taj-i-taj direktor pripadnik XY stranke ukrao ili proneverio ili nesto uradio sa ne-znam-koliko-miliona-milijardi-para i buka traje dva dana i nikom nista.

Niti njega uhapse, niti neko vrati te pare, niti odgovara novinar zbog kleveta, ako je u pitanju kleveta... ne... Srbija se nahrani tom vešću narednih par dana i opet sve po starom.

Ajmo jovo nanovo...

Plači, voljena zemljo...
hazard92 hazard92 15:06 28.01.2011

Re: Puna podrška

wukadin

Uvoznički lobi, ništa drugo


Ajde da ostavimo po strani to da je ideja da se konkurentnost privrede dize obaranjem valute glupa (kao sto pokusavaju Kinezi i Amerikanci - ne mogu svi da postanu konkurentniji obaranjem valute, dakle takvi "monetarni ratovi" ne vode nikuda), nije samo uvoznicki lobi.

Kada je pocela kriza, koliko je bilo ljudi u Srbiji sa kreditima u evrima? Koliko srpske privrede ima spoljasnji dug, takodje u evrima? Drugo su Ameri, ceo svet barata njihovom valutom, i drugo su Kinezi, one ne duguju, vec njima duguju strane drzave. A u Srbiji, krediti u evrima, prihodi u dinarima, recept za katastrofu ukoliko kurs dinara naglo ode na dole.
Aleksandar Vasović Aleksandar Vasović 15:15 28.01.2011

Re: Puna podrška

plata za nastavnike u visini od 35,000 - 40,000 je sramno mala, i ja kao poreski obveznik i roditelj podrzavam njihove zahteve, ali nek se manu lazne solidarnosti i neka vec jednom srede prioritete u svojim glavama. neka u prosveti ostane ona bolja polovina nastavnika i bice bolje svima nama.



kad vlada sedne pa se smisli kako da uzme pare tajkunima, kako da smanji drpanje sa svake strane, kad, kako i ko stigne, kad se uradi socijalna mapa i kad se sve to implementira, pa kad prodje neko vreme, pa se nasa deca poudaju i pozene, pa mi dobijemo unuke, pa nasi unuci njihovu decu...
G r o f G r o f 15:46 28.01.2011

Re: Puna podrška

Para jednostavno - ima.


Koji bezobrazluk. Naravno da ih ima, samo ih treba uzeti onima koji rade osam sati dnevno za 15000 bez vikenda i godišnjeg, bez sindikata i prava da pisnu.
ikteacher ikteacher 19:38 28.01.2011

Re: Puna podrška

Odgovoriću ti citatom sa jednog sajta kojeg vodi ugledni ljudi . Nije ni čudo što napadate prosvetu mora da ste insajder iz ministarstva prosvete ili važan baja koji misli da je dodatkom prefiksa VIP uhvatio Boga za bradu, tl. merodavan da raspravlja o svemu i svačemu.


Posetite sajt internet izdanja lista ''Nova Srpska politička misao''

http://www.nspm.rs/

koji ima preko 13 miliona poseta pa se ne hvali da je VIP.

Светска банка против српских школа
Слободан Антонић
четвртак, 13. август 2009.
У последњем броју НИН-а (бр. 3058, 6. август 2009) изашао је чланак "Радити више са мање" (стр. 23). Написао га је Сајмон Греј, директор канцеларије Светске банке у Београду. Из тог чланка сазнајемо да се српско Министарство финансија обратило Светској банци са молбом да Светска банка припомогне Србији у "смањењу трошкова јавног сектора на начин који неће утицати на квалитет услуга". "Резултат нашег рада је публикација која анализира важне делове јавних расхода", сумирао је Греј, "попут пензија, здравства, образовања, социјалних давања, инфраструктуре, пољопривреде и индустрије".

Да није било овог чланка, најпре, не бисмо ни сазнали за обраћање Министарства финансија Светској банци, као ни за неке од конкретних предлога које је Светска банка дала Србији у вези уштеде паре из буџета. Обратили сте пажњу, наравно, на редослед области у којима је Светска банка, како нам открива Греј, предложила Србији да смањи јавне трошкове: најпре пензије, затим здравство, потом образовање, као четврто социјална давања, па тек онда следе инфраструктура, пољопривреда, индустрија... Наравно, смањење бирократије, издатака на НВО сектор, или обилног финансирања људскоправашких Потемкинових села (из Чиплићевог Министарства за људска права) Греј ни једном речју не помиње. Смео бих се заклети да о томе у саветима Светске банке ни нема ништа. Необично је да аналитичари из Светске банке нису уочили такву "ситницу" да се у српском буџету издваја 4,1 милијарда динара (или 44 милиона евра) годишње за донације разним НВО! То је више него за субвенције у привреди (3,5 милијарди), ученички стандард (1,7), студентски стандард (3,2), Фонд за младе таленте (0,4), избегла и расељена лица (0,9) итд.[1]

Али, у Србији се морају знати приоритети, зар не?

Шта тачно Светска банка предлаже Србији као начин уштеде најбоље се види из области коју је Греј одабрао да илуструје њихове идеје - у просвети. Греј хладнокрвно наводи податак да су чиновници Светске банке предложили да се у Србији, због мера штедње, укине 11.000 одељења у основним и средњим школама! Наиме, већина одељења у српским школама броји мање од 30 ђака, а, како каже Греј као овдашњи гласноговорник Светске банке, "не постоји искуство у свету које показује да одељења са мање од 30 ученика воде већем квалитету". Зато је Светска банка предложила Србији да укине 11.000 одељења, тј. 37 посто свих одељења у основним школама, и 13 посто свих одељења у средњим школама!
Греј нам у свом тексту не открива само сву изванредност предлога Светске банке Србији. Он нам открива и својеврсно одушевљење екипом реформиста, спремних да примене ове генијалне савете, коју налази у српској администрацији. "На срећу", пише Греј, "имамо сада Министарство образовања у коме се реформе разумеју и које је посвећено њима. Припрема се читава стратегија рационализације школа и одељења, укључујући и рационализацију унутар једне школе. (...) Потребно је дати сву неопходну подршку министарству како би убрзало ове и спровело своју широку стратегију реформи". Дакле, Греј нас обавештава да укидање 11.000 одељења у српским школама не само да није само фантастични предлог чиновника из Светске банке, већ и да "реформисти", у нашем Министарству просвете, на таквој "реформи" српског школства већ увелико раде!
Разборит човек после оваквих сазнања не може а да се не запита – не потцењује ли се елементарна интелигенција грађана Србије? Ја сам, рецимо, импресиониран Грејовим открићем да "не постоји искуство у свету које показује да одељења са мање од 30 ученика воде већем квалитету". Као професор универзитета цео живот сам, дакле, провео у заблуди да мање студената на часу значи више пажње које могу да посветим сваком студенту. У истој страшној заблуди живе и други професори српских универзитета, затим наставници у српским гимназијама и, на крају, учитељи у српским школама. А, како ћемо видети у даљем тексту, и просветари широм света.

С једне стране, пошто су нам Греј и Светска банка открили фантастичну истину да "не постоји искуство у свету које показује да одељења са мање од 30 ученика воде већем квалитету", ми, српски просветни радници, одмах ћемо да исправимо ову нашу страшну, провинцијалну заблуду. И са ударничким еланом не само што ћемо укинути 11.000 одељења, већ ћемо избрисати још 11.000! Јер, зашто да останемо само на томе, зашто да не уштедимо још више пара. Замислите само колико новца би остало ако би српска одељења имала не 30, већ 50 ученика! Ма шта 50, и по 100 ученика не би било пуно! Само ако се тиме оставља довољно пара за остале преке потребе... Укључив и НВО...
С друге стране, са овим невероватним открићем да "не постоји искуство у свету које показује да одељења са мање од 30 ученика воде већем квалитету" под хитно ћемо да обавестимо и наше колеге у Европи и САД. Јер, замислите само, тамошњи наставници и педагози, и даље погрешно мисле да су мања одељења боља за ђаке. Због тога је просечан број ученика у државним школама (у основном образовању) у Аустрији 20, Белгији 20, Чешкој 21, Данској 20, Немачкој 22, Грчкој 18, Мађарској 20, на Исланду 17, у Ирској 24, Италији 18, Луксембургу 16, Пољској 21, Португалији 16, Словачкој 20, Шпанији 19, Британији 26 (у приватним основним школама 11!) и у САД 24 (у приватним 19)[2]. Како ће се само Данци, Белгијанци, Грци и остали одушевити кад сазнају за истину да "не постоји искуство у свету које показује да одељења са мање од 30 ученика воде већем квалитету"! Сигурни смо да ће то изазвати праву педагошку револуцију, чију ће поносну авангарду чинити чиновници из Светске банке, и реформатори из српског Министарства просвете, који су први направили ово фантастично научно откриће!
Али, иронију на страну, ово је један од типичних примера како припадници транснационалне политичко-економске бирократије засењују простоту "домородаца". Тешко је избећи утисак да они заиста мисле како ми, домороци, не само да ништа не знамо, већ и да код речи "ЕУ стандарди" и "светска искуства" намах падамо у хипнотички транс, након чега могу да нам раде шта год хоће. Још проблематичније је ако се, у саучесништву са домаћим, компрадорским реформистима, при томе користе или директним неистинама, или полуистинама.

Да, тачно је да нема аутоматске каузалности између броја ученика у одељењу и квалитета образовања. Мање ученика у одељењу не значи аутоматски и виши квалитет. Али, то је само зато што квалитетно образовање зависи још од најмање два фактора: мотивације и способности ученика и мотивације и способности наставника. Но, из тога што број ученика у одељењу није једини фактор квалитетног образовања не следи да он није никакав фактор квалитетног образовања. У питању је елементарна логичка разлика између нужног и довољног услова. Мањи број ученика није довољан услов да образовање буде успешно. Али, као што зна сваки просветни радник, мањи број ученика јесте нужан услов за квалитетну наставу.

Српско образовање заиста треба да буде још квалитетније. Оно се тешко може унапредити ако би се даље наставило са смањивањем броја ученика у одељењу. Мора се радити на побољшању остала два поменута фактора: на мотивацији ученика и на мотивацији наставника. Али, ако се српско образовање не може унапредити даљим смањивањем броја ученика у одељењу, из тога апсолутно не следи да тај фактор нема утицај на квалитет наставе. Ако остали фактори остану непромењени, односно, ако не дође до значајнијег повећања мотивисаности ученика и наставника у српским школама, рапидно повећање броја ученика у нашим разредима сигурно ће довести до пада квалитета српског образовања.

Ово је тако једноставна и јасна логика да не треба бити претерано паметан па моћи закључити какве би све погубне последице могло имати укидање 11.000 одељења у српским основним и средњим школама. Србија и неке друге земље Источне Европе имају традиционално јак систем државног образовања. Тај систем је и пре социјализма обезбеђивао самостално стварање грађанске структуре неопходне за функционисање привреде и друштва – управног апарата и националне културне и друштвене елите. Социјализам је то државно образовање само усавршио и направио од њега главни канал друштвене покретљивости. Захваљујући могућности бесплатног и квалитетног образовања, на хиљаде деце сељака и радника постали су истакнути стручњаци и чланови елите. И ма колико да је у Србији, током деведесетих, образовни систем руиниран, он је и даље остао квалитетнији од свега што се може наћи у приватном сектору. И данас државни сектор образовања не служи за продају диплома. Колико може, на свом основном нивоу, он ради на просвећивању народа. А на највишим нивоу, тај систем ствара елиту знања, не нужно лошију од оне едуковане на најскупљим светским универзитетима.

Сада се управо нешто од тог доброг у систему нашло на удару, а као што видимо главни нападачи су чиновници Светске банке и реформатори из Министарства просвете. Дакле, после свих спроведених "реформи", у овој земљи више није скупа војска. Сада је скупа просвета. И њу ћемо реформисати боље од војске. Јер, војску смо реформисали тако да смо уништили 1.200 противавионских ракета типа "Стрела", исекли 700 тенкова у старо гвожђе, а број авиона у летном стању свели на два[3]. Све што смо добили јесте карикатура од војске, због чега ће ова земља у сваком озбиљнијем војном питању зависити од других. Исто тако ефикасно реформисаћемо и наше образовање: укинућемо 11.000 одељења, отпустити 17.000 наставника (ова цифра је стварна, види "Политику", 23. фебруара 2009[4]), продати вишак школских зграда (које су, најчешће, на идеалном месту у граду)... И добићемо карикатуру од образовног система, због чега ће ова земља и по питању образовања постати зависна од других. Ко год у Србији буде хтео стварно квалитетно образовање, мораће да иде у стране приватне колеџе, и на стране приватне универзитете. Разуме се, такво образовање не треба деци сељака, радника и службеника. А колико ће нова управна, културна и економска елита Србије које су едуковале друге земље бити способна да разуме и заступа националне интересе, не треба трошити ни речи.

Да бисмо појмили алармантност "савета" Светске банке да Србија треба да затвори 11.000 одељења, морамо да знамо функцију ове транснационалне институције у светском финансијском поретку. Она је парњак ММФ-у и најчешће заједно са њим наступа према малим земљама, чије владе траже позајмице. Обе институције су једна врста акционарског друштва, у које САД има највећу квоту (у Светској банци око 16 посто)[5]. Док ММФ даје позајмице које обезбеђују спољну ликвидност, Светска банка даје новац за обезбеђивање унутрашње ликвидности[6]. Ове установе своје позајмице условљавају захтевом да их дају у ратама, и то тако да након сваке рате имају право да од земље-зајмопримца захтевају одређени начин вођења економије и друштва. Тако, практично, давањем позајмица некој влади, ММФ и Светска банка постају једна врста њеног старатеља и фактички управљачи у тој земљи.

Тако је Цветковићева влада, 26. марта 2009, закључила споразум са ММФ о позајмици од 3 милијарде евра. Али, та сума ће бити исплаћивана у ратама, до 2011. године. Пошто је први део суме исплаћен негде у пролеће, крајем августа у посету Србији долази делегација ММФ-а. Она ће, како је најављено, са Владом Србије разговарати о државним приходима и расходима, "саветујући" где се може намаћи нови новац за буџет, а уштедети постојећи. У том смислу, "биће отворено питање буџета за 2010. годину", одн. "разговараће се о његовој структури" (Глас Америке, 3. август 2009)[7].

Тек ако Влада Србије прихвати "савете" ММФ-а, добиће други део одобрене позајмице. На сличан начин функционише и Светска банка. Док је специјализација ММФ-а финансијска и монетарна сфера, Светска банка својим кредитима најчешће финансира образовање, здравство, реформу државне управе итд.[8] Тако Светска банка, рецимо, у Србији тренутно финансира "реформу правосудног система"[9] (која, као што је већ о томе писано, подразумева отпуштање око 700 судија). Дакле, када је реч о подели задужења, Светској банци управо и припада финансирање "реформе" образовања. У том смислу, њени "савети" у овој области имају исту снагу као и "савети" ММФ-а у фискалној и монетарној политици.

Можда најрђавији учинак Цветковићеве владе је безглаво задуживање земље. Процењује се да ће се дуг српске државе, до краја 2009, готово удвостручити (са 8,93 на преко 16 милијарди евра)[10]. Последица тог задуживања неће бити само то да ћемо у будућности све што као друштво зарадимо морати да дајемо на отплату дугова са каматом, већ и да ће наши повериоци добити дугорочно право да управљају овим друштвом. Међународни чиновници, првенствено из финансијске сфере, одлучиваће не само о српским порезима, пензијама или социјалним давањима, већ и о српском образовању, здравству, науци и култури.
Како изгледа та чиновничка, суво-финансијска логика, имамо сада прилике да видимо и на примеру поменутог "савета" да се у српским школама укине 11.000 одељења. Наравно, озбиљна држава, тачније, озбиљна, одговорна и патриотска власт, одбила би такав "савет". Она би знала да би таква краткорочна уштеда у буџету на дужи рок могла нанети непоправљиву штету српској просвети и култури. Ја уопште не сумњам да је у нашој државној управи, па и међу просветним властима, остало доста озбиљних и одговорних људи, који ће схватити сву погубност овакве мере. Али, такође, како сазнајемо из радосних Грејових речи, међу просветним властима очигледно да постоје и здраве, "реформске" снаге" које су одушевљене оваквом идејом и које, штавише, већ увелико раде на њеној реализацији.

И сада, најмање што би српски грађани могли да очекују јесте да сазнају имена тих наших просветних "реформиста". Мислим да би то пре свега волели да знају родитељи. Уколико, дакле, сутра, 37 посто деце у Србији дође уплакано из школе, са речима: "Мама, тата, укидају нам одељење, а отпуштају учитељицу!", да родитељи знају коме могу да се на томе захвале. Да им се захвале на томе што су, једним потезом пера, угрозили њихово детињство. И њихове шансе за будућност.
thebee269 thebee269 20:04 28.01.2011

Re: Puna podrška


Da li u ovoj zemlji može da se konačno dogodi jedan ozbiljan štrajk o kome će vlast morati da povede računa?

U redu strajk, to je ok, ali ne za povecanje plata za koje nema para, nego za postizanje onoga sto je gore u tekstu navedeno.
Naterati vladu , ma ko bio na vlasti da radi svoj posao a ne da ispunjava nerealne zelje bilo koga.
mikimedic mikimedic 22:49 28.01.2011

Re: Puna podrška

Koji bezobrazluk. Naravno da ih ima, samo ih treba uzeti onima koji rade osam sati dnevno za 15000 bez vikenda i godišnjeg, bez sindikata i prava da pisnu.


ne, nego recimo za pocetak onima koji bi da voze na strane table u srbiji.
G r o f G r o f 00:29 29.01.2011

Re: Puna podrška

ne, nego recimo za pocetak onima koji bi da voze na strane table u srbiji.


ćao, psihiću.
stropostalo stropostalo 05:57 29.01.2011

Re: Puna podrška

Saša Radulović
Para jednostavno - ima


Krajnje neozbiljno.

Ima mnogo razloga za štrak koji bi podržali svi građani Srbije. Ja navedoh neke. Povećanje plata od 18% do 24.5% to svakako nije.

Ma ima para može se bar namaći.
Evo recimo meni je inspektor rada naložio da ga obavestim šta sam uradio po Rešenju u kom traži da u roku od 8 dana platim porodiljsko odsustvo jednoj radnici iako sam poduže u blokadi.Da se razumemo država treba da plaća to porodsiljsko ali tek kad joj ja uplatim oni refundiraju meni.A ja u blokadi pa ne mogu.I pored objašnjenja situacije inspektor izdaje rešenje i ČEKA moj odgovor šta sam uradio.Pošto nisam ODGOVORIO to je prekršaj koji se kažnjava sa 300.000-800.000din.Sudija za prekršaje sudi 410.000din.
Znači nije prekršaj što nisam uplatio nego nisam odgovorio.Da sam odgovorio ne bi bio prekršaj.
Naravno nemam ja ni tih 410.000din (jer da ih imam platio bi doprinose) i sad moram u zatvor na 60 dana plus resto kazne (350.000din) mi "fenduju" imovinu.
Budžet se mora puniti bilo kako pa i fendovanjem.Nema šale sa državom.
Eto sad ću zatvoriti radnju (koja postoji već treću generaciju znači preživela je i komuniste koji su je draliiii) ,otpustiti sve radnike (12) i zaposliti se (kad odslužim kaznu) u državnoj firmi jer tamo je plata sigurna.I neću dobiti drugi infarkt i možda ostati živ.Po principu spasavaj živu glavu.

cult cult 09:39 29.01.2011

Re: Puna podrška

Pošto nisam ODGOVORIO to je prekršaj koji se kažnjava sa 300.000-800.000din.Sudija za prekršaje sudi 410.000din.
Znači nije prekršaj što nisam uplatio nego nisam odgovorio.Da sam odgovorio ne bi bio prekršaj.


Da. Naravno. Ovo mogu samo tebi i takvima kao ti da rade. Tajkunčinama ne smeju. Oni kad ne plaćaju poreze i doprinose na plate svojim zaposlenima (ne zbog nelikvidnosti, već zato što im se može), "povezivanje staža" posle plaća država, tj. opet ti i takvi kao ti. Jbt. koliko slučajeva ovakvog iživljavanja nad preduzetnicima znam, to je strašno. Jao, kad krene kuka & motika, je bo te!
spadalo92 spadalo92 11:01 29.01.2011

Re: Puna podrška

Ма шта 50, и по 100 ученика не би било пуно! Само ако се тиме оставља довољно пара за остале преке потребе...
A zašto ne bi ceo razred jedne škole bio jedno odeljenje? Pa se lepo smeste u fiskulturnu salu... Ili svi prvaci Beograda jedno odeljenje, pa u "Arenu". Koja ušteda, majko mila! Dakle, ovaj predlog činovnika Svetske banke me neodoljivo potseća na humor Iljfa i Petrova.
inco inco 11:34 29.01.2011

Re: Puna podrška

cult
Jbt. koliko slučajeva ovakvog iživljavanja nad preduzetnicima znam, to je strašno. Jao, kad krene kuka & motika, je bo te!


Nema nista od kuke & motike, davno je vaskoliki plebs doticna orudja zamenio drzavnom sluzbom. Pola stanovnika (vol'o bih da kazem gradjana, al' takvi se mere u jednocifrenim procentima) ove zemlje na ovaj ili onaj nacin zavise ili skupljaju kajmak direktno od drzave, i nije im u interesu da se dignu na istu ili da traze da se sistem menja.

To znaju i vlastodrsci (sta ces, kakav narod, tak'a vlast) pa onda pomenute male/srednje preduzetnike deru k'o Musa jarca, deru i za boga ne pitaju. Jer - mora drzavna azdaja da se napoji, tu im lezi bar dva mElejona glasackih listica. A za to im nije tesko ni da nacisto upropaste privredu, ni da savijaju kicmu i klece pred MMF-om i Svetskom bankom samo da im udeli nesto da proslede ovim prvima, ma nista nije tesko za dva miliona glasova. A i oni k'o kuvari ovoga 'bosanskog lonca', sto se ono kaze, vole da olizu noz pa sto vise kuvanja, to vise lizanja...

Evo i sad cekaju da dodje april, da MMF popusti dizgine pa da vis' kako ce i prosvetari, i lekari, i policajci, i svi ostali u tom lesinarskom lancu ishrane da poboljsaju sebi standard. Jebi ga, zasluzili su, oni imaju the glas, a mi cemo imati the poreze, takse, uredbe, odredbe, akcize, kamate... Kao sto se iz mnogih postova ovde da videti, svi hoce pravedniju preraspodelu, gde se pod pravednije misli - sto vise meni - a pod preraspodelom - od onih koji stvaraju novac ka nama koji ga trosimo. To ce i da dobiju, a sad sto nece da im se dopadne in the long run - sami pali, sami se ubili.

Tesim se samo sto je to kratkog daha, mozda kad opet lupimo o ledinu k'o '93-e razmislimo da l' sme da se trosi vise nego sto se zaradjuje. A mozda i ne razmislimo, u svakom slucaju posle dva lupanja o ledinu stvarno ce odavde otici svak' ko valja, a 'fukara i raja' ce ostati da tiho izumre.
cult cult 12:19 29.01.2011

Re: Puna podrška

Tesim se samo sto je to kratkog daha,

U ovom leži moja nada. Presušuje na sve strane. I svako (sem budžetlija) to vidi. Jedino što su Idols&Friends stekli miloševićevsku lukavost, pa neće ići na kresanje plata budžetlija (kao što se naivni Rumuni zajebaše, pa im se ubijaju ljudi u i oko parlamenta), već na inflaciju, tj. "ispunjavanje zahteva štrajkača" dok god to bude moglo. A to neće dugo.
Plus, kad suva drenovina krene da puca, pa kad i ona druga, ugnjetenija (nebudžetska) polovina radnika krene da dobija otkaze (a tu štrajkovi i sindikalni hohštapleraj ne pomaže) - eto dna.
A onda...
mrdax mrdax 14:05 29.01.2011

Re: Puna podrška

Jukie

Srbija ima manje učenika po učitelju od Nemačke. ...
Kvalitet školstva i zdravstva u Nemačkoj je i pored toga daleko ispred naših.

.Srbija za razliku od Nemačke ima škole koje rade u dve smene
Srbija ukida škole umesto da uvodi rad u školama u jednoj smeni

Ja se ne sećam da sam čitao neke naročite pohvale o školstvu u Nemačkoj. Znam da decu od malena (3-4 razred?) podele u tri grupe po sposobnostima pa to drljaš do kraja školovanja i nemaš šanse da pređeš u višu grupu.

Ali za Švedsku me stvarno JAKO zanima kako to njihova škola funkcioniše na svakodnevnom nivou kad imaju onako visoke rezultate.


Nemoguce da je skolstvo u Nemackoj lose kada imaju tako razvijenu privredu i nauku.
mrdax mrdax 14:11 29.01.2011

Re: Puna podrška


para jednostavno nema.
prosveta i penzije se isplacuju iz budzeta koji je prazan.
budzet se puni kreditima kod komercijalnih banaka po lihvarskim kamatama i sa deviznom klauzulom cime se srbija jos vise osiromasuje i dugorocno unistava svaka sansa za prosperitet.
moze cela srbija da izadje na ulicu, ko tunis, para jednostavno nema.
bolje da se prosvetari i penzioneri zadovolje i sa ovako malim prihodima/penzijama da ne bi ostali i bez njih,
ako se ovako nastavi.
........
da ti slucajno nije palo na pamet da branim vlast, daleko bilo.


Moj otac je prosvetni radnik a majka bila zdravsveni do penzije. Svakome je svoja muka najpreca.

Ipak! ne mozemo se ponasati kao da para ima ali ih neko cuva i ne da.
Odgovorna i napredna drzava trazi odgovorne i napredne gradjane. Ovde ljudi cekaju da "neko nesto resi" pa da se nastavi po starom tj. malo rada, mnogo price, malo usavrsavanja, promene jednom u 10 godina umesto jednom u godinu dana, inertnost, losa radna etika, neodgovornost i nepotizam. I onda kada se ljosne na beton krivi su svi sem gradjana.

Evo svi srecni otvaraju se kao nova radna mesta (Gorenje itd...) a ne shvataju da su ona kupljeni socijalni mir i nista drugo. I opet isto "resenje" stavi flaster na ranu i guraj dalje , pa kada se ljosne opet o pod optuzi SNS ili ko je tad 2020 na vlasti i sve tako .
mrdax mrdax 14:38 29.01.2011

Re: Puna podrška

Opet udarila Trilateralna komisija , Bilderberg grupa , Rand koorporacija i Bohemisjki "sumarak" .
Nisam mogao da odolim ... nema ljutnje

I sta kazes autor stavio VIP ispred ?
yugaya yugaya 10:46 30.01.2011

Re: Puna podrška

"не постоји искуство у свету које показује да одељења са мање од 30 ученика воде већем квалитету"

ma da ne stanemo na 30, u Kini je standard i 50-60 ucenika u razredu, vidi kako njima dobro ide.



In 1997, Wenglinsky published research findings concerning the relationship between class size and student achievement based on his analysis of data drawn from three national level databases. The study was designed to investigate the relationship between spending in education and student performance, and combined data from three different databases generated by the National Center for Education Statistics. Based on an analysis of data on fourth-graders in 203 districts and eighth-graders in 182 school districts from across the United States, Wenglinsky found that class size served as an important link between school education spending and student mathematics achievement at both the fourth- and the eighth-grade levels, although in different ways:

* At the fourth-grade level, lower student/teacher ratios are positively related to higher mathematics achievement.

* At the eighth-grade level, lower student/teacher ratios improve the school social environment, which in turn leads to higher achievement.



Ono što stoji je da koristi od malog broja učenika neće biti kada nastavnik ne ume da promeni i prilagodi tehniku i metode nastave, tj džaba smanjivanje broja ako je nastavnik loš.
wukadin wukadin 08:23 28.01.2011

Seulski konsenzus

Bitno da Vi imate ideju, namerno kažem u jednini, jer može biti samo jedna pa ko švaba tralalala

Bez osećaja da zakoni gravitacije važe i u ekonomiji


Zakon gravitacije nije isto što i ponavljanje liberalističkih mantri, dogma da i vazduh treba da bude privatan i priznavanje samo interesa vlasnika kapitala.

i teoriju da negde postoji džak sa parama


Aca Vučić juče reče, uspeo i pored veoma neprijatnog voditelja, gde bi mogao da državi uštedi 400-500 miliona ojra godišnje. Malo li je?! U svakom slučaju prevazilazi opravdane zahteve prosvetnih radnika. A da su opravdani setimo se svaki put kad zakukamo nad lošim prosvetnim sistemom i nedovoljno sposobnom decom koja iz istog izlaze. A i kako bi bilo drugačije, kad čistom ekonomskom polugom imamo negativnu selekciju kadrova - osim specifičnih profila, kao što je recimo profesor srpskog jezika i književnosti, u prosvetu zbog malih plata odlaze oni koji nemaju gde drugde. Mada nisu samo plate u pitanju, nego i sve veći pritisak koalicije roditelja, dece i nekih "nevladinih" na svakog profesora koji bi da bude funkcionalan i traži, o bože drskosti, znanje od učenika.

Za vašu informaciju Vašingtonski konzenzus je de fakto zamenjen. Posle kumrovačke škole i ove liberalističke, vreme je i da u Srbiji dođe do promene paradigme

Mada nije loše ni zatezanje ministarstva. Bar će pošten svet koji živi od svog rada menje da se gužva u prevozu. Završavam uz parolu: Dačo care ne daj pare!
vesna.gm vesna.gm 14:16 28.01.2011

Re: Seulski konsenzus

wukadin

Aca Vučić juče reče, uspeo i pored veoma neprijatnog voditelja, gde bi mogao da državi uštedi 400-500 miliona ojra godišnje. Malo li je?!


Da... i ja sam se to pitala, sve grickajuci njihov hleb od tri dinara...


pointofview_gun pointofview_gun 15:16 30.01.2011

Re: Seulski konsenzus

u prosvetu zbog malih plata odlaze oni koji nemaju gde drugde



E bas. U prosvetu godinama odlaze oni koji imaju vezu da se tamo zaposle. U mom gradu je prosecna plata manja od 30.000 din. Ovde je prosveta SAN mnogih sa fakultetskim diplomama. Ovde je imati posao san mnogih mladih sa fakultetskim diplomama.
A meni je, posto sam zena, san njihovo radno vreme i godisnji odmori. Mogla bih duplo vise vremena da posvetim deci. I ne bih uzimala neplaceno da bih se dalje skolovala, vec bi me firma slala na seminare i obuke.
Mislim da je u prosveti mnogo teze nego ranije, deca su drugacija, bezobraznija.
Ali bih ja ipak svakome zaposlenom u prosveti odredila da prvo godinu dana odradi u nekoj privatnoj firmi u Srbiji, pre nego se zaposli u skoli, da vidim hoce li i posle toga da strajkuju.
Svetlana S. Svetlana S. 08:43 28.01.2011

subvencije

Raduloviću, a šta mislite o ovim subvencijama stranim investitorima?

Problem je nastao zbog toga što je Gorenje, koje u Valjevu već ima jednu fabriku, odlučilo da svoj novi pogon otvori ne u tom gradu, već u Zaječaru, pošto je Ministarstvo ekonomije tom investitoru ponudilo subvencije od čak 10.000 evra po radniku ako pristane na tu lokaciju.

link

Je l ovo razumno? I ovome "moja i vaša deca" mogu da se raduju?

Saša Radulović Saša Radulović 09:29 28.01.2011

Re: subvencije

Je l ovo razumno?


Naravno da nije. Napisah to u tekstu.

Kako objasniti poklone od 10.000 evra po radnom mestu u cilju zapošljavanja u opštinama u kojima gradimo bazu za naredne izbore. Radilo je u Boru, što ne bi radilo u Zaječaru. Za 300 radnih mesta, Gorenju poklanjamo 3 miliona evra. Već smo im poklonili u Staroj Pazovi da tamo prave bojlere. Nikome nije palo na pamet da u Srbiji postoje i drugi proizvođači bojlera i da je nedopustivo na ovakav način privilegovati jednu kompaniju na račun konkurencije.
Izgubili smo preko 200.000 radnih mesta u poslednje dve godine. Koliko stranih investitora i poklona je potrebno da bi se ovo povratilo? Dosadašnji prosek nam je: kupimo 1 za 10.000 evra izgubimo 100 za DŽ.


Postoji mnogo razloga za štrajk i nezadovoljstvo. Povećanje plata nije razuman zahtev.

wukadin wukadin 09:35 28.01.2011

Re: subvencije

Nije li osnova liberalne ideologije borba za vlastiti, sebični, interes.
Ovi radnici, prosvetari, se za to bore. Za svoj deo kolača.
Ili samo vlasnik kapitala ima pravo na lični interes?!
Svetlana S. Svetlana S. 09:38 28.01.2011

Re: subvencije

@ Saša Radulović


Uh, izvinjavam se, još sam pod utiskom ovog teksta iz Danasa, pa sam preko Vašeg teksta preletela u prvom čitanju.

Ipak, moram reći da mi je ova stvar sa subvencijama potpuno neprincipijelna, sumanuta, štetočinska, jadna, itd ........
jesen92 jesen92 10:02 28.01.2011

Re: subvencije

Ipak, moram reći da mi je ova stvar sa subvencijama potpuno neprincipijelna, sumanuta, štetočinska, jadna, itd ....

....a iz te oddluke sledi da ce Gorenje imati tri godine besplatnu radnu snagu...eto, taj novac bi mogli da daju prosvetarima a Gorenje neka plati radnike od novca koji ti radnici budu zaradili...
wukadin wukadin 10:07 28.01.2011

Re: subvencije

Kako ne shvataš?
Svi subjekti ovog društva su međusobno ravnopravni, samo je strani kapital ravnopravniji od ostalih (ali samo ako je iz zemanja članica NATO i EU).
vishnja92 vishnja92 10:07 28.01.2011

Re: subvencije

eto, taj novac bi mogli da daju prosvetarima a Gorenje neka plati radnike od novca koji ti radnici budu zaradili...

a za beogradski pasaluk bi, verujem, bilo sasvim dovoljno da onaj parazitski Parking servis (koji je prisvojio gradske trotoare i ulice, pa muze li muze) svoju masnu zaradu prelije u prosvetarski budzet. dripci obicni, podgojeni & neradnicki.
Saša Radulović Saša Radulović 10:23 28.01.2011

Re: subvencije

Nije li osnova liberalne ideologije borba za vlastiti, sebični, interes.


Ja bih vas zamolio da prestanete. Ako niste u stanju da pročitate blog i pristojno učestvujete u razgovoru, slagali se ili ne, molim vas da ga zaobiđete. Vaša shvatanja "liberalne ideologije" zaista nisu tema.
jesen92 jesen92 10:26 28.01.2011

Re: subvencije

vishnja92
eto, taj novac bi mogli da daju prosvetarima a Gorenje neka plati radnike od novca koji ti radnici budu zaradili...

a za beogradski pasaluk bi, verujem, bilo sasvim dovoljno da onaj parazitski Parking servis (koji je prisvojio gradske trotoare i ulice, pa muze li muze) svoju masnu zaradu prelije u prosvetarski budzet. dripci obicni, podgojeni & neradnicki.

...ima toga u svim gradovima...dosetili se da uzmu narodu pare i zaposle partijsku vojsku....
Saša Radulović Saša Radulović 10:34 28.01.2011

Re: subvencije

eto, taj novac bi mogli da daju prosvetarim


Ne može tako. Prvo, novac dat Gorenju iznosi 3 miliona evra. Sindikat traži 180 miliona evra, koje će za sobom povući dodatnih 1.2 milijarde evra. Čak i da se radi o mnogo većim parama od Gorenja. Npr. svim subvencijama privredi koje su na nivou 700 miliona evra. Ne može se sindikat otimati o te pare. To je novac svih poreskih obeveznika, ne sidnikata prosvete, ili radnika EPS-a, ili Đure i Pere koji diže kuku i motiku da otme pare.

Naravno da ovakve sulude "subvencije" treba ukinuti. Perpetuum mobile je shvatio da samo arčenjem budžetskih para mođda može doći do 5%. Uspeo je u Boru.

Naravno da se ogroman novac gubi u javnim nabavkama, u korupciji na svim nivoima itd. Ali ne može se o ovaj novac otimati. Prvo je potrebno vreme da se ovo suzbije. A onda taj novac treba da se slije u budžet i koristi za sve.

Npr. novac koji izdvajamo za socijalno ugoržene je ispod svakog nivoa.


Ono što je važno za sve da shvate je da do povećanja MASE plata i penzija može doći samo usled povećanja GDP-a. Jedino to je ekonomski održivo. I to povećanje mora da raste sporije od GDP-a. Sa druge strane, do povećanja POJEDINAČNIH plata van ovog okvira rasta GDP-a može doći samo kao posledica povećanje produktivnosti. Mora se izvršiti racionalizacija i školstva i zdravstva da bi plate porasle. To znači otpuštanje viška. To znači poštovanje svetskih standarda broja učenika po nastavniku i broja građana po lekaru.
bocvena bocvena 10:47 28.01.2011

Re: subvencije

Povećanje plata nije razuman zahtev.

Ako nije razuman, mora da je emotivan.
- Mama, kupi mi patike.
- Ne mogu sine. Nerazumno je da tražim veću platu. A uskoro ću dobiti i otkaz. Zbog racionalizacije. Šta ćeš..takav je život...a i piše u udžbeniku iz ekonomije.
jesen92 jesen92 11:06 28.01.2011

Re: subvencije

Postoji mnogo razloga za štrajk i nezadovoljstvo. Povećanje plata nije razuman zahtev.

..razuman je zahtev zato sto se kolac ne deli pravedno...Pre par meseci su najavljivali otpustanja iz drzavne administracije i to vise niko ne pominje....verovatno su neke oterali u penziju i na tome se zavrsilo...U drzavnoj administraciji(tu valjda spada i lokalna samouprava), javnim i komunalnim preduzecima , raznim agencijama za sve i svasta (a ciji je osnivac takodje drzava ili opstina...) radi 3-5 puta vise ljudi nego sto je potrebno...To je jedna vojska neradnika koja prstom ne mrda u toku jednog meseca a prima platu...sa druge strane i najgori ucitelj svakog dana mora nesto da uradi...

...a tek preduzeca za pranje para.
lebellond lebellond 11:15 28.01.2011

Re: subvencije

Nije li osnova liberalne ideologije borba za vlastiti, sebični, interes.

Nije. I ne znam odakle Vam ideja da jeste.
Osnova liberalne ideologije je PRAVO NA IZBOR. Drugim recima, niko nema pravo da vas ucenjuje ili primorava da donesete odredjenu odluku. Zato se zove liberalizam, jer se bazira na garanciji prava SLOBODNOG IZBORA.
Ovi radnici, prosvetari, se za to bore. Za svoj deo kolača.

Ne, ovi radnici, prosvetari, zele da ucenjivanjem dodju do svojih ciljeva, tj. da primoraju poslodavca da im da vecu platu time sto ce strakovati.
U teoretskom liberalizmu, oni bi doneli odluku da vise ne rade u prosveti zbog cega bi doslo do manjka prosvetnog kadra, usled cega bi drzava morala da podigne plate kako bi motivisala vise ljudi da nadje posao u drzavnim prosvetnim ustanovama.
Ali, ne, oni ne zele da se odreknu radnog mesta i nadju novo zanimanje, oni zele da primoraju nekog da im da vise novca. To nije liberalizam!
jesen92 jesen92 11:46 28.01.2011

Re: subvencije

Ono što je važno za sve da shvate je da do povećanja MASE plata i penzija može doći samo usled povećanja GDP-a. Jedino to je ekonomski održivo. I to povećanje mora da raste sporije od GDP-a. Sa druge strane, do povećanja POJEDINAČNIH plata van ovog okvira rasta GDP-a može doći samo kao posledica povećanje produktivnosti. Mora se izvršiti racionalizacija i školstva i zdravstva da bi plate porasle. To znači otpuštanje viška. To znači poštovanje svetskih standarda broja učenika po nastavniku i broja građana po lekaru.
...to je sve jasno ali to je u nasem slucaju neprimenljivo zato ssto se pare i dalje kradu na svim nivoima...inace ne bi imali Kralja Bakra...kralja ovoga i onoga i gomilu na prvi pogled nevidljivih bogatasa u jednoj siromasnoj zemlji...dok se drustvo sredi i prosvetari i lekari moraju od necega da zive pre svega zato sto oni, kakvi god bili, rade...Moja prijateljica je ginekolog i od 8h do 13h preglada i po 40 pacijenata...to je kao normalno, koliko je to minuta za svakog pacijenta...? da li je normalno da se lekarima odredjuje neka norma kao da rade na traci...sta kazu evropski standardi ne znam ali kao gradjanin/ka ne bih da mi neko postavlja dijagnozu za pet minuta......itd...ovo je vec trol, izvinjavam se...samo sam htela da kazem da smo mi nesredjeno drustvo i da nije nikakvo cudo sto neko strajkuje i nesto trazi.. posao strajkaca nije da definisu kako ce drzava da resi njihov problem...onaj ko je placen za to treba i da resava probleme...ne bi bilo normalno da "narod" i dalje cuti....vreme je za strajkove, suvise dugo se cutalo....pa vlada ako ne moze da resi nekoliko problema treba da podnese ostavku, to je nekako logicno...
nela_69 nela_69 14:25 28.01.2011

Re: subvencije

Mama, kupi mi patike.
- Ne mogu sine. Nerazumno je da tražim veću platu. A uskoro ću dobiti i otkaz. Zbog racionalizacije. Šta ćeš..takav je život...a i piše u udžbeniku iz ekonomije.


A onda dete tebi kaže:
- Mama, ali dovoljno je da vlastodršci odvoje mali deo svojih enormno velikih plata+deviznih dnevnica+honorara+prihoda iz različitih Upravnih odbora...i eto plata za celu prosvetu.

Mislem... i deca znaju :)

A ti detetu udariš repliku:
- Ma sine moj, ja bih odmah odustala od štrajka, pod uslovom da ode sadašnja vlast. Pokazali su sve šta znaju, DOSTA JE!

Saša Radulović Saša Radulović 14:38 28.01.2011

Re: subvencije

.to je sve jasno ali to je u nasem slucaju neprimenljivo zato ssto se pare i dalje kradu na svim nivoima...inace ne bi imali Kralja Bakra...kralja ovoga i onoga


Nije neprimenljivo. Treba tražiti da nema kralja ovog ili onoga, a ne otimati se za pare kojih nema.

I ja želim da prosvetni radnici koji obrazuju moju decu imaju dobre plate. I da lekari koji me leče imaju dobre plate. Samo što način da se to postigne nije preko nerazumnih zahteva, već preko rasta GDP-a odnosno bogaćenja društva.

Lavovski deo borbe za rast GDP-a i jeste suzbijanje korupcije, partokratije, negativne selekcije, sive ekonomije itd. Drugi deo jeste u racionalizaciji. Treći u reformama koje će stvoriti povoljan ambijent za razvoj privrede.

Sve ovo skupa će onda omogućiti privredi da počne da beleži značajan rast.

Ja bih voleo da ima neka kratica. Sve kratice koje smo do sada probali su nam se o glavu obile. Ama baš sve. Što pre to shvatimo i prihvatimo, to će nam pre biti svima bolje.

jesen92 jesen92 15:29 28.01.2011

Re: subvencije

Nije neprimenljivo. Treba tražiti da nema kralja ovog ili onoga, a ne otimati se za pare kojih nema.

I ja želim da prosvetni radnici koji obrazuju moju decu imaju dobre plate. I da lekari koji me leče imaju dobre plate. Samo što način da se to postigne nije preko nerazumnih zahteva, već preko rasta GDP-a odnosno bogaćenja društva.

Lavovski deo borbe za rast GDP-a i jeste suzbijanje korupcije, partokratije, negativne selekcije, sive ekonomije itd. Drugi deo jeste u racionalizaciji. Treći u reformama koje će stvoriti povoljan ambijent za razvoj privrede.

Sve ovo skupa će onda omogućiti privredi da počne da beleži značajan rast.

Ja bih voleo da ima neka kratica. Sve kratice koje smo do sada probali su nam se o glavu obile. Ama baš sve. Što pre to shvatimo i prihvatimo, to će nam pre biti svima bolje.

...ma sve je tacno sto ste napisali osim prve konstatacije "nije neprimenljivo"....znate i sami koliko je trebalo godina da dodje do nekih promena 2000te...proslo je jos toliko u nadi da cemo postati normalna i pravna drzava...nemaju prosvetari(u ovom slucaju) vremena da se bave kraljevima kad ne mogu da plate osnovne racune....da bi se trazile neke drasticne promene opet je potrebna "kriticna masa" posto se i dalje nista ne moze preko institucija sistema...mislim da su strajkovi jedini nacin da se nesto pomeri sa mrtve tacke....ili bar da pomeranje pocne..
grafit.fit grafit.fit 22:15 28.01.2011

ah ... poštovana Bocvena ...

Ako nije razuman, mora da je emotivan.
- Mama, kupi mi patike.
- Ne mogu sine. Nerazumno je da tražim veću platu. A uskoro ću dobiti i otkaz. Zbog racionalizacije. Šta ćeš..takav je život...a i piše u udžbeniku iz ekonomije.



Ja već dugo, pokatkad i iz prikrajka, obožavam Vaše blogove i komentare.
Jesam emotivan, ali nisam manijak!

Svetlana S. Svetlana S. 22:34 28.01.2011

Re: subvencije

...to je sve jasno ali to je u nasem slucaju neprimenljivo zato ssto se pare i dalje kradu na svim nivoima..


najnovija ilustracija


За сајт Очистимо Србију 25.000 евра

Министарство животне средине и просторног планирања је са фирмом Логик интернет из Ниша за израду веб портала акције „Очистимо Србију“ склопило уговор у вредности од 25.000 евра


Opet Dulić...



papillon92 papillon92 00:17 29.01.2011

Re: subvencije

Auuuu kakav lopuvluk. A tek ovaj sto CMS zove jezikom, i koristi izraz "klasicni sajt". I takvi rade u ministarstvima i sto je najgore raspolazu nasim novcem.
Ne mogu da detaljisem u 10min iza ponoci, ne mogu se nervirati, ali ovo nije neznanje. Ako ne znas, pitas. Ne kupujes ono u sta se ocigledno ne razumes pa jos i izlazis u javnost.
Ovo je lopovluk i lepo ilistruje kako i sta se radi u drzavi.

Generalno, u vezi sa temom, cini mi se da su prosvetari ukazivali na nesrazameru u platama 'budzetlija' i da im je to glavni okidac. Tajming im je los, sada to ne mogu dobiti, ali nadam se ubrzace pad Vlade koju vodi stranka duboko ogrezla u kriminalu ako ga cak i primarno ne generise.
Manje stranke u istoj necu ni pominjati. Od njih se nicemu nismo ni nadali.
bocvena bocvena 01:29 29.01.2011

Re: ah ... poštovana Bocvena ...

grafit.fit


Tnx, ali mislim da se više u ove ekonomske razgovore neću mešati. Zabole me glava:)
spadalo92 spadalo92 11:05 29.01.2011

Re: subvencije

..razuman je zahtev zato sto se kolac ne deli pravedno...
Kolac ili kolač, nisam shvatio. Ja se izvinjavam.
mrdax mrdax 14:47 29.01.2011

Re: subvencije

vishnja92
eto, taj novac bi mogli da daju prosvetarima a Gorenje neka plati radnike od novca koji ti radnici budu zaradili...

a za beogradski pasaluk bi, verujem, bilo sasvim dovoljno da onaj parazitski Parking servis (koji je prisvojio gradske trotoare i ulice, pa muze li muze) svoju masnu zaradu prelije u prosvetarski budzet. dripci obicni, podgojeni & neradnicki.


Danas odoh do banke , plati crvenu zonu 80 din, odoh da platim internet 5 minuta kasnije -plati 40 din plava zona. Peske bi mi za ovo trebalo 1,5 sati, gradskim 1 h.
Napolju -10C
E mrzim Parking servis pa to ti je .
vladaxy vladaxy 08:58 28.01.2011

Predlog za uštedu

Ukinuti državno obrazovanje i zdravstvo - ušteda 1.65 milijardi EUR
Prepoloviti državnu i lokalnu administraciju - ušteda 300 miliona EUR
TOTAL ušteda 2 milijarde evra.


Ljudi gledaju na "besplatno" državno zdravstvo i "besplatno" obrazovanje kao nešto što je pod moranje, što postoji od pamtiveka, ako to nemamo propadosmo, izgubićemo nacionalni identitet, prestaćemo da budemo pravoslavci i ostale gluposti...

Koja je svrha obrazovanja? Da ljudi steknu veštine i znanja koja će im omogućiti da nešto rade i od tog svog rada izdržavaju sebe i svoju porodicu. Ovo naše "besplatno" državno obrazovanje samo proizvodi armiju nesposobnih i neproduktivnih ljudi.

Koji je rezultat rada pravnog fakulteta? - Katastrofalno pravosuđe, katastrofalni zakoni, državna uprava itd..
Koji je rezultat rada ekonomskog fakulteta? - I Albanija nas je pretekla po platama, ekonomija je rasturena..
Koji je rezultat rada medicinskog fakulteta? - ministar se leči u Nemačkoj, predsednika leči Finac. Deca umiru na rutinskim operacijama, na operacije se čeka mesecima

Ja bi za početak zatvorio ova tri fakulteta na 10-20 godina...

Isto važi i za osnovno i srednje "besplatno" obrazovanje. Deca uče gomilu nepotrebnih gluposti, koju zaborave kako dobiju ocenu. Ako već ne mogu svi predmeti da budu izborni u državnim školama, treba ih ukinuti i prepustiti privatnicima obrazovanje. Ionako roditelji već uveliko plaćaju dodatne privatne časove, zato što državne škole ne pružaju kvalitetno obrazovanje.

Što se tiče "besplatnog" zdravstva, samo treba zaposlenima isplaćivati bruto plate i dozvoliti da biraju u koji će zdravstveni fond da uplaćuju (da RZZO dobije konkurenciju), ili da ne uplaćuju ako je to njihov slobodan izbor. Tu bi se vrlo brzo raščistila situacija...

I naši ljudi bi trebali jednom konačno da shvate da NE POSTOJI BESPLATNO OBRAZOVANJE I ZDRAVSTVO! NEKO SVE MORA DA PLATI. Objasnite štrajkačima da je obrazovanje besplatno i da moraju da rade za džabe
vishnja92 vishnja92 09:10 28.01.2011

Re: Predlog za uštedu

dakle, ovo je zaista prvi put otkad sam na blogu da zalim sto ne postoje negativne preporuke

Isto važi i za osnovno i srednje "besplatno" obrazovanje. Deca uče gomilu nepotrebnih gluposti, koju zaborave kako dobiju ocenu. Ako već ne mogu svi predmeti da budu izborni u državnim školama, treba ih ukinuti i prepustiti privatnicima obrazovanje. Ionako roditelji već uveliko plaćaju dodatne privatne časove, zato što državne škole ne pružaju kvalitetno obrazovanje.

isti ti roditelji placaju nekakav porez, rimembr? besplatno osnovno obrazovanje mora da postoji. ili bi ti da ukines i porodiljsko, domove za stare etc? a zasto onda ne i ostale institucije drustva, pa kudkojimilimoji, zivela anarhija i jaci tlaci? odlicno.
Saša Radulović Saša Radulović 09:32 28.01.2011

Re: Predlog za uštedu

Ukinuti državno obrazovanje i zdravstvo - ušteda 1.65 milijardi EUR


Taman posla.

Zdravstvo i školstvo (osnovno i srednje) dostupno svima i plaćeno iz budžeta je civilizacijsko dostignuće.

Uštede i kvalitet postoje u racionalizaciji i reformi.
vladaxy vladaxy 10:06 28.01.2011

Re: Predlog za uštedu

Zdravstvo i školstvo (osnovno i srednje) dostupno svima i plaćeno iz budžeta je civilizacijsko dostignuće.


Ma u Srbiji sve vrca od civilizovanosti, obrazovanosti i zdravlja (za zdravlje pročitajte komentare čitalaca na intervju ministra)
"U Srbiji oko milion i 350.000 nepismenih stanovnika, "bez dana škole", ili sa nekoliko razreda osnovne škole, dočekuje Međunarodni dan pismenosti. Nažalost, građani često mešaju ćirilicu i latinicu, upotrebljavaju u našem pismu nepostojeća slova."

Uštede i kvalitet postoje u racionalizaciji i reformi.

Racionalizacija i reforma su omiljene mantre birokrata posle kojih stanje bude još gore....

isti ti roditelji placaju nekakav porez, rimembr?

Super, ali isti ti roditelji moraju dodatno da plaćaju časove deci, da bi deca imala pojma o čemu se pričalo u školi, rimembr? Zašto se roditeljima ne da izbor: da li želite da platite porez za državno obrazovanje, ili da ne platite porez i decu škoklujete u privatnom aranžmanu? Svaki normalan roditelj želi najbolje za svoje dete, a po meni državno obrazovanje nije dobro pošto uče gomilu gluposti...

I pošto je po vama dobro jedno obrazovanje za sve, zašto onda ne ivedemo i jednoobrazno oblačenje za sve, jednoobraznu ishranu itd....

Ljudi moraju da imaju slobodu izbora ili ste vi za to da se ljudi tretiraju kao mentalno retardirani i da neko mora da brine o njima (razne birokrate)?
vishnja92 vishnja92 10:30 28.01.2011

Re: Predlog za uštedu

Zašto se roditeljima ne da izbor: da li želite da platite porez za državno obrazovanje, ili da ne platite porez i decu škoklujete u privatnom aranžmanu? Svaki normalan roditelj želi najbolje za svoje dete, a po meni državno obrazovanje nije dobro pošto uče gomilu gluposti...

anene, ti si pricao o ukidanju a ne o izboru.
to pod jedan.
pod dva - aj da zanemarimo solidarnost, empatiju i ostale (valjda bespotrebne) trice, da li si ti toliko siguran da ces uvek moci svojoj deci da placas privatnu skolu? od svih nestalnih stvari materijalne su najnestalnije, a novac pogotovo, i aj da te vidim kako kazes sebi "ok, mom detetu obrazovanje ne treba, ko mi je kriv sto nemam ekstra prihode" ili nesto slicno.
taj nazadni liberalno-napredni nastup vise ne pije vodu cak ni ovde.
(bar se nadam)
I pošto je po vama dobro jedno obrazovanje za sve, zašto onda ne ivedemo i jednoobrazno oblačenje za sve, jednoobraznu ishranu itd....

gde si ovo procitao?
Ljudi moraju da imaju slobodu izbora ili ste vi za to da se ljudi tretiraju kao mentalno retardirani i da neko mora da brine o njima (razne birokrate)?

i ovo?
vladaxy vladaxy 10:53 28.01.2011

Re: Predlog za uštedu

anene, ti si pricao o ukidanju a ne o izboru.

Ja sam za ukidanje državnog obrazovanja, ali izgleda da većina nije, pa da ne trpim teror većine bar dajte slobodu izbora...

da li si ti toliko siguran da ces uvek moci svojoj deci da placas privatnu skolu

Zašto mislite da bi privatno obrazovanje bilo skupo? Kad se poveća ponuda padaju cene, zar ne? Nemojte da gledate samo kvazielitne škole. Koliko košta dvočas iz nekog predmeta?

Većina naših ljudi vole da neko iznad (biće poznato pod imenom "Država" ili "Pravoslavni bog" brine o svakom aspektu njihovog života...Ja više volim da sam brinem o sebi i svojoj porodici, smatram da sam sposoban i fizički i mentalno za razliku od drugih...

vishnja92 vishnja92 11:04 28.01.2011

Re: Predlog za uštedu

Ja sam za ukidanje državnog obrazovanja

da te pitam - gde je tacno granica tvoje samodovoljnosti? uvek me to zanimalo kod takvih liberaltalibana, ali nekako nisam imala priliku da pitam.
skolstvo, zdravstvo, socijalni program - ok. dalje? koje su to blagodeti drustva koje su cak i tebi, tako pojedinacno sposobnom, ipak potrebne, ako uopste postoje?
Koliko košta dvočas iz nekog predmeta?

ne zanima me, bilivmi. ono sto nastavnici mojoj deci ne zele/ne mogu da objasne kako treba, ja mogu sasvim dobro. svi smo to nekada ucili, a i pise u knjizi.
Zašto mislite da bi privatno obrazovanje bilo skupo?

a zasto mislis da ne bi? sve sto je skuplje od besplatnog, za jedan broj ljudi u ovoj (i ne samo ovoj) zemlji je nedostizno. gde ti uopste zivis i kojim ulicama hodas?
Većina naših ljudi vole da neko iznad (biće poznato pod imenom "Država" ili "Pravoslavni bog" brine o svakom aspektu njihovog života...Ja više volim da sam brinem o sebi i svojoj porodici, smatram da sam sposoban i fizički i mentalno za razliku od drugih...

ovaj pasus te potpuno diskvalifikuje kao ozbiljnog sagovornika na ovako ozbiljnoj temi, tako da - aj zdravo.
vladaxy vladaxy 11:33 28.01.2011

Re: Predlog za uštedu

gde je tacno granica tvoje samodovoljnosti?
Da li ti voliš da živiš na tuđ račun? Da drugi rade i zarađuju a ti da trošiš? Ja ne...

sve sto je skuplje od besplatnog, za jedan broj ljudi u ovoj (i ne samo ovoj) zemlji je nedostizno. gde ti uopste zivis i kojim ulicama hodas?


Ovo je pre pitanje za tebe, očigledno ne živiš u Srbiji. A to što ti misliš da je besplatno svi mi plaćamo kroz razna otimanja para poznatija kao porezi. Da bi obrazovanje bilo besplatno, ovi što štrajkuju bi trebalo da rade besplatno a ne da traže veće plate. Škole bi trebale da imaju NULA troškova da bi bile besplatne. A takve škole verovatno postoje tamo gde ti živiš. U Srbiji koštaju i to dosta. Od obrazovnog budžeta 97% ide na plate. Znači za neko dodatno ulaganje i modernizaciju se izdvaja 3%.

ono sto nastavnici mojoj deci ne zele/ne mogu da objasne kako treba, ja mogu sasvim dobro

pa o čemu ja pričam decu nam obrazuju ljudi koji ne žele/ne mogu da im obajsne...koji nisu motivisani. Da je normalno društvo, oni koji misle da vrede više mogli bi da napuste državno obrazovanje i da se bace u privatluk. Najbolje škole i univerziteti na svetu su privatni...

ovaj pasus te potpuno diskvalifikuje kao ozbiljnog sagovornika na ovako ozbiljnoj temi, tako da - aj zdravo.

Zameni pravoslavni sa islamski, katolički budistički, koji god....
lebellond lebellond 11:49 28.01.2011

Re: Predlog za uštedu

Većina naših ljudi vole da neko iznad (biće poznato pod imenom "Država" ili "Pravoslavni bog"brine o svakom aspektu njihovog života...Ja više volim da sam brinem o sebi i svojoj porodici, smatram da sam sposoban i fizički i mentalno za razliku od drugih...

Pa, 50 godina komunizma i drzavnog "obrazovanja" tj. indoktrinacije cini cuda.
Ljudi su pretvoreni u ovce kojima je neophodan pastir da ih vodi i sisa u suprotnom se osecaju nesigurno.

Interesantno je da to funkcionise toliko dobro, da su generacije koje su ucile u skoli da su Jugosloveni i da svi narodi bratski i da uvek mogu da racunaju na Jugoslaviju vrlo brzo, posle uvodjenje nove ideologije, prihvatili da su deo Srpskog naroda, da su drugi narodi neprijateljski i da mogu samo da racunaju na svoju drzavu Srbiju. I to su prihvatili toliko lako i tako dobro, bez pitanja. Samo prihvatili i nastavili dalje. Isto vazi i za "besplatno" obrazovanje, zdravstvenu zastitu, socijalno osiguranje...

I naravno za sve je kriv taj liberalizam, koji im i nije bas najjasniji, ali znaju da je los. Jer su tako ucili u skoli.. a bilo je i na vestima... ministar im je tako reko'. Ne, cekaj, pisalo je u novinama... A i crkva je rekla...
wukadin wukadin 11:52 28.01.2011

Re: Predlog za uštedu

a bilo je i na vestima...


Bilo na vestima da je SFRJ bila prezaduzena zbog nesposobnog socijalizma. Koliko hoćeš puta smo to slušali...
A onda vidimo da je liberalni "keltski tigar" deset puta više zadužen.

E sad...
vishnja92 vishnja92 12:02 28.01.2011

Re: Predlog za uštedu

Da li ti voliš da živiš na tuđ račun? Da drugi rade i zarađuju a ti da trošiš? Ja ne...

niti zivim, niti zelim, niti mislim da mogu - kao ni vecina drugih.
spinujes do zla boga.

Ovo je pre pitanje za tebe, očigledno ne živiš u Srbiji. A to što ti misliš da je besplatno svi mi plaćamo kroz razna otimanja para poznatija kao porezi. Da bi obrazovanje bilo besplatno, ovi što štrajkuju bi trebalo da rade besplatno a ne da traže veće plate. Škole bi trebale da imaju NULA troškova da bi bile besplatne.

ok, evo opet malo glumljenja funkcionalne nepismenosti kada se istope argumenti - ali navikli smo. "besplatno obrazovanje" je opsteprihvacena floskula sa vrlo odredjenim i preciznim znacenjem i ne pada mi na pamet da o tome raspravljam sa tobom ili bilo kim drugim, niti da ti crtam.
Od obrazovnog budžeta 97% ide na plate.

citas li ti komentare okolo? imas ovde sasvim pristojan niz komentara koji se bavi racionalizacijom prosvete i smanjenjem broja zaposlenih, a u korist kvaliteta obrazovanja.
pa o čemu ja pričam

nemam pojma. o nekakvim privatnim casovima, valjda (koji ovde uopste nisu tema)
Zameni pravoslavni sa islamski, katolički budistički, koji god....

zbog?
zasto bih ja zamenjivala bilo sta bilo cime jer ti patis od fascinacije autoritetima? uveo si bogove, vecinu, manjinu, kvazielite... na temi sa vrlo konkretnom tematikom.

a bre...
lebellond lebellond 12:08 28.01.2011

Re: Predlog za uštedu

A onda vidimo da je liberalni "keltski tigar" deset puta više zadužen.

Jel' i to bilo na vestima?
wukadin wukadin 12:14 28.01.2011

Re: Predlog za uštedu

lebellond
A onda vidimo da je liberalni "keltski tigar" deset puta više zadužen.Jel' i to bilo na vestima?


Jeste.
Ne samo poredjenje, nego iznos duga. A onog naseg iz osamdesetih se secam.
Onda je lako uporediti.
I da nije deset puta zaduzeniji, nego samo dva puta - opet ubedljivo rusi koncepciju.
A na medijima koji su nezavisni od vladara Srbije ima i da je odbace Vasingtonski konsenzus.
lebellond lebellond 12:21 28.01.2011

Re: Predlog za uštedu

Jeste.
Ne samo poredjenje, nego iznos duga. A onog naseg iz osamdesetih se secam.
Onda je lako uporediti.
I da nije deset puta zaduzeniji, nego samo dva puta - opet ubedljivo rusi koncepciju.
A na medijima koji su nezavisni od vladara Srbije ima i da je odbace Vasingtonski konsenzus.

Super! SAD samo sto nisu propale. Kina ce da zavlada svetom. Vratice se kumunizam, svi cemo biti jednaki, radicemo za platu od $120 i to 12h dnevno, a vikendom samo 10h. Svetom ce zavladati mir i blagostanje. Yeah!
vladaxy vladaxy 12:38 28.01.2011

Re: Predlog za uštedu

"besplatno obrazovanje" je opsteprihvacena floskula sa vrlo odredjenim i preciznim znacenjem i ne pada mi na pamet da o tome raspravljam sa tobom ili bilo kim drugim, niti da ti crtam.


besplatno u stvari znači da nije besplatno!? besplatno nije baš najpreciznije značenje!? onda jeftino u stvari znači skupo, belo je crno a nebo je ispod nas....

Pa najveći problem je što je to opšte prihvaćena floskula i što to ljudi uzimaju zdravo za gotovo.

Sadašnja situacija:
Mi zarađujemo->Žarko Obradović nam otme deo zarade bez pitanja->Žarko da nastavnicima
Mi zarađujemo->Tomica Milosavljević nam otme deo zarade bez pitanja->Tomica da lekarima

Ako izbaciš posrednike u poslu (Žarka i Tomicu) logično je da usluge obrazovanja i zdravstva pojeftine. Nastavnici i lekari bi svojim kvalitetom morali da se izbore za naše pare. Oni koji vrede više bi zarađivali, oni koji ne vrede morali bi da nađu neki drugi posao. Ovakva situacija je idealna za neradnike i nekvalitetne nastavnike i lekare...A i mi kao krajnji korisnici usluga smo na gubitku.
wukadin wukadin 12:56 28.01.2011

Re: Predlog za uštedu

[quoteNastavnici i lekari bi svojim kvalitetom morali da se izbore za naše pare. ]

A ko nema da plati?
Njemu i nisu potrebne usluge nastavnika i lekara, a?!
vladaxy vladaxy 13:05 28.01.2011

Re: Predlog za uštedu

A ko nema da plati?
Njemu i nisu potrebne usluge nastavnika i lekara, a?!


Neka digne kredit ili negde da se zaduži. Obrazuješ se da bi zarađivao više, pa ćeš moći i da vratiš dug....

Uplaćuješ neko osiguranje pa manje razmišljaš šta će da ti se desi sa zdravljem...
vishnja92 vishnja92 13:14 28.01.2011

Re: Predlog za uštedu

pusti ga, vidis da je zaposlen u wieneru ili graweu jbte :)))
(moglo je to i brze, ja se strunih ovde pricajuci bezveze)
ej, vladaxy, oko mene nemoj vise da se trudis, imam tri polise (dve namenske, za fakultete kad dodju na red)

ups...
lebellond lebellond 13:40 28.01.2011

Re: Predlog za uštedu

Tvoji strahovi, kao i bilo čiji strahovi, govore više o tebi samom, nego o realnosti.

Sta to govore o meni. Da ne zelim da radim 12 sati dnevno za 120 dolara mesecno. Jel' to znaci da sam ja neradnik ili lenj, jer zelim da radim za prosecnu platu na zapadu? Da li sam kukavica jer se plasim eksploatacije? Da li sam kukavica jer se plasim drzave koja zrtvuje svoj narod zarad jacanja svoje hegemonije? Da li se plasim drzave koja otvoreno krsi ljudska prava i ubija svoje neistomisljenike?
Sine, to ti je realnost za kineski narod. Da, nekolicini Kineza je super. Ali vecini nije nimalo lepo, sta mislis sto onda dolaze u tolikom broju u Srbiju? Da malo promene sredinu?

No, jedno si pogodio. Kina će zameniti USA na prvom mestu, i to se upravo događa.


Ah, znaci u pitanju je trka? Sta je nagrada? Putovanje u Seul za dvoje?

Najzad, neće ni ovi satrapi u Srbiji opstati još dugo. Šta misliš koliko su se Bugari držali fašizma, pa onda komunizma, kada je propao u kolonijalnim metropolama!?


Ne znam. Ne znam sta su satrapi, niti sta se desavalo u bugarskim kolonijalnim metropolama.
Znam samo da apsolutizam ne valja, da je bolje biti slobodan i imati izbora, nego biti rob i biti sateran uza zid i da je bolje imati platu od 1500 Evra nego platu od 100 evra.
vladaxy vladaxy 14:08 28.01.2011

Re: Predlog za uštedu

ej, vladaxy, oko mene nemoj vise da se trudis, imam tri polise


Ne brini neću. Imaš tri polise ali nemaš argumente. Što si uzimala polise privatnog osiguranja, ako je državni sistem savršen?
Saša Radulović Saša Radulović 14:45 28.01.2011

Re: Predlog za uštedu

Neka digne kredit ili negde da se zaduži. Obrazuješ se da bi zarađivao više, pa ćeš moći i da vratiš dug....


Mislim da društvo ne može da se nazove humanim i da u isto vreme nema svima dostupno zdravstvo i obrazovanje (osnovno i srednje). Mislim da je ovo civilizacijsko dostignuće.

Mislim da je ovo trošak koje svako humano društvo mora da plati. Ovaj trošak se plaća iz budžeta, odnosno plaćaju ga svi građani u skaldu sa poreskim sistemom, a koriste ga građani po potrebi bez obzira na svoju ekonomsku snagu. Kada su bolesni na primer.

Što se zdravstva tiče, to ne znači da država zapošljava lekare kao kod nas. To može, i po meni treba da znači, da su lekari opšte prakse privatnici, organizovani u porodične prakse, i da im država iz budžeta plaća trokšove u skladu sa pruženim uslugama. Tako je na primer u Kanadi, u Nemačkoj i u mnogim drugim zemljama.

vishnja92 vishnja92 14:51 28.01.2011

Re: Predlog za uštedu

ako je državni sistem savršen?

ovo mi je nekako promaklo - prosvetli me malo i podseti: da li je tu tvrdnju izrekao autor bloga, ti, ja, wukadin, lebellond ili jesen?
ucinilo mi se da je diskusija (mimo tvojih konan-logan-survivor pubertetskih predloga) isla ka pokusajima da se stvari (jer su 98,47583% nesavrsene) prepoznaju, i da se predloze resenja - na nas veselouzaludnoverbalni blogerski nacin (koji ponekad ipak daje rezultate. ali o tome i o ostalom kopaj po arhivi sam, menememrzi i znam napamet)

a rezultat ovog strajka bi mogao (teorijski) biti:

a) nista (osim izmaltretiranih porodica s decom)
b) povecanje plata, ende, pa jos dublji ende (bozemesakloni)
c) racionalizacija u min.prosvete (najbolja ali pretece besmislena opcija bez dobre strategije i nekoga ko ce malo, za promenu, da misli o problemu)
d) padavlada (vidi dole u komentarima) - jos besmislenije, jer kao sto rece Zivkovic onomad: od blata cete nas praviti. i tako i bi, i tako je sada, i tako ce biti posle svake promene vlade ovde za vjeki vjekova amen.

dakle: ja sam za c ako je moguce, a ti si za izbeljivanje sive profesorsko-kucevne ekonomije, monetarnim belilom. e sad, nimijejasno, ako si toliko i uvek sposoban da calnes lovu gde treba, kako ti puka pomoc rodjenoj deci u savladavanju skolskih lekcija moze biti toliiiiki problem? nema se vremena?

(nadam se da razumes da me na ovom razgovoru zadrzava samo vaznost teme, jer su tvoji spinovi prepoznatljivi, dinamika preokreta spora i sve u svemu - ohne izazov ovde, a-a)
vladaxy vladaxy 14:59 28.01.2011

Re: Predlog za uštedu

Mislim da je ovo trošak koje svako humano društvo mora da plati. Ovaj trošak se plaća iz budžeta, odnosno plaćaju ga svi građani u skaldu sa poreskim sistemom, a koriste ga građani po potrebi bez obzira na svoju ekonomsku snagu.


Osnovni postulat komunizma je od svakog prema mogućnostima, svakom prema potrebama ideja koja je u našem vrednom i preduzetnički nastrojenom narodu naišla na plodno tle...a to baš i ne funkcioniše. Funkcionisalo je 40-50 godina dok su drugi kreditirali....
Aleksandar Vasović Aleksandar Vasović 15:34 28.01.2011

Re: Predlog za uštedu

Ionako roditelji već uveliko plaćaju dodatne privatne časove, zato što državne škole ne pružaju kvalitetno obrazovanje.


ideja vam je odlicna ali ne valja nista.

roditelji drzavi placaju porez, pa onda za svoje pare ocekuju da im drzava nesto i vrati na primer kroz skolovanje i zdravstvo, te ostale javne servise.

a da ukinemo svaki porez, i nek sve bude privatno i vojska i policija i zdravstvo pa i drzava. ko ima vise para taj je preCednik.

moze tako?
gasan gasan 15:53 28.01.2011

Re: Predlog za uštedu

vladaxy
Funkcionisalo je 40-50 godina dok su drugi kreditirali....

Da, a sada u kapitalizmu niko ne kreditira nego mi sve sami...
Samo Srbija se zadužila više nego cela ta bivša država. Pa opet ništa ne funkcioniše...
vladaxy vladaxy 15:53 28.01.2011

Re: Predlog za uštedu

c) racionalizacija u min.prosvete (najbolja ali pretece besmislena opcija bez dobre strategije i nekoga ko ce malo, za promenu, da misli o problemu)


Racionalizacija 2007

Racionalizacija 2008

Racionalizacija 2010

Za otpremnine učitelja još nema novca

U obrazovnim ustanovama u Srbiji ima 113 zaposlenih za čijim radom nema više potrebe (od 108.000 zaposlenih).
Ovo je fenomenalna racionalizacija od 0,1%.

Posle toliko godina vi i dalje mislite da će da se u državi pojavi neki mesija sa fenomenalnom strategijom i čarobnim štapićem, da je sistem dobar ali su političari loši....
vishnja92 vishnja92 15:59 28.01.2011

Re: Predlog za uštedu

Posle toliko godina vi i dalje mislite da će da se u državi pojavi neki mesija sa fenomenalnom strategijom i čarobnim štapićem, da je sistem dobar ali su političari loši....

ti si beznadezan, aj odo ja po dete (skola, zacudo, radi)
i hebotesistem - takvi zbrkani kao ti su ga i kreirali ovakvog naopakog

edit -
mesija



mogla sam se kladiti da ces ga pojaviti opet, u vremenskoj margini od ciglo dva sata.
a da malo... razmislis? i to?
vladaxy vladaxy 16:14 28.01.2011

Re: Predlog za uštedu

vishnja92

ti si beznadezan, aj odo ja po dete (skola, zacudo, radi)
i hebotesistem - takvi zbrkani kao ti su ga i kreirali ovakvog naopakog

mogla sam se kladiti da ces ga pojaviti opet, u vremenskoj margini od ciglo dva sata.
a da malo... razmislis? i to?


Vidim, ti si puna kontraargumenata, svaki tvoj post kipti od činjenica
spadalo92 spadalo92 11:21 29.01.2011

Re: Predlog za uštedu

Neka digne kredit ili negde da se zaduži. Obrazuješ se da bi zarađivao više, pa ćeš moći i da vratiš dug....
Normalno. Neka stavi onaj kontejner iz kog se hrani pod hipoteku i neka digne kredit. Može da proda i bubreg. Pa kad se obrazuje, onda automatski zarađuje više, jel' de? Tada može da vrati kontejner ili da kupi drugi, još noviji, bubreg. Super!
Saša Radulović Saša Radulović 12:09 29.01.2011

Re: Predlog za uštedu

Osnovni postulat komunizma je od svakog prema mogućnostima, svakom prema potrebama


Zaista neozbiljno.

Najrazvijenije kapitalističke zemlje u svetu su usvojile da su školstvo i zdravstvo ljudska prava i civilizacijsko dostignuće. Plaćaju se iz budžeta.
domazetovic.andrej domazetovic.andrej 15:05 29.01.2011

Re: Predlog za uštedu

Saša,

Ali vi nikako da prihvatite da smo mi NERAZVIJENA kapitalistička zemlja. A te danas razvijene nisu imale besplatno školstvo i zdravstvo kada su bile nerazvijene. Uzgred, SAD ni danas nemaju besplatno zdravstvo... Već, vrlo skupo.....
mrdax mrdax 15:07 29.01.2011

Re: Predlog za uštedu

Mora postojati izbor , drzavna skola, privatna i homeschooling . Svako neka odluci sta je za dete najbolje.
End of story. ( e bas sad i pijem kaficu)
Saša Radulović Saša Radulović 16:41 29.01.2011

Re: Predlog za uštedu

Ali vi nikako da prihvatite da smo mi NERAZVIJENA kapitalistička zemlja


Nemam šta tu da prihvatam ili ne: mi smo jako nerazvijena, divlja, korumpširana kapitalistička zemlja sa samoupravnim stanovništvom.

Tezu koju pokušavate da plasirate je: da samo razvijene zemlje mogu da imaju svima dostupno zdravstvo i školstvo (osnovno i srednje). To jednostavno nije tačno.

SAD ima katastrofalno skupo zdravstvo. Ono nije u službi društva već se potpuno otelo kontroli. O razlozima za to možemo razgovarati, samo što to nije tema bloga. To je priča o toma kako kada država potpuno izađe iz jednog tako važnog sektora, napusti čak i svoju nadzornu ulogu i dobrovljno se odrekne svih mehanizama kontrole, podivljala pohlepna industrija pronađe način da opljačka i nastavi da pljačka društvo i građane. Ima i mnogo drugih primera.
domazetovic.andrej domazetovic.andrej 16:59 29.01.2011

Re: Predlog za uštedu

Tezu koju pokušavate da plasirate je: da samo razvijene zemlje mogu da imaju svima dostupno zdravstvo i školstvo (osnovno i srednje).


Teza koju pokušavam da plasiram je da ako privredi natovarimo na vrat da finansira "svima dostupno zdravstvo i školstvo" u meri u kojoj to prosvetari i medicinari zahtevaju da nikada nećemo moći da ostvarimo značajan privredni rast, a potrebno je da rastemo znatno brže od drugih. Ovako ćemo se zabetonirati tu gde smo, a tu smo dakako "lideri u regionu".

I postoji velika razlika između "svima dostupno" i "besplatno"! Hleb se ne finansira iz budžeta, pa je gotovo "svima dostupan", a nije "besplatan". Takođe i ogroman broj ostalih ljudskih potreba. Tržište vrlo lepo reši problem dostupnosti osnovnih životnih potreba. Socijalne probleme treba rešavati na druge načine, a ne nacionalizacijom školstva i pravljenjem od celog sistema sistem socijalnog školstva. Ako je na kraju krajeva nešto besplatno, ko to pazi, ceni, ko o tome vodi računa?

Imamo "svima dostupno" zdravstvo pa nam se ministar leči u Nemačkoj, a za predsednika dovodimo Finca... Svima dostupno ili su "neke životinje jednakije od drugih"?
lebellond lebellond 17:39 29.01.2011

Re: Predlog za uštedu

Mora postojati izbor , drzavna skola, privatna i homeschooling . Svako neka odluci sta je za dete najbolje.


Upravo tako. Vazna je sloboda izbora. Ako vec treba da se obezbede ustede u budzetu da bi se finansirale zarade profesora. Zasto jednostavno ne ostavriti te ustede tako sto bi se likovno, muzicko, gradjansko vaspitanje i veronauka pretvorili u izborne predmete koji bi se privatno naplacivali.
Pa, sad, kome je stalo da mu dete ide na crtanje ili muzicko lepo to plati iz svog dzepa.

Svi znamo da se na tim casovima deca ne uce nicemu. I da su to manje vise casovi slobodnih aktivnosti.

Sem toga mnogo veci broj dece ima problem sa savladavenjme matematike i prirodnih nauka nego pevanja i slikanja. Samim tim bi trebalo vise uloziti novca u te oblasti umesto u slikanje i pevanje.

Takodje zasto skole, umesto da izdaju fiskulturne sale, te sale ne dodele nekim klubovima koji bi bili obavezni da primaju decu besplatno u svoje kosarkaske, fudbalske i rukometne klubove.

Ovako, deca imaju kobajagi neko fizicko vaspitanje, a onda su roditelji, da bi obezbedili pravila razoj svog deteta, primorani da placaju posebne clanarine u raznim klubovima koji koriste tu istu skolsku salu.
Postoji puno nacina za ustede na svakom koraku samo kada bi se uveo slobodan izbor.

Ali izgleda da nekima vise odgovara kada neko drugi odlucuje umesto njih.

Poenta je, da je privreda opterecena izdavanjima za obrazovanje i sistem obrazovanja koji ne funkcionise. Zbog cega su mnogi roditelji primorani da placaju privatne casove svojoj deci.
Zato treba uvesti konkurenciju.
vishnja92 vishnja92 20:04 29.01.2011

Re: Predlog za uštedu

Mora postojati izbor , drzavna skola, privatna i homeschooling . Svako neka odluci sta je za dete najbolje.

ja se sa ovim potpuno slazem, i sa lebellondom ispod, ali to nekako ovde nije tema (mada bi zaista bilo jako lepo da je neko pokrene)
lebellond lebellond 11:26 30.01.2011

Re: Predlog za uštedu

ja se sa ovim potpuno slazem, i sa lebellondom ispod, ali to nekako ovde nije tema (mada bi zaista bilo jako lepo da je neko pokrene)


Da, ali rezultati moraju biti tema svakog razgovora kada je rec o povecanju zarade, tj. plate.

Jedna je stvar, ako govorimo o uslovima rada, o kojima ima jako malo reci u medijima i koji bi u potpunosti opravdali ovaj strajk i proteste, onda zaista ne bi bilo mesta za pricu o rezultatima ovog obrazovanja.

Ali kada neko kao prvi zahtev postavlja povecanje zarade, onda moramo posmatrati njegov ucinak i rezultate njegovog rada. Istina je, da kada je u pitanju srpsko obrazovanje, oni nisu najsjajniji, a samim tim ni povecanje ne moze biti opravdano.

Zato, mislim da ce ovaj strajk i propasti, jer upravo zbog porazavajucih rezultata te iste prosvete je izostala i podrska naroda.

Prica da smo jako pametan narod i da su nasa deca prvaci u svim disciplinama, vise ne prolazi jer je jasno da sem tih 3-5% koji osvajaju te medalje, vecina je funkcionalno nepismena.

Rezultati naseg obrazovanja je da je prilagodjen za 3-5% visokotalentovanih, a da ostali zaostaju i postaju ili funkcionalno nepismeni ili napustaju redovno skolovanje. Kada pogledate procenat naseg stanovnistva sa zavrsenom srednjom skolom, jasno vam je zasto nam je privreda ovakva kakva jeste i da se zaista blizimo Kini, jer uskoro, sem smesno jeftine radne snage necemo imati sta drugo da ponudimo.

Mora se staviti do znanja profesorima da nece dobiti povecanje zarada, ukoliko misle da je dovoljno da se samo pojavljuju na radnom mestu, a da im ucenici placaju privatne profesore.
bulatovic92 bulatovic92 09:09 28.01.2011

nerazumni zahtevi...

U potpunosti se slažem sa komentarom. Da je sindikat na visini svog zadatka on
ne bi tražio povećanje plata nego ostavku vlade.A da je, kojim slučajem, iznad
svog zadatka sindikat bi predložio da prosvetari prime 5% manje plate samo da
vlada abdicira. Ovako, oni joj daju na važnosti, tobož, vlada je sposobna da im
obezbedi traženo povećanje. I sindikat i prosvetari moraju shvatiti da ova vlada
nije sposobna ni za šta.
Veliko je pitanje da li je sposobna i da podnese ostavku.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana