Društvo| Gost autor| Gradjanske inicijative| Roditeljstvo

Šta je nama naša reforma dala

Milutin Milošević RSS / 18.01.2011. u 11:45

Naša koleginica Arwenna upozorava na plan reforme gimnazijskog školovanja kojim je planirano da se iz programa izbaci jedan jedini predmet - i to Informatika! Evo njenog otvorenog pisma Ministru prosvete na koji posle par meseci još uvek ne stiže odgovor.

gimnazije_najuspijesnije.jpg

Poštovani,

Nadam se da ćete Vi ili neko od Vaših saradnika pročitati ovaj mail, jer ga pišem iz najbolje namere iako ću se oštro osvrnuti na dešavanja u prosveti.

Verujem da se slažete sa mojim mišljenjem da su deca buduća snaga ovog društva i da mi stariji jednog dana treba da se pomerimo korak unazad i njima mladima napravimo mesto. Isto tako verujem da znate da većina nas roditelja nema šta drugo da ostavi u nasledstvo svojoj deci osim vaspitanja i obrazovanja. Zato Vam se obraćam i kao prosvetni radnik i kao roditelj.

 

Prva stvar koja mi veoma smeta je što većina zaposelnih u Ministarstvu prosvete, kada govori o prosvetnim radnicim to radi sa omalovažavanjem. To  niti je fer, niti je kolegijalno.

Navešću Vam jedan od primera:

"Deca beže sa časova, jer ste im dosadni?!"

Škola je vaspitno-obrazovna ustavnova, a deca odsustvuju sa nastave jer im je zakon to dozvolio. Mogu jako dugo da odsustvuju bez ikakvih sankcija, a  deca, verujte, to odlično znaju da iskoriste. Nije trebalo doneti zakon koji je toliko loš za samu decu. Da ne pominjem koliko roditelja se na roditeljskim sastancima buni i traži da se taj zakon povuče.

Učenici treba da imaju svest da im je obrazovanje neophodo za budući život, i da će im to isto  obrazovanje jednog dana omogućiti bolju zaradu a samim tim i komforniji život. Zar i Vama nije bitno da decu učimo da rade, uče i svojim radom nešto postignu u životu?

Svi se pozivaju na Pisa test; naši učenici godinama pokazuju slabe rezultate zbog previše nefunkcionalnog znanja, previše učenja napamet, previše enciklopedijskog znanja. To je tačka oko koje se svi slažemo.

 

Neobično je da ste osmislili reformu gimnazija koja je ostavila ili dodala kao nove predmete upravo one iz kojih učenici stiču tzv. enciklopedijska znanja. Jedini predmet koji ste gotovo eliminisali iz gimnazijskog obrazovanja je Informatika. Dozvolite da Vas podsetim, ušli smo u 21. vek.

Čudno  je da će više časova Informatike imati čak i budući pekari, auto-limari, frizeri, muzičari... Jedino je naša  komisija procenila da budićim gimnazijalcima ne treba Informatika. Više je nego očigledno da je svako branio interese svog predmeta, bez imalo obzira prema budućim gimnazijalcima i znanja koje će jednog dana biti potrebno toj deci. 

Da li se ikada uzima u obzir mišljenje profesora?

Osim toga

• Informatičko obrazovanje je jadan od osnovnih preduslova za uklapanje u savremene životne tokove. Od osam ključnih kompetencija u obrazovanju propisanih od strane EU, tzv. informatičke komepetencije  nalazi se na četvrtom mestu, iza maternjeg jezika, stranog jezika i matematike. 

• Plani i program iz predmeta Računarstvo i informatika bi trebalo da prati u Evropi priznat ECDL standard. Većina firmi pri zapošljavanju zahteva poznavanje rada na računaru upravo po ECDL standardu. Informatičari su već napravili PP koji pokriva ECDL standard kroz sve četiri godine obrazovanja.

• Spadamo u zemlje sa najmanjom stopom informatičke pismenosti

• Vlada Republike Srbije je u Solunu 2005. godine potpisala dokument eSEE za razvoj informacionog društva (http://www.srbija.gov.rs/vesti/vest.php?id=78643 i http://www.nb.rs/events/event.php?id=15112)

Ako već znate da smo informatički nepismena nacija i da  naša Vlada ima svest o važnosti razvoja informatičkog drušva u 21. veku, zašto pravite „reformu“ koja ukida jedinu šansu da se naši đaci (buduća snaga ovog društva) informatički opismene? 

Da li ne mislite da treba prvo svoju reformu da probate na desetak oglednih odeljenja? 

 

Gospodine Ministre, sumnjam da će Vam proslediti ovaj mail, zbog svih kritika izrečenih na račun Ministarstva. Šteta. Nije sjajno slušati samo poltronske kometnare, nekada je dobro izaći malo iz svog okruženja i oslušnuti mišljenje prosvetnih radnika i zabrinutih roditelja.

U nadi da Vam neće mnogo smetati moja otvorenost u komunikaciji,

Srdačan pozdrav



Komentari (276)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

arwenna arwenna 11:51 18.01.2011

Hvala Gazda Milutine

na ustupljenom virtuelnom prostoru.


Dođe mi da ti napišem Ajlavju, ali ne ide, ozbiljni smo ljudi


Dakle...ja sam pismo uputila Ministrstvu prosvete, tačnije ministru na službeni e-mail, do danas ništa nije odgovorio, čak ni onu poslovno uljudnu rečenicu: Hvala što ste se javili


Ali zato ovde poziva prosvetne radnike da mu pišu (e-mail adresa je ona ista na koju sam mu ja već pisala) i kaže...svakom će odgovoriti


Ko je pomenuo...U cara Trojana kozije uši
Milutin Milošević Milutin Milošević 12:05 18.01.2011

Re: Hvala Gazda Milutine

Samo da podsetim da sam pisao o Ministru i Pisa testu.

Rezultat: zna se

mikimedic mikimedic 11:54 18.01.2011

pozdrav gazdi

a za tekst... no comment.
arwenna arwenna 11:57 18.01.2011

Re: pozdrav gazdi

Kamo meni pozdrav
mikimedic mikimedic 11:58 18.01.2011

Re: pozdrav gazdi



i arwenni.

i svim prosvetarima koji bi da nesto i urade, a ne samo da otaljaju.
arwenna arwenna 12:03 18.01.2011

Re: pozdrav gazdi

Tačno tako.

Obrazovanje mladih nije stvar ličnog interesa i politčkih ciljeva pojedinaca, već je u interesu države da mladima obezbedi dobro i kvaliteno školstvo. Gotovo da nema konkursa za posao gde se ne traži znanje rada na računaru. Zašto je komisja jedino Inforamtiku marginalizovala iz gimnazijskog obrazovanja? Već neko vreme tražimo odgovor na to pitanje, ali bez uspeha.

Mi se izvinjavamo, mnogo se izvinjavamo, ali...borićemo se za prava učenika i profesora!

Već je upućeno otvoreno pismo na puno važnih adresa
mikimedic mikimedic 12:25 18.01.2011

Re: pozdrav gazdi

Obrazovanje mladih nije stvar ličnog interesa i politčkih ciljeva pojedinaca, već je u interesu države da mladima obezbedi dobro i kvaliteno školstvo. Gotovo da nema konkursa za posao gde se ne traži znanje rada na računaru. Zašto je komisja jedino Inforamtiku marginalizovala iz gimnazijskog obrazovanja? Već neko vreme tražimo odgovr na to pitanje, ali bez uspha.

Mi se izvinjavamo, mnogo se izvinjavamo, ali...borićemo se za prava učenika i profesora!


mogu samo jos jednom da kazem bravo za ovo.
Colin_bgd Colin_bgd 12:46 18.01.2011

Re: pozdrav gazdi

Obrazovanje mladih nije stvar ličnog interesa i politčkih ciljeva pojedinaca, već je u interesu države da mladima obezbedi dobro i kvaliteno školstvo.

Zavisi o kojoj drzavi pricamo. Ako je cilj drzave da omogucava prosperitet (ekonomski, kulturni, civilizacijski, socijalni...) svojih gradjana, onda da. Ali ako je cilj drzave da odrzava status quo (sto je cilj srpske drzave od kad je sveta i veka), onda je interes takve drzave da ima skolstvo koje ce da proizvodi jedinke koje ce da slusaju i cute i trpe, a ne koje ce da misle svojom glavom. Skolski sistem nam je samo odlicna reprodukcija stvarnih namera nase drzave, a ne posledica nekompetentnosti, javasluka ili korupcije...
antioksidant antioksidant 12:48 18.01.2011

Re: pozdrav gazdi

Skolski sistem nam je samo odlicna reprodukcija stvarnih namera nase drzave,

uvek bilo
itsallchemistry itsallchemistry 13:15 18.01.2011

Re: pozdrav gazdi

arwenna
Tačno tako.

Zašto je komisja jedino Inforamtiku marginalizovala iz gimnazijskog obrazovanja? Već neko vreme tražimo odgovor na to pitanje, ali bez uspeha.


Da to nema neke veze sa onom bivsom ministarkom koja je htela da izbaci racunare iz ucionica zbog stetnog zracenja monitora?
arwenna arwenna 13:42 18.01.2011

Re: pozdrav gazdi

Moguće...

Moguće da ima veze i sa onom ministarkom koja je htela da ukine Darvinovu teoriju. Na sreću, tada su je pomerili momentalno.

A ovi sada ne nameravaju da odu dok ne upropaste školstvo!
djiii djiii 00:44 19.01.2011

Re: pozdrav gazdi

arwenna
Tačno tako.
Gotovo da nema konkursa za posao gde se ne traži znanje rada na računaru.


Ključni kriterijum prilikom reforme gimnazije trebala bi da bude analiza znanja i veština koje bi fakultetski obrazovana osoba trebalo da ima za 7-9 godina, kada krene da traži posao.

U nedostatku boljih podataka bilo je dovoljno pogledati današnje konkurse ozbiljnih kompanija. Uglavnom se podrazumeva poznavanje stranog jezika (poželjno engleskog) i računarska pismenost (minimalno obrada teksta, tabelarni prračuni, prezentacije, Internet tehnologije - mail, pronalaženje informacija).
Milutin Milošević Milutin Milošević 10:07 19.01.2011

Re: pozdrav gazdi

Ključni kriterijum prilikom reforme gimnazije trebala bi da bude analiza znanja i veština koje bi fakultetski obrazovana osoba trebalo da ima za 7-9 godina, kada krene da traži posao

Kako beše ono iz "Did you know 3": 3/4 učenika kada završe školovanje radiće posao koji ne postoji u trenutku kada počinju proces učenja!

A mi učimo decu programima od pre 20+ godina
arwenna arwenna 10:17 19.01.2011

Re: pozdrav gazdi

A mi učimo decu programima od pre 20+ godina


Netačno, bar što se Informatike tiče.

Sadašnji program pokriva HW, SW, OS, Programi za obradu teksta (Word), Internet/Intranet, Programi za obradu slika, Tabelarna izračunavanja (Excel), Izrada prezentacija, Web, Programiranje, Baze podataka

Oko programiranja sam već napisala...mišljenja sam da treba da ide u izborne predmete, a ubaciti

• Pojam elektronskog učenja, e-pošte, instant poruke, virtuelna komunikacija, RSS feed, blog
• Mere bezbednosti i zaštita dece na mreži
• Etika

 Pojam ergonomije (zaštita zdravlja), recikliranje računarske opreme
 Autorska prava, sigurnost podataka


Naravno da uvek treba razmišljati o tome kako unaprediti plan i program, ali ovo što se sada radi ja ne mogu nazvati reformom.
alselone alselone 10:17 19.01.2011

Re: pozdrav gazdi

Milutin Milošević

A mi učimo decu programima od pre 20+ godina


Za ucenje programiranja je Paskal bolji od C# ili Jave. Kvaka nije u tome.
Milutin Milošević Milutin Milošević 10:31 19.01.2011

Re: pozdrav gazdi

Da budem prezicniji: mislim da treba decu učiti (matematičkoj, informatičkoj...) logici. Rekao sam već da sam to učio kroz COBOL. Po mom mišljenju, logika i pristup rešavanju problema je jedno - programi koji to podržavaju je drugo.
arwenna arwenna 10:46 19.01.2011

Re: pozdrav gazdi

Sa ovim se potpuno slažem.

Kad zadamo deci da napišu mali program (sve jedno je koji programski jezik) i to da izračunaju rastojanje između dve tačke zadate koordinatama, oni ni da maknu. A svi znaju Pitagorinu teremu, stvarno znaju, ali ne umeju to da primene.

Ovo upravo pokazuje da su navikli da "bubaju" a ne da primenju stečeno znanje.
Ovo upravo pokazuje koji predmeti su dobri za eliminaciju
Tužno...
alselone alselone 11:00 19.01.2011

Re: pozdrav gazdi

arwenna

Ovo upravo pokazuje koji predmeti su dobri za eliminaciju


matematika.
ne treba im pitagorina teorima.

P.S. Rastojanje dve racke:
antioksidant antioksidant 11:19 19.01.2011

Re: pozdrav gazdi

alselone
arwenna

Ovo upravo pokazuje koji predmeti su dobri za eliminaciju


matematika.
ne treba im pitagorina teorima.

P.S. Rastojanje dve racke:

ovo ti se svede na pitagoru
alselone alselone 12:00 19.01.2011

Re: pozdrav gazdi

antioksidant
ovo ti se svede na pitagoru


Svede se ako hoce da ga svedu. mogu samo da ubace koordinate i da izracunaju u jednom redu.
maksa83 maksa83 12:07 19.01.2011

Re: pozdrav gazdi

Za ucenje programiranja je Paskal bolji od C# ili Jave.


Nije.
Single-entry-single-exit jezik koji ti ne dozvoljava early return iz funkcije nije prilagođen realnosti i zapravo je osakaćen i neprimeren realnom životu gde se ta stvar smatra dobrim stilom.


P.S. O-bo-ža-vam ovakve trolove.
alselone alselone 12:17 19.01.2011

Re: pozdrav gazdi

maksa83

Nije.
Single-entry-single-exit jezik koji ti ne dozvoljava early return iz funkcije nije prilagođen realnosti i zapravo je osakaćen i neprimeren realnom životu gde se ta stvar smatra dobrim stilom.

P.S. O-bo-ža-vam ovakve trolove.


OK, tu jesi u pravu.
Ali upaliti VS ili upaliti Ono_plavo_pascal okruzenje za objasniti Quick sort? Tu mi se cini da ce vaznija stvar biti kako poslagati nesto na formi nego kako nesto ispod napisati. Druga stvar su blagodeti managed okruzenja, pointeri, liste... ne navikavati ih odmah na tu pricu.

arwenna arwenna 12:17 19.01.2011

Re: pozdrav gazdi

Svede se ako hoce da ga svedu. mogu samo da ubace koordinate i da izracunaju u jednom redu.


Tačno tako.

Ali učenicu sa najmanje krivi za to! Definitvno su preopetrećeni ogromnim nefunkcionalnim i enciklopedijskim znanjem, ni oni više ne vide nikavu korist od tolikog "bubanja".

Tužno je što ovakva reforma upravo potencira opet takvo znanje, a eliminiše predmete gde se i te kako koristi logički način zaključivanja i primena prethodno stečenog zanja.

O tome koliko će izgubiti što neće steći elementarnu informatičku pismenost, da ne pišem...
alselone alselone 12:21 19.01.2011

Re: pozdrav gazdi

arwenna


Neko je napisao (mislim da je Wu) pre jedno godinu dana njegovu ideju reforme skolstva - ostaviti matematiku, filozofiju i logiku, ostalo i onako ima na guglu.
aleksandarz92 aleksandarz92 12:26 19.01.2011

Re: pozdrav gazdi

arwenna
A mi učimo decu programima od pre 20+ godina


Netačno, bar što se Informatike tiče.

Sadašnji program pokriva HW, SW, OS, Programi za obradu teksta (Word), Internet/Intranet, Programi za obradu slika, Tabelarna izračunavanja (Excel), Izrada prezentacija, Web, Programiranje, Baze podataka

Oko programiranja sam već napisala...mišljenja sam da treba da ide u izborne predmete, a ubaciti

• Pojam elektronskog učenja, e-pošte, instant poruke, virtuelna komunikacija, RSS feed, blog
• Mere bezbednosti i zaštita dece na mreži
• Etika

 Pojam ergonomije (zaštita zdravlja), recikliranje računarske opreme
 Autorska prava, sigurnost podataka


Naravno da uvek treba razmišljati o tome kako unaprediti plan i program, ali ovo što se sada radi ja ne mogu nazvati reformom.


Često se mešaju pojmovi informatika i programiranje. Meni se ovo što si ti napisala čini kao odlično rešenje uz par zamerki (dlaka u jajetu):
Umesto RSS feed-a i bloga ja bih pre stavio korišćenje internet pretraživača i anti virus softvere. O autorskim pravima ne bi trebalo trošiti previše vremena.

Što se tiče OS-a, neznam kakva je situacija, ali sam stekao utisak da se osim windowsa ništa i ne pominje. Mišljenja sam da je potpuno nebitno* na kom OS-u će se izvoditi nastava, dok se zna da postoje i neki drugi. Ono što se u srednjoj školi uči od npr. excela će se lako primeniti i u OO verziji.


* nije tema, ali bih u osnovnoj školi rado izbacio iz nastave "microsoft бојанку" a umesto nje ubacio tux paint. Ko je video zna i zašto.
arwenna arwenna 13:07 19.01.2011

Re: pozdrav gazdi

Alexandre, korišćenje pretraživača se radi kroz Računarske komunikacije, a anti-virusni programi kroz SW.

Da sam znala da će neko tako budno da prati nastavu, ja bih odmah i to napisala
draft.dodger draft.dodger 13:10 19.01.2011

Re: pozdrav gazdi

arwenna

Tačno tako.

Ali učenicu sa najmanje krivi za to! Definitvno su preopetrećeni ogromnim nefunkcionalnim i enciklopedijskim znanjem, ni oni više ne vide nikavu korist od tolikog "bubanja".

Tužno je što ovakva reforma upravo potencira opet takvo znanje, a eliminiše predmete gde se i te kako koristi logički način zaključivanja i primena prethodno stečenog zanja.

O tome koliko će izgubiti što neće steći elementarnu informatičku pismenost, da ne pišem...


Znaju definiciju štampača, ne i da ga povežu i koriste...
mlekac mlekac 14:51 19.01.2011

Re: pozdrav gazdi

draft.dodger


Znaju definiciju štampača, ne i da ga povežu i koriste...


E, sad moram da ispricam muku mog deteta na casu informatike.

Jedan od onih pocetnih casova, na pocetku godine, uce deca hardware i tako to, i dolazi moje dete kuci potpuno sludjeno.

Pitam, sta je?

Kaze - pogubio se u hardveru.

Tu se ja, kao, zbunim, posto godinama zajednickim snagama rastavljamo i sastavljamo kucne nam masine i dobro znam da je s materijom upoznat.

- Pa sta te zbunilo?

Kaze, slika.

- Koja bre, slika?

- Slika u knjizi. Ni najmanje ne lici na ono sto smo gledali kad smo otvorili racunar...

- Pa dobro, jesi li ti znao i prepoznao delove tog racunara koji ste otvorili?

- Ma to nije problem, to sam prepoznao odmah, al' ne slazu mi se sa slikom u knjizi!

Pogldeam knjigu, a unutra slika maticne ploce od pre jedno desetak, a ako cu da budem zlobna, mozda i petnaestak godina.

Bas cudno da se dete zbunilo!
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:05 19.01.2011

Beli zec

arwena, tebi i gazda Milutinu i pozdrav i hvala za trud...a odgovor će, makar ona mrva u ime pristojnosti, nadam se ipak stići...bilo bi bar red.
arwenna arwenna 16:10 19.01.2011

Re: Beli zec

Mnogo veći problem je što komisija i dalje "vredno" radi na kreiranju planova i programa za sve predmete uključujuću i Socijoligalnu psihologiju, a nigde nema nikakvih zvaničnih saopštenja.

razlog 1: Ni sami ne veruju da ovako nešto suludo može da zaživi

ili

razlog 2: Znaju koliko je suludo to što spremaju, pa će samo objaviti u Službenom glasniku (za to im ne treba javna rasprava) a onda više nema nazad.

Zajednička stavka kod oba razloga je suluda reforma
sima.gambit sima.gambit 17:54 19.01.2011

Re: Beli zec

Samo napred ljudi, super ste

Vreme je da se stvari isteraju na čistac!

Neka idu oni
ivankagrump ivankagrump 20:39 19.01.2011

Re: pozdrav gazdi

onda je interes takve drzave da ima skolstvo koje ce da proizvodi jedinke koje ce da slusaju i cute i trpe, a ne koje ce da misle svojom glavom.


Joj, ovo me podseti... imam pricu sa Filozofskog fakulteta u Beogradu. Jedan decko na prvoj godini (ne filozofije, druga je katedra u pitanju) nauci da je moralni relativizam glavna fora i moralni apsolutisti nemaju pojma. A onda ga na trecoj-cetvrtoj godini neki drugi profesor nauci da je moralni apsolutizam glavna fora i moralni relativisti nemaju pojma. A on jadan toliko veruje autoritetima koji mu predaju da mu ne pada na pamet da dovede u sumnju jednu od te dve teorije i sada se koprca i nogama i rukama da objasni kako moze da zastupa oba gledista istovremeno. A zastupa ih, i ni od jednog ne odustaje.
blogovatelj blogovatelj 22:47 19.01.2011

Re: pozdrav gazdi

A on jadan toliko veruje autoritetima koji mu predaju da mu ne pada na pamet da dovede u sumnju jednu od te dve teorije i sada se koprca i nogama i rukama da objasni kako moze da zastupa oba gledista istovremeno. A zastupa ih, i ni od jednog ne odustaje.


Ovo je zajebano. Od toga mozak moze da se raspoluti. Postane covek dvostruka licnost, a onda pocinje da se budi Frankenstajn u njenu.
b92fmember b92fmember 22:55 19.01.2011

Re: pozdrav gazdi

scratch-a, scratch-a, scratch-a dajte deci...

još scratch-a deci!

mg011 mg011 01:12 20.01.2011

Re: pozdrav gazdi

Colin_bgd
Ali ako je cilj drzave da odrzava status quo (sto je cilj srpske drzave od kad je sveta i veka), onda je interes takve drzave da ima skolstvo koje ce da proizvodi jedinke koje ce da slusaju i cute i trpe, a ne koje ce da misle svojom glavom. Skolski sistem nam je samo odlicna reprodukcija stvarnih namera nase drzave, a ne posledica nekompetentnosti, javasluka ili korupcije...


Ovde je sve rečeno, nemam šta da dodam. A ni da oduzmem.
blogovatelj blogovatelj 09:24 20.01.2011

Re: pozdrav gazdi

Druga stvar su blagodeti managed okruzenja, pointeri, liste... ne navikavati ih odmah na tu pricu.


Zasto ne?
Ja sam informatiku u sedmom osnovne pocinjao logickim kolima, crtao im prekidace na red i paralelno vezane, pa isto to sa tranzistorima umesto prekidaca. Naravno da sam sve prilagodjavao njihovom uzrastu. Nisam od njih trazio da znaju kako radi tranzistor, ali su morali da znaju da bazna struja radi isto sto i ruka coveka koji pritiska prekidac.
Tek onda sam im pricao da procesor ima gomile takvih tranzistora u sebi koji rade to isto.
To je bila materijalna baza, a posle je sledila duhovna nadgradnja.
Mislim da bi deca mnogo vise znala o kompjuterima ako bi im se predavalo onako kako su se kompjuteri i razvijali. Pocnes od cetvorobitne masine sa 256B memorije i asemblera, pa onda onaj osnovni C. Posle tog C-a sve ostalo mozes kako hoces.
Slicno je i u matematici i tako matematiku svi uce. Ne mozes da znas mnozenje ako ne znas sabiranje. Ne mozes da znas stepenovanje, ako ne znas mnozenje. Ne mozes da znas eksponente ako ne znas stepenovanje...
alselone alselone 09:43 20.01.2011

Re: pozdrav gazdi

blogovatelj


Mislim da pricamo o istom ali se ne razumemo. Hteo sam da kazem da ih treba uciti osnovama a ne ici odmah na gotova resenja koja se slazu kao lego kockice. Da nauce nizove, pointere i liste pa tek onda mogu da uzmu c# gde mogu da sibaju


using System.Collections.Generic;
List<int> list = new List<int>();
list.Add(2);


Ali da razumeju sta trci ispod.
blogovatelj blogovatelj 09:53 20.01.2011

Re: pozdrav gazdi

Hteo sam da kazem da ih treba uciti osnovama a ne ici odmah na gotova resenja koja se slazu kao lego kockice. Da nauce nizove, pointere i liste pa tek onda mogu da uzmu c# gde mogu da sibaju


Onda mislimo na isto.
Uz sve to softverisanje, morali bi da odsrafljuju hard diskove, da cupaju memorije, da menjaju ventilatore na procesoru i ostalo.
To sve za dvojku

Evo ti jedan cvetic posto mis'imo isto
alselone alselone 09:56 20.01.2011

Re: pozdrav gazdi

blogovatelj

Uz sve to softverisanje, morali bi da odsrafljuju hard diskove, da cupaju memorije, da menjaju ventilatore na procesoru i ostalo.
To sve za dvojku



Naravno, mislim da to stvarno potpada pod osnovu.
mlekac mlekac 12:06 18.01.2011

Sve ludje i ludje...

A u stvari, znas sta je problem?

Sto je informatika jedina stvar koju klinci, kanda, znaju bolje od svojih profesora.

Pa onda blam nevidjeni.

Il' je problem sto je program informatike jedan od onih koji ne moze da se ne menja 30+ godina.

Mislim, koja je svrha ucenja BASICA danas?

Mada, posto sam pre par godina morala da pomazem jednoj brucoskinji ETF-a sa Pascalom, mene ovde stvarno vise nista ne cudi...

Pa ni maloumna ideja da se ukine informatika.
alselone alselone 12:13 18.01.2011

Re: Sve ludje i ludje...

mlekac

Mislim, koja je svrha ucenja BASICA danas?
Mada, posto sam pre par godina morala da pomazem jednoj brucoskinji ETF-a sa Pascalom, mene ovde stvarno vise nista ne cudi...


Koji BASIC uce? Mada...nije bitna sintaksa vec nacin razmisljanja.

P.S. Pascal je odlican za ucenje.

Evolucija programera.
arwenna arwenna 12:17 18.01.2011

Re: Sve ludje i ludje...

Govorimo o gimnazijskom obrazovanju, radili smo neke analize, prosečna starost profesora Informatike je 35 godina, uglavnom su to diplomci ETF-a, PMF-a i FON-a.

Programiranje svakako treba staviti u izborne predmete, ali elemntarna inforamtička pismenost je imerativ svuda. Inforamtičari su uradili plan i program po priznatom ECDL standardu, mada se dosta toga i sada radi kroz sadšnji program.


gospodin_ne gospodin_ne 12:21 18.01.2011

Re: Sve ludje i ludje...

Programiranje svakako treba staviti u izborne predmete, ali elemntarna inforamtička pismenost je imerativ svuda.

Neizbezno je. Nema nazad...
aleksandarz92 aleksandarz92 15:01 18.01.2011

Re: Sve ludje i ludje...

A u stvari, znas sta je problem?
Sto je informatika jedina stvar koju klinci, kanda, znaju bolje od svojih profesora.

Govorimo o gimnazijskom obrazovanju, radili smo neke analize, prosečna starost profesora Informataike je 35 godina, uglavnom su to diplomci ETF-a, PMF-a i FON-a.

Što znači da su za vreme studiranja učili paskal, basic i DOS. Naravno, da to ne mora ništa da znači, važnije je da li profesor uči nešto i posle sticanja diplome.
Doduše, i:
Il' je problem sto je program informatike jedan od onih koji ne moze da se ne menja 30+ godina.
ovo može da bude problem. Neznam koliko se često ti programi menjaju, ali verujem da je to mnogo ređe nego što bi trebalo. A ako profesor uči decu nečemu što je korisno, ali nije po planu, rizikuje kritiku/kaznu od prosvetne inspekcije. I onda, što da ga boli glava.
gimnazijalac75 gimnazijalac75 15:53 18.01.2011

Re: Sve ludje i ludje...

Program nije tako lud. Nema basic-a. Pitanje je samo pascal - delphi ili c i c#.
Višak su programiranje i baze podataka na jezičkom smeru, a manjka ima koliko hoćeš.
Open sorce je genijalna ideja, ali traži zaokret za 180% i doedukaciju profesora.
Problem jeste što ministarstvo prosvete radi na svoju ruku i o planovima ne konsultuje ni zaposlene u školi ni na fakultetima (o industriji koju nenamo ne vredi pričati). Sastane se par filozofa, psihologa, i pedagoga i kažu ajde da krojimo reformu.
Istrguju fondovima i predmetima i to je to. Ko ima lobi ima i fond časova. Makar VERONAUKU i GRAĐANSKO VASPITANJE. A decu , roditelje i profesore niko ništa ne pita...
arwenna arwenna 16:01 18.01.2011

Re: Sve ludje i ludje...

Ko ima lobi ima i fond časova. Makar VERONAUKU i GRAĐANSKO VASPITANJE. A decu , roditelje i profesore niko ništa ne pita...


Upravo tako!

Da ne pominjem predmete koje su uveli kao nove, a nigde na netu ne možemo da nađemo čak ni šta znači recimo...Sociologijalna psihologija


Svi govore o aktivnom učenju, istraživanja pokazuju da se
10% upamti ono što se čuje
20% šta se čuje i vidi
...
90% čuje, vidi i osoba proba da uradi

Časovi Informtike se izvode u dobro opremljenim kabinetima i deca odmah stiču praktična znanja.

A oni su uveli gomilu soliologijja, pedagogija, ustava, zakona...sve jako važne stvari + dodatni časovi Muzikog i Likovnog. Samo Inforatmatike nigde nema.
Jukie Jukie 17:12 18.01.2011

Re: Sve ludje i ludje...

arwenna
istraživanja pokazuju da se 10% upamti ono što se čuje
20% šta se čuje i vidi...
90% čuje, vidi i osoba proba da uradi.

A valjda 40? odsto onoga što zapišeš u vidu beležaka.

To sam ja koristio kao argument da nabedim đake da hvataju beleške
(ako provere, u istraživanju stvarno piše taj procenat, a bolje im je 40 odsto nego da sve moraju da uče iz udžbenika počevši od tabule rase)
(to je pomalo argument kao onaj da je banana jako zdrava jer ima isti sastav vitamina kao žuta bundeva )

To i ono sa Darwinom kako nije zabeležio na kojem ostrvu Galapagosa je ulovio koju zebu, pa su ljudi morali opet da idu tamo da ih ponovo. traže
(a i to isto mogu da provere kao činjenicu, dakle hvatanje beležaka je korisna veština)
arwenna arwenna 21:40 18.01.2011

Re: Sve ludje i ludje...

Našla sam predavanja iz ove oblasti
Copy/Paste

Prednosti vizuelnog formatiranja i pregleda teksta možemo videti na sledećem primeru
 učimo oko 10% samo slušajući
 sećamo se 20% onog što smo videli
 sećamo se oko 50% onog što smo čuli i videli
 sećamo se oko 80% onog što smo čili, videli i sami uradili (vizuelni kontakt- da bi bio kvalitetan mora da bude profesionalan, organizovan, povezan i podsticajan)

Jukie Jukie 21:47 18.01.2011

Re: Sve ludje i ludje...

arwenna
Našla sam predavanja iz ove oblasti Copy/PastePrednosti vizuelnog formatiranja i pregleda teksta možemo videti na sledećem primeru učimo oko 10% samo slušajući sećamo se 20% onog što smo videli sećamo se oko 50% onog što smo čuli i videli sećamo se oko 80% onog što smo čili, videli i sami uradili (vizuelni kontakt- da bi bio kvalitetan mora da bude profesionalan, organizovan, povezan i podsticajan)


Bilo je još toga... recimo da se zaista sećam beležaka, a mislim da je na samom vrhu sa 90+ odsto bilo ono što smo nekom drugom objasnili (to valjda i ti zauvek zapamtiš)
arwenna arwenna 22:29 18.01.2011

Re: Sve ludje i ludje...

Moguće. Ja sam prvi kometar napisala po sećanju, drugi sam c/p, ali svakako ima smisla to što si ti napisao u vezi objašnjavanja.
djiii djiii 00:24 19.01.2011

Re: Sve ludje i ludje...

gimnazijalac75

Nema basic-a. Pitanje je samo pascal - delphi ili c i c#.

Pascal jeste odličan jezik za učenje programiranja, ali mislim da je C# mnogo primenljiviji u praksi.


U svakom slučaju mislim da akcenat informatičkog obrazovanja treba da bude na primeni računara u praksi, a ne na programiranju. Nisam protiv programiranja, ali mislim da je bolje da bude izborni predmet.


gimnazijalac75

Open sorce je genijalna ideja, ali traži zaokret za 180% i doedukaciju profesora.


Mislim da ovo nije veliki problem. Bar ne za profesore. Iz ličnog iskustva znam da se nije preterano teško prilagoditi se sa MS Office na Open Office i obratno. Ovo sam naveo samo kao primer.

Sa reformatirima imamo dovoljno problema i bez pokretanja priče vezane za Open Source.
rada_kon rada_kon 00:34 19.01.2011

Re: Sve ludje i ludje...

gimnazijalac75
Program nije tako lud. Nema basic-a. Pitanje je samo pascal - delphi ili c i c#.
Višak su programiranje i baze podataka na jezičkom smeru, a manjka ima koliko hoćeš.
Open sorce je genijalna ideja, ali traži zaokret za 180% i doedukaciju profesora.
Problem jeste što ministarstvo prosvete radi na svoju ruku i o planovima ne konsultuje ni zaposlene u školi ni na fakultetima (o industriji koju nenamo ne vredi pričati). Sastane se par filozofa, psihologa, i pedagoga i kažu ajde da krojimo reformu.
Istrguju fondovima i predmetima i to je to. Ko ima lobi ima i fond časova. Makar VERONAUKU i GRAĐANSKO VASPITANJE. A decu , roditelje i profesore niko ništa ne pita...


Potpisujem. To je to.
Milutin Milošević Milutin Milošević 10:05 19.01.2011

Re: Sve ludje i ludje...

mislim da je na samom vrhu sa 90+ odsto bilo ono što smo nekom drugom objasnili (to valjda i ti zauvek zapamtiš)

Ovo sam i ja nedavno shvatio: najbolje naučim ono što moram drugoga da naučim!
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:06 19.01.2011

Re: Sve ludje i ludje...

Sociologijalna psihologija

Izvinjavam se za neznanje i neobaveštenos', ali šta je sociologijalna?
Jukie Jukie 15:43 19.01.2011

Re: Sve ludje i ludje...

Jelica Greganović
Sociologijalna psihologija Izvinjavam se za neznanje i neobaveštenos', ali šta je sociologijalna?

Možda je to neko hteo da napiše "Sociologija i psihologija" pa je omanuo u kucanju a svi posle samo kopirali...

Verovatno su hteli da bude Sociološka, pa su neki lingvisti valjda zakukali da "sociološki" znači nešto drugo, i onda su izmislili ovu nakaradnu kovanicu.
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:02 19.01.2011

Re: Sve ludje i ludje...

Možda je to neko hteo da napiše "Sociologija i psihologija" pa je omanuo u kucanju a svi posle samo kopirali...

Mučno da je to greška u kucanju, jer i one imaju neku svoju logiku...a ovo je ič nema...
blogovatelj blogovatelj 18:59 20.01.2011

Re: Sve ludje i ludje...

Sto je informatika jedina stvar koju klinci, kanda, znaju bolje od svojih profesora.

Pa onda blam nevidjeni.


Ja sam to shvatao kao izazov.
Ne moze ucenik da zna vise od profesora svaku oblast nauke koju profesor predaje. Tj moze, ali bi onda profesor morao da se zapita kakvo je njegovo znanje.
Imao sam djaka koji je pojedine stvari znao bolje od mene i ucio sam od njega. On je od mene naucio mnogo vise. To mi je bio jedan od najomiljenijih ucenika za tri godine prosvetarskog staza.
mlekac mlekac 19:29 20.01.2011

Re: Sve ludje i ludje...

blogovatelj
Sto je informatika jedina stvar koju klinci, kanda, znaju bolje od svojih profesora.

Pa onda blam nevidjeni.


Ja sam to shvatao kao izazov.
Ne moze ucenik da zna vise od profesora svaku oblast nauke koju profesor predaje. Tj moze, ali bi onda profesor morao da se zapita kakvo je njegovo znanje.
Imao sam djaka koji je pojedine stvari znao bolje od mene i ucio sam od njega. On je od mene naucio mnogo vise. To mi je bio jedan od najomiljenijih ucenika za tri godine prosvetarskog staza.


Ma imam ja puno poverenje u mlade kadrove - ajde da se ne lazemo.

Nego imam utisak da u ministarstvu neko smatra kako klinci i ovako znaju i previse sa kompovima, pa koji ce im, onda jos i informatika?

Iskreno da ti kazem - ja sam, svojevremeno, isla da ucim Bushmane da rade na kompu, a nasa deca ovde, u sred Evrope, ostace bez mogucnosti da ih neko tome uci!
alselone alselone 12:10 18.01.2011

#*$&@%#^*&~!$_()*



veronika_kojen veronika_kojen 12:13 18.01.2011

Re: #*$&@%#^*&~!$_()*



Sad si me totalno izbedačio, alse...
alselone alselone 12:16 18.01.2011

Re: #*$&@%#^*&~!$_()*

veronika_kojen


Sad si me totalno izbedačio, alse...


Mislim da se tako oseca 80% moje generacije. Dobro, na grafiku fali jos definicija praga kada bih to stvarno uradio. Previse volim ovu nenormalnu zemlju da odem jos uvek.
veronika_kojen veronika_kojen 12:18 18.01.2011

Re: #*$&@%#^*&~!$_()*

Previse volim ovu nenormalnu zemlju da odem


I ja...

Jesam luda?

Svi govore da će otići, plače mi se...


Odoh, nešto, negde da radim da zaboravim ovo...
Milutin Milošević Milutin Milošević 12:18 18.01.2011

Re: #*$&@%#^*&~!$_()*

Želja za emigracijom:

Moja žena je čak počela da priča da u Srbiji leba nema
arwenna arwenna 12:19 18.01.2011

Re: #*$&@%#^*&~!$_()*

Previse volim ovu nenormalnu zemlju da odem jos uvek.


Zašto mi da odemo, neka odu oni!
alselone alselone 12:28 18.01.2011

Re: #*$&@%#^*&~!$_()*

veronika_kojen

Jesam luda?


Pazi kad ne mozemo u ovom momentu da damo odgovor. Nestalo je duha, to mi najvise fali a jedino je drzalo devedesetih.

Zašto mi da odemo, neka odu oni!

Mislim da su se oni previse dobro ukopali u rovove i da ne mrdaju nigde dugo, dugo...
buba_truba buba_truba 12:31 18.01.2011

Re: #*$&@%#^*&~!$_()*

arwenna
Zašto mi da odemo, neka odu oni!

A što bi ONI isli? Njima je dobro.
alselone alselone 12:33 18.01.2011

Re: #*$&@%#^*&~!$_()*

veronika_kojen

Odoh, nešto, negde da radim da zaboravim ovo...


Evo ti da se malo razdrmas:
itsallchemistry itsallchemistry 13:22 18.01.2011

Re: #*$&@%#^*&~!$_()*

Zašto mi da odemo, neka odu oni!

Pa oni i idu - salju decu u skole u inostranstvu, lece se takodje po inostranstvu...slobodno dodaj ovde
looping looping 14:37 18.01.2011

Re: #*$&@%#^*&~!$_()*

arwenna
Previse volim ovu nenormalnu zemlju da odem jos uvek.


Zašto mi da odemo, neka odu oni!

Oni imaju leba.
alselone alselone 14:40 18.01.2011

Re: #*$&@%#^*&~!$_()*

looping

Oni imaju leba.


Ako nemas leba uzmi kolaca.
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:08 19.01.2011

Re: #*$&@%#^*&~!$_()*


Ako nemas leba uzmi kolaca.

Ali čuvaj glavu posle toga.
lakipingvin lakipingvin 12:21 18.01.2011

Indjija

I sta ovo znaci u vezi one price o Indjiji 25.000 novih IT mesta i milijarde i milijarde dolara izvoza?
Da li neko tamo ima pojma sta znaci obuciti i smestiti 25.000 ljudi???
Ili je to bio dogovor gde ce Indijci dovesti 20.000 ljudi??
arwenna arwenna 12:29 18.01.2011

Re: Indjija

Problem je što niko iz MP ne želi bilo sa kime da komunicira, ONI (komisija za koju još uvek ne znamo ko su članovi, osim jedne koleginice koja se javno ogradila od njih) radi i dalje, pravi planove i programe za predmete.

Interesantno je što će po prvi put matematički smer morati da sluša Muzičko i Likovno sve četiri godine obrazovanja (nezvanično smo saznali da je su u komisji bila dva muzičara i 0 (nula) informatičara). Toliko o ličnim interesima i razmišljanja o tome šta je bitno za učenike.

Zato je Informatika čak i kod matematičkog smera izbačena iz redovnih predmeta kao nepotrebna!

lakipingvin lakipingvin 13:09 18.01.2011

Re: Indjija

Zato je Informatika čak i kod matematičkog smera izbačena iz redovnih predmeta kao nepotrebna!

Strasno!!!Bioo sam u tim IT parkovima u Indiji zaista su ogromni i zaposljavaju mnogo mnogo ljudi,shvatam da bi suludo bilo locirati ih u Kursumliji ili Vranju pre svega zbog kvalifikovane radne snage ali sam mislio Indjija,Bgd,Novi Sad sve je nekako blizu i mozda bi se naslo i dovoljno ljudi za prekvalifikaciju pa mozda i projekat uspe...
Sad ako neko misli da ce mu bolje biti kreiranjem neobrazovanih klinaca sta mi tu mozemo?!
Mislim da grese ali eto ja im samo zelim da osete i rezultate svojih kreacija na svojoj kozi onoga sto trenutno seju
rada_kon rada_kon 00:43 19.01.2011

Re: Indjija

lakipingvin
I sta ovo znaci u vezi one price o Indjiji 25.000 novih IT mesta i milijarde i milijarde dolara izvoza?
Da li neko tamo ima pojma sta znaci obuciti i smestiti 25.000 ljudi???
Ili je to bio dogovor gde ce Indijci dovesti 20.000 ljudi??


Pre dva-tri meseca bila sam u Indjiji povodom tog pitanja i čula priču iz prve ruke.
Ujesen 2009. se stalo zbog krize, navodno, ali se planira da se krene od marta ove godine dalje.
Iz njihovih usta u Božije uši, ja optimista as olvejz :)
uros_vozdovac uros_vozdovac 12:48 18.01.2011

Ja ne videh

ovu temu odgovorio sam ti na Pleskonjićevom blogu, ali da iskopiram i ovde - neće da se baci iako mislim da bolje pratiš blogove od mene. Sledi tekst od tamo:

Molim te nemoj pogrešno da me razumeš, ja sam strukovnom organizacijom profesora informatike užasno razočaran. Vidi ovako, stepen interesovanja koji zajednica pokazuje za njihov problem, i stepen angažmana koji smo spremni da prozvedemo u ogromnoj je nesrazmeri prema stepenu interesovanja tog udruženja i njenih članova za zajednicu (što nikako nije problem) i ciljeve koje zajednica zastupa (e to jeste problem). Osim par pojedinaca, ali stvarno par - ne tri, ni jedan jedini član nije pokazao nikakvo interesovanje za FOSS, kao ni za akcije koje su u toku, pa čak ni za sažvakane rezultate projekata FOSS u nastavi u Srbiji.

To je meni neshvatljivo.

Dakle, ukoliko udruženje profesora želi podršku od zajednice, dobiće je - ne zato jer su kvalitetni nego zato što je cilj ispravan, pri tom ne uslovljavam ali želim: duboke, korenite i suštinske promene načina na koji se izučava informatika u školama, izbor tema koje se obrađuju, zajedničku borbu za promenu nakaradnog ECDL standarda kod nas i makar otškrinuta vrata, makar puko informisanje učenika da postoji Open source pokret u svetu i da kompjuter nije, ne sme, i neće biti = windows.
stepanida stepanida 13:42 18.01.2011

Re: Ja ne videh

apsolutno se slažem da bi trebalo uvesti Open source u informatičko obrazovanje. I učenicima i te kako predočavamo njegovo postojanje kao i problem piraterije.
Jedino smatram da nisi u pravu kada to pripisuješ nezainteresovanošću profesora.

Profesorima ministarstvo nalaže po kom planu će se raditi. Čak i udžbenici pokrivaju MS.
Zato bi trebalo da se malo više angažujete oko obaveštavanja o vašem projektu kao i prezentacijama koje bi mogle da se odrade u školama. Većina mojih kolega nije upoznata sa vašim projektom. Kako ste nas obaveštavali?
I opet je pitanje da li bi to nešto promenilo, jer i vaš cilj i ovaj sad naš vezan za izbacivanje informatike je usmeren ka nekim višim strukturama koje odlučuju o tome. Na žalost, mi(prosvetni radnici)se ne pitamo ni za jedno ni za drugo.

I na kraju, ako ukinu informatiku, bez osnova je pričati o tome da li ECDL ili Open Source
arwenna arwenna 13:46 18.01.2011

Re: Ja ne videh

Uroše,
Slažem se sa tvojim mišljenjem, mislili smo i o tome.

Ali sada je bitka da postoji predmet Inframtatika u gimnazijama.

Do sada je bila sve četiri godine po 2 časa nedeljno, reformisti traže SAMO u I razredu jezičkog smera i u prva dva kod matematičara. Kasnije je ima u tragovima. Čak je na poseldnjoj sednici iz paketa izbornih predmeta izbečen upravo predmet vezan za IT. Ludilo...
Jukie Jukie 14:37 18.01.2011

Re: Ja ne videh

arwenna
Uroše,Slažem se sa tvojim mišljenjem, mislili smo i o tome.Ali sada je bitka da postoji predmet Inframtatika u gimnazijama. Do sada je bila sve četiri godine po 2 časa nedeljno, reformisti traže SAMO u I razredu jezičkog smera i u prva dva kod matematičara. Kasnije je ima u tragovima. Čak je na poseldnjoj sednici iz paketa izbornih predmeta izbečen upravo predmet vezan za IT. Ludilo...

Šta su matematičari? Da li smo to mi prirodnjaci?

Kad sam ja išao u srednju školu, mislim da su postojali kulturološko-jezički smer, matematičko-informatički smer i prirodni smer (tj. moja diploma kaže "saradnik u prirodnim naukama" ). Čim je nastala gimnazija matematičkog smera je nestalo i nastali su društveno-jezički i prirodno-matematički smer.

E koliko sam shvatio ovu novu reformu, biće četiri smera: društvene nauke, jezici, prirodni smer i matematički smer, s tim što se neće tako zvati ali ćeš u trećoj godini da se odrediš povodom prirodno-matematičkog i društveno-jezičkog usmerenja a u četvrtoj će itekako svi gimnazijalci biti podeljeni u četiri nepreklapajuća smera.

Tako da te termine treba razjasniti pre dalje diskusije da znamo na čemu smo.
looping looping 14:40 18.01.2011

Re: Ja ne videh



Do god je torrenta i Windows ce biti "Open Source".
uros_vozdovac uros_vozdovac 14:51 18.01.2011

Re: Ja ne videh

arwenna
Uroše,
Slažem se sa tvojim mišljenjem, mislili smo i o tome.

Ali sada je bitka da postoji predmet Inframtatika u gimnazijama.

Do sada je bila sve četiri godine po 2 časa nedeljno, reformisti traže SAMO u I razredu jezičkog smera i u prva dva kod matematičara. Kasnije je ima u tragovima. Čak je na poseldnjoj sednici iz paketa izbornih predmeta izbečen upravo predmet vezan za IT. Ludilo...


Znam potpuno sam upoznat sa dešavanjima, zahvaljujući entuzijazmu par ljudi iz Niša, i podržaću svaku inicijativu. Intenzivno se dopisujemo na tu temu.
gimpi gimpi 15:36 18.01.2011

Re: Ja ne videh

Verovatno se većina profesora (onih koji se trude da rade svoj posao) slaže sa idejom uvođenja Open source-a u redovnu nastavu, (čak ne mogu da garantujem da u planovima gimnazija stoji da je obavezno operativne sisteme predavati kroz windows, ni editore teksta kroz word), ali problem cele priče je jezgro obrazovnog sistema.

Kapu nam kroje političari, pedagozi i psiholozi.

Dakle, da bi progurao široko učenje Open source softvera trebaju ti edukovani profesori, a edukacija profesora je svedena na glupe pedagoško psihološke seminare koji nemaju veze ni sa informatikom, a kamo li sa Open source-om.

Za 10 godina koliko sam u prosveti imam oko 150 sati njihovih AKREDITOVANIH seminara. Od toga je samo 30-ak bilo stručno i vezano za predmet. (TEMPUS u organizaciji ETF-a i PIL koji finansira MICROSOFT)

Na pitanje što sam išao na 120 sati glupih pedgoških edukacija odgovaram : ZATO ŠTO MI 5 GODINA PRETE ODUZIMANJEM LICENCE AKO NE NAKUPIM 100 SATI!?
Q:Ko daje zeleno svetlo za seminare? A:ZUOV i Ministarstvo
Q:Ko drži i naplaćuje seminare? A: uglavnom ljudi iz ministarstva
Q:Ko zna koliko će nas koštati piratski softver u školama i na ulici? A:verovatno niko )

DAKLE, SLAŽEM SE SA IDEJOM UVOĐENJA OPEN SORCE-a U REDOVNU NASTAVU, ALI PRVO TREBA DA SE IZBORIMO DA NE UKINU ISTU. A ONDA TREBA JOŠ MALO MODIFIKACIJE PLANOVA, KOJI SU OKVIRNO NAPRAVLJENI OD STRANE STRUČNIH LJUDI, ALI KOJE NIKO IZ MINISTARSTVA NE ŽELI DA POGLEDA.
arwenna arwenna 21:55 18.01.2011

Re: Ja ne videh

Evo jedne analize sa drugog foruma gde se diskutuje na ovu temu
C/P


Uradio sam svoju analizu "Šta bi bilo kad bi bilo" i koji su mogući scenariji i to samo za jezički smer, jer u matematičkom postoje nejasnoće oko 3. razreda.

U 3. razredu postoje 2 izborna paketa:
Paket 1:
- Prvi strani jezik - 2 časa
- Drugi strani jezik - 2 časa
Paket 2:
- Istraživanje prošlosti - 2 časa
- Umetnost - 2 časa

Najverovatnije je da će učenici odabrati jezike Paket 1, pa su po meni i to scenariji koje je neko već napravio u svoju korist:

Prvi scenario - 4. razred:
Ukoliko učenik odabere Paket 1 u 4. razredu bira između paketa 1 i 2:
Paket 1:
- Prvi strani jezik - 2 časa
- Drugi strani jezik - 2 časa
- Etika - 2 časa
- Sociologija kulture - 2 časa
Obavezni predmeti su:
- Sociologija sa pravima građana - 2 časa
- Filozofija - 3 časa
Šta smo dobili? Osim jezika, povećanje časova iz Filozofije i Sociologija za 2 časa nedeljno.

Drugi scenario - 4. razred
Ukoliko učenik odabere Paket 1 u 4. razredu bira između paketa 1 i 2:
Paket 2:
- Prvi strani jezik - 2 časa
- Drugi strani jezik - 2 časa
- Analiza teksta - 2 časa
- Veština komunikacije - 2 časa
Šta smo dobili? Osim jezika, opet povećanje Sociologije (veština komunikacije) i predmet Analiza teksta - šta god to značilo (već postoji ogroman fond časova iz Srpskog i Stranih jezika).

Manje je verovatno da će učenici odabrati Paket 2 u trećem razredu, ali da vidimo i te mogućnosti:

Treći scenario - 4. razred
Ukoliko učenik odabere Paket 2 (Istraživanje prošlosti i Umetnost) u 4. razredu bira između paketa 3 i 4:
Paket 3:
- Istraživanje prošlosti 2 - 2 časa
- Etika - 2 časa
- Sociologija i psihologija - 2 časa
- Računarstvo u društvenim naukama - 2 časa
Šta smo dobili? - Opet psihologiju i predmet Istraživanje prošlosti, što ne znam u koju "branšu" bih smestio - Istorija ili Sociologija, možda Filozofija, ili ne daj bože Marksizam.

Četvrti scenario - 4. razred
Ukoliko učenik odabere Paket 2 (Istraživanje prošlosti i Umetnost) u 4. razredu bira između paketa 3 i 4:
Paket 4:
- Istraživanje prošlosti - 2 časa - u planu ne piše da li je ovo drugi deo istog predmeta iz trećeg razreda kao u modulu 3
- Umetnost - 2 časa
- Sociologija kulture - 2 časa
- Etika - 2 časa
Šta smo dobili? Opet istraživanje prošlosti i sociologija.

Zaključak
U svim modulima se našlo mesta za enormno povećanje sociologije i meni nejasnog predmeta - Istraživanje prošlosti, ali zato informatike nema čak ni pod imenom Računarstvo u društvenim naukama.
Verujte neko (čitaj psiholozi) je ovu analizu dobro uradio u svoju korist.
Najverovatniji je prvi scenario, odnosno da će velika većina učenika odabrati Paket 1 i u 3. i u 4. razredu. Ovde ja ne vidim nikakvu pozitivnu reformu, već zadržavanje starog sistema sa izbacivanjem informatike i uvođenjem Sociologije na mala vrata.
Nadam se da ova analiza može da pomogne u daljim akcijama.
Pozdrav
djiii djiii 23:51 18.01.2011

Re: Ja ne videh

U potpunosti se slažem sa inicijativom da se FOSS uključi u obrazovanje, ali ne tako što bi Microsoft rešenja bila isključena. Nemam nameru da branim Microsoft. Lično, ja bi glas pre dao Linux-u, ali realnost je da postoje firme koje diktiraju jedno ili drugo rešenje. Realnost je i da kada neko ima osnovu i poznaje rad na jednoj platformi, moći će da se prilagodi drugoj platformi (sve dok se "znanje" ne svodi na mehaničko ponavljanje radnji).
U planu i programu bi trebalo definisati da se izučavaju oblasti kao obrada teksta, tabelarni proračuni, prezentovanje, bez vezivanja za konkretne programske pakete. Idealno bi bilo da postoji mogućnost izbora, ali nema svrhe pričati o ovome ako se informatika izbaci iz gimnazijskog obrazovanja.
milanradojkovic milanradojkovic 00:37 19.01.2011

Re: Ja ne videh

Detlajnijom analizom ako bi se nastavilo će se uvideti da npr. prirodno - matematički smer i deca (moje dete je jedno od njih) je u odnosu 13 : 7 časova opterećenije društvenim predmetima od deteta sa društveno - jezičkog smera prirodno- matematičkim predmetima! Daljom analizom i trendom u društvu koje forsira lakša i atraktivnija zanimanja dolazimo do toga da će ~ 2014 godine biti 20% prirodno - matematičkih i 80% društveno - jezičkih polarizazija učenika u opredeljenju pri upisu gimnazija i samim tim se Informatika kao predmet smanjuje za 75%!!!!!
Jukie Jukie 01:15 19.01.2011

Re: Ja ne videh

milanradojkovic
Detlajnijom analizom ako bi se nastavilo će se uvideti da npr. prirodno - matematički smer i deca (moje dete je jedno od njih) je u odnosu 13 : 7 časova opterećenije društvenim predmetima od deteta sa društveno - jezičkog smera prirodno- matematičkim predmetima! Daljom analizom i trendom u društvu koje forsira lakša i atraktivnija zanimanja dolazimo do toga da će ~ 2014 godine biti 20% prirodno - matematičkih i 80% društveno - jezičkih polarizazija učenika u opredeljenju pri upisu gimnazija i samim tim se Informatika kao predmet smanjuje za 75%!!!!!


Recimo da postoje tri grupe najboljih đaka koji završavaju osmi razred,
zvaćemo ih vukovci jer oni zauzimaju po 30-tak odsto đaka u školama
jedni su isključivi prirodnjaci, drugi isključivi društvenjaci, a trećima idu i matematika i društvene nauke.

Prirodnjaci već gube jedan deo mogućih gimnazijalaca tako što od nedavno neki odlaze na neke računarske smerove (koje ja ne umem da razlikujem jedan od drugog) u tehničkim školama???, a jako mnogo dece talentovane za biologiju odlazi u medicinsku školu. Oni kojima podjednako idu i matematika i društvene nauke masovno odlaze u ekonomske škole, a onda za društveni smer ostaju samo ljudi kojima najbolje idu isključivo društveni predmeti i ta podgrupa nema alternativnu školu da se njom razblaži broj upisanih, i zato će oni zauzeti najveći broj mesta u gimnaziji.

Tako da situacija nije TOLIKO loša, i prirodnjaci i srednjaci postoje, ali biraju druge škole koje nisu gimnazije.
arwenna arwenna 08:28 19.01.2011

Re: Ja ne videh

Odličan kometar.

Pazi ovako...reforma je krenula jer su gimnazije prepoznale svoje slabosti. Ali šta je famozna komisja uradila

1.
Svi se pozivaju na Pisa test; naši učenici godinama pokazuju slabe rezultate zbog previše nefunkcionalnog znanja, previše učenja napamet, previše enciklopedijskog znanja.


REŠENJE KOMISIJE

da ste osmislili reformu gimnazija koja je ostavila ili dodala kao nove predmete upravo one iz kojih učenici stiču tzv. enciklopedijska znanja. Jedini predmet koji ste gotovo eliminisali iz gimnazijskog obrazovanja je Informatika. Dozvolite da Vas podsetim, ušli smo u 21. vek.


2. smanjeno interesovanje dece za gimnazije

REŠENJE KOMISJE
više časova Informatike imati čak i budući pekari, auto-limari, frizeri, muzičari... Jedino je naša komisija procenila da budićim gimnazijalcima ne treba Informatika. Više je nego očigledno da je svako branio interese svog predmeta, bez imalo obzira prema budućim gimnazijalcima i znanja koje će jednog dana biti potrebno toj deci.


+ uvođenje novih "atraktivnih" predmeta: Solojalogna psihologija, Ustav, Zakon, Socijalogija sa pravima građana, Socijalogija, Istraživanje prošlosti, Filozofija, Analiza teksta, Sociologija kulture...

Ima još, ali ja više nemam snage da kucam
mlekac mlekac 09:00 19.01.2011

Re: Ja ne videh

arwenna


2. smanjeno interesovanje dece za gimnazije



A da mi, lepo, opet ukinemo gimnazije?

Uz rizik da me streljaju - a cemu gimnazije uopste sluze?

Mislim, dete crkne 4 godine da zavrsi gimnaziju i onda je... STA????

Bez fakulteta nije nista, a nasi fakulteti, kako stvari stoje, sve vise prelaze u domen fantastike za vecinu dece.

Iz materijalnih razloga.

Onda nije ni cudno sto deca nece u gimnazije nego se radije opredeljuju za strucne skole s kojima ce, ako ne uspeju da se docepaju budzetskog studiranja, bar moci nesto da rade.

A velika je verovatnoca i da ce u nekoj strucnoj skoli lakse doci do boljeg uspeha iz cega sledi da sebi povecava mogucnost upada na budzetsko studiranje, bar u prvoj godini.

Klinci su prakticni.

Mnogo vise nego sto smo mi bili.
arwenna arwenna 09:11 19.01.2011

Re: Ja ne videh

A da mi, lepo, opet ukinemo gimnazije?


Neće da može - što bi rekao Šojić

EU nas je "pozdravila" da ako hoćemo sa njima treba da imamo veći procenat visoko-obrazovnog kadra. Sadašnje stanje je oko 6-7%.

Komisija je brže-bolje napravila veoma "atraktivnu" reformu koja će privući mlade da upisuju gimnazije do neslućenih razmera
Milutin Milošević Milutin Milošević 10:03 19.01.2011

Re: Ja ne videh

a cemu gimnazije uopste sluze?

Moje dete je u gimnaziji naučilo da uči. Takodje, dobilo je opšte znanje koje joj je pomoglo da se opredeli šta će biti u životu (čak 4 godine kasnije nego da je odmah odabrala neku specifičnu školu) i koje će joj biti sjajna osnova za budućnost (potpuno je pogrešno u današnjem svetu biti orijentisan samo u jednom smeru).
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:10 19.01.2011

Re: Ja ne videh

Istraživanje prošlosti, što ne znam u koju "branšu" bih smestio - Istorija ili Sociologija, možda Filozofija, ili ne daj bože Marksizam.

U istoriju bez većinskog gruvanja datuma?
inco inco 06:38 20.01.2011

Re: Ja ne videh

mlekac
Mislim, dete crkne 4 godine da zavrsi gimnaziju i onda je... STA????


Skolovana budala.
ours ours 09:21 20.01.2011

Re: Ja ne videh

uros_vozdovac
...nakaradnog ECDL standarda kod nas i makar otškrinuta vrata, makar puko informisanje učenika da postoji Open source pokret u svetu


ECDL standard je nezavisan od softvera i testira znanje da se nešto uradi na računaru, a ne znanje da se koristi određeni program.

ECDL Foundation’s certification programmes are vendor neutral. This means that our programmes are not tied to any one brand of software and are designed to enable people to gain skills that can be used in any appropriate software environment.

http://www.ecdl.org/index.jsp?a=1396&n=928&p=94


To što se implementacije ECDL-a kod nas oslanjaju na Microsoftove programe je naš problem. Bez problema bi mogla bi da se napravi i interpretacija ECDL-a za OpenOffice kao npr. ova:

http://www.4corepm.com/index.php?option=com_content&view=article&id=71%3Aecdl-open-office&catid=60%3Aopen-office-applications&Itemid=55
oooo2 oooo2 13:00 18.01.2011

Šta je nama naša reforma dala

Kada bi ste znali kome šaljete mejlove možda ne bi ste gubili vreme na trošenje prstiju i tastature kao i očiju i struje i baterija.
Sticajem čudnih, namernih i slučajnih u visokoj korelaciji dogadjaja, osobe kojima pišete neće moći niti žele da vam pomognu.
Žao mi je zbog vašeg truda i žao mi je što ne uvidjate da vreme neumitno prolazi i da ga treba inteligentnije iskoristiti.
Dakle, ako ne znate a želite da ostvarite neki efekat kod nadležnih vezanih za vašu temu, put ne vodi kroz emajliranje.
Koji je put?
Drugi. Koji drugi? Onaj koji nije slanje mejlova. Prepoznaćete ga i setiti se ako ste iskreni, a ako niste, odgovorite na ovaj tekst pa ćemo sve ispočetka.
arwenna arwenna 13:49 18.01.2011

Re: Šta je nama naša reforma dala

Ja ne mogu da pišem u tuđe ime, ali ja ne znam drugačiji način.

Ako ti znaš legalan način da se borimo, reci nam.
Uostalom, osim e-mailova poslali smo "otvoreno pismo" regularnom poštom.

Da li postoji još neki način?
rada_kon rada_kon 01:11 19.01.2011

Re: Šta je nama naša reforma dala

Pisati i dalje i samo pisati, a možda i peticije.
Ja o tome pišem 4 godine, a na temu ukidanja tj. smanjenja broja časova inf. u gimnaziji pišem po forumima skoro godinu dana sa profesorima iz NS i nismo mrdnuli od početka...
Drago mi je da sam naišla na ovaj blog tj. post.
Da ne pričam koliko brbljam da nam deca u osnovnoj školi imaju tokom jedne školske godine : 7 časova informatike i tada igraju igrice, a program i plan ni ne postoji jer šta i da počnu da ih uče za sedam časova!

Glavni krivci su ZUOV koji su kanda i slepi i gluvi.

Baška, deca u osnovnoj su daleko ispred svojih nastavnika, koji nemaju ni volju da se usavršavaju a daleko su od toga da mogu da utiču na donošenje plana i programa...

Lično, imam utisak da programe i planove donose neki fosili koji nemaju veze sa sadašnjošću, a kamoli budućnošću i tačka!

Peticije možda donesu rezultate.




bosica bosica 21:07 19.01.2011

Re: Šta je nama naša reforma dala

arwenna
Ja ne mogu da pišem u tuđe ime, ali ja ne znam drugačiji način.Ako ti znaš legalan način da se borimo, reci nam.Uostalom, osim e-mailova poslali smo "otvoreno pismo" regularnom poštom. Da li postoji još neki način?

Moze li se doci do Olje Kovacevic?? Siroka javnost, osim nas informaticara, nista ne zna o ovome!. A sprema se opasna stvar!! Planirali su reformu i DESICE SE ista, hteli mi to ili ne! Nece nas pitati, treba nam javna rasprava...
arwenna arwenna 21:45 19.01.2011

Re: Šta je nama naša reforma dala

Znam

Ako neko zna ljude u medijima koji imaju volju da pišu/prave emisije o obrazovanju i reformi koja se sprema, vrata su otvorena.
Materijala ima puno...
b92fmember b92fmember 23:49 19.01.2011

Re: Šta je nama naša reforma dala

Da li postoji još neki način?

Evo ja da predložim jedan:

Naložiti klince da se samoorganizuju i bojkotuju nastavu Istorije u svim školama sve dok se ne odustane od izbacivanja informatike.

Ako đaci nešto vole to je onda kad nemaju časove.

p.s.

seća li se neko one parole :"Dačo care, ne daj pare!"
moebius99 moebius99 22:06 21.01.2011

Re: Šta je nama naša reforma dala

Predlog: da se dobije podrska tehnickih fakulteta, PMF, grupe za Fiziku i Matematiku, ETF, Gradjevinskog, Masinskog, Arhitektonskog, jos bolje ceo Univerzitet. Dajte, imate li kontakte?

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana