Filozofija| Literatura| Politika

Uticaj zena na srpsku psihu ili Kontraspisak 5

Nebojsa Krstic RSS / 26.07.2014. u 12:55

 

 

Danas i mnogo većim nacionalistima od nas slabo ide. Takvo je neko vreme. Više se ceni internacionalizam. Proleteri svih zemalja se ujedinjuju, a nacionalisti sede sa strane ne prateći trend. Mada, ne može se reći da ujedinjenje nacionalista svih zemalja nije u nekim istoriskim trenucima bila tema, koliko god imala oksimoronskog u sebi. Jevreji su možda jedini pravi preostali nacionalisti, i Japanci, naravno. Dok izraelske bombe zasipaju Gazu, ubijajući decu, progresivni svet, na čelu sa Kristijanom Amanpur i Bernarom Anri-Levijem, ćuti i pravi se blesav, bojim se da ću jevrejski primer sada preskočiti, kao izraz svog ličnog protesta prema užasu koji se odvija u aktuelnoj fazi izraelsko – palestinskog konflikta (za koji, ovim putem, apelujem da prestane odmah!).

Vraćam se zato Japancima, za koje držim da su u nacionalističkom pogledu, u onom prosvećenom smislu kojim se, na kraju krajeva, i bavi ovaj serijal tekstova, superiorna pojava. Evo i primera. Sedim u kolima i posmatram Tokio kroz prozor. Vozimo se periferijskim delom, široke su ulice, malo je šetača. «Pogledajte onog čoveka!» kaže mi moj saputnik, tadašnji ambasador u Japanu Ivan Mrkić. Čovek na koga mi je njegova ekselencija skrenula pažnju, službeničkog je tipa, znači u odelu s kravatom, hoda ravnomernim korakom praznim trotoarom pušeći cigaretu. I onda vidim: on u svojoj ruci drži malu pikslu u koju, s vremena na vreme, trese pepeo cigarete. Zapanjen sam. Pitam ambasadora da li je to normalna stvar u Japanu. «O da!», kaže on, «Savim! Kad završi s cigaretom pepeljaru će zaklopiti i staviti je uredno u džep sakoa.»

12. Eugen Herigel, «Zen u umetnosti gađanja iz luka» je zato sledeća knjiga na kontraspisku. Mogla je, isto tako da bude i «Zen budizam i psihoanaliza» Suzukija i Froma. Čak i «Zen i umetnost održavanja motocikla» Roberta Pirsiga. Sve one bi nam poslužile da donekle shvatimo zen i umetnost trešenja pepela sa cigarete u praznoj ulici na periferiji Tokia. Ili da shvatimo umetnost ispijanja čaja, aranžiranja cveća, ili borbe kendo. Značaj i lepota pobrojanog nije u postizanju praktičnog cilja. Mada cilj itekako postoji: Tokio je i pored prenaseljenosti uredan i čist grad za razliku od Beograda, ili bilo koje druge naše varoši, čaj okrepljuje dušu, cveće takođe, a napadnite kendoistu pa će vam očas posla rascopati tikvu bambusovim štapom. No pored svog vidljivog cilja, važniji je onaj pravi, nevidljivi. Kada kendo majstori ukrste mačeve poenta nije ko će pobediti, a ko će izgubiti borbu. (Nije im cilj, sledstveno tome, ni da protivnik bude umlaćen, zatrt, ponižen, uništen, razvaljen itd) Već je bitno ko će iz borbe izaći kao bolji čovek. Ovo poboljšanje sebe, kome nas uči zen, vrši se kroz proces «zaboravljanja sebe» koje se postiže dugotrajnim napornim vežbanjem kojim se postiže «detinjastost» pa pojedinac ponovo misli kao kiša koja pada sa neba, kao talasi koji se valjaju po moru, kao zvezde koje osvetljavaju noćno nebo, kao zeleno lišće koje niče pod blagim prolećnim vetrom. Pa on, pojedinac, na taj način, sam postaje kiša, more, zvezde, zelenilo...meta u koju gađa strelom, šoljica čaja ili – protivnik s kojim se bori rukama, bambusovim štapom ili mačem. Dakle, pobedio si svog protivnika kada postaneš on. Ovaj zaključak nije ni malo jednostavan, ni lak za razumevanje, a još manje za prihvatanje i usvajanje kao modela ponašanja. Ako bi se, ipak, potrudili to bi nam pomoglo da ostvarimo svoje mesto u društvu, da shvatimo svet oko sebe, čak i domaću političku scenu, uspeh SNS-a, možda čak i ulogu i zadatak Srbije u procesu evroatlantskih integracija.

13. Jukio Mišima «Zlatni paviljon». U nastavku dana u kome sam video Japanca s pepeljarom, imao sam priliku da razgovaram s japanskim carem Akihitom o japanskoj literaturi, filmu i njihovom uticaju na Srbe. I sam sam bio više nego prijatno iznenađen mogućnošću na koju mi je, kao članu delegacije srpskog predsednika, ukazao carski protokol, što je koincidiralo sa zemljotresom koji je ozbiljno zaljuljao carsku palatu, dok niko od prisutnih Japanaca nije ni trepnuo. Nešto docnije, kada je došao moj red, prišao sam njegovom carskom veličanstvu, rukovao se s njim i zagledao u nasmejano i ljubazno lice  najstarijeg sina cara Hirohita. Rekao sam da mi je velika čast što imam priliku da mu se obratim i da bih voleo da zna da dolazim iz Srbije, zemlje u kojoj se japanska tradicija, kultura i umetnost veoma dobro poznaju i visoko cene. «Mi u Srbiji, mnoge japanske pisce i reditelje i odlično znamo i volimo», rekao sam. «Koje pisce?» pitao je car. «Mišima, Kenzaburo Oe, Kazuo Išiguro..», krenuo sam da nabrajam. «Koju vi knjigu najviše volite?» pitao me je car Japana. Pomislio sam da kažem «Ostaci dana», ali sam posegnuo za nečim japanskijim. «Zlatni paviljon», rekao sam. «Vidite, rekao je car, ja nisam čitao «Zlatni paviljon», ali sam bio u njemu pre nego što je izgoreo. Ovaj novi vi ćete sutra videti, ali stari je bio daleko lepši.»

(Nastaviće se. Možda.)

Objavljeno u Našim Novinama 26.7.2014. 

 

 



Komentari (327)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

draft.dodger draft.dodger 13:12 26.07.2014

Izraelski...

Jaril Jaril 13:31 26.07.2014

И национализам је

у једном историјском тренутку био интернационални тренд.
stefan.hauzer stefan.hauzer 13:35 26.07.2014

Re: И национализам је

u xix veku :)


Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 13:36 26.07.2014

Re: И национализам је

у једном историјском тренутку био интернационални тренд.

Mada, ne može se reći da ujedinjenje nacionalista svih zemalja nije u nekim istoriskim trenucima bila tema, koliko god imala oksimoronskog u sebi
Colin_bgd Colin_bgd 14:00 26.07.2014

Japanese whispers...

Dakle, pobedio si svog protivnika kada postaneš on.

Dakle, pobedio si svog protivnika kada postaneš i on.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 14:07 26.07.2014

Re: Japanese whispers...

Dakle, pobedio si svog protivnika kada postaneš i on.

ok.
docsumann docsumann 14:45 26.07.2014

Re: Japanese whispers...

Colin_bgd
Dakle, pobedio si svog protivnika kada postaneš on.

Dakle, pobedio si svog protivnika kada postaneš i on.


pitanje je da l' se tu govori o ličnom polju dejstva ili o "krupnoj" politici?

u prvom slučaju ova rečenica zvuči baš kao neka zen poslovica. suviše paradoksalna da ne bi bila istinita.

a ovu knjigu uvijek navodim kao istinsku mudrost glede viđenja suštine spoljnje politike u kosmičkim razmjerama. s tim što bi je bilo greota svesti samo na tu ravan.
čini mi se da je u jednom intervjuu Milan Mladenović za nju rekao da je najbolja knjiga koju je pročitao. ona govori upravo suprotno o ovom o čemu pričate.


Kraja Kraja 14:39 26.07.2014

...da li je yasmine...

...pod utiskom filma "only lovers left alive"...???
...ako nije, pogledaj...
...jos jedan jarmush-ev uradak...
...sjajna muzika...
...neobican pogled na vampire...
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 14:45 26.07.2014

Re: ...da li je yasmine...

pod utiskom filma "only lovers left alive"...???
...ako nije, pogledaj...
...jos jedan jarmush-ev uradak...
...sjajna muzika...
...neobican pogled na vampire...

Znam da se pojavila u filmu, al ga nisam gledao...Hoću, hvala!

docsumann docsumann 14:50 26.07.2014

možda če zvučati kao jeres,


ali dok sam čitao Zlatni Paviljon imao sam osjećaj kao da igram basket sa kamičkom u patici. cijelo vrijeme nešto mi je tu smetalo.
a to što mi je smetalo bila je konstantna Mišimina potreba da ljepotu hrama dočarava tako što će opisivati njegovu ljepotu. previše riječi da bi se reklo kako je nešto neizrecivo lijepo. suviše direktna metoda za psihološki roman.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 14:53 26.07.2014

Re: možda če zvulati kao jeres,

docsumann

ali dok sam čitao Zlatni Paviljon imao sam osjećaj kao da igram basket sa kamičkom u patici. cijelo vrijeme nešto mi je tu smetalo.
a to što mi je smetalo bila je konstantna Mišimina potreba da ljepotu hrama dočarava tako što će opisivati njegovu ljepotu. previše riječi da bi se reklo kako je nešto neizrecivo lijepo. suviše direktna metoda za psihološki roman.


docsumann docsumann 14:58 26.07.2014

Re: možda če zvulati kao jeres,

pa to, malo je glupo prepričavati sliku

slika se svira.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 19:07 26.07.2014

Re: možda če zvulati kao jeres,

slika se svira.

G.Cross G.Cross 17:07 26.07.2014

a tale for the time being

Krle, izgleda, prema tvojim listama, da smo i ti i ja prestali da citamo dobre knjige pre oko 30 godina.
Ili nema vise dobrih knjiga ili ih mi ne citamo.

Salim se.

Evo jedna nova i dobra.
Ima sve i Japan i Zen i narocito zene i pisana od zene (Ruth Ozeki is a novelist, filmmaker, and Zen Buddhist priest).

Preporucujem.

"A tale for the time being"
angie01 angie01 18:30 26.07.2014

moja dva omiljena Japanca,

Takesi Kitano,



Hajao Mijazaki,



pogledati sve njihove filmove.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 18:35 26.07.2014

Re: moja dva omiljena Japanca,

Takesi Kitano,
Hajao Mijazaki,
pogledati sve njihove filmove.

Pričao sam sa carem i o japanskim režiserima, ali nisam imao prostora za ovaj tekst.
riply riply 10:05 27.07.2014

Re: a tale for the time being

je li prevedena kod nas?
G.Cross G.Cross 11:05 27.07.2014

Re: a tale for the time being

je li prevedena kod nas?


Ne znam, ja sam je citao u originalu (engleskom).
Zaista vredi procitati.
freehand freehand 20:32 26.07.2014

E moj Krstiću

... sad sa Visa na Hokaido?
tyson tyson 20:35 26.07.2014

Svest

Čovek na koga mi je njegova ekselencija skrenula pažnju, službeničkog je tipa, znači u odelu s kravatom, hoda ravnomernim korakom praznim trotoarom pušeći cigaretu. I onda vidim: on u svojoj ruci drži malu pikslu u koju, s vremena na vreme, trese pepeo cigarete. Frapiran sam. Pitam ambasadora da li je to normalna stvar u Japanu. «O da!», kaže on, «Savim! Kad završi s cigaretom pepeljaru će zaklopiti i staviti je uredno u džep sakoa.»

Lep primer, ali identičan i kudikamo bliži, i Srbima verovatno lakši za podneti zbog mnogobrojne dijaspore primer je Švajcarska.

Gde, uzgred rečeno, konzervativna, desna, da ne kažem nacionalistička SVP uredno na izborima dobija najviše glasova.


freehand freehand 21:13 26.07.2014

Re: Svest

Lep primer, ali identičan i kudikamo bliži, i Srbima verovatno lakši za podneti zbog mnogobrojne dijaspore primer je Švajcarska.

Priznajem da nikad nisam video Švajcarca kako sa pepeljarom šeta
Jesu poslovično nenormalni ali ne do te mere.
No uopšte mi nije jasno dokle ide ta inferiornost deklarisanog srpskog nacionaliste?! Meni na primer ne pada na pamet da zagađujem životni prostor moje Srbije dimom. Te nikakvu potrebu nemam ni da izgravam patetičnog pajaca koji u šetnju nosi pepeljaru.

Još bi grotesknije bilo da se u daljem toku priče sazna kako je u pitanju rukovodilac bezbednosti centrale u Fukušimi.
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 22:26 26.07.2014

Re: Svest

Ja priznajem da zagađujem moju Srbiju dimom, ali su mi zato džepovi uvek puni pikavaca (da ne bacam na ulicu). Posle mi žena majku majčinu zbog toga kada stavi tako neispražnjene pantalone u veš mašinu.

A inače, ne mogu sad da nađem, tj. smara me da tražim, fotke od prošlog septembra iz Linca, Austrija, gde se piksla na tramvajskoj stanici preliva od pikavaca a istih je po zemlji na toj istoj stanici u razmerama koje u Beogradu nikada nisam video (da, tendenciozno sam slikao upravo da bih mogao da je prikazujem u ovakvim diskusijama). Doduše, Austrijanci nisu Švajcarci...stoji i to.
hoochie coochie man hoochie coochie man 22:45 26.07.2014

Re: Svest

Ja priznajem da zagađujem moju Srbiju dimom


E svaka vam čast kad ste uspeli da povežete patriotizam i pušenje :)

Jeste meni draga Srbijica ali sam sam sebi draži, pa ne bih baš da žrtvujem svoje zadovoljstvo pušenja kako bi Srbijica bila čistija.
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 22:51 26.07.2014

Re: Svest

hoochie coochie man
Ja priznajem da zagađujem moju Srbiju dimom


E svaka vam čast kad ste uspeli da povežete patriotizam i pušenje :)

Jeste meni draga Srbijica ali sam sam sebi draži, pa ne bih baš da žrtvujem svoje zadovoljstvo pušenja kako bi Srbijica bila čistija.


Ma ko bre priča o žrtvovanju zadovoljstva, ja se samo trudim da ne bacam pikavce na zemlju te ih skladištim u džepovima pantalona. Što, kao što rekoh, ponekad ima pogubne posledice na atmosferu u kući :)
freehand freehand 22:55 26.07.2014

Re: Svest

vrabac_u_steni
hoochie coochie man
Ja priznajem da zagađujem moju Srbiju dimom


E svaka vam čast kad ste uspeli da povežete patriotizam i pušenje :)

Jeste meni draga Srbijica ali sam sam sebi draži, pa ne bih baš da žrtvujem svoje zadovoljstvo pušenja kako bi Srbijica bila čistija.


Ma ko bre priča o žrtvovanju zadovoljstva, ja se samo trudim da ne bacam pikavce na zemlju te ih skladištim u džepovima pantalona. Što, kao što rekoh, ponekad ima pogubne posledice na atmosferu u kući :)

Dimljena jajca kađena Lakijem. I pomalo osmuđena.

vrabac_u_steni vrabac_u_steni 23:01 26.07.2014

Re: Svest

freehand
vrabac_u_steni
hoochie coochie man
Ja priznajem da zagađujem moju Srbiju dimom


E svaka vam čast kad ste uspeli da povežete patriotizam i pušenje :)

Jeste meni draga Srbijica ali sam sam sebi draži, pa ne bih baš da žrtvujem svoje zadovoljstvo pušenja kako bi Srbijica bila čistija.


Ma ko bre priča o žrtvovanju zadovoljstva, ja se samo trudim da ne bacam pikavce na zemlju te ih skladištim u džepovima pantalona. Što, kao što rekoh, ponekad ima pogubne posledice na atmosferu u kući :)

Dimljena jajca kađena Lakijem. I pomalo osmuđena.



Sve u svemu, jedini se ja dotakoh teme u naslovu "Uticaj zena na srpsku psihu", niko drugi pa čak ni autor se u uvodnom tekstu time ne bavi (ili sam ja opet poslovično glup pa ne shvatam skrivene poruke).
tyson tyson 23:09 26.07.2014

Re: Svest

E svaka vam čast kad ste uspeli da povežete patriotizam i pušenje :)

Jeste meni draga Srbijica ali sam sam sebi draži, pa ne bih baš da žrtvujem svoje zadovoljstvo pušenja kako bi Srbijica bila čistija.

Mi se sad šalimo, ali srž folozofije jednog Švajcarca je u upravo u antipodu ove tvoje izjave. Za njih Švajcarska su Švajcarci (građani), i Švajcarci, građani čine Švajcarsku takvom kakva jeste, od sopstvenog stana, zgrade, okućnice, ulice, naselja, grada, do distrikta, kantona i cele zemlje.

Zato će te* Švajcarac komšija sa činim-ti-uslugu osmehom uredno prijaviti za svaki, i najmanji prekršaj - od neprijavljene mačke, pogrešne kese za đubre (koju će otvoriti i pretražiti u potrazi za tragom koji će ga odvesti do počinioca), opuška na ulici, do krađe, saobraćajnog prestupa ili nedajbože zločina.

Oni duboko veruju da će Švajcarska biti uređena država ugodna za život samo ako je takvom čine njeni građani, koji preko svojih predstavnika ili direktno pišu zakone koji im, po njihovom mišljenju, pomažu da Švajcarsku takvom zemljom čine.
I prilično su uvereni u to da je Švajcarska jedno od najboljih mesta za život na planeti, a i nisu daleko od istine.

To je valjda taj japanski nacionalizam koji Krstić ovde opisuje.



* Prijaviće svakoga, bez obzira na poreklo.


freehand freehand 23:16 26.07.2014

Re: Svest

Zato će te* Švajcarac komšija sa činim-ti-uslugu osmehom uredno prijaviti za svaki, i najmanji prekršaj - od neprijavljene mačke, pogrešne kese za đubre (koju će otvoriti i pretražiti u potrazi za tragom koji će ga odvesti do počinioca), opuška na ulici, do krađe, saobraćajnog prestupa ili nedajbože zločina.

Oće, ziher!
Al zato imaju i jedan dnevnik dnevno na onom uvrnutom šviiica dić koji je ko onomatopeja magarećeg kašlja.
Samo što je, po pravilu- život na najboljim mestima na svetu po pravilu kao smaranje u Raju: beskrajno dosadno sa istim takvim društvom.
Perfekcija i život su pojmovi koji se nikako ne vole.
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 23:19 26.07.2014

Re: Svest

Perfekcija i život su pojmovi koji se nikako ne vole.


da. izuzetno dobro primećeno.
hoochie coochie man hoochie coochie man 23:38 26.07.2014

Re: Svest

ali srž folozofije jednog Švajcarca je u upravo u antipodu ove tvoje izjave.


Verujem, razumem njihov (hm, njihov?) način razmišljanja ali ga nikako ne odobravam.

Da li neprijavljena komšijina mačka stvarno otežava život prijavljivaču, ili je prijavljivača neki Veliki Brat uverio da mu ta mačka smeta, a on poverovao da Veliki Brat bolje od njega samoga zna šta je za njega dobro?

A postojanje Velikog Brata podrazumeva nestanak ili makar ograničavanje lične slobode.

Unfuckable Unfuckable 04:14 27.07.2014

Re: Svesemožekaseoće

ja se samo trudim da ne bacam pikavce na zemlju te ih skladištim u džepovima pantalona. Što, kao što rekoh, ponekad ima pogubne posledice na atmosferu u kući :)

svaka čast kako si se toga setio, vraže!

Ja, recimo, svoje pikavce obićno gasim o dlan ili pak oko (da pepeo ne padne na srbsku grudu) i onda bacim u obližnju kantu za smeće, prepun ih je grad.
Ako ih (mislim, kanti) baš nema okolo (što je praktično nemoguće)
nije mi problem da spomenuti pikavac malo zabodem u nos ili, bolje, uvo (cerumen je keva!), a ako nedajbože imam sluške - pa dobro, šta sad - u bulju, sve do ukazanja nove prilike (korpe za smeće, rekoh, prepun ih je grad) - odmah iza ugla.

Mislim, sve za čistoću - ćistoću ni za šta!
apacherosepeacock apacherosepeacock 07:25 27.07.2014

Re: Svest

Da li neprijavljena komšijina mačka stvarno otežava život prijavljivaču, ili je prijavljivača neki Veliki Brat uverio da mu ta mačka smeta, a on poverovao da Veliki Brat bolje od njega samoga zna šta je za njega dobro?


Aj ta fama o bezgranicnoj cistoci zapadnih gradova. Razbacivanje djubreta i pikavaca je redovno, kante za otpatke krcate zvrje a pored i usput po ulicama zafrljacene kese, papiri i flase nisu nikakva retkost. Koliko puta sam samo izbusila gume na biciklu od srce po biciklistickim stazama. Nedavno sam sredila i posadila biljke/cvece u zardinjere ispred kuce gde radim i svaki dan neka druga budala parkira bicikl direktno na zardinjeru ili bas tu (a kanta za otpatke je bukvalno preko puta na 2 metra) baci neki otpadak. Toliko o svesti o cistoci i zajednickom dobru.

Samo je i ciscenje (tkzv. gradska cistoca) nesto redovnije pa je jos podnosljivo, ali da su gradjani masovno mnogo uredniji i savesniji - pa nisu. Naravno nigde nema ni kontrole (kako mnogi izgleda misle) niti kazne. (mislim, nema ni za prolazak kroz crveno, nepropustanje pesaka na pesackom niti za prekoracenja dozvoljene brzine)

Sto se tice prijavljivanja, ima zaludnih budala koji tako vole da gnjave i prijavljuju i za najmanju glupost sto nema mnogo i najcesce nikakve veze sa kulturom i zeljom za uredjenom drzavom/gradom/kvartom. Obaska da kad nocu neko zavapi u pomoc, necete videti zainteresovane da se mase za telefon.

A ne znam ni otkud toliko divljenje cinkaroskom mentalitetu, kako je to tek ferceralo u vreme 2. svetskog rata s ovu stranu....(samo vi sanjajte da to nema veze sa bojom koze i poreklom)







martin_krpan martin_krpan 07:38 27.07.2014

Re: Svest

Samo što je, po pravilu- život na najboljim mestima na svetu po pravilu kao smaranje u Raju: beskrajno dosadno sa istim takvim društvom.
Perfekcija i život su pojmovi koji se nikako ne vole.


Znači, hvala ti što te imamo.
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 09:37 27.07.2014

Re: Svesemožekaseoće

Unfuckable
ja se samo trudim da ne bacam pikavce na zemlju te ih skladištim u džepovima pantalona. Što, kao što rekoh, ponekad ima pogubne posledice na atmosferu u kući :)

svaka čast kako si ee toga setio, vraže!

Ja, recimo, svoje pikavce obićno gasim o dlan ili pak oko (da pepeo ne padne na srbsku grudu) i onda bacim u obližnju kantu za smeće, prepun ih je grad.
Ako ih (mislim, kanti) baš nema okolo (što je praktično nemoguće)
nije mi problem da spomenuti pikavac malo zabodem u nos ili, bolje, uvo (cerumen je keva!), a ako nedajbože imam sluške - pa dobro, šta sad - u bulju, sve do ukazanja nove prilike (korpe za smeće, rekoh, prepun ih je grad) - odmah iza ugla.

Mislim, sve za čistoću - ćistoću ni za šta!


tebi očigledno nije dobro, ali ne brini, proći će.
a i ako ne prođe, baš te zabole.
tyson tyson 11:53 27.07.2014

Re: Svest

Da li neprijavljena komšijina mačka stvarno otežava život prijavljivaču, ili je prijavljivača neki Veliki Brat uverio da mu ta mačka smeta, a on poverovao da Veliki Brat bolje od njega samoga zna šta je za njega dobro?

Ne, ne; zaista je u pitanju pristup životu, duboko verovanje u to da im je zemlja jako lepo mesto za život jer su je sami takvom napravili postavljanjem i striktnim poštovanjem pravila, te da odstupanje od pravila jednostavno nema smisla. I da ako pravilo nema smisla - promeniće ga (ne zaboravi, pričamo o zemlji referenduma).

Nas valjda jebe* to što ni jedan oblik vlasti ne doživljavamo kao svoju, već kao entitet koji tlači i valja prevariti. A ni "vlast" se baš ne trudi da tu percepciju promeni. Samo je pokojni Đinđić, kao filozof, razumeo i pokušao da promeni taj način razmišljanja.

freehand freehand 12:01 27.07.2014

Re: Svest

tyson
Da li neprijavljena komšijina mačka stvarno otežava život prijavljivaču, ili je prijavljivača neki Veliki Brat uverio da mu ta mačka smeta, a on poverovao da Veliki Brat bolje od njega samoga zna šta je za njega dobro?

Ne, ne; zaista je u pitanju pristup životu, duboko verovanje u to da im je zemlja jako lepo mesto za život jer su je sami takvom napravili postavljanjem i striktnim poštovanjem pravila, te da odstupanje od pravila jednostavno nema smisla. I da ako pravilo nema smisla - promeniće ga (ne zaboravi, pričamo o zemlji referenduma).


Dabre, zato je prvo pitanje švajcarskih klinaca, kad pređu granicu i uđu n lokal bilo "Imate Red Bul?"
ako nema - trkom u sledeći.
Red Bul koji u Švajcarskoj nije bio u prodaji.
Ne znam da li se to sa zabranom prodaje promenilo, ali mentalni sklop nije sigurno.
Svi smo mi krvavi ispod kože, my Nigga.
tyson tyson 12:10 27.07.2014

Re: Svest

Dabre, zato je prvo pitanje švajcarskih klinaca, kad pređu granicu i uđu n lokal bilo "Imate Red Bul?"
ako nema - trkom u sledeći.
Red Bul koji u Švajcarskoj nije bio u prodaji.
Ne znam da li se to sa zabranom prodaje promenilo, ali mentalni sklop nije sigurno.
Svi smo mi krvavi ispod kože, my Nigga.

Ma čuj, švajcarski klinci su kao i svi drugi; vole i oni dobar provod, poroke, seks itd.

Ali i kao takvi na primer ne lome sve što im padne pod ruku kad su besni ili pijani, kao što bi to recimo uradili u Srbiji (i podosta drugih mesta, uključujući i "zapad" ).

Onaj instinkt ka (baš, baš) uređenom životu im se javi nešto kasnije, kad uđu u zrelije godine života - posao, računi, godišnji odmori, krediti itd.


Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 12:54 27.07.2014

Re: Svest

Nas valjda jebe* to što ni jedan oblik vlasti ne doživljavamo kao svoju, već kao entitet koji tlači i valja prevariti. A ni "vlast" se baš ne trudi da tu percepciju promeni. Samo je pokojni Đinđić, kao filozof, razumeo i pokušao da promeni taj način razmišljanja.

Tu treba biti pošten pa reči da mu je u menjanju svesti Srba dosta pomogao i izvesni beba, koji na tom menjanju vredno radi i danas.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 13:10 27.07.2014

Re: Svest

tyson
Da li neprijavljena komšijina mačka stvarno otežava život prijavljivaču, ili je prijavljivača neki Veliki Brat uverio da mu ta mačka smeta, a on poverovao da Veliki Brat bolje od njega samoga zna šta je za njega dobro?

Ne, ne; zaista je u pitanju pristup životu, duboko verovanje u to da im je zemlja jako lepo mesto za život jer su je sami takvom napravili postavljanjem i striktnim poštovanjem pravila, te da odstupanje od pravila jednostavno nema smisla. I da ako pravilo nema smisla - promeniće ga (ne zaboravi, pričamo o zemlji referenduma).

Nas valjda jebe* to što ni jedan oblik vlasti ne doživljavamo kao svoju, već kao entitet koji tlači i valja prevariti. A ni "vlast" se baš ne trudi da tu percepciju promeni. Samo je pokojni Đinđić, kao filozof, razumeo i pokušao da promeni taj način razmišljanja.

Да... Та досадна Швајцарска, у којој, како смо овде паметно утврдили, нема правог живота, има небески високу чак и минималну плату, потпуну запосленост становништва (добро, признајем, 2,9% Швајцараца ипак нема посао :), сјајне услове рада, и самим тим постајући Швајцарац биће да решаваш велики део својих елементарних животних проблема (тзв. citizenship rent). Та "шпијунска" атмосфера реда у Швајцарској, из које, ипак, не хрле гомиле емиграната у Србију, уређују и снажи земљу већ вековима.

Ми -- тачно -- ни властиту државу не доживљавамо као своју, већ гледамо да је закинемо: не платимо порез, шверцујемо се у бусу, примамо или дајемо мито, бацамо и загађујемо како стигнемо, толеришемо и подржавамо туђе прекршаје, надајући се да ће и нама исто тако бити толерисани.

Бемлига, зато нас сваке године има 40.000 мање, а 15.000 се одавде годишње одсељава, све више оних у поодмаклим годинама. Али -- они, они тамо, ипак не знају да живе као ми.

Тачно!
И не желе :))))
freehand freehand 13:35 27.07.2014

Re: Svest

како смо овде паметно утврдили, нема правог живота,

Gde ste to utvrdili?



Predrag Brajovic Predrag Brajovic 13:58 27.07.2014

Re: Svest

freehand
како смо овде паметно утврдили, нема правог живота,

Gde ste to utvrdili?


Овде:
freehand
Samo što je, po pravilu- život na najboljim mestima na svetu po pravilu kao smaranje u Raju: beskrajno dosadno sa istim takvim društvom.
Perfekcija i život su pojmovi koji se nikako ne vole.

Честа, у Срба, ментална флоскула.
(Клиберење не помаже.)
Као -- други не умеју да живе, ни да воле, као ми (или: као ми и браћа Руси/Словени), нема душе, љубави, нежности... Шта зна Амер један како се воли или живи? Ми ћемо да му покажемо! Или хладни Енглез, Талијан, Финац... Зајеби Шекспира, Дантеа, Калавалу -- све је то ништа спрам Мире Шкорић, прасетине, традиционалних чарки и ножопотезања током печења ракија и свињокоља. (Српска се -- и црногорска, да додам! -- села свађају и мире од казана до казана, сезонски.)

Та неплодотворна и тврдоглава заљубљеност у властиту нацију до слепила, махом проузрокована силним непознавањем великог и белог света и општим незнањем . Има ту, каткад, и комплексашког приступа.
freehand freehand 15:46 27.07.2014

Re: Svest

Овде:


Tu sigurno ne piše ništa od potonjih tandaramandara floskula koje ponavljanjem iz bloga u blog ne dobijaju ni na smislu ni na dubini. Što ne znači da se sa slamnatim strašilom trulom pritkom od paradajza ne možeš mačovati gde god se tebi prohte.
Što se par Rusa/Slovena tiče, duše, nevinosti, ljubavi... Pokušaj da preberem književne i umetničke uticaje - daje čudne rezultate. Čapeka, Elina Pelina, Majakovskog, Nabokova, Vojnoviča i Šolohova, doduše. Ali u sasvim drugom smislu i značenju.
No tu su i Edgar Rajs Barouz, i Hemingvej, London i Tven, i Kami, i Remark, Borhes, Eko, Ljosa, Markes, Fuentes, Ficdžerald, Moravija, Igo, Selbi, Karpentijer.
Interesantno je da niko od njih - bar ne da sam ja to shvatio ne govori ništa o Švicarskoj kao idealu, niti o cinkarenju komšija kao poželjnom modelu.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 15:52 27.07.2014

Re: Svest

freehand
Овде:


Tu sigurno ne piše ništa od potonjih tandaramandara floskula koje ponavljanjem iz bloga u blog ne dobijaju ni na smislu ni na dubini.
Što se par Rusa/Slovena tiče, duše, nevinosti, ljubavi... Pokušaj da preberem književne i umetničke uticaje - daje čudne rezultate. Čapeka, Elina Pelina, Majakovskog, Nabokova, Vojnoviča i Šolohova, doduše. Ali u sasvim drugom smislu i značenju.
No tu su i Edgar Rajs Barouz, i Hemingvej, London i Tven, i Kami, i Remark, Borhes, Eko, Ljosa, Markes, Fuentes, Ficdžerald, Moravija, Igo, Selbi, Karpentijer.
Interesantno je da niko od njih - bar ne da sam ja to shvatio ne govori ništa o Švicarskoj kao idealu, niti o cinkarenju komšija kao poželjnom modelu.

Немам ја намеру да се јурим овде с тобом к'о с псетом на ливади.
Досадно је.
Рекао сам шта сам имао.
'Ајд', тандара-мандара, уздравље.
freehand freehand 16:01 27.07.2014

Re: Svest

Немам ја намеру да се јурим овде с тобом к'о с псетом на ливади.

Pa eto - ni ja nisam besplatno psihološko savetovalište kome bi svaki iskompleksirani blavor i vonabi Kanjoš na mentalnim proputovanjima od krša do Terazija mogao da se javlja kad god ga pukne identitetska kriza.
Te se, eto, složismo, serdar Brajoviću.
hoochie coochie man hoochie coochie man 17:29 27.07.2014

Re: Svest

Честа, у Срба, ментална флоскула.
(Клиберење не помаже.)
Као -- други не умеју да живе, ни да воле,.......

To jeste floskula ali ne srpska mentala, makar ne česta.

Slab je poznavalac srpskog mentaliteta (ako se tako nešto uopšte i može izdvojiti) onaj ko ga opisuje ovako kao ti što si uradio: sevaju noževi na svadbama i uz kazane, prangija se uz Miru Škorić, a prezire se rad i red.
Daleko je to od stvarnog idela prosečnog gađanina Srbije, ali verujem da je od tog ideala prilično daleko i ono o čemu smo govorili, cinkarenje kao vrhunski domet patritizma.

Ima li nešto između Brajo?
Može li se obezbeđenje poštovanja propisa prepustiti onima koji su za to izabrani i plaćeni, ili da svi budemo Čvorovići i da dobro pazimo ko jeste a ko nije uredno prijavio svoju mačku, i da li se komšija fiksa heroinom ili insulinom?


i. Samo je pokojni Đinđić, kao filozof, razumeo i pokušao da promeni taj način razmišljanja.


Jeste, sećam se da je pričao kako svi moramo paziti da se propisi poštuju, pa je čak pominjao i prijavljivanje ili opominjanje i onoga ko pređe na crveno.
I to mi se uopšte nije dopalo.
Zamisli, rekao Đinđić a ja se nisam slagao jbt!

Klasifikovsanje stvari u dobre i loše po tome kako ih neko drugi klasifikuje (ako Švajcarci tako rade dobro je, ako je Đinđić tako rekao dobro je, ako Srbi tako rade loše je, ako je Koštunica tako rekao loše je....) je samo pokazatelj da onaj koji tako radi nema vlastiti sud i vlastito mišljenje i ništa više.



A ne znam ni otkud toliko divljenje cinkaroskom mentalitetu,


Da li je u pitanju oredeljivanje za neki mentalitet ili za neku stranu?
Verujem da bi se većina ovih koji se oduševljavaju cinkarošima Švajcarcima zgražavala nad cinkarošima Rusima.
Nemanje stava već umesto toga slepo nekritičko opredeljivanje za neku stranu.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 17:41 27.07.2014

Re: Svest

Verujem da bi se većina ovih koji se oduševljavaju cinkarošima Švajcarcima zgražavala nad cinkarošima Rusima.

Ima tu malih razlika koji se u pri slikanju slike debelim četkama, ne vide...npr, da li te komšija prijavi zato što nisi pokosio travnjak, ili zato što si olajavao vlast.

Razlika je dramatična.
martin_krpan martin_krpan 17:51 27.07.2014

Re: Svest

freehand
Овде:


Tu sigurno ne piše ništa od potonjih tandaramandara floskula koje ponavljanjem iz bloga u blog ne dobijaju ni na smislu ni na dubini. Što ne znači da se sa slamnatim strašilom trulom pritkom od paradajza ne možeš mačovati gde god se tebi prohte.
Što se par Rusa/Slovena tiče, duše, nevinosti, ljubavi... Pokušaj da preberem književne i umetničke uticaje - daje čudne rezultate. Čapeka, Elina Pelina, Majakovskog, Nabokova, Vojnoviča i Šolohova, doduše. Ali u sasvim drugom smislu i značenju.
No tu su i Edgar Rajs Barouz, i Hemingvej, London i Tven, i Kami, i Remark, Borhes, Eko, Ljosa, Markes, Fuentes, Ficdžerald, Moravija, Igo, Selbi, Karpentijer.
Interesantno je da niko od njih - bar ne da sam ja to shvatio ne govori ništa o Švicarskoj kao idealu, niti o cinkarenju komšija kao poželjnom modelu.


Recimo, legenda Vince Taylor je u intervjuu pred kraj života rekao, da nigdje nije bio sretan kao u Švajcarskoj, a, ako je neko proživio "život", onda je to zasigurno bio neponovljivi, kralj, "Ziggy Stardust" itself.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 18:02 27.07.2014

Re: Svest

hoochie coochie man
Slab je poznavalac srpskog mentaliteta (ako se tako nešto uopšte i može izdvojiti) onaj ko ga opisuje ovako kao ti što si uradio: sevaju noževi na svadbama i uz kazane, prangija se uz Miru Škorić, a prezire se rad i red.

Наравно, ово је једно живописно претеривање (али, код мене у селу у ЦГ, свађе и помирбе стварно су се одвијали од јесењег казана до следећег јесењег казана :), но -- оно је самерено с оном интелектулно громадном мишљу о о Рају, перфекцији и животу...

Ипак, да ме питају, верујем да знам шта нама фали. Прво, потребан нам је рад. Да више радимо. Рад је једини начин да нам, заиста, буде боље. Рад мора да буде наш ослонац, наш залог за будућност. Друго, српски менталитет је тежак, склон заверама. Нема завера, за све што нам се десило, у највећој мери, криви смо сами. Време је да се отрезнимо. Ми смо земља у којој људи имају потребу да кажу да је увек неко други крив, да оног који искаче врате у исту раван, да ако немам ја, не можеш ни ти да имаш, да што мање радимо, да све завршимо на муфте, да не устајемо за посао од триста евра. Ленчуге смо. Ето, и мене мрзи да даље образлажем наш менталитет

Нема политичара који је спреман ово јавно да каже. Када га буде, Србија ће имати будућност...
martin_krpan martin_krpan 18:09 27.07.2014

Re: Svest

Samo je pokojni Đinđić, kao filozof, razumeo i pokušao da promeni taj način razmišljanja.


Tu treba biti pošten pa reči da mu je u menjanju svesti Srba dosta pomogao i izvesni beba, koji na tom menjanju vredno radi i danas.


Takođe treba primjetiti, da je izvjesni beba dolazio na limunadu kod Veska Savića.


Ne bi bilo loše spomenuti i Džordža Teneta.


...
martin_krpan martin_krpan 18:13 27.07.2014

Re: Svest

Predrag Brajovic


@ svi komentari.
hoochie coochie man hoochie coochie man 18:21 27.07.2014

Re: Svest

Но, да ме питају, верујем да знам шта нама фали. Прво, потребан нам је рад. Да више радимо. Рад је једини начин да нам, заиста, буде боље. Рад мора да буде наш ослонац, наш залог за будућност.


A Srbi lenji pa neće da rade iako je posla na sve strane, takav nam mentalitet:)

Naravno da je rad rešenje, nije to ništa novo ni ništa mudro, to je opštemesto.
Samo, to nema veze sa mentalitetom već sa nizom istorijskih pogrešnih i štetnih odluka koje nisu donosili Srbi izjašnajvajući se na referendumima, nego neko drugi. I nije to nikakva teorija zavere nego istorijski fakti, da ne ređam sad odluke Karađorđevića, Broza, Čerčila, Klintona....
Loše su nam se sklopile karte pa zato sad nemamo dovoljno posla.
Treba li to da nam bude izgovor?
Ne.
Treba li da to zaneamrimo i da sve sadašnje nedaće pripišemo srpskom mentalitetu?
Ni to ne, nikako.


npr, da li te komšija prijavi zato što nisi pokosio travnjak, ili zato što si olajavao vlast.

Misliš da nema Rusa cinkaroša koji cinkare za kojekave mačke i ostale trivijalnosti, da se oni bave samo visokim državnim temama, i da bi takvi ruski cinkaroši, ako ih kojim slučajem ima, ovde bili pozdravljeni?

Zanimnjivo je i to cinkarenje za travnjak, verujem da bi kad bi se tako nešto desilo u Srbiji to opet bilo pripisano srpskom mentalitetu, ali naravno u negativnom kontekstu.

Jer, ko drugi ako ne Srbi žele da komšiji crkne krava pa ga prijavljuju vlastima za sve i svašta kako bi mu doakali.
Kad Srbin prijavi komšiju za travnjak onda je to mržnja, zavist, želja da mu krava krepa, a kad to isto uradi Švajcarac motivi su uzvišeni, estetika, uređenje rodne grude, patrioitzam, odgovornost.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 18:34 27.07.2014

Re: Svest

hoochie coochie man
Loše su nam se sklopile karte pa zato sad nemamo dovoljno posla.

:)
Какво је ово самозваравање... Не, него нисмо направили ваљану економију, па зато немамо посла.

Ево, само данас да поднесем извештај, шта сам видео и доживео: 1) 24 часа немам воде. Зашто? Зато што ове из водовода мало је мрзело да дођу. Кад су напокон дошли, требало им је пола сата-сат да оправе ствар. 2) На "елитном" Врачару, у кући крај кафића где сам пио кафу, рађени су неки грађевински радови. Недеља, а људи раде?! Вреднице? Ма, јок -- објаснише ми: немају дозволу за радове, па су уграбили недељом, кад нема инспекције. 3) Касније сам отишао до једне пекаре. Платио сам кешом. Нису ми дали фискални рачун. Недеља је, нема инспекције. Познаница која ту купује каже да је последњи фискални рачун у тој пекари издат кад су оно овде били Немци.

Узгред, цео онај мој коментар, који ти цитираш, делом је парафраза, а делом директан цитат из "мотивационог писма и говора" нашег премијера Александра Вучића.
ИЗВОР

Тужна је та склоност ка самозаваравању. Оно што смо посадили сада и жањемо. И то је то.
martin_krpan martin_krpan 18:40 27.07.2014

Re: Svest

Predrag Brajovic
hoochie coochie man
Slab je poznavalac srpskog mentaliteta (ako se tako nešto uopšte i može izdvojiti) onaj ko ga opisuje ovako kao ti što si uradio: sevaju noževi na svadbama i uz kazane, prangija se uz Miru Škorić, a prezire se rad i red.

Наравно, ово је једно живописно претеривање (али, код мене у селу у ЦГ, свађе и помирбе стварно су се одвијали од казана до казана циклуса :), но -- оно је самерено с оном интелектулно громадном мишљу о о Рају, перфекцији и животу...

Но, да ме питају, верујем да знам шта нама фали. Прво, потребан нам је рад. Да више радимо. Рад је једини начин да нам, заиста, буде боље. Рад мора да буде наш ослонац, наш залог за будућност. Друго, српски менталитет је тежак, склон заверама. Нема завера, за све што нам се десило, у највећој мери, криви смо сами. Време је да се отрезнимо. Ми смо земља у којој људи имају потребу да кажу да је увек неко други крив, да оног који искаче врате у исту раван, да ако немам ја, не можеш ни ти да имаш, да што мање радимо, да све завршимо на муфте, да не устајемо за посао од триста евра. Ленчуге смо. Ето, и мене мрзи да даље образлажем наш менталитет

Нема политичара који је спреман ово јавно да каже. Када га буде, Србија ће имати будућност...


Sve do sada u srpskoj istoriji što smo imali prilike vidjeti je jedno veliko mučenje. Srbi su se mučili, i dan danas se muče kao na ražnju, doslovno u svemu.

Kroz istoriju su se prihvatali evropski zakoni ali se nisu "srodili", bili su surogat, kako Brajović kaže, mentalitetu. Um i racio je govorio: Moramo biti evropljani, dok su nagoni, hirovi, strasti, tradicija, mistika, edipovi kompleksi nasljeđeni od prljavih, neuglednih, smrdljivih očeva vraćali čitavo društvo u stanje straha, neizvjesnosti, paranoje, zavjere.... Srpska duša, pogotovo nakon izgubljenih ratova i poniženja po krajinama, je potpuno bolesna, i treba je liječiti.

Бемлига, зато нас сваке године има 40.000 мање, а 15.000 се одавде годишње одсељава, све више оних у поодмаклим годинама. Али -- они, они тамо, ипак не знају да живе као ми.


Ovo je tek frankeštajnovska patologija. Pa Srbi koji odu u DE, AT, CH, žive u tim zemljama 40-tak godina, dobiju pasoše, dobiju velike dječije dodatke, dobiju Gemeindewohnungen, mrze zemlje u koje su došli da je to za povraćanje samom sebi u usta. Tu tzv. "dijasporu" treba razvaliti kao kantu za smeće. U velikoj mjeri u dijaspori leži korijen srpskog zla.

Srbi hoće da se nešto pitaju, hoće da kao nešto saopšte zapadu, kao ginuli smo, kao jadni smo, kao evropljani smo (Kusturica)... ali zabole svijet i Evropu za Srbe i za njihovu varvarsku istoriju.
hoochie coochie man hoochie coochie man 18:43 27.07.2014

Re: Svest

И то је то.


Uh, nema ni malo sunmnje!
A kažu da je sumnja majka znanja.
Razmisli.
24 часа немам воде. Зашто? Зато што ове из водовода мало је мрзело да дођу


A da su oni došli kolko sutra bi se otvorilo na hiljade radnih mesta i svi koji žele d arade bi dobili posao?
Pričaš li o srpskom mentalitetu neradnika, o nedovoljno radnuih mesta u Srbiji, ili o upravljanju javnim preduzećima?


Тужна је та склоност ка самозаваравању.

A to se ja zavaravam da su komunizam, Jugoslavija, bombardovanje, negativno uticali na ekonomuju zemlje, sve je to ostavilo veoma pozitivne efekte ali ih srpski mentalitet nije iskoristio?
docsumann docsumann 19:05 27.07.2014

Re: Svest

Недеља, а људи раде?!


to je kod nas u brodogradilištu standard. nekad i po 2-3 mjeseca bez slobodnog dana. pojedini radnici imaju i po 200 prekovremenih radnih sati mjesečno. i nema zabušabanja. rokovi kratki, obim poslova praktično veći od naših kapaciteta, klijenti stranci sa izričitim zahtjevima glede kvaliteta radova... i tako svakodnevno udarnički, uz dosta stresa, cimanja, nervoze, čak i sada dok traju ljetne vrućine, a ljudi se naokolo kupaju i provode, jurimo nezaustavljivo u susret programiranom stečaju ...

toliko o mentOlitetu.

Predrag Brajovic Predrag Brajovic 19:07 27.07.2014

Re: Svest

ХЦМ, мислим да се елементарно не разумемо: ти опет пребацујеш одговорност на неког другог, на историјске усуде, на бомбардовање, на комунизам... Одричеш одговорност. Нашу. Нису овде живели Козаци и Марсовци, него Срби, све ове године. С-р-б-и. (Омега би рекао -- миленијумима, још од Кришне.) Није било ни окупације нити било чега другог. Као на твом имању: ти си за њега одговоран, у највећој мери, и за успехе и омашке. И то је то...

docsumann: Менталитет није непромењив, није ствар гена. Он се, историјски, мења. Но, не може нико други да ти га промени -- опет то морамо сами да урадимо.
gedza.73 gedza.73 19:07 27.07.2014

Re: Svest

martin_krpan
dok su nagoni, hirovi, strasti, tradicija, mistika, edipovi kompleksi nasljeđeni od prljavih, neuglednih, smrdljivih očeva vraćali čitavo društvo u stanje straha, neizvjesnosti, paranoje, zavjere

Nemoj da te iznenadi ako se neko tvoj nađe na spisku Diane Budisavljević.

KARTOTEKA

ZA svu decu Dijana je pedantno vodila kartoteku, kako bi im sačuvala identitet i kako bi, posle rata, roditelji mogli da pronađu mališane - objašnjava Leonardo Rašica. - Ali, svu dokumentaciju, i sve fotografije, morala je da preda 1947. godine, po naređenju Ozne. Ta konfiskacija predstavljala je za nju „smak sveta“, jer, to je značilo da neće uspeti da neku decu vrati svojim pravim roditeljima


Imaš pogana usta, Martine.
Pogana i zla.
martin_krpan martin_krpan 19:16 27.07.2014

Re: Svest

gedza.73
martin_krpan
dok su nagoni, hirovi, strasti, tradicija, mistika, edipovi kompleksi nasljeđeni od prljavih, neuglednih, smrdljivih očeva vraćali čitavo društvo u stanje straha, neizvjesnosti, paranoje, zavjere

Nemoj da te iznenadi ako se neko tvoj nađe na spisku Diane Budisavljević.

KARTOTEKA

ZA svu decu Dijana je pedantno vodila kartoteku, kako bi im sačuvala identitet i kako bi, posle rata, roditelji mogli da pronađu mališane - objašnjava Leonardo Rašica. - Ali, svu dokumentaciju, i sve fotografije, morala je da preda 1947. godine, po naređenju Ozne. Ta konfiskacija predstavljala je za nju „smak sveta“, jer, to je značilo da neće uspeti da neku decu vrati svojim pravim roditeljima


Imaš pogana usta, Martine.
Pogana i zla.


Hvala na komplimentu. Sreća je da se gedže na ovim prostorima više ni za šta pitati ne moraju.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 19:20 27.07.2014

Re: Svest

freehand
Немам ја намеру да се јурим овде с тобом к'о с псетом на ливади.

Pa eto - ni ja nisam besplatno psihološko savetovalište kome bi svaki iskompleksirani blavor i vonabi Kanjoš na mentalnim proputovanjima od krša do Terazija mogao da se javlja kad god ga pukne identitetska kriza.
Te se, eto, složismo, serdar Brajoviću.

:))))
Сад видим ово.
Мало увреда.
Није проблем. Неки то воле, simili simili gaudet.

Него, друго ми је интересантно: тај "прикривени" шовинизам који избија, то алудирање на моје црногорско порекло. Узгред, а и мени занимљиво, ово је био претежан став српског друштва, не само према црногорском, него према свим СФРЈот народима. Да су нижи и мање вредни од српског, недостојни... Словенци-коњушари, Македонци-паприкари, Хрвати-слугерање, Босанци-балије. Једино је српски народ имао историјско право да буде народ, сви су остали -- то право -- "измишљали"? :)

У свим оваквим и сличним расправама избијају та жаришта менталног гноја који нас деценијама трује.
gedza.73 gedza.73 19:23 27.07.2014

Re: Svest

martin_krpan
Hvala na komplimentu. Sreća je da se gedže na ovim prostorima više ni za šta pitati ne moraju.

Sram? Stid? Čuo nekad?
martin_krpan martin_krpan 19:27 27.07.2014

Re: Svest

Predrag Brajovic
freehand
Немам ја намеру да се јурим овде с тобом к'о с псетом на ливади.

Pa eto - ni ja nisam besplatno psihološko savetovalište kome bi svaki iskompleksirani blavor i vonabi Kanjoš na mentalnim proputovanjima od krša do Terazija mogao da se javlja kad god ga pukne identitetska kriza.
Te se, eto, složismo, serdar Brajoviću.

:))))
Сад видим ово.
Мало увреда.
Није проблем. Неки то воле, simili simili gaudet.

Него, друго ми је интересантно: тај "прикривени" шовинизам који избија, то алудирање на моје црногорско порекло. Узгред, а и мени занимљиво, ово је био претежан став српског друштва, не само према црногорском, него према свим СФРЈот народима. Да су нижи и мање вредни од српског, недостојни... Словенци-коњушари, Македонци-паприкари, Хрвати-слугерање, Босанци-балије. Једино је српски народ имао историјско право да буде народ, сви су га остали "измишљали"? :)

У свим оваквим и сличним расправама избијају та жаришта менталног гноја који нас деценијама трује.


Ovo ide u PDF: Brajović, Predrag: Zavrtanje ušiju. U Krstić, Nebojša Ed. B 92 2014, http://blog.b92.net/text/24480/Uticaj-zena-na-srpsku-psihu-ili-Kontraspisak-5/#k1590418 (27. 07. 2014)
hoochie coochie man hoochie coochie man 19:29 27.07.2014

Re: Svest

на историјске усуде, на бомбардовање, на комунизам.


Jel toga bilo ili nije bilo?
Ako jeste, ima li to uticaja na ekonomiju ili nema nikakvog uticaja?
Нису овде живели Козаци и Марсовци, него Срби, све ове године. С-р-б-и.


Živeli i odlučivali ili nekada samo živeli a drugi odlučivali?

. Као на твом имању: ти си за њега одговоран, у највећој мери, и за успехе и омашке. И то је то..


Dobro, hajmo po tom primeru.
Jesam li ja odgovoan ako sam imao oca pijanicu i kockara koji je sve prokockao i popio, pa sad ja nemam traktore i opremu kao komšija čiji je otac svo vreme radio i kupovao?
Jesam lija odgovoran ako mi je komšija kabadahija, kome niko ništa ne sme jer je najjači u selu, sve popalio i uništio pa sad ja moram sve iz početka?

Одричеш одговорност.

Ne odričem ali nisam spreman da sve drugo zanemarim i da kažem ovo što ti govoriš, sve je bilo potaman, ništa Srbiju nije sprečavalo da bude Švajcarska osim srpskog lezilebovićevskog neradničkog mentaliteta.
To nisam spreman da prihvatim jer je to obična glupost.
martin_krpan martin_krpan 19:37 27.07.2014

Re: Svest

gedza.73
martin_krpan
Hvala na komplimentu. Sreća je da se gedže na ovim prostorima više ni za šta pitati ne moraju.

Sram? Stid? Čuo nekad?


Čuo! Ti za pokajanje? Krivicu? Grešnost? Samokritiku?
hoochie coochie man hoochie coochie man 19:41 27.07.2014

Re: Svest

ово је био претежан став српског друштва


Kako meriš pretežnost stavova?

Zar i sam već ne primećuješ svoje robovanje stereotipima ko zna sa koje strane plasiranim?
I posle svega se usuđuješ da napišeš veliku istinu koju završavaš sa "to je to".

Da bi se nešto konstatovalo sa toliko sigurnosti da bi se na kraju zaključilo da je to to, treba mnogo više razmišlajnja i posebno dokaza.
Hajd probaj malo sa dokazima.
gedza.73 gedza.73 19:50 27.07.2014

Re: Svest

martin_krpan
Ti za pokajanje? Krivicu? Grešnost? Samokritiku?




Koji si ti lik, Krpane.
'oš bonu?





Predrag Brajovic Predrag Brajovic 19:59 27.07.2014

Re: Svest

Hajd probaj malo sa dokazima.

Докази?
Куд ћеш веће доказе за све ово што тврдим од наших ратова и од тога како Србија данас изгледа и живи.

Не желиш да видиш то тако?
У реду. Не мораш.
Уверен сам да ћеш једног дана видети.
За све је потребно време, а аргументи најчешће никог не убеђују.

Узгред, ја следеће никад нисам рекао:
... da kažem ovo što ti govoriš, sve je bilo potaman, ništa Srbiju nije sprečavalo da bude Švajcarska osim srpskog lezilebovićevskog neradničkog mentaliteta.

Као што је СНСу требало двадесети и пет година да дође до тога да данас Александар Вучић пише, говори и заступа (да ли искрено?) вредности и назоре које сам делом и цитирао, тако ће и српском друштву требати још неко време да разуме и прихвати понешто од овог што пишем, а указује се, хладне главе, као непобитно.
hoochie coochie man hoochie coochie man 20:16 27.07.2014

Re: Svest

Ne osećaš nikavu nelagodu dok ovo pišeš?

тако ће и српском друштву требати још неко време да разуме и прихвати понешто од овог што пишем


Verujem da ne, i to onda objašnjava mnoge stvari.
Onaj ko sebe vidi kao izabranog, kao nekog ko je sve shvatio, a koga će drugi moći da shvate nekad kasnije, kad sazru, kad se razviju, kad dosegnu taj viši nivo, samo takav može nešto tvrditi bez i kakvih dokaza i očekivati da njegova reč bude dokaz sama po sebi.
Ja ovo, Brajoviću, izvini, ne smatram dokazom
Куд ћеш веће доказе за све ово што тврдим од наших ратова и од тога како Србија изгледа и живи.


Da li takve treba uzimati za ozbiljno ili se sa njima šaliti je stvar izbora.

Pominješ Vučića već drugi put a nikako da dokučim poentu tog pominjanja.
Ne znam da li to što vas dvojica sličnu priču pričate smatraš dokazom tvojih tvrdnji (rekao pametni Vučić, dakle to je to).
Ja Vučićevu demagogiju ne pijem tako olako, pa mi njegova priča o tome kako je on spasilac Srba od njih samih a i od ostatka sveta, i ne zvuči kao nešto na šta se treba pozivati.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 20:32 27.07.2014

Re: Svest

hoochie coochie man
Ne osećaš nikavu nelagodu dok ovo pišeš?

тако ће и српском друштву требати још неко време да разуме и прихвати понешто од овог што пишем


Verujem da ne, i to onda objašnjava mnoge stvari.

Не, не осећам нелагоду.
Нити, узгред, себе доживљавам као изабраног. Нити мислим да сам све схватио. Понешто јесам.
Али, не купам се у тој жељи да ме људи воле и да ми одобравају.
Знаш, то је као она расправа, не сећам се да ли си ти учествовао, где сам објашњавао како је то Хрватима изгледало кад су "наши" тенкови кренули аутопутем да бране -- бемлига, ко зна шта... И да је једино исправно у тој ситуацији замислити како би то нама изгледало да су хрватски тенкови кренули према нама да бране "заједничку" државу, шта бисмо ми, тада, мислили? То су ти наши ратови, те наше непријатне истине, које не желимо да се виде.

Вучића ти спомињем јер -- surprise, surprise -- штошта од онога што ја овде већ неко време говорим и у шта верујем почео је и он да говори, и то тако да ниси ни приметио да то нису, оригинално, моје речи, већ његове. Ипак, нису речи оно по чему нас мере, већ наша дела. Зато, треба сачекати и видети шта ће бити од оног што се најављује.

Како год било, то су велике ствари, та идеолошка преусмеравања једног широког и великог бирачког тела.

P.S.
А доказ, да поновим, доказ је сиромашна, понижена, губитничка Србија, Србија без путева, плата, посла... Зато што јој је неко отео путеве, плате, посао? Не, него зато што их није створила, зато што је грешила, лутала, дангубила...
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 21:06 27.07.2014

Re: Svest

Verujem da bi se većina ovih koji se oduševljavaju cinkarošima Švajcarcima

Onaj ko je ikada pomislio da Švajcarci mogu nas da nadmaše u cinkarenju, velika je naivčina.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 21:13 27.07.2014

Re: Svest

Nebojsa Krstic
Verujem da bi se većina ovih koji se oduševljavaju cinkarošima Švajcarcima

Onaj ko je ikada pomislio da Švajcarci mogu nas da nadmaše u cinkarenju, velika je naivčina.

Bilo je, doduše, sporadičnog potkazivanja Jevreja od strane Srba, ali su Srbi potkazivali i svoje sunarodnike nemačkim okupacionim vlastima da su Jevreji! Takvih „dojava" je bilo toliko da je nemački Vermaht u jednom trenutku morao da se obrati srpskoj javnosti i saopšti da više neće prihvatati anonimne dojave koje su, očigledno, bile motivisane ko zna kakvim neraščišćenim odnosima iz prošlost

ИЗВОР
hoochie coochie man hoochie coochie man 21:30 27.07.2014

Re: Svest

Da ostavimo sad priču o Hrvatima i tenkovima
Србија без путева, плата, посла...зато што их није створила, зато што је грешила, лутала, дангубила...

A grešila je, lutala i dangubila, jer joj je to u mentalitetu ili jer joj je to silom bilo nametnuto?
To je spor između nas

Da li se Srbija, njeni građani, izjasnila za Jugoslaviju, komunizam i bombardovanje, da li je sve to posledica mentaliteta ili posledica sile?

Kako je i da li je uopšte mogla te po nju pogubne pojave da spreči?
A sve to je uticalo dobrim delom, ja verujem i presudno, da putevi budu loši, da posla nema, da plate budu male.
Ili misliš, ponovo pitam jer me stvarno zanima, da to nema nikakvog uticaja?

Pre priče o mentalitetu treba raščistiti neke istorisjke fakte, dakle ako sve ovo po tvom mišljenju nema veze sa ekonomijom, onda je mentalitet taj koji Srbiju čini siromašnom.
Da li komunističko uređenje ostavlja posledice na ekonomiju zemlje?

I, ako te ne mrzi, da nastavimo razgovor vezan za primer koji si naveo da sam ja isključivo odgovoran za stanje na mom imanju. Šta u slučaju koji sam naveo kao mogućnost, da je neko drugi mimo moje volje uticao na to stanje, jesam li ja odgovoran i u tom slučaju.

A ono što ja zameram srpskom mentalitetu je to što je taj mentalitet izabrao Vučića za premijera.
On ne može, neće i ne ume da reši probleme ove države koji su nastali što usled istorijskih okolnosti što usled pogrešnih odluka vlasti.

Mentalitet koji ne razlikuje demagogiju od odgovornog vođenja države, već koji mora da čeka da vidi hoće li demagog ipak rešti probleme (Зато, треба сачекати и видети шта ће бити)može da bude i jeste prepreka razvoju.
Taj mentaliet je problem, a ne mentalitet koji peče rakiju i voli prasetinu, to nikome i ničemu ne smeta.
anfieldroad anfieldroad 21:43 27.07.2014

Re: Svest

Но, да ме питају, верујем да знам шта нама фали. Прво, потребан нам је рад. Да више радимо. Рад је једини начин да нам, заиста, буде боље. Рад мора да буде наш ослонац, наш залог за будућност. Друго, српски менталитет је тежак, склон заверама. Нема завера, за све што нам се десило, у највећој мери, криви смо сами. Време је да се отрезнимо. Ми смо земља у којој људи имају потребу да кажу да је увек неко други крив, да оног који искаче врате у исту раван, да ако немам ја, не можеш ни ти да имаш, да што мање радимо, да све завршимо на муфте, да не устајемо за посао од триста евра. Ленчуге смо. Ето, и мене мрзи да даље образлажем наш менталитет


i kao zakljucak, "Nema politicara u Srbiji koji je spreman da ovo kaze. Kad ga bude, Srbija ce imati buducnost..."

I rece sve to Vucic od reci do reci, na svom tvit i fejs nalogu. Bas danas. Hvala Bogu, evo Srbiji buducnosti !
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 22:01 27.07.2014

Re: Svest

hoochie coochie man
Da li komunističko uređenje ostavlja posledice na ekonomiju zemlje?

Ја нећу ништа да ти одговорим.
Хоће слика.
Све наведене комунистичке земље са графика имале су 1990. приближно једнак бруто друштвени производ по глави становника.
Ти извуци закључке из података, и одговоре на твоје питање.


freehand freehand 22:17 27.07.2014

Re: Svest

Nebojsa Krstic
Verujem da bi se većina ovih koji se oduševljavaju cinkarošima Švajcarcima zgražavala nad cinkarošima Rusima.

Ima tu malih razlika koji se u pri slikanju slike debelim četkama, ne vide...npr, da li te komšija prijavi zato što nisi pokosio travnjak, ili zato što si olajavao vlast.

Razlika je dramatična.

Apsolutno. I pitanje je, takođe, koliko je komšija dobar iz tog potkazivanja. a nije nebitno ni da li je Lenjin iz Švajcarske došao u Rusiju ili iz Rusije u Švajcarsku.
Ili jeste?
Ljosa, na primer, kaže da je bitno odakle revolucija potiče.
freehand freehand 22:20 27.07.2014

Re: Svest

anfieldroad
Но, да ме питају, верујем да знам шта нама фали. Прво, потребан нам је рад. Да више радимо. Рад је једини начин да нам, заиста, буде боље. Рад мора да буде наш ослонац, наш залог за будућност. Друго, српски менталитет је тежак, склон заверама. Нема завера, за све што нам се десило, у највећој мери, криви смо сами. Време је да се отрезнимо. Ми смо земља у којој људи имају потребу да кажу да је увек неко други крив, да оног који искаче врате у исту раван, да ако немам ја, не можеш ни ти да имаш, да што мање радимо, да све завршимо на муфте, да не устајемо за посао од триста евра. Ленчуге смо. Ето, и мене мрзи да даље образлажем наш менталитет


i kao zakljucak, "Nema politicara u Srbiji koji je spreman da ovo kaze. Kad ga bude, Srbija ce imati buducnost..."

I rece sve to Vucic od reci do reci, na svom tvit i fejs nalogu. Bas danas. Hvala Bogu, evo Srbiji buducnosti !

Ama nije valjda da serdar Brajović nije taj autorski tekst pročitao danas i da panegirik nije bio upućen tamo gde treba onom koji treba?!
Stići će voda, koliko sutra! Uz sve ostalo što nedostaje.
freehand freehand 22:28 27.07.2014

Re: Svest

Мало увреда.
Није проблем. Неки то воле, simili simili gaudet.

Koje, serdaru? Ovo o psetu što stalno ponavljaš, pokušavajući da me uvrediš, uz onoliko varijacija koliko ti skromne intelektualne mogućnosti dopuštaju? Eh, koliko bi to duhovno siromašno bilo da nije od pisca...
Него, друго ми је интересантно: тај "прикривени" шовинизам који избија, то алудирање на моје црногорско порекло. Узгред, а и мени занимљиво, ово је био претежан став српског друштва, не само према црногорском, него према свим СФРЈот народима. Да су нижи и мање вредни од српског, недостојни... Словенци-коњушари, Македонци-паприкари, Хрвати-слугерање, Босанци-балије. Једино је српски народ имао историјско право да буде народ, сви су остали -- то право -- "измишљали"? :)

A gde piše to tvoje "crnogorstvo"? Pa ti insistiraš na "srpstvu" i nama. Sad, što ti to stoji ko Radomanu Božoviću - jebi ga.
A na isti način, radomanobožovićevski barataš klišeima, lažima, umetanjima i učitavanjima.
Samo te učiteljica ič ne jebava.
hoochie coochie man hoochie coochie man 22:33 27.07.2014

Re: Svest

Све наведене комунистичке земље са графика имале су 1990. приближно једнак бруто друштвени производ по глави становника.


Super.
Hajd sad dodaj tom grafikonu elemente Jugoslavije i bombardovanja pa da vidimo kako onda stvari stoje.
Recimo, izračunaj efekat bombardovanja na ekonomiju Poljske i uticaj na njenu ekonomiju sedamdesetogodišnjeg bitisanja u nametutoj državi.
A onda o mojoj krivici što mi je tata prokockao imanje.

A onda ćemo o neradničkom mentalitetu nacije koja je, dok je imala svoju državu, bila sasvim uporediva sa državama sličnih veličina. Kad su je silom ostavili bez države onda se Brajović divi Vučiću i priča neradničkom o mentalitetu koji je potkazivao Jevreje
Preteruješ Brajoviću.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 22:36 27.07.2014

Re: Svest

freehand
A gde piše to tvoje "crnogorstvo"? Pa ti insistiraš na "srpstvu" i nama. Sad, što ti to stoji ko Radomanu Božoviću - jebi ga.

Још једна демонстрација колико је утемељено и тачно оно што сам написао о шовинизму. :)
alselone alselone 22:39 27.07.2014

Re: Svest

Ovo o psetu što stalno ponavljaš, pokušavajući da me uvrediš

Jeste, i ja mislim da je to pogresno. Rekao ti je jos davno da si petlic, mislim da to vise pristaje.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 22:45 27.07.2014

Re: Svest

hoochie coochie man
Brajović divi Vučiću i priča neradničkom o mentalitetu koji je potkazivao Jevreje

Брајовић се не диви Вучићу.
Показујем и доказујем мене једног идеолошког животописа.
И једино ме занима шта ће -- он или било ко други -- паметно и бољитачно за нас да уради.

Потказивачки менталитет Швајцараца нисам ја споменуо, већ ти и други. Ја сам само изнео један податак о нашој срамној потказивачкој историји. Не прија да га чујеш? Верујем да не прија, али је он истинит. То српско суочавање с истином нужно је и боли, и болеће још, у будућности.

То је као ови лажни докторати: једног дана сви ће да климају главом како је то срамно и неопростиво. Данас, још увек не.
freehand freehand 22:48 27.07.2014

Re: Svest

Predrag Brajovic
freehand
A gde piše to tvoje "crnogorstvo"? Pa ti insistiraš na "srpstvu" i nama. Sad, što ti to stoji ko Radomanu Božoviću - jebi ga.

Још једна демонстрација колико је утемељено и тачно оно што сам написао о шовинизму. :)

Dobro, ovo je za Martina i Vučića, al to nisi morao pošto oni ionako ne čitaju i ne razmišljaju.
hoochie coochie man hoochie coochie man 23:05 27.07.2014

Re: Svest

Ја сам само изнео један податак о нашој срамној потказивачкој историји. Не прија да га чујеш?


Taj "podatak" sam čuo pa otprilike četiri milona puta, uglavnom u "raspravama" turboevropejaca protiv turbosrba, i to je što mi ne prija, ne podatak sam po sebi, nego taj maloumni, nekritički kvazirazgovor.
Nisam ga očekivao ni ovde ni od tebe.
Od ozbiljnih očekujem da o ozbiljnom pitanju položaja Jevreja u Srbiji tokom drugog rata pričaju na ozbiljan način, a ovo, Srbi su najviše potkazivali Jevreje u Evropi jer im je mentalitet potkazivački i antisemitski, a dokaz tome je neka tamo nemačka depeša, je kretenizam.

И једино ме занима шта ће -- он или било ко други -- паметно и бољитачно за нас да уради.

E to je taj mentalitet koji nam pravi probleme.
Mentalitet koji nije sposoban da razlikuje laži od istine. Koji ne ume da sabere dva i dva, koji ne može da prepozna prevaranta i demagoga, jer mu ovaj ispriča pričicu koja prija njegovom uhu, pa onda u njemu vidi spas. Ili makar veruje da mu on može doneti spas.
Ko od Vučića očekuje bilo šta dobro taj ima ozbiljnih probelma i sa običnom političkom procenom aktuelnog trenutka.
A i onaj ko ne može pravilno da protumači ni trenutnu politiku često sebi daje za pravo da tumači ni manje ni više nego mentalitet nacije.
Ljudi sebe često precenjuju.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 23:24 27.07.2014

Re: Svest

hoochie coochie man
Od ozbiljnih očekujem da o ozbiljnom pitanju položaja Jevreja u Srbiji tokom drugog rata pričaju na ozbiljan način, a ovo, Srbi su najviše potkazivali Jevreje u Evropi jer im je mentalitet potkazivački i antisemitski, a dokaz tome je neka tamo nemačka depeša, je kretenizam.

Управо читам студију Бранислава Божовића Страдање Јевреја у окупираном Београду 1941-1944, Српска школска књига, Београд 2004. У Извештају Јеврејског одсека специјалне полиције шефу одељења специјалне полиције од 26. јула 1941. године спомиње се број од 4 до 6 дневних дојава. Претпостављам да се мисли на оно што сам споменуо? Потпис у извештају мени је нечитак. Реч је о српским државним полицијским органима, којима Гестапо доставља налоге и правце за деловање.

И да ти још једном поновим: немој да тврдиш да сам рекао нешто што нисам рекао, овом приликом следеће: ... jer im je mentalitet potkazivački i antisemitski, a dokaz tome je neka tamo nemačka depeša, je kretenizam.
hoochie coochie man hoochie coochie man 23:49 27.07.2014

Re: Svest

емој да тврдиш да сам рекао нешто што нисам рекао

Šta, nije valjda da ti ne prija kad samo konsatujem ono što si sam rekao?

Ja sam tvoje pominjanje cinkarenja kao potvrde Krletove opsake da su Srbi skoro nenadmašni u cinkarenju (Onaj ko je ikada pomislio da Švajcarci mogu nas da nadmaše u cinkarenju, velika je naivčina) razumeo da si upravo to rekao, da su Srbi cinkaroši, a pošto smo o mentalitetu govorili onda je logično da se zaključi da im je mentaluiet takav, cinkarosčki, a pošto se o Jevrejima radi antisemitizam se sam nameće kao zaključak.
Šta sam loše zaključio?

Šta je trebao da znači onaj citat koji si naveo kao odgovor Krstiću ako to nije potvrda da smo cinkaroši?
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 00:08 28.07.2014

Re: Svest

hoochie coochie man
емој да тврдиш да сам рекао нешто што нисам рекао

Šta, nije valjda da ti ne prija kad samo konsatujem ono što si sam rekao?

Ja sam tvoje pominjanje cinkarenja kao potvrde Krletove opsake da su Srbi skoro nenadmašni u cinkarenju (Onaj ko je ikada pomislio da Švajcarci mogu nas da nadmaše u cinkarenju, velika je naivčina) razumeo da si upravo to rekao, da su Srbi cinkaroši, a pošto smo o mentalitetu govorili onda je logično da se zaključi da im je mentaluiet takav, cinkarosčki, a pošto se o Jevrejima radi antisemitizam se sam nameće kao zaključak.
Šta sam loše zaključio?

Šta je trebao da znači onaj citat koji si naveo kao odgovor Krstiću ako to nije potvrda da smo cinkaroši?

:)
Ниједна реч није моја у том коментару. Само сам цитирао неке изворе, а касније и документа и податке из наведене књиге. И то без мојих опаски. Само сам пренео историјска факта. Ја ништа нисам тврдио.

Остало?
Остало си ти ишчитао.
Суочен са подацима.
hoochie coochie man hoochie coochie man 00:39 28.07.2014

Re: Svest

Само сам пренео историјска факта. Ја ништа нисам тврдио.


Stvarno ti je ovo naivno :)
A kako si se odlučio da preneseš baš ta fakta?
Ti si birao šta ćeš da preneseš, zar ne.

Budi makar dosledan, kad kreneš u dokazivanje nečega istraj do kraja.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 00:39 28.07.2014

Re: Svest

Ja sam tvoje pominjanje cinkarenja kao potvrde Krletove opsake da su Srbi skoro nenadmašni u cinkarenju (Onaj ko je ikada pomislio da Švajcarci mogu nas da nadmaše u cinkarenju, velika je naivčina) razumeo da si upravo to rekao

Pazi, nemam rezultate objektivnih istraživanja, ali jednostavno, na osnovu iskustva ne mogu da verujem da nas može neko da nadmaši u toj sklonosti. Dozvoljavam da neko bude isti kao mi, ali bolji - to ne. Od Alekse Žunića, preko ratnog, poratnog, informbirovskog vremena, postbrionskog, miloševićevskog...do dana današnjeg. Mislim da smo svojim naporima zaslužili da nas se ceni u toj oblasti društvenog aktivizma.
hoochie coochie man hoochie coochie man 00:54 28.07.2014

Re: Svest

a osnovu iskustva ne mogu da verujem da nas može neko da nadmaši u toj sklonosti.


Ne znam da li se nacije mogu razvrstati po tome, ali ideologije sigurno mogu.
Milsim da je komunistička u samom vrhu po tom aktivizmu.
Deca cinkare roditelje, đaci nastavnike, žene muževe, ko koga stigne...
I nacistička je slična, ali dobro, ne iznenađuje, nije to jedina sličnost.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 01:06 28.07.2014

Re: Svest

hoochie coochie man
a osnovu iskustva ne mogu da verujem da nas može neko da nadmaši u toj sklonosti.


Ne znam da li se nacije mogu razvrstati po tome, ali ideologije sigurno mogu.
Milsim da je komunistička u samom vrhu po tom aktivizmu.
Deca cinkare roditelje, đaci nastavnike, žene muževe, ko koga stigne...
I nacistička je slična, ali dobro, ne iznenađuje, nije to jedina sličnost.

Mislim da se svaki autoritarni sistem odlikuje time...Srbi se za razliku od ostalih malo razlikuju u tome što oni svoje autoritarne sisteme - vole.
martin_krpan martin_krpan 05:36 28.07.2014

Re: Svest

То српско суочавање с истином нужно је и боли, и болеће још, у будућности.


Tačno. Ne/suočavanje sa istorijom Srbiju odvaja od evropskog post WW2 duha. Srbija shvata istoriju na jedan statičan dogmatski način gdje su istorijske uloge determinisane nekim višim silama. I dan danas će svaka pijandura u Srbiji, a bogami i u Njemačkoj, da Njemce prozove fašistima bez trunke kritičkog osvrta na domaće kolaboracioniste i na erster Judenfreistaat in Europa.
milisav68 milisav68 09:28 28.07.2014

Re: Svest

martin_krpan

I dan danas će svaka pijandura u Srbiji, a bogami i u Njemačkoj, da Njemce prozove fašistima

Neće, to je komunistički vokabular, koji se uporno forsirao iz zapadnih krajeva bivše nam zemlje, da bi poništio razliku između dočeka Nemaca sa cvećem, i pod bombama.....

Srbija ima malo dužu savremenu samostalnu istoriju, pa "pamti" Nemce i bez fašizma.

Zato u Srbiji postoje buba-švabe i buba-ruse, a u nekim drugim krajevima - žohari.
freehand freehand 09:28 28.07.2014

Re: Svest

I dan danas će svaka pijandura u Srbiji, a bogami i u Njemačkoj, da Njemce prozove fašistima bez trunke kritičkog osvrta na domaće kolaboracioniste i na erster Judenfreistaat in Europa.

Šta piše ovde? Da postojanje kolaboracionista znači da Nemačka nije bila nacistička i da Nemci nisu bili nacisti?
Ili da su Srbi bili gori od Nemaca-okupatora i istrebljivača rasa i nacija?
Ili nešto još gluplje?
angie01 angie01 09:48 28.07.2014

Re: Svest

Ima tu malih razlika koji se u pri slikanju slike debelim četkama, ne vide...npr, da li te komšija prijavi zato što nisi pokosio travnjak, ili zato što si olajavao vlast.


evo, slucajno si, a u nekom drugom kontekstu, izrekao ono sto smo promasili- a to je , visina vlati trave u travnjaku.

Eto, TO zelim da mi je glavni problem!

Sve bazicno i vazno- funkcionise, i dodju izbori i pojave se oni dosadni, neinspirativni, namontirani likovi zeljni vlasti i moci, koji, kao da su oziveli fotorobot crtezi modala-politicar- i krenu sa onim svojm bla, bla nakicenim obecanjima, kreiranim u tzv nabedjenim marketinskim timovima- a meni sve jedno, samo cujem sum ispod maske uglancanog i neprirodno radosnog performera laznog teksta,...jer bilo koji izbor nece uticati na moj zivot ni na koji dramatican nacin, razlike ce se najvise ispoljiti u dozvoljenoj visini travnjaka ispred kuce, nacinu reciklaze i zastiti zivotne sredine,...jer u ostale vazne stvari koje uticu na zivote gradjana, ne sme se dirati, one su vec kvalitetno uredjene i omoguceno je da bez prepreka funkcionisu.
angie01 angie01 09:54 28.07.2014

Re: Svest

.Srbi se za razliku od ostalih malo razlikuju u tome što oni svoje autoritarne sisteme - vole.


zato sto je onaj, u blizoj proslosti, koji je najduze trajao, omogucio najvecem broju nepismenih i siromasnih- da zive bolje i oni to i dalje ocekuju,
da neko o njima brine, da se negde uglave, bez obzira na znaje, sposobnosti i vrednocu, da tu negde suste i traze svoja mala vrata za mrvcie koje ce oni opet sporednim putem, pretvarati u nesto, za sta bi morali ozbiljno da se pomuce, da je drugacije.

na to, sve vlasti i racunaju!
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 13:42 28.07.2014

Re: Svest

Sve bazicno i vazno- funkcionise, i dodju izbori i pojave se oni dosadni, neinspirativni, namontirani likovi zeljni vlasti i moci, koji, kao da su oziveli fotorobot crtezi modala-politicar- i krenu sa onim svojm bla, bla nakicenim obecanjima, kreiranim u tzv nabedjenim marketinskim timovima- a meni sve jedno, samo cujem sum ispod maske uglancanog i neprirodno radosnog performera laznog teksta,

Nemoj da se ljutiš, ovo u trenutnom stanju razvoja moje svesti nisam u stanju da razumem.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 13:43 28.07.2014

Re: Svest

zato sto je onaj, u blizoj proslosti, koji je najduze trajao, omogucio najvecem broju nepismenih i siromasnih- da zive bolje i oni to i dalje ocekuju,

I ne samo što im je omogućio da žive bolje, nego i da vrše vlast diktaturom.
princi princi 14:04 28.07.2014

Re: Svest

Nemoj da se ljutiš, ovo u trenutnom stanju razvoja moje svesti nisam u stanju da razumem.

Nešto je do hemije, a nešto, boga mi, i do genetike.
angie01 angie01 14:06 28.07.2014

Re: Svest

Nemoj da se ljutiš, ovo u trenutnom stanju razvoja moje svesti nisam u stanju da razumem.


sto da se ljutim- to je tvoje stanje svesti:)
angie01 angie01 14:09 28.07.2014

Re: Svest

I ne samo što im je omogućio da žive bolje, nego i da vrše vlast diktaturom.


kako da ti kazem, zovi ti to kako hoces, po principu- zovi me loncem, al me nemoj polomiti!


ili - sta je to dobro, bolje, nazovi demokratija donela gradjanima ove zemlje- ne racunajuci tajkune i one koji su u vlasti i bliski njima?
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 14:26 28.07.2014

Re: Svest

li - sta je to dobro, bolje, nazovi demokratija donela gradjanima ove zemlje- ne racunajuci tajkune i one koji su u vlasti i bliski njima?

Ša recimo, donela je mogućnost da se pišu ovakve besmislice.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana