Zdravlje

Odgovor Jovani Gligorijević

Nebojsa Krstic RSS / 18.05.2017. u 00:47

Jako me je iznenadio tekst "Muke po Teodori i glupost večitog savetnika", ne zato što je Jovana Gligorijević sročila paškvilu nabijenu lažima, budalaštinama i demagoškom patetikom, već zato što je taj njen uradak objavljen sa logom Vremena, lista koji je nekada, sećam se kao kroz maglu, bio uljudan i pristojan. Kada upravo na temu kojom se bavi Jovana u Kuriru izađe serijal tekstova ispunjenih debilnim izmišljotinama, a s jedinim ciljem da se izvrši dekapitacija moje malenkosti, to je donekle i razumljivo - revolveraškim tablodima u opisu je delatnosti da vrše harangu, to je jedina svrha njihovog postojanja, ali kada to isto čini Vreme, onda je to pouzdan znak da u Srbiji nešto suštinski nije u redu.

 Umesto "cenzure" kao stalne teme, trebalo bi možda izdvojiti malo vremena i za debatu o bazičnoj pristojnosti i profesionalizmu upravo onih medija koji nisu tabloidi. Ili koji nisu to bilo do nedavno. Naime, Kurir je dan za danom, a bez ikakvog smisla i opravdanja, pisao da sam ja "nemoralni ološ i beda ljudska", ali čak je i taj tabloid uspevao da u tekst ubaci bar po par rečenica koje sam ja u svoju odbranu rekao ili tvitnuo. U pismenom sastavu novinarke Vremena, osim toga što ništa napisano nije istinito, nema ni pomisli o tome da se eventualno čuje glas druge strane, to jest mene. Ako je Gligorijevićkin tekst pročitao neko iz Saveta za štampu, i nema potrebu da reaguje, evo koristim ovu prilku da sve članove Saveta srdačno pozdravim.

"Mislila sam da se nikada u životu neću javno osvrtati na bilo šta što izjavi biće zvano Nebojša Krstić. Namerno kažem "biće" jer mi nije poznato čime se on tačno bavi i na osnovu čega participira u javnom životu.", piše u Vremenu biće zvano Jovana Gligorijević iznoseći dilemu koju i ja često imam. Ko mi je dao pravo da izjavljujem i na osnovu čega na to imam pravo? Ne znam, a želeo bi da saznam. Voleo bih, zato, da mi biće zvano Jovana Gligorijević, umesto omalovažavanja, pomogne. Koja to komisija daje pravo bićima da participiraju u javnom životu, da razmišljaju i daju izjave? Ko je, na primer, njoj dao to pravo? Ako mi Jovana otkrije gde ta komisija ordinira, ja bih se momentalno tamo uputio po dozvolu.

"Razlog zašto ga označavam samo kao biće je taj što je famozni Krle22 sa Tvitera uradio nešto toliko nehumano i zversko da je sam sebe onečovečio, ako ta reč uopšte postoji. Ja bolju nemam za ono što je uradio.", kaže novinarka Vremena. Ajde da baš vidimo šta sam to "nehumano i zversko" izjavio.

Kaže Jovana: " Verovatno već svi znaju: Teodora Vranješević ima 9 godina i mieloidnu leukemiju. Roditelji su pokušali sve metode koje domaće zdravstvo nudi i ništa nije pomoglo da Teodora ozdravi. Pojavila se klinika u Frankfurtu čija metoda transplantacije kostne srži može da joj pomogne, ali je bilo neophodno da se u jako kratkom roku skupi potreban novac (350.000 evra). Novac je sakupljen.... Ljudsko biće na ovakvu vest može da kaže samo: nadamo se da će Teodora ozdraviti. I tu bi trebalo da prestane svaka priča, ako ste čovek. Ali onda se u svoj svojoj dokonosti i nebitnosti na Tviteru oglasi Nebojša Krstić to jest Krle22 da pita ko je to odredio da detetu treba baš 350.000 evra (zapravo, taj lenji mozak koji samo truća na Tviteru rekao je – 300.000), i kako mi da proverimo da li njeno lečenje u Frankfurtu zaista košta toliko."

Ovaj deo Jovaninog teksta zaslužuje kratku analizu od strane moje nebitnosti. Naravno da ljudsko biće treba da se nada da će Teodora ozdraviti, ali biće Jovana Gligorijević ne bi smela da izmišlja, laže i obmanjuje čitaoce Vremena. Naime, moja nebitnost nikada i nigde nije pomenula ime bilo kog konkretnog deteta, već se pitala, ko vrši proveru kada je u pitanju bilo koje bolesno dete. Ko proverava da je ogromna svota novca data tamo gde treba i ko proverava da je dete (bilo koje, dakle, dete) dobilo najbolje moguće lečenje. Postoji li komisija koja roditeljima savetuje u koju svetsku medicinsku ustanovu treba da odu ili oni to rade sami, savetovani od laika, odnosno Gugla? Ko, znači, štiti decu i roditelje od mogućeg melpraktisa ili od prevare? Postoji li neko stručno telo koje vodi računa o proceduri kojoj je dete tamo u inostranstvu podvrgnuto? Postoji li, u slučaju privatnih fondacija, neko kompetentan ko može da proveri da detetu nije data samo kratkotrajna terapija koja stanje poboljšava privremeno i kratkotrajno, a potom dete poslato kući, u zemlju u kojoj će ono već preksutra biti zaboravljeno jer će se javnost sačinjena od neznalica kakva je Jovana Gligorijević, baviti novim i medijski još atraktivnijim slučajem?

Ova sam pitanja postavio i zato što sam nebitno biće i zato što sam lekar, a bogami i zato što se sećam da su, ne tako davno, ovde ordinirali "humanitarni aktivisti" koji su potom završili na u zatvoru,, osumnjičeni za proneveru novca namenjenog bolesnoj deci. To što je neko, iznenada, rešio da se bavi humanitarnim radom, divna je stvar, ali ga ne oslobađa potrebe da svoj posao radi transparentno i na način koji će maksimalno zaštititi prvenstveno male pacijente, potom roditelje, ali na kraju i one dobre ljude koji participiraju svojim novčanim prilozima. Dakle, koliko god da je priča o bolesnom detetu potresna, to nikako ne sme da znači da su "humanitarci" oslobođeni obaveze da javnost informišu o svojim aktivnostima, procedurama i da na svako pitanje građana odgovore, pogotovo ako su i politički fukcioneri.

"Da je ovo prvi put da neko zagađuje vazduh zlonamernim izjavama na temu teško bolesne dece, nastavila bih da ignorišem postojanje Nebojše Krstića" kaže biće iz Vremena. Ponavljam, nisam davao nikakve izjave, pitao sam. Pitanje je možda legitimno i na mestu, a možda nepotrebno i idiotsko...ali je obeza humaniste i funkcionera, npr. Šapića (koji se prepoznao i javio bez da sam ga pomenuo) da na pitanje odgovori činjenicama, a ne uvredama i pretnjama. Mora da odgovori argumentima, a ne organizovanom hajkom svojih Tviter navijača koji mi već danima detaljno opisuju načine na koji će mi "polomiti zube i otvoriti lobanju". Političar Šapić, dakle, mora da odgovori jasno i glasno, ne meni, jer sam ja, to smo utvrdili - nevažno biće, već javnosti. Ako umesto jasnog odgovra Šapić kontinuirano ponavlja uvredljive diskvalifikacije onog ko mu pitanja postavlja i pravi primitivne homofobne insinuacije, te ako mu u pomoć priskače tabloidni list koji ga nekoliko dana brani ispaljujući salve najgorih mogućih uvreda i kvalifikacija namenjenih mojoj nebitnosti koja je napisala JEDAN tvit sa pitanjem, onda tu nešto nije u redu.

Jovana Gligorijević tvrdi da se pitanjima Šapiću "zagađuje vazduh" i pita se da li je to prvi put. Hm. Podsetio bih je da osim slučaja Ognjanović, postoji i slučaj Rebrača. Postoji slučaj finasijske mahinacije novcem od citostatika namenjenih deci oboleloj od malignih bolesti. Moj asistent iz Radiologije, iz vremna kad sam specijalizirao, osumnjičen za participiranje u tom slučaju izvršio je samoubistvo u pritvoru. Dakle, vrlo su ozbiljne stvari u pitanju, ogroman novac je u igri -, iskustva su nam tragična i - šta se dešava? Onaj ko postavi jednostavni i logično pitanje u vezi kontrole utrošenih sredstava biva javno satanizovan i linčovan od strane "humanitarca", od strane maskiranih Tviter aktivista, od strane revolveraškog tabloida, pa čak i od strane bića iz Vremena. Nešto tu nije u redu.

"Ali, zverstvu ni tu nije kraj. Dve najpoznatije fondacije koje prikupljaju novac za lečenje teško bolesne dece u inostranstvu vode predsednik Opštine Novi Beograd Aleksandar Šapić i glumac Sergej Trifunović. Našla se neka pametna glava da na jednom i inače ogavnom tabloidnom portalu napiše kako ova dvojica na račun te dece skupljaju za sebe poene u javnosti. Ma da li je to najbitnije u svemu ovome? Čak i da skupljaju poene (evo već zamišljam kako Sergej ne može živ da ostane od holivudskih ponuda zbog svog humanitarnog rada), pa zaista me baš briga, sve dok uspevaju ono što država Srbija ne može – da omoguće lečenje teško bolesnoj deci", piše Jovana Gligorijević u Vremenu. Za "pametnu glavu" sa ogavnog portala (kao da postoji neki koji prenosu komentare makiranih, a nije ogavan) ne znam. Ali sam ja, nebitno biće koje bez izričite dozvole Jovane Gligorijević participira u javnom životu, slično pitanje postavio, ali ne za Srgeja Trifunovića, već za Šapića. Za Sergeja nisam jer on, za razliku od Šapića nije opštinski funkcioner sa ambicijom da bude gradonačelnik. Naime, primetio sam da uz svaku akciju sakupljanja novca, ista ona armija na Tviteru i Fejsbuku spontano okupljenih maskiranih ljubitelja humanizma, vodi paralelno kampanju (koju i JG pominje u citiranom delu teksta) na temu navodne neefikasnosti i nepostojanju države, raspada zdravstvenog sistema i sveopšteg kolapsa i kataklizme. Nju po pravilu krunišu opozicioni prvacu, npr Šutanovac, demagoškom tvrdnjom da, eto, "lečimo decu SMS-om". Ova aktivnost je štetna. Ne za aktuelnu vlast, već za nas kao društvo. Ne verujem da će biće iz Vremena to razumeti, ali destrukcija koja se na ovaj način, planski i programirano, vodi, diskredituje i urušava institucije zdravstva koje su potrebne svima nama, bez obzira na političko opredeljenje ili IQ. Indikativno je da u takvim kampanjama prednjače upravo oni koji su "veoma zabrinuti" zbog urušavanja institucija od strane vlasti. Ne uzmite mi za zlo ako navedem par činjenica. Država je od 2014. do danas na lečenje u inostranstvo poslala 1556 osoba, mahom dece. Za tu svrhu potrošeno je 13 miliona evra. Danas se, dakle, za lečenje dece u inostranstvu izdvaja deset puta više sredstava nego u vreme kada je Šutanovac bio ministar, a Šapić funkcioner stranke na vlasti. Tada Šutanovac nije bio zabrinut za lečenje dece, a Šapić nije bio humanitarni radnik. Biće iz Vremena, pretpostavljam, tada nije ni znalo da postoje bolesna deca jer Tviter tada praktično nije postojao, a Fejsbuk je služio za kačenje slika sa cvećem jerbo korisnici u to vreme još nisu shvatili koliko je to zgodan medij za širenje laži, budalaština i histerije. Tema "humanitarnog aktivizma" postala je IN tek kasnije, po mom skromnom, ali neretko tačnom mnjenju, kada su određeni političari u pokušaju, nevični poslu za koji su se uhvatili, shvatili da je "humanizam" izvanredan način za ličnu promociju, a i za samoodbranu - šta god da pitaš "humanitarca" on će te zalepiti tvrdnjom da ga napadaš jer mrziš decu i jer si nemoralna zver: A tu su, zlu ne trebalo, i Jovana Gligorijević & Kurir da pripomognu.

Ja sam, priznajem, malo priglup i kao takav, kad god vidim funkcionera koji vrši bestidnu samopromociju na tuđoj nesreći i kad vidim onog što svako ozbiljno pitanje izbegava krijući se iza bolesne dece, osetim neprijatnost, ali postanem i jako sumnjičav prema motivima takvog delije.

Da ne dužim više. Jovana Gligorijević o temi o kojoj je reč nema pojma. Osim što je neuk, njen tekst je maliciozan, ostrašćen i neprofesionalan. Ljubazno bih zamolio urednika Vremena da kada su ovako ozbiljne teme u pitanju angažuje nekog ko ima bar trunku soli u glavi.

 

(Tekst je objavljen i na sajtu Vreme.com) 




Komentari (122)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Predrag Brajovic Predrag Brajovic 01:45 18.05.2017

Znači...

... počela kampanja za gradske izbore, na kojima je Šapić kandidat, pa ste ga se ti i Vesić obsetili?

Neka, valja se.
"Samo vi, deco, radite svoj posao."
blogov_kolac blogov_kolac 06:27 18.05.2017

Re: Znači...

To sam i ja pomislio dok sam citao tekst, pogotovo sto je zadnjih dana odjednom postao medijski aktuelan jedan bizaran slucaj divlje gradnje na Novom Beogradu, gde se prepoznaje izmedju redova da je gradska inspekcija blagovremeno utvrdila kako mrtav covek podize poveci objekat bez dozvole na javnoj povrsini, i strateski odlucila (ili neko ko koordinise rad raznih Sluzbi) da ne radi apsolutno nista po tom pitanju, vec da se slucaj po potrebi izvuce iz famozne fiJoke kad i ako zatreba, i upotrebi od strane gradskih vlasti manirom "drzte lopova" protiv rukovodstva NBG ako se previse odmetnu. Strah vlasti nije bez osnova, u Beogradu, apsolutnoj kruni svih lokalnih izbora, su svakako najranjiviji, uz to im se vraca kao bumerang sto u senci Vucica nijednom njihovom lokalnom funkcioneru nije bilo dozvoljeno da previse "poraste" (cak ni u prestonici). Dokazana uspesna formula da se izvede medijski privid tokom predizborne kampanje kako ce ustvari licno Vucic da bude vrsilac duznosti gradonacelnika svakog srpskog grada (sto ironicno, u slucaju Beograda zapravo i ne bi bilo previse daleko od istine), pitanje je da li ce dati jednako uspesne rezultate kada se sledece godine bude vodila sa "drzavnicke" pozicije predsednika (a ne vise sa sa "operativne" pozicije premijera). Sta god mi mislili o Aleksandru Sapicu zbog brojnih kontroverzi koje ga prate otkad je usao u politiku, vec sada je jasno da vladajuca SNS nece pronaci sopstvenog kandidata sa "jacim" licnim CV-jem od njegovog, vec ce izaci sa nekim novim Malim, dok ce i ostatak opozicije upravo u Beogradu ponuditi svoje najjace adute, tako da je pred nama mozda najprljavija kampanja ikada.

Ali sa druge strane, cak i ako se ova iskazana briga Nebojse Krstica povodom mogucih zloupotreba humanitarnih fondova i akcija ne tretira kao legitimno pitanje jedne javne licnosti na ozbiljnu temu (a u proslosti je stvarno bilo ruznih epizoda), vec kao njegovo ucestvovanje u politickoj kampanji (npr anti-Sapic u ovom slucaju), opet to ne moze biti opravdanje za ovakav stil i recnik napada citirane novinarke, pa makar ona radila za neki tabloid, a ne u nedeljniku Vreme. Novinari i politicari kod nas bi morali konacno nauciti da je njima u opisu posla da se bore za transparentnost na svim nivoima, ako se u Srbiji zalazu za drustvo kompatabilno sa Evropom i XXI vekom, a ne da se i dalje najvise brecaju na to, ili je jos gore, opstruisu. Njena ovakva reakcija je po vise osnova nedopustiva, i licno ne vidim nijedan cilj koji bi opravdavao koriscenje agitpropovskog recnika i metoda. Reakciju Sapica i njegovih saradnika ne mogu da vidim i proverim iz ovog teksta, pa ako je korektno opisana u ovom blogu, to je meni razocaravajuce. Takodje, ako su neprimerene reakcije verno opisane, moguce je i da ipak nisu bile narucene ili orkestrirane, jer ljudi na drustvenim mrezama znaju oko tema sa previse emotivnog naboja i sasvim spontano da masovno odreaguju na slican nacin.

Ja licno veoma cenim humanitarne (i ostale filantropske) aktivnosti i angazovanja nasih javnih licnosti, a po nekoj mojoj licnoj proceni, do sada su kod nas u tome nekako najuspesniji bili upravo vrhunski sportisti. Njihovo licno bogatstvo i imidz svakako nema potrebu za pranjem humanitarnim fondacijama poput raznih Arkana, Karica, Al Kaponea, a uz to su deo zivota svi proveli na Zapadu gde je to podignuto na visi nivo, pa su mogli da prenesu ovde neke od uspesnijih modela kako poznate licnosti ucestvuju u pomoci svojim zemljacima kojima je ona potrebna. Divac, Djokovic, Ivanoviceva, Vidic, Stankovic... cak i moj apsolutni domaci sportski anti-heroj po pitanju svoje karijere, Darko Milicic, kada je rec o humanitarnim aktivnostima imao je mnoge hvale vredne akcije. Dakle, nemam nikakvog razloga da sumnjam da je to sto Aleksandar Sapic danas radi u tom pogledu nesto pozitivno i efektivno, ali on prvi sam sebi i fondaciji koju vodi pravi medvedju uslugu ako na ovakva pitanja i potpitanja bude isao djonom u fazonu "u mene sumnjas?!", jer tu je jedini pravi odgovor insistiranje na cistim racunima i sto vecoj transparentnosti (ko i koliko daje; na koga, sta i koliko se trosi, i kriterijumi po kojima se to odredjuje... itd...). Ne sumnjam da sve ovo sto sam napomenuo zvuci jako suvoparno, pogotovo kada se zna da je nekome ta eventualna pomoc bukvalno pitanje zivota i smrti - ali boljeg resenja nema.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 11:44 18.05.2017

Re: Znači...

Dakle, nemam nikakvog razloga da sumnjam da je to sto Aleksandar Sapic danas radi u tom pogledu nesto pozitivno i efektivno, ali on prvi sam sebi i fondaciji koju vodi pravi medvedju uslugu ako na ovakva pitanja i potpitanja bude isao djonom u fazonu "u mene sumnjas?!", jer tu je jedini pravi odgovor insistiranje na cistim racunima i sto vecoj transparentnosti (ko i koliko daje; na koga, sta i koliko se trosi, i kriterijumi po kojima se to odredjuje... itd...). Ne sumnjam da sve ovo sto sam napomenuo zvuci jako suvoparno, pogotovo kada se zna da je nekome ta eventualna pomoc bukvalno pitanje zivota i smrti - ali boljeg resenja nema.


Tačno tako. Ja bih i dodao i da je jedna stvar praviti pozitivnu atmosferu oko ideje dobročinstva, humanosti, solidarnosti, a sasvim nešto drugo kada se "humanizam" pretvara u razjareni histerični opozicioni front protiv sistema. Dakle, treba se, po mom sudu, boriti protiv finansijskih zloupotreba, protiv mogućeg medicinskom melpraktisa, ali i protiv plolitičke zloupotrebe ove teme.

Po mom sudu, političkih zloupotreba ima i biće koliko ima političara, ali ako legitimizujemo zloupotrebu bolesne dece i njihove nesreće kao stepenicu za razvoj političkih karijera, do nas zaista neće voditi u dobrom pravcu.

Političari treba da se bave politikom. Funkcioneri treba da rade ono što ustav i zakoni definišu kao njihov posao. Političari, tj funkcioneri, svi zajedno treba da se bore za popravljanje sistema, za sistemska rešenja koja će svoj deci Srbije, i svim bolesnima u Srbiji, da podignu performanse lečenja...Svaki političar može da u nekom trenutku pomogne i humanitarnu akciju, ali je njegov prioritetni posao rad na SISTEMSKIM rešenjima , zato su izabrani. Rupe u sistemu koje će uvek postojati, treba da krpe humanitarci koji nisu ribe/devijke, malo humanitarci, a malo učesnici izbora, jer je to SUKOB INTERESA, to je ZLOUPOTREBA NESREĆE.
maksa83 maksa83 11:53 18.05.2017

Re: Znači...

Po mom sudu, političkih zloupotreba ima i biće koliko ima političara, ali ako legitimizujemo zloupotrebu bolesne dece i njihove nesreće kao stepenicu za razvoj političkih karijera




tyson tyson 12:37 18.05.2017

Re: Znači...

... počela kampanja za gradske izbore, na kojima je Šapić kandidat, pa ste ga se ti i Vesić obsetili?

Hehe, pa i Šapić se obsetio, da se ne lažemo.


Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 13:33 18.05.2017

Re: Znači...

Ali sa druge strane, cak i ako se ova iskazana briga Nebojse Krstica povodom mogucih zloupotreba humanitarnih fondova i akcija ne tretira kao legitimno pitanje jedne javne licnosti na ozbiljnu temu (a u proslosti je stvarno bilo ruznih epizoda), vec kao njegovo ucestvovanje u politickoj kampanji (npr anti-Sapic u ovom slucaju)


Izvini, o kakvoj je "anti-Šapić" kampanji reč. Ja je ne vidim. Ko u njoj učestvuje? Gde se ona dešava?

Pitam Blogov kolac.
blogov_kolac blogov_kolac 20:27 18.05.2017

Re: Znači...

Nebojsa Krstic
Izvini, o kakvoj je "anti-Šapić" kampanji reč. Ja je ne vidim. Ko u njoj učestvuje? Gde se ona dešava?

Pitam Blogov kolac.
Nisam planirao da se dodatno oglasavam na ovu temu, posto sam se dosta detaljno izjasnio u svom jedinom postu, i to sam se trudio da nikakva moja eventualna "dnevnopoliticka" zapazanja ne zamagle princip kojeg se pridrzavam oko pomenutih pitanja (i oko vaznosti visokog stepena transparentnosti koja mora obavezno da prati humanitarne fondacije i organizacije, pa i oko nekakvog minimalnog novinarskog kodeksa koji ni pod kojim uslovima ne bi smeo biti krsen).

Da se ne ponavljam, u onom citiranom delu koji si izdvojio, samo sam naglasio da je u principu i nebitno da li si svoje (legitimno i opravdano sto se mene tice) pitanje postavio spontano, ili inspirisan jednom konkretnom humanitarnom fondacijom koju predvodi izvesna osoba koja je trenutno politicki veoma aktuelna kao do sada jedini kandidat za funkciju gradonacelnika Beograda. Gradonacelnik prestonice se bira za nekoliko meseci, a to ce inace biti (ukoliko ne bude nekih iznenadjujucih vanrednih izbora) najznacajnija funkcija koja ce se birati u sledece tri godine u Srbiji, kao i prvi zaista relevantni a pritom neizvesni izbori u Srbiji (po pitanju pobednika) jos od 2012. Tako da bi me stvarno zacudilo ako si zaista iskreno iznenadjen sto je vecini na ovom blogu mnogo zanimljiviji tvoj eventualni sukob/nesporazum sa Aleksandrom Sapicem, nego bilo sta sto si naveo u svojim mnogo detaljnije opisanim epizodama sa tom novinarkom Gligorijevic.

Ja inace jos ne mogu ovo sto je pocelo da se dogadja oko Sapica da krstim pravom anti-kampanjom, a i nema logike da vlast u startu sasece mostove prema nekom ko bi mogao biti presudni tas na vagi u buducoj gradskoj skupstini, ali jasni signali pokusaja disciplinovanja i zastrasivanja (jos uvek na daljinu i u rukavicama) prema njemu su trenutno ocigledni. Uostalom, nema smisla da se ja naglas bavim nekim spekulacijama o necemu za sta ti mozes mnogo pouzdanijim kanalima da saznas sta se trenutno tu iza brda valja. A meni je, ponavljam, u konkretnom slucaju svejedno da li si svoje pitanje postavio kao predstavnik jednog tabora drugom, ili samo kao zabrinuti gradjanin, posto je pitanje bilo smisleno i legitimno.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 20:47 18.05.2017

Re: Znači...

Ja inace jos ne mogu ovo sto je pocelo da se dogadja oko Sapica da krstim pravom anti-kampanjom, a i nema logike da vlast u startu sasece mostove prema nekom ko bi mogao biti presudni tas na vagi u buducoj gradskoj skupstini, ali jasni signali pokusaja disciplinovanja i zastrasivanja (jos uvek na daljinu i u rukavicama) prema njemu su trenutno ocigledni


Ne. Uopšte nije tačno. Ne postoji kampanja protiv njega čak ni u naznakama. Kampanja je protiv mene koji sam se usudio da nešto putam Šapića.

Dva dana sam na naslovnoj Kurira najgori čovek na svetu, neprijatelj dece, zver. Izvanredna novinarka Vremena me krsti svim mogućim idiotskim uvredama. Stotine ljudi na tviteru me psuje i preti mi. Nikome ne pada na pamet da odgovori na legitimna pitanja.

Kampanja protiv Šapića?! Pričaj mi o tome.
freehand freehand 20:56 18.05.2017

Re: Znači...

Dva dana sam na naslovnoj Kurira najgori čovek na svetu, neprijatelj dece, zver. Izvanredna novinarka Vremena me krsti svim mogućim idiotskim uvredama. Stotine ljudi na tviteru me psuje i preti mi. Nikome ne pada na pamet da odgovori na legitimna pitanja.

Kampanja protiv Šapića?! Pričaj mi o tome.

Dve godine si ti na raznim naslovnim stranama, i u prajmtajmovima, citiran i uvažavan. A bili su i Bojan Pajtić, Đilas, Tadić, Šutanovac, Teodorvić, Janković o svako ko se suprotstavio Molohu čiji si vatreni obožavalac, ali samo napljuvavani i masakrrani. Nikad im niko nije dao priliku da smatraju uživo ili objavio njihov odgovor na fašističke (da, to) napade.
Gle čuda - po pravilu si se pridruživao harangi, samo malo uljudnijim rečnikom ali ne manje besramno.

NNN NNN 21:25 18.05.2017

Re: Znači...

maksa83
Po mom sudu, političkih zloupotreba ima i biće koliko ima političara, ali ako legitimizujemo zloupotrebu bolesne dece i njihove nesreće kao stepenicu za razvoj političkih karijera





Imam utisak da nešto insinuiraš, a opšte je poznato da niko ne voli i ne brine više o deci nego premijer i izabrani predsednik!

Prilikom gnusnog pokušaja atentata u Jajincima,
on je rekao da se nije uplašio zbog sebe nego što tu prolaze deca pa je moglo 20-oro dece da strada!

Kada su se krljali čović i vujošević, rekao je da će on, tj. država da ukine pomoć zvezdi i partizanu i da osnuje fond za lečenje bolesne dece.
Možda nije bio obavešten da već postoji RFZO, ali čim je to saznao - odma' je u upravni odbor postavio profesora doktora primarijusa marijana rističevića ljudsku gromadu lično...

Više puta u poslednje vreme je pričao da neće da dozvoli makedonski scenario i da "ubijaju našu decu"...

...i tako dok mi ovde kuckamo, on bdi nad našom decom


NNN NNN 21:27 18.05.2017

Re: Znači...

Kampanja je protiv mene koji sam se usudio da nešto putam Šapića.
Ne!
Ovo je kampanja protiv vučića, a preko tvojih leđa!
(prozreo sam ja te tviteraše odavno )
freehand freehand 21:33 18.05.2017

Re: Znači...

NNN
Kampanja je protiv mene koji sam se usudio da nešto putam Šapića.
Ne!
Ovo je kampanja protiv vučića, a preko tvojih leđa!
(prozreo sam ja te tviteraše odavno )

Zna li Vučić za to, dok je tamo izvan svakog sna?
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 21:34 18.05.2017

Re: Znači...

A bili su i Bojan Pajtić, Đilas, Tadić, Šutanovac, Teodorvić, Janković o svako ko se suprotstavio Molohu čiji si vatreni obožavalac,


Kamopanja protiv Pajtića? Misliš na ono kad je letovao na Brionima ili ono s Heterlendom? Šta bi s Hetrlendom?

Kampanja pritiv Đilasa? Hm. To me je čudilo. Oko čega tu ima da se pravi kampanja? Ili oko Šutanovca, šta? Tu je sve "u skladu sa zakonom".

Kampanja protiv Tadića? Toga se ne sećam. Molim te podseti me šta to beše.

Protiv Teodorovića? Ne sećam se.

Protiv jankovića? To verovatno misliš na ono samoubistvo? S tim u vezi mi je bilo zanimljivo kad je rekao u jednom intervjuu, odgovarajući na pitanje šta je uradio sa svojim pištoljem iz koga se ubio taj njegov prijatelj - da ga je prodao. Alo, nije ga bacio u Dunav! Nego ga je prodao!?! Brate.

Prodao.
freehand freehand 21:40 18.05.2017

Re: Znači...

Nebojsa Krstic
A bili su i Bojan Pajtić, Đilas, Tadić, Šutanovac, Teodorvić, Janković o svako ko se suprotstavio Molohu čiji si vatreni obožavalac,


Kamopanja protiv Pajtića? Misliš na ono kad je letovao na Brionima ili ono s Heterlendom? Šta bi s Hetrlendom?

Kampanja pritiv Đilasa? Hm. To me je čudilo. Oko čega tu ima da se pravi kampanja? Ili oko Šutanovca, šta? Tu je sve "u skladu sa zakonom".

Kampanja protiv Tadića? Toga se ne sećam. Molim te podseti me šta to beše.

Protiv Teodorovića? Ne sećam se.

Protiv jankovića? To verovatno misliš na ono samoubistvo? S tim u vezi mi je bilo zanimljivo kad je rekao u jednom intervjuu, odgovarajući na pitanje šta je uradio sa svojim pištoljem iz koga se ubio taj njegov prijatelj - da ga je prodao. Alo, nije ga bacio u Dunav! Nego ga je prodao!?! Brate.

Prodao.


Davie Davie 03:51 18.05.2017

Pazi ovo

Danas se, dakle, za lečenje dece u inostranstvu izdvaja deset puta više sredstava nego u vreme kada je Šutanovac bio ministar, a Šapić funkcioner stranke na vlasti. Tada Šutanovac nije bio zabrinut za lečenje dece, a Šapić nije bio humanitarni radnik.

U vreme dok su Sutanovac i Sapic bili to sto su bili Krstic nije bio ni deo te vlasti ni clan iste stranke pa im nije mogao skrenuti paznju na njihovu nezainteresovanost. A zlobnici bi rekli ni da Krstica tada nije bilo briga ali da je napredovao, pogotovo u zadnje 4 godine.
stopalo stopalo 06:23 18.05.2017

Hajde da upristojimo Srbiju

Dakle, koliko god da je priča o bolesnom detetu potresna, to nikako ne sme da znači da su "humanitarci" oslobođeni obaveze da javnost informišu o svojim aktivnostima, procedurama i da na svako pitanje građana odgovore, pogotovo ako su i politički fukcioneri.


..ali je obeza humaniste i funkcionera, npr. Šapića (koji se prepoznao i javio bez da sam ga pomenuo) da na pitanje odgovori činjenicama, a ne uvredama i pretnjama.


Za Sergeja nisam jer on, za razliku od Šapića nije opštinski funkcioner sa ambicijom da bude gradonačelnik.


kada su određeni političari u pokušaju, nevični poslu za koji su se uhvatili, shvatili da je "humanizam" izvanredan način za ličnu promociju


kad god vidim funkcionera koji vrši bestidnu samopromociju na tuđoj nesreći i kad vidim onog što svako ozbiljno pitanje izbegava krijući se iza bolesne dece, osetim neprijatnost, ali postanem i jako sumnjičav prema motivima takvog delije.


Teško da bi se navedenom moglo bilo šta osporiti.

Samo me zanima stav Centralne otadžbinske uprave i u drugim slučajevima poput "Feketića", "helikoptera", poplava od pre 3 godine itd.

Pardon, nije više COU nego GO.

stefan.hauzer stefan.hauzer 08:08 18.05.2017

*

Krlo, kao neočekivana sila koja se pojavljuje i ujedinjuje blog: nisi mogao pogoditi bolje vreme za jedan ovakav tekst i taman si stigao u pravi trenutak da ujediniš braću i s desna i s leva i s centra, zlunetrebalo. Krlo the savior!




"because friends don't waste wine when there's words to sell"

omega68 omega68 09:48 18.05.2017

Doktore

Pusti Kaletovu ćeru da pošteno zarađuje Đerđove pare
jezda92 jezda92 10:28 18.05.2017

Magla

Kada se oduva ova magla u vidu medijske buke napravljene na zadatu temu, šta vidimo? Vidimo da se na sajtu pomenute fondacije nalazi sve što interesuje dobronamernog građanina zabrinutog za sudbinu deteta, a posledično i novca koji je prikupljen za lečenje. Postoji i jasno opisana procedura kako se aplicira za, ne daj Bože, potrebnu pomoć. E sad, ja ne znam zašto Nebojša Krstić nije pogledao taj sadržaj. Da jeste, verujem da ne bi imao potrebu da postavi pitanje na tviteru. S druge strane, ni Šapićeva reakcija nije manje neodmerena. Umesto da lagano uputi sve zainteresovane da se uvere u sve što ih eventualno brine ili samo zanima, on afektivno i emotivno reaguje. Nema preke potrebe.
Drugo, ovo što brine Krstića-naravno da se masa anonimnih tviteraša ponaša ostrašćeno i naravno da koriste priliku da opljunu po svemu što mogu na temu loše ili lošije vlasti. Opet simetrija-zar tako ne radi i sam autor ovog bloga na tviteru? Ni traga od fer pleja, sve pršti od niskih udaraca. Pitam se samo, ko je nametnuo takva pravila...
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 11:27 18.05.2017

Re: Magla

Kada se oduva ova magla u vidu medijske buke napravljene na zadatu temu, šta vidimo? Vidimo da se na sajtu pomenute fondacije nalazi sve što interesuje dobronamernog građanina zabrinutog za sudbinu deteta, a posledično i novca koji je prikupljen za lečenje


Pošto sam ja na tom sajtu potražio odgovore, a nisam našao, molim te da mi ti pomogneš:

Kako se vrši trijaža dece koja će biti poslata u inostranstvo i po kom transparentnom kriterijumu? Ko procenjueje stepen urgentnosti pacijenata?

Ko vrši izbor inostrane bolnice i po kom kriterijumu? Kako se plaća bolnicama?

Koje stručno telo vrši evaluaciju procedura koje te strane bolnice vrše?

Ko vrši procenu da je iznos koji inostrane bolnice traže realan?

Ko štiti roditelje, medicinske laike, odmoguće prevare, to jest, ko proverava da je tretman koji dete dobije upravo ono što je njihovom detetu potrebno, a ne palijativno zbrinjavanje koje će samo kratkoročno popraviti stanje, posle koga će dete biti vraćeno kući i zaboravljeno, a fokus javnosti okrenut ka novom slučaju?

Gde je izveštaj o rezultatima lečenja do sada?

Što se tiče finansijskog aspekta funkcionisanja Fondacija, ugovora sa provajderima oko slanja SMS-a (odlazećeg i povranog - u kome se Šapić zahvaljuje na donaciji) postoje još brojna pitanja koja bi mogla da se postave...ali, zadržimo se na onima iz oblasti medicine.

Ova pitanja ne postavljam maliciozno, zaista me zanima sve to.

Zato, ako bi ti bio ljubazan da mi odgovore na ova pitanja pronađeš na sajtu fondacije i linkuješ, bio bih ti zahvalan i ne bih više imao razloga za brigu i zapitanost.



Bili Piton Bili Piton 11:35 18.05.2017

Re: Magla


jezda92
E sad, ja ne znam zašto Nebojša Krstić nije pogledao taj sadržaj.


Zato što on nije taj dobronamerni gradjanin kojeg pominješ u svom postu.

Dobronamerni gradjanin (koji čak ima i odličnu platformu za to, recimo, ovaj blog) bi seo pa bi sam prvi napisao ozbiljan tekst o svemu što ga brine u vezi sa problematikom koja mu je privukla pažnju. Ne bi se glupirao na tviteru, na kojem je, uostalom, brzinom svetlosti potrošio ono malo kredita što ga je ikada možda i imao, time što je sam sebe doveo u situaciju da na tom istom tviteru više ne može da se oglasi a da ga neko vrlo duhovito i vrlo divljački ne poklopi, da ne kažem oduva. Vidjeno bezbroj puta, najčešće u internet-rubrici "Čemu se svet smeje". To bi bilo to u najkraćim crtama.

Što se tiče zanimljivog pitanja koje postavljaš na kraju, "ko je nametnuo takva pravila" - ako pažljivije pogledamo, svi tragovi vode natrag ka jednoj osobi, a to je Šešelj. On je rodonačelnik i duhovni otac diskursa bahatosti, nabusitosti, malogradjanske zajedljivosti, niskih udaraca i seljačke duhovitosti, danas dominantnog diskursa u javnoj reči.
principessa_etrusca principessa_etrusca 11:48 18.05.2017

Re: Magla

Nebojsa Krstic

Поставио си права питања.

Сакупљање средстава за лечење деце у иностранству је генерално крајње проблематично јер оно што јавност види је врх леденог брега, а извесно је да дете за које се средства прикупљају није једино у Србији са одређеном тешком дијагнозом. Ми никада нећемо знати колико је болесне деце за коју никада нисмо чули и која нису добила прилику не само да стигну до неке (како тачно одабране?) иностране врхунске клинике, већ и да њихов случај добије икакав публицитет, иако би можда прогноза за излечење била извеснија, лечење можда јефтиније.

На крају се све своди да се средства прикупљају за децу чији су родитељи продорнији или боље умрежени, а не за ону где постоји већа медицинска потреба или је излечење извесније.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 11:51 18.05.2017

Re: Magla

Zato što on nije taj dobronamerni gradjanin kojeg pominješ u svom postu.

Dobronamerni gradjanin (koji čak ima i odličnu platformu za to, recimo, ovaj blog) bi seo pa bi sam prvi napisao ozbiljan tekst o svemu što ga brine u vezi sa problematikom koja mu je privukla pažnju. Ne bi se glupirao na tviteru, na kojem je, uostalom, brzinom svetlosti potrošio ono malo kredita što ga je ikada možda i imao, time što je sam sebe doveo u situaciju da na tom istom tviteru više ne može da se oglasi a da ga neko vrlo duhovito i vrlo divljački ne poklopi, da ne kažem oduva. Vidjeno bezbroj puta, najčešće u internet-rubrici "Čemu se svet smeje". To bi bilo to u najkraćim crtama.


Eto, ti si dobronameran građanin koji ZNA da ja nisam dobronamerni građanin. Ordinarni prostakluk.

Druga je stvar ovde zanimljiva.

Da sam ja napisao, ne ovaj grnji tekst kao inicijaciju teme, nego ultragenijalno štivo, niko na to ne bi dao dve pare. Niko se osvrnuo ne bi. Ovde niko ne čita ništa duže od dve rečenice. Uzmi sebe...Iako si "dobronamerni građanin" ti uredno pratiš idiote na Tvireru kojima je jedini posao da pišu psovke, uvrede i pretnje. I jedino što si u stanju da zapamtiš jesu ta retardirana "poklapanja".

E sad, da je to sličaj samo s tobom, ni po lule duvana, nego je to tako sa svim "dobronamernim građanima" koje u suštini boli patka za bolesnu dece, a jako su zainteresovani za destrukciju svega i svakoga i za veličanje svojih baraba i probisveta.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 11:52 18.05.2017

Re: Magla

principessa_etrusca
Nebojsa Krstic

Поставио си права питања.

Сакупљање средстава за лечење деце у иностранству је генерално крајње проблематично јер оно што јавност види је врх леденог брега, а извесно је да дете за које се средства прикупљају није једино у Србији са одређеном тешком дијагнозом. Ми никада нећемо знати колико је болесне деце за коју никада нисмо чули и која нису добила прилику да не само стигну до неке (како тачно одабране?) иностране врхунске клинике, већ и да њихов случај добије икакав публицитет, иако би можда прогноза за излечење била извеснија, лечење можда јефтиније.

На крају се све своди да се средства прикупљају за децу чији су родитељи продорнији или боље умрежени, а не за ону где постоји већа медицинска потреба или је излечење извесније.


Apsolutno i beskrajno bolno tačno.
stopalo stopalo 11:55 18.05.2017

Re: Magla

"dobronamernim građanima" koje u suštini boli patka za bolesnu dece, a jako su zainteresovani za destrukciju svega i svakoga i za veličanje svojih baraba i probisveta.


koliko godina iskustva treba staviti u CV?

Bili Piton Bili Piton 12:01 18.05.2017

Re: Magla

Nebojsa Krstic


Ordinarni prostakluk.


A baš sam se potrudio. No dobro, ovo samo znači da sam na dobrom tragu.


niko na to ne bi dao dve pare.



Grešiš. Vrlo bi. Nego se za to treba malo pomučiti, više od jednog neozbiljnog tvita. Ili beskonačne serije takvih.

ti uredno pratiš idiote na Tvireru kojima je jedini posao da pišu psovke


Zapravo ne, ja uopšte nemam tviter nalog, to sve do mene dolazi na fejsu, kroz humorističke stranice tipa "dnevna doza nebojše krstića" (siguran sam da znaš za to).

koje u suštini boli patka za bolesnu dece


Ako ćemo biti iskreni, a ne vidim zašto ne bismo bili, ni tvoj prioritet ne leži u bolesnoj deci, već u tome da, ako ikako možeš, opaučiš Šapića ili Šutanovca. Ili, da proširimo, Divljana, ili bilo koga ko ti je trn u oku.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 12:01 18.05.2017

Re: Magla

Zato što on nije taj dobronamerni gradjanin kojeg pominješ u svom postu.

"Проблем" је што нико не верује у искреност Крстићеве принципијалности. Тако да је помало неумесно расправљати о неким његовим логичним питањима, јер изнад њих стоји виша логика -- логика потребе за урушавањем Шапићеве политичке позиције, који је својом најавом кандидатуре за место градоначелника појавио се као озбиљан тег у том будућем одмеравању снага. Београд има велику политичку тежину, и његов градоначелник је, увек, друга или трећа политичка позиција у земљи.

Крстић је доктор коме је једино важно да покаже како је неко болестан, а не да понуди праву терапију. Што се више утврди да је његов пацијент тешко болестан и у лошем стању, тим је његов "докторски" задатак успешније извршен.

Кога, заиста, искрено интересују одговори на нека питања у вези са начином на који функционише Шапићева фондација, ево оца мале Теодоре који појашњава како и куда и зашто баш тамо где иду одлазе паре скупљене у акцији за помоћ његовој ћерци (после овог недавног скупљања паре, изразито успешног и промовисаног у јавности, уследиле су реакције):

Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 12:27 18.05.2017

Re: Magla

"Проблем" је што нико не верује у искреност Крстићеве принципијалности


Otku to znaš? Pravio si anketu ili misliš da si ti "SVI"?

Крстић је доктор коме је једино важно да покаже како је неко болестан, а не да понуди праву терапију.


Terapija je da se uvede ozbiljna kontrola koja bi bolesnu decu i roditelje zaštitila od mogućih prevara i zloupotreba i koja bi obezbedila da pomoć stigne i deci roditelja koji nisu vićni medijima, internetu i koji nemaju sposobnost komunikacije s javnošću.

.
Кога, заиста, искрено интересују одговори на нека питања у вези са начином на који функционише Шапићева фондација, ево оца мале Теодоре који појашњава


Mene iskreno zanima. Odgledao sam priloženi klip i u njemu nema odgovora na pitanja koja sam tu gore naveo. Ja i ne očekujem da roditelji, medicinski laici, odgovaraju. Treba da se izjasne oni koji vode fondacije i medicinski stručnjaci. A i finansijski.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 12:40 18.05.2017

Re: Magla

Otku to znaš? Pravio si anketu ili misliš da si ti "SVI"?

Па, ти си сада некакава, рецимо, Кристијана Аманпур у коментарисањеу актуелних тема. Она је гајила "поборничко" новинарство, а ти гајиш такву "аналитичност". Легитимно, али онда ствари треба називати правим именом, па тако и тај твој ангажман.

На жалост, ти си такође и један од оних који доприносе урушавању медијске и интелектуалне атмосфере, сатирући, кад затреба, саме идеје независних медија, институција, ангажмана.

Просто, прихватио си логику оних уз које си: сваки став је производ личног интереса.

Још увек, додуше, ниси усвојио следећи степен те драгоцене мисли, а то је да онај који није с нама јесте против нас. Оптимиста сам да ће се и то десити.
principessa_etrusca principessa_etrusca 12:48 18.05.2017

Re: Magla

Predrag Brajovic

Кога, заиста, искрено интересују одговори на нека питања у вези са начином на који функционише Шапићева фондација,...

Шапић је политичка личност која има политички утицај.

Дозволи да није уобичајено да политичар има своју добротворну фондацију, макар док траје његов политички ангажман. По природи његовог посла од њега се очекује да своје напоре усмери на системско/институционално решавање различитих питања, па и лечења тешко болесне деце
freehand freehand 12:51 18.05.2017

Re: Magla

Terapija je da se uvede ozbiljna kontrola koja bi bolesnu decu i roditelje zaštitila od mogućih prevara i zloupotreba i koja bi obezbedila da pomoć stigne i deci roditelja koji nisu vićni medijima, internetu i koji nemaju sposobnost komunikacije s javnošću.

Ta terapija već postoji i zove se država. Ta država ima sistem zdravstvene zaštite koji podrazumeva sve o čemu govoriš.
Ovo što se dešava sa prikupljanjem pomoći pokazuje da taj sistem nije dostatan, pa ljudi pokušavaju da se snađu onako kako su se uvek snalazili: kad potroše sve što imaju i nazajme se od svih od kojih mogu onda u očaju posegnu za krajnjim merama, razgolitvši se do kraja proseći pomoć od nepoznmatih ljudi.
Kad do toga dođe zdrav razum i dostupne informacije (ne znam da je bilo prevara) nalaže da se veruje kako se pomoć u inostranstvu ne traži od šarlatana već eminentnih medicinskih ustanova.
Da li ima prevara? Po svoj prilici i na osnovu dostupnih informacija neuporedivo manje nego u državnim medicinskim ustanovama i u sistemu zdravstvenog osiguranja.
E sad, dolazimo do pitanja - šta je to što Nebojši Krstiću pažnju i žalac uvek sa države i vlasti (pazi, bivša se ne važi!) uvek odvuče ka opoziciji i svakome ko se na bilo koji način suprotstavi Vučiću, a nikad ka sistemu i vlasti koju isti taj peti a prvi, novi Idol obnaša?
Ok, Nebojša Krstić na to naravno ima pravo, to sam njegovo pravo mnogo puta i ovde branio, ali niz od otprilike četiri godine "svaka čast Vučiću" sa jedne, i Šutanovac lopov, Teodorović pajac, Janković zlikovac, Radulović klovn, Šapić grebator sa druge strane - kao da ozbiljno preliva.
Te bi u tom smislu valjalo pozvati gradsku higijenu sa onom specijalnom cisternom.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 13:01 18.05.2017

Re: Magla

principessa_etrusca
Predrag Brajovic

Кога, заиста, искрено интересују одговори на нека питања у вези са начином на који функционише Шапићева фондација,...

Шапић је политичка личност која има политички утицај.

Дозволи да није уобичајено да политичар има своју добротворну фондацију, макар док траје његов политички ангажман. По природи његовог посла од њега се очекује да своје напоре усмери на системско/институционално решавање различитих питања, па и лечења тешко болесне деце


Tačno tako.
freehand freehand 13:02 18.05.2017

Re: Magla

По природи његовог посла од њега се очекује да своје напоре усмери на системско/институционално решавање различитих питања, па и лечења тешко болесне деце

Po prirodi posla on je predsednik opštine. Ne ministar zdravlja.
A humanitarnim radom može da se bavi kao privatna ličnost.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 13:06 18.05.2017

Re: Magla

Šutanovac lopov, Teodorović pajac, Janković zlikovac, Radulović klovn, Šapić grebator sa druge strane - kao da ozbiljno preliva.


Da li sam ja ovo negde napisao? Ne znam, ne verujem, pogotovo ovo "lopov", to sam siguran da nisam..Što se ostalog tiče, dopada mi se fina distinkcija imeđu Teodorovića pajaca i Radulovića klovna. Ako mene pitaš ja bih Jankovića iz kategorije zlikovac prepakovao u recimo - lakrdijaš.
freehand freehand 13:09 18.05.2017

Re: Magla

Da li sam ja ovo negde napisao?

Mnogo puta i na mnogo načina. I sa manje delikatnom argumentacijom od one kojom tebe časte tako obilato.
stopalo stopalo 13:10 18.05.2017

Re: Magla

Nebojsa Krstic
principessa_etrusca
Predrag Brajovic

Кога, заиста, искрено интересују одговори на нека питања у вези са начином на који функционише Шапићева фондација,...

Шапић је политичка личност која има политички утицај.

Дозволи да није уобичајено да политичар има своју добротворну фондацију, макар док траје његов политички ангажман. По природи његовог посла од њега се очекује да своје напоре усмери на системско/институционално решавање различитих питања, па и лечења тешко болесне деце


Tačno tako.


mislim, kad se vec serdarite i vojvodite kako ne pomenuste dragicinu fondaciju koja ima link na sajtu predsednika republike?

e to je ona (ne)principijelnost o kojoj braja prica

brajovicu nebilotizapovedjeno, turi jedan dijagram da lakse shvate

Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 13:11 18.05.2017

Re: Magla

freehand
По природи његовог посла од њега се очекује да своје напоре усмери на системско/институционално решавање различитих питања, па и лечења тешко болесне деце

Po prirodi posla on je predsednik opštine. Ne ministar zdravlja.
A humanitarnim radom može da se bavi kao privatna ličnost.


Ne može. Jer se postavlja pitanje - zašto svi funcioneri ne otvore svoje humanitarne fondacije? Broj jedan, to bi im dalo oreol sveca, a dva - i svako ko ih napadne mogao bi da bude jednostavno optužen da "mrzi decu", da je "đubre" i "nečovek", kao što se sad dešava ako Šapića priupitate šta tačno radi.

Ja mislim da postoje mnoge zloupotrebe mnogih političara, ali mi zloupotreba dečije nesreće deluje kao nešto što zaista ne bi smelo da se dešava.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 13:14 18.05.2017

Re: Magla

mislim, kad se vec serdarite i vojvodite kako ne pomenuste dragicinu fondaciju koja ima link na sajtu predsednika republike?

e to je ona (ne)principijelnost o kojoj braja prica

brajovicu nebilotizapovedjeno, turi jedan dijagram da lakse shvate


Ovo je dobro pitanje. Ja sam lično očekivao da če Vesna Pešić i Srbijanka Turajlić da se time pozabave s obzirom da su one dovele Dragicu u Predsedništvo. One ćute, a ja još uvek čekam.
stopalo stopalo 13:17 18.05.2017

Re: Magla

Ne može. Jer se postavlja pitanje - zašto svi funcioneri ne otvore svoje humanitarne fondacije?

[url=http://supruga.predsednik.rs/video/fondacija-dragice-nikolic]http://supruga.predsednik.rs/video/fondacija-dragice-nikolic
[/url]

freehand freehand 13:20 18.05.2017

Re: Magla

Ne može. Jer se postavlja pitanje - zašto svi funcioneri ne otvore svoje humanitarne fondacije?

Prvo - o tome šta se može a šta se ne može govore zakoni, pa bih te molio da citiraš član i zakon koji mu to brani.
Drugo, zašto svi funkcioneri ne otvore... - pitaj sve funkcionere. Zašto bi pitao Šapića?
Broj jedan, to bi im dalo oreol sveca, a dva - i svako ko ih napadne mogao bi da bude jednostavno optužen da "mrzi decu", da je "đubre" i "nečovek", kao što se sad dešava ako Šapića priupitate šta tačno radi.

Ovo je standardna spinerska konstrukcija te kao takva nije vredna komentara.
Ja mislim da postoje mnoge zloupotrebe mnogih političara, ali mi zloupotreba dečije nesreće deluje kao nešto što zaista ne bi smelo da se dešava.

I meni. jel ima neki link na kome mogu da vidim tvoj komentar one slike koju ti je Maksa gore okačio?
I stotina sličnih na kojima veliki Ja leči, brani, hrani, daje - i sve državno, pošto jadan ništa svoje lično nema?
stopalo stopalo 13:23 18.05.2017

Re: Magla

Ja sam lično očekivao da če Vesna Pešić i Srbijanka Turajlić da se time pozabave s obzirom da su one dovele Dragicu u Predsedništvo.


jebiga ne mogu sada jer mesaju mater kojim duda zida nelegalnu kucu od para koje su on i sale prangija dobili od sorosa i haradinaja

uh suncetikalajisano kako je lako biti djubricevic
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 13:25 18.05.2017

Re: Magla

stopalo
Ne može. Jer se postavlja pitanje - zašto svi funcioneri ne otvore svoje humanitarne fondacije?

[url=http://supruga.predsednik.rs/video/fondacija-dragice-nikolic]http://supruga.predsednik.rs/video/fondacija-dragice-nikolic
[/url]



Inače, Dragica nije funkcioner. Ona je supruga funkcionera. Supruge predsednika u svakoj zemlji imaju humanitarnu aktivnost, to jedno od nepisanih pravila. Pritom je, to se mora reći, Toma manje zloupotrebljavao tu njenu humanitarnu aktivnost, nego Šapić svoju. Naime, Toma nikad nije rekao da je napad na njega napad na decu, niti se krio iza dece posle svake kritike.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 13:27 18.05.2017

Re: Magla

ebiga ne mogu sada jer mesaju mater kojim duda zida nelegalnu kucu od para koje su on i sale prangija dobili od sorosa i haradinaja

uh suncetikalajisano kako je lako biti djubricevic


Meni, gledajući Vesnu i Srbijanku i slične, deluje da je lako biti elitni intelektualac koji je uvek u pravu.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 13:29 18.05.2017

Re: Magla

Још увек, додуше, ниси усвојио следећи степен те драгоцене мисли, а то је да онај који није с нама јесте против нас. Оптимиста сам да ће се и то десити.


ja sam optimista da ćeš da mi daš odgovore na pitanja, s obzirom da ti je jasno da se s radom fondacija sve u najboljem redu.
stopalo stopalo 13:31 18.05.2017

Re: Magla

Inače, Dragica nije funkcioner. Ona je supruga funkcionera.


pre daljeg nadgornjavanja o fondaciji idi na sajt koji sam gore neuspesno pokusao da zakacim.

pocevsi od naziva sajta - http://supruga.predsednik.rs

a onda je posebno zanimljivo videti kontakt predmetne fondacije

ИМЕНИК
за грађане:
ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ
Андрићев венац 1, 11000 Београд, Србија

е-mail: predstavkegradjana@predsednik.rs

СЛУЖБА ЗА ПРЕДСТАВКЕ И ПРОЈЕКТЕ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ
Булева Михајла Пупина 2, 11070 Београд, Србија
тел. (011) 311-1473; 311-2199; 311-2909

e-mail: predstavkegradjana@predsednik.rs

за медије:
ПРЕС СЛУЖБА
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ
Андрићев венац 1, 11000 Београд, Србија
тел. (011) 304-3086, 304-3084, факс 304-3280

e-mail: mediji@predsednik.rs

за службене контакте:
ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ
Андрићев венац 1, 11000 Београд, Србија
тел. (011) 3231-033
www.predsednik.rs

Радно време: 08.30-16.30

da li ti je poznata adresa?
angie01 angie01 13:42 18.05.2017

bas gadno licemerje, s obzirom na temu,

Broj jedan, to bi im dalo oreol sveca, a dva - i svako ko ih napadne mogao bi da bude jednostavno optužen da "mrzi decu", da je "đubre" i "nečovek", kao što se sad dešava ako Šapića priupitate šta tačno radi.

Ja mislim da postoje mnoge zloupotrebe mnogih političara, ali mi zloupotreba dečije nesreće deluje kao nešto što zaista ne bi smelo da se dešava.


ne znam, kako se kotira onda zlouptreba spasavanja bebe, zbog koje su stradali i beba i komletna posada, jer se nije ispostovala procedura komandne odgovornosti, a u zelji da se slikom pokazu veliki humanitarci i brizni politicari, pa se onda jos cela stvar prikrivala, spinovala, sa najodvratnijim delom u kome su jos okrivljeni stradali ljudi,...pa jos do danas nema nikakve zakonske procedure oko celog tragicnog skandala, sto je kriminal sam za sebe.

sto spominjes Ognjanovice, kada se posle cele torture koju su prosli, pokazalo da nisu zloupotrebili dobijeni novac- niko im se nije ni izvinio.

u odnosu na to, Sapic je omogucio na vreme da se jedno dete spase ( verujem da postoji neka faktura iz odabrane klinike sa troskovima potrebnih intrvencija, kao i celokupna dokumentacija bolesti na osnovu kojih se dokazuje potreba za tom nekom konretnom klinokom i tretmanom, koju su opet izdali i overili relevantni autoriteti i institucije)- sto u slucaju Tijane Ognjanovic nije uspelo, jer su drzavne institucije zatajile, igubljeno je puno vremena i kada je novac konacno skupljen- bilo je kasno.




mozes sad da banujes i brises.
bocvena bocvena 13:43 18.05.2017

Re: Magla

Zato, ako bi ti bio ljubazan da mi odgovore na ova pitanja pronađeš na sajtu fondacije i linkuješ, bio bih ti zahvalan i ne bih više imao razloga za brigu i zapitanost.


evo piše ovo - Način rada Fondacije je jedinstven u Srbiji, jer do sada nije postojala ovakva praksa koja omogućava da svi korisnici, u skladu sa motom Fondacije „jednaka šansa za sve“ na jednostavan način dođu do potrebnih sredstava, a sa druge strane oni koji daju pomoć u svakom trenutku znaju kako teče akcija i koliko je novca sakupljeno.

To je omogućeno otvaranjem sajta www.budihuman.rs na kome svi oni koji potraže pomoć dobijaju svoju stranu, podračun i broj na jedinstvenom, zajedničkom SMS broju 3030.

Novac koji se za određenog Korisnika prikupi, uplaćuje se direktno bolnici ili zdrastvenoj ustanovi koja pruža uslugu. Plaćanje se vrši isključivo preko računa na dospelu fakturu. Novac ne može da se podigne, niti sa njim da dođe u direktan kontakt, ni jedno fizičko lice, pa ni sam Korisnik ili roditelj Korisnika, to jest deteta.

Svaki naš Korisnik ima svoj profil na kome su njegov devizni i dinarski podračun i lični sms broj i sav novac, koji na njega dospe, putem SMS-a ili uplate na račune, može u punom iznosu da iskoristi za svoje lečenje. Fondacija od svake pojedinačne uplate na račune Korisnika Fondacije ne zadržava proviziju.

Na sajtu se svaki dan objavljuju podaci koliko je novca prikupljeno za svakog ko se obratio za pomoć.

Korisnik Fondacije postaje se veoma jednostavno.

Potrebno je da se popuni zahtev i donese potrebna dokumentacija. Nakon provere da li budući korisnik ispunjava uslove potpisuje se ugovor i od tog trenutka počinje sakupljanje sredstava.

evo i pravilnika - PRAVILNIK

Фондација утврђује да се помоћ
Кориснику Фондације из става 1.
овог члана, за физичка лица
из Члана 3.,
дефинише кроз
покривање трошкова, у складу са прикупљеним сред
ствима на
Корисничком рачуну за
:
1.
Услуге лечења,
дијагностичких и кон
тролних прегледа, оперативних захвата,
постоперативних третмана, реха
б
илитација;
2.
Набавке лекова, медикамената и потрошног материјала,
који искључиво могу да се
набаве
на територији Републике Србије
;
3.
Набавке медицинских апарата,
помагала и
осталог медицинског
потрошног ма
теријала;
4.
Путне трошкове, хотелски и стационарни смештај за Корисника и пратиоца у случајевима
упућивања Корисника Фондације у иностранство и/или изван
места становања.

meni je trebalo 2 minuta za ovo, a imaju i zahtevi i specifikacije po kojima ljudi traže pomoć.

dakle, još za vreme one demokratske vlasti je postalo potpuno očigledno da RFZO ne radi svoj posao kako treba i da para za određenu vrstu korisnika nikada neće biti. ma ni dobre volje da se taj mastodont reformiše i preispita se njegov rad. deca su umirala i humanitarno "tržište" je bilo prepravljeno prevarantima i medijskim "skupljanjem", pa ko je spretniji. inicijativa koja je potekla sa ovog bloga je izvršila ozbiljan pritisak da rešenje bude sistemsko i činilo se da ide u tom smeru. govorilo se o zojinom zaknu, formiranju registra retkih bolesti, poboljšanju socijalnih usluga, uređivanju finansiranja lečenja u inostranstvu...

tri godine kasnije...ako vam dete boluje od neke bolesti koju naša medicina ne leči, prvo se obraćate RFZO-u, pa vas odbiju, pa onda novooformljenom Fondu u okviru RFZO-a (državni reket firmi i pojedinaca da se prikupi dodatni novac, a da se ne slije u vandržavne fondove), pa vas oni odbiju...onda vam ostaju sergej i šapić, blogeri, fejsbukaši, tviteraši, škole u koje vam deca idu ili klubovi u kojima treniraju...i tako...

dakle, nebojša, dok dete stigne do šapića, ono je već prošlo sve državne i privatne klinike, dva državna fonda sa gomilom medicinskih i drugih službenika koji su proučavali dijagnoze, analize i lečenja u inostranstvu i rekli - ne može i nema. onda šapić (ili sergej ili strina iz štutgarta) kažu - evo vam novac za tu analizu, to pomagalo, taj put i tu operaciju, znamo da smo vam mi poslednja nada.

a tu se slije i moj sms, jer nemam ni snage ni znanja da se bavim politikom, a ona jedina menja sistem.

nadam se da ti je sad nešto jasnije.

Predrag Brajovic Predrag Brajovic 13:44 18.05.2017

Re: Magla

Nebojsa Krstic
Још увек, додуше, ниси усвојио следећи степен те драгоцене мисли, а то је да онај који није с нама јесте против нас. Оптимиста сам да ће се и то десити.

ja sam optimista da ćeš da mi daš odgovore na pitanja, s obzirom da ti je jasno da se s radom fondacija sve u najboljem redu.

На питања који си иницијално поставио, док ниси схватио да су погрешна за спиновање, мање више сам и одговорио (отац мале Теодоре у видеу), а и има све на сајту фондације о токовима новца. Да не буде да лажем, ево шта си ти, заиста, испрва питао.



После оде твоја прича у спиновање.
Пардон: Шапићовање.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 13:45 18.05.2017

Re: Magla

На крају се све своди да се средства прикупљају за децу чији су родитељи продорнији или боље умрежени, а не за ону где постоји већа медицинска потреба или је излечење извесније.

a kako znaš da je tako? kako znaš da nije umreženo i da ne postoji neki dobar sistem u tim mrežama, zajedno sa lekarima, možda sa nekim organizacijama po svetu koje rade upravo to umrežavanje, volonterski ili im se plati zajedno sa tom operacijom? tačno je da se ne zna, ali ne znači da se možda sve ne svodi na to što ti, takođe bez informacije o tome, misliš.

opet, da postoji neka domaća lekarska organizacija koja da savete i preporučuje...pa samo se seti lekarske komore koja brani svakog lekaca-ubicu pa će ti biti jasno zašto se roditelji odučuju da zaobiđu sistem. e taj sistem krstić zna vrlo dobro, pa mi je zato i ogavno što takvo pitanje postavlja baš on. ako je neko u situaciji da uradi nešto po tom pitanju, i konačno uradi nešto dobro u svom životu i za druge, eto to bi mogao da istraži, i pomogne da sistem za tu decu bude bolji.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 13:54 18.05.2017

Re: Magla

da li ti je poznata adresa?


Ta fondacija je katastrofa, ali je zanimljivo da je svesno ignostisana od strane lite koja je izabrala Nikolića. Pritom, Nikolić nije na tako vulgaran način iskorišćavao njen rad. I treće, ta se fondacija nije bavila lečenjem dece u inostranstvu i ne mopže da posluži za relativizovanje teme o kojoj je reč.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 14:03 18.05.2017

Re: Magla

Predrag Brajovic
Nebojsa Krstic
Још увек, додуше, ниси усвојио следећи степен те драгоцене мисли, а то је да онај који није с нама јесте против нас. Оптимиста сам да ће се и то десити.

ja sam optimista da ćeš da mi daš odgovore na pitanja, s obzirom da ti je jasno da se s radom fondacija sve u najboljem redu.

На питања који си иницијално поставио, док ниси схватио да су погрешна за спиновање, мање више сам и одговорио (отац мале Теодоре у видеу), а и има све на сајту фондације о токовима новца. Да не буде да лажем, ево шта си ти, заиста, испрва питао.



После оде твоја прича у спиновање.
Пардон: Шапићовање.


Aman čoveče: suština je u kontroli! Ko određuje da je cena od 300 000 realna? jedanput je 300, sa drugog pacijenta je 500, za trećeg je 400 hiljada...Da je izbor boljnice uradio neko, stručno lice ili komisija, ko zna da je ona najpovoljnija i najstručnija za potrebe pacijenata, ili neko ko sa bolnicom/bolnicama ima dil? Nedostatak i uporno izbegavanje odgovora svim mogućim spinovima, kakav je i ovaj tvoj, mi izaziva zabrinutost.

Citiraš jedan Tvit. Pa da li si ti moron? U jednom tvitu ne može da se napuše esej.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 14:06 18.05.2017

Re: Magla

freehand
Da li sam ja ovo negde napisao?

Mnogo puta i na mnogo načina. I sa manje delikatnom argumentacijom od one kojom tebe časte tako obilato.


Misliš na satove, pašnjake i slično? U pravu si, to sam sve ja izmislio zahvaljujući svojoj prljavoj mašti.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 14:07 18.05.2017

Re: Magla

evo piše ovo - Način rada Fondacije je jedinstven u Srbiji,


U ovo sam sasvim siguran. način rada je zaista sasvim jedinstven.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 14:07 18.05.2017

Re: Magla

. I treće, ta se fondacija nije bavila lečenjem dece u inostranstvu i ne mopže da posluži za relativizovanje teme o kojoj je reč.

Твоја основна тема, што и показује почетни твит, јесте уношење сумње у новчани рад фондације, како би се тиме унела сумња и у рад Шапића. У то се одмах био укључио и онај мили и драги владин гузичар Аздејковић, објашњавајући како фондације имају за свој рад право да узму 12%, па је тада и раширена хајка: ко је узео 36.000 евра?

Све касније -- принципијалност, лекарске дијагнозе, процедуре, јесте даље домишљање и камуфлирање првобитне намере.

Тако да бих да се одјавим, да не цедимо даље суву дреновину, свако рече шта има.

Узгред, текст Јоване Глигоријевић је глуп. Но, то није најважнија ствар у свему овоме.

P.S.
Видим да користиш увредљиве речи.
То није лепо.
Као да ја теби да кажем -- Која си ти Вучићева дупеувлака???
principessa_etrusca principessa_etrusca 14:11 18.05.2017

Re: Magla

freehand
По природи његовог посла од њега се очекује да своје напоре усмери на системско/институционално решавање различитих питања, па и лечења тешко болесне деце

Po prirodi posla on je predsednik opštine. Ne ministar zdravlja.

Он је политичар, а моментално је председник општине. (Сутра се може наћи на желу било ког ресора као "експерт опште праксе".)

A humanitarnim radom može da se bavi kao privatna ličnost.

Што би Вучић рекао, "у слободно време".
freehand freehand 14:15 18.05.2017

Re: Magla

Он је политичар, а моментално је председник општине. (Сутра се може наћи на желу било ког ресора као "експерт опште праксе".)

E? A možda je sportista, a momentalno predsednik opštine?
Kakva ti je ovo ebesmislica?
Што би Вучић рекао, "у слободно време".

Volim kad se citira vučić, tu nema greške.
freehand freehand 14:19 18.05.2017

Re: Magla

Nebojsa Krstic
freehand
Da li sam ja ovo negde napisao?

Mnogo puta i na mnogo načina. I sa manje delikatnom argumentacijom od one kojom tebe časte tako obilato.


Misliš na satove, pašnjake i slično? U pravu si, to sam sve ja izmislio zahvaljujući svojoj prljavoj mašti.

Mislim, to su standardni motivi naprednjačke difamacije još iz 2011.
E sad, koliko ja razumem ti si daleko od socijaliste ili ne daj Bože komunističke ideje, pa ne razumem zašto je problem i sramota biti bogat?
Nisam čuo optužbu da je Šutanovac nešto ukrao, sem ako je ti sad ne izneseš i nečim potkrepiš.
Što se pašnjaka tiče mnogo sam puta čuo njegova objašnjenja koja su sasvim razumna i logična.
I to "pašnjak", sem u naprednjačkoj interpretaciji, ima veze samo sa katastrom a ne ni sa cenom ni sa bilo kakvom drugom pogodnošću.
Takođe, mislim da pančevačka skupština opštine, na primer, i danas leži na pareceli koja se vodi kao "pašnjak", dok najmanje pola južne industrijske zone nema ni blizu sve potrebne dokumentacije i hladno se može nazvati divljom gradnjom.
Al eto, pošto su to sve neinteresantne stvari a mi hrabri pričamo samo o moćnima - možda da progovriš neku o Vučićevom imovnom stanju, toj jadnoj garsonjeri slepljenoj uz ženin stan, ili o neplaćanju računa onomad, pa da malo izbalansiraš?
principessa_etrusca principessa_etrusca 14:26 18.05.2017

Re: Magla

freehand
Он је политичар, а моментално је председник општине. (Сутра се може наћи на желу било ког ресора као "експерт опште праксе".)

E? A možda je sportista, a momentalno predsednik opštine?
Kakva ti je ovo ebesmislica?

Бесмислица?

Председник општине није занимање, већ функција. Шапић је сада политичар (а некада је био спортиста).
Што би Вучић рекао, "у слободно време".

Volim kad se citira vučić, tu nema greške.

Па Вучић је тако водио своју председничку кампању, "у слободно време".
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 14:45 18.05.2017

Re: Magla

Mislim, to su standardni motivi naprednjačke difamacije još iz 2011.


Super bi bilo da je to samo naprednjačka difamacija. Bojim se da nije.

Mislim, nisam čuo optužbu da je Šutanovac nešto ukrao,


Lepota zloupotrebe funkcije jeste kad odradiš akciju "u skladu sa zakononom". Npr, dobiješ bespovratni kredit za razvoj vinogradarstva od pola miliona evra, a uopšte nemaš vinograd niti si se time ikad bavio. Al, Živković, je garantovano sve uradio "u skladu sa zakonom". kao što su mnoge demokrate ostvarile bogatstva na pašnjacima Beogara, a sve u "skladu sa zakonom". I naravno, ne samo demokrate.
bocvena bocvena 14:46 18.05.2017

Re: Magla

U ovo sam sasvim siguran. način rada je zaista sasvim jedinstven.

šta je sporno oko procedure u kojoj roditelj donese profakturu od klinike iz inostranstva sa cenom usluge i troškova i humanitarna organizacija skuplja baš tu cifru? 'ajmo ponovo - Novac koji se za određenog Korisnika prikupi, uplaćuje se direktno bolnici ili zdrastvenoj ustanovi koja pruža uslugu. Plaćanje se vrši isključivo preko računa na dospelu fakturu. Novac ne može da se podigne, niti sa njim da dođe u direktan kontakt, ni jedno fizičko lice, pa ni sam Korisnik ili roditelj Korisnika, to jest deteta.


ti, ako sumnjaš u finansijske ili druge malverzacije, napiši prijavu adekvatnoj inspekciji.ova kvazi zabrinutost, utuk na jovanu g, šapića i sl. je čisto politikanstvo.

Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 14:48 18.05.2017

Re: Magla

P.S.
Видим да користиш увредљиве речи.
То није лепо.
Као да ја теби да кажем -- Која си ти Вучићева дупеувлака???


Možeš slobodnoda govoriš sve što je u skladu sa tvojim uzrastom, nije to nikakav probem.

Moje pitanje za tebe jeste da mi objasniš ono što ja ne znam o radu fondacija, i što pitam, a ti tvrdiš da znaš i garantuješ da je sve u najboljem redu.
freehand freehand 14:48 18.05.2017

Re: Magla

Super bi bilo da je to samo naprednjačka difamacija. Bojim se da nije.

Ok. U čemu je problem sa posedovanjem Roleksa ako ga nisi ukrao?

Lepota zloupotrebe funkcije jeste kad odradiš akciju "u skladu sa zakononom". Npr, dobiješ bespovratni kredit za razvoj vinogradarstav od pola miliona evra, a uopšte nemaš vinograd niti si se time ikad bavio. Al, Živković, je garantovano sve uradio "u skladu sa zakonom". kao što su mnoge demokrate ostvarile bogatstva na pašnjacima Beogara, a sve u "skladu sa zakonom". I naravno, ne samo demokrate.

pažljivo sam slušao Šutanovca i koliko razumem on sa time što se parcela na kojoj je zidana zgrada u nkojoj i on ima porodični stan nema ništa.
Pa da te pitam onako kako ti druge voliš da pitaš: imaš li dokaze da je on nešto ukrao, prisvojio, zloupotrebio funkciju ili si samo hoš jedna petparačka hulja sa interneta?
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 14:59 18.05.2017

Re: Magla

šta je sporno oko procedure u kojoj roditelj donese profakturu od klinike iz inostranstva sa cenom usluge i troškova


Sporno je ono što sam napisao 18 puta, a evo da ponovim još jednom: koji stručnjak, organ, komisija, štagod, garantuje da je dotična klinika najbolje mesti za lečenje deteta i da su joj cene realne? Ko rodtitelje štiti od moguće prevare od strane neke strane klinike? Ko kontroliše medicinske procedure i njihovu umesnost? Ko se bavi daljim tokom lečenja deteta?

Ovo pitanje ne zahteva histerični amok, spin, psovku...ništa...samo jedan konkretan i kratak odgovor. U nedostatku tog jasnog odgovora ja zaključujem - NIKO. A zaista bih voleo da grešim.

ti, ako sumnjaš u finansijske ili druge malverzacije, napiši prijavu adekvatnoj inspekciji.ova kvazi zabrinutost, utuk na jovanu g, šapića i sl. je čisto politikanstvo.


Ne sumnjam. Pitam političara Šapića da objasni. Ne napadam, ne vređam, ne sumnjičim, ne imputiram...pitam. Njegov odgovor u kome nema odgovora, a ima uvrede, pretnje, omlovažavanja, homofobnih insinuacija, te propratna aktivnost Kurira, pa ove nesrećne osobe iz Vremena i armije maskiranih mentalno retardiranih siledžija na internetu, mi izaziva zebnju...a sada mi se, retroaktivno, javlja i sumnja.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 15:04 18.05.2017

Re: Magla

pažljivo sam slušao Šutanovca i koliko razumem on sa time što se parcela na kojoj je zidana zgrada u nkojoj i on ima porodični stan nema ništa.


Predivno.

Pa da te pitam onako kako ti druge voliš da pitaš: imaš li dokaze da je on nešto ukrao, prisvojio, zloupotrebio funkciju ili si samo hoš jedna petparačka hulja sa interneta?


nemam, kažem, ubeđen sam da je sve radio "u skladu sa zakonom", kao i generacija "demokrata" koja je u DS došla sa zakrpom na dupetu, a izašla iz njega kao nuvo riš.
freehand freehand 15:13 18.05.2017

Re: Magla

Predivno.

Kad se ovo prevede sa uličnog jeftinozajebatskog na jezik prava i ozbiljnih ljudikoji govore o tuđem poštenju to znači - šta tačno?
nemam, kažem, ubeđen sam da je sve radio "u skladu sa zakonom", kao i generacija "demokrata" koja je u DS došla sa zakrpom na dupetu, a izašla iz njega kao nuvo riš.

Mislim da bi Marijan Rističević bio maštovitiji sagovornik na istu temu. On se bar ne folira.
Ili Aleksandar martinović, on je bar otvoreno rekao da je bio budala i ispao magarac.
bocvena bocvena 15:29 18.05.2017

Re: Magla


Ovo pitanje ne zahteva histerični amok, spin, psovku...ništa...samo jedan konkretan i kratak odgovor. U nedostatku tog jasnog odgovora ja zaključujem - NIKO. A zaista bih voleo da grešim.

ništa o njegovom fondu ne znam, osim ovoga što sam pročitala. kapiram da je namerno formirana na taj način - bez ograničavajućih kriterijuma i dostupna svima - jer ima već dovoljno onih koji postavljaju razne uslove da se do pomoći dođe.

da potpuno banalizujem:

rfzo - da li će da umre? hoće. nema para.
fond rfzo - da li je operacija skupa i rezultat neizvestan? da. nema para.
(pa tako je svuda u svetu!)
šapić - ima neki doktor koji će da pokuša da leči. koliko košta? pokušaćemo da skupimo.

nešto ne vidim da je ovaj treći najveća pretnja po zdravstveni sistem u srbiji.

(šapić, uvređeni pojedinac koji ne može da pojmi da neko dovodi njegove dobre namere u pitanje me slabo zanima, kao ni tvoji motivi da se ovom temom baviš. od vas troje najviše cenim jovanu, a i ona se upljuvala u pravedničkom gnevu. ispade da su vaše lične sujete veće nego sama tema.)
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 16:01 18.05.2017

Re: Magla

ništa o njegovom fondu ne znam


To vidim...i to je jedino tačno od svega što tvrdiš.
bocvena bocvena 16:08 18.05.2017

Re: Magla

mda. ali sam pametna i funkcionalno pismena. i dve godine sam pomno pratila čitavu priču o lečenju bolesne dece u srbiji. pa mi se smučilo da stalno lupam o zid politike i "struke" koja sebi trpa pare u džepove, a nečiji životi su samo brojevi, dijagnoze i troškovi.

srećan rad!
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 17:00 18.05.2017

Re: Magla

mda. ali sam pametna i funkcionalno pismena. i dve godine sam pomno pratila čitavu priču o lečenju bolesne dece u srbiji. pa mi se smučilo da stalno lupam o zid politike i "struke" koja sebi trpa pare u džepove, a nečiji životi su samo brojevi, dijagnoze i troškovi.

srećan rad!


Ja i mislim da na bolesnoj deci niko ne bi smeo da trpa pare u džepove niti da pravi političku karijeru na iskoriščavanju njihove nesreće. Ne razumem šta je sporno.
medjutim92 medjutim92 18:56 18.05.2017

Re: Magla

Nebojsa Krstic
Lepota zloupotrebe funkcije jeste kad odradiš akciju "u skladu sa zakononom". Npr, dobiješ bespovratni kredit za razvoj vinogradarstva od pola miliona evra, a uopšte nemaš vinograd niti si se time ikad bavio. Al, Živković, je garantovano sve uradio "u skladu sa zakonom". kao što su mnoge demokrate ostvarile bogatstva na pašnjacima Beogara, a sve u "skladu sa zakonom". I naravno, ne samo demokrate.


Naravno, neki su tako i '99 dobili stanove po zakonu, ali zašto bi oni bili bitna tema..
karabasbarabas karabasbarabas 19:08 18.05.2017

Re: Magla

Nebojsa Krstic

Lepota zloupotrebe funkcije jeste kad odradiš akciju "u skladu sa zakononom". Npr, dobiješ bespovratni kredit za razvoj vinogradarstva od pola miliona evra, a uopšte nemaš vinograd niti si se time ikad bavio.


Ili npr kad dobijes pare za reklame od drzavnih firmi, a za uzvrat botujes za BAS partiju.
Na primer.
Npr.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 19:46 18.05.2017

Re: Magla

karabasbarabas
Nebojsa Krstic

Lepota zloupotrebe funkcije jeste kad odradiš akciju "u skladu sa zakononom". Npr, dobiješ bespovratni kredit za razvoj vinogradarstva od pola miliona evra, a uopšte nemaš vinograd niti si se time ikad bavio.


Ili npr kad dobijes pare za reklame od drzavnih firmi, a za uzvrat botujes za BAS partiju.
Na primer.
Npr.


Odlično...ajde napiši od kojih državnih firmi dobijam pare i koliko. A onda se potpiši.
principessa_etrusca principessa_etrusca 04:56 19.05.2017

Re: Magla

BebaOdLonchara
На крају се све своди да се средства прикупљају за децу чији су родитељи продорнији или боље умрежени, а не за ону где постоји већа медицинска потреба или је излечење извесније.

a kako znaš da je tako? kako znaš da nije umreženo i da ne postoji neki dobar sistem u tim mrežama, zajedno sa lekarima, možda sa nekim organizacijama po svetu koje rade upravo to umrežavanje, volonterski ili im se plati zajedno sa tom operacijom? tačno je da se ne zna, ali ne znači da se možda sve ne svodi na to što ti, takođe bez informacije o tome, misliš.

opet, da postoji neka domaća lekarska organizacija koja da savete i preporučuje...pa samo se seti lekarske komore koja brani svakog lekaca-ubicu pa će ti biti jasno zašto se roditelji odučuju da zaobiđu sistem. e taj sistem krstić zna vrlo dobro, pa mi je zato i ogavno što takvo pitanje postavlja baš on. ako je neko u situaciji da uradi nešto po tom pitanju, i konačno uradi nešto dobro u svom životu i za druge, eto to bi mogao da istraži, i pomogne da sistem za tu decu bude bolji.

Немам податак колико деце у Србији има идентичну дијагнозу као девојчица за чије је лечење прикупљен новац, али верујем да она није једина.

Где и како се лече друга деца?

Друштвене привилегије имају различите облике: неки родитељи имају новац, неки имају контакте и приступ медијима и фондацијама, а неки немају ниједно од тога. Нека болесна деца имају "некомпететне" родитеље који их воле и учинили би све за њих, али сами не знају како.

У функционалном друштву деца имају приступ здравственом систему и лечењу без обзира да ли њихови родитељи лечење на иностраној клиници могу да плате из свог џепа, имају контакте у медијима или пак не могу да склопе сувислу реченицу пред камерама.

Очекивање које бирачко тело има од изабраног политичара је да ради на стварању функционалног система, а спортисти, бивши спортисти, прве даме, принцезе и наравно корпорације могу да се кроз фондације баве појединачним случајевима.
stopalo stopalo 06:38 19.05.2017

Re: Magla

Nebojsa Krstic
da li ti je poznata adresa?


Ta fondacija je katastrofa, ali je zanimljivo da je svesno ignostisana od strane lite koja je izabrala Nikolića. Pritom, Nikolić nije na tako vulgaran način iskorišćavao njen rad. I treće, ta se fondacija nije bavila lečenjem dece u inostranstvu i ne mopže da posluži za relativizovanje teme o kojoj je reč.


nisam stigao juce ali ipak da ne ostane neodgovoreno

svako je u ovom cirkusu odabrao temu koja ga interesuje

meni je najzanimljivije bilo insistiranje na principima

pogotovo na principima odvajanja politicke od humanitarne funkcije

kao sto mozes da pogledas ni u jednom od svojih postova se nisam bavio tvojim pravom (koje je valjda se podrazumeva nesporno) da trazis odgovore na nbeka pitanja

moje pitanje tebi je samo zasto, isto tako principijelno, nikada nisi trazio odgovore na pitanja funkcionisanja fondacije dragice nikolic?

valjda je jasno da je transparetnost prikupljanja i trosenja sredstava tog fonda isto tako vazna za tzv pristojnu srbiju?

a sto se tice elite koju si gore pomenuo, ona je makar konzistentna. ne pita nista ni sapica ni dragicu

Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 10:57 19.05.2017

Re: Magla

principessa_etrusca
BebaOdLonchara
На крају се све своди да се средства прикупљају за децу чији су родитељи продорнији или боље умрежени, а не за ону где постоји већа медицинска потреба или је излечење извесније.

a kako znaš da je tako? kako znaš da nije umreženo i da ne postoji neki dobar sistem u tim mrežama, zajedno sa lekarima, možda sa nekim organizacijama po svetu koje rade upravo to umrežavanje, volonterski ili im se plati zajedno sa tom operacijom? tačno je da se ne zna, ali ne znači da se možda sve ne svodi na to što ti, takođe bez informacije o tome, misliš.

opet, da postoji neka domaća lekarska organizacija koja da savete i preporučuje...pa samo se seti lekarske komore koja brani svakog lekaca-ubicu pa će ti biti jasno zašto se roditelji odučuju da zaobiđu sistem. e taj sistem krstić zna vrlo dobro, pa mi je zato i ogavno što takvo pitanje postavlja baš on. ako je neko u situaciji da uradi nešto po tom pitanju, i konačno uradi nešto dobro u svom životu i za druge, eto to bi mogao da istraži, i pomogne da sistem za tu decu bude bolji.

Немам податак колико деце у Србији има идентичну дијагнозу као девојчица за чије је лечење прикупљен новац, али верујем да она није једина.

Где и како се лече друга деца?

Друштвене привилегије имају различите облике: неки родитељи имају новац, неки имају контакте и приступ медијима и фондацијама, а неки немају ниједно од тога. Нека болесна деца имају "некомпететне" родитеље који их воле и учинили би све за њих, али сами не знају како.

У функционалном друштву деца имају приступ здравственом систему и лечењу без обзира да ли њихови родитељи лечење на иностраној клиници могу да плате из свог џепа, имају контакте у медијима или пак не могу да склопе сувислу реченицу пред камерама.

Очекивање које бирачко тело има од изабраног политичара је да ради на стварању функционалног система, а спортисти, бивши спортисти, прве даме, принцезе и наравно корпорације могу да се кроз фондације баве појединачним случајевима.


Mogu samo da čitam i učim.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 11:07 19.05.2017

Re: Magla

kao sto mozes da pogledas ni u jednom od svojih postova se nisam bavio tvojim pravom (koje je valjda se podrazumeva nesporno) da trazis odgovore na nbeka pitanja

moje pitanje tebi je samo zasto, isto tako principijelno, nikada nisi trazio odgovore na pitanja funkcionisanja fondacije dragice nikolic?


Odgovorio sam negde, ali sad više ne znam gde.

Predsednikova supruga nije funkcioner, ona je član porodice, za razliku od šapića koji je funkcioner.
Predsednikova supruga svuda u svetu se bavi humanitarnim radom.
Kod konkretne predsedniokove supruge, dakle, nije problem samo bavljenje, problem je netransoparentnost skupljenih sredsyava, o čemu se pisalo.

No, kažem, Nikolić nije jahao na "humanizmu". Nije ga zloupotrebljavao, nikad nije kad ga neko kritikuje govorio: "Vi napadajući mene, pokazujete da mrzite decu?"

Tako da je tema supruge bila samo pravne prirode. Ja nisam pravnik. Pretpostavljam, da Vesna Pešić i Srbijanka Turajlić, koje su glasale za Dragicu, takođe nisu reagovale jer nisu pravnice.Za razliku od njih, ja ne mislim da sam savest čovečanstva. Naime, ja nisam reagovao na milion stvari. Reagujem ponekad, kad mi se nešto učini problematičnim, a kad oni koji misle da jesu "kolektivna savest", a u stvari su obični foliranti - aplaudiraju i bivaju oduševljeni što se neki manipulator predstavlja kao humanitarac.
jezda92 jezda92 12:01 19.05.2017

Re: Magla

Na sva pitanja postoji 1 odgovor: fondacija nije RZZo ili slično i ne plaća niti pravi prioritetnu listu korisnika. Korisniku se sav novac koji je skupljen tako što se vršila promocija svakog konkretnog korisnika ponaosob, sliva na račun koji je namenski otvoren, a onda se tehnički novac prebacuje po profakturama koje je korisnik prikupio. Provera se vrši samo u smislu onemogućavanja zloupotrebe kao što bi bio lažni slučaj bolesti (medicinska validana dokumentacija i obrazloženja)a roditelji i lekari koji se ovde brinu o pacijentu preporučuju ustanovu za lečenje. Znači - nema "trijaže", nema liste prioriteta, nema procene ugentnosti i ne postoji takva instanca. Svakako da ovaj način nije apsolutno lišen problema, ali jesu svedeni na najmanju moguću meru. Postoji i ovaj link:
http://www.budihuman.rs/Pomogli-smo/212.html
gde se vide slučajevi uspešno izlečenih pacijenata.
Razumem da tvoje pitanje nije maliciozno. Razumem da si kao lekar upućeniji od nas laika (ja sam recimo inženjer) za ovu oblast, samo ne razumem zašto nisi prvo napisao npr jedan tekst recimo ovde, gde bi izneo sve svoje nedoumice, nego si jednim tvitom praktično sam ti napravio politizaciju problema. I takođe razumem da ništa bolji u ovom smisli nisu bili prethodnici na vlasti, ali je takođe jasno da ovi nisu bolji od prethodnika. Kad se uplaćuju milioni iz budžeta na račun fudbalskih klubova, a ovakve se stvari finansiraju donacijama, onda jeste očekivana reakcija javnosti blago je reći, negodovanje i nezadovoljstvo.


Pošto sam ja na tom sajtu potražio odgovore, a nisam našao, molim te da mi ti pomogneš:

Kako se vrši trijaža dece koja će biti poslata u inostranstvo i po kom transparentnom kriterijumu? Ko procenjueje stepen urgentnosti pacijenata?

Ko vrši izbor inostrane bolnice i po kom kriterijumu? Kako se plaća bolnicama?

Koje stručno telo vrši evaluaciju procedura koje te strane bolnice vrše?

Ko vrši procenu da je iznos koji inostrane bolnice traže realan?

Ko štiti roditelje, medicinske laike, odmoguće prevare, to jest, ko proverava da je tretman koji dete dobije upravo ono što je njihovom detetu potrebno, a ne palijativno zbrinjavanje koje će samo kratkoročno popraviti stanje, posle koga će dete biti vraćeno kući i zaboravljeno, a fokus javnosti okrenut ka novom slučaju?

Gde je izveštaj o rezultatima lečenja do sada?

Što se tiče finansijskog aspekta funkcionisanja Fondacija, ugovora sa provajderima oko slanja SMS-a (odlazećeg i povranog - u kome se Šapić zahvaljuje na donaciji) postoje još brojna pitanja koja bi mogla da se postave...ali, zadržimo se na onima iz oblasti medicine.

Ova pitanja ne postavljam maliciozno, zaista me zanima sve to.

Zato, ako bi ti bio ljubazan da mi odgovore na ova pitanja pronađeš na sajtu fondacije i linkuješ, bio bih ti zahvalan i ne bih više imao razloga za brigu i zapitanost.




stopalo stopalo 12:48 19.05.2017

Re: Magla

Predsednikova supruga nije funkcioner, ona je član porodice, za razliku od šapića koji je funkcioner.


ok, sada se vec vrtimo u krug

pa sve one firme o kojim je direktivu da pise (i istu takvu da prekine) dobio blic nisu sigurno dragicini prijatelji?

ako to ne znas, nemoj dozvoljavati da te potpisuju kao politickog analiticara

to, makar, svi koji su blizu politike u srbiji znaju, (kao sto se znalo za sve "poslovne partnere" demokrata)

*cisto da ne bude zabune - poslovni partner je firma koja dolaskom odredjene garniture odjednom postaje "vrhunska" da bi smenom vlasti svoje mesto prepustila drugom str-u da bude "vrhunski"

Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 14:54 19.05.2017

Re: Magla

Predsednikova supruga nije funkcioner, ona je član porodice, za razliku od šapića koji je funkcioner.


ok, sada se vec vrtimo u krug

pa sve one firme o kojim je direktivu da pise (i istu takvu da prekine) dobio blic nisu sigurno dragicini prijatelji?


Ne razumem šta mi govoriš. Da Toma u svom radu ima ozbiljnih propusta? Idi?! Ko bi to rekao? I to govoriš meni koji o njegovom delovanju misli sve najgore.

Ja mislim da je to sa Dragicom bio najmanji problem vezan za Nikolićevo predsednikovanje. O onom što su bili ozbiljni problemi pisao sam, ima na blogu barem desetak tekstova o tome. Za te sitnice oko fnjegove fondacije, nadao msam se, progovoriće oni koji su ga hvalili dok sam ja govorio da je njegov izbor loša ideja. Nažalost nisu.

No, takav kakav je, Nikolić nije ni približno zloupotrebljavao aktivnosti svoje supruge kao što radi Šapić sa svojom "fondacijom".

PS. Imam ja za tebe pitanje. Što se ti ne predstaviš imenom i prezimenom, može i slikom, i što ti ne pišeš protiv Dragice ili koga god? Što čekaš da to ja uradim?
freehand freehand 15:12 19.05.2017

Re: Magla

No, takav kakav je, Nikolić nije ni približno zloupotrebljavao aktivnosti svoje supruge kao što radi Šapić sa svojom "fondacijom".

Šta je tačno Šapić zloupotrebio sa svojom fondacijom?
Za te sitnice oko fnjegove fondacije, nadao msam se, progovoriće oni koji su ga hvalili dok sam ja govorio da je njegov izbor loša ideja. Nažalost nisu.

Ili drugi državni organi?
Pa progovorili su, kroz Pink i Informer u onih par dana kad je pokušao da se kandiduje ponovo.
Pa su odjednom ućutali.
Imaš li neku ideju zašto se to tako desilo?
stopalo stopalo 17:54 19.05.2017

Re: Magla

ok meni je dosta ringispila, odoh na flipere

PS. Imam ja za tebe pitanje. Što se ti ne predstaviš imenom i prezimenom, može i slikom, i što ti ne pišeš protiv Dragice ili koga god? Što čekaš da to ja uradim?


jedini razog mog javljanja je tvoje moralisanje oko ucesca politicara u humanitarnim aktivnostima

i jedino sto sam pokusavao je da te pitam kako ti takve zloupotrebe do strane predstavnika vlasti ne smetaju podjednako kao od predstavnika opozicije

na kraju zavrsimo sa time zasto ja maltretiram crnce???

sto bi rekao braja - samo ti radi svoj posao

ali nemoj da ocekujes da svi dele tvoje moralne vrednosti
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 18:31 19.05.2017

Re: Magla

i jedino sto sam pokusavao je da te pitam kako ti takve zloupotrebe do strane predstavnika vlasti ne smetaju podjednako kao od predstavnika opozicije


Zato što nekako kapiram da postupke vlasti treba da tretiraju oni koji su tu vlast doveli. A mogu i oni koji su joj aplaudirali. Na blogere mislim.

na kraju zavrsimo sa time zasto ja maltretiram crnce???



Ne znam da li ih maltretiraš. Znaću kad se predstaviš. I kad tako potpisan imenom i prezimenom napišeš svoj stav o bilo čemu na svetu. Umesto što mene pitaš šta sam napisao ja. Možeš slobodnouz svoje ime i sliku da napišeš i šta si ti sve više i bolje uradio od mene.

sto bi rekao braja - samo ti radi svoj posao


Ja kad bih napisao tebi da nastaviš da radiš svoj posao...osećao bih se kao idiot. A tebi i Braji je to vrhunsko dostignuće.
stopalo stopalo 18:42 19.05.2017

Re: Magla

Zato što nekako kapiram da postupke vlasti treba da tretiraju oni koji su tu vlast doveli.


znaci ti tretiras opoziciju zato sto si je ti tamo doveo?

potpisan imenom i prezimenom


ajde jos uvedi partizane i cetnike, pa da ovo bude kao i svaki drugi blog

Ja kad bih napisao tebi da nastaviš da radiš svoj posao...osećao bih se kao idiot. A tebi i Braji je to vrhunsko dostignuće.


alsimigasukno. a imam i klempave usi
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 19:44 19.05.2017

Re: Magla

Zato što nekako kapiram da postupke vlasti treba da tretiraju oni koji su tu vlast doveli.


znaci ti tretiras opoziciju zato sto si je ti tamo doveo?


Ako sam je ja odveo u opoziciju, pre toga sam je doveo na vlast...tako da je sve OK.
sevarlica sevarlica 11:06 20.05.2017

Re: Magla

I stotina sličnih na kojima veliki Ja leči, brani, hrani, daje - i sve državno, pošto jadan ništa svoje lično nema?


Ima i on nešto svoje, nemoj tako. On ima brata, a brat ima sve što treba.
Filip Mladenović Filip Mladenović 14:13 18.05.2017

Moralno rasulo savremene Srbije!

Svi ti tvitovi, tabloidi, glupirity programi... su lešinari normalne, uljuđene, solidarne i
odgovorne Srbije.

Postojanje SMS poruka za spas života ljudskih bića ili za njihovo ozdravljenje je zadnja linija odbrane te normalne, uljuđene, solidarne i odgovorne Srbije.

A što se tiče "brige" za cenu spasa deteta XY, što nijedna vlast posle zločinačkog Miloševićevog režima nije donela i primenila Zakon o poreklu imovine?

Evo i ovaj AV režim mesecima obećava taj zakon, pa NIŠTA!?

Zašto? Zato što su svi režimi u Srbiji, od 1991. godine do danas u osnovi mafijaškog, pljačkaškog i ratno-profiterskog karaktera!
zilikaka zilikaka 21:03 18.05.2017

Bravo Krlo!

Tema "humanitarnog aktivizma" postala je IN tek kasnije, po mom skromnom, ali neretko tačnom mnjenju, kada su određeni političari u pokušaju, nevični poslu za koji su se uhvatili, shvatili da je "humanizam" izvanredan način za ličnu promociju,






kad god vidim funkcionera koji vrši bestidnu samopromociju na tuđoj nesreći i kad vidim onog što svako ozbiljno pitanje izbegava krijući se iza bolesne dece, osetim neprijatnost, ali postanem i jako sumnjičav prema motivima takvog delije




Ako si mu i rekao!

Sad da vidim da te neko nazove ...uvlakačem!
severine severine 23:37 18.05.2017

Nusproizvod

Zloupotreba koja ide uz humanost je nusproizvod današnjice. Sve u vezi novca treba da je javno, a izgleda da je to još i najlakše kontrolisati. Ostale vrste zloupotreba, one vezane za postupke nije moguće kontrolisati. To je u domenu morala.
Čemu tolika hajka, kao da si dirnuo u osinjak.
Mislim da je odgovor preopširan i da je dato mnogo na važnosti gore navedenoj ličnosti.

Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 23:41 18.05.2017

Re: Nusproizvod

Mislim da je odgovor preopširan i da je dato mnogo na važnosti gore navedenoj ličnosti.


Odgovor uopše nije pisan navedenoj ličnosti.
severine severine 23:57 18.05.2017

Re: Nusproizvod

Citiranje njenih rečenica kroz obraćanje javnosti tumačim kao odgovor.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 00:02 19.05.2017

Re: Nusproizvod

severine
Citiranje njenih rečenica kroz obraćanje javnosti tumačim kao odgovor.

Pa jeste odgovor, ali ne njoj jer njene rečenice nisu njene...to je skup opštih mesta koje gomila maskiranih idiota već danima piše po internetu. Nije ona u stanju da smisli čak ni budalaštinu nego kompilira ono što pokupi.
hoochie coochie man hoochie coochie man 00:04 19.05.2017

Re: Nusproizvod

Odgovor uopše nije pisan navedenoj ličnosti.


Odgovor Jovani Gligorijević nije Odgovor Jovani Gligorijević.

Samo mi zanimnjivo :)
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 00:08 19.05.2017

Re: Nusproizvod

hoochie coochie man
Odgovor uopše nije pisan navedenoj ličnosti.


Odgovor Jovani Gligorijević nije Odgovor Jovani Gligorijević.

Samo mi zanimnjivo :)


Ona je samo opšte mesto, foliranje, poza zabrinutosti, Borka Pavićević u pokušaju. nadmenost praznine.
pape92 pape92 00:41 19.05.2017

to što su pitanja kratka...

...samo znači da odgovori moraju da budu dugački.

Nebojša Krstić postavlja pitanja koja su, složili smo se, opravdana. (Onaj članak u Vremenu jeste nesnosan. Sramotan isto tako. Šapićeva reakcija je bedna). Mislim da se na većinu njih može dati odgovor. Neophodno ih je razvrstati. Takođe je neophodno biti opširan.

Kako se obezbedtiti od prevare? Nikako. Ako je bilo prevare, ona se utvrđuje posle čina prevare, ne pre čina prevare, jer pre čina prevare ne znamo da je prevara prevara. Prikupljanje novca je legitimna stvar ukoliko je razlog legitiman odnosno ako je u okviru zakonske regulative. Da li su ljudi prevareni - novac ukraden pomoću lažnih računa, usluga ne odgovara navedenoj itd, utvrđuje policija. Naravno, nakon čina. Po prijavi ili na osnovu vlastitih indicija. Policija takođe može angažovati veštake svih struka, u ovom slučaju lekarske, radi utvrđivanja činjenica. Kako smanjiti mogućnost prevare? Tako što kao nosioci humanitarne akcije stoje ljudi od poverenja, po pravilu su to javne ličnosti koji bi od te prevare imali mnogo više da izgube nego da dobiju. Istovremeno, takvi da im se može verovati da umeju da izaberu saradnike na projektu koji su sposobni da ga izvedu a da sami ne budu prevareni. Takođe je neophodno da projekat bude transparentan. Ovoliki su troškovi, ovoliki je naš honorar ako nije sav rad volonterski.
Ukoliko nisu takvi (slučaj Rebrača), lovi ih policija. Možemo u nju imati poverenja ili ne, ali nema druge.

Kako se uveriti da je predložena metoda lečenja ispravna? Ukoliko je reč o drastičnim nepravilnostima (npr samo paliativno lečenje namesto lečenja bolesti), neispravna metoda lečenja se podvodi pod prevaru, pa je rešava policija uz pomoć veštaka. Ukoliko je reč o izboru najboljeg mogućeg, pri tom i najekonomičnijeg izbora, a da nije na uštrb lečenja, dakle situacije u kojoj imamo kliniku A i kliniku B, obe dobar izbor, ali ima detalja, tada se treba pomiriti da nema mogućnosti regulacije. Korisno bi bilo po tom pitanju imati mišljenje domaćih lekara, ali to mišljenje ne može biti obavezujuće jer se time obesmišljava projekat prikupljanja novca, koji se i radi jer lečenje nije bilo moguće preko zdravstvenog sistema (gde su naravno potrebna mišljenja i preporuke). Osim toga, otvorilo bi mogućnosti korupciji. Opet, takvo neobavezujuće mišljenje domaćih lekara bi sigurno bilo podstrek onima koji doniraju, i svakako je korisno imati ga.

Koji je kriterijum po kome se nekom dodeljuje pomoć? On ne postoji, i nije moguće da postoji. Upravo kako je neko i rekao, do pomoći dolaze oni najočajniji i najprodorniji. Ono što je bitno je da li je takva pomoć potrebna, ne da li je potrebna još nekome, jer sigurno jeste. Možda je zaista nekom i potrebnija. Možda bi te iste pare nekom sigurno spasile život, a u konkretnom slučaju ga samo možda spasavaju. No, to ponovo podrazumeva lekarska mišljenja i komisije. Takođe je iz istog razloga nemoguće praviti liste prioriteta. Tačnije, bilo bi moguće, ali takva humanitarna organizacija (koja bi imala fond, pa sa liste prioriteta napravljenog u saradnji sa zdravstvenim sistemom uzimala pacijente) kod nas ne postoji. (Ili postoji pa ja ne znam). Da li bi bilo dobro da postoji? Bilo bi odlično. Da li bi samo takvim humanitarnim organizacijama trebalo dozvoliti rad, a ostalim ne?

Ko da skuplja novac? Iako naizgled najjednostavnije (odgovor: bilo ko, ko mu brani) ovo pitanje je najdiskutabilnije. Lično (dakle na ličnom nivou, ne kao nešto što obavezno predlažem i kao princip) se slažem sa Krstićevim mišljenjem da, hajde da kažemo nije dobra praksa, ne da bi je trebalo zabraniti, ali da škripi kada to rade političari koji izlaze na izbore, i čiji opstanak direktno zavisi od popularnosti. Ne mogu da branim ovo mišljenje do kraja. Činjenica je da iza ovakvih projekata mora da stoji neko poznat, pri tom neko ko odaje utisak da mu se može verovati. Takođe, da je sposoban da angažuje prave i poštene ljude koji će projekat da iznesu. Motivi možda ne bi trebalo da nas se tiču, čak i kada je reč o političarskom prikupljanju poena popularnosti. U svakom slučaju bilo koje glumačko ili sportsko, pa i dinastičko ime, kakvih je dovoljno, ne izaziva dizanje obrve kao što to izaziva ime političara. Sa druge strane, ako mi kažete da pare za lečenje ne bi bile skupljene bez evo sad Šapića, sve što imam da kažem je, pa dobro onda neka ga i Šapić. Samo da se zna da zbog tog čina ne treba za njega da se glasa. Ni da se ne glasa. Nego zbog drugih činova.

To bi ustvari bilo sve.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 00:55 19.05.2017

Re: to što su pitanja kratka...

To bi u stvari bilo sve.


Hvala ti, vrlo si mudro analizirao stvar.

Što se političara himanitaraca tiče, ja bih svakako zabranio funkcionerima da imaju svoje fondacije jer se postavlja pitanje zloupotreba, korišćenja nesreće u promo svrhe i skrivanja iza dece (kao što to sad imamo prilike da gledamo)...To ne znači da oni ne bi smeli da učestvuju u humaniratnim akcijaama ako ih neko pozover i kad je to za opšte dobro...Recimo, RTS, napravi akciju prikupljanja novca za neku svrhu, pozove u studio, glumce, pevače, sportiste, pa i političare...to je sve sasvim u redu. Ali ako finkcioner svoj mandat pretvori u humaniratni rad, postavlja se pitanje što je on pametniji od drugih? Zašto bi neki funkcioner donosiio nepopularne odluke, sastajao se s Tačijem, smanjivao penzije, izvinjavao se za srpske zločine itd...dok drugi radi samo ono što mu diže popularmost, samo se bavi decom...da li je to OK, da li je fer, da li je na koncu korisno za društvo? Da li bi bilo dobro da svi ministri u vladi otvore fondacije i da krenu da prikupljaju pomoć? Pa na šta bi to ličilo? E, ako to ne valja za sve, onda ne valja ni kad to radi jedan.
jezda92 jezda92 12:44 19.05.2017

Re: to što su pitanja kratka...

Nebojsa Krstic
To bi u stvari bilo sve.


Hvala ti, vrlo si mudro analizirao stvar.

Što se političara himanitaraca tiče, ja bih svakako zabranio funkcionerima da imaju svoje fondacije jer se postavlja pitanje zloupotreba, korišćenja nesreće u promo svrhe i skrivanja iza dece (kao što to sad imamo prilike da gledamo)...To ne znači da oni ne bi smeli da učestvuju u humaniratnim akcijaama ako ih neko pozover i kad je to za opšte dobro...Recimo, RTS, napravi akciju prikupljanja novca za neku svrhu, pozove u studio, glumce, pevače, sportiste, pa i političare...to je sve sasvim u redu. Ali ako finkcioner svoj mandat pretvori u humaniratni rad, postavlja se pitanje što je on pametniji od drugih? Zašto bi neki funkcioner donosiio nepopularne odluke, sastajao se s Tačijem, smanjivao penzije, izvinjavao se za srpske zločine itd...dok drugi radi samo ono što mu diže popularmost, samo se bavi decom...da li je to OK, da li je fer, da li je na koncu korisno za društvo? Da li bi bilo dobro da svi ministri u vladi otvore fondacije i da krenu da prikupljaju pomoć? Pa na šta bi to ličilo? E, ako to ne valja za sve, onda ne valja ni kad to radi jedan.


Dobro u redu, ali zar onda ne bi sa indignacijom komentarisao Feketić i poplave 2014? Zar to nije takođe neophodno zabraniti, da političari koji su na vlasti zloupotrebljavaju tu okolnost i zloupotrebljavaju nesreću, pa time ubiraju jeftine političke poene? Hajde molim te reci, da li je to fer i u redu?
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 14:56 19.05.2017

Re: to što su pitanja kratka...

Dobro u redu, ali zar onda ne bi sa indignacijom komentarisao Feketić i poplave 2014?


Nemoj da se ljutiš ali ovakvu paralelu može da povuče samo ordinarni glupak. Kada se desi nesreća, elementarna, kakvagod, posao je predstavnika vlasti da budu na licu mesta.
Kazezoze Kazezoze 15:07 19.05.2017

Re: to što su pitanja kratka...

Nebojsa Krstic
Dobro u redu, ali zar onda ne bi sa indignacijom komentarisao Feketić i poplave 2014?


Nemoj da se ljutiš ali ovakvu paralelu može da povuče samo ordinarni glupak. Kada se desi nesreća, elementarna, kakvagod, posao je predstavnika vlasti da budu na licu mesta.

Da, zajedno sa TV kamerama, da se to uredno ovekoveči za potrebe naredne kampanje.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 15:51 19.05.2017

Re: to što su pitanja kratka...

Kazezoze
Nebojsa Krstic
Dobro u redu, ali zar onda ne bi sa indignacijom komentarisao Feketić i poplave 2014?


Nemoj da se ljutiš ali ovakvu paralelu može da povuče samo ordinarni glupak. Kada se desi nesreća, elementarna, kakvagod, posao je predstavnika vlasti da budu na licu mesta.

Da, zajedno sa TV kamerama, da se to uredno ovekoveči za potrebe naredne kampanje.


Sa TV kamerama, naravno. Građani treba da znaju šta rade oni za koje su glasali.
freehand freehand 15:55 19.05.2017

Re: to što su pitanja kratka...

Nebojsa Krstic
Kazezoze
Nebojsa Krstic
Dobro u redu, ali zar onda ne bi sa indignacijom komentarisao Feketić i poplave 2014?


Nemoj da se ljutiš ali ovakvu paralelu može da povuče samo ordinarni glupak. Kada se desi nesreća, elementarna, kakvagod, posao je predstavnika vlasti da budu na licu mesta.

Da, zajedno sa TV kamerama, da se to uredno ovekoveči za potrebe naredne kampanje.


Sa TV kamerama, naravno. Građani treba da znaju šta rade oni za koje su glasali.

Ja najviše volim onu sa detetom u naručju.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana