Društvo| Politika| Reč i slika

Slika i katarza

Nebojsa Krstic RSS / 08.09.2015. u 20:07

Naslov jedne vesti od pre dan-dva svojom me je skrivenom porukom uznemirila. Naslov glasi: Manuel Vals: "Slika utopljenog dečaka iziskuje hitnu akciju." kada sam je pročitao pomislio sam kako je istina da đavo leži u malim stvarima. Hitnu akciju međunarodne zajednice, sudeći po Valsovoj izjavi, ne iziskuje izbeglička kriza koja desetine hiljada ljudi nateruje u izbeglištvo i moguću pogibelj, već slika dečaka čiji je leš voda izbacila na neku tursku plažu. Da fotograf u datom momentu nije bio na tom mestu, da li bi bilo povoda za hitnu akciju iako bi masa izbeglica i dalje završavala na dnu Mediterana ili na budimpeštanskoj železničkoj stanici ako je uspela da preskoči ogradu od bodljikave žice?

No, budimo pošteni. Niti mogu, niti želim da tvrdim da gospodin Vals ne bi tražio hitnu akciju čak i da slika dečaka nije osvanula na naslovnim stranama mnogih evropskih listova. Možda i bi. Možda je slika olakšala njemu da reaguje, jer je posedovala toliko snažnu emociju da je svako onaj ko je video, a normalan je čovek, osetio grižu savesti i barem delić krivice za nesreću koja je zadesila čitav jedan narod. Možda je šok koji su građani doživeli, videvši dečaka u crvenoj košulji, pokrenuo katarzu koja će Manuelu Valsu i drugim evropskim i svetskim političarima pomoći da čitavu aktuelnu izbegličku dramu počnu da posmatraju manje birokratsko pravničkim očima, a više ljudskim.

Ono što je zanimljivo jeste da se sada očekuje da svet reaguje onako kako Srbija već jeste. Ne znam da li je ovo prvi takav slučaj u istoriji, ali prvi u mom životu svakako jeste. Novinar Andreas Ernst, u ciriškom dnevniku "Noje cirher cajtung" opisujući situaciju u Beogradu kaže da je on i dalje kosmopolitski grad, a da mnogi Beograđani "osećaju empatiju jer su i ranije dolazili u kontaks sa izbeglicama i znaju šta znači biti proteran". „No, odlučujuće je“, piše Ernst, „to što je vlada utvrdila jasnu liniju kada je reč o postupanju sa izbeglicama. Premijer Aleksandar Vučić je shvatio da će Srbija pozitivno da se izdvoji od svojih suseda ako se prema izbeglicama bude odnosila pristojno. A pošto vlada ima veliki uticaj na medije, i oni su se priključili toj liniji. Čak i bulevarska štampa donosi priče o sudbini izbegličke dece. To utiče na percepciju izbeglica u društvu. Na njihovo prisustvo se ne gleda kao na pretnju, već više kao na povod da se dokaže balkansko gostoprimstvo."

Ja se lično ne bih složio oko toga da Beograđani, Srbi, građani Srbije, ko god, pokazuju gostoprimstvo zbog vladinog uticaja na medije, ali to možda nije ni bitno.

Bitno je da je Srbija zemlja koja je iz sukoba devedesetih izašla kao realni gubitnik, ali još i više kao medijski gubitnik  jer je užasno snažna kampanja protutnjala kroz medije koji formiraju svetsko javno mnjenje ostavljajući svoje dugoročne posledice, ni malo dobre po Srbiju i njene žitelje. Mi smo ostali zapamćeni kao loši momci. Mi smo u predstavi onih koji ne znaju ništa o nama bili ubice, silovatelji, šovinisti, nacionalisti, ksenofobi, retrogradni element, neprijatelji slobode, nedemokrate, a za neke čak i genocidni narod. Koliko je sve to bilo plod negativne kampanje o nama, a koliko je posledica naših sopsvenih grešaka, zabluda i pogrešnih političkih poteza, i pre i posle 2000. godine, mogli bi o tome da debatujemo, ali čak ni to u ovom momentu nije važno. Važno je da je Vučić naslutio nešto, što i Andreas Erns vidi delimično, ali ne do kraja: mogućnost da potpuno izmenimo percepciju sveta o Srbiji i Srbima. Kažem naslutio, ali mislim - već preduzeo korake u tom pravcu, da se pobede ukorenjene predrasude, da se promene negativna opšta mesta o nama i da Sbija u vrednosnom smislu ponovo zauzme mesto među civilizovanim narodima, upravo ono koje joj je oduvek i pripadalo.

Kako može biti istina da smo šovinisti, ksenofobi i islamofobi ako smo jedina zemlja i jedini narod koji na izbeglice ne šaljemo ni vojsku, ni policiju, niti bacamo suzavac i šok-bombe? Kakvi smo to mi rasisti, ako naše majke, žene i sestre nose hranu i odeću u park pored Autobuske stanice do mere da to više nema gde da se smesti? Kakvi smo to mi nacionalisti kad u Srbiji samo jedna jedina, i to sasvim minorna i marginalna stranka, mrmlja kroz zube besmislicu o gradnji ograde prema Makedoniji? Opozicija, onaj građanski i demokratski deo, naravno, nije smogao snage da pohvali Vučićevu politiku prema izbeglicama, zaključivši su da je bolje da se prave mrtvi i da barem tako ne prave štetu. Naravno, nisu osetili ni da je sad trenutak da Srbija pozitivno utiče na svoj imidž i i učini ključni napredak u smislu poboljšanja međunarodnog ugleda, niti da je to nešto što bi i njih moglo da se tiče i čemu bi mogli da doprinesu. Ovo je, po mom mnjenju, posledica njihovog suštinskog nerazumevanja politike i njene svrhe. Naime, u fudbalu ili košarci, dobro je kada moj klub daje golove, loše je kada to čini neki drugi. U državnoj politici, dobro je kada bilo ko daje gol u korist Srbije. Baš kao što je dobro da košarkaš iz kluba za koji ne navijam postigne trojku kada igra za reprezentaciju. Ako to razumemo kada je sport u pitanju, kako ne razumemo kada je u pitanju država?

 

Objavljeno u Politici, 8.9.2015. 

 



Komentari (126)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

niccolo niccolo 20:16 08.09.2015

Pa valjda

treba da im pomažemo zato što je to ljudski, a ne zato što je medijski korisno? Ili ko ih jebe u suštini, bitno da mi ispadnemo kul u medijima?
docsumann docsumann 21:19 08.09.2015

Re: Pa valjda

niccolo
treba da im pomažemo zato što je to ljudski, a ne zato što je medijski korisno? Ili ko ih jebe u suštini, bitno da mi ispadnemo kul u medijima?


upravo!

jbt, pa to kao u kvantnoj mehanici, događaji postoje samo pod okom kamere. samo ono što je snimljeno se dogodilo.

Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 21:52 08.09.2015

Re: Pa valjda

niccolo
treba da im pomažemo zato što je to ljudski, a ne zato što je medijski korisno? Ili ko ih jebe u suštini, bitno da mi ispadnemo kul u medijima?


To i jeste dilema. Šta je Manuela Valsa nateralo na "hitnu reakciju"? Događaj ili slika događaja?
niccolo niccolo 05:36 09.09.2015

Re: Pa valjda

Šta je Valsa nateralo na reakciju (i kakvu) je pitanje za Valsa. Šta svakoga od nas tera na reakciju (i kakvu) je pitanje za svakoga od nas. Ne mora nas ograničavati Valsova reakcija u izboru naše, zar ne?
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 05:58 09.09.2015

Re: Pa valjda

Šta je Valsa nateralo na reakciju (i kakvu) je pitanje za Valsa


Važi.

Šta svakoga od nas tera na reakciju (i kakvu) je pitanje za svakoga od nas


Važi.

Ne mora nas ograničavati Valsova reakcija u izboru naše, zar ne?


Ne mora. Ovaj se blog ne bavi izborom vaše reakcije.
hoochie coochie man hoochie coochie man 20:21 08.09.2015

.....

jedina zemlja i jedini narod koji na izbeglice ne šaljemo ni vojsku, ni policiju, niti bacamo suzavac i šok-bombe?


Opet jedini, opet mimo sveta?

A to što smo mimo sveta bi trebalo da nam podigne ugled kod tog istog sveta mimo kog smo?

Ne štima ti logika o nekom velikom podizanju ugleda, ne znam da li smo podigli ugled kod recimo Mađara, da li oni maštaju o tome da se njihova država prema izbeglicama postavi kao naša.

To o ugledu, a o odnosu prema izbeglicama, pa u redu je, s tim da država mora da bude oprezna, i da pre svega vodi računa o svojim, a tek posle toga o tuđim građanima.
Zato i postoji, uostalom.
predatortz predatortz 20:24 08.09.2015

Re: .....


To o ugledu, a o odnosu prema izbeglicama, pa u redu je, s tim da država mora da bude oprezna, i da pre svega vodi računae o svojim, a tek posle toga o tuđim građanima.


Ne hvale magare zbog lepote i pameti, hvale ga kad planiraju da ga dobro natovare...
escherichije_colic escherichije_colic 20:42 08.09.2015

Re: .....

predatortz


Ne hvale magare zbog lepote i pameti, hvale ga kad planiraju da ga dobro natovare...


Ima i ono "ne zovu magarca na svadbu da kolo vodi nego da vodu nosi".

escherichije_colic escherichije_colic 20:46 08.09.2015

Re: .....

hoochie coochie man


Opet jedini, opet mimo sveta?



milojep milojep 21:35 08.09.2015

Re: .....

escherichije_colic
hoochie coochie man


Opet jedini, opet mimo sveta?





Nište jadnije nisam skoro video od ove snimateljke!?!
looping looping 05:20 09.09.2015

Re: .....

milojep
escherichije_colic
hoochie coochie man


Opet jedini, opet mimo sveta?





Nište jadnije nisam skoro video od ove snimateljke!?!

mariopan mariopan 07:26 09.09.2015

Re: .....

predatortz

To o ugledu, a o odnosu prema izbeglicama, pa u redu je, s tim da država mora da bude oprezna, i da pre svega vodi računae o svojim, a tek posle toga o tuđim građanima.


Ne hvale magare zbog lepote i pameti, hvale ga kad planiraju da ga dobro natovare...

Управо тако.
А мене брине да ће ово магаре да натоваре више него што може да понесе јер се сам гура у прве редове славе ради?

Људима се помаже јер су то људи у невољи и не могу да кажем да ми није драго што се са избеглицама поступа пристојно.....али....јуче гледам слике из воза код Суботице...сви момци у вагону пуше, пикавци на све стране....где је та полиција да уведе ред и натера и избеглице да поштују законе и имовину земље у којој су?

Колико смо далеко од хаоса који тренутно гледам на грчкој тв где острво Лезбос тоне у безакоње и хаос са којим се нико не може изборити?
Није се грчка полиција тукла са избеглицама зато што мрзи избеглице него зато што је маса њих кренула у физички обрачун са домаћинима и било их је много више од полиције. Прави стампедо људи решених да сами узму и оно што им домаћини не могу дати. Сваког дана крећу трајекти којим их пребацују до Атине па преко Македоније - до нас.

Требало је ТУ слику да видите па да знате да је ово заиста превише за земљу која је већ много избеглица удомила и не може више а не само критиковати их по сликама из медија.

Шта ћемо ми кад не будемо могли више? Хоћемо ли и даље бити тако добри и по коју цену?

Да ли је ово наше магаре свесно да се у овим ситуацијама двоструко више пажње мора посветити сопственој земљи и својим грађнима, учврстити правила понашања и натерати све да поштују ред и законе не би ли се сви спасли, и ми и они?

и да ли је он способан за то?

Сумњам да јесте.
emsiemsi emsiemsi 13:09 10.09.2015

Re: .....

milojep

...
Nište jadnije nisam skoro video od ove snimateljke!?!

Ова сниматељка је најобичније огавно нацистичко ђубре.
nim_opet nim_opet 19:17 10.09.2015

Re: .....

.где је та полиција да уведе ред и натера и избеглице да поштују законе и имовину земље у којој су?


Isto tamo gde je kada treba gradjane Srbije da postuju zakone i imovinu zemlje u kojoj su.
mariopan mariopan 08:29 11.09.2015

Re: .....

nim_opet
.где је та полиција да уведе ред и натера и избеглице да поштују законе и имовину земље у којој су?


Isto tamo gde je kada treba gradjane Srbije da postuju zakone i imovinu zemlje u kojoj su.

Пију кафу у неком кафићу, за џабе?

Да сам ја запалила у аутобусу или возу сами путници би ме шутнули напоље...а ако нећу да угасим или изађем зачас би ме склептала интервентна јединица у скафандерима и глед'о би ме на Дневнику упаковану ко саламу између два маскирана набилдована специјалца.........уз пратећи коментар да нам Премијер хвала Му, уводи ред у држави....али кад су то угрожене избеглице само нека пуше, нека газе опушке по поду, нека прогоревају седишта...имамо ми параз купићемо боље возове кад се ови упропасте?

Шта ће бити када њих буде много више него оних двадесеатк у том вагон, а биће их? Који ред ће они да нам заведу пошто наш ред више не важи? И неће само да пуше где није дозвољено.....шта онда?

О томе причам.
milojep milojep 20:39 08.09.2015

Dvostruka igra

Mi smo u predstavi onih koji ne znaju ništa o nama bili ubice, silovatelji, šovinisti, nacionalisti, ksenofobi, retrogradni element, neprijatelji slobode, nedemokrate, a za neke čak i genocidni narod.


Ti koji ne znaju ništa o nama i misle to što si naveo , nemaju pojma o mnogo čemu i njihovo mišljenje nije vredno pišljivog boba.

A što se tiče nas i izbeglica zaista bih voleo da je sve onako kao što kažeš. Međutim meni pomalo zaudara da su naši mediji instruirani da donose naslove tipa: 'Mi jedini u evropi...', 'Mi pokazali veliko srce...' itd. Zašto? Čini mi se da ćemo pozadinu toga tek videti u pravoj meri! Jer da su mediji hteli, na naslovnoj strani bi mogle biti i priče koje ponegde i saznaš! O policajcima koji im uzimaju pare, o srpskoj železnici koja im proda karte o Budimpešte, o taksistima koji ih pelješe...
escherichije_colic escherichije_colic 20:52 08.09.2015

svaka čast Vučiću

Svojim predanim radom i pametnim spoljnopolitičkim potezima napravio je Srbiju od čučavca Evrope u njenu diku i ponos. Ponovo, jubilarnih sto godina od prvih savezničkih pobeda u Prvom svetskom ratu. Samo da i ovaj put isto ne izginemo.

Mi smo očigledno upotrebljivi i podobni samo u vanrednim situacijama, čim prođe ponovo nas zatrpaju u šupu.
predatortz predatortz 20:56 08.09.2015

Re: svaka čast Vučiću


Mi smo očigledno upotrebljivi i podobni samo u vanrednim situacijama


Sami se u govna uvaljujemo!

Čovek, mrtav-ladan, izjavljuje kako će Srbija da preuzme svoj deo odgovornosti za izbegličku krizu!

Koja odgovornost se može pripisati Srbiji?
Nema veze, zvuči tako hebački da smo i mi za neki qrac krivi kad su već krive Švabe i britanska žgadija...
escherichije_colic escherichije_colic 21:08 08.09.2015

Re: svaka čast Vučiću

predatortz

Mi smo očigledno upotrebljivi i podobni samo u vanrednim situacijama


Sami se u govna uvaljujemo!

Čovek, mrtav-ladan, izjavljuje kako će Srbija da preuzme svoj deo odgovornosti za izbegličku krizu!

Koja odgovornost se može pripisati Srbiji?
Nema veze, zvuči tako hebački da smo i mi za neki qrac krivi kad su već krive Švabe i britanska žgadija...


Premijer Aleksandar Vučić predložio je kancelarki Angeli Merkel da Srbija izgradi još najmanje tri prihvatna centra za izbeglice. S druge strane, tražio je da Nemačka dodatno pomogne Srbiji kroz investicije, otkriva “Blic”.

- Razgovarali smo i kako se prema ovom problemu ponašaju određene evropske zemlje. Pun ponosa sam rekao da Srbija pokazuje apsolutnu solidarnost sa problemima izbeglica, ali i sa Nemačkom i Evropom - rekao je Vučić.

On je primetio i ovo:
- Čini mi se da su mnogi Evropu strašno voleli dok je trebalo da Evropa, Nemačka i drugi plaćaju kroz evropske fondove za razvoj nečije poljoprivrede, ili pomoći posle prirodnih katastrofa. A kada treba da se pomogne Evropi i evropski pomaže onda je odziv mnogo manji - rekao je Vučić i dodao da nisu tačne informacije o naseljavanju 500.000 ljudi izbeglica u Srbiji.
jkt2010 jkt2010 02:32 09.09.2015

Re: svaka čast Vučiću

predatortz
Koja odgovornost se može pripisati Srbiji?

Na pr prema izbeglicama koje su na njenoj teritoriji. Ili smatraš da se nas to ništa ne tiče?

escherichije_colic
Premijer Aleksandar Vučić predložio je kancelarki Angeli Merkel da Srbija izgradi još najmanje tri prihvatna centra za izbeglice.


Nemam pojma šta će nama to. Jeste da će zima za mesec-dva, jeste da po parkovima slabo radi grejanje. Al što kaže Predator, šta se to nas tiče kad mi nismo odgovorni za krizu. Nek im Obama deli ćebad i termofore.


bene_geserit bene_geserit 03:39 09.09.2015

Re: svaka čast Vučiću

Pa mogli bi da zagrejemo vozove/autobuse i pravo do Madjarske.
Zbog cega "prihvatni cetri" bas da budu U Srbiji u kojoj izbeglice ne zele da ostanu.
Ko tu ne vidi zle namere ima jednocifren IQ.
jkt2010 jkt2010 12:45 09.09.2015

Re: svaka čast Vučiću

bene_geserit
Pa mogli bi da zagrejemo vozove/autobuse i pravo do Madjarske.
Zbog cega "prihvatni cetri" bas da budu U Srbiji u kojoj izbeglice ne zele da ostanu.

Ima ih i u Mađarskoj i svuda, nismo mi to izmislili.
A i ovo pitanje, "što baš kod nas", se svuda postavlja. Od izvesnih krugova.

Ko tu ne vidi zle namere ima jednocifren IQ.

Ko ih vidi ima trocifren.
Ali...
Schacht - IQ 143
Jodl - IQ 127
Ribbentrop - IQ 129
Keital - IQ 129
Dönitz - IQ 138
Göring - IQ 138
Some maintain that Hitler was not an 'original thinker,' thus denying that his IQ was much more than 140 or so.

Kazezoze Kazezoze 13:16 09.09.2015

Re: svaka čast Vučiću

Ima ih i u Mađarskoj i svuda, nismo mi to izmislili.


Nismo, ali u Mađarskoj kampovi imaju potpuno drugačiju ulogu od ovih kampova što žele u Srbiji da otvore.

U Mađarskoj kampovi služe kako bi se izbeglice registrovale, a kad se registruju sledi krivična prijava za ilegalni ulazak u zemlju. Zato je žica i podignuta na granici sa Srbijom.
Fazon je što lice sa krivičnom prijavom u zemljama EU nema pravo na zahtev za azil nigde u EU. Te izbeglice će držati jedno vreme u tim kampovima, a onda ih deportovati nazad.
To je prljava politika Evropske Unije i zato izbeglice neće u kampove.

Ukoliko Srbija bude registrovala izbeglice u svojim kampovima, ako te izbeglice nastave put u Nemačku, gde su i krenuli, a u Mađarskoj ih osude za ilegalan ulazak, moći će da ih vrate u Srbiju, zemlju gde su registrovani.

Ukoliko ti kampovi u Srbiji budu samo privremena pomoć (bez registracije) na njihovom putu u Evropu, tada ih ne mogu vratiti u Srbiju nego u zemlju iz koje su izbegli.
st.jepan st.jepan 15:26 09.09.2015

Re: svaka čast Vučiću


Ukoliko Srbija bude registrovala izbeglice u svojim kampovima, ako te izbeglice nastave put u Nemačku, gde su i krenuli, a u Mađarskoj ih osude za ilegalan ulazak, moći će da ih vrate u Srbiju, zemlju gde su registrovani.

Ukoliko ti kampovi u Srbiji budu samo privremena pomoć (bez registracije) na njihovom putu u Evropu, tada ih ne mogu vratiti u Srbiju nego u zemlju iz koje su izbegli.


O, mogu, mogu...

Po Sporazumu o readmisiji koji je potpisan 2007., a koji je zimus zacementiran potpisivanjem Protokola o sprovođenju tog sporazuma, Srbija je dužna da prihvati SVE građane trećih zemalja za koje se može "verodostojno pretpostaviti" da na teritoriju Evropske Unije ušla preko teritorije Srbije, a koji Evropi nisu potrebni.

Nebitno je dakle da li su ta lica na bilo koji način u Srbiji registrovana - za vraćanje onih koje EU oceni kao nekorisne ili potencijalno štetne, dovoljna je pretpostavka da su kroz Srbiju prošli.

Evo tog dela Sporazuma:

„Srbija će prihvatiti, na zahtev države članice i bez posebnih formalnosti osim onih koje predviđa ovaj sporazum, bilo kog državljanina treće zemlje ili lice bez državljanstva koje ne ispunjava ili više ne ispunjava važeće uslove za ulazak, boravak ili nastanjenje na teritoriji države članice Unije, ukoliko je dokazano ili ako je moguće na osnovu podnetih prima facie dokaza verodostojno pretpostaviti da lice u pitanju poseduje, ili je u vreme ulaska posedovalo, važeću vizu ili dozvolu boravka izdatu od strane Srbije, ili je na nezakonit način i direktno ušlo na teritoriju države članice, nakon što je boravilo, ili bilo u tranzitu kroz teritoriju Srbije.“

A evo ga i LINK ka Zakonu o potvrđivanju Sporazuma.

E, sad, nama je dabome slobodno da polemišemo piše li u citiranom sporazumu ono što u njemu piše, ili naprotiv, u njemu uopšte ne piše ono što u njemu piše, ali teško da će to imati ikakvog uticaja na bukvalne Europejce.

Skoro niko od onih s kojima sam ovih dana razgovarao uživo ili na FB, nije bio upoznat sa sadržajem tog sporazuma. Pretpostavljam da je Sporazum zabašuravan jer je potpisan u paketu sa sporazumom o viznim olakšicama, i bio je uslov za ukidanje viza, pa bi njegovo popularisanje moglo da pokvari euforiju i oslabi utisak o genijalnosti pregovarača koji su nam izboksovali slobodu kretanja.
A zanimljivo, Protokol o sprovođenju tog sporazuma potpisan je baš zimus, kad već bilo prilično jasno da uskoro sledi neviđeni egzodus.
st.jepan st.jepan 15:38 12.09.2015

Re: svaka čast Vučiću

Dopunio - pojasnio svoj prethodni komentar.
Dopisano sam boldovao.
emsiemsi emsiemsi 16:17 12.09.2015

Re: svaka čast Vučiću

st.jepan
Dopunio - pojasnio svoj prethodni komentar.
Dopisano sam boldovao.

Шта има везе шта пише у било коме споразуму !?
То се све промени како газдама одговара.
st.jepan st.jepan 18:17 12.09.2015

Re: svaka čast Vučiću

emsiemsi
st.jepan
Dopunio - pojasnio svoj prethodni komentar.
Dopisano sam boldovao.

Шта има везе шта пише у било коме споразуму !?
То се све промени како газдама одговара.

Tačno!
Gazdama se može kako im se hoće.
Promenili, ne promenili, biće onako kako im bude odgovaralo.

Stoga nikakvo Vučićevo pregovaranje, ma koliko mudro i lukavo, nikakva prenemaganja, molbe i cviljenja, a posebice ne zahtevanja i uslovljavanja, neće imati apsolutno nikakav značaj.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 18:35 12.09.2015

Re: svaka čast Vučiću

Stoga nikakvo Vučićevo pregovaranje, ma koliko mudro i lukavo, nikakva prenemaganja, molbe i cviljenja, a posebice ne zahtevanja i uslovljavanja, neće imati apsolutno nikakav značaj.



Ovo je netačno. Ako Vučić bude inteligentno nastupao, to naravno neće imati uticaj na globalne procese, ali će imati itekako posledice po položaj i po tretman Srbije.
st.jepan st.jepan 18:52 12.09.2015

Re: svaka čast Vučiću

Nebojsa Krstic
Stoga nikakvo Vučićevo pregovaranje, ma koliko mudro i lukavo, nikakva prenemaganja, molbe i cviljenja, a posebice ne zahtevanja i uslovljavanja, neće imati apsolutno nikakav značaj.

Ovo je netačno. Ako Vučić bude inteligentno nastupao, to naravno neće imati uticaj na globalne procese, ali će imati itekako posledice po položaj i po tretman Srbije.


OK, naravno da može da utiče na nijanse, ali ne i na ono glavno.
Na osnovu potpisanog sporazuma naime, Evropa ima sva prava da od Srbije zahteva prihvat svih izbeglica za koje oceni da su joj nepotrebne ili da su potencijalno opasne, tj. sve one građane trećih zemalja "koji ne ispunjavaju ili više ne ispunjavaju važeće uslove za ulazak, boravak ili nastanjenje na teritoriji države članice Unije".

Nadajmo se da će to nastanjivanje velikog broja ljudi, ako do njega zaista i dođe, EU pomoći u pravoj meri.
Edit: pitam se jedino koliki će procenat od te pomoći zaista i dospeti kamo treba.

mariopan mariopan 20:15 12.09.2015

Re: svaka čast Vučiću

st.jepan
Nebojsa Krstic
Stoga nikakvo Vučićevo pregovaranje, ma koliko mudro i lukavo, nikakva prenemaganja, molbe i cviljenja, a posebice ne zahtevanja i uslovljavanja, neće imati apsolutno nikakav značaj.

Ovo je netačno. Ako Vučić bude inteligentno nastupao, to naravno neće imati uticaj na globalne procese, ali će imati itekako posledice po položaj i po tretman Srbije.


OK, naravno da može da utiče na nijanse, ali ne i na ono glavno.
Na osnovu potpisanog sporazuma naime, Evropa ima sva prava da od Srbije zahteva prihvat svih izbeglica za koje oceni da su joj nepotrebne ili da su potencijalno opasne, tj. sve one građane trećih zemalja "koji ne ispunjavaju ili više ne ispunjavaju važeće uslove za ulazak, boravak ili nastanjenje na teritoriji države članice Unije".

Nadajmo se da će to nastanjivanje velikog broja ljudi, ako do njega zaista i dođe, EU pomoći u pravoj meri.
Edit: pitam se jedino koliki će procenat od te pomoći zaista i dospeti kamo treba.



Jelena Pavlović Jelena Pavlović 20:55 08.09.2015

Kumbaya my lord,kumbaya....

Vucic je jedan dobar decko velikog srca pun ljubavi za mankind, nevidjeni humanista koji za dzabe, ali za dzabe,pomaze ovim jadnim ljudima.


Predrag Brajovic Predrag Brajovic 21:09 08.09.2015

Da budem iskren...

... pomalo sam baš ponosan na držanje Srbije spram izbeglica. I na činjenicu da su mizantrope-pričalice-mrzimigrante nadjačali pravi delatnici -- od Vučića preko Jelene Milić i Dejana Tijaga Stankovića do njih još hiljadu bezimenih, koji kao da su slušali Anđelu Merkel i njenu duboku humanu i razumnu politiku i pre nego je ona bila formulisana.

I srce ume da kroji politiku.
bene_geserit bene_geserit 03:48 09.09.2015

Re: Da budem iskren...

He, he, Seseljev mali od palube sirokoga srca.
Doveden na vlast da radi sta mu se kaze i sad radi sta mu se kaze.

Nego zbog cega Andjela Merkel, sa svojom duboko humanom i razumnom politikom, ne gradi prihvatne centre za izbeglice u Nemackoj, nego bas u Srbiji?
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 09:34 09.09.2015

Re: Da budem iskren...

bene_geserit
Doveden na vlast da radi sta mu se kaze i sad radi sta mu se kaze.

Шта кажеш, довели га на власт?!
Ко би рекао...
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 12:44 09.09.2015

Re: Da budem iskren...

bene_geserit
Nego zbog cega Andjela Merkel, sa svojom duboko humanom i razumnom politikom, ne gradi prihvatne centre za izbeglice u Nemackoj, nego bas u Srbiji?

:)))))))))))
Tek sad vidim šta si pitao.
Pa Nemačka ima prihvatne centre za izbeglice, azilante i sve ostale sličnih sudbina, a primiće ubedljivo najveći broj njih. Nemačka prednjači u upravljanju ovom krizom, i daje sjajan primer drugima. Anđelka je moralna vertikala Evrope u ovom trenu. I na rečima i na delu.
apacherosepeacock apacherosepeacock 13:21 09.09.2015

Re: Da budem iskren...

Anđelka je moralna vertikala Evrope u ovom trenu. I na rečima i na delu.


Tacno. Plus nije slepa da ne vidi (kao ovi ostali po EU) da dolaze mladi sa decom (starci ne krecu na takav toliki put) sve radno sposobno i ekonomski pozeljno. Sutra ce upravo ta deca skolovana u Nemackoj placati za penzije i izdrzavati onoliku starudiju po EU. Jer ko ce drugi?

Predrag Brajovic Predrag Brajovic 19:33 09.09.2015

Re: Da budem iskren...

apacherosepeacock
Anđelka je moralna vertikala Evrope u ovom trenu. I na rečima i na delu.


Tacno. Plus nije slepa da ne vidi (kao ovi ostali po EU) da dolaze mladi sa decom (starci ne krecu na takav toliki put) sve radno sposobno i ekonomski pozeljno. Sutra ce upravo ta deca skolovana u Nemackoj placati za penzije i izdrzavati onoliku starudiju po EU. Jer ko ce drugi?

Да.
Ја овде Српчади не могу да објасним како то што нас сваке године има за 30.000 мање, колико предузимљивих и младих и натпросечно образованих Срба годишње оде у емиграцију, значи да отпочињемо сваку фискалну годину са најмање минус 0,5% БДПа, јер из земље одлази најбољи потрошачи -- они који ће се кућити по туђим државама, тамо куповати станове, куће, кола, веш машине... -- и најбољи произвођачи БДПа, људи спремни и вољни да раде, у пуној радној снази.

Ribozom Ribozom 22:38 09.09.2015

Re: Da budem iskren...

Da prekinemo ovu generalizaciju, glorifikaciju...sta god.
предузимљивих и младих и натпросечно образованих Срба годишње оде у емиграцију

Da su preduzimljivi, preduzeli bi jos nesto u Srbiji. Uglavnom su prosecno obrazovani, sto cesto znaci i funkionalno nepismeni sa diplomom.
они који ће се кућити по туђим државама

Usled svoje frustriranosti, prvih nekoliko godina ce se svrckati na putovanjima kako bi fotkama na FB-u u svome selu pokazali kako su uspesni. Kasnije kad dodje porodica ce prodati stan roditelja kako bi imali za ucesce za kupovinu stana u inostranstvu (Tasa pitao), jer nisu ustedeli nista. Posle par godina ce ostati bez posla ili projekta ako su na PHD-u i onda imaju da biraju: da li da ciste ili da se vrate u Srbiju (gde vise mesta nemaju). Najcesce se odlucuju na zivot na socijali, i zivot bez socijalnih medija (bogu hvala).
спремни и вољни да раде, у пуној радној снази
.

и најбољи произвођачи БДПа

Mislim da ti nekako pogresno tumacis BDP.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 22:47 09.09.2015

Re: Da budem iskren...

Ribozom
Da prekinemo ovu generalizaciju, glorifikaciju...sta god.
предузимљивих и младих и натпросечно образованих Срба годишње оде у емиграцију

Da su preduzimljivi, preduzeli bi jos nesto u Srbiji. Uglavnom su prosecno obrazovani, sto cesto znaci i funkionalno nepismeni sa diplomom.
они који ће се кућити по туђим државама

Usled svoje frustriranosti, prvih nekoliko godina ce se svrckati na putovanjima kako bi fotkama na FB-u u svome selu pokazali kako su uspesni. Kasnije kad dodje porodica ce prodati stan roditelja kako bi imali za ucesce za kupovinu stana u inostranstvu (Tasa pitao), jer nisu ustedeli nista. Posle par godina ce ostati bez posla ili projekta ako su na PHD-u i onda imaju da biraju: da li da ciste ili da se vrate u Srbiju (gde vise mesta nemaju). Najcesce se odlucuju na zivot na socijali, i zivot bez socijalnih medija (bogu hvala).
спремни и вољни да раде, у пуној радној снази
.

и најбољи произвођачи БДПа

Mislim da ti nekako pogresno tumacis BDP.

:)
Ма да, све си у праву, сви виде да је тако...
(Нешто сам се разнежио, слушам Стинга.)




P.S.
Само да ти кажем, будући да сам људе упознао: од иностранаца на блогу који се јављају, nsarski, princi, Milan Novković, Goran Vučković, G. Cross и многи неспоменути други јесу муње у областима којима се баве. Ring a bell?
princi princi 22:55 09.09.2015

Re: Da budem iskren...

Samo da napomenem da je (sigurno greškom) nepomenuta DrAna isto neko mudo u nekom UK komitetu za dijabetes: bez njenog pečata niko u Hartfordširu ne može ni da pomisli a kamoli da ima dijabetes. Kraljica, UK ministar zdravlja, pa ona tj DrAna. I to ne nužno tim redom. U stvari, to je dosta stara informacija iz vremena dok smo se još čuli. Pošto ne pratim nešto preterano britanske mainstream medije, ne bi me čudilo da je u međuvremenu avanzovala i do ministra, a, ko zna, možda je postala i sama Kraljica.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 23:03 09.09.2015

Re: Da budem iskren...

Ех, старости, тешка ли си и заборавна, па сам Ану заборавио.
Него, Стинг...


princi princi 23:06 09.09.2015

Re: Da budem iskren...

A što ne spomenuti i Stanka iz čuvenog Pink dueta Boško i Stanko. Čovek proper naučnik, zajebao Hedi Lamar. Osećam da Boško piči kvantnu teoriju informacija, onako, kao hobi. Sine, sad da vidiš kad se ispostavi da je Ribozom Stanko glavom i bradom!
maksa83 maksa83 23:41 09.09.2015

Re: Da budem iskren...

A što ne spomenuti i Stanka iz čuvenog Pink dueta Boško i Stanko. Čovek proper naučnik, zajebao Hedi Lamar. Osećam da Boško piči kvantnu teoriju informacija, onako, kao hobi.

Dok sam vežbao u Ikstrim Džimu tamo dole u Džure Džakoviča vežbao tamo i jedan dećko, lep i izvajan ko lutka, znači neverovatno, antički ideal po svim parametrima, nezamislivo, možeš da budeš strejt pet miliona posto al' svejedno ne možeš da ga ne primetiš i da se ne diviš šta priroda napravi kad je ne mrzi.

Pre neku godinu mi neko reče da se iselio i da je napravio neku stelarnu gay porn karijeru u USA. Bard žanra, kažu.

Edit: Vasa Nestorović!
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 23:47 09.09.2015

Re: Da budem iskren...

Још једна дивна особа (има и изузетака, наравно, и у том иностранству, па чак и у Лондону), Софија Јовић из Отворених врата:
PROPHASE CЕО Софија Јовић

Како оно рече други колега -- просечно образовани и функционално неписмени?
Има она изрека да је Србима оно што ваља, као код кромпира, под земљом.
Или у иностранству?
Или на небу?
Walk in the sky...

princi princi 05:58 10.09.2015

Re: Da budem iskren...

maksa83
A što ne spomenuti i Stanka iz čuvenog Pink dueta Boško i Stanko. Čovek proper naučnik, zajebao Hedi Lamar. Osećam da Boško piči kvantnu teoriju informacija, onako, kao hobi.

Dok sam vežbao u Ikstrim Džimu tamo dole u Džure Džakoviča vežbao tamo i jedan dećko, lep i izvajan ko lutka, znači neverovatno, antički ideal po svim parametrima, nezamislivo, možeš da budeš strejt pet miliona posto al' svejedno ne možeš da ga ne primetiš i da se ne diviš šta priroda napravi kad je ne mrzi.

Pre neku godinu mi neko reče da se iselio i da je napravio neku stelarnu gay porn karijeru u USA. Bard žanra, kažu.

Edit: Vasa Nestorović!


Svako, pre ili kasnije u životu, naleti na nekog svog Vladu.
Ribozom Ribozom 19:03 10.09.2015

Re: Da budem iskren...

@Brajovic
:)
Ма да, све си у праву, сви виде да је тако...
(Нешто сам се разнежио, слушам Стинга.)


Da se vratim temi. :)
Kad sam video fotografiju udavljenog decaka koju su nemci poturili da omeksaju britanska srca, pomislio sam da li ikakvu odgovornost snose i oni koji pale ljude da krenu na put emigracije. U Kobaneu (Iraq) kruzi prica kako nemci daju 500€ po azilantu, stan i hranu. Ne znam ko servira te i takve price i necu sada da ulazim u to. Uglavnom, i vera u bolje sutra je jedan od razloga na taj opasan put.
Slicno tome, i u Srbiji kolaju takve price o uspesnim karijerama u inostranstvu.
Mnogi ce ziveti u zelji da odu, jedan deo ce i otici, i jedan deo uspeti ili u brojkama: 90% zeli otici, 10% od njih ce otici, a 5% uspeti. Dakle zarad 5% gradjana Srbije koje ce Srbija zauvek izgubiti pravimo reklamu odlicnih mogucnosti za uspeh u inostranstvu.
Svaka cast svakome na listi koju je dao posle princi, ali ako ce ona biti uzrok lazne nade bilo kome u Srbiji, neka hvala.
Ribozom Ribozom 19:21 10.09.2015

Re: Da budem iskren...

princi
A što ne spomenuti i Stanka iz čuvenog Pink dueta Boško i Stanko. Čovek proper naučnik, zajebao Hedi Lamar. Osećam da Boško piči kvantnu teoriju informacija, onako, kao hobi. Sine, sad da vidiš kad se ispostavi da je Ribozom Stanko glavom i bradom!


Ne, nisam Stanko. Moram primetiti, da je uboo najisplativiju oblast u mikrobiologiji, svaka mu cast. 20% svog uzgajanog lososa u Norveskoj ugine od salmonele, silne se pare vrte na istrazivanja (4 milijardi € izvoz godisnje).

p.s. Dugo sam verovao da su Huchi Cuchi Men i Wagner glavom i bradom (hehe,bradom) kumovi Toma i Seki.
nim_opet nim_opet 20:07 10.09.2015

Re: Da budem iskren...

Da su preduzimljivi, preduzeli bi jos nesto u Srbiji. Uglavnom su prosecno obrazovani, sto cesto znaci i funkionalno nepismeni sa diplomom.
они који ће се кућити по туђим државама

Usled svoje frustriranosti, prvih nekoliko godina ce se svrckati na putovanjima kako bi fotkama na FB-u u svome selu pokazali kako su uspesni. Kasnije kad dodje porodica ce prodati stan roditelja kako bi imali za ucesce za kupovinu stana u inostranstvu (Tasa pitao), jer nisu ustedeli nista. Posle par godina ce ostati bez posla ili projekta ako su na PHD-u i onda imaju da biraju: da li da ciste ili da se vrate u Srbiju (gde vise mesta nemaju). Najcesce se odlucuju na zivot na socijali, i zivot bez socijalnih medija (bogu hvala).


Izvini Ribozome, ali ko su ti ljudi sa kojima se ti druzis i odakle izvlacis zakljucke? Ja van Srbije zivim nekih 13 godina, u medjuvremenu sam stekao 10 godina radnog iskustva, dve poslediplomske kvalifikacije, ustedjevine, imovine i posla dovoljno da zapadnem u onih top nekoliko procenata. I sve od rada jer sam otisao ne znajuci nikoga, samo sa ponudom za posao. I znam desetine takvih istih - koji su otisli sto zbog 1990ih, sto zbog 2000ih, bez stana roditelja, koji ne ciste nego zive cestite zivote srednje klase, rade poslove za koje su se skolovali ili koje su hteli da rade, imaju kakvu takvu imovinu, neuporedivo vredniju od one koju bi mogli da imaju u Srbiji i ne zive na socijali. Posebno ne u USofA gde socijale nema...

budibogsnama...
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 20:56 10.09.2015

Re: Da budem iskren...

Meni je žao kad čitam ovakve komentare. Jer su -- potcenjivački. Ribozome, druže proteinski, ja sam desetinu njih, najmanje, ispratio za USA i Kanadu. I svi su u životu uspeli, ukoliko to znači da su svoju vrednoću, rad i znanje naplatili komfornim životom.

A to im ovde i nije baš polazilo za rukom.
Među njima, zaista, ima i vrhunskih profesionalaca -- doktora, inžinjera, programera, ali i običnih zanatlija, barmena, konobara, prodavaca po supermarketima. I svi imaju zajedničke dve stvari: žive komforno i udobno, i nemaju nameru da se vrate.

Pametnom dosta...
princi princi 21:29 10.09.2015

Re: Da budem iskren...

Ma, sve je to tačno, ali ni Engleske ni Kanade ni USAe ni Australije nemaju Sašu Brajović.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 21:37 10.09.2015

Re: Da budem iskren...

Uopšte, Brajovići nedostaju.
Mislim -- kako koji i kako kome.
A naših strasti, i ljubavi, iz mladosti, nema u tom belom svetu. Pa je taj svet manje privlačan, taj mu ukus nedostaje.
emsiemsi emsiemsi 05:30 11.09.2015

Re: Da budem iskren...

Predrag Brajovic
Meni je žao kad čitam ovakve komentare. Jer su -- potcenjivački. Ribozome, druže proteinski, ja sam desetinu njih, najmanje, ispratio za USA i Kanadu. I svi su u životu uspeli, ukoliko to znači da su svoju vrednoću, rad i znanje naplatili komfornim životom.

A to im ovde i nije baš polazilo za rukom.
Među njima, zaista, ima i vrhunskih profesionalaca -- doktora, inžinjera, programera, ali i običnih zanatlija, barmena, konobara, prodavaca po supermarketima. I svi imaju zajedničke dve stvari: žive komforno i udobno, i nemaju nameru da se vrate.

Pametnom dosta...

Ја бих волео да се сви наши врате у Србију --- били успешни или не тамо где су сада.
looping looping 07:23 11.09.2015

Re: Da budem iskren...

emsiemsi
Predrag Brajovic
Meni je žao kad čitam ovakve komentare. Jer su -- potcenjivački. Ribozome, druže proteinski, ja sam desetinu njih, najmanje, ispratio za USA i Kanadu. I svi su u životu uspeli, ukoliko to znači da su svoju vrednoću, rad i znanje naplatili komfornim životom.

A to im ovde i nije baš polazilo za rukom.
Među njima, zaista, ima i vrhunskih profesionalaca -- doktora, inžinjera, programera, ali i običnih zanatlija, barmena, konobara, prodavaca po supermarketima. I svi imaju zajedničke dve stvari: žive komforno i udobno, i nemaju nameru da se vrate.

Pametnom dosta...

Ја бих волео да се сви наши врате у Србију --- били успешни или не тамо где су сада.

I šta? Da pocrkaju bez posla, plate...
Da budu neuspešni.
st.jepan st.jepan 07:34 11.09.2015

Re: Da budem iskren...

looping
Ја бих волео да се сви наши врате у Србију --- били успешни или не тамо где су сада.

I šta? Da pocrkaju bez posla, plate...
Da budu neuspešni.

Ne smaraj Emsija racinalnošću, Emsi piše srcetom.
Zato ga i volimo.
princi princi 08:05 11.09.2015

Re: Da budem iskren...

Ovako, iz ličnog iskustva i iskustva ljudi koje poznajem odnos uopšte nije prema Srbiji nego prema porodici (tj delu porodice) koja je ostala u Srbiji. Ako postoje neki zategnuti odnosi, svađa oko nečega, mržnja, zla krv (šta ja znam, na liniji snaja-svekrva, zet tašta, brat sestra, brat brat, sestra sestra), onda nema nikakve želje ni nostalgije, štaviše ljudi teže da se asimiluju i teže da potisnu i anuliraju to svoje poreklo. Ako su, pak, ti odnosi sređeni, onda ljudi imaju normalan odnos prema zemlji i sredine iz koje su potekli, redovno idu tamo, obilaze rođake, prijatelje, sve je ok. Tako da te priče da neko ne voli Srbiju zbog nekakve bede i siromaštva, to u principu ne stoji. Drugim rečima, Srbija je najčešće drugo ime za porodicu.
mariopan mariopan 08:34 11.09.2015

Re: Da budem iskren...

st.jepan
looping
Ја бих волео да се сви наши врате у Србију --- били успешни или не тамо где су сада.

I šta? Da pocrkaju bez posla, plate...
Da budu neuspešni.

Ne smaraj Emsija racinalnošću, Emsi piše srcetom.
Zato ga i volimo.

emsiemsi emsiemsi 18:54 11.09.2015

Re: Da budem iskren...

looping
emsiemsi
Predrag Brajovic
Meni je žao kad čitam ovakve komentare. Jer su -- potcenjivački. Ribozome, druže proteinski, ja sam desetinu njih, najmanje, ispratio za USA i Kanadu. I svi su u životu uspeli, ukoliko to znači da su svoju vrednoću, rad i znanje naplatili komfornim životom.

A to im ovde i nije baš polazilo za rukom.
Među njima, zaista, ima i vrhunskih profesionalaca -- doktora, inžinjera, programera, ali i običnih zanatlija, barmena, konobara, prodavaca po supermarketima. I svi imaju zajedničke dve stvari: žive komforno i udobno, i nemaju nameru da se vrate.

Pametnom dosta...

Ја бих волео да се сви наши врате у Србију --- били успешни или не тамо где су сада.

I šta? Da pocrkaju bez posla, plate...
Da budu neuspešni.

Глупости !
Булазниш.
princi princi 21:20 08.09.2015

'vako

prema onome što sam čitao i pratio, čini mi se da smo se najbolje poneli mi i Grekosi. Čokalije, bruka pravoslavna. Nemci heroji (iznenađujuće). Hall of shame tj muzej svinja: Englezi, Francuzi i Madžari.
escherichije_colic escherichije_colic 21:44 08.09.2015

Re: 'vako

princi
prema onome što sam čitao i pratio, čini mi se da smo se najbolje poneli mi i Grekosi. Čokalije, bruka pravoslavna. Nemci heroji (iznenađujuće). Hall of shame tj muzej svinja: Englezi, Francuzi i Madžari.


I opet, kad sve ovo prođe, svi će oni da se sližu a nas će ponovo da metnu u holivudske akcione filmove kao genocidni kliše.

Ne bih se ja zanosio tapšanjem po ramenu. Treba vazda imati na umu onu poslovicu o magarcu na svadbi.

milojep

A što se tiče nas i izbeglica zaista bih voleo da je sve onako kao što kažeš. Međutim meni pomalo zaudara da su naši mediji instruirani da donose naslove tipa: 'Mi jedini u evropi...', 'Mi pokazali veliko srce...' itd. Zašto? Čini mi se da ćemo pozadinu toga tek videti u pravoj meri! Jer da su mediji hteli, na naslovnoj strani bi mogle biti i priče koje ponegde i saznaš! O policajcima koji im uzimaju pare, o srpskoj železnici koja im proda karte o Budimpešte, o taksistima koji ih pelješe...


Meni sve to liči na podmazivanje. Titraju nam sujetu, znaju da se ložimo kad nas bogati i lepi tapšu po glavici i hvale kako smo dobri. Pa videćemo koliko smo dobri kad budu napravljena ta 3 centra veličine Leskovca ili Vranja.
princi princi 21:56 08.09.2015

Re: 'vako

Ne bih se ja zanosio tapšanjem po ramenu. Treba vazda imati na umu onu poslovicu o magarcu na svadbi.

Kakvo crno tapšanje po ramenu? To mi ni na kraj pameti nije palo. Mi (i ne samo mi) ćemo za njih uvek ostati Cigani. Nego je meni čisto toplo oko srca kad vidim da nismo svinje. Zaboravih gore pored nas i Grka i Turke da pomenem (uprkos svinji od Erdogana).
hoochie coochie man hoochie coochie man 22:11 08.09.2015

Re: 'vako

Nego je meni čisto toplo oko srca kad vidim da nismo svinje.


Ma to svakom prija.
I meni je neizmerno drago što nema, ili toga nema mnogo, netrpeljivosti pojedinaca ili nekih grupa protiv migranata u Srbiji.

Ali odnos pojedinaca, građana, prema ljudima u nevolji je jedna stvar, i on pokazuje ljudskost ili neljudskost, čini nas ljudima ili svinjama, a državna politika prema tom problemu je druga stvar.
Ona mora da bude racionalna, često lišena emocija i vođena isključivo interesima.

Zato je meni drago što ljudi donose hranu ili šta već treba u taj park, ali mi nije drago kad predsednik vlade kaže da će on otvoriti granice, da će praviti prihvatne centre, da će podeliti odgovornost (koje nema), i slično.
tess tess 22:26 08.09.2015

Re: 'vako

Nego je meni čisto toplo oko srca kad vidim da nismo svinje

To što je tebi i Brajoviću toplo oko srca manje više, drago je i Srbima i Sirijcima, Palestincima i Avganistancima. I Madžaricama.

Doduše, meni zvučite kao da vas neko zaveo slatkorječivo i platio vam da narodu mažete oči. A, vama samo toplo oko srca. Za dž.

Prvo, Grci imaju problema na ostrvima, ono što ja pratim i čitam. Pokefaju se između sebe, pridošli.
Kako sad Turci dobrice, kad su i oni upleteni bukvalno u ratove?
Šta je sa Bugarima i Rumunima? Šta misle Albanci o svemu?
Mađari ih- kako sam shvatila, osim onog ispada sa navijačima, što je smiješno u odnosu koliko nacoša imaju- drže nenasilno u mjestu jer im Germani odobrili i uzeli bi im otiske, registrovali, a ovi neće.
Austrijanci idu sve više udesno.
Njemci pomalo pale kampove ali dobro nije ni to strašno.

Kako je Srbiji pripalo da gradi kampove pred zidom u Mađarskoj i zašto? Koliko čovjek treba biti lud, tašt, zanesen il dobročinitelj da sebi ne postavi to pitanje? Zašto ti ljudi i dolaze do Berlina da bi ih oni vraćali nazad? Zar to nije besmisleno?
EU sa Njemcima ima plan ali ni oni nisu sigurni da li će uspjeti, riziko faktor je da vam za godinu dvije u zemlji par stotina hiljada ljudi i EU sa propalim planom, šta onda? Oni malo agresivniji - što je razumljivo kad se preživljava - odjebu vaše kampove i sokiće i krenu pješke, hm, kuda?

Dobro, u blog kod Krstića i oko srca tebi i Brajoviću uvijek ima mjesta, da stanu.

Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 22:36 08.09.2015

Re: 'vako

Doduše, meni zvučite kao da vas neko zaveo slatkorječivo i platio vam da narodu mažete oči. A, vama samo toplo oko srca. Za dž.

Ok, mene i Brajovića plaćaju. Ti, pretpostavljam, svoj šovinistički bulšit pišeš iz ljubavi?
tess tess 23:29 08.09.2015

Re: 'vako

Ti, pretpostavljam, svoj šovinistički bulšit pišeš iz ljubavi?

Koja rečenica je šovinizam? Ok, Brajoviću i princiju oko srca, to ja iz ljubavi za dž.

Pitam, da li lider u regionu ima Plan B?

U izvođačkim radovima od Plana B do Penala tanka je nit.
EU sa Njemcima još nije ni definisala posao, ko radi i šta, a vi već dobili i grube i fine radove? Aferim.

Ovo što pitam bi na zapadu nazvali preduzetništvo, ne šovinizam.
No, dobro.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 06:01 09.09.2015

Re: 'vako

Pa videćemo koliko smo dobri kad budu napravljena ta 3 centra veličine Leskovca ili Vranja.


Daleko je bolje da postoje ta tri centra nego da izbeglice stavaju po ulicama i parkovima.
tess tess 08:08 09.09.2015

Re: 'vako

Daleko je bolje da postoje ta tri centra nego da izbeglice stavaju po ulicama i parkovima.

To je trebalo najdalje u Maju, ove godine, da se uradi. - da ti ljudi ne leže cijelo ljeto po parkovima u Beogradu "jer oni samo prolaze kroz vašu zemlju".
Zašto je to dozvolio na plus 40 stepeni? Da bi se šišali i brijali i ostavljali bakšiš?

Šta će mu novac kad on reče Švajcarcima, parafraziram "da me niste pitali, ne bih vam ni spomenuo", prije neki dan kad ga upitali za deke, pomoć.
Zamisli.

Da bi isti dan il dan prije saznali "Traže Sirijci ćebad da umotavaju djecu kad ih prebacuju preko ograde".

Među ljude u parku je otišao sa 11 tjelohranitelja.
Je li on premijer Madagaskara?

Sad, kako vidim, svako razumno pitanje se okarakteriše kao šovinizam.
I, vidim da lider bez preduzetničkog talenta i staža ulazi u posao sa EU. Ej, on se njima ponudio. Ej, od kako počeh pratiti šta taj čovjek priča i radi gubim razum.

Kako je on zamislio taj posao? Da uzme novac i poplaća penzije preko zime?

Šta na proljeće? Mađari su sve gori, zar on tim predlaganjem kampova ne ometa rutu koja je u Austriji prije skoro mjesec dana objavljena?
Ruta koja bi zaobilazila Srbiju iako je premijer Madagaskara rekao da su svi dobrodošli.

Da li on već sad ima informaciju o koliko se ljudi rade mjesečno? Austrijanci su u januaru predviđali godinu.

Da li on ima Plan B ako se posao sa Njemcima izjalovi i vama ostanu u zemlji dečki koji ne žele da budu tu? Tad će im ponuditi da rade kao vodoinstalateri u Beogradu na vodi.

I u kojoj to zemlji bez konferencije za štampu i odlazi i dolazi i donosi tako važne odluke, pardon ponudi se da ih riješi, i u Blicu saznaš kakve genijalne poteze povlači.

Zašto se odustalo od prijedloga ministra S. Kurza, pa taj čovjek odlično - i bolje od lidera u regionu - poznaje Balkan.

U nedelju u najliberalnijim novinama urednik napisa da su kontrole granica Unije razumljive. U ponedeljak premijer Madagaskara, van Unije, ponudi svoju siromašnu ali poštenu zemlju da ispomogne Frau Merkel.

Ček, meni je stvarno loše kada prepričavam.


mariopan mariopan 08:16 09.09.2015

Re: 'vako

Тес
predatortz predatortz 08:20 09.09.2015

Re: 'vako

I, vidim da lider bez preduzetničkog talenta i staža ulazi u posao sa EU. Ej, on se njima ponudio.


Aha, ponudio čovek...

Kada kancelar jedne države zove predsednika vlade druge države danas sa rokom od 24 h na hitan sastanak - ili počinje rat strahovitih razmera, ili je predsednik vlade u podaničkom položaju spram kancelara. Odnosno, činovnik kancelarovog kabineta koji je dužan da se na takav poziv odazove. Da nije tako, koristilo bi se nešto što se zove protokol i služi tome da se planiraju i ugovaraju sastanci visokih vladinih zvaničnika.

Vučić je Merkelovoj nešto 'ponudio' taman onoliko koliko je Monika Beluči ponudila meni!
StEtOc|nA StEtOc|nA 09:04 09.09.2015

Re: 'vako

predatortz

Monika Beluči ponudila meni!


Cccc, a ne hvališ se
tess tess 09:05 09.09.2015

Re: 'vako

mariopan

I ti si napisala odličan komentar.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 09:07 09.09.2015

Re: 'vako

Kada kancelar jedne države zove predsednika vlade druge države danas sa rokom od 24 h na hitan sastanak - ili počinje rat strahovitih razmera, ili je predsednik vlade u podaničkom položaju spram kancelara.


Ovo nije tačno. Kad su državnici u dobrim odnosima mogu da se pozivaju, kada to situacija zahteva. Pogotovo u ovoj u kojoj je Vučić več ima planiran odlazak u Belin, tako da je sasatnak sa kancelarkom samo dodao na svoju agendu za tu posetu.
tess tess 09:07 09.09.2015

Re: 'vako

predatortz
Aha, ponudio čovek...

Ima dvije sedmice kako sam zapratila šta priča i radi. Uglavnom, ne znam kako bih rekla, hm, mislim da je Skrivena kamera.
predatortz predatortz 09:08 09.09.2015

Re: 'vako

Kad su državnici u dobrim odnosima mogu da se pozivaju, kada to situacija zahteva.


A šta je to tako hitno u srpsko-nemačkim odnosima da ne može da čeka redovnu, planiranu posetu?
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 09:13 09.09.2015

Re: 'vako

Među ljude u parku je otišao sa 11 tjelohranitelja.
Je li on premijer Madagaskara?


Iz svega što pišeš o provblemu emigranata izbija šovinizam, bolje reći rasizam. Zato nemam potrebu da o tome raspravljam s tobom.

Oko citiranog: premijer, predsednik, ko god, ne vodi sa sobom nikakvo obezbeđenje. Policija ima zakonsku obavezu da štiti predsednika, tj premijera...i policija određuje kako će ga štititi i sa koliko policajaca.

princi princi 09:13 09.09.2015

Re: 'vako

Kada kancelar jedne države zove predsednika vlade druge države danas sa rokom od 24 h na hitan sastanak - ili počinje rat strahovitih razmera, ili je predsednik vlade u podaničkom položaju spram kancelara. Odnosno, činovnik kancelarovog kabineta koji je dužan da se na takav poziv odazove. Da nije tako, koristilo bi se nešto što se zove protokol i služi tome da se planiraju i ugovaraju sastanci visokih vladinih zvaničnika.


Pa? Ima nesto lose sto je Vucic u podanickom odnosu prema Merkelovoj? Ili je bolje da naizmenicno udara gedoru Vladi i nekom zameniku asistenta podsekretara za Balkan State Departmenta? Nemoj samo pocinjati sa onim "Srbija se saginjati nece..."
tess tess 09:21 09.09.2015

Re: 'vako

Iz svega što pišeš o provblemu emigranata izbija šovinizam, bolje reći rasizam. Zato nemam potrebu da o tome raspravljam s tobom.

Iz svega što ti pišeš izbija poltronstvo prema čovjeku koji tri čiste nema u glavurdi. Ne bih ni ja raspravljala s tobom al kad vidim kakav šarlatan donosi odluke jednostavno jače je od mene.

Hodam i govorim "ljudi moji, ljudi moji".



predatortz predatortz 09:21 09.09.2015

Re: 'vako


Pa? Ima nesto lose sto je Vucic u podanickom odnosu prema Merkelovoj?


Ima.

Ili je bolje da naizmenicno udara gedoru Vladi i nekom zameniku asistenta podsekretara za Balkan State Departmenta?


Nije.

Nemoj samo pocinjati sa onim "Srbija se saginjati nece..."


Neću.
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 10:02 09.09.2015

Re: 'vako

tess


Sad, kako vidim, svako razumno pitanje se okarakteriše kao šovinizam.


I ti imaš takav utisak?
Ja mislio da sam se samo ja nešto utripovao...
mariopan mariopan 10:04 09.09.2015

Re: 'vako

vrabac_u_steni
tess


Sad, kako vidim, svako razumno pitanje se okarakteriše kao šovinizam.


I ti imaš takav utisak?
Ja mislio da sam se samo ja nešto utripovao...

Ниси, бар нас је троје
predatortz predatortz 10:13 09.09.2015

Re: 'vako

mariopan
vrabac_u_steni
tess


Sad, kako vidim, svako razumno pitanje se okarakteriše kao šovinizam.


I ti imaš takav utisak?
Ja mislio da sam se samo ja nešto utripovao...

Ниси, бар нас је троје


A ja, a ja?!

st.jepan st.jepan 10:20 09.09.2015

Re: 'vako

mariopan
vrabac_u_steni
tess


Sad, kako vidim, svako razumno pitanje se okarakteriše kao šovinizam.


I ti imaš takav utisak?
Ja mislio da sam se samo ja nešto utripovao...

Ниси, бар нас је троје

Četvoro.
tess tess 10:37 09.09.2015

Re: 'vako

Ima nesto lose sto je Vucic u podanickom odnosu prema Merkelovoj?

Ne, nema. Zvuči apsurdno ali u ovom trenutku se srpski i njihovi (germanski humanizam i renesansa) interesi poklapaju. Šta Ruje imaju sa tim, Englezima odgovara sve ono što ne odgovara Srbiji. Jasno kao dan.

Samo što lider u regionu to prikazuje kao svoje zasluge iako bi sve bilo isto i da je premijer tamo neki Janko.

I jasno, opet kao dan, da je i u preduzetništvu i politici autsajder, da nema tim koji prati geopolitička dešavanja, da ne povlači nikakve genijalne poteze nego sad tek kroz greške uči, radi ono čemu je vrijeme da se radi. I da nema nikakvu urođenu diplomatsku fleksibilnost van međe, u međi sa Bošnjacima i Hrvatima obara ruke kao da su devedesete a on se kune da mu do toga nije.

Politika u Srbiji je odvojena dimenzija, na Madagaskaru sa 11 tjelohranitelja, od dešavanja u EU.

.. tek preduzetništvo kad on odbija pomoć Švajcaraca kao on je ponosan, pa nudi pomoć Germanima, i sve to sa patetikom "jer mi imamo srce".

Opasan čovjek, ništa više. Prva dva pravila da nauči : 1. nije mu zemlja ćaćevina da ne polaže narodu račune i tako bezočno petlja i 2. emocija u poslu sa EU nema. Ne voli njega niko jer je visok 2 metra i ima lijepe oči, aman, oni sad imaju preglednost za narednih 5 godina u kojima će genijalni lider da izvisi jer nije dorastao a predobar i prepošten u duši.

Ako neko od retardiranih botova prati šta pišem, neka mu prenese. - ti me Krstiću banuj na 5 godina, nešto mi je kratak fitilj ima dva tri dana.
silver silver 10:52 09.09.2015

Re: 'vako

Gospodjo Tess, puna podrska za vas. Postavljati pitanja i sagledavati jedan ozbiljan problem iz raznih uglova i na dugorocne staze je sasvim na mestu. Uzgred, stid me je i od grubog etiketiranja koje vam se ovde desava. Tolerancija nikad u Srbiji nije zauzimala visoko mesto, cak ni ona najpovrsnija, u ophodjenju.
vcucko vcucko 11:39 09.09.2015

Re: 'vako

tess
Ima nesto lose sto je Vucic u podanickom odnosu prema Merkelovoj?

Ne, nema. Zvuči apsurdno ali u ovom trenutku se srpski i njihovi (germanski humanizam i renesansa) interesi poklapaju. Šta Ruje imaju sa tim, Englezima odgovara sve ono što ne odgovara Srbiji. Jasno kao dan.

Imaju Rusi svašta s tim. Mislim, dogod čuči Angeli pod skute, znači dobro je, neće okrenuti srpske efektive (smešno zvuči, ali i to se računa) protiv Moskve. To ne vidi samo ko neće. Ako bi ga anglosasi skroz uzeli pod svoje, to bi bilo njesra žešće.
apacherosepeacock apacherosepeacock 12:26 09.09.2015

Re: 'vako

princi
prema onome što sam čitao i pratio, čini mi se da smo se najbolje poneli mi i Grekosi. Čokalije, bruka pravoslavna. Nemci heroji (iznenađujuće). Hall of shame tj muzej svinja: Englezi, Francuzi i Madžari.


Slazem se.
Ispasce Merkel najpametnija i najvise dalekovida od ovih utronjanih Evropljana.
Drago mi je izuzetno sto se Srbija uzorno ponasa u ovoj situaciji, dok mnogi padaju na testu humanosti.

A ovo oko Vucica i sta dogovara ispod zita (tu sam skepticna), sta god dobije kao naknadu steta sto ce zavrsiti malom broju u dzepovima a ne izbeglicama i srpskim investicijama.
apacherosepeacock apacherosepeacock 12:33 09.09.2015

Re: 'vako

Imaju Rusi svašta s tim.


Sta imaju Rusi s tim, leba ti?

Oni podrzavaju Asada koji rat nije poceo niti rusenje Sirije.
Koliko je bilo izbeglica iz Sirije od njegovog rezima pre nego sto su Amerikenjci resili da ga skidaju s vlasti kao da im je Siriju Linkoln u amanet ostavio?
vcucko vcucko 12:41 09.09.2015

Re: 'vako

Ništa me nisi razumeo, pročitaj ponovo.

Tess kaže da Rusi nemaju ništa s tim što AV viri Angeli iz ...khm.
Ja kažem da Rusi i te kako imaju s tim, jer dok viri Angeli, sigurno se neće okrenuti protiv njih (tj. Rusa). I da bi njesra izbilo ako bi ga (AV-a) skroz preuzeli anglosasi (pu-pu).

Bašar i izbeglice iz Sirije nemaju nikakve veze s navedenim.

Verstehen Sie?


tess tess 12:46 09.09.2015

Re: 'vako

vcucko
Imaju Rusi svašta s tim. Mislim, dogod čuči Angeli pod skute, znači dobro je, neće okrenuti srpske efektive (smešno zvuči, ali i to se računa) protiv Moskve. To ne vidi samo ko neće. Ako bi ga anglosasi skroz uzeli pod svoje, to bi bilo njesra žešće.


Prvo, ko kaže da su Rusi i Njemci suprostavljeni? Putin je i u vrijeme najvećih sukoba u Ukrajini imao podršku njemačke javnosti više nego što to sad imaju migranti. Misliš, ovo kad se Merkel na njega duri a on uzme Krim?

Drugo, rat u Ukrajini je zatekao Putina dok se zezao u Sočiju, a braća Kličko da ja znam 10 god ne skrivaju, nazvaću ga, nacionalizam.
Putin je s Ukrajincima imao rat kad su Germani računali na podjelu Ukrajine za stolom.

I sad, hajde mi reci kad bi Putinu neko uslovio, Srbija ili neka zemlja, teritorija njemu blizu, on bi žrtvovao koga?

Dalje, u ovom sa migrantima Rusi nisu od pomoći Srbiji, na to sam mislila. Ili da daju novac da i vi gradite zid? Ne mislim na njihovo učešće u Siriji, nego kako bi to sad Rusi vama pomogli? Da vam oni daju novac za kampove? Jer ti ljudi trebaju zimus krov nad glavom ali ja mislim da ni ljetos nisu morali spavati u parku u Beogradu..

U ovom trenutku interesi Srbije se poklapaju sa interesima Austrije, ne ni Njemačke. Austrijanci pomažu ljudima ali traže i kontrolu granica. Ministar Kurz nekoliko puta govori o specifičnosti Balkana, o terorizmu. Nisu oni šovinisti ako sam ja postavljajući pitanja, ljudi imaju preglednost. Ili?
Vučko će održati tu neko presiju da bi vi bez njega propali, i šićariti političke poene,
meni je sad sve kao film Underground,
ozbiljno,
ej sto ljudi zatalasa, i to je tako, on kao nudi neke kampove, kao sposoban je on da se nosi s tim - a EU svezala na ovih stotinu hiljada što je prošlo kroz Srbiju - zar je nenormalno pomisliti na tih milion i dva koje predviđaju? I ok, da li on ima plan i ako se desi malo drugojačije od vizije koju ima Frau Merkel? Ima li on analitičare da mu pretpostave "a šta ovo kad ja ovo", pa to su šahovski potezi, ili? Meni se čini da on u glavi, ako zagusti, ima desničare kao opciju, upravo jer je onaj stari. Izmanipulisati ih za potrebe partije. Kao da ovi pojedinačni incidenti po EU nisu, ili ne mogu biti, neka opomena, vidi samo kako Mađari dobro kontrolišu svoje nacoše.

I, sad sam shvatila, Srbija je Njemcima Plan B, ili? Oni imaju i Plan C i D, a vi premijera koji samo što vam ćebad nije tražio jer on ponosno ne želi fucking ćebad iz Švajcarske. Pobogu
jkt2010 jkt2010 12:49 09.09.2015

Re: 'vako

st.jepan
mariopan
vrabac_u_steni
tess

Sad, kako vidim, svako razumno pitanje se okarakteriše kao šovinizam.

I ti imaš takav utisak?
Ja mislio da sam se samo ja nešto utripovao...

Ниси, бар нас је троје

Četvoro.

Na kom blogu su vam ta razumna?
tess tess 12:50 09.09.2015

Re: 'vako

silver
Gospodjo Tess,

Eh, sad :)
Hvala iako je i mene nekad sramota mojih prostakluka.
:)
vcucko vcucko 13:05 09.09.2015

Re: 'vako

tess


Prvo, ko kaže da su Rusi i Njemci suprostavljeni? Pobogu


Možda neko, ja sigurno ne. Pa to sam i napisao, baš pobogu - dok je AV pod Angelinom zaštitom i Rusija je mirna. Koji deo ti nije jasan?

Njesra u Ukrajini je i tempirano sa OI u Sočiju, jer su VVP-u bile vezane ruke. Šta ga čeka od "zapadnih partnera" (mislim, on ih tako zove) ako bude inzistirao na svetskom prvenstvu u fudbalu 2016. ne smem ni da pomislim. Toliko o tome.

Srbija nema ni Plan A, Srbija od raspada SFRJ uglavnom šibicari, šta je tu novo? Na žalost.
apacherosepeacock apacherosepeacock 13:11 09.09.2015

Re: 'vako

Verstehen Sie?


Ja.

Ok, nisam vas pazljivo ispratila.

+ Rusi i Nemci ekonomski zavise jedni od drugih prilicno, Rusi su pored toga nuklearna sila tako da nemaju potrebe bilo kome da se zavlace (obrnut smer je vec moguc).
vcucko vcucko 13:30 09.09.2015

Re: 'vako

apacherosepeacock
Verstehen Sie?


Ja.

Ok, nisam vas pazljivo ispratila.

+ Rusi i Nemci ekonomski zavise jedni od drugih prilicno, Rusi su pored toga nuklearna sila tako da nemaju potrebe bilo kome da se zavlace (obrnut smer je vec moguc).


Već drugi put u valjda tri dana moram da se izvinjavam jer sam pogrešio pol sagovornika. Pusti, godine. Izvini sto put
apacherosepeacock apacherosepeacock 14:06 09.09.2015

Re: 'vako

Već drugi put u valjda tri dana moram da se izvinjavam jer sam pogrešio pol sagovornika. Pusti, godine. Izvini sto put


Ma nema potrebe da se izvinjavas; po niku se ne da odrediti uvek jel pise zemsko jal musko.
st.jepan st.jepan 15:32 09.09.2015

Re: 'vako

jkt2010
st.jepan
mariopan
vrabac_u_steni
tess

Sad, kako vidim, svako razumno pitanje se okarakteriše kao šovinizam.

I ti imaš takav utisak?
Ja mislio da sam se samo ja nešto utripovao...

Ниси, бар нас је троје

Četvoro.

Na kom blogu su vam ta razumna?

Nisam ovih dana baš pomno pratio blog, zapazio sam tu isključivost u privatnim razgovorima i na FB.
tess tess 16:41 09.09.2015

Re: 'vako

vcucko
Možda neko, ja sigurno ne. Pa to sam i napisao, baš pobogu - dok je AV pod Angelinom zaštitom i Rusija je mirna. Koji deo ti nije jasan?

Ni sad te nisam razumjela. No, dobro.

- i dalje mi se sviđa kako pišeš, ima nešto iskreno u tom reportažnom stilu, kao dobar dokumentarac o obali Irske na ARTE,
ili sportski komentatori na Tour de France,
da ti ne ponavljam više. :)
tess tess 16:44 09.09.2015

Re: 'vako

st.jepan
zapazio sam tu isključivost u privatnim razgovorima i na FB.

Ma da, fenomen.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 17:02 09.09.2015

Re: 'vako

Brajoviću i princiju oko srca, to ja iz ljubavi za dž.

Спојила си неспојиво.
:)

Мислим -- где то има љубав за џабе.
sweet64 sweet64 17:03 09.09.2015

Re: 'vako

hoochie coochie man
22:11 08.09.2015 / *novo
Re: 'vako
Nego je meni čisto toplo oko srca kad vidim da nismo svinje.


Ma to svakom prija.
I meni je neizmerno drago što nema, ili toga nema mnogo, netrpeljivosti pojedinaca ili nekih grupa protiv migranata u Srbiji.

Ali odnos pojedinaca, građana, prema ljudima u nevolji je jedna stvar, i on pokazuje ljudskost ili neljudskost, čini nas ljudima ili svinjama, a državna politika prema tom problemu je druga stvar.
Ona mora da bude racionalna, često lišena emocija i vođena isključivo interesima.

Zato je meni drago što ljudi donose hranu ili šta već treba u taj park, ali mi nije drago kad predsednik vlade kaže da će on otvoriti granice, da će praviti prihvatne centre, da će podeliti odgovornost (koje nema), i slično.


Upravo je to glavna zvrčka ovog bloga, tj mora se naglasiti razdvajanje tople, ljudske pomoći pojedinaca od strategije državne politike spram nametnutog mu problema. Krle je pokušao da ove dve sentence svesno sublimira u istu stvar.

Verujem da je naša humanost notirana od strane evropskih gazda, ali samo do nivoa kocke šećera za dobre hausmajstore.
tess tess 17:50 09.09.2015

Re: 'vako

Brajović

:)

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana