Biz| Društvo| Ekonomija| Politika

HRONIČNI UMOR

tsunade RSS / 19.07.2016. u 09:25

 

 

Kod frizera Kize često srećem jednog zgubidana, ne znam mu ime, svi ga zovemo Čupa. To je čovek od 30 i kusur godina bez ikakve formalne i praktične kvalifikacije. Godinama krade bogu dane. Na tom, neobično lepom licu, vidiš da su ponestale ideje, ako ih je ikad i bilo.

Uglavnom, Čupu, sa takvom reputacijom često vidjam s metlom u ruci kako čisti ispred salona. Ili šiša živu ogradu. Ponekad opere nekoj mušteriji kosu. Jutros sam ga zatekla kako „gazdi“ čuva parking mesto.

Za te sitne dobrovoljne gestove, Čupa dobije i neku sitnu kintu. Ali mislim da to nije ono što ga pokreće. Čupa čezne da bude upotrebljen, da mu neko osmisli postojanje i to što pre.

Tu dolazimo do podizanja srpske ekonomije, kao teme ovog bloga.

„Ja se ne bih hvalio rastom (BDP) od jedan ili dva odsto, već bih se pohvalio sa pet ili sedam odsto“, kaže u ovom video klipu Dragoljub Vukadinović, prvi čovek Metalac grupe.  

Zbilja, ne govori li taj mizerni procenat koji u Vučićevim kampanjama ima tako važnu ulogu više o malaksalosti nego o živahnosti?

U redu, recimo da brojke i procenti nisu toliko važni, (Saša, totalno si me ubedio :). Ali brzina je važna. Da, mislim na tu nepopularnu brzinu reformi. Ali onih kapitalnih, počev od pravosudja pa nadalje.

„Inače“, kaže Vukadinović, „investitori neće ovde doći. Oni već odlaze iz Evrope tamo gde im je ambijent bolji“.

Čini mi se ponekad da nismo svesni koliko je brzina izvodjenja nekih ozbiljnih „operacija“ značajna. Nismo posle Djindjićeve, imali ni jednu vladu koja se trudila da bude efikasna. Sve su gledale da što više posla svale nekom drugom u nekoj budućnosti.

Vreme nije neograničen resurs. Ono prolazi. Ni Čupa, niti bilo ko od nas u toj budućnosti neće postati mladji.




Komentari (186)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

antioksidant antioksidant 10:06 19.07.2016

.

„Inače“, kaže Vukadinović, „investitori neće ovde doći. Oni već odlaze iz Evrope tamo gde im je ambijent bolji“.

razliciti investitori traze razlicit ambijent. ovaj savrseno odovara nasim, stoga je mozda pocetna greska sto se od njih ocekuje da daju smernice za promene a oni u sustini traze konzervaciju postojeceg stanja.
Milan Novković Milan Novković 10:09 19.07.2016

Dobro kaže čovek

To za pravnu državu, tj okruženje uopšte, samo da dodam nekoliko rečenica: novca u svetu ima neverovatno mnogo. Svet je baš naduvan, ali to ne menja činjenicu da novca ima neverovatno mnogo.

I ne zna gde i kako da se "skrasi" u nesigurnom svetu. Recimo, evo Nemci upravo izdaše desetogodišnji bond sa nultom kamatom, 5 milijardi evra. I ubrzo posle primarne emisije na sekundarnom tržištu mu cena skokne (yield postane negativan, što mnogi koriste u narativu iako ne znaju šta znači).

Znači, samo zbog Nmačke reputacije i ozbiljnosti imamo, popularnim rečima: entitete koji Nemcima daju novac na 10 godina po nultoj kamati - daš milion evra za papir i za 10 godina dobiješ milion Evra nazad bez ikakve kamate u međuvremenu.

Onda na sekundarnom tržišto dođe neko i kaže ma evo ti milion i dvadeset hiljada evra za taj nemački papir koji će mi vratiti milion evra za deset godina (mnogo ih je bond i kupilo u primarnoj emisiji da bi ga odmah prodali na sekundarnom tršištu, "špekulanti", iliti trejderi)

I to je primer koliko ume da bude vredna reputacija. Lako je za nagađanje da je face value tako nekog papira mogla da bude 980 hiljada, na primer, tj platiš nemačkoj vladi milion a oni ti za 10 godina vrate 980K.

Pa bih dodao nešto ovom videu, isto važno ako ne i važnije: DJB se onomad dotakao unutrašnje potrošnje, valjda, iako ona ide i sa novom proizvodnjom. Ili Saša pre DJB, ne sećam se, bilo u preletanju negde, nego su se posle pojavili razni i sve glasniji mrzitelji kojima je mržnja i kolektivno vriskanje ipak važnije od bilo kakvog znanja i diskusije (je ne tvrdim da Saša previše zna, posle se baš i frljao oko priče o subvencijama za radna mesta bez sugerisanja da razume cash-flow priču, structured product basics, "trading" strategies, ....

Ali sada nije bitno, podsetilo me na unutrašnu potrošnju pa proizvodnju, priču koju je pokušao progurati ali većinu uglavnom nije interesovala:

- Uz neke zakonske promene, osnovnu zaštitu, pa rezanje kursa dinara, pa štampanje novca za proizvodnju Srbija može za par godina da ima 10% godišnji rast, uz toliko nezaposlenih koliko ih imate i toliko niske plate.

- Ajd QE ne blista nešto na Zapadu, al ovo su "drugi" sistemi, uigrani, nemoš tek tako da se "baciš" na proizvodnju ašova pošto ih već mnogi proizvode, ali tamošnja uvozna ekonomija uz viskok kurs dinara, koja je naštelovana samo da štiti uvoznike, nači oligrahiju, je bizarna.

- A zapad i dalje čeprka, evo izgleda da će US na "životinjama", znači Japanu prvo probati "helicopter money" pre nego što ga probaju na sebi (štampanje novca i davanje potrošačima, a ne bankama da ga plasiraju u industriju)

A tu, u Srbiji, imamo stotine, hiljade stvari, skoro sve što se uglavnom uvozi, nezaposlene koji bi to mogli da prave (nezaposlene koji možda ponekad i imaju formalno zaposlenje pa minimalac ali ništa ne rade).

I imamo sledeće, ti možda umeš da napraviš zgradu, recimo da postoji i kupac, pa stranac, ja umem da vadim glinu iz zemlje, Pera ume da mi napravi ašov za to, Žika ume da peče ciglu, .... a svi smo nezaposleni, dok "genije" što se pući po Briselu ne ume da se doseti da odštampa neku kintu i zavrti nas četvoro, recimo nezaposlenih, da nešto proizvodimo pa se, dodatno, skinemo sa socijale.

Ne kapira novac, kao što stavih identičan rečenični fragment u vezi onog Norvežanina na tvom prošlom blogu.

Ne kapira ništa, to je neverovatno, ja smem da se kladim da bi sa srednjoškolskom decom moglo da se zavrti bolje ministarstvo privrede, finansija, čega god.
Milan Novković Milan Novković 10:19 19.07.2016

Re: Dobro kaže čovek

Zaboravih da kažem da Nemci kapiraju novac, naravno, ako treba da ga odštampaju jedno 20 milijardi da ovom našem prodaju Simensove podmornice oni će to uraditi, ako im se učini da će uspeti da ga ubede kako posle mogu da mu pomognu oko mora.
tadejus tadejus 10:24 19.07.2016

Re: Dobro kaže čovek

Milan Novković
Ne kapira ništa, to je neverovatno, ja smem da se kladim da bi sa srednjoškolskom decom moglo da se zavrti bolje ministarstvo privrede, finansija, čega god.


brate ti ne kapiraš ništa a misliš da si ukapirao sve i više od toga toliko da ja zaista ne mogu da se sjetim u životu da sam naišla na toliko nabjeđenog ignoranta kao što si ti..
bez zajebancije..
pazi prvo šta ne kapiraš..
srbija je okruženje sa negative repo stock-om.. da te poštedim guglanja jer ga na investopediji nećeš naći.. repo stok centralne banke osmišljen je kao novac koji centralna banka pozajmljuje finansijskim posrednicima raznih vrsta po niskoj stopi (koju stalno mijenja, to je ta bank rate) kako bi time stimulisala privredu..
i to su ogromne količine novce, upravo te koje si ti iščitao po internetu..
u sbirji je taj sistem od početka radio obrnuto (nije to presedan ali je rijetkost u svijetu)..
srpska centralna banka novac povlači tim mehanizmom a ne plasira ga..
jer se bori sa visokom inflacijom već decenijama i jer ima priliv novca iz vana koji ne može da angažuje u privredi..
dakle nemaš šta u srbiju da baciš, nije se primilo ni ovo što je bačeno..
problem nije samo na nivou centralna banka - banke, problem je i na nivo banke - privreda..
da popričaš sa bilo kojim bankarom koji radi sa privredom reći će ti da mu je osnovna glavobolja kako da ispuni budžet, tj kako da plasira onoliko koliko su mu dali da plasira a da ipak ima razumnu šansu da će mu biti vraćeno..

kurs..
jao pa depresirao je sad će 100% u poslednjih 10 godina, peak mu je bio 75 u predkriznom periodu..
pa gle, nismo se baš u tih 10 godina nagledali boljitka..
i koliki onda po tebi sad treba da bude, 300? kad se realne zarade u srbiji svedu na 10 evra dal će to po tebi biti dovoljno depresijacije da nas krene?
a na stranu što nemaš pojma o tome (ne piše po internetima) je finansijska dolarizacija (evrizacija je još zovu) oko 75%.. pa ti depresiraj.. to bilansi vole.. a i kućne budžete to obraduje nestvarno..
e brate..
koja je mjera tvog neznanja i neshvatanja a paralelnog puvakanja, žalosno je
tsunade tsunade 10:39 19.07.2016

Re: Dobro kaže čovek

novca u svetu ima neverovatno mnogo. Svet je baš naduvan, ali to ne menja činjenicu da novca ima neverovatno mnogo.


da. u svetu ga ima. ali u srbii je on skup zbog percepcije rizika u bankarskom sektoru.

ja smem da se kladim da bi sa srednjoškolskom decom moglo da se zavrti bolje ministarstvo privrede, finansija, čega god.


u ovom delu se stoprocentno slažem s tobom. za početak deca nisu korumpirana ni u doslovnom (engleskom) smislu ni u prenosnom (srpskom).

neobično sam ti zahvalna na doprinosu ovim mojim blogovima. tebi i svima koji ubacujete komentare iz perspektive koju mi iz ove rupice nismo u stanju da vidimo a često ni da razumemo.

highshalfbooze highshalfbooze 10:41 19.07.2016

Re: Dobro kaže čovek

Ali sada nije bitno, podsetilo me na unutrašnu potrošnju pa proizvodnju, priču koju je pokušao progurati ali većinu uglavnom nije interesovala:

- Uz neke zakonske promene, osnovnu zaštitu, pa rezanje kursa dinara, pa štampanje novca za proizvodnju Srbija može za par godina da ima 10% godišnji rast, uz toliko nezaposlenih koliko ih imate i toliko niske plate.

Nisam baš siguran da je samo neznanje i nezainteresovanost u pitanju, već i namera da se održi ovakvo stanje koje je planirano i započeto nultog časa 5. oktobra 2000. godine.
Mada i neznanje ima uticaja, jer se sećam da pisac ovog bloga nije skapirao način nastanka i tokova novca još oko nekog dopisivanja u vezi infrastrukturnih investicija. A ona uređuje blog o ekonomiji.
tadejus tadejus 10:43 19.07.2016

Re: Dobro kaže čovek

tsunade

ali u srbii je on skup zbog percepcije rizika u bankarskom sektoru.

u ovom delu se stoprocentno slažem s tobom. za početak deca nisu korumpirana ni u doslovnom (engleskom) smislu ni u prenosnom (srpskom). neobično sam ti zahvalna na doprinosu ovim mojim blogovima. tebi i svima koji ubacujete komentare iz perspektive koju mi iz ove rupice nismo u stanju da vidimo a često ni da razumemo.


novac (tačnije krediti) nisu skupi zbog percepcije rizika nego zbog realnosti nenaplativih kredita od preko 20%..

a korumpiranosti što se tiče.. aman, pa zar ti se zaista čini da bi srpska privreda profitirala samo da korumpirana jorgovanka hoće da dozvoli da kurs ode na 150 (šta da dozvoli, nek i poradi na tome, sve se može kad se hoće)..
ili da bi profitirala da se fiskalna konsolidacija zaustavi a rast javnog duga pusti dalje iznad ovih 80% na koje skočio sa 25% koliki je bio prije 10ak godina?
samo korumpirani vujović ne da a srednjoškolci bi to očas posla..
highshalfbooze highshalfbooze 10:44 19.07.2016

Re: Dobro kaže čovek

Milan Novković
I imamo sledeće, ti možda umeš da napraviš zgradu, recimo da postoji i kupac, pa stranac, ja umem da vadim glinu iz zemlje, Pera ume da mi napravi ašov za to, Žika ume da peče ciglu, .... a svi smo nezaposleni, dok "genije" što se pući po Briselu ne ume da se doseti da odštampa neku kintu i zavrti nas četvoro, recimo nezaposlenih, da nešto proizvodimo pa se, dodatno, skinemo sa socijale.

Ne kapira novac, kao što stavih identičan rečenični fragment u vezi onog Norvežanina na tvom prošlom blogu.


tsunade
da. u svetu ga ima. ali u srbii je on skup zbog percepcije rizika u bankarskom sektoru.


Kao što rekoh malopre.
tadejus tadejus 10:45 19.07.2016

Re: Dobro kaže čovek

highshalfbooze
Nisam baš siguran da je samo neznanje i nezainteresovanost u pitanju, već i namera da se održi ovakvo stanje koje je planirano i započeto nultog časa 5. oktobra 2000. godine. Mada i neznanje ima uticaja, jer se sećam da pisac ovog bloga nije skapirao način nastanka i tokova novca još oko nekog dopisivanja u vezi infrastrukturnih investicija. A ona uređuje blog o ekonomiji.


to nam daj, teorija zavjere nama treba..
ne budi ti zapovjeđeno otkrij nam ko stoji iza tog mračnog plana držanja srpske privrede u bunaru? masoni? ja nekako tipujem da su oni i da je sve to povezano sa onim harpom u barajevu..
highshalfbooze highshalfbooze 10:53 19.07.2016

Re: Dobro kaže čovek

tadejus
to nam daj, teorija zavjere nama treba..
ne budi ti zapovjeđeno otkrij nam ko stoji iza tog mračnog plana držanja srpske privrede u bunaru? masoni? ja nekako tipujem da su oni i da je sve to povezano sa onim harpom u barajevu..


Milan Novković
I imamo sledeće, ti možda umeš da napraviš zgradu, recimo da postoji i kupac, pa stranac, ja umem da vadim glinu iz zemlje, Pera ume da mi napravi ašov za to, Žika ume da peče ciglu, .... a svi smo nezaposleni, dok "genije" što se pući po Briselu ne ume da se doseti da odštampa neku kintu i zavrti nas četvoro, recimo nezaposlenih, da nešto proizvodimo pa se, dodatno, skinemo sa socijale.

Ne kapira novac, kao što stavih identičan rečenični fragment u vezi onog Norvežanina na tvom prošlom blogu.

Kao što reče kolega, samo treba biti pismen. A nije teško razumeti.
A što se tiče toga o čemu ti insinuiraš, bi trebalo da se bave sudovi. Jer bi to bila veleizdaja. Ili je možda neznanje u pitanju. Nemam pojma, treba istražiti.
No, od nekoga ko ne razume princip refrakcije, ne mogu da očekujem da to razume.

Dopuna: Naravno da ne govorim o antenama niskih frekvencija. One imaju drugu upotrebu osim što takvi kao ti lupetaju.
tadejus tadejus 10:59 19.07.2016

Re: Dobro kaže čovek

highshalfbooze

Milan Novković

dok "genije" što se pući po Briselu ne ume da se doseti da odštampa neku kintu i zavrti nas četvoro


A nije teško razumeti...


pa nije teško razumjeti ako imaš bar neko osnovno ekonomsko obrazovanje, ako ga nemaš onda mora da ti se crta..
pa da nacrtam..
u srbiji princip "štampanja kinte" ne može da funkcioniše tako kako funkcioniše u svijetu jer srbija već ima višak kinte koji leži u centralnoj banci i na koji banka plaća 4,5% kamate godišnje direktno u džepove stranih banaka koje taj višak kinte kod nje drže..
"štampanje još kinte" bi samo proizvelo rast tog stoka na koji plaćamo 4,5%..
sada to više nisu tako ekstremne cifre ali znale su biti..
jedne godine smo platili pola milijarde evra direkt u džepove bogatih austrijanaca, talijana i grka koji su imali sreće u životu da budu vlasnici stranih banaka koje rade u srbiji..
al ne dajte da vas to omete..
dajte još tih instant mudrolija tipa da se štampa kinta..
evo ja predlažem amandman..
para vrti đe burgija neće..
to sve onda đuture kod saleta u stranku pa da biramo novog ministra.. al da bude srednjoškolac..
tsunade tsunade 10:59 19.07.2016

Re: Dobro kaže čovek

aman, pa zar ti se zaista čini da bi srpska privreda profitirala samo da korumpirana jorgovanka hoće da dozvoli da kurs ode na 150 (šta da dozvoli, nek i poradi na tome, sve se može kad se hoće)..


ma jok. naravno. mislim da ništa što jorgovanka radi ne može dovesti do profitiranja srpske privrede.

takodje mislim da je vujović, kao ministar, obručen političkim zahtevima te takodje mislim da ni on ne može u tom smislu ništa da uradi.

vidi, malo se šalim a malo ozbiljno mislim... kad bi lasom savatala, nasumično, 20-tah bilo kojih ljudi na ulici i od njih sastavio vladu, oni bi pravili manje štete, posledično i ekonomske... to ne važi samo za ove vučićeve vlade, nego za sve prethodne.

repo stok centralne banke osmišljen je kao novac koji centralna banka pozajmljuje finansijskim posrednicima raznih vrsta po niskoj stopi (koju stalno mijenja, to je ta bank rate) kako bi time stimulisala privredu..
i to su ogromne količine novce, upravo te koje si ti iščitao po internetu..


tjah, ne čita samo on. svi čitamo... ali milan gleda stvari iz londona pa možda čovek ne vidi koliko je taj novac u stvari udaljen od nas.

tsunade tsunade 11:04 19.07.2016

Re: Dobro kaže čovek

novac (tačnije krediti) nisu skupi zbog percepcije rizika nego zbog realnosti nenaplativih kredita od preko 20%..


pa okej, realnost je nenaplativa i banka cvika da daje kredite... jel to?
tadejus tadejus 11:05 19.07.2016

Re: Dobro kaže čovek

tsunade
ali milan gleda stvari iz londona pa možda čovek ne vidi koliko je taj novac u stvari udaljen od nas.


vjeruj mi (ili ne vjeruj) da on ni izdaleka ne razumije ni osnovna kretanja u londonu a dodatno predstavu nema o ekonomiji srbije (koja je od britanske drastično različita)..
kapiram da to laiku nije lako da procjeni ali moralo bi ipak malo sumnje da ti proizvede činjenica da je čovjek inžinjer koji se gradi da je izvrstan ekonomista..
ako te zanima da razumiješ šta se sada u ekonomiji uk dešava (a zanimljivo je) preporučujem npr. govore članova mpc bank of england..
posebno njihov glavni ekonomista drži lijepe i razumljive govore..
i guverner naravno..
tehnički detalji su najboje sažeti u inflation reportu ali to ipak nije za laike..
tsunade tsunade 11:09 19.07.2016

Re: Dobro kaže čovek

ako te zanima da razumiješ šta se sada u ekonomiji uk dešava (a zanimljivo je) preporučujem npr. govore članova mpc bank of england..


zanima me da s tobom napravim razgovor za klikere.
hoćeš?
Milan Novković Milan Novković 11:48 19.07.2016

Re: Dobro kaže čovek

da. u svetu ga ima. ali u srbii je on skup zbog percepcije rizika u bankarskom sektoru.

Najkraća rečenica koja opisuje stanje i koja mi pada na pamet je sledeća: Srbija je paralizovana pre svega korupcijom i potrebama oligarhije.

Pa onda, ko voli, može da doda kako neobrazovani ekonomisti ne pomažu mnogo nego još pomalo odlažu rezoluciju problema.
neobično sam ti zahvalna na doprinosu ovim mojim blogovima. tebi i svima koji ubacujete komentare iz perspektive koju mi iz ove rupice nismo u stanju da vidimo a često ni da razumemo.

Thanks, ja se tek ponekad u žurbi javim i sećam ti se par posledjih priloga i, kad već pričam i o ekonomsitima, dal bejaš Zec ili ko već u početku. Tu ima i jako pametnih ljudi, ako me sećanje služi kad god sam nešto pročitao od Zeca to je bilo staloženo i pametno. Naravno, ne pročitam mu tek ponešto ponekad, pretpostavljam.

Ja jesam u ITju danonoćno i ovo mi je zabava da navratim, ali sam u Cityju i ima novca koliko hoćeš.

Pre nešto više od 10 godina smo mi jurili fond za taj region, Srbija pa Bosna i Hercegovina, i bili se razleteli tu, napravili sažetke jedno 25 ideja, jednu probali u test-run maniru, 10tak iz Srbije i možda do 15 sa sedišem u Banja Luci pa u sve strane pomalo.

I našli smo novac, ali smo se uplašili pa ga na kraju nismo prihvatili, ja sam imao neke jako predustretljive i dobre ljude na upravnom odboru, neegzekutivce i senior bankare, ali tu je počeo haos od korupcije i upražnjavanja sile raznih moćnika, divlji zapad na istoku Evrope.

Posle su me još nekoliko godina češće, sada retko, cimali i pitali šta bi mogli da rade sa novcem tu u regionu.

I ja nemam ideje. Tj nemam ideje kako implementirati te neke ideje koje su sound u prihvatljivom risk-adjusted maniru, gde je rizik širokog spektra, pravni, reputacioni, novčani, gubljenje vremena, ...
Milan Novković Milan Novković 12:04 19.07.2016

Re: Dobro kaže čovek

I ja nemam ideje. Tj nemam ideje kako implementirati te neke ideje koje su sound u prihvatljivom risk-adjusted maniru, gde je rizik širokog spektra, pravni, reputacioni, novčani, gubljenje vremena, ...

Lažem malo, jednu ideju nikako da izbacim iz glave

Na tom našem fondu onomad gde sam se uplašio da uzmem novac na kraju je na upravnom odboru, kao non-egzekutivac, bio i jedan board-member top-tier zapadne banke.

On je sada CEO velike finansijske institucije i on uvek hoće da pomogne, UVEK, Irac kojeg, izgleda, moraš prvo da baš prevariš ili razočaraš da bi odbio pomoć, iako sam pomagao i ja njemu, i kad budem imao vremena, ali samo tada, pošto sam ja loš menadžeri i organizator i rutinski se previše rastegnem u planovima, tj ja nikako ne smem da budem čovek broj jedan bilo čega što radim, kad mi ovo sada IT bude zaokruženo doćiću tu, ali u rodni kraj, Prigrevica, Apatin, Sombor i okolina, u nekom bottom-up, micro-finance maniru.

Tj to mi je na drugom mestu onoga što bih voleo da radim na početku penzije, deca na prvom al tu sam se već polu(ne)uspešno zaletao pa ladio, opet zbog preambicioznih planova i premalo vremena, pa loše organizacije, sa čim ni dobre ideje ne mogu uvek da se izbore, tj najčešće ne mogu.

Dobaciću i do dece, valjda, i to nešto ranije sa eLearningom i tabletima u školama, nadam se i sanjarim za sada, al mrdam pomalo i nešto opreznije pošto sam sada značajno stariji.
princi princi 13:45 19.07.2016

Re: Dobro kaže čovek

da popričaš sa bilo kojim bankarom koji radi sa privredom reći će ti da mu je osnovna glavobolja kako da ispuni budžet, tj kako da plasira onoliko koliko su mu dali da plasira a da ipak ima razumnu šansu da će mu biti vraćeno..

Da, ovo pominje i Mervyn King kao osnovni problem modernog kapitalizma u razvijenom svetu u ovoj svojoj knjizi The end of alchemy. Svet pati od nedostatka aggregate demanda: oni koji imaju pare neće da ih troše, a oni koji bi trošili nemaju pare. To što smo mi videli 90-ih i 2000ih je po njemu samo privid neke velike potrošnje, jer su se enormno uzimali krediti za kuće i nekretnine. Ovaj welcome i income inequality ima dalekosežne i pogubne posledice i za ekonomiju i za društva u celini. Da bi se svet pokrenuo neophodno je preraspodeliti income i wealth, a to je nemoguće bez neke revolucije i kalambura koji niko neće.
G.Cross G.Cross 14:10 19.07.2016

Re: Dobro kaže čovek

Svet pati od nedostatka aggregate demanda: oni koji imaju pare neće da ih troše, a oni koji bi trošili nemaju pare.




The Credit Suisse report notes the particularly rapid rise in inequality since the Wall Street crash of 2008 and relates it directly to the stock market boom that followed the bailout of the banks, initiated by the Bush administration and greatly expanded by the Obama administration. A key passage reads:

“There are strong reasons to think that the rise in wealth inequality since 2008 is mostly related to the rise in equity prices and to the size of financial assets in the United States and some other high-wealth countries, which together have pushed up the wealth of some of the richest countries and of many of the richest people around the world. The jump in the share of the top percentile to 50 percent this year exceeds the increase expected on the basis of any underlying upward trend. It is consistent, however, with the fact that financial assets continue to increase in relative importance and that the rise in the USD (US dollar) over the past year has given wealth inequality in the United States—which is very high by international standards—more weight in the overall global picture.”


Jedan od problema je da znatan deo tog bogatsva bogatih predstavlja vlasnistvo akcija precenjenog Wall street-a ( Pa pogledaj samo par dana posle Nice i Turske DJI je dostigao rekordnu vrednost).


Da bi bogati poceli da trose, morali bi da prodaju akcije, ajavascript:;ko bi prodavali akcije njihova vrednost bi pala i oni vise ne bi bili toliko bogati.

Tako da The only way is up.
Jos par kriza i najbogatiji 0.001% ce da imaju 90% bogatstva.
I onda cemo da pocnemo da jedemo green soylent.




princi princi 14:17 19.07.2016

Re: Dobro kaže čovek

Jos par kriza i najbogatiji 0.001% ce da imaju 90% bogatstva.
I onda cemo da pocnemo da jedemo green soylent.


Uopšte ne vidim kako se može rešiti taj problem. Ima i onaj drugi, još veći, a to je da su velike korporacije maltene prestale plaćati poreze državi. Nije to problem samo u US, to je postala norma u Švedskoj, Nemačkoj, Francuskoj... Izbegavanje plaćanja poreza je ne više sport, nego rutina, i to ima dalekosežne posledice po čitavu ekonomiju (jer je teret finansiranja države pao skroz na građane, a to smanjuje disposable income i demand koji je preko potreban). Nije problem što su korporacije podle, zle i pokvarene, nego što one, izgleda, bez tog izbegavanja poreza ne mogu praviti profit. Živimo u svetu with no return, i to će izgleda biti norma još dugo vremena, ma šta budale pričale.
martin_krpan martin_krpan 15:52 19.07.2016

Re: Dobro kaže čovek

Uopšte ne vidim kako se može rešiti taj problem.


Jesi čitao: Tim Jackson, Prosperity Without Growth?
stefan.hauzer stefan.hauzer 16:38 19.07.2016

Re: Dobro kaže čovek

to je nemoguće bez neke revolucije i kalambura koji niko neće.

Ja, eto, već nekoliko godina čekam čoveka, Boga ili Marsovca; da ovaj neuspeli projekat sa čovečanstvom zameni za neki bolji. A nije da nismo imali nekih blistavih trenutaka, ali sve u svemu - vrlo tanko.


little_radojica little_radojica 17:33 19.07.2016

Re: Dobro kaže čovek

martin_krpan
Uopšte ne vidim kako se može rešiti taj problem.


Jesi čitao: Tim Jackson, Prosperity Without Growth?


Јао па ја сад ово морам купити (ако може) , само због наслова
Креирао си раст, Крпане

Едит: ето, немају електронску верзију за андроид већ само за киндл тако да ћу да пробам у библиотеци и тако дефинитивно зајебем раст :)
princi princi 17:47 19.07.2016

Re: Dobro kaže čovek

martin_krpan
Uopšte ne vidim kako se može rešiti taj problem.


Jesi čitao: Tim Jackson, Prosperity Without Growth?

Nisam, ali sviđa mi se ovo

The days of spending money we do not have on things we do not need to impress people we do not care about are over
martin_krpan martin_krpan 19:28 19.07.2016

Re: Dobro kaže čovek

princi
martin_krpan
Uopšte ne vidim kako se može rešiti taj problem.


Jesi čitao: Tim Jackson, Prosperity Without Growth?

Nisam, ali sviđa mi se ovo

The days of spending money we do not have on things we do not need to impress people we do not care about are over


Da, polako počinje i taj koncept da se razmatra. Klasično blagostanje se mjeri kroz više konzumiranja, a više konzumiranja ne znači i više zadovoljstva. Zadovoljstvo bi trebalo da je glavni derivat.

Jackson je sigurno predvidio budućnost a sada se čeka socijalna platforma gdje bi dovoljan broj ljudi preokrenuo trend i napravio good governance. To dolazi sigurno, i doći će iz Skandinavije, Njemačke, itd..

Ono što usporava taj trend su permanentne krize koje kompletan sistem vraćaju u klasični kapitalizam. Iz tog razloga je čak smisleno posumnjati, da su te krize/ratovi vještački napravljene, da bi se postigao efekat kreativnog uništenja. Kako nema staro-novo odnosa, sada je: Sa`rani! - a zatim dovedi Vincije, Bechtele, Strabage...


princi princi 19:39 19.07.2016

Re: Dobro kaže čovek

Jackson je sigurno predvidio budućnost a sada se čeka socijalna platforma gdje bi dovoljan broj ljudi preokrenuo trend i napravio good governance. To dolazi sigurno, i doći će iz Skandinavije, Njemačke, itd..

Ono što usporava taj trend su permanentne krize koje kompletan sistem vraćaju u klasični kapitalizam. Iz tog razloga je čak smisleno posumnjati, da su te krize/ratovi vještački napravljene, da bi se postigao efekat kreativnog uništenja. Kako nema staro-novo odnosa, sada je: Sa`rani! - a zatim dovedi Vincije, Bechtele, Strabage...

Pa ne može doći iz Skandinavije i Nemačke, jer tu već postoji određena vrsta simbioze potrošačko-uvoznih (US, UK) i proizvodno-izvoznih ekonomija (te koje pominješ+ Kina+ Južna Koreja+ Japan). Jedni bez drugih ne mogu. Ne vidim kako se u ovako neravnomerno razvijenom svetu mogu sprovesti takvi zahvati i revolucije (a bez krvi). Jer, mislim, sasvim je lepo što su neki švedski deda i baba potpuno zadovoljni svojim standardom, ali Kina, Indija i muslimanski svet (otprilike pola Zemljine populacije, bez Afrike, koja tek počinje svoj populacioni boom) svake godine proizvede na milione novih i eager potrošača, koji bi da vrlo uživaju iste one privilegije koje uživaju i navedeni baba i deda. A posla nema... Jedino ukoliko se baba i deda ne odreknu svoje kućice u cveću i podele je sa onim milionima (što, mislim, da bi palo kao kapka na vrelu ringlu).
princi princi 19:41 19.07.2016

Re: Dobro kaže čovek

Možda bi jedno meteorče rešilo sve naše probleme... samo da šibne na pravo mesto.
highshalfbooze highshalfbooze 19:47 19.07.2016

Re: Dobro kaže čovek

tadejus
u srbiji princip "štampanja kinte" ne može da funkcioniše tako kako funkcioniše u svijetu jer srbija već ima višak kinte koji leži u centralnoj banci i na koji banka plaća 4,5% kamate godišnje direktno u džepove stranih banaka koje taj višak kinte kod nje drže..
"štampanje još kinte" bi samo proizvelo rast tog stoka na koji plaćamo 4,5%..

Jel to Babova škola (Fikret Abdić)... daj, mislim...

tadejus
jedne godine smo platili pola milijarde evra direkt u džepove bogatih austrijanaca, talijana i grka koji su imali sreće u životu da budu vlasnici stranih banaka koje rade u srbiji..

Nema sreća sa time nikakve veze, već konkretni ljudi na konkretnim položajima u Srbiji posle 5. oktobra. Ali, bolje je okriviti Harp antene i nesreću za to nego konkretne ljude za konkretna dela.

tadejus
to sve onda đuture kod saleta u stranku pa da biramo novog ministra.. al da bude srednjoškolac..

Ovo samo za sebe govori, tako da nema potrebe za komentarisanjem.
martin_krpan martin_krpan 19:54 19.07.2016

Re: Dobro kaže čovek

Pa ne može doći iz Skandinavije i Nemačke, jer tu već postoji određena vrsta simbioze potrošačko-uvoznih (US, UK) i proizvodno-izvoznih ekonomija (te koje pominješ+ Kina+ Južna Koreja+ Japan).


Može doći trend u smislu resetovanja jedinice mjere rasta, pa ovi mogu reći: Vrednujemo socio-ekonomsku održivost, ekologiju, itd. Good governance može da uspostavi novi socijalni identitet i srednjoročno/dugoročno eto zamjene sistema. Za taj sistem je sve spremno, postoji platforma i plan. Vidjećemo nakon 2020, agenda 2020 je prvi test.

A Kina, Indija, i sl. su na žalost black box društva i niko živ ne zna u šta će se to razviti. To govorim bez trunke rasizma. Broj ljudi koji u tim zemljama živi govori o tome.
princi princi 20:10 19.07.2016

Re: Dobro kaže čovek

martin_krpan
Pa ne može doći iz Skandinavije i Nemačke, jer tu već postoji određena vrsta simbioze potrošačko-uvoznih (US, UK) i proizvodno-izvoznih ekonomija (te koje pominješ+ Kina+ Južna Koreja+ Japan).


Može doći trend u smislu resetovanja jedinice mjere rasta, pa ovi mogu reći: Vrednujemo socio-ekonomsku održivost, ekologiju, itd. Good governance može da uspostavi novi socijalni identitet i srednjoročno/dugoročno eto zamjene sistema. Za taj sistem je sve spremno, postoji platforma i plan. Vidjećemo nakon 2020, agenda 2020 je prvi test.

A Kina, Indija, i sl. su na žalost black box društva i niko živ ne zna u šta će se to razviti. To govorim bez trunke rasizma. Broj ljudi koji u tim zemljama živi govori o tome.


Pa to već imaš. Problem su redovi veličina u pitanju. Nemačka i Skandinavija zajedno imaju jedva 100ak miliona ljudi, ako i toliko, a praksa govori da je taj governance i sustainability, novi socijalni identite, šte već ne nemoguće sprovesti ni na nivou jedne US (300M ljudi i to pretežno nahranjenih) a kamoli na nivou (gladnih i pregladnih) Kine, Indije i sutra Afrike. Na koncu, tu se postavlja i pitanje morala: s kojim moralnim pravom ti imaš pravo da od Kine i Indije tražiš nešto što su belci neumorno raubovali više od 2 veka. U tom smislu, rekao bih čak da se Kina ponaša ultracivilizovano u odnosu na Zapad (sa svojom politikom obnovljivih energija i sl).
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 21:50 19.07.2016

Re: Dobro kaže čovek

Da bi bogati poceli da trose, morali bi da prodaju akcije, ajavascript:;ko bi prodavali akcije njihova vrednost bi pala i oni vise ne bi bili toliko bogati.

Не верујем
Mожда је суштина да богати не могу да развију потрошњу као сиромашни. Јер богати имау једну гузицу, а пара, рецимо, колико 10.000 других гузица. Тих 10.000 требају 10.000 станова, 10.000 кола, 10.000 пасти за зубе. А наша гузоња са само једном гузицом не може да има 10.000 кола нити може да живи у 10.000 станова нити има толико зуба да потроши оних 10.000 пасти за зубе.

Богатство богаташа не доприноси потрошњи колико сразмерно богатство средње и ниже класе.

Но, враг ће знати да ли сам у праву...

little_radojica little_radojica 04:34 20.07.2016

Re: Dobro kaže čovek

Može doći trend u smislu resetovanja jedinice mjere rasta, pa ovi mogu reći: Vrednujemo socio-ekonomsku održivost, ekologiju, itd.


Веома детаљно разрађени параметри за мерење напретка, ово је будућност:

Social Progress Index>>>>LINK

Методологија се стално пегла, мноштво људи учествује кроз сугестије, али су основне ставке веома робусно постављене: Basic Human Needs, Foundations of Wellbeing, and Opportunity.



TED: Michael Green - What can SPI reveal about your country>>>LINK

TED: Michael Green - Why we shouldn’t judge a country by its GDP>>>LINK

[url=https://www.ted.com/talks/michael_green_how_we_can_make_the_world_a_better_place_by_2030]TED: Michael Green - How we can make the world a better place by 2030>>>LINK
[/url]

princi princi 10:56 20.07.2016

Re: Dobro kaže čovek

Ima jedna stvar oko budućnosti koja je stvarno annoying a to je što je, mahom, potpuno nepredvidljiva.
docsumann docsumann 11:02 20.07.2016

Re: Dobro kaže čovek

princi
Ima jedna stvar oko budućnosti koja je stvarno annoying a to je što je, mahom, potpuno nepredvidljiva.


u globalu - da, no, pojedini futurolozi sasvim solidno uspjevaju da nabodu ponešto.
isto se može reći za neke klasike SF žanra - Žil Vern, Klark...

o vidovnjacima da ne pričamo

mada, uvijek se može staviti pod upitnik linearno-sukcesivna sledstvenost prošlosti-sadađnjosti-budućnosti, kad znamo da je tkanje prostoro-vremena porilično uvrnuto, zavrnuto, te da u samom sebi krije kojekakve singularitete koji u sopstvenom prostoru stanja mogu da te izbace ko zna gdje... i kad.
Milan Novković Milan Novković 11:44 20.07.2016

Re: Dobro kaže čovek

Nisam baš siguran da je samo neznanje i nezainteresovanost u pitanju, već i namera da se održi ovakvo stanje koje je planirano i započeto nultog časa 5. oktobra 2000. godine.

Neznanje i nezainteresovanost su par dimenzija, korupcija i potrebe oligarhije još jedan par.

E sad, potrebe oligarhije i tvoja opaska o održavanju stanja - postojeća oligarhija, u nekoj "normalnoj" državi bi trebala da bude u prilici da prva i najviše profitira od rasta tržišta i unutrašnje potrošnje.

Ima po svetu dosta primera gde su neke lokalizovanije kriminalno-oligarhijske strukture dovele do procvata sredine u kojoj su radile, tj oni poseduju neko nemušno raumevanje, ili artikulabilno, win-win podskupa obrazaca.

Ali u Srbiji ima previše neznanja, pa naglašene negativne selekcije (ona je prisutna svuda, hara i u UK, npr, nego ovde established demokratila i kvalitetan civil service po inerciji održavaju viši nivo čak i kad budale dođu na vlast).

Uzmi u Srbiji, npr, nekog besmislenog makroekonomistu (imaginarni lik, ja ne znam ko tamo vuče koce), ti mu pričaš jedno on o nečemu sasvim desetom, ne zna osnove ekonomije niti ga interesuje, država na dnu Evrope, mnogo nezaposlenih, plate male i IMA svoju valutu, nije u Evru pa da ga Merkelova drži za (metaforična) jajca, ali tako neki makroekonomista se upinje da ti obajsni kako je sve u redu, nego viša sila hara nad Srbijom, HAARP, kad si se već setio primera

Uzmimo ga kao (meta) mislioca (ovo "meta" češće ide uz ljudski rad nego što se misli).

Pa evo po paralelnoj niti primera iz UK i elektronike u poslednjih nekoliko godina osamdesetih - trebalo nam 5 elektroničara da dizajniraju čipove za senzore za CERN, tj pripomažu, pripravnici.

Javi se oko 100 kandidata sa diplomom iz elektronike i ogromna većina uopšte ne zna kako radi tranzistor.

Ali ti što ne znaju ne dobiju posao, vrlo je prosto, nego se nađe i 5 odličnih do genija i oni dobiju poslove.

A u Srbiji ima ljudi sa diplomom ekonomskog fakulteta koji znaju ekonomiju koliko i Velja-Selja, kao i ovde, ali s tom razlikom što u Srbiji dobace do visoke izvršne vlasti, ili su glasni pa "uticajni" na razne druge načine.

I ako se spomene štampanje novca pa plasman pod kreativnom kontrolom države oni u stvari ni ne kapiraju o čemu pričaš, nego pričaju nešto sasvim bez veze u ranjivo-narcisoidnom i tako obaška agresivnom i destrutivnom maniru.

I uvek tako.

svarog svarog 11:59 20.07.2016

Re: Dobro kaže čovek

Milan Novković


Čini mi se da dosta čitaš Katića. Grešim li?

mnogo nezaposlenih, plate male i IMA svoju valutu, nije u Evru pa da ga Merkelova drži za (metaforična) jajca


Hajde da napravimo mali misaoni eksperiment. Šta bi bilo kada bi se dozvolila (ili u psolednje vreme morala podstaći) deprecijacija (slabljenje) dinara prema evru?
Početno stanje je >70% kredita u evrima, >95% štednje u evrima, sve veće transakcije se iskazuju u evrima, prosečna plata ~45.000 dinara tj. nešto manje od 400 evra (da ne proveravam tačnu cifru).

spomene štampanje novca pa plasman pod kreativnom kontrolom države

Hajde da vidimo i ovde šta bi se moglo desiti. Kolika je verovatnoća da država (da malo konkretizujemo Vučić (jedan i drugi), Jorgovanka Tabaković, Vesić, Vujović, Z. Mihajlović, Ž. Sertić (inače vrh ekonomske politike u državi) neće deo primarne emisije proslediti privilegovanim firmama i propalim državnim firmama za operativne troškove?

Kad ovde odgovorimo vraćamo se na gornje pitanje za makro posledice

Milan Novković Milan Novković 13:43 20.07.2016

Re: Dobro kaže čovek

Čini mi se da dosta čitaš Katića. Grešim li?

Ne, čitam jako malo, blog, odradim poneki link na Fejsu i ovde, i to je čitanje.

Ali se vidim sa dosta drugara kad dođem u Bgd, pa skoknem do Novog Sada, ... Tu ima raznih, od uspešnih biznismena koji samo izvoze, pa neki samo tu rade, a jedan, možda interesantan za ovaj odgovor, je na upravnom odboru velike banke, i bio je u dosta banaka senior, neka nova banka mu često obećavala sve i svašta onomad da pređe kod njih.

On mi pade na pamet zbog kredita sad kad si spomenuo, davno ga ja pitao za spoljni dug Srbije i on rekao onomad kako je dosta naduvan zato što se dinarski dugovi realizuju kao devizni da bi se onomad zaobišla tamošnja, ne znam kako se tu zove, Capital Adequacy Directive.

Tako, kad kažeš "kredit" ja nemam pojma na šta misliš, a mogao bih donekle učestvovati u diskusiji ako ti izneo precizne podatke ne samo o ciframa nego i strukturama dugovanja.

Al jesu to issues što spominješ, nisam ni ja mislio da se pritisne dugme pa naglo promene kursne razlike.

Moj ti je stav i pomalo ideološki, i kritika se više odnosi na makroekonomiju gde je meni teško prodati objašnjenje kako proizvođač krompira na veliko, npr, mora da ostavi krompir u njivi pošto mu se ne isplati ni da ga vadi iz zemlje i sprema za tržište na veliko zbog uvoza. Ovde nije samo kurs u igri, iako je bitan, nego razni faktori uključujući i subvencije, monopolizam, neslobodno tržište, šta god, nagađam.
Hajde da vidimo i ovde šta bi se moglo desiti. Kolika je verovatnoća da država (da malo konkretizujemo Vučić (jedan i drugi), Jorgovanka Tabaković, Vesić, Vujović, Z. Mihajlović, Ž. Sertić (inače vrh ekonomske politike u državi) neće deo primarne emisije proslediti privilegovanim firmama i propalim državnim firmama za operativne troškove?

Ne znam kakve su garancije, ovde je srž problema, da si insistirao da se izjasnim po pitanju srži problema ja bih, verovatno, nešto slično rekao

Da, za sada, vešto izbegnem "kreativniji" odgovor povrh malo podataka, pošto imamo deadlines na poslu, evo šta ja sanjam da uradim (doticao sam se na blogovima ali u navrat-nanos maniru):

- Ja ću otići u svoje selo, možda, i okolinu, gde razne poznajem i znam kome mogu da verujem, pa napraviti co-op.

- Pa ću se potruditi da zavrtimo neku paralelnu "valutu". To možda zvuči nemoguće pored "žive" Vlade Republike Srbije ali ja sam IT i imam puno IT pajotsa, planine softvera, pa mi loyalties, kuponi, gruponi i ostali iponi nisu strani.

- Tj, kao što novac može da se plasira na bezbroj načina tako i paralelna valuta može da se uvede na bezbroj načina, i ja nagađam da bezbroj pomnožen sa bezbrojem daje mnogo načina da se to uradi i pored živog Vučića, a uopšte nema garancija da će se bilo ko značajno suprostavljati, možda to čak podrže.

- Co-op će biti u hrani u početku.

- Uopšte, da bih zaobišao potrebu za previše analitičkog znanja tog regiona ja ću to gurati u ektreme, hrana na jednoj strani, pa nagli skok u aktivnosti (tamo sad ima dosta barter trgovine, al da ne mlatim više po makroekonomistima) uz pomoć paralelne valute, i ultra high-tech sa druge strane - recimo dovešću Gigabit ili beyond u onda mogu relativno brzo da donesem i neke poslove u (do)procesiranju, postprocesiranju filmova, medijskog materijala razne vrste.

- I ako to bude obećavalo otići ću kod svog zapadnog prijatelja bankara, pa put pod noge do Somborskih drugara.

Recimo kada sam ja pisao blog o co-op pa onda to potegao kao priču sa drugarima relativno brzo sam skupio obećanja u vrdnosti do 100K evra, sumjam da bi mi trebalo više od 3 meseca za milion evra i netrivijalan co-op, a priča dramatično skače kako se zavrti i paralelna valuta pa ti primarna valuta i devize služe samo za trgovinu sa "inostranstvom" (izvan co-op okruženja).

Ovo sa valutom rade neki US gradovi, otud mi inspiracija, kojima je to dozvoljeno ako imaju deterministički, budući cash-flow, a za co-op u hrani mi je inspiriracija UK firma što nema retail outlets.
svarog svarog 13:55 20.07.2016

Re: Dobro kaže čovek

Te lokalne valute mogu sasvim dobro da funkcionišu.
OVOje najpoznatiji primer, libertarijanci ga često koriste kao argument protiv centralne banke, a i kao primer za represivnost radi očuvanja monopola.

Prevashodno problem vidim u tome da lokalne učesnike buduće zadruge ubediš prvo da se udruže, a onda i da primaju jedni od drugih tu lokalnu valutu za učinjene usluge/proizvode. Kad bi ubedio predsednika opštine da u tome naplaćuje lokalne poreze, a onda on time plaća lokalne ljude da obavljaju komunalne poslove bio bi na konju

Inače mislim da udruživanja na lokalnom nivou mogu da reše mnoge probleme od ekonomije obima do efikasnije alokacije resursa. Međutim, čini mi se da kod nas to teško ide

Želim ti svu sreću u nameri
Milan Novković Milan Novković 14:03 20.07.2016

Re: Dobro kaže čovek

OVO

To sam pročitao još onomad, na blogu i nije isključeno da si to ti priložio

a onda i da primaju jedni od drugih tu lokalnu valutu za učinjene usluge/proizvode

Ovo je laganica za IT ljude, radi se o elektronskoj paralelnoj valuti pa karticama kao "nosiocima".

Kako je svet krenuo možda nećemo dugo čekati da i u nekoj značajnoj državi primarna valuta postane samo elektronska.

A udružiće se lako, nadam se, tj oni su već sad značajno udruženi oko barter trgovine pošto keš postoji samo u tragovima.

Šale radi možemo da im uvedemo i neke derivate, swaps, pa da nežno pređu sa bartnera na "pravu" trgovinu
Milan Novković Milan Novković 14:05 20.07.2016

Re: Dobro kaže čovek

pa karticama kao "nosiocima"

I smart phones ko ima, ne treba onda kartica, evo u IoT-ju ih baš žestoko "maltretiramo".
svarog svarog 14:12 20.07.2016

Re: Dobro kaže čovek

Ne bih da potcenjujem Prigrevčane ali mi se čini da ćeš imati podosta posla da im objasniš da se pare nalaze u sokoćalu, a ne u buđelaru. Kad kažeš primakni telefon da ti platim, malo će čudno da te gledaju
Milan Novković Milan Novković 14:35 20.07.2016

Re: Dobro kaže čovek

svarog
Ne bih da potcenjujem Prigrevčane ali mi se čini da ćeš imati podosta posla da im objasniš da se pare nalaze u sokoćalu, a ne u buđelaru. Kad kažeš primakni telefon da ti platim, malo će čudno da te gledaju

Ima i tu "cunning plan":

- Za početak u co-op, tj njegov krug paralelne valute može samo onaj ko ima nešto da ponudi, proizvod, informaciju ili uslugu. (kako ćemo raditi marking to market ne znam, ali ga ni ne vidim kao neki izazov pa ga odlažem pošto ljudi koji sad nemaju ništa neće, valjda, praviti veliki problem oko malih sitnica, tj ovo ioanko nećemo bar još godinu dana probati, iako se mrdamo nekim malim koracima)

- Ako bi valuta bila veliki problem počećemo prosto od igre paritetima, tipa četiri jaja za litar mleka, a netting krajem dana, nedelje ili meseca ... smisliti u međuvremenu.

- Netting kvisko ili džoker može da nam bude rad, dosadni IT data cleaning, clipping art (zbunjene Travolte će uvek biti popularne), toga uvek ima za neki mali novac, ili rad koji je tamo nekad nekom potreban (recimo tamo ima jedan veliki proizvožač luka i onda mu s vremena na vreme pola sela izađe na ispomoć).

- Na kraju krajeva cela fora i jeste oko toga da nezaposleni postanu zaposleni, i ako je to smisleno i svrsishodno ostalo su samo periferni problemi.

- A ako neki Sprski ekonomista sanja Nobela može uvek da na nama proba neki novi Bitcoin

A šalu na stranu, pre sada već 20+ godina mi smo japanskoj banci Nomura International Plc ovde u Londonu pravili sistem gde smo uvodili apstrakcije svega i svačega, pa tako i "payment instrument" apstrakcije. Zbog swapsova, očigledno, ali smo podsistem uradili da si mogao da plaćeš kruške jagodama.

Posle je jedan čovek, i on je isto ovde bloger, iako se ređe javlja, nama napravio podsistem za plaćanja koji ima podršku za dosta onoga što nam treba, ova sada firmica je provukla kroz to preko 100 miliona transakcija, a roditeljska firma milijarde.

Tj i dalje ide priča kako problemi ovog sveta prečesto nisu u konceptima i killer idejama, nego prvim koracima.
budjelar budjelar 15:23 20.07.2016

Re: Dobro kaže čovek

tadejus
Milan Novković
Ne kapira ništa, to je neverovatno, ja smem da se kladim da bi sa srednjoškolskom decom moglo da se zavrti bolje ministarstvo privrede, finansija, čega god.


brate ti ne kapiraš ništa a misliš da si ukapirao sve i više od toga toliko da ja zaista ne mogu da se sjetim u životu da sam naišla na toliko nabjeđenog ignoranta kao što si ti..
bez zajebancije..
pazi prvo šta ne kapiraš..

...

koja je mjera tvog neznanja i neshvatanja a paralelnog puvakanja, žalosno je


Hvala bogu da ti, a bogami i mnogi drugi ekonomisti iz Srbije i bližeg okruženja sve znate, a ništa ne umete sa tim da uradite. Dokazi vašeg "znanja i razumevanja" sveta i ekonomije su svuda oko nas.

Sa druge strane, Milan je napravio u Britaniji firme svetskog kalibra, iako on po tebi "ništa ne kapira."

Nešto u tvojoj priči ne štima. Izvini, ne znam ko si i šta si, niti šta si u životu napravila, ali ja će pre da verujem Milanu Novkoviću, nego tebi i to stostruko. Barem mi tako izgleda po komentarima i onome u šta imam uvid.


emsiemsi emsiemsi 18:36 20.07.2016

Re: Dobro kaže čovek

Milan Novković

...
On je sada CEO velike finansijske institucije i on uvek hoće da pomogne, UVEK, Irac kojeg, izgleda, moraš prvo da baš prevariš ili razočaraš da bi odbio pomoć, iako sam pomagao i ja njemu, i kad budem imao vremena, ali samo tada, pošto sam ja loš menadžeri i organizator i rutinski se previše rastegnem u planovima, tj ja nikako ne smem da budem čovek broj jedan bilo čega što radim, kad mi ovo sada IT bude zaokruženo doćiću tu, ali u rodni kraj, Prigrevica, Apatin, Sombor i okolina, u nekom bottom-up, micro-finance maniru.
...

Ееее, када је тако, могли би да удружимо Тадејус и тебе - она зна све о економији, а ти о ИТ-ју.
nim_opet nim_opet 18:39 20.07.2016

Re: Dobro kaže čovek

Hajde da napravimo mali misaoni eksperiment. Šta bi bilo kada bi se dozvolila (ili u psolednje vreme morala podstaći) deprecijacija (slabljenje) dinara prema evru?
Početno stanje je >70% kredita u evrima, >95% štednje u evrima, sve veće transakcije se iskazuju u evrima, prosečna plata ~45.000 dinara tj. nešto manje od 400 evra (da ne proveravam tačnu cifru).

Daklem, sada da ne bi uveo paniku medju duznika stambenih kredita, ukidas jednu polugu koja moze da poveca konkurentnost izvozne privrede? Ne kazem da je dobro ili lose, ali apriori sakacenje i to samonaneseno, je malo neracionalno - nije da srpska ekonomska politika ima ne znam koliko opcija da poveca konkurentnost, jer nit ima visoko obrazovanu radnu snagu, niti ima pravni/drustveni ambijent koji bi podrzao investicije, nit ima ne znam kakve resurse koji drugi nemaju ili znacajnu tehnolosku prednost; zavisi od stranih investicija jer svojih nema, itd itd itd. Pa ako vec nista ne moze, moze monetarnom politikom da stimulise izvoz, zar ne?
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 18:51 20.07.2016

Re: Dobro kaže čovek

Идеје сличне Милановим, барем у једном значајном делу, овде је давно ширио економиста и бизнисмен Милорад Илић, овдашњи блогер busolazasrbiju. Он их је формулiсао у својој објављеној књизи Praktikum za vladu koja želi dobro svojim građanima. Iznoseći ideje korišćenja monetarne suverenosti, uverenja da je novčana masa potcenjana, kao i uverenja da se pare-dinari mogu generisati "ni iz čega" bez veće opasnosti po ekonomiju -- Milorad Ilć je bio dočekan na nož od klasičnih ekonomista kao i nekih "poznatijih" blogera-pajaca, koji su se na njega kreveljili i proglašavali ga tupanom. Uzgred, tu sam i ja malo bio na meti, budući da neke od mera koje je Ilić predlagao meni jesu delovale ostvarivim.

No, evo Ilića njim samim:
BUSOLA ZA SRBIJU
emsiemsi emsiemsi 19:34 20.07.2016

Re: Dobro kaže čovek

Milan Novković

...

A u Srbiji ima ljudi sa diplomom ekonomskog fakulteta koji znaju ekonomiju koliko i Velja-Selja, kao i ovde, ali s tom razlikom što u Srbiji dobace do visoke izvršne vlasti, ili su glasni pa "uticajni" na razne druge načine.

I ako se spomene štampanje novca pa plasman pod kreativnom kontrolom države oni u stvari ni ne kapiraju o čemu pričaš, nego pričaju nešto sasvim bez veze u ranjivo-narcisoidnom i tako obaška agresivnom i destrutivnom maniru.

I uvek tako.


Имена на сунце --- може и никове !
Milan Novković Milan Novković 10:02 21.07.2016

Re: Dobro kaže čovek

Jos par kriza i najbogatiji 0.001% ce da imaju 90% bogatstva.
I onda cemo da pocnemo da jedemo green soylent.

Vreme, u stvari, na duži rok radi više za većinu nego za taj mali broj ljudi.

"Smisao" bogatstva, pa značaj nekog pojedinog bogatstva u društvu se pomera kako raste višak vrednosti.

A on galopira, sveto trojstvo plus jedan - S&T, ICT, Robotika, Energija, Materijali - plus dva znači, neverovatno brzo vodi ka budućnosti koju možemo da počnemo, na silu prvo, da kvalifikujemo kao FREE.

To ne znači da nećemo "okusiti" pakao u sledećoj krizi, sa milionima milijardi probušenih derivata, ali to je kratak rok, to se dešava na previse malom pomeraju na vremenskoj osi.

U nešto malo daljoj budućnosti će ti se nuditi besplatna kola koja:

- Su napravili roboti

- Od mnogo više kompozitnih materijala čije sirovine su na površini zemlje (e.g. pesak) mnogo više nego što moraš da "bunariš" po rudnicima, znači skoro besplatne.

- Energija je mali issue u ovoj fazi, al zato roboti neočekivalo brzo galopiraju, iako će, ako treba, energiju "rešiti" na silu I samo Kinezi sa solarnim panelima (potpuno su "zaskočili" ceo svet konceptom I ovo je novo poluvreme utakmice gde Kinezi daju lekciju zapadu)

Pa ćeš ti dobiti kola besplatno ako se obavežeš da kupiš održavanje od prodavca za 10 evra mesečno - jeftino pošto će to roboti raditi.

A ti ćeš za svoje desetodnevne radionice naplaćivati, recimo, 30 evra po učesniku.

Svet će se pomeriti, ovo što mi sad implicitno vidimo kao "bogatstvo" će proći kroz semantičko sito I rešeto - ako ti se bude htelo da budeš bogat tako što ćeš imati 20 automobile u svom voznom parku ti ćeš to moći priuštiti, ako ti je to bogatstvo.

Društvo mora u svakom trenutku da bude u nekom ekvilibrijumu, ako sasečeš šum trenutka koji je civilizacijski nebitan, ne može neko da ima 20 jahti, 0.001%, a ti, 99.999% da jedeš travu, od čega bi se onda bogati bogatili, ko bi im "plaćao".

- Nači, middle class će imati kuće, kola, bazene, hranu, odeću, sav high tech, ...

- Oni iznad, recimo ljudi koji do pefekcije baratauju nekim znanjima, muzika, književnost, matematika, fizika, IT, arhitektura, ... će da nas uče I mi ćemo to placati

- Oni još viši, naglašeni kreativci, će moći odleteti na Bora Boru, ali nećemo im mi zavideti kao što im sada zavidimo, nego, ako nam se bude htelo, nas 10, 20, možemo u nekoj off-grid nedođiji da se udružimo I napravimo concept-naselje kojem je samo mašta granica (ne znam da li si video one concept jahte, plutajuće hotele, itd)

Svašta će se redefinisati u budućnosti, novostvorena vrednost je ključ, ne gomilanje novca pojedinaca sada, ti pojedinci, npr, ne mogu da kod sebe u dvorištu "nagomilaju" 20,000 tona paradajiza, ili lubenica, zar ne
Milan Novković Milan Novković 10:32 21.07.2016

Re: Dobro kaže čovek

BUSOLA ZA SRBIJU

Nisam pročitao, al prelistao teze. Prvu mi je, očigledno, bliska srcu

Tačno je da ako odštampaš novac I daš ga bankama nisi mnogo uradio, sad pričam ovdašnje price - sa milionima milijardi derivata, I pored regulatorske armije za vratom bankama banke su prosto pametnije.

Tj, ovo moram oprezno da kažem, I cast izuzetcima, kad ovde tražiš posao u Cityju prvo pokušaš banku, pa tek onda neku državnu, regulativnu instituciju, pa tako najbolji, u proseku odu u banke pošto tamo mnogo više zarađuju.

I imaš čudnu situaciju, delove banaka sa sto ili dvesta ljudi, doktorati u matematikama, fizikama, it-jevima, koji samo servisiraju regulatorske "potrebe", koje, jelte, podrazumevaju I krčenje prostora za slobodno delovanje mimo očiju spoljne regulative.

Pa što veći spoljni pritisci za regulisanjem sve se više naduvava u stvari taj milioni-milijardi derivatives balon (šta nam je dala regulative npr, 200x leverage povrh fizičkog zlata - kupiš kilo za 30K dolara I možeš da izš onoga što nemaš za 200x30k, tj 6 miliona dolara (ne svako, samo privilegovai, kod "boranije" je ovaj factor niži)

I ja "tvrdim" da je deo naduvavanja u stvari posledica regulative koju su intellectually challenged uveli da bi sprečili naduvavanje - oni bukvalno (donekle, ovo je samo deo objašnjenja) generišu sve lošiju situaciju u pokušajima da je spreče.

Evo zašto se to dešava preko paralele: zamisli da si strog I tučeš decu pa ona počnu da te lažu zato što te se plaše. I, već često logično, kako vreme odmiče moraju da lažu sve više da bi održali neki "ekvilibrijum", a laži ko kučine.

Pa tako, kako odštampaš kintu I "daš" bankama I "lepo" se dogovorite da oni to uglavnom plasiraju u industriju oni uglavnom malo srede "balance sheet", ko šiša industriju.

Ali načina da se plasira novac ima mnogo, bezbroj, I u to ime, I jeste nefer što ja kritikujem te tu, možda, gledaj šta su se US "geniji" setili pošto samo-saterivanja u ćošak zbog, velikim delom, štampanja (Bernanke):

- Helicopter money - odštampaš pa daš pojedincima, širem građanstvu keš, bukvalno im prebaciš na račun, pošto oni "znaju" šta im treba I povući će logične I prave proizvodne koce.

- Al ovog puta će to prvo probati u Japanu, izgleda, iako se I US zagreva za ideju

Sad ok, ja im se malo smejem, pošto su to velike I "uigrane" ekonomije, ali da moja mlađa ćerka, 19., sutra zameni Vućića I mene uzme za savetnika ja bih joj savetovao helicopter-money++, tj gde pored raje novac dobiju I neke proizvodne industrije, očacuješ šta treba, al tu je lako, hrana, odeća, obuća, knjige, ...

I gle kako licemerje I rigidan system vrednosti mute vodu:

- Neko može da kaže hej, ne možeš tek tako da daš keš nizašta fabric cipela, nije fer da njih bgatiš dok imaš I armiju vrednih ljudi u, recimo, Smederevskoj Železari I sličnim mestima, potpuno je nefer tako selektivno pomagati.

- I onda selektivno pomažeš bankama, to ti je bezopasnije, na netransparentan način, dok ne prestaneš I ne pomažeš nikome zato što si "sagledao" problem.

Milan Novković Milan Novković 10:48 21.07.2016

Re: Dobro kaže čovek

I onda selektivno pomažeš bankama, to ti je bezopasnije, na netransparentan način, dok ne prestaneš I ne pomažeš nikome zato što si "sagledao" problem

Imam ja jedan interesantan primer iz prakse koji se tiče veliko jaza između US I UK, npr, kako se pomešaju reputacija, bonusi i pogled na svet iz perspective sire koristi:

- Kada sam napustio stalni posao ovde u Nomuri napravim malu firmicu i preko nje počnem da radim kao podizvođač za trojicu Engleza na proizvodu koji možemo da zovemo "Market Sheet"

- To je nešto kao Visio, Power Point dijagrami ali sve u njim aje "živo", u realnom vremenu i ima iza sebe mnogo analitike.

- Tako se svao proizvod market lidera, US firme Tibco (ovo je 1992.) koji su oni prodavali za 4K po korisniku godišnje.

- Mi to napravili bolje od njih i prilepimo cenu 2K po korisniu godišnje i pojurimo veliki posao za SBC (Swiss Bank Corp) u New Yorku, 1,000 licence.

SBC London je dirigovao operacijama, moji poslodavci imali tamo prijatelja-poznanika, ključni čovek (ono donosi odluke, raspolaže kasom) i mislili lako će, štede mu 2M dolara godišnje.

Posle dosta maltretiranja on im kaže da ne može da im da posao, previse mu je riskantno (Market Sheet je critical infrastructure), baš ga briga za uštedu ionako mu neće bonus niti posao od toga zavisiti.

A da je bio u US mogao bi da traži i dobije pola miliona bonus za Božić zato što je firmi uštedo 2M godišnje.

Tako, naivno je očekivati da se "stvari" lake, bilo gde, nego je ovo samo blog i mi smo ionako amateri
svarog svarog 15:33 21.07.2016

Re: Dobro kaže čovek


nim_opet
Hajde da napravimo mali misaoni eksperiment. Šta bi bilo kada bi se dozvolila (ili u psolednje vreme morala podstaći) deprecijacija (slabljenje) dinara prema evru?
Početno stanje je >70% kredita u evrima, >95% štednje u evrima, sve veće transakcije se iskazuju u evrima, prosečna plata ~45.000 dinara tj. nešto manje od 400 evra (da ne proveravam tačnu cifru).

Daklem, sada da ne bi uveo paniku medju duznika stambenih kredita, ukidas jednu polugu koja moze da poveca konkurentnost izvozne privrede? Ne kazem da je dobro ili lose, ali apriori sakacenje i to samonaneseno, je malo neracionalno - nije da srpska ekonomska politika ima ne znam koliko opcija da poveca konkurentnost, jer nit ima visoko obrazovanu radnu snagu, niti ima pravni/drustveni ambijent koji bi podrzao investicije, nit ima ne znam kakve resurse koji drugi nemaju ili znacajnu tehnolosku prednost; zavisi od stranih investicija jer svojih nema, itd itd itd. Pa ako vec nista ne moze, moze monetarnom politikom da stimulise izvoz, zar ne?


Kako je ovo boldovano olako rečeno, a zamisli da ti se u roku od nekoliko meseci rata kredita izjednači sa platom. Jel bi ti paničio? :)
Pri tome to bi se obilo i bankama o glavu kroz prestanak otplate kredita (rast NPL)>kontrakcija kreditne aktivnosti>pad investicija i potrošnje>pad privredne aktivnosti. To nam se sad sve dešava, odnosno sad već kao počinje polako oporavak, ali vrlo polako

Ta poluga za povećanje konkurentnosti izvozne privrede faktički znači obaranje plata i troškova radne snage i standarda građana. Drugo bilansi preduzeća bi otišli u PM, niko više ne bi ni mogao da dobije nikakav kredit
Taj instrument je politički neupotrebljiv, posebno kad je standard već nizak

btw. ja se slažem da je dinar precenjen, ali to je posledica onih promena s početka 2000-ih koje tsunade negde hvali i kasnijeg ogromnog priliva deviza u bumu pre 2008. godine. Tada su se hvalili kako dinar jača umesto da kopaju rukama i nogama da se to ne dešava, za početak restrikcijom priliva vrućeg kapitala. Sad je kasno za to, eventualno blaga godišnja realna deprcijacija od par procenata i to je to





tadejus tadejus 07:59 22.07.2016

Re: Dobro kaže čovek

Milan Novković
I ako se spomene štampanje novca pa plasman pod kreativnom kontrolom države oni u stvari ni ne kapiraju o čemu pričaš, nego pričaju nešto sasvim bez veze u ranjivo-narcisoidnom i tako obaška agresivnom i destrutivnom maniru.I uvek tako.


ja sad nisam sigurna dal je tebi povrijeđen ego što te ja (prizanjem poprilično brutalno al po mom sudu više nego zasluženo) napadam ili ti istinski ne razumiješ šta sam gore napisala o predlogu štampanja kinte i obaranja dinara kao spasu za srbiju..
tipujem da je ovo drugo..
povrijeđen je i ego tipujem al to vjerovatno čisto zato što vidiš da neko i podržava to što ja napisah pa te to jede..
anegdota o tom tipu (kad već psihologiziramo)..
obedem se prije jedno 5, 6 godina trudna na klinici za vaskularne bolesti kod specijaliste flebologa (stao vaskularni sistem da mi otkazuje pod teretom potomstva)..
i sad kako ti felebološki problemi hoće češće da napadnu matore ljude nađem se u društvu u prosjeku 80+ godina starih ljudi..
podsvjest, šta li, sjednem na izolovanu stolicu iza zida pa društvo lijepo čujem ali ne vidim..
i tu jedan iz društva uzme da drži vekelu.. energično i za pedesetogodišnjaka obrušava se čovjek na naš ekonomski, pravni, poreski, zdravstveni, obrazovni, ma you name it, svaki sistem kod njega nailazi na energičnu kritiku sa sve poređenjima znate li vi kako je to u japanu..
pri tom nekako uspijeva da ne nabode skoro nijedan stvari problem (od onoliko problema) nego ispaljuje redom potpune besmislice sa još besmislenijim izmišljenim primjerima iz tog recimo japana..
i onda šlag na tortu..
dovati se dasa demografskih problema..
pa kaže, idem ja tako parkom kad ide neka mlada voda kuče, i ja njoj kažem, šta kuče vodaš što nisi djecu rađala..
tek kao u drami, kad je došao taj vrhunac prozvaše govornika (mada ko zna šta bi nam taj još ispričao da ga ne prozvaše)..ustade govornik, ide ne odiže stopala u papučama od poda oslanjajući, cjenim jedno 75% težine na hanumu koja ga vuče, i koja jadna izgleda toliko ubijeno u pojam.. a opet i vidiš da je davno otupila na njegove izlive pravedničkog gnjeva..
e prijatelju čini mi se da ti nezaustavljivo srljaš ka tom cilju..
prati izraz lica svoje hanume..
počne li sličiti kamenu, povlači ručnu čovječe božiji..
tsunade tsunade 10:37 22.07.2016

Re: Dobro kaže čovek

ja sad nisam sigurna dal je tebi povrijeđen ego što te ja (prizanjem poprilično brutalno al po mom sudu više nego zasluženo)


ma kapiram.
vi izbosne volite argument sile čak i kad u rukavu imate silu božju argumenata

prati izraz lica svoje hanume..
počne li sličiti kamenu, povlači ručnu čovječe božiji..


ja bih tačno da vidim izraz lica tvog muža (ne znam na turskom) kad uzmeš toljagu pa zavitlaš

edit: i ne branim ovde nikog, ni milančeta (koji takodje ima svoje momente prekomerne upotrebe sile nekad) nego me taj ton automatski uvodi u dimenziju odbrane i zaštite.
predatortz predatortz 10:43 22.07.2016

Re: Dobro kaže čovek

tsunade
ja sad nisam sigurna dal je tebi povrijeđen ego što te ja (prizanjem poprilično brutalno al po mom sudu više nego zasluženo)


ma kapiram.
vi izbosne volite argument sile čak i kad u rukavu imate silu božju argumenata

prati izraz lica svoje hanume..
počne li sličiti kamenu, povlači ručnu čovječe božiji..


ja bih tačno da vidim izraz lica tvog muža kad uzmeš toljagu pa zavitlaš


Narode, kokice u ruke!
Počinje ženska šorka!
apacherosepeacock apacherosepeacock 11:29 22.07.2016

Re: Dobro kaže čovek



insanlık, ar, erkek, koca, adam (kaze recnik)
muža (ne znam na turskom)

apacherosepeacock apacherosepeacock 11:31 22.07.2016

Re: Dobro kaže čovek

Počinje ženska šorka!


Pa malo za promenu, smoriste vi muskarci za sve pare.
tadejus tadejus 13:02 22.07.2016

Re: Dobro kaže čovek

tsunade
ja bih tačno da vidim izraz lica tvog muža (ne znam na turskom) kad uzmeš toljagu pa zavitlaš.


prava hanuma nikad neće toljagom na svog insana..
istina ja baš i nisam neka hanuma za primjer al mi je dobar insan, te tako..

što se tiče ovog ovde insana u pitanju.. pa ja sam sigurno par godina imala strpljenja da objašnjavam na razne načine zašto su te dve ideje promašene..
ne samo da to nije doprlo nego se insan s vremenom počeo i ljutiti pa onda i vrjeđati na način da zaista prelazi baš svaku mjeru ikakvog (ne dobrog) ukusa..
ne sjećam se koja je tema bila, neka od autora koji ne izlaze na glavnoj strani a insan se tako sirot iznervirao da je počeo urlikati kako ja njemu smrdim i to ponavljati onako baš uporno..
i sad kao eto ja nemam strpljenja za argumente nego primjenjujem silu..
aman..
odbijam ti jedino na eventualnu neupoznatost sa istorijatom..
alselone alselone 13:04 22.07.2016

Re: Dobro kaže čovek

tadejus

tadejus tadejus 13:11 22.07.2016

Re: Dobro kaže čovek

alselone
tadejus


šta, pa nije valjda i mitra ta njegova toljagom?
e kakva su vremena došla
alselone alselone 13:21 22.07.2016

Re: Dobro kaže čovek

e kakva su vremena došla


matrijarhat ponovo, kažem ti ja.
elenold elenold 14:46 22.07.2016

Re: Dobro kaže čovek

alselone
e kakva su vremena došla


matrijarhat ponovo, kažem ti ja.


Meni je baba uvek govorila, kuća ne leži na zemlji nego na ženi.
Iskreno i mislim i da je više od toga samo ne umem lepo i efektno to da kažem kako dobre žene zaslužuju.
tsunade tsunade 17:05 22.07.2016

Re: Dobro kaže čovek

odbijam ti jedino na eventualnu neupoznatost sa istorijatom..


ma nemam pojma... ovde svako sa svakim ima neku istoriju. ko će to pohvatati.
emsiemsi emsiemsi 18:31 22.07.2016

Re: Dobro kaže čovek

tadejus
tsunade
ja bih tačno da vidim izraz lica tvog muža (ne znam na turskom) kad uzmeš toljagu pa zavitlaš.


prava hanuma nikad neće toljagom na svog insana..
istina ja baš i nisam neka hanuma za primjer al mi je dobar insan, te tako..

što se tiče ovog ovde insana u pitanju.. pa ja sam sigurno par godina imala strpljenja da objašnjavam na razne načine zašto su te dve ideje promašene..
ne samo da to nije doprlo nego se insan s vremenom počeo i ljutiti pa onda i vrjeđati na način da zaista prelazi baš svaku mjeru ikakvog (ne dobrog) ukusa..
ne sjećam se koja je tema bila, neka od autora koji ne izlaze na glavnoj strani a insan se tako sirot iznervirao da je počeo urlikati kako ja njemu smrdim i to ponavljati onako baš uporno..
i sad kao eto ja nemam strpljenja za argumente nego primjenjujem silu..
aman..
odbijam ti jedino na eventualnu neupoznatost sa istorijatom..

Глупости !
docsumann docsumann 19:47 22.07.2016

Re: Dobro kaže čovek

matrijarhat ponovo, kažem ti ja.


partnerijarhat

tj. ultimativna rodna podjela svijeta, odnosno, sfera uticaja i moći, dok, u doskorašnjosti, polovi ne izumrLu kao takvi...

ko reče vtopija častim ga/je pivom
alselone alselone 19:51 22.07.2016

Re: Dobro kaže čovek

vtopija
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 11:15 19.07.2016

Mantra

Mantra koja je na ovom mestu mnogo puta ponavljana kao čarobni recept za ekonomski preporod da treba smanjiti porez na rad a povećavati porez na imovinu se pokazala kao potpuno prazno zveketanje, mada je to i onomad bilo mnogima jasno.
Neverovatno je koliko bilo kome ko ulaže pare znači sigurnost, pravna sigurnost.

antioksidant antioksidant 11:19 19.07.2016

Re: Mantra

Neverovatno je koliko bilo kome ko ulaže pare znači sigurnost, pravna sigurnost.

nije svaka sigurnost pravna sigurnost, zato i kazem da ima raznih investitora kojima razni ambijenti odgovaraju. neki traze pravnu sigurnost, efikasne i nezavisne sudove, a drugima savrseno odgovara sistem u kome se sve moze prelomiti onako kako se dogovorimo.
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 14:25 19.07.2016

Re: Mantra

antioksidant
Neverovatno je koliko bilo kome ko ulaže pare znači sigurnost, pravna sigurnost.

nije svaka sigurnost pravna sigurnost, zato i kazem da ima raznih investitora kojima razni ambijenti odgovaraju. neki traze pravnu sigurnost, efikasne i nezavisne sudove, a drugima savrseno odgovara sistem u kome se sve moze prelomiti onako kako se dogovorimo.

Ovi drugi koje pominjes su rodjaci iz Pekama.
antioksidant antioksidant 14:36 19.07.2016

Re: Mantra

Ovi drugi koje pominjes su rodjaci iz Pekama.

Znam ali oni koji mogu da utiču na sistem su u ovakvom pronašli svoje podsticaje da ga ne menjaju.
tsunade tsunade 17:04 19.07.2016

Re: Mantra

Mantra koja je na ovom mestu mnogo puta ponavljana kao čarobni recept za ekonomski preporod da treba smanjiti porez na rad a povećavati porez na imovinu se pokazala kao potpuno prazno zveketanje


pa jeste. niko nikad nije probao ovo s porezom na rad.
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 20:16 19.07.2016

Re: Mantra

tsunade
Mantra koja je na ovom mestu mnogo puta ponavljana kao čarobni recept za ekonomski preporod da treba smanjiti porez na rad a povećavati porez na imovinu se pokazala kao potpuno prazno zveketanje


pa jeste. niko nikad nije probao ovo s porezom na rad.


Nikome ne smeta porez na rad. Raspitivao sam se i niko od ozbiljnih biznismena koji ovde rade (nesubvencionisano) se ne zali na poreze na rad, a svi do jednog od ukupno 4 sa kojima sam razgovarao kukaju na poreznike i druge drzavne i paradrzavne organe koji ih maltretiraju maksimalno umesto da ih paze kao malo vode na dlanu.

Uzroci nezapislenosti i slabe ekonomske aktivnosti se ne mogu svoditi na nesto sto ocigledno nije tacno i ofrlje predlagati granicu poreza na rad koja bi bila podnosljiva i koja bi pokrenula talas zaposljavanja. A niko normalan ne bi smeo da proba i da se poigra da smanji porez na rad bez niza drugih promena od kojih vecina nije tehnicko-aritmetickog tipa.
antioksidant antioksidant 07:20 20.07.2016

Re: Mantra

Nikome ne smeta porez na rad.

smeta radulovicevim glasacima. sad, da li stvarno smeta ili samo misle da im smeta nije toliko ni bitno. dovoljno im je iritantan da bi ga slusali sta ima da kaze. sto se posla tice, taj porez je retko gde presudjujuci faktor.
svarog svarog 11:26 20.07.2016

Re: Mantra

Porez na zarade? Verovatno ne smeta nikome jer je samo 10%.
Ali kad dodaš doprinose e to je onda 65% neto plate i to smeta malim firmama sa 3,4,5 zaposlenih. Kako ne smeta kad je svaki četvrti zaposlen na crno?
Velikim firmama to nije problem, njima u stvari ništa nije problem samo ako je predvidivo i može da se ukalkuliše u troškove i cenu. Zato ih i nerviraju ad hok reketiranja, nenajavljene promene zakona i propisa i ono "sve može i ništa ne može" i to se onda rešava ili korupcijom na visokom nivou ili zvanjem ambasadora svoje zemlje.
A onaj mali kad krenu da ga jašu raznorazni inspektori kojima treba nešto parica za more može da se žali upravi vodovoda
tsunade tsunade 12:33 20.07.2016

Re: Mantra

Porez na zarade? Verovatno ne smeta nikome jer je samo 10%.
Ali kad dodaš doprinose e to je onda 65% neto plate i to smeta malim firmama sa 3,4,5 zaposlenih.


nema šanse da to objasniš nekome ko to neće da shvati... ja sam pokušavala jedno sto puta i digla ruke...

mislim ovde ljudi ne mogu da ukapiraju, da su velike privatne kompanije manjina u ovom privrednom ambijentu i da postoje mali ljudi sa svojim malim idejama koji hoće da pokušavaju i koje ovi nameti o kojima govoriš odvlače dalje od tih pokušaja...
antioksidant antioksidant 13:08 20.07.2016

Re: Mantra


idealna situacija je ukinuti sve poreze i doprinose ali.. ono sto predstavlja problem u posmatranju je sto se ne uzima u razmatranje da su zbirni nameti na zarade u srbiji na nivou prosecnih u evropi, elem - srbija nije nekonkurentnija zbog toga. kljucni zajednicki problemi su na drugoj strani. ali naravno
dovoljno im je (namet na rad) iritantan da bi ga slusali sta ima da kaze

lepa predizborna prica.
svarog svarog 13:57 20.07.2016

Re: Mantra

nema šanse da to objasniš nekome ko to neće da shvati... ja sam pokušavala jedno sto puta i digla ruke...


Ajde ne foliraj se, ne smeta ti nego glasaš za DJB, priznaj
antioksidant antioksidant 14:04 20.07.2016

Re: Mantra

svarog
nema šanse da to objasniš nekome ko to neće da shvati... ja sam pokušavala jedno sto puta i digla ruke...


Ajde ne foliraj se, ne smeta ti nego glasaš za DJB, priznaj

ма не треба бити ѕа радуловића да би се тражили ниѕи порези. с друге стране ако је неко за радуловића, велика је шанса да су му порези баш јака предизборна парола (а као и свака парола...)
nim_opet nim_opet 13:46 19.07.2016

Moram na ovo da se osvrnem

Vreme nije neograničen resurs. Ono prolazi. Ni Čupa, niti bilo ko od nas u toj budućnosti neće postati mladji.


Ne znam sta mi bi pa citah i Krsticev blog i komentare. I u jednom on kaze lepo "kad smo do sad cekali, mozemo i dalje da cekamo"?!?!? U kom to referentom sistemu? Koliko zivota?
princi princi 13:52 19.07.2016

Re: Moram na ovo da se osvrnem

Pa i sam si lepo rekao: ko te tera da čitaš Krstića? :)
Milan Novković Milan Novković 14:27 19.07.2016

Re: Moram na ovo da se osvrnem

nim_opet
Vreme nije neograničen resurs. Ono prolazi. Ni Čupa, niti bilo ko od nas u toj budućnosti neće postati mladji.


Ne znam sta mi bi pa citah i Krsticev blog i komentare. I u jednom on kaze lepo "kad smo do sad cekali, mozemo i dalje da cekamo"?!?!? U kom to referentom sistemu? Koliko zivota?

Nisam pročitao, a ipak komentarišem, sorry, nego mi ovo više kao asocijacija:

Na kontinuumu koji se zove narcisoidnost svi smo se negde zakačili, pa onda tamo postoje pod-regioni, pa pod-regioni pod-regiona.

Ako izbacimo manji deo bolesne narcisoidnosti, nekoliko procenata, imamo veći deo koji se dalje deli na dva dela, grandiozne i "ranjive".

Grandiozni su oni koje ništa ne može zaustaviti, neosetljivi i na kritike, dobre vođe, itd, ekstroverti najčešće, dosta galame često, uglavnom su dobro raspoloženi, hvale sebe i idu dalje ...

Grandiose narcisima bi trebalo podržavati akcije na neviđeno, ako ih poznajemo kao iole poštene i uspešne, oni neumorno gone projekat do uspešnog kraja, iako ima i trzavica usput.

Ranjivi se često upuštaju u kritike drugih, lepe etikete desetinama drugih oko sebe, neumorno, iako su sami često jako pametni, spletkare, tj izbacuju "konkurenciju" iz opticaja iako ne umeju da objasne, kad ih pitaš, šta je to konkurencija, često su svesni da su pametniji od okoline.

Ceo ovaj uvod mi je podsećanje na moje gledanje, amatersko i sa strane, na beskraju strast ka savetodavstu u Srbiji i regionu uopše.

Naime, ne postoje oštre granice između raznih tipova narcisoidnosti, i većina nas smo raznorazna mešavina, i nije nas lako pomeriti u strukturi ove "boljke" iako je moguće, i ja vidim kako je tamo dosta javnog narativa pomereno ka toj ranjivoj narcisoidnosti.

Beskrajno se kritikuje, analizira prošlost već bezbroj puta izanalizirana, teško se skače u akciju koja je "nemoguća" u tako teškim uslovima, itd.

Pošto sam ja dete sa sela, i formirano na selu do 18. godine, pa tako seljak, da se ne foliram, dajem evo i primer situacije koju ja razume sa obe strane:

Imala moja drugarica, autohtona Beograđanka, posh, centar i tako to, dečka sa sela (nisam ja, i ne znam čoveka, ali ga prepoznajem po svom onomad ćaletu i komšijama iz Prigrevice).

Oboje monetarno uspešni i u sred jedne nedelje ajmo negde na produženi vikend ideja se rodi u glavi moje drugarice, a on planirao da ore u petak.

On kaže da u petak ore, njoj nije jasno, on je sam svoj gazda, može da ore i u Ponedeljak kad se vrate sa kratkog mora, šta li već, tri dana u Crnoj Gori ili tako nekako.

I njemu nije jasno šta to njoj nije jasno, pa se ja setio mog ćaleta i seljaka koji onomad neće ni sekunda oklevati sa radom koji u njivi mora da se uradi, ni sekunda, i to je aksiom, nema objašnjenje u "modernoj" teoriji project managementa, niti je iko ikad potezao diskusiju na tu temu, osim ako se taj posao ne kosi sa nekim drugim važnim poslom.

Jednom sam ja negodovao online što jedan virtuelni lik, javnija ličnost, pametan i obrazovan i, iako ga ne poznajem, čovek koji dobro misli, non stop poteže za nekim dijagnostifikovanjima tekuće situacije i problema. Radi se to i na blogu ali ovde ne negodujem pošto smo većina nas amateri koji rade nešto drugo i blog nam je zabava.

Nego je on javna ličnost, i nije mu drago što ga ja kritikujem pošto ga svi drugi hvale, iako niko ništa ne diskutuje sa njim, pa on počne da mi daje savete kako su mi komentari predugački i niko ih ne čita.

Ajd, ok, predugački i niko ih ne čita, nije problem, nego mene malo navilo tih meseci na temu ograničavanja sloboda okolini pa i ja njemu dam drzak savet, i on me banuje

A sve što sam ja imao na umu tih dana što se tiče "maltretiranja" okoline je neka akcija, neko gledanje, u budućnost, neka akcija, kreativa, nešto pozitivno, pa makar izašli i prodavali limunade u Knez Mihailovoj (on je iz Novog Sada ali tamo ne znam ulice) i kupovali ponekoj sirotinje obroke.

I tako, najveća, i ogormna kontraproduktivna grupa u Srbiji ovih dana, po mom mišljenju, su ti ranjivi narcisi.

Oni ti, između ostalog, ulete ponekad i sa komentarima tipa jesmo mi u Srbiji na dnu evropske lestvice, imamo zlikovce na vlasti, mnogo nezaposlenih, slab rast, svepristunu korupciju, ali vi sa strane, iz te tamo udobrnosti nemate pravo da nam dajete savete.

Fora je što savet često i nije savet, u stvari, nego više predlog, pa često samo predlog neke ideje, nego se ranjiva narcisoidnost proširila kao epidemija, posle petohiljaditog lepljenja atikete nekome kako je glup, zlikovac ili prosto "apstraktno" loš, pa sličnog, čoveku se prosto mozak preveže donekle, to postaje deo karaktera, histerično bljuvanje po drugima koje se onda prelije vremenom i na one koji to nizu zaslužili, pa i njih zahvati virus, dok kreativa prosto nema tu magnetnu privlačnost i borba za bolje sutra može i da sačeka
tsunade tsunade 17:01 19.07.2016

Re: Moram na ovo da se osvrnem

Ne znam sta mi bi pa citah i Krsticev blog i komentare. I u jednom on kaze lepo "kad smo do sad cekali, mozemo i dalje da cekamo"?!?!? U kom to referentom sistemu? Koliko zivota?


krstić se uživeo u ulogu ruskog plemića u egzilu. vreme je za njega relativna kategorija... ok, ok, znam da u krlu nema ničeg plemićkog ni plemenitog.
nim_opet nim_opet 20:43 19.07.2016

Re: Moram na ovo da se osvrnem

Ajd, ok, predugački i niko ih ne čita, nije problem, nego mene malo navilo tih meseci na temu ograničavanja sloboda okolini pa i ja njemu dam drzak savet, i on me banuje

evo, citam ja. I nije losa dijagnoza :)
nim_opet nim_opet 20:44 19.07.2016

Re: Moram na ovo da se osvrnem

princi
Pa i sam si lepo rekao: ko te tera da čitaš Krstića? :)

Istina....pije neke antinflamatorne lekove, pa me mozda to smutilo...
milos_mijatovic milos_mijatovic 10:34 20.07.2016

Re: Moram na ovo da se osvrnem

nim_opet
Vreme nije neograničen resurs. Ono prolazi. Ni Čupa, niti bilo ko od nas u toj budućnosti neće postati mladji.


Ne znam sta mi bi pa citah i Krsticev blog i komentare. I u jednom on kaze lepo "kad smo do sad cekali, mozemo i dalje da cekamo"?!?!? U kom to referentom sistemu? Koliko zivota?



А пропос Крстића, неће вала његов блог имати више коментара нег' овај, па да допринесем и ја броју коментара (кад се већ ретко јављам). Није схватио кад поруку (или је неуки блогери једноставно нису довољно умно пренели) кад је добијао по 300-400 коментара ван теме, можда ће га игнорисање натерати да престане са објављивањем нових блогова
docsumann docsumann 14:33 19.07.2016

čudno


kako su nas izdresirali da samo ako ekonomski doprinosimo sistemu tad osjećamo ličnu satisfakciju, ispunjenost, osjećaj potpunosti.
čovjek bi trebao da je zadovoljans sobom bez obzira na sistem i njegova "očekivanja" od nas.
samo postojanje na ovom svijetu je dovoljno da zaokupi našu maštu za čitav život, koji je opet sam po sebi toliko čudo da ga se nikad načudilili nebi, da naravno nema ekonomije, budžeta, socijalnog, zdravstvenog i redovne plate.
stefan.hauzer stefan.hauzer 16:45 19.07.2016

Re: čudno

tebra, nedostajao si (mi)



docsumann docsumann 17:56 19.07.2016

Re: čudno




leve, leva, jedan, dva, pa tako u krug ...

(hronični humor)

martin_krpan martin_krpan 15:47 19.07.2016

The Insanity Defense

Ponekad opere nekoj mušteriji kosu.


Čupo, izdrži!!
maadc maadc 21:41 19.07.2016

Stereotipi

Mislimo da je danas vreme normalno cak i u serijama stereotipi se ruse i sve postaje drugacije. Kroz neko vreme moracemo da prihvatimo svidelo se to nama ili ne.
www.maadcduotre.com
tsunade tsunade 00:00 20.07.2016

Re: Stereotipi

Mislimo da je danas vreme normalno cak i u serijama stereotipi se ruse i sve postaje drugacije. Kroz neko vreme moracemo da prihvatimo svidelo se to nama ili ne.
www.maadcduotre.com


e ne znam šta si hteo sa ovim stereotipima. ajd malo objasni... ali zainteresovao me ovaj tvoj sajt. zanimljiv je... naročito sektor usluga.
alselone alselone 10:46 20.07.2016

Re: Stereotipi

e ne znam šta si hteo sa ovim stereotipima.


Da ostavi link. Jedino to.
niccolo niccolo 10:50 20.07.2016

Re: Stereotipi

Da ostavi link.

Sasvim neiskusno. Opšte je poznato da blogeri ne klikću na linkove...
alselone alselone 11:01 20.07.2016

Re: Stereotipi

Sasvim neiskusno. Opšte je poznato da blogeri ne klikću na linkove...


Mozda se naivno nada nekim page rank bodovima...

Ja bih kume da mi to koljemo. Zabranjeno je reklamiranje disklejmerom bloga.
tsunade tsunade 11:03 20.07.2016

Re: Stereotipi

Da ostavi link. Jedino to.


neka ga. :)

Sasvim neiskusno. Opšte je poznato da blogeri ne klikću na linkove...


stvarno? ja neiskusno klikćem
niccolo niccolo 15:03 20.07.2016

Re: Stereotipi

Ja bih kume da mi to koljemo. Zabranjeno je reklamiranje disklejmerom bloga

Dabome, propisi su propisi.

stvarno? ja neiskusno klikćem

Da bre, to je postalo običajno pravilo...
srdjan.pajic srdjan.pajic 15:19 20.07.2016

Re: Stereotipi

niccolo
Da ostavi link.

Sasvim neiskusno. Opšte je poznato da blogeri ne klikću na linkove...


Tiću, bre, niče, počeće da lepi čaršafe umesto linkova ovde!
maadc maadc 21:44 19.07.2016

Info Srbija

Suer portal na kom mozete porcitati sve najnovije iz sveta biznisa,mode, zdravlja... www.inforsbijavesti.rs [url=http://infosrbijavesti.rs/][/url]
alselone alselone 11:01 20.07.2016

Re: Info Srbija

Za-kolji.
predatortz predatortz 11:32 20.07.2016

Pitanje

Nismo posle Djindjićeve, imali ni jednu vladu koja se trudila da bude efikasna.


U čemu se ogledala efikasnost Đinđićeve vlade?
Da ga nisu ubili, Đinđić bi doživeo sudbinu Borisa Tadića. Bio bi politički mrtvac.
alselone alselone 11:49 20.07.2016

Re: Pitanje

Da ga nisu ubili, Đinđić bi doživeo sudbinu Borisa Tadića. Bio bi politički mrtvac.


Mozda sudbinu ali njih dvojica su bili potpuno razliciti. Tadic je bio samo i jedino pozer. Djindjic je zaista zeleo nesto da uradi i promeni.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana