Društvo| Ekonomija

Kriv je MMF

Saša Radulović RSS / 21.02.2012. u 00:43

Planirani rast BDP-a u ovoj godini je bio 1.5%. Planirani deficit budžeta 4.25% BDP-a. Kako sada stvar stoje, planirani rast će mnogo verovatnije biti 0%. Deficit budžeta verovatno 5.25% BDP-a. MMF analizira, ukazuje, predlaže ... A šta mi radimo? Krivimo MMF.

 

MMF bi da povećamo PDV. MMF hoće da produžimo radni vek. Reakcija komentatora: sramota. Oni su južnu Ameriku u crno zavili i držali u dužničkom ropstvu.

Mora neko da bude kriv. Nismo mi valjda. Pored nesrećne Anđeline, izgleda da jedino još MMF izaziva burne emocionalne reakcije ljudi.

MMF zaista ne interesuje ni stopa našeg PDV-a ni naš radni vek. Niti ih interesuje kolike su nam plate.Niti ih interesuje kolike su nam penzije. Njih interesuje održivost našeg ekonomskog sistema. Zašto? Da bi mogli da vraćamo dugove koje smo sami nazidali uzimajući kredite za svakojake gluposti i projekte ministara i njihovih partija za koje smo mislili da su super ideja. Ispade da nisu. Super ideje. Novac smo potrošili. Dugovi su ostali. Nije nas MMF tukao po ušima da ovako trošimo pare u poslednjih 10 godina. Nije nas MMF tukao po ušima da ovako sprovedemo privatizaciju. Da osnujemo ovoliki broj državnih agencija. Da subvencionišemo nova radna mesta po ceni od 10.000 evra komad.

MMF može samo da analizira naše neveselo stanje i da daje sugestije kako da ga popravimo. Ne u cilju boljeg života penzionera ili radnika ili seljaka ili poštene i nepoštene inteligenicje. Već, drugovi i drugarice (TM D.P.), u cilju održavnja naše sposobnosti da otplaćujemo dugove.

Računaju gospoda iz MMF-a., da ćemo mi sami, ako nam se postave razumni fiskalni okviri, unutar njih, sami odlučiti šta treba da povećamo, a šta da smanjimo, da bi postigli ekonomski rast i bolji život svojih građana. Tu su se naravno prevarili. Međutim to i nije njihov problem. To je ipak naš problem. Problem građana, poreskih obveznika.

Ako ste odredili da vam deficit bude 4,25%, u slučaju probijanja ovog iznosa imate dve opcije: povećati prihod ili smanjiti rashode. Smanjiti rashode znači smanjiti javnu potrošnju. Onda vam MMF izlista na šta trošite najviše novca iz budžeta i kaže da mora doći do smanjenja.

Smanjiti učešće penzija u BDP-u. Ne zato što neko misli da su penzije velike, već zato što je to najveća stavka.

Smanjiti broj zaposlenih u državi. Npr. ukinuti agencije. Međutim to nije dovoljno. Mora i školstvo i zdravstvo. Ne zato što neko ne voli nastavnike, lekare i medicinske sestre. Već zato što je to druga najveća stavka.

Drastično skresatii subvencije. Besmislene su.

Što se MMF-a tiče, ako smo u stanju da smanjimo korupciju i dovedemo javne nabavke pod kontrolu, more power to us. Smo što u to niko ne veruje.

MMF nema preference. Samo znaju da treba smanjiti učešće javne potrošnje u GDP-u.

Ako nećemo, nemamo snage da smanjujemo rashode, onda moramo povećati prihode. Kod povećanja prihoda, najveći poreski prihodi su od poreza na potrošnju (PDV, akcize i carine) i poreza na rad (porez na dohodak i doprinosi). Porez na dobit pravnih lica i porez na imovinu (posebno za pravna lica) je zanemariv. MMF nam kaže da bi trebalo povećati PDV i porez na imovinu. Ne zato što to njima treba, već zato što nema šta drugo. 

Kažu nam i da treba da smanjimo porez na rad i time proširimo bazu poreskih obveznika.  Nekako onako kako je predlagala ministarka finansija. To je bio jedini istinski predloženi reformski potez. Kamo sreće da smo ga povukli 2009.godine.

Ako smo zaduženi na nivou od 45% BDP-a, a jesmo, ako očekujemo rast BDP-a od 0%, i ako očekujemo deficit od preko 5%, nagradno pitanje je: koliki nivo javnog duga očekujemo na kraju ove godine? Pomoć prijatelja: dovoljna je jedna operacija sabiranja.

 Postala je uvreda za zdrav razum uopšte čitati novine i gledati televiziju. Količina ekonomski nepismenih izrečenih i napisanih stvari prevazilazi prag tolerancije.

Vlada spašava Železaru. Inače bi došlo do kolapsa privrede. Čuva radna mesta. Da li isto kao što smo to uspešno uradili u Kragujevcu? Sreća zbog velike zime dobiše alibi da ugase peći.

EPS isplaćjue bonus od "prosečno 20.000 do 30.000" za rad na zimi. Pa koliko je 20.000 ili 30.000? I šta sa ostalim ljudima koji su radili na zimi? Vlada kaže da ovih 4 miliona evra ne dolazi iz budžeta, već iz sopstvenih sredstava EPS-a. Kojih sopstvenih sredstava?

I tako dalje.

Izgubili smo preko 250.000 radnih mesta u poslenje tri godine. Oko 500.000 radnih mesta po anketi o radnoj snazi. Velika većina u sektoru malih i srednjih preduzeća. Broj zaposlenih jednak broju penzionera. Jedini rast zapošljavanja je zabeleženu kod države i u javnim preduzećima.

Plate kod države gotovo duplo veće od plata u privatnom sektoru. Pola zaposlenih je kod države. Podivljala korupcija. Monopoli na sve strane. Marže koje ne drži gravitacija. Katastrofalna privatizacija. Siva ekonomija na nivou trećine GDP-a. 

Sve ovo zajedno bez dvojbe ukazuje na istog krivca: kriv je MMF.

 

 

 Komentari (110)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

zemljanin zemljanin 00:59 21.02.2012

eto

pa nije MMF cvećka ali generalno jesi u pravu

em pročitao em prvi
milojep milojep 01:58 21.02.2012

?

Voleo bih da znam par stvari .
Videvši da smo nesposobni MMF nam ipak odobrava nove tranše kredita, zašto?
Drugo pitanje, da li je tačno da nam za neke uslovne kredite koje nam odobre ,ne MMF, nego generalno, kamata počne da obračunava i naplaćuje odmah po odobrenju samog kredita,iako recimo nismo dobili ni evro jer nismo ispunili uslov za dati kredit?
Kako se postaje zadužen kao Grčka? Mislim ko državi koja je dužna 100 milijardi dolara neko da još 100milijardi kredita?
Saša Radulović Saša Radulović 10:30 21.02.2012

Re: ?

Videvši da smo nesposobni MMF nam ipak odobrava nove tranše kredita, zašto?Njih interesuje održivost našeg ekonomskog sistema. Zašto? Da bi mogli da vraćamo dugove koje smo sami nazidali uzimajući kredite za svakojake gluposti i projekte ministara i njihovih partija za koje smo mislili da su super ideja. Ispade da nisu. Super ideje. Novac smo potrošili. Dugovi su ostali.


Drugo pitanje ...
Nije.


Kako se postaje zadužen kao Grčka? Mislim ko državi koja je dužna 100 milijardi dolara neko da još 100milijardi kredita?


Trošeći kao pijan mornar. Uzimajunove kredite da bi vratili stare uz rastuće kamatne stope. Uz pomoć zajmodavaca koji pokušavaju da izvade jedan loš kredit dajući drugi. I uz obećanja dužnika da razume da je grešio do sada, ali da će izvršiti reforme i ući u zonu održivosti. I tako u krug dok zajmodavci ne shavate da bacaju novac u bunar i da moraju da ucenjuju: prvo reforme, onda pare.vladaxy vladaxy 10:48 21.02.2012

Re: ?

Kako se postaje zadužen kao Grčka? Mislim ko državi koja je dužna 100 milijardi dolara neko da još 100milijardi kredita?Sa uvođenjem evra, Grčka je početkom decenije odjednom dobila mogućnost da se zadužuje po istorijski niskim kamatnim stopama. Uvek percipirana kao jako rizična zemlja, sa istorijom periodničnih bankrotstava, sa evrom je vlada Grčke dobila mogućnost da se zadužuje po kamatnim stopama beznačajno većim od onih koje je plaćala Nemačka, koja se tradicionalno smatra najmanje rizičnom zemljom u Evropi. Razlika između nemačkih i grčkih kamata skoro da je nestala, što je značilo da su banke i investitori procenili da Grčka nije mnogo rizičnija od Nemačke... link


milojep milojep 20:57 21.02.2012

Re: ?

Re: ?

Videvši da smo nesposobni MMF nam ipak odobrava nove tranše kredita, zašto?

Njih interesuje održivost našeg ekonomskog sistema. Zašto? Da bi mogli da vraćamo dugove koje smo sami nazidali uzimajući kredite za svakojake gluposti i projekte ministara i njihovih partija za koje smo mislili da su super ideja. Ispade da nisu. Super ideje. Novac smo potrošili. Dugovi su ostali.


Oprosti ali mišljenja sam da održivost našeg ekonomskog sistema poznaju bolje nego mi i upravo zbog toga pitanje je zašto nam daju nove kredite?
Kad bih ja pozajmio novac nekome a on mi ponovo zatraži pozajmicu da bi mi vratio dug oterao bih ga u...
Zanima me suština njihovog interesa a ne puko objašnjenje šta se desilo sa novcem?Drugo pitanje ...

Nije.


Ja sam pronašao dosta članaka koji govore suprotno, evo jednog dela ispod

Kako EBRD zarađuje u Srbiji…

Za razliku od Svetske banke, gde domaća javnost ne zna da li i koliko godišnje plaćamo na ime kaznenih penala, situacija sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) znatno je drugačija. Praksa ove međunarodne institucije je da u ugovore o zaključenim kreditima sa korisnicima kredita obavezno unese i klauzulu koja se tiče naplate tzv. „provizije“ na odobreni, a neiskorišćeni deo kreditnih sredstava. Ova provizija („commitment fee“) koju zajmodavac, odnosno EBRD naplaćuje korisniku kredita, obično se kreće u rasponu od 0,25 do 0,5 odsto godišnje na saldo neiskorišćenih kreditnih sredstava i obračunava se tromesečno ili šestomesečno. A nezavisno od spomenute provizije, zajmoprimci plaćaju zajmodavcu (EBRD) i redovnu kamatnu stopu na odobreni kredit, koja je bliže definisana ugovorom.


Kako se postaje zadužen kao Grčka? Mislim ko državi koja je dužna 100 milijardi dolara neko da još 100milijardi kredita?Trošeći kao pijan mornar. Uzimajunove kredite da bi vratili stare uz rastuće kamatne stope. Uz pomoć zajmodavaca koji pokušavaju da izvade jedan loš kredit dajući drugi. I uz obećanja dužnika da razume da je grešio do sada, ali da će izvršiti reforme i ući u zonu održivosti. I tako u krug dok zajmodavci ne shavate da bacaju novac u bunar i da moraju da ucenjuju: prvo reforme, onda pare.


Opet slično kao kod prvog pitanja, jano mi je kako su trošili toliki novac, ali država od 10 miliona ljudi nije mogla preko noći ni potrošiti ni zadužiti se toliko. U tu državu je ko zna koliko puta upumpavan novac od nekih koji su vrlo dobro znali da to neće biti poslednji put! Naravno da su Grci krivi ali me zanima suština interesa zajmodavaca?

Saša Radulović Saša Radulović 23:13 21.02.2012

Re: ?

mišljenja sam da održivost našeg ekonomskog sistema poznaju bolje nego mi


I ja isto.


nim_opet vam je kratko opisao. A piše i na sajtu MMF-a.

MMF nije profitabilna institucija
MMF je multilateralna organizacija koja koordinise globalni finansijski sistem, osiguravajuci likvidnost, medjunarnodni platni sistem, trgovinu i kad je potrebno da pomogne zemlji clanici da pokrije platni bilans.U krajnjem slucaju, kada zemlja izvisi kod svih drugih kreditora (privatnih banki, ostalih medjunarodnih institucija itd. MMF sluzi za hitne pozajmice (delimicno slucaj Grcke). Nikome nije u interesu da zemlja clanica globalne ekonomiije bankrotira - cena pozajmljivanja svima skace, trziste pocne da divlja, sto zbog panike, sto zbog spekulacija itd.
Sve zemlje clanice UNa (+ Kosovo) osim Severne Koreje, Kube, i nekoliko mikro drzava su clanice MMFa.


Sada možete dalje da se pitate zašto su najjače zemlje sveta odlučila da im je u interesu da postoji MMF, ako vam se na primer ne dopada obašnjenje da im je u interesu stabilnost globalnog ekonomskog sistema, pošto su oni investirali najviše sredstava. I ta diskusija nas nigde ne vodi.

MMF postavlja uslove za dobijanje kreditne linije za likvidnost. Moraju neka osnovna pravila da se poštuju.

Za nas je jedino relevantno: na šta smo potrošili novac čiji dug nam je ostao, i na šta hoćemo npr. ove godine da arčimo pare, i da li će nam od toga nešto, osim duga, ostati.
milojep milojep 00:35 22.02.2012

Re: ?

Iz cele ove priče ja zaključujem da se treba zaduživati koliko god možeš!
krkar krkar 02:01 21.02.2012

Xhaba

U pravu si ali ništa ti ne vredi.

Sad ćeš da vidiš. Kad krene MMF i Vatikan, MMF nas je bombardovao, MMF doveo Tita na vlast, MMF antisrpski, MMF porobljivački...

Koji će nam MMF kad imamo Topčider?
bookez bookez 09:50 21.02.2012

Re: Xhaba

Koji će nam MMF kad imamo Topčider?

Štampanje para je dobar mehanizam kontrole ekonomije, kada se radi smišljeno i u cilju stvaranja nove vrednosti. Dinari se puštaju u promet preko investicionih banaka, putem kredita, dakle za razvijanje proizvodnje, sledi devalvacija dinara u odnosu na strane valute, što čini naše proizvode jeftinijim na stranom tržištu, a strane proizvode skupljim.

Problem je što naši vrsni stručnjaci štampaju pare jedino kada treba da se dele plate i penzije. Ni to ne bi bio toliki problem da radnici u državi istovremeno ne povećavaju svoje plate istim ili većim tempom.

PS. Naravno investicioni krediti preko komercijalnih investicionih banaka (što kod nas baš i ne postoji), jer država nema pojma kako da investira. Za njih stambeni krediti su vrh investiranja (doduše i Amerika je imala problem sa stambenim kreditima).
krkar krkar 10:29 21.02.2012

Re: Xhaba

što čini naše proizvode jeftinijim na stranom tržištu


1. koje proizvode?
2. koje proizvode?
3. koje proizvode?
rade.radumilo rade.radumilo 11:01 21.02.2012

Ko o čemu, ja o uštipcima

Za njih stambeni krediti su vrh investiranja


Pa i tu su svi serbski političari kolektivno isključili mozak. Evo jednog primera:

Australija subvencioniše stambene kredite bračnim parovima bez nekretnine u vlasništvu. Država daje učešće + deo svake rate, u ukupnom iznosu od 40% vrednosti nekretnine. Bračni par, kao vlasnici 60% imaju apsolutna prava nad nepokretnosti, s tim što prilikom prodaje nekretnine 40% od dobijenog iznosa ide državi, kao i 40% od eventualnog rentiranja nekretnine. Naravno postoji mogućnost i otkupa tih 40%. Dakle država jeste subvencionisala građane, ali je istovremeno taj novac investirala u nekretnine.

Potrebno je samo malo mozga... ništa više...
rade.radumilo rade.radumilo 11:01 21.02.2012

Ko o čemu, ja o uštipcima

Za njih stambeni krediti su vrh investiranja


Pa i tu su svi serbski političari kolektivno isključili mozak. Evo jednog primera:

Australija subvencioniše stambene kredite bračnim parovima bez nekretnine u vlasništvu. Država daje učešće + deo svake rate, u ukupnom iznosu od 40% vrednosti nekretnine. Bračni par, kao vlasnici 60% imaju apsolutna prava nad nepokretnosti, s tim što prilikom prodaje nekretnine 40% od dobijenog iznosa ide državi, kao i 40% od eventualnog rentiranja nekretnine. Naravno postoji mogućnost i otkupa tih 40%. Dakle država jeste subvencionisala građane, ali je istovremeno taj novac investirala u nekretnine.

Potrebno je samo malo mozga... ništa više...
Sepulturero Sepulturero 11:18 21.02.2012

Re: Xhaba

krkar
što čini naše proizvode jeftinijim na stranom tržištu


1. koje proizvode?
2. koje proizvode?
3. koje proizvode?


Добро, нема их много али бар пољопривредне. Ево, жале се да су наше малине исувише скупе на светском тржишту. Са слабијим динаром оне би биле конкурентне.

Осим тога, увозна храна би постала скупља па се више не би увозио бели лук из Кине већ куповао код Милисава из комшилука.
alselone alselone 12:51 21.02.2012

Re: Xhaba

1. koje proizvode?


(bez ulaska u dalju raspravu)

1.elektrotehnicki i softverski inzinjering.
2. ne znam
3. ...
bookez bookez 14:03 21.02.2012

Re: Xhaba

1. koje proizvode?
2. koje proizvode?
3. koje proizvode?


Može neko da nabraja proizvode koje pravimo i da uporedjuje kvalitet sa stranim. Ipak ih ima, posebno životnih namirnica. Brendove baš i nemamo. Ali cela ideja je da stvaramo nove proizvode, popunjavamo tvoju listu i postojećim i novim proizvodima i time stvaramo novu vrednost u svetu. A kako to postići to je pravo pitanje.
sevarlica sevarlica 14:38 21.02.2012

Re: Xhaba

bookez
1. koje proizvode?
2. koje proizvode?
3. koje proizvode?


Može neko da nabraja proizvode koje pravimo i da uporedjuje kvalitet sa stranim. Ipak ih ima, posebno životnih namirnica. Brendove baš i nemamo. Ali cela ideja je da stvaramo nove proizvode, popunjavamo tvoju listu i postojećim i novim proizvodima i time stvaramo novu vrednost u svetu. A kako to postići to je pravo pitanje.


Brendove nemamo mnogo,znam da ALFA Vranje(drži 10% Nemačkog tržišta ogrevnim šporetima), ali sirovina i poluproizvoda(u poljoprivredi) imamo na pretek.

Naše voće i povrće a posebno voće je jako visokog kvaliteta, organski gajeno spletom okolnosti, i na sve to JEFTINO je.

Ono što dobro poznajem je trešnja. Dolazi prva i ima najviši kvalitet u Evropi, sa cenom od 1.8-2.6Evra/kg(zavisno od sorte i kvaliteta) u Srbiji ne ostaje ni 0.1% tog voća zato je svake godine sve skuplja na pijaci. U mojoj Grockoj, cela porodica može da živi godinu dana od 100 stabala trešnje. Takođe u toj mojoj Grockoj NIKO, NIKADA nije dobio povoljan kredit za unapređivanje prozizvodnje i plasmana. Niko se ne bavi ovim voćem koje donosi desetine miliona evra od izvoza.
vladaxy vladaxy 14:43 21.02.2012

Re: Xhaba


Naše voće i povrće a posebno voće je jako visokog kvaliteta, organski gajeno spletom okolnosti, i na sve to JEFTINO je.


I onda se nađu neprijatelji Srba..

Iz Danske je ovih dana vraćeno 12 tona smrznutih malina jer je u njima pronađen norovirus koji izaziva stomačne tegobe.

I prijatelji..

Svojevremeno je kao veliki uspeh srpskih voćara objavljena vest o ugovorenom izvozu nekoliko hiljada tona jabuka, što je količina koja se samo za jedan dan potroši u Moskvi.
sevarlica sevarlica 18:02 21.02.2012

Re: Xhaba

vladaxy

Naše voće i povrće a posebno voće je jako visokog kvaliteta, organski gajeno spletom okolnosti, i na sve to JEFTINO je.


I onda se nađu neprijatelji Srba..

Iz Danske je ovih dana vraćeno 12 tona smrznutih malina jer je u njima pronađen norovirus koji izaziva stomačne tegobe.

I prijatelji..

Svojevremeno je kao veliki uspeh srpskih voćara objavljena vest o ugovorenom izvozu nekoliko hiljada tona jabuka, što je količina koja se samo za jedan dan potroši u Moskvi.


Ih na]e se svugde u svetu neka kvarna roba, a to sa par hiljada tona jabuka je sprdačina a ne uspeh.
Postoje jako uspešni poljoprivrednici u Srbiji ali za njih nećete čuti, o njima neće pisati novine, pa vi u gradovima za njih nikada nećete ni znati.
slober slober 02:30 21.02.2012

Kad vec spomenu bonuse u Eps-u ...

SKANDALOZNO BAHAĆENJE ŠEFOVA EPS-A - NOVAC NAMENJEN FIZIČKIM RADNICIMA NA OTVORENOM DELILI INŽENJERI I POSLOVOĐE
Bruka: Direktori uzeli pare za rad „na snegu"
Leva ruka, desni džep - EPS na ime nadoknada za rad u teškim zimskim uslovima odvojio oko 400 miliona dinara, ali novac većinom uzeli šefovi i direktori sektora, koji nisu ni videli sneg prethodnih dana, kažu sindikati „Kolubare" i Morave".

Izvor je danasnji "Press".

deberzerak deberzerak 05:03 21.02.2012

zdravstvo i ustede

Mora i školstvo i zdravstvo. Ne zato što neko ne voli nastavnike, lekare i medicinske sestre.


U zdravstvu postoji manjak , a ne visak lekara, pogotovo specijalista. Mozda treba ukinuti zdravstvene preglede i izdavanje recepata za sve starije od 60 godina. Time bi se omogucilo da se jos smanji broj lekara kao i izdaci RZZO, a direktnu korist bi imao i penzioni fond. Sve u skladu sa parolom "Ustedimo novac! Skratimo zivotni vek!"
arthur_dent arthur_dent 09:39 21.02.2012

Re: zdravstvo i ustede

Pre neki dan sam se prepirao sa jednom pripadnicom prosvete oko krivice MMF-a za smanjivanje broja zaposlenih u prosveti, zdravstvu ...
I otprilike sam joj ispričao nešto slično ovom članku.
Niko ne kaže da postoji višak zaposlenih u školstvu, zdravstvu ...
Realno je da postoji višak u državnoj upravi.

Ali negde mora da se uštedi. A to što se štedi baš u vašoj školi, a ne u opštini, upitajte vaše političare.
Ali kao što reče autor, glavno je da MMF bude kriv. Glavno je da se u našoj zemlji diže paranoja oko MMF-a, samo da ne bismo gledali šta rade naši političari.
Saša Radulović Saša Radulović 10:34 21.02.2012

Re: zdravstvo i ustede

"Ustedimo novac! Skratimo zivotni vek!"

Zaista nepotrebno.

U zdravstvu postoji manjak , a ne visak lekara


Da li imate neku uporednu analizu koja ovo pokazuje? Broj lekara različite struke po broju stanovnika, medicinskih sestara, nemedicinskog osoblja, bolnica, domova zdravlja itd.

nsarski nsarski 12:46 21.02.2012

Re: zdravstvo i ustede

Da li imate neku uporednu analizu koja ovo pokazuje?


Ovde mogu da se nadju podaci za ceo svet:

broj lekara na 10.000 stanovnika

U Srbiji je taj broj 20. Poredjenja radi, Francuska ima 37, USA 27, Spanija 35, Skandinavske zemlje oko 40, Bugarska 36, Grcka 60, Hrvatska 26, itd. Mi smo negde oko 60-og mesta na svetu. Najveci broj lekara ima Kuba, 64, pa slede Grcka 60, itd. Zapravo, ubedljivo najveci broj lekara ima San Marino, ali oni ne mogu da posluze kao primer jer imaju eoma mali broj stanovnika.

EDIT: evo i malo matematike. Prema ovoj cifri, izadje da imamo 1 medicinara na 500 stanovnika, sto daje ukupan broj od 14000 medicinara na celu populaciju od 7 miliona. Samo za aferu "svinjski grip" pronevereno je oko 1.4 miliona evra, sto bi, sa prosecnom platom od 1000 evra, zaposlilo dodatnih 1400 medicinara, ili 10% od ukupnog broja. Pa sad vi vidite kolike su stete od korupcije, u samo ovom jednom malom primeru.
Saša Radulović Saša Radulović 13:52 21.02.2012

Re: zdravstvo i ustede

Nemam vremena sad za detaljniji odgovor. Za sada ovo:

http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/U-Srbiji-ima-mnogo-lekara-ali-je-malo-radiologa-i-kardiohirurga.lt.html

U zdravstvu, na teret RZZO, radi 110.000 ljudi.
inco inco 04:02 22.02.2012

Re: zdravstvo i ustede

nsarski
EDIT: evo i malo matematike. Prema ovoj cifri, izadje da imamo 1 medicinara na 500 stanovnika, sto daje ukupan broj od 14000 medicinara na celu populaciju od 7 miliona. Samo za aferu "svinjski grip" pronevereno je oko 1.4 miliona evra, sto bi, sa prosecnom platom od 1000 evra, zaposlilo dodatnih 1400 medicinara, ili 10% od ukupnog broja. Pa sad vi vidite kolike su stete od korupcije, u samo ovom jednom malom primeru.


I jos malo matematike: to bi vazilo samo mesec dana. A onda sledeceg meseca jos 1,4 mega evra. I sledeceg jos toliko. Pa tako za godinu dana tih 10% pojedose 11 puta vise nego data afera. A ako hoces da ih sutnes, onda idu otpremnine...

Lepo zvuci kad se kaze `da se manje krade, bilo bi dovoljno za sve` ali cak i najveca otkrivena afera - satelit - nije dovoljna da prehrani ovoliko drzavnih uposlenika ni nedelju dana, a kamo li vise...
looping looping 05:39 21.02.2012

MMF nije kriv

Nije valjda neko mislio da ce najveci svetski ekonomski strucnjaci(pretpostavimo makar)raditi za dobrobit gradjanina Srbije.
Malo to zvuci naivno od samog pocetka. MMF je kao banka. Daje kredit, trazi kamatu, ako nemas da vratis savetuje ti kako da ustedis ili sta da prodas da bi vratio novac.
Kao u slucaju Grcke trenutno (savetuju im da prodaju neka ostrva Turskoj koliko cujem).
Kao sto ce banka uciniti poveriocu tako ce i MMF drzavama kao sto je nasa. Ali mislim da ce krajnji rezultat biti da cemo morati na kraju nesto da prodamo da bi isplatili dugove koji ce iz godine u godinu biti sve veci.

PS.

Ovo je zavera isto kao i zavera bilo koje banke prema gradjanima.
gedza.73 gedza.73 09:22 21.02.2012

Re: MMF nije kriv

looping
Malo to zvuci naivno od samog pocetka. MMF je kao banka. Daje kredit, trazi kamatu, ako nemas da vratis savetuje ti kako da ustedis ili sta da prodas da bi vratio novac.

Ovo je zavera isto kao i zavera bilo koje banke prema gradjanima.

Gradjanin udje u banku i uzme kredit. Složi se sa svim uslovima kojim ga banka odrapi.
Deo novca potroši namenski a deo novca na letovanje, luksuzni auto, slatkiše...
I onda gradjanin kuka kako su ga prevarili zelenaši.
A što je gradjanin ulazio u banku?
MMF zaista ne interesuje ni stopa našeg PDV-a ni naš radni vek. Niti ih interesuje kolike su nam plate.Niti ih interesuje kolike su nam penzije. Njih interesuje održivost našeg ekonomskog sistema. Zašto? Da bi mogli da vraćamo dugove koje smo sami nazidali uzimajući kredite za svakojake gluposti i projekte ministara i njihovih partija za koje smo mislili da su super ideja. Ispade da nisu. Super ideje. Novac smo potrošili. Dugovi su ostali. Nije nas MMF tukao po ušima da ovako trošimo pare u poslednjih 10 godina. Nije nas MMF tukao po ušima da ovako sprovedemo privatizaciju. Da osnujemo ovoliki broj državnih agencija. Da subvencionišemo nova radna mesta po ceni od 10.000 evra komad.
Saša Radulović Saša Radulović 10:37 21.02.2012

Re: MMF nije kriv

Daje kredit, trazi kamatu, ako nemas da vratis savetuje ti kako da ustedis ili sta da prodas da bi vratio novac.


A šta drugo da radi, ako nemaš da vratiš?

I kam gi pare koje si uzeo i potrošio pa sada nemaš da vratiš?

I zašto bi se mi bavili motivima MMF-a da daju kredite? Recimo da su najgori i najcrnji motivi od svih motiva. Valjda nas interesuje što smo ih uzimali i na šta smo pare potrošili_

Zar nisu to najvažnija pitanja?
arthur_dent arthur_dent 11:00 21.02.2012

Re: MMF nije kriv

Valjda nas interesuje što smo ih uzimali i na šta smo pare potrošili_

Nemoj tako Saša, uzelo se, potrošilo se, nastale su sitne greške u knjigovodstvu ...Pa gde da prekopavamo sad to ...
Nažalost, odgovornost kod nas je opšta nepoznanica. U situaciji kad privrednici završe u zatvoru sa ugašenim firmama zbog "nepravilnosti u knjigovodstvu", naši ministri poput poput, večitog Tomice, pravdaju krađe upravo tim "nepravilnostima u knjigovodstvu", jer ipak su to sitnice za njih. Naravno da zbog tih sitnica ne bi trebalo ni da odgovaraju. Jeste da je Tomica odgovoran za silne pronevere milionskih iznosa, ali ... gde sad da ga maltretiramo zbog tih sitnica.
princi princi 11:24 21.02.2012

Re: MMF nije kriv

I zašto bi se mi bavili motivima MMF-a da daju kredite?

Zar MMF daje investicione kredite? Ja mislio da njihovi krediti služe samo za sprečavanje totalnog ekonomskog kolapsa neke države. MMF je, u osnovi, reketaška institucija: država se zaduži kod banaka, investicionih, penzionih, suverenih i kakvih ne sve fondova i onda domicilne države banaka i fondova da ne bi slale vojsku, avione, helikoptere, marince, policiju (jer ovo sve košta) pošalju MMF-ove činovnike da oni naplate te dugove. To je, u osnovi, funkcija MMF-a.
Saša Radulović Saša Radulović 11:41 21.02.2012

Re: MMF nije kriv

Zar MMF daje investicione kredite? Ja mislio da njihovi krediti služe samo za sprečavanje totalnog ekonomskog kolapsa neke države. MMF je, u osnovi, reketaška institucija: država se zaduži kod banaka, investicionih, penzionih, suverenih i kakvih ne sve fondova i onda domicilne države banaka i fondova da ne bi slale vojsku, avione, helikoptere, marince, policiju (jer ovo sve košta) pošalju MMF-ove činovnike da oni naplate te dugove. To je, u osnovi, funkcija MMF-a.


Može i tako da se gleda.

Naravno MMF ne daje investicione kredite. Već samo kreditne linije za refinansiranje dugova koje država sama bez MMF-a ne bi mogla da refinansira.

Sve i da su motivi MMF drni da crnji ne mogu biti, centralno pitanje ostaje: kam gi pare od kojih su samo ostali dugovi?
buba_truba buba_truba 11:46 21.02.2012

Re: MMF nije kriv

princi
MMF je, u osnovi, reketaška institucija: država se zaduži kod banaka, investicionih, penzionih, suverenih i kakvih ne sve fondova i onda domicilne države banaka i fondova da ne bi slale vojsku, avione, helikoptere, marince, policiju (jer ovo sve košta) pošalju MMF-ove činovnike da oni naplate te dugove. To je, u osnovi, funkcija MMF-a.

Da, i?! Jel ti reketaši nekoga teraju da se zadužuje pod reketaškim uslovima? Drže li nož pod grlom ovima što potpisuju?

Saša, odličan tekst... kao i obično.
princi princi 11:58 21.02.2012

Re: MMF nije kriv

Sve i da su motivi MMF drni da crnji ne mogu biti, centralno pitanje ostaje: kam gi pare od kojih su samo ostali dugovi?

Ne, MMF motivi nisu ni crni ni beli, oni samo obezbeđuju likvidnost.

Što se tiče para & dugova, potpuno je jasno: Srbija je izuzetno loše organizovana država čija je osnovna funkcija bogaćenje jednog vrlo uskog kruga ljudi i siromašenje čitavog društva. Problem, međutim, nije u političarima, problem je u narodu koji ne prepoznaje da je to što, na primer, krade ili plaća jefitniju struju, ili što se švercuje u prevozu, ili što troši nezarađeno (bilo da su u pitanju plate ili penzije) na štetu čitavog društva. Čini mi se da je ta svest kritična. Bez te svesti može se na vlast postaviti i Ben Graham, ništa se neće promeniti. Dinkić, Koštunica, Cvetković, Tadić, Dulić ili, sutra, Nikolić su samo klonovi, manje ili više ružni manekeni bezumne pljačke koja traje i nastavlja se već decenijama (koje, sasvim je moguće, u svojoj gluposti, neki od njih nisu ni svesni).
princi princi 12:02 21.02.2012

Re: MMF nije kriv

Jel ti reketaši nekoga teraju da se zadužuje pod reketaškim uslovima? Drže li nož pod grlom ovima što potpisuju?

Seko, tebi baš ništa nije jasno. Pročitaj ponovo šta je napisano, pa probaj ponovo (naravno, pod uslovom da ukapiraš pročitano).
buba_truba buba_truba 12:38 21.02.2012

Re: MMF nije kriv

princi
Seko, tebi baš ništa nije jasno. Pročitaj ponovo šta je napisano, pa probaj ponovo (naravno, pod uslovom da ukapiraš pročitano).

Aha, ma da...

No, pošto ja u osnovi volim da čitam tvoje komentare, a ti si poznat po bahatoj kurčevitosti i neizdržu da uvrediš, cepaš po cevanicama, udaraš u pleksus... pa počneš da prdiš i podriguješ kad se samo u naznakama nasluti neobožavanje tvoje misli, evo ja ću da se povučem kako bih ovaj prostor poštedela smrada tvojih izlučevina.
alselone alselone 12:52 21.02.2012

Re: MMF nije kriv

Ne, MMF motivi nisu ni crni ni beli, oni samo obezbeđuju likvidnost.

Što se tiče para & dugova, potpuno je jasno: Srbija je izuzetno loše organizovana država čija je osnovna funkcija bogaćenje jednog vrlo uskog kruga ljudi i siromašenje čitavog društva. Problem, međutim, nije u političarima, problem je u narodu koji ne prepoznaje da je to što, na primer, krade ili plaća jefitniju struju, ili što se švercuje u prevozu, ili što troši nezarađeno (bilo da su u pitanju plate ili penzije) na štetu čitavog društva. Čini mi se da je ta svest kritična. Bez te svesti može se na vlast postaviti i Ben Graham, ništa se neće promeniti. Dinkić, Koštunica, Cvetković, Tadić, Dulić ili, sutra, Nikolić su samo klonovi, manje ili više ružni manekeni bezumne pljačke koja traje i nastavlja se već decenijama (koje, sasvim je moguće, u svojoj gluposti, neki od njih nisu ni svesni).


princi, kralju, kad krenes da pises za neke novine, javi, ja cu ih sigurno kupovati.
princi princi 13:33 21.02.2012

Re: MMF nije kriv

pa počneš da prdiš i podriguješ kad se samo u naznakama nasluti neobožavanje tvoje misli, evo ja ću da se povučem kako bih ovaj prostor poštedela smrada tvojih izlučevina.

Pa što se onda trtiš, nastavi da uživaš u tišini mirisa svog.
sevarlica sevarlica 15:50 21.02.2012

Re: MMF nije kriv

Saša Radulović
Daje kredit, trazi kamatu, ako nemas da vratis savetuje ti kako da ustedis ili sta da prodas da bi vratio novac.


A šta drugo da radi, ako nemaš da vratiš?

I kam gi pare koje si uzeo i potrošio pa sada nemaš da vratiš?

I zašto bi se mi bavili motivima MMF-a da daju kredite? Recimo da su najgori i najcrnji motivi od svih motiva. Valjda nas interesuje što smo ih uzimali i na šta smo pare potrošili_

Zar nisu to najvažnija pitanja?


Nisi ni uzeo pare, uzeo si cifru na papiru, koja nema nikakvu vrednost. Prosto je nemoguće da su svi dužni a da niko nije kratak. Ko su MMF i WB??? Privatni bankari ili humanitarna organizacija?
Oni su koren svih finansijskih problema, a ovi naši stručnjaci su stajsko đubrivo.
cult cult 08:03 21.02.2012

totalni raspad

Siva ekonomija na nivou trećine GDP-a.


Do kraja godine će doći i do polovine.
Ovako jeziv pad tražnje tj prometa u malim preduzećima već treću godinu uzastopno, kombinovan sa porezima, taksama, doprinosima ove nezajažljive pljačkaške države, ovaj kurs dinara koji za mesec dana ode 10% dole, čime se za isti procenat uvećavaju medjusobna dugovanja preduzeća koja se ionako već dve godine jedva ili teškom mukom uz probijanje svih rokova vraćaju, jer se sva medjusobna dugovanja vode u eurima, te kamate na kredite bankama koje su takodje u eurima, sve ovo vodi direktno u propast ili prelazak u sivu zonu u cilju opstanka.

Nova vlada sigurno neće smanjivati potrošnju (neće ukinuti agencije, samo će ih reorganizovati u najboljem slučaju u cilju zamazivanja očiju, neće otpuštati svoje stranačke saborce itd. to svi znamo), pa će se okrenuti dizanju prihoda povećanjem, naravno, poreza. PDV ako stave na 20% to će izazvati dodatni pad tražnje. MSP nisu monopolisti, već prepušteni najusurovijoj mogućoj konkurenciji, mi ne možemo da to prebacimo na potrošače, već ćemo cene ostaviti iste tj smanjiti svoje marže ili preći što većim procentom prometa u sivo da bi opstali. Jbt, mnogo crno nam se piše.
coviax coviax 08:16 21.02.2012

Stabilno siromaštvo

Zato ni jedan premijer ne voli pred Skupštinu...Jer je u situaciji kad bi trebao da
crveni,a on to niti hoče,niti može...
Nije u pitanju samo Cvetković,gledamo ih malo duže...Prihvate se posla kom nisu
dorasli i samo znaju da upiru mlako nogama da uspore kola niz brdo!
Trenutno je situacija takva da zavisimo od doznaka iz inostranstva!
I nije samo MMF digao ruke od anemične ekonomske "politike"koja se vodi ovde više
od dve decenije...Naime,"državne" investicije u infrastrukturu,pa hajde i u javni
sektor(navodno podizanje kvaliteta života) nije ni pola para za koje se država zadužila.Država troškari i troši pare na vraćanje dugova,dotiranje penzionih sredstava,zdravstvenih,obrazovnih...I PRITOM SE SVAKA VLADA TRUDI DA ODRŽI GLAVU IZNAD
VODE...Da pdrži stabilno siromašno društvo...
Za par godina krize,prosečna plata preostalih zaposlenih je sa 320 porasla na oko 400
evra...To bi nekog i zbunilo,pošto sno imali "negativan rast"BDP tih poslednjih
godina.Inflacija inflacije...I domače i Eu...A osim toga,učešće zaposlenih u javnom sektoru povečano,a tamo plate...Pola miliona nezaposlenih više!U centru grada možete
iznajmiti lokal za 100 evra-i niko neće-zvrji prazan!
Što je najgored ovih stranaka MRAK ,a idu izbori! Mislim da bi Predsednik trebao da iznese predlog Skupštini da se oformi privremena Krizna Skupština,da se od Izraela ili Švajcarske traži da nam "pozajme"eksperte za Kriznu ekspertsku vladu i još neke radikalne poteze...Cenim da nema hrabrosti da "zagrize"i stavi glavu u torbu...Ja lično bih "zagrizao"i možda i poginuo,ali bih bar pokazao svetu da
su te pare baš prava fikcija i da samo treba biti dovoljno vešt kao David Koperfild
da bi sve išlo kako valja...Naime-istina je da za tri do četiri godine s takvom
ekspertskom vladom možemo biti barabar Izraelu!I prešišati skoro sve u EU...Veličina države kao "rođena" za Dejvide Koperfilde ekonomije...Šta bi takvi
radili s Narodnom bankom.Štamparijom i poslovnim bankama!Kakav MMF...!
vladaxy vladaxy 08:21 21.02.2012

"Država"

Saša
Jedini rast zapošljavanja je zabeleženu kod države i u javnim preduzećima.
Plate kod države gotovo duplo veće od plata u privatnom sektoru.
Pola zaposlenih je kod države.
Podivljala korupcija.
Monopoli na sve strane.
Marže koje ne drži gravitacija.
Katastrofalna privatizacija.
Da osnujemo ovoliki broj državnih agencija.
Da subvencionišemo nova radna mesta po ceni od 10.000 evra komad.
Vlada spašava Železaru.


Ubi nas ovaj podivljali deregulisani neoliberalni kapitalizam (u izvođenju allmighty state)

Za prosečnog stanovnika zemlje Srbije, i dalje je rešenje da država uradi nešto. Da izaberemo "časne i poštene" kojima će "javni interes" biti na prvom mestu.

Javne funkcije su koruptivne, pružaju puno moći i privlače najgori šljam. Protiv njih "časni i pošteni" nemaju šanse. Jedino rešenje je što više tih moći i prava odlučivanja ukinuti političarima. Onda će te funkcije biti manje privlačne.

I u jednom pomenutom komentaru EPS. Šta mislite, kad bi bilo privatno preduzeće, da li bi vlasnik dozvolio taj silni lopovluk. Naravno da ne. Ovako EPS je svačiji i ničiji, plen onoga ko dođe na vlast. I to se nikada neće promeniti. Dokle god je država vlasnik. Isto važi i za svako drugo državno preduzeće.
jinks jinks 09:36 21.02.2012

Re: "Država"

I u jednom pomenutom komentaru EPS. Šta mislite, kad bi bilo privatno preduzeće, da li bi vlasnik dozvolio taj silni lopovluk

Kakve teške reči.

Inače, da je EPS privatni vi bi ste plaćali struju tri puta skuplje nego sada, pre svega.
cult cult 09:41 21.02.2012

Re: "Država"

Da je EPS privatni vi bi ste plaćali struju tri puta skuplje nego sada.


Da je EPS privatni, ne bi bio jedini privatni na tržištu. Kad postoji konkurencija, cena bi bila onolika koliko bi tržište odredilo.
A ta rečenica je tipično budžetlijsko zaplašivanje sludjenog naroda u cilju zadržavanja privilegija, otimačine, neopisive nekažnjenje opšte kradje i leba bez motike.
arthur_dent arthur_dent 09:46 21.02.2012

Re: "Država"

DA glavno je da se prave ovakve babaroge.
Da je EPS privartna firma, prvo bi gledala da smanji gubitke sečom u vlastitim redovima: Smanjivanje bonusa direktorima, smanjivanje broja radnika, reparacija kritičnih delova mreže.

A ako bi pored privatizacije doveli i neku konkurenciju ... onda bi i cena El. Energije bila normalnija.

I to je jedino rešenje koje može da smanji gubite eps-a preko kontrole direktora, smanjenja viška zaposlenih, iskorenjivanja krađa poput kolubare i popravke energotskog sistema.

Žalosno je što se energetski sistem ne održava pravilno i u dovoljnoj meri već duži niz godina.
vladaxy vladaxy 09:56 21.02.2012

Re: "Država"

Da je EPS privatni vi bi ste plaćali struju tri puta skuplje nego sada.


Meni je za račun za decembar, sa svim vrstama tarifa, obračunskom snagom, naknadom za merno mesto i ostalim izmišljotinama košta 0,065 €/Kw.

Na tu cenu dodaj i gubitak EPS-a koji redovno godišnje pokrivamo iz zajedničke kase u koju svi uplaćujemo (tzv. budžet RS). Pored toga, neracionalnim poslovanjem odlazi još ko zna koliko para. Koliko struje se ukrade, koliki su gubici zbog zastarele opreme.

A javiće se i neki kojima su zbog loše struje i oscilacija u naponu crkavali kućni aparati.

Tako da mnogo toga ulazi u cenu, pored onoga što platiš na šalteru.

Da se još jednom ponovim, sva sreća pa je EPS državni:
Струја скупља за 60 одсто од 2014.

Ali ima nade

"ЕПС је потпуно спреман за отварање тржишта и прижељкује га већ годинама. Најгори начин управљање ценом и ценовном политиком јесте административни начин. То треба да уради тржиште", рекао је Марковић у интервјуу агенцији Бета.

jinks jinks 09:59 21.02.2012

Re: "Država"

A ta rečenica je tipično budžetlijsko zaplašivanje sludjenog naroda

Ne radi se niokakvom zaplasivanju nikoga vec o cinjenici. Struja bi bila tri puta skuplja. Ja nisam rekao da ona treba ili ne treba da bude skuplja ili jeftinija, vec sam samo konstatovao stanje stvari.

Da je EPS privatni, ne bi bio jedini privatni na tržištu. Kad postoji konkurencija, cena bi bila onolika koliko bi tržište odredilo.

Tacno, i bila bi najmanje tri puta skuplja.

u cilju zadržavanja privilegija, otimačine, neopisive nekažnjenje opšte kradje i leba bez motike

Znate sta, ja koliko poznajem stvari, u EPS-u rade ljudi veoma vredno i predano.

p.s.

Inace, kada pocnem da slusam slavopojke o tome sta bi privatnici uradili sa EPS-om i EMS-om setim se sta se desilo u V. Britaniji.

Sto opet ne znaci da u nekim drugim zemljama nije drugacije. Ali sve ima svoje, i dobro i lose.
cult cult 10:10 21.02.2012

Re: "Država"

Znate sta, ja koliko poznajem stvari, u EPS-u rade ljudi veoma vredno i predano.


Vest: EPS na ime nadoknada za rad u teškim zimskim uslovima odvojio oko 400 miliona dinara, ali novac većinom uzeli šefovi i direktori sektora.

Radili su isto tako "predano" i ljudi iz NIS-a, pa uporedi izveštaje u poslednjoj godini pred privatizaciju (koji su još i frizirani najstrašnije, što je kasnije otkriveno, a niko od frizera nije krivično odgovarao...mogu da zamislim šta bi bilo da ja kreativno isfriziram svoje završne račune u cilju, napr, prevare banaka da bih uzeo neki kredit) i svaki od narednih završnih računa privatizovang NIS-a.

Ako je cena struje koju je tržište formiralo dva ili tri puta skuplja, onda je to tako i nikako drugačije. Kolika je sad cena struje ne znamo tačno jer ono što piše na računu nije sve što plaćamo (eps je gubitaš i uzima novac od svih nas kroz budžet, ne samo kroz račune za struju)
jinks jinks 10:27 21.02.2012

Re: "Država"

Po vama izgleda da niko u EPS-u nista ne radi.

Ponavljam vam da, koliko ja znam, se u EPS-u radi vredno i predano.

EPS je gubitaš i uzima novac od svih nas kroz budžet, ne samo kroz račune za struju


Nije to bas tako jednostavno kao sto vi govorite. Investicije u energetici su ogromne. I da bi se napravili novi objekti i da bi se odrzavali stari. Tako nesto moze da koordinise ili drzava ili velike svetske kompanije, ili oboje zajedno.

Privatnici o kojima govorite tu mogu samo da zamagle stvari ... i da na kraju doprinesu nicem drugom do korupciji.

I to je manje vise, koliko moze da se vidi, jedini doprinos privatnog sektora energetici ... povecanje nivoa korupcije.


cult cult 10:31 21.02.2012

Re: "Država"

Po vama izgleda da niko u EPS-u nista ne radi.

Ponavljam vam da, koliko ja znam, se u EPS-u radi vredno i predano.


Ono jes'...radile su neke mašine u OUR Kolubara i po 25 sati dnevno. Bilo je u Insajderu.
Eto, recimo, odličnog primera privatničke kreativnosti koju je preotela Država. Možda bi ti kreativni momci upotrebili kreativnost i takav crnački 25časovni rad na nekom drugom mestu. Možda bi krenuli u proizvodnju televizora, bele tehnike, gadžeta...Medjutim, država...eh.
milisav68 milisav68 10:34 21.02.2012

Re: "Država"

vladaxy

Na tu cenu dodaj i gubitak EPS-a koji redovno godišnje pokrivamo iz zajedničke kase u koju svi uplaćujemo (tzv. budžet RS). Pored toga, neracionalnim poslovanjem odlazi još ko zna koliko para. Koliko struje se ukrade, koliki su gubici zbog zastarele opreme.

Pa nije EPS-u u opisu posla da juri lopove, nego policija i sud.
A i sudovi i policija i ostali državni organi, ne plaćaju račune.
Pa tako recimo:
SMEDEREVO - Privreda Podunavskog okruga približila se cifri od milijardu dinara duga za utrošenu struju, a rastu i potraživanja od gradskih i državnih firmi..
Područna uprava policije u Smederevu nije platila 2,8 miliona dinara, Vojska Srbije milion, iako smo ih već utužili za sedam miliona. "Železnice Srbije - Sekcija Požarevac" ima dug od 900.000 dinara, bez obzira što smo im više puta isključivali železničku stanicu u Maloj Krsni. Ljudi kao da ne shvataju da smo i mi republička firma, od koje se traži stopostotna naplata - objašnjava Jevtić.

Pri svemu tome, domaćinstva duguju 2,6 milijardi dinara, a čitav dug napravilo je samo četiri odsto potrošača.


A ko može da pravi velike dugove, i da ga ne isključuju."Običnim" ljudima "seku" struju, čim dug predje 15-20 hiljada dinara.


Znam da i EPS-u ima malverzacija, ali oni su poslednji na koje treba da se uperi prst o trošenju budžetskih para.

milisav68 milisav68 10:38 21.02.2012

Re: "Država"

cult

Ono jes'...radile su neke mašine u OUR Kolubara i po 25 sati dnevno. Bilo je u Insajderu.
Eto, recimo, odličnog primera privatničke kreativnosti koju je preotela Država. Možda bi ti kreativni momci upotrebili kreativnost i takav crnački 25časovni rad na nekom drugom mestu. Možda bi krenuli u proizvodnju televizora, bele tehnike, gadžeta...Medjutim, država...eh.

Pa nije tu glavna krivica EPS-a, nego države - inspekcije.
Kad bi inspekcija "obilazila" javna i državna preduzeća, kao što "obilazi" privatna....
jinks jinks 10:47 21.02.2012

Re: "Država"

cult

Ne znam koliko poznajete tehnologiju i organizaciju rada po elektranama ... ali dobro.
cult cult 10:48 21.02.2012

Re: "Država"

Pa nije tu glavna krivica EPS-a, nego države - inspekcije.
Kad bi inspekcija "obilazila" javna i državna preduzeća, kao što "obilazi" privatna....


hehe : ) Krivac je EPS tj rukovodstvo kompanije koje je o "angažovanju dodatne tehnike" donelo odluku, pa učestvovalo u falsifikovanju radnih naloga, isplatilo novac na osnovu falsifikata, a onda delili sa suizvršiocima krivičnog dela ukradene pare medjusobno.

A jedina delotvorna inspekcija za državne organe su mediji (koji su u totalnom mraku miloševićevskog tipa, sem par svetlih tačaka) i javnost. Od njihovih inspekcijskih organa mi ne možemo ama baš ništa da očekujemo.
vladaxy vladaxy 10:59 21.02.2012

Re: "Država"

Investicije u energetici su ogromne. I da bi se napravili novi objekti i da bi se odrzavali stari.


Nabroj mi nove objekte.

I to je manje vise, koliko moze da se vidi, jedini doprinos privatnog sektora energetici ... povecanje nivoa korupcije.


Tako je, kad se sudare državni (monopolistički, partijski) i privatni, naravno da dolazi do korupcije. Seti se Branislava Uskokovića.

Ja mislim na ozbiljne energetske kompanije, koje zaobilaze Srbiju u širokom luku zbog ogromne korupcije, administracije itd....
milisav68 milisav68 11:00 21.02.2012

Re: "Država"

cult

hehe : ) Krivac je EPS tj rukovodstvo kompanije koje je o "angažovanju dodatne tehnike" donelo odluku, pa učestvovalo u falsifikovanju radnih naloga, isplatilo novac na osnovu falsifikata, a onda delili sa suizvršiocima krivičnog dela ukradene pare medjusobno.

A jedina delotvorna inspekcija za državne organe su mediji (koji su u totalnom mraku miloševićevskog tipa, sem par svetlih tačaka) i javnost. Od njihovih inspekcijskih organa mi ne možemo ama baš ništa da očekujemo.

A zašto onda da plaćamo inspekciju, policiju i sudstvo.
I oni su onda gubitaši.

jinks jinks 11:06 21.02.2012

Re: "Država"

Nabroj mi nove objekte.

Koliko znam zadnjih godina se rade preko potrebne rekonstrukcije i revitalizacije postojecih objekata.

A i novi objekti stizu na red, bilo kao dodatni agregati, bilo kao nove elektrane.
alselone alselone 12:55 21.02.2012

Re: "Država"

EPS


jedini razlog zasto mi imamo struje poslednjih 5, 6 godina su velike kise na nivou godine. ne daj boze jedne jace suse u evropi - eto nama ponovo... prva grupa od 4 do 8, druga grupa od 8 do 12, treca grupa...
alselone alselone 12:57 21.02.2012

Re: "Država"

A i novi objekti stizu na red, bilo kao dodatni agregati, bilo kao nove elektrane.


od novih agregata planiraju samo renewables agregate, sto je totalno sranje i mi cemo placati subvencionisanje preko racuna za struju, ali ce zato neko lepo da se omasti na dozvolama i studijama
jinks jinks 13:09 21.02.2012

Re: "Država"

alselone
od novih agregata planiraju samo renewables agregate, sto je totalno sranje i mi cemo placati subvencionisanje preko racuna za struju, ali ce zato neko lepo da se omasti na dozvolama i studijama


Bas sam mislio da pomenem renewables i subvecionisanu cenu kilovatcasa proizvedenih u njima (gde bi narod kroz visu cenu struje otplacivao investiciju privatnih grupa koje to pokusavaju da proguraju) kao klasican primer kako se privatni sektor odnosi prema energetici ... glede price sa blogerom Cultom.

Interesantno da se konzorcijum za vetroparkove, koji predstavljaju primer precenjenog i sa stanovista interesa drustva neisplativog (u poredjenju sa drugim u svakom slucaju) izvora el. energije, formira oko ljudi i firmi veoma bliskih Efti i njenim cerka firmama.

I takav pristup bi trebalo da, po nekim komentarima, dovede do prosperiteta energetike, pa samim tim i citavog drustva. Ma hajte, molim vas.

p.s.

Inace, sto se tice novih, dodatnih, agregata planirani su u vise termoelektrana.
milisav68 milisav68 13:13 21.02.2012

Re: "Država"

alselone
EPS


jedini razlog zasto mi imamo struje poslednjih 5, 6 godina su velike kise na nivou godine. ne daj boze jedne jace suse u evropi - eto nama ponovo... prva grupa od 4 do 8, druga grupa od 8 do 12, treca grupa...

Heh, pa prošle godine je bila suša, ljudska kiša nije pala od marta meseca.
Nivo Dunava je bio toliko nizak, da su počeli da se pojavljuju potopljeni brodovi iz WW2.
alselone alselone 13:14 21.02.2012

Re: "Država"

Bas sam mislio da pomenem renewables i subvecionisanu cenu kilovatcasa proizvedenih u njima (gde bi narod kroz visu cenu struje otplacivao investiciju privatnih grupa koje to pokusavaju da proguraju) kao klasican primer kako se privatni sektor odnosi prema energetici ... glede price sa blogerom Cultom.

Interesantno da se konzorcijum za vetroparkove, koji predstavljaju klasican primer precenjenog i sa stanovista interesa drustva neisplativog (u poredjenju sa drugim u svakom slucaju) izvora el. energije, formira oko ljudi i firmi veoma bliskih Efti i njenim cerka firmama.

I takav pristup bi trebalo da, po nekim komentarima, dovede prosperitet energetici, pa samim tim i citavom drustvu. Ma hajte, molim vas.Cuo sam i ja da su planirane nove termo turbine ali nisam siguran da ce nesto biti od toga. Tako da cu smatrati da nece biti nista, pa neka se lepo iznenadim.
alselone alselone 13:16 21.02.2012

Re: "Država"

milisav68

Heh, pa prošle godine je bila suša, ljudska kiša nije pala od marta meseca.
Nivo Dunava je bio toliko nizak, da su počeli da se pojavljuju potopljeni brodovi iz WW2.


Govorim na nivou godine i na nivou akumulacija. OK je ako naidje susni talas, ali se gleda na nivou godine.
alselone alselone 13:18 21.02.2012

Re: "Država"

renewables


Sto se tice renewables - neka Nemacka, Skandinavci, USA i Japan istrazuju ovu oblast. Kada bude isplativo - onda cemo lepo kupiti. Ali ne, pod plastom modernih tehnologija i zastite zivotne sredine se otima lova.
inco inco 04:21 22.02.2012

Re: "Država"

milisav68
Pa nije EPS-u u opisu posla da juri lopove, nego policija i sud.
A i sudovi i policija i ostali državni organi, ne plaćaju račune.


... i onda bi privatnik lepo iskljucio struju drzavnim organima koji ne placaju racune, jer ni kod babe nema dzabe... Ne mozes braniti EPS time sto im mnogi duguju - za to je kriv sam EPS sto pravi kategorije potrosaca pa nekoga reze za 10k dinarjev, a drugi nabiberci milione i nikom nista. Sve po partijskoj direktivi, naravno.
milisav68 milisav68 11:03 22.02.2012

Re: "Država"

inco

... i onda bi privatnik lepo iskljucio struju drzavnim organima koji ne placaju racune, jer ni kod babe nema dzabe... Ne mozes braniti EPS time sto im mnogi duguju - za to je kriv sam EPS sto pravi kategorije potrosaca pa nekoga reze za 10k dinarjev, a drugi nabiberci milione i nikom nista. Sve po partijskoj direktivi, naravno.

Kad bi znao kakvi su propisi i zakoni u Srbiji, ne bi tako pričao.
Napisani su tako da si uvek kriv za nešto, i to nema veze sa EPS-om, a "aktiviraju" se "po potrebi".
Tako drže sve u šaci, čim neko "poleti", odmah ga vrate "na mesto", ili je prinudjen da pobegne iz zemlje.....

Ja njih znam 50 godina, veliki su to razbojnici.
jinks jinks 09:30 21.02.2012

Da li u jednoj kapitalističkoj

državi ključni faktor ekonomske efikastosti i razvoja može da bude država.

Ili je to privatni sektor.

Da li onda za nizak BDP, kao i za mnoge druge ekonomske pokazatelje treba kriviti državu ili privatni sektor.

A teško da možete reći da nije imao šanse (odnosno znatne privilegije kojih nema u drugim zemljama) da bude efikasan.

Da li tu nešto ne funkcioniše. Jedino ako gro privatnika, na žalost, ne misle da su registracijom u APR-u kupili ulaznicu u neko privilegovano društvo u kome će sve drugi umesto njih da rade, dok će oni veselo, bez ikakve odgovornosti, da ubiru plodove tuđeg rada.

Bez inicijative, bez preduzetništva, bez novih ideja. Samo uz neki izgleda već davno istrošeni socijalni kapital.
cult cult 09:52 21.02.2012

Re: Da li u jednoj kapitalističkoj

Da li onda za nizak BDP, kao i za mnoge druge ekonomske pokazatelje treba kriviti državu ili privatni sektor.


Država zakonima formira ekonomsko okruženje u kojem privatni sektor radi.
Napr. ako država, tj oni koji je vode, daju kompletnu maloprodaju u Srbiji jednom privatnom preduzeću (koštunica-mišković transakcija), onda ćeš dobiti ovo što danas imamo. Ta vlada i taj privatnik su u dealu donosili zakone, uredbe, držali kurs dinara, sve što je tom privatniku odgovaralo. Ovaj se nije smarao proizvodnjom jer mu je bilo mnogo isplativije da uvozi i da cepa velike pare od marži. Zajedničkim zločinačkim poduhvatom su na sve moguće načine sprečavali konkurenciju domaću i stranu i tako privatniku i sebi obezbedjivali nevidjen profit isključivo od uvoza. To je moglo da traje neko vreme, a kad je puklo, zbog veličine tog privatnika blokirana je bila cela privreda jer je ovaj dugovao proizvodjačima po godinu dana itd.
Gotovo u svakoj privrednoj sferi u Srbiji imaš ovakve dilove. Mišković je samo jedan primer.
So, gotovo isključivi krivac za stanje u zemlji je država.
vladaxy vladaxy 09:59 21.02.2012

Re: Da li u jednoj kapitalističkoj

A čim je Miško prodao Maxi, DS ministar se osilio i ograničio marže zlim trgovcima
jinks jinks 10:03 21.02.2012

Re: Da li u jednoj kapitalističkoj

Država zakonima formira ekonomsko okruženje u kojem privatni sektor radi.

To i jeste poenta mog komentara ... drzava formira ekonomsko okruzenje ... ali privatni sektor ocigledno da ne radi dovoljno dobro.
niccolo niccolo 10:05 21.02.2012

Re: Da li u jednoj kapitalističkoj

drzava formira ekonomsko okruzenje ... ali privatni sektor ocigledno da ne radi dovoljno dobro.

Kakvo ekonomsko okruženje takav i pritavni sektor
jinks jinks 10:11 21.02.2012

Re: Da li u jednoj kapitalističkoj

Kakvo ekonomsko okruženje takav i pritavni sektor

Nije bas tako. Sta je sa preduzetnistvom, inicijativom, kreativnoscu.

Oni su temelj kapitalizma, a ne samo to koliko dobro mozete da izlobirate svoje interese kod zakonodavne i izvrsne vlasti.

Sta je onda poenta privatnika, da bude dobar lobista i da ima kvalitetniji socijalni kapital u poredjenju sa drugima.

Pa takva ekonomija je osudjena na propast u startu.
vladaxy vladaxy 10:12 21.02.2012

Re: Da li u jednoj kapitalističkoj

drzava formira ekonomsko okruzenje ... ali privatni sektor ocigledno da ne radi dovoljno dobro.


Na primer ovako: u trci na sto metara, odlukama skupštine i vlade, naš čovek plaća poziciju, startuje nekoliko metara iza početne linije, vezane su mu ruke i skakuće na jednoj nozi vezanih očiju.
cult cult 10:12 21.02.2012

Re: Da li u jednoj kapitalističkoj

jinks
Država zakonima formira ekonomsko okruženje u kojem privatni sektor radi.

To i jeste poenta mog komentara ... drzava formira ekonomsko okruzenje ... ali privatni sektor ocigledno da ne radi dovoljno dobro.


pa, ako si tako skapirao primer - ok : )

niccolo niccolo 10:17 21.02.2012

Re: Da li u jednoj kapitalističkoj

Sta je sa preduzetnistvom, inicijativom, kreativnoscu.

Pa evo, pitam ja tebe šta je sa time? Kako to da za 10 godina kapitalizma niko nije uspeo da ispliva? Zato što smo svi nesposobni? Ne želimo da budemo uspešniji i bogatiji nego što jesmo? Ili je ekonomsko okruženje koje je država stvorila tako da niko ne može da dođe do izrađaja, osim ako nije "dobar lobista"?
cult cult 10:19 21.02.2012

Re: Da li u jednoj kapitalističkoj

Pa takva ekonomija je osudjena na propast u startu.


Tako je.

Svako sprečavanje konkurencije vodi u propast.
Najzajebanije je kad sama država učestvuje u u sprečavanju konkurencije kao što je slučaj u Srbiji. To je najteži slučaj i garantovana, vrlo bliska propast. I upravo je gledamo i živimo. Ti, kao budžetlija, još je ne vidiš, još su vam plate relativno redovne i duplo veće nego kod nas "nekreativnih". Ali zaduživanje napolju po sve višim kamatama da bi se vama isplatile plate, vašim direktorima stanovi, putovanja, privilegije...neće moći još dugo da traje. Jer neće imati ko da vraća.
Saša Radulović Saša Radulović 10:42 21.02.2012

Re: Da li u jednoj kapitalističkoj

Već smo bili na ovom terenu.

državi ključni faktor ekonomske efikastosti i razvoja može da bude država.

Ili je to privatni sektor.


Okvir koji je stvorila država, poreski sistem, nivo birokratije, način na koji je izvršena privatizacija, partokratija i sveprisutna korupcija, urušene institucije sistema, potpuna pravna nesigurnost ... generišu ovakav privatni sektor.
milisav68 milisav68 10:47 21.02.2012

Re: Da li u jednoj kapitalističkoj

cult
Pa takva ekonomija je osudjena na propast u startu.


Tako je.

Svako sprečavanje konkurencije vodi u propast.
Najzajebanije je kad sama država učestvuje u u sprečavanju konkurencije kao što je slučaj u Srbiji. To je najteži slučaj i garantovana, vrlo bliska propast. I upravo je gledamo i živimo. Ti, kao budžetlija, još je ne vidiš, još su vam plate relativno redovne i duplo veće nego kod nas "nekreativnih". Ali zaduživanje napolju po sve višim kamatama da bi se vama isplatile plate, vašim direktorima stanovi, putovanja, privilegije...neće moći još dugo da traje. Jer neće imati ko da vraća.


Jel se sećaš kad smo na nekom blogu počeli da nabrajamo sve takse i poreze, kojima su opterećeni privatni preduzetnici, pa nam pripala muka.

Sad mi krivo što ga nisam "bacio" u arhivu, pa da ga samo iskopiram.
cult cult 10:53 21.02.2012

Re: Da li u jednoj kapitalističkoj

što mi reče otac neki dan...posao u Srbiji je postao ništa drugo do rat izmedju ove nezajažljive lopovske države koja više nema nikakve mere ni skrupula u otimanju para od svega što još mrda i ljudi koji pokušavaju i hoće nešto da rade.
Skinuli su rukavice potpuno. Moraćemo i mi.
jinks jinks 10:57 21.02.2012

Re: Da li u jednoj kapitalističkoj

cult
Ti, kao budžetlija, još je ne vidiš,

Ja sticajem okolnosti nisam budzetlija, ako je to uopste i bitno. Platu zaradimo na trzistu, kao i mnogi drugi.

A privatnika koji na sve druge kukaju, ukljucujuci i drzavu, a tehnoloski sede u vremenu od pre 20 godina, i cude se sto nikome to sto rade ne mogu da prodaju... ima nije da nema.

Ali ne znam koliko im je za to kriva drzava. Sutra, kada vise ne budu mogli na nju da kukaju, pretpostavljam da ce biti krive Meseceve mene, i trazicija Saturna preko Plutona.
milisav68 milisav68 11:03 21.02.2012

Re: Da li u jednoj kapitalističkoj

cult

Skinuli su rukavice potpuno. Moraćemo i mi.


cult cult 11:07 21.02.2012

Re: Da li u jednoj kapitalističkoj

Ja sticajem okolnosti nisam budzetlija, ako je to uopste i bitno.

Naravno da je bitno.
Svaki zaposleni u državnoj upravi, agencijama, JP, itd... koji krene da mi veliča lepotu državnog vlasništva nad "ključnim" preduzećima "od državnog interesa" (eps, telekom, železnice...) inicira kod mene odredjen stepen agresije. Ne znam zašto.
Ako živiš od svog rada, a ovako razmišljaš, ok. Poštujem.
cult cult 11:26 21.02.2012

Re: Da li u jednoj kapitalističkoj

Jel se sećaš kad smo na nekom blogu počeli da nabrajamo sve takse i poreze, kojima su opterećeni privatni preduzetnici, pa nam pripala muka


A pazi ovo : )

Znači, došlo do duvara, recimo, i treba da otpustiš bar jednog zaposlenog jer više nema o da kle. Ako ga proglasiš tehnološkim viškom (jer država je tako definisala "više nema odakle" ) onda si dužan da isplatiš neku otpremninu prilikom raskida ugovora o radu. Ok. Fair enough. Ali pazi sad: ako je taj zaposleni kod tebe radio svega osam meseci, nema veze, ti si dužan da mu isplatiš otpremninu u iznosu: ukupan broj godina radnog staža x prosečna plata. Dakle, ako je neko radio kod tebe osam meseci, a ima u knjižici 12 godina radnog staža, ti treba da mu isplatiš 12x30000 plus porezi i doprinosi. Fenomalno, zar ne? : )) I nemaš pravo godinu dana da zaposliš novog zaposlenog na tom radnom mestu. hahahhaha
milisav68 milisav68 11:43 21.02.2012

Re: Da li u jednoj kapitalističkoj

cult

A pazi ovo : )

Znači, došlo do duvara, recimo, i treba da otpustiš bar jednog zaposlenog jer više nema o da kle. Ako ga proglasiš tehnološkim viškom (jer država je tako definisala "više nema odakle" ) onda si dužan da isplatiš neku otpremninu prilikom raskida ugovora o radu. Ok. Fair enough. Ali pazi sad: ako je taj zaposleni kod tebe radio svega osam meseci, nema veze, ti si dužan da mu isplatiš otpremninu u iznosu: ukupan broj godina radnog staža x prosečna plata. Dakle, ako je neko radio kod tebe osam meseci, a ima u knjižici 12 godina radnog staža, ti treba da mu isplatiš 12x30000 plus porezi i doprinosi. Fenomalno, zar ne? : )) I nemaš pravo godinu dana da zaposliš novog zaposlenog na tom radnom mestu. hahahhaha


Ludilo.
Saša Radulović Saša Radulović 11:45 21.02.2012

Re: Da li u jednoj kapitalističkoj

Dakle, ako je neko radio kod tebe osam meseci, a ima u knjižici 12 godina radnog staža, ti treba da mu isplatiš 12x30000 plus porezi i doprinosi.


Direktna posledica je da je gotovo nemoguće dobiti posao (Ugovor o radu na neodređeno vreme) kada naraste broj godina radnog staža, bez obzira na poreske olakšice.

Ova odredba Zakona o radu je pisana za zaposlene kod države, javnih preduzeća i velikih industrijskih sistema sa jakim sindikatima. Ovih trećih više nema. Ali zato pod tim teretom umiru mala i srednja preduzeća.
cult cult 11:47 21.02.2012

Re: Da li u jednoj kapitalističkoj

i ja sam se
Ali šta očekivati drugo od države u kojoj je moguć i čeoni sudar tramvaja.
metrevelic metrevelic 09:45 21.02.2012

porezi

ok
nek povećaju pdv
ali nek smanje namete na plate i to po sistemu glavarina ( pa ne mož da se mulja isplatom na ruke)
nek privatiziraju šta mogu ( a sad će manje dobit nego pre SEKE ,al jebiga iluzija košta)
nek smanje zdravstvene pogodnosti nezaposlenima i penzićima a povećaju zaposlenima . Od banalnog zaposleni ne moraju da čekaju u redu.
nek naprave pomor bukvalni u državnim ustanovama.nek dozvole konkurenciju gde god mogu,zdravstvo,školstvo, cestogradnja.
nek vide kako je koreja rešila problem transparentnosti javne nabave. al đabe , jbga ljudi misle da eu integracije daju pare za činovničke metastaze.
problem je što pogrešnu ekonomsku doktrinu ovde ne zagovara samo "prva Srbija" . Pogrešne socijalističko-etatističke dogme itekako su zastupljene u drugoj Srbiji.Osim par dopisnih i neutjecajnih likova u LDP i okolo njega (Janković,Prokopijević,Gamser) sve drugo su SKOJevci prefarbani žutim.
ovoj zemlji sad i odmah treba Regan ili Tačerica , a ne sviranje qurcu o EU integracijama ili Kosovu. Kao što Roni davno reče " U ovoj zemlji nema vlada problem ,u ovoj zemlji problem je VLADA)
inco inco 04:33 22.02.2012

Re: porezi

Ja vec godinama pricam da nama treba Tacerka, koju, da se razumemo, ne cenim previse, al' sto se kaze - ljuta trava na ljutu ranu. Zapravo posle svih ovih godina treba nam neko 'okrutniji' i od nje, i ne neko nego bar pola politicara na istoj liniji, ako nam je uopste i cilj da mozda, uz malo srece i mnogo rada, isplivamo iz ekonomskog mulja za koju deceniju... Ali dzaba, ovde se od uranilovke nije ekonomska pismenost mrdnula za milimetar...
jkt2010 jkt2010 04:26 24.02.2012

Re: porezi

metrevelic
nek naprave pomor bukvalni u državnim ustanovama.


Udjes u ODELENJE od 100 ljudi i kazes: "There can be only one."
I das im domaci da napisu predlog reformi, kako da ODELENJE radi sa jednim zaposlenim. Ko pobedi, ostaje mu posao + povisica 500%.

Onda, ostavis svo troje cija se resenja podudaraju, jer isto razmisljaju i treba ti u stvari troje.

Posle mesec dana objavis: reforme zavrsene; Od 80,000 zaposlenih u upravi sada radi 300.


arthur_dent arthur_dent 10:29 21.02.2012

nove mere vlade i siva ekonomija

Zadnjih par dana krenule su izjave raznih političkih ličnosti o neophodnosti povećanja PDV-a, poreskih osnovica, povećanje poreza na plate ...
Ukratko dobar deo mera o kojima je domaćin bloga već pisao.

Ipak, nijedan od njih ne najavljuje nikakve olakšice privredi, što nas potencijalno gura u devedesete i masovni prelazak privrede u sivu zonu.

Izgleda da naši političari nisu čuli za Leferovu krivu.
vladaxy vladaxy 11:24 21.02.2012

Re: nove mere vlade i siva ekonomija

Zadnjih par dana krenule su izjave raznih političkih ličnosti o neophodnosti povećanja PDV-a,


A kad to čujem s..e mi se. Ako ja imam platu 500, a neki proizvod je 100, ja ću moći da kupim 5 komada. Ako se, kao u Hrvatskoj, uračuna i PDV 25%, onda će taj proizvod da košta 125 i ja ću moći da kupim samo 4 komada.

Bez PDV:
Proizvođač: 500
Ja: 5
Država 0

Sa PDV-om:
Proizvođač: 400
Ja: 4
Država 100

Jedini na dobitku su budžetski paraziti . Svakim povećanjem PDV-a svi siromašimo i dobijamo manje
arthur_dent arthur_dent 11:39 21.02.2012

Re: nove mere vlade i siva ekonomija

Poenta je u tome što dalje povećanje poreza mora da prati i neka olakšica.
Ono što je domaćin bloga preporučavao jeste smanjenje opterećenja na prihode.

No političari ovih dana spominju samo povećanja kao neumitnost, no ako krenu tim putem, poreski prihodi će opasti jer će privrednici krenuti masovno da zalaze u sivu zonu.
vladimir petrovic vladimir petrovic 10:29 21.02.2012

Naravno da je kriv MMF

Dobro podsećanje/ukazivanje na funkciju "dežurnog krivca" MMF.

Naime, dobro je povremeno stavljati crno na belo , odnosno ukazivati na ono što većina zna:
MMF zaista ne interesuje ni stopa našeg PDV-a ni naš radni vek. Niti ih interesuje kolike su nam plate.Niti ih interesuje kolike su nam penzije. Njih interesuje održivost našeg ekonomskog sistema. Zašto? Da bismo mogli da vraćamo dugove koje smo sami nazidali uzimajući kredite za svakojake gluposti i projekte ministara i njihovih partija za koje smo mislili da su super ideja.

U tom kontekstu, MMF je neminovan. DUGOVI SE MORAJU VRAĆATI.
Pritom, niko ne sme biti protiv zaduživanja (uzimanja kredita) već se mora voditi računa o tome kako pozajmljene pare koristiti.

Kažu nam i da treba da smanjimo porez na rad i time proširimo bazu poreskih obveznika. Nekako onako kako je predlagala ministarka finansija. To je bio jedini istinski predloženi reformski potez. Kamo sreće da smo ga povukli 2009.godine.

Ovo je tačno. To, zapravo, pokazuje da u zemlji ima onih koji znaju šta i kako treba raditi, ali se tako ne radi - zbog političara i politikanata. Da kažem i reč odbrane za premijera Cvetkovića: i on zna dobro šta bi i kako bi trebalo raditi, jeo je hleba iz Bretonvudskih institucija, ali ne vredi... prepušta se političarima da ga "prevode žednog preko vode".

Ako ste odredili da vam deficit bude 4,25%, u slučaju probijanja ovog iznosa imate dve opcije: povećati prihod ili smanjiti rashode. Smanjiti rashode znači smanjiti javnu potrošnju. Onda vam MMF izlista na šta trošite najviše novca iz budžeta i kaže da mora doći do smanjenja.
Smanjiti učešće penzija u BDP-u. Ne zato što neko misli da su penzije velike, već zato što je to najveća stavka.
Smanjiti broj zaposlenih u državi. Npr. ukinuti agencije. Međutim to nije dovoljno. Mora i školstvo i zdravstvo. Ne zato što neko ne voli nastavnike, lekare i medicinske sestre. Već zato što je to druga najveća stavka.
Drastično skresatii subvencije. Besmislene su.


Kresati, kresati... U knjigama o vrtlarstvu piše da onaj koji ne orezuje dobro rodno drveće (što ponekad znači drastično sečenje grana) ne može očekivati dobar rod.

(Usput, svakako je da treba kresati i - školstvo i zdravstvo. Podsećam da ima ukazivanja da se mora napustiti naše nasleđe iz bivšeg sistema po kome je svaki gradić želeo da ima svoju bolnicu. Pogledajte razvijene zemlje, tamo bolesnika odvoze u bolnicu na 50-100 milja od kuće, a kod nas je svaka palanka priželjkivala da ima svoju bolnicu. Zato su neopremljene, neefikasne, itd. Ukrupnjivanje uglavnom pomaže).
Broj zaposlenih jednak broju penzionera. Jedini rast zapošljavanja je zabeleženu kod države i u javnim preduzećima.
Plate kod države gotovo duplo veće od plata u privatnom sektoru. Pola zaposlenih je kod države.

Tipično za zemlje koje ne uvažavaju ekonomske zakone.
Broj zaposlenih u javnom sektoru će uskoro biti 50posto, dok je, recimo, u Nemačkoj manje od 8 posto.
Kažu mi da onaj veseli M. Dinkić ovih dana izlepio Mirijevo plakatima (mislim na njegove URS) na kojima se narod pobunjuje i zove da se Mirijevo "odcepi od Zvezdare" i postane samostalna opština. Tačno je da Mirijevo ima veliku populaciju, odnosno da u Beogradu ima opština sa mnogo manje stanovnika, ali to nije razlog da u sadašnjim kriznim uslovima povećavamo činovnike (osnovati opštinu znači uposliti nove državne/opštinske činovnike). Pitam se da li je taj Dinkić ekonomista ili baletan. (Nemam ništa protiv baletana, onih koji vode računa o lepoti pokreta, ali ekonomista mora voditi računa o lepoti smanjivanja, odnosno izbegavaja rashoda/troškova, odnosno racionalnog korišćenja postojećih resursa).
Neka Dinkić zove na otvaranje malih proizvodnih pogona, bilo koje vrste, a ne stvaranje novih državno/opštinskih mesta.
Vlada spašava Železaru. Inače bi došlo do kolapsa privrede. Čuva radna mesta. Da li isto kao što smo to uspešno uradili u Kragujevcu? Sreća zbog velike zime dobiše alibi da ugase peći.

Zašto Vlada nije brinula o poljoprivrednom dobru "Godominu" (kod Smedereva) a brine o Železari? Zašto se ne preduzmu mere da "Godomin" postane gigant i uposli pet-šest hiljada ljudi. (O potrebi da se sledi primer nekog Izraelskog kibuca da i ne govorim).

Na kraju, evo jedne šale, to nam jedino preostaje:
Ako ne treba voziti kada piješ, zašto barovi imaju parkirališta?P. S. MMF je kriv utoliko što služi kao ogledalo koje nam pokazuje koliko smo ružni, i to najčešće svojim zaslugama.
Milutin Milošević Milutin Milošević 11:55 21.02.2012

Komentar

Ja zaista ne razumem sugestiju da se poveća PDV. Šta bi bilo razlog tome? Najverovatnije minus u budžetu. No, naša vesela Vlada (ako tako nešto uopšte funkcioniše), jedino rešenje za smanjenje budžetskog minuta vidi u povećanju poreza. Mislim da bi, nasuprot tome, dovoljno bilo da samo otpuste hiljade članova svojih partija koje su uhlebili zarad očuvanja položaja svojih partija, a sve kao deo koalicionih marifetluka.

Mislim takodje da bi nam MMF najbolje pomogao kada bi prestao da nam dodeljuje i refinansira kredite barem 5 godina. To bi nas nateralo da se dozovemo pameti, da pametno i vredno ulažemo i radimo, a ne da izlaz tražimo u novim i novim kreditima.

I kad sam već kod zaduživanja: izuzetno me nerviraju političari koji se hvale kako je u njihovom mandatu uradjeno ovo ili ono, ako se zna da je to bilo moguđe samo prekomernim zaduživanjem koje ćemo dugo i skupo da plaćamo. Sve po principu, nema veze što je skupo, važno da je lepo.
Saša Radulović Saša Radulović 12:22 21.02.2012

Re: Komentar

Povećanje PDV-a zato što ništa drugo nismo u stanju. Ili smanjiti troškove, ili povećati prihode. Treće nema.

Mislim da bi, nasuprot tome, dovoljno bilo da samo otpuste hiljade članova svojih partija koje su uhlebili zarad očuvanja položaja svojih partija


Na žalost, ne bi bilo dovoljno. Evo zašto:
http://blog.b92.net/text/13597/Budzet---slika-naseg-neveselog-stanja/

Ali bi bio fantastičan i najbolji prvi korak.

Milutin Milošević Milutin Milošević 12:51 21.02.2012

Re: Komentar

Povećanje PDV-a zato što ništa drugo nismo u stanju. Ili smanjiti troškove, ili povećati prihode. Treće nema.

Otpuštanje (nepotrebnih) partijskih kadrova bilo bi značajan korak ka smanjenju troškova. Uključujući gašenje (takodje nepotrebnih) agencija i instituta za mlaku vodu i promaju.

Prvi korak - svakako. Prava Vlada bi trebalo da primerom vodi, pogotovo u krizno vreme, a ne da održava trule medjupartijske dogovore.
gedza.73 gedza.73 13:55 21.02.2012

Re: Komentar

Milutin Milošević
Otpuštanje (nepotrebnih) partijskih kadrova bilo bi značajan korak ka smanjenju troškova. Uključujući gašenje (takodje nepotrebnih) agencija i instituta za mlaku vodu i promaju.

I nepotrebnih i nesposobnih.
inco inco 04:53 22.02.2012

Re: Komentar

Milutin Milošević
Mislim takodje da bi nam MMF najbolje pomogao kada bi prestao da nam dodeljuje i refinansira kredite barem 5 godina. To bi nas nateralo da se dozovemo pameti, da pametno i vredno ulažemo i radimo, a ne da izlaz tražimo u novim i novim kreditima.


IMF je mala maca, i bez njih ce ovi nastaviti da se zaduzuju dokle god ima komercijalne banke dovoljno lude da nam da kredit. Ja sam za malo drasticnije mere:

- Zabraniti doznake iz inostranstva fizickim licima.
- Zakomplikovati glasacki listic dovoljno da ga ne moze pravilno popuniti funkcionalno nepismena osoba. (nekad sam trazio da se doda diferencijalna jednacina na listicu cije resenje osigurava validitet istog, al' eto ublazih stavove)
- Zabraniti doznake iz inostranstva fizickim licima.
- Ukloniti upozorenja koja stite idiote od sebe samih poput `klizav pod`, `otrov` na bocama sa kiselinom (sto i onako nije tehnicki ispravno), itd.
- Zabraniti doznake iz inostranstva fizickim licima.

Drasticno? You betcha! Al' i mi smo u drasticnoj situaciji. Dokle god drzava uljuljkuje vaskoliki plebs u laznoj sigurnosti, i gro finansija cini nezaradjeni novac, dotle ce nam se ovo i desavati - ili bar dok nacisto ne tresnemo o ledinu kad ce gore-predlozene 'izmene' deloviati kao kijavica u odnosu na novonastalu situaciju.

Naravno, one koji bi tako sta uveli plebs nikada ne bi izglasao. Resenje bi mozda bilo u cistom kolonijalnom statusu (koji moze avanzovati do protektorata posle par decenija) ali, avaj, nemamo ni naftu, ni dijamante, ni zlato da bi nekom potencijalnom kolonizatoru bili interesantni, tako da - to nam je, sto nam je. Samo da posle ljudi ne kukaju i ne pravdaju propast time sto `nisu znali` i da `nisu oni krivi sto su politicari lopovi`...
sevarlica sevarlica 12:04 21.02.2012

MMF

MMF može da utiče na ekonomiju jedne zemlje vrlo malo, ili značajno. Razlika je u tome koliko im koja država dozvoljava da se mešaju. Ipak MMF radi za SVOJE interese a ne za tuđe. MMF nije humanitarna organizacija, već profitabilna.
Naravno da danas mogu da nas ucenjuju i da nam postavljaju uslove kako da rešavamo probleme, kad su nam pozajmili toliki novac. Oni se brinu za nas taman toliko da budu sigurni da ćemo im pozajmljeni novac vratiti, drugo ih ne interesuje, a i ne treba da ih interesuje(kakav je to novac nije tema).Naš je problem što smo mi taj novac proćerdali a da nismo pokrenili ni jedan sektor privrede.

Lično mislim da su povećanje PDV-a i podizanje starosne granice za penzije loša rešenja, posebno ako sve ostalo ostane po starom. Od ove dve mere privreda će imati samo štete a ne i koristi, a evo i zašto.
PDV je za naše uslove trgovanja ionako visok, jako je malo poreskih olakšica za povraćaj PDV-a, preveliki su "zamišljeni" nameti, startna opterećenja, mala je kupovna moć građana, robe i usluge će poskupeti što će dovesti do manje tražnje i obrta kapitala.
Podizanje starosne granice će dovesti do još većih opterećenja na budžet iz prostog razloga što je 35% zaposlenih u Srbiji na budžetskoj plati. Kad na to dodamo još činjenicu da je u privredi prosečna plata oko 25.000 a budžetska oko 55.000, dođemo do cifre da je više od pola novčane mase isplaćeno zaposlenima na državnoj sisi. Što se penzionera tiče, situacija je još nepovoljnija za one koji su punili budžet radeći u privredi. Bivši fabrikanti, građevinci, rudari, poljoprivrednici primaju po 8-12.000 i to u 2 dela, dok razni lažni "invalidi", partijski funkcioneri, nameštenici, "borci", direktori javnih preduzeća primaju penzije preko 100.000.


Budžetski deficit može da se pokrije, a i prekrije, ukidanjem oko 150.000 nepotrebnih radnih mesta u državnoj birokratiji, gašenjem velikog broja agencija, smanjivanjem ministarstava, opštinskih i gradskih uprava, ukidanje plaćenih upravnih odbora, ukidanje finansiranja stranaka, smanjivanjem funkcionerskih plata u javnim preduzećima, itd.
Tako dobijen novac treba usmeriti u beskamatne ili nisko kamatne kredite za razvoj privrede. Koju bi lagano trebalo oslobađati nepotrebnih "osnovnih" nameta a uvesti progresivnu stopu poreza na prihod.

Penzije se moraju ujednačiti tako da najmanja bude 60%prosečne plate (oko 25.000) a najveća duplo od toga (50.000).

P.S. Gospodine Saša jako bi mi značilo vaše stručno mišljenje za ova laička rešenja, pošto se u eonomiju ne razumem preterano. Takođe izvinite na ovako dugačkom komentaru, povukla me tema:)
Saša Radulović Saša Radulović 23:30 21.02.2012

Re: MMF

ukidanjem oko 150.000 nepotrebnih radnih mesta


Nema toliko. Ukupan broj zaposlenih na budžetu je ispod 500.000. Od toga, najviše je u prosveti (130.000), zdravstvu (110.000), policiji (50.000), opštinama (70.000), vojsci (30.000). I na žalost čak i da ima nije dovoljno, i ne može da pokrije rupu u budžetu.

Ali je po meni nesporno da bi morali da se oslobodimo viškova. Od onih koji su na budžetu do javnih preduzeća. I da bi to trebao biti prvi korak. Na žalost, politička volja ne postoji.

Penzije se moraju ujednačiti tako da najmanja bude 60%prosečne plate (oko 25.000) a najveća duplo od toga (50.000).


Prvo, nije moguće menjati stečena prava. Ono što je pogrešno urađeno u prošlosti, ne može se ovako ispravljati.

Drugo, da penzije budu 60% prosečne plate je ekonomski neodrživo na duži rok. Ovaj procenat, na dugi rok, mora značano da padne na ispod 40%. Tako da učešće penzija u GDP-u mora duzgoročno da padne sa sadašnjih 14% na ispod 10%.

Ovo naravno ne znači smanjenje penzija. Ali znači ograničenje njihovog rasta na nivo ispod rasta GDP-a.

Postoji i drugačiji model po kome bi penzije sadašnjih penzionera i sve do sada akumulirane godine radnog staža za one koji još nisu u penziji, bile na nivou od 60% prosečne plate, ali bi onda od godine reforme, sve buduće penzije bile iste za sve građane i obračunate na potpuno drugačiji način i ne bi bile vezane za prosečne plate već za troškove života.

Oba modela imaju isti rezultat: smanjenje učešća penzija u BDP-u. Ja mislim da je drugi model mnogo bolji i pravedniji.
sevarlica sevarlica 23:23 23.02.2012

Re: MMF

Postoji i drugačiji model po kome bi penzije sadašnjih penzionera i sve do sada akumulirane godine radnog staža za one koji još nisu u penziji, bile na nivou od 60% prosečne plate, ali bi onda od godine reforme, sve buduće penzije bile iste za sve građane i obračunate na potpuno drugačiji način i ne bi bile vezane za prosečne plate već za troškove života.


Da da, na nešto tog tipa sam i mislio. Naravno, ne da se odmah ljudima otkinu penzije već da se promeni sistem obračuna za ubuduće, posebno za penzije u državnoj službi. Po meni bi samo te penzije trebalo da budu iste (oko 60% prosečne plate), jer te se penzije ne pune iz realnog prihoda. Dok bi za plate u privredi bio drugačiji obračun.Naravno sve opet pojednostavljujem jer sam laik.

Hvala na odgovoru!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana