Društvo| Ekonomija

Kako da DS vrati moj glas

Saša Radulović RSS / 12.04.2012. u 00:38

Beogradska filharmonija je objavila ozbiljan javni poziv političkim strankama za podnošenje Molbe za njihovu podršku na predstojećim izborima. Uslovi su mačiji kašalj, tako da se očekuje velika navala. I to mi dade ideju.

U stilu DS-a u poslednje četiri godine, ja neću ići na javni poziv, već idem odmah na neposredu pogodbu. I onako su svi tenderi namešteni.

 

Danas sam prisustvovao konferenciji koju su organizovale SKGO, NALED i GIZ. Skupu su prisustvovali predstavnici DS-a, URS-a, LDP-a i DSS-a. Tema: šta da radi nova vlada posle izbora. U monolozima koji su usledili nakon uvodnog izlaganja ekonomskih stručnjaka organizatora koja su ukazala na glavne prbleme i prepreke koje treba ukolniti, predstavnici političkih partija su pokazali koliko ne razumeju stanje u kome se nalazimo. Preskačući sve što je prezetovano, odverglali su svoju standardnu spiku. Ova politička elita definitivno nije dorasla iziazovima koji stoje pred nama.

Glavni ekonomski stručnjak DS-a, i do skora potpredsednik vlade, je pun optimizma i elana, govorio o uspesima koje su postigli, svojim ličnim kvalifikacijama nekoga ko je kreirao ovaj sistem javnih finansija u kome se davimo i podsetio me zašto ovakvi diletanti ne zaslužuju više moj glas.

Izgubili smo preko 250.000 radnih mesta u poslednje 4 godine. Najviše u sektoru malih i srednjih preduzeća, samozapošljavanja i porodičnih firmi. Pa sam im postavio gravitaciono pitanje: zašto? Neka analiza. Mišljenje. Plan. Ekonomskom stručnjaku DS-a se nije svidelo pitanje. Valjda mu se ne uklapa u sliku koju pokušava da namala. Ostali su odćutali.

O svemu bi da pričaju osim o problemu: zapošljavanje je skupo. Nameti na rad izinose 4.5 milijardi evra godišnje. Zakon o radu dodatno guši i poskupljuje zapošljavanje. Prva promena mora biti reforma poreskog sistema kojom bi se rasteretio rad i poreski teret premestio na pravna lica i potrošnju. I izvršiti giljotinu propisa i smanjenje javne potrošnje.Ako mislimo da preživimo.

Kako je DS potpuno izgubio svaki kompas i kontakt sa realnošću, i kako klize ka teškom izbornom porazu, koji ne može ni povratak Šešelja iz Haga da zaustavi, a ni sejanje straha od rata , povučen idejom Beogradske filharmonije, učiniću još jedan poslednji pokušaj da im ukažem na to kako mogu da vrate moj glas. Da ne bude beo nego opet žut. Uslovi su laki, i slično uslovima Beogradske filharmonije, jednostavni za ispunjenje. A ja neću ni tražiti menice. Toliko sam duševan. 

Uslovi su sledeći:

1. Objavite sve ugovore i anekse sa Fijatom bez zacrnjenih delova, ne kasnije od 6.maja 2012.god.

2. Objavite sve ugovore za most na Adi, ne kasnije od 6.maja 2012.god.

3.  Objavite ugovor za Smederevsku železaru i finansijske izveštaje za prvi kvartal, ne kasnije od 6.maja 2012.god.

4. Izaberite zaštitnika građana pre izbora, ne kasnije od 6.maja 2012.god.

5. Javno se izvinite Verici Barać, dodelite joj najviši orden republike i nazovite jednu ulicu po njoj, ne kasnije od 6.maja 2012.god.

6. Objavite sva rešenja kojim su razrešene sudije u ovoj farsi od reforme pravoduđa, ne kasnije od 6.maja 2012.god i dajte časnu pionirsku da više nikada nećete praviti spiskove sudija za odstrel.

7.  Prekinete sve dalje subvencije i svako dalje arčenje budžeta, momentalno. Ostavite novoj vladi šansu da nešto pozitivno uradi.

8. Bivši predsednik da javno kaže da će, ukoliko ga građani izaberu na tu fukciju treći put, dati ostavku na mesto predsednika stranke

9. Da vrh DS-a, glavni odbor i predsedništvo, ne manje od 90% i ne više od 100%, podnese ostavku i povuče se iz politike. Zauvek. Pažnja: ne skrati mandat, već podnese ostavku zbog dokazane nesposobnosti u pravljenju proizvoda zvani država. U otvorenim strančkim izborima zatim, sa više kandidata, izabere potpuno novo rukovodstvo koje će se zakleti na transparentnost, borbu za društveni interes, razdvajanje tri grane vlasti, nezavisne medije i tako to.

10. Date časnu pionirsku da ćete sprovesti poresku reformu tako što ćete smanjiti poreze na rad.

 

Ja se nadam da nije teško. A i ako jeste, jbg.

 

http://www.facebook.com/SasaRadulovich 

 



Komentari (70)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

cult cult 00:51 12.04.2012

Onda ništa...

mrka kapa, tj šlem.
probaće s kravama još malo,
dulke će da otvori još koji bazen objašnjavajući da je to velik gradjevinski poduhvat,
jelena trivan će da se blamira još malo
Utom eto Djurdjevdana i aždahe.
Težak, težak poraz neminovan.
loader loader 21:42 12.04.2012

Re: Onda ništa...

Što se babi milo,
to joj se i snilo :))
Ali, blog je ionako više mesto za jadanje,
i za izlive trenutnih pojedinačnih nezadovoljstava,
nego za ...

Napišete - Loše je, bre, ljudi ! - i obaspu vas cvetjem. U svakom sekundu istorije da ste to napisali, dobili biste cvetitje od prolaznika :))
inco inco 00:53 12.04.2012

Ja sam skromniji...

Moj zahtev da im dadnem glas se sadrzi u samo jednoj tacKi:

- Da ucine da padne sneg na izborni dan, ne manje od 10cm.

Mrzim sneg, al' nothing short of a miracle ne moze da me natera da stisnem dugme na ovom nasem politickom dzuboksu koje ce pustiti pesmu koja se do sad vrtela i od koje mi je krv na usi krenula.
vladaxy vladaxy 07:22 12.04.2012

Re: Ja sam skromniji...

- Da ucine da padne sneg na izborni dan, ne manje od 10cm.



Često čujem u razgovorima sa drugim ljudima da će glasati za Dveri. Eto koliko je DS zaj...ao. DS je sad kao SPS 2000. s tim što nisu izazvali ratove i sankcije. Treba da se povuku i da se malo presaberu, a pola njih treba u zatvor. Ili da ima neka opcija kao na blogu, pa da im se banuje učestvovanje u politici.
Dr M Dr M 08:33 12.04.2012

Re: Ja sam skromniji...

- Da ucine da padne sneg na izborni dan, ne manje od 10cm.


Samo im daješ ideju da uvezu sneg bez tendera, zbog hitnosti, po ceni prava sitnica..

Rezultat: oni malo bogatiji, mi nasankani.

Već su nas nasankali i bez snega, dosta je bilo!
Filip Mladenović Filip Mladenović 01:35 12.04.2012

Naša deca i unuci su IZGUBILI!

Ovde se ne radi o tome da li će DS ili neko drugi izgubiti na predstojećim tzv. izborima, odnosno glasanju.
Ulog je mnogo veći. U pitanju su izgubljene generacije, zadužene do guše najpre crveno crnom koalicijom SPS-JUL-SRS tokom devedesetih, a potom ovom žuto-crvenom koalicijom, podvučenom iznijansiranom crnom, dakle DS-SPS-SNS.

Trenutno boravim u Francuskoj i pratim ovdašnju kampanju za izbor predsednika 22. aprila 2012. Pa ovde se sve vrti oko EKONOMIJE, oko poreza, oko zapošljavanja... Kandidat socijalista Fransoa Oland, verovatno pobednik na izborima, neprestano govori o smanjenju nezaposlenosti i uvećanju životnog standarda. I to u razvijenoj Francuskoj, jednoj od motora evropske privrede!!!
Saša Radulović Saša Radulović 10:06 12.04.2012

Re: Naša deca i unuci su IZGUBILI!

Ovde se ne radi o tome da li će DS ili neko drugi izgubiti na predstojećim tzv. izborima, odnosno glasanju.


Mislim da se radi baš o tome da DS bude kažnjen na ovim izborima. Za katastrofalnu vladavinu koja nas je dovela do ovde. Da sve političke stranke dobiju jasnu poruku da nisu bogom dani i da će biti kažnjeni od strane glasača.

I da onda treba kazniti one koji dođu posle njih, ukoliko i oni počnu da prave gluposti. A šanse za to su veoma velike.
tsunade tsunade 11:12 12.04.2012

Re: Naša deca i unuci su IZGUBILI!

Mislim da se radi baš o tome da DS bude kažnjen na ovim izborima. Za katastrofalnu vladavinu koja nas je dovela do ovde. Da sve političke stranke dobiju jasnu poruku da nisu bogom dani i da će biti kažnjeni od strane glasača.


upravo to. tačno tako. izbori moraju da budu čistilište jer se smeće više ne da gurati pod tepih. očistimo srbiju. taj rad.
expolicajac expolicajac 07:07 12.04.2012

Od ranog jutra

8. Bivši predsednik da javno kaže da će, ukoliko ga građani izaberu na tu fukciju treći put, dati ostavku na mesto predsednika stranke


Hteo bi on al mu ne da tata.
sevarlica sevarlica 13:13 12.04.2012

Re: Od ranog jutra

expolicajac
8. Bivši predsednik da javno kaže da će, ukoliko ga građani izaberu na tu fukciju treći put, dati ostavku na mesto predsednika stranke


Hteo bi on al mu ne da tata.




jinks jinks 07:54 12.04.2012

G. Saša

pažljivo sam čitao više vaših blogova, i još uvek iznad čitave priče, bar meni, stoji jedno pitanje.

Naime, vi pišete o ekonomiji, ustvari tačnije o političkoj ekonomiji. Takođe, stiče se utisak da želite da naglasite da je ekonomija jedna i da postoje jedinstveni, nepogrešivi recepti koji neumitno, ukoliko se dosledno primenjuju, dovode do ekonomskog uspeha i blagostanja (na primer, vaša više puta ponavljana priča o porezima).

Ali da li je tako? Da li postoje jednistvena i univerzalna ekonomska rešenja, a pogotovo da li postoji jedinstvena i univerzalna politička ekonomija? I šta o tome govori praksa nekih drugih zemalja, ekonomski i politički razvijenijih, na primer.

Govore, da postoje najmanje dve, a neretko i tri aktuelne struje političkih ekonomija, koje se na izborima, kao i kroz mnoge druge oblike političkih i ekonomskih sučeljavanja, bore za preimućstvo.

U slučaju dve struje, bar laički gledano, postoje pobornici desne političke ekonomije i leve političke ekonomije. U slučaju tri, postoje pobornici desne, centrističke i leve političke ekonomije.

Sad, čemu ovaj podugačak uvod. Pitanje koje sam ranije pomenuo u vezi sa vašim blogovima bilo bi sledeće: da li ste vi pobornik desne političke ekonomije, centrističke političke ekonomije, ili leve političke ekonomije. Na osnovu vaših blogova dalo bi se naslutiti (naravno, utisak može da bude potpuno pogrešan).

Uzgred budi receno, te struje u razvijenim zemljama ne da se sukobljavaju i ne slažu, nego sve pršti zadnjih 100-200 godina najmanje.

p.s.

Samo na osnovu vašeg prethodnog bloga na primer, na kome ste sve napali, ali ipak, ako mi je dopušteno da komentarišem, LDP i SNS najblaže, dalo bi se zaključiti da inklinirate ka desnijoj struji političke ekonomije.

Jer, kako stvari stoje, LDP i SNS predstavljaju gotovo privatne stranke krupnog kapitala ... do te mere da ih je, po nekima, operativac istog tog kapitala (u oba slucaja isti, da prica bude interesantnija) osnovao, finansirao, kao i da ih, sudeci po stilu zivota nekih od clanova pomenutih stranaka, finansira jos uvek.

Ako to jeste tačno, da vaš uvid u političku ekonomiju posmatrate iz desnije vizure, ne vidim kako bi, na primer, jedna stranka iz centra mogla da dobije vaš glas.
naroz naroz 08:29 12.04.2012

Re: G. Saša

jedna stranka iz centra


nije li demokratska stranka clanica evropskih socijaldemokrata?


EDIT

meni se cini da je Sasa levo, jer se zalaze za bogacenje celog drustva, ima solidarnosti sa najsiromasnijima i predlaze kako da se finasiraju socijalna davanja.
Drugo jako je cudno danas sta je levo sta je desno danas u evropi, naprimer Nemacka demohriscanska unija Angele Merkel se zalaze da postoji minimalac ispod kojih poslodavci ne mogu da idu, to im se ne svidja ali su ovi izgleda otisli malo levo tako da je to dobro za radnike.
A inace kad se kaze smanjenje javne potrosnje to moze da zvuci desno ali moze da bude iskljucivo prakticnost i realnost i zavisi od okolnosti, naprimer jedno je kod nas a potpuno druga stvar naprimer sta se desava danas u UK

vhedrih2 vhedrih2 08:34 12.04.2012

Re: G. Saša

Pitanje koje sam ranije pomenuo u vezi sa vašim blogovima bilo bi sledeće: da li ste vi pobornik desne političke ekonomije, centrističke političke ekonomije, ili leve političke ekonomije. Na osnovu vaših blogova dalo bi se naslutiti (naravno, utisak može da bude potpuno pogrešan).



Nisam pitan, ali me je zainteresovalo pitanje. Koliko ja znam te razlicite opcije se razlikuju po tome kakav stav imaju prema socijalnim funkcijama drzave, u kojoj meri drzava treba da radi preraspodelu drustvenog bogatstva u korist siromasnih, po tome u kojoj meri drzava treba da se mesa u privredu i regulise trziste, kao i po tome da li trgovina treba da bude otvorena i slobodna ili treba da postoje carinske i druge barijere koje otezavaju spoljnu trgovinu.

E ja kad to cujem, ja se uvek setim jedne price o kupovini - prica kaze da stvari poput cene, kvaliteta robe, roka isporuke, duzine garancije i takvih stvari postaju bitne TEK nakon sto se izgradi poverenje, tj. tek kad si dovoljno sigurno ustanovio da ce ti trgovac isporuciti robu nakon sto mu je platis i da ce stvarno imati deklarisane karakteristike. Ako toga nema, sve ove stvari su potpuno nebitne.

Isto tako, meni se nekako cini da su ova pitanja o levom ili desnom pristupu ekonomskoj politici zapravo posve nebitna u nasim uslovima. Jer nasi problemu su korupcija, netransparentna igra javnih institucija, stanje u kome se nenamensko trosenje para i zloupotreba sluzbenog polozaja tretira kao redovno ponasanje, nehapsenje i neosudjivanje korumpiranih odnosno nesmenjivanje nestrucnih dok god su korisni i poslusni, nestabilan pravni sistem u kome se krupne zakonske promene uvode olako bez previse razmisljanja (ovo vec predugo traje da bi se i dalje zvalo tranzicija), a onda ne sprovode ili sprovode samo selektivno ili nad neprijateljima itd. Kao i kod ove price o kupovini, to da li se neka stranka zalaze za levu ili desnu ekonomsku politiku, postaje stvarno vazno tek kad se ove stvari rese ili svedu na minimalnu meru. Dok je stanje ovakvo nema tu ni levice ni desnice jer se nikakva politika, ni leva ni desna, dok se ovo ne resi ne moze sprovesti kako valja.
jinks jinks 09:03 12.04.2012

Re: G. Saša

nije li demokratska stranka clanica evropskih socijaldemokrata

Koliko razumem socijaldemokrate su tu negde, centar-centar/levo.

Usvari prava stranka centra ne znam da li uopste i moze da postoji. Izgleda da uvek inkliniraju kao nekoj od strana, na odredjene nacine.
Saša Radulović Saša Radulović 10:02 12.04.2012

Re: G. Saša

da li ste vi pobornik desne političke ekonomije, centrističke političke ekonomije, ili leve političke ekonomije


Naravno ni jedne ni druge ni treće. Niti iko zna šta znači jedna druga i treža.

Ovakav argument koristi Dačić u kampanji (bez ikakve namere da vas uvredim ili da vas dovedem u ikakvu vezu sa Dačićem) : jedini on može da govori o socijalnoj pravdi, jer je jedini on socijalista. A ko god je desno, po njegovoj proceni, ne može.

Ja verujem u slobodu pojedinca, verujem i u tržište i privatno vlasništvo kao način organizacije ekonomije. Ali takođe verujem u socijalno odgovornu državu, u zdravstvo za sve u školstvo za sve u socijalnu pomoć za sve. Verujem da je centralni društveni intere bogaćenje društva i sloboda pojedinaca koji čine to društvo. Verujem u demokratiju i vladavinu prava. Verujem u tri grane vlasti koje kontrolišu jedna drugu. Mislim da je od svih država, Kanada najbliža dobro uređenom društvu.

Takođe, stiče se utisak da želite da naglasite da je ekonomija jedna i da postoje jedinstveni, nepogrešivi recepti koji neumitno, ukoliko se dosledno primenjuju, dovode do ekonomskog uspeha i blagostanja (na primer, vaša više puta ponavljana priča o porezima).


Mogli ste steći taj utisak samo ako površno čitate.

Postoje stvari koje nisu stvar mišljenja. Kako u fizici, tako i u ekonomiji. Ja o njim i pišem. Kod poreza, sve uspešne zemlje sveta imaju iste temelje poreskog sistema. Imaju naravno i mnoge razlike, ali temelji su isti. Postoje i razlozi zašto su temelji isti.

I o tome pišem. Pišem o gravitaciji u ekonomiji. I gravitaciji u politici.
jinks jinks 10:19 12.04.2012

Re: G. Saša

Niti iko zna šta znači jedna druga i treža.

Moguce je da u razlicitim politickim i ekonomskim uslovima pojavni oblici prvog, drugog ili treceg pristupa mozda i nisu isti na svim meridijanima, ali razlike izmedju promena u drustvu koje svaki od tri navadena pristupa politici i ekonomiji pojedinacno proizvode definitivno se ne mogu ignorisati (izazvane bilo odlukom gradjana na izborima, bilo na neki treci nacin).

Uzmite, na primer, Luku Beograd. Ukoliko vladaju stranke koje su pod uticajem krupnog kapitala (znaci politicko-ekonomski desne stranke, neke od njih ranije i pominjane) gradjani ce platiti izgradnju nove luke 500 m nizvodno, dok ce na njenoj sadasnjoj lokaciji krupni kapital zaradidi milijarde evra (ulazuci u nesto sto otvara najmanje moguce novih radnih mesta).

Ukoliko na vlasti nisu te stranke, privatizacija Luke je ponistena.

To bi bila jedna od konkretnih razlika izmedju desnice, centra i levice gledano iz lokalne vizure. Znaci ipak se zna sta znaci desno, levo i centar.

I o tome pišem. Pišem o gravitaciji u ekonomiji. I gravitaciji u politici.


Deo mog komentara koji ste citirali upravo se odnosi na takav vas pristup odredjenim aspektima ekonomije.

Edit:

Problem je u tome sto vi ne stajete samo na gravitaciji, vec sto, bar kako se meni cini, nesto sto ipak predstavlja samo jedan od mogucih izbora (oko kojih se svakodnevno lome koplja u svim zemljama sveta) pokusavate da prikazete kao gravitaciju.
Saša Radulović Saša Radulović 10:25 12.04.2012

Re: G. Saša

Deo mog komentara koji ste citirali upravo se odnosi na takav vas pristup odredjenim aspektima ekonomije.


Napišite onda konkretno. Sasvim je moguće da ja za nešto mislim da je gravitacija, a ono fatamorgana.

Uzmite za primer Luku Beograd. Ukoliko vladaju stranke koje su pod uticajem krupnog kapitala (znaci politicko-ekonomski desne stranke, neke ranije i pomenute) gradjani ce platiti izgradnju nove luke 500 m nizvodno, dok ce na njenoj sadasnjoj lokaciji krupni kapital zaradidi milijarde evra (ulazuci u nesto sto otvara najmanje moguce novih radnih mesta).


Upravo ovo što ste naveli nema nikakve veze ni sa levim, ni sa centrnom, ni sa desnim. Govorite o krupnom kapitalu protiv društvenog interesa. Valjda ne treba da se izjašnjavam o tome specijalno.

Interesi krupnog kapitala nemaju nikakve veze sa interesima društva. Krupan kapital želi da kontroliše društvo. Ja verujem u kontrolu društva isključivo od strane njenih građana po principu jedan čovek jedan glas.

jinks jinks 10:31 12.04.2012

Re: G. Saša

Upravo ovo što ste naveli nema nikakve veze ni sa levim, ni sa centrnom, ni sa desnim. Govorite o krupnom kapitalu protiv društvenog interesa.

Levo, centar i desno u modrenom kontekstu.

Zar se u US, na primer, desnijim ne smatra neko ko vise stiti interese krupnog kapitala, a levijim neko ko stiti interese ostalih.
naroz naroz 10:37 12.04.2012

Re: G. Saša

Zar se u US, na primer, desnijim ne smatra neko ko vise stiti interese krupnog kapitala, a levijim neko ko stiti interese ostalih.

ja se ovde slažem sa tobom. Izgleda je Saša crven ali neće da prizna (dakle šalim se ali u svakoj šali...)

EDIT
stvarno je ovo sa levim i desnim nema više smisla to je samo kobajagi i šta znaci centar ( to mu dodje kao neka razumnost- markentinški)
Bilo bi lepo kad bi politika postala kao nauka pa da vidimo sta su činjenice, pa da se proba jedno pa drugo pa se vidi ok ovo ne radi.

Kao Demokrate u USA su levo, ja mislio Obama stavrno će da donese promene, kad malo sutra doneo malo više istog, da nema ove reforme zdravstva u USA - Bush treći put
vladaxy vladaxy 10:47 12.04.2012

Re: G. Saša

Ja verujem u slobodu pojedinca, verujem i u tržište i privatno vlasništvo kao način organizacije ekonomije. Ali takođe verujem u socijalno odgovornu državu, u zdravstvo za sve u školstvo za sve u socijalnu pomoć za sve.


Čim ti se nešto nameće, onda nisi slobodan. Slobodan pojedinac koji je prinuđen da plaća državno zdravstvo, državno školstvo i lažne socijalne slučajeve??

Da je samo do ekonomije, i da znam da će se držati programa, ja bih glasao za njih

"Слободним уговарањем услова размене постиже се на тржишту максималан положај свих учесника у размени, а цена добара и услуга формирају се по неспутаном деловању економских закона понуде и потражње. У том случају, било каква интервенција јавне власти у сфери образовања цена је принудног карактера и нерегуларна. Интервенционизам државе и њен утицај своди се на дефинисање нивоа цена преко пореског механизма, система царинске заштите и стварања услова за улагања у областима дефинисаним политиком као приоритети.

Либерална тржишна привреда, са приватном својином као основним полазиштем, треба да оствари следеће циљеве: повећање економске ефикасности, ревитализацију тржишног механизма; смањивање улоге и расхода непрофитабилне и неефикасне државе; одређивање титулара својине; повећање индивидуалне слободе и демократије и сл."

Материјалне могућности за издржавање силно нараслог непродуктивног становништва су врло ограничене. Нужна је ревизија представе о границама могућег, па према томе и радикално обарање нивоа аспирације заједно са прихватањем далеко нижег животног стандарда од онога какав је превладавао у прошлости. Обилно акумулиране привилегије, са материјалним импликацијама, које исцрпљеној привреди све теже и теже падају, морају да буду предмет радикалне ревизије.
babmilos babmilos 10:48 12.04.2012

Re: G. Saša

Zar se u US, na primer, desnijim ne smatra neko ko vise stiti interese krupnog kapitala, a levijim neko ko stiti interese ostalih.

ne može se jednom rečju definisati sve. zato priča o levim i desnim nema nikakav suštinski drugi smisao do markiranja "levih" kao hebenih komunista, ili "desnih" kao hebenih rasista. a to su priče za malu decu. svako hoće da može da zaradi, i svako hoće da može da ode kod lekara. poenta sašinih tekstova je u tome što primećuje kako ovde tek poneko može da zaradi - a baš niko pošteno, i ako se ovako nastavi tek poneko će moći kod lekara. i ubi se čovek pričajući kako da se to spreči.
babmilos babmilos 10:59 12.04.2012

Re: G. Saša

Čim ti se nešto nameće, onda nisi slobodan. Slobodan pojedinac koji je prinuđen da plaća državno zdravstvo, državno školstvo i lažne socijalne slučajeve?

biti slobodan uključuje socijalna plaćanja.

ako si se rodio, pa za boravak u bolnici tvoji roditelji platili, ne misliš li da je to besmisleno? a kad si mator i bolestan, a dece nemaš ili žive na novom zelandu, ne misliš li da sumanuto da te niko ne pogleda jer nemaš para? dokazano je da država može da se uredi tako da se čovek rodi i/ili umre u čistom i pod nadzorom, a ne na njivi. to plaćamo, i to mora bude u redu.

naravno, uvek postoji alternativa, plastično opisana u filmu "sicko" majkla mura.
Saša Radulović Saša Radulović 11:28 12.04.2012

Re: G. Saša

Zar se u US, na primer, desnijim ne smatra neko ko vise stiti interese krupnog kapitala, a levijim neko ko stiti interese ostalih.


Ne. Možda za lupeže sa leva i lupeže sa desna. Pitanje za pristojne ljude je kako organizovati društvo koje postiže najbolji život za svoje građane.

Saša Radulović Saša Radulović 11:35 12.04.2012

Re: G. Saša

Čim ti se nešto nameće, onda nisi slobodan. Slobodan pojedinac koji je prinuđen da plaća državno zdravstvo, državno školstvo i lažne socijalne slučajeve??


Sa vama uvek u krug. Ne postoji društvo u kome ste potpuno slobodni i u kome vam ništa nije nametnuto. Niti postoji slobodno tržište bez regulacije. Niti će ga ikada biti.

Npr. niste slobodni da prebijete nekoga i uzmete mu sve što ima. Prinuđeni ste da plaćate policiju i sudstvo da bi se zaštitili od ovoga. Nekako vam ne smeta socijalizacija sile, ali vam smeta socijalizacija zdravstva i školstva.

Dobar socijalni sistem, mnogo više od policije, garantuje bezbednost i slobodu i razvoj društva.
naroz naroz 11:53 12.04.2012

Re: G. Saša

Ne. Možda za lupeže sa leva i lupeže sa desna. Pitanje za pristojne ljude je kako organizovati društvo koje postiže najbolji život za svoje građane.


meni je ovo stvarno novi pogled na svet. Nisam naišao nigde na nešto slično.

Izvinjavam se za ovo gore da ste crveni.
vladaxy vladaxy 12:35 12.04.2012

Re: G. Saša

Saša, stalno pominjete Kanadu, kao dobar primer kako država može da obezbedi zdravstvo za sve.

Klod Kastonge, kanadski političar, koji je 1960 predsedavao komisijom koja je uvela državno zdravstvo prvo u Kvebek a posle i u celu Kanadu, je, analizirajući efekte te odluke posle par decenija, počeo da se zalaže za veću ulogu privatnika u zdravstvu.

Four decades later, as the chairman of a government committee reviewing Quebec health care this year, Castonguay concluded that the system is in "crisis."

"We thought we could resolve the system’s problems by rationing services or injecting massive amounts of new money into it," says Castonguay. But now he prescribes a radical overhaul: "We are proposing to give a greater role to the private sector so that people can exercise freedom of choice."


Sloboda izbora...

Bitnije od zdravlja (tj. da bi se održali u životu) je ishrana, pa ne vidim da se iko zalaže za uvođenje državnih kuhinja gde bi se svi hranili, dozvoljavamo privatnicima da nas hrane. Imate časove informatike i stranih jezika u školama, pa opet ljudi masovno to uče kod privatnika.


Saša
Dobar socijalni sistem, mnogo više od policije, garantuje bezbednost i slobodu i razvoj društva.

Svajcarska izdaje svakom domacinstvu po jednu pusku, i trenira sve svoje stanovnike kako da upotrebe tu pusku. Svajcarska ima najnizu stopu kriminala vezanu za vatreno oruzje u celom civilizovanom svetu.

U Americi, ukoliko ti neko upadne na posed i napadne ti život i telo, kao i imovinu imaš pravo da ga ubiješ! Poznati skorašnji slučaj majke koja je ubila provalnika.

Ukoliko znaš da je jako velika verovatnoća da izgubiš život pri nasrtanju na tuđi život ili imovinu, teško ćeš se odlučiti na kriminal. Ovako kad znaš da te čeka par godina u zatvoru (i manje uz dobro vladanje) nasilje cveta.
Saša Radulović Saša Radulović 13:03 12.04.2012

Re: G. Saša

Noko pametan nema ništa protiv učešća privatnog sektora. Ali ne u domenu osiguranja, već u domenu pružanja usluga. Zdravstvo i obrazovanje nisu roba.

Ukoliko znaš da je jako velika verovatnoća da izgubiš život pri nasrtanju na tuđi život ili imovinu, teško ćeš se odlučiti na kriminal. Ovako kad znaš da te čeka par godina u zatvoru (i manje uz dobro vladanje) nasilje cveta.


Zaista naivno. Oni koji nemaju ništa, i ne bi im trebala policija, pa ne bi ni da budu prisiljeni da plaćaju socijalizaciju policije. Tako da bi čitav trošak policije trebali da snose oni koji imaju šta da zaštite. Međutim onih koji nemaju je mnogo više, tako da u tuči ne bi dobro prošli oni koji imaju, te bi im trošak pojeo svu imovinu. Kao rezultat, sektor bezbednosti bi pojeo 50% bruto društvenog proizvoda ...

Ne bih dalje u još jedan krug. Ovo smo prežvakali više puta do sada.
vladaxy vladaxy 13:12 12.04.2012

Re: G. Saša

Zdravstvo i obrazovanje nisu roba.


Znači nemaju cenu? Nisu roba, ali su usluge.

Nećemo dalje...

Izdržavanje države
Jukie Jukie 13:14 12.04.2012

Re: G. Saša

vladaxy
U Americi, ukoliko ti neko upadne na posed i napadne ti život i telo, kao i imovinu imaš pravo da ga ubiješ!

(Čak i belog medveda)

Jukie Jukie 13:15 12.04.2012

Re: G. Saša

vladaxy
.Ukoliko znaš da je jako velika verovatnoća da izgubiš život pri nasrtanju na tuđi život ili imovinu, teško ćeš se odlučiti na kriminal. Ovako kad znaš da te čeka par godina u zatvoru (i manje uz dobro vladanje) nasilje cveta.


evo jedan spot na tu temu
sevarlica sevarlica 13:16 12.04.2012

Re: G. Saša

Jer, kako stvari stoje, LDP i SNS predstavljaju gotovo privatne stranke krupnog kapitala


Ma da, a DS je uboga sirotinja koja radi za goloruki narod

jinks jinks 13:32 12.04.2012

Re: G. Saša

sevarlica
Jer, kako stvari stoje, LDP i SNS predstavljaju gotovo privatne stranke krupnog kapitala

Ma da, a DS je uboga sirotinja koja radi za goloruki narod

Interesantno je kada krupni kapital ciljano bas osniva svoje privatne partije, radi sto efikasnijeg sprovodjena ciljeva i interesa.

Zasto bi ih onda uopste i osnivao (LDP i SNS, na primer), ukoliko bi mogao svoje interese da realizuju pomocu drugih stranka.

vlad_aleksh vlad_aleksh 13:43 12.04.2012

Re: G. Saša

Saša Radulović
Čim ti se nešto nameće, onda nisi slobodan. Slobodan pojedinac koji je prinuđen da plaća državno zdravstvo, državno školstvo i lažne socijalne slučajeve??


Sa vama uvek u krug. Ne postoji društvo u kome ste potpuno slobodni i u kome vam ništa nije nametnuto. Niti postoji slobodno tržište bez regulacije. Niti će ga ikada biti.

Npr. niste slobodni da prebijete nekoga i uzmete mu sve što ima. Prinuđeni ste da plaćate policiju i sudstvo da bi se zaštitili od ovoga. Nekako vam ne smeta socijalizacija sile, ali vam smeta socijalizacija zdravstva i školstva.

Dobar socijalni sistem, mnogo više od policije, garantuje bezbednost i slobodu i razvoj društva.


Ja jesam slobodan da prebijem nekoga i da mu uzmem sve. Ali ova sloboda izbora vuče odgovornost, te shodno tome ja bih bio uhapšen i osuđen na kazamat. Pretpostavljam da je došlo do zbrke zbog značenja reči, to jest verovatno ste hteli nešto drugo reći.

Ja verujem u čoveka, verujem u ljude. Verujem da većina populacije ne bi nešto ovako uradila i u slučaju nepostojanja policije i sudova. Policija i sudovi postoje zbog onog manjeg procenta populacije koja jeste sklona kriminalu. Tako bi trebalo da bude. Kod nas važi sledeće pravilo: dali smo vukovima da nam čuvaju ovce, cincarskim jezikom kazano.

A što se tiče socijalizacije zdravstva i školstva, imam za Vas jedno pitanje. Da li ste čitali priču Borislava Pekića "Čovek koji je jeo smrt"?
vlad_aleksh vlad_aleksh 13:46 12.04.2012

Re: G. Saša

vladaxy


Ukoliko znaš da je jako velika verovatnoća da izgubiš život pri nasrtanju na tuđi život ili imovinu, teško ćeš se odlučiti na kriminal. Ovako kad znaš da te čeka par godina u zatvoru (i manje uz dobro vladanje) nasilje cveta.



vlad_aleksh vlad_aleksh 13:50 12.04.2012

Re: G. Saša

babmilos
Čim ti se nešto nameće, onda nisi slobodan. Slobodan pojedinac koji je prinuđen da plaća državno zdravstvo, državno školstvo i lažne socijalne slučajeve?

biti slobodan uključuje socijalna plaćanja.

ako si se rodio, pa za boravak u bolnici tvoji roditelji platili, ne misliš li da je to besmisleno? a kad si mator i bolestan, a dece nemaš ili žive na novom zelandu, ne misliš li da sumanuto da te niko ne pogleda jer nemaš para? dokazano je da država može da se uredi tako da se čovek rodi i/ili umre u čistom i pod nadzorom, a ne na njivi. to plaćamo, i to mora bude u redu.

naravno, uvek postoji alternativa, plastično opisana u filmu "sicko" majkla mura.


Ne razumem kako su roditelji platili za rođenje deteta?!

Znate šta, pun mi je šešir ljudi koji bi izigravali dobrotvore tuđim novcem. Ako hoćete nekome da pomognete, izvolite na ulicu, izvolite u bolnicu, izvolite po kućama, pa od svog novca pomažite koliko vam je volja.
Saša Radulović Saša Radulović 14:22 12.04.2012

Re: G. Saša

Verujem da većina populacije ne bi nešto ovako uradila i u slučaju nepostojanja policije i sudova.


Zaista ne mmozemo svaki put o istim stvarima. Drustvo o kome govorite smo probali u devetnestom veku i vekovima pre toga. Svi su rezultirali velikim nemirima. Ljudi traže socijalnu pravdu.

Smeta vam socijalno odgovorna drzava, a sa druge strane govorite o socijalizaciji policije i sudova. Znači, jedini zajednički interes društva vidite u policiji, sudovima i zatvorima. To treba svi da plaćamo. A sve ostalo, kako se ko snađe. Ako roditelji nemaju novca, dete ne može da se školuje. Ako nemate za bolnicu, umrete.

Zaista smara. Nemojte više.
vlad_aleksh vlad_aleksh 14:28 12.04.2012

Re: G. Saša

Saša Radulović
Verujem da većina populacije ne bi nešto ovako uradila i u slučaju nepostojanja policije i sudova.


Zaista ne mmozemo svaki put o istim stvarima. Drustvo o kome govorite smo probali u devetnestom veku i vekovima pre toga. Svi su rezultirali velikim nemirima. Ljudi traže socijalnu pravdu.

Smeta vam socijalno odgovorna drzava, a sa druge strane govorite o socijalizaciji policije i sudova. Znači, jedini zajednički interes društva vidite u policiji, sudovima i zatvorima. To treba svi da plaćamo. A sve ostalo, kako se ko snađe. Ako roditelji nemaju novca, dete ne može da se školuje. Ako nemate za bolnicu, umrete.

Zaista smara. Nemojte više.


Laki je malo nervozan. Ja neću više. Vi ste interesantni, nastavite.
sevarlica sevarlica 14:44 12.04.2012

Re: G. Saša

jinks
sevarlica
Jer, kako stvari stoje, LDP i SNS predstavljaju gotovo privatne stranke krupnog kapitala

Ma da, a DS je uboga sirotinja koja radi za goloruki narod

Interesantno je kada krupni kapital ciljano bas osniva svoje, privatne, partije, radi sto efikasnijeg sprovodjena ciljeva i interesa.

Zasto bi ih onda uopste i osnivao (LDP i SNS, na primer), ukoliko bi mogao svoje interese da realizuju pomocu drugih stranka.



Interesantno je i kad partije ciljano bas osniva svoje krupne kapitale, radi sto efikasnijeg sprovođenja ciljeva i interesa.
jinks jinks 16:12 12.04.2012

Re: G. Saša

sevarlica
jinks
sevarlica
Jer, kako stvari stoje, LDP i SNS predstavljaju gotovo privatne stranke krupnog kapitala

Ma da, a DS je uboga sirotinja koja radi za goloruki narod

Interesantno je kada krupni kapital ciljano bas osniva svoje, privatne, partije, radi sto efikasnijeg sprovodjena ciljeva i interesa.

Zasto bi ih onda uopste i osnivao (LDP i SNS, na primer), ukoliko bi mogao svoje interese da realizuju pomocu drugih stranka.



Interesantno je i kad partije ciljano bas osniva svoje krupne kapitale, radi sto efikasnijeg sprovođenja ciljeva i interesa.


Krupni kapital koji sam pomenuo povezan je sa sledecim: minimalno uposljava ljude; minimalno se bavi proizvodnim delatnostima; ljudi koje zaposljava rade za minimalne plate pod tezim uslovima zaposlenja; maksimalne profite ostvaruju koriscenjem prisilnog politicko/ekonomskog uticaja na trziste; ekonomija koja proizilazi iz njihovog uticaja shodno tome, umesto u primeni novih tehnologija i novih organizaciono/ekonomskih principa, pocinje da se zasniva na korupciji, umanjenom uposljenju gradjanja, umanjenoj efikasnosti ekonomije, umanjenoj konkurentnosti.

I taj je kapital, jedan isti, osnovao pomenute dve stranke (SNS i LDP). Sto bi se reklo, tajkunski kapital.
sevarlica sevarlica 18:30 12.04.2012

Re: G. Saša

I taj je kapital, jedan isti, osnovao pomenute dve stranke (SNS i LDP). Sto bi se reklo, tajkunski kapital.


Dobro ne moraš da se ponavljaš. jel pokušavaš da ubediš mene ili sebe da su samo te dve stranke osnovane od "krupnog kapitala".

Stranka koja je osnovana iz kolaboracije i kohabitacije sa ljudima na vlasti je DS. Još početkom 90-ih je pokojni premijer šurovao i kumovao sa Bekom, Markovićem, raznim krimosima, Subotićem, itd.
jinks jinks 18:44 12.04.2012

Re: G. Saša

Dobro ne moraš da se ponavljaš. jel pokušavaš da ubediš mene ili sebe da su samo te dve stranke osnovane od "krupnog kapitala".

To da osnivaju svoje privatne stranke jeste nesto sto je novo na ovim prostorima, odnosno, nesto slicno tesko da je ranije moglo da se vidi (do pre 5, 6 godina) ... ne znam da li JUL moze da se racuna u tako nesto.
babmilos babmilos 08:45 12.04.2012

ovaj... da

lep tekst. istinit, ergo subverzivan. jesi li razmišljao da pišeš tekstove za njuz.net? čini mi se da imaš talenta...
vhedrih2 vhedrih2 08:55 12.04.2012

Znanje

1. Objavite sve ugovore i anekse sa Fijatom bez zacrnjenih delova, ne kasnije od 6.maja 2012.god.

2. Objavite sve ugovore za most na Adi, ne kasnije od 6.maja 2012.god.

3. Objavite ugovor za Smederevsku železaru i finansijske izveštaje za prvi kvartal, ne kasnije od 6.maja 2012.god.

4. Izaberite zaštitnika građana pre izbora, ne kasnije od 6.maja 2012.god.

5. Javno se izvinite Verici Barać, dodelite joj najviši orden republike i nazovite jednu ulicu po njoj, ne kasnije od 6.maja 2012.god.

6. Objavite sva rešenja kojim su razrešene sudije u ovoj farsi od reforme pravoduđa, ne kasnije od 6.maja 2012.god i dajte časnu pionirsku da više nikada nećete praviti spiskove sudija za odstrel.

7. Prekinete sve dalje subvencije i svako dalje arčenje budžeta, momentalno. Ostavite novoj vladi šansu da nešto pozitivno uradi.

8. Bivši predsednik da javno kaže da će, ukoliko ga građani izaberu na tu fukciju treći put, dati ostavku na mesto predsednika stranke

9. Da vrh DS-a, glavni odbor i predsedništvo, ne manje od 90% i ne više od 100%, podnese ostavku i povuče se iz politike. Zauvek. Pažnja: ne skrati mandat, već podnese ostavku zbog dokazane nesposobnosti u pravljenju proizvoda zvani država. U otvorenim strančkim izborima zatim, sa više kandidata, izabere potpuno novo rukovodstvo koje će se zakleti na transparentnost, borbu za društveni interes, razdvajanje tri grane vlasti, nezavisne medije i tako to.

10. Date časnu pionirsku da ćete sprovesti poresku reformu tako što ćete smanjiti poreze na rad.



Zapravo, ono sto je stvarno vazno je da onaj ko bude na vlasti ubuduce ne pravi svinjarije. Ovo sto je bilo, bilo je. A to je vec dosta teze, jer sve mi se vise cini da nas problem sa losim upravljanjem nije u tome sto javne institucije i organi vlasti ne zele bolje, nego prosto u tome sto ne umeju bolje. Jer treba biti dovoljno velika neznalica pa da te ne bude blam da izadjes u javnost i prodajes price kakve sada slusamo u kampanji. Ko se u upravljanje drzavom razume, tesko da ce bez blama pricati price za koje mala deca mogu da prepoznaju da su nerealne i da svet tako ne funkcionise.
Ovakvo funkcionisanje drzave kakvo je sada, ne zahteva neko posebno znanje ili trud. Drzava koja funkcionise kako treba zahteva ljude sa mnogo vise znanja i koji rade mnogo savesnije, od drzave koja ne funkcionise kako treba.

Veliki deo nasih problema potice od jednostavne nestrucnosti ljudi koji upravljaju (npr. reforma pravosudja, ovakva nije bila dobra, ali pitam se, sa znanjima koje imaju, kakvu su drugu uopste mogli da naprave). A to je vec veliki problem. Jer, ako nesto umes da radis a ne radis, dovoljno je da odlucis da pocnes da radis i da sve postane kako treba. Ako nesto ne radis kako treba zato sto ne umes, samo odluka da se promenis nije dovoljna.
Saša Radulović Saša Radulović 09:43 12.04.2012

Re: Znanje

Jer treba biti dovoljno velika neznalica pa da te ne bude blam da izadjes u javnost i prodajes price


Ili treba biti dovoljno korumpiran. I dozvoliti da te postave da bi im radio usluge.
vhedrih2 vhedrih2 09:56 12.04.2012

Re: Znanje

Ili treba biti dovoljno korumpiran. I dozvoliti da te postave da bi im radio usluge.


Meni se cini da ta dva teze da idu zajedno. Strucne ce bar malo peci savest kad rade stvari za koje znaju da su lose. Ako nista drugo osecace se lose. Kad ne znas sta je dobro niti kako se radi, ne moze ni da te pece savest kad ga ne radis... Zato su nestrucni kod nas toliko omiljeni.
naroz naroz 10:04 12.04.2012

Re: Znanje

Ako nesto ne radis kako treba zato sto ne umes, samo odluka da se promenis nije dovoljna.


tacno i onda resis da ucis i sad da bi dobili moj glas ne treba mnogo (jer mi ipak alternativa sa magistrom kapitalcom чачанином, tera mnogo da mislim o ovom spotu posle ebanje nema kaenje) na primer ne moraju da menjaju odmah 90% glavnog odbora nego na primer da posalju signal da razmisljaju o planu ove Sasine asocijacije.
dragannalovic dragannalovic 14:21 12.04.2012

Re: Znanje

Zapravo, ono sto je stvarno vazno je da onaj ko bude na vlasti ubuduce ne pravi svinjarije. Ovo sto je bilo, bilo je. A to je vec dosta teze, jer sve mi se vise cini da nas problem sa losim upravljanjem nije u tome sto javne institucije i organi vlasti ne zele bolje, nego prosto u tome sto ne umeju bolje.

Uzrok loše vladavine nije u neznanju već u korupciji. Neznanje je samo posledica sistema koji se izgradio na korupciji, kome znanje nije ni neophodno ni potrebno , osim ako nije u funkciji mešetarenja, nameštanja tendera, zamajavanja javnosti itd. Medjutim ako bi se upustili u malo dublju analizu došli bi vrlo brzo do zaključka da neznanje nije nimalo bezlazena pojava, pogotovo ako se akumulira tamo gde se donose odluke od kojih zavisi sudbina velikog broja gradjana. Zato i nemamo pravo da kažemo ono što je bilo, bilo je i nikom ništa. Mnogo je onih na vlasti i pri vlasti koji su dali svoj neuporediv doprinos u upropašavnju svega što je nešto i nekada radilo i privredjivalo,u strmoglavom padu standarda i nezabeleženom raslojavanju. Srbija se nalazi u izuzetno teškoj situaciji, milionima gradjana preti sasvim izvesna beda i siromaštvo a privredni razvoj teško da može da se uporedi i sa nekom najzaostaljom afričkom zemljom.Zato bih uz sve uslove dodao i jedan jako bitan a to je da se procesuiraju svi oni koji su koristili povlašćen položaj, kršili propise, zakone i iskoristili svoje funkcije da omoguće sebi ili licima sa kojima su sklapali dogovore protivpravnu korist i da im se konfiskuje sva imovina za koju ne mogu da dokažu poreklo. To je osnovni preduslov da bi se konačno krenulo u izgradnju društva i države koje bi mogla da ima bilo kakvu perspektivu.
niccolo niccolo 10:11 12.04.2012

Načelno pitanje

Objavite sve ugovore i anekse sa Fijatom bez zacrnjenih delova, ne kasnije od 6.maja 2012.god.

Da li investitor ima pravo, čak i kada ulazi u partnerstvo sa nekom državom, na poverljive informacije i poslovne tajne?
Saša Radulović Saša Radulović 10:19 12.04.2012

Re: Načelno pitanje

Mislim da ne po pravilu. Izuzeci bi morali imati propisanu proceduru odobrenje i nadzora, kako društveni interes ne bi bio ugrožen.

Evo država i Vino Župa ulažu 235 miliona evra.

http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2012&mm=04&dd=10&nav_id=599269

Potpuno ludilo.

cult cult 10:40 12.04.2012

Re: Načelno pitanje

Evo država i Vino Župa ulažu 235 miliona evra.


za ovo u zatvor.
escherichije_colic escherichije_colic 12:25 12.04.2012

glasajte za Muftiju

Doskora sam bio rešen da bojkotujem ali sad se pojavio taj PRS (Pokret Radnika i Seljaka) Jel zna neko upućen da li je to legitimno ili je u pitanju još jedan DS satelit kao oni poljoprivrednici sa Zaharijem Trnavčevićem?

Na predsedničke izbore sam odlučio da izađem u svakom slučaju i glasam za Muftiju.
ivana23 ivana23 13:12 12.04.2012

Re: glasajte za Muftiju

escherichije_colic
Doskora sam bio rešen da bojkotujem ali sad se pojavio taj PRS (Pokret Radnika i Seljaka) Jel zna neko upućen da li je to legitimno ili je u pitanju još jedan DS satelit kao oni poljoprivrednici sa Zaharijem Trnavčevićem?


Da li ti njihov spot 'uliva poverenje'?

hajkula1 hajkula1 14:21 12.04.2012

Re: glasajte za Muftiju

escherichije_colic
Doskora sam bio rešen da bojkotujem ali sad se pojavio taj PRS (Pokret Radnika i Seljaka) Jel zna neko upućen da li je to legitimno ili je u pitanju još jedan DS satelit kao oni poljoprivrednici sa Zaharijem Trnavčevićem?

Na predsedničke izbore sam odlučio da izađem u svakom slučaju i glasam za Muftiju.



Nije satelit. Ne mogu da vidim spot (blokirane su nam neke stvari, kuckam s posla) pa ne znam o čemu se radi. Ako je od pre utorka, videla sam ga. Možda imamo iste primedbe? Reci o čemu se u spotu radi.

Pokret nema pristup medijima.
Po zakonu, ima pravo da koristi prostorije lokalne samouprave ali opština kaže da nema slobodnih termina, mada su bar 2 mesne zajednice u mraku svakodnevno posle 18 sati, (prolazim pored). Pretpostavljate kolika je to bila prepreka pri skupljanju potpisa za kandidaturu, mora da se ugovori termin ovlašćenog overivača. U kafani ne može

Zabranjuju održavanje uredno prijavljenih skupova. ...

Dosta toga je i po meni grubo, nije angažovana marketinška agencija, stvarno ambalaža nije dizajnirana.




PS
Nema plate pa nemam net od kuće.
escherichije_colic escherichije_colic 15:21 12.04.2012

Re: glasajte za Muftiju

Nije satelit. Ne mogu da vidim spot (blokirane su nam neke stvari, kuckam s posla) pa ne znam o čemu se radi. Ako je od pre utorka, videla sam ga. Možda imamo iste primedbe? Reci o čemu se u spotu radi.


Izgleda ko da ga je Šaper režirao.
ivana23 ivana23 15:33 12.04.2012

Re: glasajte za Muftiju

Ne mogu da vidim spot (blokirane su nam neke stvari, kuckam s posla) pa ne znam o čemu se radi. Ako je od pre utorka, videla sam ga. Možda imamo iste primedbe? Reci o čemu se u spotu radi.


Muskarci, raznih boja (jedan skroz plav, drugi zut, pa crven... k'o uskrsnja jaja) sede, stoje po gradu, prolazi neka devojka koja ih kao ne primecuje dok ne naidje na jednog neofarbanog koji drzi neku publikaciju PRS i zastaje kod njega. Kraj.
Jukie Jukie 15:45 12.04.2012

Re: glasajte za Muftiju

ivana23
Ne mogu da vidim spot (blokirane su nam neke stvari, kuckam s posla) pa ne znam o čemu se radi. Ako je od pre utorka, videla sam ga. Možda imamo iste primedbe? Reci o čemu se u spotu radi.Muskarci, raznih boja (jedan skroz plav, drugi zut, pa crven... k'o uskrsnja jaja) sede, stoje po gradu, prolazi neka devojka koja ih kao ne primecuje dok ne naidje na jednog neofarbanog koji drzi neku publikaciju PRS i zastaje kod njega. Kraj.

A oni svi imaju po pedesetak godina a ovaj mlad momak. Pravo čudo što ga je pogledala.
ivana23 ivana23 15:52 12.04.2012

Re: glasajte za Muftiju

Jukie
A oni svi imaju po pedesetak godina a ovaj mlad momak. Pravo čudo što ga je pogledala.


vilovuk vilovuk 16:48 12.04.2012

Glasajmo za PRS!

U opštem predizbornom smradu, gde je čoveku gadno i pogledati na sav taj ološ koji se već punu deceniju (i više) vuče po političkoj sceni Srbije, pojavljuje se, evo, PRS (Pokret Radnika i Seljaka), i umesto da nas nova snaga obraduje, da se dobre volje zainteresujemo za tu potencijalno-dobru stvar - ovde je na blogu Pokret dočekan sumnjičenjima, omalovažavanjem i podsmehom, tj. tačno onako kako to odgovara etabliranoj političkoj strukturi, DS-u pre svega.
Pogotovo me čudi kad to rade i članovi (i aktivisti) negdašnjeg Građanskog Saveza (koji se nisu u međuvremenu prodali kao što je većina rukovodstva uradila, nažalost).

Dakle, nije da nemamo za koga: glasajmo za POKRET RADNIKA I SELJAKA!
cult cult 17:05 12.04.2012

Re: glasajte za Muftiju

Da li ti njihov spot 'uliva poverenje'?


da vidiš tek "Pijaca" : )
lu di lo.
Ne znam gde ide ova zemlja i ide li negde uopšte.
escherichije_colic escherichije_colic 17:47 12.04.2012

Re: glasajte za Muftiju

escherichije_colic escherichije_colic 17:53 12.04.2012

Re: glasajte za Muftiju



Kanda su blago evroskeptični?
ivana23 ivana23 19:57 12.04.2012

Sinoc...




freehand freehand 20:25 12.04.2012

Re: Sinoc...

ivana23




Stahanovac i trostruki Udarnik!
Aujbt...
hoochie coochie man hoochie coochie man 20:55 12.04.2012

Re: Glasajmo za PRS!

Dakle, nije da nemamo za koga: glasajmo za POKRET RADNIKA I SELJAKA!


Aha.
Za obog Terzica, kojije organizovao blokade puteva a koji kaze:
-skoknuo ja do Beca i prodao svu srpsku malinu nekom Austrijancu po 1,21 evro, glasajte za mene.
-Ko je taj beclija, jel do sad radio s amalinom?
-Nije, ali evo sad ce da otvori firmu, samo sto nije i odmah ce da proda 50 000 tona maline.
-Ima li kakva garancija za to?
-Paaa nema
-A sto on placa vise nego sto je trzisna cena?
-pa eto, 'oce, moj covek, da meni ucini, glasajte za mene.
BigBadWolf BigBadWolf 13:38 13.04.2012

Re: Glasajmo za PRS!

Ne zaboravi Sasu Mirkovica, najveceg estradnog menadzera u istoriji :)

Mislim, ako nas on ne odvede u bolji zivot, niko nece....
sevarlica sevarlica 12:48 12.04.2012

pa ne može tako :D

Pažnja: ne skrati mandat, već podnese ostavku zbog dokazane nesposobnosti u pravljenju proizvoda zvani država.


Pa kako sad kad su provalili frazu "skraćen mandat".
sevarlica sevarlica 13:02 12.04.2012

dodatna tačka


11. Da Jelena Trivan stavi botoks i u jezik. Da se ne vuče po podu.
blade.runner blade.runner 17:52 12.04.2012

dve zabrinjavajuce konstantacije...

na nasu tragediju, ds je uspeo da diskredituje po mom licnom uverenju jednu jako progresivnu ideju socijaldemokratije. ds sa kraja milenijuma je oko te ideje okupio manje-vise najbolje sto ova zemlja ima. a onda, sa dolaskom na vlast, isplivali su partijski karijeristi, pseudo strucnjaci, prijatelji, zasluzni prvoborci protiv milosevica ali i milosevicevi ljudi, lupezi koji bi da se okoriste i ini. vlast korumpira. i postaje losa, nekompetentna. cini mi se da u uvom trenutku najbolje sto ova zemlja ima se nalazi van politike i ne ustrucava se da se prihvati odgovornosti ucesca u politickom zivotu, jer smo svi zajedno svedoci toga da je profesija politicara svedena na borbu interesnih grupa a ne ideja, iz koje se tesko izlazi cistog ugleda i nenarusenog lcnog integriteta.

druga konstatacija koja me duboko deprimira je cinjenica da mi trenutno imamo na vlasti naj pro-zapadniju (realnu) opciju. ili je bar kao takva dosla na vlast. to nije nebitno, i to se itekako odrazava na stabilnost, kreditne rejtinge, dobijanje kredita, ekonomiju i zivot... bojim se da je za deceniju (sa pauzom) ucesca u vlasti, kurs spoljne politike itekako otisao u pravcu konfrontacije sa zapadom. ono sto je zabrinjavajuce je to sto imam utisak da to nije unutrasnja promena ds-a, vec pre posledica mozda inercije i nepoverenja zapadnih diplomatija prema srpskom establismentu, ko god on bio. ili pak trajno definisanih interesa koji nisu usaglaseni sa nasim, ko god bio na vlasti.
laziiprevare laziiprevare 19:08 12.04.2012

Ekstaza

"Odgovornost predsednika Republike je ogromna, on služi kao gromobran između građana i njihovih nedaća.Ali, nema problema, to je posao kao i svaki drugi, kompleksan i težak. Radio sam ga prethodnih godina i mislim da ću ga raditi i ubuduće. Tačnije, siguran sam"(Boris Tadić)
nim_opet nim_opet 21:31 12.04.2012

Sta je ovo o kravama?

Ovo je vec treci blog u cijim se komentarima spominju nekakve krave - jel to neko ima spot sa kravama ili sta? Bas lepo, s'obzirom da je "selo temelj i zamajac i sansa srpske privrede/razvoja/itd".

Nego - komentari se svode na to da li je Sasa levo, desno ili centralno orijentisan...ne znam zasto, ali meni je irelevantno - kako to da niko ne primecuje da potpuno nevezano od spomenute orijentacije (inace previse uproscene) privreda u Srbiji propada vec 20 i kusur godina. Kako god da su se deklarisali (makar i nominalno), vecina onih koji se i sada pojavljuju na izbornim listama su manje vise bili na vlasti tih 20 godina - a ekonomija, generalno, i dalje propada (ako neko sumnja u propadanje, pre neki dan videh jedan lep komentar sa rangiranjem Srbije po jedno 10ak kriterijuma.....za sesti i plakati), jer se osnove ne menjaju - drzavni prihodi se pune iz poreza na rad (i PDVa), drzavni rashodi (pola BNPa) odlaze vecinom u potrosnju i subvencije, podrzavljuju se preduzeca (jer je drzava poznata po efikasnom vodjenju preduzeca), povecava se udeo zaposlenih u drzavnoj sluzbi (dakle neproizvodnim delatnostima), stite se monopoli i destimulise preduzetinistvo. Nebitno kojom bojom da obojimo ovakvu politiku, rezultati su isti - u poslednjih 10 godina, Srbija je jedne jedine godine (2004) imala rast BDPa veci od Albanije (9.3% vs. 5.7%). Dakle umesto rasprave o ideologiji ekonomske politike, mozda bi rasprava o promeni kako god da je zovemo, dosadasnje bila na mestu?

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana