Porodica| Život

San tihog jutra (digresija)

Boris Drenca RSS / 16.04.2020. u 22:42

'U snu se uvek čudimo. Sreća, pa makar takva, malena iznenađenja još uvek postoje.' Dušan Gojkov

Pred svitanje me je probudila gugutka. I tišina. Otvorio sam prozor. Crveni krst je u tom trenutku bio neverovatno tih. Nije se čuo ni brum saobraćaja sa Bulevara. Samo gugutka.

 Gaj%2C_Orthodox_church.jpg

Realno, probudio me je telefon. Mobilni. Pred jutro. Čovek se uredno predstavio rekao da je izvršitelj i da me zove da pronađemo način za regulisanje duga za porez na nasledstvo.

'Kakvo nasledstvo?', pitam ja. 'Na nekretninu. Kuća sa okućnicom u selu Gaj kod Kovina', kaže on. OK, znam, to je dedino selo, tamo mi žive stričevi, sestre, brat i njihove porodice.

'Dobro znam koje je selo. Čak sam i bio tamo, da nije neka greška' razbuđujem se polako. 'Gospodine mislim da bi trebalo da regulišemo taj dug za porez. Nasledstvo je preuzeto, u vaše ime. Vidim da je neko potpisao ali nečitko mi je. '' 'Dobro , a od koga sam, kao, nasledio to?' I kaže on meni ime čoveka za koga znam koji nije moj već rođak moje supruge i sa Banatom i selom Gajom nema nikakve veze. Sva je prilika da nikada nije bio tamo. Inače drag čovek je bio.

Uzmem podatke o izvršitelju koji je zvao, adresu navodne nekretnine i počnem da zovem. Prvo jednog, pa drugog strica. Nemaju pojma o čemu pričam. Biće da sam im zvučao kao luda. Odlučim da pozovem sestru. Ni ona nema pojma ali, po adresi, zna koja je kuća. (po njenom opisu i ja bih mogao znati gde je) Ne seća se da je neko tu živeo. Nije joj jasno kako sam je baš ja nasledio ipak njena ideja je da, ako nemam, pozajmim negde kintu za taj porez i jednostavno se preselim tamo. 'Biće super. Nabavićemo ti neke kokoške, patke i ovce. Pomoćićemo ti da zasadiš baštu. Preselite se ovde i uživate'.

Završim razgovor i odem za toplim i udobnim mislima mirnog života u Gaju. Mogu da nastavim da radim od kuće. Samo druge kuće. Stan u Beogradu možemo da izdamo i tako povećamo prihode....

I onda se kroz jutarnju tišinu na Krstu čula gugutka. Otvorio sam oči i stajao kraj prozora. Tragovi sna o razgovoru su mi se činili realni. Stvarno, kako bi bilo da se preselimo u Gaj? Udobno? Čudno? Racionalno?

Snovi, kažu, oslobađaju želje. Volim Banat. Možda je do toga.

sam čuo kasnije u toku dana  



Komentari (10)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Черевићан Черевићан 07:56 17.04.2020

ко зна,

možda je do toga

наследства су ...........вољена
(да без труда узоће те срећа),
али кад сам некоме оставиш
(чини ми се) срећа ти још већа
Boris Drenca Boris Drenca 18:37 20.04.2020

Re: ко зна,

Snovi ovde
imaju glavnu reč
(htedoh da napišem još koji stih
ali nevešt sam, verujte na reč)
angie01 angie01 09:52 17.04.2020

,

Volim Banat.
Boris Drenca Boris Drenca 18:43 20.04.2020

Re: ,

Volem






pecaros pecaros 02:31 18.04.2020

...

Svojevremeno su moji matori kupili kućicu na kraju jednog sremskog, podunavskog sela. Drugo selo iza Čerevićanovog. Na kraju dvorišta vertikalni lesni odsek, visok tridesetak metara, obrastao bagremom i zovom. I jedno i drugo cveta negde u maju, pa kad to zamiriši, dodatno pomešano sa neobičnim mirisom čistog vazduha, to je čudo jedno. I kad ujutro zapevaju slavuji, ili kakve su god već bile ptice. S preke strane nije bilo kuća nego bara, pa nasip, a onda ribnjak pun barskih ptica i Dunavac, gde sam išao da pecam. To je ovo sa slike. Slika nije moja.

Otići povremeno na takvo mesto je, za onoga ko voli, bez sumnje, milina. Na duže, ne znaš dok ne probaš. Zavisi i od toga kakav ti se komšiluk zalomi, od toga ne možeš pobeći.

apacherosepeacock apacherosepeacock 11:01 18.04.2020

Re: ...

Ja imam vikendicu na velikom placu (kuca prostrana u kojoj ladno moze da se zivi, sve ima) u Deliblatskoj pescari. Sutra bih se preselila da zivim tamo al morace da priceka jos neko vreme..

predatortz predatortz 11:22 18.04.2020

Re: ...

apacherosepeacock
Ja imam vikendicu na velikom placu (kuca prostrana u kojoj ladno moze da se zivi, sve ima) u Deliblatskoj pescari. Sutra bih se preselila da zivim tamo al morace da priceka jos neko vreme..



Ja planiram, ako Bog da zdravlja, da se povučem na planinu. Posao mi je takav da bih to, manje-više, mogao i sad. No, deca su još u fazi kada smo im itekako potrebni ovde gde smo.

Taj period, do njihovog osamostaljenja, ću iskoristiti da napravim sebi i gospoji nešto kućice, plac se već namakao.
apacherosepeacock apacherosepeacock 12:08 18.04.2020

Re: ...

Posao mi je takav da bih to, manje-više, mogao i sad. No, deca su još u fazi kada smo


Dabome. Ne samo sto je postalo vrlo neprijatno, skuceno, ziveti u velikim gradovima nego je postalo i hazard.
49 41 49 41 02:36 20.04.2020

Ovako na primer

sto da ne!

https://youtu.be/i9Zh_9gEm1E
Boris Drenca Boris Drenca 18:35 20.04.2020

Re: Ovako na primer

možda, ali to je Bačka oko Banata sam isključiv

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana