Suomenlina - vrata Helsinkija

Milutin Milošević RSS / 30.09.2009. u 09:23

Suomenlina2.jpg

Helsinki leži u velikom zalivu, na ušću reke Vantaa u Baltičko more. Kao i na mnogim drugim mestima uz more, uz obalu je obilje malih ili većih ostrva, stena ili rtova. Samo u Turkuu, na primer, ima ih negde oko 5000! Veliki broj ostrva je međusobno i sa kopnom povezan trajektima, a do većih se stiže i preko mostova. Usput, Finci su veliki zaljubljenici mora i pogotovo jedrenja, pa je u kanalima i prolazima oko ostrva uglavnom živo kao na autoputu. Prirodno, osim u zimsko vreme, kada se more zaledi. Tada se brodovi izvuku na suvo, a ne retko je zima tako jaka da se do ostrva stiže peške, pa čak se i kolima može preći preko debelog leda.

Ostrva su veoma čudna. Sva vire najviše nekih desetak metara iznad mora, dok dubina vode dolazi do pedeset pa i više metara. Kao da se neko igrao sa stenama i zemljom i ostavljao dovoljno da se vidi iznad mora i da ljudi mogu da se nasele.

Tvrdjava Suomenlina izgrađena je tako da je povezala šest malih ostrva koja su se nekako našla na strateškom mestu na ulasku u zaliv u kome je današnji glavni grad Finske. Mnoga ostrva i stene dalje prema otvorenom moru i nekoliko njih dublje u zalivu nisu imale takav položaj, te su na njima "samo" privatne kuće, letnjikovci ili svetionici.

Tvrđava je svedok burnih vremena sukoba Šveđana i Rusa za prevlast u delu Baltičkog mora kojim se kontroliše najveći njegov deo, kao i borbe za nezavisnost Finske i kratkog a surovog građanskog rata koji je buknuo posle osamostaljenja.

Nemirno Baltičko more

Naša istorija prepuna je ratova koji su vodjeni za prevlast na Sredozemnom moru. Nekako nam uglavnom nije poznato da su sličnu sudbinu imali i narodi oko Baltičkog mora, najsevernijeg u Evropi oko koga se može kako tako živeti. Mnoge su vojske ovde ratovale, dolazile i odlazile; mnoga su kraljevstva nastajala, rasla, širila se na uštrb drugih a onda propadala; mnoge su religije pokrštavale da bi vladale, kažnjavale, bile inspiratori nasilja, brutalnih kao i ratovi. Pored oduvek velikih sila kao što su Rusija, Nemačka, Švedska ili Danska, dolazila je dovde i fransucka vojska pod Napoleonom. Sa druge strane, svaki narod je imao neko svoje svetlo razdoblje. Eto, na primer nesrećni Litvanci koji su jedva nekako održali svoj jezik i identitet pod mnogim osvajačima, nekada davno imali su državu koja je sezala čak do Crnog mora! Finci su se tu nekako ugnjezdili, između Slovena, Germana i Skandinavaca, natrapavši odnekud iz Azije, uzimajući ponešto od svakoga ali ostavši specifični.

Sredinom sedamnaestog veka, Švedska se ustoličila kao najjača sila na Baltiku i uglavnom mirno vladala. Pored onoga što je danas teritorija ove zemlje, imali su pod sobom i Finsku, Ingriju, Estoniju i Livoniju na istoku i Pomeraniju na jugu. Medjutim, u ratovima tokom sedamnaestog veka, Rusija je pomerila svoje granice na uštrb Švedske, osvojivši sve Švedske oblasti na istoku osim Finske. Ruski car Petar Veliki izgradio je novu prestonicu, današnji Sankt Petersburg, sa namerom da pokaže snagu svoje carevine i da potvrdi da je Rusija postala jaka pomorska sila na Baltiku.

Švedska je postala svesna opasnosti koja joj se bližila sa istoka. U dogovoru sa svojim saveznicima, ponajviše sa Francuskom, odlučeno je da se granica prema Rusiji utvrdi, i da se izgradi jaka pomorska baza u Helsinkiju, kao odgovor na onu koju je Rusija uspostavila u Kronštadu, ne bi li se nekako očuvala prevlast na Baltiku. Tako je, januara 1748. godine, počela izgradnja tvrdjave Sveaborg, kako su je zvali Šveđani, ili Viapori, na jeziku domaćeg stanovništva.

Gradnja i godine ratova

Utvrđivanje je povereno mladom Švedskom potpukovniku Augustinu Erensvardu, koji je radio po instrukcijama glavnog armijskog inžinjera Vaubana. Medjutim, sam Erensvard i neki drugi oficiri koji su učestvovali u gradji ili kasnije tu službovali bili su umetnici u duši, ta su se trudili da unesu specifičan duh u arhitektonske zahvate. Tako su blokovi za smeštaj oficira radjeni u baroknom stilu a jedan se i danas zove Nojeva barka, središnji park na glavnom ostrvu trebalo je da liči na onaj iz palate Vendom u Parizu, nekoliko oficira slikalo je uljana dela sa motivima iz perioda utvrdjivanja a ceo garnizon je odisao posebnim veselim duhom. Nadalje, na ostrvu su delovala raznorazna tajna društva, uključujući i poznati Red Valhale. Oficiri Svaeborga bili su jedan od oslonaca Kralju Gustavu Trećem kada je povratio vlast u borbi sa Senatom.

U gradnji utvrđenja korišćeni su principi zvezdastog stila, prilagođeni obliku ostrva. Ceo niz manjih i većih tvrđava izgrađen je na ostrvima i povezan sa središnjim delom u kome se smeštala flota. I danas se jasno vidi kako su na krajnjem delu najjužnijeg ostrva izgrađeni bunkeri tako da je osnova korišćena za smeštaj ljudstva i municije, dok su na desetak metara visokim vrhovima postavljeni topovi, da bi sve to onda bilo dobro zaštićeno debelim slojevima donete zemlje. Samo iskusno oko može da vidi ovaj zahvat, najviše po obliku i sastavu stena i jezercima koja se nalaze iza bedema, na visini nešto višoj od one na kojoj je more. Tako je i utvrđena obala i onemogućeno iskrcavanje neprijateljskih vojnika na obalu. U brodogradilištu na Svaeborgu izgrađena je prva regata arhipelaga. Po izvornim planovima, utvrdjenje je trebalo da ima dovoljno prostora za smeštaj municije za celokupan Finski kontingent unutar Švedske vojske i za svu mornaricu. Jednostavno rečeno: tvrdjava je trebalo da bude neosvojiva. Stoga su je prozvali Gibraltar severa.

Kao i u mnogim drugim slučajevima, razvoj događaja bacio je sve planove i nade u more (iliti prašinu, kako se gde uzme).

Rusija i Francuska su sklopile mir kojim su okončana dugogodišnja neprijateljstva. Time je Švedska izgubila podršku značajnog partnera. Rusija se onda, zaštićena od napada sa zapada, okrenula širenju na severu. Helsinki je lako pokoren početkom 1808. godine, a onda je na red došlo i bombardovanje utvrđenja na ostrvima. Kako nikakva pomoć nije stizala kontingentu od 7.000 vojnika, komandant Karl Olof Kronštet predao se sa svojim vojnicima i oficirima maja te godine, želeći da na taj način sačuva ljude i njihove porodice.

Tako je Finska konačno pobegla iz Švedskog zagrljaja, ali je upala u Ruski. Medjutim, u okviru carevine imala je priličnu autonomiju, a car je voleo da dolazi u fina letovališta i mirne morske vode Finske.

Rusi su odmah navalili na dogradnju i dalje utvrdjivanje. Izgrađene su mnoge dodatne barake, utvrdjeni i prošireni bedemi, dograđeno pristanište, izgrađena prelepa crkva, škola i bolnica, a niklo je i celo trgovačko naselje, u kome je nekoliko porodica imalo po ceo blok zgrada sa prodavnicama, skladištima, krčmama i sopstvenim odajama. Danas je ovo elitno naselje, odmah preko puta crkve, u kome su vrlo lepe drvene kuće. Na ostrvima je živelo i po 13.000 vojnika i stanovnika.

Izuzetan položaj Viaporija sada je imao drugu funkciju: da brani dalji prodor u zaliv, ka prestonici u Sankt Petersburgu. To se jasno pokazalo opravdanim u Krimskom ratu, vođenom od 1853. do 1856. godine, kada je utvrđenje jedini put bilo napadnuto. Anglo-Francuska flota celih 47 sati bombardovala je tvrdine. Načinjena jer ogromna šteta i mnoge izvorne građevine pretrpele su oštećenja zbog kojih su kasnije rušene ili potpuno prekrajane. No, branioci su odoleli, tako da je flota odustala od plana da iskrca pešadiju i osvoji Helsinki.

Rusi su ponovo renovirali tvrđavu, a kasnije je i dodatno ojačali, pred nadolazećim opasnostima koje je nosio očekivani Prvi svetski rat. No, događaji su promenili i ove planove.

Sve je poremetila novembarska Oktobarska revolucija. Burni događaji u Rusiji, propast carevine i dolazak komunista na vlast (na ostrvu su se mornari pobunili protiv cara i društvenih nepravdi još 1906. godine), budno su propratili i Finci. Videvši da Rusi imaju preča posla i da su se o jadu zabavili sobom, decembra 1917. godine proglašavaju nezavisnost i udaraju temelje svoje samostalne države. Rusima nije bilo na pameti da se protive i troše snagu na pokrajinu koja je očigledno bila izvan izvornog slovenskog tkiva zemlje.

No, tu se ratna priča Viaporija ne završava. U Finskoj je buknuo građanski rat. Proleteri nove zemlje pokušali su da izvedu ono što je njihovim kolegama u susednoj Rusiji pošlo za rukom. Međutim, osujećeni su u svojim namerama, pohvatani, a onda zatočeni u utvrđenju koje je već izgubilo strateški značaj. U kazamatima je bilo 8.500 hiljada zatvorenika. Od gladi i bolesti, tokom jedne godine tamnovanja, umrlo ih je skoro 1.000.

Srećne zbog sticanja nezavisnosti i rasterećeni posle građanskog rata, nove vlasti zemlje daju ostrvlju naziv "Finski zamak" - Suomenlina. Lepu crkvicu koju su na središnjem uzvišenju najvećeg ostrva podigli Rusi ogoljuju od pravoslavnog sjaja i pretvaraju je u svoju luteransku. Crkva je danas tipična Finska - lepo spolja, a jednostavna i isprazna iznutra, a zvonik joj služi kao toranj osmatračnica.

Vojno prisustvo je još uvek bilo osnova života na ostrvima. Tako je ovde od 1921. go 1936. godine bila smeštena fabrika aviona i moćnih sanki za kretanje po ledu, a uspostavljena je i podmornička baza, o čemu svedoči i jedan poslednja finska podmornica Vesiko izložen na obali mora. Posle Drugog svetskog rata, državna fabrika gradila je brodove koji su slati u Sovjetski Savez kao ratna odšteta.

Na jednom od ostrva, tokom Olimpijskih igara održanih 1952. godine, bila je baza za takmičenje u jedriličarstvu. Olimpijske igre su promovisale Finsku kao organizovanu i gostoljubivu zemlju, a Suomelina je polako počela da zbaca uniformu sa sebe.

Konačno, Suomelina je stekla civilni status 1973. godine. Od tada, samo na jednom manjem ostrvu (odmah desno, kod pristajanja u luku) nalazi se vojna Mornarička akademija. Na velikom ostrvu je i postaja pogranične policije, ali na nju ćete naići samo ako baš budete ulazili u svaki ćošak.

Od 1991. godine, Suomenlina je na listi UNESCOa, kao primer evropske arhitekture utvrđenja krajem srednjeg veka.

Najomiljenije izletište Helsinkija

Suomenlina je danas jedno od najpopularnijih turističkih zanimljivosti Helsinkija i omiljeno izletište lokalnog stanovništva. Nekih 600.000 ljudi obiđe ga tokom godine. Po lepom danu, šetnja ostrvom je pravo zadovoljstvo, osim ako ne dodjete vikendom ili praznikom kada je ostrvo prepuno posetilaca. Ja sam, srećom, imao vremena u ponedeljak, tako da sam u uživao u starinama, suncu i prirodi. Pristup je vrlo jednostavan - iz gradske luke svakih 20 do 40 minuta povešće vas trajekt koji je deo javnog gradskog sistema prevoza. Ne morate platiti ulaznicu, a samo morate poštovati jednostavna i prihvatljiva pravila. Dočekaće vas šest muzeja, nekoliko kafea (posebno je lep Café Piper, sa prelepom terasom koja gleda na more i utvrdjenja) osam kilometara obale, 105 topova, 290 raznoraznih građevina, 360 domaćinstava, kolonija od 60 zatvorenika koji učestvuju u renoviranju i održavanju, prodavnica i restoran sa sopstvenom pivarom koja proizvodi lokalno pivo.

Ostrvlje je ipak nešto više od izletišta i skupa muzeja. Ovde živi nekih 900 stanovnika, od koji njih 350 ima tu i stalno zaposlenje tokom cele godine. Suomenlina je poznata kao sedište avangardne kulture. Tu je smešten Nordijski centar umetnosti, mnoge zgrade su preuređene u ateljea i po pristupačnim cenama se izdaju umetnicima, tokom leta održavaju se Kulturni festival prosvećenja Les Lumières, Viapori džez festival, umetnička škola za decu i regata, a posebno je posećeno letnje pozorište na ostrvu.

Ispod vode je 1982. godine izgrađen tunel za dovod vode, grejanje i elektro instalacije. Kasnije, tunel je preuredjen tako da služi i za eventualni hitan promet ljudi ili robe.

Ostrvo se lakom šetnjom može obići za dva sata, ali je za puno uživanje u ovom dragulju preporučljivo ostati barem pola dana.

A tvrđava?

Današnjica nije baš tako laka za stare tvrđave. Kao nekakve starice, jedva se bore sa modernim vremenima. Stoje jadne tako na mestima na kojima su ih vekovima ranije postavili, sve sa svojim debelim zidovima, kanalima, lagumima, kanalima, podzemnim prolazima, jalovim topovima, trošnim barakama, zatrpane naslagama zemlje i trave koje su ih pokrile i razjedaju im tkivo.

Finci su, međutim, rešili da svoj zamak očuvaju u najboljem mogućem obliku. Odmah po odlasku vojske počeli su projekti obnove. Napravljen je četrdesetogodišnji (!) plan obnove. Preko 400 projekata je već privedeno kraju, što je više od 50% plana. U protreklih 30 godine preko 100 miliona evra uloženo je u restauraciju. Sredstva se obezbedjuju iz državnog budžeta i od prihoda koji se ostvare na ostrvima.

Kao priznanje za obimnost, brižljivo planiranje i uspešno izvršenje projekta, Suomenlini je 1999. godine dodeljena nagrada Europa Nostra.

Suomenlina5.jpg

Napomena: Kako mi se pokvario foto aparat, slike sam preuzeo sa Neta

AtačmentiKomentari (49)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

edi-va edi-va 09:49 30.09.2009

Čula sam

da su Finci fini, je li to ima veze s istinom ili ne?


P.S.: EvE me ne šuškam više
Milutin Milošević Milutin Milošević 10:08 30.09.2009

Re: Čula sam

E, mnogo su fini ljudi. Vrlo mirni i povučeni. Danci, koji se redovno šalje sa njima, kažu da se Finac otkravi kad u razgovoru prestane da gleda u vrhove svojih cipela i počne da gleda u vrhove vaših cipela. Opušteni su, smireni, zanju za red, imaju vrlo specifičan smisao za humor. Sa druge strane, često su preorganizovani. Par sekundi kašnjenja i već počinju da prigovaraju.

Čuven je i komentar mog prijatelja Jupoa. Kaže: mi u Finskoj imamo kratke pauze izmedju sesija. Izađemo napolje, pa kako je vrlo hladno vratimo se unutra i nastavimo da radimo.
edi-va edi-va 11:37 30.09.2009

Re: Čula sam

E, mnogo su fini ljudi.

A Finkinje?
Milutin Milošević Milutin Milošević 11:54 30.09.2009

Re: Čula sam

Khm, khm, ti baš hoćeš da me razvedeš?

Ako izostavim neke specifične odrednice o posebnim kvalitetama finskih gospodjica, mogu da kažem da i nisu neke ribe. Šta više, često se teško može razlikovati da li je neko muško ili žensko. U saunama, to se prepoznaje po onome šta neko nema a ne šta ima. Finkinje su jake žene, svakakao mentalno ali najveći deo i fizički. No, ta jednostavnost života FInske je ono što ih krasi. Nema mnogo kukumavčenja, pregovaranja, dodvoravanja, ubedjivanja, obećavanja. Hoćeš - nećeš.

Mislim, ako me razumeš. Pričali mi ljudi
edi-va edi-va 12:15 30.09.2009

Re: Čula sam

Nema mnogo kukumavčenja, pregovaranja, dodvoravanja, ubedjivanja, obećavanja. Hoćeš - nećeš.


Sjajno!

Znači ne tvrdi se pazar, i taj rad, što je čisto gubljenje dragocenog vremena
Milutin Milošević Milutin Milošević 13:37 30.09.2009

Re: Čula sam

Znači ne tvrdi se pazar, i taj rad, što je čisto gubljenje dragocenog vremena

Tačno tako.
Nego, da nastavimo mi ovaj razgovor na PP
elizabetha elizabetha 12:39 30.09.2009

Jedna Finkinja...

Imam tetku koja je više od trideset godina u nemačkoj pa mi je ispričala ovo:
Kada bi izvela decu na igralište najčešće bi se družila sa jednom Finkinjom...
Sedele bi na klupi i držale na oku svoje 'piliće'...
I tako ,negde u februaru,sede one na klupi a Finkinja izuje cipele, zavrne nogavice ,skine kratke čarape ; gore ( skinuvši jaknu ) se raskopča i rukave povuče skoro do ramena....tetka je pita koji joj je đavo, pa napolju je hladno a ova joj odgovori.
-Hladno ? Ima 12 stepeni , pa to je kao početak leta kod nas...
Milutin Milošević Milutin Milošević 13:40 30.09.2009

Re: Jedna Finkinja...

Kažem ti ja: kolima prelaze preko zaleđenog mora. I to na južnoj obali. Mogu da zamislim kako je u polarnom krugu
tea11 tea11 15:16 30.09.2009

....

Moja drugarica zivi u Finskoj, kaze mi da joj je tamo veoma dosadno, skoro da i nema druzenja, Finci uglavnom povuceni u nekom svom svetu........
Milutin Milošević Milutin Milošević 15:28 30.09.2009

Re: ....

Osim u subotu uveče kada se sjate u centru i iznapijaju
Blade Runner Blade Runner 16:17 30.09.2009

Re: ....

Osim u subotu uveče kada se sjate u centru i iznapijaju

Ili naprave vodka turu u Rusiju. Reče mi prijatelj da Finci piju ko Rusi.
Milutine sve si bolji u putopisima
tea11 tea11 16:48 30.09.2009

Re: ....

E tad mora da je zanimljivo!
Svaka cast za putopise, putovala ja na Vasem blogu svuda po svetu.
pnbb pnbb 16:54 30.09.2009

Re: ....

Ili naprave vodka turu u Rusiju

bolje reci DO rusije... isponapijaju se vec na brodu, pa ih i ne iznose napolje
Milutin Milošević Milutin Milošević 17:10 30.09.2009

Re: ....

Već sam napisao na nekom od ranijih blogova: U FInskoj sam, tokom svoje prve posete pre 17 godina, vide ženu u kasnim šezdesetim, vrlo pristojno obučenu, kako leži mrtva pijana i drži se za šipku znaka autobuske stanice
mariopan mariopan 17:33 30.09.2009

Re: ....

Uživala sam u putopisu.

Letos sam bazala jednom starom tvrđavom-gradom ( stari Korintos) i stvarno ih je vreme išibalo, stoje tužne i napuštene a horde turista se veru njihovim zidinama i čude se šta je nekome trebalo da toliko kamenje naslaže na jednom mestu?

Milutine

Milutin Milošević Milutin Milošević 18:39 30.09.2009

Re: ....

Mariopan
g.radicevic g.radicevic 22:37 30.09.2009

Re: ....

bolje reci DO rusije... isponapijaju se vec na brodu, pa ih i ne iznose napolje

a da vidish tek kako izgleda povratak
u Finsku nedeljom popodne
utovaraju ih u trajekt ko drva
"ukrucene" od alkohola
pchelica pchelica 18:03 30.09.2009

Divno!

Hvala!
Uzivala sam citajuci putopis.

Moj profesor istorije iz Irana je govorio, kada je odlazio u posjetu prijatelju u Helsinki, "Divna zemlja, divni ljudi, ali ja sam htio da se ubijem od dosade! Glavna vijest u novinama je uspjesna akcija skidanja macke sa drveta."

Eh, mozemo da im zavidimo.
Milutin Milošević Milutin Milošević 18:42 30.09.2009

Re: Divno!

Eh, mozemo da im zavidimo.

Ima onaj moj raniji tekst o sporosti. Kao da me tera da odem tamo u peMzionerske dane. Samo da su kojih 2000 kilometara južnije
miloradkakmar miloradkakmar 18:14 30.09.2009

Stvarnost

Ispod vode je 1982. godine izgrađen tunel za dovod vode, grejanje i elektro instalacije. Kasnije, tunel je preuredjen tako da služi i za eventualni hitan promet ljudi ili robe

Zamisli , o tome nije pisala štampa, zvrjao radio i TV .
Mi imamo nameru da za koju godinu izgradimo kilometar auto-puta i već slavimo, kao da je posao urađen.?!
Zar , je tolika razlika u shvatanju stvarnosti.

PS Gazda, da li možeš da mi pronađeš jednu Norvežanku, zove se Turil i tu je negde oko 5o.
Milutin Milošević Milutin Milošević 18:43 30.09.2009

Re: Stvarnost

E, baš preključe pitaja jedna plava, visoka, dobro držeća za tebe. Kaže, niste se videli već tri godine.

A jel čita ovo tvoja gospoDŽa?
miloradkakmar miloradkakmar 21:37 30.09.2009

Re: Stvarnost

Milutin Milošević
E, baš preključe pitaja jedna plava, visoka, dobro držeća za tebe. Kaže, niste se videli već tri godine.

A jel čita ovo tvoja gospoDŽa?

Koliko sam joj pričao o Turil i ona bi volela već jednom da je upozna.
Milutin Milošević Milutin Milošević 22:35 30.09.2009

Re: Stvarnost

i ona bi volela već jednom da je upozna

I tata bi, sine
ecce-florian ecce-florian 18:21 30.09.2009

Lepo te je čitati gazda

ne provociraj
Usput, Finci su veliki zaljubljenici mora i pogotovo jedrenja, pa je u kanalima i prolazima oko ostrva uglavnom živo kao na autoputu.

Na jednom od ostrva, tokom Olimpijskih igara održanih 1952. godine, bila je baza za takmičenje u jedriličarstvu.


7.- 14.08.2009.
Evropsko prvenstvo za klasu laser 4.7, Helsinki
Reprezentacija Srbije u sastavu Jana, Nikola i Matija je ucestvovala na Evropskom prvenstvu za klasu laser 4.7 u Helsinkiju u Finskoj. 148 decaka i 82 devojcice su po plejadi vetrova ( od najslabijeg do najaceg, zbog kojih trka nije ni bilo puno ) bili svoje pocetnicke bitke u klasi Laser 4.7. Organizacija je bila savrsena, sve je funkcionisalo do najmanjih detalja. Regatno polje je bilo udaljeno 35 minuta voznje camcem od obale.Suocili su se sa cudima Baltika, talasima, jakim vetrom i potpunim nestankom istog.Okruzeni drugarima iz mnostva zemalja, nasi takmicari su dali sve od sebe i zavrsili sve trke, zadovoljni rezultatom.


Opširnije i više fotki ovde
Milutin Milošević Milutin Milošević 18:54 30.09.2009

Re: Lepo te je čitati gazda

Cvele,

Hteo sam ja da napišem i kako smo jedrili jedan dan, ali rekoh bolje da te ne džaram. Inače, moji skauti iy Turkua su imali takmičarsku regatu prošlog vikenda. Krenuli su negde oko 1 posle ponoći i najveći deo noći se borili sa nedostatkom vetra a onda najveći deo dana sa promenljivim vetrovima.(ovo ja vozim brod, prošlog petka)
ecce-florian ecce-florian 19:18 30.09.2009

Re: Lepo te je čitati gazda

Inače, moji skauti iy Turkua su imali takmičarsku regatu prošlog vikenda. Krenuli su negde oko 1 posle ponoći i najveći deo noći se borili sa nedostatkom vetra a onda najveći deo dana sa promenljivim vetrovima

Oćemo u vodene skaute. Šalji pristupnice.
(ovo ja vozim brod, prošlog petka)

I šta sad da ti kažem?
mariopan mariopan 20:07 30.09.2009

Re: Lepo te je čitati gazda

(ovo ja vozim brod, prošlog petka)

Ma ja se pitam čime držiš kormilo ako su ti obe ruke zauzete?
ecce-florian ecce-florian 22:03 30.09.2009

Re: Lepo te je čitati gazda

A da staviš naočari
Milutin Milošević Milutin Milošević 22:37 30.09.2009

Re: Lepo te je čitati gazda

Ma ja se pitam čime držiš kormilo ako su ti obe ruke zauzete

Stomakom, bre.

(khm, khm, zapazi izbočinu)
mariopan mariopan 09:23 01.10.2009

Re: Lepo te je čitati gazda

Milutin Milošević
Ma ja se pitam čime držiš kormilo ako su ti obe ruke zauzete

Stomakom, bre.

(khm, khm, zapazi izbočinu)

A to je stomak? E, dobro, onda ništa.
niccolo niccolo 18:54 30.09.2009

He

A jaš nešto razmišljam u avionu vraćajući se iz Barselone gde bih mogao sledeće da putujem i baš mi nešto pao na pamet sever i baš pomislih na Finsku...Kakve su im cene smeštaja?
Milutin Milošević Milutin Milošević 22:42 30.09.2009

Re: He

Sve je skupo. A i malo si zakasnio - sad će mrak i hladno. najbolje je ići od sredine maja do sredine septembra. Septembar na Laplandu, iznad polarnog kruga je fantastičan. Kažu da je neverovatan vatromet boja.

Sada treba ići najsevernije u Češku, Slovačku, možda Poljsku.

Kad se odlučiš, javi se za savet i da cimnem moje prijateljske veze ponegde
niccolo niccolo 13:38 01.10.2009

Re: He

Nisam ni mislio da idem sad igde, malo "odmora" za zimu, pa tamo od proleća...Ako i kad se odlučim čujemo se...
Biljana 77 Biljana 77 18:01 01.10.2009

Re: He

vraćajući se iz Barselone
A ja se baš pitala gde si ti? Barselona, lepo.. južno.. toplo..
niccolo niccolo 19:02 02.10.2009

Re: He

A ja se baš pitala gde si ti

Aha, bio malo van države, a malo se i odmarao od bloga (a i blog od mene )
g.radicevic g.radicevic 22:52 30.09.2009

Fini ti finci

mater im maDZarsku...
(100% lala)
mirelarado mirelarado 23:46 30.09.2009

:)

Изванредан текст, Милутине. Финска делује као обећана земља, само да није тако хладно. Последња Тула, бррр.
nimulid nimulid 00:09 01.10.2009

Pitanje

Jel mogu ja nekako da emigriram tamo?
zzz zzz 00:52 01.10.2009

bio - video - rado bih ponovio

Hvala na podsećanju. Bio sam prošle godine u Finskoj i obišao je celu: od Helsinkija preko Rovanijemija (o zvaničnog sedišta Deda Mraza) do Inarija (i dalje ka Nordkapu u Norveškoj) i nazad cik-cak. Zaista divna zemlja i ljubazni ljudi ali prilično distancirani. Meni je bio problem kad razgovor zamre da bi mi oni rekli kako je sasvim normalno da oni tako svi sede i ćute po par minuta ("Oh pa to je tako finski!"), nema nikakvog grljenja ili daleko bilo ljubljenja pri dolasku/odlasku ("To tako nije finski!").
Helsinki je predivan (i Suomenlina naravno) a naročito petak i subota uveče/noću kad su svi na ulici i potpuno pijani a ni malo agresivni.
Odličan putopis
Kiitos!
Milutin Milošević Milutin Milošević 16:32 02.10.2009

Re: bio - video - rado bih ponovio

Kiitos!

gorstak92 gorstak92 10:15 01.10.2009

Opet sjajan tekst

Sad si nas navikao na super tekstove i sam si kriv.

Gde bre nalaziš te ,,interesantne" zemlje?
Prošli tekst o Litvaniji, sad ovi Finci
I ono što me zaista brine jeste da se na mojoj listi zemalja koje treba posetiti te ,,interesantne" destinacije sad značajno bolje kotiraju.

Milutin Milošević Milutin Milošević 16:33 02.10.2009

Re: Opet sjajan tekst

Prošli tekst o Litvaniji, sad ovi Finci

Neš verovati - evo me opet u Litvaniji
gorstak92 gorstak92 11:11 04.10.2009

Re: Opet sjajan tekst

Milutin Milošević
Prošli tekst o Litvaniji, sad ovi Finci

Neš verovati - evo me opet u Litvaniji


Naravno da ti verujem.


Imam drugaricu koja je skoro bila u USA.
Kaže: ,,kad sam već bila u El Pasu skoknula sam do Las Vegasa"
Pitam se zašto li me podsetila na tebe
Možda što je imala brdo fotografija raznih pustinja?
gorstak92 gorstak92 10:22 01.10.2009

Sloveni

Da li sama reč baltičko more ima u korenu slovensku reč blato? Blatnjavo more?
A jezero Balaton?
Biljana 77 Biljana 77 18:05 01.10.2009

Gledala

davno na kablovskoj nešto o ovome. Pa je prijalo podsećanje u slici i reči. Mada sam ja više za južnije krajeve gde ljudima more i jezera služe za kupanje, a ne da prepreče kolima do komšije. Kako zvuči finski?
Milutin Milošević Milutin Milošević 16:38 02.10.2009

Re: Gledala

Baš sam im govorio o melodiji jezika i rekao imd a mi njihov lični na tok neke ne baš velike i brze reke. Nekako, kad krenu samo kotrljaju, do u bskraj, bez uspona i padova
marco_de.manccini marco_de.manccini 18:51 01.10.2009

ко је икада чуо за покварен апарат?

Napomena: Kako mi se pokvario foto aparat, slike sam preuzeo sa Neta

и ја тако смишљам изговоре кад изгубим апарат на трајекту до русије.
Milutin Milošević Milutin Milošević 16:40 02.10.2009

Re: ко је икада чуо за покварен апарат?

To je, bre, da kupim novi. Već sam pazario
marco_de.manccini marco_de.manccini 19:42 02.10.2009

Re: ко је икада чуо за покварен апарат?

ako izmišljaš da bi dobio novi, to je u redu. šta da radi čovek drugo kad se ne kvare? a ja se zabrinuo da si bio na trajektu. pozdrav.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana