Planeta| Život

Amos

Milutin Milošević RSS / 21.07.2010. u 15:38

Amos1.jpg

Jedan od najemotivnijih trenutaka u mom sad već dugom skautskom veku dogodio se na Svetskoj skautskoj konferenciji, održanoj 1996. godine u Oslu. Bila je to prva svetska konferencija na kojoj smo učestvovali, na kojoj je ozvaničen naš povratak u svetsku skautsku porodicu. No, nismo bili jedini - nekoliko drugih organizacija takodje je zaslužilo prijem. Medju njima je bila i skautska organizacija Palestine, kojoj je dodeljen status akreditovanog člana. Ovu odluku podržala je i Federacija skauta i skautkinja Izraela, što je bilo ključni trenutak u donošenju odluke u prijemu jer se ona može doneti isključivo uz saglasnost zemlje koja je punopravni član UN.

Prilikom rasprave o predlogu za članstvo, za reč se javio Amos Ilani, medjunarodni komesar Federacije skauta i skautkinja Izraela. Njegov govor bio je jasna poruka podrške palestinskoj braći. Mada izgleda formalan, bio je tako emotivan i očito izgovoren sa dubokim ličnim uverenjem. Cela sala je prosto vibrirala od njegovih reči. Aplauz je trajao 10 minuta.

 

***

Amosa sam ponovo video ove nedelje, četrnaest godina kasnije, na Evropskoj skautskoj konferenciji. Obradovalo me je što ga vidim u zdravlju i punog energije. Podsetio sam ga na taj trenutak i rekao mu da ga često pominjem. Ispostavilo se da ima kod sebe taj govor, tako da sam ga uzeo i preveo. Evo teksta.

Braćo i sestre skauti,

Federacija skauta i skautkinja Izraela sa zadovoljstvom potvrdjuje svoju podršku kandidaturi Skauta Palestinue za prijem u Svetsku skautsku organizaciju.

Ovlašćen sam da prenesem najbolje želje svih 6 organizacija koje čine našu Federaciju:

- Jevrejski skauti

- Muslimanski skautki

- Arapsku školski skauti

- Druski skauti

- Katolički skauti

- Grčko-pravoslavni skauti

Federacija skauta i skautkinja već decenijama sprovodi skautske aktivnosti poštujući dostojanstvo drugih i integritet sveta prirode.

Za Izrael je važno da skautski pokret deluje izvan bilo kod političkog okvira. To je skautstvu omogućilo da izgradi osnovu na kojoj su rasle generacije naše dece, uz skautske tradicije koje su ih osnaživale u burnim vremenima.

Zbog toga mi, skauti Izraela, dajemo svoju punu podršku inicijativu da Svetska skautska konferencija prizna Palestinske skaute. Ubedjeni smo da će skauti Palestine uspeti da razviju svoju organizaciju u skladu sa tradicionalnim skautskim duhom prijateljstva i saradnje i očekujemo da ćemo uspostaviti i razvijati bliske veze izmedju skauta Izraela i Palestine.

Mi smo susedi u regionu čiji poseban svet prirode i životna sredina zaslužuju poštovanje i zaštitu i pružaju izuzetno zadovoljstvo. U ovome svi moramo da učestvujemo.

Verujemo da ćemo razvijati i saradnju sa susetnim Arapskim zemljama, jer zajednička nada za svetlu i stvaralačku budućnost zavisi od karaktera i sveukupnih vrednosti naše omladine.

Srećni smo što smo od samog početka podržavali predlog da se prihvati molba za prijem skauta Palestine koji rade u novouspostavljenoj oblasti pod kontrolom Palestinske Vlasti i još jednom im izražavamo naše najbolje želje.

 

***

Vesti iz Izraela i Palestine nisu sjajne već godinama. Zanimalo me je kako skauti rade u tako kompleksnoj i komplikovanoj situaciji. Na moju sreću, odgovor je bio sasvim jednostavan i jedini moguć. Izraelci su predstavili svoj program rada sa mladim vodjama.

Federacija skauta i skautkinja Izraela je i dalje krovna organizacija koja organizuje aktivnosti za mlade Izraela svih naroda i veroispovesti. To je jedinstveni primer velike organizacije (70.000 članova) u kojoj Jevreji i Muslimani rade zajedno, bez obzira na političke probleme koji prate zemlju.

Već pet godina, Federacija organizuje kurs za mlade uzrasta 16 do 18 godina - mlade vodje ili oni koji bi to trebalo da postanu. Kako sa 18 godina svi oni odlaze u vojsku, ovo je najbolja prilika da im se da specifično obrazovanje, po mogućstvu već u 16.toj godini tako da mogu da još dve godine stečeno znanje primenje u radu sa svojim vršnjacima. Kroz dosadašnjih 6 kurseva prošlo je 350 učesnika iz svh organizacija, sa kojima je radilo 50 članova tima, takodje iz svih organizacija. Kurs traje 5 dana i organizuje se u skautskom centru u neposrednoj blizini Nazareta. Svi govore hibru, pa je ovo radni jezik.

Jedan od najvažnijih ciljeva, i najveći uspeh kursa, je zajednički rad i život mladih svih vera i nacionalnosti Izrela. Ta prijateljstva ostaju zauvek. Poruke koje mladi ponesu kući su:

- Nismo sami

- Ima dovoljno prostora za sve

- Promovišemo uzajamno poštovanje i keogzistenciju

 

Atačmenti



Komentari (19)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Biljana 77 Biljana 77 16:02 21.07.2010

Večna asocijacija



Sjajan ti je taj Amos. Samo ga je malo...
Milutin Milošević Milutin Milošević 16:38 21.07.2010

Re: Večna asocijacija

Samo ga je malo...

To je jedinstveni primer velike organizacije (70.000 članova) u kojoj Jevreji i Muslimani rade zajedno, bez obzira na političke probleme koji prate zemlju.
Biljana 77 Biljana 77 09:14 22.07.2010

Re: Večna asocijacija

To je jedinstveni primer velike organizacije (70.000 članova) u kojoj Jevreji i Muslimani rade zajedno, bez obzira na političke probleme koji prate zemlju.

Malo je u odnosu na broj ekstrema, a posebno na broj onih koje prosto ne zanima.
Milutin Milošević Milutin Milošević 14:49 22.07.2010

Re: Večna asocijacija

Nažalost, Biljana, tako je. Što ne znači da treba da se predajemo!
Oljacat Oljacat 16:58 21.07.2010

Skauti - izviđači?

Samo mi malo pojasni, to su u stvari izviđači? Ima li nade da se kod nas u Srbiji izviđači osnaže i da se u svakoj školi pokrenu ? Volela bih zaista da kao neko ko nije upoznat sa ovom tematikom dobijem neko objašnjenje. Hvala unapred.
Svuda ima dobrih ljudi, što očigledno pokazuje Amos.
Milutin Milošević Milutin Milošević 17:15 21.07.2010

Re: Skauti - izviđači?

Izvidjač je naš naziv za skauta. Ista organizacija, kao i širom sveta. Jedan od osnivača Svetskog skautskog pokreta.

Da ne kukam previše: ima nas negde oko 6.000 u Srbiji, što odgovara društvenoj podršci (široko gledano) koju imamo.

Za više podataka, najbolje je da posetite sajt Saveza izvidjača Srbije.

Jukie Jukie 14:51 22.07.2010

Re: Skauti - izviđači?

Milutin Milošević
Za više podataka, najbolje je da posetite sajt Saveza izvidjača Srbije.

Da ne pokušavam da tražim na sajtu, ali interesuje me da li postoji neki izviđački program za decu koja su "trapava i nesamostalna" (tj. neki oblici specijalnih potreba) kao ja kad sam bio mali. Sa jedne strane mi je jako krivo što nigde nikada nisam obučen za sve te veštine koje izviđači imaju (a za koje sam čuo od pačića Raje, Gaje i Vlaje) tipa vezanje čvorova, deljanje stvari, praćenje tragova, prva pomoć, ishrana u prirodi itd. a sa druge strane mi je jasno da bi bilo neodgovorno poslati me bilo gde sa nepoznatim ljudima i očekivati da budem samostalan u šumi kad mi ni u kući nisu davali da koristim aparate da nešto ne slomim.
Milutin Milošević Milutin Milošević 15:19 22.07.2010

Re: Skauti - izviđači?

Pa, nismo mi svi Indijana Džonsovi. U stvari, sve dosta zavisi od lokalne jedinice. Ponegde forsiraju više prirodu i malo izazovnije programe, dok (možda u većini slučajeva) jedinice rade u prostorijama u gradu (program učenja korisnih veština kroz igru, plus mnoge druge stvari vezane za odrastanje), dok se u prirodu ide jednom mesečno + godišnji kamp i zimovanje. U svakom slučaju, trudimo se da se poštuje sigurnost i zdravlje dece i ne izlažemo ih rizičnim programima
sesili sesili 20:19 21.07.2010

Internet

mi puče danas, dok sam pisala komentar! Nisam bila tada pametnija, ali prvi utisak bude najsnažniji. Ali, divno je što postoje Amosi. Susedne države su prirodno upućene jedna ka drugoj. Nažalost, često dođe do sukoba, ali dobri ljudi i pametne glave to reše. Da je više Amosa.
Milutin Milošević Milutin Milošević 22:41 21.07.2010

Re: Internet

Sesili, imamo mi i unas nekoliko sličnih. Na sreću
tea11 tea11 22:18 21.07.2010

.......

kada bi se vise postovale ove tri poruke sve bi bilo lepse.........
Milutin Milošević Milutin Milošević 22:45 21.07.2010

Re: .......

Boban Tomić Boban Tomić 22:19 21.07.2010

Uvodjenje u drugi život ...

Šile tekst ti je odličan i u pravom trenutku. Treba nas češće podsećati na čestite i nadljudske napore da se ostane normalan u moru pakla i nepravdi širom sveta. Nisam znao za ovaj slučaj ali je školski primer kako skautski (izviđački) pokret treba držati podalje od političkih voda.
U Srbiji smo uspeli da očuvamo i modernizujemo izviđački pokret i da njegovo prisustvo u svetskoj skautskoj porodici WOSM (zahvaljujući uglavnom Šiletu) maksimiziramo. Međutim, mislim da nam na razumevanju i prihvatanju Amosovih ideja na ovim prostorima predstoji dug i težak period. Ipak nadamo se najboljem!
Milutin Milošević Milutin Milošević 22:34 21.07.2010

Re: Uvodjenje u drugi život ...

Ej, Bobane, drago mi je da te vidim. Pozdrav. I, zasigurno, nastavljamo...
miloradkakmar miloradkakmar 00:00 22.07.2010

Amos

Vidi se da je čovek na pravom mestu.
Svaka čast.

- Nismo sami

- Ima dovoljno prostora za sve

- Promovišemo uzajamno poštovanje i keogzistenciju
eyes eyes 18:07 22.07.2010

Gde su naši Amosi

Koliko vidim i nije bio samo govor u pitanju, već se to sprovodilo i na delu. I ja sam nekada bio izviđač. Tekst vraća stare uspomene o slozi i bratstvu. Gde su bili naši Amosi. Da li ih je uopšte i bilo? Gde su oni sada?
Milutin Milošević Milutin Milošević 18:38 22.07.2010

Re: Gde su naši Amosi

Naš Amos na Kosovu se, recimo, zove Soda, i sasvim dobro održava veze sa svojim drugovima izvidjačima iz Prizrena.

A ima ih još, veruj mi. Recimo u ovom blogu ili u ovom.
eyes eyes 19:42 22.07.2010

Re: Gde su naši Amosi

Svka čast herojima u pomenutim blogovima.

Ipak, kad kažem "naši Amosi" mislim na odgovorne rukovodioce raznih udruženja i institucija kojih se politika ne tiče, a oni slepo prate politiku i ona im je glavni rukovodilac kada odlučuju. Na primer, da su Izraelski skauti pratili politiku Izraela, ovakav bi gest izostao.

Bas me interesuje da li bi srpski skauti pratili model Amosa na sastanku Federacije gde se pojave skauti, recimo, Kosova.
Milutin Milošević Milutin Milošević 21:01 22.07.2010

Re: Gde su naši Amosi

Srpski skauti su se još 2001. godine saglasili da Svetska skautska organizacija može da pomaže razvoj izvidjačkih jedinica na Kosovu, bez obzira što nisu članovi naše organizacije koja je još uvek formalno jedini punopravni član. Mogli su da to ne dozvole, ali su pokazali otvorenost. Bilo je i nekoliko sastanaka svih koji rade na Kosovu, kao i par zajedničkih akcija

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana