Društvo| Ljubav| Ljudska prava| Moj grad| Politika

Parada 2011 (još 10): Oponenti

Goran Miletic RSS / 22.09.2011. u 02:39
NORMALNO
NORMALNO
Nema ničeg lepšeg nego kada dan počne sastankom sa nekim za koga pomisliš da se verovatno nećete složiti u mnogim stvarima, a desi se upravo suprotno. U takvoj atmosferi, moguće je i bez imalo strasti razgovarati ne samo o tome kakvi su država i društvo naspram LGBT zajednice, već i o onima koji otvoreno ne žele Paradu (uključujući i one koji pozivaju na njeno sprečavanje).
 
Dok smo razgovarali, palo mi je napamet koliko je jednostavno u Švedskoj misliti veoma različito o bilo kojoj temi, a istovremeno o njoj voditi dijalog. Međutim, tamo nikom i ne pada napamet da koristi nasilje ili govor mržnje (sistem je veoma brz i efikasan u ovakvim sluačajevima), a sa druge strane - osnovna ljudska prava niko ne dovodi u pitanje. Zbog toga je tamo svaki dijalog poželjan i niko i ne očekuje da svi akteri imaju isto ili slično mišljenje. Za razliku od od Švedske, u Srbiji različita mišljenja u najmanju ruku podrazumevaju govor mržnje, a za nasiljem se i dalje veoma lako poseže kao metodom eliminisanja nečega što ti se ne sviđa, a kao rezultat svakog dijaloga se očekuje - konsenzus. Zar nije tako u porodici, u školi, u komšiluku, na utakmici ? Parada ponosa je samo logičan nastavak svega toga.

Mnogima se nije svidela moja izjava da organizacija/partija kao što je „Dveri" postoji svuda, pa je logično da je ima i u Srbiji. Međutim, opet se vraćamo na osnovni zahtev da oni moraju odbraciti nasilje i govor mržnje, što bi trebalo da je u skladu sa osnovnim (hrišćanskim) vrednostima za koje se zalažu. Međutim, iako predstavnici „Dveri" ponavljaju da su uvek bili i ostali protivnici upotrebe nasilja, oni istovremeno pozivaju političke partije da spreče Paradu i krenu u „borbu protiv režima". Kao što znamo, ovo „borba" se može tumačiti na mnogo načina. Slično je i sa rečnikom koji koriste, ali o tome se moraju izjasniti državni organi, pre svega Poverenica za zaštitu ravnopravnosti građana.Ukoliko su ova dva preduslova ispunjena, mislim da sučeljavanje stavova sa njima može samo biti od koristi čitavom društvu.

Sa druge strane, „Obraz" i „SNP 1389" čak i u veoma malo izjava nedvosmisleno poručuju da će koristiti nasilje i tu pojašnjenja o tome šta znači „ČEKAMO VAS" nisu ništa drugo nego uvreda za zdrav razum svih građana Srbije. Ova ekipa koja je u sadejstvu sa profesionalnim huliganima (kojima je uvek cilj da se biju sa policijom) ne smeju biti neko ko će odlučivati kada i ko sme na ulicu, a ko ne. Njihov program bi se mogao sažeti u sledeću poruku: „dođite da prebijemo pedere i tako će svi problemi u Srbiji nestati". Kada svima budu dosadili sa pričom o LGBT populaciji, naćiće novu grupu koju će mrzeti i napadati - biće to imigranti koji će početi da dolaze u Srbiju u većem broju. U toj bliskoj budućnosti, okriviće njih za sve, jer će građani shvatiti da Parada nikog ne ugrožava. Sa ovakvim grupama, teško da je moguć bilo kakav dijalog.

 

Na kraju, tu su i državni organi. Ono što retko ko u Srbiji shvata je da lični stavovi ne smeju da utiču na sprovođenje Ustava i zakona. Institucije nisu bilo koja od pomenutih organizacija pa da mogu da kalkulišu koga vole i žele na ulici, a koga ne. Država mora biti jaka, ali upravo takva ona mora osigurati svakom sigurnost, pa i u slučaju Parade. Jačina države se ne sme iskazivati traženjem ogromnog broja nepotrebnih dokumenata na šalteru (uključujući i izvod-ne-stariji-od-šest-meseci), već upravo sposobnošću da se spreče pretnje i/ili pripreme nasilja. To nije teško, potrebna je samo dobra (politička) volja.

 

Prajd ? NORMALNO. Nasilje ? NENORMALNO.

Atačmenti



Komentari (24)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Goran Vučković Goran Vučković 07:14 22.09.2011

Misterija

Bio si u Švedskoj, na sastanku sa predstavnikom Dveri?
ulicno_pojacanje ulicno_pojacanje 10:08 22.09.2011

Re: Misterija

Dogovarao sa njima oko honorara u vezi izrade elaborata, studije izvodljivosti kao i par visokostručnih tumačenja izgovorenih reči "ČEKAMO VAS" i da publikuju u domaćoj štampi. Elektronsko izdanje ide u blog :)
kukusigameni kukusigameni 07:15 22.09.2011

...

maca22 maca22 07:31 22.09.2011

Re: ...

predatortz predatortz 07:38 22.09.2011

Ladno, ali je standard

Dok smo razgovarali, palo mi je napamet koliko je jednostavno u Švedskoj misliti veoma različito o bilo kojoj temi, a istovremeno o njoj voditi dijalog. Međutim, tamo nikom i ne pada napamet da koristi nasilje ili govor mržnje (sistem je veoma brz i efikasan u ovakvim sluačajevima),


Ali, već u Norveškoj...
loader loader 09:11 22.09.2011

Re: Ladno, ali je standard

Ma, ništa bez Afrike.
Nije standard, al je toplo

dule79 dule79 09:07 22.09.2011

super tekst

...ali imam samo jednu zamerku

Ova ekipa koja je u sadejstvu sa profesionalnim huliganima (kojima je uvek cilj da se biju sa policijom)


Huliganima nije uvek cilj da se biju sa policijom, njihovi ciljevi su slucaj za sebe (u glavnom psihijatrijski slucaj za sebe), a tuca sa policijom im dodje cisto kao propratna poslastica za adrenalin rush
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 09:28 22.09.2011

M'zim

Mrzim "govor mržnje"!



Kada se "govor mržnje" i "nasilje" nađu zajedno u tekstu, koncepcija obično izgleda kao u tekstu. Međutim... Ako je zadatak suzbijanje nasilja, ono što se kao "govor mržnje" uočava, putokaz je. Dakle, umesto da se "obaraju putokazi", trebalo bi ih slediti, ka suzbijanju nasilja. Sužavanje govora, bilo sa gm, ili pc, predstavlja nasilje, amputaciju, potiskivanje u ilegalu, i ignorisanje realnosti.

Sloboda govora je ili potpuna, ili ne postoji.
loader loader 09:40 22.09.2011

Re: M'zim




alexlambros alexlambros 10:43 22.09.2011

hriscanske vrednosti

Međutim, opet se vraćamo na osnovni zahtev da oni moraju odbraciti nasilje i govor mržnje, što bi trebalo da je u skladu sa osnovnim (hrišćanskim) vrednostima za koje se zalažu.


nema potrebe za pohranjivanjem ovih fantazama o bogougodnim hriscanima. Dveri JESU pravi predstavnici hriscanskih vrednosti, medju kojima je volja za proganjanjem drugih najhriscanskija.
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 11:40 22.09.2011

Re: hriscanske vrednosti

alexlambros
Međutim, opet se vraćamo na osnovni zahtev da oni moraju odbraciti nasilje i govor mržnje, što bi trebalo da je u skladu sa osnovnim (hrišćanskim) vrednostima za koje se zalažu.nema potrebe za pohranjivanjem ovih fantazama o bogougodnim hriscanima. Dveri JESU pravi predstavnici hriscanskih vrednosti, medju kojima je volja za proganjanjem drugih najhriscanskija....

...kao što je kod većine velikih drugih vera&religija volja za proganjanjem drugih veoma izražena.
Univerzalne vrednosti, takoreći.
maca22 maca22 12:11 22.09.2011

Re: hriscanske vrednosti

Dole sve religije.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 12:15 22.09.2011

Re: hriscanske vrednosti

alexlambros
Međutim, opet se vraćamo na osnovni zahtev da oni moraju odbraciti nasilje i govor mržnje, što bi trebalo da je u skladu sa osnovnim (hrišćanskim) vrednostima za koje se zalažu.

nema potrebe za pohranjivanjem ovih fantazama o bogougodnim hriscanima. Dveri JESU pravi predstavnici hriscanskih vrednosti, medju kojima je volja za proganjanjem drugih najhriscanskija.

KRALJMAJMUNA
...kao što je kod većine velikih drugih vera&religija volja za proganjanjem drugih veoma izražena.
Univerzalne vrednosti, takoreći.

maca22
Dole sve religije.

A ja mislim da su pederi sledbenici satane.
maca22 maca22 12:25 22.09.2011

Re: hriscanske vrednosti

Srdjo, ucinilo ti se.
alexlambros alexlambros 12:57 22.09.2011

Re: hriscanske vrednosti

A ja mislim da su pederi sledbenici satane.


Satana - Lucifer - Luconosa ..... jesu ....
dakle, donosioci vatre, Prometeji, koji prosvetljuju
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 13:02 22.09.2011

Re: hriscanske vrednosti

alexlambros
A ja mislim da su pederi sledbenici satane.


Satana - Lucifer - Luconosa ..... jesu

Onda, u sklopu nizom ovih komentara:
Dole, pederi!
maca22 maca22 13:18 22.09.2011

Re: hriscanske vrednosti

Ne, nego pederi su avangarda.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 13:43 22.09.2011

Re: hriscanske vrednosti

maca22
Ne, nego pederi su avangarda.

Neki jesu, neki nisu.
Ali su gotovo svi na margini, i pored ulaska u komitete, pa... Ko njih ne sluša, ne čuje ništa.
jedi-knight jedi-knight 13:55 22.09.2011

Re: hriscanske vrednosti

Molim da se umesto reci peder upotrebljava rec homoseksualac, a da peder ostane isljucivo kao sinonim za osobu sumnjivih moralnih verednosti i ponasanja. Malo je nezgodno reci nekom: Pederu, sa zeljom da mu uputimo prekor, a ovaj to shvati kao pohvalu ili licnu afirmaciju.
Homoseksualci su jedno, pederi su drugo molim lepo.
rade.radumilo rade.radumilo 15:27 22.09.2011

Re: hriscanske vrednosti

alexlambros
Dveri JESU pravi predstavnici hriscanskih vrednosti, medju kojima je volja za proganjanjem drugih najhriscanskija.


Predstavnici hrišćanske crkve i institucionalizovanih dogmi, ne predstavnici hrišćanskih vrednosti!
8c_competizione 8c_competizione 12:17 24.09.2011

Re: hriscanske vrednosti

upravo zato i treba religiju govnjivom motkom proterati iz shkola!
mrale54 mrale54 16:49 22.09.2011

Civilizacijski pomaci

Gledam ovaj serijal postova o pederima pa se setim Aristotela, koji je onomad, pre 2300 i kusur god. rekao, vaspitavajući malog Acu Velikog - "žene su za rađanje, a mladići za zabavu i uživanje!" .
Valjda je matori nešto znao?
E, sad, pošto je naš Kaligula dovoljno konja proglasio senat... opa, ministrima, tu mi se javlja i stari Rim!
Da, da, ono (moja verzija) "hleba, piva i cigara!"
Pazi ideja!
Paradu održati na Marakani s' tim da pederi hodaju atletskom stazom.
Sever ograditi rešetkama i u njih strpati huligane (sa plaćenim ulaznicama!)
Ostatak stadiona po promotivnim cenama dati gledaocima.

Jebeš mi sve koprive na livadi ako ne bi namlatili lovu!

PS Ideja zaštićena - autor! <_<
valhalen valhalen 17:05 22.09.2011

Fašistički državni udar

Dobro, hoćemo li da napišemo koju o ovome.

Ovo je fašistički državni udar in progress.

Naravno, nije prvi.





8c_competizione 8c_competizione 12:19 24.09.2011

Re: Fašistički državni udar

pravo mislish, pohvala

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana