Gradjanske inicijative| Ljubav| Ljudska prava| Moj grad| Život

Parada 2011 (još 9): Normalan dan

Goran Miletic RSS / 23.09.2011. u 00:34
!!!
!!!
Kako izgleda normalan tokom pripreme Parade u Srbiji, u trenutku kada je ostalo nešto više od nedelju dana do održavanja ? Teško je setiti se svega što se desilo od jutros u 8h, kada je dan počeo. Tada sam odneo gomilu pisama u poštu i dok mi ljubazna službenica vraća kusur, na fiskalnom računu gledam koliko smo samo samo danas dali za izgradnju Hrama Svetog Save, budući da je uz svaku poslatu pošiljku morate platiti dodatnih 10 dinara.
 
Već na izlazu iz Pošte, prvi jutrošnji „dobronamerni poznanik" kaže da je čuo da će nam zabraniti Prajd, da bi posle par minuta usledio malo manje zabrinuti poziv iz Brisela, u kome mi je rečeno da će sve oko Prajda biti itekako u izveštaju Komisije, uz standardno pitanje zašto još uvek nema Inter-ministarske grupe za Prajd i sl. Zaključujemo da za mnoge odgovore moraju pozvati predstavnike relevatnih ministarstava.
 
Usledio je poziv prve novinarke tog jutra, junakinje jednog od ranijih blogova. Pita me „Da li je tačno da će vas Predsednik Tadić primiti danas popodne ?". Kažem joj da mislim da je Predsednik u Njujorku i da kao novinar ipak mora da čita novine. Posle ovog „osvežavajućeg" razgovora, sledi poziv jedne od međudržavnih organizacija koja šalje veliku monitoring misiju. Zabrinuti su u istoj meri kao i Brisel, ali ne zbog nasilja već zbog pasivnog odnosa države i oklevanja. Objašnjavam im da su policija i gradska uprava u velikoj meri kooperativni u pripremama, ali su oni svejedno „veoma zabrinuti".

Dok me zovu grupe organizacija i građana koje najavljuju grupna pisma podrške Paradi za određene dane i dolazak, na sajtu postavljamo odličnu poruku podrške Mire Furlan, ali i pismo u vezi hapšenja huligana. I jedno i drugo je retko koji medij preneo -valjda je Mira Furlan nebitna osoba, a huligani nebitna skupina građana. Ili je možda nešto drugo u pitanju, ali za razmišljanje o teorijama zavere baš i nema vremena.

Sastanak sa policijom uvek je u proteklom periodu pokazivao da profeisonalci u Srbiji itekako postoje, da su saradnja i dogovori uvek mogući. Iako nije svemoguća, ubeđen sam da policija uvek može da zaštiti građane, uključujući i učesnike Parade. Pričamo o mnogo konkretnih stvari, razgovori su pre svega otvoreni i korektni. Da li su uspešni ? To ćemo znati 2. oktobra.

Posle sastanka sa policijiom sledi porcija gluposti koje slušamo svake godine. Jedna se odnosi na fantomsku LGBT organizaciju koja iznosi neistine, a druga na „Dveri" koje se jedan dan „odriču nasilja", drugi dan se udružuju sa jednim od 9 policijskih sindikata, a trećeg će nam objasniti svoje metode navodnog „gandijevskog" otpora koje planiraju za naredni vikend. Razgovaram sa GSA o njihovom odličnom saopštenju. Ceo tim (organizacioni odbor) koji je već postao kao porodica, insistira da nešto pojedem. Potpuno neočekivano, u sledećem telefonskom pozivu saznajem da mi je preminuo jedan od članova familije. Imam li vremena za tugu ?

Sledi snimanje emisije „DVOUGAO", poslednji brainstorming o sitnim dozvolama koje će biti gotove sutra, detaljima Pride Week-a i Pride Forum-a, razmatranje preostalih detalja za VIP učesnike i ne manje važnih bezbedonosnih detalja za prijatelje iz regiona. U jednom trenutku tempo rada je izgledao kao da organizujemo Eurosong, a ne Prajd na kome če biti oko 1.000 ljudi.

Niko nije primetio da je došlo veče i već polako dogovaramo gde je ko narednog jutra u 9h. Tu su i volonteri, poneki e-mail nepoznatih građana koji nas hrabre ili onih koji bi da prave neki dokumentarni film o Paradi. Radni dan se završava za sve nas oko 23h, ne zato što smo planirali već zato što tako mora.

To je NORMALAN dan u toku priprema Parade ponosa 2011.

AtačmentiKomentari (26)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

loader loader 00:39 23.09.2011

Leva, desna

na fiskalnom računu gledam koliko smo samo danas dali za izgradnju Hrama Svetog Save

Kad dajete,
ne dajte da se sazna. Ima ko će videti.


Mada .. taktički to i nije tako nije loše. Čak, kad bolje razmislim, veoma je prepredeno. Jer... Ovi iz Obraza, Dveri, 1389, Naših i Njihovih - veliki su vernici. Čovekoljupci, pravednici... Ukratko, vera je za njih jedini pokretač. Dakle, sad ste ih razbili s ovim podatkom da ste dali tolike priloge za Hram. Jedva da će imati argumenata protiv vas ubuduće. Na kraju, sa tako defanzivnom nasrtničkom psihologijom, moraće da pokleknu...


Posle vam, kao davaocima priloga za Hram, ostaju samo antifašisti-ateisti , da i njih nadvladate nekom forom
ulicno_pojacanje ulicno_pojacanje 08:54 23.09.2011

Re: Leva, desna

Petokraka, jer partizani nisu verovali u visu silu sem tita, pa bi jedna mala znackica resila problemcic.
kalifumestokalifa kalifumestokalifa 09:31 23.09.2011

Re: Leva, desna

loader
Posle vam, kao davaocima priloga za Hram, ostaju samo antifašisti-ateisti , da i njih nadvladate nekom forom


Čekaj, ja sam antifašista-ateista odakle ti ideja da treba da me nadvladavaju?

ulicno_pojacanje
Petokraka, jer partizani nisu verovali u visu silu sem tita, pa bi jedna mala znackica resila problemcic.


Oh, izgleda da je to neka interna fora. Mislim to sa antifašistima-ateistima.

Čij, pretpostavljam da ovde nema baš previše fašista, i da je, generalno bar, većina anti-fašistički nastrojena. S druge strane, verujem da bog ne postoji, i da i to, kad iskreno govore, misli većina obrazovanih ljudi.

ivana23 ivana23 12:49 23.09.2011

Re: Leva, desna

na fiskalnom računu gledam koliko smo samo danas dali za izgradnju Hrama Svetog Save


Na poštanske pošiljke u Srbiji od 6. juna do 20. avgusta plaćaće se doplatna poštanka marka namenjena izgradnji Spomen-hrama Sveti Sava, objavljeno je u najnovijem "Službenom glasniku". - linkhighshalfbooze highshalfbooze 15:22 23.09.2011

Re: Leva, desna

ivana23
Na poštanske pošiljke u Srbiji od 6. juna do 20. avgusta plaćaće se doplatna poštanka marka namenjena izgradnji Spomen-hrama Sveti Sava, objavljeno je u najnovijem "Službenom glasniku"

Goran Miletic
Teško je setiti se svega što se desilo od jutros u 8h, kada je dan počeo.

Vidiš da je kratkog pamćenja. Teško je setiti se. A nije mnogo ni važno što nije istinito. Lepo mu se uklapa u doktorat.
Goran Miletic
na fiskalnom računu gledam koliko smo samo samo danas dali za izgradnju Hrama Svetog Save, budući da je uz svaku poslatu pošiljku morate platiti dodatnih 10 dinara.

Verovatno ti neće biti teško da skeniraš račun i pokažeš ovde. Tako ćeš zapušiti usta svim zlobnicima.
cyberm cyberm 15:31 23.09.2011

Re: Leva, desna

ivana23

Na poštanske pošiljke u Srbiji od 6. juna do 20. avgusta plaćaće se doplatna poštanka marka namenjena izgradnji Spomen-hrama Sveti Sava, objavljeno je u najnovijem "Službenom glasniku". - link

Nemoj kvariti lepu pricu takvim detaljima kao sto je istinitost.

loader loader 17:57 23.09.2011

Re: Leva, desna

S druge strane, verujem da bog ne postoji, i da i to, kad iskreno govore, misli većina obrazovanih ljudi.

Ima više predstava o bogu. Za koju verziju vi mislite da većina obrazovanih ljudi ne veruje da postoji?
jedi-knight jedi-knight 02:12 23.09.2011

?

To je NORMALAN dan u toku priprema Parade ponosa 2011.

A kad pises blog?
kukusigameni kukusigameni 07:07 23.09.2011

...

vanja.t vanja.t 07:27 23.09.2011

normalno

....
svakog dana u svakom pogledu sve više napredujem
svakog dana u svakom pogledu sve više napredujem
svakog dana u svakom pogledu sve više napredujem
svakog dana u svakom pogledu sve više napredujem
...
normalno : )
sesili sesili 08:08 23.09.2011

Neka oprosti Voja

što ga pominjem, ali njegovo "srk" mi je zanimljivije! A što je TA novinarka neobaveštena???
nestor92 nestor92 08:51 23.09.2011

Na šta...

...treba posebno obratiti pažnju?

pismo u vezi hapšenja huligana


Pismo u vezi sa hapšenjem huligana.

Ova greška polako preko medija postaje pravilo. A ružna je.
lemica lemica 09:42 23.09.2011

?

a sta radite preostalih 354 dana u godini? molimo iscrpan izvestaj kao za ovih desetak.
gedza.73 gedza.73 15:06 23.09.2011

Re: ?

lemilica
a sta radite preostalih 354 dana u godini? molimo iscrpan izvestaj kao za ovih desetak.

Samo ga ti podbunjuj.

'Posle će ti bude žaooo!'
lemica lemica 17:56 23.09.2011

Re: ?

gedza.73
lemilica
a sta radite preostalih 354 dana u godini? molimo iscrpan izvestaj kao za ovih desetak.

Samo ga ti podbunjuj.

'Posle će ti bude žaooo!'mislis,kad postane slaaaavan?
predatortz predatortz 09:54 23.09.2011

?

-valjda je Mira Furlan nebitna osoba, a huligani nebitna skupina građana. Ili je možda nešto drugo u pitanju, ali za razmišljanje o teorijama zavere baš i nema vremena.


A zar su bitni? Po čemu? Mira Furlan je bila osrednja glumica, dakle nije bitna.
Huligane treba marginalizovati. Dajući im medijsku pažnju, daješ im na značaju. Pišući o njima regrutuješ za njih. U pogledu njih, treba ćutati, privoditi, suditi, upućivati na izdržavanje kazne bez ijednog stubca u novinama.
lemica lemica 11:35 23.09.2011

Re: ?

Mira Furlan je jedna u nizu javnih licnosti koja je podrzala paradu i to je lepo. ali nemojmo brkati paradu sa ovim "dnevnikom" ovde. kladim se da ni jedna javna osoba ne bi podrzala ovo nebitno smaranje ovde. kao ni bilo ko drugi iole razuman. huligane ne treba reklamirati,slazem se. ali ih treba najstorzije sankcionisati i TO reklamirati za nauk drugima. sto se tice autora ovog bloga,moje misljenje je da je lik zeljan medijske paznje po svaku cenu,pa i po cenu smaranja. sad neko moze reci da ga ne moramo ni citati i to je istina. ali istina je da imamo pravo i reci da svakodnevno bombardovanje bloga sa odbrojavanjem dana prevazilazi granice svakog ukusa i pristojnosti.
ulicno_pojacanje ulicno_pojacanje 11:51 23.09.2011

Re: ?

Identicno o marginalizaciji parade. Kao u Britaniji, ptorpati sve u kamione provozati ih gradom u 5-6 ulica, odmah iza njih kamioni cistaca i redara da pociste svo djubre koje naprave i kraj! Ni reci na BBC ili drugoj TV. Ako mogu Englezi da se prave Englezi, to je evropska vrednost. Dakle primenimo je. Ili sam negde pogresio??
Takodje su cutali i osudjivali sopstvene huligane, dakle to marginalizovanje jesu primenili na te dve konkretne grupe.
predatortz predatortz 12:39 23.09.2011

Re: ?

Identicno o marginalizaciji parade. Kao u Britaniji, ptorpati sve u kamione provozati ih gradom u 5-6 ulica, odmah iza njih kamioni cistaca i redara da pociste svo djubre koje naprave i kraj! Ni reci na BBC ili drugoj TV. Ako mogu Englezi da se prave Englezi, to je evropska vrednost. Dakle primenimo je. Ili sam negde pogresio??


Nigde. Parada je , po meni, više sredstvo političkog pritiska nego neka ozbiljna borba za prava gej populacije. Da je ozbiljna vodio bi je Ćirilov.

Više puta sam izneo sumnju da oni koji paradiraju i oni koji ih biju dobijaju instrukcije sa istog telefona.

Dakle, na ignore
lemica lemica 14:21 23.09.2011

Re: ?

ulicno_pojacanje
Identicno o marginalizaciji parade. Kao u Britaniji, ptorpati sve u kamione provozati ih gradom u 5-6 ulica, odmah iza njih kamioni cistaca i redara da pociste svo djubre koje naprave i kraj! Ni reci na BBC ili drugoj TV. Ako mogu Englezi da se prave Englezi, to je evropska vrednost. Dakle primenimo je. Ili sam negde pogresio??
Takodje su cutali i osudjivali sopstvene huligane, dakle to marginalizovanje jesu primenili na te dve konkretne grupe.nisi nigde pogresio,samo si prevideo nesto... recimo to da britanija ima zakone koje postuje,tj sprovodi u delo. pa tako kad su rekli nema divljanja na stadionima,divljanje je prestalo. s druge strane,u srbiji kad se kaze da nema divljanja na stadionima,to apsolutno ne znaci nista.
bubamarac bubamarac 11:18 23.09.2011

aauuu

Potpuno neočekivano, u sledećem telefonskom pozivu saznajem da mi je preminuo jedan od članova familije. Imam li vremena za tugu ?

Nesto ruznije od ovoga nisam odavno procitao.
lemica lemica 11:50 23.09.2011

Re: aauuu

bubamarac
Potpuno neočekivano, u sledećem telefonskom pozivu saznajem da mi je preminuo jedan od članova familije. Imam li vremena za tugu ?

Nesto ruznije od ovoga nisam odavno procitao.ja ZAPANJITA!
validni validni 13:59 23.09.2011

Re: aauuu

lemica
bubamarac
Potpuno neočekivano, u sledećem telefonskom pozivu saznajem da mi je preminuo jedan od članova familije. Imam li vremena za tugu ?

Nesto ruznije od ovoga nisam odavno procitao.ja ZAPANJITA!


Nedopustiva su malograđanska skretanja tokom rujanskih gibanja!
gedza.73 gedza.73 14:58 23.09.2011

Re: aauuu

Goran Miletic
Potpuno neočekivano, u sledećem telefonskom pozivu saznajem da mi je preminuo jedan od članova familije. Imam li vremena za tugu ?
Nesto ruznije od ovoga nisam odavno procitao.

A pre toga ide rečenica u istom pasusu
Ceo tim (organizacioni odbor) koji je već postao kao porodica, insistira da nešto pojedem.

I zaključak
To je NORMALAN dan u toku priprema Parade ponosa 2011.

Ko jing i jang su ove tabadžije-kontramitingaši i Goran and Co.

hoochie coochie man hoochie coochie man 19:36 23.09.2011

od jutros?

Teško je setiti se svega što se desilo od jutros


Ja bih se ozbiljno zabrinuo kad bih to primetio kod sebe.
Ti kako hoces.
topcat topcat 12:31 24.09.2011

; )))))))))))))

U jednom trenutku tempo rada je izgledao kao da organizujemo Eurosong, a ne Prajd na kome če biti oko 1.000 ljudi.
Kojih 1000, Miletiću? Ovih od lani?


(klik na slik pa broji. Izbaci novinare, osiguranje, agente i ostale po službenoj dužnosti, including statiste za film...i dojavi tko ti je ostao.)

Za ovu godinu računaj na autobus iz Zagreba. Da, onih istih NGO morona koji su došli provocirati u Split, da ne kažemo da su bili nužni da bude kvorum.

Uživaj u vikendu, produženom, kako vidimo.
Prodaja magle je naporan posao.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana