Astrologija| Budućnost| Društvo| Ekonomija| Život

Copy/Paste Srbija

libkonz RSS / 26.03.2013. u 16:29

Ideju za ovaj tekst dobio sam čitajući tekst Lu Brefora, šefa kancelarije Svetske banke u Srbiji. Naime, ako zanemarimo gađanje ciframa o uštedi. predlog gospodina Brefora je nešto o čemu ozbiljno vredi razmisliti. Ali, nije me menjanje vremenske zone motivisalo za pisanje ovog teksta, već činjenica da je 70% firmi u Srbiji prešlo na radno vreme od 9 do 5.

Sve je počelo 2003. godine kada je Savet ministara Srbije i Crne Gore doneo odluku da svi zaposleni u ministarstvima i službama pod njihovom ingerencijom radno vreme "usklade sa evropskim".  Nepunih 10 godina kasnije "od 9 do 5" je postalo najčešće radno vreme i u Srbiji. Niko nije razmišljao o činjenici da je u Zapadnoj Evropi to radno vreme doneseno zato što je zimi sunce izlazilo (izlazi i dalje) oko 8:30, dok kod nas izlazi u 7.

Ovo je samo jedan od bezbroj primera, od kojih su mnogi mnogo pogubniji, gde se kopiraju zakoni iz EU, a ne vodi se računa o specifičnosti srpskog društva."Rekorderi u evrointegracijama" smo postali jednostavnim prevođenjem evropskih zakona. Poslanici srpskog parlamenta su odavno samo obične mašine za glasanje, a na prste se mogu izbrojati oni koji su svoju platu zaslužili.

Od kopiranja zakona najviše koristi su imali stranački kadrovi, koji su popunili mesta u raznim agencijama koje u EU imaju smisao, dok kod nas ne služe ni za šta drugo sem da Drugovi Članovi dobijaju platu (čast izuzecima!!!).

Način na koji je urađena inkluzija, kao i "primena Bolonje" srozavaju ovu zemlju na još niže grane, a obrazovani ljudi bi trebali da pokrenu ovu državu. "Bolonja" ubija i ovo malo nade da će Srbija jednog dana stati na noge. Ubijanje mozgova srpske dece počinje od prvog razreda. Mala digresija: Krugolina, hvala ti na novim tekstovima o školstvu u Srbiji. 

Sećam se priča kako će srpska privatizacija, onoga dana kada počne, biti najbolja u Evropi jer ćemo da učimo na greškama zemalja u tranziciji, tj. bivših socijalističkih država. Ali ne, privatizacija je rađena po konceptu Svetske banke, po idejama liberalne ekonomije, bez osvrta na "stanje na terenu" i samoupravljanje kao jedinstven koncept upravljanja imovinom i dobili smo ovo što imamo sada: totalni kolaps. Naravno, ne mislim da je to jedini razlog što je privatizacija tako prošla, ali o lopovima ćemo nekom drugom prilikom.

Kada je donošenje zakona u pitanju, naši "Rekorderi u evrointegracijama" su posebno inventivni: zakoni se donose na brzinu, ali se njihova primena odlaže. Tako je, na primer, Zakon o krivičnom postupku donesen 2006. godine, primena se odlagala godinama, a 2010. je povučen jer se pokazao pogrešnim :-)

Ostaje da se vidi da li je nova vlast naučila nešto od grešaka prethodne i da li će se "copy/paste" politika nastaviti ili će poslanike neko konačno naterati da zarade platu.

ps Naravno da bih voleo da Srbija postane uređena država, poput zemalja Zapadne Evrope, ali "copy/paste" politika neće to omogućiti.



Komentari (126)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

zemljanin zemljanin 16:33 26.03.2013

apsolutno tačno

Za državu je važna primena zakona a za političare usvajanje istih ... i reklo bi se da tu nema mnogo mesta za razmimoilaženje ... ali uvek treba uzeti u obzir i slučaj "Srbija"

preporuka

EDIT. Interesanta "najava" dolazi iz EU ... ceo ovaj slučaj sa Kiprom i način rešavanja, sugeriše da se priprema promena u načinu sukobljavanja sa ek. krizom ... čini se da će se nekontrolisano štampanje novca zameniti novim modelom - porezom na štednju ... novac u bankama, na štednji, postaće osnova za dodatne poreze, sa svrhom isterivanja tog novca iz banaka i prisiljavanjem vlasnika da novac potroše ... sigurno je da će deo otići u privredu ali će ogroman procenat završiti na berzama ... što će kratkotrajno dati privid "svetlije budućnosti" a u principu samo napraviti novi balon ...

Posledice ovog presedana sa Kiprom, doći će i do nas ... zahvaljujući našem copy/paste metodu, realno je očekivati da u naredne 2-3 godine svi vlasnici štednih računa u iznosu većem od (recimo) 50.000 evra, počnu da plačaju poreze u progresinim stopama od (recimo) 5% do 40% ... posle toga - verovatno ide potop pa nije ni važno

PS. da dodam da je za očekivati da takve zakone, pod plaštom "humanizma i renesanse" poslednje uvedu baš svetske perjanice ...
G.Cross G.Cross 17:48 26.03.2013

Re: apsolutno tačno


EDIT. Interesanta "najava" dolazi iz EU ... ceo ovaj slučaj sa Kiprom i način rešavanja, sugeriše da se priprema promena u načinu sukobljavanja sa ek. krizom ... čini se da će se nekontrolisano štampanje novca zameniti novim modelom - porezom na štednju ... novac u bankama, na štednji, postaće osnova za dodatne poreze, sa svrhom isterivanja tog novca iz banaka i prisiljavanjem vlasnika da novac potroše ..


Interesantno...mada ne verujem jer...

Na Kirpu su ukrali (bukvalno ukrali) kroz dodatni "porez" u svari eksproprijaciju pare od Putinovih biraca.
U, say, Francuskoj to bi bili francuski biraci i ko god bi doneo ovu odluku mogao bi da kiss goodbye buducnost partije na vlasti.

sa svrhom isterivanja tog novca iz banaka i prisiljavanjem vlasnika da novac potroše ... sigurno je da će deo otići u privredu ali će ogroman procenat završiti na berzama ... što će kratkotrajno dati privid "svetlije budućnosti" a u principu samo napraviti novi balon ...


Ako isteraju porezom pare sa stednje u bankama u, recimo Francuskoj, u uslovima globalne ekonomije nema garancije da ce pare ostati u Francuskoj. Da ne govorimo da je Francuska upravo uvela porez na finansijske transakcije, tako da malo izgleda kao zacarani krug.


Preporuka za Libkonza...Sjajan primer
zemljanin zemljanin 17:58 26.03.2013

Re: apsolutno tačno

G.Cross


"svetske perjanice" će poslednje ući u primenu takvih zakona ... iz svih razloga koje si pobrojao ... ali svi mali koji "nemaju alternativu" biće stavljeni pred svršen čin ... zamisli gde će taj novac otići ?

Po onome što čujem, iako lokalno zatvorene (na samom Kipru), banke su radile u predstavništvima van Kipra, za odabranu klijentelu ... ne vidim da se Rusi nešto potresaju oko toga osim jednog broja ruskih kompanija sa ograničenim ulozima ...

Ovakav model se ne može primeniti na Španiju jer bi EU momentalno pala ali garant će štednja u Sloveniji da promeni mesto ... pitanje je gde plasirati novac posle ovakvih presedana ... nema garancije, pa trezveni vlasnik, hteo ili ne, moraće novac da troši ... nekretnine, posao, berza, svejedno je ali umesto da štancuju novac oni će ga isterati iz banaka sitnih država ... to će sigurno da poboljša statistiku na određeom periodu ... a posle kako bude ...
G.Cross G.Cross 18:04 26.03.2013

Re: apsolutno tačno


"svetske perjanice" će poslednje ući u primenu takvih zakona ... iz svih razloga koje si pobrojao ... ali svi mali koji "nemaju alternativu" biće stavljeni pred svršen čin ... zamisli gde će taj novac otići ?


Sa ovim se potpuno slazem.

Mada ne verujem da ce ovo da postane preovladjavajuci nacin resavanja krize.
Kipar je jedinstven zbog ruskih ulagaca i pranja para tako da ovo vise moze da cilja EU gradjane koji imaju pare na Kirpu i ne placaju porez gde treba da ih vrate kuci.

Videcemo..

zemljanin zemljanin 18:15 26.03.2013

Re: apsolutno tačno

u prilog tome, na press konferenciji su pitali Ben Bernankea, da li je takav (kiparski) scenario moguć u USA ... njegov odgovor je bio zanimljiv i počeo sa "not likely ..." što u prevodu sa njegovo žargona znači ili može da se tumači kao "nismo u toj situaciji ali ako dođe do toga, razmatraćemo i tu opciju" ... nije rekao NE ...

Mislim da će Srbija prva da proveri ove navode prilikom sledeće posete MMF ... kao što kažeš - videćemo
G.Cross G.Cross 18:51 26.03.2013

Re: apsolutno tačno

Mislim da će Srbija prva da proveri ove navode prilikom sledeće posete MMF ... kao što kažeš - videćemo


Ili cemo svi ko Zerar Depardje
zemljanin zemljanin 20:37 26.03.2013

Re: apsolutno tačno

hajde da dodam i razloge za takvo srBsko ponašanje ... nemamo izbora

Mi, kao i mnog druge male zemlje, imamo isti problem ... nezavisnost !

Sistem "novog poretka" kakav se nudi kroz razne Unije je unificiran ... navučeš, opustiš i dotučeš ... tj. stvoriš želju, projektuješ želje i nadanja pojedinca na sebe, razbiješ individualnost ... zatim napraviš problem ... tada pritekneš u pomoć ... toliko se trudiš da pomogneš da svako osporavanje tih namera izaziva kolektivnu osudu ... sve krene "nabolje", digneš moral a onda dotučeš ... znači dao sam sve da pomognem, ali ne ide ... ne kaže se "sami ste krivi" ali je poruka jasna ... u tom stadijumu, više ne postoji izbor ... to je stadijum kada odeš po instrukcije a sledeći sastanak je izveštavanje o ispunjenom ... tako sve male zemlje, same predaju nezavisnost jer javno mnenje dolazi do zaključka da je to jedina opcija ... tu više racionalizacija ne pomaže jer je racionalizacija ubijena u samom startu ... moglo bi se nazvati i "manipulativno razaranje individualnog razmišljanja" ... izbacivanje svake vrste kritičke misli kroz slobodu govora ... na kraju većina uvek nadvlada manjinu ...

Kiparski scenario i srpsko copy/paste su samo posledice i upozorenje za ostale ... naravno pod plaštom standarda ... ali ako pogledate EU osnivačke akte i današnje ponašenje iste, vidi se model koji je doveo do toga da "odrcanje od nezavisnosti" kao tabu teme, postaje "razumna opcija" pogotovo kada govorimo o funkcijama bankraskog sektora ... centralne banke članica EU više nisu nezavise i nikada to više neće biti ... jedino je UK "pobegla" iz tog sistema ali iz sasvim drugih razloga.

I postoji definisani model za kolektivizaciju individualnih stavova koji se već hiljadama godina usavršavao i definisao ...
ivana23 ivana23 20:39 26.03.2013

Re: apsolutno tačno

G.Cross G.Cross 21:53 26.03.2013

Re: apsolutno tačno

centralne banke članica EU više nisu nezavise i nikada to više neće biti ..


Je li to dobro ili lose?

Clanice EU su se dobrovoljno odrekle znacajnog dela svog suvereniteta i prenele ga na EU.

Zasto bi Centralne Banke bile izuzetak?
Njihov posao je da kroz monetarnu politiku brinu o privrednom rastu i zaposlenosti. Ali kako da to ucine ako nemaju valutu?

Neko je ovde visak. Ili ECB ili lokalne centralne banke.

A u medjuvremenu FED besomucno stampa dolare i gleda okolo na koga da prenese negativne efekte.

Noc je najcrnja pred zoru.

Evropa mora da se odluci da li je Unija ili ad hock eksperiment.

libkonz libkonz 22:22 26.03.2013

Re: apsolutno tačno

Posledice ovog presedana sa Kiprom, doći će i do nas ...

misliš da postoji neko ko ima 50.000 evra i ujedno i poverenje u naše banke?
zemljanin zemljanin 22:45 26.03.2013

Re: apsolutno tačno

Clanice EU su se dobrovoljno odrekle znacajnog dela svog suvereniteta i prenele ga na EU.

Zasto bi Centralne Banke bile izuzetak?

Upravo zato jer su države članice, pri pristupanju, izdvojile svoje CB iz "odrekle znacajnog dela svog suvereniteta" ... jer van toga EU bi ostala ideja.

Mehanizam prisile je teško progurati ako ga država tako doživljava ... međutim u situaciji gde odricanje postaje ultimativno rešenje, prisila nestaje a pojavljuje se želja ... isti cilj ali različiti pristup.

Ne bih u teorije zavere da je to bila ideja u samom forimranju EU, ali da se sistem obilato koristi u ovakvoj situaciji je više nego očigledno ... monetarna unija je upletena sa samim članstvom u EU ... dakle ili ćeš zaboraviti svoju CB ili pa-pa :) ... u međuvremenu su veze i uzajamna zavisnost narasle do nivoa da je istupanje iz EU, ravno samoubistvu ... dakle nema prisile ... slobodno idi ako ti ne odgovara

Kiparski problem nije delo Kipra već posledica Grčke ... ali je Kipar dovoljno mali da bude pokazni primer za ostale članice ... mogu slobodno reći da je problem Kipra napravila EU ... Kipru su vezane ruke pa nema izbora ... tako da je Grčki problem koji je "rešila" EU, ustvari postao Kiparski problem koje je "rešila" EU

Racionalnim identifikovanjem problema i rešenjima sve je moglo da se lokalizuje mnogo ranije ali je upravo EU, zatvorila oči i napravila problem koji je potom "uspešno rešila" ... ECB je time zacrtala svoju poziciju EU centralne banke a lokalnim CB je ostavljno da prenose i izvršavaju direktive ... mogu po izboru nominovati niže osoblje

Globalizacijom krize ustvari formiraju se uslovi za ono što je nazamislivo i što nijedna država pre a i sada ne bi prihvatila ... globalnu centralnu banku ... verovatno i globalnu valutu ... ali posle svih neuspelih eksperimenata CB, počeće se sa pitanjem "da li ovaj sistem treba menjati i modernizovati ga i globalizivati ga?! ... i u trenutku postavljanja tog pitanja, odgovor će biti DA ... svako ne je samoubistvo

Sudeći po dešavanjima, pa i tom štancovanju $$ ali i drugih valuta, mi smo na putu konačnog poraza državnih CB, tako da sledeća kriza ili bolje rečeno sledeći vrhunac postojeće krize (+/- 2-3g) verovatno urušiti svetsku ekonomiju da razmera koje ne bih ni da naslućujem ... slamka spasa biće globalna CB ili globalni MMF

PS. Kiparsko rešenje je dobar signal svima da se neće tolerisati držanje novca van tokova svetskog finansijskog sistema ... dobre namere MMF su poznate ali možda je najinteresantnija ona preporuka o izvozu štetnih materija u manje razvijene zemlje jer je transport, skladištenje i zaštita takvog otpada, isuviše finansijski zahtevan da bi je MMF preporučio svojim visokorazvijenm članicama (mislim negde 1990+/-)
zemljanin zemljanin 23:17 26.03.2013

Re: apsolutno tačno

ali da vratimo na temu ... daklem taj isti metoda EU obilato primenjuje na Srbiju ...

Imaš kuću i ako dođu momci da unesu ugalj (recimo) ... normalno te pitaju gde, kako i sl. i pogodite se za neku cenu ... ti tu dodaš precizne zahteve, tipa kako poslagati, kuda prolaziti, na šta paziti i sl. ... oni započnu svoj posao, srećni jer ima nešto da se radi i zaradi ... ti primetiš da oni ne poštuju u celosti tvoje zahteve ali ne reaguješ ... oni, u početku sramežljivi i oprezni, postaju kuražniji i sve više nemarni ... negde pred kraj ih ti pozoveš na pauzu i dok se oni veselo odmaraju uz kaficu izložiš im da nijedan od tvojih zahteva nije ispoštovan i da ti to ne možeš dalje tolerisati ... u njihovim glavama se odmah identifikuje najcrnja predviđanja a ona se odnose na novac ... ali si ti spreman da nađete kompromis i da zajednički isplanirate kako ćete da anulirate njihove greške ... od najcrnjih misli odjednom nada da će sve ipak biti dobro ... realno svi mi znamo da je nemoguće vratiti učinjeno ali tada je to samo "majušan glasić" ... možda im čak i pomogneš ali će rezultat na kraju biti isti ... dolazi trenutak isplate i sami radnici su svesni da posao nije odrađen kako je trebalo ... bilo koji iznos koji dobiju za njih je nagrada ... oni će ipak otići srećni a ti ćeš zabeležiti sebi da ti iduće godine trebaju novi ranici jer se može desiti da su ovi nešto naučili ...

Tako EU, blagonaklono gleda kako mi štancujemo zakone u Skupštini i podržava nas ... onda (pred isplatu) nam skrene pažnju da to nije način i nije svrha ... maltene nas posrami i probudi najcrnje strahove (nema datuma) ... onda nas pomazi i kaže hajde zajedno ćemo ... mislim da je tu slika malog psa koji je na leđima i šprica oko sebe, verodostojni prikaz naše sreće ... i tako smo mi umesto da sagledamo situaciju ustvari samo malo više zavoleli "gazdu" ... nakon par puta to postaje bespogovorno ... onda samo treba nabaviti frizbi

A sve je to deo tog globalnog poništavanja kritičke misli i urušavanje individualizma ... tako da Srbija, ima opciju da kaže NE (odluči da sve uradi po propisu i temeljno) ili da ispoštuje proceduru i dobije frizbi

EDIT. A moram da dodam da sam baš optimista, jer kad čitam ovu vest stvari postaju kao "pred zoru"
Cyprus Finance Minister: Uninsured Laiki Depositors Could Face 80% Haircut
aleksandarkarisik aleksandarkarisik 00:10 27.03.2013

Re: apsolutno tačno

Kipar je jedinstven zbog ruskih ulagaca i pranja para tako da ovo vise moze da cilja EU gradjane koji imaju pare na Kirpu i ne placaju porez gde treba da ih vrate kuci.

Pa možda su malo gađali i Ruse, što da ne?
G.Cross G.Cross 07:01 27.03.2013

Re: apsolutno tačno

Sudeći po dešavanjima, pa i tom štancovanju $$ ali i drugih valuta, mi smo na putu konačnog poraza državnih CB, tako da sledeća kriza ili bolje rečeno sledeći vrhunac postojeće krize (+/- 2-3g) verovatno urušiti svetsku ekonomiju da razmera koje ne bih ni da naslućujem ... slamka spasa biće globalna CB ili globalni MMF


Ja opet pitam : Je li to dobro ili lose?
cikaron cikaron 11:24 27.03.2013

Re: apsolutno tačno

препорука за текст
zemljanin zemljanin 13:05 27.03.2013

Re: apsolutno tačno

G.Cross

Ja opet pitam : Je li to dobro ili lose?

Loš je način dolaženja do ultimativnog rešenja ... svaka odluka mora biti bazirana na mogućnosti izbora a ne "manje zlo"

U globalu mislim da to jeste loše ali obrazloženje bi bilo na puno strana pa nekom prilikom ... ingerencije samih država preneće se na globalne CB i one će postavljati standarde, pravila i ovlašćenja i zloupotrebe prava ... to je imperijalistički sistem - nikada se nije pokazalo da je dobar jer je isuviše manipulativan ... postoje drugi načini

EDIT. a u prilog tome evo svežeg nastupa ECB
European Central Bank (ECB) officials have contacted Latvia, another European Union country that has received large Russian deposits, to warn authorities against taking in Russian money, reports LETA/Reuters.
"It was made clear to our Latvian friends that if they want to join the euro, they should not provide a haven for Russian ...

Jelica Greganović Jelica Greganović 13:35 27.03.2013

Re: apsolutno tačno

Ima pitanjce koje promiče ovih dana...što nisu krenuli da malo srede i Luksemburg?
apacherosepeacock apacherosepeacock 16:43 27.03.2013

Re: apsolutno tačno

PS. Kiparsko rešenje je dobar signal svima da se neće tolerisati držanje novca van tokova svetskog finansijskog sistema ... dobre namere MMF su poznate ali možda je najinteresantnija ona preporuka o izvozu štetnih materija u manje razvijene zemlje jer je transport, skladištenje i zaštita takvog otpada, isuviše finansijski zahtevan da bi je MMF preporučio svojim visokorazvijenm članicama (mislim negde 1990+/-)


Cula sam negde na vestima da se osniva razvojna banka BRIKS drzava, pa bih rado cula neki komentar.
zemljanin zemljanin 17:07 27.03.2013

Re: apsolutno tačno

apacherosepeacock

Cula sam negde na vestima da se osniva razvojna banka BRIKS drzava, pa bih rado cula neki komentar.

Pa rano je za neki precizniji komentar ali to je odgovor BRICS zemalja na ignorisanje njihove moći i zastupljenosti u okviru postojeće Svetske banke i IMF ... BRICS države su na nivou oko 40% svetske populacije a neki nagoveštaji o pridruživanju i drugih zemalja (Meksiko, Indonezija, Turska (?) ) bi taj udeo samo povećale ... ekomomski u ovom sastavu su negde na oko 1/4 svetskog GDP ... proširenjem bi to bilo skoro 1/3 ... međutim to su sve statistički podaci ...

Interesantno je da su prilikom diskusije oko "osnivačkog udela" razmatrali različite sume a Kina je ladno izjavila da se zalaže za sumu od 100 milijardi po članici a ako neko nema dovoljno, oni će da pokriju razliku

Svejedno, to je banka u osnivanju pa će tek u narednim godinama biti jasnije šta su njene mogućnosti ... po proceni rasta GDP zemlje BRICS bi za oko 10-ak godina, prestigle G7 ... takav scenario bi promovisao tu banku u vodeću a Svetsku banku, Azijsku i IMF smestio u regionalne banke ... što neće ići baš lako

"The World Bank will work closely to partner with regional development banks in a bid to enhance the effectiveness of our collective work,"


Svetska banka je naravno pozdravila osnivanje ali je (citat iznad) postavila i temelje daljih odnosa i smernice za članove, kako će se tretirati nova banka (regionalna )

Ukratko, sunce izlazi na Istoku, uvek bilo, samo se svet zavrteo pa smo izgubili orijentaciju
apacherosepeacock apacherosepeacock 17:19 27.03.2013

Re: apsolutno tačno

Interesantno je da su prilikom diskusije oko "osnivačkog udela" razmatrali različite sume a Kina je ladno izjavila da se zalaže za sumu od 100 milijardi po članici a ako neko nema dovoljno, oni će da pokriju razliku


Hvala za komentar.
A banci uspeh, da zavrti svet u boljem pravcu.
zemljanin zemljanin 18:16 27.03.2013

Re: apsolutno tačno

apacherosepeacock

Hvala za komentar.
A banci uspeh, da zavrti svet u boljem pravcu.

Nema na čemu ... da dodam, radi boljeg razumevanja onog smajlija koji se klanja ... SAR i Indija. pa i Brazil su se zalagale za iznos do 10 milijardi dolara ... tako da je iznos koji je Kina ponudila kao dopunu za trideset i tri klanjanja ... OK to nije prihvaćeno ali je za respekt ... prisetite se ukupnog duga Srbije
G.Cross G.Cross 20:26 27.03.2013

Re: apsolutno tačno

"It was made clear to our Latvian friends that if they want to join the euro, they should not provide a haven for Russian ...


Interesantno, u istom danu BRICS zemlje u Durbanu odlucile da naprave svoju razvojnu banku kao pandan World Bank.

Ovo zvuci kao Nesvrstani koji imaju zube.

zemljanin zemljanin 20:32 27.03.2013

Re: apsolutno tačno

Ovo zvuci kao Nesvrstani koji imaju zube.


više kao da su termiti videli mravojeda ... bio je mali dok je bio daleko

apacherosepeacock apacherosepeacock 21:36 27.03.2013

Re: apsolutno tačno

Evropa mora da se odluci da li je Unija ili ad hock eksperiment.



Drama spasavanja Kipra jasno pokazuje da je prava priroda evro-konflikta borba za nemačku dominaciju nad Evropom. Na prvi pogled čini se da je Merkelovoj i Šojblu stalo do ekonomije. Nije. U stvarnosti, stavljaju drugim narodima okove dugova.

U slučaju kiparske krize, Nemci su pokazali koliko su moćni, ali niti tu moć upotrebljavaju za prave ciljeve, niti se snalaze u situaciji svoje narasle snage. Kiprani su želeli da svoje male štediše vežu u program spasavanja banaka - Nemci su odbili taj scenario. Nemci su insistirali na svojim principima krivice i kazne.

Čitavoj Evropi, ma čitavom svetu zastao je dah. Sigurnost štednih uloga, Merkelina obećanja, svejedno: Kada ste u dilemi, treba pustiti obične ljude da iskrvare? Ne dolazi u obzir.

Tako je taj plan skinut sa stola. Novi plan ima drugu ciljnu grupu - neka krvare bogati Rusi. Ovako ili onako, šteta je već učinjena, poverenje uzdrmano. Koliko još uopšte vredi reč Angele Merkel? Primer Kipra pokazuje da se Evropa ne može pouzdati u Nemačku.

Na svu sreću, Evro-grupa ipak se usudila da povuče pravi potez: Sitne štediše su spasene, jedna banka poslata u bankrot, druga u patuljke.

Prošlonedeljna drama, međutim, dobro se uklopila u aktuelnu evropsku sliku: Neodgovorni bankari proigravaju poverenje bogatih perača novca, kad ne znaju šta dalje, odlaze kod političara da kukaju, koji im onda pomažu koliko god mogu. Sve na račun običnih ljudi, kojima fale i sredstva i uticaj da se sklone pod neku sigurnu strehu. A sve to odvija se pod nemačkom dominacijom!

Bio je to znak, a znakove treba znati čitati. Nemačka premijerka dopušta sebi i Nemcima luksuz bavljenja samim sobom. Slikovito, to je luksuz buljenja u vlastiti pupak! Istorijska iskustva su zaboravljena. Postaju relevantna jedino za televizijske večeri dok zamotani u ćebe gledamo seriju "Naše majke, naši očevi", kako nam bliža i dalja rodbina u Trećem Rajhu posrće iz jedne moralne greške u sledeću.

Ali to nema nikakve veze s današnjicom. Kao već dvaput u našoj novijoj istoriji, opet Nemci puštaju da ih se uvlači u sve dublji konflikt sa susedima. Bez obzira na troškove i sa jednim jedinim ciljem, koji budi strah i jezu - političke dominacije Nemačke na Kontinentu.

Merkelina ideja evropske integracije izgleda ovako: Evropa se mora pokoriti Nemačkoj.

Ko misli da je okružen idiotima

Dok se zaoštravala kriza oko Kipra, odjednom je postala vidljiva osnovna nota nemačke politike - Tvrdoglavost. Ta tvrdoglavost brani se kao principijelnost, dok se ustvari samo radi o vrsti samovolje.

U svojoj evropskoj politici, Merkelova je napustila sve zapadnonemačke tradicije, čak je u tome bila jednako brutalna, kao kada se radilo o gaženju tradicija vlastite partije.

U leto 2011, Merkelin savetnik za evropska pitanja Nikolaus Majer Landrut napravio je jednu političku skicu, na neki način joj "nacrtao" problem: sve što se nalazi u odgovornosti Brisela, funkcioniše i cveta. Sve za šta su odgovorne nacionalne države, boluje i propada. Logika je nalagala: prenesimo na Brisel više moći. Merkel je odlučila upravo suprotno.

Pod Angelom Merkel Evropa naconalnih dražva diže glavu. Bivi premijer Helmut Šmit upozorava, a niko ne sluša: "Naš Ustavni sud, Nacionalna banka i kancelarka Merkel proglasili su se, na užas naših suseda centrom Evrope."

Po njemu, jedan deo javnog mnjenja u Nemačkoj formiran je u snažnom "nacionalno-egoističnom duhu". Čovek koji je preživeo rat neće olako upotrebiti tu kovanicu - nacional-egoista!

Zato što su glasali protiv plana za razvlašćenje koji su im nametali spasioci vvra, nemački Bild parlamentarce iz Nikozije nazvao je "idiotima s Kipra". Ali onaj ko misli da je okružen idiotima, najčešće je i sam idiot.

Evro-konflikt sve više se otkriva kao konflikt oko nemačke dominacije u Evropi. Na prvi pogled, reklo bi se da je sve to ekonomija. Na drugi, vidi se da se radi o politici moći: Nemci okivaju evropske narode okovima dugova.

Ako nas istorija nečemu uči, onda tome da nema bolje metode braniti i moralno opravdavati odnose zasnovane na nasilju, nego ih zamotati u verbalitet krivice i krivnje: Pre svega, zato što se tako stvara privid da je žrtva ta koja nije u pravu", pisao je američki etnolog i aktivista pokreta "Okupiraj Volstrit" Dejvid Gerber.

Vređanje podređenih

Kao i uvek u istoriji, podređeni se psuju i vređaju. Ko ima dugove - kriv je. Dugovi i krivica treba da imaju istu reč. S jedne strane, to ovde otvara prostor za optužbe, s druge, za samosažaljevanje.

"Bez nemačkih garancija, nema pojasa za spasavanje. Ali upravo nas Nemce, koji pomažemo na sve strane, kritikuje u kriznim zemljama - otvoreno nas mrze. Kancelarku nam slikaju sa Hitlerovim brkovima, cepaju se nemačke zastave, neprijatelji smo koji su krivi za sve zlo", izletelo je nedavno konzervativnom komentatoru Hugo-Miler Fogu.

Taman ono što nam treba za kafanske diskusije! Svejedno da li su to kafane u kojima se skupljaju proleteri ili profesori, pre svega oni iz nove desničarsko-populističke partije "Alternativa za Nemačku", partije koja bi mogla slaviti briljantne uspehe na skorim izborima za nacionalni parlament.

U stvari, sve to je samo laž. Nisu Nemci do sada plaćali samo za krizu, na njoj su i zaradili. Uštede od kamata na državne obveznice, koje je Nemačka realizovala od početka krize, samo su se u prošloj godini popele na 10 milijardi evra.

S druge strane stoje neuporedivo viši kamatni troškovi dužničkih zemalja. To je realitet evro-krize - siromašni iz Atine plaćaju za bogataše u Nemačkoj.

Nema dominacije, Evropljani to neće dopustiti. Takvi pokušaji su u prošlosti propadali, pa ni u budućnosti ne bi bolje prošli. Još Nemci tapšu svojoj kancelarki. Trebalo bi, međtuim, da ih zanima šta je rekao Žan-Klod Junker iz Luksemburga - "Ko veruje da se večno pitanje rata i mira u Evropi više nikada neće postavljati, opasno se vara. Evropski demoni nisu nestali, samo spavaju."

| Jakob Augstein, "Der Spiegel"

zemljanin zemljanin 02:45 28.03.2013

Re: apsolutno tačno

Cenzura u USA, sad i u Australiji ... sledeće je EU ... mi ćemo da prepišemo
In recent weeks, the censoring of tweets by Australian conservatives, or, indeed anyone who dares to either engage in political debate or offer opinion on the ruling Labor-Green alliance, has become so pervasive many have thought it was a bug with Twitter.

Firstly, it reveals that an Australian Government has taken it upon itself to censor political commentary on a free and open platform. It has done this without informing the public, and, due to the fact Australian’s are not seeing the censorship notification, in contravention of Twitter’s own policy.

Secondly, it indicates that this is in breach of the rigid Australian privacy act and, possibly, the Wire Services & Carriage and also the Personal Surveillance laws which forbid eavesdropping or manipulation of a carriage service, even a private one, without a court order. Many recent court cases in Australia have enforced that the Internet, Intranets and Extranets are maintained under this law.

Thirdly, and most importantly, it is the manipulation of commentary and opinion with the express intent of identifying and neutralizing dissenting voices.


Poznato je da su to radili ameri da "ućutkaju" anti-Obama poruke tokom predizborne kampanje ali ne u ovoj meri ... nakon Australije to će postati model borbe protiv "ubaciti reč po želji da se završava sa *izam" ... daklem šta reći

a evo i linka za neverne
zemljanin zemljanin 04:41 28.03.2013

Re: apsolutno tačno

A kad smo kod Kipra, većina možda ne zna da je Kiparska berza imala svoj najveći indeks (5,500) krajem 2007. Onda su ušli u evrozonu.

Naravno bila je i kriza 2008 ali je kompletan krah krenuo sa Grčkom krizom (+/-3g) ... Čim je EU krenula da "rešava" te krize, vrednost je otišla na 100 a nakon otvaranja berze (ako) vrednost će pasti na 50 ili možda još niže ...

Možda sam malo "zapenio" sa Kiprom ali to je tako školski primer urušavanja jedne države koja je poslovala po EU direktivama a koja je izabrana za "pokaznog krivca" a da je pri tome njena krivica posledica poslovanja po EU kriterijumima ... sva birokratičnost i licemerje unije se tako lepo ogleda u njihovim delima na ovom primeru ... nisam mogao ni zamisliti da su toliko "ogrezli" ... ovo nije upereno ni protiv ali ni za, EUnije i evrozone ali bi pomoglo ako bi ljudi bili malo nepristrasniji i sagledavali moguće posledice sa tamne strane jer tamna strana EU postoji i sve više ćemo je gledati i živeti.

Sve ovo ne važi ako ste žitelj Francuske ili Nemačke, jer onda i dalje živite na račun mogućih problema sa malim državama u EU ... ne mogu da verujem da ljudi ćute ... da niko ne podiže glas ... da li su to evropske vrednosti ili nas a i njih samo zanima novac ... a kolateralna šteta je već odomaćeni pojam ... i onda dođete kući, odete na posao ili svratite do škole i pričate svima o toleranciji, humanizmu i sl. ... kako iko može da objasni ovaj akt a da pri tom gleda pravo ... a možda to više i nije važno, te vrednosti nema u evrointegracijama pa bolje da se navikavamo na vreme ... ili nam niko nije rekao da smemo da dignemo glas ...
zemljanin zemljanin 00:38 29.03.2013

Re: apsolutno tačno

Za slučaj da ima interesovanja za BRICS i ta dešavanja:

BRICS
tetkino tetkino 16:49 26.03.2013

Radno vreme

Čovek koji dodje kući u 4 ima 4-5 sati da se posveti svom detetu, tad ima vremena i za ručak i za šetnju i za domaći i za razgovor i za priču pre spavanja, dok dete ne ode u krevet u 8 ili 9.

Roditelji koji dodju kući u 6, imaju 2 sata manje da se posvete svojoj deci.

Radno vreme od 9-5 znači, da najkvalitetniji deo dana provodis u kancelariji - vreme za decu, hobi, sunce, prirodu... - samo vikendom
libkonz libkonz 22:25 26.03.2013

Re: Radno vreme

Radno vreme od 9-5 znači, da najkvalitetniji deo dana provodis u kancelariji - vreme za decu, hobi, sunce, prirodu... - samo vikendom

Ako živiš, na primer, u Francuskoj, onda ti ostaje sat i po više dana, što znači da imaš kvalitetno vreme za sebe i porodicu.
Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 01:27 27.03.2013

Re: Radno vreme

Ako živiš, na primer, u Francuskoj, onda ti ostaje sat i po više dana, što znači da imaš kvalitetno vreme za sebe i porodicu.


Nego, kada se već hvataš za izlazak sunca red je da barem malo dopuniš činjenice.

Nepunih 10 godina kasnije "od 9 do 5" je postalo najčešće radno vreme i u Srbiji. Niko nije razmišljao o činjenici da je u Zapadnoj Evropi to radno vreme doneseno zato što je zimi sunce izlazilo (izlazi i dalje) oko 8:30, dok kod nas izlazi u 7.


Utorak Izlazak - Zalazak Sunca

Beograd 5:30 - 17:58
Beč 05:45 - 18:16
London 5:47 - 18:25

Sreda Izlazak - Zalazak Sunca

Beograd 5:28 - 17:59
Beč 5:43 - 18:17
London 5:45 - 18:27

Kao što se vidi (*) jeste zimi (dakle cela 3 MESECA) izlazi kasnije, ali i u jesen (*) i u proleće (obaška na leto ☻ ) izlazi Sunce u nekim zemljama isto kao i ovde, pa opet rade od "9 do 5". Mora biti da ima nešto na tom mrskom zapadu što im omogućava da ne budu zavisni od kokoški, pevaca i izlaska Sunca ;>

(*) http://www.sunrise-and-sunset.com/en





libkonz libkonz 10:03 27.03.2013

Re: Radno vreme

Novi Sad
1 Jan 2013 07:20 16:09
1 Feb 2013 07:01 16:48
1 Mar 2013 06:19 17:28
Pariz
1 Jan 2013 08:44 17:05
1 Feb 2013 08:21 17:48
1 Mar 2013 07:33 18:34

I super je da si dao Beč kao primer, tamo je radno vreme od 8 do 16h ili 0d 7 do 15.

edit:
evo link
a evo i citat:
Working hours

The standard working hours are 8 hours per day, five days per week. Extra hours have to be paid. Austrians tend to go to work early, you can expect workers to be at work at 7am and white collars not later than 8am.
maksa83 maksa83 10:16 27.03.2013

Re: Radno vreme

I super je da si dao Beč kao primer, tamo je radno vreme od 8 do 16h ili 0d 7 do 15.

Odakle je ovaj podatak? Tamo radi kako ko i kako kad, npr. prodavnice hrane i banke rade od 8 i 8:30, druge prodavnice od 9, a neke i kasnije, a privatne firme koje znam rade od 9, kao i gomila njihovih mušterija (druge privatne firme). Ne znam ništa što tamo radi od 7h.
libkonz libkonz 10:21 27.03.2013

Re: Radno vreme

Guglao sam. Vidim da administracija radi od 7 ili 8, banke od 8 do 15, trgovine od 9. Moguće i da firme koje se bave uslugama rade od 9, to ne znam.
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:41 27.03.2013

Re: Radno vreme

Odakle je ovaj podatak? Tamo radi kako ko i kako kad, npr. prodavnice hrane i banke rade od 8 i 8:30, druge prodavnice od 9, a neke i kasnije, a privatne firme koje znam rade od 9, kao i gomila njihovih mušterija (druge privatne firme). Ne znam ništa što tamo radi od 7h.

U Beču sam počesto, u Klagenfurtu živim. U Beču i Klagenfurtu većina prodavnica, i ne samo prodavnica, nego recimo i muzeja, radi do 18h. I tačka. U Beču to važi i u najturističkije posećenim periodima. Subotom rade i kraće. Nedeljom ne rade uopšte. Nedeljom hleb možeš da kupiš samo u podzemnoj železnici. Što se mene tiče, naročito su problematične prodavnice sa hranom. U vreme Nove Godine, ima po Beču noge da obiješ tražeći posle 18h da kupiš išta.
Većina radnji, naročito sa hranom se zaista otvara u 7h. Kao i mnogi kafići.
U Klagenfurtu ni najveći šoping centar ne radi do 21h, nego do 20h, i to je veliki izuzetak, sve ostale radnje se zatvaraju u 18h.
Inače, i nacionalni muzeji se u Beču zatvaraju u 18h.
zemljanin zemljanin 13:56 27.03.2013

Re: Radno vreme

U Beču sam počesto, u Klagenfurtu živim

LOL ... ja sam jedno vreme bio općinjen Vilachom ... prelep gradić ... ljudi više/manje ali sam jednom godišnje išao da uživam dan/dva ...

ne znam kakve to veze ima sa temom, ali eto
bolid1 bolid1 14:09 27.03.2013

Re: Radno vreme


ne znam kakve to veze ima sa temom, ali eto


ovo moje jos manje, ali trigirao si me...ja dete, rast'o u Laibachu, preselio se u BG i normalno, znam za Celovec...krene prica o low-cost letovima po Srbiji i kako i odakle i malo, malo neko kaze Klagenfurt, sta ti je to u materinu? Odem ja na Google, imam sta da vidim...to je isto
Jelica Greganović Jelica Greganović 17:42 27.03.2013

Re: Radno vreme

za Celovec...krene prica o low-cost letovima po Srbiji i kako i odakle i malo, malo neko kaze Klagenfurt, sta ti je to u materinu? Odem ja na Google, imam sta da vidim...to je isto

Isto, samo ga ja uvek zovem Klagenfurtom, principijelno poštujući referendumsku odluku koroških Slovenaca
Jelica Greganović Jelica Greganović 17:43 27.03.2013

Re: Radno vreme

zemljanine, lep je Filah, al još lepši je Felden, jerbo ima jezero
zemljanin zemljanin 18:23 27.03.2013

Re: Radno vreme

Jelica Greganović
zemljanine, lep je Filah, al još lepši je Felden, jerbo ima jezero

Hvala Jelice za tip ... mada onaj V(F)ilah pre 20-ak godina i ovaj "danas" nisu ni približo isti, što je i normalno ... ja mnogo volem kad ne vidjam beton u svih 360○ ... nekad je bilo tako ...
westvleteren westvleteren 16:35 28.03.2013

Re: Radno vreme


Isto, samo ga ja uvek zovem Klagenfurtom, principijelno poštujući referendumsku odluku koroških Slovenaca




Nego sta. Narodna volja slovenackog naroda demokratski iskazana na referendumu.
A sve zato sto nisu hteli sa Srbima u drzavu.
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 16:53 26.03.2013

Istok - Zapad

Nekad bilo, sad se i ne spominje...

Na Istoku, službenici rade od sedam do tri. Na Zapadu, od devet do pet. Službenički Istok se budi u pola šest. Činovnicki Zapad u sedam. Mamurni Istok baulja kroz maglovito zimsko jutro, psujući posao, državu, život, sudbinu. Istok je poluobrijan. To je zbog toga sto se brijao sinoć, da bi ujutru mogao duže da spava.

Glatko izbrijani Zapad vozi se ćutke metroom. Istok priča političke viceve u pretrpanom autobusu. Zapad čita novine. Potpuna tišina. Niko ni sa kim ne razgovara. Istok se zaljubljuje u nepoznatu službenicu sa zelenim očima izmedju tri autobuske stanice. Naravno, on stiže u pola osam na posao i kaže ljutito šefu: Šta je? Pa nismo, valjda, na Zapadu. Zapad počinje da radi u devet. U to vreme Istok već polako počinje da dolazi sebi. Popio je tri kafe i pročitao u novinama šta se dogadja na Zapadu.
...


Momo Kapor (Halo Beograd, Druga knjiga)

Nastavak tj. celu priču je neko postavio ovde.
Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 18:13 26.03.2013

Re: Istok - Zapad

Momo Kapor (Halo Beograd, Druga knjiga)


Upravo tako - nema to toliko veze sa izlaskom sunca, koliko sa klasičnim - svi smo mi fabrika, radi se u 3 smene, prva je od 6 do 2 (a i nema se vremena za popodnevni rad na njivi ako se radi do kasno popodne ) a uveče se i inače nema šta raditi kad padne mrak i završi se dnevnik, a svaka zabava i kasno leganje unosi nesocijalističke misli u radni narod!

Inače, na svu sreću da radno vreme tj. usklađivanje sa ostatkom sveta, ne zavisi od crkve, inače bi se vraga pomaklo - osim na "suprotnu stranu", pa da se radi baš od izlaska sunca, kako je i "zapovedano" ;>

Ali, to je "stari" Momo Kapor, pre nego su mu svrake popile mozak. Kasnije je revidirao i zahtevao da se radi od 4 izjutra, jer je tako odvajkada bilo, od ameba preko protosrba, od Carstva do Kraljevine, a sve što je kasnije bilo ne postoji i ne sme da postoji (osim dakako Senata i Senatora).

Ubr, letnje - zimsko vreme, e to ima veze sa izlaskom (i pogotovo zalaskom ;> ) sunca. I to ko je uveo ovde (mimo svih rezona, osim potkivanja žaba) e, treba mu nabiti glavu u kacu s rasolom i ne puštati dok ne procvrči ☻
hajkula1 hajkula1 23:08 28.03.2013

Re: Istok - Zapad

Istok - Zapad
Nekad bilo, sad se i ne spominje...



Na ovaj deo nisu obratili pažnju oni koji vrte o vrednom zapadu i lenjom istoku. Mada, i to bilo, ne znam u kojoj meri, gledajući naše radne akcije, rudare i dr.
Đorđe Bobić Đorđe Bobić 17:11 26.03.2013

copy/paste

Naravno da bih voleo da Srbija postane uređena država, poput zemalja Zapadne Evrope, ali "copy/paste" politika neće to omogućiti.

Pa voleo bih i ja ali ovde postoji problem, jedan od uslova za ulazak u EU je regulisan katastar i vlasnoštvo i uređivanje toga što se kolokvijalno zove "divlja gradnja" .. Država reaguje brzo i kreativno da ne kažem brzopleto i nestručno i onda ima i slučajeva gde logika biva saterana u ćošak. Pre neku godinu donet je zakon o nelegalnoj gradnji gde je ona označena kao krivično delo zrelo za ozbiljne sankcije ali istovremeno u istom zakonu se stvar relativizuje i daje se mogućnost "kriminalnim" delatnicima koji su svoje delo izvršili pre neke godine i ako plate mogu da legalizuju nelegalu. Narod ne reaguje, vidi da to nije ozbiljno i onda zaduženi dužnosnici idu dalje ... donose nov zakon po kome se nelegalna gradnja može uknjižiti uz dokaz da se poseduje plac ali će moći i na tuđem pa će onda nelegalni graditelj da bude vlasnik kuće a onaj drugi (država, grad ili već ko ...) vlasnik placa. A posle svega toga će moći i da legalizuje svoju nepodopštinu pod zaštitom države. Sve to tako mada u zakonu i dalje stoji da je ta ista gradnja i dalje u zoni krivičnog dela. Pošto je ovo zbunjujuće i za veoma visprene umove, običan i normalan svet u lokalu je shvatio da je i ovo novo sasvim neozbiljno i neće reagovati. Dat je signal ustvari za novu turu nelegalne gradnje, do novog zakona kojim će verovatno država da vodi na ručak i piće ne bi li se legalizovali. Dakle, nije samo copy/paste, ima i originalnosti pa će možda oni iz EU da počnu krišom da porade na tome i onda će da bude copy/paste u suprotnom smeru ...
savamala savamala 17:15 26.03.2013

Re: copy/paste

Đorđe Bobić

donose nov zakon po kome se nelegalna gradnja može uknjižiti uz dokaz da se poseduje plac ali će moći i na tuđem pa će onda nelegalni graditelj da bude vlasnik kuće a onaj drugi (država, grad ili već ko ...) vlasnik placa. A posle svega toga će moći i da legalizuje svoju nepodopštinu pod zaštitom države.


Могу мислити колико си несрећан што ниси имао овакав закон у твоје време градског архитекте. Не би једну епизоду ”Беле лађе” снимили о теби и твом инвеститору већ целу серију би посветили вашим авантурама.
vladaxy vladaxy 17:45 26.03.2013

Baš evropski

Sve je počelo 2003. godine kada je Savet ministara Srbije i Crne Gore doneo odluku da svi zaposleni u ministarstvima i službama pod njihovom ingerencijom radno vreme "usklade sa evropskim".

Ko nađe birokratu posle 2-3 popodne na radnom mestu u tim "ministarstvima i službama" (pogotovo petkom) može da se zove Šerlok Holms.

Ostaje da se vidi da li je nova vlast naučila nešto od grešaka prethodne i da li će se "copy/paste" politika nastaviti ili će poslanike neko konačno naterati da zarade platu.

Stalno će "ostajati da se vidi" ali se ništa neće promeniti. Zašto bi se i menjalo kad narodu ovo najviše odgovara?
Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 18:23 26.03.2013

Riljaj, Lazo, riljaj!

Niko nije razmišljao o činjenici da je u Zapadnoj Evropi to radno vreme doneseno zato što je zimi sunce izlazilo (izlazi i dalje) oko 8:30, dok kod nas izlazi u 7.


A da, no treba raditi od 6 do 2, i ko šiša ostatak sveta, ako nekom baš treba da posle 2 sata komunicira sa dekadentnim zapadom, neka ostane prekovremeno, ostatak ministarstava ide da poore njivu, ili da zevzeči po kafani, ako nema njivu, šta li? ☻
libkonz libkonz 22:11 26.03.2013

Re: Riljaj, Lazo, riljaj!

A da, no treba raditi od 6 do 2, i ko šiša ostatak sveta, ako nekom baš treba da posle 2 sata komunicira sa dekadentnim zapadom, neka ostane prekovremeno, ostatak ministarstava ide da poore njivu, ili da zevzeči po kafani, ako nema njivu, šta li? ☻

ovo je baš zanimljiv komentar i oslikava neki evrofanatizam.
Radno vreme u Srbiji treba podesiti tako da najviše odgovara građanima Srbije. Čak i da tvoj karikirani predlog prihvatimo kao nešto za šta se zalažem (od 6 do 2) i da pretpostavimo da svi zaposleni po firmama ugovaraju poslove sa EU (a ustvari je reč o par promila zaposlenih), ostaje 5 sati dnevno da se komunicira sa dekadentnim zapadom. Onaj ko za tih 5 sati dnevno nije u stanju da ugovori sve što treba, tome ne bi pomoglo ni da mu radni dan traje 45 sati.
ko šiša ostatak sveta

Ima sveta i van Zapadne Evrope, tako bar kažu.
Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 00:43 27.03.2013

Re: Riljaj, Lazo, riljaj!

Radno vreme u Srbiji treba podesiti tako da najviše odgovara građanima Srbije.


A zna se: Srbi to su samo muškarci - žene i deca se ne računaju? Pa naravno, šta ima žene da rade - ima da sede kući i kuvaju ručak i brinu se o deci?

Normalan svet radi od 9 (neki i od 8, neki i od 10) ne samo stoga što:

- nije normalno ići na spavanje u sumrak;
- nije normalno ustajati u zoru pa odmah na posao

(obaška stoga što su odavno izašli iz srednjeg veka) nego i stoga da mogu natenane da spreme decu, spreme ih za i eventualno odvedu u školu, i tek onda krenu na posao. A ti naravno kreni da računaš procente koliko njih ne koristi ovu "priliku" ;>


Radno vreme u Srbiji treba podesiti tako da najviše odgovara građanima Srbije.


Aha, a to si ti išao od graDŽanina do graDŽanina, sproveo anketu i znaš? Obaška, kakve veze ima šta građanima odgovara? Nismo valjda već stigli u taj komunizam pa da svako radi kako mu odgovara? ;>>

Radno vreme treba da bude kako najviše odgovara onima koji plaćaju "radni narod" i ekonomiji, plus naravno zavisi od pregovaračke snage sindikata, ekonomskog stepen razvoja i sličnog.

Ali što i pričati o svem tome, kada je jedino bitno kada izlazi i zalazi sunce - a i an general, čim je nešto došlo s "mrskog zapada", e to ne valja. Jakako! ;>

Ubr, tamo uveliko razmatraju 21-satnu nedelju, a ti se baviš ustajanjem s pevcima (i shodno tome leganjem s kokOškama


ovo je baš zanimljiv komentar i oslikava neki evrofanatizam
.... sa dekadentnim zapadom


He, he, he - koje lepe fraze ;>>

Ima sveta i van Zapadne Evrope, tako bar kažu.


Ima, ima, ali baš nekako on najsmeta ;>>


libkonz libkonz 09:21 27.03.2013

Re: Riljaj, Lazo, riljaj!

Ti si se nalupao za medalju.
A zna se: Srbi to su samo muškarci - žene i deca se ne računaju? Pa naravno, šta ima žene da rade - ima da sede kući i kuvaju ručak i brinu se o deci?

kako si ovo zaključio???
- nije normalno ići na spavanje u sumrak;
- nije normalno ustajati u zoru pa odmah na posao

Zašto nije normalno ustajati u zoru, pa odmah na posao?
Kad je normalno ići na spavanje?
(obaška stoga što su odavno izašli iz srednjeg veka) nego i stoga da mogu natenane da spreme decu, spreme ih za i eventualno odvedu u školu, i tek onda krenu na posao.

Ako ćemo ovo gledati, idealno radno vreme jeste od 8, ne od 9. Dete vodiš u školu za 8 i nastaviš na posao. Onaj ko dugo putuje do posla, dete će odvesti nešto ranije u školu, ali velika većina ne gubi sat vremena, između 8 i 9.

Aha, a to si ti išao od graDŽanina do graDŽanina, sproveo anketu i znaš? Obaška, kakve veze ima šta građanima odgovara? Nismo valjda već stigli u taj komunizam pa da svako radi kako mu odgovara? ;>>

Opet ne razumem odakle ovaj zaključak? Kakav komunizam? Valjda je u svim uređenim društvima cilj da žitelji budu što srećniji, a život im maksimalno olakšan? Za šta se ti zalažeš? Robovlasništvo?
Ali što i pričati o svem tome, kada je jedino bitno kada izlazi i zalazi sunce - a i an general, čim je nešto došlo s "mrskog zapada", e to ne valja. Jakako! ;>

Da, bitno je kada izlazi i zalazi sunce. Na osnovu toga su i odredili radno vreme u EU. Ovaj drugi deo rečenice je tipičan za evrofanatike. Da se razumemo, voleo bih da Srbija bude uređena država, poput zemalja Zapadne Evrope, a to nećemo postići kopiranjem njihovih zakona. Da karikiram: ako Francuska odluči da usmeri 3% budžeta u mornaricu, mi treba da uradimo isto, iako nemamo more? Tako je to i sa radnim vremenom: podesili smo ga po tome kada sunce izlazi u Francuskoj. Mnogo pametno.
Ubr, tamo uveliko razmatraju 21-satnu nedelju, a ti se baviš ustajanjem s pevcima (i shodno tome leganjem s kokOškama

gde to????
He, he, he - koje lepe fraze ;>>

samo sam citirao tebe.
Ima, ima, ali baš nekako on najsmeta ;>>

ne razumem ni ovo, šta si mislio ovim da kažeš?
antioksidant antioksidant 09:29 27.03.2013

Re: Riljaj, Lazo, riljaj!

Zašto nije normalno ustajati u zoru, pa odmah na posao?

da ti kazem - i nije normalno
ako ne spavam do podneva bolestan sam
libkonz libkonz 10:09 27.03.2013

Re: Riljaj, Lazo, riljaj!

ako ne spavam do podneva bolestan sam

ništa slađe od prepodnevnog spavanja. naročito ako se vratiš kući ujutru u 7 (nekad bilo)
Krugolina Borup Krugolina Borup 15:04 27.03.2013

Re: Riljaj, Lazo, riljaj!

Zašto nije normalno ustajati u zoru, pa odmah na posao?
Kad je normalno ići na spavanje?


Ljudi moji, to je toliko individualna stvar, nema tu sveopšteg pravila.
Ima onih koji su "sove" i onih koji su "ševe", što se spavanja i buđenja tiče.
U životu sam imala prilike da radim i od 7-15 h, i od 9-17 h, i meni i mom organizmu to radno vreme ševe nikako ne odgovara. Kakvih dva sata više s porodicom, kad ja dođem s posla mrtva umorna i legnem da spavam u 3 popodne? Ako bih pokušala da na silu boga ostanem budna, izdržala bih do 18 h, pa bih se onda komirala u tolikoj meri da bih spavala sve do jutra, tj. tog izlaska Sunca. A kada sam radila od 9-17 h, nisam imala tu potrebu da s vrata legnem da spavam popodne. Istovremeno, moj tata celog života ustaje u 5-6 ujutro. Takav se rodio, što bi rekli.
hajkula1 hajkula1 23:10 28.03.2013

Re: Riljaj, Lazo, riljaj!

Krugolina Borup
Zašto nije normalno ustajati u zoru, pa odmah na posao?
Kad je normalno ići na spavanje?


Ljudi moji, to je toliko individualna stvar, nema tu sveopšteg pravila.
Ima onih koji su "sove" i onih koji su "ševe"


Ima na B92 negde, da su naučnici utvrdili da su inteligentnije noćne ptice.
Hansel Hansel 18:53 26.03.2013

Ама,

... кажи ти нама да л' да мењамо зону или радно време?
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:58 26.03.2013

Na žalost

"Rekorderi u evrointegracijama" smo postali jednostavnim prevođenjem evropskih zakona.

nismo rekorderi...Slovenija se mnogo rekordnije ponašala...u prvoj, neuspeloj turi usvajanja tkz. Evropskog Ustava, Slovenija je taj ustav odmah dala na glasanje u parlament (ništa referendum i te vremeoduzimajuće, nebitne gluposti), iako u tom trenutku nije postojao ni prevod dotičnog ustava na slovenački jezik, niti je održana ikakva javna rasprava o njemu, niti je iko narodu objasnio šta unutra piše...a pisalo je svašta.
Objašnjenje koje mi je dao jedan od visokih državnih funkcionera je bilo: "Mi ćemo to prvo da usvojimo, kao primer onim zemljama koje se dvoume, da bi ih tako stimulisali, a posle ćemo narodu da objasnimo o čemu se tu radi..."
predatortz predatortz 19:23 26.03.2013

Re: Na žalost


nismo rekorderi...Slovenija se mnogo rekordnije ponašala...u prvoj, neuspeloj turi usvajanja tkz. Evropskog Ustava, Slovenija je taj ustav odmah dala na glasanje u parlament (ništa referendum i te vremeoduzimajuće, nebitne gluposti), iako u tom trenutku nije postojao ni prevod dotičnog ustava na slovenački jezik, niti je održana ikakva javna rasprava o njemu, niti je iko narodu objasnio šta unutra piše...a pisalo je svašta.


Kumrovačka škola

Šalu na stranu ljudi, jedna dogma je zamenila drugu. Svako ko pokuša da podvrgne preispitivanju priču oko integracija, završi na stubu srama. Kumrovački đaci kod nas, a vidim i u bivšim republikama, jednakom ozbiljnošću nas uvode u EU kao što su nas, onomad, uvodili u komunizam.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 20:20 26.03.2013

Nije bitno

Kakve veze ima radno vreme u Srbiji. Sasvim je svejedno da li ne radiš od 9 do 5 ili od 7 do 3.
predatortz predatortz 20:23 26.03.2013

Re: Nije bitno

Vojislav Stojković
Kakve veze ima radno vreme u Srbiji. Sasvim je svejedno da li ne radiš od 9 do 5 ili od 7 do 3.


Nije svejedno. Posle tri sto poslova možeš da obaviš...
srdjan.pajic srdjan.pajic 20:30 26.03.2013

Re: Nije bitno

predatortz
Vojislav Stojković
Kakve veze ima radno vreme u Srbiji. Sasvim je svejedno da li ne radiš od 9 do 5 ili od 7 do 3.


Nije svejedno. Posle tri sto poslova možeš da obaviš...


Pa da, ali samo ako ne predju svi da (ne) rade od 7-3.

Inače, nije mi jasno ovo 7-3, 9-5 - to je 8 sati, ok, jel to znači da se pauza u Srbiji računa kao radno vreme?


predatortz predatortz 20:33 26.03.2013

Re: Nije bitno

Inače, nije mi jasno ovo 7-3, 9-5 - to je 8 sati, ok, jel to znači da se pauza u Srbiji računa kao radno vreme?


Moraš biti precizniji. Na koju pauzu misliš:
Za kafu,za cigaretu, za doručak, za pijac, za blogovanje...
mirelarado mirelarado 20:37 26.03.2013

Re: Nije bitno

predatortz
Inače, nije mi jasno ovo 7-3, 9-5 - to je 8 sati, ok, jel to znači da se pauza u Srbiji računa kao radno vreme?


Moraš biti precizniji. Na koju pauzu misliš:
Za kafu,za cigaretu, za doručak, za pijac, za blogovanje...


Блоговање се рачуна у активно радно време. ;-)
srdjan.pajic srdjan.pajic 20:38 26.03.2013

Re: Nije bitno

predatortz
Inače, nije mi jasno ovo 7-3, 9-5 - to je 8 sati, ok, jel to znači da se pauza u Srbiji računa kao radno vreme?


Moraš biti precizniji. Na koju pauzu misliš:
Za kafu,za cigaretu, za doručak, za pijac, za blogovanje...


Dobro, onda neka bude u agregatnom smislu. Osim toga, sve su to važne aktivnosti, neophodne za uspešno obavljanje procesa rada kojim je ispunjen ostatak dana.



libkonz libkonz 22:19 26.03.2013

Re: Nije bitno

Kakve veze ima radno vreme u Srbiji. Sasvim je svejedno da li ne radiš od 9 do 5 ili od 7 do 3.

znači, važno je samo radno vreme kladionica.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 23:27 26.03.2013

Re: Nije bitno

... radno vreme, bitan je benificirani radni staž:

alselone alselone 08:03 27.03.2013

Re: Nije bitno

Inače, nije mi jasno ovo 7-3, 9-5 - to je 8 sati, ok, jel to znači da se pauza u Srbiji računa kao radno vreme?


I u USA se pauza racuna u radno vreme. Najcesce radno vreme je od 9 do 5 sa pauzom za rucak od pola sata.
dr.wagner dr.wagner 21:05 26.03.2013

Ja to ne kužim

... večer

-Ne valja Tito , ne valja Slobo , ne valja Boris , ne valja Tomo ... ne valjaju
ni kapitalizam ni socijalizam ....
-Nije dobro kada se radi od 9 , ni kada se radi od 6 ,a pogotovo kada se ne radi ...
-Sasvim je jasno da ne valja parlament , a diktatura je još gora ...
... Kralj je najgori
-Mrze nas Amerikanci , Englezi , Turci , Bosanci , Hrvati (osim možda onog W ,ali
taj ionako nije sav svoj , pa se ne računa)... i skoro svi ostali ...
-Ne valjaju naši zakoni , ali njihovi su gori ...

-A nadao sam se da ćemo skupa dizati revoluciju ... ali vama ne valja ni revolucija ...
... s kim ja vojsku služim

Wagner



G.Cross G.Cross 21:34 26.03.2013

Re: Ja to ne kužim

Wagner


Idi bre, gledaj utakmicu, ubise vas Velsani
libkonz libkonz 22:15 26.03.2013

Re: Ja to ne kužim

A nadao sam se da ćemo skupa dizati revoluciju

samo da se više ne ujedinjujemo, možemo zajedno dizati revoluciju.
Pozdrav, Dr. Wagner!
dr.wagner dr.wagner 23:00 26.03.2013

Re: Ja to ne kužim

Pozdrav drugovi

G.Cross
Idi bre, gledaj utakmicu, ubise vas Velsani


-Pa sad vidite od kakvih ste papaka izgubili ...


libkonz
... samo da se više ne ujedinjujemo, možemo zajedno dizati revoluciju ...


-Ma ne moramo se ujediniti ... samo da maknemo onu rampu na Bajakovu


W
expolicajac expolicajac 23:04 26.03.2013

Re: Ja to ne kužim

dr.wagner
Pozdrav drugovi

G.Cross
Idi bre, gledaj utakmicu, ubise vas Velsani


-Pa sad vidite od kakvih ste papaka izgubili ...


libkonz
... samo da se više ne ujedinjujemo, možemo zajedno dizati revoluciju ...


-Ma ne moramo se ujediniti ... samo da maknemo onu rampu na Bajakovu


W

Pokvareni Ex odigrao iz 1 u 2. Za skromnih 1.000 dinara. Čudna neka kvota bila.
antioksidant antioksidant 23:10 26.03.2013

Re: Ja to ne kužim


-Pa sad vidite od kakvih ste papaka izgubili ...

niste svesni koliko ste u pravu
cestitam na pobedi
blogovatelj blogovatelj 05:29 27.03.2013

Re: Ja to ne kužim

-Ne valja Tito , ne valja Slobo , ne valja Boris , ne valja Tomo ... ne valjaju
ni kapitalizam ni socijalizam ....
-Nije dobro kada se radi od 9 , ni kada se radi od 6 ,a pogotovo kada se ne radi ...
-Sasvim je jasno da ne valja parlament , a diktatura je još gora ...
... Kralj je najgori
-Mrze nas Amerikanci , Englezi , Turci , Bosanci , Hrvati (osim možda onog W ,ali
taj ionako nije sav svoj , pa se ne računa)... i skoro svi ostali ...
-Ne valjaju naši zakoni , ali njihovi su gori ...



Ne valja vecinski izborni sistem, pa se predje na proporcionalni, a sada ni on ne valja, pa bi da se vrate na vecinski.
Srbija je velika tajna, moj doktore.
iqiqiq iqiqiq 21:07 26.03.2013

Malo iskakanja

A što se ne bi radno vreme skratilo na 5 do 6 sati maksimalno, ne živimo više u vremenu slanja pisma i faksova i kucanja na pisaćoj mašini. Mobilni telefoni, emajlovi i internet koji je zamenio kopanje po bibliotekama i arhivama - da li je stvarno u 21 veku održivo: 8 sati sna 8 sati rada i 8 sati odmora. A da ne govorimo da većina gradskog radnog stanovništva provede još bar sat do dva u prevozu.

Naravno ovo je jeres, jer se smatra da ako na poslu ostaješ 10 do 12 sati onda si vredan, moje mišljenje je da sa 6 sati efikasnog rada bi imali veću zaposlenost i kvalitetnije provedeno privatno vreme, ono vreme koje treba da imamo posle posla da bi mogli da funkcionišemo kvalitetno na poslu.
srdjan.pajic srdjan.pajic 21:35 26.03.2013

Re: Malo iskakanja

iqiqiq
Mobilni telefoni, emajlovi i internet ...


Ah, pa to je donelo samo povećanje radnih obaveza.

Mislim da je veliki problem definisati "efikasno radno vreme". Za radnike koji lemače ili vrte šrafove na traci, to je relativno lako, ali za nas koji bloguj..., ovaj, kao, smišljamo nešto novo (ili opravljamo ono što smo loše smislili staro), stvari su složenije. Mada se sve na kraju svede na to da ako se za 90 dana ne odnese mušteriji prototip koji kako tako radi, dobije se noga u dupe, i ide da se vozi autobus. I problem efikasnog korišćenja radnog vremena se reši sam od sebe.
Jukie Jukie 23:24 26.03.2013

Re: Malo iskakanja

iqiqiq
A da ne govorimo da većina gradskog radnog stanovništva provede još bar sat do dva u prevozu.

U gradskim uslovima bi moglo da se organizuje da što veći broj ljudi koji rade na kompjuteru rade od kuće i da ne moraju da "idu na posao". Sastanci kolegijuma mogu da se obave preko skajpa, jednom-dvaput dnevno, svako pije svoju kafu.
Ni deca ne bi morala da idu u školu svaki dan, nastavnici bi okačili predavanja na internet a diskusije bi se obavljale preko foruma (kao što i sami nastavnici idu na e-seminare), u školu bi se išlo dvaput nedeljno na fizičko, laboratorijske vežbe i pripreme za predstavu za dan škole.
antioksidant antioksidant 23:25 26.03.2013

Re: Malo iskakanja

U gradskim uslovima bi moglo da se organizuje da što veći broj ljudi koji rade na kompjuteru rade od kuće i da ne moraju da "idu na posao". Sastanci kolegijuma mogu da se obave preko skajpa, jednom-dvaput dnevno, svako pije svoju kafu.

ti se nikad neces zaposliti u yahoo-u
zemljanin zemljanin 23:37 26.03.2013

Re: Malo iskakanja

Jukie

Ni deca ne bi morala da idu u školu svaki dan, nastavnici bi okačili predavanja na internet a diskusije bi se obavljale preko foruma (kao što i sami nastavnici idu na e-seminare), u školu bi se išlo dvaput nedeljno na fizičko, laboratorijske vežbe i pripreme za predstavu za dan škole.

Mislim da bi SPC velikodušno ponudila da popovi dolaze i drže kućna predavanja sa sve aparaturom ... kad država plaća što da ne
Jukie Jukie 02:16 27.03.2013

Re: Malo iskakanja

zemljanin

Mislim da bi SPC velikodušno ponudila da popovi dolaze i drže kućna predavanja sa sve aparaturom ... kad država plaća što da ne

A većina roditelja bi jedva dočekala
coviax coviax 09:08 27.03.2013

Re: Malo iskakanja

Jukie
iqiqiq
A da ne govorimo da većina gradskog radnog stanovništva provede još bar sat do dva u prevozu.

U gradskim uslovima bi moglo da se organizuje da što veći broj ljudi koji rade na kompjuteru rade od kuće i da ne moraju da "idu na posao". Sastanci kolegijuma mogu da se obave preko skajpa, jednom-dvaput dnevno, svako pije svoju kafu.
Ni deca ne bi morala da idu u školu svaki dan, nastavnici bi okačili predavanja na internet a diskusije bi se obavljale preko foruma (kao što i sami nastavnici idu na e-seminare), u školu bi se išlo dvaput nedeljno na fizičko, laboratorijske vežbe i pripreme za predstavu za dan škole.

Gsp i mnogi bi bankrotirali...
A internet provajderima cvetalo...
A...
Ali to je već dobrim delom zaživelo na zapadu-valja očekivati i ovde...
stasava stasava 09:10 27.03.2013

nesposobni

Način na koji je urađena inkluzija, kao i "primena Bolonje" srozavaju ovu zemlju na još niže grane, a obrazovani ljudi bi trebali da pokrenu ovu državu. "Bolonja" ubija i ovo malo nade da će Srbija jednog dana stati na noge. Ubijanje mozgova srpske dece počinje od prvog razreda. Mala digresija: Krugolina, hvala ti na novim tekstovima o školstvu u Srbiji.

Tačno, počinje od 1. razreda, što znači da nam neće biti bolje ni za 20-30 godina.
libkonz libkonz 09:24 27.03.2013

Re: nesposobni

Tačno, počinje od 1. razreda, što znači da nam neće biti bolje ni za 20-30 godina.

Meni dođe da izađem na ulicu i vrištim, kada vidim kako nam država tone, a potrebno je malo dobre volje i mnogo rada i pameti da krenemo napred.
Dobijamo generacije potpuno neupotrebljive dece.
bolid1 bolid1 09:53 27.03.2013

Re: nesposobni

libkonz

Dobijamo generacije potpuno neupotrebljive dece.


Vrio neupotrebljive, naroctio kad dodjes u situaciju da radis sa ljudima od 18 leta koji imaju problema sa razumevanjem procitanog, bukvalno, sa razumevanjem procitanog.

TD ciklu se sastoji od DVA proces.....prikazi ih na p-V dijagramu.

Oni crtaju tri i vise, pa zasto kad u zadatku pise dva...pa pise, al mi ovako znamo...

Jos veci bedak je sto kad im ponudis extra casove, javi se jedva 5% od ukupnog broja, tako je, od 100 ljudi, 5 dodje i onda vidis da njih, jednostavno, niko nista za 18 godina zivota nije naucio! Tih 5 su najmanji problem, oni znaju da ne znaju, ovih 95 su mnogo veca briga...
blogov_kolac blogov_kolac 12:26 27.03.2013

"Rekorderi u evrointegracijama"

Ja ne sumnjam da autor ovog bloga barata sa ispravnom rang-listom zemalja i nacija po njihovom stepenu prilagodjavanja EUropskim standardima i vrednostima, ili makar po njihovoj posvecenosti i resenosti ka tom cilju. Ali mu se dogodio jedan ocigledan previd - listu je okrenuo naopacke, pa su mu zato svi zakljucci ovde naopaki.

Problem Srbije i srpskog naroda nije u tome sto se bezrezrvno i brze od svih posvetila svojim evropskim integracijama, vec potpuno suprotno, zato sto se sa najvise rezervi i sporije od svih radi na tom planu.

Nasa privatizacija nije bila po receptu Svetske banke ili bilo koje druge medjunarodne institucije, inace bi u njoj dominirale velike multinacione kompanije, koje su se kod nas vise pojavljivale samo kao izuzeci od ovog pravila (Telenor, US Steel, BAT). Imali smo ovde varijantu KGB-privatizacije, preuzetu po modelu odradjenom u bivsim sovjetskim republikama (osim 3 pribaltickih), ali umnogome i Rumuniji i Bugarskoj, i ciji su sampioni bile prezivele, nedemontirane i mutirane povlascene strukture povezane sa u komunistickim vremenima svemocnom tajnom policijom.

Kada bi problemi nase prosvete bili istovetni onima koje imaju sve ostale evropske drzave koje su takodje deo "Bolonje", onda bi uzrok tih problema mozda stvarno bila ta "Bolonja". Ali blamaze nasih djaka na Pizza testovima, zapanjujuci podaci o njihovom preovladjujucem ultrakonzervativnom i ekstremizmu sklonom svetonazoru, svodjenje fakultetskih diploma na vrednosne papire koje je moguce kupovati i njima trgovati... itd... sve je to nasa autenticna bruka, nastala iz naseg najiskrenijeg suprostavljanja onome sto se danas naziva "evropske vrednosti i standardi", a ne njihovim nekritickim preuzimanjem.

Itd... itd... najlakse je za sve optuziti Zapad, i pronalaziti bizarne nacine da mu se pripisu ama bas sve sopstvene greske i neuspesi.
libkonz libkonz 12:39 27.03.2013

Re: "Rekorderi u evrointegracijama"

najlakse je za sve optuziti Zapad, i pronalaziti bizarne nacine da mu se pripisu ama bas sve sopstvene greske i neuspesi.

Meni stvarno nije jasno gde se u ovom tekstu osuđuje Zapad? Osuđujem političare, poslanike i ostale čiji je posao da učestvuju u stvaranju zakona. Nije dovoljno KOPIRATI tuđe zakone, ma koliko oni bili dobri i funkcionalni u njihovim zemljama, neophodno je malo uključiti mozak i napisati zakone primenljive u Srbiji.
blogov_kolac blogov_kolac 13:58 27.03.2013

Re: "Rekorderi u evrointegracijama"

Uz svo uvazavanje, ali ceo ovaj tvoj blog je jedan veliki cesto ponavljani srBski Copy/Paste, gde se za dezurnog krivca svakog problema proglasavaju losa i neprimenjiva resenja nekriticki preuzeta (prekopirana) sa "trulog" Zapada.

Ali, kao prvo, da su prethodna resenja bila dovoljno dobra i efikasna, ne bi ih mi ni menjali, ili imali svest o tome da ih je potrebno promeniti.
Kao drugo, da su doneta resenja i propisi puke kopije necega sto je vec ranije doneto na Zapadu (tj. EU), razlike u praksi izmedju kopije i originala ne bi bile tako ogromne, a i odavno bi mi onda imali donete sve te propise i uskladjivanja - a kod nas se oni i ne donose, nego i po nekoliko godina "poradjaju".
Kao trece, da je Copy/Paste tako masovno i radikalno koriscen, ne bismo danas mi bili rekorderi po broju jos uvek neprilagodjenih propisa (posle Bosne) od svih zemalja koje su proglasile nameru da se pridruze EU.
Kao cetvrto, "Copy/Paste" metodu ne treba mesati sa "Frankenstajn" metodom koja se ovde odomacila, gde se od DELOVA razlicitih kvalitetnih postojecih resenja iz raznih EU-drzava sklepa odgovarajuci propis koji uspe da zaobidje svrhu i sustinu zbog kojih je trebao biti donet, ili ostavi u sebi dovoljno rupa da bi se moglo zloupotrebljavati ili nastavljati sa predhodnom (po pravilu losom) praksom.
Kao peto, ako neki usvojen Copy/Paste propis ne daje ni priblizno toliko pozitivne rezultate kao u "zemljama porekla", to jos uvek nije dovoljan dokaz da je on neprimenjiv u novoj sredini, vec cesce znaci da su otpori u njegovoj primeni u toj novoj sredini preveliki. Da dam najpoznatiji svetski slucaj Copy/Paste na primeru drzave Indije, koja vec dugi niz decenija ima manje-vise uzorne i moderne zakone i propise u svim oblastima, ali silne stotine miliona ljudi tamo jos uvek zivi po nekim nepisanim drevnim zakonima i pravilima, i pateticna je neistina ako recimo neki indijski blogeri za to nalaze krivca u navodnoj "neprimenjivosti" tih prepisanih "sveCkih" pravila na Indiju.

I na kraju (a sa tim sam verovatno trebao da pocnem), jel moze da se navede JEDAN jedini primer naseg doslednog preuzimanja nekog EU zakonskog resenja ili propisa, a da je to na kraju ispao korak nazad u nekoj oblasti (i tu da se Copy/Paste ne mesa sa onim "frankenstajnisanje s predumisljajem" koje sam pomenuo)? Dakle JEDAN jedini primer!? Ali ako recimo navedes da je naprimer 7-15 radno vreme bilo superiorno u odnosu na 9-17, navedi barem dva-tri najkrupnija argumenta u prilog toj tezi...
savamala savamala 14:54 27.03.2013

Re: "Rekorderi u evrointegracijama"

blogov_kolac

Ja ne sumnjam da autor ovog bloga barata sa ispravnom rang-listom zemalja i nacija po njihovom stepenu prilagodjavanja EUropskim standardima i vrednostima, ili makar po njihovoj posvecenosti i resenosti ka tom cilju.



Како је могуће да сам не увиђаш потпуну наказност ове реченице која је у потпуној супротности са оним што можда наслућујемо да су европске вредности. Да ли је могуће да мислиш да неко у Бриселу има право да некој нацији одређује да ли се прилагодила некој европској вредности и у ком степену је посвећена и решена да усвоји ту, некакву, европску вредност? Где је списак тих вредности? Ја не знам али сам потпуно сигуран да није у Бриселу. Европске вредности су достигнућа цивилизације, културе и уметности, а не степен потчињавања некаквој бирократији која никоме није одговорна. Неко ко напише овакву реченицу, једино тиме показује сопствену ропску душу и природу, што је супротност свему што овај континет још од класичне Грче сматра својим идеалом. Ужасавам се што у нашем народу има још доста оних, који као блогов колац, свој идеал виде у ропству.
libkonz libkonz 14:55 27.03.2013

Re: "Rekorderi u evrointegracijama"

Uz svo uvazavanje, ali ceo ovaj tvoj blog je jedan veliki cesto ponavljani srBski Copy/Paste

Uz svo uvažavanje, vidim sa kim me stavljaš u isti koš. Nisam iznenađen, od ostrašćenih fanatika se ovo i dalo očekivati.
Ali, kao prvo, da su prethodna resenja bila dovoljno dobra i efikasna, ne bi ih mi ni menjali, ili imali svest o tome da ih je potrebno promeniti.

Po stoti put: ko to govori???

Kao cetvrto, "Copy/Paste" metodu ne treba mesati sa "Frankenstajn" metodom koja se ovde odomacila, gde se od DELOVA razlicitih kvalitetnih postojecih resenja iz raznih EU-drzava sklepa odgovarajuci propis koji uspe da zaobidje svrhu i sustinu zbog kojih je trebao biti donet, ili ostavi u sebi dovoljno rupa da bi se moglo zloupotrebljavati ili nastavljati sa predhodnom (po pravilu losom) praksom.

Ala si ti ovde zakomplikovao. Nazovi ga Copy/paste, nazovi ga Frankenštajn ili kako god želiš, mi imamo totalno neprimenjive zakone. Tražio si primer, daću jedan očigledan: kopiran je zakon o inkluziji, sa najboljim namerama, ali se nije vodilo računa o jednoj "sitnici": mi smo jedna izuzetno siromašna država, što sprečava korisnu implementaciju ovog zakona.
"Bolonja" je obesmislila privatne fakultete. Da, ti možeš da kažeš da smo mi trebali da kopiramo ceo nemački ustav i sve moguće zakone, jer smo "kopirali samo deo zakona", ali to ne menja činjenicu da je prihvatanje Bolonje bez prethodnih priprema unazadilo ovu zemlju.
Što se tiče radnog dana, mislim da sam bio jasan: razlika u izlasku i zalasku sunca između nas i zapada je 1 sat, što znači da se zalažem za radno vreme od 8 do 16. Prednosti:
Odvedeš dete u školu, ne gubiš sat vremena (neko se vrati kući, niko zuji po gradu, neko ranije ode na posao i čita novine...)
Ako živiš u Beogradu, vraćaš se sa posla po danu, što je manje stresno (bar meni).
Imaš vremena da obaviš neke poslove oko kuće.
A sigurno je da i bolje deluje na psihu, da nije pao mrak kada krećeš kući sa posla
buckoalisac buckoalisac 15:59 27.03.2013

Re: "Rekorderi u evrointegracijama"

blogov_kolac

Kao peto, ako neki usvojen Copy/Paste propis ne daje ni priblizno toliko pozitivne rezultate kao u "zemljama porekla", to jos uvek nije dovoljan dokaz da je on neprimenjiv u novoj sredini, vec cesce znaci da su otpori u njegovoj primeni u toj novoj sredini preveliki.




Znači, ako makazicama za nokte ne možeš da orežeš voće, to ne znači da su makazice neprimenjljive za seckanje grana, već da su otpori njihovoj primeni u novu svrhu preveliki.

blogov_kolac blogov_kolac 20:31 27.03.2013

Re: "Rekorderi u evrointegracijama"

savamala
Ужасавам се што у нашем народу има још доста оних, који као блогов колац, свој идеал виде у ропству.

Ciceronovo "robujmo zakonima da bismo bili slobodni" je jedini oblik "ropstva" koji sam ja ikada zagovarao. Uzas u kojem smo se nasli nije posledica sto u nasem narodu trenutno ima dosto onih a-la "blogov_kolac", nego sto na svakog takvog dolazi bar 10 savamalih! A inace, treba da znas da se pod frazom "evropske vrednosti i standardi" podrazumeva nesto sto simbolizuje i sirinu i raznolikost i slobodu, a ko nece, ili ne ume da se uklopi u to, i zadovolji nekakvih minimum minimuma u svakoj oblasti - treba sebe i svoje bruke da se stidi, a ne da mu je Brisel kriv sto nije dovoljno sirok za njegove mane i nedostatke.

libkonz
...Nisam iznenađen, od ostrašćenih fanatika se ovo i dalo očekivati...
...Po stoti put: ko to govori???...
Znaci ja sam ostrasceni fanatik jer u danasnjoj Srbiji vidim premalo i nedovoljno Evrope, a ti si kao prosvesceni realista jer ti se ona svugde prividja, narocito u losim stvarima koje nam se dogadjaju!?
A inace, u ovom konkretnom primeru koji navodis, uhvatio si se ko pijan plota razlike kada po lokalnom vremenu svice kod nas i u Parizu (preko sat vremena), i to ti je nekakav dokaz da nismo ukljucili mozak pri odabiru vremenske zone ili uskladjivanja radnog vremena, a to sto nam se po lokalnom vremenu svanuce u Beogradu cele godine gotovo poklapa (razlike do 20ak minuta) sa Londonom i Berlinom ili Njujorkom i Los Andjelesom ti nije nikakav kontrargument da preuvelicavas stvari.

buckoalisac
Znači, ako makazicama za nokte ne možeš da orežeš voće, to ne znači da su makazice neprimenjljive za seckanje grana, već da su otpori njihovoj primeni u novu svrhu preveliki.
Ne, nego to znaci da ako su se neke makazice pokazale dobre za seckanje noktiju u jednoj sredini, ali u drugoj sredini su se pokazale jako lose za rezanje grana, to najcesce ne znaci da te makazice ne mogu u drugoj sredini da budu jednako korisne i efektivne kao u prvoj, vec da u drugoj sredini ili ne shvataju, ili nece da shvate cemu te makazice zapravo treba da sluze.
libkonz libkonz 21:59 27.03.2013

Re: "Rekorderi u evrointegracijama"

a to sto nam se po lokalnom vremenu svanuce u Beogradu cele godine gotovo poklapa (razlike do 20ak minuta) sa Londonom i Berlinom ili Njujorkom i Los Andjelesom ti nije nikakav kontrargument da preuvelicavas stvari.

Šta si mislio, da neću da proverim?
U Berlinu sviće ceo sat kasnije (zimi, ostala godišnja doba su nebitna, nisam ni gledao), a u Londonu 40 minuta. Ko hoće da se zanima, evo linka
libkonz libkonz 22:25 27.03.2013

Re: "Rekorderi u evrointegracijama"

sto u nasem narodu trenutno ima dosto onih a-la "blogov_kolac", nego sto na svakog takvog dolazi bar 10 savamalih!

treba sebe i svoje bruke da se stidi, a ne da mu je Brisel kriv sto nije dovoljno sirok za njegove mane i nedostatke.

Znaci ja sam ostrasceni fanatik jer u danasnjoj Srbiji vidim premalo i nedovoljno Evrope, a ti si kao prosvesceni realista jer ti se ona svugde prividja, narocito u losim stvarima koje nam se dogadjaju!?

Podsećaš me na političke komesare.
blogov_kolac blogov_kolac 22:27 27.03.2013

Re: "Rekorderi u evrointegracijama"

Šta si mislio, da neću da proverim?
U Berlinu sviće ceo sat kasnije (zimi, ostala godišnja doba su nebitna, nisam ni gledao), a u Londonu 40 minuta. Ko hoće da se zanima, evo linka
Link za februar koji si ponudio pokazuje da je 1. februara razlika u svanucu po lokalnom vremenu izmedju Novog Sada i Londona 38 minuta, a 28. februara 27 minuta. Ali taj isti link pokazuje i da je razlika po lokalnom vremenu u svanucu izmedju Novog Sada i Njujorka 1. februara svega 5 minuta, a 28. februara 10 minuta...

A da... zaboravio sam... Njujork nije Zapad - on je Istocna obala

Podsećaš me na političke komesare.
A ti mene podsecas na njihovog najboljeg djaka - Iliju Cvorovica!
Politicki komesari su nas decenijama ucili (i naucili!!!) kako nam svo zlo dolazi sa Zapada... ja sebe u tome bas i ne mogu da prepoznam, ali zato kada je o tebi ili savamala rec...
libkonz libkonz 22:38 27.03.2013

Re: "Rekorderi u evrointegracijama"

Politicki komesari su nas decenijama ucili (i naucili!!!) kako nam svo zlo dolazi sa Zapada... ja sebe u tome bas i ne mogu da prepoznam, ali zato kada je o tebi ili savamala rec...

važno je da si ti prepoznao da ja u Zapadu vidim našeg najvećeg neprijatelja.
libkonz libkonz 22:43 27.03.2013

Re: "Rekorderi u evrointegracijama"

A da... zaboravio sam... Njujork nije Zapad - on je Istocna obala

ali zato se smrkava pola sata kasnije.
A ti mene podsecas na njihovog najboljeg djaka - Iliju Cvorovica!

jeste, ja sam taj koji vidi iskrivljenu stvarnost.
blogov_kolac blogov_kolac 00:05 28.03.2013

Re: "Rekorderi u evrointegracijama"

libkonz
važno je da si ti prepoznao da ja u Zapadu vidim našeg najvećeg neprijatelja.
Ti na ovom konkretnom blogu na vise mesta proglasavas Srbiju rekorderom u evrointegracijama (!?), problemima i nedostacima koji su se prikazali u nasim privatizacijama i prosveti uzrok vidis u nekakvom nasem nekritickom i ishitrenom preuzimanju zapadnog modela, iako se u oba slucaja radi o necemu za sto samo sto nije postao internacionalno (opste)prihvacen termin - "srpska posla"!

U staroj Jugoslaviji, pojam za sporost/usporenost (sudeci bar po vicevima) bili su Crnogorci. Ajde da vidimo kojom brzinom se ka jEvropi krece crnogorska kornjaca, a kojom mi "rekorderi u evrointegracijama". Kada se u drugoj polovini 90'ih Milo Djukanovic ozbiljno razisao sa Milosevicem, i poceo Crnu Goru sve intenzivnije da vodi drugacijim putem u odnosu na Srbiju, Crna Gora je u proseku bila na nivou nase Surdulice. Kada je Sloba pao, vec su po proseku bili na nivou naseg Leskovca/Vranja, a nastavili su da se krecu odvojenim kolosekom. Kada smo se konacno razisli i razgranicili 2006 oni su vec sustigli/prestigli nase Kraljevo/Krusevac, a danas, sedam godina kasnije, samo par najrazvijenijih i najbogatijih beogradskih opstina moze da se poredi sa crnogorskim prosekom (plate, penzije, privredni rast, gdp po stanovniku, stepen nezaposlenosti... itd). Uz to Crna Gora je u predvorju NATO, kod njih nije pitanje kao kod Bosanaca i nas DA LI CE, vec samo kada ce uci u Uniju, a ono sto kod njih u negativnom smislu bode oci i zagorcava zivot narodu, nije nista sto su nekriticki i na silu preuzeli od Evrope u procesu pridruzivanja, vec naprotiv, bas sve ono sto je nasledjeno iz prethodnih vremena i uspelo je jos uvek da opstane (kriminal, korupcija, nepotizam, partijska drzava...) na nivou previse visokom po merilima one iste Evrope. Pa ako su crnogorski puzevi u odnosu na nas formula-1 po pitanju evrointegracija, sta onda reci za Hrvate koji broje nedelje do ulaska u EU, ili Slovence koji su jos 1990 izasli sa parolom "Evropa zdaj" (Evropa sada) kao nacionalnim programom. Ili da pomenem bivse clanice istocnoevropskog komunistickog lagera koje su u svemu jako zaostajale za nama pre 3 decenije, kada su "nekriticki" i "bezrezervno" i "bez alternative" pocele preuzimati "zapadne modele", i sada im takoreci svima gledamo u ledja.

I ti nas posle svega nazivas "rekorderima evrointegracija", a u toj nasoj prevelikoj posvecenosti i navodnom evrofanatizmu vidis korene nasih problema. Mnoooooogo si u zabludi oko ovoga.
savamala savamala 00:26 28.03.2013

Re: "Rekorderi u evrointegracijama"

Kada smo se konacno razisli i razgranicili 2006 oni su vec sustigli/prestigli nase Kraljevo/Krusevac, a danas, sedam godina kasnije, samo par najrazvijenijih i najbogatijih beogradskih opstina moze da se poredi sa crnogorskim prosekom (plate, penzije, privredni rast, gdp po stanovniku, stepen nezaposlenosti... itd). Uz to Crna Gora je u predvorju NATO, kod njih nije pitanje kao kod Bosanaca i nas DA LI CE, vec samo kada ce uci u Uniju, a ono sto kod njih u negativnom smislu bode oci i zagorcava zivot narodu, nije nista sto su nekriticki i na silu preuzeli od Evrope u procesu pridruzivanja, vec naprotiv, bas sve ono sto je nasledjeno iz prethodnih vremena i uspelo je jos uvek da opstane (kriminal, korupcija, nepotizam, partijska drzava...) na nivou previse visokom po merilima one iste Evrope.


Осим што имаш ропски менталитет, очигледно ти у приличној мери недостаје и здрав разум. Узимати Црну Гору као позитиван пример било чега је стадијум који се у неким другим околностима представља појавом белих мишева.
Узгред, да ли ЕУ ропске вредности спадају и ови силни Бугари што се спаљују ових дана?
Jukie Jukie 00:52 28.03.2013

Re: "Rekorderi u evrointegracijama"

blogov_kolac

Link za februar koji si ponudio pokazuje da je 1. februara razlika u svanucu po lokalnom vremenu izmedju Novog Sada i Londona 38 minuta, a 28. februara 27 minuta.


Late comes the winter sun from bed,
a lazy, ignorant sleepyhead.
Blinks for an hour or two, and then
all blood-red orange, sets again.
Before the stars have left the skies,
in morning at the dark I rise
...
In winter I get up at night
and dress by yellow candle-light.
In summer, quite the other way,
I have to go to bed by day.
Oh, does it seem so fair to you
when all the sky is clear and blue
and I would like so much to play,
to have to go to bed by day?



libkonz libkonz 08:31 28.03.2013

Re: "Rekorderi u evrointegracijama"

Ti na ovom konkretnom blogu na vise mesta proglasavas Srbiju rekorderom u evrointegracijama

Nikoga ja ne proglašavam rekorderom, političari su sami sebe tako nazivali, ja se samo rugam tome.
uzrok vidis u nekakvom nasem nekritickom i ishitrenom preuzimanju zapadnog modela

nije bitno što je "zapadni model", bitna je ta ishitrenost i nesagledavanje situacije na terenu.
Za Crnogorce neću da komentarišem, a što se tiče zemalja Istočne Evrope, oni jesu vodili računa o implementaciji i donošenju zakona.
I ti nas posle svega nazivas "rekorderima evrointegracija", a u toj nasoj prevelikoj posvecenosti i navodnom evrofanatizmu vidis korene nasih problema. Mnoooooogo si u zabludi oko ovoga.

Dakle, ponoviću, samo fanatici mogu na taj način da razumeju moj tekst. Pokušaću da ti pojasnim, a bojim se da to kod fanatika ne pomaže, problem vidim u našem javašluku. Da se u parlament biraju pismeniji i vredniji ljudi, sve bi bilo drugačije. Kada donosiš neki zakon, onda treba malo i da razmišljaš o njemu, vidiš koje su mu mane i da li je primenljiv u Srbiji.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana