Politika

Vučić, najbolji prijatelj opozicije

Nebojsa Krstic RSS / 30.05.2015. u 13:26

 

 

Sanda Rašković Ivić je rekla da DSS mora da definiše da li je riba ili devojka, tj. mora da odluči hoće li nastaviti u skladu sa svojom politikom u kojoj nema mesta za Evropsku uniju ili, recimo, Beograd na vodi, ili će ostati da odumire u današnjem "kolaboracionizmu". Čitajući ovu izjavu, a u kontekstu aktuelne priče o "rehabilitaciji" Draže Mihajlovića, razmišljao sam koliko su opasne sekvele koje je kumrovečka politička škola ostavila na one koji su je pohađali, ali i na sve koji su tolike godine proveli u ozračju ideološke radijacije koja je proizvela patološke promene na pokolenjima. 

Narodi mudriji od nas, Englezi npr, period okupacije u Drugom svetskom ratu posmatraju procenjujući ulogu svojih sunarodnika, tako da saradnju sa okupacionom vojskom koja je za svrhu imala spašavanje života civilnog stanovništva posmatraju kao patriotsko delo, dok naše pseudopatriote, ali i mnoge demokrate, 70 godina kasnije na saradnju sa strankom koja je na demokratskim izborima osvojila vlast, mislim na SNS, gledaju kao na "kolaboraciju".

Zanimljivo bi bilo odgovoriti zašto se ponašamo na ovaj način, zašto još živimo zarobljeni u kavezima komunističke propagande? Zašto još uvek izigravamo, ne Pavlovljevog, već Kardeljevog psa koji juri sopstveni rep? Zašto gubimo vreme u stupici titoističkog pogleda na klasnog neprijatelja, izdajnika naroda i uverenja o moralno-političkoj podobnosti?

Da zlo bude veće, izvesni Janko Veselinović je napustio SDS jer ta stranka, po njegovim rečima, nije dovoljno opoziciona. Reagovao je SDS objasnivši da Janko nije napustio stanku, već je stranka napustila Janka. Dok su se Janko i Marko objašnjavali ko je koga izbacio, a ko napustio, Jovo je Bakić napisao novi program koji će Borko da predloži DS-u. Borko je tim povodom izjavio da mu Jovo ne piše program i da on, Borko, ne planira da cepa stranku čiji je potpredsednik, dok je Jovo potvrdio da piše Borku program i dodao da u novoj Borkovoj stranci neće biti mesta za svakog, jer ta stranka nema ambiciju da bude masovna, nego želi da bude kadrovska.

Dok se opozicija bavila ovim "poslovima", premijer je pred odlazak u Vašington bio u prvoj zvaničnoj poseti Albaniji, gde je, na samitu u Tirani, govorio o važnosti regionalne stabilnosti, o pomirenju srpskog i albanskog naroda i sa šestoricom premijera država regiona dogovarao infrastrukturne projekte koji bi unapredili saobraćajne, a time i privredne veze kao uslov za ekonomski razvoj svih zemalja Balkana.

Vučićeva poseta Tirani i poruke koje su tamo izrečene najrečitiji su odgovor na predsednikovu Platformu obustave dijaloga s Prištinom, blokiranja EU integracija i novog vezivanje ruku i nogu Srbiji u trci za poboljšanje standarda građana, trci u kojoj smo mi u direktnoj kompeticiji za privlačenje stranih investicija sa ostalim zemljama regiona. Da li je opozicija, barem onaj njen deo koji je prethodnih godina vodio proevropsku politiku, primetio ovaj, po mišljenju moje malenkosti, civilizacijski iskorak u dobrom pravcu i da li ga je podržao?

Jok, brate. Opozicija je bila zaokupljena važnijim poslom oko onoga što rade Janko, Marko, Jovo, Borko i sl.

Opozicija, radeći aktivno i uporno na sopstvenom obesmišljavanju, sebi je najveći neprijatelj. Ako to razumemo uvidećemo paradoks: najveći prijatelj opozicije u ovom trenutku je Aleksandar Vučić. Kako to? Pa lepo, ako Vučić bude uspešan u nastavku EU integracija, u stabilizaciji regiona i u činjenju Srbije poželjnom destinacijom za investicije, onda on radi upravo ono što je bila ideja postojanja pomenutih opozicionih stranaka, pa je to dobro za sve građane Srbije, ali i za te stranke jer se ostvaruje cilj kome su nekad težile. Ukoliko ne bude uspešan, eto prilike da oni ponovo budu alternativa.

Tako da Janko, Marko, Borko i Jovo i ostali drugari mogu slobodno da nastave svoj infantilni igrokaz, nemoj da im neko u tome bespotrebno smeta.

 

Objavljeno u Našim Novinama 30.5.2015. 

 

 



Komentari (289)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

reanimator reanimator 13:38 30.05.2015

...

makemyday makemyday 14:27 30.05.2015

Re: ...

Englezi npr, period okupacije u Drugom svetskom ratu posmatraju procenjujući ulogu svojih sunarodnika, tako da saradnju sa okupacionom vojskom koja je za svrhu imala spašavanje života civilnog stanovništva posmatraju kao patriotsko delo,

Otkud ova "mudrost"? Gde su to engleski sunarodnici sarađivali s okupacionom vojskom? A Francuzi, Holanđani, Norvežani,..saradnju s okupatorom "posmatraju" ipak malo drugačije,zar ne?
Ali na stranu ova ekskurzija s njom u vezi samo sugerišem domaćinu da poseti selo Vranić, nije daleko od Beograda, i uveri se kako je "spašavanje života civilnog stanovništva" izgledalo na delu.

A što se tiče domaćinovog panegirika "liku i delu" vođe
Vučićeva poseta Tirani i poruke koje su tamo izrečene najrečitiji su odgovor na predsednikovu Platformu obustave dijaloga s Prištinom, blokiranja EU integracija i novog vezivanje ruku i nogu Srbiji u trci za poboljšanje standarda građana, trci u kojoj smo mi u direktnoj kompeticiji za privlačenje stranih investicija sa ostalim zemljama regiona. Da li je opozicija, barem onaj njen deo koji je prethodnih godina vodio proevropsku politiku, primetio ovaj, po mišljenju moje malenkosti, civilizacijski iskorak

svaki je komentar nepotreban. Ali zato su neprijatne asocijacije povodom "lika i dela" domaćina odista neizbežne.
ljubichasti_oblachic ljubichasti_oblachic 14:29 30.05.2015

Re: ...

Zanimljivo bi bilo odgovoriti zašto se ponašamo na ovaj način, zašto još živimo zarobljeni u kavezima komunističke propagande? Zašto još uvek izigravamo, ne Pavlovljevog, već Kardeljevog psa koji juri sopstveni rep? Zašto gubimo vreme u stupici titoističkog pogleda na klasnog neprijatelja, izdajnika naroda i uverenja o moralno-političkoj podobnosti?


Zato što je "Bravar" bio bolji od svih VAS.

Demokratija je floskula i sada kao tada, a komunistička propaganda je - baljezgarija - potpuno ista kao politički marketing danas.

Takav je i ovaj tvoj zapitavajući pasus. I ceo tekst. Baljezgarija.


Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 14:49 30.05.2015

Re: ...

Otkud ova "mudrost"? Gde su to engleski sunarodnici sarađivali s okupacionom vojskom?

Na Kanalskim ostrvima, Guernsey, Jersey, Sark, Alderney...Ona su, kao što znaš, teritorija Velike Britanije. Za vreme ww2 bili su pod nemačkom okupacijom. Gradonačelnici su totalno sarađivali s Nemcima, sačuvali stanovništvo, a posle rata su odlikovani od strane britanske vlade.
makemyday makemyday 16:44 30.05.2015

Re: ...

Na Kanalskim ostrvima, Guernsey, Jersey, Sark, Alderney..

A da budemo ozbiljni? Jedino što je tačno je da su ostrva bila okupirana. Ali tamo je bilo stanovnika manje nego u osrednjem srpskom gradiću pa je neozbiljno na osnovu tamošnje situacije izvlačiti takve "krupne" zaključke. Uostalom nisu sjajno prošli, priličan broj odveden je u radne logore na kontinentu. A "saradnja"s okupatorom je bilo to što su nastavili da žive i rade uzdržavajući se od pobuna ili diverzija, koje su u tim uslovima i bile praktično nemoguće. Izjednačavati predstavnike tih lokalnih vlasti s onima koji su kod nas naređivali pokolje kakav je bio u pomenutom Vraniću ili s onima koji su držali konc.logore smrti kakav je bila Banjica je totalno neozbiljno.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 16:49 30.05.2015

Re: ...

A da budemo ozbiljni? Jedino što je tačno to je da su ostrva bila okupirana. Ali tamo je bilo stanovnika manje nego u osrednjem srpskom gradiću pa je neozbiljno na osnovu tamošnje situacije izvlačiti takve "krupne" zaključke

Dopada mi se logika. Ne mogu "krupni" zaključci da se donose na osnovu događaja u malom gradu (Sic!). Znači, zaključke izvlačim samo na osnovu onog što se desilo u Njujorku ili Meksiko Sitiju, jel tako?
makemyday makemyday 17:10 30.05.2015

Re: ...

A kao nismo se razumeli? Uopšte nije pitanje šta se događalo u gradu već šta se događalo i kako se gledalo na saradnju sa okupatorom širom zaraćenog sveta.Zato ono
A Francuzi, Holanđani, Norvežani,..saradnju s okupatorom "posmatraju" ipak malo drugačije,zar ne?

i
"saradnja"s okupatorom je bilo to što su nastavili da žive i rade uzdržavajući se od pobuna ili diverzija, koje su u tim uslovima i bile praktično nemoguće. Izjednačavati predstavnike tih lokalnih vlasti s onima koji su kod nas naređivali pokolje kakav je bio u pomenutom Vraniću ili s onima koji su držali konc.logore smrti kakav je bila Banjica je totalno neozbiljno.


Ali budući da sasvim očito to tebi "nije zanimljivo" totalno je neozbiljno i da nastavljamo priču.Over.
gedza.73 gedza.73 18:38 30.05.2015

Re: ...

makemyday
A "saradnja"s okupatorom je bilo to što su nastavili da žive i rade uzdržavajući se od pobuna ili diverzija



Споменик јој није подигла ни држава, ни позориште, већ верна служавка (којој је оставила скромно наследство) с натписом: „Својој племенитој газдарици Жанки подижем овај споменик, благодарна Магда.“

Služavka veća nego država.
milojep milojep 20:13 30.05.2015

Re: ...

makemyday

Izjednačavati predstavnike tih lokalnih vlasti s onima koji su kod nas naređivali pokolje kakav je bio u pomenutom Vraniću ili s onima koji su držali konc.logore smrti kakav je bila Banjica je totalno neozbiljno.


Ti nikako da izađeš iz tih 'krvavih' komesarskih boot-ova. Tu Banjicu je posle rata dopunila srpskom nevinom krvlju upravo tebi mila crvena bagra, a bez ičijeg pritiska i okupacije! Šta čovek tek treba da misli o takvima?
emsiemsi emsiemsi 20:19 30.05.2015

Re: ...

reanimator

Релативно солидан уводни текст !
makemyday makemyday 04:59 31.05.2015

Re: ...

Tu Banjicu je posle rata dopunila srpskom nevinom krvlju upravo tebi mila crvena bagra, a bez ičijeg pritiska i okupacije!

Teško je prema tebi biti pristojan. Prestani da lupetaš! I pokušaj da razumeš da voleti istinu nije isto što i voleti neku političku opciju! Stvar je jednostavna,mora da se ukapira. Šta god da su loše učinili komunisti posle rata, a jesu mnogo toga, to ne može promeniti istinu o zločinima i sramoti naših kvislinga. Zato ne vređaj ljude, ne izmišljaj stvari, ne poturaj meni da sam "crveni bot" jer nisam komunista čak i ne volim crvenu boju. Problem je samo to da ti i takvi kao ti (ja neću zvati ni botovima ni bagrom) vole istinu samo kad im se sviđa, a inače su spremni da je prepravljaju,kriju, brišu.
Milan Karagaća Milan Karagaća 09:25 31.05.2015

Re: ...

Nebojsa Krstic
Otkud ova "mudrost"? Gde su to engleski sunarodnici sarađivali s okupacionom vojskom?

Na Kanalskim ostrvima, Guernsey, Jersey, Sark, Alderney...Ona su, kao što znaš, teritorija Velike Britanije. Za vreme ww2 bili su pod nemačkom okupacijom. Gradonačelnici su totalno sarađivali s Nemcima, sačuvali stanovništvo, a posle rata su odlikovani od strane britanske vlade.

Je li ti to pripremaš teren za rehabilitaciju gradonačelnika Beograda koji je sarađivao sa Nemcima.
E sada nisam upoznat šta su ti gradonačelnici na tim ostrvima radili , ali pretpostavljam da nisu kao ovi tvoji tamanili i slali svoje sunarodnike u logore i privodili i predavali nekom Gestapou.
Što se tiče te Kumrovačke škole, to ti je Krle davna istorija, a ako nisi upoznat u nju su odlazili ipak izabrani kadrovi po predhodno ostvarenim rezultatima rada.Tamo im predavali tada najeminentniji profesori filozofije, političke ekonomije, međ.prava, prava, sociologije, naukeo o organizaciji državne uprave, kibernetike, od kojih su neki bogami dobro plasirani i posle rušenja tog mrskog komunizma.Bez obzira na tvoju suženost pogleda zbog ideološke ograničenosti , moraćeš priznati da se tu više moglo naučiti nego na ovim postpetoktobarskim tink-tenkovima i vorkšopovima u trajanju od 2-5 dana pa čak i od onih seminara u Segedinu i Maršal centru koji su trajali i po tri nedelje, na kojima sam informacije radi i sam bio.Za razliku od ovih savremenih i tebi bliskih instant kurseva, na kojima razni bivši funkcioneri međ. organizacija, EU i NATO tupe istu priču već 10 godina i na izlaganju ili prezentaciji menjaju samo mesti i datum održavanja, u Kumrovcu se ozbiljno učilo i polagali ispiti.Dakle, bilo bi mnogo korisnije za sadašnjost i budućnost ako bi ti kao ličnost od autoriteta malo više se pozabavio analizom kako se sada izobrazuju i izbezobrazuju stranački mladi kadrovi, kako i ko im kupuje ispite, diplome i kako se lako penju na pidejestal.Da ne bude zabune , nema razlike između stranačkih kadrova bez obzira kojoj partiji pripadaju.Eto, ajde malo samokritički pogledaj kako si savetovao šefa države i partije toliko dugo i kakve ste sve ljude ekspresno podigli od nesvršenih studenata do državnih sekretara, ambasadora/ki,koji su toliko bili odani programu stranke i njenom predsedniku da su ga napustili čim su se namestili, a nameštali su se kad god je i kako trebalo.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 12:00 31.05.2015

Re: ...

Za razliku od ovih savremenih i tebi bliskih instant kurseva


Meni bliskih instant kurseva? Ti, Karagaća, imaš veoma izražen dar za trabunjanje.
Milan Karagaća Milan Karagaća 13:51 31.05.2015

Re: ...

Nebojsa Krstic
Za razliku od ovih savremenih i tebi bliskih instant kurseva


Meni bliskih instant kurseva? Ti, Karagaća, imaš veoma izražen dar za trabunjanje.

Pa čekaj, ko trabunja, jesu li ti kursevi intenzivirani posle 2000.godine, jesu, jesu li mnogi koje poznaješ na tim kursevima stekli "referencu", a kada sam rekao tebi bliski mislio sam da su se odvijali i odvijaju u vreme kada si ti nešto značio i značiš na političkoj sceni. Nisam rekao da si ti taj kursista, ali si sa njima sigurno detaljnije upoznat nego sa onim kumrovačkim. Ja nisam bio na kumrovačkom, ali su mi pričali oni koji su bili i malo ih je bilo, za razliku od ovih masiranih tink-tenkića. Čak sam i napisao da sam ja bio i u Sehgedinu i u Maršal centru i učestvovao na mnogobrojnim konferencijama gde nam ti koji dolaze sa strane tupe uvek istu priču kao da smo totalni debili. Naravno, ima i izvandernih učesnika na panelima ali ima i jedna stalna pretplaćena grupa i njihovih i naših koji se ponavljaju.
I ovom prilikom se izvinjavam jer nisam hteo reći da si ti jedan od tih kursista već da znaš kako se organizuju, odvijaju i kolika je edukativna korist od njih, a u suštini da su nam stranački kadrovi needukovani, a na visoke pozicije došli uglavnom koristeći to što su nevaspitani i agresivni.
Inače, ne priliči ti upotreba izraza kao što je trabunjanje, niti sam to od tebe očekivao.
sioux sioux 14:35 31.05.2015

Re: ...

Milan Karagaća
ali pretpostavljam da nisu kao ovi tvoji tamanili i slali svoje sunarodnike u logore i privodili i predavali nekom Gestapou.

Zar komunjare nisu tvoje?

... u nju su odlazili ipak izabrani kadrovi po predhodno ostvarenim rezultatima rada.Tamo im predavali tada najeminentniji profesori filozofije, političke ekonomije, međ.prava, prava, sociologije, naukeo o organizaciji državne uprave, kibernetike, od kojih su neki bogami dobro plasirani i posle rušenja tog mrskog komunizma.
...tu više moglo naučiti nego...
...u Kumrovcu se ozbiljno učilo i polagali ispiti.

Kraja Kraja 14:35 31.05.2015

Re: ...

Na Kanalskim ostrvima, Guernsey, Jersey, Sark, Alderney


Gradonačelnici su totalno sarađivali s Nemcima


...sreca tvoja da stanovnici pomenutih ostrva ne prate blog 92-ke...
...zapatilo bi se tu vise tuzbi za uvredu i klevetu...
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 14:41 31.05.2015

Re: ...

Kraja
Na Kanalskim ostrvima, Guernsey, Jersey, Sark, Alderney


Gradonačelnici su totalno sarađivali s Nemcima


...sreca tvoja da stanovnici pomenutih ostrva ne prate blog 92-ke...
...zapatilo bi se tu vise tuzbi za uvredu i klevetu...

To su dobro poiznate istorijske činjenice koje si ti propustio da naučiš. Ali nikad nije kasno.
Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 14:44 31.05.2015

Re: ...

Nebojsa Krstic
Otkud ova "mudrost"? Gde su to engleski sunarodnici sarađivali s okupacionom vojskom?

Na Kanalskim ostrvima, Guernsey, Jersey, Sark, Alderney...Ona su, kao što znaš, teritorija Velike Britanije. Za vreme ww2 bili su pod nemačkom okupacijom. Gradonačelnici su totalno sarađivali s Nemcima, sačuvali stanovništvo, a posle rata su odlikovani od strane britanske vlade.


Ajde! Koja paušalizacija, izvrtanje istine - toalna lenjost u izučavanju istorije i pravljenje paštete od kolibrija sa dodatkom konjskog mesa u razmeri 50:50 - jedan kolibri, jedan konj.

Da pomenemo samo najočigledniju stvar - namesnici (a ne gradonačelnici) su radili striktno po instrukcijama Vlade UK (datim još pre invazije). pročitaj malo. A onda pročitaj kako je ta "kolaboracija" izgledala, pa pročitaj kako su, posle oslobođenja, prošli oni stanovnici ostrva koji jesu sarađivali s nacistima.

A kad već porediš sićušna ostrva sa mizernom količinom szanovništva sa tim šta se ovde dešavalo tokom i posle rata, što ne šročitaš kako je britanska vlada posle rata donela zakon kojim se pleni profit ratnih profitera. naravno, kada to urade - jeidni legitmni borci protiv nasista u Jugoslaviji, to je onda banditizam i komunjarstvo, a kada to uradi UK, e onda se to prećuti ☻

inače, tovj epaušalno - a pogrešno ne samo zbog toga - istovećivanje, dalje pada u vodu kad as epogleda ko je zaista (a ozbiljni ljudi onda pogledaju i zašto i kako) dobio počasti:

In December 1945 a list of British honours was announced to recognise a certain number of prominent islanders for services during the Occupation.[54] The Bailiff of Jersey, Alexander Coutanche,[55] the Bailiff of Guernsey, Victor Carey, and Jurat Leale, President of the Controlling Committee, Guernsey, were knighted. Charles Duret Aubin, HM Attorney-General, Jersey, Jurat Dorey, Jersey, and Ambrose Sherwill, HM Procureur, Guernsey, received CBEs. Jurat Bree, Jersey, CJ Cuming, Connétable of Saint Helier, Jersey, Deputy R Johns, Guernsey, Dr McKinstry, Medical Officer of Health, Jersey, HE Marquand, Guernsey, A Symons, Health Officer, Guernsey, K Bond, Jersey, HF Ereaut, Jersey, L Guillemette, Guernsey, E Hall, Guernsey, G Heggs, Guernsey, J Loveridge, Guernsey, E Young, Guernsey, received OBEs. BEMs were awarded to Deputy W Bertram, Jersey, H Bichard, Guernsey, T Camp, Jersey, T Cross, Jersey, J Fraser, Jersey, A Lamy, Guernsey, E Langmead, Guernsey, M Messervy, Jersey, and J Remphry, Jersey.

Nego, a šta su u međvremenu radili beogradski (a i šire) sreski načelnici, sudije, tužioci, medicinski načelnici, čate, žandarmi, domobrani, ljotićevci i ostala administaracija i oružane snage saradničkog režima Milana Nedića, i koga su to sačuvali, a koga nisu?

Mislim, mimo onoga da su kao "miunicijU" za "100 za jednoga" davali Jevreje koje su pohvatali (a kada ih je nestalo, nekim čudom pa skoro prestala praksa tih stotinu spram jednoga) pa su time sačuvali podsota Srba. To da zanemarimo, to "spašavanje", Ima l neko drugo, koje opravdava lizanje s nacisti (i to, aktivno, a ne kao Englezi - pasivno (The policy of the island governments, acting under instructions communicated by the British Government before the occupation, was passive co-operation.)

Koliko su komunista - srba, sačuvali ili pak nisu? A koliko su ih aktivno nesačuvavali? ma, da, to su i inače odrodi, di bre može Srbin biti komunista, nije to vredno spašavati i čuvati za boljitak nacije.

Šta god o Spasi Nediću da se dalje priča, čak i kroz zatvorene oči, to spašavanje je bilo - separatno i sprodaično, nezaslužno velikih časti, nego eventualno samo olakotne okolnsoti pri suđenju. A pogotovo loš šlagvort za novu stancu u Odi Velikome.

Ako se već nešto može iskoristiti za (nategnuti) šlagvort za Odu, onda se moglo iskoristiti osuđivanje onih ljudi koji su u svojim funkcijama kao lekari, ili ulgedni ljudi svog kraja, doprineli što radom, što pomaganjem materijalno, da rat preživi što više ljudi, a koji su po defaultu pridruženi "neprijatelju". Ali i to pada u vodu da se poredi sa Englezima, ne samo stoga što kakvi smo mi Englezi, tikavi su nam i... nego i stoga što pravni i administrativni sistem nije bio u kontinuitetu. A to je, uvek i vjeki vjekovi ;> izvor mnogih zala - i mnogih dobara ;>
Kraja Kraja 15:31 31.05.2015

Re: ...

dobro poznate istorijske činjenice koje si ti propustio da naučiš



...jedno je sigurno, poskocice ti idu dobro...
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 15:50 31.05.2015

Re: ...

In December 1945 a list of British honours was announced to recognise a certain number of prominent islanders for services during the Occupation.[54] The Bailiff of Jersey, Alexander Coutanche,[55] the Bailiff of Guernsey, Victor Carey, and Jurat Leale, President of the Controlling Committee, Guernsey, were knighted. Charles Duret Aubin, HM Attorney-General, Jersey, Jurat Dorey, Jersey, and Ambrose Sherwill, HM Procureur, Guernsey, received CBEs. Jurat Bree, Jersey, CJ Cuming, Connétable of Saint Helier, Jersey, Deputy R Johns, Guernsey, Dr McKinstry, Medical Officer of Health, Jersey, HE Marquand, Guernsey, A Symons, Health Officer, Guernsey, K Bond, Jersey, HF Ereaut, Jersey, L Guillemette, Guernsey, E Hall, Guernsey, G Heggs, Guernsey, J Loveridge, Guernsey, E Young, Guernsey, received OBEs. BEMs were awarded to Deputy W Bertram, Jersey, H Bichard, Guernsey, T Camp, Jersey, T Cross, Jersey, J Fraser, Jersey, A Lamy, Guernsey, E Langmead, Guernsey, M Messervy, Jersey, and J Remphry, Jersey.


Dobili, znači, odlikovanja. Pa i ja kažem da su dobili. Šta tebi nije jasno?
Kraja Kraja 16:53 31.05.2015

Re: ....

"Dobili, znači, odlikovanja. Pa i ja kažem da su dobili. Šta tebi nije jasno?"

...jos samo da nam pokazes gde pise "za totalnu saradnju sa nemcima"...

...a kad je do linkova...

...They were in Guernsey researching the story of the 2,000 people deported from the Channel Islands in 1942-43...
...The record, put together by Guernseyman Frank Falla, contains first-hand accounts of islanders who were arrested for acts of resistance during the wartime occupation of the island and later deported to prison camps in Europe.


Guernsey files reveal how islanders defied Nazi occupation

Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 17:10 31.05.2015

Re: ....

"Dobili, znači, odlikovanja. Pa i ja kažem da su dobili. Šta tebi nije jasno?"

...jos samo da nam pokazes gde pise "za totalnu saradnju sa nemcima"...

Dobili su zato što su spasili živote stanovnika. A spasili su tako što su bili maksimalno kooperativni prema neprijatelju Nemcu dok je Mara sedela na kamen studencu.

srdjan.pajic srdjan.pajic 18:08 31.05.2015

Re: ...

emsiemsi
reanimator

Релативно солидан уводни текст !


A i tvoja temeljna analiza re-ovog poslovično britkog uvodnog komentara pleni i dubinom i širinom.

Iako bez alsea nema ni dobrog trola kod Krleta, evo da pokušam.

Juče odvedoh ženu i dete na picu, u čuvenu lokalnu piceriju/hamburgerdžinicu pored CU kampusa (The Sink). Poznatu po tome što je kroz nju valjda prošlo najviše Nobelovaca u istoriji pica džointa, uključujući i trenutnog Predsednika nam, koji je ovde zašao pre par godina kad je bio na kampanji u našem malom gradiću, pa se iskrao sikrit servisu, ušao u radnju, kupio picu za poneti, i kako legenda kaže, platio kešom iz svog novčanika. E, upravo tu picu sam juče smazao, i hoću da podelim iskustvo sa blogerima: Obama možda ne zna mnogo toga, ali zna šta je dobar komad pice.

U tom establišmentu je davne pedeset i neke kao čistač klozeta radio i Robert Redford. A priča se da je i Dalaj Lama već rezervisao sto, ili bar mesto za šankom u Oktobru, kad bude dolazio u Boulder.

Na kraju, i ja sam, sa članovima moje bivše gupe na CU-u, često umeo da svratim na žderačinu u tu piceriju, nakon naporne nedelje provedene u istraživanju nepoznatih fenomena i širenju granica ljudskog znanja u elektrotehničkim naukama.


emsiemsi emsiemsi 20:50 31.05.2015

Re: Srdjan marketinski maniplulant

G.Cross
No, nema veze, dobra ti ova pica, patrijocka, nego ti se pećka nešto nakrivila, i nemaš, bre, dva ista crepa na krovu


Losem pica majstoru i crep na krovu smeta.


... као и оном што смета длака !
milisav68 milisav68 21:05 31.05.2015

Re: Srdjan marketinski maniplulant

srdjan.pajic
Ali zato kad sam kupio svoj prvi roštilj, kupio sam i knjigu, i sad sve po njoj radim, mislim da sam znatno unapredio tehniku.

Nadam se da nije električni.

G.Cross G.Cross 21:08 31.05.2015

Re: Srdjan marketinski maniplutant

srdjan.pajic
Obratiti paznju na lepa srpska cetiri "C" ( u stvari 5 , ja sam uvek bio srpski napredan) koje sam napravio od pecurki.


Daj 5 "C", ili nijedno!



Jos u ono vreme pre nego sto sam otisao krajem osamdesetih ostavih u SKC na jednom panou crtez zvezde petokrake sa 5 "C" oko krakova ( umesto 4 oko krsta).
( Samo Slobina Sloga Srbiju Spasava)


To je dramaticno promenilo istoriju u Srbiji i okruzenju .

Milan Karagaća Milan Karagaća 22:10 31.05.2015

Re: ...

To su dobro poiznate istorijske činjenice koje si ti propustio da naučiš. Ali nikada nije kasno

Činjenice ili trabunjanje. Bojim se da je za tebe kasno jer tebe istina ne interesuje , ti imaš svoju ideološku istinu.
Krle, čime opravdavaš da je beogradska policija uhapsila Slobodu Trajković, devojku Ive Lole Ribara koji se nalazio daleko od Beograda, jer je došla do pisma koje joj je napisao.Pa pošto nije priznala niti je prihvatila onda su nju, njenog oca, majku, sestru i brata uhapsili i odveli u Banjički logor gde su ih pobili. Alal vera srpski domaćini, a gospodin Trajković je bio ugledni apotekar.
E sada pitanje i tebi i drprof.Oliveru i ostalima, da li je suđenje ovoj familiji organizovano i da li je bilo baš po proceduri današnjeg suda u Strasburu.
E moj Krle teško je biti čovek a lako ulizica i ništavilo, bahat i osion kakvi su bili ti tvoji ljubimci za vreme kraljevine Jugoslavije i naročito tokom 4 godine rata. Da li si razmišljao kakav je to sudski proces na kome je Moša Pijade kao urednik lista zabranjene KPJ osuđen na 20 godina robije.Da nije malo mlogo.
Milan Karagaća Milan Karagaća 22:27 31.05.2015

Re: ...

To su dobro poiznate istorijske činjenice koje si ti propustio da naučiš. Ali nikad nije kasno.

Tačno Krle, pa mogla bi ta tvoja grupacija konačno i da počne da se bavi ozbiljnim stvarima , a ne da prežvakava izmišljotine nedićevsko-ćetničke emigracije koje su mastiljarili u Čikagu kako bi svoje zločine oprali ili oprali to što su odabrali pogrešnu stranu zbog lagodnijeg života za vreme prijateljskog boravka nemačkih trupa u Beogradu, Srbiji i šire.
Pa evo za početak o čuvenom Dražinom pokušaju da se iskupi spasavanjem američkih pilota.Partizani su to podrazumevali kao pomoć saveznicima pa i ne ističu da su spasli 6 puta više nego četnici.
Dakle, na teritoriji Jugoslavije spaseno je ukupno 2350 pilota , i to na teritoriji pod kontrolom partizana 2007 pilota, a na teritoriji pod kontrolom četnika 343 saveznička pilota.
Evo:
"AN ANALYSIS OF THE CIRCUMSTANCES SURROUNDING THE RESCUE AND EVACUATION OF ALLIED AIRCREWMEN FROM YUGOSLAVIA, 1941-1945

...Although thankful for the protection provided by Mihailovic's people, the returned airmen displayed a generally restrained enthusiasm toward their Chetnik saviors. Overall, the flyers agreed that their rescue was due in large part to the efforts of the ACRU field team and not, as some believed, to Chetnik loyalty or dedication to the Allied cause. In fact, there is indisputable
evidence that Mihailovic concealed some airmen from the ACRU field party in order to exhibit them as •American representatives• to the Chetnik cause.
For example, an American pilot who parachuted into Serbia onJuly ), 1944, vas kept by the Chetniks until October 4, 1944, when he escaped to the Partisans and was eventually evacuated on October...
...By the end of 1944, the Partisans controlled all but a few small parts of western Serbia and eastern Bosnia, so American airmen now found it easier and safer to parachute into Tito's territory. In fact, flyers were specifically told to make every attempt to avoid coming down in Chetnik areas. Consequently, the Halyard Team's departure did not impede the rescue of American airmen. In 1945, a few Americans did land on Chetnik soil, but all of them managed to escape to Partisan territory....

...Suffice it to say that of the 2350 airmen rescued from Yugoslavia, 343 came from Chetnik territory and over 2000 from areas under Partisan control.
Table 2, ACRU Evacuation Summary Country - Persons Rescued:
Romania - 1309
Bulgaria - 305
Swittzerland - 332
Yugoslavia - 2350
Albania - 16
France - 60
Czechoslovakia - 64
Northern Italy - 241
Greece - 76
Turkey - 50
Spain - 18
Russian-occupied Poland 215
Russian-occupied Germany 25
Russian-occupied Austria 6
Russian-occupied Hungary 651
Total - 5718"

srdjan.pajic srdjan.pajic 22:32 31.05.2015

Re: ...

Milan Karagaća

Ivo Lola[/b]"



Krle, briši ovog Karagaću, troluje mi ovde po trolu!

VIDEO

G.Cross G.Cross 22:44 31.05.2015

Re: ...

srdjan.pajic
Milan Karagaća

Ivo Lola[/b]"



Krle, briši ovog Karagaćuoluje mi ovde po trolu!

VIDEO



Pravda za Karagacu!!!

On ne zna nista o Pizzi kao ni o Jersey Island. Kao u ostalom ni Krstic.




G.Cross G.Cross 22:44 31.05.2015

Re: ...

...
Milan Karagaća Milan Karagaća 23:30 31.05.2015

Re: ...

To su dobro poiznate istorijske činjenice koje si ti propustio da naučiš. Ali nikad nije kasno.

Tačno, a evo činjenica:
Američki predsednih Hari Truman je tek 1948.godine posthumno odlikovao Dražu ordenom Legije zasluga “zbog učestvovanja u operaciji spasavanja američkih pilota oborenih iznad Jugoslavije”. Onome ko hoće da zna ne treba objašnjavati otkud baš 1948.godine, zašto ga nije odlikovao odmah po završetku spasavanja.Naime, evo kako to prikazuju ovi istorićari-revizionisti , “tokom Drugog svetskog rata, 1944. godine američka obaveštajna služba je, u saradnji sa Jugoslovenskom vojskom u otadžbini i njenim komandantom generalom Dražom Mihailovićem sprovela operaciju „Holjard" (Halyard).To je “najveća operacija organizovanog spasavanja oborenih američkih avijatičara u Drugom svetskom ratu.”
Isto je i sa odlikovanjem koje mu je dodelio De Gol na molbu i insistiranje izbegličke vlade u Londonu, gde je inače i De Gol sedeo do 1944.godine a njegove snage pokreta otpora u Francuskoj bile brojčano manje nego što je partizanskih boraca dala jedna Banja Luka.Elem, opet revizionisti pišu “Komandant francuskog pokreta otpora, general De Gol, odlikovao je generala Drazu Mihailovića 2. februara 1943. godine“Ratnim krstom”. Čuj, na početku 1943.godine, a De Gol je u Pariz došao nakon oslobođenja Francuske, samo nekoliko dana pre nego što je Pariz, nakon operacije „Dan D“ tj. iskrcavanja u Normandiji, 25. Avgusta oslobođen.. Provozao se gradom u pratnji Savezničkih savezničkih. De Gol je održao poznati govor u kojem je istakao ulogu Francuza u oslobođenju njihove države. U svakom slučaju, iako su Francusku oslobodili saveznici, uz podrđku Čerčila De Gol je postao ptredsednik Provizorne vlade Francuske Republike i tako elegantno izbegao da se uspostavi saveznička uprava. E onda je i njegov pokret otpora osnažio i beskompromisno sa i bez suđenja se obračunao sa kolaboracionistima.
Verovatno je i Draža tako nešto očekivao ali je on mnogo pre toga krenuo putem kolaboracije, a De Gol ga odlikovao jer su mu tada servirali da se bori protiv okupatora , što već nije bila istina.
Dakle, u vreme kada ga je odlikovao De Gol nije predstavljao skoro nikoga niti je imao snage koje su se borile protiv Nemaca. I sam je kasnije priznao, 1944.godine, da su ga obmanuli oko Draže.
principessa_etrusca principessa_etrusca 00:14 01.06.2015

Re: ...

In December 1945 a list of British honours was announced to recognise a certain number of prominent islanders for services during the Occupation.[54] The Bailiff of Jersey, Alexander Coutanche,[55] the Bailiff of Guernsey,


А из јеврејског угла, то изгледа овако:

The Channel Island authorities in particular Bailiff Alexander Coutanche cooperated throughout this entire process, and to a great extent he even administered much of it.
..............................................................................
In April 1942 on the Island of Guernsey, the first deportation began. Three women; Auguste Spitz, Marianne Grunfield, and Therese Steiner, were ordered to pack their bags and were forced onto a ship headed for the French mainland.

Ernest Plevin, a Police Clerk Sergeant in Guernsey during the Occupation, remembers:

‘... Guernsey Police were ordered to advise specified Jews to report to Police Headquarters. I was to instruct them to pack their bags and report to the designated German authority. I remember - well - Therese coming into the office, where I conveyed to her the instructions given to the Guernsey Police by the German Military Authorities. Therese became extremely distressed, bursting into tears, and exclaiming that I would never see her again."

In a subsequent letter Plevin added:

‘The relationship between deportees and Guernsey Police, was always, to my knowledge, good. Police involvement in deportations was rarely more than carrying out orders given by the occupying forces – such as conveying a message to the deportee. At no time were the Guernsey Police permitted to enter the White Rock area".
..............................................................................

A British intelligence report from August 1945 states:

When the Germans proposed to put their anti-Jewish measures into force, no protest whatsoever was raised by any of the Guernsey officials and they hastened to give the Germans every assistance. By contrast , when it was proposed to take steps against the Freemasons, of which there are many in Guernsey, the Bailiff [Alexander Coutanche ] made considerable protests and did everything possible to protect the Masons.


ИЗВОР

anonimni_autor anonimni_autor 12:06 01.06.2015

Re: ...

Zato što je "Bravar" bio bolji od svih VAS.

Odgovor je vrlo prost i sasvim bez ikakvih idejnopolitičkih pretenzija. Bravar je krao, ali je bio samo JEDAN. Danas svi političati kradu, a ima ih brate mnogoKoliko bi trebala da bude bogata zemlja da sve to izdržiNaša očito nijeOvo ne znači da sam za diktaturuNama treba uvođenje reda koji će služiti očuvanju ekonomije, a ne predizbornoj promociji pojedinih super-političaraMislim da je svakome jasno da bez oživljavanja proizvodnje u ovoj napaćenoj zemlji neće biti nikakvog boljitkaIzvinite ako sam bio pregrub u iznošenju istine
milojep milojep 13:52 01.06.2015

Re: ...

makemyday
Tu Banjicu je posle rata dopunila srpskom nevinom krvlju upravo tebi mila crvena bagra, a bez ičijeg pritiska i okupacije!

Teško je prema tebi biti pristojan. Prestani da lupetaš! I pokušaj da razumeš da voleti istinu nije isto što i voleti neku političku opciju! Stvar je jednostavna,mora da se ukapira. Šta god da su loše učinili komunisti posle rata, a jesu mnogo toga, to ne može promeniti istinu o zločinima i sramoti naših kvislinga. Zato ne vređaj ljude, ne izmišljaj stvari, ne poturaj meni da sam "crveni bot" jer nisam komunista čak i ne volim crvenu boju. Problem je samo to da ti i takvi kao ti (ja neću zvati ni botovima ni bagrom) vole istinu samo kad im se sviđa, a inače su spremni da je prepravljaju,kriju, brišu.


Šefe, prvo mi odgovori ko si ti da praviš gradacije kvinsligovanja! Pratim te u par poslednjih blogova, ti ne možeš a da ne 'okreneš' na četnike,pokolj u Vraniću...
Pa kada tad već pominješ tu nesrećnu Banjicu, pa pomeni i da je tamo 'završni sloj' mrtvih postavila nova komunistička vlast!
reanimator reanimator 13:46 30.05.2015

...

Narodi mudriji od nas, Englezi npr, period okupacije u Drugom svetskom ratu posmatraju procenjujući ulogu svojih sunarodnika, tako da saradnju sa okupacionom vojskom koja je za svrhu imala spašavanje života civilnog stanovništva posmatraju kao patriotsko delo, dok naše pseudopatriote, ali i mnoge demokrate, 70 godina kasnije na saradnju sa strankom koja je na demokratskim izborima osvojila vlast, mislim na SNS, gledaju kao na "kolaboraciju".

Ok, prvi deo sam shvatio, Englezi kapiraju da je bilo drugo vreme i da su u pitanju bili ljudski životi, pa nalaze opravdanje.
A ne uspevam da uhvatim poentu drugog dela..zbog čega treba da razumemo (i naravno opravdamo) sns?
Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 14:53 30.05.2015

Re: ...

Ok, prvi deo sam shvatio, Englezi kapiraju da je bilo drugo vreme i da su u pitanju bili ljudski životi, pa nalaze opravdanje.


Ma dobro, to je lako uhvatiti kako gosn krlo napisa. No, mene zanima - kakvi bre Crni EnglezI?

Sjajan primer za kolaboraciju - zemlja koja nijee okupirana ;>> Dobro, ima malo ona ostrva, ali je to u kategoriji Da, ali nije bitno ;> a "Many who did collaborate were attacked after liberation" teško ide u kategoriju "razumevanja". Ima i po neki detalj vezan za Free Corps no i to se teško da porediti sa petenima i nedićima (eventualno sa Nikolajem ;> )

Pa dakle, a kome su to Englezi "zaboravilI" i "razumeli"? Možda nekome od gomile onih koji su osuđeni zbog kolaboracije? ili nekome od onih koji su zbog kolaboracije završili na vešalima? Da nisu možda "razumeli" irsku IRA koja je sarađivala sa nemcima? Jah, mora biti da je to ;>



anonymous anonymous 14:20 30.05.2015

Pročitaj 3 X

Pročitaj 3 x. Pokušaj da prepričaš nekom pored sebe. Ako ti je teško - nabroj bar likove.

Ove d r a m e !!!


Sanda Rašković Ivić


izvesni Janko Veselinović

Janko i Marko

Jovo je Bakić

Borko

Janko, Marko, Jovo, Borko i sl.

Vučić

priče o "rehabilitaciji" Draže Mihajlovića,

sa šestoricom premijera država regiona



Tako da Janko, Marko, Borko i Jovo i ostali drugari mogu slobodno da nastave svoj infantilni igrokaz, nemoj da im neko u tome bespotrebno smeta.

nowhereman nowhereman 14:55 30.05.2015

Trapavo


Narodi mudriji od nas, Englezi npr, period okupacije u Drugom svetskom ratu posmatraju procenjujući ulogu svojih sunarodnika, tako da saradnju sa okupacionom vojskom koja je za svrhu imala spašavanje života civilnog stanovništva posmatraju kao patriotsko delo, dok naše pseudopatriote, ali i mnoge demokrate, 70 godina kasnije na saradnju sa strankom koja je na demokratskim izborima osvojila vlast, mislim na SNS, gledaju kao na "kolaboraciju".


Postoji izreka da nijedno poređenje ne može biti dobro, te da svako poređenje "hramlje".

Ovo poređenje - Britanije u II svetskom ratu i Srbije pod Vučićem, ne da hramlje, nego se spotiče, pre nego što će ljosnuti o ledinu.


Pa lepo, ako Vučić bude uspešan u nastavku EU integracija, u stabilizaciji regiona i u činjenju Srbije poželjnom destinacijom za investicije, onda on radi upravo ono što je bila ideja postojanja pomenutih opozicionih stranaka, pa je to dobro za sve građane Srbije, ali i za te stranke jer se ostvaruje cilj kome su nekad težile.


Sušto nerazumevanje smisla postojanja opozicije.

Ali, tu postoji i ono "nešto" što "devojačku sreću kvari": šta ako Vučić u svemu pobrojanom - ne bude uspešan?

Ili ako taj uspeh dođe - kao u slučaju famoznog Beograda na vodi - za obećanih tridesetak godina?


reanimator reanimator 15:13 30.05.2015

Re: Trapavo

Ali, tu postoji i ono "nešto" što "devojačku sreću kvari": šta ako Vučić u svemu pobrojanom - ne bude uspešan?

I šta ako Vučić, poput nekih kolega političara sa istoka, naprasno odluči da prekine proces priključenja EU.
looping looping 15:12 30.05.2015

1

Ukoliko ne bude uspešan, eto prilike da oni ponovo budu alternativa.

Pa upravo je u tome problem. Ako AV bude uspešan u integraciji u EU, pro-demokratske stranke se plaše da mu ne mogu biti alternativa. Tako da zabunjeni ne znaju šta će sa sobom. Najveće šanse imaju ako promene kurs stranke i krenu udesno.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 15:19 30.05.2015

Re: 1

Pa upravo je u tome problem. Ako AV bude uspešan u integraciji u EU, pro-demokratske stranke se plaše da mu ne mogu biti alternativa. Tako da zabunjeni ne znaju šta će sa sobom. Najveće šanse imaju ako promene kurs stranke i krenu udesno.

Slažem se. Oni misle da ako je AV preuzeo njihovu politiku, onda oni moraju da menjaju politiku, jer je eventualna podrška AV u poslovima koji su korisni za Srbiju znak "kolaboracionizma".

Time čelnici opozicije pokazuju da su insuficijentni i inferiorni za izazov političkog trenutka. To hoću da kažem.
highshalfbooze highshalfbooze 15:50 30.05.2015

Bravo!!!

Tvoji blogovi neodoljivo podsećaju na filmske novosti iz nekih prošlih vremena.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 16:01 30.05.2015

Re: Bravo!!!

Tvoji blogovi neodoljivo podsećaju na filmske novosti iz nekih prošlih vremena.

To je zato što ih pišem prilagođene za tvoj uzrast.
anonymous anonymous 07:53 31.05.2015

Re: Bravo!!!


Re: Bravo!!!
Tvoji blogovi neodoljivo podsećaju na filmske novosti iz nekih prošlih vremena.

To je zato što ih pišem prilagođene za tvoj uzrast.


Напиши онда нешто и за нас - млађе !!!
irvington irvington 16:04 30.05.2015

Капиталисти левичари

Овде се појам деснице и даље посматра са некаквог троцкистичког становишта, као нешто што је "реакција", велико зло које ће да поједе сво добро које се овде деценијама производи и у којем сви уживамо. Стално се прескаче она истинска подела на левицу и десницу, које се пре свега односи на фискалну политику, социјална издавања, однос према крупном капиталу и правима радника. Родољубље се подразумева за обе опције. Тако је барем у нормалнијим државама у којима се обе опције деле, управо по таквим параметрима и где су обе политичке агенде потпуно легитимне.

С друге стране, код нас се управо највећи "десничари" стално издају за некакве "левичаре". Вучић (да није нови закон о раду - "левичарски"?), Дачић, Динкић, Чедомир Јовановић, Борис Тадић, Драган Ђилас, Љајић, Чанак и остале курте и мурте су десничари, пошто су сви до једног, радили или раде за интерес крупног капитала. Они већ деценију и по, гасе домаће производне капацитете зарад белосветског олоша, који израбљује раднике и третира их као стоку, остављају народ без посла и основних услова за живот, препуштају сировине странцима, слушају наређења међународних лихварских бандита из ММФ и на сваки могући начин подилазе крупном капиталу на уштрб обичног малог човека. На неки начин и то је легитимно. Само нека престану да лупетају о напредно-поштеним левичарима и злим десничарима, пошто оговарају сами себе.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 16:44 30.05.2015

Re: Капиталисти левичари

С друге стране, код нас се управо највећи "десничари" стално издају за некакве "левичаре". Вучић (да није нови закон о раду - "левичарски"?), Дачић, Динкић, Чедомир Јовановић, Борис Тадић, Драган Ђилас, Љајић, Чанак и остале курте и мурте су десничари, пошто су сви до једног, радили или раде за интерес крупног капитала. Они већ деценију и по, гасе домаће производне капацитете зарад белосветског олоша, који израбљује раднике и третира их као стоку, остављају народ без посла и основних услова за живот, препуштају сировине странцима, слушају наређења међународних лихварских бандита из ММФ и на сваки могући начин подилазе крупном капиталу на уштрб обичног малог човека. На неки начин и то је легитимно. Само нека престану да лупетају о напредно-поштеним левичарима и злим десничарима, пошто оговарају сами себе.

Jovo Bakiću, prepoznao sam te iako si maskiran u Ratka Mladića koji je maskiran u babu.
irvington irvington 20:46 30.05.2015

Re: Капиталисти левичари

Nebojsa Krstic
С друге стране, код нас се управо највећи "десничари" стално издају за некакве "левичаре". Вучић (да није нови закон о раду - "левичарски"?), Дачић, Динкић, Чедомир Јовановић, Борис Тадић, Драган Ђилас, Љајић, Чанак и остале курте и мурте су десничари, пошто су сви до једног, радили или раде за интерес крупног капитала. Они већ деценију и по, гасе домаће производне капацитете зарад белосветског олоша, који израбљује раднике и третира их као стоку, остављају народ без посла и основних услова за живот, препуштају сировине странцима, слушају наређења међународних лихварских бандита из ММФ и на сваки могући начин подилазе крупном капиталу на уштрб обичног малог човека. На неки начин и то је легитимно. Само нека престану да лупетају о напредно-поштеним левичарима и злим десничарима, пошто оговарају сами себе.

Jovo Bakiću, prepoznao sam te iako si maskiran u Ratka Mladića koji je maskiran u babu.


anonymous anonymous 07:56 31.05.2015

Re: Капиталисти левичари


Jovo Bakiću, prepoznao sam te iako si maskiran u Ratka Mladića koji je maskiran u babu.


Замолио бих аутора или неког од оних који су дали препоруку да ми разјасне претходну реченицу.

Мој IQ ми то не омогућава.
dali76 dali76 18:49 30.05.2015

subotom u dva

Neozbiljna koverta za neozbiljnu argumentaciju.
Vucic poseceren Drazom.
Da se lakse proguta?

Elem, kao svaki politicar sklon autokratskom nacinu vladavine, Vucic ne samo da nije najbolji prijatelj opozicije ,vec je u ove tri godine potrosio ogromnu energiju da totalno unisti proevropsku opoziciju.
Tacno, sama opozicija mu u tome kadkad svesrdno pomaze , ali to je vec druga tema.
Jos jedna epizoda u medijskoj predstavi EvroVucic dodatni je signal za izvanredne izbore krajem godine.
I u ovoj epizodi, bas kao u proslom blogu, focus se sklanja sa autokratskog ponasanja srpskog premijera na ponasanje opozicije.



Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 18:54 30.05.2015

Re: subotom u dva

Elem, kao svaki politicar sklon autokratskom nacinu vladavine, Vucic ne samo da nije najbolji prijatelj opozicije ,vec je u ove tri godine potrosio ogromnu energiju da totalno unisti proevropsku opoziciju.

Kako je Vučić uništio opoziciju?
Tacno, sama opozicija mu u tome kadkad svesrdno pomaze , ali to je vec druga tema.

To je ista tema.
dali76 dali76 21:40 30.05.2015

Re: subotom u dva

Kako je to Vucic razbijao proevropsku opoziciju?
Vanredni izbori 2013 bili su prvi korak u desetkovanju proevropske opozicije.
Uostalom, nije Vucic prvi,a sigurno ni zadnji, autokrata koji ubrzo posle dobijenih izbora zloupotrebljava instituciju vanreddnih izbora , ne bi li u novim okolnostima (ovog puta iz pozicije vlassti ) na izborima dodatno razbio opoziciju kao precicu za jacanje sopstvene vlasti.
Svako onaj ko je iole politicki pismen zna da apsolutno nije postojao razlog za raspisivanje vanrednih izbora 2013.

Nije problem kritikovati rad ili ponasanje opozicije, naprotiv,ali jeste problem ukoliko svrha kritike opozicije postane pravdanje vlasti.
Zbog toga su ovo ipak dve razlicite teme.

Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 21:48 30.05.2015

Re: subotom u dva

Kako je to Vucic razbijao proevropsku opoziciju?
Vanredni izbori 2013 bili su prvi korak u desetkovanju proevropske opozicije.
Uostalom, nije Vucic prvi,a sigurno ni zadnji, autokrata koji ubrzo posle dobijenih izbora zloupotrebljava instituciju vanreddnih izbora

Vučić, znači, izborima uništava opoziciju? Hm.
jkt2010 jkt2010 01:43 31.05.2015

Re: subotom u dva

dali76

Jos jedna epizoda u medijskoj predstavi EvroVucic dodatni je signal za izvanredne izbore krajem godine.


Korektno citirana Centralna otadžbinska uprava, osim što ih ne zovu "izvanredni" nego "vanredni"; To da ispraviš i original si Šešelj...

Лидер радикала је позвао чланство да се припреми за „велики изборни јуриш до краја године”

Latinicom: Lider radikala je pozvao članstvo da se pripremi za „veliki izborni juriš do kraja godine”.
Unfuckable Unfuckable 02:38 31.05.2015

Re: pro fe si o nalac

focus se sklanja sa autokratskog ponasanja srpskog premijera na ponasanje opozicije.


lepo primećeno, ali vešto zatrpano
Milan Karagaća Milan Karagaća 09:31 31.05.2015

Re: subotom u dva

Nebojsa Krstic
Kako je to Vucic razbijao proevropsku opoziciju?
Vanredni izbori 2013 bili su prvi korak u desetkovanju proevropske opozicije.
Uostalom, nije Vucic prvi,a sigurno ni zadnji, autokrata koji ubrzo posle dobijenih izbora zloupotrebljava instituciju vanreddnih izbora

Vučić, znači, izborima uništava opoziciju? Hm.

Krle, predlažem ti da i ti napraviš stranku, a ljubazno te molim, čak i ako ne nameravaš, da nam kažeš kakav bi bio profil te stranke ako bi je kojim slučajem pravio.Koja stranka i ličnost iz političke istorije Srbije bi ti bila približan uzor.
tasadebeli tasadebeli 09:49 31.05.2015

Re: subotom u dva

Milan Karagaća

Krle, predlažem ti



Ово сам и ја, Милане, приметио да када не ставим наочаре, онда пишем оно што ми на срцу лежи.



Milan Karagaća Milan Karagaća 11:43 31.05.2015

Re: subotom u dva

tasadebeli
Milan Karagaća

Krele, predlažem ti


Ово сам и ја, Милане, приметио да када не ставим наочаре, онда пишем оно што ми на срцу лежи.





Hvala Taso, nije zbog naočara, zasita mi se omaklo a da nisam video.Ispravio sam, pa te molim da i ti ispraviš u svom komentaru kako se ne bi provlačilo.
Izvinjavam se Krletu, nadam se da je i on shvatio da je omaška jer to nije moj stil da vređam na takav način.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 11:57 31.05.2015

Re: subotom u dva

Krle, predlažem ti da i ti napraviš stranku, a ljubazno te molim, čak i ako ne nameravaš, da nam kažeš kakav bi bio profil te stranke ako bi je kojim slučajem pravio.Koja stranka i ličnost iz političke istorije Srbije bi ti bila približan uzor.

Ti mi predlažeš da napravim stranku, a mene pitaš kakv bi profil te stranke bio?
Pa ti mi predloži profil.
tasadebeli tasadebeli 13:54 31.05.2015

Re: subotom u dva

Milan Karagaća

Hvala Taso, nije zbog naočara, zasita mi se omaklo...
Izvinjavam se Krletu, nadam se da je i on shvatio da je omaška jer to nije moj stil da vređam na takav način.



Наравно да је омашка, само сам се нашалио... И то пре свега на твој и мој рачун што се тиче наших година...

А колико знам Крлета, ни он то није схватио као увреду...

Надам се да сте се обојица макар мало насмешили у овој озбиљној расправи.

Крле, молим те, обриши ова два коментара изнад, Карагаћин и онај мој са цртаним филмом...
jkt2010 jkt2010 01:13 01.06.2015

Re: subotom u dva

Nebojsa Krstic
Krle, predlažem ti da i ti napraviš stranku, a ljubazno te molim, čak i ako ne nameravaš, da nam kažeš kakav bi bio profil te stranke ako bi je kojim slučajem pravio.Koja stranka i ličnost iz političke istorije Srbije bi ti bila približan uzor.

Ti mi predlažeš da napravim stranku, a mene pitaš kakv bi profil te stranke bio?
Pa ti mi predloži profil.

Evo ja ću:

Vreme velikih podela u društvu na osnovu ideologije je prošlost. Tvoja partija svoju politiku treba da gradi oko konkretnih, praktičnih, dostižnih i merljivih ciljeva. Ajd da to privremeno nazovemo Facebook politics.

Umesto programa imaš otvorenu listu ciljeva na koju je svako slobodan da doda neki svoj, a svi ostali su slobodni da mu daju Lajk ili dontLajk, tj da ga podrže ili ne.

Ciljevi se ispunjavaju od vrha pa na dole, a dokle dole, zavisi od raspoloživih sredstava, od nivoa osvojene "vlasti" , ispravnije rečeno: osvojenog poverenja. Jedno se radi na nivou mesne zajednice, treće na nivou države, ali se svakako radi po istim principa, samo je skala drugačija.

Svaki cilj koji se usvoji i na kojem se počne sa radom dobije svoj pod-sajt. Tu se javno objave imena kandidata za vođu projekta, i njegov plan rada i ekipa; tu se o kandidatima i njihovim planovima raspravlja; tu se i glasa koji od kandidata će da dobije poverenje. Zatim se tu objavljuju detalji o izvođenju, problemi, predlozi... Tu se bogami vođa tima i smenjuje ako mu članovi uskrate poverenje...

Znači, direktna demokratija uz punu upotrebu raspoloživih tehnoloških rešenje. Direktna politika koja radi konkretne stvari koje ljude zanimaju. Odakle bi trebalo izvući i ime...

Krajnji cilj treba da bude ukidanje sadašnjeg potpuno otuđenog načina bavljenja politikom. "Narod" treba da se pita stalno, a ne da ga lažu jednom u 4 godine, do izbora, a posle radimo kako hoćemo jer "imamo mandat".

Dovedeno do kraja, svaki građanin bi trebalo da dobije svoju kvotu "državnih" para, koju bi bio slobodan da raspodeli projektima sa gore opisane liste, koji se njemu čine važni. Demokratija kao zbir Fejsbuk i Kikstarter tehnologije.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 01:24 01.06.2015

Re: subotom u dva

Krajnji cilj treba da bude ukidanje sadašnjeg potpuno otuđenog načina bavljenja politikom. "Narod" treba da se pita stalno, a ne da ga lažu jednom u 4 godine, do izbora, a posle radimo kako hoćemo jer "imamo mandat".

To kad bi se narod pitao stalno bi bio veseli kalambur.

U takvom slučaju ti ne trebaju stranke. Nek Srđan Bogosavljević vodi državu jer on svakog meseca zna šta narod ište pa u tom smislu može da kormilari.
jkt2010 jkt2010 01:55 01.06.2015

Re: subotom u dva

Nebojsa Krstic
Krajnji cilj treba da bude ukidanje sadašnjeg potpuno otuđenog načina bavljenja politikom. "Narod" treba da se pita stalno, a ne da ga lažu jednom u 4 godine, do izbora, a posle radimo kako hoćemo jer "imamo mandat".

To kad bi se narod pitao stalno bi bio veseli kalambur.

U takvom slučaju ti ne trebaju stranke. Nek Srđan Bogosavljević vodi državu jer on svakog meseca zna šta narod ište pa u tom smislu može da kormilari.

Zar se već ne govori da narod ima vlast kakvu zaslužuje? A u stvarnom životu između naroda i vlasti - provalija.

Ako je čovek dovoljno pametan kad treba da puni budžet kako to onda postaje glupav kad te pare treba da se troše?

Stranke treba da postoje ali ne da bi tupile o glupostima. Neka dodaju svoj projekat na spisak, valjda imaju i stručne ljude koji će umeti i da ga obrazlože ("prodaju narodu" ) i da ga vode, ako dobiju poverenje ali i finansiranje od naroda. A imaju i simpatizere koji će prvi da "stave pare gde su im usta". Isto važi i za NGO, ali i za tebe i za mene i za svakoga...

Šta fali da narod direktno, parama, podrži ono što mu se sviđa? Pa i neka pogreši tu i tamo, greše i ovi izabrani. Ali statistički, valjda 3-4 miliona glava bolje vidi nego 3-4 vođa partija?

I osim toga, pričam samo o delu budžeta. Uvedi checks & balances, na primer da bi se projekat uopšte i uvrstio na listu, treba da dobije podršku od barem 25% potrebnog novca. Mislim, direktna demokratija. Neka ljudi kažu kako misle da stvar treba da radi i da se kontroliše. Pa kako većina odluči...

Tvoja "partija" samo treba da bude fasilitator.
vlad_aleksh vlad_aleksh 08:01 01.06.2015

Re: subotom u dva

Milan Karagaća
Nebojsa Krstic
Kako je to Vucic razbijao proevropsku opoziciju?
Vanredni izbori 2013 bili su prvi korak u desetkovanju proevropske opozicije.
Uostalom, nije Vucic prvi,a sigurno ni zadnji, autokrata koji ubrzo posle dobijenih izbora zloupotrebljava instituciju vanreddnih izbora

Vučić, znači, izborima uništava opoziciju? Hm.

Krle, predlažem ti da i ti napraviš stranku, a ljubazno te molim, čak i ako ne nameravaš, da nam kažeš kakav bi bio profil te stranke ako bi je kojim slučajem pravio.Koja stranka i ličnost iz političke istorije Srbije bi ti bila približan uzor.



Evo, odgovoriću ja, kao da je pitanje postavljeno meni. Ja bih napravio stranku čiji bi uzor bio Ravnogorski pokret, a od ličnosti Draža Mihailović.
Milan Karagaća Milan Karagaća 14:27 01.06.2015

Re: subotom u dva

Ti mi predlažeš da napravim stranku, a mene pitaš kakv bi profil te stranke bio?
Pa ti mi predloži profil.

Pa ja sam zamolio da to ti uradiš po tvom političkom ubeđenju,tvojoj političkoj opciji, vrednosnim stavovima, ukusu, ...
Kako ja mogu znati šta je tebi po volji, valjda ti sam znaš.
Verujem da i druge posetioce ovog bloga interesuje tvoj odgovor.
Inner Party Inner Party 18:57 30.05.2015

Da se vi obrazovani nešto pitate ...

Srbijom bi još uvek suvereno vladao "faktor regionalne stabilnosti" Sloba.

Vi mu sa ovim tekstovima podrške dodjete kao Nova demokratija.

PS
Rebeka je bila baš lepa žena.

PS2
Mada sve mi se čini da ce - sa ovom nedvosmislenom i jakom prodškom koju uživa spolja - Vučic dobijati od sve više "intelektualaca" sve više i više sličnih pisama podrške ... I to me čini tužnim, jer se slažem sa Antonicem koji kaže da ce posle Vučica od Srbije ostati olupina i da cemo se ponovo dizati od nule kao u zimu 2000.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 19:15 30.05.2015

Re: Da se vi obrazovani nešto pitate ...

I to me čini tužnim, jer se slažem sa Antonicem koji kaže da ce posle Vučica od Srbije ostati olupina i da cemo se ponovo dizati od nule kao u zimu 2000.

Baš mi je žao što te to čini tužnim. Još ako je i Antonić tužan, ja sam duplo ožalošćen.
Inner Party Inner Party 21:36 30.05.2015

Re: Da se vi obrazovani nešto pitate ...

Nebojsa Krstic
I to me čini tužnim, jer se slažem sa Antonicem koji kaže da ce posle Vučica od Srbije ostati olupina i da cemo se ponovo dizati od nule kao u zimu 2000.

Baš mi je žao što te to čini tužnim. Još ako je i Antonić tužan, ja sam duplo ožalošćen.


Tužan sam i strepnje su mi daleko jače od nadanja. Posle Vučica zapravo možda nece ni biti države koju bi dizali iz mrtvih. Za tri godine SNS je uništio i obesmislio skoro sve institucije, raspadaju se sve pore ovog društva. Vlada očaj. Pobogu, ljudi lude, ubijaju se, ubijaju se cele porodice! Ja ne znam, u kom to svetu vi živite?!

Pa evo, posle tri godine sa Vucicem, mi smo vec sada u rangu sa Albanijom, sa njima cemo u EU (if ever) ... O, da, zaboravio sam, po vama je to zapravo sjajna stvar!
jkt2010 jkt2010 00:41 31.05.2015

Re: Da se vi obrazovani nešto pitate ...

Inner Party

Pa evo, posle tri godine sa Vucicem, mi smo vec sada u rangu sa Albanijom,

A pre Vučića bili u rangu sa Austrijom i Danskom.
sa Albanijom cemo u EU (if ever) ...

Kad ne možemo zajedno sa Belgijom onda bolje zajedno sa Albanijom nego zajedno sa Gruzijom.
O, da, zaboravio sam, po vama je to zapravo sjajna stvar!

Sjajna stvar je što si shvatio u kojem smo rangu. Možda ti posle tog otkrovenja stvari postanu jasnije, očekivanja realnija, a planovi izvodljiviji.
mariopan mariopan 08:53 31.05.2015

Re: Da se vi obrazovani nešto pitate ...

Inner Party
Nebojsa Krstic
I to me čini tužnim, jer se slažem sa Antonicem koji kaže da ce posle Vučica od Srbije ostati olupina i da cemo se ponovo dizati od nule kao u zimu 2000.

Baš mi je žao što te to čini tužnim. Još ako je i Antonić tužan, ja sam duplo ožalošćen.


Tužan sam i strepnje su mi daleko jače od nadanja. Posle Vučica zapravo možda nece ni biti države koju bi dizali iz mrtvih. Za tri godine SNS je uništio i obesmislio skoro sve institucije, raspadaju se sve pore ovog društva. Vlada očaj. Pobogu, ljudi lude, ubijaju se, ubijaju se cele porodice! Ja ne znam, u kom to svetu vi živite?!

Pa evo, posle tri godine sa Vucicem, mi smo vec sada u rangu sa Albanijom, sa njima cemo u EU (if ever) ... O, da, zaboravio sam, po vama je to zapravo sjajna stvar!

tasadebeli tasadebeli 20:15 30.05.2015

Kisses For Me

Narodi mudriji od nas, Englezi npr, period okupacije u Drugom svetskom ratu posmatraju procenjujući ulogu svojih sunarodnika, tako da saradnju sa okupacionom vojskom koja je za svrhu imala spašavanje života civilnog stanovništva posmatraju kao patriotsko delo,



За разлику од Мејкмајдеја и још неких сумњивих типова оперисаних од логичког размишљања који те само узнемиравају, ја сам одмах укапирао да ти мислиш, у ствари, на тадашње колоније империје у којој сунце никада није залазило.

Из чега опет логички закључујем да је читава Србија у том историјском тренутку била колонија Србије.

То ме, додуше, мало збунило на тренутак, али сам ипак себи све разјаснио у глави замисливши Зорана Бабића и Ненада Чанка како играју колце на страначкој слави СНС-а, па сада могу на миру да наставим да читам овај твој пост.


dok naše pseudopatriote, ali i mnoge demokrate, 70 godina kasnije na saradnju sa strankom koja je na demokratskim izborima osvojila vlast, mislim na SNS, gledaju kao na "kolaboraciju".



Аааа... Ово је ипак само још један пост о сусрету Прве и Друге Србије на средини новог моста код Борче где ће се лепо изгрлити и изљубити. Не може то једно без другог, ка' два ока у глави...

Немој да се љутиш, не бих читао даље овај твој пост јер већ наслућујем шта у њему пише:

Збогом, Дачићу и Николићу, било је занимљиво док је трајало, добродошли Тадићу и пратећа му камарило, заседните, па се послужите са трпезе.

Посне, додуше, али још увек трпезе.






П.С. (на П.С.)-

Inner Party

PS
Rebeka je bila baš lepa žena.



Јесте, богами... Штета што је први уграбио и утекао са њом Дуле ЦИА...
urbana_gerila urbana_gerila 20:19 30.05.2015

Re: Kisses For Me

tasadebeli
Narodi mudriji od nas, Englezi npr, period okupacije u Drugom svetskom ratu posmatraju procenjujući ulogu svojih sunarodnika, tako da saradnju sa okupacionom vojskom koja je za svrhu imala spašavanje života civilnog stanovništva posmatraju kao patriotsko delo,



За разлику од Мејкмајдеја и још неких сумњивих типова оперисаних од логичког размишљања који те само узнемиравају, ја сам одмах укапирао да ти мислиш, у ствари, на тадашње колоније империје у којој сунце никада није залазило.

Из чега опет логички закључујем да је читава Србија у том историјском тренутку била колонија Србије.

То ме, додуше, мало збунило на тренутак, али сам ипак себи све разјаснио у глави замисливши Зорана Бабића и Ненада Чанка како играју колце на страначкој слави СНС-а, па сада могу на миру да наставим да читам овај твој пост.


dok naše pseudopatriote, ali i mnoge demokrate, 70 godina kasnije na saradnju sa strankom koja je na demokratskim izborima osvojila vlast, mislim na SNS, gledaju kao na "kolaboraciju".



Аааа... Ово је ипак само још један пост о сусрету Прве и Друге Србије на средини новог моста код Борче где ће се лепо изгрлити и изљубити. Не може то једно без другог, ка' два ока у глави...

Немој да се љутиш, не бих читао даље овај твој пост јер већ наслућујем шта у њему пише:

Збогом, Дачићу и Николићу, било је занимљиво док је трајало, добродошли Тадићу и пратећа му камарило, заседните, па се послужите са трпезе.

Посне, додуше, али још увек трпезе.






П.С. (на П.С.)-

Inner Party

PS
Rebeka je bila baš lepa žena.



Јесте, богами... Штета што је први уграбио и утекао са њом Дуле ЦИА...


ode mas u propas - ušo urbana_gerila u tasu...
petronijevic001 petronijevic001 20:55 30.05.2015

Re:

Red bi bio da neka "opoziciona" stranka pozove Vučića da napusti SNS i da se priključi DS, SDS, SPS itd, kao predsednik stranke.To je uradio V.Drašković, na samom početku višestranačja u Srbiji, pozvao je Miloševića da napusti SPS i da se priključi SPO.Milošević se nije odazvao, ali možda Vučić hoće.

Sve bi bilo OK, ista bi se politika sprovodila kao i sada, ali bi nova Vučićeva stranka dobila vlast, ministarstva, upravne odbore-ono što je jedino važno za tzv."opoziciju".

Sadašnja opozicija ne može nikada pobediti Vučića.U Srbiji nikada smena vlasti nije bila moguća bez značajnog uticaja stranog faktora, a zapadne sile neće ništa preduzimati protiv Vučića, bar ne u narednih nekoliko godina.

tasadebeli tasadebeli 21:01 30.05.2015

Re: Kisses For Me

urbana_gerila

ode mas u propas - ušo urbana_gerila u tasu...



Немој, бре, да плашиш муштерије на овом блогу!

Замисли неког као ти који пише овакве чаршафе као ја!



urbana_gerila urbana_gerila 23:04 30.05.2015

Re: Kisses For Me

tasadebeli
Немој, бре, да плашиш муштерије на овом блогу! Замисли неког као ти који пише овакве чаршафе као ја!


patotikaem, bre - ode mas u propas!

a, tek što ne smem ni da izvršim obraćaj pažnje na to kako ti je ovaj komentar takorekuć lakonski.
tasadebeli tasadebeli 07:24 31.05.2015

Re: Kisses For Me

urbana_gerila
tasadebeli
Немој, бре, да плашиш муштерије на овом блогу! Замисли неког као ти који пише овакве чаршафе као ја!


patotikaem, bre - ode mas u propas!

a, tek što ne smem ni da izvršim obraćaj pažnje na to kako ti je ovaj komentar takorekuć lakonski.



Време је новац. А новац је моћ. А моћ су добре рибе.







(Ово тек да Крле изврши обраћај пажње на то колико сам добар логичар.)
urbana_gerila urbana_gerila 12:06 31.05.2015

Re: Kisses For Me

tasadebeli
Време је новац. А новац је моћ. А моћ су добре рибе.
(Ово тек да Крле изврши обраћај пажње на то колико сам добар логичар.)


ma, taso, ti glede logike nikada nisi bio kratak, i bukvalno.
hoochie coochie man hoochie coochie man 21:19 30.05.2015

Vučić je štetočina

Nije posao premijera da bude ni prijetelj ni neprijatelj opozicije, on vodi svoju politiku opozicija svoju, to je osnov svega.

Ali ako neko makar letimično baci pogled na stranačku scenu vidi da pod Vučićem opozicije nestaje.
Ako se to zove prijeteljem onda jeste, najbolji im je prijatelj, i ako to prijateljstvo malo potraje, pod njim će opozicije nestati.

Ovo što se zove prijeteljstvom, i što se najdirektnije predlaže opoziciji, da podrže Vučića, vodi direktno u jednoumlje.
To može da bude legitiman stav, ali korektno bi bilo da onaj ko to zagovara ne spočitava drugima kumrovštinu i komunizam.

Da je Vučić nešto drugo, (neki bi to nazvali državnikom, ali ja ne mogu pored njegovog imena ni da otkucam reč državnik) a ne ovo što jeste, mali, sujetni, narcisoidni partijac, kome je trenutno zapalo, i koji je na to pristao, da sluša trenutno jake, a koji je zbog toga umislio da je on nešto bitan, dakle da nije to što jeste, on bi shvatio da dobre države i dobre vlasti bez ozbiljne opozicije nema.

Pa bi makar prestao da ionako uništenu opoziciju, uništava mašinerijom koja mu je trenutno na raspolaganju.
Stranku koja je na ivici cenzusa on svakodevno ukopava još dublje svojim saopštenjima u svojim medijjima, i još neređuje svojim kojekakvim poltrončićima da samo o njima govore.

Onaj ko zna šta je dobro za državu, i onaj ko joj želi dobro, to ne radi.
Vučić verovatno pojma nema o tome šta je dobro, ne znam šta želi, ali šta god da joj želi, makar i najbolje, on je štetan po ovu državu.
Opasna štetočina.

Zasluge koje se pominju i u ovom tekstu, išao u Tiranu, stabilizacija regiona, i slične, same po sebi ne predstavljaju nikakvu korist za Srbiju, osim što će neko iz Berlina potapšati Vučića po leđima.
Ali sujetnim skorojevićima, kakav je Vučić, je i to dosta.

Šta je Srbija dobila, i šta dobija, koje interese ostvaruje, osim tog tapšanja, od odlaska u Tiranu?
Interes se meri kilometrima puteva, platama, BDPom, zaposlenošću, sigurnosću granica, jakom vojskom, i takvim stvarima, pa šta je Srbija od toga dobila odlaskom da bi mu se divili?

Nije miran region uvek prvenstveni interes, nekad se zbog interesa mir mora žrtvovati, jer da nije tako ne bi bilo ni kriza ni ratova, sve to nastaje onda kad su nečiji interesi ugrožni.
Albanija očigledno ima teritorijalne aspiracije, i očigledno provocira Srbiju, Hrvatska očigledno krši interese Srba i preti novim etničkim čišćenjem, a Srbija se diči širenjem stabilnosti.

Šta treba da se dogodi pa da Srbija kaže, ovako više ne ide, naši interesi su ugroženi i dok se to ne otkloni ne možemo da radimo na stabilnosti, ovakva stabilnost je protiv naših interesa?
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 21:46 30.05.2015

Re: Vučić je štetočina

Pa bi makar prestao da ionako uništenu opoziciju, uništava mašinerijom koja mu je trenutno na raspolaganju.

Pitao sam više puta kojim to mehanizmima Vučić uništava opoziciju, ali niko neće da mi kaže.

Stranku koja je na ivici cenzusa on svakodevno ukopava još dublje svojim saopštenjima

Znači, uništava opoziciju svojim saopštenjima?

Ono jest, saopštenja SNS su ekstremno glupa, ali mi nije jasno kako to uništava opoziciju. Daj mi malo pojasni.

Stranku koja je na ivici cenzusa on svakodevno ukopava još dublje svojim saopštenjima u svojim medijjima, i još neređuje svojim kojekakvim poltrončićima da samo o njima govore.


Znači, saopštenjima u medijima i poltrončićima uništava? Hm.
hoochie coochie man hoochie coochie man 22:05 30.05.2015

Re: Vučić je štetočina

Pitao sam više puta kojim to mehanizmima Vučić uništava opoziciju, ali niko neće da mi kaže.


Treba li tebi objašnajvati moć javne reči?
Moć reči izgovorenih na televiziji npr?
Ako treba nađi nekog drugog da ti objasni, ja ne mogu to tebi da objasnim jer znam da ti o tome više znaš, ali iz nekog razloga nećeš to da vidiš.
Ne znam koji je to razlog.
Ono jest, saopštenja SNS su ekstremno glupa, ali mi nije jasno kako to uništava opoziciju. Daj mi malo pojasni.


Pa recimo, neko onog veselog Martinovića pita o Gašiću, ovaj odmah..a Pajtić lopov?
Neka sad Pajtića, daj objasni za Gačića, a i ako je lopov apsite ga, vlast ste.

Ali ne, nije njima cilj da se lopovi hapse, cilj im je da se ionako mrtva DS sahrani skroz. Ili neka druga stranka, svejedno.

Ili neki tamo Verko pokuša neki skup, a onda stranka koja vodi državu i to sa pedeset posto podrške, nema preča posla nego da motri šta to tamo radi Verko, i odmah..Verko doživeo debakl.
Da se slučajno ne bi neka opozicija formirala, da nešto ne bi ojčalo, da Vučić i njegovi polupismeni do nepsimeni ministri budu jedini.
Znači, saopštenjima u medijima i poltrončićima uništava?


Da.

To im je cilj, očigledno je.
Ti ako ne želiš to da vidiš, nemoj ni gledati.
Ali ako neko ko je na čelu države, državne interese (a politički plurazlizam i postojanje opozicije kao korektiva vlasti jedste državni interes) podređuje ličnim i partijskim interesima, taj je štetan po državu.
freehand freehand 22:23 30.05.2015

Re: Vučić je štetočina

Pitao sam više puta kojim to mehanizmima Vučić uništava opoziciju, ali niko neće da mi kaže.

Jes malo tragikomično kad se oko Vučića raspravlja Nebojša Krstić sa onima koji su Vučića doveli, podržali pre ili posle njegovog vaspostavljenja, davali mu 100, 300 i 500 dana kaštigujući usput i istog Krstića za svaku kritiku istog Vučića.

Nego, da pokušam ja: sem što je pokrao sve osnove ideologije svega što je moglo marketinški da ga proda na unutrašnjem i spoljnom planu kao super robu a iz tuđih političkih programa i dugogodišnje političke prakse; sem što mu je prvi prioritet bio da kako je zaseo na vlast tako u svojoj ruci skupi sve konce bezbednosti i sile; sem što je onda hapšenjima i montiranim i naručenim prljavim propagandnim kampanjama i sudskim procesima zaveo teror i strah među svim potencijhalnim protivnicima; sem što je intrigama, pretnjama, mrcvarenjem i potkupljivanjima razbijao opozicione političke stranke a DS na prvom mestu; sem što je demolirao medijsku i političku javnost u Srbiji; sem što je onda lažima, intrigama i klevetama, nameštaljkama i prevarama stvorio potpuno izvitopereno javno mnenje i sliku o stvarnosti pa i o opoziciji; sem što je na sve pobrojane načine uticao na lokalne i gradske izbore pa onda dodatno odsekao sve opozicione stranke od bilo kakve vlasti, pa na taj način egzistencijalno zapretio i ućutkao mnoštvo ljudi na lokalu - šta ti još fali kao sredstvo kojim je Vučić razbio opoziciju?
hoochie coochie man hoochie coochie man 22:32 30.05.2015

Re: Vučić je štetočina

Jes malo tragikomično kad se oko Vučića raspravlja Nebojša Krstić sa onima koji su Vučića doveli, podržali pre ili posle njegovog vaspostavljenja, davali mu 100, 300 i 500 dana kaštigujući usput i istog Krstića za svaku kritiku istog Vučića.


A ti koji su ga doveli su ?

Radi se o Krlovom odgovoru na moj komentar, Krle raspravlja sa mnom, a onda...raspravlja sa onima koji su Vučića doveli, podržali....
Samo malo korektnosti molim, nije lepo vređati.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 22:33 30.05.2015

Re: Vučić je štetočina

Nego, da pokušam ja: sem što je pokrao sve osnove ideologije svega što je moglo marketinški da ga proda na unutrašnjem i spoljnom planu kao super robu a iz tuđih političkih programa i dugogodišnje političke prakse

Zar nije pozitivno kad se neki političar promeni na bolje?
sem što mu je prvi prioritet bio da kako je zaseo na vlast tako u svojoj ruci skupi sve konce bezbednosti i sile

Ovo se prigovaralo i Tadiću.
sem što je onda hapšenjima i montiranim i naručenim prljavim propagandnim kampanjama i sudskim procesima zaveo teror i strah među svim potencijhalnim protivnicima

Jeste ovoga je bilo za Đilasovog vakta, sad nešto ne viđam

.
sem što je intrigama, pretnjama, mrcvarenjem i potkupljivanjima razbijao opozicione političke stranke a DS na prvom mestu;

da znaš da sam i ja pomislio da je Jovo Bakić Vučićev projektil ispaljen kako bi uništio zdravu ideju srpske Sirize.
sem što je demolirao medijsku i političku javnost u Srbiji; sem što je onda lažima, intrigama i klevetama, nameštaljkama i prevarama stvorio potpuno izvitopereno javno mnenje i sliku o stvarnosti pa i o opoziciji;

Hoćeš da kažeš, Vučić je intrigama stvorio sliku o opoziciji kao gomili idiota, a oni su u stvari genijalci?
sem što je na sve pobrojane načine uticao na lokalne i gradske izbore pa onda dodatno odsekao sve opozicione stranke od bilo kakve vlasti,

Jest, to je loše. naročito mi je tu žao Veroljuba Stevanovića jer je on na vlasti bio tek 20 godina.
freehand freehand 22:38 30.05.2015

Re: Vučić je štetočina

Nebojsa Krstic
Nego, da pokušam ja: sem što je pokrao sve osnove ideologije svega što je moglo marketinški da ga proda na unutrašnjem i spoljnom planu kao super robu a iz tuđih političkih programa i dugogodišnje političke prakse

Zar nije pozitivno kad se neki političar promeni na bolje?
sem što mu je prvi prioritet bio da kako je zaseo na vlast tako u svojoj ruci skupi sve konce bezbednosti i sile

Ovo se prigovaralo i Tadiću.
sem što je onda hapšenjima i montiranim i naručenim prljavim propagandnim kampanjama i sudskim procesima zaveo teror i strah među svim potencijhalnim protivnicima

Jeste ovoga je bilo za Đilasovog vakta, sad nešto ne viđam

.
sem što je intrigama, pretnjama, mrcvarenjem i potkupljivanjima razbijao opozicione političke stranke a DS na prvom mestu;

da znaš da sam i ja pomislio da je Jovo Bakić Vučićev projektil ispaljen kako bi uništio zdravu ideju srpske Sirize.
sem što je demolirao medijsku i političku javnost u Srbiji; sem što je onda lažima, intrigama i klevetama, nameštaljkama i prevarama stvorio potpuno izvitopereno javno mnenje i sliku o stvarnosti pa i o opoziciji;

Hoćeš da kažeš, Vučić je intrigama stvorio sliku o opoziciji kao gomili idiota, a oni su u stvari genijalci?
sem što je na sve pobrojane načine uticao na lokalne i gradske izbore pa onda dodatno odsekao sve opozicione stranke od bilo kakve vlasti,

Jest, to je loše. naročito mi je tu žao Veroljuba Stevanovića jer je on na vlasti bio tek 20 godina.

Ovo liči na nastupe nekih od manje talentovanih blogovskih ubica logike i šegrta za spiinere kad imaju loš dan.
Te nije vredno odgovaranja, Krstiću.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 22:44 30.05.2015

Re: Vučić je štetočina

Ovo liči na nastupe nekih od manje talentovanih blogovskih ubica logike i šegrta za spiinere kad imaju loš dan.
Te nije vredno odgovaranja, Krstiću.

Eto, ja pišem iz srca, ti meni - spinovanje. Ma kakvo spinovanje, čoveče božiji, ja sam profesionalac, da spinujem ti to ne bi primetio.
freehand freehand 22:48 30.05.2015

Re: Vučić je štetočina

Nebojsa Krstic
Ovo liči na nastupe nekih od manje talentovanih blogovskih ubica logike i šegrta za spiinere kad imaju loš dan.
Te nije vredno odgovaranja, Krstiću.

Eto, ja pišem iz srca, ti meni - spinovanje. Ma kakvo spinovanje, čoveče božiji, ja sam profesionalac, da spinujem ti to ne bi primetio.

A, ok. Ipak su moji dometi u pitanju, a ne podmetanje pogrešnih poređenja, Jove Bakića i hronološka miksovanja.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 22:53 30.05.2015

Re: Vučić je štetočina

A, ok. Ipak su moji dometi u pitanju, a ne podmetanje pogrešnih poređenja, Jove Bakića i hronološka miksovanja.

Što podmetanje Jove? Pa on je najžešća megaopozicija, naravno uz Antonića i Vukadinovića.
freehand freehand 07:58 31.05.2015

Re: Vučić je štetočina

Nebojsa Krstic
A, ok. Ipak su moji dometi u pitanju, a ne podmetanje pogrešnih poređenja, Jove Bakića i hronološka miksovanja.

Što podmetanje Jove? Pa on je najžešća megaopozicija, naravno uz Antonića i Vukadinovića.

Ne znam da kažem za Jova ali su Vukadinović i Antonić u svojim poslednjim analizama i istupima odlični.
Što se, pak, ove epizode tvog nastupa "Podržimo Vučića" tiče, da pokušam još jednom: ne znam da li ti uopšte obraćaš pažnju na takve trivije, ali koliko ja iz dostupnih izvora kojima se iole može verovati - a to svakako nisu Vučić i saopštenja njegove stranke - SVI ekonomski pokazatelji sem javnih finansija (a i to je pitanje na duži rok) klizaju na dole. Odnosno neki klizaju a neki su u slobodnom padu. Od BDP, preko industrijske proizvodnje, zaposlenosti, državnog duga do investicija.
Sistem i institucije sveli su se na "Ja hoću - Ja neću, Ja dam - Ja ne dam i Tišina tamo!" oblik vladavine. To se, Krstiću, u političkoj teoriji ne zove demokratija. Bez obzira na postojanje parlamentarne ljušture.
Bez obzira što se Tadiću prigovaralo da je pod svoju kontrolu stavio (preko Mikija Rakića) sve službe bezbednosti, sem što je to bilo u momentu kad su te službe radile svaka za sebe i po svojim agendama, a trebalo j završiti hašku priču i istovremeno juriti Šariće i korupciju - ja ne znam ni za jedan ozbiljan i utemeljen slučaj da je neko optužio Tadića i prethodnu vlast za zloupotrebu tih službi u političke svrhe. A ti?
Dalje, to što prljave kampanje usmerene na dezavuisanje a počesto i potpuno uništavanje ne samo političke već i životne karijere političkih protivnika vidiš samo u Đilasovo vreme prvo ne znači da ih danas nema. Pitaj Sašu Jankovića (još gore, i kao slučaj i kao primer jer u pitanju je institucija), a sa druge strane tada ih je toliko bilo i bile su koliko brutalne toliko i nemilosrdne da u rezultatu imamo to što imamo. A imamo razbijeno sve što bi se pošasti MOGLO SUPROTSTAVITI, i Krstića koji tiranina brani i podržava pozivajući sve napredno i europsko da to isto učini.

Dražesno, ne?

I sad mi još reci gde si i kako u ovoj rečenici

sem što je demolirao medijsku i političku javnost u Srbiji; sem što je onda lažima, intrigama i klevetama, nameštaljkama i prevarama stvorio potpuno izvitopereno javno mnenje i sliku o stvarnosti pa i o opoziciji;


... našao Jova Bakića a nisi Željka Mitrovića, Dragana J. Vučićevića, botove ili Olju Bećković, na primer?
anonymous anonymous 07:59 31.05.2015

Re: Vučić je štetočina


Albanija očigledno ima teritorijalne aspiracije, i očigledno provocira Srbiju, Hrvatska očigledno krši interese Srba i preti novim etničkim čišćenjem, a Srbija se diči širenjem stabilnosti.


То је тако кад се изгуби рат !

Иначе препорука !
anonymous anonymous 08:03 31.05.2015

Re: Vučić je štetočina



Nebojsa Krstic
23:44 30.05.2015
Re: Vučić je štetočina
Ovo liči na nastupe nekih od manje talentovanih blogovskih ubica logike i šegrta za spiinere kad imaju loš dan.
Te nije vredno odgovaranja, Krstiću.

Eto, ja pišem iz srca, ti meni - spinovanje. Ma kakvo spinovanje, čoveče božiji, ja sam profesionalac, da spinujem ti to ne bi primetio.



Човек је маркетиншки маг, немојте то никад да губите из вида.


Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 09:16 31.05.2015

Re: Vučić je štetočina

Dalje, to što prljave kampanje usmerene na dezavuisanje a počesto i potpuno uništavanje ne samo političke već i životne karijere političkih protivnika vidiš samo u Đilasovo vreme prvo ne znači da ih danas nema. Pitaj Sašu Jankovića

Kako se Janković pojavio u našem razgovou o uništavanju opozicije?

I sad mi još reci gde si i kako u ovoj rečenici

sem što je demolirao medijsku i političku javnost u Srbiji; sem što je onda lažima, intrigama i klevetama, nameštaljkama i prevarama stvorio potpuno izvitopereno javno mnenje i sliku o stvarnosti pa i o opoziciji;


... našao Jova Bakića a nisi Željka Mitrovića, Dragana J. Vučićevića, botove ili Olju Bećković, na primer?

Bakića si ti ubacio u svoj party mix, nisam ja.

A da ne bi izvodlili misaone egzibicije. da li ti zaista misliš da je DS sa 22% došla na današnjih 6,1% zato što jsu tabloidi u jednom periodu napadali Đilasa i zato što SNS izdaje agresivna saopštenja na koja DS uredno odgovara, pri tom potpuno preuzima rečnik SNS pa ga često i nadjačava?

Takođe mi nije jasno, kako je moguć očajno nizak rejting opozicionih stranaka, recimo SDS koje niko nije napadao, ni u tabloidima, ni u saopštenjima?
freehand freehand 09:26 31.05.2015

Re: Vučić je štetočina

Kako se Janković pojavio u našem razgovou o uništavanju opozicije?

Ispratiš niz pa spoznaš. Spada u uništavanje institucija i medijski linč kao omiljeni metod obračuna sa svima koji su na putu ili makar potencijalna pretnja. Uz korišćenje svih metoda drage ti udbe, Lavrentija Berije i Edgara Huvera.
A da ne bi izvodlili misaone egzibicije. da li ti zaista misliš da je DS sa 22% došla na današnjih 6,1% zato što jsu tabloidi u jednom periodu napadali Đilasa i zato što SNS izdaje agresivna saopštenja na koja DS uredno odgovara, pri tom potpuno preuzima rečnik SNS pa ga često i nadjačava?

Jok. Došla je iz mnogo razloga, ali direktni teror kroz policijske i sudske progone njenih funkcionera i medijsku harangu protiv nje i njenih funkcionera i članova, korumpiranje i potkupljivanje svakako nisu najmanji razlog i najslabiji faktor u tom procesu.
A voleo bih da vidim to saopštenje u kome se DS izjednačava sa OVIM

Možeš slobodno da čitaš redom, mislim da uopšte nije potrebno izdvajati neko posebno.

P.S. pa nisi baš toliki majstor.
Ovo nije moja rečenica, znaš:

da znaš da sam i ja pomislio da je Jovo Bakić Vučićev projektil ispaljen kako bi uništio zdravu ideju srpske Sirize.

Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 11:54 31.05.2015

Re: Vučić je štetočina

Kako se Janković pojavio u našem razgovou o uništavanju opozicije?

Ispratiš niz pa spoznaš. Spada u uništavanje institucija i medijski linč kao omiljeni metod obračuna sa svima koji su na putu ili makar potencijalna pretnja. Uz korišćenje svih metoda drage ti udbe, Lavrentija Berije i Edgara Huvera.

Super za Huvera, nego kakve veze slučaj Janković ima sa uništavanjem opozicije?

A voleo bih da vidim to saopštenje u kome se DS izjednačava sa OVIM


Sad bih ja trebalo da tražim idiotsko saopštenje DS u kome pitaju SNS na kojim su drogama, ali me mrzi.

Ovo nije moja rečenica, znaš:

da znaš da sam i ja pomislio da je Jovo Bakić Vučićev projektil ispaljen kako bi uništio zdravu ideju srpske Sirize.


Jao jeste, ovo je moja. Al mi nisi odgovorio na nju.
freehand freehand 12:02 31.05.2015

Re: Vučić je štetočina

Super za Huvera, nego kakve veze slučaj Janković ima sa uništavanjem opozicije?

Slučaj Janković oštro i plastično oslikava metode i načine kojima se vučić od početka služi. od korišćenja polcijskih dosijea do difamacije i medijskog terora primenjenog kako na žrtvi tako i na svakom ko bi se usudio da žrtvu brani ili se suprotstavi.
Sad bih ja trebalo da tražim idiotsko saopštenje DS u kome pitaju SNS na kojim su drogama, ali me mrzi.

Dok budeš tražio to jedno idiotsko saopštenje DS čitaj i ova SNS. Sva su idiotska, a bar polovina je i fašistička, sem što je idiotska.
Jao jeste, ovo je moja. Al mi nisi odgovorio na nju.

A što bih kad ne vidim da je po bilo čemu relevantna? Mislim to što i ja Jova Bakića smatram umišljenim palamuderom i što ostaci opozicije i dalje sebi uspešno i uredno pucaju u kolena nikakve veze nema sa onim o čemu smo govorili.
Jer Vučić i njegovi spin-doktori tako su maestralno uspeli da iskoriste hajp u javnosti protiv svih koji su u protivničkom političkom taboru išta značili da je sad priča Svi su isti postala matrica i mantra koju svi ponavljaju, a kobajagi intelektualci opozicione provenijencije najčešće i najrađe.
Meni od toga muka, da ti pravo kažem.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 12:18 31.05.2015

Re: Vučić je štetočina

Super za Huvera, nego kakve veze slučaj Janković ima sa uništavanjem opozicije?

Slučaj Janković oštro i plastično oslikava metode i načine kojima se vučić od početka služi. od korišćenja polcijskih dosijea do difamacije i medijskog terora primenjenog kako na žrtvi tako i na svakom ko bi se usudio da žrtvu brani ili se suprotstavi.

Kakve ima veze ovaj tvoj plastični slučaj sa činjenicom da stranke koje nisu bile predmet tabloidne satanizacije, na primer Tadićeva, imaju rejting jedva malo veći od Radulovićevog? Zašto, dakle, stranke, koje niko ne napada svojim saopštenjima, niti na druge načine, a u uslovima koji, kako ih opisuješ, treba da budu izuzetno plodno tlo za opoziciju, ne mogu da dobace ni do cenzusa?

Kako je Vučić to postigao. To jednostavno pitanje postavljam..
freehand freehand 12:20 31.05.2015

Re: Vučić je štetočina

Nebojsa Krstic
Super za Huvera, nego kakve veze slučaj Janković ima sa uništavanjem opozicije?

Slučaj Janković oštro i plastično oslikava metode i načine kojima se vučić od početka služi. od korišćenja polcijskih dosijea do difamacije i medijskog terora primenjenog kako na žrtvi tako i na svakom ko bi se usudio da žrtvu brani ili se suprotstavi.

Kakve ima veze ovaj tvoj plastični slučaj sa činjenicom da stranke koje nisu bile predmet tabloidne satanizacije, na primer Tadićeva, imaju rejting jedva malo veći od Radulovićevog? Zašto, dakle, stranke, koje niko ne napada svojim saopštenjima, niti na druge načine, a u uslovima koji, kako ih opisuješ, treba da budu izuzetno plodno tlo za opoziciju, ne mogu da dobace ni do cenzusa?

Kako je Vučić to postigao. To jednostavno pitanje postavljam..

Pa pročitaj poslednji pasus prethodnog odgovora. I iskombinuj sa svim ostalim. Ne vidim šta tu nije jasno.
freehand freehand 21:34 30.05.2015

Hehe...

Bivši direktor JAT-a uhvatio Vučića u laži: Leteli smo mi za SAD i pre Naprednjaka

KLIK

Eh vazduzplohovci...
Dr M Dr M 21:58 30.05.2015

Re: Hehe...

Pitao sam više puta kojim to mehanizmima Vučić uništava opoziciju, ali niko neće da mi kaže.


Neke kupovanjem, neke zastrašivanjem, neke ućutkivanjem.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 22:08 30.05.2015

Re: Hehe...

Dr M
Pitao sam više puta kojim to mehanizmima Vučić uništava opoziciju, ali niko neće da mi kaže.


Neke kupovanjem, neke zastrašivanjem, neke ućutkivanjem.

Nisam pitao da teoretski nagađamo, nego konkretno.

Ja ne razumem zašto bi neko gubio vreme na "uništavanje" kad su oni gomila nekompetentnih, neharizmatičnih i bezidejnih pojedinaca. Današnja bruka sa mitingom u Kragujevcu je, pretpostavljam, nešto što su oni organizovali svojom voljom...ili im je možda Vučić napavio onaj tužni skup?
hoochie coochie man hoochie coochie man 22:10 30.05.2015

Re: Hehe...

ili im je možda Vučić napavio onaj tužni skup?


A Vučić je tu tugu podvukao svojim saopštenjem.
Šta misliš zašto je to učinio?

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana