Politika

Odjeci i reagovanja

Nebojsa Krstic RSS / 17.07.2012. u 16:06

 

Današnji «Danas» ima tekst koji predstavlja odjek na moj «Neka razgovaraju Tadić i Pacoli» (http://blog.b92.net/text/20626/Neka-razgovaraju-Tadic-i-Pacoli/) Citiraću ga sa sve reagovanjima koja se u njemu pojavljuju, pa ću i ja (malo) reagovati na njih. Tekstovi koje prenosim su italik, moji komentari su pisani normalnim fontom.

 

Kome treba „Dubai“ na Ibru

(Autor: J.Tasić)

Beograd - Da li je i zbog čega srpska javnost trebalo da više pažnje obrati na nedavno oživljavanje nekoliko godina stare ideje potpredsednika kosovske vlade i lidera Alijanse za novo Kosovo Bedžeta Pacolija o stvaranju slobodne ekonomske zone na severu KiM, po uzoru na Džebal Alija u Dubaiju? Nebojša Krstić, savetnik bivšeg predsednika Srbije i VIP bloger sajta B92, smatra čak štetnim medijsko prećutkivanje „jedinog, uz plan Borisa Tadića u četiri tačke, smislenog predloga kojim bi se sadašnji ćorsokak koji vodi u zamrznuti sukob mogao izvesti na put rešenja problema“.

Uoči, za septembar, najavljenog plana za sever Vlade Kosova, Pacoli predlaže „slobodnu ekonomsku zonu koja bi obuhvatala deo Kosova unutar takozvane današnje virtuelne granice severa, uključujući i južni deo Mitrovice“. On tvrdi da bi niski porezi, sloboda kretanje robe, ljudi i kapitala narednih 20 ili 30 godina mogli da donesu nekoliko hiljada novih radnih mesta godišnje.

- Pacolijeva reciklirana ranija izjava o stvaranju slobodne ekonomske zone za severu KiM nije stav kosovske vlade. Više govori o odnosima koji u njoj vladaju - svako traži svoje mesto i međunarodnu podršku. Ne verujem da će mu zbog ovog predloga kosovski Albanci aplaudirati - kaže za Danas Oliver Ivanović, državni sekretar.

(Nije dobro da državni sekretar u Vladi RS nastupa kao portparol «kosovske vlade». To, da li je Pacolijev stav u isto vreme i stav tzv. kosovske vlade ili nije, trebalo bi da ostane tema koju će objašnjavati Priština, a ne naši zvaničnici.)

Ivanović ne želi da komentariše Pacolijevu ideju, ali napominje da je značajno što lider AZBK „shvata realnost da je sever Kosova specifičan problem koji traži atipično rešenje“. On smatra da Pacolijevu ideju o „Dubaiju na severu KiM“ ne treba dovoditi u vezu sa Tadićevim predlogom u četiri tačke.

(Ovo, da »lider AZBK shvata realnost» državni je sekretar odlično uočio. Sama činjenica da neki kosovski zvaničnik razmišlja o rešavanju problema Severa i o tome javno govori, za nas je uspeh. Što se drugog dela tiče, da Pacolijevu ideju ne treba dovoditi u vezu sa Tadićevim predlogom, nisam shvatio zašto ne treba. Možda je Pacolijev predlog izvanredan, možda je loš, ali je jedini koji stiže sa one strane Ibra. Prva tačka Tadićevog plana govori o potrebi pronalaska rešenja za Sever ne precizirajući kavo rešenje treba da bude, osim da ono Srbima ne može da da manje nego što sada imaju. Tako da može da se razgovara i o Pacolijevom predlogu.)

 Politički analitičar Dušan Janjić slaže sa ocenom da iza Pacolijevog predloga ne stoji Tačijeva vlada. On ističe da je to „početak javne rasprave o rešenju za sever Kosova i da je važno kako će Albanci reagovati na Pacolijevu ideju, koja „ne insistira na statusu, ali podrazumeva kosovsku nezavisnost i skreće pažnju na novac i resurse - rudno bogatstvo i energetiku“. Prema Janjićevim rečima, „prednost Pacolijevog modela je i što može da se uključi u ideju mini-evropskog regiona“.

Janjić očekuje da će Demokratska partija Kosova odbiti Pacolijev predlog ili da će ga Tačijeva vlada, u najboljem slučaju, prećutati. Sagovornik Danasa smatra da je ideja lidera AZBK odgovara i Srbiji. Na pitanje da li bi na taj način Priština kontrolu nad severom KiM uspostavila ekonomskom integracijom, Janjić odgovara kontra pitanjem šta ja alternativa, jer bez razvoja nema ni Srba na KiM.

 - Iako lepo zvuči, Pacolijev Dubai na KiM je samo segment plana Prištine za integraciju severa i Srba u kriminalnu albansku državu. Priština je slična obećanja nudila i Srbima južno od Ibra sve dok ih nije integrisala, a sada im obustavlja projekte, zato što nema para - kaže za Danas Milan Ivanović, predsednik SNV severnog KiM.

 KRSTIĆ: Da pregovaraju Tadić i Pacoli

- Pacolijev predlog tiče se možda jedino prve od četiri tačaka Borisa Tadića. Očekujem da Tomislav Nikolić i nova vlada napraviti bolji plan. Moraće nešto da naslede od bivšeg predsednika, ali ne i samog Borisa Tadića - kaže Dušan Janjić povodom tvrdnje Nebojše Krstića da je lider demokrata „jedina ličnost koja ima potrebno znanje, iskustvo, volju i lični i politički integritet da pokuša da utiče da rešenje kosovskog problema bude, ipak, nešto što odgovara i interesima Srbije i što otvara nove perspektive“. Krstić u tekstu na blogu B92 ocenjuje da bi trebalo „upriličiti razgovor Tadića i Pacolija“. Pacoli je obnovio predlog o slobodnoj zoni dva dana pre nego što se Tadić rukovao sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem u Dubrovniku.

 

Janjićeve reči nemam potrebu da komentarišem, a reči Milana Ivanovića imam potrebu da ne komentarišem.

Kad već pominjem reagovanja, red je da ukažem i na odjek Vesne Pešić, (http://pescanik.net/2012/07/na-belom-konju-onom-kosovskom/). Mislio sam da se suzdržim od komentarisanja jer tekst više govori o ličnom stavu VP prema Tadiću (i eventualno prema mojoj malenkosti) nego o temi jer čitajući ga ne nalazim šta autorka tačno zamera mom predlogu, zašto misli da je loš i šta predlaže kao bolje rešenje. Međutim pojavljuje se tu jedan pasus koji zavređuje komentar. Taj pasus glasi:

«Dakle, opet Tadić, sada kao ekspert za Kosovo. On je građane ove zemlje do juče zamlaćivao sa onim NIKAD, sa implicitnim i eksplicitnim NEpriznavanjem Kosova, a sada kao gubitnik koji smera da se na vlast vrati, odjednom postaje odlučan da otkači Kosovo, i to na super moderan, ekonomski način. Šta će mu oni politički stereotipi, pa oni blesavi nacionalni šabloni, pa nekakve podele na naše i njihovo, pa sve one glupe mitologije… kada može da se napravi biznis sa Pacolijem i odagnaju sve one nesnosne magle.»

Gde je Vesna Pešić, u mom tekstu pronašla osnov za izvođenje zaključka da je BT «odlučan da otkači Kosovo»? Ja to (evo baš gledam...) nisam napisao. Niti sam pomislio. Mislim da se nismo razumeli. Nije ovde reč o otkačinjanju, ovde je reč o potrebi da se pronađe kompromisno rešenje, o potrebi da se nađe kreativno rešenje. Nekakva «out of the box» ideja. Ideja koja bi mogla da preokrene ovaj negativni tok istorije i da bude «win – win» rešenje za obe strane. Zato sam ja istakao Pacolijevu ideju jer mi se ona učinila korakom u dobrom pravcu.

Jedan od glavnih razloga ovakvog stanja u dosadašnjim pregovorima s albanskom stranom jeste to što smo mi uvek imali višak «profesionalnih» skeptika koji su unapred, svakom predlogu i svakoj ideji videli mane i falinke, a sami nisu bili u stanju da ponude ništa bolje.

Žao mi je što se takvima, na ovako trivijalan način, pridružila i Vesna Pešić. Ja sam od nje očekivao mnogo više.Komentari (442)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Nune Popović Nune Popović 16:20 17.07.2012

Zamena teza

Kada zaključiš ovako:

Jedan od glavnih razloga ovakvog stanja u dosadašnjim pregovorima s albanskom stranom jeste to što smo mi uvek imali višak «profesionalnih» skeptika koji su unapred, svakom predlogu i svakoj ideji videli mane i falinke, a sami nisu bili u stanju da ponude ništa bolje.


jasno je da još uvek ni ti, ni tvoj šef niste shvatili da vi, sa ostalom nadležnom ekipom, niste nikome dozvolili, u bilo čemu, da uradi bilo šta bolje. Zauzeli ste celu Srbiju i monopolizovali je u svemu. Nikome niste dali ni priliku da pokaže šta ume i zna, ukoliko nije bio deo vaše strukture koja je i upropastila ono malo potencijala koje je Srbija imala i na osnovu kojih je moglo da se uradi mnogo toga boljeg umesto da se na vlast dovedu SPS i SNS, a njima kao kvazi-alternativa ostavi Đilas.
Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 16:45 17.07.2012

Re: Zamena teza

na osnovu kojih je moglo da se uradi mnogo toga boljeg umesto da se na vlast dovedu SPS i SNS, a njima kao kvazi-alternativa ostavi Đilas.


Zaista ne vidim da je moglo bolje. Barem ne od onog trenutka kada je - jedva uspevsi da, na krhotinama Zivkovica, Bebe i onog kojeg se niko vise i ne seca - Janjusevica, obaska Nede Arneric i glasanja iz Turske, preskoci cenzus, Tadic kao svoj prvi zvanicni akt po ulasku u Skupstinu uradio jedan High 5 sa Dacicem (uredno snimljen od RTSa).

Sve posle je samo - "istorija"

PS - Krle, kasno je da se sada pozivas na cinjenice, argumente i logiku. Moze Pesicka da zasipa pucanstvo nepovezanim i na nicemu zasnovanim tvrdnjama, voz za isterivanje Pravde je odavno prosao. Sto pre shvatite, pre cete (mozda) "pronaci" ideju kako da osmislite kolosek koji ce makar malcice da putuje ka realnosti i "oporavku".

Mocart je vec priznao, slobodno priznajte i Vi!

                     
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 16:57 17.07.2012

Re: Zamena teza

Krle, kasno je da se sada pozivas na cinjenice, argumente i logiku. Moze Pesicka da zasipa pucanstvo nepovezanim i na nicemu zasnovanim tvrdnjama,

Nije ona tema, nego kosovsko pitanje. O tome je reč. Obrati pažnju kako svi zvaničnici panično beže od toga.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 17:00 17.07.2012

Re: Zamena teza

Mocart je vec priznao, slobodno priznajte i Vi!

Priznajem unapred sve što kaže Graham Nash.
hoochie coochie man hoochie coochie man 19:18 17.07.2012

Re: Zamena teza

koji su unapred, svakom predlogu i svakoj ideji videli mane i falinke, a sami nisu bili u stanju da ponude ništa bolje.


Mislim, Krle, da ti je ovo skroz pogresan pristup.
Naravno da svako, pa i onaj ko nema nikakvu ideju kako bi trebalo, ima pravo i treba da procenjuje poteze ili predloge poteza vlasti, ili onih koji na nju plediraju.
Politicari rade (ili sebe kandiduju da rade) zajednicki posao, dakle posao koji se tice svakog pojedinca, pa samim svaki pojedinac ima pravo da procenjuje kako se taj posao obavlja.
Ne moze vlast ili pretedenti na vlast reci, ako znas bolje kazi kako treba, ajd da te vidim.
Recimo, ja treba da prevezem neku robu iz mesta A u mesto B, za to angazujem nekoga ko sebe preporucuje za taj posao, prevoznika.
Ako on usput upropasti robu on je kriv, ne moze se vaditi na to sto ni ja ne bih znao bolje da vozim, jer ja se ni ne bavim time, a ipak imam pravo da procenjujem kako on to radi.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 19:33 17.07.2012

Re: Zamena teza

Mislim, Krle, da ti je ovo skroz pogresan pristup.
Naravno da svako, pa i onaj ko nema nikakvu ideju kako bi trebalo, ima pravo i treba da procenjuje poteze ili predloge poteza vlasti, ili onih koji na nju plediraju.

Slažem se, kad su u pitanju obični građani. Kad su u pitanju "intelektualci" ne bih se složio u potpunosti. Mislim da bi oni mogli da predlože šta bi bilo dobro umesto onog za šta tvrde da je loše.

Ali ni to nije obavezno.

Međutim, nisam u citiranom delu teksta ciljao ni na tzv. obične građane, ni na one koji sebe nazivaju intelektualcima.

Mislio sam na političare. Oni bi morali da kažu šta bi bilo bolje, po njihovom mišljenju.

By the way, Vesna Pešić je političar, jel?
hoochie coochie man hoochie coochie man 19:41 17.07.2012

Re: Zamena teza

By the way, Vesna Pešić je političar, jel?


Ja je tako dozivljavam.
Ako se na nju odnosi onda stoji to da bi ona zaista trebala da formulise neku ideju kad vec zamera drugima, ali ima pravo i na ovakav nacin koji je izabrala.
Medjutim, posto i ona sebe preporucuje da radi te opste poslove mozda bas sto drugima zamera a sama nista ne predlaze treba da bude presudno za odluku da li nju glasati ili ne.
Sto se mene tice (vise) - ne.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 19:46 17.07.2012

Re: Zamena teza

Medjutim, posto i ona sebe preporucuje da radi te opste poslove mozda bas sto drugima zamera a sama nista ne predlaze treba da bude presudno za odluku da li nju glasati ili ne.
Sto se mene tice (vise) - ne.

Nije ona bitna. Nisu predlog imali ni neki od onih političara kmoji su bili u tom pregovaračkom timu. Znali su šta neće, a nisu znali šta hoće. I uporno su se protivili da naša strana izađe sa bilo kakvom idejom. Time smo gubili inicijativu i bivali proglašavani za stranu koja opstruira pregovore. Nekad mi se činilo da to rade namerno.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 19:57 17.07.2012

Re: Zamena teza

Obrati pažnju kako svi zvaničnici panično beže od toga.

Meni se čini da se to bežanje jako dobro vidi potpuno besmislenim i glupim otvaranjem vojvađanske priče. Kosovo će tako lakše postati passe..
Da je Tadić imao petlju da na vreme "preokrene" kosovsku politiku, svega bi ovoga bilo manje..Ali, nije, na žalost.
I sad imamo ovu "tobož" novu vladu - u kojoj Dačić vredi "za dvojicu", i koliki su to populisti, upropastiće ono malo što se na Kosovu moglo, a stvoriti grdne probleme oko Vojvodine.
krkar krkar 20:59 17.07.2012

Re: Zamena teza

Nije ona tema, nego kosovsko pitanje. O tome je reč. Obrati pažnju kako svi zvaničnici panično beže od toga.


A hrabri Boris Tadić, posle 7 godina 8 meseci i 26 dana predsednikovanja Srbijom, setio se da sada, iz pozicije Lica Bez Zanimanja, rešava kosovski problem.

Tačnije, ne da ga rešava nego da šalje svog čauša da promoviše govor o govorenju.

Baš konstruktivno, nemašta!

P.S. Drago mi je da se Tadić odlučio da se rukuje sa Tačijem, makar i kao lice bez zanimanja.

Još da se odluči oće kaki-neće kaki...
Bojana Maljević Bojana Maljević 22:29 17.07.2012

Re: Zamena teza


Još da se odluči oće kaki-neće kaki...

Baš sam se pitala da li će se konačno javiti neko konstruktivan, neko ko nikad nema dilemu oće kaki-neće kaki. Kad ono Krkar. Bez dileme, oće.
krkar krkar 22:35 17.07.2012

Re: Zamena teza

Bez dileme, oće.


Moraće, kad-tad.

Samo, što više čeka - više će i da (se) usere.
kukusigameni kukusigameni 22:39 17.07.2012

Re: Zamena teza

oće kaki-neće kaki
Ja mislim da je gluten free.
tsunade tsunade 22:46 17.07.2012

Re: Zamena teza

Obrati pažnju kako svi zvaničnici panično beže od toga.


ne beže. jasno stavljaju do znanja da će da rade ono što se od njih traži. tadićeve demokrate su silan medjunarodni kredibilitet izgubile zbog toga sto su zamajavale i vukle za nos i eu i sad i to godinama.

obecavali ste kooperativnost ali su rezultati izostali. remzi i gordon su ovde dosli ne da bi kreirali vladu (kako se spinovalo u medijima) nego da bi ovima koji će sutra doći rekli sta se tačno od njih ocekuje i šta za to mogu da dobiju. za muljacinu tipa tadichevsku nema vise, izgleda, ni prostora niti vremena.

od vučića, dačića i nikolića ne očekujem ništa. ili ništa dobro pa će me svaki rezultat iznenaditi.

u stvari lažem, od dačićeve vlade očekujem samo jednu stvar. da odrade kosovo, mislim to priznavanje realnosti. dovoljno. više ih ne bih zadržavala.

u medjuvremenu ako je moguce, da se ds konsoliduje bez tadicha i da neko priseban tu stupi na najvazniju poziciju. neko ko neće od najnormalnijih izbora pomisliti da ga "rulja ruši".

a sam tadić, može i u tu socijalističku internacionalu, na mesto potpredsednika ili tako nekako.
nemam ništa protiv ako je to bezbolan way out.
šta ti misliš?
da li je?
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 22:48 17.07.2012

Re: Zamena teza

Nebojsa Krstic


By the way, Vesna Pešić je političar, jel?


Bila je političar, sada je intelektualac.
Bojana Maljević Bojana Maljević 22:56 17.07.2012

Re: Zamena teza

krkar
Bez dileme, oće.


Moraće, kad-tad.

Samo, što više čeka - više će i da (se) usere.

Kako li sam ja nemušta kad ti sebe nisi prepoznao u ovom što oće da kaki, bez dileme.
hoochie coochie man hoochie coochie man 23:07 17.07.2012

Re: Zamena teza

da neko priseban tu stupi na najvazniju poziciju


Da u grad iznenada dodje nepoznati jahac i resi problem ? :)
Da onako lep, snazan i nadasve pravedan rasturi bandu koja je ovladala gradom i uspostavi red.
Posle ga izaberemo za serifa.

Ne funkcionise to tako ipak.

Bice da je resene u demokratiji? Mozda je najbolje da narod sam sebi pomogne tako sto ce izabrati svoje, po narodnom sudu prave, predstavnike u skupstinu. Ovo sad nisu narodni poslanici vec partijski, nije ih narod tamo poslao vec partije pa je logicno da slusaju tog gazdu, partije, a ne neki tamo narod.

U tom segmentu se slazem sa Vesnom Pesic da je izborni sistem nakaradan, ali samo u tom. Ona svu krivicu svaljuje na neku stranku ((DS) kao da je neka stranka jedini krivac i da neka stranka moze da promeni stvar.
Ako misli da moze pa nek napravi tu idealnu.kukusigameni kukusigameni 23:10 17.07.2012

Re: Zamena teza

hoochie coochie man
Da u grad iznenada dodje nepoznati jahac i resi problem ? :)
Da onako lep, snazan i nadasve pravedan rasturi bandu koja je ovladala gradom i uspostavi red.
Posle ga izaberemo za serifa.

Ne funkcionise to tako ipak.


Kako ne?

G.Cross G.Cross 23:26 17.07.2012

Re: Zamena teza

A sta tebe kvalifikuje kao "Intelektualca"?
Koji su to tvoji radovi zbog kojih kazes " Mi Intelektualci"? I ja sam sa Dorcola , ali brate izgubili ste kompas.
Ljudi ne trebaju "Intelektualce" nego Ljude sa Vizijom. Pozdrav iz Splita , sa proputovanja , skoro da vidim Komizu, ali Soltu vidim.
MarkoPustolov MarkoPustolov 14:48 18.07.2012

Re: Zamena teza

hehehehhehe odvuvek je nas kudikamo sustinski sada ex preca boki bio u fazonu oce nece kaki

uvek je prico
sa jedne strane mi moramo da kakimo jer to od nas zahteva buducnost, evropska buducnost i da mi deluje kreme za bore jer drugacije nece

sa druge strane mi ne smemo da kakimo bilo gde jer jelte nasi preci nisu kakili bilo gde, nasa proslost a i nas narod i ono sto cini nas nama samima ne dozoovljava da kakimo...

nego nam se ex savetnik nesto raspisao, da nije to zbog slabih honorara kako ex savetnik ex precednika odelenja?

ili pak grabi sebi neku novu poziciju?

u svakom slucaju ostaje nam duzan za blog kako smo izgubili izbore :)
Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 17:00 17.07.2012

Re: Pitanje za moderaciju

Ja unapred priznajem sve što kaže Graham Nash.


                      
freehand freehand 21:53 17.07.2012

Re: Pitanje za moderaciju

Pa nije Tadić sedeo baš skrštenih ruku, Azerbedžan je postavljen u sred Beograda. A verovanto bi Ilham Aliyev bio veom zainteresovan da napravi Dubai u na Ibru.

A jel nam taj zlikovac nešto srušio?
maksa83 maksa83 22:19 17.07.2012

Re: Pitanje za moderaciju

freehand
Pa nije Tadić sedeo baš skrštenih ruku, Azerbedžan je postavljen u sred Beograda. A verovanto bi Ilham Aliyev bio veom zainteresovan da napravi Dubai u na Ibru.

A jel nam taj zlikovac nešto srušio?

U kriterijuma...

Nije ni Kim Il Sung, pa ga ipak ne bi' turao u dvorište u prirodnoj veličini dva grizlija.


P.S. Osim ako to mojim ortacima koji se bave građevinskim radovima ne bi presulo 2.5 mil. USD.
freehand freehand 22:50 17.07.2012

Re: Pitanje za moderaciju

Mada, mislim da su ga glasači kaznili što je Prestonica ostala uskraćena za otelotvorenja Mugabea, Lukašenke i još neokoliko tuceta Jeremićevih lobista demokratske provenijencije.Uzgred, priča se da ovaj fini vitki gospodin na drugoj slici a u prvom planu nije nesklon metodama tipa nagan i jarak.

maksa83
U kriterijuma...

Nije ni Kim Il Sung, pa ga ipak ne bi' turao u dvorište u prirodnoj veličini dva grizlija.

Potpuno si u pravu.
oskar-z-wild oskar-z-wild 23:06 17.07.2012

Re: Pitanje za moderaciju

Iako je Monica Lewinsky, po mom dubokom uverenju, najodgovornija za napad na Srbiju, ipak bih njoj podigao spomenik na Kalimegdanu, možda pored spomenika Ami Whitehouse, u skupu znamenitih žena savremenice.

Mada i ova Emina Ganić zaslužuje pažnju: Jeremy Irons' night out with suspected war criminal’s daughter LINK
freehand freehand 23:11 17.07.2012

Re: Pitanje za moderaciju

možda pored spomenika Ami Whitehouse


oskar-z-wild oskar-z-wild 00:22 18.07.2012

Re: Pitanje za moderaciju

Srećom spomenici se mogu ukloniti, kao ovim nacionalistima:kukusigameni kukusigameni 09:08 18.07.2012

Re: Pitanje za moderaciju

Jedan savet majstore. Kada brišeš komentare, onda obriši i komentare postavljene kao odgovor na te obrisane. Ovako, em se vidi da brišeš besno, em preostali komentari nemaju smisla.

I da, neću ti se više javljati na blog. Zato što si nepristojan, pokvaren i zato što se ponašaš kao cenzori iz davno prošlih vremena. Da tvojih par drugara, ovde sa bloga, imaju cojones, rekli bi ti da ne radiš to. Ali pojela im cenzura cojones pa piskavim glasovima samo pokušavaju da te odobrovolje.

Naravno, i ovo možeš da obrišeš. Nema frke.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 10:33 18.07.2012

Re: Pitanje za moderaciju

edan savet majstore. Kada brišeš komentare, onda obriši i komentare postavljene kao odgovor na te obrisane. Ovako, em se vidi da brišeš besno, em preostali komentari nemaju smisla.

Obrisao sam, i obrisaću, svaki komentar koji u sebi sadrži uvredu bilo kog stranog državnika. To sam više puta ranije napisao, pa evo ponavljam za one koji ne znaju.

Hvala na razumevanju.
antioksidant antioksidant 10:53 18.07.2012

Re: Pitanje za moderaciju

Obrisao sam, i obrisaću, svaki komentar koji u sebi sadrži uvredu bilo kog stranog državnika.

Propustio sam sporni komentar ali me interesuje koji je državnik bio u pitanju? Tj iz koje je države bio...
Odgovor može i na pp da ne trolujemo dalje
U znak ivinjenja za uskakanje u temu: "bože pravde"

MarkoPustolov MarkoPustolov 15:34 18.07.2012

Re: Pitanje za moderaciju

a sto su doticni diktatori zasticeni?

a recimo nije nas preca nikolic?
blogov_kolac blogov_kolac 18:36 17.07.2012

jecaji i odreagovanja

Jedan od glavnih razloga ovakvog stanja u dosadašnjim pregovorima s albanskom stranom jeste to što smo mi uvek imali višak «profesionalnih» skeptika koji su unapred, svakom predlogu i svakoj ideji videli mane i falinke, a sami nisu bili u stanju da ponude ništa bolje.
Ovo je do sada najbolji opis Tadic-Jeremic kosovske politike na ovom blogu, mada sumnjam da si mislio bas na njih dok si ovo pisao! Ahtisarijev predlog je odbijen sa prilicno arogantnim prezrenjem iako je na terenu nudio prilicno kvalitetna resenja po pitanju prava i zastite srpske manjine, uz naravno dodatne pogodnosti za sve opstine gde su Srbi u vecini. Mi smo mogli recimo da odbijemo samo statusni deo ako je drzavna politika bila da se Kosovo ne prizna, ali mi smo se odlucili za totalno mitomansko ignorisanje nove kosovske stvarnosti od 1999 i samo napravili medvedju uslugu kosovskim Srbima. Mada Tadicu mora da se oda priznanje da kada se situacija nepotrebno radikalizovala, izdrzao je da se inati sa svetom i realnoscu svega 2-3 meseca i na kraju doneo neke hrabre i korisne odluke, dok sam ubedjen da bi Nikolic i Dacic (pa i Jeremic) bes problema izdrzali da se inate silne godine, zaglibljujuci nas sve dublje i dublje.

Takodje, u slucaju Kosova ja se ne pridruzujem podsmehu i prozivkama tipa "sta si radio dok si mogao" ili "vise se ne pitas", zato sto se po pitanju odgovornog i racionalnog postupanja po ovom pitanju toliko malo radilo kod nas, da je i jedno najobicnije rukovanje dobilo status epohalnog znacaja (!?) i naravno da je svaka dobra inicijativa dobrodosla.

Žao mi je što se takvima, na ovako trivijalan način, pridružila i Vesna Pešić. Ja sam od nje očekivao mnogo više.
Ova opsednutost Borisa Tadica i njegovog najblizeg okruzenja da budu priznati i voljeni od svih mi skoro zadire u patologiju kada je rec o onima koji su im sveze zarili noz u ledja. Tako ste radili dugo i sa Kostunicom za vreme prve kohabitacije, ali i neposredno posle izborne pobede ZES 2008, iako je bilo ocigledno da je Voja prolupao sa svojim autizmom i izolacionizmom, pa sta vam je onda trebalo bas njemu posebno da se dokazujete, umiljavate, takmicite... Vesna Pesic je donkihotovski mesecima unazad od vetrenjace Tadica pravila u javnosti najvece cudoviste koje smo ikada videli, i to bi cak na kraju bilo i simpaticno (pogotovo sto su mnoge kritike bile na mestu) da joj pri toj visemesecnoj neodgovornoj i neuracunljivoj akciji nije poslo za rukom da bude presudni tag na vagi koji je presudio da Srbija bude izrucena na milost i nemilost pravim cudovistima. To sto ona sada vec u zacetku pokopava ovu najnoviju kosovsku inicijativu samo svedoci da joj je ovosezonska neodgovornost i dalje u odlicnoj formi, pa zasto trositi vreme kada vec nije dala svoj predlog kako bi to onda trebalo da izgleda.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 18:47 17.07.2012

Re: jecaji i odreagovanja

Ovo je do sada najbolji opis Tadic-Jeremic kosovske politike na ovom blogu, mada sumnjam da si mislio bas na njih dok si ovo pisao! Ahtisarijev predlog je odbijen sa prilicno arogantnim prezrenjem iako je na terenu nudio prilicno kvalitetna resenja po pitanju prava i zastite srpske manjine, uz naravno dodatne pogodnosti za sve opstine gde su Srbi u vecini.

Istini za volju, u vreme kada je Ahtisarijev plan ponuđen, i odbijen, kopredsednici državnog pregovaračkog tima bili su Koštunica i Tadić. Jeremić nije ni bio u tom telu. Što se Tadića tiče, predlog nije bio odbijen sa arogantnim prezrenjem već sa mišlju da ne može biti prihvaćen iz više razloga, od kojih je samo jedan taj da Srbima na Severu nudi manje nego što oni u realnosti imaju.
blogov_kolac blogov_kolac 20:04 17.07.2012

Re: jecaji i odreagovanja

Ahtisarijev predlog sam pomenuo kao paradigmu, jer je on za nas sve vreme bio na stolu posto je iza njega stojala vecina relevantnih medjunarodnih faktora, dok albanska strana nije bila uopste u poziciji da ga odbije. Bez srpskog pristajanja njemu je bilo sudjeno da bude mrtvo slovo na papiru, i mi smo bili toliko ponosni na to sto smo "nadjacali" svetski konsenzus bez razmisljanja sta su mu alternative. Srbi na Severu Kosova su u praksi jos uvek deo Srbije, medjutim to je nesto sto im se samo ad-hoc tolerise (jer kosovski Albanci jos uvek nisu nikoga ubedili da su u stanju da im garantuju ono sto se od njih ocekuje), a ne nesto na sta imaju pravo po rezoluciji 1244 ili bilo kom drugom relevantnom medjunarodnom dokumentu ili sporazumu, pa u tom smislu moze da se napravi paralela i da se kaze da ni Srbi u Krajini "nisu pogresili" sto su odbili famozni Z-4 plan sa jako sirokom autonomijom u okviru Hrvatske, jer su u trenutku odbijanja imali potpuno nezavisnu sopstvenu drzavnu tvorevinu (ali neutemeljenu po medjunarodnom pravu).

Mozda jos nije kasno da mi u hodu naglavacke promenimo kosovsku politiku, i opredelimo se za "podelu Kosova" kao za nasu najnoviju izlaznu strategiju (mislim da je Ivica Dacic par puta pustao probne balone u tom smeru)... to jeste legitimno, i deluje jako popularno u delu javnosti - ali bas me zanima kako ce javnost to tretirati kada shvati da bi "podela" bila moguca samo po liniji koju sada kontrolisemo, a ne ono sto nam je vec nudjeno pocetkom 90'ih (o cemu Cosic prica), i ta "podela" u praksi znaci odnos 5%:95% u odnosu na kosovsku populaciju, odnosno 10%:90% u odnosu na teritorije, a sasvim moguce da bi u okviru celog paketa Kosovu otislo Presevo (mozda i Bujanovac), a ono sto mi zovemo "kosovske svetinje" (kljucni manastiri i ostalo kulturno nasledje) bukvalno bi kompletno ostali drugoj strani.

Medjutim, najgora opcija bi bila dalje ignorisanje realnosti i da lazemo javnost u Srbiji, a narocito one preostale mucenike na Kosovu kako samo treba da budemo jedinstveni i dovoljno uporni i vraticemo svoju svetu zemlju skoro kako je to bilo pre 1999 samo sto cemo ovog puta podstanarima Albancima dati nesto veca prava. Demokratska stranka kao stozer demokratske opcije u Srbiji nikako ne sme da se upeca na patriotsko/izdajnicku udicu "konsenzus pre programa", i da blanko pristane na "gde svi Turci tu i mali Mujo" politiku oko Kosova sto vec drsko od svih zahtevaju i Nikolic i Dacic. Ako stvarno ponude neko solomonsko resenje, lako ce za njega obezbediti podrsku jer je svakome normalnom u interesu da se to konacno nekako resi - ali njima ne treba resenje nego blanko podrska.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 21:07 17.07.2012

Re: jecaji i odreagovanja

Demokratska stranka kao stozer demokratske opcije u Srbiji nikako ne sme da se upeca na patriotsko/izdajnicku udicu "konsenzus pre programa",

Slažem se. Baš sam o tome pisao jedan tekst za sutrašnji Danas.
krkar krkar 21:26 17.07.2012

Re: jecaji i odreagovanja

Baš sam o tome pisao jedan tekst za sutrašnji Danas.


Skribomanijom protiv zaborava?
thefreak thefreak 22:29 17.07.2012

Re: jecaji i odreagovanja

Nebojsa Krstic
...od kojih je samo jedan taj da Srbima na Severu nudi manje nego što oni u realnosti imaju.


A sta imaju?
prapra prapra 00:39 18.07.2012

Re: jecaji i odreagovanja

Slažem se. Baš sam o tome pisao jedan tekst za sutrašnji Danas.

Citat iz tog teksta.
Naravno, nedopustivo je bilo i u kampanji ne izaći sa stavom o rešavanju kosovskog pitanja. Ovako, imamo situaciju da građani jesu glasali za ličnost, ali ne i za politiku koju će ta ličnost (i njena stranka) voditi u vezi s KiM.

Ne znam kako bih opisao, a da ne budem pregrub, osećaj kada sam pročitao ovaj pasus.
Ko je nametnuo kampanju kakvu smo imali i umesto da glasamo za stranke i njihove programe, gledali smo cirkusku predstavu o popularnosti budućih vodja.
Ko je "skratio" mandat i time obesmislio parlamentarnu kampanju?
Ko mu je to savetovao?
Ko je sklonio Kosovo iz kampanje?
Ko?
Ovaj blog je najblaže receno, prodavanje magle.
bluestar bluestar 19:24 17.07.2012

Boris Tadić na samitu u Solunu


U opuštenoj atmosferi započelo je hvalisanje o njegovoj snazi i važnosti, kako u Srbiji, tako u Demokratskoj stranci. Smejao se najavama da mu neki traže ostavku, tvrdeći da drži 99 % Glavnog odbora i 90 % Predsedništva. Objašnjavao je da pušta da vidi ko će sve da se "upeca u mrežu" koju on i njegovi bliski ortaci postavljaju i kako će da napravi drugo veliko čišćenje stranke i novi sanitarni otklon, još radikalniji nego onaj posle ubistva Đinđića.

Tokom ručka, Tadić je ubeđivao prisutne da je on čovek budućnosti, da se već na proleće vraća na velika vrata na političku scenu Srbije, bilo kao premijer bilo kao predsednik (veruje u nove predsedničke izbore), jer nova vlada neće uspeti da preživi, te da on nakon toga ponovo preuzima vlast. Naravno, hvalio se da i dalje sve drži pod kontrolom - medije, sudove, tajne službe, sudove, tužilaštva, banke, da su svi za njega, ali uplašeni ovim što se desilo, mada im on objašnjava da je to samo privremeno.

e-novineAko je ovo sto prenose E-novine tacno, posaljite ga pod hitno na neki usamljeni svetionik u Hrvatsku da razbistri misli (izjavio je da mu je to bila zivotna zelja)... skroz se pogubio od kad je izgubio vlast.


Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 19:35 17.07.2012

Re: Boris Tadić na samitu u Solunu

Ako je ovo sto prenose E-novine tacno, posaljite ga pod hitno na neki usamljeni svetionik u Hrvatsku da razbistri misli (izjavio je da mu je to bila zivotna zelja)... skroz se pogubio od kad je izgubio vlast.

Jako bi me iznenadilo da na tom sajtu nešto nije tačno.
registry_machine registry_machine 19:32 17.07.2012

Sudbina

Žao mi je što se takvima, na ovako trivijalan način, pridružila i Vesna Pešić. Ja sam od nje očekivao mnogo više.


Mi nemamo sta da ocekujemo od Vesne Pesic. Mi ocekujemo nesto od politicara koji su izabrani i ucestvuju u vlasti, imaju poluge moci i sva sredstva na raspolaganju.
Vesna Pesic je sada tamo neki kolumnista i opozicionar. Nas zaista malo interesuje sta bi ona preduzela u ovom trenutku. Boris Tadic je imao vise nego dovoljno vremena da uradi nesto dobro. Prokockao je prilike. Sada je na redu Nikolic. Ni on ne obecava mnogo.
Takve smo zle srece kada su politicari u pitanju.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 19:37 17.07.2012

Re: Sudbina

Mi nemamo sta da ocekujemo od Vesne Pesic.

Koji ste to VI?
dragoljub92 dragoljub92 19:47 17.07.2012

Re: Sudbina

Nebojsa Krstic
Mi nemamo sta da ocekujemo od Vesne Pesic.

Koji ste to VI?

да си бољи аналитичар знао би.
registry_machine registry_machine 19:49 17.07.2012

Re: Sudbina

Nebojsa Krstic
Mi nemamo sta da ocekujemo od Vesne Pesic. Koji ste to VI?

MI smo obicni ljudi cija je sudbina povezana sa odlukama koje donose politicari.

Zaduzeni smo kod banaka i mnogo nam znaci kada za guvernera nije postavljena neka bitanga koja sticuje kurs prema potrebama tajkuna koji finansiraju politicare.

Mnogo nam znaci kada za ministra pravde nije postavljena neka bitanga jer onda poslodavac ne moze da se izivljava nad nama i nasim zdravljem.

Zahvalni smo kada ministar poljoprivrede dobro obavlja svoj posao jer ne moramo da izdvajamo 80 procenata prihoda za hranu.

Zahvalni smo i kada na celu grada nije neka bitanga koja nam na ime komunalija otme onih 20 posto preostale plate.

Srecni smo i sto imamo da stanujemo u iznajmljenim stanovima, jer cena kvadrata u Beogradu je tek na nivou Londona, jos nije dostigla Pariz.

Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 19:52 17.07.2012

Re: Sudbina

MI smo obicni ljudi cija je sudbina povezana sa odlukama koje donose politicari.

A ti si šta, portparol običnih ljudi?
expolicajac expolicajac 19:55 17.07.2012

Re: Sudbina

A ti si šta, portparol običnih ljudi?

A bre Krle ovo malo rejtinga koji imamo kao demokrate uništavaš svojom prepotencijom. Zaustavi se molim te.
registry_machine registry_machine 19:55 17.07.2012

Re: Sudbina

Nebojsa Krstic
MI smo obicni ljudi cija je sudbina povezana sa odlukama koje donose politicari.A ti si šta, portparol običnih ljudi?


Ja sam tvoj glasac, nesrecnice...
alselone alselone 19:56 17.07.2012

Re: Sudbina

A bre Krle ovo malo rejtinga koji imamo kao demokrate uništavaš svojom prepotencijom. Zaustavi se molim te.


A ti si šta, čuvar rejtinga demokrata?

(ovo ja samo da krlu ustedim vremena)
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 19:56 17.07.2012

Re: Sudbina

Ja sam tvoj glasac, nesrecnice...

To je izvanredno, onda govori u svoje ime.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 19:58 17.07.2012

Re: Sudbina

A ti si šta, čuvar rejtinga demokrata?

Uze mi reč iz usta, tx.
expolicajac expolicajac 20:07 17.07.2012

Re: Sudbina

A ti si šta, čuvar rejtinga demokrata?

Ne, ali znam kako se rejting gubi. A na ovaj način se sigurno ne čuva. Izvini ako sam povredio nečiju sujetu.
alselone alselone 20:09 17.07.2012

Re: Sudbina

Ne, ali znam kako se rejting gubi. A na ovaj način se sigurno ne čuva. Izvini ako sam povredio nečiju sujetu.


Ja se malo salim Ex, samo opusteno. Rejting se tesko gubi kod nas, ako ga izgubis to znaci da si bas dobrano zatabao. Najgore bi bilo da nastave da se ovako mekano prizemljuju, valjalo bi da se malo odvali o ledinu, i za njih a pogotovo za nas.
hoochie coochie man hoochie coochie man 20:10 17.07.2012

Re: Sudbina

Vesna Pesic je sada tamo neki kolumnista i opozicionar.

Isto sto i Boris Tadic (ako pocne da pise kolumne)
Stoji ovo sto Krle zamera ostalim poliitcarima, nemanje predloga kako resiti problem, ali ja ne vidim neki konkretan predlog ni da je dosao od strane Tadica i DS?
Jasno je da ne postoji predlog sa kako tako realnim izgledima a da je povoljan po Srbiju, jer resenja povoljnih po Srbiju jednostavno nema, ali makar bi neko mogao da radi na tome kako da se stvari isteraju na cistac, da se prekine sa ovim politikanstvima tipa, uredite odnose sa Kosovom ako zelite u EU i slicnim. A sta znaci urediti odnose niko zivi ne moze da precizira.
Zasto ne, ako je podela moguca a ja mislim da jeste, to otvoreno ne izneti kao zvanican stav Srbije?
Ako se decidno od strane EU i USA kaze - ne moze podela, ako to trazite zaboravite EU, u jednoj sasavim fer i nepristrasnoj opstoj raspravi o predlozima za i protiv, koja bi prethodila referendumu (nikako da referendum bude pokrice za unapred negde donetu neku odluku) odluciti da li to Kosovo jednom priznati i krenuti dalje, ili jednom prekinuti ovo natezanje oko "puta u EU"
Ovako nam drzava lici na cardak ni na nebu ni na zemlji.
registry_machine registry_machine 20:11 17.07.2012

Re: Sudbina

Nebojsa Krstic
Ja sam tvoj glasac, nesrecnice...

To je izvanredno, onda govori u svoje ime.


Mnogo vas ima koji ste jednostavno zalutali u redove Demokratske. Neki od vas su stigli i do najvisih funkcija. Duboko u dusi vi ste radikali, ekstremisti, netolerantni i drski, nabusiti i prepotentni likovi, tirani i diktatori.

Tvoj karakter ce najdublje tragove ostaviti bas ovde, u kriznoj situaciji kada ces pokazivati svoje pravo lice.

Mislim da ste ti i tebi slicni okupirali DS i nama obicnim ljudima izbili i poslednji tracak nade da ce se nesto u ovom drustvu zaista promeniti na bolje.
expolicajac expolicajac 20:13 17.07.2012

Re: Sudbina

Ja se malo salim Ex, samo opusteno. Rejting se tesko gubi kod nas, ako ga izgubis to znaci da si bas dobrano zatabao. Najgore bi bilo da nastave da se ovako mekano prizemljuju, valjalo bi da se malo odvali o ledinu, i za njih a pogotovo za nas.

U Novom Sadu je lako biti danas demokrata, ali u Nišu to baš nije neka komparativna prednost.
alselone alselone 20:18 17.07.2012

Re: Sudbina

U Novom Sadu je lako biti danas demokrata, ali u Nišu to baš nije neka komparativna prednost


U Novom Sadu se lako ulazi i na prednja vrata.
Pajtic je tu jedna od retkih svetlih tacki.
srdjan.pajic srdjan.pajic 20:18 17.07.2012

Re: Sudbina

registry_machine
Žao mi je što se takvima, na ovako trivijalan način, pridružila i Vesna Pešić. Ja sam od nje očekivao mnogo više.


Mi nemamo sta da ocekujemo od Vesne Pesic. Mi ocekujemo nesto od politicara koji su izabrani i ucestvuju u vlasti, imaju poluge moci i sva sredstva na raspolaganju.
Vesna Pesic je sada tamo neki kolumnista i opozicionar. Nas zaista malo interesuje sta bi ona preduzela u ovom trenutku. Boris Tadic je imao vise nego dovoljno vremena da uradi nesto dobro. Prokockao je prilike. Sada je na redu Nikolic. Ni on ne obecava mnogo.
Takve smo zle srece kada su politicari u pitanju.


Ceo ovaj blog post je bio napisan zbog poslednje dve rečenice.
Mislim da se Krle i kompanija i dalje češu gde ih ne svrbi.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 20:21 17.07.2012

Re: Sudbina

Stoji ovo sto Krle zamera ostalim poliitcarima, nemanje predloga kako resiti problem, ali ja ne vidim neki konkretan predlog ni da je dosao od strane Tadica i DS?

Pošto ja pratim pregovore sa male distance od samog početka, mogu da posvedočim. Upravo je Tadićev predlog bio "honkoški model", odnosno model Olandskih ostrva. Predlog je bio dobar, ali je stigao prekasno. Na to mislim kada pominjem one članove pregovaračkog tima koji su uporno odbijali da Beograd izađe s bilo kakvim konkretnim rešenjem.

Neverovatno se brzo zaboravljaju stvari iz ne tako daleke prošlosti.

Evo, ti si zaboravio Tadićev plan u 4 tačke. On nije odbačen od svetskih faktora, za razliku od tzv. podele koja jeste.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 20:24 17.07.2012

Re: Sudbina

Mislim da ste ti i tebi slicni okupirali DS i nama obicnim ljudima izbili i poslednji tracak nade da ce se nesto u ovom drustvu zaista promeniti na bolje.


Što ti je navika.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 20:25 17.07.2012

Re: Sudbina

Zasto ne, ako je podela moguca a ja mislim da jeste, to otvoreno ne izneti kao zvanican stav Srbije?

Radi se o tome da podela nije moguća. Inače, ta je ideja stara 40 godina, a sve ovo što je do sada rađeno sa naše strane na severu, bio je hod ka podeli. Borkove barikade su bile tako jasan pokazatelj. Dačić već duže vreme govori o "razgraničenju". Takvih ideja je bilo i u nekim zapadnim krugovima, ali su one ostale na totalnoj margini.
U septembru će isteći rok i Ahtisarijevu planu, tako da o toj činjenici i potencijalnim posledicama koje nosi treba debelo razmisliti. U tom istom septembru se očekuje značajan talas novih priznanja Kosova. Srbija dolazi u sve goru poziciju, a naročito Srbi na Kosovu.
Do sada, u rešavanjima pitanja raspada Jugoslavije,u svim prilikama, za Srbe su uvek bile najpovoljnije prve ponude. Njihovo odbijanje vodilo je u sve goru situaciju. Ne valja se više puta saplitati o isti kamen.
registry_machine registry_machine 20:26 17.07.2012

Re: Sudbina

Nebojsa Krstic
Mislim da ste ti i tebi slicni okupirali DS i nama obicnim ljudima izbili i poslednji tracak nade da ce se nesto u ovom drustvu zaista promeniti na bolje.

Što ti je navika.

... i meni obicnom coveku i milionima slicnih...
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 20:30 17.07.2012

Re: Sudbina

U septembru će isteći rok i Ahtisarijevu planu, tako da o toj činjenici i potencijalnim posledicama koje nosi treba debelo razmisliti.

Pa ja zato ovde negodujem i upozoravam da nova vlast nema nikavu ideju šta s tim problemom. I ne samo da nema ideju, nego nema ni ljude koji bi bili sposobni da se njome bave.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 20:42 17.07.2012

Re: Sudbina

Nebojsa Krstic
U septembru će isteći rok i Ahtisarijevu planu, tako da o toj činjenici i potencijalnim posledicama koje nosi treba debelo razmisliti.

Pa ja zato ovde negodujem i upozoravam da nova vlast nema nikavu ideju šta s tim problemom. I ne samo da nema ideju, nego nema ni ljude koji bi bili sposobni da se njome bave.

Pa bilo bi im pošteno pomoći, ako ideja postoji kod vas. No, nisam to video. Oni su kazali još tokom izborne kampanje da nemaju ideju. Govorili su da Tadić ima dobar program ali ga ne provodi
ToNi je čak govorio da će Srbi na severu sami odlučiti kako će biti rešeno pitanje severa. Sad kažu da im je program da provedu ono što je Borko potpisao. Pa dve trećine vlade je istoga sastava, a još su pojačani Veljom i Vučićem
Ali, meni se čini da će oni to rešavati po starom principu. Otvoriće neki novi problem da bi njime zatrpali ovaj prvi. Gledali smo to..
hoochie coochie man hoochie coochie man 20:50 17.07.2012

Re: Sudbina

plan u 4 tačke

nisam ga zaboravio samo i njega svrstavam u nekonkretne, tj u one koji ne mogu da dovedu do konacnog resenja pa ma kakvo ono bilo. I on mi lici na one iz grupe uredtiti odnose i cini mi se da je to pre upuceno srpskoj nego drugim stranama pa zato mozda i nije zvanicno odbijeno.

Mozda ja nisam procitao detalje, razradu (ako tako nesto postoji), ali te 4 tacke stvarno ne vidim kao neki konkretan predlog.
Resenje za sever razlicito od onoga sto je na jugu- to nije konkretno, mnogo toga moze da znaci.
Zastita manastira - to je valjda samo normalno, a i kako konkretno?

zastita imovine Srba - kako, ko da je zastiti, i ima li neko u svetu, pa i u Pristini, koji nece odmah reci to je ok, tu nema sta da se dogovaramo, to ce biti zasticeno.
A postoji li predlog kako da se to stvarno ucini i sta Srbija moze da uradi ako se to ne desi? Ne verujem da se tu ista kokretno moze uraditi pa time i taj predlog, koji je deklarativno vrlo primamljiv, spada u one koji samo mute vodu.
garancije za bezbednost u enklavama - cime da se garantuje i sta je posledica ako se to ne ostvari?

Sve dosta maglovito i, cini mi se, recemno tek da se nesto kaze, cak i bez namere da se stvatri promene ili makar okoncaju. Sve podlozno raznoraznim interpretacijama i uzasno mnogo stvari se moze protumaciti kao ispunjenje tih zahteva.
Da sam ja na mestu vlade u Pristini rado bih sve ovo prihvatio jer bih veoma lako bilo koju situaciju mogao prikazati kao ispunjavanje tih zahteva.

Srbija dolazi u sve goru poziciju, a naročito Srbi na Kosovu.

Ako stvari prepusti stihiji onda je to neminovno, a Srbija od Milosevica pa na ovamo ( sa izuzetkom par Djindjicevih istupa na tu temu)i nije imala svoju politiku vec se prepustala stihiji.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 20:56 17.07.2012

Re: Sudbina

Pa bilo bi im pošteno pomoći, ako ideja postoji kod vas. No, nisam to video.

U to ime preporučujem ti da pročitaš ovo. ( http://blog.b92.net/text/20626/Neka-razgovaraju-Tadic-i-Pacoli/), Pa ćeš videti da grešiš.

Oni su kazali još tokom izborne kampanje da nemaju ideju.

Ne baš. Rekli su da neće da otkrivaju svoje planove oko Kosova pre izbora. Što je nedopustivo, neodgovorno i neozbiljno. Kad bi u nas postojalo ono što se u drugim zemljama zove javnim mnjenjem, neko bi sigurno negodovao.

Nažalost, ne postoji.
ToNi je čak govorio da će Srbi na severu sami odlučiti kako će biti rešeno pitanje severa. Sad kažu da im je program da provedu ono što je Borko potpisao. Pa dve trećine vlade je istoga sastava, a još su pojačani Veljom i Vučićem

Nikolić je u kampanji govorio Srbima na Severu da će poništiti sve što je dogovoreno. Posle par dana Zukorliću je rekao da će sprovesti sve to.
freehand freehand 20:58 17.07.2012

Re: Sudbina

nisam ga zaboravio samo i njega svrstavam u nekonkretne, tj u one koji ne mogu da dovedu do konacnog resenja pa ma kakvo ono bilo. I on mi lici na one iz grupe uredtiti odnose i cini mi se da je to pre upuceno srpskoj nego drugim stranama pa zato mozda i nije zvanicno odbijeno.

Ti stvarno misliš da može postojati (javno) konkretniji plan, ako nisi Obama, Putin, ili Merkel?
Ili ako ti neko od njih nije brat od strica (naročito Merkel)?
a Srbija od Milosevica pa na ovamo ( sa izuzetkom par istupa Djindjica na tu temu)i nije imala svoju politiku vec se prepustala stihiji.

Od Miloševića na ovamo NATO i sateliti (uključujući i unutrašnje) tvrde da je Srbija kapitulirala i gorko žale što je nisu do kraja slomili i pokorili, a Srbija i njeni predstavnici tvrde da su potpisali sporazum i traže od potpisnika da se toga drže.
blogov_kolac blogov_kolac 20:58 17.07.2012

Re: Sudbina

srdjan.pajic
Ceo ovaj blog post je bio napisan zbog poslednje dve rečenice.
Mislim da se Krle i kompanija i dalje češu gde ih ne svrbi.

I neki drugi su odskora poceli da se ceskaju kada su poceli da naziru ogromnu razliku izmedju onoga zasta su se zalagali, i onoga cemu su u praksi doprineli (vidi link dole).

ovo je link >>>> L I N K <<<< ovo je link
ovo gore je link ^ ^ ^ ^ ^ ^

PS
eto vidite da markiranje linkova vise nije problem kada se dosledno primenjuju saveti nase mudre moderacije!
hoochie coochie man hoochie coochie man 21:07 17.07.2012

Re: Sudbina

Ti stvarno misliš da može postojati (javno) konkretniji plan, ako nisi Obama, Putin, ili Merkel?
Ili ako ti neko od njih nije brat od strica (naročito Merkel)?


Pa majku mu nismo deca
Hjad milis li ti, imajuci u vidu ukupan kontekst vladavine DS i politike oko Kosova, da je posotojao neki konkretniji plan?
Ja naprosto ne mogu da zamislim sta je moglo da se trazi npr kao garancija zastite imovine. Imas li ti neku ideju a da bude nesto razlicito od onoga sto je svima na raspolaganju, medjunarodni sudovi, medjunarodne organizacije i slicno.

Od Miloševića na ovamo NATO i sateliti (uključujući i unutrašnje) tvrde da je Srbija kapitulirala i gorko žale što je nisu do kraja slomili i pokorili, a Srbija i njeni predstavnici tvrde da su potpisali sporazum i traže od potpisnika da se toga drže.

Pa mozda jeste zalosno, ali cinjenica je da se Srbija stvarno mora drzati onoga sto je Milsoevic postigao (ili je neko drugi napravio slucajnu omasku,svejedno) a to je da na tom dokumentu pise sporazum a ne kapitulacija.
To sto neki zale sto nije upotrebljena po njima adekvatna rec je njihov problem i njihova neizleciva rana :)
freehand freehand 21:07 17.07.2012

Re: Sudbina

neki drugi su odskora poceli da se ceskaju kada su poceli da naziru ogromnu razliku izmedju onoga zasta su se zalagali, i onoga cemu su u praksi doprineli (vidi link dole).

ovo je link >>>> L I N K <<<< ovo je link
ovo gore je link ^ ^ ^ ^ ^ ^

Ma izvanredno! Vesna Pešić će se založiti za Izborni zakon u kome će pisati da Ivica Dačić, bez obzira na to šta ona priča i za šta se zalaže - ne sme biti predsednik Vlade, i da vladajuću koaliciju, bez obzira na to šta ona priča i za šta se zalaže - ne smeju sastavljati tačno određene stranke. Do jj!
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 21:12 17.07.2012

Re: Sudbina

U to ime preporučujem ti da pročitaš ovo. ( http://blog.b92.net/text/20626/Neka-razgovaraju-Tadic-i-Pacoli/), Pa ćeš videti da grešiš.

Ma pročitao sam, i sad, kako bih ti rekao - to na papiru ne deluje loše, ali nije realno. Pacoli odavno zagovara tu ideju, ali nije mogao naći sagovornika. U novembru, 2010. imao sam prilike, sa njim popiti kafu u Grandu, za vreme kampanje za kosovske izbore. Žalio se, a bilo je samnom još dvoje ljudi iz Beograda koje ti poznaješ, da u Beogradu niko sa njim neće da priča. Neće da ga čuje. Tada je verovatno bilo bolje vreme za razgovore toga tipa. Vreme je naš veliki neprijatelj. A u politici je veoma važno. Trebalo je na vreme "preokrenuti", ne "skraćivati mandat" i uraditi ono što se mora uraditi. Bilo bi svakako više od onoga što nam sada sledi.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 21:19 17.07.2012

Re: Sudbina

Ma pročitao sam, i sad, kako bih ti rekao - to na papiru ne deluje loše, ali nije realno.

Nisam se pozvao na taj post zbog Pacolija, nego zbog tvoje tvrdnje da niko neće da pomogne novoj vlasti a propo KiM...A što se Pacolijevog predloga tiče, on je možda realan, možda nije, ali a) dolazi od zvaničnika albanske strane b) na tragu je nekakvog rešenja kakvo se meni čini mogućom win-win situacijom. Zato mi je zanimljiv. I zato bi našim zvaničnicima trebalo da bude.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 21:31 17.07.2012

Re: Sudbina

Nisam se pozvao na taj post zbog Pacolija, nego zbog tvoje tvrdnje da niko neće da pomogne novoj vlasti a propo KiM.

Sa te strane, ponuda je fer, ali njima verovatno liči na ono - "evo ti ništa, pa stisni čvrsto" Evo, mogli ste im predložiti, kad su već pobedili na izborima, veliku koaliciju, glede brige za Kosovo. Za sadašnje stanje na Kosovu su ipak oni odgovorni. Oni su ga izgubili, saslužujući vama bratskoj SPS. (usput, da li još vredi ona povelja o bratimljenju i deobi bola).Tadić se svojski trudio da ono što je izgubljeno još jednom izgubi, što nije moguće ni logički ni metafizički, ali evo, ToNi, Vučić, Dačić i društvo to implicitno serviraju. Namestilo im se.
Kad je Pacoli u pitanju, moj je utisak da je njemu stalo do dobrih pozicija i dobrih odnosa sa Srbijom. No isto tako mislim da je više izgleda za povoljan rezultat bilo 2010. nego danas.

angie01 angie01 22:50 17.07.2012

Re: Sudbina

Nebojsa Krstic
MI smo obicni ljudi cija je sudbina povezana sa odlukama koje donose politicari.A ti si šta, portparol običnih ljudi?


utomsmislu, a ciji si ti potparol?

...evo, vracam se na ovaj tvoj odgovor, i nikako ne kapiram intonaciju!?
mariopan mariopan 23:29 17.07.2012

Re: Sudbina

Drago Kovacevic
"evo ti ništa, pa stisni čvrsto"
Rekla bih da je ovo suština bloga?

Sve se neki bivši dohvatili ničeg pa ne puštaju?

Bivši Predsednik hoće nešto da pregovara, bivši savetnik da ga savetuje a i ti si Drago neki bivši? Kako beše prošla tvoja stranka na izborima? Fijuuuuu......tup?

I sada nas uveravate da vi sve to umete?

Da verujemo vama ili svojim očima?
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 23:37 17.07.2012

Re: Sudbina

utomsmislu, a ciji si ti potparol?

Pa svoj. Ne pišem svoje misli u prvom licu množine, kao neki.
angie01 angie01 00:21 18.07.2012

Re: Sudbina

Nebojsa Krstic
utomsmislu, a ciji si ti potparol?Pa svoj. Ne pišem svoje misli u prvom licu množine, kao neki.


pa dobro, ti si izabran, a mi smo s druge strane, pa valjda zato i ta mnozina, - mi delimo sudbinu onog, sto ste vi izabrani nama namenili!
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 00:52 18.07.2012

Re: Sudbina

pa dobro, ti si izabran, a mi smo s druge strane, pa valjda zato i ta mnozina, - mi delimo sudbinu onog, sto ste vi izabrani nama namenili!

Ne znam tačno na šta misliš kad kažeš da sam izabran..jedino možda to što sam izabrao sebe da pišem u svoje ime...mislim, za tako nešto imam ovlašćenje od onog ko me izabrao. Kada bih pisao npr. mi mislimo, mi želimo, mi smatramo,.. neovlašćeno bih govorio u ime mnoštva koje me nije izabralo niti ovlastilo da tumačim njihove kolektivne misli.
angie01 angie01 01:01 18.07.2012

Re: Sudbina

Ne znam tačno na šta misliš kad kažeš


A, meni se cini da znas!(ta retorika ne razumevanja, demagogije, napadanja, izvrtanja,...dopisi izoatavljeno, koja je na ovim prostorima potpuno zavladala i neprikosnoveno funkcionise, je toliko smarajuca i destruktivna, a bojim se, da ce se tesko promeniti stvari, kada one vise nisu problem, nego stanje!)
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 01:06 18.07.2012

Re: Sudbina

ta retorika ne razumevanja, demagogije, napadanja, izvrtanja,...dopisi izoatavljeno, koja je na ovim prostorima potpuno zavladala i neprikosnoveno funkcionise, je toliko smarajuca i destruktivna, a bojim se, da ce se tesko promeniti stvari, kada one vise nisu problem, nego stanje!)

Svašta se dešava na ovim prostorima, ali ja zaista ne znam na šta sam i za šta sam, po tvom sudu, izabran.

Bio bih zahvalan za objašnjenje koje bi bilo dokaz da smarajuće i destruktivno ponašanje nije zahvatilo baš sve komentatore na ovom blogu.
angie01 angie01 01:15 18.07.2012

Re: Sudbina

Bio bih zahvalan za objašnjenje koje bi bilo dokaz da smarajuće i destruktivno ponašanje nije zahvatilo baš sve komentatore na ovom blogu.


he, he, koja demagogija!

sad ja kao dobra seka, odgovaram na pitanje sa zeljom da dokazem suprotno!:)))

...pa rek'o ti covek gore, na koga si se brecnuo-glasalo se za tvoju stranku i bio si izabran da ucestvujes u vlasti i njenim odlukama, a u nase ime!

...pa onda on kaze, mi!
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 02:30 18.07.2012

Re: Sudbina

he, he, koja demagogija!

sad ja kao dobra seka, odgovaram na pitanje sa zeljom da dokazem suprotno!:)))

...pa rako ti covek gore, na koga si se brecnuo-glasalo se za tvoju stranku i bio si izabran da ucestvujes u vlasti i njenim odlukama, a u nase ime!

To je dosta pojednostavljeno i pogrešno zaključivanje. Ali mi se čini gubljenjem vremena svaki pokušaj dokazivanja suprotnog pošto ti imaš stav koji ne bi rado promenila. Možda samo da nabacim činjenicu da me nikakva stranka nije izabrala ni za šta. Pogotovo ne da odlučujem u vaše ime. Ko god vi bili.
angie01 angie01 09:30 18.07.2012

Re: Sudbina

. Možda samo da nabacim činjenicu da me nikakva stranka nije izabrala ni za šta. Pogotovo ne da odlučujem u vaše ime. Ko god vi bili.


pa ovako mozemo jos par krugova:)))...mene greje osecaj, da se ipak razumemo!:)
registry_machine registry_machine 09:53 18.07.2012

Re: Sudbina

Nebojsa Krstic
pa dobro, ti si izabran, a mi smo s druge strane, pa valjda zato i ta mnozina, - mi delimo sudbinu onog, sto ste vi izabrani nama namenili!

Ne znam tačno na šta misliš kad kažeš da sam izabran..jedino možda to što sam izabrao sebe da pišem u svoje ime...mislim, za tako nešto imam ovlašćenje od onog ko me izabrao. Kada bih pisao npr. mi mislimo, mi želimo, mi smatramo,.. neovlašćeno bih govorio u ime mnoštva koje me nije izabralo niti ovlastilo da tumačim njihove kolektivne misli.


Ja sam se bas potrudio da ti na jedan lep i pristojan nacin saopstim gde vecina, po mom misljenju, sagledava nedostatke u politici koju zastupas.

Moj licni stav bi izrazio jos vecu kritiku na racun DS.
Nije dobro sto pokazujes ovakvu ignoranciju, oholost i gordost. Nije dobro da predsednika ili coveka koji donosi vazne odluke savetuje osoba koja ima ovakve osobine.

Najgore od svega je ono sto si sam priznao - nevest si u tumacenju mase i kolektivne misli, a uspesnost tvog klijenta zavisi upravo od toga koliko ces ti uspeti da proniknes u zelje i razmisljanja vecine. Zamerka Tadicevom timu na proteklim izborima od strane profesionalaca odnosila se upravo na podatak da se tokom citave kampanje obracao iskljucivo clanovima DS.

Posto si se toliko otudjio od naroda, predlazem ti, za pocetak, da pocnes da koristis gradski prevoz, malo cesce odlazis na pijacu, supermarkete i mesta gde se krece obican svet, onaj svet o kojem govoris sa tako malo postovanja.

Mozda tako ucauren uspes da proniknes u neko svoje umetnicko bice, ali iz te tvoje introvertnosti drustvo nece izvuci neku korist. O Tadicu da i ne govorim.

mariopan mariopan 10:14 18.07.2012

Re: Sudbina

Možda samo da nabacim činjenicu da me nikakva stranka nije izabrala ni za šta. Pogotovo ne da odlučujem u vaše ime. Ko god vi bili.


A da savetuješ onoga ko je odlučivao u naše ime?

Još samo Tadić da se pojavi pod šifrom "Bivši", pa da napiše kako ni on nije odgovoran nego je narod glup pa ne razume... jedan bivši je to već radio na blogu.

A kada tebe niko nije birao, niko te nije ovlastio, otkud tebe tamo gde se odlučuje o našoj sudbini? Šta si ti tamo radio?
Pio kafu sa drugarima, kao privatno lice i dobijao platu za to?

I ne možeš biti odgovoran za katastrofu u kojoj mi živimo, baš kao i Tadić, niti za način na koji je tvoja stranka uticala na naše živote, zahvaljujući pantljičari u koju se izmetnuo DS od nekada perspektivne stranke?
Niko od vas tu nije ni luk jeo ni luk mirisao?

Ko god mi bili?

Nemoj da se stresiraš na ovo "mi", (preporuka za angie).

Mi smo samo beslovesna masa vaših nekadašnjih glasača, možeš slobodno da nas zanemariš.
mikimedic mikimedic 10:29 18.07.2012

Re: Sudbina

ToNi je čak govorio da će Srbi na severu sami odlučiti


i pored upozorenja da se ovakve postapalice (BoTa i slicno) ne koriste jer su krajnje degutantne, DrKo ne zeli da se opameti.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 10:34 18.07.2012

Re: Sudbina

pa ovako mozemo jos par krugova:)))...mene greje osecaj, da se ipak razumemo!:)

Bojim se da se ipak ne razumemo.
alselone alselone 11:17 18.07.2012

Re: Sudbina

DrKo


Bolje DraCo - LINK - OVO JE LINK - LIIIIIIINK!

Sazvezdje je povezano sa prorockim mogucnostima.
mikimedic mikimedic 11:18 18.07.2012

Re: Sudbina

Sazvezdje je povezano sa prorockim mogucnostima.Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 11:19 18.07.2012

Re: Sudbina

Ja sam se bas potrudio da ti na jedan lep i pristojan nacin saopstim gde vecina, po mom misljenju, sagledava nedostatke u politici koju zastupas.

A ja se baš trudim da objasnim kako je bolje da mi saopštiš šta ti misliš o politici koju zastupam. Preuzimanje uloge nekog ko govori u ime većine prevelik je zalogaj.
Nije dobro sto pokazujes ovakvu ignoranciju, oholost i gordost. Nije dobro da predsednika ili coveka koji donosi vazne odluke savetuje osoba koja ima ovakve osobine.

Ako ti misliš da sam takav kakvim me opisuješ, to je u redu. Nevolja bi bila da većina, ili ne daj bože svi, tako misle.
Uzgred, predsednik više nije predsednik a ja više nisam savetnik predsednika, za one koji to nisu uočili.

Posto si se toliko otudjio od naroda, predlazem ti, za pocetak, da pocnes da koristis gradski prevoz, malo cesce odlazis na pijacu, supermarkete i mesta gde se krece obican svet, onaj svet o kojem govoris sa tako malo postovanja.

Smeo bih da se opkladim, ovako na neviđeno, da sam više ja vremena proveo u gradskom prevozu nego što ti imaš godina života.

Na pijacu i u supermarkete odlazim redovno, hvala na pitanju. Takođe i na sva druga mesta gde se kreće "običan svet".

Tvrdnja o "nepoštovanju sveta" neistinita je i nikako ne bih mogao da se složim s njom.
angie01 angie01 11:30 18.07.2012

Re: Sudbina

Nebojsa Krstic
pa ovako mozemo jos par krugova:)))...mene greje osecaj, da se ipak razumemo!:)Bojim se da se ipak ne razumemo...verovatno je onda ovakav izborni rezultat, posledica tog tvog (vaseg) upornog ne razumevanja !
freehand freehand 11:32 18.07.2012

Re: Sudbina

upornog ne razumevanja !

Ja mislim da ih je pismenost upropastila.
stopalo stopalo 11:38 18.07.2012

Re: Sudbina

freehand
upornog ne razumevanja !

Ja mislim da ih je pismenost upropastila.


sta god da ih je upropastilo, ajde sad bez zahebavanja

da li mislis da bi tadic predlagao taj dubai da je ostao na vlasti?

ili bi se i dalje bavili samo (svojim) poslovima?
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 11:38 18.07.2012

Re: Sudbina

A kada tebe niko nije birao, niko te nije ovlastio, otkud tebe tamo gde se odlučuje o našoj sudbini? Šta si ti tamo radio?
Pio kafu sa drugarima, kao privatno lice i dobijao platu za to?

Postoji nešto što se zove izabrano lice, a postoji i postavljeno. Ja sam bio postavljeno, a ne izabrano.Ovlastio me je, dakle, onaj ko me je postavio. I ovlastio me je da budem savetnik, a ne neko ko odlučuje o bilo čijoj sudbini.

Što se plate tiče, nisam je primao jer nisam bio u radnom odnosu u instituciji u kojoj sam bio postavljen. Tako da nisam koštao ništa građane. To sam napisao više puta, ali evo ponovo ću.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 11:43 18.07.2012

Re: Sudbina

da li mislis da bi tadic predlagao taj dubai da je ostao na vlasti?

Pa ne predlaže Tadić Dubai.

Pacoli predlaže.

A ja predlažem da se o tom predlogu porazgovara.
Atomski mrav Atomski mrav 11:46 18.07.2012

Re: Sudbina

Pa ne predlaže Tadić Dubai.

Pacoli predlaže.

A ja predlažem da se o tom predlogu porazgovara.


Lepo. Bolje je razgovarati nego se svađati, pretiti jedni drugima i tako to.
Šta je prepreka tom razgovoru između Pacolija i Tadića? Ako je Drago mogao da pije kafu sa Pacolijem, zašto Tadić ne može? Postoji li neki plan da se organizuje susret Pacoli - Tadić ili se sve svodi na žvaku po medijima?
stopalo stopalo 11:46 18.07.2012

Re: Sudbina

izvinjavam se sto ometam vas intimni razgovor (kao ona deca sto prodaju ruze po restoranima)

Nebojsa Krstic
Tako da nisam koštao ništa građane.


nemoj da shvatis licno, ali i ti i svi ostali savetnici (a posebno odredjeni kadrovi) ste sve nas kostali ovakvog predsednika i ovakve (planirane) vlade

pocevsi od divnog saveta o deklaracijama sa sps-om....

pitam ali bez malicioznosti, zar niko od konsiljerea nije shvatio sta ce da se desi? (razne afere i aferice, da ne razvodnjavam temu )
stopalo stopalo 11:55 18.07.2012

Re: Sudbina

Nebojsa Krstic

Pa ne predlaže Tadić Dubai.

Pacoli predlaže.

A ja predlažem da se o tom predlogu porazgovara.


OK, da preformulisem

da li bi isto predlagao da je tadic ostao predsednik?

(nemoj samo ko vucic da prodajes pricu da mora otadzbinska uprava, upravni odbor ili kako god se zove taj shareholder organ u ds-u da se prvo izjasni o tome )
antioksidant antioksidant 12:03 18.07.2012

Re: Sudbina

Nebojsa Krstic

Pa ne predlaže Tadić Dubai.

Pacoli predlaže.

A ja predlažem da se o tom predlogu porazgovara.

a gde pacoli, tadić ili bilo ko misli da napravi luku na kosovu?
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 12:17 18.07.2012

Re: Sudbina

da li bi isto predlagao da je tadic ostao predsednik?

(nemoj samo ko vucic da prodajes pricu da mora otadzbinska uprava, upravni odbor ili kako god se zove taj shareholder organ u ds-u da se prvo izjasni o tome )

Kosovo je državno pitanje. O njemu odluke treba da donose državni organi, a ne stranački.

To je jedno...drugo: mi kao da se ne čujemo kako treba: nije Tadić predlagao "slobodnu zonu", tako da je izlišno pitanje da li bi to predlagao da je ostao predsednik.

Da je ostao predlagao bi i dalje svoj plan u 4 tačke u kome u prvoj kaže da je potrebno naći rešenje za Sever.

Pa bi, pretpostavljam, pokušao da u dijalogu nađe kreativno rešenje za to pitanje na principu kompromisa i obostrane prihvatljivosti.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 12:27 18.07.2012

Re: Sudbina

Lepo. Bolje je razgovarati nego se svađati, pretiti jedni drugima i tako to.
Šta je prepreka tom razgovoru između Pacolija i Tadića? Ako je Drago mogao da pije kafu sa Pacolijem, zašto Tadić ne može? Postoji li neki plan da se organizuje susret Pacoli - Tadić ili se sve svodi na žvaku po medijima?

Bilo bi dobro da najpre mi između sebe prodiskutujemo tu ideju.
Potom da državni organi odrede ko je pregovarač. Tu trenutno postoji konfuzija.Nikolić je u kampanji tražio da pregovara lično predsednik Srbije. Posle izbora je u Briseli rekao da će to biti premijer.

Ja sam predložio Tadića, i objasnio sam zašto. Nisam mislio da on to treba da radi privatno i neobavezno.

Ovde na blogu nisam naišao na podršku. Ne verujem da bih bolje prošao ni u državnim organima u nastanku.

I to je u redu.

Zato sam radoznao da čujem bolju ideju i bolja rešenja.


Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana