Budućnost| Društvo| Istorija| Politika

Nema više ni levice ni desnice

Neven Cvetićanin RSS / 14.06.2015. u 10:23

Levica i desnica, odavno, ne postoje u svojim klasičnim oblicima. Ovi pojmovi, kao politički pojmovi, su se javili tokom Francuske revolucije, pre više od dva veka, kada su se borile revolucija i restauracija i kada su u prvoj postrevolucionarnoj francuskoj skupštini pristalice revolucije sele s leve strane sale, a njihovi oponenti, pristalice restauracije, s desne strane. Ova podela na levicu i desnicu je obeležila 19. vek, koji je protekao u borbi revolucionarnih i konzervativnih sila, a dobacila je do prve polovine 20. veka. Bila je na vrhuncu tokom španskog građanskog rata, koji je bio „čisti" rat levice i desnice. Od toga vremena levica i desnica se rastaču kao politički pojmovi, jer revolucija i restauracija prestaju da postoje kao zaokruženi i odeljeni svetonazori.

Tako su već tokom Drugog svetskog rata u koaliciji bili konzervativni Čerčil, komunista Staljin i socijalno-liberalni Ruzvelt, a protiv naci-fašista Musolinija i Hitlera, koji su pomešali, svaki na svoj način, revoluciju i restauraciju (Musolini je počeo kao socijalistički revolucionar, Hitler kao predstavnik onoga što se tada nazivalo "konzervativna revolucija" tj. revolucija s desna). Podelu na levicu i desnicu konačno sahranjuje sistem socijalne države, odnosno države blagostanja, uspostavljene u Zapadnoj Evropi nakon Drugog svetskog rata u kome su zajednički učestvovali reformisani socijaldemokrati i razblaženi konzervativci, vodeći suštinski sličnu politiku. Helmut Šmit, čuveni nemački socijaldemokratski kancelar je bio mnogo bliži, po osnovnim premisama svoje politike, nemačkim socijalno intoniranim demohrišćanima poput Adenauera, nego pravovernim komunistima i zastupnicima revolucije. Od revolucije i restauracije, tj, od pravoverne levice i desnice, ostao je u najvećem delu 20. veka i u najvećem delu Evrope, samo prah i pepeo. Jednostavno govoreći, na jednoj strani su bili levi i desni centar (reformisani socijaldemokrati i umereni konzervativci), smenjujući se na vlasti u zapadnim demokratijama, a na marginama je ostalo šaroliko društvo koje se protezalo od komunista i anarhista, sve do nacionalista i konzervativaca starog kova. U Zapadnoj Evropi je tako odavno postala dominantna podela na centar (levi i desni) i marginu (periferiju, gde su nezadovoljnici svih boja i predznaka). U istočnoj Evropi je, pak, tokom hladnog rata uspostavljen poredak real-socijalizma koji je opet bio daleko od pravoverne levičarske revolucije i koji je negde naličio, u nekim svojim segmentima, na zapadnu državu blagostanja (Jugoslavija pod Titom), a negde na tradicije slovenskog samodržavlja (SSSR pod Staljinom). Pad Berlinskog zida definitivno sahranjuje podelu na levicu i desnicu u njihovim klasičnim oblicima, pa u prethodnom (i budućem) periodu, ni na evropskom Istoku ni na evropskom Zapadu nećemo imati levicu i desnicu kao bitne i određujuće pojmove, već će dominantni biti neki drugi - geostrateški parametri, jer danas, kao i nekad, živimo u doba imperija.

Danas, u drugoj deceniji 21. veka, naivno bi bilo misliti da levica i desnica mogu predstavljati u Evropi efektivne političke parole kojim bi se moglo rukovoditi praktično političko delovanje. Dominantna podela našeg vremena u Evropi je na centar i periferiju (ili centar i margine), gde su na jednoj strani opet zajedno levi i desni centar (koji su upravo u "velikoj koaliciji" u Nemačkoj), a na drugoj strani su populistički pokreti građana nezadovoljnih ovakvom podelom karata. Ti populistički pokreti negde imaju više socijalni predznak (npr. Siriza u Grčkoj i Podemos u Španiji), negde više nacionalnu konotaciju (npr. Nacionalni Front u Francuskoj), dok su negde otvoreno i svesno ambivalentni (Pokret 5 zvezda Bepa Grila u Italiji). Dakle, na jednoj strani je institucionalizovani mejnstrim (levi i desni centar), a na drugoj su populisti svih boja i predznaka koji su trenutno na margini političkog polja, ali su sve popularniji iz dana u dan. Niko tu nije levica, niko tu nije desnica. Nego za jedne glasaju oni koji su za status quo ("levi" i "desni" umerenjaci), a za druge oni koji su za promenu pravila igre. A pravila igre se teško realno menjaju, jer je ekonomija ta koja je odavno postala objektivni mehanizam vaskolikog političkog uticaja. Ili prevedeno na narodski jezik - koliko god imao glasova, postoje (ekonomska) pravila kluba koja mora da se poštuju ili ćeš biti isključen iz kluba. Slobodan sam da tvrdim da će se to najpre pokazati na primeru grčke Sirize u narednom periodu. No, populistički pokreti ipak neće ostati bez svog rezultata. Oni će biti iskorišteni od strane dominirajućeg političkog mejnstrima (i levog i desnog) tek da se pred neumoljivim kapitalom opravdaju neki nužni reformski potezi i da se malo popusti kaiš. To je krajnji domet populističkih pokreta u Evropi, a i u Srbiji, ukoliko neki takav nikne. Jer objektivno nema municije i resursa za nešto više. Konačno, budućnost će, i na Istoku i na Zapadu, pripasti onima koji će vešto ići srednjim putem između moćnog centra (tj. mejnstrima) i nezadovoljnih i naelektrisanih margina tj. periferije, bez obzira da li će se raditi o pragmatičnim socijaldemokratama ili o konzervativcima "mekog srca".

Članak je objavljen kao kolumna u dnevniku „Politika"




Komentari (260)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

emsiemsi emsiemsi 10:34 14.06.2015

Јеботе патак !

Овај Цветићанин ће почети да искаче из саксије --- јуче у Политици, јутрос на РТС-у, сада на блогу - ужас !
anonymous anonymous 11:00 14.06.2015

Левица и десница - goes well together !



Pre nego što i počnem da čitam blog.

Podsetio sam se dela From red to green, od Baroa.

Mnogi u debati su povodom te knjige zaključili da je moguća opcija i crveno i zeleno, ali i crno.

Anarhistički eko socijalizam.

Danas iz ove naše perspektive, možemo da predložimo za raspravu tezu o nužnoj koaliciji i levice i desnice,ali kosmopolitske.

A sada ću pročitati blog....




anonymous anonymous 16:09 14.06.2015

Re: Левица и десница - goes well together !

Još malo materijala za zahtevnije ...

Polemika levice sa neoliberalima

DANICA POPOVIĆ

Levica zna šta neće

Siriza bi da se okači o kapital. Kapital da radi, a levica da vrši preraspodelu (tu su najbolji). – Kada glasaju za manju nejednakost i veću sigurnost, Skandinavci glasaju za visoke poreze i lako otpuštanje sa posla.....

....Ako nećete, barem razmislite. Dva su uspešna društvena sistema – liberalni kapitalizam i socijaldemokratija (ali ovakva, sa glumicama – kondukterkama, a ne ona iz somnabulnih priča koje stižu iz Demokratske stranke).

Pa birajte između ova dva. Niski porezi i veća nejednakost – ili visoki porezi i mala nejednakost. Ako hoćete nešto treće, imajte srca pa to napišite. Dok još ima struje i papira, koji će vam kapitalisti proizvesti, isporučiti – i nepravedno naplatiti.

Ceo tekst u "Politici"

Danica Popović
objavljeno: 10.06.2015.

LINK
anonymous anonymous 16:18 14.06.2015

Re: Левица и десница - goes well together !


I još ....

...O tome šta nam se sprema ...


Vesna Pešić u Peščaniku

Saplitanje o isti kamen
LINK
anonymous anonymous 16:20 14.06.2015

Re: Левица и десница - goes well together !


I šta će biti?


Iščitajte,pa da vidimo šta nam je činiti ! ! !


emsiemsi emsiemsi 16:24 14.06.2015

Re: Левица и десница - goes well together !

anonymous

I još ....

...O tome šta nam se sprema ...

S obzirom da ne umem da linkujem -ceo tekst !

Vesna Pešić u Peščaniku

Saplitanje o isti kamen
...

Peščanik.net, 13.06.2015.

Колики чаршаф за приказ ординарних будалаштина !
Неко рече на овом блогу --- да када потроши 5-6 минута да нешто прочита, очекује да сазна нешто ново.
Ове је мање него када ја кажем сагласан (или глупости), јер се из те једне речи сазна мој став (а то није мало) о нечему. Из овога се не може сазнати баш ништа.
Успут - да ли те будалаштине ико чита !?
freehand freehand 16:44 14.06.2015

Re: Левица и десница - goes well together !

anonymous

I šta će biti?


Iščitajte,pa da vidimo šta nam je činiti ! ! !



Standardno: priznaj Kosovo, ugasi Republiku Srpsku, spreemi se za preševsku dolinu, Sandžak i Vojvodinu. Pa ćemo posle da vidimo.
Vesna Pešić iz propagandnog štaba Tomislava Nikolića, Čerčila i DeGola.
Intelektualna olupina.
anonymous anonymous 16:51 14.06.2015

Re: Левица и десница - goes well together !

.....populistički pokreti ipak neće ostati bez svog rezultata. Oni će biti iskorišteni od strane dominirajućeg političkog mejnstrima (i levog i desnog) tek da se pred neumoljivim kapitalom opravdaju neki nužni reformski potezi i da se malo popusti kaiš. To je krajnji domet populističkih pokreta u Evropi, a i u Srbiji, ukoliko neki takav nikne. Jer objektivno nema municije i resursa za nešto više.


Mislim da se strašno varaš .

I da ne primećuješ da se istorijski događaji zgušnjavaju.

A u takvim situacijama teorije o " zlatnoj sredini " potpuno su beskorisne.





Sindrom 49 - og dana.

Ako zamisliš jezero i lokvanje na njemu koji se svakodnevno šire i dupliraju površinu jezera koju prekrivaju .

49-og dana prekrivaju polovinu jezera.

I ništa ne izgleda strašno .

Ali već sledećeg dana .....

Mi smo negde .... u 47-om danu.



Neven Cvetićanin Neven Cvetićanin 21:47 14.06.2015

Re: Левица и десница - goes well together !

anonymous

I šta će biti?


Iščitajte,pa da vidimo šta nam je činiti ! ! !




Hvala na priloženom materijalu, postoje razna mišljenja, ali činjenica je da su u današnjem svetu pomešane političke boje crvena, zelena, žuta, crna i ostale, nema neke jednostavne levice ni desnice, i da živimo u veoma kompleksnom svetu. U takvom svetu nema više jednostavnih rešenja, tipa revolucija, antirevolucija, konzervativizam, komunizam. U ovome vremenu će nešto uraditi oni koji naprave najplodniju sintezu različitih elemenata, realistično i bez iluzija. No, čitao si onu moju knjigu od 700 strana u kojoj je moj predlog i već smo o tome ovde pisali. Čast svakoj poziciji, ali ja imam svoju
freehand freehand 21:49 14.06.2015

Re: Левица и десница - goes well together !

ali činjenica je da su u današnjem svetu pomešane političke boje crvena, zelena, žuta, crna i ostale

I mnogo smeđe.
anonymous anonymous 01:45 15.06.2015

Re: Левица и десница - goes well together !

anonymous

I još ....

...O tome šta nam se sprema ...


Vesna Pešić u Peščaniku

Saplitanje o isti kamen

Mali narodi, ako su pametni klone se nezgoda, ne petljaju se između velikih sila, niti s njima vode bitke. Izabereš put kojim ćeš da ideš, znaš gde si, šta hoćeš, kakve karte držiš u rukama i čemu se možeš nadati. Tu ne možeš da ideš uz nos, verujući da ćeš velike igrače nekako prevariti i svoje nerealne nacionalne interese progurati. Zaneseni kako im dobro ide kod kuće, osokole se da će tako i s velikim silama. Kod kuće si bog i batina, pokorio si što se može pokoriti, parice se slažu i dobro ti ide, sud sudi čitajući tvoje misli, parlament glasa sve u glas, opozicija rasturena, novinari zaboravili šta im je posao, pioniori sačekuju aplauzima, srpstvo cveta, a rejtinzi rastu li rastu.

Ceo tekst Peščanik.net, 13.06.2015.


LINK


Za " male narode " demokratije nema :

To nam poručuje Vesna Pešić , "veliki borac za slobodu , demokratiju i ljudska prava ".

Žena je trudna ili nije trudna, a čovek je slobodan ili rob....
anonymous anonymous 06:49 15.06.2015

Re: Левица и десница - goes well together !

Iščitajte,pa da vidimo šta nam je činiti ! ! !





freehand freehand 07:06 15.06.2015

Re: Левица и десница - goes well together !

anonymous
Iščitajte,pa da vidimo šta nam je činiti ! ! !






Vidi, hramovi na Partenonu!?
anonymous anonymous 07:21 15.06.2015

Re: Левица и десница - goes well together !

freehand
anonymous
Iščitajte,pa da vidimo šta nam je činiti ! ! !






Vidi, hramovi na Partenonu!?

Vidi, hramovi na Partenonu!?


More pusti hramove, nego da popravimo amlaser pa didemo dalje...
freehand freehand 07:27 15.06.2015

Re: Левица и десница - goes well together !

anonymous
freehand
anonymous
Iščitajte,pa da vidimo šta nam je činiti ! ! !






Vidi, hramovi na Partenonu!?

Vidi, hramovi na Partenonu!?


More pusti hramove, nego da popravimo amlaser pa didemo dalje...

To.
Mada mi je delovalo kao da umeš da razlikuješ slovne i materijalne greške.
anonymous anonymous 07:35 15.06.2015

Re: Левица и десница - goes well together !

To.
Mada mi je delovalo kao da umeš da razlikuješ slovne i materijalne greške.


Numem ....
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 07:53 15.06.2015

Re: Левица и десница - goes well together !

not true - left is pro-human, the state affairs are objectivized for the human needs, the needs of citizens. right is anti-human, human care-less, human needs are objectivized for the need of the State.
anonymous anonymous 07:59 15.06.2015

Re: Левица и десница - goes well together !

Srđan Fuchs
not true - left is pro-human, the state affairs are objectivized for the human needs, the needs of citizens. right is anti-human, human care-less, human needs are objectivized for the need of the State.


Dobro .....

Primeni to na primeru Grčke !
Neven Cvetićanin Neven Cvetićanin 12:11 15.06.2015

Re: Левица и десница - goes well together !

Srđan Fuchs
not true - left is pro-human, the state affairs are objectivized for the human needs, the needs of citizens. right is anti-human, human care-less, human needs are objectivized for the need of the State.



Ovaj komentar je na nivou Wikipedije. Ali treba čitati ozbiljniju literaturu. I malo pažljivije razmisliti. Da se ne bi upalo u patetiku jer je ona beskorisna
princi princi 12:16 15.06.2015

Re: Левица и десница - goes well together !

Ovaj komentar je na nivou Wikipedije. Ali treba čitati ozbiljniju literaturu

:), шта, Википедија и све оне референце које се тамо објављују му дођу као неозбиљнија литература?
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 14:02 15.06.2015

nadrnd stav stvrano u rangu tadićista

Neven Cvetićanin

Ovaj komentar je na nivou Wikipedije. Ali treba čitati ozbiljniju literaturu. I malo pažljivije razmisliti. Da se ne bi upalo u patetiku jer je ona beskorisna


ne lupaj, matori, dosta profana piše za wiki, barem ovi koji žele da u njihovim oblastima domeni budu korektno popunjeni. rekao sam da tvoj stav nije istinit, i da se današnja levica razlikuje od desnice utoliko što je levica prohumana i uvek joj je čovek u centru pažnje, dok desnica gazi po čoveku za benefit svog načina vlasti - recimo tadićisti sto pokazali u praksi jer su podekrali državu koju smo im mi, građani i humanisti, dali na poverenje.
anonymous anonymous 14:47 15.06.2015

Re: Левица и десница - goes well together !

danas, kao i nekad, živimo u doba imperija.

Wrong .

Samo je jedna Imperija.

Ona o kojoj pišu Hardt i Negri.




freehand freehand 15:08 15.06.2015

Re: Левица и десница - goes well together !

Neven Cvetićanin
Srđan Fuchs
not true - left is pro-human, the state affairs are objectivized for the human needs, the needs of citizens. right is anti-human, human care-less, human needs are objectivized for the need of the State.



Ovaj komentar je na nivou Wikipedije. Ali treba čitati ozbiljniju literaturu. I malo pažljivije razmisliti. Da se ne bi upalo u patetiku jer je ona beskorisna

Nije lepo nipodaštavati Vikipediju.
qqriq qqriq 07:11 17.06.2015

Re: Левица и десница - goes well together !

Danica Popović


Bajno se nalupetala, kao i obično.
jinks jinks 12:02 14.06.2015

...

Ustvari, svako vreme izgleda da ipak ima svoj levi i desni deo političkog spektra. Možda ne iste za sva vremena već drugačije, prilagođene novim uslovima i novim okolnostima.

Šta bi onda bila moderna ekstremna desnica, na način na koji su to, na primer, bili nemački i italijanski ekstremni desničarski pokreti koji su ostavili duboki trag u istoriji prve polovine 20. veka.

Ako bi se sudilo po dubini antihumanizma i težini posledica koje ima na ekonomiju i sveukupne društvene odnose, to bi, možda pre bilo koga drugog mogao da bude Neoliberalizam.

Mislim, saslušajte samo neke od reči nekih od ljudi na čijim je delima upravo i izrastao ovaj politički pokret, na primer: https://www.youtube.com/watch?v=1ooKsv_SX4Y.

Što je najgore, neke od goreizgovorenih rečenica, u bukvalnom prevodu, zadnjih podosta decenija mogu se čuti i na našim prostorima, uključujući i ovo mesto, dobrih nekoliko godina unazad u kontinuitetu.

Neven Cvetićanin Neven Cvetićanin 21:57 14.06.2015

Re: ...

jinks
Ustvari, svako vreme izgleda da ipak ima svoj levi i desni deo političkog spektra. Možda ne iste za sva vremena već drugačije, prilagođene novim uslovima i novim okolnostima.

Šta bi onda bila moderna ekstremna desnica, na način na koji su to, na primer, bili nemački i italijanski ekstremni desničarski pokreti koji su ostavili duboki trag u istoriji prve polovine 20. veka.

Ako bi se sudilo po dubini antihumanizma i težini posledica koje ima na ekonomiju i sveukupne društvene odnose, to bi, možda pre bilo koga drugog mogao da bude Neoliberalizam.

Mislim, saslušajte samo neke od reči nekih od ljudi na čijim je delima upravo i izrastao ovaj politički pokret, na primer: https://www.youtube.com/watch?v=1ooKsv_SX4Y.

Što je najgore, neke od goreizgovorenih rečenica, u bukvalnom prevodu, zadnjih podosta decenija mogu se čuti i na našim prostorima, uključujući i ovo mesto, dobrih nekoliko godina unazad u kontinuitetu.




Nacizam i fašizam nisu desnica već mešaju komponente levice i desnice. Musolini je krenuo kao socijalista, a Hitlerova partija je imala u nazivu predznak "radnička". To je miljama daleko od tradicionalnog konzervativizma. Takođe, neoliberalizam nije klasična konzervativna desnica jer je ekonomski laissez faire zapravo pravoverni centristički liberalizam, a dok im je tek kulturno-religijska platforma malo udesno, ali ne suviše. Takođe neoliberalizam nema ništa sa fašizmom i nacizmom. Koga interesuje problematika može da konsultuje moju knjigu "Epoha s one strane levice i desnice" gde su, potkrepljene mnogim podacima i literaturom na različitim jezicima, definisane različite ideologije obzirom na njihove sastavne elemente i gde je rečeno da više nemamo čistih levih ili desnih ideologija, a da su relevantne, iza čega čvrsto stojim. Sada je samo pitanje kako će neko sastaviti poznate elemente iz prošlosti u neku ideološku smešu koja će biti najkorisnija za najveći broj ljudi, građana, a opet uvažavajući sve realnosti sveta u kome živimo.


vlad_aleksh vlad_aleksh 09:35 15.06.2015

Re: ...

Neven Cvetićanin
jinks
Ustvari, svako vreme izgleda da ipak ima svoj levi i desni deo političkog spektra. Možda ne iste za sva vremena već drugačije, prilagođene novim uslovima i novim okolnostima.

Šta bi onda bila moderna ekstremna desnica, na način na koji su to, na primer, bili nemački i italijanski ekstremni desničarski pokreti koji su ostavili duboki trag u istoriji prve polovine 20. veka.

Ako bi se sudilo po dubini antihumanizma i težini posledica koje ima na ekonomiju i sveukupne društvene odnose, to bi, možda pre bilo koga drugog mogao da bude Neoliberalizam.

Mislim, saslušajte samo neke od reči nekih od ljudi na čijim je delima upravo i izrastao ovaj politički pokret, na primer: https://www.youtube.com/watch?v=1ooKsv_SX4Y.

Što je najgore, neke od goreizgovorenih rečenica, u bukvalnom prevodu, zadnjih podosta decenija mogu se čuti i na našim prostorima, uključujući i ovo mesto, dobrih nekoliko godina unazad u kontinuitetu.




Nacizam i fašizam nisu desnica već mešaju komponente levice i desnice. Musolini je krenuo kao socijalista, a Hitlerova partija je imala u nazivu predznak "radnička". To je miljama daleko od tradicionalnog konzervativizma. Takođe, neoliberalizam nije klasična konzervativna desnica jer je ekonomski laissez faire zapravo pravoverni centristički liberalizam, a dok im je tek kulturno-religijska platforma malo udesno, ali ne suviše. Takođe neoliberalizam nema ništa sa fašizmom i nacizmom. Koga interesuje problematika može da konsultuje moju knjigu "Epoha s one strane levice i desnice" gde su, potkrepljene mnogim podacima i literaturom na različitim jezicima, definisane različite ideologije obzirom na njihove sastavne elemente i gde je rečeno da više nemamo čistih levih ili desnih ideologija, a da su relevantne, iza čega čvrsto stojim. Sada je samo pitanje kako će neko sastaviti poznate elemente iz prošlosti u neku ideološku smešu koja će biti najkorisnija za najveći broj ljudi, građana, a opet uvažavajući sve realnosti sveta u kome živimo.





U čemu bi bile razlike između fašizma i nacionalsocijalizma?
anonymous anonymous 10:31 15.06.2015

Re: ...


U čemu bi bile razlike između fašizma i nacionalsocijalizma?


Evo malo teksta.

Fašizam nije došao niotkud
Neven Cvetićanin Neven Cvetićanin 12:17 15.06.2015

Re: ...

vlad_aleksh
Neven Cvetićanin
jinks
Ustvari, svako vreme izgleda da ipak ima svoj levi i desni deo političkog spektra. Možda ne iste za sva vremena već drugačije, prilagođene novim uslovima i novim okolnostima.

Šta bi onda bila moderna ekstremna desnica, na način na koji su to, na primer, bili nemački i italijanski ekstremni desničarski pokreti koji su ostavili duboki trag u istoriji prve polovine 20. veka.

Ako bi se sudilo po dubini antihumanizma i težini posledica koje ima na ekonomiju i sveukupne društvene odnose, to bi, možda pre bilo koga drugog mogao da bude Neoliberalizam.

Mislim, saslušajte samo neke od reči nekih od ljudi na čijim je delima upravo i izrastao ovaj politički pokret, na primer: https://www.youtube.com/watch?v=1ooKsv_SX4Y.

Što je najgore, neke od goreizgovorenih rečenica, u bukvalnom prevodu, zadnjih podosta decenija mogu se čuti i na našim prostorima, uključujući i ovo mesto, dobrih nekoliko godina unazad u kontinuitetu.




Nacizam i fašizam nisu desnica već mešaju komponente levice i desnice. Musolini je krenuo kao socijalista, a Hitlerova partija je imala u nazivu predznak "radnička". To je miljama daleko od tradicionalnog konzervativizma. Takođe, neoliberalizam nije klasična konzervativna desnica jer je ekonomski laissez faire zapravo pravoverni centristički liberalizam, a dok im je tek kulturno-religijska platforma malo udesno, ali ne suviše. Takođe neoliberalizam nema ništa sa fašizmom i nacizmom. Koga interesuje problematika može da konsultuje moju knjigu "Epoha s one strane levice i desnice" gde su, potkrepljene mnogim podacima i literaturom na različitim jezicima, definisane različite ideologije obzirom na njihove sastavne elemente i gde je rečeno da više nemamo čistih levih ili desnih ideologija, a da su relevantne, iza čega čvrsto stojim. Sada je samo pitanje kako će neko sastaviti poznate elemente iz prošlosti u neku ideološku smešu koja će biti najkorisnija za najveći broj ljudi, građana, a opet uvažavajući sve realnosti sveta u kome živimo.





U čemu bi bile razlike između fašizma i nacionalsocijalizma?





Vrlo kratko: fašizam - veličanje države, nacije, tradicije starog Rima, nema naglašeno rasnu komponentu, već nacionalno državnu, nije antisemitski, to su Musolini, Đentile, i ostali, nacizam - veličanje rase, severnogermanske mitologije, nacija je tu rasa, a država njeno oruđe, to su Hitler, Rozenberg i ostali. I jednima i drugima je falio smisao za realnost i realne istorijske sile, i zato su prošli kako su prošli



anonymous anonymous 15:15 15.06.2015

Re: ...

Nacizam i fašizam nisu desnica već mešaju komponente levice i desnice. Musolini je krenuo kao socijalista, a Hitlerova partija je imala u nazivu predznak "radnička".

neoliberalizam nije klasična konzervativna desnica jer je ekonomski laissez faire zapravo pravoverni centristički liberalizam, a dok im je tek kulturno-religijska platforma malo udesno, ali ne suviše. Takođe neoliberalizam nema ništa sa fašizmom i nacizmom.


Uh... uh, .... Nevene,

Ovo ni na blogu ne može da prođe .

A kamoli u nekoj ozbiljnijoj debati.

Za sudove ove vrste potrebno je malo više " sociološke imaginacije "

Ne nose svi fašisti rimske toge , niti nacisti svastike.

Danas su moderni drugi brendovi.



Nisu režimi ono što misle da jesu, niti se legitimišu svojim ideologijama.

To što onda kao i danas podilaze širokim narodnim masama samo njihove instrumentalizacije radi - ne može biti nikakav kriterijum.

Efekat koji njihova politika ostavlja na pojedinca i ljudsku vrstu je presudan.

Da nije tako mi bismo danas bili presrećni što živimo u svetu slobodnog tržišta, ljudskih prava , demokratije, mira... i čega li još ?

A definicija ima.....
anonymous anonymous 18:01 15.06.2015

Žene govore .....






Volim ih kad su pametne, pa još i lepe ...


NAOMI WULF



The End of America

In The End of America: Letter of Warning to a Young Patriot, Wolf takes a historical look at the rise of fascism, outlining 10 steps necessary for a fascist group (or government) to destroy the democratic character of a nation-state and subvert the social/political liberty previously exercised by its citizens:

Invoke a terrifying internal and external enemy
Create secret prisons where torture takes place
Develop a thug caste or paramilitary force not answerable to citizens
Set up an internal surveillance system
Harass citizens' groups
Engage in arbitrary detention and release
Target key individuals
Control the press
Treat all political dissidents as traitors
Suspend the rule of law

The book details how this pattern was implemented in Nazi Germany, Fascist Italy, and elsewhere, and analyzes its emergence and application of all the 10 steps in American political affairs since the September 11 attacks.
anonymous anonymous 18:29 15.06.2015

Re: Žene govore .....


Another pretty woman ....

Naomi Klein
Doktrina šoka




O levici i desnici, podeli koja nastavlja da živi u Lat.Americi i u vreme evropske " države blagostanja " ....

A i danas ... još uvek !

A pomalo i o neoliberalizmu sa totalitarnim tendencijama .....
emsiemsi emsiemsi 18:51 15.06.2015

Re: Žene govore .....

anonymous



Naomi Klein



NAOMI WULF


Има ли нека паметна - а да се не зове Наоми ?
anonymous anonymous 18:53 15.06.2015

Re: Žene govore .....

Има ли нека паметна - а да се не зове Наоми ?


Šta ćeš - genetika ....!
jinks jinks 19:09 15.06.2015

Re: ...

N. Cvetićanin
Nacizam i fašizam nisu desnica već mešaju komponente levice i desnice. Musolini je krenuo kao socijalista, a Hitlerova partija je imala u nazivu predznak "radnička". To je miljama daleko od tradicionalnog konzervativizma.


Dobro, poznata je istorijska činjinca da su italijanski fašizam i nemački nacizam izrasli iz nekakve levičarsko-desničarske papazjanije (pa zar se i sama Hitlerova stranka nije zvala Nacional-socijalistička).

Ali to ne menja činjenicu da po posledicama delovanja kasnije nisu postali obrasci ekstremne desnice ... koja je podosta desno i u odnosu na trandicionalni konzervatizam o kome govorite.

Pa čak i ako bi zanemarili (što je naravno nemoguće, ali priče radi) naci i faši elemente koje pominjete u odgovoru na jedan od prethodnih komentara, ostaje zajednička crta koja i italijanski fašizam i nemački nacizam sama za sebe stavlja u okvire desnog političkog obrasca. Ta da je i jedne i druge na vlast doveo najkrupniji nacionalni (a po nekima i krupni internacionalni) kapital, kao i to da su realno, paralelno sa svim pričama o rasnim ili, ne znam, plemenskim ciljevima, radili u interesu najkrupnijeg nacionalnog kapitala.

I tu po svoj prilici upravo i postoji jedna od direktnih veza, koje negirate u


Takođe neoliberalizam nema ništa sa fašizmom i nacizmom.


pošto je, izmedju ostalog, jedan od osnovnih ciljeva nastanka, postojanja i delovanja Neoliberalizma suvi interes krupnog kapitala (odnosno, izgleda da se, što je krupniji kapital za čije se interese borite, vi pomerate sve više i više udesno, u smislu moderne desnice).

Pa čitajte samo šta pišu naši Neoliberali, evo i ovde na blogu. Tu postoji samo i isključivo interes krupnog kapitala, gde ostatak sveta predstavlja ništa drugo do potrošni materijal u njegovoj službi, nekad i mimo svih uvreženih normi elementarnog ljudskog poštovanja.
anonymous anonymous 21:13 15.06.2015

Re: Žene govore .....

Има ли нека паметна - а да се не зове Наоми ?


....naprimer ova :
Arundhati Roy




On 30 November 2009 Foreign Policy magazine published its ‘Top 100 Global Thinkers’ list.

The top nominee when it came to number of votes among PULSE contributors, Indian writer and activist Arundhati Roy is as much known for her non-fictional political work as she is for her award-winning fiction.

She is a spokesperson of the alter-globalization movement and a critic of hegemonial US foreign policy, as well as vocal on behalf of the anti-nuclear and environmental movements both in India and abroad.

She is also a staunch critic of the repressive Indian policies in Kashmir. Most recently a contributor to We Are One: A Celebration of Tribal Peoples (October 2009), Roy continues to be passionately engaged and eloquently outspoken in building a social movement towards developing alternatives. Her latest book is Listening to Grasshoppers: Field Notes on Democracy.

LINK


anonymous anonymous 00:46 16.06.2015

Re: Žene govore .....

Ili ova

Vandana Šiva



Zaštita biodiverziteta,vode hrane ( resursa )
od njihove komercijalizacije,patentiranja i genetske modifikacije

qqriq qqriq 09:56 16.06.2015

Re: Žene govore .....

....naprimer ova :
Arundhati Roy



Uz dužno poštovanje, Arundhati Roy ima danas 53 godine i izgleda ovako..........

anonymous anonymous 11:21 16.06.2015

Re: Žene govore .....

Uz dužno poštovanje,


Akcenat nije bio na godinama, lepoti, pa ni polu , ako baš hoćeš,

već na aktivizmu i idejama koje zastupaju - životnoj estetici.


Sve ostalo je začin.
Neven Cvetićanin Neven Cvetićanin 22:29 16.06.2015

Re: ...

jinks
N. Cvetićanin
Nacizam i fašizam nisu desnica već mešaju komponente levice i desnice. Musolini je krenuo kao socijalista, a Hitlerova partija je imala u nazivu predznak "radnička". To je miljama daleko od tradicionalnog konzervativizma.


Dobro, poznata je istorijska činjinca da su italijanski fašizam i nemački nacizam izrasli iz nekakve levičarsko-desničarske papazjanije (pa zar se i sama Hitlerova stranka nije zvala Nacional-socijalistička).

Ali to ne menja činjenicu da po posledicama delovanja kasnije nisu postali obrasci ekstremne desnice ... koja je podosta desno i u odnosu na trandicionalni konzervatizam o kome govorite.

Pa čak i ako bi zanemarili (što je naravno nemoguće, ali priče radi) naci i faši elemente koje pominjete u odgovoru na jedan od prethodnih komentara, ostaje zajednička crta koja i italijanski fašizam i nemački nacizam sama za sebe stavlja u okvire desnog političkog obrasca. Ta da je i jedne i druge na vlast doveo najkrupniji nacionalni (a po nekima i krupni internacionalni) kapital, kao i to da su realno, paralelno sa svim pričama o rasnim ili, ne znam, plemenskim ciljevima, radili u interesu najkrupnijeg nacionalnog kapitala.

I tu po svoj prilici upravo i postoji jedna od direktnih veza, koje negirate u


Takođe neoliberalizam nema ništa sa fašizmom i nacizmom.


pošto je, izmedju ostalog, jedan od osnovnih ciljeva nastanka, postojanja i delovanja Neoliberalizma suvi interes krupnog kapitala (odnosno, izgleda da se, što je krupniji kapital za čije se interese borite, vi pomerate sve više i više udesno, u smislu moderne desnice).

Pa čitajte samo šta pišu naši Neoliberali, evo i ovde na blogu. Tu postoji samo i isključivo interes krupnog kapitala, gde ostatak sveta predstavlja ništa drugo do potrošni materijal u njegovoj službi, nekad i mimo svih uvreženih normi elementarnog ljudskog poštovanja.




Nisam od onih koji brane tzv. "neoliberalizam", ali mislim da nije objektivno "neoliberalizam" porediti sa fašizmom i nacizmom. Hajek, Mizes i ekipa su miljama daleko od Htilera i Musolinija, koji su bili za (pazi sad) ne totalitarnu, već totalnu državu (ako neko zna šta znači ovaj rafinirani politikolški pojam koji je prvi upotrebio genije političke misli Karl Šmit). Dalje, fašizam i nacizam su nacionalni, onosno rasni, a neoliberalizam je internacionalno-globalistički, itd, itd. Sve u svemu nije objektivno porediti neoliberalizam sa fašizmom i nacizmom i to je svakako preterivanje





hajkula1 hajkula1 23:27 16.06.2015

Re: ...

Dalje, fašizam i nacizam su nacionalni, onosno rasni, a neoliberalizam je internacionalno-globalistički, itd, itd. Sve u svemu nije objektivno porediti neoliberalizam sa fašizmom i nacizmom




Neoliberalizam je mnogo gori, opasniji. Protiv prvih je lakše da se boriš, lokalni su. Slikovito, borba protiv neoliberalizma je kao borba protiv velikog brata.

Neven Cvetićanin Neven Cvetićanin 23:36 16.06.2015

Re: ...

hajkula1
Dalje, fašizam i nacizam su nacionalni, onosno rasni, a neoliberalizam je internacionalno-globalistički, itd, itd. Sve u svemu nije objektivno porediti neoliberalizam sa fašizmom i nacizmom




Neoliberalizam je mnogo gori, opasniji. Protiv prvih je lakše da se boriš, lokalni su. Slikovito, borba protiv neoliberalizma je kao borba protiv velikog brata.




Kapital je kao voda, menja oblike, tokove i korita. Zato mislim da će neoliberalizam zaokrenuti u budućnosti, iz pragmatičnih razloga, ka socijalnom liberalizmu kao što je to učinio u doba države blagostanja (welfare state), opet iz pragmatičnih razloga. Samo da još malo narastu otpori i onda bi moglo da ide ujednačavanje. Ne možemo deduktivno proricati budućnost, ali ako je induktivno suditi na prošlim iskustvima, opet bi se moglo desiti isto - reformatiranje kapitala/liberalizma kao i ranije





anonymous anonymous 03:23 17.06.2015

Re: Žene govore .....

Фашизам ?


Држати становништво у страху од унутрашњег и спољног непријатеља
Формирати тајне затворе за тортуру политичких противника
Организовати паравојне плаћеничке формације за тајне операције
Успоставити систем надзора
Перманентно узнемиравати организоване групе грађана
Произвољно притварати и пуштати на слободу , не обазирући се на закон
Кључне појединце држати стално под присмотром
Контролисати штампу
Третирати све политичке дисиденте као издајнике
Суспендoвати владавину права

Шта од овога недостаје ?

Допуните.

Дајте примере.





" Они ни једни земљу не сматрају трајно туђом, већ је напротив,свака земља потенцијално њихова територија ....

...И пре него што дође на власт , покрет има тајну полицију и шпијунску службу са огранцима у многим земљама....

Агенти ових служби, добијају више новца и веће надлежности него регуларне шпијунске службе и војске, а често постају и тајни шефови амбасада и конзулата у иностранству .

Њихов главни задатак је да оснују пету колону,управљају огранцима покрета,утичу на унутрашњу политику дотичне земље , и да припреме терен за тоталитарног владара који ће ...моћи да се осећа као на своме..."

Хана Арент

jinks jinks 06:22 17.06.2015

Re: ...

N. Cvetićanin
Nisam od onih koji brane tzv. "neoliberalizam", ali mislim da nije objektivno "neoliberalizam" porediti sa fašizmom i nacizmom.

U pravu ste da bukvalno poređenje nema smisla pošto se radi o različitim pojavnim oblicima. Ali ono što im može biti zajedničko jeste da kako nac i faš predstavljaju ekstremnu ekstremno uticajnu desnicu svoga vremena, tako neoliberalizam predstavlja estremnu, uticajnu, desnicu prilagodjenu našem vremenu. Odnosno, svaka je prilagođena svom vremenu u smislu promocije interesa najkrupnijeg kapitala, između ostalog.

Evo i još jedne moguće "sličnosti" - i jedne i druge pokrete neretko vode poluobrazovani ljudi (bar u oblastima u okviru kojih daju sudove ili predlažu "genijalna rešenja" koja niko pre njih nije mogao da "vidi" ).

Musolini je bio ispodprosečni advokat, Hitler nerealizovani slikar, Himler loš trgovac pilićima, Gebels ništa, ... opet gledajte vedete Neoliberalizma, kod nas na primer ali i u dobroj meri i napolju. Sve ljudi koji su se školovali za jedno, nikad ili gotovo nikad ili loše to radili, nakon čega su se prešaltovali na oblasti za koje se nisu obrazovani, ali sve jedno u njima donose "morske" zaključke i nude prečice od kojih se onima koji se u priču iole razumeju diže kosa na glavi.
qqriq qqriq 06:25 17.06.2015

Re: Žene govore .....

Sve ostalo je začin.



Šta ćeš - genetika ....!



qqriq qqriq 07:13 17.06.2015

Re: ...

Vrlo kratko: fašizam - veličanje države, nacije, tradicije starog Rima, nema naglašeno rasnu komponentu, već nacionalno državnu, nije antisemitski, to su Musolini, Đentile, i ostali, nacizam - veličanje rase, severnogermanske mitologije, nacija je tu rasa, a država njeno oruđe, to su Hitler, Rozenberg i ostali. I jednima i drugima je falio smisao za realnost i realne istorijske sile, i zato su prošli kako su prošli


U komi sam.
qqriq qqriq 07:25 17.06.2015

Re: ...

Koga interesuje problematika može da konsultuje moju knjigu "Epoha s one strane levice i desnice" gde su, potkrepljene mnogim podacima i literaturom na različitim jezicima, definisane različite ideologije obzirom na njihove sastavne elemente i gde je rečeno da više nemamo čistih levih ili desnih ideologija, a da su relevantne, iza čega čvrsto stojim.


Trunem na aerodromu, pa reko aj se zadivim.
anonymous anonymous 12:55 17.06.2015

Re: ...

Trunem na aerodromu, pa reko aj se zadivim.


Bolje se zaprepasti .
qqriq qqriq 13:14 17.06.2015

Re: ...

Bolje se zaprepasti .


Smetnje na vezama.
Alo Požega......
vlad_aleksh vlad_aleksh 09:03 19.06.2015

Re: ...

Neven Cvetićanin
Hajek, Mizes i ekipa su miljama daleko od Htilera i Musolinija, koji su bili za (pazi sad) ne totalitarnu, već totalnu državu (ako neko zna šta znači ovaj rafinirani politikolški pojam koji je prvi upotrebio genije političke misli Karl Šmit).


Prvi put čujem za izraz "totalna država". Poznat mi je izraz "totalitarna država", i to najviše iz tekstova Slobodana Jovanovića. Tako da znate otprilike kakvo predznanje imam, pa mi sad izvolite objasniti ono šta ne znam.
tasadebeli tasadebeli 13:57 14.06.2015

Нема... Све је прекрио снијег...

Niko tu nije levica, niko tu nije desnica.

No, populistički pokreti ipak neće ostati bez svog rezultata. Oni će biti iskorišteni od strane dominirajućeg političkog mejnstrima (i levog i desnog) tek da se pred neumoljivim kapitalom opravdaju neki nužni reformski potezi i da se malo popusti kaiš. To je krajnji domet populističkih pokreta u Evropi, a i u Srbiji, ukoliko neki takav nikne. Jer objektivno nema municije i resursa za nešto više.

Konačno, budućnost će, i na Istoku i na Zapadu, pripasti onima koji će vešto ići srednjim putem između moćnog centra (tj. mejnstrima) i nezadovoljnih i naelektrisanih margina tj. periferije, bez obzira da li će se raditi o pragmatičnim socijaldemokratama ili o konzervativcima "mekog srca".



Пре 30 година на једном зиду Филолошког факултета у Београду стајао је графит левица-десница-масница.

Данас је преостала још само масница... Чије се прављење очекује у блиској будућности...


freehand freehand 14:08 14.06.2015

Nema više levice

Umro Mate Parlov.
anonymous anonymous 16:03 14.06.2015

Re: Nema više levice

Nema više levice
Umro Mate Parlov.


Ajde,...
Neven Cvetićanin Neven Cvetićanin 22:00 14.06.2015

Re: Nema više levice

freehand
Umro Mate Parlov.




princi princi 14:31 14.06.2015

Članak je objavljen kao kolumna...

Jbt, jel moguće da neko plaća pisanje ovakvih članaka?
emsiemsi emsiemsi 14:37 14.06.2015

Re: Članak je objavljen kao kolumna...

princi
Jbt, jel moguće da neko plaća pisanje ovakvih članaka?

И не само то !
Изгледа да се човек верификовао и као фашистичко-антифашистички коментатор (мислим да сам га јутрос видео у јутарњем програму на РТС-у, како објашњава ово што се догодило у Сплиту са кукастим крстом на травњаку током утакмице Хрватска - Италија ... мислим, не слушам ја те будалаштине, но, обратио сам пажњу пошто сам видео да је овај блогер у питању итеде ...
alselone alselone 14:55 14.06.2015

Re: Članak je objavljen kao kolumna...

Meni je super taj zivotni ciklus dezurnog komentatora. Svakih par godina pojavi se, uzleti , pitaju ga za sve, medjunarodni odnosi, ekonomija, hag, unutrasnja politika, sigurnost, terorizam, gej prava, parenje kornjaca na galapagosu, cuda. I onda samo utihne. Pojavi se novi.

Analiticar je mrtav, ziveo analiticar.
freehand freehand 15:19 14.06.2015

Re: Članak je objavljen kao kolumna...

princi
Jbt, jel moguće da neko plaća pisanje ovakvih članaka?

Zašto? Ja mislim da je odlična, sažeta analiza političkoig spektra, uz korisne informacije o nastanku pojmova za one koji to nisu imali prilke da pročitaju i trenutnog rasporeda političkih snaga.
Svakako korisna kao podloga za odgovor onima koji vole da kukaju kako nema levice ili desnice.
SNS je odličan primer mišmaš pokreta koji je u sebe usisaos ve, i dieje i ljude koji sad u njemu klokoću i pućkaju kao u velikoj retorti iz koje izlazi veliko ništa.
DS je, opet, kao balon iz koga je naglo pušten vazduh pa sad besmisleno leprša okolo uz glasan prdež, udarajući u predmete i zidove.
princi princi 15:27 14.06.2015

Re: Članak je objavljen kao kolumna...

Zašto?

Meni nekako prepun opštih mesta i svima poznatih činjenica ili "činjenica". Nekako očekujem da kad nekom posvetim 5 ili 6 minuta svoje pažnje saznam nešto novo, nešto što pre toga nisam znao. Stvarno bih voleo da vidim ljude koji su pročitavši ovo došli do neke nove informacije ili spoznaje.
freehand freehand 15:40 14.06.2015

Re: Članak je objavljen kao kolumna...

princi
Zašto?

Meni nekako prepun opštih mesta i svima poznatih činjenica ili "činjenica". Nekako očekujem da kad nekom posvetim 5 ili 6 minuta svoje pažnje saznam nešto novo, nešto što pre toga nisam znao. Stvarno bih voleo da vidim ljude koji su pročitavši ovo došli do neke nove informacije ili spoznaje.

Pa ja bih, na primer, smeo da se kladim da veliki broj - mislim velika većina - čitalaca i blogera ne zna poreklo naziva "levica", "desnica", "centar".
"Čitanje" i i inovativno "slaganje" činjenica i pojmova koji su nam na dohvat ruke ume da bude vredan poduhvat. Meni se autorovo detektovanje i analiza danšnjeg rasporeda političkih snaga i pokreta u savremenom durštvu čine hvale vrednim.
docsumann docsumann 15:44 14.06.2015

Re: Članak je objavljen kao kolumna...

Pa ja bih, na primer, smeo da se kladim da veliki broj - mislim velika većina - čitalaca i blogera ne zna poreklo naziva "levica", "desnica", "centar".


to je lako, a bjelaša i zelenaša?
freehand freehand 15:48 14.06.2015

Re: Članak je objavljen kao kolumna...

docsumann
Pa ja bih, na primer, smeo da se kladim da veliki broj - mislim velika većina - čitalaca i blogera ne zna poreklo naziva "levica", "desnica", "centar".


to je lako, a bjelaša i zelenaša?

To su oni - crna protiv gore?

A ti si Srbin u boci.
jinks jinks 15:49 14.06.2015

Re: Članak je objavljen kao kolumna...


to je lako, a bjelaša i zelenaša


Misliš na ovo :)


"Zelena

Zelena je krvca što kipi u nama;
Zelena je munja što oblak prolama,
Zeleno je nebo kad se zorom smije,
Zelen nam je barjak, što se gordo vije,
Zelena je mržnja u našim grudima,
Pa i gnev je zelen što nas obuzima.
O, tirani, čujte — ne treba vam kriti —
I osveta naša zelena će biti."
freehand freehand 15:49 14.06.2015

Re: Članak je objavljen kao kolumna...

jinks

to je lako, a bjelaša i zelenaša


Misliš na ovo :)


"Zelena

Zelena je krvca što kipi u nama;
Zelena je munja što oblak prolama,
Zeleno je nebo kad se zorom smije,
Zelen nam je barjak, što se gordo vije,
Zelena je mržnja u našim grudima,
Pa i gnev je zelen što nas obuzima.
O, tirani, čujte — ne treba vam kriti —
I osveta naša zelena će biti."


A s druge strane isto to, samo sa "bijela".
princi princi 15:50 14.06.2015

Re: Članak je objavljen kao kolumna...

docsumann
Pa ja bih, na primer, smeo da se kladim da veliki broj - mislim velika većina - čitalaca i blogera ne zna poreklo naziva "levica", "desnica", "centar".


to je lako, a bjelaša i zelenaša?


Sine, kad sam čitao wiki o Tempu i njegovog porodici meni postalo skroz jasno koliko je to kompleksno pitanje u Crnogoraca. Vitamo ne da ste se delili po porodici, ono jedan brat kod jednih, drugi kod drugih, nego je rasap često išao i posred pojedinaca: istovremeno su bili i bjelaši i zelenaši. A to, kad si pun uzavrele, junačke krvi uopšte nije lako.
jinks jinks 15:54 14.06.2015

Re: Članak je objavljen kao kolumna...

A s druge strane isto to, samo sa "bijela".

Može da bude ali i ne mora.

Doduše na kraju se izgleda ipak i ispostavilo da su mnogi, ako ne možda i velika većina onih koji su pomenutu pesmu pevali u originalu ustvari mislili na zeleno ... u svakom slučaju izgleda mnogo pre nego na belo :)
freehand freehand 15:56 14.06.2015

Re: Članak je objavljen kao kolumna...

princi
docsumann
Pa ja bih, na primer, smeo da se kladim da veliki broj - mislim velika većina - čitalaca i blogera ne zna poreklo naziva "levica", "desnica", "centar".


to je lako, a bjelaša i zelenaša?


Sine, kad sam čitao wiki o Tempu i njegovog porodici meni postalo skroz jasno koliko je to kompleksno pitanje u Crnogoraca. Vitamo ne da ste se delili po porodici, ono jedan brat kod jednih, drugi kod drugih, nego je rasap često išao i posred pojedinaca: istovremeno su bili i bjelaši i zelenaši. A to, kad si pun uzavrele, junačke krvi uopšte nije lako.

Kad reče Tempo: ja jednom proveo 10 dana u Reževićima, podno magistrale. I naslušao se priča kako je drugarica Tempovica kupovala po pet frižidera jer je bila u mogućnosti.
A bila i anegdota kad jedan tako penzinisani - a da što bi bio?! - general iz svoje kućice od dva ara zove sekretara MZ.
"Alo, đesi sekretaru, ovđe general taj-i-taj!"
"O, dobar dan, druže generale, kako je?"
"A eto, treba neki namještaj da mi se prebači ovamo, pa rekoh da vidim za oni tvoj kamijon..."
"Nema problema, ja mislim da će baš šjutra ići tuda pa ću reći šoferu!"
"Ama slušaj ti, da je mene kamijon treba šjutra ja bi tebe šjutra zva! Nego šalji to odma, jesčuo!"
emsiemsi emsiemsi 15:56 14.06.2015

Re: Članak je objavljen kao kolumna...

princi
docsumann
Pa ja bih, na primer, smeo da se kladim da veliki broj - mislim velika većina - čitalaca i blogera ne zna poreklo naziva "levica", "desnica", "centar".


to je lako, a bjelaša i zelenaša?


Sine, kad sam čitao wiki o Tempu i njegovog porodici meni postalo skroz jasno koliko je to kompleksno pitanje u Crnogoraca. Vitamo ne da ste se delili po porodici, ono jedan brat kod jednih, drugi kod drugih, nego je rasap često išao i posred pojedinaca: istovremeno su bili i bjelaši i zelenaši. A to, kad si pun uzavrele, junačke krvi uopšte nije lako.

Јасно !
Нема жешћих Срба него у Црној Гори.

docsumann docsumann 15:57 14.06.2015

Re: Članak je objavljen kao kolumna...

Vitamo ne da ste se delili po porodici, ono jedan brat kod jednih, drugi kod drugih, nego je rasap često išao i posred pojedinaca: istovremeno su bili i bjelaši i zelenaši.


totalna fraktalizacija po svim nivoima. haos na kvadrat


a pajz zastave zelenaša koje su koristili po Italiji

docsumann docsumann 16:00 14.06.2015

Re: Članak je objavljen kao kolumna...

A ti si Srbin u boci.


u demižani
docsumann docsumann 16:02 14.06.2015

Re: Članak je objavljen kao kolumna...

jinks
A s druge strane isto to, samo sa "bijela".

Može da bude ali i ne mora.

Doduše na kraju se izgleda ipak i ispostavilo da su mnogi, možda i velika većina od onih koji su pomenutu pesmu pevali u originalu ustvari mislili na zeleno ... u svakom slučaju izgleda pre nego na belo :)


da, sad će još ispasti da su jedni bili za vutru, a drugi za koks.
freehand freehand 16:04 14.06.2015

Re: Članak je objavljen kao kolumna...

docsumann
jinks
A s druge strane isto to, samo sa "bijela".

Može da bude ali i ne mora.

Doduše na kraju se izgleda ipak i ispostavilo da su mnogi, možda i velika većina od onih koji su pomenutu pesmu pevali u originalu ustvari mislili na zeleno ... u svakom slučaju izgleda pre nego na belo :)


da, sad će još ispasti da su jedni bili za vutru, a drugi za koks.

A u stvari je bilo ono standardno - "nemo mi to razdvajat!"
emsiemsi emsiemsi 16:15 14.06.2015

Re: Članak je objavljen kao kolumna...

docsumann
Vitamo ne da ste se delili po porodici, ono jedan brat kod jednih, drugi kod drugih, nego je rasap često išao i posred pojedinaca: istovremeno su bili i bjelaši i zelenaši.


totalna fraktalizacija po svim nivoima. haos na kvadrat


a pajz zastave zelenaša koje su koristili po Italiji


Сви смо ми наши !
Успут --- то наравно не значи да ћу икада доћи у Црну Гору на море (зезнуо сам се једном 1884., но, већ сам трећи дан покупио ранац - и магла).
Успут 2 --- то наравно, такође, значи, да ћу чим ухватим времена још, макар, једном одсплаварити Таром (не само због динстане јагњетине на првом одморишту).

docsumann docsumann 16:21 14.06.2015

Re: Članak je objavljen kao kolumna...

Успут --- то наравно не значи да ћу икада доћи у Црну Гору на море (зезнуо сам се једном 1884., но, већ сам трећи дан покупио ранац - и магла).


sjećaš li se kralja?

emsiemsi emsiemsi 16:27 14.06.2015

Re: Članak je objavljen kao kolumna...

docsumann
Успут --- то наравно не значи да ћу икада доћи у Црну Гору на море (зезнуо сам се једном 1884., но, већ сам трећи дан покупио ранац - и магла).


sjećaš li se kralja?


Хехехехе --- изгледа да сам се мао (више) занео - 1994. је у питању, Бечићи.
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 18:26 14.06.2015

Re: Članak je objavljen kao kolumna...

emsiemsi
docsumann
Vitamo ne da ste se delili po porodici, ono jedan brat kod jednih, drugi kod drugih, nego je rasap često išao i posred pojedinaca: istovremeno su bili i bjelaši i zelenaši.


totalna fraktalizacija po svim nivoima. haos na kvadrat


a pajz zastave zelenaša koje su koristili po Italiji


Сви смо ми наши !
Успут --- то наравно не значи да ћу икада доћи у Црну Гору на море (зезнуо сам се једном 1884., но, већ сам трећи дан покупио ранац - и магла).
Успут 2 --- то наравно, такође, значи, да ћу чим ухватим времена још, макар, једном одсплаварити Таром (не само због динстане јагњетине на првом одморишту).



Grešiš sinko, silno grešiš. Luštica je i dalje lepotica (dok ne naprave ono čudo koje se kane da naprave). A i pre dve godine mene tamo domaćin dočekao sa "Добродошао на српско море!", mislim, ako ti to nešto znači.

a što se tiče splavaranja, možeš npr. Unu da probaš.
Dr M Dr M 18:42 14.06.2015

Re: Članak je objavljen kao kolumna...

ad reče Tempo: ja jednom proveo 10 dana u Reževićima, podno magistrale. I naslušao se priča kako je drugarica Tempovica kupovala po pet frižidera jer je bila u mogućnosti.


Ne znam ko je pričao takve priče, pokojna gospodja je bila vrlo racionalna a seoski abrovi bi bili bliže istini kad bi se tvrdilo da je bila pomalo stipsična.

Lično znao ljude, imao kuću u Reževićima.
freehand freehand 18:46 14.06.2015

Re: Članak je objavljen kao kolumna...

Dr M
ad reče Tempo: ja jednom proveo 10 dana u Reževićima, podno magistrale. I naslušao se priča kako je drugarica Tempovica kupovala po pet frižidera jer je bila u mogućnosti.


Ne znam ko je pričao takve priče, pokojna gospodja je bila vrlo racionalna a seoski abrovi bi bili bliže istini kad bi se tvrdilo da je bila pomalo stipsična.

Lično znao ljude, imao kuću u Reževićima.

Pošto kupio - poto prodao, moj Dr M. Pričala žena kod koje sam iznajmio sobu tada, mislim da je '88 bila u pitanju.
Dr M Dr M 18:52 14.06.2015

Re: Članak je objavljen kao kolumna...

Pošto kupio - poto prodao, moj Dr M. Pričala žena kod koje sam iznajmio sobu tada, mislim da je '88 bila u pitanju.


Šteta što nisi svratio kod mene na piće i na savetovanje gde da uzmeš sobu..
freehand freehand 19:07 14.06.2015

Re: Članak je objavljen kao kolumna...

Dr M
Pošto kupio - poto prodao, moj Dr M. Pričala žena kod koje sam iznajmio sobu tada, mislim da je '88 bila u pitanju.


Šteta što nisi svratio kod mene na piće i na savetovanje gde da uzmeš sobu..

Ma to je bilo skroz interesantno. Krenuli naslepo, samo seli u auto i spucali nizbrdo (od beograda). Prvo u Miločer - nema šamse. I redom, Za Reževiće nikad pre toga ni čuo nisam, teška slučajka. Neke žene pored puta, ima li neko sobu, nema, ček da pitamo, i eto. Ali nas je onaj brka u restoranu, ispod nadvožnjaka skoro usvojio. Te sam godine probao sve što iz mora može od ribe da se izvadi u tom delu Jadrana, obilno zalivano crmničkim vinom.
lepota.
Kako se zvaše ona plaža do koje se stiže ili kozjim stazama lomeći noge ili čamcem?
Dr M Dr M 19:11 14.06.2015

Re: Članak je objavljen kao kolumna...

kako se zvaše ona plaža do koje se stiže ili kozjim stazama lomeći noge ili čamcem?


Drobni pijesak. Na levom kraju plaže izvor ledene vode, da se ladi pivo i lubenica. Sad ima nekakva staza, nisam bio tamo u ovom milenijumu..
freehand freehand 19:15 14.06.2015

Re: Članak je objavljen kao kolumna...

Dr M
kako se zvaše ona plaža do koje se stiže ili kozjim stazama lomeći noge ili čamcem?


Drobni pijesak. Na levom kraju plaže izvor ledene vode, da se ladi pivo i lubenica. Sad ima nekakva staza, nisam bio tamo u ovom milenijumu..

jeste, bemti Drobni pijesak.... Pazi kad godinama razbijam glavu i nisam mogao da se setim.
A i sa ovim sobodavcem sam išao u ribu, nboću, i ronio sa njim. Ispade od katastrofe u najavi letovanje boli glava. Petrovac doručak, kupanje, u tom restoranu pod nadvožnjakom večera. Gazda samo donosi i trpa. Ja kažem, ček, čoveče, ne možemo mi to da platimo.
On se nasmeje, pokaže na 20 zajapurenih Švaba za spojenim stolovima i kaže - ne boj se, sine, oni će to da plate.
Dr M Dr M 19:27 14.06.2015

Re: Članak je objavljen kao kolumna...

u tom restoranu pod nadvožnjakom večera.


Restoran se zove( zvao?) Izvor, po onoj reci koja izvire baš iznad kafane i po kojoj je taj deo Reževića i dobio ime, Rijeka Reževića. Sami Reževići se sastoje od tri zaseoka, katuna, ostali su Manastir i Krstac.

Trebalo je da prebrojiš prste na rukama tog gazde. Većina nedostaje zbog nepažljivog rukovanju dinamitom pri pecanju te ribe koju si jeo. Posle bio Republički poslanik. Bili smo u ozbiljnim razgovorima da flaširamo i prodajemo vodu iz tog izvora, prerano, komunizam je još bio jak.

Sad su Reževići fensi mesto, crnogorski Sent Trope.
freehand freehand 19:33 14.06.2015

Re: Članak je objavljen kao kolumna...

Trebalo je da prebrojiš prste na rukama tog gazde. Većina nedostaje zbog nepažljivog rukovanju dinamitom pri pecanju te ribe koju si jeo. Posle bio Republički poslanik. Bili smo u ozbiljnim razgovorima da flaširamo i prodajemo vodu iz tog izvora, prerano, komunizam je još bio jak.

Ne sećam se toga, mislim da je crn bio, sa brkovima. Ribar, kuvar, gazda. i ćerka mu je radila, konobarisala.
A u tom Sen Tropeu, tada, bnila je gore ona prodavnica koja je radila ponekad i nikad nisam skapirao postoji li ikakva pravilnost u radnom vremenu. Mislim da je više bila aztvorena, a kad nabasaš da je otvorena - jednog dana imaju hleb, mesne nareske i pivo, a drugog dana mleko, napolitanke i cigare, na priemr. Nikad sve u isto vreme.
Znam da sam se tamo ispavao neverovatno. U deset uveče više nema zvukova sem zrikavaca.
Dr M Dr M 19:37 14.06.2015

Re: Članak je objavljen kao kolumna...

U deset uveče više nema zvukova sem zrikavaca.


...i huka vode koja pada u dubinu.

Kraj trola
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 08:11 15.06.2015

Re: Članak je objavljen kao kolumna...

princi
Jbt, jel moguće da neko plaća pisanje ovakvih članaka?


hoće li dati više Borisu mesto u vladi? svi drugovi su unutra, samo još njega nema. bori se, Borise!
princi princi 15:23 15.06.2015

Re: Članak je objavljen kao kolumna...

Srđan Fuchs
princi
Jbt, jel moguće da neko plaća pisanje ovakvih članaka?


hoće li dati više Borisu mesto u vladi? svi drugovi su unutra, samo još njega nema. bori se, Borise!

Четкај, овај Невен, је л' он Борисов кадар?
anonymous anonymous 15:30 15.06.2015

Re: Članak je objavljen kao kolumna...

hoće li dati više Borisu mesto u vladi? svi drugovi su unutra, samo još njega nema. bori se, Borise!
Четкај, овај Невен, је л' он Борисов кадар?

Nije, šta si se uzvrpoljio.


qqriq qqriq 07:15 17.06.2015

Re: Članak je objavljen kao kolumna...

Jbt, jel moguće da neko plaća pisanje ovakvih članaka?


Nije sve u kinti, nešto je i u karijeri.
Ova se baš razbuktala.
hajkula1 hajkula1 18:22 14.06.2015

Klub



Nego za jedne glasaju oni koji su za status quo ("levi" i "desni" umerenjaci), a za druge oni koji su za promenu pravila igre. A pravila igre se teško realno menjaju, jer je ekonomija ta koja je odavno postala objektivni mehanizam vaskolikog političkog uticaja. Ili prevedeno na narodski jezik - koliko god imao glasova, postoje (ekonomska) pravila kluba koja mora da se poštuju ili ćeš biti isključen iz kluba.



Smorila sam se čitajući DP i VP čaršave a Cvetičanin je lepo napisao u uvodnom tekstu. Možda samo nedostaje nešto što se odnosi na nas: da li hoćeš u klub ili nećeš?

Šta me još nervira? Beskrajne tirade s upadljivim nedostatkom.


Pa birajte između ova dva. Niski porezi i veća nejednakost – ili visoki porezi i mala nejednakost. Ako hoćete nešto treće, imajte srca pa to napišite. Dok još ima struje i papira, koji će vam kapitalisti proizvesti, isporučiti – i nepravedno naplatiti.



Kao da je u Srbiji problem izbora između ta dva ponuđena. Partokratija, ortačka ekonomija, tajkunizovana država... tajni ugovori... ekipe koje menjaju dresove, ne sme da se izostavi.

Ekipi na vlasti, ne odgovara uređenje sistema. Položaj koriste da legalizuju svoje biznis poteze i dalju privatizaciju (prisvajanje)... i tako (menjajući dresove) više od dvadeset godina unazad.

Svođenje na izbor veći porezi i to i to vs manji porezi i to i to, bacanje peska u oči. Mislim, to bi bio šlag na torti s jagodicom. (Torta se, da se izrazim, ne pravi od govana.)





Vesna Pešić je posebno smorila tiradom koja se svodi na deo pasusa:


Ponuda je danas ista ona koja je Srbiji nuđena pre početka ratova devedesetih. Ponuda je bila da se Srbija pridruži zapadu, ali onda je bila odbačena zarad srpskih nacionalnih fantazija. To isto se dešava i sada, na stolu je ista ponuda i šansa. I šta je sada tako teško? Pa to, da se Srbija odluči na koju će stranu, i da li će podvući crtu, pogledati se u ogledalo i doneti taj zaista istorijski zaključak da su njeni stari i nerealni nacionalni snovi prošlost koja se više neće vratiti.



Šta u stvari sadrži takozvana ponuda?
1. Da se Srbija odrekne Kosova i Metohije.
2. Nije sasvim jasno koje sve (nacionalističke snove?)
- u stvari Srbija treba: da se odrekne (??) ne vidim želje u Srbiji za prisvajanjem RS, stav je, da im želimo sve najbolje, da sami odlučuju kako je i red, posebno što smo svesni da ni svoju kuću ne možemo da uredimo, čuvamo kako treba. Znači li to da po ponudi, treba da ucenjujemo RS?
3. Da li ima još nešto u toj ponudi? Pretpostavljam da ima, čim je tirada na neke nacionalističke snove, samo što ne znam na šta se konkretno misli.




Zaista želim da vidim crno-na belo tu ponudu. Da znam o čemu pričamo. Konkretno. Da sama tumačim a ne da čitam raznorazna tumačenja, pa ni njeno ovako uopšteno i išarano floskulama, velikim rečima i besmislenim pojmovima. Kakva Ponuda kad je to, Spisak zahteva koje Srbija mora da ispuni ako želi da uđe u EU. Zašto zamena pojmova?


Dakle, šta konkretno sadrži ta takozvana ponuda?






urbana_gerila urbana_gerila 19:24 14.06.2015

Re: Klub

hajkula1
Zaista želim da vidim crno-na belo tu ponudu. Da znam o čemu pričamo. Konkretno. Da sama tumačim


tetka, zezaš da ti barače obame još nije dao papir na uvid?!
ckckck, i treba da ga nalupate ti i putin!
hajkula1 hajkula1 19:36 14.06.2015

Re: Klub

urbana_gerila
hajkula1
Zaista želim da vidim crno-na belo tu ponudu. Da znam o čemu pričamo. Konkretno. Da sama tumačim


tetka, zezaš da ti barače obame još nije dao papir na uvid?!
ckckck, i treba da ga nalupate ti i putin!




(Ignorišem oslovljavanje)


Vlastodržac nam nije preneo. Bar ja nisam čula.
Ti razumeš njegovo jeste-nije, hoću-neću i mumlanje na šta se odnosi? Ja sam čula samo to (...) i ništa drugo.




urbana_gerila urbana_gerila 19:44 14.06.2015

Re: Klub

hajkula1
(Ignorišem oslovljavanje)


a bila si cool lik...

hajkula1
Vlastodržac nam nije preneo. Bar ja nisam čula.


kojima to "vama", ja sa vučićem nisam intimus.
emsiemsi emsiemsi 20:30 14.06.2015

Re: Klub

hajkula1

...


(Ignorišem oslovljavanje)

...



Зашто игноришеш !?
Одговори како доликује.
У ствари, имаш право - немој да се срозаваш на уличарски ниво.
urbana_gerila urbana_gerila 20:40 14.06.2015

Re: Klub

emsiemsi
hajkula1

...


(Ignorišem oslovljavanje)

...



Зашто игноришеш !?
Одговори како доликује.
У ствари, имаш право - немој да се срозаваш на уличарски ниво.



čarli, odgovorio bih ti, ali - trenutno igram pref pa nemam vremena da se srozam na tvoj nivo.
probaj kasnije.
emsiemsi emsiemsi 20:45 14.06.2015

Re: Klub

urbana_gerila
emsiemsi
hajkula1

...


(Ignorišem oslovljavanje)

...



Зашто игноришеш !?
Одговори како доликује.
У ствари, имаш право - немој да се срозаваш на уличарски ниво.



čarli, odgovorio bih ti, ali - trenutno igram pref pa nemam vremena da se srozam na tvoj nivo.
probaj kasnije.

Рокај само (и пази на супу), недај се сметати.
Ја гледам одбојку и филм са Дастин Хофманом ... (и блогујем) ... јеботе, знао сам да сам к'о Наполеон, а ево сада и егзактне потврде.
urbana_gerila urbana_gerila 20:52 14.06.2015

Re: Klub

emsiemsi
недај се сметати.


nedam!

emsiemsi
Ја гледам одбојку и филм са Дастин Хофманом ... (и блогујем) ... јеботе, знао сам да сам к'о Наполеон, а ево сада и егзактне потврде.


jbt, institucije nam ko u švecku - tv, komp...
(ili si samo maznuo ključ čuvaru?)
Out of Beirut Out of Beirut 22:18 14.06.2015

dominantni uticaji

Цветићанин:
А правила игре се тешко реално мењају, јер је економија та која је одавно постала објективни механизам васколиког политичког утицаја.

Šta treba ovde da znači "објективни механизам"?

Imaš televiziju, eto političkog uticaja. Koliko bi se političkih centara moći odreklo televizije i ostalih masmedija kao 'mehanizama uticaja'?

Dalje, imaš obaveštajne agencije i s njima povezano ucenjivanje političara, putem objavljivanja neugodnih izjava o njima. (Te izjave mogu biti istinite ili lažne - svejedno, samo da _izgledaju_ kao "tajne" "obelodanjene."

I, kako se tačno mehanizmom ekonomije jedna populacija navodi da odobrava politicku garnituru koja je dugi niz godina vodi ka sve lošijoj egzistenciji i sve većem ugrožavanju egzistencije? Neko će reći, iscrpljuju narod ... nema se snage, vremena za pobunu ... Interesantno kako neka grupa ljudi u slićnim materijalnim okolnostima protestuje, a druga ništa.

Šire gledano, dominacija ekonomije kroz istoriju po pravilu biva zamenjena dominacijom oružane snage.
anonymous anonymous 13:26 17.06.2015

Re: dominantni uticaji

dominacija ekonomije kroz istoriju po pravilu biva zamenjena dominacijom oružane snage.



U ovom slučaju ( neoliberalizam ) je najpre utemeljen oružanom silom - da bi postao domananta u ekonomiji.

Čile , diktatura,Pinoče, obračun sa radničkom klasom,sindikatima,intelektualcima i levicom ( koja postoji ) Čikaški momci ( kod nas G17 ) odškolovani po obrascu Miltona Fridmana , vraćeni u zemlju , dobili značajne pozicije u sferi ekonomije i finansija, sproveli strukturne reforme .

Danas zemljom upravlja nekoliko porodica , naslonjene na TNK.

I tako redom.... Cela Lat.Amerika ....


Priču o Čileu, niko od teoretičara nije nam "ispričao" , pre nego što se sve i kod nas ponovilo.

Od uspostavljanja i tolerisanja diktature,pljačkanja resursa zemlje,koncentrisanja bogatstva,zaduživanja - a zatim organizovanja i "proreformske i prodemokratske" kampanje.
Strukturne refome - značile su reprivatizaciju i sve druge mere u skladu sa Vašingtonskim konsenzusom.

Otpor je imao prethodnike još u Čileu !!!

Kampanja : N O !




Finansijska i logistička podrška u svemu USAID, NED ......



Milan Novković Milan Novković 22:37 14.06.2015

Demografija je ...

... Ti populistički pokreti...
Oni će biti iskorišteni od strane dominirajućeg političkog mejnstrima (i levog i desnog) tek da se pred neumoljivim kapitalom opravdaju neki nužni reformski potezi i da se malo popusti kaiš...
...Konačno, budućnost će, i na Istoku i na Zapadu, pripasti onima koji će vešto ići srednjim putem između moćnog centra (tj. mejnstrima) i nezadovoljnih i naelektrisanih margina tj. periferije, bez obzira da li će se raditi o pragmatičnim socijaldemokratama ili o konzervativcima "mekog srca"...

... istina!

Budućnost je višedimenzionalna, i u prostoru i u vremenu.

Demografija i višak vrednosti če je definisati, po mom mišeljenju, više on neke tranzijentne, centralne, sada možda magistrale ali "sutra" sporednog puta.

Civilizacijska reka uopšte vuče u levo.

Azija je fenomen koji definiše i koji će definisati skretanja od sada pa narednih nekoliko decenija.

Kineski win-win pristup kooperaciji na svetskom nivou, pa ljudi, pa rezerve, pa ogromno unutrašnje tržište i skretanje ka njemu, pa kapitalizam koji sponzoriše država, pa baseline današnjeg sveta u njegovim botatstvima u znanju, umreženosti, propusnoj moći (levom treba propusna moć) itd. su kompozicija koja sada drži civilizacijsko kormilo.

Ironija je da je Evropa najbolje pozicionirana, a najviše falšira "ovih" dana i rizikuje da bude najveći gubitnik - "sve" korumpirao i kupljeno, političari, novinari, "elita".

ICT box štikliran, evo ih roboti, pa energija, srednja klasa što opljačkana što pljačkana u toku i gde ona može da ode kao takva?

Pa levo! Desničarenje u Srbiji, npr, u uslovima bede je prolazna zbrkanost kao posledica baš te vrlo naglašene bede.

Ja se plašim da će Siriza proći tako kako mnogi prognoziraju, kao lekcija moćnika arogantno odrađena nad levicom na kolenima.

A nadam se da će ona, Siriza, održati Evropi brzu i otrežnjavajuću lekciju - možda je Azija centar sveta sada, ali sutra je to ipak Evroazija i što pre se Evropa opameti, opeče i sreže malo tu korupciju na najvišim nivoima to bolje.

Ako ne Grčka ajd Španija, ili Italija, ...

... ili, Francuzima prvima "punke film", lupe packu Nemcima i vrate se na "istorijsku" bliskost Rusiji

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana