23. mart 1999 (dnevničke bilješke)

Dejan Jović RSS / 23.03.2009. u 17:42

Sutra će biti točno deset godina od početka napada NATO-a na tadašnju Saveznu Republiku Jugoslaviju - prije svega na Srbiju. Vjerojatno svatko od nas ima neke uspomene na te dane i događaje. Možda je ovo dobra prilika da čujemo te uspomene i/ili da s ove desetogodišnje udaljenosti pokušamo analizirati sam sukob, njegove razloge i posljedice.

Da bih potakao to iznošenje privatnih uspomena ili analiza, danas objavljujem izvatke iz svog privatnog dnevnika iz 1999. godine. Nisam još siguran da li će to biti samo "jednodnevni eksperiment" ili ću ga nastaviti u sljedećih nekoliko mjeseci (ne, naravno, svakodnevno, jer se ni bilješke nisu radile svakodnevno) - to ovisi o interesu za temu. Svakako, objavit ću nekoliko "dnevničkih bilješki" (od dvadesetak koliko ih ima do kraja rata, tj. do sredine juna 1999.). U odnosu na rukopis, ovo što objavljujem je minimalno uređivano, više da bi se stilski popravile rečenice, nego da bi se nešto izbacilo. Izbačeni su detalji koji se tiču privatnih događaja, a imena ljudi su zamijenjena (lažnim) inicijalima, da bi se zaštitila njihova privatnost. Ja sam tih dana živio u Londonu, i dovršavao studij, tako da sam na događaje gledao "iz daljine". Fakultet na kome sam bio - London School of Economics - međutim, bio je (kao i uvijek) živo mjesto za sve moguće rasprave. Tih dana, taj je rat bio glavna tema i tamo, kao i posvuda u zapadnom svijetu.

Dakle, bez dodatnih zadržavanja, krećemo...

23. ožujka 1999 (utorak)

Kosovo je glavna tema u svim medijima. Nakon što su propali pregovori u Rambouilletu, NATO je zaprijetio da će do srijede (sutra) početi bombardiranje Srbije. Milošević je već u subotu pokrenuo trupe - protiv KLA. Pretpostavljam da se boji da će Amerika ići na istu taktiku kojom je nastupila u Hrvatskoj i Bosni - da ne šalje zemne trupe, nego samo da bombardira iz zraka, a istovremeno i da naoruža KLA za borbe na zemlji, protiv Vojske Jugoslavije. Milošević je vjerojatno pokušao razoružati KLA u ovih nekoliko dana, nadajući se da će „preduhitriti" NATO: jer, ako KLA efektivno ne postoji, cijela akcija propada. KLA je važan element cijele priče - bez njega, NATO mora ići i na kopnenu invaziju. Amerikanci, možda, traže neki „way out" u zadnji tren - poslali su Holbrookea u Beograd. On je jučer uputio poruku „narodu u Jugoslaviji", u kojoj je pokušao opravdati buduće poteze NATO-a. Rekao je da trupe ne bi nikome prijetile, nego bi samo održavale mir u regiji i štitile stanovništvo. Imam dojam da pokušaju dobiti još nekoliko dana, dok ne postane jasno što će se dogoditi s KLA - hoće li ih VJ razoružati ili neće. Vođe KLA ne mogu (na putu iz Rambouilleta) stići do Kosova, jer bi ih srpska policija mogla uhapsiti na povratku. British Airways je danas otkazao letove za Beograd.

Jučer se ovdje skupilo jugoslavensko društvo - tj. studenti iz Jugoslavije (velike i male) - da se vidi što dalje. M. je planirao ići u Beograd, i htio je povesti jednog svog kolegu, Amerikanca. Sada to otpada. Amerikanac i dalje želi ići - čeka ga, zapravo, u Budimpešti - ali se M. boji da će ga mobilizirati, pa ne ide. D. kaže da su sve kasarne već ispražnjene, a vojnici su na Kosovu. Uzimajući u obzir sve tri strane (KLA, VJ, NATO), ima sigurno već sto tisuća vojnika pod oružjem. To je vrlo opasno, jer jednom kad se netko naoruža, nije lako reći: „Oh, pa samo smo se šalili. Izvinite, izvinite...". Možda će i to biti razlog da se ipak ide u sukob.

Pred kraj dana, Milošević poslao pismo ministrima vanjskih poslova Britanije (Robin Cook) i Francuske (Herbert Vedrine). Pismo nervozno, bezobrazno. Pregovora u Rambuilletu nije ni bilo, dokument ne postoji, Beograd je tolerantan ali nije glup, itd. „Što se Vaših pretnji vojnom intervencijom NATO tiče, Vaši narodi bi trebalo da ih se stide, jer se spremate da primenite silu nad malim evropskim narodom zato što štiti svoju teritoriju od separatizma i svoje građane od terorizma, i svoje istorijsko dostojanstvo od hulja, koje ne znaju ni šta je istorija, ni šta je dostojanstvo". Uh... Nakon takvih poduka, pismo završava jednom - ipak možda ohrabrujućom - rečenicom, koja poziva na daljnje pregovore.

No, ubrzo nakon što je javljeno o ovom pismu, dolazi vijest da su razgovori Richarda Holbrookea i Slobodana Miloševića završili „bez rezultata", te da je nakon njih generalni sekretar NATO, Javier Solana, naredio napad zračnim snagama na Jugoslaviju. Momir Bulatović noćas oko 21 sat proglasio je „stanje neposredne ratne opasnosti".

Pratim s I. vijesti iz minute u minutu. CNN prenosi Clintonov govor, a BBC citira Blaira, koji potpuno slijedi Amerikance. Clinton uspoređuje Miloševića s Hitlerom, a etničko čišćenje na Kosovu s genocidom protiv Židova u Drugom svjetskom ratu. Govori i o ekonomskom elementu napada - da Amerika želi ujedinjenu Evropu, koja bi bila „njeno tržište" (!?). Radio-vijesti su pune rasprava o tome što dalje. Milisav Pajić, zamjenik jugoslavenskog ambasadora u Londonu (ambasador vjerojatno ne govori engleski, pa se ne pojavljuje), kaže da je akcija NATO ilegalna, da je protiv Povelje Ujedinjenih naroda, i da je Jugoslavija smatra agresijom, protiv koje će se kao suverena država boriti, budući da ima pravo na samoobranu. Da ne bi bilo zabune, naglašava da će jugoslavenska vojska djelovati protiv agresorskih zemalja, i da se neće samo braniti na svom teritoriju, nego i drugdje, i to svim silama koje su joj na raspolaganju.

Vuk Drašković isto kaže da se radi o agresiji, i da Jugoslavija ne može prihvatiti ultimatum koji joj je uručen. Tony Benn ima, manje-više, slične argumente: on kritizira vladu da slijepo slijedi Washington, i također spominje Hitlera i Staljina, koji su „loše prošli protiv Srba". Javljaju se i razni vojni analitičari, koji predviđaju što bi se moglo dogoditi: prvo napad raketama na protuzračnu obranu, a onda napad avionima na trupe na Kosovu. Stvar je sad potpuno u rukama vojnih komandanata.

Rusi su već protestirali protiv svega što NATO poduzima. Ruski premijer Jevgenij Primakov bio je na putu prema SAD kad je čuo za odluku da se napadne, pa je naredio okretanje aviona u zraku i povratak u Moskvu. Javio mu je Al Gore. Trebao se u Americi (Primakov) sresti s Clintonom, jer Rusija pokušava dobiti neki novac, no u znak protesta se okrenuo i vratio kući. D. vjeruje da Rusi neće ući u rat s Amerikom zbog Srbije. Slažem se, no neće im biti lako prihvatiti ignoriranje i ponižavanje.

Razgovor s F, koji je zabrinut, jer Grčka (a on je Grk) prvi put ratuje protiv Srbije. Iako - Grčka je danas rekla da će biti „neutralna" u odnosu na napade. Ne znam kako može biti „neutralna" ako je članica NATO-a. Zanimljivo, i Republika Srpska je - a da je nitko zapravo nije ni pitao - također proglasila „neutralnost". Italija je tražila posredovanje Ujedinjenih Naroda. U čitavoj ovoj priči, Kofi Anan se dosad nije ni pojavio. Makedonija, koja je dopustila da se u njoj nagomila 40 tisuća vojnika NATO-a, danas isto kaže da „neće dopustiti" da se s njene teritorije trupe pomaknu prema susjednim zemljama. Ali, malo je vjerojatno da će Makedoniju itko išta pitati o svemu tome.

Ruski ministar obrane, Igor Sergejev (koji ima čin maršala!), izjavio je da bi se ovaj napad mogao pretvoriti u novi Vijetnam, „ovoga puta u Evropi".

 (nastavak sutra)



Komentari (71)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Don Salieri Don Salieri 18:22 23.03.2009

23. mart 1999 (dnevničke bilješke)

Prolece 1999. <_<
mile.drapsin mile.drapsin 19:13 23.03.2009

Uz dužno poštovanje

Dejane, šta mi sad treba da radimo. Šta da komentarišemo. Ako želiš da pišeš novu knjigu na osnovu komentara blogera B92, ok, ali moraš imati stav. Šta konkretno misliš o tim sukobima. Ko je tu koga, zašto i kako?

Ovo što si priložio je lepo izloženo faktičko stanje, ne izaziva na priču?
Dejan Jović Dejan Jović 19:39 23.03.2009

Re: Uz dužno poštovanje

Ne, ipak mislim da ima razloga za objavljivanje, upravo na 10-godišnjicu. Jer, naše je sjećanje selektivno, i često se dogodi da zaboravimo šta se stvarno događalo iz dana u dan. Ja sam, recimo, zaboravio neke stvari potpuno, one su se izgubile u kasnijim fragmentarnim sjećanjima. Korisno je prisjetiti se upravo onako kako se događalo. U jednom trenutku kasnije, naime, izgleda kao da NATO gubi taj rat, i da zapravo ne zna šta će dalje. To se kasnije i potvrdilo u memoarima i dokumentarcima koji su snimljeni sa zapadnim političarima iz tog vremena. Ta se dimenzija, međutim, danas baš sasvim zaboravila - i to na obje strane (i u Srbiji i vani).

Što se tiče komentiranja - u redu, ne mora se
mile.drapsin mile.drapsin 20:04 23.03.2009

Re: Uz dužno poštovanje

Ali ti predaješ vani, na sveučilištu Stirling u Škotskoj, "Uspon i pad Jugoslavije". Verovatno si ovde već izneo mnogo interesantnih stvari iz oblasti kojom se baviš. Za temu koja obradjuje sukob iz 1999-te, bilo bi interesantno da napišeš ima li novih vidjenja te priče.

Ako sam dobro informisan, /samo kao primer/ neposredno pre napada Iraka na Kuvajt, Amerikanci su sugerisali Sadamu Huseinu da ga podržavaju /... Kuvajt je vaš još od Kosova .../, a onda su narednih nekoliko meseci pripremili OUN da mu otkunu glavu. Naravno, danas je poznato da su u tom ratu Amerikanci bili dobri stotinak milijardi /ondašnjih/.

Ne bi me čudilo da je i Miloševiću saopšteno da će napad biti eto, reda radi, a da oni nemaju ništa protiv laganog preuredjenja etničke strukture ... a posle ćemo zajedno da vadimo ugalj i zidamo baze?

Eto, u tom smislu sam mislio da proširiš priču.

Luka Ivanišević Luka Ivanišević 20:31 23.03.2009

Re: Uz dužno poštovanje

Okej. Sve stoji i slažem se bez ikakve osude i diskriminacije drugog mišljenja. Samo bih stavio jednu, uzgrednu, opasku kao nadovezivanje i na gospodina Jovića i na mišljenje blogera mileta drapsina: možda je ipak bolje podsetiti se tog perioda, ma koliko bio neprijatan. Znam da mnogi neće da ga se sećaju i ja to razumem. Ali, nažalost, u ovoj državi ima mnogo ljudi koji se zaista ponašaju tako kao da se bombardovanje nije dogodilo. Uz dužno poštovanje mišljenja miletovog(koje NIMALO NE OSUĐUJEM) mislim da bismo paralelno sa podsećanjem mogli da dajemo analize 10 godina kasnije. I podsećanje na taj period i analize i mišljenja su povezani međusobno!
Veliki pozdrav gospodinu Joviću!
49 41 49 41 21:44 23.03.2009

Re: Uz dužno poštovanje

se izgubile u kasnijim fragmentarnim sjećanjima. Korisno je prisjetiti se upravo onako kako se događalo. U jednom trenutku kasnije, naime, izgleda kao da NATO gubi taj rat, i da zapravo ne zna šta će dalje.

...onda, posalju buduc nob. u bg; sa porukom; sravnicemovamga imacetepetstohiljmrtvih...
jaksa scekic jaksa scekic 07:47 24.03.2009

Re: Uz dužno poštovanje

mile.drapsin
Ali ti predaješ vani, na sveučilištu Stirling u Škotskoj, "Uspon i pad Jugoslavije". Verovatno si ovde već izneo mnogo interesantnih stvari iz oblasti kojom se baviš. Za temu koja obradjuje sukob iz 1999-te, bilo bi interesantno da napišeš ima li novih vidjenja te priče.

Ako sam dobro informisan, /samo kao primer/ neposredno pre napada Iraka na Kuvajt, Amerikanci su sugerisali Sadamu Huseinu da ga podržavaju /... Kuvajt je vaš još od Kosova .../, a onda su narednih nekoliko meseci pripremili OUN da mu otkunu glavu. Naravno, danas je poznato da su u tom ratu Amerikanci bili dobri stotinak milijardi /ondašnjih/.

Ne bi me čudilo da je i Miloševiću saopšteno da će napad biti eto, reda radi, a da oni nemaju ništa protiv laganog preuredjenja etničke strukture ... a posle ćemo zajedno da vadimo ugalj i zidamo baze?

Eto, u tom smislu sam mislio da proširiš priču.



Kuvajt je krao naftu od Iraka. US Ambasadorka je noc pred invaziju rekla Drugu Sadamu da moze da sredi taj pogranicni problem i nista vise. E sad sto se Drug Sadam zaigrao to je druga stvar, a inace Kuvajt jeste davno,davno bio provincija Iraka

J
mile.drapsin mile.drapsin 09:43 24.03.2009

Re: Uz dužno poštovanje

Drugu Sadamu

Eto vidiš, i ti si nešto načuo. Drug Sadam pobio iračke drugove komuniste za račun Drugova iz USA a ovi ga nagradili konopcem. U prvom izvlačenju bili dobri 100 milijardi, u ovom, ko zna.
dali76 dali76 19:15 23.03.2009

istorijske analogije/ politicki kontekst

Kao sto sam rekao u mom predhodnom tekstu historijska analogija je ocigledna “igracka” politicarima.
Kad vam treba pravdanje , il kad trebate racionalizirati iracionalno, samo se uhvatite analogije, a analogija s Hitlerom je uvijek najbolja.
Velimir Mladenovic Velimir Mladenovic 19:25 23.03.2009

..

to i nije bilo prolece...
Velimir Mladenovic Velimir Mladenovic 19:25 23.03.2009

..

to i nije bilo prolece...
nsarski nsarski 19:29 23.03.2009

Ja nemam dnevnik iz tog vremena,

ali imam pitanje. Naime, bio je jedan trenutak u Rambujeu (pre nego sto je ubacen Amandman B), kada je srpska strana prihvatila dogovor, a albanska ga odbila.
To je bio kratak period od dva dana, kada su svi (kao) ocekivali da se stvari srede. Tada je - i na to se odnosi moje pitanje - americka sekretarka Olbrajt je bila veoma besna, pa je napisala uvodni clanak u NY Timesu (??? da li?) u kome je ostro ukorila albanske pregovarace (sa kojima je, inace, sve vreme radila).
Ona je tu osula paljbu po njima, nazvala ih "sumskim ljudima". Govorila kako su nezahvalni. Cak je rekla da oni pregovaraju tako sto se sakupe u sobi, svako iznese po neki predlog, i onaj koji ima najradikalniji i najostriji, dobije odobravanje i pohvale. Tako se ne pregovara, pisala je ona.
Pitanje: da li neko ima kopiju ili se seca gde je ona taj tekst napisala? Ja jednostavno ne mogu da ga nadjem.
jaksa scekic jaksa scekic 19:55 23.03.2009

Re: Ja nemam dnevnik iz tog vremena,

nsarski
ali imam pitanje. Naime, bio je jedan trenutak u Rambujeu (pre nego sto je ubacen Amandman B), kada je srpska strana prihvatila dogovor, a albanska ga odbila.
To je bio kratak period od dva dana, kada su svi (kao) ocekivali da se stvari srede. Tada je - i na to se odnosi moje pitanje - americka sekretarka Olbrajt je bila veoma besna, pa je napisala uvodni clanak u NY Timesu (??? da li?) u kome je ostro ukorila albanske pregovarace (sa kojima je, inace, sve vreme radila).
Ona je tu osula paljbu po njima, nazvala ih "sumskim ljudima". Govorila kako su nezahvalni. Cak je rekla da oni pregovaraju tako sto se sakupe u sobi, svako iznese po neki predlog, i onaj koji ima najradikalniji i najostriji, dobije odobravanje i pohvale. Tako se ne pregovara, pisala je ona.
Pitanje: da li neko ima kopiju ili se seca gde je ona taj tekst napisala? Ja jednostavno ne mogu da ga nadjem.



Bio tamo sa velikim brojem nasih ljudi, Kosovari jesu odbijali, ali nasi nisu NISTA prihvatili , onda je Klinton poslao Olbrajtovu u Rambuje koju su obe strane sludjivale, Albanci odbijanjem, a nasi sto su Milutinovic, Sajnovic koji su bili tamo pricali razlicite price, a Milosevic iz Beograda nesto pricao sasvim trece.

A sto se tice tog "famoznog" clana to je sad diskutabilno sta je bilo bolje posle 78 dana bombardovanja- ali koliko ja vidim rezultat bi bio isti-ali preko 2.500 ljudi bi bilo zivo.

Mirni dani u Rambujeu

Subota, 6. februar: Počeli pregovori srpske i albanske delegacije u Rambujeu. Žak Širak im je rekao: "Pokažite hrabrost - ostvarite mir."

Nedelja, 7. februar: Stav naše delegacije je da ne može biti direktnog kontakta sa predstavnicima separatističkog takozvanog UČK-a.

Članovi delegacije kosovskih Albanaca odlučili su da njihovu pregovaračku grupu predvodi Hašim Tači, predstavnik UČK-a.

Albanska delegacija postavila tri zahteva: svenarodni referendum o samoopredeljenju, da sporazum potpiše i NATO i da konačno bude definisan status Kosova.

Demonstracije Srba u Parizu i Beču protiv NATO-a.

Ponedeljak, 8. februar: Delegacija kosovskih Albanaca tražila je formalno potpisivanje sporazuma o primirju na Kosovu, a delegacija Srbije insistira na potpisivanju deset principa Kontakt-grupe. Međunarodni posrednici su od obe strane tražili da za sada ostave po strani ta "sporedna pitanja" i započnu razgovore o "detaljima mirovnog sporazuma".

Komandant Treće armije VJ Nebojša Pavković izjavio da "prištinski korpus neće dozvoliti nikakva iznenađenja u zoni svoje odgovornosti".

Utorak, 9. februar: Albanski premijer Pandeli Majko izjavio je da će svi Albanci koji žive na Balkanu formirati blok za "samoodbranu" .

SAD su upozorile da bi Jugoslavija napravila "veliku grešku" ukoliko ne dozvoli međunarodnim mirovnim snagama da dođu na Kosovo i da bi time mogla da inicira vazdušne udare NATO-a.

Sreda, 10. februar: Državna delegacija ponudila kosovskim Albancima direktan dijalog, ali pod uslovom da oni prihvate 10 principa Kontakt-grupe. Posrednici u pregovorima ubeđivali su jugoslovensku delegaciju da odustane od tog zahteva.

Glavni štab UČK-a ponovo je zatražio potpisivanje "zvaničnog primirja na Kosovu uz posredovanje treće strane, jer u suprotnom ne postoje povoljni uslovi za uspešan dijalog".

Četvrtak, 11. februar: Milutinović je razgovarao sa Hilom, Petričem i Majorskim.

Madlen Olbrajt je izjavila da je doneta odluka da se bombarduju srpski ciljevi u slučaju da mirovni pregovori propadnu krivicom srpske strane.

Patrijarh SPC gospodin Pavle doputovao je u Pariz.

Petak, 12. februar: Milan Milutinović ocenio da "sastanak ili nije dobro organizovan ili ima neke druge ciljeve".

Subota, 13. februar: Državna delegacija i dalje traži da albanska strana potpiše 10 principa, ali da se time neće uslovljavati nastavak pregovora. Albanska strana podnela pismene primedbe na politički deo sporazuma.

Oko 10.000 Albanaca demonstriralo je u Rambujeu.

Nedelja, 14. februar: Kontakt-grupa odlučila da rok za završetak pregovora produži do subote 20. februara. Po prvi put od početka pregovora srpska i albanska delegacija sele za zajednički sto i razgovarale u prisustvu Medlin Olbrajt.

Madlen Olbrajt razgovarala je sa predsednikom Srbije Milanom Milutinovićem u Parizu "kako bi navela Srbe da prihvate nacrt sporazuma o rešavanju konflikta na Kosovu".

Milan Milutinović izjavio je da su vlasti Srbije i Jugoslavije "vrlo odlučno protiv" prisustva stranih trupa na Kosovu.

Ponedeljak, 15. februar: Jugoslovenska delegacija spremna je da potpiše sporazum o Kosovu ako delegacija kosovskih Albanaca i međunarodna zajednica budu uvažile 10 principa Kontakt-grupe, rekao je Milan Milutinović.

Utorak, 16. februar: Pregovori su ušli u deseti dan, a dve strane nisu postigle sporazum ni o jednoj tački.

Slobodan Milošević primio Kristofera Hila. Nakon razgovora izdato saopštenje iz Belog dvora u kome se kaže da nije moguć dolazak stranih trupa na Kosovo, jer je to "jednodušan stav ne samo rukovodstva, već i građana naše zemlje".

Diplomati, humanitarni radnici i međunarodni posmatrači na Kosovu prave planove za evakuaciju.

Sreda, 17. februar: NATO sprema snage za angažovanje na Kosovu pod nazivom "Zajednički stražar".

Predstavnici separatističkog UČK-a odbacili su predlog da ta organizacija bude razoružana i podržali ideju o dolasku NATO-a na Kosovu.

Načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije Dragoljub Ojdanić naredio "preduzimanje mera za zaštitu državne granice i odbranu integriteta SR Jugoslavije".

Četvrtak, 18. februar: Jeljcin je upozorio Klintona da "neće dozvoliti da NATO upotrebi silu protiv SR Jugoslavije". Bela kuća je demantovala tvrdnju Jeljcina.

Glavni štab UČK-a saopštio je da insistira da garant sporazuma budu NATO i SAD.

Demaći izjavio je da "ne dolazi u obzir razoružavanje UČK-a jer će on biti vojska države Kosova".

Iber Vedrin i Robin Kuk poručili su narodu Jugoslavije: "Možete da izaberete: ili da okončate sukob i uvedete Jugoslaviju u porodicu modernih evropskih zemalja, ili da je ponovo uvedete u ciklus unutrašnjih sukoba i spoljne izolacije".

Jugoslovenska vlada ocenila je da pretnje vojnom intervencijom ne mogu da razreše postojeće probleme na Kosovu, već mogu biti shvaćeni kao podrška separatističkim i terorističkim delovanjima.

Madlen Olbrajt telefonom upozorila Miloševića na mogućnost vazdušnih udara NATO-a: "On (Milošević) mora da shvati da će biti lišen stvari koje su mu najvažnije..."

Petak, 19. februar: Slobodan Milošević je izjavio da Jugoslavija neće dati Kosovo i Metohiju "ni po cenu bombardovanja", što je saopšteno iz Belog dvora.

Volfgang Petrič izjavio je da su pregovori "na pola puta do ničega".

Francuske vlasti zabranile su Srbima i Albancima koji žive u Francuskoj da održe demonstracije u Rambujeu.

Subota, 20. februar: Olbrajtova se sastala sa delegacijom kosovskih Albanaca i zatražila od njih da prihvate sporazum koji bi im obezbedio široku autonomiju bez garancija za eventualnu nezavisnost. U isto vreme Kuk se sastao sa Milanom Milutinovićem, tražeći od Beograda da prihvati mirovne snage NATO-a.

Crnogorska vlada saopštila je danas da će preuzeti "sve zakonske mere" kako bi sprečila upotrebu teritorije Crne Gore u eventualnom sukobu sa vojnim snagama međunarodne zajednice.

"Naredio sam avionima da budu spremni... ako Srbija ne ispuni obećanje i ne povuče višak snaga bezbednosti sa Kosova i ako ne prihvati mirovni sporazum", rekao je Klinton, a preneo CNN.

Pregovori o Kosovu produženi su do utorka u 15 sati, potvrdio je Iber Vedrin.

Nedelja, 21. februar: Nedaleko od Vučitrna otvorena vatra na kolonu od deset vojnih kamiona.

Jedan policajac je na području Podujeva maltretirao i udarao dvojicu članova Kosovske verifikacione misije, izjavio je agenciji Beta portparol KVM-a Sendi Blajt.

Bivši komandant separatističkog UČK-a u Drenici Sulejman Selimi imenovan je za vrhovnog komandanta UČK-a.

Ponedeljak, 22. februar: Demokratska partija socijalista podržala je nameru Vlade Crne Gore da zaštiti interese republike u slučaju eventualnog sukoba sa snagama međunarodne zajednice povodom kosovske krize.

Predsednica Haškog međunarodnog suda za ratne zločine Gabrijela Kirk Mekdonald izrazila je "krajnju zabrinutost" zbog namere da se iz sporazuma o Kosovu izostavi svaki pomen Haškog tribunala.

Utorak, 23. februar: Na ministarskom sastanku Kontakt grupe odlučeno da se pregovori nastave 15. marta.

Dokumentacioni centar "Vreme"

http://www.vreme.com/arhiva_html/436/2.html

Dejan Jović Dejan Jović 19:57 23.03.2009

Re: Ja nemam dnevnik iz tog vremena,

Hvala, Jakša - ovo je izvrsno i vrlo korisno.
ivana23 ivana23 20:05 23.03.2009

Re: Ja nemam dnevnik iz tog vremena,

Sreda, 24. februar
Robin Kuk, britanski ministar spoljnih poslova, rekao je u izjavi za BBC, da se delegacija kosovskih Albanaca u Rambujeu slozila sa »oko 90 odsto sporazuma«.

Filip Vujanovic, predsednik crnogorske vlade, kazao je, u razgovoru sa sefovima poslanickih klubova u crnogorskoj skupstini, da Crna Gora ne bi smela da bude izlozena bombardovanju niti bi njen vazdusni prostor smeo biti iskoriscen za preletanje NATO avijacije.

Kopredsedavajuci mirovne konferencije u Rambujeu, Iber Vedrin i Robin Kuk, izdali su saopstenje u kojem se, izmedju ostalog, kaze da je sporazumom u Rambujeu stvoren politicki okvir za autonomiju, kao i da su postavljene osnove za zavrsetak poglavlja o implementaciji sporazuma.

Milan Milutinovic, predsednik Srbije, izjavio je, po dolasku u Beograd, da je saopstenje kopredsedavajucih konferencije u Rambujeu »kamuflaza neuspeha konferencije i kamuflaza ukupnog ponasanja delegacije kosmetskih Albanaca«.


Dalji sled dogadjaja, zakljucno sa 25. martom '99.
nsarski nsarski 20:16 23.03.2009

Re: Ja nemam dnevnik iz tog vremena,

Hvala Jaksa!.
Mislim da je to Olbrajtova napisala kada:
Subota, 20. februar: Olbrajtova se sastala sa delegacijom kosovskih Albanaca i zatražila od njih da prihvate sporazum koji bi im obezbedio široku autonomiju bez garancija za eventualnu nezavisnost.

Tada su, ako sam dobro procitao, sa srpske strane prihvatili politicki deo ugovora, i, naravno, nije postojao Amandman B. (ili se, bese, zvao aneks?)
ivana23 ivana23 20:59 23.03.2009

Re: Ja nemam dnevnik iz tog vremena,

Igra senki, 66-67. strana

Igra senki, 68-69. strana

Iz knjige Tim Marsal, Igra senki, Samizdat B92.


* Strana 67 od treceg pasusa: "U dodatku (B), paragraf 7, kaze se:......."
nsarski nsarski 21:02 23.03.2009

Re: Ja nemam dnevnik iz tog vremena,

@ivana23
ja sam nasao ovo:
Secretary of State Madeleine Albright bullied Thaqi into reluctantly accepting the ultimatum, with back-stage assurances that he would eventually get his own "independent Kosova". The Serbs had agreed to the principle of autonomy of Kosovo, and their parliament had drafted a proposal--totally ignored at Rambouillet. But the Serbian delegation rejected the ultimatum, which included an annex that would have allowed NATO occupation of the whole of Serbia. This rejection was the result Ms Albright sought. On the pretext that Serbia had "refused to negotiate", NATO could wage its victorious little "humanitarian" war.

(Podvlacenje je moje. Mislim da je tome prethodio taj tekst koji je ona napisala).
ivana23 ivana23 21:25 23.03.2009

Re: Ja nemam dnevnik iz tog vremena,

nsarski

Jaksa koji se spominje na stranama koje sam skenirala je nas bloger Jaksa.
On bi mogao mnogo toga da nam protumaci iz tog vremena jer je bio na licu mesta, ali mi se cini da nije spreman za to.
49 41 49 41 00:19 24.03.2009

Re: Ja nemam dnevnik iz tog vremena,

nsarski
ali imam pitanje. Naime, bio je jedan trenutak u Rambujeu (pre nego sto je ubacen Amandman B), kada je srpska strana prihvatila dogovor, a albanska ga odbila.
To je bio kratak period od dva dana, kada su svi (kao) ocekivali da se stvari srede. Tada je - i na to se odnosi moje pitanje - americka sekretarka Olbrajt je bila veoma besna, pa je napisala uvodni clanak u NY Timesu (??? da li?) u kome je ostro ukorila albanske pregovarace (sa kojima je, inace, sve vreme radila).
Ona je tu osula paljbu po njima, nazvala ih "sumskim ljudima". Govorila kako su nezahvalni. Cak je rekla da oni pregovaraju tako sto se sakupe u sobi, svako iznese po neki predlog, i onaj koji ima najradikalniji i najostriji, dobije odobravanje i pohvale. Tako se ne pregovara, pisala je ona.
Pitanje: da li neko ima kopiju ili se seca gde je ona taj tekst napisala? Ja jednostavno ne mogu da ga nadjem.

Ne, cackaj; po ovrlusinama.
jaksa scekic jaksa scekic 07:49 24.03.2009

Re: Ja nemam dnevnik iz tog vremena,

ivana23
Igra senki, 66-67. strana

Igra senki, 68-69. strana

Iz knjige Tim Marsal, Igra senki, Samizdat B92.


* Strana 67 od treceg pasusa: "U dodatku (B), paragraf 7, kaze se:......."



E, Hvala, ja imam samo jedan primerak, a gde ima u PDF formatu

J
jaksa scekic jaksa scekic 07:55 24.03.2009

Re: Ja nemam dnevnik iz tog vremena,

ivana23
nsarski

Jaksa koji se spominje na stranama koje sam skenirala je nas bloger Jaksa.
On bi mogao mnogo toga da nam protumaci iz tog vremena jer je bio na licu mesta, ali mi se cini da nije spreman za to.


Jos je rano, zato se i nisam potpisao kao drugi autor knjige, iako Ti je jasno da je pisana zajedno

J
nsarski nsarski 08:18 24.03.2009

Re: Ja nemam dnevnik iz tog vremena,

Strana 67 od treceg pasusa: "U dodatku (B), paragraf 7, kaze se:.....

Pa, jasno je da je Dodatak (B) tog sporazuma bio cuveni "offer you must refuse" - u pitanju su klasicni uslovi kapitulacije, gde strana vojna sila ima kontrolu nad drzavnom teritorijom i prioritet u koriscenju svih resursa zemlje. To prakticno znaci odricanje od suverenosti nad celokupnom teritorijom, a to ni jedna drzava ne moze da prihvati.
blackbox92 blackbox92 09:26 24.03.2009

Re: Ja nemam dnevnik iz tog vremena,

Slobodan Milošević je izjavio da Jugoslavija neće dati Kosovo i Metohiju "ni po cenu bombardovanja", što je saopšteno iz Belog dvora.

Slično je i Izetbegović svojevremeno rekao da ni po cenu rata neće odustati od nezavisne i cjelovite Bosne.
Imali su iste čipove.
Rezultat katastrofalan, ogromne žrtve i razaranja a nije opstala celovita nezavisna Bosna a Srbija je Kumanovskim sporazumom dala Kosovo.
jaksa scekic jaksa scekic 09:51 24.03.2009

Re: Ja nemam dnevnik iz tog vremena,

nsarski
Strana 67 od treceg pasusa: "U dodatku (B), paragraf 7, kaze se:.....

Pa, jasno je da je Dodatak (B) tog sporazuma bio cuveni "offer you must refuse" - u pitanju su klasicni uslovi kapitulacije, gde strana vojna sila ima kontrolu nad drzavnom teritorijom i prioritet u koriscenju svih resursa zemlje. To prakticno znaci odricanje od suverenosti nad celokupnom teritorijom, a to ni jedna drzava ne moze da prihvati.


Nsarski,
Sve se mora posmatrati u tkz "time-line" razvoju dogadjaja. Kako je slabio otpor Albanske delegacije tako je rastao pritisak na saroliku YU delegaciju(u kojoj su bili razni od Egipcana pa do ....), tako da je taj famozni B dodatak stigao tek kasnije na pregovaracki sto.
Secam se kad su razgovori prekinuti u Rambujeu, isli smo na veceru i sreli Albansku delegaciju na ulici kako tumaraju, niko, ali ama bas niko od novinara im nije prisao-jer nisu bili zanimljivi-luzeri-tako su ih svi posmatrali.Secam se padala neka kisa..
Nastavak razgovora u Parizu gde je Srpska delegacija imala malu prednost, glupim ponasanjem je ta prednost upropastena, jer su clanovi srpske delegacije optuzili Ruskog delegata da je presao na stranu "fasista", nasta je Rus napustio sastanak rekavsi da ga niko nikad nije tako uvredio jer mu je veliki deo familije bio ubijen od fasista u drugom svetskom ratu.
Nama okupljenim novinarima prilazili su razni nasi poznanici (stranci) koji su bili ukljuceni u pregovore i molili da im omogucimo kontakte sa razumnim ljudima na vlasti u Beogradu i pokusavali da se spase nesto sto je meni licno bilo vec tada jasno da se spasti ne moze.
I na kraju, obe strane su dosle do tacke gde povratka nije bilo, Ugled Nato alijanse slavilo se 50 godina je bio na tapetu , a Milosevic je mislio da ce bombardovanje da fragmentira naciju iza njega, jer je njegova vlast vec bila naceta 96/97, a Rusi-citaj Jeljcin nije hteo da pomaze Slobi jer je Sloba pomagao one koji su bili 95 u Ruskom Belom domu.
Elem, i onda obe strane vise nisu imale kud.

I posle bombardovanja je Sloba dobijao ponude da mirno sidje sa vlasti, da ce Hag da mu bude zaboravljen, ali Sloba je potuno izgubio osecaj za realnost.

PS:Samo mali primer koliko je Sloba bio bahat, u razgovoru sa Holbrukom rekao mu je da Srpska strana zna da ce biti bombardovana i gde i kako i na salveti mu napisao ime srpske krtice ..Eto koliko je Sloba bio nadmen i mislio da mu niko nista ne moze...

I tada je pocela operacija "skidanja Slobe sa vlasti" sto je i tema vec pomenute knjige...

J

PPS:Zato i ne govorim ili pisem sve sto znam, jer prvo mi je muka od svega, a drugo uvek narod nastrada, a ovi koji vuku konce izvuku svoju guzice

PPPS:L A koliki su svi bili nesposobni evo Ti jos jedan inf. Na sam dan kad je Hag digao optuznicu protiv Slobe , Zivadin Jovanovic mu je ujutru referisao da je jaka srpska diplomatija uspela da spreci tu americku akciju i da moze mirno da spava i da od Haga nema nista.
Kad se to desilo, i kad je Sloba sve zvao telefonom, pola njih nije smelo da digne slusalicu.
Samo se jedan javio i rekao :"A sto mene" i bio je u pravu-oslobodilo ga

nsarski nsarski 12:37 24.03.2009

Re: Ja nemam dnevnik iz tog vremena,

:Zato i ne govorim ili pisem sve sto znam, jer prvo mi je muka od svega, a drugo uvek narod nastrada, a ovi koji vuku konce izvuku svoju guzice

Covece, pa ti si prava riznica, a cutis! Mozda verujes da su mnoge ove stvari poznate (i verovatno jesu), ali djavo je u detaljima, a ti njih znas. 'Ajde sutni se, pa baci stogod od toga na papir.
poz.
ns
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 16:39 24.03.2009

Re: Ja nemam dnevnik iz tog vremena,

Covece, pa ti si prava riznica, a cutis! Mozda verujes da su mnoge ove stvari poznate (i verovatno jesu), ali djavo je u detaljima, a ti njih znas. 'Ajde sutni se, pa baci stogod od toga na papir.

nsarski, pa to je novinar, a ne, ne znam ko....naravno da ima podatke...
nsarski nsarski 18:40 24.03.2009

Re: Ja nemam dnevnik iz tog vremena,

nsarski, pa to je novinar,

Koga ja slucajno poznajem vec mnoooogo godina.
Inner Party Inner Party 19:36 23.03.2009

Sva ta imena ...

Richard Holbrook, Javier Solana, Momir Bulatović, Igor Sergejev, Kofi Anan, Jevgenij Primakov, Al Gore, Tony Benn, Bill Clinton, Tony Blair, Robin Cook, Herbert Vedrine...

Eh, gde li su? Sta li rade?



angie01 angie01 19:45 23.03.2009

Re: Sva ta imena ...

Eh, gde li su? Sta li rade?


a jel znamo shta je sa ovima-sem pokojnih, sa sve prichom za narod, koji su u ovako strashnu situaciju doveli?


Inner Party Inner Party 21:30 23.03.2009

Re: Sva ta imena ...

angie01
Eh, gde li su? Sta li rade?


a jel znamo shta je sa ovima-sem pokojnih, sa sve prichom za narod, koji su u ovako strashnu situaciju doveli?




Pa sa srpske strane su svi ucesnici rata danas van vlasti i funkcija. Politicari, skoro svi pripadnici vojske i policije. Srbija se ne ponosi tim ratom. Sa druge strane, na zapadu su politicki svi alive and kicking, Demokrate u Americi redovno koriste "Kosovo War" kao primer kako treba voditi ratove...
angie01 angie01 23:40 23.03.2009

Re: Sva ta imena ...

Pa sa srpske strane su svi ucesnici rata danas van vlasti i funkcija


shta to mene teshi,..zashto su dozvolili tako neshto strashno,...pa ni ti ne ochekujesh od komshije iz trece ulice da ti chuva kucu- nego se prvenstveno ti starash da tvoji ukucani budu bezbedni i sve radish da tako i ostane zar ne?

( a nisam primetila da je nekome iz klike bash zafalilo shto, oduzeta imovina, eno majchica pushtena da ode, dlachic nam ministar, tajkuni legalizovali svoje biznise,...samo zrtve ostale da se prevrcu u grobu)
49 41 49 41 19:47 23.03.2009

Treci put na blogu-sa s licnom temom

Nasilje nad pravom

Danas se srećemo na jednu veoma tužnu godišnjicu, 10 godina od 1999. godine kada je zapadna demokratija, predvođena Nemačkom, Engleskom, SAD, Francuskom, bombardovala zemlju Jugoslaviju, grubo kršeći međunarodno pravo, Povelju UN, Helsinški akt i odredbe o nepovredivosti granica, kada je mimo odluke Saveta bezbednosti i bez konsultacija sopstvenih parlamenata ušla u rat. Ukratko, ova serija nasilja nad međunarodnim pravom istinska je crna tačka moralnosti zapadnih zemalja koje su se ponele na način kako se ponašaju autokratije koje prevazilaze sopstvenog poslodavca.
Rasturanje Jugoslavije bila je dugo planirana operacija u Nemačkoj. Dogodilo se da sam indirektno bio umešan u tok tih razgovora, na taj način što sam redovno prisustvovao skupovima Žozefa Štrousa, ministra odbrane Nemačke, a kasnije ministra finansija, koji su se godine 1976. i 1977. redovno održavali u Nemačkoj, na maloj farmi u okolini Minhena. Razgovori su obično trajali dva, tri dana, okupljali desetak ličnosti i bavili se pitanjima svetske situacije.

ZAŠTITNIK PRAVDE
General Pjer Galoa, osnivač Pokreta otpora, učesnik Francuskih vazdušnih snaga tokom Drugog svetskog rata, tvorac politike nuklearnog razoružanja, otac moderne francuske geopolitike, poznat je i kao veliki zaštitnik pravde i međunarodnog prava. Tako je ustao u odbranu srpskog naroda koji naziva „narodom žrtvom.
General nije u mogućnosti da se pomera van Pariza i prisustvuje Međunarodnoj komemorativnoj konferenciji, ali je poslao tekst koji ćemo objaviti u nekoliko nastavaka.
To su bili predstavnik Britanije Brajan Krouzi, predstavnik Španije bivši ministar Sančez Beja, predstavnik Vatikana advokat Pol Viole. Ja sam u grupi bio predstavnik Francuske. Ostali su mi snažno u sećanju ti razgovori u kojima su moji susedi Nemci gledali na Jugoslaviju kao beživotnu i smatrali da se treba pripremiti, posle Titove smrti, na sprovođenje drugačije teritorijalne organizacije.
Nemci, inače jako dobri geopolitičari, posebnu osetljivost o tom pitanju pokazivali su, po mom mišljenju, iz sledećih razloga: Prvo, želja nemačke strane da se osveti Srbima koji su tokom Prvog i Drugog svetskog rata bili na strani saveznika protiv Nemačke. Osim toga, Srbi su 1941. godine, predvođeni Mihailovićem a kasnije Titom, uspeli da zadrže više nemačkih divizija, inače veoma korisnih najpre za front Moskve, a potom i Lenjingrada. Dakle, Berlin, tada je bio Bon, smatrao je da je srpski otpor doprineo da Nemačka izgubi svetske ratove. Trebalo je kazniti narod. Drugo, druga nemačka ideja bila je nagraditi Hrvate i muslimane koji su se tokom rata pridružili Nemačkoj i zauzeli određene pozicije tokom rata i u Francuskoj, zahvaliti im se jer su prišli opciji Nemačke. Treće, treća nemačka ideja bila je ulazak Hrvatske i Slovenije u ekonomsku zonu EU kojom je tada predsedavala Nemačka. Na taj način otvorile bi se mogućnosti ostvarivanje nemačkih uticaja ni interesa na dalmatinskoj obali i tako približavanje Mediteranu: Stari nemački san!
Ovim razlozima treba dodati i uverenost Nemačke u američku intervenciju s obzirom na važna komandna mesta u NATO.
Piše: general Pjer Galoa

Tito je tada bio ziv, Milosevica tada niko nije znao.

Bili smo IV, ili III (po nekima)-nezavisna vojska u Evropi.
Pa?!?
Da pisemo memoare, kao nas (bivsi) ministar odbrane
ili
Stanisic (verovatno uskoro)
i
"zaradimo"-koju kintu vise?!?
mile.drapsin mile.drapsin 20:47 23.03.2009

Re: Treci put na blogu-sa s licnom temom

Dementni general je očigledno prespavao WW2 u nekom hangaru RAF-a, pa mu se prividja Draža. Možda je i on, kao De Gol, bio sa Mihailovićem na Akademiji.
49 41 49 41 21:18 23.03.2009

Re: Treci put na blogu-sa s licnom temom

mile.drapsin
Dementni general je očigledno prespavao WW2 u nekom hangaru RAF-a, pa mu se prividja Draža. Možda je i on, kao De Gol, bio sa Mihailovićem na Akademiji.


Moj, "nesudjeni" Tast; koji je bio "Prvoborac", 1. Komandant I Proleterske Brigade -davno mi rece:

"Niko od nas koji smo uzeli puske u ruke 41.; nije cuo za Tita, niti je imao pojma ko je To - sve do 43."!

Posle; se "okitise medaljama", zaslugama za narod, Spomenicama, i mnogo cime.

Ja sam se rodio, daleko posle rata.
Seeing believing!

mile.drapsin mile.drapsin 21:29 23.03.2009

Re: Treci put na blogu-sa s licnom temom

Moj, "nesudjeni" Tast; koji je bio "Prvoborac", 1. Komandant I Proleterske Brigade

U principu nisam formalista, ali mogao bi ovo da malo prilagodiš. Ovako ispada ili da si površan ili da ti je "nesudjeni tast" teška budaletina.
49 41 49 41 00:46 24.03.2009

Re: Treci put na blogu-sa s licnom temom

"nesudjeni tast" teška budaletina.

Priznajem!
Povrsan, nisam - cak i "duboko prezirem povrsnost"-al' to je moj licni problem.
Sicardjija nisam; isti problem - LICNI.

ISTI SAM PROBLEM; kao otac mi, deda i dalje...

Svasta smo mi ucili u Istoriji, kao; nemci, turci (uostalom).

Kazu, usmeni zapisi su DUGOROCNIJI i VECNIJI od PISMENIH.

Brini, o svom porodu; kao, ja (uostalom).



mile.drapsin mile.drapsin 02:45 24.03.2009

Re: Treci put na blogu-sa s licnom temom

Ja sam samo pažljivo konstatovao da si možda površan.

Prva proleterska brigada, kasnije divizija, sve vreme rata se nije odvajala od Tita koji je u Rudom 1941. godine izvršio smotru i održao govor. Njen borbeni put je dugačak više od 20.000 kilometara. Na dan osnivanja imala je 1200, a ukupno se pod njenom zastavom borilo 22000 boraca. Poginulih 7500, narodnih heroja 83.

Prvi i jedini komandant Prve proleterske bio je Koča Popović. On nije imao dece.
49 41 49 41 03:09 24.03.2009

Re: Treci put na blogu-sa s licnom temom

Ja sam samo pažljivo konstatovao da si možda površan.


Ja, priznadoh.
Ko priznaje - pola mu se dodaje.

Sve sa vremenske distance.

Ja reko' nisam stajo u stroju u Rudom, rodih se; mnogo, mnogo kasnije; takav mi vak't bio.
ivana23 ivana23 19:58 23.03.2009

***

23.3.2009. - 22:05 - PTC 1

Рачак - лажи и истине

Документарни филм аутора Славена Крањца, "Рачак - 10 година после" говори о догађајима који су претходили и били повод НАТО интервенције 1999. године.

У филму говоре учесници у процесу расветљавања случаја Рачак: Вилијам Вокер, шеф косовске верификационе мисије, проф. др Хелена Ранта, шеф форензичког тима ЕУ, Рено Жирар, новинар „Фигароа", Горан Радосављевић Гури, командант акције Рачак, проф. др Славиша Добричанин, шеф форензичког тима СРЈ, Богољуб Јанићијевић, начелник СУП-а Урошевац, Даница Маринковић, истражни судија и адвокат Бранислав Тапушковић, пријатељ суда (amici curiae) у случају против Слободана Милошевића
mungos92 mungos92 20:06 23.03.2009

Re: ***

ivana23
23.3.2009. - 22:05 - PTC 1

Рачак - лажи и истине

Документарни филм аутора Славена Крањца, "Рачак - 10 година после" говори о догађајима који су претходили и били повод НАТО интервенције 1999. године.

У филму говоре учесници у процесу расветљавања случаја Рачак: Вилијам Вокер, шеф косовске верификационе мисије, проф. др Хелена Ранта, шеф форензичког тима ЕУ, Рено Жирар, новинар „Фигароа", Горан Радосављевић Гури, командант акције Рачак, проф. др Славиша Добричанин, шеф форензичког тима СРЈ, Богољуб Јанићијевић, начелник СУП-а Урошевац, Даница Маринковић, истражни судија и адвокат Бранислав Тапушковић, пријатељ суда (amici curiae) у случају против Слободана Милошевића


Hvala za info! Verujem da je film super jer je Slaven sjajan novinar. Nije "salonski", nego pravi - terenski. Radili smo zajedno u VIN-u...

Mungos, The Seća Se
mile.drapsin mile.drapsin 20:53 23.03.2009

Jedva čekam

Baš me interesuje da li će bar danas, ako nisu 1999. godine nabrojani "stručnjaci" za rat i srpsko pitanje, izneti podatak da je Voker nekoliko godina pre "Račka" opomenut u Američkom kongresu zbog učešća u tajnim operacijama CIA sa zadatkom da "montažama" priprema teren njihovim vojnim interesima u Južnoj Americi.
mungos92 mungos92 21:29 23.03.2009

Re: Jedva čekam

mile.drapsin
Baš me interesuje da li će bar danas, ako nisu 1999. godine nabrojani "stručnjaci" za rat i srpsko pitanje, izneti podatak da je Voker nekoliko godina pre "Račka" opomenut u Američkom kongresu zbog učešća u tajnim operacijama CIA sa zadatkom da "montažama" priprema teren njihovim vojnim interesima u Južnoj Americi.


Tzv. "casemaker"...

Mungos, The Malo Upućen
mile.drapsin mile.drapsin 21:34 23.03.2009

Re: Jedva čekam

Tzv. "casemaker"...

Ako znaš više od ovoga što sam napisao, molim te proširi. Ja sam podatak negde usput pokupio, a sećam se da mi se tada izvor učinio verodostojan.
ivana23 ivana23 21:48 23.03.2009

Re: Jedva čekam

mile.drapsin
Tzv. "casemaker"...
Ako znaš više od ovoga što sam napisao, molim te proširi. Ja sam podatak negde usput pokupio, a sećam se da mi se tada izvor učinio verodostojan.

Bilo je reci o tome na sudjenju S.M.

Strana 577
mungos92 mungos92 21:49 23.03.2009

Re: Jedva čekam

mile.drapsin
Tzv. "casemaker"...

Ako znaš više od ovoga što sam napisao, molim te proširi. Ja sam podatak negde usput pokupio, a sećam se da mi se tada izvor učinio verodostojan.


Ne mogu da tvrdim, jer ljudi koji su mi pričali (Ameri) nisu bili baš "prva ruka", ali su me uveravali da je on bio oficir DIA - Defense Intelligence Agency, pa da je onda ili "pozajmljen" ili prešao u Special Operation Unit.s of Directory of Operations CIA. On je pajtaš onom moronu Ričardu Batleru koji je pravio case u Iraku oko WMD (Weapon of Mass "Disappearance" ) ...

Mungos, The Malo Upućen
tyson tyson 22:03 23.03.2009

Re: Jedva čekam

mile.drapsin
Baš me interesuje da li će bar danas, ako nisu 1999. godine nabrojani "stručnjaci" za rat i srpsko pitanje, izneti podatak da je Voker nekoliko godina pre "Račka" opomenut u Američkom kongresu zbog učešća u tajnim operacijama CIA sa zadatkom da "montažama" priprema teren njihovim vojnim interesima u Južnoj Americi.
Pa Voker je klasični obaveštajac i BlackOp tip; cela "posmatračka misija" je bila puna obaveštajaca, to ni tada nije bila tajna (pa nisu ni naši budale) a danas se i otvoreno priznaje. Malo-malo pa neko od učesnika rata sa NATO strane lane da su pri planiranju dejstava korišćeni i podaci o objektima i dislociranju jedinica VJ koje su prikupili pripadnici posmatračke misije.

49 41 49 41 01:31 24.03.2009

Re: Jedva čekam

mile.drapsin
Baš me interesuje da li će bar danas, ako nisu 1999. godine nabrojani "stručnjaci" za rat i srpsko pitanje, izneti podatak da je Voker nekoliko godina pre "Račka" opomenut u Američkom kongresu zbog učešća u tajnim operacijama CIA sa zadatkom da "montažama" priprema teren njihovim vojnim interesima u Južnoj Americi.

Hoce, kad se "obajate"-dokumenti, posle 50 godina; ako, za to neko "da" zeleno svetlo.
constrictoria92 constrictoria92 20:02 23.03.2009

Citiraću deo govora predsednika Tadića

sa sednice Saveta Bezbednosti UN:
Sutra je desetogodišnjica od NATO bombardovanja moje zemlje i zato želim da se osvrnem na taj tragični događaj koji je započeo 24. marta 1999. godine, kada je bez odluke ovog tela Srbija bombardovana punih 78 dana. Tokom tri meseca svakodnevnog bombardovanja gradova i sela poginulo je 2500 civila, među njima bilo je 89 dece, dok je ranjeno 12.500 ljudi. Brojke stradalih ne obuhvataju preminule od leukemije i drugih malignih oboljenja izazvanih zakasnelim dejstvom bombi sa osiromašenim uranijumom.

U 2.300 vazdušnih udara širom zemlje srušeno je 148 stambenih objekata, 62 mosta, oštećeno 300 škola, bolnica i državnih institucija, kao i 176 spomenika kulture. Uništena je trećina elektronskih kapaciteta zemlje, bombardovane dve rafinerije nafte sa teškim ekološkim posledicama.

Prema nalazima ekonomskih stručnjaka direktna šteta od bombardovanja iznosila je oko 30 milijadi dolara. Indirektna je i mnogo veća. Kolektivno smo bili optuženi i bombardovani, kako se tada navodilo, zbog proterivanja 800.000 Albanaca sa Kosova i Metohije. Međutim, na kraju tog tragičnog rata koji je proizveo strašne žrtve među svim narodima, uspostavljanjem međunarodne uprave jedino je više od 200.000 Srba napustilo Kosovo. U izveštaju Generalnog sekretara UN Ban Ki Muna navodi se da oni ni danas, deset godina kasnije, ne mogu da se vrate u svoje domove.

Hteo bih da ukažem na još jednu nelogičnost. Srbi su pre deset godina kažnjeni bombama, a kosovski Albanci deset godina kasnije, uprkos proterivanju Srba i paljenju njihovih kuća i crkava, bivaju nagrađeni time što je više od 50 zemalja priznalo nelegalnu nezavisnost naše južne pokrajine.

Kao što pouka tragične vojne kampanje iz 1999. za Srbiju jeste da nikada više ne sme doći u situaciju da njeni građani budu kažnjavani i ubijani, isto tako za svet pouka mora biti da ceh pogrešne politike nikada ne smeju životima plaćati nevini građani.


U potpunosti se slažem sa njim.

p.s.
Link ka kompletnom govoru od danas...
alpeot alpeot 05:23 24.03.2009

Re: Citiraću deo govora predsednika Tadića

constrictoria92
sa sednice Saveta Bezbednosti UN:
U potpunosti se slažem sa njim.p.s.Link ka kompletnom govoru od danas...


To samo vi, sa nesto malo napabircenog (ne)znanja i glomaznim egom, mozete podrzavati lupetanja koja ni pas sa maslom ne bi pojeo.
medjutim92 medjutim92 09:51 24.03.2009

Re: Citiraću deo govora predsednika Tadića

alpeot
constrictoria92
sa sednice Saveta Bezbednosti UN:
U potpunosti se slažem sa njim.p.s.Link ka kompletnom govoru od danas...


To samo vi, sa nesto malo napabircenog (ne)znanja i glomaznim egom, mozete podrzavati lupetanja koja ni pas sa maslom ne bi pojeo.


sama sebi dala 4 (zasad) preporuke?

cemu ovakav ad hominem napad? Prema ovome, Ego de Constrictoriae izgleda prema Vasem taman kao Srbija prema celom Natou..
Bili Piton Bili Piton 20:15 23.03.2009

Dopada mi se



pocetak ovog feljtona u najavi, praticu, preporuka.

Kao što pouka tragične vojne kampanje iz 1999. za Srbiju jeste da nikada više ne sme doći u situaciju da njeni građani budu kažnjavani i ubijani, isto tako za svet pouka mora biti da ceh pogrešne politike nikada ne smeju životima plaćati nevini građani.


A balanced view for once.
Domazet Domazet 20:39 23.03.2009

Interesantan...

... link, ne toliko zbog samog teksta koliko zbog linkova u trecem pasusu. Na zalost linkovi vise ne rade. Narocito je bio interesantan teks sa treceg linka,
"Bosnia II: The Clinton Administration Sets Course for NATO Intervention in Kosovo," 8/12/98.
u kome je jos sredinom avgusta, dakle punih pet meseci pre Racka, bilo receno da je jedan od verovatnih scenarija za pocetak intervencije sadrzao 'reziranje' humanitarne katastrofe posle koje bi, nakon sveopste indignacije, usledila intervencija.
bozzwell bozzwell 21:09 23.03.2009

Re: Interesantan...

Domazet
... link, ne toliko zbog samog teksta koliko zbog linkova u trecem pasusu. Na zalost linkovi vise ne rade. Narocito je bio interesantan teks sa treceg linka,
"Bosnia II: The Clinton Administration Sets Course for NATO Intervention in Kosovo," 8/12/98.
u kome je jos sredinom avgusta, dakle punih pet meseci pre Racka, bilo receno da je jedan od verovatnih scenarija za pocetak intervencije sadrzao 'reziranje' humanitarne katastrofe posle koje bi, nakon sveopste indignacije, usledila intervencija.


Radi ovaj link


Domazet Domazet 21:15 23.03.2009

Ne radi, samo ti se cini da...

...radi. Link na taj dokument je postavljan i ranije na Forumu ove iste kuce. I dokument je uvek nekako bio nevidljiv i nikad nije izazvao neko posebno interesovanje, narocito ne u okviru iste (kuce). Mozda zato sto im nije posao da se bave sa investigative reporting vec su se ogranicili na istrazivacko novinarstvo?
bozzwell bozzwell 21:34 23.03.2009

Re: Ne radi, samo ti se cini da...

Domazet
...radi. Link na taj dokument je postavljan i ranije na Forumu ove iste kuce. I dokument je uvek nekako bio nevidljiv i nikad nije izazvao neko posebno interesovanje, narocito ne u okviru iste (kuce). Mozda zato sto im nije posao da se bave sa investigative reporting vec su se ogranicili na istrazivacko novinarstvo?


A, to. Mogu ja i bez linkova...
eizo eizo 20:45 23.03.2009

...

Ovaj blog je odlicna ideja i spomenik jednom tuznom vremenu,svaka cast.
Dragoberto Dragoberto 21:25 23.03.2009

dnevnik???

Za razliku od Kardelja, o kome ste nedavno pisali sa puno topline, bombardovanja se seća svaki čitalac Vašeg bloga. Uprkos tome, odlučili ste se da o događaju koji je obeležio naše živote pišete neutralno.

Nama, koji smo brinuli da li će tomahavk da promaši cilj i pogodi nas, nije pomagalo što Vi na nekom inostranom fakultetu polemišete sa studentima iz velike i male YU. Na stranu što Vi, kao istoričar, vrlo dobro znate da je bombardovanje bila sprdnja sa zdravim razumom, baš kao i svaki sukob na teritoriji bivše SFRJ od 1991 do danas.

Dakle, koji je Vaš STAV o međunarodnoj akciji, koja je započeta da bi se svrgao jedan diktator, a završila se tako što su obe strane proglasile pobedu, a diktator ostao na vlasti? Ili ovde treba da evociramo uspomene i sa setom se prisećamo sirena za uzbunu, "vatrometa" i skrivanja od vojne policije? Ili je ideja da polemišemo, što je jedna od prihvaćenih metoda u savremenom obrazovanju na Zapadu?

Na stranu što je iza gorepomenutog Kardelja ostala SFRJ koja je bila predodređena da se raspadne, što je zanimljivim spletom okolnosti i sledom događaja dovelo do bombardovanja.
Goran Vučković Goran Vučković 21:29 23.03.2009

Re: dnevnik???

Za razliku od Kardelja, o kome ste nedavno pisali sa puno topline, bombardovanja se seća svaki čitalac Vašeg bloga. Uprkos tome, odlučili ste se da o događaju koji je obeležio naše živote pišete neutralno.

Skandalozno. Dejan piše na svom blogu šta mu se prohte, a ne nudi da svira po kućama, kao filharmonija...

Nedopustivo.
Bili Piton Bili Piton 21:40 23.03.2009

Re: dnevnik???

Goran Vučković
.Skandalozno. Dejan piše na svom blogu šta mu se prohte, a ne nudi da svira po kućama, kao filharmonija...Nedopustivo.


Dragoberto Dragoberto 21:43 23.03.2009

Re: dnevnik???

Skandalozno. Dejan piše na svom blogu šta mu se prohte, a ne nudi da svira po kućama, kao filharmonija...

Nedopustivo.


Neka g-din Jović piše šta hoće, samo napred. Isto tako, ja mogu da pitam šta me zanima.
Strmoglavi badža Strmoglavi badža 09:54 24.03.2009

Re: dnevnik???

Goran Vučković
Skandalozno. Dejan piše na svom blogu šta mu se prohte, a ne nudi da svira po kućama, kao filharmonija...Nedopustivo.


Tako je, kome se ne svidja ne mora da čita.
Blog je dobar jer podseća, a Srbi su poznati kao narod koji slabo pamti.
rozal rozal 21:36 23.03.2009

Guri



Tribunal u Hagu ne traži Gorana Radosavljevića Gurija koji je bio komandant akcije Račak, a zbog Račka sve počelo!!??


eizo eizo 22:02 23.03.2009

Re: Guri

Cak je i Klinton odustao od 500 000 nestalih muskaraca i Racka ali Srbi bogme nece...
rozal rozal 09:26 24.03.2009

Re: Guri



Eizo,
Činjenica da Hag ne traži Gurija samo ukazuje da je "slučaj Račak" iskonstruisan.
To htedoh reći!

amika amika 21:38 23.03.2009

Г0ДИНА МАСКИ

Година 1999, са три обрнуте шестице, може се тумачити и као Година Маски.

У Србији, то је маска режима на издисају; у Европи маска на лицу користољубивог батлера, услужног према Великом Босу; у Америци маска демократије на лицу агресивне киборг-империје.

Век који је започео Ничеовом објавом смрти Бога, завршио се уздизањем лажног бога који је вратио манипулацију, насиље и право на пљачку у јавни живот и међународне односе.

Оне три деветке почеле су да наличе на свој преокренут, библијски лик.

Више на http://blog.b92.net/blog/96761/amika


lidiaz lidiaz 23:21 23.03.2009

Moje secanje

opisano je ovde.
Nemam nista da dodam, sem da su traume i dalje prisutne.
bosniastanac bosniastanac 07:41 24.03.2009

zatvorio se krug

pocelo je tamo 1988-89 a i zatvorilo se poglavlje ludila gdje i pocelo, na Gazimestanu i Kosovu ! zadnji izgubljeni Kosovski boj
onoga trenutka u kada je u jos mirnoj Jugoslaviji po prvi put jedan republicki visoki funkcioner je izjavio da;" ni oruzane bitke nisu iskljucene" na tom dobro poznatom mitingu ( uz koji ste i mnogi od vas sada "mirotvoraca" ushiceno pratili )
a taj fuknkcioner je bio Milosevic , sve od tada do 1999 ste se perfektno namjestali za intervenciju NATO
NATO kojem je poslije raspada SSSR-a trebao vojni budzet i opravdanje za postojanje , a nije da vas nisu ni bodrili ! ( poput; miteran na primjer navija za srbiju a debeli helmut za hrvatsku)
perfektno ste mu ste se namjestili i sa ludim Karadzicem i jos ludjim ratkom mladicem koji su prijetili raketiranjem Beca te hvatali i vezivali vojnike UN-a za bandere kao zivi stit, Srebrenicom , te Sarajevom ( najsurovija i najduza opsada grada poslije Staljingrada!) te razaranjem Vukovara i napad na Dubrovnik ( po prvi put u njegovoj visestoljetnoj historiji neko je ispaljivao granate i bombe na dragulj Jadrana ! )
(sjecate li se zasipanjem cvijecem kolona tenkova koji idu u Hrvatsku?)
zao mi je prijatelji !
doslo vam za naplatu ! i vama i nama i svima , sada smo svi polukolonijalni robovi , nas pokupovase svabe i amerikanci a vas Rusi i Kinezi !
sada smo svi mi popuslici zajedno, male razbijene drzavice ( mozda se Slovenija ipak dobro izvukla ) i tako vam je to kada slijedite politiku kao krdo !
ima li iko statistiku koliko je oboljelih od karcinoma u Srbiji poslije 1999 ili je taj podatak isuvise strasan za javnost !
U BiH je procenat skocio za oko 300% a kod vas ? to vam je u stvari "bijela kuga" reducirati populaciju jedne problematicne drzave , hirurski precizan genocid tih i na duge staze
Strmoglavi badža Strmoglavi badža 09:41 24.03.2009

Re: zatvorio se krug

bosniastanac
pocelo je tamo 1988-89 a i zatvorilo se poglavlje ludila gdje i pocelo.....,....ni oruzane bitke nisu iskljucene".... ......sve od tada do 1999 ste se perfektno namjestali za intervenciju NATONATO kojem je poslije raspada SSSR-a trebao vojni budzet i opravdanje za postojanje..... ,..... prijetili raketiranjem Beca te hvatali i vezivali vojnike UN-a za bandere kao zivi stit, Srebrenicom , te Sarajevom ( najsurovija i najduza opsada grada poslije Staljingrada!) te razaranjem Vukovara i napad na Dubrovnik ( po prvi put u njegovoj visestoljetnoj historiji neko je ispaljivao granate i bombe na dragulj Jadrana ! ).......(sjecate li se zasipanjem cvijecem kolona tenkova koji idu u Hrvatsku?)........ sada smo svi polukolonijalni robovi ,.......ima li iko statistiku koliko je oboljelih od karcinoma u Srbiji poslije 1999 ili je taj podatak isuvise strasan za javnost ......to vam je u stvari "bijela kuga" reducirati populaciju jedne problematicne drzave , hirurski precizan genocid tih i na duge staze


U ovom komentaru je rečeno puno neprijatnih istina koje govore o razlozima za zlo
koje se desilo na ovim prostorima, pa sam ih zato izdvojio da i ja kažem nešto za tv dnevnik.

Zanimljivo je kako se završilo tamo gde je i počelo. Iako ne mislim da je krivica samo na jednoj strani.
Istorijski ciklusi se ponavljaju, a nama lošim djacima se ponavlja i istorija.
Mi, kao narod ili država - SMO TRAŽILI DA NAS PREBIJE NAJJAČI MANGUP U KRAJU,
a mislili smo da nam je dovoljno što smo najjači u našoj ulici.
A taj mangup je jedva dočekao da se doseli u naš kraj jer mu se bivši renovira.
Vidim da je čuveno posipanje tenkova cvećem trn u oku stanovnicima drugih republika,
pa moram da kažem da je to radilo STOTINAK ljudi u MILIONSKOM GRADU.
Posle su te tenkove i slične kolone dočekivale uplakane majke i rodbina vojnika koji su otišli
na služenje redovnog vojnog roka u svoju Jugoslaviju, a vratili su se odande kao da su bili neki okupatori.
Te konstantno loše odluke političara svih bivših republika,
koji su kako se danas priča, imali dosijea u službama bezbednosti kao nacionalisti su gurale priču u samo jednom
pravcu. Da li su svi oni bili toliko nesposobni da sačuvaju zajedničku državu?
A kako su onda bili tako sposobni da se lično obogate i ustoliče na vlasti u svojim republikama?
Jeste, postali smo neka vrsta kolonije. A ko je profitirao iz toga?
Priča o karcinomima je užasna istina koja se ne prećutkuje ali ljudi ovde kao da toga nisu dovoljno svesni.
Da li sam bezobrazan ako kažem da je 'epidemija karcinoma' ,
počela pogrešnim zaokruživanjem biračkih listića?
I ne, ja nisam zaboravio ko je glavni krivac i ko nas je bombardovao. Ali hebi ga, prvi smo počeli.
Naložili su nas, pa izradili sve zajedno.
49 41 49 41 14:23 24.03.2009

Od WWII

u lokalnim ratovima, zivot je izgubilo preko 38 miliona ljudi.

Ta brojka nije; nazalost, konacna.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana